Sabtu, 2 Februari 2013

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


re Effingham Tamil School Land

Posted: 02 Feb 2013 05:21 AM PST

Press statement 
Saturday 2 Feb 2012 

Give Effingham back the 3 acres land which you stole.

Sivarasa tells MIC again.

Today's Nanban newspaper reports that MIC Secretary General Murugesan officiated a ground breaking ceremony yesterday at 10 am at Effingham Tamil School for a new school hall costing at least 1.5 million ringgit. This hall is to be built on the school's existing 3 acres of land.

Nothing was announced in respect of the adjoining 3 acres which was originally allocated by the Bandar Utama developer for the purpose of a primary school but which MIC stole for itself in 1999 abusing its political clout, taking land meant for a school.

I am informed that no application has been made to MBPJ as the local authority for approval of planning permission for the new hall.

So why rush to do a ground breaking when you do not even have planning approval?

Is it simply electioneering?

If so, why is the School Board allowing itself to be used by third parties like the MIC?

I have no issue with building a new hall for Effingham school. Any school will welcome a new hall for itself.

However we must remember Effingham Tamil School with its 450 students and 33 teachers is struggling in cramped conditions. The school needs additional land to improve its facilities and provide a better learning environment for its current and future students.

I am sure we want our Tamil schools to grow and improve and attract more students. To do this Effingham needs the additional 3 acres much more than the MIC.By building the new hall on the current school land, the students will lose even their limited 75 m running track for a long period.

Where do they do their sports co-curricular activities?

Why deprive and punish the students even more after taking away the school field?

MIC only announced its plans to build a so-called hostel and field on the 3 acres they grabbed from the school only after it realized that public pressure had made impossible its original plans to build its headquarters there.

The Pakatan Rakyat Selangor state government has also asked MIC to return the 3 acre land following which the premium paid of one plus million will be refunded. The State government has also said that if MIC is still keen to build a hostel, it will consider allocating a separate piece of land for that at a different location.

The best solution for Effingham Tamil School is to have back its additional 3 acres so that it can have sufficient land for its new hall and also all the additional physical space and facilities needed. 

I repeat again to the MIC leaders: do the right thing and return the stolen land.

Just building a new school hall cannot correct this grave injustice to Effingham Tamil school. 

by Sivarasa Rasiah
Member of Parliament for Subang,
Member of Central Leadership Council and Political Bureau, Parti Keadilan Rakyat.

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Serbuan Mesra Terhadap Kunjungan TG Dato` Nik Aziz Ke Bangi. Pengakhiran Dengan Solat Zohor & Tazkirah

Posted: 02 Feb 2013 04:33 PM PST

Serbuan Mesra Terhadap Kunjungan TG Dato` Nik Aziz Ke Bangi. Pengakhiran Dengan Solat Zohor & Tazkirah

Posted: 02 Feb 2013 04:24 PM PST

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Getting Ready for 13th General Election

Posted: 02 Feb 2013 07:29 PM PST

It is time the voters must give themselves and Malaysia a chance.

Posted: 02 Feb 2013 07:22 PM PST

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


PERTRONAS: HENTIKAN SUBKONTRAK PADA SYARIKAT ASING

Posted: 02 Feb 2013 10:24 AM PSTSebenarnya dari dahulu lagi PETRONAS menguntungkan syarikat asing seperti Exxonmobil, Esso, Shell dan lain-lain dengan memberi konsesi berpuluh tahun untuk mencarigali petroliam dan gas di Malaysia. Mana tidaknya, segala peralatan seperti plantar minyak dan lain-lain adalah hak milik petronas, kos penyelenggaraan dibiyaai  oleh Petronas  tetapi digunakan oleh syarikat asing. Di bawah PSC (Production Sharing Contract) peratus habuan untuk PETRONAS ditentukan oleh beberapa faktor seperti jarak kedalaman dan isipadu pengeluaran oleh kotraktor PSC.Sudah sampai masanya anak syarikat PETRONAS iaiatu Petronas Carigali mengendalikan sendiri kerja-kerja mencarigali minyak dan gas, bukan hanya  bulat-bulat menyerahkan pada kontraktor asing.Pengerusi Petronas perlu berundur gesa Majlis Tindakan Ekonomi Melayu

February 02, 2013

KUALA LUMPUR, 2 Feb — Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) hari ini menggesa pengerusi syarikat minyak negara Petronas Tan Sri Mohd Sidek Hassan supaya meletak jawatannya kerana kegagalan melaksanakan tanggungjawab membangunkan ekonomi bumiputera dan hanya mementingkan syarikat-syarikat asing.

Semasa sidang media sempena mesyuarat agung MTEM, pengerusinya Datuk Syed Ali Al-Attas (gambar) mendakwa Petronas mengambil sikap menganaktirikan golongan bumiputera walaupun berkelayakan.

"Dalam mesyuarat yang kali pertama dianjurkan ini, kami sebulat suara menggesa pengerusi Tan Sri Mohd Sidek Hassan dan lembaga pengarahnya meletak jawatan dan mengundur diri.

"Sepanjang beliau memegang jawatan, kami mendapati Petronas sudah lari daripada tanggungjawabnya dan membantutkan perkembangan usahawan tempatan yang berkecimpung dalam industri kecil dan sederhana," kata beliau.

Tan Sri Mohd Sidek telah dilantik pada Jun tahun lalu bagi menggantikan pemangku sementara yang dipegang oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Shamsul Azhar Abbas.

MTEM juga mendakwa aliran wang tunai kumpulan Petronas telah menurun pada kadar RM2.1 bilion kepada RM162.2 bilion dan keuntungan selepas cukai menunjukkan tren penurunan termasuklah penutupan operasi mereka di Sudan.

Kebimbangan juga disuarakan MTEM yang mengatakan Petronas akan mencaturkan nilaian risiko bernilai RM300 bilion untuk tempoh 5 tahun hadapan ini.

Syed Ali juga menggesa pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak untuk meneliti perkara yang dibangkitkan MTEM sebelum ia memberikan impak negatif kepada syarikat minyak utama negara tersebut.

"MTEM melihat Petronas sebagai pelindung dan benteng ekonomi, sebarang perkembangan negatif harus dipantau dan diperbetulkan sebelum ia rosak serta perubahan harus berlaku sebelum pilihan raya tahun ini," tambah beliau.-Malaysian Insider

Rujukan http://www.bakerinstitute.org/programs/energy-forum/publications/energy-studies/docs/NOCs/Papers/NOC_Petronas_TronerVDM.pdf

ISMA UMUMKAN AKAN LETAK CALON PRU 13

Posted: 02 Feb 2013 03:23 AM PST

BANGI, 2 Feb. - Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahman hari ini mengumumkan pendirian ISMA untuk terlibat dalam Pilihanraya Umum (PRU) ke-13 nanti.

Menurut beliau, ISMA akan menghantar calon-calon untuk bertanding di kawasan-kawasan yang dikenalpasti berpotensi dan selari dengan dasar serta tujuan penglibatan politik ISMA.

Pendirian ini dinyatakan dalam satu sidang media yang diadakan di sini petang tadi. <

Ustaz Abdullah berkata, keputusan ini diambil oleh Majlis Syura ISMA setelah mengadakan perbincangan yang mendalam dan mengambil kira senario politik semasa serta pelbagai kajian dan bacaan politik yang menjangkakan negara akan menghadapi situasi ketidakstabilan politik nanti.

"Kita berhasrat untuk menyelamatkan undi-undi umat Islam agar pergi ke calon-calon yang beragama Islam dan berwibawa.

"Kita tidak mahu undi-undi ini menjadi peluru sesat yang akhirnya membunuh masa depan umat Islam sendiri," jelasnya.

Beliau berkata, perincian mengenai di mana dan berapa bilangan kawasan yang akan ditandingi oleh calon-calon daripada ISMA akan dimaklumkan kelak.

Ustaz Abdullah menyatakan harapan agar masyarakat Islam dapat memberi sokongan yang padu terhadap usaha murni ISMA serta memberi sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada calon-calon yang akan dikemukakan kelak.

Berikut adalah kenyataan penuh ISMA berhubung penglibatan ISMA dalam PRU ke-13 yang telah dibacakan oleh Ustaz Abdullah Zaik:

Segala puji dipanjatkan kepada Allah s.w.t, Pemilik alam semesta. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi kita Muhammad s.a.w., ahli keluarga dan para sahabat baginda.

Berdasarkan bacaan terkini senario politik semasa, setelah menela'ah pelbagai kajian dan bacaan politik, negara dijangka akan menuju ke situasi ketidakstabilan politik  yang juga akan turut menjejaskan aspek-aspek yang lain.

Kedua, kedudukan politik orang Melayu dan umat Islam yang semakin goyah dan tercabar akibat perpecahan, menyebabkan kuasa menentukan arah masa depan negara berada di tangan orang lain.

Ketiga, menyedari politik adalah percaturan antara kuasa-kuasa dan pengaruh-pengaruh  yang berbagai-bagai latar belakang dan berkepentingan, ketiadaan penglibatan yang aktif di pihak NGO Islam yang perihatin akan menyebabkan kepentingan Islam dan umat Islam akan terpinggir.

Atas tiga faktor utama tersebut, ISMA telah mengamanahkan Biro Politik ISMA yang diketuai oleh Tuan Hj Aminuddin Yahaya untuk mengkaji sejauhmana ISMA perlu atau patut terlibat dalam PRU ke-13 ini.

Satu kertas cadangan telah dikemukakan ke Jawatankuasa Pusat ISMA (JKP ISMA) untuk diteliti. Berpandukan usul daripada JKP tersebut, Majlis Syura ISMA yang dipengerusikan oleh Tuan Hj Sharipuddin Ab Kadir pada 26 Januari 2013 telah membincangkan cadangan penglibatan ISMA dalam PRU ke-13.

Hasil perbincangan yang meluas dan mendalam oleh Majlis Syura ISMA, telah mencapai keputusan sebulat suara bahawa ISMA perlu terlibat dalam PRU ke-13 dengan menghantar calon di kawasan-kawasan yang dikenalpasti berpotensi dan selari dengan dasar serta tujuan penglibatan politik ISMA.

Kita ingin menegaskan bahawa kita berhasrat untuk menyelamatkan undi-undi umat Islam agar pergi ke calon-calon yang beragama Islam dan berwibawa. Kita tidak mahu undi-undi ini menjadi peluru sesat yang akhirnya membunuh masa depan umat Islam sendiri. Perincian mengenai di mana dan berapa bilangan kawasan yang akan ditandingi akan dimaklumkan dalam siaran media akan datang.

Tujuan penglibatan ISMA dalam PRU ke-13 antara lain ialah;

    Untuk memastikan kerukunan hidup masyarakat berbilang kaum berteraskan lunas perlembagaan yang saling menghormati hak satu sama lain berterusan.

    Untuk memastikan teras kenegaraan yang berpaksikan Islam, Melayu dan Raja terus dihormati.

    Terlibat sama dalam memastikan keamanan dan kestabilan negara tidak terjejas walau apapun keputusan PRU ke-13 akan datang.

    Memberi sumbangan dalam memastikan masa depan politik Malaysia yang lebih Islamik

    Membantu mengukuhkan kedudukan politik orang Islam demi masa depan agama bangsa dan negara.
Sumber: http://www.ismaweb.net/v4/2013/02/isma-akan-libatkan-diri-dalam-pru-ke-13/

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


PRU13 : PAS berpantang 90 hari

Posted: 02 Feb 2013 07:00 AM PST

PAS berada dalam tempoh berpantang selama 90 hari sebelum menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13), kata Naib Presidennya,  Datuk Husam Musa.

Beliau berkata, dalam tempoh berpantang ini, PAS tidak boleh melakukan kesilapan yang boleh menjejaskan keyakinan rakyat untuk memilih PAS pada PRU13.

"Kalau orang perempuan berpantang selepas bersalin, kita berpantang sebelum bersalin. Kandungan kita ialah harapan perubahan rakyat Malaysia.

"Jadi sewaktu berpantang ini, kita tidak boleh melakukan satu pun kesalahan," katanya.Beliau berkata demikian sewaktu menyampaikan ucapan di Konvensyen Mara Bersama Keberkatan Menuju Putrajaya di sebuah hotel dekat sini hari ini.

Husam juga berkata, PAS tidak boleh mengabaikan pengundi-pengundi yang sangat penting untuk membantu kemenangan parti.

Undi yang dimaksudkan ialah undi tentera dan peneroka Felda  yang sebelum ini berpihak kepada BN.

"Kali ini kita mensasarkan 45 peratus undi tentera. Kita tak boleh abaikan undi tentera.

"Begitu juga undi Felda. Sebab itu kita memberikan fokus khas kepada Felda dengan program-program yang diatur," katanya di hadapan kira-kira 1,000 jentera dari setiap negeri yang hadir.

Jentera yang hadir merupakan wakil dari 60 Parlimen yang disasarkan bertanding pada PRU13.

Tambah Husam juga, ahli khususnya jentera harus mendekati pengundi dengan komunikasi yang paling baik selain menjaga hubungan dengan Allah.

"Dalam tempoh ini kita mesti berhubung dengan manusia lain dengan komunikasi paling baik.

"Hubungan kita dengan Allah juga harus diperbaiki dengan memperbanyak doa dan munajat kepada Allah," katanya. 

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Asrama Khusus Untuk Anak-Anak Pekerja Ladang Di Selangor

Posted: 02 Feb 2013 03:44 AM PST

PETALING JAYA 2 FEB : Sejajar dengan misi memartabatkan institusi pendidikan anak-anak pekerja ladang, Kerajaan Negeri membina bangunan asrama untuk menempatkan anak golongan berkenaan.

Bertempat di Ijok, bangunan dua blok, tiga tingkat yang dilengkapi pelbagai kemudahan asas bagi menjamin pembelajaran lebih selesa itu dijangka siap dibina sebelum hujung tahun ini dengan kos sebanyak RM 5 juta melalui peruntukkan dari Geran Selangorku.

Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar memaklumkan asrama terbabit menyediakan pelbagai kemudahan antaranya dewan makan, rumah warden, pejabat warden, bilik rekreasi, bilik sakit, perpustakaan dan makmal komputer yang berkeluasan lapan ekar.

Katanya, asrama itu akan mampu memuatkan sekurang-kurangnya 500 pelajar yang terdiri daripada pelajar tingkatan satu hingga lima.

Tambahnya, Pakatan Rakyat benar-benar berhasrat untuk menolong masyarakat ladang agar berjaya dalam bidang pelajaran dan bebas daripada masalah sosial dan kemiskinan.

"Asrama ini adalah pertama di Malaysia yang khusus kepada golongan pekerja ladang. Ini satu permulaan untuk meningkatkan pelajaran anak-anak pekerja ladang dan bekas pekerja.

"Kita akan memastikan mereka akan mendapat pelajaran yang terbaik. Kerajaan Negeri turut menyediakan kelas tambahan kepada pelajar. Tenaga pekerja terdiri daripada badan bukan kerajaan (NGO) yang berpengalaman dalam tugas pendidik," katanya kepada pemberita.

Majlis pelancaran asrama itu dirasmikan oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di hadapan kira-kira 1,000 pekerja ladang di Bangunan Peladang, di sini.

Hadir sama, Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago dan Adun Kota Damansara, Dr Nasir Hashim.

Dr Xavier turut tidak menolak untuk membina satu lagi asrama seperti itu di tempat lain jika mendapat persetujuan dari Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Sementara itu, Abdul Khalid berkata tujuan pembinaan itu dilakukan untuk anak-anak generasi golongan itu mempunyai tempat belajar dengan persekitaran yang baik.

"Kita lancarkan di Selangor, saya harap Perdana Menteri membinanya di seluruh negara pula. Kalau beliau (PM) buang duit untuk perkara yang lain, lebih baik beliau buat asrama seperti ini," katanya.

Bagi penduduk, P.Sumathy, 42, berkata inisiatif yang ditujukkan oleh Kerajaan Negeri itu mampu menjadikan pelajar khususnya anak pekerja ladang menjadi golongan yang berpelajaran tinggi satu masa nanti.

Selain itu, S.Thanabalan, 49, yakin dengan kemudahan yang disediakan di asrama itu dapat membuatkan pelajar-pelajar belajar dalam keadaan selesa seterusnya mempertingkatkan lagi taraf pendidikan pelajar.

"Saya ucapkan terima kasih kepada Kerajaan Negeri, saya harap usaha seperti ini dapat diteruskan pada masa akan datang," katanya.


Sumber: Selangorku

Pakatan Rakyat Launch Estate Workers Children Hostel to Help 500 Needy Children

Posted: 02 Feb 2013 03:32 AM PST

Today, February 2nd 2013,  Pakatan Rakyat had soft launch of Estate Workers Children Hostel to help 500 needy children from poor, broken family at the building cost of RM 5 million. MIC is celebrating BN Ponggal 18 days after actual Ponggal at Dataran at the cost of RM 50 million. Dear Indian brothers and sisters, who is building nation? Who care for the Indian? Whom do you want to represent the Indian community?

Dalam Krisis Air Selangor, Khalid Mengatakan Chin Hanya Mementingkan Keuntungan

Posted: 01 Feb 2013 10:10 PM PST

IJOK, 2 Feb — Perbalahan berkenaan bekalan air Selangor berterusan apabila Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid menggambarkan Menteri Kabinet Datuk Seri Peter Chin Fah Kui sebagai seorang ahli perniagaan yang hanya mementingkan keuntungan kerana menyalahkan polisi air murah Pakatan Rakyat (PR) sebagai punca krisis.

Dua hari lepas Menteri Tenaga,Teknologi Hijau dan Air menyalahkan polisi tersebut dan mengatakan penstrukturan semula air perlu dilakukan kerana mengganggap harga air murah adalah punca kepada pembaziran dan mengakibatkan berlaku krisis air yang menjejaskan isi rumah dan perniagaan di negeri terkaya Malaysia itu dan ibu negara Kuala Lumpur.

"Saya ingat Peter Chin kena belajar usaha untuk membantu rakyat," kata Abdul Khalid (gambar) kepada The Malaysian Insider sebagai respon kenyataan menteri tersebut.

"Tapi beliau bercakap sebagai ahli perniagaan, sudah pastinya kalau saya jadi seperti beliau akan menaikkan harga air," tambah beliau lagi.

Beliau juga mempertahankan langkah pemberian air murah yang itu dan mengatakan keuntungan tidak boleh dilakukan terhadap keperluan asas manusia.

"Air ini adalah hak asasi, maknanya air ini sepatutnya diberikan tanpa perlu membebankan rakyat.

"Oleh sebab itu kerajaan negeri memberikan air murah," tegas beliau.

Apabila ditanya mengenai kenyataan media Chin yang mengatakan kerajaan pusat tidak akan menyekat pengambilalihan Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) tetapi negeri tersebut memerlukan persetujuan antara pembekal dan pembeli, Abdul Khalid mendakwa Chin tidak memahami permintaan kerajaan negeri.

"Saya rasa Peter Chin ini tidak faham dengan permintaan kerajaan negeri Selangor.

"Kerajaan negeri bukan meminta untuk membeli SYABAS, tetapi kami meminta untuk membeli saham pelabur atau pemilik ekuiti di dalamnya termasuk Peter Chin," tegas beliau lagi.

Menurut Abdul Khalid lagi, persetujuan mengambilalih bukan terletak kepada pihak SYABAS tetapi sebaliknya adalah dibawah kerajaan pusat memandangkan mereka adalah pemegang saham utama yang terdiri daripada Puncak Niaga, Kumpulan Darul Ehsan (KDEB) dan Kementerian Kewangan.

"Dalam pegangan tersebut, Kementerian Kewangan merupakan pemegang Saham Emas iaitu yang terbesar.

"Oleh sebab itu, kerajaan negeri memohon kepada kerajaan pusat untuk pengambilalihan tersebut," terang Abdul Khalid.

Rabu lalu, Abdul Khalid mengumumkan Selangor bercadang mengambil alih perkhidmatan air dari syarikat konsesi air di negeri itu dalam tempoh 14 hari dan menghantar surat bertulis kepada kementerian berhubung perkara tersebut.

Akan tetapi Chin dua hari lalu memberitahu kerajaan negeri boleh membeli syarikat konsesi air jika syarikat swasta yang memegang kontrak bekalan tersebut bersetuju sambil menambah kerajaan pusat tidak akan menghalang urusniaga tersebut.

"Bagi saya ini adalah tawaran komersil biasa yang memerlukan persetujuan daripada pembeli dan penjual," kata Chin dalam satu sidang media di Putrajaya.

"Jika ada persetujuan, biarkan SPAN dan saya yang tahu," tambah beliau merujuk kepada pengendali syarikat air, Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara.

Kemelut isu air di negeri Selangor berterusan selepas pentadbiran Pakatan Rakyat (PR) menentang projek Langat 2 diumumkan oleh kerajaan pusat kerana menyifatkan ia berkos tinggi dan menyebabkan negeri tersebut terpaksa meningkatkan tarif air dan terpaksa memungkiri janji mereka untuk memberi air murah, polisi PR yang diperkenalkan selepas memenangi pilihan raya 2008.

Untuk melancarkan proses, Selangor memulakan langkah untuk mengambil alih pada 2009 dengan menawarkan untuk membeli Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS), Puncak Niaga Sdn Bhd (PNSB), Syarikat Pengeluaran Air Sungai Selangor Sdn Bhd (Splash) dan Konsortium ABASS pada harga RM5.7 bilion tetapi kemudiaannya telah ditolak.

Abdul Khalid berkata, kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Mengenai Air di Sabak Bernam menyatakan Putrajaya tidak menghalang kerajaan negeri mengambil alih perkhidmatan air menyebabkan kerajaan negeri membuat keputusan tersebut.

Tahun lepas, Abdul Khalid dilaporkan telah meningkatkan tawaran lebih daripada RM9 bilion untuk mengambil alih semua aset dan liabiliti syarikat tersebut termasuk bon.

Awal bulan ini, ribuan pengguna di Lembah Klang terputus bekalan air berikutan kerosakan sistem pam tambahan di Rumah Pam Wangsa Maju dan Pudu Hulu Baru.

Gangguan air tersebut antara yang terburuk sejak PR mengambil alih negeri Selangor.

PR memerintah Selangor dan menguasai 10 daripada 11 kerusi Parlimen di Kuala Lumpur.


Sumber: TheMalaysianInsider

Anwar: PKR Letak Ramai Calon Wanita Dalam PRU13

Posted: 01 Feb 2013 10:00 PM PST

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata partinya akan meletakkan lebih ramai calon wanita yang 'berkelayakan dan berkebolehan' dalam pilihan raya umum selaras dengan peranan wanita dalam usaha untuk menjana semula negara.

Menurutnya, wanita adalah rakan kongsi yang sama taraf dengan lelaki dalam membangunkan negara.

Katanya, mereka menjadi isteri, adik-beradik atau anak perempuan dan "oleh itu apa-apa yang buruk yang berlaku kepada mereka mempengaruhi kita lelaki".

" Kami perlu membantu mereka membantu diri mereka, jika tidak, masa depan anak-anak kita akan bermasalah," katanya dalam ceramah 'Kebangkitan Wanita' di Seberang Jaya malam tadi.

Anwar berkata kerajaan Pakatan akan menyenaraikan wanita dalam tugas penjanaan semula negara dengan memanfaatkan bakat dan keupayaan mereka.

Sumber: Malaysiakini

Bantuan Peralatan Perniagaan Bantu Wanita Jana Pendapatan

Posted: 01 Feb 2013 01:30 AM PST

Taman Sentosa, 1 Februari 2013 - YB Dr Xavier Jayakumar pada hari menyampaikan sumbangan peralatan yang terdiri daripada payung, meja, bekas minuman dan bekas buah-buahan kepada seorang peniaga wanita.

Wanita tersebut berharap untuk menjalankan perniagaan kecil-kecilan bagi menampung perbelanjaan keluarga dan membantu meringankan bebanan mencari pendapatan oleh suaminya yang bekerja sebagai pengawal keselamatan.  

Bantuan telah disampaikan di Pejabat Khidmat ADUN Seri Andalas, Taman Sentosa.


Sumbangan Basikal Bantu Wanita Ke Tempat Kerja

Posted: 01 Feb 2013 01:15 AM PST

Selain memberi sumbangan kepada pelajar-pelajar dari keluarga berpendapatan rendah untuk memastikan mereka terus ke sekolah, YB Dr Xavier Jayakumar turut prihatin membantu wanita-wanita di DUN Seri Andalas yang berjalan kaki ke tempat kerja. Bantuan seperti ini bukan sahaja dapat mengurangkan beban dan penat malah membantu mengurangkan risiko diragut dalam perjalanan ke tempat kerja dan pulang ke rumah. 

750 Beg Berisi Limau Diagihkan Bersempena Tahun Baru Cina

Posted: 01 Feb 2013 01:00 AM PST

DUN Seri Andalas, 31 Januari 2013 - Bersempena Tahun Baru Cina yang bakal menjelang tiba, para sukarelawan DUN Seri Andalas pada hari ini menyiapkan bungkusan buah limau untuk diagihkan kepada orang ramai.

Pada hari ini sebanyak 350 beg yang mengandungi limau dan risalah telah diagihkan do pasar pagi di Taman Sentosa di Jalan Yusof Shahbudin 11. Kesemuanya habis diagihkan dalam tempoh 25 minit sahaja.

Pada sebelah petang, lebih kurang pukul lima, sebanyak 400 lagi beg berisi limau dan risalah diagihkan di hadapan pasaraya 99 di Taman Sentosa.

Lebih banyak buah limau akan diagihkan kepada orang ramai dalam tempoh beberapa hari akan datang sehingga Tahun baru Cina

YB Ahmad Razif Blog's

YB Ahmad Razif Blog's


Perasmian Majls Khatam Al-Quran Dewasa

Posted: 02 Feb 2013 12:54 AM PST

Selepas aktiviti gotong-royong selesai telah pergi ke Masjid Nur Bakti, Perumahan Taman Desa Bakti, Wakaf Baru untuk merasmikan Majlis Khatam Al-Quran Dewasa sempena sambutan Maulidur Rasul 1434H / 2013M anjuran Yayasan Islam Terengganu. Peserta terdiri dari lelaki dan perempuan dewasa dan penyertaan dalam program ini sangat menggalakkan. Semoga Yayasan Islam Terengganu terus menerus membuat program seperti ini.

Sepagi di Gong Badak

Posted: 02 Feb 2013 12:43 AM PST

Selepas aktiviti senamrobik di SMK Ibrahim Fikri selesai, telah pergi ke kedai makan Siang Malam di Gong Badak untuk minum pagi di sana bersama penduduk setempat. Selepas itu telah bersama-sama bergotong-royong membersihkan Taman Perumahan Gong Badak. Turut serta dalam program ini ialah pensyarah dari UniSZA Kampus Gong Badak. Melalui aktiviti seperti ini dapat mengeratkan silaturahim antara pemimpin dan rakyat. Semoga ikatan yang terjalin berkekalan hingga ke akhir hayat dan aktiviti seperti diteruskan di masa akan datang.

Senamrobik di Pesta Pendidikan Berita Harian

Posted: 02 Feb 2013 12:34 AM PST


Awal pagi tadi, 2 Februari 2013 telah bersenamrobik bersama-sama para pelajar sekolah-sekolah dalam DUN Seberang Takir bertempat di Perkarangan SMK Ibrahim Fikri sempena Pesta Pendidikan Berita Harian. Sungguh meriah dengan kehadiran para pelajar, guru dan ibu bapa yang turut serta untuk aktiviti kecergasan badan. Terima kasih diucapkan kepada Berita Harian kerana menganjurkan aktiviti berfaedah seperti ini dan diharapkan aktiviti-aktiviti seperti ini dapat diteruskan dan tidak berhenti setakat di sini sahaja.

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Misleading advertisment by Proton Edar? by Kunang Kunang

Posted: 02 Feb 2013 06:50 AM PST

And yet the arrogant thick skin AirAsia never want to emulate Proton. Perhaps not until Malindo Airways starts its operation..

Comment on Azahari Dahlan: Was SRT’s statement referring to a possible joint venture with MAS? by Anonymous

Posted: 02 Feb 2013 05:31 AM PST

Kaladin,of course like you mentioned free market,it seemed that Air Asia X wanted to fight or find other markets that have not been tapped,u tell me about the bullshit ROUTE RATIONALISATION programme in 2006 and the recent share swap,just because Air Asia didnt know where to fly the aircraftsi wait for your reply here.

Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 3) by The Gooberman

Posted: 01 Feb 2013 07:32 PM PST

US$1.00? That would have been a good deal….lol

It removes one competitor from the Indonesian market, and allows AirAsia Indonesia and Lion Air to further ramp up their competition, with Garuda’s LCC unit coming in a strong third.

Incidentally, the more I read what Rusdi Kirana is saying, the more it appears that he seems to be more interested in Changi Airport than KLIA.

Comment on Azahari Dahlan: Was SRT’s statement referring to a possible joint venture with MAS? by The Gooberman

Posted: 01 Feb 2013 07:25 PM PST

What’s this about the “Haj Charter”?

Was it, essentially, subsidies paid out of public funds?

Where was the transparency and accountability?

And what were these subsidies supposed to do? To ensure that the Haj flights operated on a “break even” model, without incurring losses?

If that’s the case, why not offer subsidies for “balek kampung” flights for Hari Raya, Chinese New Year and Deepavali?

Oh, wait – it was tried with the “Rural Air Services” imbroglio. Where was the transparency there?

Kaladin asked 4 questions in his post. Why not answer them?

Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 3) by Anonymous

Posted: 01 Feb 2013 05:49 PM PST

Kaladin
If he was so smart he wouldn’t have initiated the deal in the first place…

Comment on Azahari Dahlan: Was SRT’s statement referring to a possible joint venture with MAS? by Anonymous

Posted: 01 Feb 2013 05:47 PM PST

Kaladin
Talk about free market?
How many other LCC airlines operate here in M’sia?
Try checking out other countries in the region b4 making that comment

Direct Free Kick

Nuffnang