Selasa, 29 Januari 2013

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Cinta Rasulullah, Pelancaran Tafaqquh Fid-Din & Kemungkinan Pelancongan Ilmu

Posted: 29 Jan 2013 03:51 PM PST

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


ISU YANG MENGHANTUI PILIHANRAYA 13

Posted: 29 Jan 2013 09:23 PM PST Pengerusi SPR menyatakan terdapat 242,294 pengundi pos terdiri daripada 147,681 anggota tentera dan 94,613 anggota polis. Jumlah ini tidak termasuk mereka yang berada dalam kategori lain. Sehingga pertengahan tahun 2012, Talent Corporation menganggarkan seramai tidak kurang 700 ribu pekerja Malaysia bekerja di luar negara.

  SPR telah mengumumkan hak mengundi secara pos bagi mereka yang layak tetapi tidak dapat hadir kerana bekerja dan tinggal di luar negara. Permohonan mengundi secara pos ini dibuka bermula 21 Januari 2013 hingga tarikh pembubaran Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri, yang boleh dibuat pada bila-bila masa sebelum terbubar sendiri tidak lebih tiga bulan daripada sekarang.

Mereka yang termasuk dalam kategori tersebut boleh memohon mengundi secara pos dengan empat syarat khusus: i) warganegara Malaysia, ii) pemilih berdaftar, iii) menetap di luar negara, kecuali di Singapura, selatan Thailand, Brunei dan Kalimantan Indonesia dan iv) pernah berada di Malaysia atau kembali ke Malaysia tidak kurang 30 hari dalam tempoh 5 tahun sebelum tarikh pembubaran Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN) yang sedang berkuat-kuasa


Menuju PRU-13: Pengundi tidak hadir ― Amin Ahmad
January 30, 2013

30 JAN ― Antara persoalan penting yang sering dibincangkan setiap kali menjelang pilihan raya ialah tentang pengundi tidak hadir.

Umumnya, berdasarkan Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan, semua nama yang diperakukan (digazet) di dalam Daftar Pemilih Induk atau Daftar Pemilih berhak mengundi.

Mengikut undang-undang pilihan raya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) boleh mendaftarkan dua jenis pemilih iaitu pemilih biasa dan pengundi tidak hadir (PTH). Dalam artikel lalu saya telah menjelaskan tentang pemilih biasa. Artikel kali ini akan cuba membincangkan tentang PTH.

 Impak Pengundi Tidak Hadir

Secara mudahnya, PTH ialah pengundi berdaftar yang tidak dapat berada di kawasan pengundiannya pada hari pengundian kerana sebab tertentu yang dianggap munasabah oleh SPR membenarkannya memohon kelayakan mengundi secara pos.

Dalam Peraturan 2 Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002, mereka yang dikategorikan sebagai PTH termasuklah anggota tentera dan pasangannya; anggota perkhidmatan awam yang telah ditugaskan di luar negara dan pasangan yang menetap bersamanya; serta pelajar sepenuh masa yang menuntut di luar negara dan pasangan yang menetap bersamanya. Selain daripada ini, Peraturan 3 Pilihan Raya (Pengundian Pos) 2003 juga boleh dirujuk.

Dalam satu kenyataan lain, SPR menjelaskan terdapat 112 kategori lain turut disenarai layak untuk mendapatkan kemudahan mengundi secara pos, seperti petugas media, juruelektrik, penerbit dan lain-lain.

Setakat suku pertama tahun lalu, Pengerusi SPR menyatakan terdapat 242,294 pengundi pos terdiri daripada 147,681 anggota tentera dan 94,613 anggota polis. Jumlah ini tidak termasuk mereka yang berada dalam kategori lain. Sehingga pertengahan tahun 2012, Talent Corporation menganggarkan seramai tidak kurang 700 ribu pekerja Malaysia bekerja di luar negara.

Secara kasarnya bolehlah dikatakan bahawa terdapat lebih satu juta rakyat Malaysia yang mungkin akan mengundi secara pos. Jumlah ini tentulah tidak kecil. Ia pasti boleh menentukan kedudukan di banyak kerusi yang dipertandingkan.

 Pertikaian

Namun pertikaian timbul apabila rakyat Malaysia yang layak mengundi tetapi tidak dapat hadir pada hari pengundian kerana bekerja di luar negara tidak dikategorikan layak menjadi pengundi pos. Ia dilihat menjengkelkan kerana hak yang dijamin melalui perlembagaan persekutuan boleh dinafikan oleh peraturan pilihan raya.

Selain daripada kelayakan mengundi, kesahihan undi pos juga sering dipertikaikan. Bahkan terdapat kenyataan serius daripada sejumlah pihak tentang "pencemaran" terhadap undi pos ini. Ada dakwaan kertas undi pos yang tidak ditanda telah diambil dan ditanda oleh pihak lain.

Setakat ini belum dapat dipastikan sejauh mana kesahihan dakwaan yang dibuat kerana belum ada sebarang siasatan telah dijalankan. Sekiranya ada siasatan dibuat maka ia patut dihebahkan untuk mengurangkan persepsi negatif rentetan dakwaan yang dibuat.

Sekiranya satu Suruhanjaya Siasatan Diraja perlu ditubuhkan untuk menyiasat "pencemaran undi pos", maka ia mesti dilaksanakan. Semua pihak berhak mendapat sebuah kerajaan yang dipilih secara berintegriti.

 Perkembangan

Dalam cadangan Jawatankuasa Pilihan Khas Penambahbaikan Pilihan Raya, SPR telah diminta untuk mengubah Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002 dan Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pengundian Pos) 2003. Sayangnya cadangan ini dibuat hanya selepas SPR menjalankan proses pendaftaran pengundi di luar negara selama enam bulan di mana tidak sampai 500 pengundi yang layak mendaftarkan diri.

Seharusnya hal ini diuruskan lebih awal memandangkan semua perubahan dan penambahan yang dibuat terhadap peraturan ini memerlukan kelulusan Yang di-Pertuan Agong serta dengan seberapa segera dimajukan ke Dewan Rakyat untuk dibahas.

Dalam perkembangan terkini, meskipun boleh dikatakan agak lewat, SPR telah mengumumkan hak mengundi secara pos bagi mereka yang layak tetapi tidak dapat hadir kerana bekerja dan tinggal di luar negara. Permohonan mengundi secara pos ini dibuka bermula 21 Januari 2013 hingga tarikh pembubaran Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri, yang boleh dibuat pada bila-bila masa sebelum terbubar sendiri tidak lebih tiga bulan daripada sekarang.

Mereka yang termasuk dalam kategori tersebut boleh memohon mengundi secara pos dengan empat syarat khusus: i) warganegara Malaysia, ii) pemilih berdaftar, iii) menetap di luar negara, kecuali di Singapura, selatan Thailand, Brunei dan Kalimantan Indonesia dan iv) pernah berada di Malaysia atau kembali ke Malaysia tidak kurang 30 hari dalam tempoh 5 tahun sebelum tarikh pembubaran Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN) yang sedang berkuat-kuasa.

Saya berharap warga Malaysia yang telah mendaftar sebagai pemilih tetapi bekerja di luar negara akan memanfaatkan kemudahan ini. Ambillah sedikit masa untuk membaca maklumat berkenaan ini di laman web SPR atau berhubung dengan pihak berkaitan untuk mendapatkan maklumat lanjut.

 Proses dan pemerhatian undi pos

Selepas urusan penamaan calon, kertas undi pos akan dicetak dan dihantar kepada pemilih berdaftar bersama sampul khas dengan satu borang akuan identiti (Borang 2) dan juga satu panduan tatacara pengundian pos.

Tempat pengeluaran undi pos ini akan diwartakan dan ejen calon atau parti bertanding boleh hadir. Sepatutnya ejen akan menanda nama-nama mereka yang telah diedarkan kertas undi pos ini agar tidak berlaku pengundian berulang oleh pemilih yang sama.

Kertas undi yang telah ditanda bersama borang akuan identiti (yang turut ditandatangani seorang saksi) mestilah sampai kepada Pegawai Pengurus di bahagian pilihan raya berkenaan sebelum pukul 5 petang hari pengundian.

Ejen calon atau parti boleh hadir ketika undi pos dibuka dan dikira. Ia mengambil masa lebih lama kerana nombor siri pada sampul, kertas undi dan borang akuan identiti akan disemak. Sepatutnya ketiga-tiga dokumen ini mempunyai nombor siri yang sama.

Pengundi pos akan mengundi lebih awal kerana perlu memulangkan kembali kertas undi. Pengundi pos di kalangan tentera dan polis yang perlu bertugas pada hari pengundian juga akan membuang undi lebih awal. Ejen calon boleh hadir untuk melihat proses pengundian di kem-kem tentera atau tempat lain yang sesuai.

 Pemerhatian pilihan raya

Sebagai pemerhati pilihan raya, peranan menyeluruh IDEAS serta organisasi lain yang dilantik agak terhad, terutama berkaitan pengundi pos di luar negara. Namun kami mengalu-alukan aduan orang ramai, termasuk para pemilih di luar negara, sekiranya terdapat sebarang masalah yang dihadapi. Ini penting untuk direkodkan. Selain itu, sekiranya semua berjalan lancar, kami juga mahukan maklumat berkenaan. Pemerhatian yang dibuat tidak bertujuan mencatatkan hanya perkara-perkara negatif semata-mata.

Semasa tempoh kempen dan juga hari pengundian pos dijalankan, pemerhatian akan cuba dibuat di beberapa lokasi terpilih.

Sebenarnya, dalam banyak keadaan peranan ejen parti adalah penting. Mereka berpeluang untuk memastikan proses yang dibuat lancar dan mengikut peraturan pilihan raya. Berkaitan hal ini, pihak calon dan parti yang bertanding perlu melatih ejen parti untuk bertindak dengan cekap serta hemah untuk memastikan integriti pilihan raya terpelihara. Sumber: Malaysian Insider post berkaitan Bersih 2.0 dan 3.0 memang patut

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


PARTI ISLAM?

Posted: 29 Jan 2013 04:11 AM PST

(Kata Perdana Meteri Palestin-Gaza Ismael Haniyeh, bumi Gaza bertuah & bersyukur dengan kehadiran Dato' Sri Najib berserta ahli keluarga & rombongannya)
 
Salam 2 all.

YB Ustaz Nasharuddin Mat Isa, Ahli Parlimen Bachok (PAS) yang baru kembali daripada lawatan bersejarah YAB PM ke Gaza pasti terkejut mendengar berita melalui media bahawa beliau dipecat daripada kedudukan sebagai ahli Majlis Syura' PAS.

Kebetulan beliau baru sahaja balik daripada mengiringi YAB Perdana Menteri dalam lawatan ke Gaza. Kata Perdana Menteri Palestin-Gaza Ismael Haniyeh, lawatan Dato' Sri Najib adalah satu lakaran sejarah tersendiri kerana Dato' Sri Najib adalah pemimpin bukan 'arab pertama menjejakkan kaki ke bumi Gaza!

Dan lebih bersejarah kerana PM mengumumkan peruntukkan pembinaan semula pejabat Perdana Menteri Palestin-Gaza yang musnah dibom oleh rejim zionis beberapa minggu lepas setelah lawatan Perdana Menteri Mesir Hisham Qandel ke bangunan tersebut.

Orang yang terakhir melihat bangunan tersebut sebelum dimusnahkan ialah PM Mesir, orang yang membinanya semula ialah PM Malaysia! Begitu bersejarah lawatan Dato' Sri Najib, yang lawatannya mendapat liputan meluas media barat dan 'arab, malah Al-Jazeera memberikan lapuran hampir 20 minit didalam berita utamanya.

Rakyat Gaza turun berduyun-duyun mahu melihat seorang wira Melayu yang berani datang menziarahi mereka walaupun mendapat tentangan dalam dan luarnegara. Mereka bertambah bangga apabila melihat betapa simplenya Dato' Sri Najib, sanggup turun ke padang menziarahi keluarga Assyahid Al-Ja'bari, Ketua Keselamatan Palestin-Gaza yang dibunuh kejam melalui pengeboman keatas kenderaannya.

Dan mereka bertambah kagum kerana ini pertama kali seorang Perdana Menteri datang menziarahi mereka dengan membawa seluruh ahli keluarga. Datin Sri Rosmah Mansur berserta anak-anak Nooryana Najwa & Ashman turut sama dalam rombongan PM. Teman sempat bergurau dengan YAB PM, buatnya kalau rejim zionis mengebom rombongan PM, habis semua keturunan Dato' Sri Najib dan Datin Sri Rosmah. Jawapan PM cukup simple -  kat mana pun kita akan mati!

Dan dalam rombongan lawatan bersejarah itu, turut dijemput sebagai Ahli Parlimen (seperti teman juga) ialah YB Nasharuddin Mat Isa. Teman dok bayang tentu PAS akan tumpang bangga dan kagum yang ahli Majlis Syura', dan bekas Timb Presiden mereka turut serta dalam lawatan bersejarah itu.

Dan sebenarnya memang ramai pemimpin PAS belum pun menjejakkan kaki ke bumi Gaza, walaupun mereka tekun melilit leher mereka dengan muffler Palestin! Walaupun mereka sering bertakbir dan mengutip derma jihad, namun jangan kata membawa keluarga dan anak isteri, diri mereka sendiri pun belum berkemampuan dan tiada keberanian untuk pergi ke Gaza. Al maklumlah sejak-sejak berkawan dengan Kitsiang dan Karpal Singh ni.

Jadi didalam kelemahan dan kedhaifan pimpinan PAS untuk menjejakkan kaki ke bumi Gaza, maka perginya Ustaz Nasharuddin bersama didalam rombongan PM sudah tentu satu aset besar buat PAS! Dalam ramai-ramai orang, PM pilih pemimpin PAS sebagai pengiring!

Teman pada masa itu cukup yakin pimpinan dan ahli PAS akan bukak jubah dan serban dan menghamparkannya di KLIA untuk menyambut wira dan hero mereka pulang daripada bumi Gaza! Sudah pasti semua muffler Palestin yang melilit leher mereka selama ini akan kalungkan dileher hero PAS yang baru pulang dari bumi anbiya' ini.

Tetapi tidak! Rupanya para pasrasit berjaya melilit leher tengkok Ust Nasha sehingga dipecat daripada Majlis Syura'.

Ramai ahli akar umbi PAS sendiri terkejut mendapat berita daripada media bahawa tokoh hebat mereka ini telah dipecat daripada Majlis Syura'! Dan lebih terperanjat mereka apabila parti yang melabel diri sebagai Parti Islam langsung tidak mengikut kehendak syara' dengan memecat Ustaz Nasha tanpa memberi sebarang notis dan tidak memberi beliau peluang membela diri!

Semasa isu Amanat Hadi hangat dibincangkan, Datuk Seri Hadi Awang (DSHA) membuat kenyataan meminta hak membela diri di media utama selama sejam. Kenyataan DSHA disokong oleh Datuk Nik Aziz (DNA) yang memetik sumber syara' dengan kenyataan Islam mewajibkan seseorang diberi peluang membela diri dan memperjelaskan diri sebelum boleh dihukum.
 
Teman tidak menafikan Islam mewajibkan kita memberi peluang membela diri kepada mana-mana pihak dalam apa-apa perkara yang membabitkan dirinya, apatah lagi jika hukuman akan dikenakan. Malahan ini adalah nilai universal & hak asasi & fundamental kemanusiaan yang diterima oleh semua masyarakata bertamadun!

Sebab itu teman mempersoalkan tindakan PAS memecat Ustaz Nasha daripada kedudukannya sebagai Ahli Majlis Syura', badan tertinggi didalam PAS.

Bagaimana parti yang melabel diri mereka sebagai Islam tetapi mengambil tindakan yang langsung tidak Islamik.

Tindakan memecat Ust Nasha dibuat tanpa beliau diberi notis tunjuk sebab dan peluang membela diri!

Ini disahkan sendiri oleh Ust Nasha yang menyatakan beliau hanya tahu berita pemecatan beliau melalui media!

Ini bukan kali pertama PAS bertindak sedemikian. Dalam kes pemecatan tokoh pimpinan PAS Datuk Dr Hasan Ali, beliau juga tidak diberi notis tunjuk sebab dan peluang membela diri.

Teman melihat isu pemecatan Ust Nasha ini sekadar membuktikan betapa tidak Islamiknya PAS dalam amalan dan tindak-tanduknya.

Apa yang lebih malang, ia memberi gambaran buruk kepada agama Islam itu sendiri kerana sudah tentu non-Muslim akan melihat tindakan PAS seolah-olah dibenarkan agama Islam kerana mereka melabelkan diri mereka sebagai parti Islam!

Apakah ini akan mendekatkan lagi non-Muslim kepada Islam, apabila mereka melihat seseorang boleh dipecat dan dibuang tanpa notis & peluang bela diri?

Berbeza sekali dengan UMNO yang walaupun tidak menjubahkan diri dengan label Islam, tetapi mengambil tindakan lebih Islamik.

Contohnya semasa Anwar Ibrahim hendak dikenakan tindakan disiplin atas masalah liwat & moral yang rendah, UMNO memberi peluang kepada beliau membela diri didalam mesyuarat Majlis Tertinggi.

Tun Mahathir memberi peluang seluas-luasnya kepada Anwar untuk memberi penjelasan & meyakinkan Majlis Tertinggi UMNO mengenai kedudukannya. Selepas mendengar penjelasan Anwar, dan mengambil pendapat semua ahli MT yang hadir, UMNO akhirnya membuat keputusan memecat Anwar atas masalah moral beliau.

Samada keputusan itu betul atau tidak bukan persoalannya. Isunya ialah Anwar diberi notis & peluang membela diri.

Tetapi Datuk Dr Hasan Ali & Ust Nasha bukan sahaja tidak diberi notis, malah peluang membela diri dan membuat penjelasan juga tidak diberi.

Malah sehingga hari ini, Datuk Dr Hasan Ali tidak tahu apa kesalahan beliau sehingga dipecat!

Teman berharap rakyat terutamanya umat Melayu-Islam akan membuka mata dengan pendedahan demi pendedahan yang dibuka ALLAH mengenai pekung penyakit didalam PAS ini!

Semakin hari semakin terserlah kurap-kurap politik didalam PAS ini.

Daripada isu kalimah ALLAH, kepada isu sumpah bai'ah talaq tiga, kepada isu murtad, isu gereja, isu arak, isu kafir mengkafir, isu Tabung Memali, isu pemecatan Datuk Dr Hasan Ali, kepada yang mutakhir isu pemecatan Ust Nasha; semuanya membuktikan kepada kita satu perkara; iaitu PAS hanya memperalatkan Islam untuk kepentingan politik kepartian yang jumud dan sempit!

Daripada semua ini, persoalan yang timbul ialah: betulkah PAS ni parti Islam?

Dan satu persoalan yang perlu umat Islam-Melayu tanya ialah: apa dosa Ust Nasha sehingga dipecat?

Adakah Ust Nasha meliwat sesiapa? Adakah Ust Nasha menyondol mana-mana amoi? Adakah Ust Nasha menoron bini kawan sendiri? Adakah Ust Nasha menderhaka kepada ibubapa dia? Adakah Ust Nasha beri kaunselling kepada bini orang jam 3pagi? Adakah Ust Nasha makan eskrim dalam jamban? Adakah Ust Nasha jual kalimah ALLAH? Adakah Ust Nasha mengkafirkan sesiapa?

Tidak! Tidak! Tidak!

Dosa Ust Nasha kerana bersama dengan YAB PM dalam pertemuan dengan Mufti Masjidil Haram dan para ulama' di Masjidil Haram bulan Ramadhan lepas!

Dosa Ust Nasha kerana mencabar Karpal Singh dalam isu perlaksanaan hudud!

Dosa Ust Nasha kerana menyuruh Nurul Izzah bertaubat dalam isu Melayu murtad!

Dosa Ust Nasha kerana menolak kepimpinan Anwar dan mahu Hadi menjadi PM!

Dosa Ust Nasha kerana bersama YAB PM dalam lawatan menziarahi saudara seagama di Gaza!

Itulah antara dosa Ust Nasha! Dan untuk dosa itu, Ust Nasha dipecat sebagai ahli Majlis Syura', tanpa diberi notis, tanpa diberi peluang membela diri!

Teman berharap, dan tidak menjangka ahli akar umbi PAS akan menjadi sebegitu rendah IQnya sehingga boleh menelan dan menerima bulat-bulat pengkhianatan demi pengkhianatan terhadap Islam yang dilakukan olah para pasrasit yang makin lama makin menghancurkan PAS!

Takkanlah mike nak percaya Ust Nasha dipecat kerana tidak hadir mesyuarat! Kalau itu alasan mereka, cuba mike periksa kehadiran orang lain dalam mana-mana mesyuarat samada peringkat Perhubungan Negeri, Kawasan, Cawangan, MTD atau sayap-sayap. Ada yang datang mesyuarat setakat 5 minit je terus balik. Ada yang rajin hadir mesyuarat tetapi sekadar menjadi pemanas kerusi je! Ada yang datang sekadar buat syarat je!

Kalau itulah alasan pemecatan Ust Nasha daripada Majlis Syura', rasanya ramai pemimpin dan ahli PAS yang boleh kena pecat yop!

Sebab itu sudah tiba masanya ahli akar umbi PAS bangkit menebus semula maruah mereka. Janganlah terus diperkeldaikan oleh kaum pasrasit yang sudah buta hati dan jiwa mereka dengan kilauan kepalsuan Putrajaya. Bangkitlah! Hapuskanlah segala kemungkaran yang sedang berlaku didalam parti mike yop! Kembalikan PAS ke landasan sebenar untuk memperjuangkan Negara Islam dan melaksanakan hudud, qisas & ta'zir!

Tepuk dada tanyalah iman masing-masing. ALLAH telah berikan kita terlalu banyak bukti & keterangan. Janganlah kita membuat kesilapan seperti umat terdahulu yang ingkar dan enggan melihat & menggunakan aqal waras dengan bukti & keterangan yang telah ALLAH berikan sehingga mereka menjadi kaum Pekak, Bisu & Buta untuk menerima haq & kebenaran.

Intan surullah hayan surkum, wayusabbit aqdaamakuum - bantulah agama ALLAH, dan ALLAH akan membantu kamu kelak!

Yang baik datangnya daripada ALLAH, yang tidak daripada kelemahan teman sendiri. Semoga ALLAH memberikan hidayah dan keampunan kepada kita semua! Ameen!

Wallahua'lam & wassalam.

Adios amoigos, grasias senor!

Zulkifli Bin Noordin
Selasa
17 Rabi'ul Awal 1434
29 Jan 2013

MY VOICE FOR NATION

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Tan Sri Abdul Gani Patail’s Assurances That Action Will Be taken On Any Report Or Resolution By the Royal Commission of Inquiry (RCI) on Illegal Immigrants in Sabah Is Meaningless(en/bm/cn)

Posted: 28 Jan 2013 07:17 PM PST

Press Statement By DAP Secretary-General And MP For Bagan Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 29.1.13.

Tan Sri Abdul Gani Patail's Assurances That Action Will Be taken On Any Report Or Resolution By the Royal Commission of Inquiry (RCI) on Illegal Immigrants in Sabah Is Meaningless When He Had Failed To Act Against Perkasa For Calling For Bible Burning And Establish The IPCMC Recommended By RCI On Police.

Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail's assurances that action will be taken on any report or resolution by the Royal Commission of Inquiry (RCI) on Illegal Immigrants in Sabah is meaningless when he had failed to act against Perkasa for calling for Bible burning and establish the Police Complaints and Misconduct Commission or IPCMC recommended by RCI on Police. Abdul Gani has shown a troubling propensity of cowardly inaction on cases which involved BN leaders, their cronies or closet supporters.

Nothing exemplifies such prosecutorial cowardice and double-standards as his refusal to act against Perkasa for calling the Bible to be burnt with the ridiculous excuse that the Bible has not been burnt and he will only act when the Bible is actually burnt! However at the same time, he shows extreme prejudice and bravery when taking action against PR leaders such as DAP National Chair and MP for Bukit Glugor Karpal Singh for sedition.

Abdul Gani's promises that he will act if there are criminal offences sound even more empty following the denial syndrome of the BN government as shown in the recent horrific death of security guard C Sugumaran last week whilst being handcuffed by the police. Sugumaran's death followed a string of custodial death victims such as Chang Ching Te in Subang this year and the previous years of K. Kugan as well as 16-year old boy Aminulrasyid Amzah, who was shot dead by police.

The public has no confidence in Abdul Gani's pleas to all parties to have confidence in the RCI when the public has no confidence in his professional impartiality. Instead he is politically partisan to the point of blindly parroting the BN's line that the RCI is transparent and that it is a promise fulfilled.(janji ditepati)

The time has come for Malaysians to remove political Attorney-General who serve no function except to serve their political masters. Malaysians deserve a legal Attorney-General who is fulfills his or her statutory obligation to uphold the law without fear or favour in a professional and impartial manner. There can be no justice for all when cronies, supporters of BN leaders enjoy legal immunity for breaking the law whilst law-abiding citizens are punished by the Attorney-General merely because they dare to dissent and oppose BN.

Lim Guan Eng

—-BM Version —
Kenyataan Akhbar oleh Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada 29.1.13

Jaminan Tan Sri Abdul Gani Patail Bahawa Tindakan Akan Diambil Ekoran Laporan Atau Ketetapan Yang Dikeluarkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) Pendatang Asing Tanpa Izin Sabah Adalah Tidak Bermakna Apabila Beliau Gagal Untuk Mengambil Tindakan Terhadap Perkasa Atas Seruan Mereka Untuk Membakar Bible Serta Untuk Menubuhkan IPCMC Yang Dicadangkan Oleh RCI Polis.

Jaminan Ketua Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail bahawa tindakan akan diambil ekoran laporan atau ketetapan yang dikeluarkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) pendatang asing tanpa izin Sabah adalah tidak bermakna apabila beliau gagal untuk mengambil tindakan terhadap Perkasa atas seruan mereka untuk membakar Bible serta untuk menubuhkan Suruhanjaya Aduan dan Salahlaku Polis atau IPCMC yang dicadangkan oleh RCI Polis. Abdul Gani telah pun membuktikan bahawa beliau takut untuk mengambil tindakan dalam kes-kes yang membabitkan pemimpin BN, kroni atau penyokong mereka.

Contoh yang paling jelas bahawa beliau takut dan mengamalkan dwi-standard adalah keengganan beliau untuk mengambil tindakan terhadap Perkasa atas seruan mereka untuk membakar Bible dengan alasan yang tidak masuk akal bahawa belum ada Bible yang dibakar lagi, dan beliau hanya akan bertindak setelah ada Bible yang dibakar! Pada masa yang sama, beliau tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan ke atas pemimpin PR seperti Pengerusi Kebangsaan DAP dan Ahli Parlimen Bukit Gelugor Karpal Singh atas dakwaan hasutan.

Jaminan Abdul Gani bahawa beliau akan bertindak sekiranya ada kesalahan jenayah merupakan janji kosong berikutan simdrom penafian kerajaan BN dalam kes kematian ngeri pengawal sekuriti C Sugumaran yang telah mati dalam keadaan digari oleh polis. Kematian Sugumaran adalah ekoran kes-kes kematian dalam tahanan seperti Chang Ching Te di Subang pada tahun ini dan A Kugan serta budak 16 tahun Aminulrasyid Amzah yang telah ditembak mati oleh polis.

Seruan Abdul Gani agar memberi keyakinan kepada RCI tidak berjaya meyakini rakyat kerana rekod prestasi beliau yang berat sebelah. Malah beliau mengamalkan politik partisan dengan meniru kenyataan BN bahawa RCI tersebut adalah telus dan merupakan sebuah janji yang ditepati.

Masa sudah tiba bagi rakyat Malaysia untuk menggugurkan Ketua Peguam Negara yang bersifat politik dan yang tidak berfungsi melainkan untuk memenuhi keperluan tuannya. Rakyat Malaysia berhak mempunyai Ketua Peguam Negara yang menunaikan tanggungjawabnya secara profesional dan tidak berat sebelah mengikut undang-undang tanpa rasa takut atau memihak. Selagi para kroni dan penyokong pemimpin BN mempunyai imuniti undang-undang sementara rakyat yang tidak bersalah dihukum oleh Ketua Peguam Negara hanya kerana mereka berbeza pendapat atau menentang BN, selagi itulah tidak ada keadilan untuk semua.

Lim Guan Eng

—–Mandarin Version —

民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2013年1月29日发表声明:

总检察长丹斯里阿都干尼保证,沙巴非法移民皇委会若有任何报告或议决,他将采取必要的行动,这是毫无意义的,因为他已经拒绝对付扬言要焚烧圣经的土权组织、也拒绝接受皇委会的建议成立独立警察投诉与行为不检委员会(IPCMC)。

总检察长丹斯里阿都干尼保证,沙巴非法移民皇委会若有任何报告或议决,他将采取必要的行动,这是毫无意义的,因为他已经拒绝对付扬言要焚烧圣经的土权组织、也拒绝接受皇委会的建议成立独立警察投诉与行为不检委员会(IPCMC)。在那些涉及国阵领袖、他们的朋党及支持者的案件上,阿都干尼已经展现他的"儒弱无行动"的倾向。

最明显的例子莫过于他拒绝对付扬言焚烧圣经的土权组织,他竟然说等到圣经被烧了才会采取行动,这就是检控无力及双重标准。但是,同时,他在对付民联领袖如:民主行动党全国主席兼武吉牛汝莪区国会议员卡巴星时,展现极度的偏见及胆量。

阿都干尼承诺,如果上个星期在上手铐情况下惨死的保安人员C.苏古玛兰含犯罪成份,他将会采取行动,这更像是空谈,因为国阵已经否认事件。苏古玛兰的死也让人想起一连串的扣留所死亡事件,包括梳邦的曾景德、去年的K.古甘以及被警方开枪击毙的16岁少年阿米努拉昔。

阿都干尼呼吁大家对皇委会有信心,但是公众对他的司法专业公正没有信心。他具有党派偏向,甚至盲目地附合国阵的口号,指皇委会是透明的、一诺千金。

是时候换掉这个具党派偏向的总检察长,他只是为政治主人服务。马来西亚人值得一个更好的总检察长,履行他或她的法定义务,在无畏无惧、公正不阿的方式捍卫司法公正。如果国阵朋党、支持者可以在犯法后"享受"司法免控权,而守法的公民却因他们敢于表达异见、反对国阵而被总检察长处罚,那么全民都没有司法公义的保障。

林冠英

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Kuasa Politik Orang Melayu tetap dipertahan

Posted: 28 Jan 2013 04:32 PM PST

Walaupun terdapat dakwaan bahawa kaum Melayu berpecah kebelakangan ini khususnya sejak 2008, Pakatan Rakyat (PR) memberi jaminan kuasa Melayu tidak akan terhakis sama sekali jika perikatan muda itu menguasai Kerajaan Pusat.

Timbalan Pesuruhjaya Pas III Selangor, Khalid Samad berkata, pada Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) nanti, sebahagian kerusi Melayu ditandingi oleh Pas dan sebahagiannya PKR, tetapi hanya sebilangan dimiliki DAP.

"Sebenarnya kerusi Melayu (dalam PR) tetap sama."Kerusi Melayu yang Umno tandingi (dalam kerusi Parlimen) lebih kurang 132. Jumlah kerusi Melayu dalam PR tetap sama.

Maka, walaupun tidak dikuasai oleh satu parti jumlah kerusi Melayu tetap sama," katanya.Menurutnya, jika bilangan kerusi Melayu terbahagi dua maka, tidak wujud penguasaan diktator seperti yang didakwa berlaku dalam Umno.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Pelancaran Gerak Kerja Pilihan Raya PR Hulu Selangor di Jalan Kantan di Bukit Sentosa di sini.

Khalid yang juga Ahli Parlimen Shah Alam berkata, beliau menjelaskan perkara itu berikutan sentimen parti dan perkauman didakwa dilakukan Umno dan Barisan Nasional (BN) sehingga mencetuskan kebimbangan kononnya Melayu akan hilang kuasa jika PR memerintah.

Menurutnya, setiap parti dalam komponan PR seperti Pas, PKR dan DAP tidak akan berkuasa mutlak kerana mempunyai bilangan kerusi yang seimbang, malah segala dasar yang mahu ditentukan memerlukan kesepakatan serta persetujuan ahli komponan.

"Bila kita dedahkan segala penyelewengan (dalam BN) maka dia nak takutkan Melayu, DAP berkuasa (jika PR menang).

"Pada (PRU) 2008, DAP bertanding 48 kerusi Parlimen dan mungkin bertambah lebih kurang 54 pada 2013.

Adakah DAP boleh memerintah sekiranya menang kesemua 54 kerusi Parlimen (daripada 222)?.

Tidak boleh," katanya.

Katanya, begitu juga dengan Pas jika memenangi kesemua lebih kurang 70 kerusi Parlimen dipertandingkan pada PRU13, tidak akan dapat berkuasa sendirian termasuklah PKR.

Menurutnya, untuk berkuasa PR perlu menang sekurang-kurangnya 112 kerusi Parlimen iaitu dengan mejoriti mudah.

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


BERSYUKURKAH KITA

Posted: 28 Jan 2013 04:30 PM PSTAssalamualaikum.

Bersyukur, satu kata-kata yang mudah diucapkan namun ia tidaklah semudah untuk dihayati atau berada di hati setiap orang.

Kata orang dunia sudah jauh berubah. Perasaan manusia pun begitu juga. Turut berubah. Bagaimanapun perubahan manusia yang melalui perubahan itu semakin hari semakin jauh berbeza dengan orang dulu-dulu.

Orang dulu-dulu, mereka sangat kaya dengan akal budi, mudah berterima kasih dan tidak terlalu berburuk sangka. Oleh kerana itu, kehidupan mereka jauh lebih indah daripada apa yang sedang kita lewati sekarang.

Apa ertinya perubahan, pembangunan dan kejayaan jika kita tidak tahu bersyukur. Apatah lagi di saat kita memiliki dan mempunyai apa yang orang lain tidak mampu miliki.

Sebagai rakyat Malaysia, kita sangat bertuah kerana berada di bawah pemerintahan kerajaan Barisan Nasional (BN). Walaupun kerajaan BN dihina, dipandang keji, namun kerajaan BN tidak pernah terhenti dalam memajukan negara dan menjaga kebajikan rakyatnya – tanpa mengira perbezaan idealogi politik pulak tu.

Namun hari ini, masih ada yang tidak tahu bersyukur. Jauh sekali mahu berterima kasih kepada kerajaan BN di atas segala usaha dan bantuan yang diberikan. Mengapa?. Sifat dan perasaan itu semakin terhakis disebabkan masyarakat kita dikelilingi oleh penghasut yang menghasut rakyat agar membenci kerajaan.

Tidaklah terlalu aneh, namun agak pelik apabila kerajaan BN memberikan sesuatu kepada rakyat demi rakyat, ada yang memandangnya sebagai serong sedangkan apabila mereka hadir pada majlis golongan yang menentang kerajaan BN, mereka terpaksa mengeluarkan wang bagi membiayai parti tersebut – di situ tidak pula mereka rasa malu kerana menjadi rakyat yang terpaksa diperalatkan parti tersebut.

Jauh berbeza dengan BN, ia adalah sebuah parti yang mengutamakan rakyat. Bagi BN, mereka pantang melihat rakyat berada dalam kesusahan, maka bantuan akan segera dihulurkan. Saya tidak berhasrat untuk memperkatakan perkara ini secara detail di sini kerana saya akan mengupasnya dalam posting saya yang lain.

Apa yang ingin saya nyatakan, betapa sifat tidak bersyukur di kalangan segelintir orang kita sekarang adalah sesuatu yang boleh mencemarkan nilai keindahan hidup kita. Segelintir rakyat kita sekarang gagal menilai sesuatu kebaikan dengan bijaksana dan kerana itu, mereka kurang bersyukur.
Apa pun, saya yakin masih ramai di kalangan rakyat yang masih bersyukur dengan segala nikmat dan rakyat yang mereka kecapi. Rakyat yang mempunyai perasaan sedemikian akan tahu bahawa bukan semua kerajaan mampu melakukan perkara yang sama. Rakyat yang sedemikian akan mengerti bahawa hanya BN yang mampu menjadi kerajaan untuk rakyat, demi rakyat.

Saya sangat menghargai kepada rakyat yang sentiasa bersyukur dan berterima kasih terhadap setiap pemberian, bantuan dan sumbangan yang kerajaan berikan kepada mereka. Sesungguhnya mereka adalah insan-insan yang terpuji yang wajar dicontohi.

 

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Azahari Dahlan: Was SRT’s statement referring to a possible joint venture with MAS? by Ulat Bulu

Posted: 29 Jan 2013 12:00 AM PST

You are so right….Kamal. This Botak know nothing except eat, shit and talk cock. Walk around MAS thinking he is the most handsome man in MAS….puit…puit.
Another person is that stupid woman Nor Zalida….every month travel to Europe on the pretext of meeting. My questions are: Was the trips for meeting involving MAS or holiday and also to London to visit her kids there.

All these bloody blood suckers, do nothing except to contribute to the bleeding.

we know that these people are damn pissed off because they have been shit on by staffs and we know the top management have asked that bald security man to do witch hunting again. another Botak in security department, please try harder because you will not succeed and you will also be very popular for witch hunting.

YB Ahmad Razif Blog's

YB Ahmad Razif Blog's


Majlis Penyerahan Bantuan Awal Persekolahan SK Seberang Takir

Posted: 28 Jan 2013 09:26 PM PST
Hari ini, 29 Januari 2013 telah menyerahkan bantuan awal persekolahan 2013 ke Sekolah Kebangsaan Seberang Takir bertempat di kantin sekolah tersebut. Akhirnya selesai sudah penyampaian bantuan kepada sekolah-sekolah dalam DUN Seberang Takir. Terima kasih kepada semua pihak yang telah bersusah payah menjayakan program ini. Jutaan terima kasih juga kepada YAB Perdana Menteri kita, Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak kerana memperuntukkan dana bantuan persekolahan kepada murid sekolah untuk membantu perbelanjaan sekolah pada awal tahun yang ditanggung oleh ibu bapa atau penjaga. 

Berteraskan konsep 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan, bantuan ini dilihat sangat bagus dan diharap dapat diteruskan pada masa-masa akan datang. Kepada para pelajar juga jangan sesekali membelanjakan bantuan ini ke arah perkara yang tidak berkaitan dengan pelajaran.

Taklimat Jentera PRU-13

Posted: 28 Jan 2013 04:19 PM PST

Semalam 28 Januari 2013, telah mengadakan sesi taklimat sempena pilihanraya ke 13 untuk Pusat Daerah Mengundi (PDM) Kg. Baru bertempat di Balai Nelayan Kg. Baru, Seberang Takir dan cawangan Taman Murni Permai. Untuk cawangan Taman Murni Permai turut menyampaikan watikah perlantikan jawatan sebagai jentera pilihanraya yang akan diadakan nanti. 

Nuffnang