Khamis, 21 Februari 2013

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


UMNO TOTOK MASUK PAS......ANDA, JOM!!

Posted: 21 Feb 2013 07:33 AM PST

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


POLITIK HAIWAN?

Posted: 21 Feb 2013 02:57 AM PST

(Nik Aziz sedang menghuloq ringgit semasa PRK-Galas)*

Salam 2 all.

Satu lagi adengan politik flip-flop persembahan Datuk Nik Aziz, Mursyidul Am PAS merangkap Pesuruhjaya PAS Kelantan merangkap Menteri Besar Kelantan merangkap Pengerusi Majlis Syura PAS merangkap penceramah tetap PAS dan pelbagai merangkapan lagi.

Dalam ceramah di pintu Stadium Kota Bharu sekembalinya daripada Arab Saudi semalam, Datuk Nik Aziz mengkritik keras pemberian bantuan saperti BR1M dan lain-lain yang sedang dilaksanakan oleh Kerajaan Persekutuan hasil cetusan idea YAB Perdana Menteri.

Beliau menyamakan pemberian bantuan-bantuan wang tunai tersebut saperti memberi hampas kepada ayam, saperti memberi jerami kepada lembu. Maknanya rakyat yang menerima bantuan kewangan saperti BR1M dan lain-lain daripada Kerajaan Persekutuan adalah setaraf haiwan ayam dan lembu mengikut patwa terbaru Nik Aziz!!!

Dan yang lebih hebat, Nik Aziz kata pemberian yang dibuat oleh Kerajaan Persekutuan itu tidak Islamik! Sekali lagi Nik Aziz mengeluarkan patwa mengikut sesedap nafsu tanpa sebarang asas kepada nas Al-Quran & Hadis!

Persoalannya, bukankah Nik Aziz sendiri sudah beberapa kali memberikan wang tunai kepada orang ramai. Teman ingat lagi semasa PRK-Galas, gambar Nik Aziz sedang menghulor duit kepada orang ramai jelas terpampang! Begitu juga gambar Nik Aziz sedang mengagihkan duit kepada sami-sami Budha, masih tersimpan dalam arkib!

Jadi kalau rakyat yang menerima bantuan dipanggil ayam dan lembu, apakah panggilan yang layak diberi kepada Nik Aziz?

Inilah politik flip-flop dan cakap tak serupa bikin daripada Nik Aziz. Bila dia buat semua halal dan Islamik belaka, orang lain buat semua haram dan tidak syarie saja!

Jadi kepada orang PAS-DAP-PKR dan penyokong pembangkang yang dah ambil bantuan kerajaan Persekutuan samada melalui BR1M dan lain-lain, eloklah mike pulangkan balik duit-duit tu. Bukan sahaja ianya tidak Islamik, malah nanti tok guru mike memperayam & memperlembukan mike yop!

Adios amigos, grasias senor!

Zulkifli Bin Noordin
Khamis
10 Rabi'ul Akhir 1434
21 Februari 2013

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Penerima bantuan umpama 'haiwan'


KOTA BHARU 20 Feb. - Ketika jutaan rakyat Malaysia bersyukur dengan pelbagai bantuan yang diberikan Kerajaan Pusat, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebaliknya menyamakan usaha murni itu sebagai 'memberikan hampas kelapa dan padi serta jerami kepada ayam dan lembu'.

Menurut Menteri Besar Kelantan itu, pemberian wang ringgit sangat mendapat sambutan kerana sama dengan ayam dan lembu yang akan datang sekiranya manusia memberikan haiwan tersebut makanan yang digemari.

Sehubungan itu, beliau menambah, pemberian wang ringgit adalah salah di sisi Islam kerana ajaran Islam yang sebenar adalah memberikan ilmu kepada manusia.
"
Orang yang menawarkan (wang) kepada orang, (sama seperti) kalau kita panggil ayam nak suruh ayam datang dekat, kita tabur hampas kelapa, tabur padi. Kalau nak panggil lembu kita bubuh (bagi) jerami.
"
Tapi kalau nak beri Islam, kita nak panggil ayam cakap nak ceramah, mana ayam datang, nak panggil lembu, mana datang, jadi kalau kita beri barang kepada orang, beri RM10, RM50 (orang akan datang ambil).
"
Ini bukan cara Islam, (cara) Islam ialah beri ilmu kepada manusia," katanya ketika berucap di hadapan lebih 1,000 rakyat Kelantan yang menyambut kepulangannya dari Mekah di pekarangan Stadium Sultan Muhammad IV, di sini hari ini.

Kerajaan Pusat melalui Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2.0) tahun ini memperuntukkan kira-kira RM3 bilion untuk mengagihkan sebanyak RM500 kepada kira-kira 4.3 juta isi rumah manakala kira-kira 2.7 juta individu bujang berumur 21 tahun ke atas menerima sebanyak RM250.

Sementara itu, Nik Abdul Aziz berkata, pilihan raya umum kali ini penting kepada Pas kerana bukan sekadar mahu membentuk kerajaan tetapi menukar kerajaan sekular kepada kerajaan Islam.

*Gambar ihsan daripada Minaq-jinggo

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Mengijazahkan Peserta Kursus Jenazah

Posted: 21 Feb 2013 03:25 PM PST

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Jadual Forum Air Untuk Rakyat Bersama Rakyat

Posted: 20 Feb 2013 06:00 PM PST

 Jom hadir ke Forum Air Untuk Rakyat Bersama Rakyat di lokasi berdekatan anda. Dapatkan maklumat sebenar demi manfaat anda.

Setpol Exco Kesihatan Selangor Melawat Pelajar Sekolah Rendah Tamil Effingham Yang Terlibat Kemalangan Jalan Raya

Posted: 20 Feb 2013 05:53 PM PST

Petaling Jaya, 20 Februari 2013 - Setiausaha Politik Kepada YB Dr. Xavier Jayakumar, Exco Kerajaan Negeri Selangor merangkap Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan Negeri Selangor, Abdul Razak Bin Ismail telah meluangkan melawat 4 orang pelajar sekolah Tamil Effingham yang terlibat dalam satu kemalangan jalanraya semalam.

Abdul Razak mewakili  YB Dr. Xavier yang menghadiri mesyuarat EXCO pada hari ini.
 
Beliau disertai oleh pegawai-pegawai dari Unit Perancang Negeri Selangor (Upen) dan Encik Jestin Raj Setiausaha Kanan  EXCO .

Sumbangan hamper  telah diberikan kepada ibubapa pelajar-pelajar tersebut

Turut serta ialah Encik S. Gana, Presiden Lembaga Pengelola Sekolah Jenis Keb Tamil Effingham, Bandar Utama, Petaling Jaya.  

Dalam kejadian yang berlaku 6.30 pagi semalam, van yang dinaiki oleh 10 orang pelajar tersebut telah terbalik dalam satu kemalangan dengan sebuah kereta kira-kira 500 meter dari sekolah tersebut.
8 pelajar terlibat telah dikejarkan ke Pusat Perubatan Universiti  manakala 2 lagi di bawa ke Hospital Sungai Buloh oleh ibubapa masing-masing

4 pelajar mengalami kecederaan agak serius dan sedang menjalani pembedahan kecil di Pusat Perubatan tersebut.

Kata Razak,  Pejabat YB Exco sedang berusaha mendapatkan kelulusan untuk menampung sepenuhnya kos pembedahan dan rawatan susulan fisioterapi untuk 2 pelajar tersebut yang mengalami kecederaan serius tersebut.

Keretapi Laju Kuala Lumpur – Singapura Membelakangkan Keperluan Pengangkutan Awam Rakyat Terbanyak

Posted: 20 Feb 2013 05:46 PM PST

Sementara saya mengalu-alukan kerjasama dua hala yang lebih harmoni di antara Malaysia dan Singapura, pengumuman Dato' Seri Najib Tun Razak untuk membina sistem keretapi laju menghubungkan Kuala Lumpur dan Singapura membuktikan sekali lagi pentadbiran beliau membelakangkan kebajikan dan keperluan rakyat terbanyak.

Lebih dari itu, beliau sewajarnya diingatkan bahawa sebagai sebuah kerajaan yang hampir tamat mandatnya, pentadbiran beliau tidak boleh menandatangani apa-apa perjanjian yang melibatkan komitmen kewangan jangka panjang yang besar dan membebankan rakyat. Kebelakangan ini, saya khuatir dengan pengumuman projek dan pembelian yang mungkin akan mewariskan kerajaan baru kelak dengan pelbagai implikasi kewangan yang merugikan negara dan rakyat.

Fenomena ini tidak ubah seperti tindakan Tun Abdullah Badawi yang menandatangani beberapa perjanjian dan komitmen dengan Brunei di penghujung pentadbiran beliau dalam keadaan yang tergesa-gesa, termasuk menyerahkan Blok L dan M yang pulangan hasil minyaknya mencecah berbilion ringgit.

Kecenderongan sama yang dipamerkan oleh Dato' Seri Najib akan menguatkan persepsi rakyat bahawa Barisan Nasional tidak yakin dapat bertahan sebagai Kerajaan Persekutuan selepas Pilihanraya Umum ke-13, maka pelbagai konsesi dan kontrak dianugerahkan yang dikhuatiri hanya menguntungkan kroni.

Pengumuman sistem keretapi laju KL – Singapura ini juga wajar dilihat dalam konteks yang sama. Projek ini dicadangkan oleh YTL, konglomerat yang cukup rapat dengan Barisan Nasional. Seperti mana konsep penswastaan MRT yang pada mulanya dikatakan hanya melibatkan wang swasta, akhirnya keseluruhan kos projek ditampung oleh rakyat melalui pinjaman yang dibuat Kerajaan Persekutuan.

Beberapa tahun lalu, YTL menganggarkan kos projek keretapi laju ini mencecah RM8 bilion. Saya yakin kos itu telah meningkat berlipat kali ganda menjelang 2013 dan dianggarkan mencecah RM13 bilion. Saya percaya akhirnya kos ini akan ditanggung oleh rakyat, seperti mana yang berlaku dalam kesemua projek penswastaan sebelum ini.

Sebab itu, rakyat perlu menilai pengumuman projek keretapi laju ini dalam konteks komitmen RM13 bilion yang bakal ditanggung oleh rakyat.

Saya yakin pelaburan sebegitu besar lebih diperlukan untuk menaiktaraf sistem pengangkutan awam antara bandar (inter city public transportation system) bertujuan mengurangkan penggunaan kenderaan persendirian. Oleh yang demikian, keutamaan negara sepatutnya membina sistem keretapi laju antara bandar yang menghubungkan bandar-bandar utama dari Perlis ke Johor Bahru, serta menghubungkan Pantai Timur dari Kelantan ke Pantai Barat.

Kos RM13 bilion ini sudah tentu mempunyai lebih makna kepada rakyat apabila keretapi laju dapat mengurangkan masa perjalanan antara bandar-bandar besar negara. Kurangnya pergantungan kepada kenderaan persendirian bermakna kurangnya kesesakan lalu lintas dan penurunan kos subsidi bahan api negara.

Manifesto Pakatan Rakyat membuat komitmen khusus untuk membina sistem keretapi laju antara bandar dalam tempoh jangka panjang secara berperingkat. Pendekatan mendahulukan rakyat ini terus menjadi perbezaan utama di antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional.

RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


BN’s Integrity Pledge Rings Hollow Without A Commitment To Ensure Clean Electoral Rolls, And To Make A Public Declaration Of Assets.(en/cn)

Posted: 20 Feb 2013 10:41 PM PST

Press Statement by DAP Secretary-General and MP for Bagan Lim Guan Eng in Kuala Lumpur on 21.2.2013

Yesterday, Barisan Nasional chairman Dato’ Sri Najib Tun Razak and BN component party leaders signed Transparency International Malaysia's (TI-M) Election Integrity Pledge, a move reportedly aimed at showing the ruling coalition's seriousness in conforming to fair play at the coming General Election.

Unfortunately, this act of signing the Integrity Pledge by the BN is nothing but an empty announcement that rings hollow without a clear commitment to ensure clean electoral rolls and to make a complete and public declaration of assets.

If Najib and BN are sincere in proving their integrity, then they must do what Pakatan Rakyat has done in making a full and complete public declaration of assets of the Penang state EXCO including the Chief Minister. Instead, BN leaders such as Kota Belud MP Datuk Abdul Rahman Dahlan have avoided agreeing to make a public declaration of assets on the flimsy excuse that it could endanger their safety.

If BN leaders are honest and transparent, then they should have nothing to hide. If they have nothing to hide, then why are they afraid to commit to publicly declaring their assets? If they cannot even perform this simple exercise then there is no point to sign an Integrity Pledge.

It is ironical that the Integrity Pledge is signed in the presence of Sarawak Chief Minister Tan Sri Taib Mahmud, who has been the subject of intense scrutiny and public demands for accountability regarding his and his family’s extraordinary wealth. The irony would have been completed if it had included UMNO Wanita Chief Dato’ Seri Shahrizat Abdul Jalil who is involved in the RM250 million National Feedlot Centre (NFC) “cows and condos” scandal, as well as Sabah Chief Minister Dato’ Seri Musa Aman who is at the centre of the scandal involving a RM40 million donation to UMNO Sabah.

Tan Sri Taib’s failure to declare his assets publicly has only added fuel to suspicions especially following the highly publicised divorce case between his son and his daughter-in-law which revealed the assets of his son amounting to hundreds of millions of ringgit. If his son is so wealthy, then it is important for Tan Sri Taib and his family to come clean.

Unless their personal assets are declared publicly, then signing the Integrity Pledge would be an empty gesture to hoodwink voters into believing that BN leaders are clean. The truth is that by failing to declare their assets publicly, they may seem clean, and sound clean, but they are certainly not clean.

Finally, BN must practice what they preach by guaranteeing clean electoral rolls in the coming General Election. If they cannot even provide this guarantee, then Malaysians cannot expect the next General Election to be a clean, free and fair one.

Lim Guan Eng

—–Mandarin version—

民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2013年2月21日在吉隆坡发表声明:

国阵的选举廉正宣言根本只是空谈,他们没有立志要确保选民册干净,也不想公布民选高官的财产。

昨天,首相兼国阵主席拿督斯里纳吉签署国际透明组织选举廉正宣言,显示执政联盟承诺在即将来临的全国大选落实公平竞争。

不幸的是,国阵这种签署选举廉正宣言的动作根本没有意义、空谈,他们没有立志要确保选民册干净,也不想公布民选高官的财产。

如果纳吉和国阵有诚意展显廉洁,那些他们必须像槟州民联州政府的行政议员及首长那样,公布民选高官的财产。而不是像哥打柏鲁国会议员拿督阿都拉曼那样逃避问题,搬出下三烂的理由,指公布财产可能会威胁他们的安全。

如果国阵领袖是诚实又透明的,那么他们应该无所隐瞒。如果无所隐瞒,为什么他们如此害怕公布财产?如果连如此简单的事情都做不到,那么签署廉正宣言有什么意义?

最讽刺的是,就连砂拉越州首席部长丹斯里泰益也一同签署廉正宣言,他已在放大镜下被审查,公众也要求当局调查他及其家人超乎常人的财富。如果巫统妇女组主席拿督斯里莎里扎及沙巴州首席拿督斯里慕沙阿曼也一起签署,这出"讽刺剧"将会更完整。前者涉及2亿5000万令吉国家养牛中心的"公寓与牛"丑闻,后者涉及一宗沙巴巫统获4000万令吉政治献金的丑闻。

丹斯里泰益没有公布他的财产,只是欲盖弥彰。特别是在其儿子高调的离婚案件中,他的前媳妇公开指出他儿子的财产达上百亿令吉。如果他的儿子那么富有,丹斯里泰益及他的家人必须向公众交代清楚他们的财富。

除非他们公布个人财产,否则签署廉正宣言的动作只是捞取选票的伎俩,用来欺骗选民,要选民相信国阵领袖廉正。事实上,他们做不到公开财产,看起来廉正、听起来廉正,事实肯定不是如此。

最后,国阵必须讲到做到,确保来届大选的选民册是干净的。 如果他们连这一点都无法做到,那么国人根本不用指望来届大选是干净、自由及公正的选举。

林冠英

Direct Free Kick

Direct Free Kick


KENYATAAN AKHBAR YB ISKANDAR A. SAMAD : PENCEROBOHAN TAMAN PERMAINAN UNTUK BILIK GERAKAN PILIHANRAYA DIKESALI.

Posted: 20 Feb 2013 11:47 PM PST

Tindakan pihak yang meletakkan kabin di atas taman permainan dan tanah rizab amat dikesali dan dibimbangi akan digunakan untuk bilik gerakan pilihan raya.

Kabin-kabin telah mula diletakkan di kawasan Dewan Negeri Chempaka sejak awal tahun ini walaupun tidak mendapat kebenaran daripada Majlis Perbandaran Ampang Jaya.

Berdasarkan maklumat daripada penduduk tempatan, kabin-kabin itu telah disumbangkan oleh Ahli Parlimen Pandan, YB Dato' Seri Ong Tee Keat.

Penduduk tempatan mendakwa kabin itu akan digunakan sebagai bilik gerakan beliau untuk pilihanraya umum yang akan diadakan pada bila-bila masa.

Saya berharap beliau akan tampil ke hadapan memberi penjelasan sekiranya dakwaan penduduk adalah tidak benar.

Adalah menjadi polisi Kerajaan Negeri Selangor untuk tidak membenarkan kawasan-kawasan lapang, taman-taman permainan dan tanah-tanah rizab dicerobohi.

Kejadian di Chempaka ini telah dibangkitkan pada Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor pada 20 Februari 2013 dan YAB Dato' Menteri Besar Selangor akan bertemu dengan Dato' Bandar dan Yang Dipertua Pihak-Pihak Berkuasa Tempatan pada 22 Februari ini.

Tindakan daripada Pihak Berkuasa Tempatan dilihat sebagai terlalu perlahan kerana tapak kabin itu dan kawasan di sekelilingnya boleh disimen tanpa sebarang tindakan daripada mereka. Sudah tentu kerja-kerja ini memakan masa beberapa hari.

Kabin yang diletakkan itu telah mengurangkan kawasan untuk orang ramai terutamanya kanak-kanak berekreasi. Tindakan membolot kawasan untuk orang ramai bagi kegunaan kelompok tertentu adalah satu tindakan yang tidak sensitif kepada keperluan rakyat dan juga tidak bermaruah.

Sebelum ini terdapat penduduk yang meminta saya menyokong permohonan mereka untuk meletakkan kabin di atas kawasan lapang, taman permainan dan tanah rizab. Walau bagaimanapun saya tidak pernah menyokong mana-mana permohonan tersebut.

Saya bertegas bahawa kawasan-kawasan tersebut adalah untuk kegunaan seluruh rakyat dan tidak wajar dimonopoli oleh sesiapa.

Iskandar Abdul Samad
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan
Negeri Selangor / Ahli Dewan Negeri Chempaka
21 Februari 2013


KENYATAAN AKHBAR YB ISKANDAR A. SAMAD : KABIN UNTUK BILIK GERAKAN PILIHANRAYA DI ATAS TAMAN PERMAINAN TIDAK SENSITIF KEPADA KEPERLUAN RAKYAT.

Posted: 20 Feb 2013 11:33 PM PST

Tindakan pihak yang meletakkan kabin di atas taman permainan dan tanah rizab amat dikesali dan dibimbangi akan digunakan untuk bilik gerakan pilihan raya.

Kabin-kabin telah mula diletakkan di kawasan Dewan Negeri Chempaka sejak awal tahun ini walaupun tidak mendapat kebenaran daripada Majlis Perbandaran Ampang Jaya.

Berdasarkan maklumat daripada penduduk tempatan, kabin-kabin itu telah disumbangkan oleh Ahli Parlimen Pandan, YB Dato' Seri Ong Tee Keat.

Penduduk tempatan mendakwa kabin itu akan digunakan sebagai bilik gerakan beliau untuk pilihanraya umum yang akan diadakan pada bila-bila masa.

Saya berharap beliau akan tampil ke hadapan memberi penjelasan sekiranya dakwaan penduduk adalah tidak benar.

Adalah menjadi polisi Kerajaan Negeri Selangor untuk tidak membenarkan kawasan-kawasan lapang, taman-taman permainan dan tanah-tanah rizab dicerobohi.

Kejadian di Chempaka ini telah dibangkitkan pada Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor pada 20 Februari 2013 dan YAB Dato' Menteri Besar Selangor akan bertemu dengan Dato' Bandar dan Yang Dipertua Pihak-Pihak Berkuasa Tempatan pada 22 Februari ini.

Tindakan daripada Pihak Berkuasa Tempatan dilihat sebagai terlalu perlahan kerana tapak kabin itu dan kawasan di sekelilingnya boleh disimen tanpa sebarang tindakan daripada mereka. Sudah tentu kerja-kerja ini memakan masa beberapa hari.

Kabin yang diletakkan itu telah mengurangkan kawasan untuk orang ramai terutamanya kanak-kanak berekreasi. Tindakan membolot kawasan untuk orang ramai bagi kegunaan kelompok tertentu adalah satu tindakan yang tidak sensitif kepada keperluan rakyat dan juga tidak bermaruah.

Sebelum ini terdapat penduduk yang meminta saya menyokong permohonan mereka untuk meletakkan kabin di atas kawasan lapang, taman permainan dan tanah rizab. Walau bagaimanapun saya tidak pernah menyokong mana-mana permohonan tersebut.

Saya bertegas bahawa kawasan-kawasan tersebut adalah untuk kegunaan seluruh rakyat dan tidak wajar dimonopoli oleh sesiapa.

Iskandar Abdul Samad
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan
Negeri Selangor / Ahli Dewan Negeri Chempaka
21 Februari 2013

image.jpeg

image.jpeg

Alhamdulillah!

Posted: 20 Feb 2013 09:55 PM PST

YB Ahmad Razif Blog's

YB Ahmad Razif Blog's


Penyerahan BRIM 2.0

Posted: 21 Feb 2013 12:54 AM PSTHari ini, 21 Februari 2013, telah berlangsungnya Majlis Penyerahan BRIM 2.0 Peringkat 1 bagi Sesi ke 6 bertempat di Dewan Besar, Bangunan Penyelaras UMNO DUN Seberang Takir, Telaga Daing.

Bayaran Elaun Sara Hidup Nelayan Secara Tunai

Posted: 20 Feb 2013 05:25 PM PST
Semalam, 20 Februari 2013, selepas program bersama guru besar dan guru kafa berakhir telah pergi ke Majlis Penyerahan Bayaran Elaun Sara Hidup Nelayan Secara Tunai bertempat di Dewan Besar, Bangunan Penyelaras UMNO DUN Seberang Takir, Telaga Daing. Semoga dengan bantuan ini dapat meringan beban yang ditanggung para nelayan.

Majlis Perjumpaan dengan Guru Besar dan Guru KAFA Kementerian

Posted: 20 Feb 2013 05:05 PM PST


Petang kelmarin, 20 Februari 2013 telah merasmikan Majlis Perjumpaan Yayasan Islam Terengganu dan Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu dengan Guru Besar dan Guru KAFA Kementerian bertempat di Dewan Besar, Wisma Darul Iman. Alhamdulillah program berjalan dengan lancar seperti yang dirancangkan.

Menziarahi Pesakit di Hospital Sultanah Nur Zahirah

Posted: 20 Feb 2013 05:00 PM PST


Semalam, 20 Februari 2013, telah meluangkan masa untuk menziarahi pesakit-pesakit dari DUN Seberang Takir yang telah dimasukkan ke wad di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) baru-baru ini. Semoga kalian cepat sembuh dan dapat menjalani kehidupan seharian seperti biasa. InsyaAllah.

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


Syarat tambahan stok perumahan mampu milik

Posted: 20 Feb 2013 09:52 PM PST


Kenyataan Akhbar oleh YB Wong Hon Wai, EXCO Kerajaan Negeri Pulau Pinang (Perancang Bandar dan Desa, Perumahan dan Kesenian) di George Town, Pulau Pinang pada 21-2-2013
-------------------------------------------------------------------------------------------

Tuduhan Datuk Azhar Ibrahim (Setiausaha UMNO Negeri Pulau Pinang) dan Tan Sri Nor Mohd Yaakob (Menteri di Jabatan Perdana Menteri) bahawa Kerajaan Negeri meminta EIA report untuk Projek Kampung Bagan Serai, Seberang Perai Tengah adalah tidak berasas sama sekali. Jabatan Alam Sekitar tidak meminta sebarang EIA Report dan syarat tersebut tidak dikenakan oleh Jawatankuasa Perancang Negeri (SPC).

Saya telah menyemak rekod-rekod permohonan untuk Kampung Bagan Serai, Seberang Perai Tengah oleh JKP Sdn Bhd. Tanah ini dizonkan sebagai kawasan Perindustrian. JKP Sdn Bhd telah mengikut prosedur memohon kepada Jawatankuasa Perancang Negeri untuk perlingkungan semula dari Kawasan Perindustrian kepada Kawasan Pembangunan Am.

Jawatankuasa Perancang Negeri (SPC) telah meluluskan permohonan rezoning ini pada 20-11-2012 dan disahkan pada 3-12-2012.
Dalam permohonan tersebut, JKP Sdn Bhd telah mengemukakan permohonan antara lainnya membina 330 unit rumah kos rendah dan 704 unit pangsapuri kos sederhana.

Saya ingin menegaskan prosedur permohonan pengezonan perlu mendapat kelulusan SPC terpakai untuk semua pemaju. Ini untuk memastikan pengezonan ini memenuhi kepentingan awam.
Projek JKP ini ialah permohonan pengezonan dari Perindustrian kepada Pembangunan Am.

SPC telah mengenakan syarat tambahan iaitu rumah kos rendah ditambah 400 unit untuk penempatan penduduk-penduduk setinggan di kawasan ini dan baki rumah kos rendah perlu diagihkan kepada pembeli-pembeli bedaftar yang layak mengikut dasar Kerajaan Negeri. Penambahan ini bukan luar biasa kerana SPC sebelum ini juga mengenakan tambahan stok rumah mampu milik kepada pemaju swasta lain.

SPC berpandangan sebagai agensi kerajaan yang menggunakan public fund, JKP perlu menambahkan stok perumahan mampu milik dan bukan kebanyakannya membina rumah kos sederhana.

Saya menyatakan Dato Azahar dan Tan Sri Nor Mohd Yaakob tidak mendapat gambaran sebenar dari pegawai JKP Sdn Bhd dan mengeluarkan kenyataan tersebut yang tidak berasas sama sekali.


Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


PKR Unveils Think-Tank to Help Make Better Policies

Posted: 21 Feb 2013 05:27 AM PST

Malaysiakini

PKR has launched its new think-tank today with the aim to help them make policies that are "directed towards social justice and a sustainable future".

In addition, it would also run programmes to educate youths on being more effective in their activism.

The think-tank, dubbed 'Institut Rakyat', featured many prominent thinkers in its eight-member advisory panel.

These include former UN Research Institute for Social Development board member and economist Jomo Kwame Sundaram, constitutional law expert Azmi Sharom, Malaysia CEO of the Year 2010 award winner Stanley Thai, and media professor Zaharom Nain.

"They are the ones, with their expert advice, professional experience, intellectualism and scholarly experience, who will give directions to the think tank,” said Institut Rakyat director Wong Hoy Cheong.

"We need evidence-based policies, not policies that are created, and then followed by 'evidence' pulled out of thin air to support it."

Other notable figures in the institute include suspended Bank Islam economist Azrul Azwar Ahmad Tajudin who serves as the institute's research consultant, and former Maybank CEO Wan Azmi Wan Hamzah who serves as a director.

The institute is chaired by PKR president Dr Wan Azizah Wan Ismail and her deputy Syed Husin Ali, a former senator.

Although PKR-linked, Wong said the institute is dependent on donations from well-wishers and does not receive any funding from neither the party nor any government.

‘Offering critical analysis and commentary’

Meanwhile, the PKR de facto leader said the institute would be independent despite its relationship with his party during his keynote speech at the launch event in Subang.

"The paramount role of a policy studies institute is to offer critical analysis and commentary in order to influence them to meet the requirements of good governance.

"The establishment of this institute, being affiliated with PKR, grants the risk of being reduced to a self-serving mouthpiece.

"Hence it is of the greatest consequence that it should be independently run and that it performs the task it is set out to do in its charter, which among others is to advise and critique without fear or favour.

"To remain true to this, it must listen to the voice of the people. It must promote the culture of the ruling political coalition from the government – and I am anticipating an imminent victory, God willing," Anwar (right) said.

He added that young leaders in the party have long lobbied with the party's 'old guard' for a party-linked think tank just as other parties have done, but with freedom to do its own research.

"This is a rather unique event in my political experience, which is that I have to succumb to the pressure of the youth from time to time to create new institutes and new ideas," he said while thanking those involved in the lobbying.

MEDIA STATEMENT: President’s Statement on Disagreement in Johor

Posted: 20 Feb 2013 07:04 PM PST

Differences of opinion that exist between the Pakatan parties – whether with regards to seat negotiations or others matters – should not be brought out in the open carelessly, especially with elections around the corner.

Any disagreements within Pakatan should be resolved internally, as advised by DAP Secretary General Lim Guan Eng before.

PAS, DAP and KEADILAN have made major inroads in the Johor political landscape and we have established a common understanding on the big issues. Negative media statements do not help and can be exploited by our opponents.

At the same time, the KEADILAN leadership continues to give our confidence and trust in Chua Jui Meng to lead KEADILAN Johor. He has been contributing immensely in the development of the party in the state and should continue to be given the opportunity to continuously change the state for the rakyat.

DATUK SERI DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL
PRESIDENT
PARTI KEADILAN RAKYAT

Siri Jelajah Merdeka Rakyat Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Terengganu

Posted: 20 Feb 2013 06:18 PM PST

23 Februari 2013 (Sabtu)

1) 9.00 – 12.00 mlm – Gong Xi Fa Cai & Ceramah Perdana
Lokasi: Kampong Tiong, Kuala Terengganu

2) 9.00 – 12.00 : Ceramah Perdana Bersama Panglima Angkatan Tentera
Lokasi: Taman Perumahan Gong Badak, Kuala Nerus

3) Barisan Penceramah:
i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii. Laksamana Pertama (B) Mohamad Imran Abd Hamid
iii. Brig Jen (B) Dato' Najmi Ahmad
iv. YB Tian Chua
v. YB Azan Ismail
vi. YB Abdul Wahit Endut
vii. Sdr Fauzi Abdul Samad
viii. Sdr Hishamuddin Abdul karim

Bangkitlah anak muda Malaysia

Posted: 20 Feb 2013 03:35 AM PST

Oleh: Nurul Izzah Anwar

Negara kita kini sedang berada di persimpangan. Dengan nisbah hutang kepada GDP yang kini sudah mencapai kadar 53 peratus – bahana bakal menanti anak muda yang tentunya akan mengambil alih bebanan hutang negara kita pada masa akan datang.

Berdasarkan bancian 2010, bilangan anak muda di bawah umur 35 tahun adalah 65 peratus. Pada 2020, mereka merupakan penentu masa depan negara, sama ada yang masih bersekolah, mahupun profesional. Golongan inilah yang akan memutuskan jaminan serta keselamatan masa depan negara kita.

Jika dilihat statistik pengundi baru, demografi juga berubah – terdapat lebih dari 2.4 juta pengundi baru daripada 13.3 juta pengundi untuk PRU13. Ini merupakan kenaikan sebanyak 30 peratus pengundi baru jika dibandingkan 2008.

Anak muda perlu bangkit dan meningkatkan kesedaran tentang PRU13, iaitu satu peluang untuk Malaysia beralih kepada sistem dua parti supaya kita mempunyai timbang tara lebih baik demi mengurangkan penyalahgunaan kuasa yang berpotensi menjunam ke arah kezaliman parti pemerintah.

Negara kita juga mengalami masalah pengangguran dan pengurangan tenaga kerja. Antara puncanya, ramai anak muda berkelayakan universiti tidak memperoleh pekerjaan atau terpaksa mencari pekerjaan yang tidak setimpal dengan tahap pendidikan mereka. Sejak 2006-2009 juga, pengangguran graduan hampir mencecah 30 peratus.

Inilah antara masalah anak muda yang perlu diberi perhatian dan diusahakan jalan penyelesaian agar mereka boleh mengecapi pendidikan tinggi dan pekerjaan dengan gaji yang cukup untuk menampung kehidupan di negara ini.

Salah satu inisiatif ingin saya pelopori adalah satu dasar khusus buat golongan muda yang boleh dipraktikkan di Malaysia. Antara agenda ingin saya ketengahkan dari segi ekonomi termasuklah memastikan golongan muda memperoleh pekerjaan yang akan menjamin masa depan mereka serta kestabilan ekonomi dan aset masing-masing.

Golongan muda seharusnya terlatih dan mempunyai ilmu pengetahuan berkenaan pengurusan hutang agar mereka dapat melangsaikan segala pinjaman yang tertangguh. Kebolehan untuk menguruskan kewangan dengan baik akan  memberikan keuntungan dalam pelan jangka masa panjang.

Keutuhan sistem politik yang tidak berpaksikan sistem authoritarian juga akan memanfaatkan rakyat. Masanya telah tiba untuk kita merombak sistem pilihan raya yang tidak adil. Isu pendaftaran pengundi tidak lengkap, kawasan sempadan yang tidak mencerminkan populasi pengundi, serta masalah pengundi hantu adalah perkara yang sehingga kini masih membayangi PRU.

Untuk mengurangkan masalah pendaftaran pengundi, sudah tiba masanya diwujudkan sistem pendaftaran automatik. Ia telah digunakan di negara seperti Finland, Chile, Germany dan Singapura. Sesiapa layak mengundi berdasarkan umur minimum, akan disenaraikan secara automatik untuk mengundi dalam pilihan raya.

Sekiranya gagasan politik yang sedia ada gagal menunaikan tanggungjawab memenuhi aspirasi rakyat, ia adalah menjadi tanggungjawab kita sebagai generasi muda untuk membangkitkan sebuah gagasan alternatif agar terhasilnya timbang tara untuk kesejahteraan negara.

Saya berikan satu contoh usaha untuk merakyatkan politik dan memberi suntikan kepada semangat politik baru, di mana saya telah menjemput Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, YB Senator Datuk Raja Nong Chik untuk turun berdebat. Rata-rata jawapan diterima daripada Barisan Nasional adalah pendirian bahawa pendebatan di dalam arena politik bukanlah sebahagian daripada budaya kita, tetapi kita harus sedar bahawa melalui perdebatan idea, cendekiawan-cendekiawan Islam seperti Ibnu Khaldun dapat mengembangkan pemikiran dan idea secara terbuka dan tidak secara sehala.

Saya pasti, berdebat dan penukaran idea adalah satu saluran penjana minda dan penaiktarafan daya intelek anak-anak muda di negara ini dan pendebatan di antara para pemimpin di mana terdapat pertembungan idea adalah satu model peranan yang baik untuk anak-anak muda di Malaysia.

Sudah tiba masanya kita menghentikan trafik bertali arus yang merupakan jalan sehala. Sudah tiba masanya suara dan aspirasi anak-anak muda didengari melalui saluran-saluran yang sedia ada.

Percayalah, debat itu, budaya kita.

Dipetik dari laman berita Sinar Harian.

 

Politik dan Khidmat Awam

Posted: 20 Feb 2013 03:34 AM PST

Oleh: Najwan Halimi

"Therefore, if you are interested, if you want to participate, if you feel strongly about any public question, whether it's labor, what happens in India, the future of American agriculture, whatever it may be, it seems to me that governmental service is the way to translate this interest into action, that the natural place for the concerned citizens is to contribute part of his life to the national interest. Like many decisions in life a combination of factors pressed on me, which directed me into my present profession."

John F. Kennedy, 1960

Saya seringkali ditanya oleh teman-teman: "Kerjaya apakah yang lebih mulia di mata rakyat; penjawat awam atau ahli politik?" Jawab saya: "Kedua-dua profesion adalah mulia dan terhormat asal saja kita tidak khianat dan berlaku zalim."

Kata mendiang John F. Kennedy atau JFK, mantan presiden Amerika Syarikat, kuasa seorang ahli politik barangkali besar, dan oleh sebab itu kuasa ini punya keperluan untuk disemak. Kata beliau lagi – hakikatnya, kerjaya sebagai ahli politik tetap menjadi satu kerjaya yang sering disalahguna dan diremehkan.

Namun demikian, kerjaya sebagai ahli politik-lah yang akan menentukan keputusan-keputusan besar tentang peperangan, keamanan, kemakmuran dan kemelesetan; keputusan sama ada mahu terus mara ke depan atau mundur ke belakang. Simpul beliau, dalam ertikata yang lebih besar, segalanya kini tergantung kepada apa yang diputuskan oleh Kerajaan.

Komitmen terhadap khidmat awam

Lantaran terkesan dengan ungkapan JFK, lima tahun yang lalu, sebaik tamat pengajian di universiti, saya memutuskan untuk menumpukan komitmen saya terhadap khidmat awam. Kebetulan, tatkala saya tamat pengajian pada Mac 2008, tsunami politik melanda negara dan beberapa orang anak muda muncul sebagai wakil rakyat.

Salah seorang daripadanya adalah teman saya, Nik Nazmi Nik Ahmad yang ketika itu berusia 26 tahun, dipilih sebagai Ahli Dewan Negeri Selangor bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Seri Setia dan merupakan wakil rakyat termuda yang menang dalam Pilihan Raya Umum ke-12 ketika itu.

Nik Nazmi mempelawa saya menyertai beliau dan membantu operasi pentadbiran pejabat khidmat rakyat yang dibuka di Kelana Jaya. Pada masa sama, saya juga bertanggungjawab menyelaras aktiviti politik beliau secara lebih sistematik dan konstruktif. Hampir setahun berkhidmat sebagai pembantu politik, saya kemudiannya beralih menceburi kerjaya sebagai jurutera – disiplin ilmu yang saya dalami ketika di universiti sebelum ini.

Bagaimanapun, saya tak kekal lama sebagai jurutera. Pada 2009, saya memilih untuk menyertai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik dan ditempatkan di Kementerian Pengangkutan. Akibat tekanan politik atasan, saya kemudiannya menyertai Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor.

Ternyata, pengalaman peribadi saya sebagai seorang penjawat awam – dan kini sebagai politikus muda – sememangnya membenarkan apa yang dilontarkan oleh mendiang JFK iaitu perkhidmatan awam 'adalah bidang terbaik untuk menterjemahkan kemahuan menjadi tindakan dan adalah tempat terbaik untuk warga yang peka bagi menyumbangkan sebahagian daripada hidupnya untuk kepentingan nasional.'

Etika kerja dan campurtangan politik

Malangnya, di Malaysia kelihatan semacam wujud percanggahan dengan gambaran perkhidmatan awam seperti yang disifatkan oleh JFK. Persepsi terhadap perkhidmatan awam di negara ini tak lagi seperti yang lazimnya kita dengar.

Hari ini, perkhidmatan awam dan anggotanya dikaitkan dengan pelbagai konotasi negatif – laih, lembam, tidak produktif, korup dan bias. Perkhidmatan awam dianggap sebagai lubuk emas kelompok yang mencari keselamatan kerjaya dan kewangan menerusi jalan mudah.

Hakikatnya, persepsi ini ada asas lantaran wujud segelintir penjawat awam yang tak punya etika dalam bekerja. Amalan curi tulang, makan gaji buta, ponteng kerja dengan mengemukakan sijil cuti sakit palsu, memberi rasuah serta menerima suapan dan melakukan pekerjaan sambilan di dalam waktu pejabat merupakan antara kegiatan tak bertanggungjawab yang dilakukan oleh segelintir penjawat awam hingga menyebabkan nama baik perkhidmatan awam tercemar dan dipandang remeh.

Sebagai langkah untuk memperbaiki persepsi ini, kerajaan sewajarnya mengambil tindakan tegas dan pro-aktif dalam menangani gejala tersebut. Rata-rata semua penjawat awam yang mula berkhidmat akan didedahkan dengan Etika Perkhidmatan Awam (1979) dan turut tertakluk di bawah Perintah Am yang perlu dipatuhi.

Selain itu penjawat awam juga turut terikat dengan beberapa akta berkaitan antaranya Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan Akta Pencen 1980. Persoalannya adalah sejauhmana ianya dilaksana dan dikuatkuasakan?

Selain persepsi serong membabitkan budaya kerja penjawat awam, faktor bias dalam melaksanakan tugas khususnya membabitkan campurtangan politik juga merupakan wabak yang semakin membarah di dalam sektor perkhidmatan awam sejak kebelakangan ini. Gejala ini secara tidak langsung mengakibatkan banyak pelaksanaan dasar-dasar kerajaan terganggu dan tergendala.

Penjawat awam, khususnya yang berada dalam kumpulan pembuat keputusan seringkali terperangkap dan menjadi keliru lantaran arahan politik yang bertentangan antara satu dengan yang lain atau berlawanan dengan dasar perkhidmatan awam sedia ada juga bercanggah dengan kepentingan dan tatakelola kewangan kerajaan.

Ketempangan skim saraan

Selain daripada itu, isu melibatkan kenaikan gaji yang tidak setara dengan kenaikan kos sara hidup turut mengundang keresahan di kalangan penjawat awam. Di dalam Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang yang diumumkan oleh kerajaan, golongan berpendapatan rendah dari kategori perkhidmatan sokongan adalah merupakan golongan yang diberikan kuantum kenaikan gaji paling rendah berbanding dengan kumpulan-kumpulan lain walhal kelompok inilah yang paling terkesan dengan kenaikan harga barang dan kos sara hidup.

Hasil desakan pimpinan dan wakil-wakil Pakatan Rakyat di Parlimen, kerajaan telah mengumumkan pemansuhan SBPA pada Mac 2012 dan Skim Saraan Malaysia (SSM) digunapakai semula dengan beberapa penambahbaikan. Pengumuman tersebut kemudiannya disusuli dengan pelaksanaan kenaikan gaji penjawat awam berkuatkuasa pada 25 April 2012.

Pelaksanaan dasar tersebut telah memperlihatkan peningkatan gaji 1.4 juta penjawat awam di mana tujuh hingga 13 peratus kenaikan gaji dilaksanakan mengikut gred masing-masing.[1] Namun demikian, pelaksanaan kenaikan kadar gaji ini masih tetap berpaksikan kepada hierarki kumpulan perjawatan seperti mana yang dicadangkan menerusi SBPA.

Apa yang mengecewakan adalah pihak kerajaan sehingga hari ini masih lagi belum membentangkan laporan hasil kajian yang dibuat oleh Suruhanjaya Khas Transformasi Perkhidmatan Awam berkaitan penyelarasan semula skim gaji penjawat awam sebagaimana yang dinyatakan oleh Ketua Setiausaha Negara (KSN) Tan Sri Ali Hamsa pada November tahun lalu.[2] Tatkala rakyat terus terbeban dengan kenaikan pelbagai kos sara hidup, isu yang melibatkan kebajikan penjawat awam ini kelihatan seolah-olah diremehkan dan tidak diberikan keutamaan sewajarnya oleh pihak kerajaan.

Meminima saiz perkhidmatan awam

Dalam mana kita komited untuk menaiktaraf skim saraan dan kebajikan anggota perkhidmatan awam, kita tidak seharusnya menafikan bahawa saiz perkhidmatan awam di negara ini adalah antara yang terbesar di dunia dan secara tidak langsung telah mengakibatkan kerajaan menanggung kos yang tinggi dalam perbelanjaan mengurus. Nisbah penjawat awam kepada penduduk Malaysia adalah sebanyak 4.68 berbanding Indonesia  sebanyak 1.79 dan Thailand sebanyak 2.06.[3]

Semakan saya mendapati, sehingga 30 September 2012, Jabatan Perdana Menteri (JPM) memiliki seramai 40,558 kakitangan[4] dengan peruntukan perbelanjaan mengurus sebanyak RM5.74 bilion bagi tahun 2012.[5] Manakala White House pula memiliki seramai 468 orang kakitangan dengan perbelanjaan mengurus sebanyak USD37.8 juta atau RM115.3 juta.[6] Perbandingan ini jelas menunjukkan perbezaan ketara di antara pengurusan JPM dan White House baik dari segi perbelanjaan mahupun dari bilangan perjawatan.

Saiz perkhidmatan awam yang besar tidak menjamin kualiti penyampaian. Berdasarkan jawapan di dalam Parlimen[7] oleh Timbalan Menteri di JPM, Datuk Liew Vui Keong, di antara tahun 2005 hingga 2011 sejumlah 5,983 orang penjawat awam telah disiasat kerana disyaki terlibat dalam perbuatan rasuah. Berdasarkan jumlah tersebut, seramai 816 orang penjawat awam telah didakwa di mahkamah, 324 orang disabitkan kesalahan, 69 orang dilepaskan dan 298 telah dibebaskan daripada pendakwaan. Manakala 105 kes masih lagi dibicarakan atau sedang melalui proses rayuan dan sebanyak 20 kes telah ditarikbalik.

Oleh yang demikian, satu tindakan menyeluruh perlu diambil untuk meminimakan saiz perkhidmatan awam di negara ini bertujuan untuk menjimatkan kos perbelanjaan serta untuk memastikan bahawa hanya mereka yang benar-benar layak sahaja yang wajar diserap dan dilantik untuk berkhidmat di dalam sektor awam.

Pada masa sama, kerajaan juga perlu memastikan bahawa mana-mana penjawat awam yang gagal menunjukkan prestasi kerja yang baik dan terjebak dalam masalah disiplin serta disabitkan dengan kesalahan jenayah – tanpa mengira pangkat dan kedudukan – perlu disingkirkan dari berkhidmat demi menjaga nama baik dan imej perkhidmatan awam.

Tawaran Pakatan Rakyat

Perkhidmatan awam merupakan asas kepada sistem penyampaian kerajaan kepada rakyat. Sistem penyampaian yang berkualiti dan efisyen adalah sangat mustahak dalam menjamin kelangsungan dan kelancaran pelaksanaan dasar-dasar kerajaan. Justeru, saya tertarik untuk menyorot kembali tawaran-tawaran yang telah diajukan oleh Pakatan Rakyat dalam usaha mereka memenuhi komitmen untuk mewujudkan satu sistem perkhidmatan awam yang berwibawa dan berintegriti.

Bagi mencapai tujuan tersebut, Pakatan Rakyat dalam Konvensyen Pakatan Rakyat ke-3 yang diadakan di Alor Star, Kedah pada tahun lalu telah mengumumkan Tawaran Jingga yang mengandungi dasar-dasar asas untuk memperkasa perkhidmatan awam negara seandainya diberi mandat mentadbir negara. Enam tawaran tersebut adalah:

  1. Memberikan pengiktirafan kuasa yang sewajarnya kepada perkhidmatan awam dengan menolak sama sekali sebarang campur tangan politik. Memartabatkan Perkhidmatan Awam sebagai sebuah entiti yang memberi khidmat professional mereka kepada 'government of the day';
  2. Mewujudkan satu model perkhidmatan awam yang saksama atau 'equitable' untuk semua kategori perkhidmatan termasuk professional dan pengurusan, badan berkanun, perkhidmatan tadbir negeri, perkhidmatan sokongan dan separa professional dan lain-lain lagi supaya semua penjawat awam merasakan bahawa perkhidmatan mereka di hargai dalam menyumbang untuk pembangunan negara;
  3. Mengurangkan pertindihan tugas di dalam pelbagai kementerian dan agensi kerajaan dengan cara mengadakan suatu penjustifikasian semula supaya sumber-sumber yang bertindih dapat diagihkan semula ke agensi-agensi yang memerlukan gunatenaga mereka dengan tidak mewujudkan 'redundancy' di dalam skop tugas dan bidangkuasa kakitangan awam;
  4. Mewujudkan satu perkhidmatan awam yang tidak bersifat 'PTD-centric';
  5. Membuka ruang seluasnya untuk kenaikan pangkat secara 'merit' dan telus. Bagi tujuan ini, satu mekanisma yang sistematik akan diwujudkan supaya kelayakan, kemahiran dan pengalaman kakitangan awam dapat dipertingkatkan secara konsisten bagi tujuan ini; dan
  6. Menyemak semula pelaksanaan SBPA supaya sistem penggajian sektor awam bersifat lebih saksama kepada semua golongan kakitangan awam, terutamanya kategori perkhidmatan sokongan dan separa profesional.

Politik sebagai cabang khidmat awam

Sebagai barisan pimpinan pelapis di dalam Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) dan Pakatan Rakyat, saya dan teman-teman seangkatan yang lainnya yakin dan percaya bahawa KEADILAN dan Pakatan Rakyat merupakan gagasan politik masa depan untuk rakyat Malaysia. Dimensi baru politik negara pada hari ini telah menyaksikan banyak perubahan khususnya menerusi penglibatan besar anak-anak muda dalam mencorak dan menentukan hala tuju politik dan masa depan negara.

Tekad saya adalah untuk melihat negara ini bangkit dari kegawatan politik, ekonomi dan sosial yang telah sekian lama melanda dan melemahkan sendi-sendi asas negara ini. Pendidikan, kebudayaan, ekonomi dan perkhidmatan awam kini merupakan sendi-sendi asas negara yang sedang dilanda kesakitan akibat kepincangan tatakelola dan pencabulan demokrasi oleh pentadbiran Barisan Nasional.

Seandainya ditakdirkan Pakatan Rakyat diberi amanah untuk memacu negara ini, maka tumpuan khusus perlu diberikan untuk memulihkan sendi-sendi asas negara ini. Demokrasi perlu dimaknai kembali. Hak asasi rakyat perlu dimartabat dan dikembalikan. Inilah hasrat utama saya dan teman-teman seangkatan.

Dalam berbicara tentang perkhidmatan awam dan ungkapan JFK tentang kepentingan politik dan khidmat awam yang membentuk kemajuan sesebuah negara, saya kekal percaya bahawa kedua-dua kerjaya; baik sebagai seorang penjawat awam mahupun sebagai seorang ahli politik adalah pekerjaan yang mulia dan berwibawa. Keduanya saling berkait dan punya simbiosis antara satu dengan yang lain.

Barangkali tak salah untuk saya simpulkan bahawa politik – kerjaya yang saya ceburi sekarang ini – adalah cabang utama khidmat awam. Politik bukanlah sekadar pesona jawatan. Politik adalah komitmen hidup kita terhadap negara dan rakyat. Politik adalah khidmat awam yang paling agung.

 

Najwan Halimi pernah berkhidmat sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD). Beliau kini merupakan Timbalan Ketua Penerangan Angkatan Muda KEADILAN Malaysia dan boleh dihubungi menerusi www.facebook.com/najwanhalimi.

*Artikel ini dipetik dari laman JalanTelawi.com.

Nota Hujung:

[1]^ (ke atas)   Ooi Heng, Pendedahan di Parlimen: Dasar dan Cabaran Malaysia(Strategic Information and Research Development Centre, 2012) halaman 104

[2]^    BERNAMA, Kerajaan Kaji Semula Skim Gaji Penjawat Awam Mulai Tahun Depan, 31 Oktober 2012, http://www.bernama.com/bernama/v6/bm/newsgeneral.php?id=706086

[3]^ The Malaysian Insider, Pakatan says won't slash civil service size, 9 November 2011,http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/pakatan-says-wont-slash-civil-service-size

[4]^   Jabatan Perkhidmatan Awam, Statistik Perjawatan Dan Pengisian Mengikut Kumpulan Perkhidmatan (sehingga 30 September 2012), 8 Januari 2013,http://www.jpa.gov.my/status/index3_1.html

[5]^  Kementerian Kewangan, Anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2012, halaman 6,http://www.treasury.gov.my/pdf/bajet/maklumat_bajet_kerajaan/2012/ap1.pdf

[6]^    The Washington Times, White House payroll costs up 2 percent over previous year, 2 Julai 2012, http://www.washingtontimes.com/news/2012/jul/2/white-house-payroll-costs-2-percent-over-previous-/

[7]^   The Star, About 6,000 cases of corruption in civil service since 2005, 28 Jun 2012,http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/6/28/nation/20120628151224&sec=nation

Nuffnang