Rabu, 1 Februari 2012

MY VOICE FOR NATION

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


DILEMA AYAH CHIK

Posted: 01 Feb 2012 02:11 AM PST

(PaLut @ Pakatan Luar Tabi'e melahirkan PoLut @ Politik Luar Tabi'e! Berapa lama Ayah Chik boleh bersabar dengan KaLut @ Keadaan Luar Tabi'e ini?)

Salam 2 all.

Kenyataan terbuka Datuk Seri Haji Abdul Hadi Bin Awang baru-baru ini yang menawarkan diri tidak mahu bertanding dalam PRU 13 mengundang pelbagai persoalan dan persepsi.

Adakah beliau benar-benar serius? Atau adakah ianya sekadar gimik politik? Atau adakah ianya sindirian kepada Datuk Nik Aziz Nik Mat yang masih tidak mahu berhenti walaupun sudah lebih 20 tahun menjadi Menteri Besar Kelantan? Atau adakah beliau sudah merajuk dengan dunia politik?

Ayah Chik! Itulah nama timangan dan panggilan "manja" untuk Datuk Seri Haji Abdul Hadi Bin Awang, Presiden PAS. Siapa yang mengenali Ayah Chik pasti tahu bahawa beliau seorang pendiam. Ya, pendiam! Nampak garang dan tegas diluar, malah ada yang rasa gerun dengan beliau. Ceramahnya berapi, suaranya bak halalintar membelah bumi.

Tapi disebalik kehebatan dipentas ceramah, wataknya sangat berbeza bila bersendirian. Kalau berbual dan bersembang, jarang benar nak dengar suara keluar daripada Ayah Chik kecuali ayat yang perlu. Beliau lebih banyak tersenyum disebalik sumbing dibibir akibat jatuh semasa kecil dahulu. Beliau lebih gemar bersendirian, dan menjala ikan adalah satu kegemaran!

DUA AMANAT YANG BERBEZA

Tetapi disebalik peribadi pendiam itu, Ayah Chik pernah pada suatu ketika menggemparkan negara dengan "Amanat Hadi 1981" yang disampaikan di Kg. Benggol Peradong, Kuala Terengganu pada 07 April 1981.

"Saudara-saudara sekelian percayalah. Kita menentang UMNO bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah Kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan Perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah! Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapai mereka. Oleh kerana itulah kita cuba berlawan dengan mereka!

Percayalah saudara-saudara, perjuangan kita adalah jihad! Ucapan kita adalah jihad! Derma kita adalah jihad! Bergantunglah kita kepada ALLAH dengan menghadapi puak-puak ini. Kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam! Kita tidak perlu masuk Budha. Kita tidak perlu masuk Hindu. Kita tidak perlu masuk kristian. Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan politik suku agama suku!".

JELAS MAKSUD 'AMANAT HADI 1981'

PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN ITU KAFIR

Cuba bandingkan "Amanat Hadi 1981" ini dengan "Amanat Hadi 2003", iaitu ucapan Ayah Chik (pada masa itu adalah YAB Menteri Besar Terengganu setelah PAS menang dalam PRU 10) pada 18 Januari 2003 dalam "Amanat Perdana Pemangku Presiden YAB Tuan Guru Dato' Haji Abdul Hadi Awang" bertajuk "Pilihanraya ke 11: Formula Kemenangan".

"Justru kerana isu Negara Islam dan perlaksanaan hudud dan syari'at menjadi punca perpecahan Barisan Alternatif dahulu, maka PAS perlu membuat satu pengorbanan dan ijtihad besar untuk tidak memasukkan persoalan Negara Islam dan perlaksanaan hudud diperingkat Persekutuan. Peruntukkan mengenai Islam adalah mencukupi sekadar apa yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan saperti yang diamalkan diperingkat Persekutuan!

Seandai menang dalam pilihanraya akan datang, Barisan pembangkang akan menubuhkan sebuah kerajaan demokratik dan adil diperingkat Persekutuan, yang mendokongi Perlembagaan Persekutuan sedia ada!".

JELAS MAKSUD 'AMANAT HADI 2003'!

PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN ITU CUKUP ISLAMIK!

POLITIK DUALAM?

Dalam tempoh 30 tahun, Ayah Chik bercakap tentang dua pendirian yang bukan sahaja berbeza, tetapi bertentangan dan bercanggah satu sama lain dari segi prinsip dan perjuangan. Kalau ikut bahasa pasar, dua kenyataan diatas menggambarkan seseorang yang double talk", seseorang yang "sudah terbalik kot"? Dalam bahasa politik, dipanggil sebagai "politik dualam"!!!

"Amanat Hadi 1981" mengisytiharkan Perlembagaan Persekutuan sebagai bercanggah dengan Islam dan "KAFIR"!

"Amanat Hadi 2003" mengisytiharkan Perlembagaan Persekutuan sebagai cukup Islamik dan akan didokong!

Akibat daripada "Amanat Hadi 1981" ini, berlakulah peristiwa kafir mengkafir! Keluarga berpecah. Adik beradik berpisah! Rumahtangga berkecai! Suami isteri bercerai berai! Solat dua imam menjadi-jadi! Hubungan keluarga terputus! Kenduri diboikot! Sembelihan orang UMNO jadi haram!

Kemuncak kepada "Amanat Hadi 1981" ini ialah peristiwa Kg. Memali, Baling yang berlaku pada 19 November 1985. Bila mana Allahyarham Ustadz Ibrahim Mahmood @ Ibrahim Libya, (yang mahu menegakkan Negara Islam dan melaksanakan hudud) bersama 13 pengikutnya terbunuh dalam pertempuran dengan pihak keselamatan. Turut terbunuh ialah 4 orang pegawai dan anggota FRU 5 dari Ipoh.

Setelah 30 tahun berlalu, Ayah Chik kini menjadi Presiden PAS, setelah mengambil alih jawatan daripada Allahyarham Ustadz Fadzil Noor pada 14 Sept 2003.

Sudah tentu ramai yang beranggapan sebagai Presiden PAS, sudah tentu Ayah Chik akan melaksanakan "Amanat Hadi 1981", akan berjuangan menolak Perlembagaan Persekutuan yang "dikafirkan", dan sebaliknya berjuang menegakkan Negara Islam dan melaksanakan hudud dan laon-lain!

Tetapi sebaliknya yang berlaku. "Amanat Hadi 2003" menerima Perlembagaan Persekutuan sebagai "cukup Islamik dan boleh didukongi"! Dan kesan "Amanat Hadi 2003" membawa implikasi yang sangat memeranjatkan ramai pengikut setia dan taqsub Ayah Chik sendiri!

Bersuaian dengan Amanat Hadi 2003 ini, maka lahirlah Dokumen Perjanjian Persefahaman Pakatan Pembangkan BiaDAP-PKR-PAS pada 18 Dis 2009 yang bersetuju tidak menjadikan perjuangan Negara Islam dan perlaksanaan hudud sebagai agenda bersama.

Ini diikuti dengan kelahiran Kitab Jinggay yang langsung tidak menyebut soal Negara Islam dan perlaksanaan hudud. Kemuncaknya ialah perisytiharan Manifesto Bersama Pakatan BiaDAP-PKR-PAS 2011 yang jelas tidak menjadikan penubuhan Negara Islam sebagai agenda dan menolak perlaksanaan hudud sekiranya mereka diberi peluang memerintah Malaysia (na'uzubillah).

DILEMA AYAH CHIK

Ini semua berlaku setelah PAS dibawah pimpinan Ayah Chik memilih untuk bersekongkol dengan DAP dan menjadikan Anwar sebagai bakal calon Perdana Menteri mewakili Pakatan BiaDAP-PKR-PAS dalam PRU 11!

Ini semua terjadi bila parti PAS pimpinan Ayah Chik diresapi oleh "parasit Anwarinas" yang sudah bersarang ditempat-tempat strategik didalam PAS. Sehingga sampai ke peringkat ulama' muda dan tokoh Islam saperti Ustadz Nasharudin Mat Isa boleh tumbang dalam pemilihan Timbalan Presiden kepada tokoh yang kontroversi Mohd. Sabu dalam Muktamar Agong 2011!

Jadi cuba bayangkan perasaan Ayah Chik sekarang?

Daripada pejuang tegar sebuah Negara Islam yang mahu melaksanakan hudud dengan menolak Perlembagaan Persekutuan sebagai kafir, tiba-tiba menjadi orang yang menukar perjuangan Negara Islam kononnya atas alasan "tidak disebut dalam Quran", dan menerima penolakan hudud oleh pakatan BiaDAP-PKR-PAS. Dan akhirnya kini menerima dan mendokong Perlembagaan Persekutuan yang "dikafirkan" dahulu sebagai "cukup Islamik"!

Tidak cukup dengan itu, pakatan sokongan dan dokongan parti pimpinan Ayah Chik menjadikan Islam sebagai "alat mainan politik", hingga Islam dilacurkan sehina yang teman percaya tidak pernah Ayah Chik terfikir!

Kalimah ALLAH digadaikan kepada kristian walaupun Timbalan Mursyidul Am PAS membantah dengan tegas dan keras, bai'ah talaq tiga kepada isteri dihalalkan demi menjaga kerusi dan jawatan, himpunan bersama umat Islam jadi 'haram', himpunan bersama kafir menjadi 'halal'.

Kafir harbi mengagihkan daging qurban sembelihan penyokong Ayah Chik! Kafir harbi berjoget robek disurau masjid naungan pendokong Ayah Chik! Komunis atheist di idolakan, pejuang kemerdekaan dibangsatkan! Malah sehingga ahli parti Ayah Chik ada yang sanggup mati demi mempertahankan kafir harbi la'natullah! Semua itu berlaku dihadapan mata Ayah Chik, yang kelihatan tidak mampu berbuat apa-apa!

Kemuncaknya ialah apabila Ayah Chik terpaksa membaca teks kenyataan yang disediakan untuk memecat pejuang yang sangat dia kasih dan sayangi, YB Datuk Dr. Hasan Ali. Tokoh pemimpin dan ikon gerakan Islam itu dikorbankan akibat mainan politik kotor dan sempit para parasit Anwarinas yang rakus mahu ke Putrajaya, yang melihat Hasan Ali sebagai batu penghalang kepada nafsu besar mereka!

Ayah Chik terpaksa memecat seorang ikon, tokoh dan aktivis Islam yang berjuang untuk memartabat, menobat, memuliakan, mempertahan dan membela Islam dan syariat Islam. Satu perjuangan yang sangat dekat dihati Ayah Chik! Hasan Ali menjadi mangsa rakus parasit Anwarinas yang sudah bersarang enak didalam PAS pimpinan Ayah Chik.

Melihat apa yang berlaku kepada Hasan Ali, Ayah Chik tahu ia boleh berlaku kepada Ayah Chik sendiri! Ia tidak mustahil!

Melihat airmuka Ayah Chik sewaktu membaca teks pemecatan Hasan Ali, jelas terbayang diraut wajahnya kesedihan, kekecewaan, kegagalan dan pengkhianatan!

Sebab itu teman tidak terkejut dengan kenyataan Ayah Chik baru-baru ini yang menyatakan tidak mahu bertanding lagi dalam pilihanraya akan datang. Pada teman, itu hanyalah kesan semulajadi yang sewajibnya berlaku kepada Ayah Chik. Mungkin itu sebagai penebus kesedihan, kekecewaan, kegagalan dan pengkhianatan yang telah berlaku.

Cuma teman berpendapat pada peringkat ini Ayah Chik mempunyai tiga pilihan.

Pertama, Ayah Chik boleh terus bersama dengan para parasit Anwarinas didalam pakatan BiaDAP-PKR-PAS dan menelan sahaja segala maruah dan harga diri, dan persetankan segala perjuangan. Yang penting Putrajaya! Yang penting dapat kuasa! Yang penting dapat jawatan, habuan & kedudukan!

Tetapi teman yakin Ayah Chik tidak akan ambil pilihan itu. Kerana berbuat sebegitu sama saperti dia "kencing" diatas kubor para pejuang Islam sebelum ini, yang antara mereka mati terkorban kerana perjuangan yang diyakini! Ayah Chik tidak akan sanggup melihat darah Ustadz Ibrahim mengalir sia-sia! Ayah Chik tidak akan sanggup membiarkan airmata Ustadz Fadzil Noor menitis tanpa pembelaan!

Maka Ayah Chik punya pilihan kedua! Iaitu menjadi Saidina 'Umar dengan memancung semua para parasitus Anwarinas dan bermufaraqah daripada manusia yang ditabal bininya sebagai anugerah tuhan, yang telah merosakkan perjuangan murni Ayah Chik selama ini! Ini adalah tindakan yang akan menebus semua maruah dan harga diri Ayah Chik yang sudah tercalar-balar akibat persekongkolan dengan para parasit ini. Teman yakin kalau ini berjaya dilakukan, nama Ayah Chik pasti akan dicatat dalam sejarah sebagai Singa ALLAH!

Jika Ayah Chik tidak ada keberanian itu, maka pilihan ketiga yang ada kepada Ayah Chik ialah untuk mengundur diri secara senyap sunyi, membawa diri ke perkampungan Rusila, dan meneruskan kehidupan sebagai imam Masjid, dengan kuliah agama diselang-seli dengan khutbah di mimbar. Mungkin Ayah Chik boleh meneruskan hobi menjala yang menjadi kegemaran sekian lama!

Apa pun, sebagai orang yang pernah mendampingi Ayah Chik, pernah bersama dipentas ceramah, teman sedih melihat penghujung perjuangan Ayah Chik yang tidak kesampaian. Malah menjadi terbalik kong!

Addeneul naseehah – agama itu nasihat, sabda Rasulullah saw.

Sebab itu nasihat teman kepada Ayah Chik, sebelum mengambil sebarang keputusan, perbanyakkanlah solat istikharah, mintalah ALLAH memberikan pilihan yang terbaik untuk kesinambungan perjuangan. Pohonlah kepada ALLAH dengan doa saperti berikut, "Ya ALLAH, berikanlah petunjuk kepada ku dalam membuat keputusan yang boleh membawa kebaikan kepada kehidupan ku, kematian ku, dunia ku, akhirat ku, 'amalan ku dan 'ibadah ku".

Dan teman nasihatkan juga kepada Ayah Chik, dirikanlah solat hajat, mohon ALLAH memberi petunjuk adakah persekongkolan dengan Anwar Ibrahim dan DAP ini sesuatu yang dirahmati ALLAH. Pohonlah kepada ALLAH supaya menunjukkan kebenaran, terutama berkenaan salahlaku seks & liwat Anwar Ibrahim.

Jika benar dialah manusia didalam videoklip rakan baiknya Datuk Eskay itu, jika benarlah Anwar telah meliwat Saiful, maka pohonlah kepada ALLAH supaya melaknat Anwar Ibrahim, menghancurkan persekongkolan dengan Anwar & BiaDAP, dan memberi jalan keluar yang terbaik buat Ayah Chik dan wadah perjuangan yang dibawa.

Dan Ayah Chik janganlah risau berdoa saperti itu, kerana contoh sudah ada bila Datuk Nik Aziz berdoa memohon supaya YAB Dato' Sri Najib pecah perut!

Marilah kita berdoa semoga ALLAH memberikan Ayah Chik petunjuk dan kekuatan - ammantu billah summastaqeem!

Dari ALLAH kita datang, kepada ALLAH kita kembali. Persaksikanlah bahawa sesungguhnya tiada tuhan melainkan ALLAH Yang Satu; dan Nabi Muhammad saw itu adalah Rasul utusan ALLAH!

Wallahua'lam & Wassalam!

Zulkifli Bin Noordin

Rabu

09 Rabi'ul Awal 1433

12 Jan 2012

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Sidang Akhbar isu Rumah Panjang Bunga Raya

Posted: 01 Feb 2012 07:44 PM PST

YB Sivarasa bersama YB Dr Nasir dalam sidang akhbar di tapak pemulihan projek terbengkalai Jalan Pluto U5, Shah Alam.
Jalan Pluto adalah tempat di mana rumah rumah baru penduduk Rumah Panjang Bunga Raya akan dibina. Blok pertama sudah hampir 70% siap.Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Menyampaikan Bantuan Pasti Al-Abrar Atap Diterbang Ribut Dan Ziarah Warga Emas

Posted: 01 Feb 2012 03:39 PM PST

www.telokkemang.blogspot.com/

www.telokkemang.blogspot.com/


Sambutan Chinese New Year

Posted: 31 Jan 2012 09:12 PM PST


Semoga Sdra-Sdri dapat menyambut Chinese New Year dengan gembira dan didoakan kesejahteraan buat semua.

Sokongan Kaum Cina kepada Pakatan Rakyat N. Sembilan saya dahului ucapan terima kasih.

Bersihkan N. Sembilan daripada politik perkauman oleh UMNO/BN (MCA/MIC).

Happy Chinese New Year

Ikhlas dari saya : Kamarul Baharin Abbas - MP Telok Kemang & Pengerusi Majlis Pimpinan Keadilan N. Sembilan

UMNO Parti Rasuah.

Posted: 31 Jan 2012 08:56 PM PST

Kawan kawan saya dalam UMNO bercakap mengenai rasa cemas bila kerajaan yang di pimpin oleh UMNO menabur wang begitu banyak kepada rakyat. Bayaran RM 100, 200, dan sekarang ini RM 500 sedang rancak di jalankan. Tapi apa yang hendak di risaukan? Bukankah ini hasil pejuangan UMNO dan bukti UMNO dan BN amat perihatin kepada rakyat?
Mereka bertanya kepada saya, bayaran2 ini, adakah ianya meningkatkan peluang UMNO dan kerajaan BN menang? Saya cakap sudah tentu ia menngkat peluang- peluang untuk rakyat merasa sakit hati. Bila rakyat sakit hati, bertambah ramailah musuh2 UMNO.
Hah? Macam mana itu berlaku? Saya menyatakan bahawa dalam hal beri memberi ini, UMNO selalu menghadapi masaalah. Siapa yang menentukan siapa dapat RM 100, 200 dan RM 500? Selalu nya yang menentukan ialah ketua kampong.
Ketua kampong punya keutamaan ialah menyenaraikan adik beradik, saudara saudara terdekat, dan geng geng yang sebulu dengan mereka. Golongan yang terpinggir ramai daripada yang dapat imbuhan. Ini memang resam sesetangah ketua kampong. Semasa saya jadi ADUN dahulu, saya mempunyai masaalah dengan ketua2 kampung yang seperti inilah juga- yang jadi pagar yang memakan padi.
Kalau buka kawasan pembesaran kampong, lot2 tanah di sapu mereka dan keluarga mereka sendiri. Kalau ada rumah rakyat, rumah PPRT, sanak saudara di dahulukan. Bahkan lot2 tanah di beri kepada suku sakat mereka yang tidak pun tinggal dalam kawasan pemberian tanah.
Apabila saham Felcra di beri oleh kerajaan- yang sepatutnya di beri kepada KEPALA keluarga, pemimpin kampong mendesak di beri kepada anggota isi rumah. Kalau keluarga nya ada 5 orang, mereka mahu saham Felcra di beri kepada ke lima2 ahli keluarga nya. Apa akan jadi bila perkara seperti ini di biarkan? Ianya bermakna , 5 ketua keluarga yang lain di nafikan peluang untuk dapat saham felcra.
Nah , sekarang perkara yang serupa berlaku apabila pentadbiran Najib Razak membayar wang kepada rakyat. Ramai orang menerima wang tersebut tapi bilangan yang di nafikan hak untuk menikmati rezeki dari Najib Razak juga kian bertambah.
Jadi saya suka sangat Najib Razak buka lebih banyak fronts kebencian rakyat. Ini melanggar nasihat yang dia selalu beri kepada rakan2 dan ahli UMNO. Jangan open up fronts terlalu banyak untuk orang membenci kita.
Dan saya harap ada orang membawa perkara ini kepada mahkamah. Adakah pemberian wang ini suatu bentuk sogokan dan rasuah untuk mendapatkan undi rakyat? Kepada saya, ianya satu bentuk rasuah yang di lakukan dengan terang. Duit dan wang ini bukan UMNO yang punya. Ianya duit yang datang dari hasil pendapaatn kerajaan. Operasi menyampaikan wang tersebut sepatutnya di lakukan melalui pejabat pejabat daerah. Kenapa wang tersebut di sampaikan oleh ketua bahagian UMNO dan bakal bakal calun dari komponen BN?
Di Sentul Kuala Lumpur, penyampaian wang RM 500 ini menonjolkan bakal calun dari parti Gerakan yang akan menentang Tian Chua dalam PRU 13 nanti. Tapi jangan risau, kita sudah tahu outcome PRU tersebut.
Tian Chua yang berani membaringkan diri di hadapan jentera dan kenderaan polis tidak mungkin di kalahkan oleh rasuah Gerakan dan UMNO.
Sukalah saya mengingatkan dalam soal beri duit dan wang ini- ianya bukan lah suatu perkara yang luar biasa. Bahkan, inilah bukti yang saya suka sebut sebagai satu satu nya cara dan kaedah yang DS Najib tahu dan gunakan untuk menyelesaikan masaalah. Cara nya ialah membayar sana sini. Itu dia nya, cara parti UMNO dan pemimpin tertinggi nya menyelesaikan masaalah.
Elok kita biarkan UMNO mengamalkan cara merasuah rakyat. Sebab sebuah parti seperti UMNO yang sustain sokongan kepada nya melalui merasuah rakyat tidak akan kekal lama. Ini berbanding dengan parti politik yang mencerna dalam diri penyokong nilai nilai, keyakinan dan kepercayaan kepada seruan perjuangan.
Saya mahu orang Melayu sedar bahawa UMNO tidak mempunyai seruan perjuangan. Alif Ba Ta UMNO( Agama , Bangsa dan Tanah Air) sudah lama di singkirkan dan di gantikan dengan perjuangan kepentingan peribadi dan kelompok.
Adakah UMNO berjuang untuk kepentingan bangsa Melayu?
Ianya hanya suatu metos yang di bina oleh pemimpin2 haprak UMNO. Apabila keadaan cemas dan sesak, ketika itulah UMNO akan menjerit sana sini, bahawa hanya mereka lah yang melindungi kepentingan bangsa Mlayu, Agama dan Tanah Air.
Berhentilah dari menipu bangsa Melayu.
Jika UMNO berjuang untuk kepentingan Melayu, maka tidaklah mereka menafikan hak bangsa Melayu mendapat royalty minyak di Kelantan dan Terengganu. Penduduk dalam dua negeri ini majority nya Melayu,- tapi mengapakah royalty minyak tidak di beri secara lansung kepada rakyat kedua negeri itu secara lansung?
Rakyat Kelantan di nafikan hak mendapat royalty hanya semata mata rakyat negeri itu menyokong parti PAS. Dalam kes negeri Terengganu, orang UMNO sendiri tidak percaya kepada pemimpin UMNO negeri untuk mengendali pemberian wang royalty minyak. Orang UMNO tak percaya kepada orang UMNO sendiri kerana mereka tahu, jika royalty minyak Terengganu di kendalikan oleh Mat Said dan geng geng, wang tersebut akan masuk kedalam poket orang lain.
Maka nya, UMNO bukanlah memperjuangkan kepentingan bangsa Melayu secara keseluruhan. Pertama, orang Melayu yang di maksudkan oleh UMNO itu, tidak termasuk Melayu yang bukan dalam UMNO. Melayu yang di maksudkan oleh UMNO ialah Melayu dalam UMNO itulah jua. Dalam kamus UMNO orang Melayu hanya ahli UMNO yang 3 juta itu sahaja lah yang layak di gelar Melayu. Orang Pahang, bila tidak bersetuju dengan sesuatu pendapat akan berkata- kepala bapak awaok!. Maka bila orang UMNO kata mereka berjuang untuk orang Melayu, saya orang Pahang akan berkata, kepala bapak awaok!
Kedua, daripada 3 juta ahli itu, UMNO berjuang untuk kumpulan terpilih. Jika cawangan UMNO mempunyai 50 orang ahli, ketua cawangan akan berjuang untuk 30 orang sahaja. Itu terdiri dari yang se kabilah dengan nya. Amalan ini di lakukan di peringkat cawangan, bahagian dan seterusnya pada peringkat induk.
Bayangkan sebuah parti yang membina kekuatan nya diatas perpecahan yang bermula di peringkat cawangan lagi- adakah parti seperti ini layak bercakap mengenai perpaduan dan bersatu?
Dasar yang ada dan di amalkan oleh UMNO ialah dasar BUMIPUTERA- yang berada di hadapan mengaut dan memonopli segala hasil peuangan ialah putera2 pemimpin, putera raja, putera ahli politik, putera ketua cawangan, putera ketua bahagian, putera ahli MKT UMNO dan putera2 orang berkuasa dan bernama. BUmi? Anak Bumi ketinggalan di belakanng PUTERA tanpa apa apa selain dari memegang telur sendiri.

Link From - http://sakmongkol.blogspot.com/2012/01/umno-parti-rasuah.html

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Xavier: SYABAS Guna Taktik 'Ugutan' Takutkan Rakyat Selangor

Posted: 01 Feb 2012 01:30 AM PST

SHAH ALAM 1 FEB : Kerajaan Negeri kesal dengan taktik syarikat konsesi air, Syarikat bekalan Air Selangor (SYABAS) memaksa kerajaan negeri meluluskan pembinaan Loji Rawatan Air Sungai Langat (Langat 2) secara tergesa-gesa tanpa mengkaji kepentingan rakyat Selangor secara menyeluruh.

Semalam, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA), Datuk Seri Peter Chin Kah Fui dalam kenyataannya berkata keengganan SYABAS tidak meluluskan usaha menambahbaik penyaluran paip serta perkhidmatan pembersihan air masa hadapan itu adalah wajar atas alasan bekalan air tidak mencukupi.

Exco Selangor, Xavier Jayakumar menyifatkan kenyataan Peter sebagai suatu yang tidak beretika berserta ugutan kepada rakyat Selangor kerana kerajaan negeri sebelum ini berulang kali menegaskan bahawa tiada sebarang tentangan untuk pembinaan Langat 2.

"Dalam isu ini, kita berpendirian bahawa keutamaan dan motif Kerajaan Persekutuan mempercepatkan projek tersebut tanpa mengambil kira isu-isu lain.

"keutamaan perlu diberikan kepada penstrukturan semula perkhidmatan air seperti yang dikehendaki dalam Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 yang bertujuan meningkatan kualiti air dan mutu perkhidmatan kepada rakyat,"katanya dalam satu sidang media selepas Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri hari ini.

Mengulas lanjut, Xavier menegaskan keutamaan kerajaan negeri untuk melaksanakan penstrukturan semula air bagi membenarkan kerajaan negeri menguruskan kadar tarif air jauh lebih rendah berbanding kenaikan 37 peratus yang dicadangkan SYABAS.

"Sekirannya penstrukturan ini berada di peringkat akhir, barulah Kerajaan Negeri tiada sebarang masalah untuk meluluskan pembinaan projek Langat 2,"katanya.

Bercakap kepada pemberita, Xavier menegaskan bahawa kerajaan Persekutuan seharusnya melihat kepada permasalahan sebenar iaitu masalah pengurusan dan perkhidmatan yang lemah syarikat konsesi dan bukannya menumpukan kepentingan kroni berbanding rakyat.

"Kerajaan Negeri sedar pendekatan terbaru ini adalah sebahagian pelengkap kepada taktik menakut-nakutkan rakyat kononnya lembah Klang akan mengalami krisis air," jelasnya.

Dalam perkembangan sama, Xavier berkata Loji Rawatan Sungai labu, Negeri Sembialan boleh beroperasi pada bila-bila masa dan tidak akan berlaku kelewatan seperti yang didakwa Menteri berkenaan.

Ini kerana Kerajaan Negeri telah meluluskan lesen pemindahan air mentah kepada anak syarikat Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB), Konsortium Air Sdn Bhd,  yang mempunyai kepakaran menguruskan loji tersebut.

Sehubungan itu kerajaan negeri tetap bertegas untuk mengurus tadbir isu bekalan air bagi memastikan rakyat negeri itu mendapat manfaat dari pemberian 20 meter padu air percuma dapat diteruskan.


Sumber: TVSNEWS

Isu Kepala Babi: Selangor Tawar RM10,000

Posted: 01 Feb 2012 12:30 AM PST

SHAH ALAM 1 FEB : Kerajaan Selangor menawarkan ganjaran RM10 ribu kepada mana-mana individu yang menyalurkan maklumat sahih sehingga tertangkapnya individu yang bertanggungjawab meletakkan kepala babi di Masjid Nurul Iman, Rawang, semalam.

Exco Selangor, Rodziah Ismail berkata inisiatif ini adalah bertujuan menangkap pesalah sebenar sebelum ia menjadi isu sensitif seperti yang berlaku sebelum ini.

"Malangnya insiden sebelum ini tiada sebarang tangkapan yang dibuat, mungkin dengan usaha dan tanggungjawab daripada orang awam mampu membantu siasatan polis sekaligus membawa pesalah kehadapan dengan cepat,"katanya dalam satu sidang media sejurus selepas Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri hari ini.

Beliau menyeru orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat boleh menghubungi talian 1-800-888-2824.

Pagi semalam, anak kariah Masjid Nurul Iman di Batu 18 Rawang dikejutkan dengan penemuan satu kepala babi di pintu masuk utama masjid itu.

Kejadian yang dilaporkan seawal jam lima pagi itu hanya disedari apabila ahli jawatankuasa masjid membuka pintu pagar utama.

Pihak polis bagaimana pun tiba di lokasi pada jam 7.30 pagi.

Sebelum ini, Masjid Al-Falah di Taman Desa Jaya, Johor Bharu digemparkan dengan penemuan empat kepada babi di pagar belakang masjid manakala selebihnya ditemui di perkarangan luar pintu masuk masjid keesokkan harinya oleh jemaah yang ingin menunaikan solat subuh.


Sumber: TVSNEWS

Sekitar Program Ponggal di Estet Kinta Valley, Batu Gajah

Posted: 29 Jan 2012 03:00 AM PST

Batu Gajah, 29 Januari 2012 - Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah diarak lebih 100 meter dari jalan besar Batu Gajah-Tanjong Tualang ke tapak pesta menaiki kereta lembu bersama kepimpinan PKR Pusat, Negeri Perak dan kempimpinan Pakatan Rakyat Perak.

Lebih 300 periuk dan peralatan memasak telah digunakan dalam program tersebut. Pertandingan tarik tali juga turut diadakan. 

Turut serta ialah N. Surendran, Naib Presiden PKR, Dr. Mohd Nor Manuty, Pengerusi PKR Perak, Dr. Lee Boon Chye, Ahli Parlimen Gopeng, Dr. Xavier Jayakumar, EXCO Kerajaan Negeri Selangor dan V. Sivakumar, bekas Speaker DUN Perak  serta kepimpinan Pakatan Rakyat yang lain.


Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Malaysian Indian Political Transformation Forum

Posted: 01 Feb 2012 04:27 AM PST
Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


PDC Akan Menjadi Agensi Pelaksana Untuk Tabung Rumah Mampu Milik Sebanyak RM500 Juta Untuk Bina Rumah Mampu Milik Di Seberang Perai Dan Pulau Pinang (bm/cn).

Posted: 01 Feb 2012 01:58 AM PST

PDC akan menjadi agensi pelaksana untuk Tabung Rumah Mampu Milik sebanyak RM500 juta untuk bina rumah mampu milik di Seberang Perai dan Pulau Pinang.

Jumlah RM500 juta merupakan jumlah yang paling besar diperuntukkan oleh mana-mana kerajaan negeri di Malaysia untuk membina rumah mampu milik. Jumlah wang ini diperolehi daripada pengswastaan Bayan Mutiara secara tender terbuka. Di bawah pentadbiran lama RM600-800 juta wang rakyat dicadangkan dibelanjakan untuk memindahkan pusat pentadbiran baru daripada Komtar ke Bayan Mutiara. Kerajaan baru Pakatan Rakyat telah menolak cadangan ini dan menggantikan dengan cadangan pengswastaan yang tidak perlu membelanjakan wang besar sebalik menambahkan sumber kewangan agar kerajaan negeri boleh menjalankan projek sosial seperti membina rumah mampu milik.

Sejak mengambil alih tampuk pemerintahan pada tahun 2008, Kerajaan Negeri berjiwa rakyat di bawah pimpinan Pakatan Rakyat telah meluluskan pembinaan rumah kos rendah dan kos sederhana rendah sebanyak 11,596 unit yang sekaligus menyangkal dakwaan yang mengatakan kerajaan negeri pakatan rakyat tidak membina rumah mampu milik kepada rakyatnya. Ini adalah di antara kos rendah (RM42,000) dan kos sederhana rendah (RM72,500) yang diluluskan.

Di bawah Kerajaan Negeri dan Agensi Kerajaan Negeri, projek perumahan Kos Rendah dan Sederhana Rendah seperti berikut yang dibangunkan adalah seperti berikut :

槟州首席部长林冠英于2012年2月1日在槟城发表的声明:

槟州发展机构将成为价值5亿令吉"有素质平民屋基金"的执行单位,以在槟威两地兴建可承担的平民屋。

槟州发展机构将成为价值5亿令吉"有素质平民屋基金"的执行单位,以在槟威两地兴建可承担的平民屋。

这笔总值5亿令吉的兴建平民屋基金,是全马各州当中,数额最高的可承担房屋基金。这笔基金,是透过公开招标、以私营化峇央珍珠而取得的。在前朝政府执政期间,前朝建议耗资6亿至8亿令吉的人民纳税钱,将现有的光大行政中心迁往峇央珍珠。不过,民联政府上台后,拒绝了这项建议,并以不需要花费巨额的私营化取而代之。这样一来,州政府还能增加财务资源,以推行各项如兴建可承担平民屋的社会计划。

以民为本的民联槟州政府,自从2008年执政以来,已批准了1万1千596间廉价及中廉价屋,而不是如一些人所指控般从未兴建任何可承担房屋。获批准的廉价屋为价格4万2千令吉,而中廉价屋则是7万2千500令吉。

下列是州政府及州政府机构所承建的廉价屋及中价屋工程:

The Failure Of The Prime Minister To Condemn Perkasa For Their Disparaging Gesture Shows How Protective Dato’ Sri Najib Is Of Perkasa Even At The Expense Of Trampling Over The Sensitivities Of The Chinese Community.(en/cn)

Posted: 31 Jan 2012 08:39 PM PST

To paraphrase a famous quote from Shakespeare's Hamlet, "The Prime Minister doth protest too much, methinks."
It would appear that is the case today when Prime Minister Dato' Sri Najib Tun Razak is trying to fool the public into believing that the use of "white pows" at Perkasa's Chinese New Year gathering last Sunday has nothing to do with Barisan Nasional.

Najib also said that the incident was a learning experience for race relations in Malaysia. How can Najib dismiss this extremely disrespectful and insensitive gesture so frivolously, when white packets are traditionally used for Chinese funerals? The failure of the Prime Minister to condemn Perkasa for such a disparaging gesture shows how protective Dato' Sri Najib is of Perkasa even at the expense of trampling over the sensitivities of the Chinese community.

Now, Najib is quickly trying to distance himself from the fiasco by claiming that Ibrahim Ali is an independent member of parliament and holds no official position, thus he has nothing to do with Barisan Nasional or the Government.

No one believes this. Only two years ago in an Al Jazeera interview, Najib himself had defended Perkasa by saying that they are "not so extreme" if one understood their demands, and that Perkasa can be accommodated by the Umno-led Government. And while he is an "independent MP" by name, Ibrahim Ali has always openly supported BN and Dato' Sri Najib against Pakatan Rakyat.

On top of that, UMNO and BN has consistently supported Perkasa, attended their functions, and have even adopted their views on national policies. Even MCA has been exposed as openly assisting Perkasa when their Sri Desa Branch Chairman and Seputeh division committee member Dr Tiew Chew Ming was reported to have spoken on behalf of Perkasa as saying that Perkasa fights for all people regardless of race and had also arranged for people to attend this Perkasa function.

The late Datuk Dr Zainal Aznam, a member of the National Economic Advisory Council (NEAC) that drafted the New Economic Model (NEM), had even blamed the BN Government for submitting to Perkasa by dropping the proposed Equal Opportunities Commission, which was supposed to be part of the NEM. This happened following protests by Perkasa against the NEM.

Compounding this, time and time again Malaysians have seen Ibrahim Ali and Perkasa have been getting away with the most seditious actions and statements. Despite acts such as the burning of Bersih Chairperson Datuk Ambiga's picture, calling her a "dangerous Hindu woman" and warning the Chinese not to come out on July 9 to join the Bersih 2.0 demonstration because "anything can happen", no action whatsoever has been taken on Perkasa.

It is thus crystal clear that Perkasa has the support of the UMNO and BN leadership as well as UMNO's paper Utusan Malaysia, when they can get away with such vile and seditious threats.

Only by openly cutting off all ties and support with Perkasa can Dato' Sri Najib and UMNO convince Malaysians that Perkasa has nothing to do with BN. The PM must realise that it is his open support for Perkasa that emboldens them to act in an intolerant manner that preaches hate and extremism as well as expose his 1Malaysia as empty sloganeering.

Lim Guan Eng

民主行动党秘书长兼巴眼区国会议员林冠英于2012年2月1日在吉隆坡发表声明:

首相没有谴责土著权威组织的轻视态度,从中可以看出拿督斯里纳吉是如何地维护土权,甚至不惜践踏华社的敏感神经。
套用莎士比亚名著《哈姆雷特》的名言,"我想,首相辩解太多了。"

当首相拿督斯里纳吉企图让人相信,土著权威组织在上星期日农历新年门户开放活动上派发"白包"与国阵毫无关系时,这就叫做愚弄大众。

纳吉也说,这起事件是马来西亚种族关系的教训。传统上,"白包"只用于华裔葬礼,纳吉怎么可以如此轻佻的对待土权这种毫不尊重及不敏感的姿态?首相没有谴责土著权威组织的轻视态度,从中可以看出拿督斯里纳吉是如何地维护土权,甚至不惜践踏华社的敏感神经。

现在,纳吉想要尽速与这起闹剧撇清关系,他说依布拉欣阿里是独立议员,没有官职,因此他与国阵或政府没有关系。

没有人会相信他。在两年前一次接受半岛电视台的访问时,纳吉早就为土权辩护。当时他说,如果人们了解土权的诉求,他们其实"不算太极端",因此,巫统领导的政府可以容纳土权。虽然依布拉欣阿里以"独立议员"自居,但是他常常公开支持国阵及拿督斯里纳吉,和民联作对。

还有,巫统和国阵还一贯地支持土权,出席他们的活动,甚至采纳他们对国家政策的看法。就连马华也公开支持土权,根据报道,马华斯里迪沙支部主席兼马华公会士布爹区会当然委员张秋明甚至替土权说话,指土权是为全民斗争、不分种族的组织,他还协助安排人们出席土权的活动。

曾经起草"新经济模式"的已故国家经济咨询理事会成员拿督再纳,他生前责怪国阵政府向土权低头,不接受理事会所建议的"公平机会",这原本是新经济模式的部分内容,却在土权示威过后被删除掉。

加上这一次,马来西亚人一次又一次看到依布拉欣阿里和土权过份的煽动性言论和动作。尽管他们焚烧净选盟主席拿督安美嘉的照片、称她为"危险的印度女人"、还警告华人不要在709走上街头因为"什么事都可能发生",但是,从来没有人对土权采取行动。

很明显地,土权有巫统和国阵在背后撑腰,还有巫统的报章《马来西亚前锋报》做后盾,他们可以不必为自己的卑鄙及煽动性威胁承担任何责任。

唯有与土著切断一切关系、停止支持他们,拿督斯里纳吉及巫统才可以让马来西亚人相信,土权的所作所为与国阵无关。首相必须要知道,他如此公开地支持土权,只会纵容他们继续胡作非为、鼓吹仇恨及极端主义,也证明他的"一个马来西亚"只是空洞的口号。

林冠英

DAP Mengecam Hebat Kepala Babi Yang Dijumpai Di Sebuah Masjid Di Rawang Sebagai Tindakan Pengecut Dan Provokasi Yang Bertujuan Untuk Mengapi-Apikan Sentimen Perkauman Dan Agama Di Ambang Pilihan Raya Umum (bm/en)

Posted: 31 Jan 2012 07:11 PM PST

Kepala babi yang dijumpai di kawasan pintu masuk Masjid Nurul Iman di Batu 17, Rawang, Selangor merupakan satu tindakan yang tidak sensitif, pengecut dan provokasi yang bertujuan untuk mengapi-apikan sentimen perkauman dan agama di ambang pilihan raya umum.

DAP mengecam hebat insiden ini dan berpendirian bahawa tidak ada ruang di Malaysia bagi tindakan-tindakan yang sia-sia dan menjijikkan seperti ini yang bertentangan dengan sifat masyarakat kita yang aman dan berbilang budaya.

Kami menyeru supaya rakyat Malaysia bertenang dan tidak bertindak balas kerana tindakan ini jelas dilakukan oleh pihak-pihak tertentu dengan motif yang jahat. Namun demikian, mereka tidak akan mencapai objektif jahat mereka kerana rakyat Malaysia bukan sahaja sudah biasa hidup bersama malah suka meraikan kepelbagaian budaya dan agama di negara kita. Keamanan masyarakat kita tidak akan hancur dek tindakan-tindakan pengecut oleh puak pelampau.

Kita menyeru agar semua pihak bersatu untuk mengutuk penodaan dan pengotoran mana-mana tempat beribadat, biarpun masjid atau gereja atau kuil, dan berharap agar pihak Kerajaan akan serta merta menyiasat dan mengambil tindakan yang sewajarnya.

Lim Guan Eng

—- English Version —–

Press Statement by DAP Secretary-General and Bagan MP Lim Guan Eng in Kuala Lumpur on 1.2.2012

DAP Strongly Condemns The Pig's Head Found At A Mosque In Rawang As An Insensitive Act Of Cowardice And Provocation Designed To Stoke Racial And Religious Sentiments Ahead Of The General Election

The pig's head found at the entrance of the Nurul Iman Mosque at Batu 18, Rawang, Selangor is an insensitive act of cowardice and provocation designed to stoke racial and religious sentiments ahead of the upcoming General Election.

The DAP strongly condemns this incident as there is no room in Malaysia for such indiscriminate and disgusting acts that go against the peace-loving and multi-cultural nature of our people.

We urge Malaysians to remain calm and not to overreact as this incident was clearly the doing of certain quarters with despicable intentions. However, the perpetrators will fail to achieve their evil goals because Malaysians have learnt not only to live with but to celebrate the cultural and religious differences in our society. We will not let decades of peace be undone by the cowardly actions of extremists and bigots.

We also call upon all parties to unite in condemning the desecration and defilement of any place of religious worship, be it a mosque or a church or a temple, and hope that the Government will immediately get to the bottom of this.

Lim Guan Eng

YB Ahmad Razif Blog's

YB Ahmad Razif Blog's


Kursus Angkatan Prihatin Terengganu 2012

Posted: 31 Jan 2012 03:50 PM PSTPada 26 - 28 Januari 2012 yang lalu, Kursus Angkatan Prihatin Terengganu 2012 telah diadakan bertempat di Kuala Lumpur International Hotel. Perasmian oleh Y.B Datuk Haji Ahmad bin Haji Maslam dan perasmian penutup oleh Y.A.B Dato' Seri Ahmad bin Said.

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Issues for your MP by pemuda merayu pinjaman

Posted: 31 Jan 2012 05:11 PM PST

salam sejahtera ,

susah betul bagi pekerja swasta yang ingin memohon pinjaman peribadi . pihak bank mahu gaji pokok RM2,500 keatas . jadi bagi pekerja swasta yang mempunyai gaji pokok RM2,000 ke bawah macam mana ?

diharap pihak-pihak yang bertanggung jawab dapat membantu kami ini .

Comment on Since 2004 there were complaints of “Misleading Pricing” in AirAsia’s website! by Jaspal

Posted: 31 Jan 2012 10:46 AM PST

“Took corrective actions”. what a bullshit TF! Your nonsense started in 2004 when the Sleepy Head was running the country and you got away with almost everything. Malaysians have been made a fool by you for all these years. The Star has been propping you up all the way. TF: you once said that if you price the fare low enough Malaysians are prepared to risk their life. That’s how you feel about us Malaysians. Najib government must now stop all the bullshits of TF.

Nuffnang