Rabu, 15 Ogos 2012

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


PPAS terus cemerlang.Tahniah kepada semua warga PPAS!

Posted: 15 Aug 2012 08:58 AM PDT

Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor(PPAS) terus maju ke depan menjadi sendi penting bagi kerajaan Selangor dalam proses merakyatkan ilmu. Pelbagai kemudahan serta teknologi terkini dimuatkan dalam Perpustakaan Raja Tun Uda Seksyen 13 Shah Alam bagi memenuhi kerpluan dan minat pelbagai lapisan masyarakat. Inilah yang dimaksudkan konsep merakyatkan ilmu yang digagaskan oleh EXCO Pendidikan Kerajaan Selangor,YB Dr Hjh Halimah Ali. Beliau juga merupakan Pengerusi Lembaga Pengarah PPAS.

Sebagai pusat sumber kontemporari Perpusatakaan Raja Tun Uda yang bangunannya menelan perbelanjaan RM70juta mengandungi  ilmu bercetak dan digital serta dilengkapi dengan pelbagai saiz bilik untuk diskusi kumpulan kecil sesuai bagi pelajar, auditorium, ruang seminar, 3D theatre dan 6D theatre serta bahagian kanak-kanak, remaja, dewasa dan juga koleksi di raja Selangor.

14.8.12 merupakan tarikh penting bagi PPAS kerana DYMM Sultan Selangor telah berkenan mencemar duli menyaksikan penyerahan buku-buku penting bersifat ilmiah oleh penderma yang bernilai RM60,000 yang terdiri daripada buku Islam oleh MAIS dan koleksi buku buku undang-undang Malaysia yang bagus dijadikan rujukan oleh pembuat dasar dan pengamal undang-undang. PPAS sentiasa mengalu-alukan derma buku dan bahan ilmiah.

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Ekskavasi Arkeologi DI Bukit Jugra Lama, Kuala Langat

Posted: 15 Aug 2012 05:28 PM PDT

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Penyampaian sumbangan di Surau Al Amin Tmn Desawan

Posted: 15 Aug 2012 08:06 AM PDT

Iftar bersama Indian Muslim Cawangan Klang

Posted: 15 Aug 2012 05:19 AM PDT

Bersama dlm majlis berbuka dan penyampaian sumbangan kepada masyarakat india muslim cwg klg..turut hadir yb dr siti mariah dan cikgu jaafar serta pimpinan kawasan kota raja..


Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Selangor Akan Maklum Status Bekalan Air Setiap Hari

Posted: 15 Aug 2012 02:31 AM PDT

SHAH ALAM: Jawatankuasa Pemantauan Syabas yang ditubuhkan Kerajaan Selangor akan mengeluarkan kenyataan akhbar setiap hari selepas selesai mengadakan mesyuarat harian dengan pengurusan syarikat air itu.

Menurut Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim, langkah ini bertujuan memaklumkan perkembangan terkini tentang status pembekalan dan perkhidmatan air kepada seluruh rakyat Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

"Cara ini juga membuktikan Kerajaan Selangor sangat telus dalam menangani isu pembekalan air demi memastikan rakyat mendapat perkhidmatan yang terbaik dan memuaskan setimpal dengan kadar tarif air yang dibayar.

"Kerajaan Selangor komited untuk mengambil alih syarikat konsesi menerusi kaedah penyusunan semula yang merupakan jalan terbaik untuk menguruskan industri perkhidmatan air di Selangor dan Lembah Klang," katanya.

Jawatankuasa itu diketuai Datuk Khusrin Munawi dan turut dianggotai Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN), Konsortium ABBAS dan bekas kakitangan Perbadanan Urus Air Selangor (PUAS), dan telah menjalankan pemantauan terhadap operasi SYABAS bermula 18 Julai lalu.

Sebelum ini pemantauan jawatankuasa ini mendapati Syabas 'beroperasi di bawah keupayaan'.


Sumber: Harakahdaily

Perutusan Salam Aidilfitri Daripada YB Dr Xavier Jayakumar

Posted: 14 Aug 2012 11:18 PM PDT

Salam sejahtera saya ucapkan kepada semua umat Islam terutamanya rakyat di negeri Selangor.

Setelah sebulan berpuasa, Aidilfitri yang ditunggu-tunggu menjelang tiba.

Seperti setiap kali munculnya musim perayaan, kita pasti sibuk membuat persiapan bagi meraikannya. Saya ingin mengingatkan, dalam membuat persiapan ini, terapkanlah sifat berjimat cermat dan amalan bersederhana dalam berbelanja.

Saya juga ingin menyeru kepada semua masyarakat berbilang kaum di negeri Selangor ini terutamanya untuk memanfaatkan musim perayaan ini untuk memupuk kesefahaman dan perpaduan melalui amalan kunjung-mengunjungi antara satu sama lain.

Kepada mereka yang akan membuat perjalanan pulang ke kampung, pandulah dengan berhati-hati, ingatlah keluarga yang tersayang dan semoga anda selamat tiba dan selamat pulang kembali.

Dengan ini saya dan rakan-rakan pimpinan Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat dan kakitangan Pejabat DUN Seri Andalas serta keluarga mengucapkan kepada semua umat Islam, Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri, semoga Aidilfitri ini diraikan dengan penuh kegembiraan.


YB Dr Xavier Jayakumar
EXCO Kerajaan Negeri Selangor
ADUN Seri Andalas

Sumbangan Kurma dan Minuman Serta Ziarah Warga Emas di Sungai Kandis

Posted: 14 Aug 2012 10:46 PM PDT

Pada 13 Ogos yang lalu, Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas telah turun padang untuk program mengagihkan sumbangan kurma dan minuman kepada orang ramai di sebuah surau di Sungai Kandis.

Program tersebut telah dianjurkan oleh Encik Abdul Manaf, Ahli Majlis MBSA.

Setelah selesai program tersebut, YB Dr Xavier kemudiannya melakukan program ziarah tiga keluarga warga emas di dalam kawasan Sungai Kandis dan menyampaikan sedikit bantuan.


Syabas Enggan Kerjasama Tubuh Audit Bebas

Posted: 14 Aug 2012 10:00 PM PDT

PETALING JAYA 14 OGOS : Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dilihat tidak berminat untuk bekerjasama dalam penubuhan audit bebas bagi mengkaji data-data terperinci untuk diberitahu umum berhubung masalah bekalan air di negeri itu.

Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar berkata Syabas tidak memberikan sebarang maklum balas berhubung cadangan daripada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid itu.

Katanya, sebelum ini, Kerajaan Negeri sudah memaklumkan beberapa syarikat yang layak untuk dipertanggungjawab menjadi audit bebas.

Beliau berkata cadangan itu sudah dimaklumkan kepada Syabas sebulan yang lalu, bagaimanapun, tiada kerjasama dari pihak Syabas.

"Ia perlu dilaksanakan segera agar rakyat tidak keliru dengan perbezaan kajian yang dibuat.

"Data-data syarikat-syarikat konsesi perlu diaudit kerana ia berbeza-beza. Jadi kena perlu penjelasan.
Bukan sahaja mengenai statistik tetapi juga dari segi kewangan supaya kita dapat satu gambaran perlaksanaan penyelesaian akan datang.

"Kita harap pihak berkenaan mengakui cadangan dan kerjasama dalam usaha ini kerana data-data yang dibuat oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) diperolehi daripada syarikat konsesi, Syabas . Jelas beliau di Majlis Dialog Air Selangor di Dewan Sivik Majlis Perbandaran Petaling Jaya.


Sumber: Selangorku

Selamatkan Air Yang Tidak Berhasil Sebelum Buat Langat 2

Posted: 14 Aug 2012 09:30 PM PDT

PETALING JAYA, 14 OGOS : Dana berbilion ringgit yang akan digunakan untuk membina projek Langat 2 harusnya digunakan untuk membaiki sistem agih air Selangor supaya air terawat yang dibazirkan setiap hari dapat diselamatkan.

Ini kerana air yang dicuri atau hilang akibat paip yang bocor, atau dikenali sebagai NRW lebih 30 peratus dari jumlah keseluruhan air terawat yang diedarkan di Selangor.

Cadangan itu disuarakan oleh Abdullah Mohamad, seorang peserta awam pada Majlis Dialog Air Selangor 2012 di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) semalam.

Di laporkan sebelum ini, Kerajaan Pusat ingin meneruskan projek Langat 2 yang akan menelan belanja RM 6 bilion bagi memindahkan air mentah dari Pahang ke Selangor.

Masalah dihadapi di logi seperti paip lama yang rosak dan sebagainya, saya rasa perlu dibaiki segera supaya masalah yang timbul dapat diatasi segera.

"Untuk tujuan itu peruntukan bagi projek Langat 2 boleh digunakan bagi kerja baik pulih.

Cara ini lebih bagus. Lagi satu jika kita menghadapi masalah bekalan air terawat maka ia bukan masalah di empangan tetapi masalah Syabas yang gagal membekalkan air kepada pengguna.

Syabas seharusnya berusaha meningkatkan bekalan air untuk disalurkan kepada semua pengguna dan bukannya memikirkan untuk melaksanakan projek Langat 2," katanya.

Majlis tersebut dipengerusikan Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Selangor, Dr Xavier Jayakumar.

Ia turut dihadiri Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) Datuk Teo Yen Hua.

Bagi Ahli Parlimen Hulu Langat, Dr Che Rosli Che Mat, isu utama yang perlu diberikan keutamaan ialah bekalan air mencukupi bgi kegunaan orang ramai.

"Isunya di sini pengguna perlukan air dan pihak berkuasa perlu menyalurkan air mengikut kapasiti ditetapkan. Perancangan mesti dilakukan supaya tidak timbul masalah bekalan air.

"Usaha perlu dilakukan bagi meningkat bekalan air di empangan agar proses air terawat dapat dijalankan tanpa sebarang masalah," katanya.

Sumber: Selangorku

Projek Mitigasi 1 Dan 2 Mampu Selesai Krisis Air Selangor

Posted: 14 Aug 2012 09:00 PM PDT

PETALING JAYA 14 OGOS : Kerajaan Negeri Selangor menyangkal dakwaan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) berhubung pembinaan loji Langat 2 yang dikatakan mampu menyelesaikan krisis air di Selangor.

Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar berkata krisis air di negeri itu mampu diselesaikan apabila projek mitigasi 1 dan projek mitigasi 2 yang melibatkan Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor Fasa 1 (SSP1) dan LRA Sungai Selangor Fasa Tiga (SSP3) disiapkan.

Katanya, kedua-dua projek mitigasi itu mampu mengeluarkan air terawat sebanyak lebih 600 juta liter sehari (JLH).

Jelasnya lagi, Kerajaan Negeri juga akan menggunakan semula Loji Air Bukit Jelutong sebagai langkah alternatif untuk meningkatkan kapasiti air sebanyak 50 JLD untuk kegunaan pengguna di Selangor.

Xavier turut menegaskan, krisis kekurangan air untuk Selangor sebenarnya tidak berlaku seperti didakwa Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dan Kerajaan Pusat.

"Projek mitigasi Fasa 1 sedang dijalankan dan daripada projek itu, air terawat dapat disalurkan kepada penduduk di bahagian Selatan Selangor.

"Manakala projek mitigasi 2 iaitu SSP 1 dan SSP 3, sedang dalam proses mendapatkan konsultan, tender sudah dikeluarkan. UPEN (Unit Perancangan Ekonomi Negeri) memaklumkan, projek mitigasi 2 akan disiapkan Mac 2013 atau selewat-lewatnya Jun 2013," katanya selepas Dialog Air Selangor 2012 di Dewan Sivik Majlis Perbandaran Petaling Jaya di sini.

Xavier menambah satu pelan tindakan akan dibuat selepas 2015 bagi memastikan pengeluaran air terawat dapat dikeluarkan secara berterusan kepada pengguna.

"Jika Projek Mitigasi yang dirancang ini dilaksanakan maka tidak akan ada krisis air walaupun pada 2015," katanya.

Dalam Dialog itu, Pengarah Eksekutif Jabatan Kawal Selia Air Span, Marzuki Mohammad memberitahu margin rizab simpanan air berkurangan sehingga kurang dua peratus pada masa kini.

Katanya, jumlah itu mengalami penurunan daripada tahun 2009 sebanyak 9.3 peratus, 2010 sebanyak 6.19 peratus, 2011 sebanyak 4.2 peratus dan sehingga kini kepada kurang dua peratus.

Justeru, katanya, pembinaan projek Langat 2 perlu dilaksanakan dengan segera.

Bagaimanapun, beliau mengakui simpanan air masa kini mencecah sebanyak 100 peratus dan masalah di beberapa kawasan yang mengalami gangguan air dapat diselesaikan.

Beliau berkata masalah gangguan bekalan air itu terganggu akibat corak penggunaan air pada musim panas serta hujan.


Sumber: Selangorku

Exco: SPAN, Upen Setuju Struktur Semula Bekalan Air

Posted: 14 Aug 2012 02:00 AM PDT

Exco kerajaan negeri Dr Xavier Jayakumar berkata Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan Unit Perancangan Ekonomi Negeri Selangor (Upen) mempersetujui rancangan Selangor untuk menstruktur semula bekalan air di negeri itu.

Beliau berkata, persetujuan itu dicapai hasil daripada program Dialog Air Selangor 2012 di Dewan Sivik Petaling Jaya hari ini.


Sumber: Malaysiakini

Dokumen Saman Syabas Siap Selepas Aidilfitri

Posted: 13 Aug 2012 03:00 AM PDT

SHAH ALAM, 13 OGOS : Gabungan Menentang Penswastaan Air (CAWP) tetap akan meneruskan tindakan saman terhadap Syarikat Bekalan Air Selangor Berhad (Syabas) yang sehingga kini masih belum menjawab tujuh soalan tentang status industri air Selangor.

Pengerusinya, Charles Santiago berkata, tindakan saman ini tetap diteruskan meskipun Kerajaan Pusat bersetuju memberi laluan kepada Kerajaan Negeri untuk menstruktur semula industri air Selangor.

Saman ini diteruskan kerana Syabas bulan lalu mendakwa akan 'berlaku krisis air' di Selangor, kata Charles.

"Sepatutnya Rabu ini (15 Ogos) kami akan mengemukakan tuntutan saman.

"Tapi pihak peguam memaklumkan beliau masih lagi dalam proses menyediakan dokumen. Kita akan failkan selepas Aidilfitri," katanya ketika dihubungi TV Selangor.

Sebelum ini, CAWP bersama Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menghantar memorandum kepada Syabas bagi menjawab tujuh persoalan berhubung krisis air yang didakwa akan berlaku di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Ketujuh-tujuh isu itu ialah :

1) pengaliran air mentah dari empangan dan stesen pengepaman ke dalam loji rawatan,

2) bacaan meter aliran keluar air yang telah dirawat ke loji rawatan masing-masing bagi tempoh yang sama,

3) bacaan meter aliran keluar air yang telah dirawat ke sistem pengagihan kepada pengguna melalui Syabas,

4) buku log dan meter tentukur yang disahkan,

5) bil-bil elektrik dari 1 Januari hingga 15 Julai tahun ini,

6) penggunaan kimia bagi tempoh yang sama dan

7) bil pembayaran Puncak Niaga Sdn Bhd kepada Syabas untuk air yang dijual bagi tempoh yang sama.

Syabas adalah syarikat swasta yang dilantik bagi merawat air mentah di Selangor dan mengagihkannya kepada pengguna.

Oleh kerana tidak berpuashati dengan cara pengurusan Syabas, Kerajaan Negeri telah diberi laluan untuk mengambilalih operasi syarikat itu.

Sumber: Selangorku

MB: Abbas Tidak Pernah Di Arah Kurangkan Pengeluaran Air Terawat

Posted: 13 Aug 2012 02:30 AM PDT

SHAH ALAM 13 OGOS : Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menolak dakwaan kononnya Kerajaan Negeri mengarahkan Konsortium Abbas Sdn. Bhd. (Abbas) untuk mengurangkan pengeluaran air terawat di negeri ini.

Diminta mengulas kenyataan yang dibuat Koordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd. Zin Mohamed, beliau berkata dakwaan itu tidak berasas sama sekali.

"Kita sama sekali tidak pernah mengeluarkan arahan untuk menyekat pengeluaran air terawat.

"Rasanya lebih elok di bulan Ramadhan ini kita jangan buat fitnah kerana hanya akan mengurangkan pahala sahaja," sindir Abdul Khalid sewaktu sidang media di Majlis Pelancaran Kempen Keselamatan Jalan Raya di Plaza Tol Bukit Jelutong Lebuhraya Guthrie pagi tadi.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Muhammad Khusrin Munawi yang juga mengetuai jawatankuasa air bagi memantau operasi Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) turut menafikan perkara itu.

"Tidak ada arahan untuk tujuan itu, sama sekali tidak benar," ujarnya ringkas.

Dua hari lalu, Mohd Zin mendakwa tindakan Kumpulan Darul Ehsan Bhd (KDEB) mengarahkan Abbas mengurangkan pengeluaran air terawat menyebabkan berlakunya krisis air di kawasan Kajang dan Balakong.

Sumber: Selangorku

PKR Sedia 40,000 Pelekat 'Turunkan Harga Kereta'

Posted: 13 Aug 2012 02:00 AM PDT

PKR meneruskan kempen menurunkan harga kereta dengan mengedar pelekat kenderaan kepada pengguna jalan raya yang pulang ke kampung sempena sambutan Hari Raya Aidil Fitri.

Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli berkata sebanyak 40,000 pelekat itu telah siap dicetak dan bakal diedar pada pengguna jalan raya dalam kempen itu.

Katanya, pelekat dengan slogan "Turunkan Harga Kereta" itu akan diedarkan oleh pemimpin PKR Selangor dan Wilayah Persekutuan di tiga pintu keluar utama di ibu negara - plaza tol Sungai Besi, Gombak dan Jalan Duta.

"Kita berharap apabila kita mengagih-agihkan kepada orang yang pulang ke kampung. Mungkin cuti hari raya ini, kempen turun harga kereta ini tersebar ke seluruh negara," katanya kepada Malaysiaini hari ini.

Katanya, beliau sendiri akan melancarkan kempen tersebut bersama ADUN Pantai Jerejak Sim Tze Sin pada Rabu ini di ibu pejabat PKR.

Pada majlis pelancaran itu, mereka akan meletakkan pelekat tersebut pada sebuah "kereta maskot" model Proton Tiara berusia 15 tahun sebagai satu gimik kempen, tambahnya.

"Kita juga melancarkan kereta (maskot) kempen ini. Kita juga akan gunakan untuk turun bersama-sama ke kawasan tertentu untuk mengedar risalah dan pelekat itu," katanya.

Rafizi berkata kereta itu masih berada di dalam bengkel untuk proses mengecat dan baik pulih dan dijangka siap Rabu ini.

Pakatan Rakyat sebelum ini mengumumkan bahawa rancangan untuk menurunkan harga kereta itu akan dijadikan sebahagian daripada manifesto gabungan itu dalam pilihan raya umum akan datang.

Rancangan itu mengundang pelbagai reaksi termasuk Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin antara lain mendakwa ia akan memberi kesan negatif kepada pembuat kereta nasional Proton dan juga pendapatan kerajaan.

Sumber: Malaysiakini

Selangor Guna Kaedah Psikologi Kurangkan Kemalangan Jalan Raya

Posted: 13 Aug 2012 01:30 AM PDT

SHAH ALAM 13 OGOS : Kerajaan Selangor akan menaja satu kajian psikologi bagi mengurangkan kemalangan jalan raya di Malaysia.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Kerajaan Negeri telah memperuntukkan dana khas dan akan melantik badan bagi mejalankan kajian tersebut.

Menurut Abdul Khalid, kajian tersebut penting bagi menentukan bagaimana kaedah psikologi dapat mampu membantu mengurangkan kejadian kemalangan yang saban tahun meningkat.

"Contohnya sekarang pusat membeli belah juga menggunakan kaedah psikologi muzik di mana mereka akan memasang lagu yang membuat pengunjung gembira dan senang hati untuk membeli.

"Kita boleh mengambil pendekatan sama juga seperti menggunakan muzik yang mampu menenangkan pemandu dan mendorongnya untuk lebih tenang dan bersabar di jalan raya," jelas beliau sambil menambah dana yang akan diperuntukkan adalah sekitar RM 30,000.
Beliau berkata demikian dalam Majlis Pelancaran Kempen Keselamatan Jalan Raya yang diadakan di Plaza Tol Bukit Jelutong, Lebuhraya Guthrie ke arah Shah Alam pagi tadi.

Sejurus selesai melancarkan kempen, Menteri Besar turut berkesempatan menyampaikan pek "Kit Balik Raya" kepada para pengguna lebuhraya yang antara lain berisi Edisi Khas Balik Kampung Selangor Kini.

Turut mengiringi beliau ialah Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Muhammad Khusrin Munawi, Ketua Eksekutif Kumpulan Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (PROLINTAS) serta ahli-ahli Exco Kerajaan Negeri.

Kempen yang diadakan sempena musim perayaan Hari Raya Aidilfitri anjuran Majlis Keselamatan Jalan Raya (MKJR) Selangor ini turut mendapat kerjasama SUK Selangor, Jabatan Kerja Raya (JKJR) Selangor dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Selangor.

Agensi yang turut terlibat adalah Prolintas, Nestle (Malaysia) Berhad, Kumpulan Media Karangkraf dan Telekom Malaysia.


Sumber: Selangorku

YB Ahmad Razif Blog's

YB Ahmad Razif Blog's


Pelancaran Program Kecemerlangan UPSR,PMR,SPM dan STPM 2012

Posted: 14 Aug 2012 04:38 PM PDT

Pada 14 Ogos 2012 telah mewakili Y.A.B. Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad bin Said untuk merasmikan Pelancaran Program Kecemerlangan UPSR, PMR, SPM dan STPM 2012 : Gerakan Merealisasikan 20 10 5 2 bertempat di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak.

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Re-branding will not turn around MAS by Franky MAS

Posted: 15 Aug 2012 07:59 AM PDT

MAS Admirer

You are very right. It is at this time we, the non-Muslim, should sacrifice for our Muslim colleagues and work in full force to support during Raya so that our Muslim friends can enjoy Raya with their families and friends. When Chinese New Year, X’Mas and Deepavali, our Muslim colleagues will no doubt return.

Lets all move together in the spirit of the five objectives as laid down by our predecessors and now published by YB here. Thank you YB for publishing it and reminding us of the five main objectives that brought us together for our nation and government for all these years.

Once again thank you YB for reminding. The five objectives are very important for MAS without which MAS will be nothing to Malaysia. We must always remember these five objectives.

Lets all move on and defend MAS against these unscrupulous clueless idiots who want to destroy MAS.

Selamat Hari Raya Adil Fitri to all our Muslim colleagues. Together we shall succeed and show the Pariah that MAS will always be flying him without his interference directly or through his cronies.

Comment on Re-branding will not turn around MAS by MAS admirer

Posted: 15 Aug 2012 02:43 AM PDT

Dear Colleagues,
 
During festive seasons and school holidays it is a trend whereby flights and standby are affected with shortage of manpower . At times, flights departed with minus crew complement  had caused hardship and inconvenience to those who diligently reported for duty.
 
With the forthcoming Hari Raya holidays, we anticipate shortage of manpower for standby and flights duties. CPD has made every effort to release our Muslim colleagues to  be on leave or off during this period. Nevertheless, some of the Muslim crew members will still be on duty as they are the biggest volume amongst the total crew strength. Taking advantage of this festive season and school holidays, some of our non Muslim crew may also want to be with their families.
 
Please be mindful that our nature of job is such that the operation of the airline does not stop and have to be in continuity.
 
We appeal to all crew who are on flight duties and standby to be available, for the smooth operations of flights with full crew complement.
 
We also like to share with you, statistics on the number of crew on MC, not available for flights, standby and other indiscipline concerns. It is a very unhealthy trend and only YOU can make the difference to reduce the numbers. Only YOU can decide if the flights operate with full or minus crew complement.
 
Cabin crew are the best in the sky, won a number of accolades and can equally do well in terms of diligent reporting, for duty.
 
It is only the departments and Company's hope, that those who are on duty during the festive period will avail themselves to make the difference.
 
Wishing all our Muslim friends and colleagues "Selamat Hari Raya Aidil Fitri and Ma'af Zahir Batin".
 
 

Comment on Re-branding will not turn around MAS by Omar

Posted: 15 Aug 2012 01:25 AM PDT

It was clear that the majority of the decisions made by the little Napoleon in MAS then and now were not in accordance with the 5 main objectives of MAS. They were made to help the Pariah.

The silence in MAS on the cost of re-branding is deafening. After almost 11 months, Aj is still clueless and led by the nose. Luckily the Nanny Danny, Shane Nollan, Rozman Omar were kicked out out MAS. But there are still a few Dead Wood that needed to be thrown out. Martin Burrow, the two botak Ahari and Al Ishal and Nor Zalida. These are the incompetent ones.

AJ just announced losses for the 2nd quarter of 2012. with such losses, MAS sponsored QPR Rm10.3 million, uplifted AAX passengers below costs, cancelling profitable routes, appointment of that useless low cost consultant PlaneConsult.

AJ kenapa takut nak mendedahkan kos re-branding. Nak cover up lagi??

Comment on Re-branding will not turn around MAS by Aaa

Posted: 15 Aug 2012 12:45 AM PDT

If the MD of a GLC has a British PR with family in London no wonder it’s blue. Some staff say he actually hold 2 passports as UK government allows dual citizenship. Since Minister got Australian PR why not for ..

Comment on Re-branding will not turn around MAS by GE Man

Posted: 15 Aug 2012 12:41 AM PDT

YB Wee CK ,

Lets start an online pettition drive or signature drive to oust this little Napoleon in MAS .

Lets the tax payer and MAS staff decide if they still want this clueless shorties , the 3 bo(otak)s head , biscuits lady and the rubber stamp BODs before more damage done .

Hope the government will listen to us this time base on the pettition .

Lets us all put our two finger to get rid of them and temporily plug the leaks .

Thick skin bo(otak) head Azhari when asked why he still hang on to his post , he openly said its Khazanah that put him in the position not the pariah and AJ need him too to run MAS Engineering .

My foot , not pariah putting you in .On many occasion, This bo(otak) head boosting infront of MAS engineering management and few third party customer saying that he still control AA engineering and make decision there .

Yes , I believe you bo(otak) head , because few times you had ask and said to few of MAS Engineering third party customers who wanted to get spare support from MAS Engineering , instead of offering MAS services/spares you ask them to get/buy old B737-400 classic spare parts stocks from “another company” and proudly said to them you still control there. You know what I meant.

If you so proud that you still control the engineering of another company, why hang on , you thick skin .

Comment on Re-branding will not turn around MAS by viper1909

Posted: 15 Aug 2012 12:32 AM PDT

Till the end of my life..my wishes to see them being charged n expose for being the WORST management run an airlines…chairman cimb n mas accidently r the same person,bank in cimb n bank out Mas….may our wishes granted…

Comment on Re-branding will not turn around MAS by William

Posted: 15 Aug 2012 12:28 AM PDT

Your obsession with MAS has to stop. You can’t question them on a weekly basis. Let them get on with their lives, and then every 3 – 6 months you can question their progress. At the rate you are going, you won’t be getting very far at the next GE.

Comment on Re-branding will not turn around MAS by IT.Sheiss

Posted: 14 Aug 2012 11:38 PM PDT

Many Malaysian managements misunderstand the true meaning of branding and tend to equate it only with cosmetic changes, heavy advertising and promotion.

While that is a minor part of branding, its major part includes good product quality, quality of service, reliability and so on.

Take a car like the Mercedes Benz for example. It’s recognised for its high quality, reliability and relative affordability of spare parts compared to other luxury car brands and its high resale value.

You don’t find heavy advertising and promotion of Mercedes Benz. Instead, the A&P of it is rather low key, while the car speaks for itself.

If MAS can achieve quality, value-for-money service, competitive fares, timeliness of arrival & departure, quality treatment of passengers and economic operational efficiency, it can be turned around.

Comment on Re-branding will not turn around MAS by MasturaBsiduri

Posted: 14 Aug 2012 10:21 PM PDT

What MAS needs are good marketing & sales team. You can brand and rebrand, but if they can’t sell seats on the airplane higher than the price needed to avail those seats, MAS will continue to bleed.

There are only two types of organizations- profit making or charitable. There’s no profitable charitable organization. There’s no two way anout it… MAS needs a major shake up to reduce operating costs or close down.

Comment on Re-branding will not turn around MAS by Mohd MAS

Posted: 14 Aug 2012 10:11 PM PDT

it was clear that most of the decisions made by AJ and gang were not in line with the main objectives of MAS. The sundering of profitable routes to Bandung, Surabaya, Sydney and others is one of the examples. The uplifting of 35k AAX passengers at below cost fares was another. Rescheduling of MAS flights to leave and arrive at odd hours was another.

This silly re-branding exercise was a clear case of the clueless AJ and his kuncu Al Ishal for endorsing stupid decisions of others. Now the clueless cannot provide answers. The only excuse he could think of was the new logo was strictly for the A380.

How stupid can you be clueless AJ. AN airlines with two logos. Unheard of. To make it worst MAS has clueless Azman Yahya, Tan Boon Seng and others in its Board. Thank God the ASTRO lady has disappeared last week. MAS staffs must get rid of all the Panamera deadwood in MAS before it can breathe properly.

The clueless AJ, Tan Sri Azman Yahya, Tan Boon Seng, Botak Azhari, Botak Al-Ishal and a few more must be rid off before MAS can start to think about turning around. Getting rid of these idiots will be part of turning around process.

SUARA PERAK

DUN BUKIT PAYONG

DUN BUKIT PAYONG


Ustaz Nasha diminta bertaqwa dan berwaspada

Posted: 14 Aug 2012 07:33 PM PDT


Marang : Ustaz Nasharuddin Mat Isa digesa agar bersikap berhati-hati dan bertaqwa dengan godaan hizbu syaitan yang sentiasa mencari-cari cara untuk melemahkan pendukung-pendukung Islam.

Gesaan itu dibuat oleh YB Bukit Payong, Ustaz Mohd Nor Hamzah ketika ditanya pendapatnya berkenaan gambar Ustaz Nasharuddin dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang tersebar di internet ketika keduanya berada di Mekah.
Ustaz Mohd Nor yang juga Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT),menambah lagi sebagai seorang sahabat dia wajib menasihati Ustaz Nasha kerana bimbang dia akan tergelincir dari landasan perjuangan PAS.
"Pesanan ini adalah ikhlas datang dari seorang sahabat.
Dia sepatutnya berwaspada dengan godaan dan pujuk rayu hizbu syaitan yang sentiasa akan menggoda pendukung-pendukung Islam.
Saya minta dia bertaqwa kepada Allah
Gambar itu boleh menimbulkan fitnah kepada orang ramai," katanya.
Gambar-gambar Ustaz Nasha yang dilihat sangat mesra dengan PM itu telah tersebar di internet sejak semalam yang sekaligus telah diberi komen-komen negatif oleh mereka yang dipercayai penyokong PAS.
Dipercayai Ustaz Nasha menjadi jurubahasa kepada Najib dalam satu majlis yang turut dihadiri oleh beberapa ulamak dari negara arab.
Hal ini menyebabkan Dewan Pemuda PAS Kelantan (DPPNK) mengeluarkan kenyataan mendesak agar Ustaz Nasha menyatakan sikap dan melepaskan jawatannya beliau sebagai Ahli Parlimen Bachok sekiranya beliau tidak boleh mengikut kehendak parti.

Sebelum itu dalam siaran Buletin Utama, beliau dilaporkan sebagai berkata PAS wajar keluar dari Pakatan Rakyat (PR) sekiranya Democratic Action Party (DAP) menentang hudud.

Beberapa Isu Hangat Sidang DUN

Posted: 14 Aug 2012 06:11 PM PDT

Petikan : Buletin Online
Maidam dakwa 39 amil DiPecat; Kerajaan Kata Sebaliknya - Pada 28 Jun 2012 menurut siaran sebuah akhbar tempatan, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) melucutkan serta-merta pelantikan 39 amil pada tahun 2011 setelah didapati terlibat menyeleweng wang kutipan zakat.

Yang Dipertua Maidam, Datuk Mazlan Hashim berkata, tindakan tegas itu diambil berikutan amil yang terlibat gagal menyerahkan wang kutipan yang diperoleh mengikut tempoh yang ditetapkan.

Sehubungan itu, pada 1 Julai 2012 Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Khazan Che Mat berkata, tindakan memecat amil tersebut adalah tepat kerana kerajaan tidak boleh bertolak ansur dengan pihak yang gagal melaksanakan tanggungjawab.

Sebaliknya kerajaan Umno-BN Terengganu telah menolak soalan yang dikemukakan oleh ADUN Bukit Payong pada sidang DUN 18 Ogos lalu, berkenaan perkara tersebut.

YB Ustaz Mohd Nor Hamzah menyifatkan ia adalah satu tindakan kerajaan menyelewengkan fakta dan kebenaran dan cuba mengelirukan rakyat.

"Saya hairan, gesaan saya supaya kerajaan mengambil tindakan ke atas amil-amil yang dipecat tidak diendahkan sedangkan Khazan mendakwa tindakan memecat amil terbabit adalah tepat,

"Saya ajukan soalan untuk meminta bukti siapakah amil-amil yang dipecat itu, tetapi soalan saya ditolak,"tegasnya.

Menurutnya, ini membuktikan bahawa kerajaan Umno-BN tidak layak lagi diberi amanah untuk mentadbir negeri Terengganu.


Sijil Halal; Kenyataan JHEAT Bercanggah

ADUN Sura Ustaz Wan Hassan Mohd Ramly berkata, kenyataan JHEAT berkenaan pengeluaran sijil halal bercanggah dengan jawapan yang dikemukakan kerajaan dalam sidang DUN baru-baru ini.

Menurutnya, pada 8 Ogos 2012, dilaporkan kira-kira 60 peratus hotel di Terengganu mempunyai sijil pengesahan halal dari Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT).

Beliau berkata, menurut Pesuruhjaya JHEAT Datuk Mohd Rozali Saleh, sepanjang tempoh tujuh bulan pertama tahun ini, pihaknya meluluskan 19 permohonan sijil halal baharu bagi dapur hotel.

"JHEAT kata 60 Peratus Hotel Di Terengganu Peroleh Sijil Halal JHEAT, tapi kerajaan kata hanya ada 6 buah premis makan yang diluluskan,

"ini tidak tepat dan bercanggah sama sekali kerana kita menyemak ada 38 buah hotel diseluruh Kuala Terengganu,"ujarnya.

Katanya, antara hotel terkemuka disenaraikan dalam jawapan kerajaan itu adalah Riyaz Heritage Marina & Spa, hotel Tanjung Vista, hotel Laguna, Gem Beach Resort dan hotel Seri Malaysia.


Bajet Meningkat Hutang Bertambah

Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu didedahkan kerajaan negeri telah berhutang sebanyak RM1.0588 bilion dengan kerajaan pusat.

Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said menjelaskan pada dewan sehingga 31 Disember 2011 kerajaan negeri masih berhutang sebanyak RM1.005,885,045.33 dengan kerajaan pusat.

"Jumlah hutang kerajaan negeri dengan kerajaan pusat sehingga kini sebanyak RM1.005,885,045.33 dan terdapat tiga kategori pinjaman yang diberikan kerajaan pusat kepada negeri-negeri termasuk Terengganu iaitu pinjaman untuk kawasan perindustrian, pinjaman untuk membina rumah kos rendah dan pinjaman perbekalan air," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan lisan yang dikemukakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Manir, Dato' Harun Taib yang ingin tahu adakah kerajaan negeri masih berhutang dengan kerajaan pusat dan berapakah jumlahnya.

Katanya, sehingga kini hutang kerajaan negeri yang membabitkan bekalan air sahaja berjumlah RM708,385,103.85.

Sementara itu, Ustaz Harun menyifatkan hutang kerajaan negeri yang mencecah lebih RM1 bilion itu agak besar yang patut dikurangkan.

Menurutnya, Terengganu yang mempunyai pendapatan besar dari hasil royalti tidak harus mempunyai bebanan hutang negeri yang begitu besar.

Nuffnang