Sabtu, 13 Ogos 2011

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Bar warns GLCs over Tajudin affair

Posted: 13 Aug 2011 08:12 PM PDT

Proselytisation: Bishop hails Mat Sabu's stance

Posted: 13 Aug 2011 08:06 PM PDT

Don: EC's response to Bersih 'embarrassing'

Posted: 13 Aug 2011 08:24 AM PDT

Reason why MoCS rally called off

Posted: 13 Aug 2011 05:40 AM PDT

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


FI-SABILILLAH!

Posted: 13 Aug 2011 03:07 AM PDT
(Sedang berucap semasa kempen Anti-Murtad di Masjid Negeri Shah Alam)

Salam 2 all.


Alhamdulillah kempen anti-murtad yang diadakan secara impromptu semalam mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada para jemaah Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di Shah Alam. Walaupun tempoh notis yang diberi kurang 48jam, namun para jemaah menunjukkan komitmen yang hebat dan sanggup berjemur bersama dengan para penceramah ditengah terik panas tengahari dibulan Ramadhan penuh keberkatan ini.


Apa sangatlah panas itu berbanding dengan pengorbanan sahabat dan Rasulullah saw berjihad dalam perang Badar dibulan Ramadhan juga. Perang dikala umat Islam berdepan dengan cabaran terhadap survival dan aqidah Islam. Walaupun serba kekurangan, walaupun mendapat cemuhan mereka yang mencemuh, namun semangat Badar meniup jiwa para jemaah yang hadir! ALLAH hu akbar!


Teman diberi amanah dan kesempatan untuk menyampaikan sedikit tazkirah mengenai gejala murtad yang kembali melanda negera. Berikut sedutan ucapan teman (yang di edit untuk memperbaiki gaya bahasa untuk tujuan penulisan tanpa menganggu intipati ucapan. Kepada sahabat yang membuat penulisan ucapan ini di ucapkan jazakallah khairon, moga ALLAH memberkati).


PETIKAN UCAPAN ANTI MURTAD OLEH ZULKIFLI BIN NOORDIN


MASJID SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH, SHAH ALAM


JUMA'AT 12 RAMADHAN 1432 / 12 OGOS 2011


Alhamdulillah hillazi arsalarosuulahu bil huda wadeenil haq, liyuz hiro hu 'aladdih ni kullih, walau karihal musyrikun. La ila hailallah huwalana'budu iyya humukhliseen nalahuddeen, walau karihal kaafirun, walau karihal musyrikun, walau karihal munaafiqub!


Assalammu'alaikum para jemaah sekelian.


Kita berkumpul hari ini bukan untuk kepentingan diri kita, bukan untuk kepentingan mana-mana pihak, tetapi demi agama kita, demi aqidah kita.


Saya terkejut bila hari ini, pagi tadi, membaca mengenai rintihan Ketua Pemuda PAS, Ustaz Nasruddin Tantawi. Merintih bukan kerana beliau terpaksa berdepan dengan musuh-musuh Islam dikalangan al kafirun.


Merintih kerana dia terpaksa berdepan dengan pimpinan dia sendiri, ahli dia sendiri yang menentang dia untuk mempertahankan akidah umat Islam.


Apa nak jadi dengan umat Islam hari ini, kalau mereka yang mengaku hendak memperjuangkan Islam pun, akhirnya menjadi pengkhianat kepada agama sendiri.


Inilah harga yang terpaksa kita bayar untuk mempertahankan akidah kita.


Ada segelintir dikalangan orang Melayu yang sudah pekak, bisu & buta mengatakan bahawa tidak ada bukti pihak gereja Kristian cuba memurtadkan orang Melayu.


Saya terlibat secara aktif dengan kes-kes murtad berbelas tahun dah. Tuan-tuan masih ingat kes murtad Aisyah Bukhari, dimana penglibatan gereja, penglibatan mubaligh Kristian jelas dalam memurtadkan orang Melayu di negara ini sudah berlangsung begitu lama.


Kes pertama memurtadkan orang Melayu melibatkan gereja berlaku pada tahun 1987, bilamana seorang paderi berbangsa yang pertama dinegara ini dilantik, iaitu disebuah gereja di Petaling Jaya. Nama Melayu paderi itu ialah Jamaluddin Osman. Beliau telah dikristiankan, bermula dengan apa yang berlaku saperti di gereja Damansara Utama; memberi bantuan kepada beliau, menolong beliau, mendidik beliau akhirnya Jamaluddin Osman menjadi paderi Melayu pertama ditabalkan di gereja Petaling Jaya dengan nama Father Joshua Jamaluddin.


Sampai hari ini, beliau masih ada, dan kita tidak boleh bertindak terhadapnya. Kita lihat bagaimana pihak polis cuba mengambil tindakan dengan menahan beliau di bawah ISA, tapi kita lihat bagaimana pihak gereja dengan beberapa NGO termasuk Majlis Peguam yang hari ini di dokong oleh segelintir pimpinan PAS membantah dan mencabar kes berkenaan di mahkamah.


Hari ini, Father Joshua Jamaluddin, muka macam kita, warna kulit macam kita, mungkin bersongkok,berbaju Melayu, tapi kerjanya dok mengkristiankan anak-anak Melayu.


Pada tahun 1997, Nor Aisyah Bukhari sendiri dikristiankan dan bersembunyi disebuah gereja di Jalan Panchor Jaya, Rasah, Negeri Sembilan. Saya sendiri terlibat secara langsung dengan kes itu.


Keluarga Aishah mendapat maklumat bahawa dia bersembunyi di gereja itu, lalu mereka pergi hendak menyelamatkannya. Sekali lagi kita melihat para kafirun dan NGO-NGO kafir bersatu dan menghalang keluarga dari mengambil Nor Aisyah Bukhari. Namun berkat usaha yang bersungguh, keluarga Aishah berjaya mendapatkan Aishah semula, tetapi hanya sementara sahaja.


Pada bulan Ramadan 1997, pada hari pertama umat Islam berpuasa, sedang ayah Nor Aisyah, Haji Bukhari mengimamkan solat terawih di Masjid Taman Rimba Terjun, sekumpulan Kristian melancarkan operasi menculik Nor Aisyah dari rumah dia.


Mereka berjaya membawa Aishah lari ke Singapura sehelai sepinggang, menyeberang tanpa passport, kemudiannya terus terbang ke Australia, sehingga ke hari ini Aishah tetap murtad dan berada di Australia.


Pada tahun 1998, secara terbuka dan dengan penuh biadap kerana tidak ada tindakan dari kita, semakin lama semakin melampau, makin kurang ajar pihak kristian ini. Gereja Church of our Lady Fatima di Brickfield secara terang-terang memurtadkan seorang gadis Melayu bernama Azlina Jalani, yang akhirnya meletus menjadi kes Lina Joy.


Gereja itu masih ada di situ, orang-orang yang terlibat mengkristiankan Lina Joy masih ada di situ. Lina Joy masih ada dengan kita di Subang Jaya. Mereka dengan penuh berani mengeluarkan sijil baptism Azlina, dan kita tidak mampu bertindak apa-apa!


Melihat kedayusan dan kebaculan orang Melayu, mereka makin melampau. Apa yang berlaku di Damansara Utama Methodist Church sebenarnya adalah hanya tip of the iceberg, kita dah ada bukti jelas bahawa memang ada cubaan mendakyah orang Melayu.


Aktiviti ini sudah berlangsung lama, namun kerana ada salah seorang dari mereka, di buka pintu hati oleh Allah memberikan maklumat terhadap kegiatan-kegiatan yang berlaku, maka pihak JAIS berjaya mengambil tindakan menyiasat dan mengenal pasti agenda dakyah kristian itu.


Pihak JAIS sudah ada bukti-buktinya, dan insyallah pihak JAIS akan mengeluarkan laporan lengkap tentang dakyah yang dibuat.


Baru-baru ini, beberapa orang umat Islam yang sensitif telah pergi ke beberapa kawasan tumpuan awam saperti KLCC dan terjumpa risalah-risalah Kristian, berbundle-bundle, ditinggalkan di tempat strategik, supaya mudah orang ambil.


Saya pernah tanya anak-anak kecil apa risalah ini, mereka jawab dengan peniuh kepastian ianya komik kartun,. Ianya sebenarnya ialah Al-Kitab yang dikomikkan, penuh dengan penyalahgunaan kalimah ALLAH, dalam tu ada 72 perkataan Allah yang disalahgunakan. Ianya penuh dakyah yang cuba memesongkan aqidah anak-anak Melayu, kerana komik itu berbahasa Melayu!


Di gunakan bahasa, lakaran dan gambar yang anak-anak Melayu Muslim akan tertarik. Mereka makin biaDAP, makin kurang ajar,


Kita tidak ada masalah dengan orang Kristian tapi kita ada masalah dengan mereka yang cuba menentang kita, mencabar agama dan aqidah Islam.


Perlembagaan Persekutuan jelas memperuntukkan agama negara ini adalah agama Islam. Malahan diletakkan Islam sampai ke peringkat tidak boleh disentuh. Begitu istime dan tinggi agama Islam diletakkan didalam Perlembagaan, sehinggakan kalau darurat diisytiharkan, Parlimen digantung dan undang-undang lain dimansuhkan, tetapi jelas disebut agama Islam tidak boleh disentuh!


Para jemaah sekelian, isu ini bukan isu politik, ia bukan isu kepartian, ia tidak ada kena mengena dengan UMNO atau PAS, tetapi ia ada kena mengena dengan kita orang Islam. Ini isu umat Islam, tak kira apa fahaman atau parti politik yang dianutinya.


Ini isu kita! Isu umat! Yakinlah, jika kita umat Islam tidak berbuat apa-apa hari ini, lima tahun ke depan, 10 tahun ke depan, kita semua akan membayar dengan harga yang mahal terhadap serangan aqidah dan cubaan memurtadkan umat Islam ini. Jangan terkejut kalau ahli kelaurga, anak isteri saudara yang terbabit kelak! Ayah Aishah, Haji Bkhori; ayah Azlina, Haji Jailani; ayah Jamaludin, Haji Osman, tidak pernah terlintas dalam fikiran mereka satu hari nanti anak mereka akan murtad.


Tetapi hakikatnya anak-anak mereka telah murtad, keluar daripada agama Islam, dan memeluk Kristian. Ini adalah kerja terkutuk gerakan missionary kristian la'natullah yang makin melampau akibat kedayusan dan kelesuan kita sendiri. Ayah Aishah membayar harga yang mahal! Ayah Azlina membayar harga yang mahal! Ayah Jamaluddin membayar dengan harga yang mahal! Apakah saudara semua bersedia untuk membayar dengan harga yang sama!!!


Saudara para jemaah sekelian. Kaum kafir ini sedang mengambil kesempatan atas perpecahan umat Islam dalam negara hari ini. Pernah satu pepatah kafir menyebut, "pecahkan mereka, dan kamu akan berkuasa dan menguasai!". Saudara para jemaah, kaum kafir ini tidak memahami bahasa diplomasi, mereka tidak mengerti bahasa tolak ansur. Mereka perlu diajar dengan bahasa yang mereka faham, bahasa yang mereka takut lagi kecut: bahasa jihad fi-sabilillah! Marilah kita bangkit berjihad. Mari kita jadikan diri kita tentera ALLAH. Dan kita mulakan dengan bersatu padu diatas tali ALLAH.


Sebab itu saudara-saudara, ambillah keberkatan bulan Ramadhan ini. Bulan Ramadan ini, bulan berlakunya Badar, bulan di mana umat Islam dulu sanggup berperang untuk mempertahankan aqidah. Marilah kita bersama-sama ketepikan sentimen politik, assobiyah kepartian. Marilah kita bersatu berjuang mempertahankan aqidah Islam.


Kita bangsa dan umat yang punya satu Tuhan, satu Nabi, satu Kitab, satu Qiblat; mengapa kita tidak boleh jadi satu bersatu dan berpadu menjadi Satu Umat.


ALLAH hu akbar! ALLAH hu akbar! ALLAH hu akbar!


Wallahua'lam & Wassalam.


Zulkifli Bin Noordin


Sabtu


13 Ramadhan 1432


13 Ogos 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Nisa` Dan Aurat

Posted: 13 Aug 2011 04:42 PM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


ADUN SELAT KLANG santuni wanita kematian suami di KPG SG SIREH

Posted: 13 Aug 2011 10:23 PM PDTKPG SG SIREH
KLANG

Tidak sampai seminggu YB Dr Hjh Halimah Ali selaku ADUN Selat Klang dalam rangka program ziarah ke rumah Pak Atan yang sakit buah pinggang, beliau diberitahu PAK ATAN telah meninggal dunia.Baru minggu lepas beliau sempat bergurau dengan Pak Atan dan isterinya yang setia merawatnya.
Setiba YB ke rumah Pak Atan beliau dipeluk erat oleh isteri Allahyarham.Sayu...
Semoga roh Pak Atan dicucuri rahmatNya.

SHAHRUKH KHAN RUJUK AYAT QURAN

Posted: 13 Aug 2011 09:22 AM PDT


Philosophy Politics Economics

Philosophy Politics Economics


Should Nazri be Investigated for "Corrupt Practice"?

Posted: 12 Aug 2011 11:58 PM PDT

In an unprecedented move, a Minister in Prime Minister's Office had directed all Government-Linked Companies (GLCs) to withdraw all civil suits against former MAS owner and chairman, Tan Sri Tajuddin Ramli.

Datuk Seri Nazri Aziz wrote that "the government of Malaysia and the Finance Ministry has agreed to settle all civil claims against Tan Sri Tajuddin Ramli and others to be withdrawn immediately in view of the fact that the government and the Finance Ministry have agreed that the said cases will be settled out of court."

Such an instruction from a Minister's office, especially one with no authority over the various GLCs including Malaysia Airlines System (MAS), Telekom Malaysia and Prokhas (formerly Danaharta), must be at the very least highly improper, and at worst an illegal and corrupt practice to allow Tan Sri Tajuddin Ramli to get away with billions of ringgit in debt.

It is a clear case of a Minister using his superior position to exercise undue influence over decisions to be made in these companies. Each of these companies, many of which are listed on Bursa Malaysia, have their own Board of Directors tasked to make decisions in the best interest of the respective companies. Nazri who does not sit in any of these Boards, has no business giving instructions of any kind to them. In fact, the party that is best positioned to advice the Boards on their legal case is their appointed legal team, who were taken by complete surprise by the directive from the Minister.

His directive to these GLCs made a complete mockery of corporate governance in these companies and will only turn away local and foreign investors who will not tolerate blatant interference from the Government on business and financial decisions.

Nazri can be investigated under Section 2(1) of the Emergency (Essential Powers) Ordinance No. 22/1970 where "Any member of the Administration, Parliament or State Legislative Assembly or any public officer who commits a corrupt practice shall be liable to a term of imprisonment of 14 years or a fine of RM 20,000 or both."

A "corrupt practice" in this case is defined as "any act done by a member…in his capacity as such member…whereby he has used his public position or office for his pecuniary or other advantage…"

It is the exact same law used to find Datuk Seri Anwar Ibrahim guilty of alleged abuse of power in 1999 where he was sentenced to jail for 6 years. Anwar, while holding the post of Deputy Prime Minister and Minister of Finance, was alleged to have "committed corrupt practice" by giving directives to two police officers.

Nazri's attempt to explain his letter that the suits should be withdrawn so that a settlement between the parties can be reached does not hold water for a settlement could still be reached before the respective suits are withdrawn.

The Minister's directive for the GLCs to withdraw their civil suits against Tajuddin Ramli is clearly designed to provide the latter breathing space and a desperate attempt to bail him out of billions of ringgit in debt to the government agencies and companies, as well as to excuse him from causing billions of ringgit in losses to our flagship carrier, MAS. In 2001, Tajuddin Ramli via his corporate vehicle, Naluri Bhd was bailed out to the tune of RM1.792 billion by the Malaysian government for the acquisition of MAS at RM8 per share despite the market price being only RM3.62 per share.

What is perhaps most tragic is the fact that all the credibility and goodwill generated by the Prime Minister's New Economic Model (NEM), where Datuk Seri Najib Abdul Razak boldly declared "we can no longer tolerate practices that support the behaviour of rent-seeking and patronage", is completely and irreversibly lost.

Tajuddin settlement proof political patronage alive and well

Posted: 12 Aug 2011 11:43 PM PDT

Tajuddin settlement proof political patronage alive and well, says Pakatan
By Shannon Teoh August 11, 2011

KUALA LUMPUR, Aug 11 —Pakatan Rakyat (PR) has flayed Putrajaya's decision to drop all claims against Tan Sri Tajuddin Ramli, calling it proof that Barisan Nasional (BN) is resorting to political patronage to fund its war chest ahead of the next general election.
Opposition lawmakers said the out-of-court settlement was a "scratch-your-back, you-scratch-mine" deal that would allow the former chairman of Malaysia Airlines (MAS) to further reduce an initial RM1.8 billion owed to state-owned debt restructuring firm Danaharta.

[...]

DAP publicity chief Tony Pua also said that "this shows that political patronage is alive and well in the country."

"This sounds the death knell of Datuk Seri Najib Razak's New Economic Model and Economic Transformation Programme when the prime minister can allow cronies to get away at the expense of public interest," the Petaling Jaya Utara MP said.

He added that as 37 other parties were told to drop suits against Tajuddin, a poster boy of the Mahathir-era policy to raise Malay corporate captains on government largesse, total funds including interest lost to the public could be in the tens of billions.

The Malaysian Insider reported today that Putrajaya has directed all government-linked companies, including MAS and Danaharta, to cease all civil suits against Tajuddin.

For the full article on The Malaysian Insider, click here.

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Kerajaan Negeri Pulau Pinang Tidak Akan Bayar Duit Raya Kepada ADUN-ADUN (bm/cn)

Posted: 12 Aug 2011 11:29 PM PDT

Kerajaan Negeri Pulau Pinang Tidak Akan Bayar Duit Raya Kepada ADUN-ADUN Tetapi Hanya Bayar Duit Raya Sebanyak ½ Bulan Bonus Untuk Semua Anggota Kerajaan Negeri Dengan Minima RM600 Dan RM 300 Untuk Guru Kafa.

Kerajaan negeri Pulau Pinang hanya akan bayar duit raya sebanyak ½ bulan bonus untuk semua anggota kerajaan negeri dengan minima RM600 dan RM 300 untuk guru Kafa. ADUN-ADUN di Pulau Pinang tidak akan amenerima duit raya itu.

Jumlah yang akan ditanggung oleh kerajaan negeri untuk duit raya adalah RM3,322,055.68 kepada 3,649 anggota pentadbiran negeri dan 1,416 guru Kafa. Pengiraan adalah sedemikian dan tidak merangkumi ADUN-ADUN.

Jumlah gaji sebulan (bulan Julai) – RM5,614,711.36
Jumlah bilangan kakitangan – 3,649 orang
Bilangan kakitangan yang memperolehi pendapatan RM1,000.00 ke bawah – 899 orang
Jumlah kiraan sumbangan: = (RM5,614,711.36 – RM899.000)/2
= RM2,357,855.68 + (899 orang x RM600.00)
= RM2,357,855.68 + RM539,400.00
= RM2,897,255.68

Guru dan Penyelia KAFA = 1,416 orang x RM300.00
= RM424,800.00

Jumlah keseluruhan sumbangan khas = RM2,897,255.68 + RM424,800.00
= RM3,322,055.68

LIM GUAN ENG

—- Mandarin Translation —–

槟州首席部长林冠英于2011年8月13日在乔治市发表声明:

槟州政府不会发出开斋节花红给州议员,而只会分别发出至少600令吉及300令吉的半个月花红给全体州政府公务员及宗教老师。

槟州政府只会发出至少600令吉的半个月花红给全体州政府公务员,而宗教老师的开斋花红至少300令吉,而不会发出开斋节花红给州议员。

州政府今年发出开斋花红给3649名州级公务员及1416名宗教老师的总开销为332万2055令吉68仙。这笔花红的支出并不包括州议员。

月薪(七月) -561万4711令吉36仙
公务员总人数- 3,649 人
月薪低入1000令吉者 -899 人
总支出: = (RM5,614,711.36 – RM899.000)/2
= RM2,357,855.68 + (899 orang x RM600.00)
= RM2,357,855.68 + RM539,400.00
= RM2,897,255.68

宗教老师及主任 = 1,416 人 x RM300.00
= RM424,800.00

特别补助金总支出 = RM2,897,255.68 + RM424,800.00
= RM3,322,055.68

林冠英

Datuk Wan Ahmad Wrong To Compare Gross Increase With Net Increase In Voters Which Is Akin To Comparing Apples With Orange(en/cn)

Posted: 12 Aug 2011 11:27 PM PDT

Datuk Wan Ahmad Wan Omar Wrong To Compare Gross Increase With Net Increase In Voters Which Is Akin To Comparing Apples With Oranges On The Controversy Of The Increase In Voters In Penang Over The 2nd Quarter Of 2011.

Elections Commission(EC) Deputy Chair Datuk Wan Ahmad Wan Omar is wrong to make wild allegations that I was trying to distort the increase in voters in Penang over the 2nd quarter of from April to June this year. Wan Ahmad should stop trying to confuse the public by comparing gross increase with net increase of new voters.

This is no different from comparing apples with oranges and a dishonest representation of facts and figures. I had asked the EC to explain why there was such a dramatic gross increase in new voters of 25,558 new voters in the 2nd quarter of 2011 as compared to the previous quarters over the last 3 years.

Whilst I was talking about gross increase new voters, the EC is talking about the net increase in voters after removing voters who had lost their citizenship status, died or moved away. Comparing the net voter increase with gross voter increase is wrong and is akin to comparing apples and oranges.

I had said that for the 2nd quarter of 2011 in Penang, there were 25,558 new voters and 6,845 names struck off. The overall impact of the increase of new voters accompanied by the removal of voters both ways would be 32,403 votes. The net increase of new voters is derived by deducting the gross increase in voters of 25,558 by the number of voters removed of 6,845 to arrive at the net voter increase of 18,713.

It is regrettable that when I am talking about gross increase of new voters of 25,558, Wan Omar tries to divert attention by talking about net increase of new voters of 18,713 voters. It is therefore wrong for Wan Omar to say that of 18,713 net increase of new voters registered in the state, about 14,000 were registered by political parties, of which Umno registered 4,000, followed by DAP (3,900), PKR (800), Gerakan (750), MCA (600), and PAS (500).

The 3,900 new voters registered by DAP should not be compared with the net voter increase of 18,713 but compared instead with the gross voter increase of 25,558 voters. All political parties did not remove voters only new ones as only the EC has the power to strike out the names of voters. Wan Omar should not pretend that he does not understand simple arithmetic.

Press Statement By Penang Chief Minister Lim Guan Eng In Komtar, George Town On 13.8.2011.

——- Mandarin Translation——–

槟州首席部长林冠英于2011年8月13日在乔治市光大发表声明:

拿督旺阿末旺奥玛在针对槟州2011年第二季度选民增加人数犯下错误,他不应拿选民的总增加人数(Gross Increase)和净增加人数(Net Increase)来做比较,这形同拿苹果和橙来比较。

选委会副主席拿督旺阿末指我扭曲今年第二季度(四月-六月)槟州增加的选民人数。旺阿末应该停止混淆公众,他不该拿选民的总增加人数和净增加人数来比较。

这其实是比较苹果和橙,无法反映真实的数据和情况。我已经叫选委会解释,为什么2011年第二季度的总增加人数如此夸张,达2万5558人,比过去3年同季度所增加的选民人数还多?

我指的是增加的选民总数,而选委会却讲删除公民权、死亡或搬家选民以后的净选民人数。拿选民的总增加人数和净增加人数来比较,就好像是拿苹果和橙来比较。

我说过,在2011年第二季度,槟城有2万5558名新选民,6845名选民被除名。受影响的选民人数为新选民及已被除名的共3万2403名。而净增加选民人数为1万8713名(总增加选民人数2万5558人减去被除名的6845人)。

遗憾的是,当我讲着新选民的总增加人数2万5558人时,旺奥玛却谈选民的净增加人数1万8713名来转移视钱。因此,旺奥玛说选民的净增加人数1万8713人是不对的,这当中包括1万4000名政党登记的选民: 巫统(4000)、行动党(3900)、公正党(800)、民政党(750)、马华(600)及回教党(500)。

行动党所登记的3900名新选民不应该与净增加的1万8713名选民比较,而应该与2万5558名总增加的选民比较。所有的政党都没有除掉选民,也唯有选委会才有权利除去选民的名字。旺奥玛不应该假装他不明白如此简单的数学。

林冠英

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


LONDON RAKYAT MENGAMUK, MALAYSIA POLIS MENGAMUK

Posted: 13 Aug 2011 12:12 AM PDT


KUALA LUMPUR, 13 Ogos: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menyifatkan kenyataan Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar yang menyamakan rusuhan di London dengan perhimpunan perhimpunan Bersih 2.0, 9 Julai lalu sebagai 'bodoh'.

Sambil ketawa, beliau berkata, kedua-duanya sangat berbeza dari segi suasana dan matlamatnya.

"Saya tak tahulah kebodohan tahap mana kenyataan timbalan ketua polis negara ini.

"Di London rakyat mengamuk tapi di Malaysia polis mengamuk," kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini hari ini.

Mohamad berkata, dalam beberapa siri himpunan di Malaysia, ia bermula aman sehinggalah terdapat gangguan dan provokasi dari pihak polis.

"Saya sebut kepada peserta himpunan, jangan terbalikkan walaupun satu pasu bunga dan ternyata ia berlangsung aman.

"Polis seharusnya hadapi himpunan secara aman, kalau rusuhan memanglah kena hadapi secara rusuhan," katanya yang terpaksa menjalani pembedahan lutut akibat terjatuh ketika dilanggar kereta polis pada perhimpunan Bersih 2.0.

Tambahnya, rusuhan yang berlaku di London itu tidak ada kaitan dengan sistem politik sebaliknya kerana masalah kesempitan hidup akibat kemerosotan ekonomi.

"Perdana Menteri Britain sendiri kata, rusuhan itu tak ada kena-mengena dengan politik.

"Tapi himpunan Bersih 2.0 menuntut pilihan raya yang adil," katanya.

Rusuhan di London, terutamanya di Tottenham bermula Sabtu lalu selepas seorang suspek mati ditembak polis.

Rusuhan bermula di Tottenham, kemudian merebak ke Wood Green, Enfield Town, Ponders End dan Brixton melibatkan pelbagai kelakuan ganas dan merebak ke seluruh kawasan lain di London.

Dalam rusuhan itu Polis Metropolitan London diserang manakala kedai dirompak dan bangunan dibaling batu.

Mereka membantah apabila Mark Duggan, pemuda  beruisa 29 tahun ditembak polis mati ketika polis berusaha menangkap pengedah dadah kokain dan ahli 'Star Gang' sedangkan beliau tidak bersenjata.(harakahdaily)

AJAKLAH PR SEKALI...BARU ADIL...

Posted: 12 Aug 2011 08:59 PM PDT

 
BN Akan Jumpa SPR Bincang Kaedah Pilihan Raya Bersih & Adil
KUALA LUMPUR: Barisan Nasional (BN) akan mengadakan pertemuan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi membincangkan kaedah terbaik untuk memastikan proses pilihan raya di negara ini berjalan dengan bersih dan adil.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata isu pilihan raya yang bersih dan adil juga menjadi perhatian dan komitmen parti dan bukan dimonopoli oleh pihak lain semata-mata.
"Kita akan berunding dengan SPR dan pihak-pihak lain juga boleh berunding, supaya SPR boleh merumuskan sesuatu kaedah yang boleh menjamin supaya pilihan raya ini tidak boleh dipertikaikan.
"Kita (BN) bersikap terbuka dalam hal ini dan apa-apa formula yang baik kita akan bincang dengan SPR. Semoga salah anggapan ini seolah-olah BN tidak memperjuangkan prinsip ini (bersih dan adil) untuk mengadakan pilihan raya yang bersih dan bebas, BN dapat sangkal sama sekali," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi BN di sini, Jumaat.
Mengenai sidang khas Parlimen yang dituntut oleh pihak pembangkang, Najib berkata: "Sampai pada masanya kita akan buat sesuatu kenyataan nanti".
Sementara itu, beliau berkata Dewan Tertinggi BN pada Jumaat menerima empat pertubuhan sebagai anggota bergabung BN iaitu Persatuan Penerbit Televisyen Malaysia, Gabungan Persatuan-persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Malaysia, Pertubuhan Seni Silat Gayung Malaysia dan Pertubuhan Bajau Bersatu Sabah.
Katanya, BN masih membuka permohonan kepada mana-mana pertubuhan yang ingin bergabung dengan parti itu. -BERNAMA

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Terima kasih dan tahniah kepada semua penderma

Posted: 13 Aug 2011 03:54 AM PDTBersama jemaah muslimat di Masjid Ar Rahimiah Klang
 Jemaah dan Masjid yang prihatin terhadap Saudara Islam yang ditimpa kesusahan. Allah Taala ganda setiap sumbangan anda untuk tujuan ini.
Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on SC should investigate whether there were insider trading on AirAsia’s shares by Anonymous

Posted: 13 Aug 2011 07:54 AM PDT

Profiteering is the word. Azman Mokhtar played idiot by allowing such dirty deal to go through. Can’t wait to see Azman quietly negotiate another share swap with Tony where AirAsia get 20% Khazanah share and Khazanah gets 2% and Tony will be the new Khazanah CEO. Syabas, Azman you are a great guy that Malaysia cannot do without.

Comment on SC should investigate whether there were insider trading on AirAsia’s shares by PISSED CITIZENS

Posted: 13 Aug 2011 05:18 AM PDT

How Tony F everybody. The people in Khazanah should all be sacked.

Friday, August 12, 2011
Tony Fernandes has dumped AirAsia: Time for fans to face misplaced devotion
In all of the reporting and fashion magazine like chatter about the AirAsia-MAS share swap there seems to have been a willful ignorance of one facet of the deal: That Tony Fernandes, CEO, major shareholder and founder of AirAsia, has sold 10% of his 26% shareholding in AirAsia for a stake in AirAsia’s competitor , MAS.
This is a sale by an insiders insider, but it seems that local and foreign media as well as a number of analysts, like jilted lovers unable to face rejection, are doing all they can to skirt around the issue, clinging to the hope that Tony still loves them and AirAsia. Fortunately for Tony these are the types who would actually believe it when told “Of course I will still respect you in the morning”.

According to THE STAR:
Put differently Tony’s investment in MAS has grown while that of Khazanah’s in the LCC, to date, is unfortunately in the red. The deal’s backers staunchly dismiss such short-sightedness: "We are talking about loose change here. What’s the point of arguing over that when there’s so much more money to be made down the road."
http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/8/13/business/9276350&sec=business

So, if about RM 260 million in gains realized so far on the share swap (see calculations below) is “small change”, and ” there’s so much more money to be made down the road"; then why is not Tony keeping his AirAsia stock?

The so-called multi-billionaire could easily borrow against his AirAsia shareholding and the MAS stock to pay for the latter.That way he gets to keep all the benefit of
“so much more money to be made down the road."
There may also be tax benefits in using debt, an issue that surely a multi-billionaire would be concerned with.

Indeed, taking on debt is exactly hat he appears to be doing in regards to his investments in his Lotus Team and other related companies,and more recently in his reported purchase of the Queens Park Rangers football team,at a price tag rumoured to be STG 100 million( about RM 488 million).
(see http://billionaires.forbes.com/article/01iO3Qh6hq6Ec?q=Lakshmi+Mittal)
Clearly, Tony believes more in Lotus and QPR than he does AirAsia.
““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““`

By Thursday 10 August 2011 the spread between MAS and AirAsia share prices had widened giving Tony a gain of RM RM 261 971 170!
Calculations were based on the pre-suspension closing price of RM 3.95 for AirAsia and RM 1.60 for MAS.The closing prices on Thursday 10 August 2011 were RM 3.50 and RM 1.80 respectively,
The workings are as follows:

AirAsia shares sold by Tony to Khazanah =277,650,600
Loss on shares to Khazanah, and gain to Tony =RM 124 942 770

MAS shares sold by Khazanah to Tony= 685,142,000

Gain on shares to Tony, and loss to Khazanah= RM 137 028 400

NET GAIN TO TONY: RM 261 971 170

posted by ganesh sahathevan @ 11:08 PM

Comment on Datuk Shafie Abdullah lied through his teeth in The Star today! by penawarbangsa

Posted: 12 Aug 2011 11:30 PM PDT

I had the same experience at selangor MB office a few weeks back. Samseng betoi dia org nih!! Dia lupa siape vote boss dia ke kerusi menteri tu. Just wait for PRU 13. Baru dia nak datang cium tangan kita…

Comment on SC should investigate whether there were insider trading on AirAsia’s shares by Tingkat Empat

Posted: 12 Aug 2011 10:20 PM PDT

Bagaimana SC nak check. {egawainya pun dilantik oleh Tingkat Empat juga.

Comment on SC should investigate whether there were insider trading on AirAsia’s shares by Poor Rakyat

Posted: 12 Aug 2011 10:05 AM PDT

First they moved into MAS board. Now reported to have moved into MAHB. Where else? Tony please tell us so that the nation can prepare itself for more shocks.

Comment on SC should investigate whether there were insider trading on AirAsia’s shares by Porno Watcher

Posted: 12 Aug 2011 09:42 AM PDT

Security Commission is blind when it comes to anything in connections with 4th floor. Even if they were to look at the right screen in SC, they will still unable to smell the rats! SC is only interested in chasing after the ikan bilis and allow big fish to swallow everything.

The AS AirAsia share swap is most disgraceful.

Direct Free Kick

Nuffnang