Sabtu, 9 Mac 2013

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Hindraf is no longer the force they were

Posted: 09 Mar 2013 10:51 PM PST

My conscience is clear.

Posted: 08 Mar 2013 11:52 PM PST

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Menyampaikan Bantuan Kepada Dua Pasukan Kompang

Posted: 09 Mar 2013 08:58 PM PST

Lima Tahun Pakatan Rakyat Memerintah Selangor: Sambutan

Posted: 09 Mar 2013 03:42 PM PST

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


BENARKAH KARPAL SINGH, LIM KIT SIANG ATAU GUAN ENG BAKAL PM

Posted: 09 Mar 2013 06:38 PM PST


Menjelang Pilihanraya Umum  ke 13 ini, ditunggu seperti buah tak gugur, ditunggu saban hari pengumuman tarikh Parlimen akan dibubarkan sejak dua tahun kebelakangan ini, namun Rakyat Malaysia terutama pengundi muda dan mereka yang bakal keluar mengundi buat pertama kali telah membuat keputusan mereka.

Pengundi muda dan pengundi "first timer" masak dengan sepak terajang, fitnah memfitnah dan taktik memukul dari belakang atau di bawah tali pinggang. Sebagai contoh, isu DAP akan menerajui negara ini jika ia menang PRU13 dan seorang kaun Cina akan menjadi Perdana Menteri. BN dan konco- konconya menjaja dalam ceramah mereka bahawa Pakatan Rakyat terutama PAS akan jadi kuda tunggangan DAP.


Konco-konco dan budak suruhan BN seperti JATI, GAPS, Perkasa, Wira Malaya dan lain-lain dalam alam maya dan dunia nyata menonjolkan bahawa kaum Cina DAP  akan mengambil alih Malaysia dan menukar negara ini menjadi sebuah Republik seperti Singapura yang diterajui PAP.

Mari kita lihat kedudukan kerusi Parlimen Malaysia masakini. Dari 222 keseluruhan kerusi Parlimen, DAP menang 22 kerusi dari 47 kerusi yang DAP bertanding melawan sama ada calon MCA, gerakan atau PPP, SUPP ,LDP dan lain-lain.

Untuk PRU13, untuk memudahkan perbincangan DAP akan meletakkan calonnya di 50 kawasan Parlimen dan andaikata DAP menang kesemuanya, maka DAP hanya memperolehi 50 dari 222 kerusi Parlimen. Untuk menang dengan majoriti mudah di Parlimen sebuah parti politik atau gabungan parti-parti politik seperti BN atau Pakatan rakyat haruslah berjaya merangkul 112 kerusi.

Maka jika DAP sahaja mendapat 50 kerusi, ia masih jauh lagi untuk melantik Perdana Menteri dari ahli DAP. DAP hanya bertanding di kawasan majoriti bukan Melayu atau di kawasan yang parti komponent BN bertanding merupakan parti berasaskan kaum Cina seperti Gerakan atau MCA. Dalam sistem pilihanraya, hanya seorang calon saja yang boleh menang. Dengan kata lain, jika DAP menang bertanding melawan MCA, bermakna MCA tidak dapat apa-apa, iaitu pemenang sapu semua.

Untuk penjelasan lanjut sila tonton video penerangan YB Ng Swee Lim, ADUN Sekinchan yang fasih pelbagai bahasa.
 

SERVANTHOOD

SERVANTHOOD


30印裔成员不满国阵颠倒是非,力撑倪可汉言论无错反要郑可扬道歉‏

Posted: 08 Mar 2013 06:32 PM PST

大约30名成员不满郑可扬贬低印裔同胞行为

不满国阵颠倒是非,木威区行动党各支部成员力挺倪可汉,反要恶人先告状的赞比里和郑可扬向印裔同胞道歉。

集会发起人行动党卫星园支部主席阿鲁姆甘今日率领大约30名党员出席位于班台行动党办公室,拉起横幅抗议霹雳州务大臣顾问拿督郑可扬在3月1日邀请印裔社团领袖到班台领城记海鲜楼聚餐时,桌上摆满啤酒款待男人,用红酒请女人喝。不但如此,郑可扬还试图贿赂在场的200多位印裔同胞,亲自把内封300令吉红包一一交给每一位出席宴会者,移交红包后要求他们支持国阵,在大选投他一票。

阿鲁姆甘说,郑氏如此行为不但贬低印度人,还对印度人所信奉的兴都教不敬。他说,现在印度人更关心的是教育、就业、红登记、缺少淡米尔学校、没报生纸、土地等问题,56年里国阵都忽略印度人的诉求,现在郑可扬妄想可以用区区300令吉就可以要求印度人支持国阵,有辱印裔同胞的政治智慧。另外,任何宗教都不鼓励喝酒,郑可扬对宗教没有保持敏感度,非但以啤酒设宴,还用红酒款待女人,这对兴都教徒是大大的不敬。

印度党员为倪可汉佩戴花穗,以表示对他的敬意

阿鲁姆甘续说,倪可汉只是在推特说出事发经过,令郑可扬做贼心虚,连同国阵霹雳州务大臣赞比里连同诬告倪可汉贬低印度人。他对郑氏如此行为深表遗憾,因为国阵不但没有悔意,现在还罪加一等诬赖倪可汉。为了力挺倪可汉没有贬低印度人,30名党员为倪可汉佩戴花穗,以表示对他的最高敬意。他续说,倪可汉配得印度人尊敬,因为行动党从来不会以酒款待印度人,只以利民政策服人,帮助印度人改善生活。

左起蒂拿、倪可汉和阿鲁姆甘

另外,陪同接受访问的倪可汉司机蒂拿对昨天下午在霹雳州行动党总部前示威的国大党成员感到遗憾。他希望那群示威的人可以重看倪可汉的推文,以了解事情的来龙去脉,到底谁才是真正做出贬低印裔同胞的行为。对于郑可扬公开贿赂的行为,他今日会在班台警察局报警。

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Untuk Jadikan Pulau Pinang No.l Di Malaysia, Tema PR Pulau Pinang Untuk PRU-13 Adalah “Pulau Pinang Bersih, Hijau, Sihat Dan Selamat”(bm/cn)

Posted: 08 Mar 2013 07:19 PM PST

Ucapan Pengerusi Pakatan Rakyat Pulau Pinang Dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng Dalam Konvensyen Pakatan Rakyat 3 Di Dewan Tuanku Abdul Rahman(Dome) Di Komtar Pada 9.3.3013.

Terlebih dahulu, saya ingin bermula dengan mengucapkan terima kasih dan setinggi-tinggi tahniah kepada saudara-saudari sekalian pada pagi ini atas kejayaan kalian semua kerana bertahan lasak selama 5 tahun untuk meneruskan satu idea Malaysia yang adil, satu idealisma Malaysia anak Iban, Kadazan, Melayu,Cina dan India anak kita, satu iltizam Malaysia yang bersih, satu inspirasi Malaysia yang bermaruah satu satu ilham Malaysia yang berkebajikan dan makmur untuk semua.

Namun ada juga segelintir yang tidak dapat bertahan. Mereka telah tunduk kepada godaan rasuah, dan telah pun meninggalkan kita. Saudara-saudari yang berada di sini merupakan mereka yang telah berpegang teguh kepada prinsip-prinsip perjuangan kita untuk menegakkan keadilan, kebenaran, demokrasi, integriti dan kebebasan rakyat Malaysia.Saya tabik kepada anda semua!

Prinsip Cekap Akauntabel Telus atau CAT tunjang pentadbiran

Dalam 5 tahun pentadbiran Pakatan Rakyat, kita telah membina wawasan untuk menjadinegeri pintar yang bertaraf antarabangsa – negeri yang mendidik dan mengasuh modal insan; negeri yang paling sesuai didiami di Malaysia; negeri yang membebaskan masyarakat daripada kejahilan, kemiskinan, kronisma dan rasuah; kerajaan negeri berjiwa rakyat yang memperkasakan rakyat dengan ilmu pengetahuan, memperkuasakan rakyat dengan hak dan kebebasan serta memperkayakan rakyat agar semua dapat mengecapi hasil ekonomi.

Kita boleh lihat Pulau Pinang yang bersih, hijau, sihat dan selamat. Inilah tema PR Pulau Pinang untuk PRU 13 iaitu menjadi Pulau Pinang negeri yang paling bersih, paling hijau, paling sihat dan paling selamat di Malaysia. Dengan erti kata lain, matlamat kita adalah untukmenjadikan Pulau Pinang sebagai negeri No. 1 di Malaysia.

Bila kita sebut Pulau Pinang yang bersih bukanlah setakat bersih secara fizikal tetapi juga dalam pentadbiran dan kepimpinan. Menerusi prinsip CAT, kita telah memperkenalkan dasar tender terbuka yang kompetitif dan mewajibkan pengisytiharan harta bagi barisan EXCO termasuk Ketua Menteri. Buat kali pertama, kita haramkan ahli-ahli keluarga pemimpin daripada berurusan dengan kerajaan negeri dan mendedahkan kontrak kerajaan untuk orang awam. Di samping itu, kita juga telah menggubal dan memelopori Enakmen Kebebasan Maklumat dan Enakmen Pilihan Raya Kerajaan Tempatan walaupun mendapat halangan hebat daripada Kerajaan Persekutuan BN.

Hasil daripada pengamatan prinsip-prinsip CAT, kita telah berjaya menghentikan defisit yang telah berlarutan dengan mencatat belanjawan lebihan setiap tahun berturut-turut sejak 2008. Kita telah berjaya bukan sahaja untuk menyelamatkan MPSP daripada menjadi bangkrap setelah kerugian RM230 juta dalam 7 tahun sebelumnya, tetapi kita juga telah mengurangkan hutang Negeri sebanyak 95%.

Lebihan-lebihan kewangan ini pula telah digunakan untuk dasar-dasar seperti:
• Bantuan kewangankepada warga miskin, warga emas, OKU, ibu tunggal, penunggang beca, pelajar-pelajar sekolah rendah, menengah dan IPTA.
• Peruntukan tahunan untuk Sekolah Agama Rakyat, sekolah Cina, Tamil dan Mubaligh.
• Memartabatkan agama Islam dan kebebasan agama lain dengan menambahkan peruntukan dan meluluskan tanah;
• Wifi percuma di semua kawasan awam di seluruh Pulau Pinang.
• Perkhidmatan bas percuma di perkarangan kota George Town serta perkhidmatan "park and ride" yang melintasi Jambatan Pulau Pinang untuk membawa pekerja yang berulang-alik dari Seberang Perai ke Pulau.
• Melaksanakan projek-projek infrastruktur yang bernilai berbilion-bilion ringgit untuk mengurangkan kesesakan lalulintas dan banjir kilat di seluruh negeri.
• Menjadi negeri pertama untuk memperuntukkan RM500 juta bagi Tabung Perumahan Mampu Milik untuk membina 22,172 unit rumah mampu milik yang direka bentuk oleh HDB Singapura. Semalam saya telah mengumumkan 3,000 lagi buah rumah mampu milik di kawasan pulau.
• Menjadi negeri pertama untuk menghapuskan kemiskinan di Malaysia pada tahun 2013 dengan memastikan pendapatan isi rumah minima RM770 sebulan bagi setiap keluarga di Pulau Pinang, lebih tinggi daripada Paras Garis Kemiskinan Negara iaitu RM763 sebulan.

Bersih, Hijau, Sihat dan Selamat

Demi membina, melatih, menarik dan mengekalkan aset paling bernilai Pulau Pinang iaitu modal insan kita, kerajaan negeri telah memberikan wang tahunan kepada sekolah bantuan dan sekolah agama rakyat, menubuhkan pusat-pusat pembelajaran dan latihan serta menarik universiti bertaraf dunia di hab pendidikan di Balik Pulau.

Untuk menjayakan pembangunan modal insan, Pulau Pinang mesti memiliki kehidupan seimbang yang penuh dengan budaya, seni, muzik dan rekreasi. Pelbagai Dalam tempoh masa lima tahun yang lalu. Pulau Pinang sudah pun menjadi terkenal sebagai pusat kesenian dan kebudayaan antarabangsa dengan penganjuran acara-acara seperti Fest Warisan George Town dan Pesta Pulau Pinang, di samping pemulihan bandar warisan sedunia yang diiktiraf dunia.

Inisiatif hijau bukanlah sekadar kempen tiada beg plastik percuma, tetapi juga menghentikan penggunaan beg polistirena secara beransur, menubuhkan zon-zon bebas asap, memperkenalkan Hari Ahad Tanpa Kenderaan, serta mencatat kadar perkitaran semula yang tertinggi di Malaysia iaitu 26%.

Untuk memastikan rakyat Pulau Pinang hidup dalam keadaan yang lebih sihat pula, kita telah menubuhkan Pusat Dialysis CAT di Pulau dan juga di Seberang Perai, di mana rawatan dialysis akan diberi dengan harga hanya RM30 setiap rawatan.Pada masa yang sama, kita juga merancang untuk menjadikan Pulau Pinang sebagai Negeri Basikal yang pertama di Malaysia dengan pembinaan laluan basikal yang akan mengelilingi Pulau dan juga di kawasan-kawasan Seberang Perai. Yang terbaru, kita akan menganjurkan "Penang Run 2013-2014", iaitu acara larian yang unik kerana akan berlangsung pada 4 hari yang berlainan dan merangkumi jumlah jarak 77km.

Akhir sekali, kita juga telah memastikan bahawa Pulau Pinang adalah negeri yang selamat dengan usaha-usaha seperti pemasangan CCTV dan program polis masyarakat, di samping kerjasama erat dengan pihak polis. Hasil daripada usaha-usaha ini, Pulau Pinang telah mencatatkan penurunan kadar jenayah yang paling banyak di Malaysia pada tahun 2012.

Pembangunan Pulau Pinang untuk masa depan

Selama 50 tahun, Pulau Pinang telah dianaktirikan oleh Kerajaan Persekutuan yang menyebabkan infrastruktur pengangkutan awam dan juga dalam pelabuhan laut dan lapangan terbang tidak bertaraf antarabangsa. Landasan lapangan terbang kita masih tidak sebesar Langkawi dan terlalu pendek untuk membenarkan pesawat Airbus A380 untuk belepas dalam keadaan penuh. Pelabuhan Pulau Pinang akan menjadi terbiar selagi projek pengorekan dasar laut untuk mendalamkannya kepada 15 meter sebanyak RM353 juta tidak dijalankan. Feri Pulau Pinang yang ikonik hidup segan mati tak mau.

Kerajaan negeri berusaha dalam 5 tahun untuk meningkatkan penggunaan pengangkutan awam untuk menangani masalah kesesakan lalulintas tetapi dihalang oleh kerajaan pusat BN. Pulau Pinang merupakan negeri pertama yang tawarkan bas percuma dalam George Town dan juga secara dua hala di antara Seberang Jaya ke Bayan Lepas dan Balik Pulau yang dibiayai penuh oleh kerajaan negeri sebanyak RM2.5 juta setahun. Kita telah mengambil pendekatan luar kotak dengan menawarkan RM10 juta setahun kepada Rapid Penang untuk menyediakan perkhidmatan bas percuma di serata negeri Pulau Pinang pada waktu puncak. Malangnya, tawaran ini tidak diterima oleh kerajaan Persekutuan.

Oleh itu, kerajaan negeri tidak ada pilihan tetapi mengumumkan projek RM6.3 bilion untuk membina 4 lebuhraya utama untuk mengatasi masalah keseseakan lalulintas di antara Tanjung Bungah ke Batu Ferringhi dan Teluk Bahang, di antara Persiaran Gurney dan Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu, di antara Bandar Baru Air Itam dengan Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu dan terowong bawah dasar laut daripada Persiaran Gurney ke Bagan Ajam si Seberang Perai Utara bagi mengurangkan kesesakan lalulintas. Kita tidak boleh terima pandangan pihak tertentu yang mahu kita kenakan bayaran masuk setiap kereta yang masuk kawasan pulau kerana Pulau Pinang bukan hanya untuk orang kaya tetapi untuk semua.

Untuk membekalkan rumah mampu milik kerajaan negeri mencipta sejarah di Malaysia dengan memperuntukkan jumlah paling besar sebanyak RM500 juta untuk Tabung Perumahan Mampu Milik bagi membina 22,172 unit rumah, termasuk di kawasan pulau. Baru-baru ini, kita telah mengadakan pameran dan pendaftaran minat perumahan mampu milik Kerajaan Negeri yang telah disambut dengan baik dengan lebih 19,000 permohonan. Antara projek-projek rumah mampu milik yang bakal dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri adalah projek 1,320 unit di Jalan SP Chelliah (George Town), 12,000 unit di Bandar Cassia, Batu Kawan, Teluk Kumbar, Ampang Jajar, Kampung Jawa dan Bukit Mertajam.

Pulau Pinang No. 1

Adalah tidak mustahil untuk menjadikan Pulau Pinang sebagai No. 1 di Malaysia. Pulau Pinang sudah pun diiktiraf di persada antarabangsa pada tahun 2011 apabila kita dipilih oleh Yahoo Travel sebagai antara 8 pulau teratas di dunia yang harus dilawat. Pada tahun ini, George Town telah dipilih sebagai lokasi persaraan No. 4 di dunia dan satu-satunya bandar Asia dalam senarai 8 teratas. Pada tahun 2011 dan 2012, George Town telah menjadi bandar paling sesuai didiami buat kali pertama dalam sejarah Malaysia.

Sungguhpun begitu, jalan ke arah menjadi No. 1 itu penuh dengan rintangan dan cabaran. Semasa penubuhan Malaysia pada tahun 1963, pendapatan per kapita Malaysia merupakan 13.6% pendapatan AS, manakala pendapatan per kapita Korea dan Taiwan adalah lagi rendah iaitu 10.7% dan 12.6% masing-masing. 50 tahun lalu, kita jelas di hadapan berbanding Korea dan Taiwan, Hari ini, Malaysia sudah terkebelakang. Sementara Korea dan Taiwan sudah berjaya menjadi ekonomi berpendatapan tinggi, Malaysia masih lagi terperangkap dalam perangkap pendapatan sederhana walaupun mempunyai banyak kelebihan semulajadi berbanding negara-negara tersebut.

Pendapatan sebagai % pendapatan AS (dalam KDNK per kapita)

1963 1996 2007

Taiwan 12.6% 55.7% 66.8%

Korea 10.7% 49.9% 61.4%

Malaysia 13.6% 30.7% 31.9%

Jelas, Pulau Pinang dan Malaysia kini sudah pun terkebelakang. Sungguhpun begitu, dalam 5 tahun yang lepas, sedikit demi sedikit kita telah berjaya kembali ke halatuju yang betul. Melalui amalan prinsip CAT yang menjadi tunjang pentadbiran, peningkatan kesesuaian untuk didiami dengan usaha Pulau Pinang Bersih, Hijau, Sihat dan Selamat, pembangunan infrastruktur untuk meningkatkan keterhubungan Pulau Pinang serta dasar berjiwa rakyat yang memperkasakan rakyat dari segi ekonomi dan demokrasi, membebaskan rakyat daripada belenggu kemiskinan dan menghapuskan gejala rasuah dan kronisme dalam pentadbiran, kami yakin kita dapat memacu Pulau Pinang ke arah menjadi negeri No. 1 di Malaysia.

Dengan ini, saya berbesar hati untuk mengumumkan bahawa tema PRU13 Pakatan Rakyat Pulau Pinang adalah "Pulau Pinang Bersih, Hijau, Sihat dan Selamat".

—-Mandarin Version —

槟州民联主席兼槟州首席部长林冠英于2013年3月9日假光大东姑礼堂举行的第三届槟州民联大会发表演讲,重点如下:

为了打造槟城成为全马第一,槟州民联第13届大选的主题将是"槟州净绿,人民安康"

能干、公信及透明施政。

在民联执政的五年内,我们打造了国际化、智能化的槟州,教育及培育人才,让社会免于贪污、朋党、贫穷;我们启迪民智 、赋权予民及富国强民,让全民享受经济果实。

我们看到槟州更加净绿安康,"槟州净绿,人民安康"就是槟州民联第13届大选的主题。我们要槟州成为全马最干净、最绿意、最健康、最安全的州属。换句话说,我们要槟州成为全马第一。

当我们提到要槟州干净时,不只是街道干净,也包括行政及领导。通过能干、公信及透明施政,自2008年,我们突破重重难关,推介了公开招标、强制槟城行政议员公布财产,遏止贪污及朋党。我们第一次让州政府合约让公众审查。尽管受到联邦政府及在野党的阻碍,我们立法制定资讯自由法及地方政府选举。

在治理廉洁及能干政府的情况下,我们在2008年之后的财政预算年年有余,我们不只拯救了7年内亏损2亿3000万令吉、濒临破产的威省市政局,我们也缩减了州内95%的债务。我们善用这些盈利:

• 派发援助金给贫穷者、乐龄人士、残障人士、学生及单亲妈妈;
• 每年拨款给华小、淡小、教会学校及宗教学校;
• 我们强化伊斯兰教及其它宗教的自由,增加拨款及土地
• 全州公共场合免费无线上网
• 免费提供巴士穿行乔治市,以及"停车换乘"载送工作人士往返槟岛及威省。
• 在州内兴建基础设施,纾缓交通阻塞。
• 成为首个拨出5亿令吉可负担房屋基金的州属,兴建2万2172个高素质房屋,并由新加坡建屋局管理,昨晚我宣布在槟岛另建3000个可负担房屋单位。
• 在2013年成为第一个扫除贫穷的州属,确保槟城每个家庭每月收入至少达770令吉,高于全国763令吉贫穷线。

净绿康定

为了培育、训练、吸引及留住人才,州政府年年拨款给半津贴学校及宗教学校,我们在浮罗山背成立学习及培训中心。

槟城的艺术及文化发展欣欣向荣,我们拥有像乔治市节庆的活动,在复兴乔治市世界文化遗产城市方面,我们也获得国际认同。

在绿色措施方面,我们发起禁免费塑料袋、也减用保丽龙,设立禁烟区、推介星期日无车日,维持全国最高的再循环率26%。

在确保人民生活健康方面,我们在槟岛、威省两地设立CAT洗肾中心,每一名病患每次洗肾费30令吉。同时,我们也要打造槟州成为全马第一个脚车州,在槟岛及威省周围设立脚车道。最近,我们还推行槟城跑2013-2014,这是特别的活动,分四天举行,涵盖77公里路程。

最后,我们要确保槟州是最安全的州属,我们安装闭路电视及推行社会警察计划,我们在2012年的罪案率降幅全马最高。

为未来建设槟州

过去50年,槟城严重被联邦政府忽略,公共交通、海港、机场的所获拨款都很少。我们的机场跑道甚至小过浮罗交怡的跑道,因为太短,导致A380型客机完全起飞升空。槟城港口如果再不花费3亿5300万令吉来挖深15尺,也将荒废。槟城的象征性渡轮也日渐没落。

州政府计划在五年内提升公共交通解决交通阻塞问题,但是被联邦国阵政府阻止。我们是第一个在乔治市及往返威省-峇六拜-浮罗山背提供免费巴士的州属,每年耗资250万令吉。我们也创意地要提供1000万令吉给槟州快捷通,让他们在交通高峰时段免费载客,但是,这项建议不获联邦政府接受。

州政府别无选择,我们要推行耗资63亿令吉兴建4条高速公路,包括从丹绒武雅至直落巴巷、亚依谈新镇及敦林苍佑大道、关仔角及敦林苍佑大道,以及一条从关仔角衔接峇眼亚占的海底隧道。民联已经拒绝向进入岛车辆征收费用的建议,槟州不只为有钱人开放,而是为全民开放。

为了提供可负担房屋,州政府首开先河,拨出5亿令吉设立基金,在全槟兴建2万2172个单位,包括槟岛。我们已经举行了州政府可负担房屋的登记,反应良好,已有1万9000人申请。州政府推行的可负担房屋计划包括SP齐亚来的1320个单位、峇都加湾桂花园的1万2000个单位、直落公巴、安邦惹惹、甘榜爪哇及大山脚。

槟州第一

让槟城成为全马第一是可行的。再说,槟城在2011年已被雅虎旅游选为世界八大有生之年必游的岛屿。今年,乔治市成为世界四大退休后最适合居住城市(在世界八大中成为唯一入选的亚洲城市)。在2011年及2012年,乔治市也超越吉隆坡,成为最宜居的城市。

虽然如此,打造槟州全马第一的道路困难重重。1963年当共组马来西亚之际,我们的人均所得是美国人均所得的13.6%,然而韩国及台湾的人均所得则相对的只有美国人均所得的10.7%及12.6%。50年前我们明显领先韩国台湾。今天,马来西亚的富裕程度只有韩国及台湾的一半,远落在后头。当韩台已经挤身高收入国之际,比人家拥有丰富天然优势的马来西亚却陷入中等收入陷阱。

马韩台人均所得占美国人均所得对照表(人均国内生产总值)

1963 1996 2007
台湾 12.6% 55.7% 66.8%
韩国 10.7% 49.9% 61.4%
马来西亚 13.6% 30.7% 31.9%

很显然地,槟州及马来西亚已经落后,虽然如此,过去五年我们一点一滴地回到正轨。我们通过能干、公信及透明施政,让槟州成为宜居的城市,槟州净绿,人民安康,我们通过基建提高槟城的联接性,我们也推出民本政策,强化人民经济及民主,让人民免于贫穷、贪污及朋党。我们相信,我们能依此成为全马第一。

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Hadiahkan mawar merah kepada anggota polis wanita

Posted: 08 Mar 2013 11:43 PM PST


Dewan Muslimat PAS Pusat (DMPP) hari ini menghadiahkan mawar merah kepada anggota polis wanita sempena Hari Wanita Sedunia.

Timbalan Ketua DMPP, Dr Siti Mariah Mahmud menghadiahkan jambangan bunga mawar merah kepada Pegawai Hal Ehwal Awam Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, Darlina Darno. (Gambar atas)

Dr Mariah juga menghadiahkan sekuntum mawar merah kepada setiap pegawai wanita di situ sambil mengucapkan 'Selamat Hari Wanita' dan 'Wanita Suara Perubahan'.

Mereka kelihatan gembira menerima bunga mawar tersebut dan mengucapkan terima kasih kepada rombongan DMPP yang hadir.

Dr Mariah yang ditemui selepas itu berkata, DMPP akan sentiasa menjalankan kerjasama yang baik dengan pihak polis khususnya anggota wanita dan berharap mereka dapat menjalankan tugas dengan penuh dedikasi dan telus tanpa mengira pangkat.

"Muslimat tidak pernah bermusuh dengan pihak polis dan kita hormati anggota polis yang bertugas dengan penuh tanggungjawab dan kami sangat menghargai wanita yang berada dalam pasikan ini," katanya yang juga Ahli Parlimen Kota Raja.

Sambil mengucapkan 'Selamat Hari Wanita' kepada seluruh wanita di Malaysia, beliau menyeru wanita agar meningkatkan keupayaan diri dan sentiasa menunjukkan prestasi cemerlang dalam apa jua bidang yang diceburi.

"Masyarakat tidak boleh menafikan peranan wanita dalam apa jua bidang. Di mana pun wanita berada, golongan ini mempunyai kuasa tersendiri dan tidak boleh dipandang remeh.

"Dalam proses membuat keputusan penting sekalipun, pandangan wanita amat berguna," katanya.

Sementara itu, Darlina berkata, beliau berasa dihargai apabila DMPP mengambil inisiatif sedemikian.

"Sepanjang lima tahun bertugas di sini, ini kali pertama ada wanita datang hadiahkan bunga dan kami rasa gembira dan dihargai.

"Sempena Hari Wanita ini, pesan saya kepada wanita agar sentiasa menjaga keselamatan diri dan berwaspada selalu di mana pun anda berada," katanya ramah.

Semua etnik bebas berbudaya di Kelantan

Posted: 08 Mar 2013 10:54 PM PST


Semua etnik di Kelantan bebas mengamalkan budaya dan agama masing-masing, kata Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Beliau berkata oleh itu, kerajaan negeri mengambil langkah mengisytiharkan sekitar Jalan Kebun Sultan di sini sebagai "China Town" berikutan kawasan itu sejak turun temurun menjadi tumpuan masyarakat Cina untuk berniaga di samping terdapat beberapa mercu tanda.

Masyarakat Cina telah wujud di Kelantan sejak abad ke-17 Masihi di mana kebanyakan mereka tinggal di sepanjang pinggir sungai Kelantan, terutama di kawasan Pulai, Gua Musang, katanya.

"Sebab itu, tidak hairanlah jika masyarakat keturunan Cina dan Melayu di negeri ini dapat hidup harmoni malah mereka terkenal dengan panggilan 'Cina Kelantan' atau 'Cina Kampung' dan mengamalkan cara hidup bercirikan budaya Melayu," katanya ketika melancarkan majlis pengisytiharan sekitar Jalan Kebun Sultan di sini sebagai "China Town", malam tadi.

Pada majlis itu, Nik Abdul Aziz yang juga Mursyidul Am Pas turut menepung tawar dua daripada 23 ekor singa kumpulan tarian singa yang melambangkan simbol 23 tahun Pas mentadbir Kelantan sejak 1990.

"Pada awal mengambil alih pentadbiran Kelantan pada 1990, saya meluluskan permohonan daripada masyarakat Cina untuk mengubah suai serambi bangunan Dewan Perniagaan Cina di sini dengan ukiran ciri-ciri kesenian budaya Cina," katanya.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Kebudayaan dan Pelancongan Negeri, Datuk Takiyuddin Hassan dalam ucapannya bersyukur kejadian kereta merempuh pentas dan khemah untuk majlis itu awal pagi semalam tidak mencederakan petugas dan menjejaskan majlis pelancaran itu. - Bernama

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Mr David Lim must account for the collection of RM500 from each of the 432 owners of Danau Kota Flats by Chin Danau

Posted: 09 Mar 2013 04:06 AM PST

David Lim is one of Yew Teong Look’s man. He was put in Danau Kota to cari makan. Now big problems because it has been exposed.

Comment on Mr David Lim must account for the collection of RM500 from each of the 432 owners of Danau Kota Flats by Owner of Danau Kota Flats

Posted: 08 Mar 2013 06:36 PM PST

He was calling his political master Yew Teong Look. He has been using Danau Kota Flats to cari makan. Very poor service. Until now the owners have not received the Strata Title. YB please help us to get the Strata Title.

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


感謝黃漢偉幫忙, 大同70萬購地費達標

Posted: 08 Mar 2013 08:23 PM PST

 As reported in Guangmin
義賣會再籌15萬 大同70萬購地費達標
  • 黃漢偉(右四)響應義賣活動,購買由陳彥妮(左二)撰寫的書籍。
(檳城3日訊)檳城浮羅文丁大同小學購買校地計劃進入最後階段,該會週日於韓江中學舉辦的義賣會成功籌獲15萬令吉購地費用,有望在2個月內完成購地事宜。

經過董事會十多年不懈與發展商洽談,加上檳州華教事務委員會的協助,發展商於去年7月答應以原價70萬令吉出售學校地段,並給予一年購地期限即到今年年終。
 
該校在周日的最後一場義賣會籌款活動上,籌集總數70萬令吉的購地費用。
該校董事長趙惠坤說,義賣活動籌款目標為15萬令吉,預料活動結束後可以達到目標,若有超出的經費,他們將開設三班,提升學校的電子教學設備。 

感謝黃漢偉幫忙
也是購買校地委員會副主席的他說,感謝獲得檳州華教事務委員會成員兼行政議員黃漢偉的幫忙,在去年的2月14日安排購地事宜。

黃漢偉說,浮羅山背共有8所華小,其中有6所包括大同華小在內的學生人數皆少於100人。
他說,檳州政府採取的措施包括適度發展浮羅山背的房屋計劃,包括興建超過5層樓高的住宅公寓,以將東北縣高度發展的人口引入浮羅山背。

他說,未來將在浮羅山背建設約1000間的廉價及中廉價屋,一旦人口增加,將增加微型學校的學生來源。

熱心人士蔡介雄也捐助5000令吉給大同小學。會上,黃漢偉響應義賣活動購買由陳彥妮撰寫的《大路後查某囡仔》書籍。出席者尚有巫統浮羅勿洞區州議員莫哈末法力、大同華小校長尤玫春、檳州中元聯合會主席方錫希及協和華小校長羅月清。

黃漢偉撥1萬選區撥款‧公民一校桌椅換新

Posted: 08 Mar 2013 08:21 PM PST

黃漢偉撥1萬選區撥款‧公民一校桌椅換新
As reported in Sinchew Jit Pao

  • 黃漢偉(左2)在程福隆(左)的陪同下,巡視已經更換新桌椅的課室。(圖:星洲日報)
2 of 2
(檳城)多張殘舊和損壞的桌面和抽屜,讓公民一校獲得亞依淡區州議員黃漢偉的選區撥款,更換了70張學生桌椅和6張老師桌子,也添加了5個白板,讓師生能在更好的設施輔助下,專心上課。

黃漢偉昨日(5日)在公民一校董事財政程福隆的陪同下到訪公民一校。

黃漢偉說,他在1月份巡視該校時發現學生桌椅殘舊,一些是從國小處索取,一些更用了10年,因此他決定撥出1萬令吉選區撥款,為該校2課室更換桌椅。
該校目前有6間課室,在更換2間課室的桌椅後,該校也有意透過該校同學會、商家的幫忙,陸續為其他課室更換桌椅。

未來將逐步提昇校舍
"州政府這5年來共撥出19萬7千令吉給公民一校,並且撥出了323萬2千令吉給該區8所學校,這個數目應該比之前給的更多。"該校也提昇了食堂、圖書館和廁所,並且未來打算逐步提昇數十年的校舍。
他也說,該校旁的黑水河長期讓該校面對土蝕問題,但修復工程預計在年中展開,目前已經開始處理文件和招標工程。

快樂學生表格移交郭狄歷
黃漢偉也移交快樂學生計劃表格給該校家協主席郭狄歷。黃漢偉說,去年該區的8所華校和7所國民學校共收到3千份表格,成績冠全檳。

他坦言,在實行這項計劃時也面對一些問題,包括得不到國民學校的配合,但他也將擇日再另行登記活動,因此若有問題,他鼓勵各選區的學校學生向各選區議員求助。

出席者包括公民一校董事李秀瓊、安樂村村長黃振部。(星洲日報/大北馬)

黃漢偉:闊別逾20年 公民三校復辦聯合運動會

Posted: 08 Mar 2013 08:19 PM PST

As reported in Guangmin Daily.

黃漢偉:闊別逾20年 公民三校復辦聯合運動會

  • 黃漢偉履行校友責任,提交入會表格給吳亞華(右一),旁為李琴俠和郭狄厲陪同見證。
(檳城5日訊)阿依淡區州議員黃漢偉指出,關係像"手足"密切的公民三校兩年前再度復辦闊別20多年的三校聯合運動會,令人振奮。

他透露,公民三校最後一次聯合運動會是於1985年在公民二校舉辦,他對這一年運動會的印象特別深刻,因為他當時是6年級生,也是參賽選手之一。
之後,他找來社會人士和議員協助,公民三校終於得以復辦聯合運動會。
他上週六出席公民同學會新春團拜時說,公民一校河堤搶救工程預計在4、5月施工,建成後校園將增加活動空間。身為校友的他,當晚正式提呈入會表格加入公民同學會,冀望未來可獻力。
國陣阿依淡區協調員張瀚中認為,該出手時出手,該出口時出口,為國家建設和人民謀福利才重要,不攪亂別人的場面。
他自言與當地議員黃漢偉的交手蠻特別,都是各自做事,沒有火藥味。若一味嘩眾取寵毫無建樹也沒意義。

壟尾村長章志偉則希望人民配合國家政策,團結一致為國家前景、下一代付出貢獻。
出席者尚有公民同學會副會長吳亞華、李琴俠、總務鄧任海、前任會長劉明成、顧問郭狄厲、公民總校校長姚彬尹。()

Missing Counterweight in 20 blocks of flats at Bandar Baru Air Itam

Posted: 08 Mar 2013 08:13 PM PST

升降机平衡铁块失窃 发林20组屋揪内鬼

槟城4日讯)发林新市镇20栋组屋遭窃走升降机平衡铁块(Counter Weight),不排除是有内鬼所为,升降机承包商公司已展开内部调查,誓揪出害群之马!

亚 依淡区州议员黄汉伟上周四召开记者会揭发,发林新市镇20栋组屋及公寓,于去年12月开始,陆续发生升降机的平衡铁块失窃案件,导致升降机无法正常操作, 承载重量减半,影响当地居民。受影响的组屋包括玫瑰园、百宝庄、梦想苑、水晶阁、万宝庄、Desa Delima、发林巴刹、7G组屋等。

As reported in Nanyang Siang Pao

疑不法集团假冒维修员偷零件 20公寓升降机失灵

  • 升降机维修员将新的铸生铁装进玫瑰园公寓的升降机里。
(槟城28日讯)亚依淡新市镇20栋公寓升降机不能操作,相信是被假冒升降机维修员的偷窃集团偷走零件。

亚依淡区州议员黄汉伟表示,其选区多栋公寓的升降机在华人新年期间先后传出不能操作,而他在向管理机构以及保险公司查询下,怀疑是一个拥有升降机技术的非法集团所干。

他今日到天德园路的玫瑰园第五座公寓巡视无法操作的升降机后向新闻界这么表示。

黄汉伟也是掌管槟州房屋委员会的行政议员。他说,被偷走的都是升降机上端的铸生铁(COUNTER-WEIGHT),每块重50公斤的生铁具有平衡升降机的作用,一般升降机上有26至34块铸生铁,当铸生铁少了几块,就不能承载原本数量的乘客。

"就以玫瑰园第五座公寓来说,它的升降机原本一次可承载10个乘客,而在被偷去几块铸生铁后,只能承载6人踏板,当更多的铸生铁被偷走后,升降机就完全无法操作。"
玫瑰园第五座公寓共有两台升降机,其中一台的铸生铁被大量偷走而无法操作,另一台则被偷走几块,结果只能承载6人。

铸生铁市价逾千元

在受询时他说,根据公寓管理员告诉他,一块铸生铁的市价是1100令吉,还不包括安装费。
"不过,被偷走的铸生铁如拿去黑市售卖,只值50令吉。"

他说,根据他向亚依淡新市镇公寓的管理机构助理经理罗拔了解,该区共有20座公寓从去年12月开始陆续发生升降机无法操作事件,而在他们检查下,发现全是因为铸生铁失窃引起的。

他说,管理机构在发现此现象后,于是1月30日向警方报案,而他在最近向警方跟进时被告之,警方是援引刑事法典第379条文(偷窃)调查,而目前尚未逮捕到任何嫌犯。

"令我感到遗憾的是,虽然管理机构在1月30日报案,可是警方却一直没有联络他们,直到我告诉警方,我将在今天巡视时,警方昨天才叫管理机构的负责人去问话。"

黄汉伟:窃匪拥技术背景
黄汉伟表示,警方必须正视这个案件,因为偷窃的不是一般人,应该是拥有升降机技术背景的窃匪,而且单是亚依淡新市镇就有20栋公寓中招,加上听闻水池路及大路后的公寓也一样面对同样的问题,因此相信是一个非法集团在行此勾当。

"我首次听到升降机被偷铸生铁事件。"

不必更换铸生铁
提到这些公寓是否有装闭路电视时,他说,虽然一些有,但管理机构在检查闭路电视后找不出疑点。
"这是因为,相信窃匪是假冒升降机维修员行窃,因为要打开升降机的上端以及搬出每一块50公斤的铸生铁而不被当地居民起疑,是不可能的事。"

因此他促请各公寓居民,如果发现升降机维修员搬动铸生铁,可展开"公民逮捕"行动,因为铸生铁是不必更换的。他说,随着发生铸生铁被偷事件后,亚依淡新市镇公寓管理机构已将各公寓升降机的铸生铁锁死,以防止再被偷窃。

As reported in China Press

【今日北馬頭條】宵小橫行20組屋搬平衡錘 偷到升降機癱了  • 黃漢偉巡視玫瑰園時,查看當地組屋升降機的情況。左下角為每塊重達50公斤的平衡錘。
.地點︰亞依淡新市鎮.
 (檳城28日訊)亞依淡新市鎮超過20座高樓組屋,近月被竊走共295個升降機平衡錘(Counterweight),損失約30萬令吉,讓部分組屋居民生活受影響。
 亞依淡區州議員黃漢偉今日巡視亞依淡玫瑰園第5座組屋后,在亞依淡新市鎮管理公司副經理羅伯特的陪同下,在記者會上揭發此事。

3萬居民受影響

 他說,農曆新年期間接獲居民投訴指玫瑰園的升降機不能操作,展開調查后發現,亞依淡新市鎮裡9個房屋計劃,如迪沙拜白杜麗、迪沙德里瑪、斯里水晶園、玫瑰園等,其組屋的升降機平衡錘大量被竊,影響升降機操作的事故。
 他說,共過20座組屋面對相同問題,若以每座組屋有2部升降機計算,受影響的約有40個升降機。這些高樓居民有約3萬名。
 他在向維修公司了解后,發現其他地區如水池路及大路后的組屋也發生同樣事故。

每塊平衡錘50公斤

 黃漢偉解釋,平衡錘是平衡升降機的一種零件,每座升降機至少有26塊平衡錘。若被竊,將導致升降機不能負荷一定的重量,嚴重者甚至無法操作。

 "以玫瑰園為例,當地共有5座組屋,每座有兩台升降機,但目前其中兩座組屋只有1台可運作,每次只能容納6人。"

 根據他向維修公司了解,每塊平衡錘重量為50公斤,每塊的市價達1020令吉。換言之,被竊走的295塊平衡錘,價值約30萬令吉。

 他說,由于平衡錘每塊重量50公斤,行竊者不能單獨行事,因此相信是集團式偷竊行為,當中也涉及有技術知識的人士。

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


Kuala Lumpur paid American conservative journalists to smear an opposition leader

Posted: 08 Mar 2013 08:31 PM PST

From WSJ

A general election is expected next month in the Southeast Asian nation of Malaysia, and that usually means political shenanigans—abuse of national security laws, media manipulation and character assassination. After the last election in 2008, when the ruling coalition barely held on to power, public anger at such practices prompted Prime Minister Najib Razak to redraft laws and reform the electoral system. However, new revelations that his government paid American journalists to attack opposition leader Anwar Ibrahim raise questions whether those changes went far enough.

In January, conservative American blogger Joshua Treviño belatedly registered under the Foreign Agents Registration Act, revealing that from 2008-2011 he was paid $389,724.70, as well as a free trip to Malaysia, to provide “public relations and media consultancy” services to the Malaysian government.

These consisted of writing for a website called Malaysia Matters, now defunct, as well as channeling $130,950 to other conservative writers who wrote pro-government pieces for other newspapers and websites. When questioned in 2011 by the Politico website about whether Malaysian interests funded his activities, Mr. Treviño flatly denied it: “I was never on any ‘Malaysian entity’s payroll,’ and I resent your assumption that I was.”

Enlarge Image

Associated Press
Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim

The campaign was more targeted than the Malaysian ruling coalition’s domestic attacks on Mr. Anwar. Mr. Treviño’s site mainly went after the opposition leader for anti-Semitic remarks and his alliance with the Islamist party PAS, and even accused him of links to terrorists through the International Institute of Islamic Thought. Mr. Anwar has made anti-Semitic comments—though that’s in part to fend off domestic accusations that he’s too cozy with Zionists. He also has ties to organizations that have taken Saudi money, but the suggestion that he somehow has “ties to terrorism” is preposterous.

The site also defended an outrageous charge of sodomy brought against Mr. Anwar from 2008-2012, and it criticized the U.S. State Department and The Wall Street Journal for taking Mr. Anwar’s side. These postings were clearly aimed at sowing doubt among other would-be Anwar defenders in the U.S., especially on the right of the U.S. political spectrum.

Mr. Treviño paid other writers who know almost nothing about Malaysia but mimicked his propaganda. The New Ledger, edited by Ben Domenech, was even more vociferous, calling Mr. Anwar a “vile anti-Semite and cowardly woman-abuser.” One posting was entitled, “Muslim Brotherhood’s terrorist money flowing to Anwar Ibrahim.” According to Mr. Treviño’s filing, he paid Mr. Domenech $36,000 for “opinion writing.” Three contributors of anti-Anwar items to the New Ledger—Rachel Motte, Christopher Badeaux and Brad Jackson—were paid $9,500, $11,000 and $24,700 respectively.

Mr. Treviño was initially paid by public relations multinational APCO Worldwide, which had a longstanding contract with the Malaysian government. APCO’s Kuala Lumpur representative through 2010, Paul Stadlen, now works in Prime Minister Najib’s office. David All, who at the time ran his own PR firm and collaborated on Malaysia Matters, also provided cash.

But from 2009-11, the Malaysian money came through Fact-Based Communications, which under the leadership of journalist John Defterios produced programs on client countries for CNN, CNBC and the BBC. After this was revealed in 2011, the three networks dropped all FBC programs, and Atlantic Media Company President Justin Smith resigned from its board.

Influence-peddling has a long and sordid history in Washington, and governments that use repressive methods at home yet want to remain on friendly terms with the U.S. typically have the biggest bankrolls. It’s not unheard of for PR operators to pay less reputable journalists and think-tankers to write favorable coverage, as the Jack Abramoff case in the mid-2000s showed.

The Malaysian scheme, however, is notable because it drew in respected writers such as Rachel Ehrenfeld, who has contributed to the Journal in the past and took $30,000, Claire Berlinski, who got $6,750, and Seth Mandel, an editor at Commentary magazine, who was paid $5,500. Some of the articles appeared in well-known publications such as National Review and the Washington Times.

Mr. Najib’s falling popularity at home suggests his days as Prime Minister could be numbered. The irony is that he was more democratic and played a more responsible role in the region than his predecessors. Even opposition figures have quietly admitted to us that he has steered Malaysia in the right direction. That should have been more than enough for a legitimate public relations operation to work with. Resorting to underhanded tactics to undermine the opposition has only backfired for Mr. Najib, at home and abroad.

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Menantu Osama hadapi tuduhan di AS

Posted: 08 Mar 2013 08:18 PM PST

26 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Sulaiman Abu Ghaith

Sulaiman Abu Ghaith
NEW YORK - Menantu lelaki Osama Laden ditahan pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) dan dihadapkan ke Mahkamah New York bersabit tuduhan perancangan Al-Qaeda untuk menyerang rakyat negara itu.

Sulaiman Abu Ghaith, 47, berasal dari Kuwit didakwa sebagai salah seorang ketua propaganda rangkaian Al-Qaeda itu bakal menghadapi tuduhan perancangan membunuh warga AS.

Peguam Negara, Eric Holder berkata, penahanan Sulaiman menunjukkan AS tidak pernah berkompromi dalam berusaha mematahkan kumpulan militan yang merancang melakukan serangan pada 11 September 2001 ke atas Bandaraya New York dan Washington.

"Halangan jarak atau masa tidak melemahkan kita untuk membawa musuh Amerika ke muka pengadilan," katanya.

Menurutnya, mereka tidak boleh melarikan diri atau bersembunyi dan pihak berkuasa AS sentiasa memburu mereka kerana mereka dianggap membahayakan rakyat dan negara.

Akhar Turki melaporkan, Sulaiman ditahan di sebuah hotel di Ankara bulan lalu dan dihantar ke Jordan sebelum ke AS.

Bagaimanapun, Biro Siasatan Persekutuan (FBI) dan Agensi Perisikan Pusat (CIA) enggan mengulas bagaimana menantu Osama itu ditahan dan dibawa ke negara itu.

Sementara itu, ahli Parlimen mengecam pentadbiran Obama kerana tidak menghantar suspek terus ke penjara tentera AS di Teluk Guantanamo, Cuba.

Senator Lindsey Graham berkata, suspek tidak perlu didakwa di bawah tribunal khas tentera kerana tindakan itu akan mengancam keselamatan AS. - AFP

Sinar harian/-

Larangan mencela sesama Muslim

Posted: 08 Mar 2013 08:13 PM PST

26 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Daripada Ibnu Umar, Rasulullah SAW bersabda: "Orang Islam itu adalah saudara kepada seorang Islam yang lain, tidak boleh dia menzaliminya atau membiarkannya dizalimi. Sesiapa yang memenuhi hajat saudaranya nescaya Allah akan memenuhi hajatnya dan sesiapa menolong seorang Islam lain untuk melepaskan daripada satu kesusahan nescaya Allah akan melepaskannya daripada kesusahan dan penderitaannya di hari kiamat. Sesiapa yang menutup keaiban seseorang Islam nescaya Allah akan menutup keaibannya di hari kiamat." (Riwayat Bukhari dan Muslim) 

Setiap orang Islam adalah bersaudara antara satu dengan yang lain. Umat Islam berkewajipan menolong saudara seagamanya yang ditimpa kesusahan dan tidak boleh mendedahkan keburukan saudaranya kepada orang lain bahkan dia wajib merahsiakannya. 

Islam ialah agama yang mengutamakan persaudaraan, tolong-menolong dan lindung-melindungi daripada kemungkaran. Islam memelihara hak masyarakat dan menyeru umatnya merealisasikan jaminan sosial dalam semua bentuk kehidupan bermasyarakat sama ada kebendaan atau rohani. 

Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang menolak kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat." (Riwayat Ahmad dan Tirmizi) 

Memperli, memperolok-olok, mengejek, menghina, memperlekeh, memanggil dengan gelaran yang memalukan, menyatakan kekurangan orang secara terang-terangan dan sebagainya adalah perbuatan sangat dilarang Allah. 

Sesiapa yang mencaci orang lain sebenarnya dia mencaci dirinya sendiri. Sebaiknya selaku umat Islam kita hendaklah hidup saling hormat-menghormati, bantu-membantu dan tolong-menolong. 

Justeru, apabila mendengar celaan, kita sepatutnya bertindak menyembunyikan keburukan itu sekalipun seseorang yang dicela itu memang telah melakukan sesuatu dosa yang mengaibkan kerana kemungkinan orang itu telah bertaubat dan taubatnya diterima Allah. Sesungguhnya sesiapa yang berbuat demikian ganjarannya adalah amat besar di akhirat kelak. 
Koleksi hadis Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Berita Harian/-

Hilang selepas teman lelaki jadi tunangan orang

Posted: 08 Mar 2013 08:09 PM PST

26 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Hilang selepas teman lelaki jadi tunangan orang

Ismail menunjukkan gambar anaknya, Intan Sahira yang hilang lima hari lalu dan salinan laporan polis dibuat di Balai Polis Jaya Gading, Kuantan semalam.
Hilang selepas teman lelaki jadi tunangan orang

Teh menunjukkan gambar Siti Mazira dan berharap anak gadisnya itu pulang ke pangkuan keluarga. Gambar kecil: Siti Mazira
KUANTAN – Seorang bapa dari Taman Mahkota, Batu 12, dekat sini merayu anak perempuannya pulang ke pangkuan keluarga selepas lima hari menghilangkan diri.

Ismail Samad, 51, juga pesara tentera, berkata, Intan Shahira, 21, keluar dari rumah ketika awal pagi selepas mengalami tekanan perasaan apabila mengetahui teman lelakinya sudah menjadi tunangan orang.

"Pada mulanya saya tidak mengesyaki dia melarikan diri daripada rumah memandangkan segala dokumen peribadi, beg duit dan telefon bimbit ada ditinggalkan di dalam biliknya walaupun pada mulanya agak pelik kerana pintu rumah dibiarkan terbuka begitu sahaja.

"Kami menyangka Intan Shahira hanya pergi berjoging pada waktu Subuh seperti mana selalu dilakukannya," katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui, semalam.

Ismail berkata, setelah beberapa jam dia mula mengesyaki sesuatu berlaku kepada anaknya apabila masih tidak pulang walhal waktu sepatutnya dia ke pejabat sudah berlalu.

"Beberapa hari sebelum kejadian, Intan Shahira mengetahui bekas kekasihnya sudah bertunang namun tiada tanda kekecewaan melampau dipamerkan.

"Dia ada menceritakan sedikit sebanyak kepada ahli keluarga namun dia reda memandangkan mungkin tiada jodoh." katanya.

Kata Ismail, tiada tanda pelik yang dilakukan anaknya biarpun raut wajahnya ada sedikit sedih dan tertekan namun Intan Shahira masih dapat mengawal diri sebelum hilang dari rumah antara jam 3.45 dan 5.50 pagi, 4 Mac lepas.

Tidak bawa pengenalan diri

Menurutnya, lebih membimbangkan Intan Shahira yang merupakan anak bongsu daripada empat adik-beradik itu tidak membawa sebarang pengenalan diri, telefon bimbit malah keluar rumah sehelai sepinggang.

"Memandangkan dia begitu sahaja, agar sukar kami menjejakinya malah pakaian apa yang dipakai juga tidak diketahui berikutan dia keluar rumah ketika ahli keluarga sedang tidur.

"Walaupun kami sudah terputus hubungan namun keluarga tetap mencarinya di kawasan berhampiran tidak mengira siang dan malam termasuk di Batu 11, Taman Tas dan Pandan Damai," katanya.

Katanya, dia turut meninjau di kawasan rumah kawan anaknya itu yang dikenali, namun harapan untuk menemui Intan Shahira hampa.

Ismail berkata, perhubungan Intan Shahira dengan bekas teman lelakinya itu direstui keluarga.

"Antara kami anak-beranak memang langsung tidak ada pertelingkahan dan dia juga berkelakuan seperti biasa, cuma ada sedikit rungutan yang rasanya tidak menjejaskan hubungan kami.

"Malah saya juga ada berbincang dengan pihak lelaki tersebut untuk bersetuju menyatukan mereka berdua sekiranya ada jodoh dan mengikut cara yang betul,  tetapi malangnya tidak sangka juga niat suci ini tidak kesampaian," katanya.

Katanya, susulan daripada kejadian tersebut beliau mengesyaki anaknya mungkin tidak pulang ke rumah berikutan tidak boleh menerima kenyataan bahawa lelaki tersebut sudah bertunang dengan orang lain.

"Pemeriksaan pada telefon bimbitnya yang turut ditinggalkan mendapati panggilan terakhir yang diterima adalah daripada bekas teman lelakinya itu.

"Kami sekeluarga amat risau dengan kehilangannya dan telah buat laporan polis di Balai Polis Jaya Gading pada 5 Mac lepas, kami  harap Intan Shahira dapat pulang ke pangkuan keluarga dengan selamat," katanya.

Lebih menyedihkan kata Ismail, ibunya, Samsidar Sulaiman, 51, menghidap sakit buah pinggang dan sedang menjalani rawatan hemodialisis mula mengalami tekanan, tidak mahu bercakap kerana risau.

Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai anaknya, Intan Shahira agar segera menghubungi Ismail menerusi talian 019-9121812 atau 014-8484264.

Tiga hari tidak pulang

Kebimbangan yang sama turut dirasai sepasang suami isteri dari Felda Lepar Hilir Tiga dekat sini kehilangan anak gadis mereka.

Mereka juga tidak menyangka sikap anak gadisnya yang mengurung diri di dalam bilik terjawab selepas anaknya keluar rumah seminggu selepas itu.

Lebih menyedihkan, anak keempat dari lima beradik itu disyaki keluarganya kini ada bersama seorang lelaki berusia 43 tahun yang pernah memberi khidmat rawatan tradisional kepada gadis itu lima bulan lalu.

Teh Darus, 56 berkata, anaknya, Siti Mazira, 21 memaklumkan ibunya, Siti Jaleha Saad, 57, bahawa dia keluar bersama rakan dikenal sebagai Ayu kira-kira jam 2 petang, Selasa lalu.

Bagaimanapun, katanya, Ayu yang ditemui selepas itu memberitahu Siti Mazira tidak mahu ke rumahnya sebaliknya meminta rakan itu menghantarnya ke Lepar Hilir 1 untuk bertemu rakan lain.

Teh berkata, dia mengesyaki anaknya bertemu lelaki yang bernama Md Adam yang dikenali keluarga sebelum ini.

Berubat di gerai burger

Katanya, Siti Mazira dan Md Adam berkenalan beberapa bulan lalu ketika dia membantu kakaknya menjual burger di Kampung Selendang, Kuala Rompin.

"Siti Mazira ada beritahu saya dia diubati lelaki itu di kedai burger kakaknya. Md Adam kata anak saya sakit dan terus berubat di situ. Selepas itu mereka terus kenal," katanya.

Menurutnya, sebaik pulang dari Kuala Rompin  dia menyedari anaknya mula mengalami kemurungan dan berkurung di dalam bilik pada 24 Februari selama seminggu sebelum keluar bersama Ayu.

"Saya cuba bertanya dan berubat tetapi keadaan tidak mengizinkan ketika itu dan tidak menyangka dia sudah keluar rumah," katanya.

Sebagai bapa, dia berusaha berjumpa dan bertanya khabar semua rakan anaknya namun mereka juga tidak tahu lokasi Siti Mazira berada.

Teh juga mengakui pernah ke rumah Mohd Adam di Kampung Feri, Kuala Pontian sehari selepas Siti Mazira tidak pulang ke rumah dan isterinya memberitahu lelaki itu tiada di rumah.

"Mereka semua tidak pasti di mana Siti Mazira berada tetapi maklumat terakhir yang saya terima, dia berada di Mersing, Johor bersama seorang lelaki yang menaiki kereta jenis Proton warna merah," katanya.

Bimbang dengan kejadian itu dan demi keselamatan anaknya, Teh membuat laporan polis di Balai Polis Gambang Kuantansehari selepas Siti Mazira tidak pulang.

Menurut Teh, isterinya juga tidak lena tidur dan berharap anaknya pulang ke pangkuan keluarga.

"Ketika keluar rumah pun, dia tiada sebarang masalah dengan keluarga malah tidak pernah bermasam muka. Dia juga memberitahu ibunya untuk keluar rumah.

"Dia hanya memakai jeans hitam, baju belang hijau dan hitam dan bertudung biru," katanya.

Teh minta orang ramai supaya menghubunginya menerusi talian 0139179041 atau terus menghubungi balai polis di Kuantan jika mengenali Siti Mazira atau mendapat  sebarang maklumat.

Sinar harian/-

Polis sahkan dua anggotanya cedera

Posted: 08 Mar 2013 08:06 PM PST

26 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Polis sahkan dua anggotanya cedera

Salah seorang anggota polis terpaksa menahan sakit apabila belakang badannya cedera dibaling batu.
Polis sahkan dua anggotanya cedera

Cermin tingkap bas PR yang pecah akibat dibaling batu.
BUKIT KATIL - Polis mengesahkan dua anggotanya cedera dipercayai dibaling batu oleh penyokong sebuah parti ketika ceramah Jelajah Merdeka Rakyat yang dihadiri Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Bukit Katil, malam kelmarin.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Salehhudin Abd. Rahman berkata, dalam kejadian antara 10 dan 11.30 malam itu, kedua-dua anggota polis berusia lingkungan 30-an dikejarkan ke Hospital Melaka untuk menerima rawatan.

"Salah  seorang cedera di kepala, manakala seorang lagi di belakang badan," katanya.

Menurutnya, seorang lelaki dipercayai penyokong sebuah parti turut mengalami kecederaan ekoran insiden berkenaan.

"Ekoran kejadian itu, seorang lelaki berusia 24 tahun ditahan di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan," katanya kepada pemberita, di sini semalam.

Salehhudin juga kesal kerana kedua-dua pihak yang mengadakan ceramah gagal mematuhi Akta Perhimpunan Aman.

"Kalau mengikut akta ini, mana-mana pihak yang ingin berhimpun, haruslah memaklumkan kepada Ketua Polis Daerah sebelum aktiviti itu berlangsung. Dalam hal ini, kedua-dua pihak tidak membuat sebarang makluman kepada polis.

"Kita cuma tahu pada sebelah petang tadi (kelmarin) akan ada perhimpunan dan kita telah menasihatkan mereka supaya mengawal penyokong masing-masing.  Tetapi di pertengahan program, kedua-dua pihak agak emosional sehingga terpaksa polis mengawal keadaan," katanya.

Mengenai isu membaling batu ketika kehadiran Ketua Pembangkang itu, beliau berkata, polis sedang menyiasat pihak memulakan kekecohan tersebut dan akan mengambil tindakan mengikut undang-undang sedia ada.

"Sebaik insiden berkenaan, polis telah mengarahkan kedua-dua pihak supaya menghentikan ceramah dengan serta merta," katanya.

Beliau berkata, seramai 70 anggota polis termasuk anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) telah ditugaskan untuk mengawal keadaan.

Sinar Harian/-

Balak: Kenapa Kelantan dan Kedah, Pahang bagaimana?

Posted: 08 Mar 2013 07:51 PM PST

26 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Tiba-tiba seorang kolumnis di akhbar Berita Harian, dalam tulisannya yang bertajuk "Pemimpin PAS undang bala amaran al-Quran", teringatkan amaran al-Quran yang melarang kerakusan manusia melakukan pembalakan tidak terkawal sehingga memusnahkan hutan dan alam sekitar.

Penulis merujuk ayat 41 Surah Ar-Rum yang bermaksud: "Telah timbul berbagai kerosakan dan bala' bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)."

Kita akui bahaya ancaman itu, tetapi sayangnya amaran daripada kitab suci itu hanya ditujukan kepada Kedah dan Kelantan sahaja, kenapa tidak Pahang yang sinonim dengan penebangan balak dikaitkan?

Saya faham tulisan yang dibangkitkan itu semata-mata untuk menyokong isu-isu menjelang pilihan raya umum yang sedang dibangkitkan oleh media-media Umno, namun seelok-eloknyanya apabila menghukum biarlah adil. Itu juga tuntutan al-Quran.

Sebagai anak Pahang dan tinggal di negeri ini, saya sendiri masih ingat sejak kecil dan kini meniti ke usia separuh tua, tidak pernah putus-putus melihat deretan lori balak di jalan raya. Maka saya tidak dapat bayangkan sudah berapa ribu juta batang balak yang sudah ditebang.

Sebenarnya amaran yang disebutkan itu mungkin baru ditemui penulis, sedangkan amaran al-Quran itu sudah lama dibangkitkan termasuk daripada PAS. Masih ingatkah tragedi Highland Tower pada 11 Disember 1993 dan tanah runtuh Bukit Antarabangsa 6 Disember 2008?

Pada ketika itu 'kegilaan' kerajaan Umno-BN ialah menarah dan membangunkan perumahan mewah di kawasan bukit bukau terutama di pinggir ibu negara.

Ketika itulah para ulamak terutamanya daripada PAS, ke hulu ke hilir menerangkan betapa bahayanya apabila alam sekitar dinoda dan dimusnahkan. Tapi ada pemimpin Umno kisah?

Peliknya, kenapakah penulis menghalakan amaran itu kepada Empangan Pedu sahaja, sedangkan kerosakan yang berlaku di Tasik Chini, Pekan lebih kritikal lagi. Penulis tidak wajar mengkritik berdasarkan emosi dan prasangkanya sahaja sedangkan Tasik Chini telah disahkan oleh penyelidik akan lenyap musnah menjelang 2030.


Akhbar yang sama (Berita Harian) sebelum ini melaporkan, betapa Tasik Chini yang diiktiraf sebagai kawasan Rizab Biosfera oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) bakal musnah pada 2030 akibat kegiatan pembalakan, perlombongan dan perladangan tidak terkawal di sekitarnya.

Perkara tersebut didedahkan oleh Felo Intelektual Awam Asia (API), Dr Hezri Adnan yang berkata tasik tersebut sedang 'nazak' hanya menunggu masa menjadi kering akibat pemendapan dasar tasik.

Barangkali Reeja Arbee tidak menemui artikel tersebut.

Bahkan Pesuruhjaya PAS Pahang Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, tasik lagenda itu akan musnah lebih awal lagi akibat pencerobohan hutan dan pelombongan yang tidak terkawal. PAS percaya berdasarkan realiti, kemusnahan akan berlaku lebih cepat daripada itu (2030) jika terus dibiarkan kawasan tadahan air di sekitar Tasik Chini terus diceroboh dengan penebangan balak yang melanggar Akta Alam Sekitar.

Apa lagi 1,000 penduduk Orang Asli di sekitarnya juga bakal pupus kerana kehilangan sumber pemakanan, ubat tradisional dan kesan penggunaan air tercemar.

PAS berpandangan, bukan sahaja Tasik Chini  malah Tasik Bera dan Tasik Paya Bungor juga akan mengalami nasib yang sama kerana ternyata kerajaan negeri kurang prihatin. Sedangkan khazanah alam ini merupakan kurniaan Allah yang tidak ada di tempat lain.

Begitu juga dengan pencerobohan tanah tanpa kawalan di lereng bukit Cameron Highlands. Betapa lemahnya kerajaan Pahang dan kerajaan pusat membendung penyangak-penyangak alam sekitar yang merosakkan tanah tinggi di Cameron Highlands. Terdapat dua lokasi yang telah digondolkan oleh mereka iaitu berdekatan dengan Kampung Pos Terisu dan Sungai Palas yang berdekatan dengan ladang Teh Boh.

Jenayah alam sekitar tanah tinggi di Cameron Highlands bukanlah satu isu baru. Malah pernah disiarkan berita warga tanah tinggi itu tidak berpuas hati dengan kawalan pihak berkuasa lalu berdemonstrasi di hadapan pejabat Menteri Besar Pahang.

Penebangan hutan simpan Lembah Klau, Raub untuk projek saluran air ke Selangor iaitu Loji Rawatan Air Langat 2 oleh kejaaan BN, lebih teruk lagi. Rata-rata berpendapat ia boleh menenggelamkan kawasan beribu hektar Hutan Simpan Kekal Lakum. Kesannya boleh mengorbankan kepentingan rakyat Pahang, selain menyebabkan pencemaran alam sekitar.

Akibatnya, spesies habitat hidupan liar di sana pupus. Turut bakal terkorban, perkampungan Orang Asli suku Temuan di Bentong dan Orang Asli Sungai Temir kerana terpaksa ditenggelamkan bagi pembinaan Empangan Klau.

Sebab itu pembinaan empangan tersebut dianggap pemusnahan alam sekitar yang dahsyat sehingga dikritik hebat oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pencinta alam tempatan mahupun dan luar negara.

Begitu juga dengan pencerobohan hutan dara di sepanjang jalan ke Taman Negara, Jerantut. Pembalakan haram dah lama berlaku sama ada melalui Padang Piol mahupun jalan darat yang masuk ikut Felda Lepar. Isu tersebut pernah didedahkan dalam akhbar Harakah dan didedahkan juga oleh Tv3, namun tiada tindakan dibuat.

Pendek kata, jenuhlah pencinta alam sekitar dan para ulamak berteriak memberi amaran namun tiada dari pihak kerajaan yang menganggapnya serius ketika itu.

Perkara yang sama terjadi di hutan Bukit Ibam Rompin, hutan Lepar di Maran dan hutan Bebar, Pekan. Sebenarnya banyak pembalakan haram di kawasan tadahan air dan hutan simpan kekal di Pahang, malangnya berita tersebut tidak barangkali tidak ditemui oleh kolumnis ini.

Terbaru, rombongan PAS Pahang menyaksikan sendiri kerakusan pencerobohan Hutan Simpan Kemasul dalam Dewan Undangan Negeri Pelangai, Bentong iaitu dalam kawasan Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob sendiri.


Tidak cukup dengan itu, ada satu lagi kegilaan kerajaan BN sekarang iaitu meluluskan begitu banyak operasi lombong besi. Mungkin ia tidak salah, tetapi tanpa pemantauan rapi boleh memusnahkan alam sekitar.

Harakahdaily pernah menyiarkan rungutan penduduk di Luit dan Sri Jaya, Maran yang terpaksa menghirup abuk debu-debu besi yang bertaburan sepanjang jalan menyebabkan ramai penduduk mengalami batuk-batuk, rumah mereka berhabuk selain terpaksa berdepan dengan pencemaran bunyi setiap hari termasuk pada hari.

Kegiatan melombong berhampiran rumahnya menyebabkan aliran sungai di kawasan tersebut musnah dan kesannya, penduduk kampung terdedah kepada banjir besar dan pencemaran air yang menjadi sumber minuman penduduk jika bekalan air terputus.

Sebenarnya terlalu banyak kes pencerobohan alam sekitar di Pahang tetapi ditangani begitu lemah oleh kerajaan dan pihak berkuasa.

Berbalik kepada artikel kolumnis tadi, saya fikir sesiapa sahaja akan berkongsi rasa terancam dengan pembalakan yang tidak terkawal sebagaimana disebutkan. Tetapi berdasarkan laporan Ketua Audit Negara dan Laporan Jabatan Alam Sekitar, pembalakan di Kedah dan Kelantan masih diakui mengikut piawaian.

Kita harap pada masa akan datang, kolumnis yang sama akan mengulas juga isu-isu alam sekitar di negeri-negeri bawah pentadbiran BN termasuk Pahang.

Harakahdaily/-

Liwat II: Mungkinkah Najib tangguh lagi PRU13?

Posted: 08 Mar 2013 07:47 PM PST

26 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Rakyat mengucapkan syukur dan menarik nafas lega apabila mendapat khabar gembira bahawa Azlan Mohd Lazim, bapa Saiful Bukhari tampil memohon maaf kepada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam dengan mendakwa anaknya telah dipergunakan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab untuk memfitnah Anwar dengan kes Liwat II.

"Lebih menarik lagi pendedahan beliau mengaitkan seorang pegawai Perdana Menteri sebagai perancang utama konsiprasi tersebut," kata Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Malaysia, Riduan Mohd Nor.

Katanya, perkembangan itu pastinya tambah memeningkan kepala Perdana Menteri dan hampir pastinya Pilihanraya Umum ke-13 akan tertangguh lagi buat kesekian kalinya.

Pendedahan Azlan Mohd Lazim adalah suatu kemenangan moral buat seluruh pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat, ujarnya lagi.

Menurutnya, dengan kemunculan Deepak Jaikishan serta pendedahan menggemparkan negara mengenai misteri pembunuhan Altantuya, serta kepulangan Balasubramaniam bagi meneruskan momentum skandal pembunuhan model Mongolia tersebut, pengakuan Azlan Mohd Lazim adalah pelengkap kepada kejayaan rakyat.

"Pengakuan Azlan membuktikan bahawa kejadian liwat II adalah suatu konspirasi jahat oleh pihak tertentu yang bertujuan mahu mengaibkan pemimpin dan gabungan PR umumnya," katanya kepada Harakahdaily.

Baginya, politik fitnah melalui pelakuan lucah dan mengaibkan digunakan bagi menghalalkan segala tindakan mereka.

Kini, kata beliaukebenaran telah terserlah membuktikan bahawa segala yang berlaku adalah mainan politik kotor pihak yang tidak bertanggungjawab.

Justeru, ujarnya rakyat ternanti-nanti siapakah pegawai khas Perdana Menteri yang dikatakan merancang semua kejahatan itu.

"Perdana Menteri perlu tampil memberi penjelasan mengenai dakwaan pegawainya terlibat dan bertanggungjawab terhadap kesemua tindakan pegawainya itu dan bagi membersihkan namanya, beliau mesti mengambil tindakan tegas terhadap pegawainya yang terlibat," katanya lagi.

Menurutnya, imej Najib kebelakangan ini semakin merudum dengan penglibatan pegawai-pegawai kanan beliau dalam pelbagai skandal.

Riduan berkata, dua orang pengawal peribadinya terlibat dalam pembunuhan model Altantuya manakala bekas penasihat politik beliau, Abdul Razak Baginda juga pernah dikaitkan dengan kes yang sama meskipun dibebaskan oleh mahkamah kemudiannya.

Kini, ujarnya seorang lagi pegawai kanan beliau didakwa terlibat merancang konspirasi Liwat II.

Bagi beliau, Perdana Menteri dilihat sebagai gagal menunjukkan contoh kepada rakyat dengan peribadi yang mulia.

"Malah, beliau dianggap gagal mendidik pegawai-pegawai kanannya untuk menunjukkan tauladan yang murni kepada masyarakat sehingga mereka terjerumus dengan pelbagai kesalahan jenayah," ujarnya.

Justeru, kata beliau rakyat perlu bertanya kembali, apakah pemimpin seperti itu layak dinobatkan sebagai pemimpin utama negara dan layakkah mandat terus diberi kepada pemimpin seperti itu.

Harakahdaily/-

50 TALI BARUT DITAHAN

Posted: 08 Mar 2013 07:25 PM PST

26 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


  • Foto
  • Foto
    Senjata dan seragam jeneral pengganas (gambar kanan) yang ditemui pasukan keselamatan kelmarin.
Lahad Datu: Lebih 50 individu termasuk wanita, sebahagiannya dipercayai rakyat tempatan ditahan kerana disyaki ada kaitan dengan pencerobohan pengganas di Lahad Datu dan Semporna.

Mereka ditahan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah khas) 2012 (SOSMA) yang digubal menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). 
Penahanan yang dilakukan di luar kawasan Ops Daulat itu hasil risikan dan serbuan pegawai serta anggota Cawangan Khas Bukit Aman dan Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sabah di beberapa rumah dan premis di seluruh Sabah. Kebanyakan mereka ditahan di Lahad Datu, Semporna dan Kota Kinabalu. 


Ops Daulat diteruskan pada hari keempat semalam, dengan tiga pesawat pejuang dan helikopter Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dilihat berlegar di ruang udara pada sebelah pagi bagi memantau dan mengesan pergerakan musuh.

Letupan mortar juga didengari di Kampung Tanduo pada jam 2.30 petang dan 5 petang dipercayai dilepaskan dari kereta perisai pasukan keselamatan.

Tiga mayat pengganas

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar pada sidang media bersama Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin di FELDA Sahabat 16, turut menunjukkan gambar tiga mayat pengganas yang dibunuh dalam pertempuran di Kampung Tanjung Batu kelmarin dan baju ketua pengganas berpangkat jeneral. 

Bagaimanapun Ismail berkata, nasib ketua kumpulan pengganas, Agbimuddin Kiram belum diketahui, walaupun seorang daripada yang terbunuh itu memakai pakaian jeneral.

Berdasarkan gambar baju celoreng itu tertera 'Royal Sulu Army' tetapi nama pada bahagian depan sebelah kiri baju sudah dipadamkan.

Menurut sumber, persoalan sama ada lelaki dibunuh itu Agbimuddin sukar dipastikan kerana ada kemungkinan adik Jamalul Kiram III mengarahkan anak buahnya memakai baju itu bagi mengelirukan pasukan keselamatan. 

Ismail berkata, semua suspek yang ditahan bagi membantu siasatan enam pegawai dan anggota polis Cawangan Khas yang terkorban dalam serangan hendap di Kampung Sri Jaya, Simunul di Semporna, 2 Mac lalu.

"Kami masih menjalankan siasatan sama ada mereka itu pengganas yang diburu pasukan keselamatan kita di Kampung Tanduo dan Kampung Tanjung Batu," katanya.

Zulkifeli berkata, sehingga petang ini, pihaknya masih menunggu Wisma Putra berkaitan dakwaan penceroboh akan menyerah diri dan meletak senjata tanpa syarat.

"Kami menghubungi Wisma Putra dan masih tiada berita sejak pagi tadi (semalam)... tiada isyarat (serah diri dan letak senjata) daripada pihak berkenaan. Justeru, Ops Daulat diteruskan," katanya.

Ditanya sama ada suspek terbabit memiliki MyKad atau dokumen Penduduk Tetap (PR), Ismail berkata: "Kami tidak boleh mengesahkannya kerana masih dalam siasatan."

Berita Harian/-

Kepala murid perempuan terkena peluru besi

Posted: 08 Mar 2013 07:21 PM PST

26 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Kepala murid perempuan kena peluru besi


Erdina yang cedera di kepala menerima rawatan di Hospital NCI Nilai.
SEREMBAN – Seorang murid perempuan tahun 4 di sebuah sekolah dekat Nilai, di sini, cedera di kepala selepas terkena balingan bola peluru besi ketika menjalani latihan sukan di sekolahnya, petang kelmarin.Erdina Ezalia Earman Eza, 10, mengalami pendarahan beku di kepala dan kini dirawat di Hospital NCI Nilai, di sini.
Menurut datuk mangsa, Ali Dina, 62, kejadian berlaku kira-kira 5 petang ketika cucunya sedang melakukan latihan sukan di padang sekolah.


"Ketika kejadian, kesemua murid sedang berehat selama lima minit di kawasan padang sekolah."Sekumpulan murid perempuan lain yang sedang bermain bola peluru besi itu telah membaling ke arah sesama mereka, menyebabkan satu daripada balingan itu tersasar lalu terkena ke kepala cucu saya," katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.Ali berkata, cucunya menjerit kesakitan dan menangis sejurus terkena bola peluru besi itu sebelum kejadian itu diketahui seorang guru lelaki yang dipertanggungjawabkan mengawal pelajar di kawasan padang."Guru berkenaan merawat cucu saya dengan menuam kepala dengan ais dan meletakkan minyak gamat."Tapi, guru berkenaan membiarkan cucu saya pulang ke rumah dengan menaiki bas sendirian meskipun cucu saya masih lagi berasa sakit dan tidak selesa di kepala," katanya.Dia yang tinggal di Desa College, Bandar Baru Nilai, di sini, berkata, sebaik turun daripada bas di hadapan rumah, cucunya masih menangis dan meraung kesakitan."Anak saya kemudian melihat kepala cucu saya dan kelihatan bengkak di bahagian belakang kepala," katanya.Menurutnya, dia segera membawa cucunya itu ke hospital sebelum doktor melakukan pemeriksaan dan membuat imbasan."Doktor memberitahu terdapat darah beku di kepala cucu saya. Saya telah memaklumkan perkara ini kepada pihak sekolah, namun sehingga kini masih belum mendapat sebarang penjelasan tentang perkara ini," katanya kepada pemberita di sini, semalam.Menurut Ali, dia kesal apabila guru sukan terbabit tidak memaklumkan insiden tersebut kepadanya dan juga ibu bapa Erdina."Sepatutnya, guru terbabit perlu memaklumkan perkara ini kepada saya kerana sudah melibatkan kecederaan."Saya difahamkan guru tersebut membiarkan cucu saya pulang sendirian kerana mempunyai urusan peribadi yang perlu didahulukan."Ini tidak patut berlaku kerana sebagai guru yang dipertanggungjawabkan, dia perlu memastikan keselamatan cucu saya terlebih dahulu," katanya.

Sinar Harian/-

Peguam Anwar: Pendedahan bapa Saiful bukti konspirasi politik

Posted: 08 Mar 2013 07:16 PM PST

26 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Kronologi kes Saiful - Anwar

Kronologi kes Saiful - Anwar
SHAH ALAM – Pendedahan bapa Mohd Saiful Bukhari, Azlan Mohd Lazim semalam, yang mendakwa anaknya dipergunakan oleh pihak-pihak tertentu - mendalangi kes liwat kedua melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, bukti wujud konspirasi politik menjatuhkan Ketua Pembangkang itu.

Saiful membalas pendedahan bapanya lewat petang semalam, kira-kira tujuh selepas sidang media Azlan.

Salah seorang peguam pasukan Anwar, R Sivarasa berkata, pendedahan yang dibuat Azlan juga sangat penting dan membuktikan apa yang pihaknya cuba memberitahu bahawa ini satu kes yang direka cipta dari peringkat awal sampai sekarang.

"Pendedahan ini adalah penting kerana sebagai ayah, beliau sepatutnya tahu apa yang berlaku terhadap anaknya.

"Mungkin mengambil tindakan itu selepas sudah tidak tahan menanggung perkara yang beliau ketahui dan mengambil langkah untuk memberitahu dunia perkara sebenaranya iaitu anaknya dipergunakan," katanya kepada Sinar Harian Online.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melepas dan membebaskan Anwar daripada tuduhan meliwat Saiful pada 9 Januari 2012. Rayuan akan didengar Julai ini.

Sivarasa menambah, pendedahan itu yang turut mengaitkan penglibatan pegawai khas pemimpin kanan negara juga menimbulkan persoalan yang besar bagaimana penglibatan pegawai khas itu boleh berlaku.

Kata Sivarasa, ayah Saiful tidak dipanggil sebagai saksi dalam kes tersebut.

Mengulas kesan ke atas kes rayuan, beliau berkata, pendedahan semalam tidak akan memberi impak ke atas proses rayuan dari segi undang-undang, sebaliknya hanya dari segi politik dan moral.

"Tetapi apa yang diperkatakan itu lebih penting daripada perbahasan awam, bukan yang berlaku dalam mahkamah.

"Bagaimanapun, ramai akan mempersoalkan tindakan Peguam Negara untuk meneruskan proses rayuan khususnya selepas pendedahan ini," jelasnya.

Mengulas mengenai tindakan lanjut yang akan diambil oleh pihak peguan Anwar, Sivarasa berkata, ketika ini pihaknya masih belum merancang sebarang tindakan khusus berhubung perkara ini.

Namun, katanya, peguam Anwar akan mengkaji pendedahan ini secara lebih mendalam minggu depan.

"Peguam Anwar akan menasihatkan beliau apa yang tindakan selanjutnya.

"Saya berharap Peguam Negara juga akan berbuat demikian. Adalah wajar rayuan ditarik balik walaupun bapa Saiful bukan saksi.

"Bagi saya pendedahan ini cukup mustahak dan membuktikan kezaliman yang besar berlaku kepada Anwar dan seluruh ahli keluarganya dan harap diperbetulkan pada Pilihan raya Umum ke-13  akan datang," jelasnya lagi.


Sinar Harian/-

Sekolah di Semporna dibuka Isnin ini, Lahad Datu masih tunggu jaminan keselamatan

Posted: 08 Mar 2013 07:13 PM PST

26 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Kesemua 49 sekolah di daerah Semporna, membabitkan 40 sekolah rendah dan sembilan sekolah menengah yang ditutup sementara berikutan insiden pencerobohan pengganas Sulu akan dibuka sepenuhnya Isnin ini, kata Pengarah Pelajaran Negeri Sabah, Jame Alip. 

Bagi lapan sekolah yang terbabit di Lahad Datu pula, Jame berkata keputusan sama ada membuka semula sekolah atau sebaliknya akan ditentukan hari ini selepas mendapat jaminan keselamatan daripada pasukan keselamatan. 

Beliau berkata satu mesyuarat khas kumpulan kerja keselamatan negeri Sabah akan diadakan hari ini di Kota Kinabalu bagi mengetahui jaminan keselamatan di sekitar sekolah yang terbabit. 

"Hari ini kita akan dapatkan maklumat daripada pasukan keselamatan kerana semua sekolah terbabit terletak berhampiran kawasan gerakan ofensif terhadap kumpulan pengganas. 

"Jika pasukan keselamatan kata keadaan selamat, insya-Allah semua sekolah di Lahad Datu selain Semporna akan beroperasi seperti biasa Isnin ini," katanya ketika dihubungi menerusi program Malaysia Hari Ini (MHI) TV3 yang disiar secara langsung, pagi ini. 

Lapan sekolah yang masih ditutup di daerah Lahad Datu ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Tambisan, SK Tanjung Labian, SK Sahabat 16, SK Lok Buani, SK Sahabat 14, SK Cenderawasih, SK Fajar Harapan dan Sekolah Menengah Kebangsaan Desa Kencana. 

Selain itu Jame menasihati ibu bapa supaya membenarkan anak-anak kembali ke sekolah dan tidak perlu khuatir kerana pasukan keselamatan akan memastikan keadaan terkawal sepenuhnya. - BERNAMA

Nuffnang