Khamis, 3 November 2011

MY VOICE FOR NATION

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Jom Shopping Siri 4 Dibuat Jemputan Dua Kali

Posted: 03 Nov 2011 04:17 PM PDT

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


FESTIVAL SEKS BEBAS!

Posted: 02 Nov 2011 11:58 PM PDT

(Mangsa seks songsang luar tabi'e memohon keadilan dari Ilahi)
(Mangsa amalan seks bebas)

Salam 2 all.

Teman mengutuk keras penglibatan Bar Council, Presidennya Lim Chee Wee dan bekas Presiden Ambiga Sreenavasan dalam penganjuran dan pelancaran Festival Seks Bebas yang diputar-belitkan dengan nama "Seksualiti Merdeka" pada 09 November ini!

Festival Seks Bebas ini adalah berpaksikan kepada Pertemuan Yogyakarta 2006 yang mempromosikan dan menggalakkan perlakuan seks bebas LBGT - iaitu Lesbian, Bisexual, Gay & Transgender!

Ini adalah usaha menukar ketamadunan kemanusiaan kepada ketamadunan haiwan - mempromosikan dan menghalalkan amalan seks songsang dan luar tabi'e lesbianisma (wanita dengan wanita), bisexual (semua jantina boleh balun), gay (seks melalui dubur) dan transgender (pertukaran jantina)!

Ini adalah 'amalan seks songsang dan luar tabi'e yang ditolak bukan sahaja oleh tamadun kemanusiaan dan akhlak insani, malah ditolak oleh semua agama termasuk agama samawi Islam, Kristian & Yahudi!

Teman menegaskan bahawa Bar Council, serta Presidennya Lim Chee Wee serta bekas Presiden Bar Council merangkap pengerusi himpunan haram 09 Julai yang disokong oleh kaum Anwarinas iaitu Ambiga Sreenavasan TIDAK BERHAK mengheret Bar Council menyokong festival seks bebas songsang dan luar tabi'e ini. Ini kerana daripada lebih 13,000 peguam yang berdaftar dengan Majlis Peguam, lebih 40% adalah peguam beragama Islam.

Apabila mereka mengheret Bar Council menyokong Festival Seks Bebas ini, ianya memberi gambaran, malahan boleh membawa fitnah kepada para peguam yang beragama Islam. Malahan fitnah ini sudah muncul kerana banyak pertanyaan oleh orang awam khususnya dikalangan umat Islam apa pendirian para peguam beragama Islam dengan gelagat Bar Council menyokong Festival Seks Bebas ini!

Teman dan beberapa peguam beragama Islam mengambil sikap mengutuk keras sikap Lim Chee Wee, Ambiga Sreenavasan dan Bar Council yang mengambil sikap menyokong penganjuran Festival Seks Bebas ini!

DAN TEMAN MENYERU SEMUA PEGUAM BERAGAMA ISLAM DAN PEGUAM YANG MENGHORMATI AKHLAK DAN PERADABAN KEMANUSIAAN SUPAYA BANGKIT MENENTANG KEMUNGKARAN INI DAN MENGHENTIKAN PERBUATAN TERKUTUK DAN TIDAK BERTAMADUN PIMPINAN BAR COUNCIL INI!


Dan teman mendesak Lim Chee Wee serta pimpinan Bar Council menarik balik sokongan itu. Kalau mereka nak menyokong, mereka boleh berbuat sedemikian atas sifat peribadi dan bukannya dengan mengheret Bar Council!

Apa yang menjadi kerisauan teman, usaha mempromosikan seks bebas LBGT ini akan digunakan oleh pihak tertentu untuk menghalalkan amalan seks songsang dan luar tabi'e ini, terutamanya untuk menghapuskan peruntukkan Seksyen 377A-D Kanun Kesiksaan.

Seksyen tersebut menjadikan hubungan seks songsang dan luar tabi'e melalui lubang dubur samada antara lelaki dengan lelaki, lelaki dan wanita (termasuk isterinya), samada secara rela mahupun secara paksa sebagai satu kesalahan jenayah yang serius dan dikenakan hukuman berat 20 tahun penjara maksimum dan sebatan. Dan kesemua Enakmen Jenayah Syariah Negeri-Negeri menjadikan perbuatan ini termasuk zina sebagai satu kesalahan jenayah syari'e yang boleh dihukum penjara, sebatan dan denda!

DAN INILAH PERUNTUKKAN DIMANA KETUA KAUM ANWARINAS IAITU ANWAR IBRAHIM DIDAKWA DI MAHKAMAH ATAS PERTUDUHAN MELIWAT PEMANDUNYA AZIZAN ABU BAKAR DAN PEMBANTUNYA SAIFUL BUKHARI AZLAN!

Sekali lagi teman ingatkan kenyataan Tan Sri Rahim Nor, mantan Ketua Polis Negara yang menegaskan bahawa dunia kini, termasuk negara kita Malaysia, sedang dilanda "virus hak asasi manusia", yang bukan sahaja bertentangan dengan ketamadunan dan peradaban manusia, malah akan menghancurkan keujudan dan kesinambungan kemanusiaan!

Apabila melihat gelagat mereka ini, teman teringat teori Darwin yang menyatakan bahawa manusia ini berasal dari spesis beruk! Teman memang tidak percaya, malah menolak teori Darwin tersebut. Tetapi bila melihat kaum yang mempromosikan amalan seks songsang dan luar tabi'e LBGT ini, agaknya teori Darwin ni merujuk kepada kaum ini kot?!

Pernah teman bertemu dengan kaum ini, dan berlaku perdebatan dengan mereka. Mereka beriya-iya menyatakan bahawa ini soal hak asasi mereka. Mereka kata "it's our body, it's our right"!

Teman jawab dengan mudah, kalau mak-bapak ngkorang mengamalkan seks songsang dan luar tabi'e macam ngkorang, sudah pasti muka ngkorang pun tak akan ujud pun dimuka bumi ini!!!

Teman menyeru semua rakyat Malaysia yang masih mempunyai tamadun dan akhlak kemanusiaan supaya menolak dan membantah dengan keras Festival Seks Bebas ini!

Adios amigos, grasias senor.

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Khamis
07 Zulhijjah 1432
03 Nov 2011

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


【念念有辞】 华小校地问题是战场

Posted: 03 Nov 2011 10:44 AM PDT

Article published on the Website of Chinese newspaper Chinapress.com.my

每次在国会讨论华小校地的问题,都像是在打仗。

2008年1月30日,前马华总会长黄家定和前教育部长希山慕丁宣布,将在全国兴建6间新的华小,沙登岭华小正是其中一间。

今年4月,马华沙登区会主席兼沙登岭新华小筹建委员会主席廖润强宣布,建委会已经向教育部长提呈新华小的建筑图测献议书,申请在加里尔峰花园第7区的国小保留地,兴建一所全新的华小。

最近,当地的居民回报,该地段有动土的迹象,可是不是建新华小,而是建国中。

(More......)

Toothless MACC Lets Culprits Off The Hook

Posted: 03 Nov 2011 12:02 AM PDT

~ By Teo Nie Ching

After much "prompting and cajoling", the Auditor-General's Report was finally released and tabled in Parliament on 24th October 2011.

On the very next day, the MACC released a press statement announcing that it has opened up 36 investigations into the irregularities and scandals disclosed in the Auditor-General's Report.

Within a week, MACC had completed a lightning-quick probe on the case which involves the Marine Park Department paying over RM100,000 on 2 pairs of night-vision binoculars. As there were 3 non-working days last week (the Deepavali public holiday on Wednesday, Saturday and Sunday), MACC's speed in this investigation is truly astounding and beyond belief.

However, it is most regrettable that the result of the investigation did not match up to taxpayers' expectations. MACC had hastily concluded that "no graft or abuse of power was involved, merely non-compliance of ministry of finance guidelines and governmental tendering procedures". It is obvious that MACC had chickened out and meekly passed the "hot potato" back to the Marine Park Department, proposing that the department take disciplinary action against the errand officers and blacklist the relevant suppliers.

The conclusion made by MACC is a huge disservice to taxpayers and there is an overwhelming sense of disappointment all around.

The cast-iron fact is that Marine Park Officers paid more than RM100,000 for 2 night-vision binoculars which cost less than RM5,000 in the open market and RM47,725 for colour sonar equipment  for which the market price is RM8,255. If the lame excuse for overpayment is that the officers in charge were unfamiliar with the prevailing market prices and conditions, then how could an escape clause be gifted to errand purchasing officers of the department for extensive overpayment of common items such as RM11,845 for a laptop and colour printer with a combined market price of RM3,428, and RM16,100 for a LCD television and DVD player with a market price of RM2,182?

The above items were to be installed on a new RM7.51-million all-weather aluminium boat, which the department took delivery of on 24th December 2010.

On top of that, the supplier had failed to comply with the provisions in the contract, and yet the government had paid the supplier in full. This meant that the government had overpaid the supplier by RM100,517.

How can these irresponsible and dubious characters be let off the hook so easily?

(More......)

www.telokkemang.blogspot.com/

www.telokkemang.blogspot.com/


SOALAN PARLIMEN - YB. DATO' KAMARUL BAHARIN ABBAS

Posted: 02 Nov 2011 10:44 PM PDT

ISU ZAKAT

24 Oktober 2011

SOALAN 16 - LISAN

Dato' Kamarul Baharin bin Abbas [ Telok Kemang ] minta

PERDANA MENTERI menyatakan:-

(a) Rancangan dan perbelanjaan kebajikan wang zakat dari 2005 hingga 2010 dalam usaha-usaha mencegah kemungkaran dalam masyarakat Islam dan

(b) Cara mana pelaburan wang zakat dalam pelaburan harta dapat member faedah kepada umat.

JAWAPAN:

YB. Senator Mejar Jeneral Dato' Seri Jamil khir bin Haji Baharom (B), Menteri Di Jabatan Perdana Menteri.

Tuan Yang Di-Pertua,

(a) Sebagaimana Ahli-ahli Yang Berhormat sedia maklum, mengikut Jadual 9 Senarai II (1), Perlembagaan Persekutuan, Hal Ehwal Agama Islam termasuklah kutipan dan agihan zakat adalah terletak di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri yang dikendalikan oleh Majlis Agama Islam (MAIN) masing-masing.

Saya percaya Kerajaan Negeri telah, sedang dan akan mengambil tindakan terbaik dari masa ke semasa mengikut kemampuan masing-masing bagi mengendalikan dan meningkatkan perkhidmatan pengurusan zakat. Maklumat mengenainya bolehlah merujuk kepada Majlis Agama Islam masing-masing.

Dalam melaksanakan agihan zakat, terdapat dua kaedah utama yang diamalkan

oleh MAIN dan agensi zakatnya bagi menyalurkan bantuan dana zakat kepada golongan asnaf. Kaedah pertama adalah melalui permohonan yang dibuat secara terus oleh pemohon dan kedua melalui pendekatan 'turun padang' di mana pegawai pengurusan zakat mengunjungi rumah atau tempat tinggal mereka yang memerlukan bantuan. Melalui pendekatan tersebut, MAIN menyediakan senarai pemohonan dan penerima bantuan zakat melalui bancian, siasatan dan kajian yang dibuat dari semasa ke semasa oleh pegawainya dengan kerjasama erat amil-amil, jawatankuasa masjid, persatuan penduduk, JKKK, Jabatan Kebajikan Masyarakat dan pemimpin-pemimpin masyarakat setempat. Tindakan bersepadu ini juga dapat memastikan bakal-bakal penerima zakat dapat dikesan secara menyeluruh.

Senarai pemohonan dan penerima diproses dan dikemaskini dari semasa ke semasa dalam pengkalan data pengurusan zakat. Senarai berkenaan disemak dan diperhalusi oleh Jawatankuasa Agihan negeri masing-masing bagi mempastikan mereka adalah tergolong dalam asnaf yang layak diberi bantuan menerusi pelbagai skim bantuan yang diperkenalkan tertakluk kepada syarat kelayakan dan had kifayah yang ditetapkan oleh negeri masing-masing.

Berdasarkan lapan asnaf itu, pelbagai skim bantuan ditawar dan diagihkan kepada para penerima yang layak. Antaranya bantuan kewangan bulanan, bantuan dermasiswa, bantuan perubatan, bantuan membina/membaiki rumah dan deposit membeli rumah kos rendah dan lain-lain. Dengan agihan dan skim-skim bantuan zakat seumpama inilah yang akan dapat membantu asnaf zakat daripada kedaifan dan kepinggiran.

Program-program pembangunan ekonomi yang mampu member impak yang tinggi (High Impact Program) kepada asnaf untuk keluar daripada belenggu kemiskinan melalui skim bantuan zakat juga diwujudkan. Umpamanya skim latihan kemahiran, skim bantuan modal perniagaan, bantuan deposit sewa beli teksi, bantuan deposit membeli van/bas sekolah dan lain-lain. Di Wilayah Persekutuan misalnya, Baitulmal Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) menyediakan sebanyak 27 skim bantuan, sebahagian besarnya adalah seperti mana yang disebutkan.

Program-program skim bantuan ini membantu mereka keluar daripada kepompong kemiskinan dan dapat berdikari membina hidup yang lebih selesa. Seterusnya mereka akan keluar pula sebagai pembayar zakat. Inilah bentuk 'pelaburan wang zakat' yang dikendalikan oleh MAIWP, Lembaga Zakat Selangor dan Majlis-Majlis Agama Islam Negeri yang lain agar dapat member faedah jangkamasa panjang kepada umat Islam.

(b) Sehingga hari ini dalam maklumat JAWHAR, tidak ada wang zakat dilaburkan secara langsung/komersil dalam apa-apa skim-skim pelaburan sekalipun ulama berpendapat dengan syarat-syarat tertentu/yang ketat adalah diharuskan mengambil wang zakat untuk tujuan pelaburan. Ini adalah kerana prinsip asasnya wang zakat adalah hak mustahik (asnaf zakat), ia hendaklah diagihkan dan diberikan kepada asnaf-asnafnya dengan segera. Pusat zakat Majlis-Majlis Agama Islam Negeri masih lagi berpegang teguh dengan prinsip dasar ini dengan memperkenalkan skim-skim bantuan serta program-program jangkamasa panjang yang memberikan impak yang tinggi untuk kebaikan dan manfaat umat Islam.

Sekian, terima kasih.

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


SHAM KAMIKAZE BERCERAMAH DI TELUK INTAN SABTU INI...!

Posted: 03 Nov 2011 07:16 AM PDT

Insya-Allah Sham Kamikaze (Shamril Mohd. Salleh) akan berkongsi pengalaman hijrah beliau di samping mengalunkan petikan gitar. Selain itu, Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Misbahul Munir Hj. Masduki turut menyampaikan ceramah beliau. Maklumat lanjut adalah seperti berikut :

Tarikh : 5 November 2011
Hari : Sabtu
Masa : 9.15 malam
Tempat : Markaz PAS Kawasan Teluk Intan, Kg. Padang Tembak, Teluk Intan.
Acara 6.00 petang : Sdr. Sham Kamikaze bersama ADUN Changkat Jong akan bertemu dengan anak-anak muda di Padang Bola Taman Melor.

SEMUA DIJEMPUT HADIR...


DEMO BANTAH SEKSUALITI MERDEKA ESOK DI SELURUH MASJID NEGERI..!!!

Posted: 03 Nov 2011 03:55 AM PDT


KUALA LUMPUR, 3 Nov: Bagi menyatakan bantahan terhadap panganjuran Seksualiti Merdeka 2011 yang sedang berlangsung sehingga 13 November ini, Dewan Pemuda PAS pusat akan mengadakan himpunan aman di di seluruh Masjid Negeri esok.

Menurut ketuanya, Nasruddin Hassan, arahan itu telah dikeluarkan kepada ketua dewan pemuda PAS negeri-negeri hari ini.

"Hari ini kita telah mengarahkan kepada Dewan Pemuda PAS Negeri agar mengadakan himpunan aman di masjid negeri masing-masing selepas solat Jumaat esok," katanya ketika dihubungi Harakahdaily.

Himpunan itu ujarnya bagi membantah program yang disifatkan sebagai bertentangan dengan cara hidup semua agama itu dan menuntut ianya dibatalkan dengan segera.

Bagaimanapun menurutnya, masjid yang akan diadakan himpunan tersebut akan diputuskan oleh dewan pemuda PAS negeri mengikut kesesuaian negeri masing-masing.

Sehubungan itu beliau menyeru kepada seluruh masyarakah perihatin agar turun beramai-ramai menyatakan bantahan bersama dewan pemuda PAS esok.

Selain himpunan tersebut, Dewan Pemuda PAS Negeri juga diarahkan membuat laporan polis serentak pada jam 10 pagi esok di Ibu Pejabat Polis Negeri masing-masing.

Program yang dikenali sebagai Seksualiti Merdeka 2011 dengan temanya Queer Without Fear telah berlangsung kelmarin hingga 13 Nov 2011 di The Annaxe Gallery.

Program itu kononnya berteraskan perjuangan hak asasi, menuntut hak dan kebebasan golongan lesbian, gay, biseksual dan transeksual untuk mengamalkan gaya hidup pilihan mereka secara sah dan terbuka.

Banyak pihak berpandangan, ianya sama sekali tidak sesuai dengan kehidupan masyarakat di Malaysia apatah lagi sangat bertentangan dengan ajaran agama Islam.

Sementara itu, Dewan Pemuda PAS Wilayah dalam satu kenyataan hari ini memberitahu, bagi Kuala Lumpur demonstrasi tersebut akan di adakan di Masjid Kampung Baru esok.

Lihat bantahan di sini , komen Dr. MAZA di sini , dan komen TG Nik Abdul Aziz di sini.

Dalam pada itu, Pertubuhan-pertubuhan Pembela Islam (Pembela) turut akan mengadakan bantahan isu sama esok.

Dalam satu kenyataan hari ini, mereka memaklumkan bantahan tersebut akan diadakan di Masjid Negeri, Shah Alam, sejurus solat Jumaat.

"Demonstrasi ini adalah bertujuan membantah kepada gerakan jahat yang tidak bermoral ini serta rancangan mereka untuk mendesak pemerintah supaya memberi pengiktirafan kepada golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT)," kenyataan mereka dipetik.(harakahdaily)

MP PASIR SALAK MENGAMUK DALAM PARLIMEN...!!! ha..haha...haa

Posted: 03 Nov 2011 03:36 AM PDT

KENYATAAN AKHBAR PR SEMPENA 1K HARI RAMPASAN KUASA PERAK

Posted: 02 Nov 2011 11:42 PM PDT


Kenyataan Akhbar Pakatan Rakyat Perak Sempena 1,000 Hari Rampasan Kuasa Kerajaan pilihan Rakyat Perak.
 1. 1)     Tanggal 6/2/2009 adalah tarikh hitam yang wajib diingat dan ditangisi oleh rakyat Perak khasnya dan rakyat Malaysia umumnya kerana pada tarikh tersebut sebuah kerajaan yang sah dipilih oleh rakyat Perak (dalam pilihanraya umum ke 12 pada 8/3/2008) telah dijatuhkan melalui kerja-kerja jahat pemimpin-pemimpin UMNO/BN.
 1. 2)      Rakyat jangan lupa bahawa pada 25/1/2009 2 orang ADUN Behrang dan Changkat Jering telah hilang tanpa dapat dikesan oleh sesiapa bahkan isteri dan anak mereka pun tidak mengetahui dimana mereka berada. Pada 1/2/2009 pula tiba-tiba ADUN Bota yang telah mengistiharkan keluar BN menyertai PKR secara sukarela juga telah hilang. Ini disahkan oleh isteri beliau yang membuat aduan kepada rakan-rakan dan keluarga terdekat.
 1. 3)      Tiba-tiba pada 3/2/2009 ketiga-tiga ADUN yang hilang tersebut dan ADUN dari Jelapang telah ditontonkan kepada umum melalui sidang akhbar oleh Timbalan Presiden UMNO/ Timbalan Perdana Menteri ketika itu – Dato Seri Najib Razak yang juga ketika itu adalah Ketua Perhubungan UMNO Perak, Mereka mengistiharkan keluar PR dan menyokong BN sebagai ADUN-ADUN Bebas.
 1. 4)      Bukankah ini bermakna kehilangan ketiga-tiga ADUN tersebut adalah dirancang dan dilakukan dengan arahan 'mastermind' UMNO BN, kemudian berlakulah kerja jahat menjatuhkan kerajaan pilihan rakyat (PR Perak) dan menggantikan dengan kerajaan yang diangkat melalui proses perbicaraan yang penuh dengan manipulasi yang diatur oleh tangan-tangan ghaib manakala mahkamah pula telah mengambil alih tugas pembentukkan Kerajaan secara kotor dan tidak beradab.
5)         Dengan rentetan peristiwa 6/2/2009 tersebut wajib bagi rakyat mengenang dan mengambil iktibar berikut
 1. i)                    Kerajaan PR pimpinan Dato' Seri Hj Mohamad Nizar Jamaluddin adalah kerajaan yang dibentuk melalui proses demokrasi sihat.
 1. ii)                   'Kerajaan' Barisan Nasional pimpinan Datso' Seri  Dr. Zambry Kadir adalah 'Kerajaan' pintu belakang yang dibentuk melalui proses-proses kotor termasuk ugutan rasuah, ugutan seks, culik wakil rakyat dan manipulasi mahkamah
 1. iii)                 Kerajaan UMNO/BN adalah 'democratically illegal' dan meletakkan satu 'precedent' yang bahaya kepada sistem demokrasi Negara. Kuasa telah menjadi milik orang kaya. Menculik, membeli dan mengugut wakil rakyat seolah-olah boleh diterima sebagai 'norm' yang tak perlu benci.
 1. iv)                 Baik dari segi moral dan agama Dato' Seri Najib sebagai Perdana Menteri dan Dato' Seri Dr. Zambry dan barisan Exconya telah melakukan pengkhianatan terbesar kepada rakyat Perak. Kaedah Islam iaitu "redha mungkar adalah mungkar" menggambarkan segala-galanya.
 1. v)                  Rakyat wajib belajar daripada sejarah hitam ini dan memilih kebenaran dan keadilan melalui proses demokrasi yang sah dan jaminan perlembagaan persekutuan untuk masa depan generasi akan datang. Kedaulatan undang-undang mestilah ditegakkan hatta kepada sesiapapun. Tiada manusia di Negara ini yang mengatasi undang-undang.
 1. 6)      Besok pada 3/11/2011 adalah hari ke 1,000 'rampasan kuasa' berlaku di Perak. Tarikh ini wajib dikenang sebagai titik hitam dalam sejarah moden Perak. Bangsa yang hebat akan menjadi hebat hanya jika mengambil iktibar daripada sejarah lampau.
 1. 7)      Melihat ke belakang (retrospectively) Perak telah jauh ketinggalan ke belakang berbanding negeri-negeri Pakatan Rakyat yang maju dan sepatutnya mampu ditandingi oleh Perak. Negeri-Negeri dibawah Pakatan Rakyat begitu berjaya dalam mengurus ekonomi, menarik pelabur asing, mewujudkan peluang-peluang pekerjaan baru dan menjadi negeri-negeri yang banyak program kebajikan. Kenapa negeri-negeri Pakatan Rakyat berjaya ? Jawapannya kerajaan mereka demokratik, telus dan berintegriti.
 1. 8)       Keyakinan kami InsyaAllah jika Perak juga tidak dirampas kuasa kami mampu mengangkat kemajuan di Perak setanding dengan Negeri-negeri Pakatan Rakyat yang lain. 
Dr. Haji Khairuddin Bin Dato' Abd. Malik
( Setiausaha Majlis Pakatan Rakyat Negeri Perak )

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan


Bersama Aunty Soh Eng May untuk menerima bantuan bulanan sebanyak RM300.

Posted: 02 Nov 2011 05:49 PM PDT

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Grant Allocations To Build Three Tamil Schools

Posted: 02 Nov 2011 08:43 PM PDT

By B Nantha Kumar, Free Malaysia Today

SHAH ALAM: Selangor exco Dr Xavier Jayakumar has asked Education Minister Muhyiddin Yassin to grant allocations to build three Tamil schools in the state.

In a letter to Muhyiddin, who is also deputy prime minister, dated Nov 1, Jeyakumar explained that several Tamil schools in Selangor were facing shortage of space due to the increasing number of pupils.

According to him, the state government identified three schools as suffering the most. These were SJK (Tamil) Batu Ampat, Kampung Jawa, Klang, SJK (Tamil) Simpang Lima (Dua), Klang and the Seafield Tamil school in Petaling Jaya.

Currently, the three schools do not have enough classrooms for its pupils.

The Simpang Lima school has more than 2,000 pupils while the Batu Ampat school has 1,400 pupils.
The parents of pupils in the Seafield school have requested the federal government to relocate the school to Desa Mentari, Bandar Sunway, since more than 5,000 Indians live there.

Jayakumar said the state government awarded four acres of land to the Batu Ampat Tamil school, 2.74 acres and 1.5 acres land to Simpang Lima (Dua) and Seafield Tamil school respectively.

"The land allocation is part of the state government's efforts to upgrade the infrastructure of Tamil schools in Selangor due to lack of classrooms as a result of the increase of pupils in many Tamil schools over the past few years," he said.

Jayakumar, who oversees Tamil schools in the state, penned the letter to Muhyiddin since the construction of schools fell under the jurisdiction of the federal government.

He added that the state government would continue to offer school sites to the federal government in several other locations to build more school buildings or additional buildings for classrooms.

Jayakumar also said that the federal government should channel funds to all the schools immediately so that new buildings could be built as soon as possible.

MB: Operasi Syabas Diaudit Bagi Elak Kekurangan Air

Posted: 02 Nov 2011 08:30 PM PDT

Dua firma perakaunan yang dilantik kerajaan Selangor akan menjalankan kajian terperinci ke atas akaun dan operasi Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) minggu ini sebagai persediaan untuk mengelak berlakunya kekurangan bekalan air di negeri ini.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata hasil laporan berkenaan akan dikemukakan bagi memberi penjelasan berhubung dakwaannya bahawa loji pembersihan milik kerajaan negeri, yang diurus Syabas, tidak mengeluarkan air terawat mencukupi.

"Ini (dakwaan Syabas tidak keluar air terawat mencukupi) adalah soal teknikal.

"Kita akan terangkan selepas audit terhadap Syabas dibuat dan saya akan kemukakan apa yang audit buat nanti," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco di Shah Alam, semalam.


Sebelum ini, Abdul Khalid dilaporkan berkata kerajaan negeri Selangor melantik Tetuan Atkins dan Tetuan Halcrow untuk menjalankan kajian terperinci ke atas akaun dan operasi Syabas sebagai persediaan untuk mengelak berlakunya kekurangan bekalan air di negeri ini tanpa bergantung kepada projek Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2).

Beliau berkata kajian itu dijalankan terutama daripada segi penggunaan aset negeri termasuk loji pembersihan yang akan dipulihkan semula supaya Selangor mempunyai air terawat yang mencukupi.

Dalam perkembangan lain, Abdul Khalid berkata kerajaan negeri akan mengadakan sesi penerangan kepada orang ramai mengenai skim premium tanah yang diperkenalkan pada Jun lalu.

"Skim ini adalah pilihan kerana pemilik tanah boleh memilih cara bayaran mengikut kadar pengiraan yang lama. Kita tidak memaksa pemilik tanah memilih skim baru ini sebaliknya terletak di tangan mereka mengikut tahap kemampuan," katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri turut bersedia untuk berdebat mengenai isu terbabit jika masih ada pihak yang tidak memahami polisi berkenaan walaupun setelah menghadiri sesi taklimat.


Sumber: Bernama

Kerajaan Selangor Anjur Sesi Penerangan Skim Premium Tanah

Posted: 02 Nov 2011 01:30 AM PDT

SHAH ALAM, 2 NOV: Kerajaan Selangor akan menganjurkan sesi penerangan kepada orang ramai mengenai Skim Premium Tanah yang diperkenalkan sejak Jun lalu yang memberi peluang rakyat untuk memiliki geran tanah dan melanjutkan tempoh pajakan tanah dengan bayaran pendahuluan RM 1,000.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata sesi penerangan ini akan diadakan secara percuma dengan kerjasama Pejabat Tanah dan Galian Selangor untuk memberi penjelasan supaya tiada lagi kekeliruan terhadap polisi baharu ini.

"Kerajaan Negeri memperkenalkan skim ini untuk menjaga kebajikan rakyat tetapi ramai yang gagal memahami matlamat, prinsip dan kumpulan sasaran.

Skim ini memberi peluang sama rata kepada rakyat Selangor yang kurang mampu untuk mendapatkan geran tanah dan melanjutkan tempoh pajakan tanpa mengira fahaman politik," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mesyuarat exco, di sini hari ini.

Menurut Abdul Khalid lagi, sekiranya pihak-pihak yang tidak faham mengenai skim ini termasuklah MCA Selangor diseru agar hadir untuk mendengar dan memahaminya secara mendalam.

Malah, skim ini juga adalah pilihan kerana pemilik tanah boleh memilih cara bayaran mengikut kadar pengiraan yang lama dan tidak memaksa pemilik tanah memilih skim baharu ini sebaliknya pilihan terletak di tangan mereka mengikut tahap kemampuan.

"Sekiranya ada yang gagal memahami polisi ini walaupun setelah menghadiri sesi taklimat ini, saya bersedia mengadakan satu lagi sesi khas untuk berdebat mengenai isu ini dan menyerahkan kepada rakyat untuk membuat penilaian.

Adalah tidak adil bagi kita berdebat dengan kumpulan yang tidak faham dengan skim ini tanpa memberikan kefahaman kepada mereka terlebih dahulu," katanya.


Sumber: TVSNEWS

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Questions Time 3-11-2011: Pada 2006 Kerajaan telah membayar subsidi RM250 juta kpd AirAsia/AirAsia X Sdn Bhd by KL

Posted: 03 Nov 2011 09:30 AM PDT

Another con job!

Comment on Questions Time 3-11-2011: Pada 2006 Kerajaan telah membayar subsidi RM250 juta kpd AirAsia/AirAsia X Sdn Bhd by Anonymous

Posted: 03 Nov 2011 09:16 AM PDT

Fat Old Cow dont like MAS because MAS refused to heed her repeated suggestions to label the coast hangars so that the cabin crew dont give out the jackets to the wrong person.

She went on about this with her googly eyes and brows folded twice over.

Does she think that MAS is too stupid to be not doing this already all these years.

Comment on Dep MOF: SC and Bursa KL have commenced investigations into insider trading and non-announcement of the secret MAS – AirAsia share swap by Khairul di Khazanah

Posted: 03 Nov 2011 09:13 AM PDT

The business model is all about lobby, lies, lies, lies and spins, spins and spins. But not for long. Now being stripped naked. “If you price it low, Malaysians are prepared to risk their life.” This how that Red Indian thought about us Malaysians and yet he wanted to do business here. He should try Singapore. I am sure that Singapore Airport Authority will allow him to owe airport for many years and then got a discount for paying up.We know of his nonsense but the Ex BinaFikir dudak suruhan si pariah will akur aja! You are right YB when you described them in Parliament as “Harapkan pagar, pagar makan padi.”

Comment on Dep MOF: SC and Bursa KL have commenced investigations into insider trading and non-announcement of the secret MAS – AirAsia share swap by Pariah At Work

Posted: 03 Nov 2011 08:59 AM PDT

Con man toni

But you have Melayu like Tan Sri Azman Mokhtar, Md Nor, Rashdan, Azman Yahya bought locks, stocks and barrels from the Pariah. 6 MAS MDs have failed but these 4 Melayu believe in the Pariah. therefore, Pariah can still sell his sob stories to the MAS union leaders.That why all very very quiet. Kena suab dengan kontrak kot!

Comment on Dep MOF: SC and Bursa KL have commenced investigations into insider trading and non-announcement of the secret MAS – AirAsia share swap by Con man toni

Posted: 03 Nov 2011 08:48 AM PDT

He he he told you so, Toni. You can sell fridge to Eskimo, Virgins to Branson but never MAS to us. Toni the great being exposed.

Comment on Questions Time 3-11-2011: Pada 2006 Kerajaan telah membayar subsidi RM250 juta kpd AirAsia/AirAsia X Sdn Bhd by MAS Steward

Posted: 03 Nov 2011 07:39 AM PDT

That Big Mouth Liar is keeping very quiet. Suddenly the Fat Old Cow suddenly opened her mouth to do damage control job for him. Do we still hear that Badawi didn’t help AirAsia: Rm250 millions for RAS when MAS was getting half of it and doing a great job for the people of Sabah and Sarawak. YB go for them. The people and MAS staff are behind you.

Comment on Dep MOF: SC and Bursa KL have commenced investigations into insider trading and non-announcement of the secret MAS – AirAsia share swap by Lee

Posted: 03 Nov 2011 07:24 AM PDT

Screw the LIAR and his friends Azman Mokhtar, Rashdan, Md Nor and Azman Yahya. The corporate parasites must be flushed out from the system behind the country is finished. I just cannot understand these educated people can allow their friend to makan our national carrier.

Comment on Dep MOF: SC and Bursa KL have commenced investigations into insider trading and non-announcement of the secret MAS – AirAsia share swap by The Nor Yacop Gang

Posted: 03 Nov 2011 06:56 AM PDT

The picture show both of them looked very very happy during the Tingkat Empat Happy Days. Now they had to live with stormy days ahead. Lets see for how long the SC and Bursa going to cover up for them. Let see whether their taiko Nor Yacob can do magic show for them. YB please press on. Don’t let SC and Bursa to do a bull shit investigations. The failure to file the announcement with KLSE is a clear case. F them properly. Thank you for your patient YB in digging these bast..d nonsense.

Comment on Questions Time 3-11-2011: Pada 2006 Kerajaan telah membayar subsidi RM250 juta kpd AirAsia/AirAsia X Sdn Bhd by Nor

Posted: 03 Nov 2011 05:04 AM PDT

TF said that the he and AirAsia did not get any help from Badawi’s government. Now proven to be a big liar. AJ, Rashdan, Azman Mokhtar please take note of the character of your good friend, TF.

TF should start to use his spin doctor to spin more story and lie to paint him a rosy picture.People like him should be wipe our from our corporate world.

Comment on Questions Time 3-11-2011: Pada 2006 Kerajaan telah membayar subsidi RM250 juta kpd AirAsia/AirAsia X Sdn Bhd by Mat of MAS

Posted: 03 Nov 2011 04:27 AM PDT

Thirddevil & Anon66

Correct! Correct! Correct! An aircraft lying on the tarmac is no good to MAS. Should post the question to not only TF but Rashdan, Datuk Azman Yahya, Azman Mokthar, Tan Sri Md Nor, Dato krishnan Tan, Datuk Rohana, Tan Sri Wan Azmi Wan Hamzah, Datuk Aziz and, of course, that Mr Blur, AJ.

This bunch of idiots only know how to receive gaji buta and do nothing to protect the interest of MAS. They should be sacked immediately.

Nuffnang