Jumaat, 29 Jun 2012

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


EXCO PENDIDIKAN SELANGOR mahu tumpuan kepada modal insan Quranik

Posted: 29 Jun 2012 06:20 AM PDT

223 Pelajar Tahfiz Dapat Biasiswa Yayasan Selangor
 
BANTING 25 JUN : Penghormatan dan keprihatinan Kerajaan Negeri menghulurkan biasiswa kepada pelajar-pelajar sekolah maahad tahfiz diharap mampu meningkatkan tahap kecemerlangan akademik dan sahsiah golongan pelajar tersebut.
Demikian harapan dilontarkan Pengetua Maahad Integrasi Tahfiz Sains & Teknologi (MITIB), Anas Ayob dalam satu Majlis Penyerahan Biasiswa Yayasan Selangor kepada 223 pelajarnya di sini pagi ini.
"Usaha ini menunjukkan komitmen yang baik daripada Kerajaan Negeri kepada anak-anak tahfiz.
"Semoga dengan bantuan sebegini, golongan pelajar yang berlatarbelakangkan pendidikan Al-Quran mampu menjadi golongan professional pada masa akan datang seterusnya dapat menjelmakan mimpi kami menjadi nyata," ujar Anas.
Pengurus Kanan Yayasan Selangor, Baharudin Ali Masrom dalam ucapannya berkata, pihaknya memperuntukkan RM 3 juta yang akan diberi kepada 2, 516 pelajar seluruh Selangor dalam bentuk biasiswa.
"Dengan bantuan seperti ini, diharap pelajar dapat memacu kecemerlangan akademik dan sahsiah diri mereka bagi membentuk generasi masa depan yang lebih berketerampilan.
"Susulan daripada biasiswa hari ini juga, insyaAllah kita akan merangka satu kem motivasi bina semangat bagi pelajar-pelajar MITIB yang akan dianjurkan dalam semester ini juga," ujar beliau.
Sementara itu, Exco Pendidikan, Dr. Halimah Ali yang turut hadir menyempurnakan majlis penyerahan biasiswa tersebut berkata Kerajaan Pakatan komited untuk membantu setiap golongan pelajar yang berpotensi tanpa mengamalkan sebarang sikap prejudis.
"Sebab itu kita meminta agar Yayasan Selangor melakukan penjenamaan semula dan jangan hanya fokus pada sekolah-sekolah aliran utama sahaja sebaliknya pandanglah sekali pelajar-pelajar sekolah tahfiz ini yang mana kesemua mereka ini adalah pelajar cemerlang, terpilih dan terbukti terbaik," jelas Dr. Halimah dalam ucapannya.
Penyerahan biasiswa ini merupakan sebahagian daripada program Rancangan Khas Pendidikan Kementerian Pelajaran Malaysia – Yayasan Selangor (RKPYS) yang dilancarkan pada tahun ini.
MITIB juga bertuah apabila dipilih sebagai sekolah pertama yang akan menerima kemudahan seperti biasiswa, tajaan kelas bimbingan, program akademik dan pembangunan sahsiah di bawah program tersebut.
Sebanyak 223 pelajar Tingkatan 3, 4 dan 5 dari MITIB menerima sumbangan biasiswa yang keseluruhannya berjumlah RM 172,000. Namun, setiap pelajar menerima jumlah berbeza bergantung kepada pendapatan per kapita keluarga pelajar.
MITIB ditubuhkan Kerajaan Negeri pada tahun 2008 untuk mendidik dan membentuk generasi Al-Quran dan ia bergantung sepenuhnya kepada peruntukan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Lembaga Zakat Selangor (LZS) untuk pembiayaan kos operasinya.

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


No allegiance owed to BN, Pakatan tells civil servants

Posted: 29 Jun 2012 10:08 PM PDT

GE13 battle between racialists and patriots, says Kit Siang

Posted: 29 Jun 2012 03:16 AM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Warisan Masjid-Masjid Lama Di Selangor: Satu Ulasan Buku

Posted: 29 Jun 2012 04:40 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


沙登拉也居民长盼4年 · 花园路口将设交通灯

Posted: 29 Jun 2012 05:22 PM PDT


张念群(中)巡视沙登拉也大路花园第6/1路口将置交通灯情况。左起为曾繁道、黄思汉、唐竟发和廖木构。

(沙登29日讯)公共工程部拨款20万令吉,在沙登拉也第6/1路花园路口设置交通灯,以解决地区自高架天桥通车后车流量大幅增加导致车祸频生的问题,沙登拉也居民引颈长盼4年,终于愿望落实。

沙登区国会议员张念群指出,她与当地市议员黄思汉自3·08大选后,即开始向工程部反映及要求改善地区交通系统,包括在车祸频发生的第6/1路口设置交通灯及路拱,以减缓车速。

她说,当时工程部回应是该大路不适合建路拱,但可设置交通灯,可是必须等待拨款申请批下即可安装,结果一等就是4年。

车流量剧增常车祸
(More......)

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


TR1MA -SILAP MATA BN ,RAKYAT MALAYSIA TERTIPU LAGI!

Posted: 28 Jun 2012 10:26 PM PDT


Saya rasa sungguh tertipu bila mengetahui yang bantuan kepada pemandu teksi  baru-baru  ini hakikatnya indah khabar dari rupa. 4 tayar percuma (yang bernilai RM520) dan insurans RM1000 (untuk 100,000 ribu pemandu teksi) yang dijanjikan dalam TR1Ma tidak pergi kepada pemandu  teksi tetapi kepada pemegang atau pemilik permit teksi. 

Seorang pemandu teksi yang sudah 12 tahun membawa teksi baru masuk ke pejabat saya untuk meminta tanda tangan saya untuk borang permohonan  sekolah anaknya. Saya lihat dalam borang tersebut pendapatnnya RM1000 sebulan. dan kerjanya pemandu teksi. Lalu dengan spontan saya mengucapkan tahniah kepadanya kerana dapat 4 tayar baru. Alahai meluap rasa kemarahan saya bila beliau menjawab yang dia tak dapat sebab permit teksi bukan dia punya. Dia menyewa teksi tersebut. Lalu saya tanya siapa yang buat  "maintenance" teksi? Jawapannya dia yang kena buat. Kalau tayar botak siapa ganti? Dia jawab dialah yang gantikan. Habis kenapa dia tidak dapat tayar itu.?? Sebabnya pemandu teksi yang tiada permit teksi tidak diambil kira. They don't count in this program!

Kebanyakan pemandu teksi (DS Najib panggil "hamba moden") tidak memandu teksi sendiri dan tidak mempunyai permit teksi. Sebahagian besar permit di beri kepada orang yang bukan pemandu teksi. Permit ni   disewakan kepada orang lain. Kalau pemegang permit ada kemampuan dia akan membeli kereta teksi dan memandu sendiri teksi tersebut.. Yang tiada permit teksi akan  menyewa teksi (dari pemegang permit atau dari penyewa permit) dan akan membayar sewa harian dan semua penyelenggaraan teksi ditanggung oleh penyewa/pemandu teksi. Hasil kutipan pemanduannya harian perlu membayar sewa, minyak dan penyelenggaraan teksi tersebut. Bakinya barulah dikira pendapatannya. 

Jadi yang mendapat manafaat program TR1MA ini hanyalah pemegang permit teksi dan tak semestinya pemandu teksi. Baucar tayar diberi kepada pemegang permit. Kalau pemandu teksi juga pemegang permit maka dia mendapat manafaat program ini. Jika dia memandu teksi berbelas atau berpuluh tahun pun tapi bukan pemegang permit dan hanya membawa teksi yang disewa tidak berpeluang mendapat manafaat ini. Silap mata BN betul!!! Kalau seseorang mempunyai 10 permit teksi maka beliay akan mendapat baucar bernilai RM5200. 

Jadi syarikat-syarikat yang memegang berpuloh atau beratus permit ini yang sebenarnya meraih keuntungan dari program TR1MA ini. Belum lagi mengenai insurans yang dikeluarkan oleh Menteri Penerangan untuk "pemandu teksi" yang bernilai RM1 juta yang dikatakan mempunyai pelbagai faedah untuk 100,000 pemandu teksi. Di antaranya RM10,000 kalau kematian akibat kemalangan, RM10,000 ketidakupayaan kekal akibat kemalangan, RM500 kos rawatan perubatan akibat kemalangan, RM1500 khairat kematian akibat kemalangan dan  RM1000 khairat kematian biasa. Adakah ini untuk pemegang permit juga yang bukan pemandu teksi? Akhirnya seperti tin kosong juga program insurans TR1MA ini kerana orang yang sepatutnya dapat tidak dapat dan syarikat insurans juga yang untung. Jika pemegang permit yang bukan pemandu teksi yang kemalangan mungkin tidak layak membuat tuntutan. jadi siapa sebenarnya 100,000 "pemandu teksi" yang akan mendapat faedah skim insurans ini?

Bukan main bersorak dan gegak gempita Ahli Parlimen BN memuji Perdana Menteri yang baik hati. Kononnya pemandu teksi yang selama ini menjadi hamba moden akan dibebaskan dari perhambaan ini. TR1MA ini dikatakan satu program jangka masa pendek untuk membantu pemandu teksi. Tapi ia nampaknya lebih kepada program memberi habuan kepada pemegang permit yang sebahagian besar sudah tentu kroni BN. Perancangan jangkamasa panjang yang diumumkan oleh Perdana Menteri    untuk membebaskan pemandu teksi ini daripada perhambaan moden ini hanya dapat dilaksanakan dalam masa 2 tahun lagi.

Kalau kerajaan peka kepada nasib pemandu teksi, mudah sangat untuk membantu mereka. Semua pemandu teksi di daftarkan. Permit diberi terus kepada mereka dan kerajaan membantu mereka mendapat pinjaman untuk membeli teksi sendiri (owner operated taxis). Permit diberi kepada pemandu yang terikat kepada sebuah teksi yang dipunyainya. Sekiranya sebuah teksi dipandu oleh bukan pemiliknya (kecuali dalam keadaan dan situasi tertentu) maka kerajaan berhak  menarik balik permit tersebut. Jadi akan berkurang kes merentir di mana orang yang kaya yang hanya mencari keuntungan atas sewa permit dan teksi. Ini akan membantu pemilikan aset oleh pemandu teksi dan dalam jangkamasa panjang pendapatan mereka akan bertambah apabila bayaran pinjaman sudah habis dibayar kepada pihak bank. Barulah mereka dapat dibebaskan dari perhambaan moden ini. 2 tahun baru kerajaan BN akan dapat membasmikan perhambaan moden setelah memerintah selama 54 tahun. Ya lah bukan senang kroni-kroni nak lepaskan pendapatan atas angin dengan merentir permit mereka. Kalau ini pun pemandu teksi tidak sedar dan tidak faham yang mereka ditipu disiang hari, undilah BN lagi..... 


Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on AJ & Zaharah Zaid brought back the A380! by Makan angin

Posted: 29 Jun 2012 09:12 AM PDT

Daily allowances of RM600 for Uk and RM500 for France also paid for by Airbus? Which planet are you from? There is no such thing as a free lunch. Marketing strategy? Hohoho, how many seats do you think ZZ can sell for us?

Comment on MAS 2011 Report: 2 Exec Directors salaries & benefits RM3,755,000 by Pak Pandir 1

Posted: 29 Jun 2012 09:03 AM PDT

Shareholder
Both your postings are utterly disgraceful. YOUR kind of thinking, and I am sure you are a MAS staff trying to “salvage” a totally untenable situation here, is the kind that has led MAS into the hole it is in today.Am I one of those left out? Hello, did it ever occur to you that anyone with a CONSCIENCE and a sense of right and wrong, and a real love for the Company will NOT want to be on a hoorayhooray trip knowing full well the financial situation the Company is in. In fact, the so-called lucky draw winners at the longservice award dinner would have been quite happy with a joyride to Langkawi, but no, because some of those with YOUR kind of mentality needed to bring them along as well as some Maseu people for good measure as a CONVENIENT EXCUSE for the likes of you to tag along isn’t it? I am glad I haven’t sunk so low as to try to get a free paid holiday from the Company without earning it., and then try to bullshit my way out of it by trying to “justify” it with the lamest and most laughable excuses.
So, YOU must be one of those who was NOT left out, correct? Why don’t you do something more productive like sharing your wonderful experiences, what you saw, where you stayed, what you ate, how you all managed to seat Bigdog in the seat (this you MUST share) etc etc on the MAS website or FB? Then, our REAL shareholders and the Malaysian public, especially the KWAP guys can judge whether there is any worth in bringing this rombongan all the way to LON and Toulouse. After all, isn’t eveything we do these days to be justified with ROIs? So, what exactly is the ROI on this one?

Comment on AJ & Zaharah Zaid brought back the A380! by Clueless AJ

Posted: 29 Jun 2012 07:33 AM PDT

The TOPless Management under AJ and Nanny Danny thought they were buying a bus. They decide to have certain numbers of seats for business class and First Class previously and suddenly they changed their minds.

Reconfiguration cost money and MAS will have to foot a lot of money for this exercise. This is what you get when you have clueless idiots running MAS. MAS is bleeding and they are making it worst by the day.

Thank God that Nanny Danny has finished with MAS at 5 pm today. We don’t have to see his face again but we had to put up with another clueless AJ.

Wonder when this clueless AJ going to throw in the towel and accept the fact that he is just incapable to handle the job.

Comment on AJ & Zaharah Zaid brought back the A380! by Hamid

Posted: 29 Jun 2012 07:19 AM PDT

Wee.
Fuel paid for by Airbus.80 people in the A380 is part of marketing strategies.

Comment on 25-6-2012 Questions Time: “Little Napoleoans in Khazanah are still dreaming about the share swap” by Anonymous

Posted: 29 Jun 2012 07:06 AM PDT

what is there to dig? both non-flight staff who evaluated this has been promoted, one in HC, one in Audit. So how to dig? They are both in places that will GUARANTEE a cover-up for them!

Comment on AJ & Zaharah Zaid brought back the A380! by anti khazanah and maseu!an

Posted: 29 Jun 2012 06:35 AM PDT

She may be very expert in biscuit company but not in airlines. For me she expert in abusing human and never think about employee welfare and their future. Damn you slut… Go back to your biscuit company! This slut and stupid MASEU (who robbed 1 million money from the members) agree some of the cabin crew who already commit their future, transfer in force manner to golden lounge with less allowances and benefits or in other word DOWNGRADED. F..k ZZ! Why dont you transfer to Golden Lounge and work there? Again F..k u ZZ! Where is their job security with MAS as cabin crew?

Comment on MAS 2011 Report: 2 Exec Directors salaries & benefits RM3,755,000 by Shareholder

Posted: 29 Jun 2012 06:23 AM PDT

If this is the kind of response from an MAS Staff, it is no wonder that MAS is in the state it is in today.

You must be one of those left out.

Comment on AJ & Zaharah Zaid brought back the A380! by Kathy

Posted: 29 Jun 2012 06:21 AM PDT

Oooiiit! Apa big dog buat di situ. Sah Sudah kena beli.

Comment on MAS 2011 Report: 2 Exec Directors salaries & benefits RM3,755,000 by Mas mampus

Posted: 29 Jun 2012 06:10 AM PDT

Good one pandir. Hey MNY tak faham ke BORROWED money. AJ memang hampas.

Comment on MAS 2011 Report: 2 Exec Directors salaries & benefits RM3,755,000 by Pak Pandir 1

Posted: 29 Jun 2012 05:50 AM PDT

You must be the stupidest shareholder in MAS if not the whole universe if you MISS the point. The point here is not only who were brought along for the hooray-hooray, the POINT here, stupid, is the senseless spending of BORROWED money! So what if the union came along? Hello, may I ask WHICH union? MASEU of course, as a REWARD for signing the CA when the battle was in full swing to unwind the Share swap thus giving AJ the chance to LIE to Parliament that the staff were all behind him because the CA already signed. And by bringing the Maseu people, that was such a convenient excuse for the incompetent HC guys to go also, isnt it?
Is that what you meant by “deserving” staff? You know what all staff deserve? We deserve to be spared the kind of nonsense you are sprouting, we deserve to see management walk the talk, if we are bleeding , STOP these kind of leakages, we deserve to be given credit for the BRAINS that we have to be able to see through your nauseating spin OK?
You must be one of the “friendly” shareholders planted by MAS management to sit in the AGM and to quickly raise you hands to second any motion isn’t it? Whilst the majority of the share-holders were doing their DUTY and gasak-ing the Board, you must have been in a corner waiting for the cue to raise your hands only, is it? Shame on you! You dont even deserve the bottle of water or the hand towel – give it back to MAS, right now!

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


Ancaman DR Kassim Ahmad Terhadap Anwar Ibrahim : Nilai Rendah Seorang Sarjana Melayu

Posted: 29 Jun 2012 04:54 AM PDT

Tiada perkara yang memalukan nilai intelektual yang dijulang tinggi dalam masyarakat, apabila seorang sarjana mencerca seseorang yang lain apatah lagi dengan mengancam menggunakan kata-kata yang mencerminkan kerendahan nilai diri sendiri.

Terdorong dengan ucapan 'separa sedar' yang dikeluarkan oleh Dr Kassim Ahmad, Kelab Anwar Ibrahim (AIC) percaya wujud sesuatu yang tidak kena pada nilai diri Dr Kassim sehingga sanggup mengeluarkan kenyataan supaya Dato Seri Anwar Ibrahim digantung kerana dituduh mengkhianati rakyat.

Malah dalam wawancara itu, Dr Kassim turut menghina himpunan rakyat pada 1998 yang diketuai oleh Dato Seri Anwar Ibrahim sebagai perhimpunan ala Nazi, dan sekaligus menafikan hak rakyat untuk berhimpun dan menyatakan ekspresi terhadap kebobrokkan yang berlaku dalam negara.

AIC menyelar dan mengutuk sekeras-kerasnya kenyataan Dr Kassim Ahmad ini dan kecewa kerana merasakan perkara ini hanya berpaksi kepada kemarahan peribadi dan memuaskan hati sendiri semata-mata, Tuduhan bahawa Dato Seri Anwar Ibrahim sebagai dalang yang mengarahkan pengharaman buku tulisannya adalah satu lagi rungutan tidak berasas.

AIC hairan bagaimana seseorang yang terpelajar, dan masak dengan susur galur politik negara boleh dipergunakan sewenang-wenangnya untuk kepentingan politik orang lain. Sebagai mantan Presiden sebuah parti Sosialis, Dr Kassim Ahmad tidak mendapat tempat yang sewajarnya dalam politik Umno apabila menyertai parti itu kemudiannya dan inilah faktor utama yang mendorong kekecewaannya.

MUHASABAH DIRI DAN HIDUP DALAM REALITI

Dr Kassim Ahmad sewajarnya bermuhasabah diri dan hidup dalam kenyataan bahawa tidak ada sesuatu yang sempurna dalam kehidupan sebagai ahli akademik dan politikus. AIC sebagai suara anak muda ingin menolak kebencian yang cuba ditanam oleh Dr Kassim Ahmad bukan sahaja kepada Dato Seri Anwar Ibrahim, tetapi juga kepada mana-mana individu politik di negara ini.

Sebagai seorang sarjana, Dr Kassim Ahmad harus sedar bahawa beliau sudah diberi peluang yang banyak untuk membuktikan kajian serta pandangannya. Beliau , pada 26 tahun yang lalu telah diberi ruang berdebat dengans seorang lagi tokoh iaitu Dr Ahmad Awang namun gagal meyakinkan umum tentang ideanya yang jelas menolak hadis.

Hiduplah dalam realiti bahawa tidak ada salahnya mengakui kesilapan diri, sebaliknya mengembalikan realiti itu untuk menyumbang kepada pembangunan masyarakat yang lebih baik. Tindakan dan amarah Dr Kassim Ahmad tidak menyumbang satu apa pun ke arah kebaikkan negara, tetapi inilah punca perpecahan dan kegoyangan intelektual yang akan menular dalam masyarakat.

Jika seorang sarjana boleh mengeluarkan satu kenyataan dan ancaman dahsyat, maka tidak hairan negara akan melahirkan generasi yang lebih tersasar pemikiran dan waktu itu Dr Kassim Ahmad pasti termenung memikirkan bahawa inilah jasa yang beliau taburkan dalam benih pembentukkan bangsa.

AIC dengan tegas menolak segala ancaman dan kenyataan keras Dr Kassim Ahmad, dan tidak apologetik untuk mengkritik tindakannya. Sebagai generasi baru, AIC tidak memilih untuk kagum dengan kelantangan Dr Kassim Ahmad yang tiada standard, malah akan melawan sekeras-kerasnya politik dan kenyataan kebencian yang serupa.

AIC percaya seseorang ahli akademik dan sarjana akan datang boleh menjadikan Dr Kassim Ahmad sebagai satu rujukan bahawa tidak semua perkara yang kita lakukan boleh dan berupaya menjadikan diri kita sebagai betul, sesekali berpijaklah di realiti dan terimalah kekalahan pemikiran sebagai pedoman.

GENERASI PENGGERAK ZAMAN

SAIFUDDIN SHAFI MUHAMMAD
Presiden
Anwar Ibrahim Club
Malaysia

Saman Anwar Terhadap Khairy Didengar 14 Dan 20 Nov

Posted: 29 Jun 2012 01:33 AM PDT

KeadilanDaily

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memberi keterangan dalam kes saman RM100 juta beliau terhadap Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar pada November depan.

Ia berhubung perkataan berunsur fitnah oleh Khairy yang dimuat naik dalam beberapa laman web menerusi klip video.

Mengikut sebuah portal, peguam J Leela, yang mewakili Anwar memberitahu, Ketua Umum KEADILAN itu dan seorang wartawan akan dipanggil memberi keterangan dalam perbicaraan tersebut.

Leela dipetik berkata, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Hue Siew Kheng menetapkan 14 dan 20 November untuk mendengar kes saman itu selepas bertemu beliau dan peguam Faizal Faiz, yang mewakili Khairy, di dalam kamarnya, hari ini.

Katanya, hakim turut memerintahkan kedua-dua pihak supaya memfailkan ringkasan kes, senarai saksi dan isu yang akan dibicarakan.

Anwar memfailkan saman berkenaan pada 7 Mac 2008 dengan mendakwa Khairy, ketika itu Naib Ketua Pemuda Umno mengeluarkan kata-kata berunsur fitnah dan menyebabkan klip video bertajuk 'Anwar and Kin No Threat', dimuat naik dalam beberapa laman web, termasuk Malaysiakini.

Anwar memohon RM100 juta dalam ganti rugi teruk dan teladan, selain relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

PKR Wants Probe on Ampang LRT Job Award

Posted: 29 Jun 2012 12:38 AM PDT

The Malaysian Insider

PKR has demanded that the prime minister be investigated for alleged criminal breach of trust and abuse of power in the awarding of a RM960million contract for the Ampang Light Rail Transit (LRT) extension project.

The party's chief strategist, Rafizi Ramli, told reporters today that he has "solid, documentary proof" that Datuk Seri Najib Razak intervened in the awarding of the contract, and has lodged a police report against the PM.

"What really alarmed us is that the prime minister himself has decided to give it to the George Kent consortium. We have solid proof in the form of documentary evidence that the PM has intervened and reversed the committee's decision," Rafizi said.

PKR had previously questioned a Business Times report that a George Kent Bhd joint venture could win a RM960 million contract for the Ampang LRT extension project, saying the consortium was knocked out in the bidding process.

Rafizi had said on June 22 he "can expose that George Kent is not the consortium who was chosen in Prasarana's open tender process" despite the speculation in the business daily.

The Malaysian Insider reported this morning that the speculated winner of the Ampang LRT system works, the George Kent consortium, was one of three bidders which failed both the technical and commercial evaluation for the RM960 million contract.

Sources told The Malaysian Insider that only five of the eight bidders passed the technical and commercial evaluation stage but project owner Syarikat Prasarana Negara Bhd (SPNB) finally recommended one of the two South Korean consortiums in the running — PDA Consortium — as the other consortiums were said to not have complied with all conditions.

PKR officials have shown copies of official documents to the press, showing that the Ministry of Finance's (MoF) Acquisition Committee, which met this January 25, had decided to award the contract to Balfour Bratty Invensys Consortium. The committee is the highest decision-making body in the MoF and is chaired by Najib himself, who is also finance minister.

"The prime minister knows that certain decisions made on the committee level would have proven what we are saying is right.

"We will drag this issue, more and more proof is coming," Rafizi added.

Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Melaka

Posted: 29 Jun 2012 12:25 AM PDT

Merdeka Rakyat
1 Julai 2012 (Ahad)

1) 5.00 – 6.30 ptg – Hi- Tea di Kampong Lekuk, Masjid Tanah

2) 7.15 mlm – Solat & Tazkirah Maghrib

Lokasi : Balai Islam, Bukit Rambai

3) 8.00 – 12.00 mlm – Jamuan Makan Malam

Lokasi: Dewan Pay Fong, Jalan Kubu, Melaka

Penceramah:
i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii. YB Dato' Mahfuz Omar
iii. YB Anthony LokeSiew Fook
iv. YB Goh Leong San
v. YBhg Adli Zahari
vi. YBhg Datin Paduka Tan Yee Kew
vii. Sdr Shamsul Iskandar Mohd Akin

4) 9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana – Merdeka Rakyat

Lokasi: Pejabat, Jalan Bukit Piatu,

Penceramah:
i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii. YB Dato' Mahfuz Omar
iii. YB Anthony Loke Siew Fook
iv. YBhg Shamsul Iskandar Mohd Akin

Tiada Rahsia Scorpene Yang Bocor, Kata Zahid Walau Ada 133 Dokumen Perancis

Posted: 28 Jun 2012 03:39 PM PDT

Malaysia Chronicle

Kerajaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menafikan rahsia tentera laut telah dijual oleh kawan karibnya Razak Baginda kepada vendor Perancis DCNS semasa pembelian kontroversi Malaysia ke atas 2 kapal selam Scorpene.

Tetapi penafian daripada Menteri Pertahanan Ahmad Zahid Hamidi kurang jujur lalu dia segera digera oleh ahli parlimen pembangkang.

“Melihat kepada cara Zahid membacakan penafian yang diarahkan dari kementerian itu, dia tidak bersungguh-sungguh untuk memberi maklumbalas. Ini merupakan pengkhianatan. Ia tidak mencukupi. Jika dia serius, dia akan memerintahkan penyiasatan berskala penuh ke dalam perkara itu dan mendedahkah hasil penyiasatan kepada awam. Apabila ini tidak dilakukan, ia menunjukkan betapa mencurigakan dan serius masalah ini, ” Ahli Parlimen PKR Batu Tian Chua berkata kepada Malaysia Chronicle.

Tidak tahu- Zahid

Sebagai respon kepada pertanyaan daripada Ahli Parlimen PKR Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, menteri pertahanan telah memberitahu Parlimen bahawa tiada maklumat bocor tentang penilaian kapal selam Scorpene yang berharga RM7.3 bilion walaupun dokumen mahkamah mendakwa sebaliknya dalam perbicaraan kes rasuah yang sedang berlangsung di Paris.

“Pada pengetahuan kementerian itu, sehingga kini tiada maklumat yang dikesan telah dibawa keluar dari Malaysia. Kementerian Pertahanan tidak mempunyai maklumat mengenai dakwaan kononnya dokumen rahsia yang dijual oleh Terasasi (Hong Kong) kepada Thint Asia (Thales Antarabangsa) dikatakan bernilai € 36000000 (RM142 juta),” kata Zahid di Dewan pada hari ini.

Dia juga menafikan sebarang pengetahuan tentang urusan antara kedua-dua syarikat, dimana yang kedua telah membentuk sebuah syarikat usahasama dengan DCNS Perancis syarikat persenjataan gergasi untuk membina dua buah kapal, kerana kerajaan tidak berurusan terus dengan mana-mana syarikat semasa pembelian.

“Kenyataan oleh ahli parlimen Lembah Pantai bahawa kedua-dua kapal selam Scorpene telah dibeli dari Thales International adalah tidak benar,” kata Zahid, yang juga Ahli Parlimen Bagan Datok,.

Tekanan yang besar

Malah, ada adalah tekanan besar daripada pentadbiran Najib ke atas kes Scorpenes kerana Najib sendiri dan sekutunya Razak Baginda merupakan suspek utama dalam perbicaraan Perancis untuk menentukan jika DCNS telah membayar beratus-ratus juta euro dalam bentuk sogokan yang menyalahi undang-undang untuk menjamin perjanjian dimenterai.

Najib merupakan menteri pertahanan yang meluluskan pembelian, manakala Baginda menjadi perunding dalam mementerai perjanjian dengan firma Perancis itu. Walaupun ramai yang membantah kerana kos yang terlalu tinggi dan ketidaksesuaian kapal selam untuk perairan cetek pantai Malaysia, Parti pemerintah Umno yang deketuai Najib meluluskan juga pembelian itu.

Walaupun terdapat usaha oleh media arus perdana kawal Umno untuk memberikan gambaran lain ke atas kes itu, iatu ianya sebagai kempen memburuk dan menjatuhkan Najib, polis Perancis telah menjumpai bukti daripada dokumen yang disita daripada DCNS yang menunjukkan bahawa sememangnya terdapat rasuah diperingkat tertinggi. Pegawai-pegawai tertinggi Malaysia dan Umno telah dikatakan mendapat manfaat daripada wang haram itu.

133 dokumen mahkamah – jawab Najib Razak!

Hanya beberapa hari lalu, 133 dokumen-dokumen ‘rahsia’ yang telah dieliti oleh mahkamah Perancis didedahkan kepada umum (baca 133 dokumen-dokumen rasmi BUKTIKAN rasuah Scorpenes BENAR: Beri maklumat tentang Altantuya).

“Terdapat keraguan di Malaysia jika dokumen-dokumen ini benar-benar wujud, dan kisah rasuah direka oleh pakatan pembangkang Pakatan Rakyat. Ini adalah bukti bahawa ia memang wujud. Pembaca yang memahai Perancis boleh membacanya pada bila-bila masa sahaja,” dipetik dari Asiasentinel yang menerbitkan dokumen. Klik di sini untuk melihat dokumen-dokumen

“Dokumen yang telah dihantar tanpa nama pengirim ke Asia Sentinel kerana kegigihan kami dalam membukukan kisah kapal selam sejak Oktober 2006, apabila Altantuya Shaariibuu, wanita Mongolia berusia 28 tahun dan berkerja sebagai penterjemah, telah dibunuh di kawasan hutan di pinggir bandar Shah Alam dan mayatnya telah diletupkan dengan bahan letupan C4.”

Altantuya Shaariibuu adalah bekas kekasih Razak Baginda yang bersamanya semasa rundingan Scorpene. Dia telah dibunuh di Malaysia pada tahun 2006 oleh 2 bekas pengawal peribadi Najib dalam perbicaraan yang diulas pegawai AS yang berada di sini sebagai tidak adil, berdasarkan Wikileaks.

Kedua-dua pengawal peribadi itu telah dijatuhi hukuman gantung tetapi persoalannya ialah, siapa yang mengarahkan mereka membunuh wanita itu?

Perbicaraan di Perancis

Perbicaraan di Perancis diadakan selepas NGO Malaysia membuat aduan terhadap DCNS atas dakwaan rasuah meibatkan pegawai-pegawai Malaysia atas pembelian Scorpenes.

Jika didapati bersalah, DCNS mungkin perlu membayar pampasan kepada rakyat Malaysia untuk harga yang tinggi akibat rasuah yang dibayar kepada pegawai-pegawai lain. Ia juga akan memberi tekanan kepada pentadbiran Najib untuk akhirnya mengadakan siasatan ke atas pembelian yang mencurigakan ini.

Suaram memfailkan aduan pada 2010 selepas gagal mendapatkan pihak berkuasa tempatan termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk mengambil tindakan. Seorang hakim siasatan telah dilantik dan perbicaraan di Paris bermula pada awal April.

French Probe Did Unearth Scorpene Links to Altantuya

Posted: 28 Jun 2012 04:37 AM PDT

Malaysiakini
 
While news reports had it that French prosecution papers disclosed that Altantuya Shaariibuu had never entered France, none mentioned that a witness had claimed that a Malta company paid for her travels with political analyst Abdul Razak Baginda.

During an interview between Paris-based submarine maker DCNS former financial director Gérard-Philippe Menayas and French police, it was revealed that Gifen paid Razak’s travel expenses with his interpreter “Madam Altantuya Sharibuu”.

According to Menayas, a Mr Jean-Marie Boivin from Thales International told him that a Mr Souvageot from Armaris asked him to take charge of Razak’s expenses via Gifen as his firm could not do it.

According to news reports, Boivin set up Gifen in Malta – or such companies were established in different countries – to dodge Organization for Economic and Social Development (OECD) rules that made such transactions a crime.

“I asked for confirmation from Christian de Bearegard, the person-in-charge of the management of marketing companies at DCNI but he told me that he didn’t know of such a request,” Menayas told French police.

“Mr. Boivin confided in me in 2005-2006 or about 3 years after the event, during our frequent meetings,” he added.

These details were revealed in the French police investigation papers document 136 (pages 8-11) of 153 which have been translated into English and released online by the Asia Sentinel.

How funds were channeled

Gifen was allegedly one of the companies which transferred funds up to Euro800 mil (RM3194 mil) to Perimekar Sdn Bhd (€550 million (RM2,195mil ) and Terasasi (€150 million (RM599 mil ).

Thales and Amaris were subsidiaries of DCNS which dealt with the Malaysian counterpart on the sales of the submarines.

The two Malaysian companies based in Hong Kong are owned by Razak and his family, who have close links to Prime Minister Najib Razak.

Razak (left) was charged with Altantuya’s murder in 2006 but acquitted without his defense being called while two of Najib’s former bodyguards are facing the hangman’s noose for her causing death.

Najib was then deputy prime minister and defence minister overseeing the purchase of the two scorpene class submarines in a RM7.3 billion deal with DCNS inked in 2002.

Meanwhile, Suaram director Cynthia Gabriel responded to an article on Free Malaysia Today (FMT) headlined ” French probe: Altantuya never entered France”.

Gabriel said that while FMT took information from document 54, the news portal did not report another important piece of information from the same document, which read:

“Noting in particular that a person by the name of SHAARIYBUU Bayasgalan born on 26 February 1979 in Mongolia was issued a temporary residency card on the French territory valid from 27 August 2004 to 26 November 2004. The address declared was 18 rue Houdon in Paris 18.”

Altantuya very much involved

Gabriel (right) said it has become very likely that Atantuya has travelled under a different name, saying that Suaram finds the report on FMT “misleading and insincere”.

She added that document 136 also quoted Menayas as saying that Boivin mentioned the Malta company as paying for Razak and Altantuya’s travels.

“So it has become quite clear that Altantuya was very much involved in the Scorpene Scandal, and has even supporting facts to show that she was indeed in France,” said Gabriel.

“The question that begs to be answered now is what was her real role in the entire negotiations?” she asked.

Gabriel urged the government to stop the “denial game” and provide proper answers to the questions that have been piling up from the latest revelations of the Scorpene inquiry.

Suaram has filed a court case in France against DCNS for allegedly paying illegal commissions to top Malaysian officials involved in the submarine sales.

SPRM Pantas Siasat Rafizi Isu PM Campur Tangan Tender

Posted: 27 Jun 2012 10:56 AM PDT

Malaysiakini

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyoal siasat pengarah strategi PKR Rafizi Ramli malam ini susulan pendedahannya berhubung dakwaan campur tangan perdana menteri dalam projek sambungan LRT Ampang bernilai RM1 bilion.

Menurut peguamnya N Surendran, empat pegawai suruhanjaya itu mengambil keterangan Rafizi selama 15 minit di ibu pejabat PKR di Tropicana kira-kira jam 8 malam.

Peguam itu berkata, siasatan berkenaan bertujuan memastikan satu laporan Malaysiakini yang mengutip kenyataan Rafizi di sidang medianya pagi ini.

Rafizi mendakwa Datuk Seri Najib Abdul Razak mengutamakan sebuah syarikat yang membida dengan harga lebih tinggi.

Rafizi dalam pendedahannya mendakwa, pada mulanya Kementerian Kewangan menganugerahkan kontrak itu kepada Konsortium Balfour Beatty-Invensys, berdasarkan keputusan mesyuarat Jawatankuasa Perolehan Menteri Kewangan (JPMK).

Sedangkan, dakwa Rafizi, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak minggu lepas melahirkan hasrat menganugerahkannya kepada Konsortium George Kent, seperti dilaporkan media.

Keputusan itu didakwa bertentangan dengan keputusan JPMK – jawatankuasa tertinggi Kementerian Kewangan dan dipengerusikan sendiri oleh Najib – yang bersidang pada 25 Januari 2012.

Lim Kit Siang

Lim Kit Siang


Bad start Mr Chief Secretary

Posted: 29 Jun 2012 01:09 AM PDT

— Lim Teck Ghee The Malaysian Insider Jun 29, 2012 JUNE 29 — In his first public interview since assuming the position of Chief Secretary to the Government, Dr Ali Hamsa said all the politically correct and bland things that one expects from someone eager to show Malaysians that he is up to the challenge [...]

Implications of rebasing and revising our national accounts

Posted: 28 Jun 2012 11:42 PM PDT

— Ong Kian Ming The Malaysian Insider Jun 27, 2012 JUNE 27 — Something interested happened to our national economy in May 2012. Our per capita Gross National Income (GNI) increased from RM29,094 to RM29,661. Our GDP increased from RM853 billion to RM881 billion and our GNI increased from RM831 billion to RM859 billion. And [...]

Kingmakers in GE13 are not the Chinese voters but all Malaysian voters, whether Malays, Chinese, Indians, Kadazans or Ibans to unite and bring about peaceful transition of federal power to end corruption, cronyism and abuses of power

Posted: 28 Jun 2012 10:25 PM PDT

Former Prime Minister Tun Dr. Mahathir Mohamad is up to his past mischief yesterday when he played the race card to create racial suspicion, mistrust and fear in his effort to save UMNO and Barisan Nasional from being voted out of Federal power in the 13th general election and replaced by Pakatan Rakyat. Saying that [...]

Ambiga ‘ayam tambatan’ kepada transformasi pilihanraya negara

Posted: 28 Jun 2012 12:00 PM PDT

— Aspan Alias The Malaysian Insider Jun 28, 2012 28 JUN — Datuk Ambiga Sreenevasan, Pengerusi bersama Bersih 3.0, sudah menjadi seorang yang paling popular dan beliau sudah pasti menjadi seorang yang "of consequence" dalam politik negara kini. Ambiga bukan seorang ahli politik dan beliau tidak bercadang dan terfikir untuk berkecimpung dalam arena yang beliau [...]

DUN BUKIT PAYONG

DUN BUKIT PAYONG


Pas terus bangkit ‘mood’ rakyat

Posted: 28 Jun 2012 06:10 PM PDT


Pas terus bangkit 'mood' rakyat

KUALA TERENGGANU – Pas terus membangkitkan 'mood rakyat' ketika ini melalui beberapa siri program yang telah dan sedang dilaksanakan untuk memastikan tahap keyakinan dan sokongan golongan muda bertambah menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Ketua Pemuda Pas Negeri Terengganu, Mohd Nor Hamzah berkata, ia bermula dengan moto Pas Ganti Umno (PGU) yang diikuti beberapa program, antaranya Jelajah PGU 1.0 di Kemaman, PGU 2.0 di Jertih dan PGU 3.0 di Kuala Terengganu.

Menurutnya, kelangsungan itu diteruskan dengan sambutan Himpunan Hijau ke Putrajaya di Stadium Darul Aman, Kedah dan terbaru Ekspresi Hijau Anak Muda Ke Putrajaya anjuran Dewan Pemuda Pas Pusat yang diadakan di Terengganu.

"Kali ini kita akan adakan di peringkat negeri Terengganu bagi mengumpul seluruh petugas dan ahli Pemuda bagi menggerakkan kerja Pemuda dan menggerakkan 'mood' rakyat dan generasi 'Y' agar mereka dapat membuat perubahan.

"Kita akan gunakan satu moto iaitu 'Pakat Pangkoh Pas, Boh'. Kita ajak anak-anak muda kali ini ubahlah Umno-BN yang telah lama memerintah lebih daripada 50 tahun," katanya ketika berucap sempena program makan malam meraikan peserta Himpunan Bersih 3.0, di sini.

Hadir sama, Naib Ketuanya, Kamaruzzaman Abdullah dan Setiausahanya, Muhammad Zaidan Abdullah.

Mohd Nor yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Payong turut yakin golongan muda akan terus bersama pembangkang sebagaimana kehadiran yang memberangsangkan dalam program-program terdahulu.

"Kita tengok Himpunan Hijau ke Putrajaya yang diadakan di Kedah itu 80 peratus adalah anak-anak muda. Begitu juga dengan Himpunan Aman Bersih 3.0 'Duduk dan Bantah' adalah terdiri di kalangan anak-anak muda.

"Saya yakin Himpunan Hijau ke Putrajaya peringkat negeri Terengganu juga akan mendapat sokongan anak-anak muda," katanya.

Beliau berkata, pihaknya menganggap pilihan raya sudah hampir dan mengharapkan menonjolkan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk memimpin Malaysia Baru.

Program Himpunan Hijau PAS Ganti Umno

Posted: 28 Jun 2012 06:07 PM PDT

Pakat Mari Ramai-Ramai


Piow With You 文标与你

Piow With You 文标与你


教育部未来应该以一站式的方法处理转科系或转校申请

Posted: 29 Jun 2012 02:44 AM PDT

 
 
图:黄文标为数位学生上诉成功转科系后,也希望教育部能够改善转校和转科系课题。
 
行动党德彬丁宜区州议员黄文标对本月初刚开学的部分中六生,面对转科系问题。
呼吁教育部未来需要以一站式的方法处理转科系或转校申请,以免学生与家长浪费不必要
的时间和精神。

也是行动党霹雳州副秘书的他,今天在霹雳州教育局领取他为中六生成功转科系的信函后。表
示教育局把转科系和转校申请分开到州和县教育部。导致学生家长分头在学校和两个教育部门
而奔波。而且教育部也选择性发出申请结果的信函,使到不获得批准者要上诉时没有当局信函
为上诉附件。

他建议教育部以后应该更有规格的处理这些问题,如设立一站式部门,以让学生家长能够直接
和短暂时间办妥事情。而非每次都要人民代议士或社会有名气人士出面,才来赏脸处理问题,
此官僚风气的处理文化,除了必需去除,也需要以专业的模式来取代。

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


BB Plaza: Hilang satu lagi aset bumiputera

Posted: 29 Jun 2012 12:43 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) berasa kesal dan kecewa dengan tindakan kerajaan yang ingin merobohkan bangunan Bukit Bintang Plaza (BB Plaza) bagi memberi laluan kepada projek pembinaan stesen MRT.

Ketuanya, Kamaruzaman Mohamad berkata, BB Plaza merupakan aset kepada UDA Holding yang rata-ratanya mempunyai 60 peratus penyewa di kalangan orang Melayu.

Apatah lagi, ujarnya UDA itu sendiri bertujuan untuk membantu golongan usahawan bumiputera.

Menruutnya, BB Plaza yang telah berusia 33 tahun ini juga bukan sahaja sebagai pusat beli belah yang berkedudukan strategik malahan menjadi tumpuan pelancong samada tempatan mahupun antarabangsa.

"DPPWP melihat dengan perobohan bangunan BB Plaza ini, bagaikan menabur pasir ke dalam periuk nasi para peniaga Melayu/Bumiputera di sini.

"Bagaimanakah nasib para peniaga ini nanti?," ujarnya dalam satu kenyataan.

Tambahnya, tempoh pembinaan Stesen MRT di tapak BB Plaza itu pula memakan masa selama 5 tahun.

Katanya, walaupun terdapat cadangan usaha beberapa pihak untuk membangunkan semula BB Plaza, persoalannya ialah mampukah para peniaga Melayu menampung kos sewa yang mahal.

Sebelum ini, ujar beliau UDA telahpun menjual 2 asetnya paling bernilai iaitu Plaza Warisan dan UO Superstore.

Aset-aset itu, tambah Kamaruzaman telah memberikan keuntungan kepada UDA yang menjaga golongan usahawan Melayu.

Kini, katanya BB Plaza pula ingin dilupuskan.

"Di manakah peranan kerajaan UMNO BN yang kononnya ingin menjaga hak dan keistimewaan orang Melayu?" tanya beliau.

DPPWP, katanya difahamkan bahawa laluan pembinaan stesen MRT yang asal tidak melibatkan bangunan BB Plaza.

Hanya apabila tidak mampu membayar pampasan, maka aset orang Melayu ini dikambinghitamkan, ujarnya.

Justeru, kata beliau DPPWP mendesak agar kerajaan mengkaji semula dan menarik balik cadangan merobohkan bangunan BB Plaza demi survival pengusaha-pengusaha Melayu di Kuala Lumpur.

"Kita tidak menolak sebarang usaha untuk membangunkan dan memajukan bandar Kuala Lumpur ini tetapi janganlah sehingga menindas sesetengah pihak terutama peniaga-peniaga bumiputera yang masih memerlukan bantuan untuk terus bersaing dengan peniaga-peniaga lain," katanya.

Harakah Daily

'Masuk PAS kerana prinsip, rezeki Allah tentukan

Posted: 29 Jun 2012 12:42 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Menyertai parti PAS bukanlah satu keputusan yang mudah bagi hero filem Leftenan Adnan, Hairie Othman malah beliau mengakui tindakan yang diambilnya itu mengundang risiko dalam dunia lakonannya yang diceburi selama 20 tahun ini.

Bagi Hairie, keputusannya hari ini adalah keputusan yang paling tepat walaupun beliau yakin akan hilang pekerjaan selepas menyertai PAS.

"Nak masuk Umno ramai yang berani, nak masuk PAS satu keputusan kena fikir lama-lama. Kalau nak masuk Umno tidak jadi isu. Kalau masuk PAS habis!!

"Masuk PAS? Nak makan apa? Saya yakin yang bagi rezeki kepada saya bukan BN tetapi Allah Taala. Saya dapat rasa dan saya yakin," ujar beliau ketika berucap dalam forum Artis Berpolitik: Sekadar Glamor atau Kerana Prinsip? anjuran Akademi Pak Sako di Dewan Himpunan Cina KL-Selangor.

Malah Hairie mengakui sejak menyertai PAS beliau tidak lagi menerima tawaran berlakon dan keadaan ini seperti sudah dijangka namun tidak sekali-kali mematahkan semangatnya untuk bersama-sama parti pimpinan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Justeru, pelakon berusia 41 tahun ini memberitahu beliau mungkin tidak akan meneruskan kerjaya sebagai pelakon selepas ini.

"Saya tanya orang ramai dalam Himpunan Hijau, selepas ini saya nak buat apa? Nak mana apa? Mereka ramai-ramai jawab, apa lagi ceramahlah!" ujarnya.

Hairie juga tidak bimbang kehilangan kerjayanya sebaliknya beliau kini sedang giat aktif memenuhi undangan-undangan ceramah di merata tempat.

"Dari hari ini hingga bulan puasa, jadual ceramah saya penuh. Dan lepas raya pun saya ada 'job' (ceramah) lagi," katanya.

Bagaimanapun, Hairie menolak dakwaan bahawa penyertaan artis dalam dunia politik hari ini kerana tidak dapat projek dan kerjaya yang semakin malap.

"Sekarang ini saya rasa lebih popular, kalau dulu rakan 'facebook' saya hanya 4000, hari ini rakan saya mencecah 12 000, naik mencanak dan orang lawat laman saya itu dekat 200,000. Tidak popularkah itu?" tegas beliau.

Turut hadir sebagai panel ialah Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Parit Sulong yang juga merupakan penulis lirik lagu Awan Nano, Hasmi Hashim atau popular dengan nama pena, Budi Hikayat. Serta wakil daripada parti UMNO iaitu Presiden Persatuan Seniman, pelakon Zed Zaidi.

Bercakap di hadapan hampir 100 hadirin, Hairie yang mewakili parti PAS berkata keputusannya untuk menyertai parti berkenaan bukan kerana meraih populariti sebaliknya ia adalah prinsip.

Jelasnya, untuk mengejar glamor lebih sesuai berada dalam bidang seni bagaimanapun ia menjadi satu kelebihan memandangkan beliau adalah seorang pelakon.

"Secara dasarnya kalau kita bercakap soal politik mestilah atas dasar prinsip. Saya ni masih baru jer lagi dalam dunia politik. Saya pilih untuk menyertai parti atas dasar prinsip. Perjuangan PAS berlandaskan Islam. Pada mulanya tujuan saya adalah mahu mengubah diri daripada kurang baik kepada menjadi seorang insan yang lebih baik. Jadi saya merasakan parti PAS sesuai dengan jiwa saya", hujah Hairie.

Hairie juga merelakan PAS menggunakan khidmatnya untuk berkempen bagi menarik ramai undi dalam pilihan raya nanti.

"Saya rela membenarkan rakyat menggunakan khidmat saya untuk tawan Putrajaya," tegasnya yang merasakan tidak timbul isu artis dijadikan alat politik.

Harakah Daily

Mohon maaf kepada Ambiga, bukan BN

Posted: 29 Jun 2012 12:41 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad menyifatkan penarikan balik kenyataan 'gantung Ambiga' oleh Datuk Mohamad Aziz semalam sebagai 'tidak cukup'.

Katanya, alasan ahli parlimen Sri Gading itu yang menarik balik kenyataannya itu 'jika menyinggung perasaan pemimpin rakan-rakannya dari MIC atau PPP', dilihat tidak tepat kerana yang menjadi mangsa ancaman adalah Pngerusi Bersih, Datuk S. Ambiga sendiri.

"Ringkasnya, saya tidak boleh terima sama sekali penarikan balik kenyataannya begitu sahaja.

"Saya kira sebutan atau kritikannya itu tidak boleh diambil ringan sehinggalah beliau sendiri membuat permohonan maaf secara terbuka dan menerangkan hal sebenar kepada Ambiga," katanya.

Dzulkefly yang juga AJK PAS Pusat berkata, Mohamad sepatutnya membuat permohonan maaf secara terbuka dan menjelaskan hal sebenar kepada Ambiga mengenai ancaman yang didakwa beliau.

Ini kerana mengancam 'digantung seperti Ma'unah' kata Dzulkefly, satu kenyataan yang sangat serius dan menyinggung keharmonian kaum.

Katanya Dato Ambiga juga dilihat sebagai ikon bukan sahaja bagi kaum India tetapi masyarakat sivil dan rakyat yang pro-perubahan.

"Menyamakan tindakan Bersih 3.0sama dengan Ma'unah yang setaraf dengan pendurhakaan kepada Agung dan wajar dihukum gantung adalah sesuatu yang memburukkan lagi imej Umno-BN yang tersedia tercalar di kacamata kaum India.

"Nyata MP Umno ini, tidak memahami ruang-lingkup tindakan demokrasi (hak bersuara, berpersatuan dan berhimpun) adalah hak yang bukan sahaja dizinkan bahkan dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan," katanya.

Harakah Daily

Shabery Cheek bakal MB Terengganu?

Posted: 29 Jun 2012 12:39 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dikatakan sedang merancang untuk melantik Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek (gambar) sebagai Menteri Besar Terengganu selepas pilihan raya umum nanti.

Ini kerana, beliau dianggap faktor pengimbang antara dua kem Umno yang bergaduh di Terengganu sekarang iaitu Kem Datuk Seri Idris Jusoh dan Kem Datuk Ahmad Said.

Shabery, bekas orang kuat Tengku Razaleigh Hamzah dikatakan tidak memihak di dalam kedua-dua kem itu.

Selain Shabery, turut disebut adalah nama anggota Parlimen Hulu Nerus, Datuk Nasir Ibrahim Fikri.

Namun, Harakadaily difahamkan, istana Terengganu masih mahukan Ahmad Said kekal sebagai MB.

Di pihak PAS pula, lain ceritanya. Walaupun Shabery pernah aktif di dalam PAS sebelum menyertai Umno, beliau dianggap tidak akan mengubah apa-apa di Terengganu.

Biarpun Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Shabery Cheek dikatakan bakal menjadi Menteri Besar Terengganu, bagi PAS ia tidak memberi jaminan Terengganu akan lebih baik.

Selagi dasar pentadbiran Umno dan Barisan Nasional masih dipenuhi dengan rasuah, kronisme, nepotisme, sesiapapun yang menggantikan Datuk Seri Ahmad Said sebagai menteri besar, ibarat dua kali dua.


Sikap PAS

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Mohamad Abdul Wahid Endut, berkata keadaan Umno di Terengganu semakin parah dengan beberapa insiden yang mencemarkan pentadbiran menteri besar-menteri besar negeri itu.

Ketika zaman pemerintahan Datuk Seri Idris Jusoh, pelbagai penyelewengan wang rakyat dilakukannya, di samping penarikan semula wang royalti kepada negeri tersebut.

Ketika BN mengambil pentadbiran negeri dari PAS pada 2004, segala pemberian kerajaan negeri PAS sebelum itu ditarik balik seperti pemberian geran kepada rakyat.

Justeru itu, bagi Abdul Wahid, mana-mana pemimpin yang terdiri dari kalangan Umno yang dikatakan akan menggantikan Ahmad, tetap tidak boleh membaiki segala kerosakan yang sekian lama dilakukan.

Sementara itu, Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Muhyiddin Abd Rashid berkata tidak timbul soal siapa pengganti Ahmad Said.

Ini kerana katanya momentum rakyat di Terengganu sudah menunjukkan Pakatan Rakyat semakin mendapat tempat di hati rakyat negeri itu.

Apa yang diharapkan PAS, bukanlah pengganti Ahmad Said yang dikatakan boleh membersihkan segala kekotoran di negeri tersebut, sebaliknya rakyat negeri itu memerlukan seorang menteri besar di kalangan Pakatan Rakyat.

Harakah Daily

Penternak rugi RM120,000

Posted: 29 Jun 2012 12:37 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

ALOR GAJAH - Seorang penternak lembu tenusu terpaksa berputih mata dan mengalami kerugian kirakira RM120,000 setelah seekor demi seekor ternakannya mati disyaki terkena jangkitan penyakit kuku dan mulut (FMD), selepas menerima lima ekor lembu pada program khas.

Saravana Kumar, 36, berkata, pada awal Mac lalu dia menerima lima lembu betina daripada jabatan berkenaan sebagai usaha untuk menambah pengeluaran susu negara.

Namun, dua hari kemudian seekor demi seekor lembunya mati dipercayai dijangkiti FMD.

"Selama tiga tahun saya menternak lembu jenis Thailand dan Australia ini, belum pernah ternakan mati dijangkiti FMD. Malah, sentiasa peka dengan ubatan yang diberi," katanya.

Saravana mendakwa, dia menyedari ternakannya dijangkiti FMD selepas mencampurkan lembu bantuan berkenaan dengan ternakannya di dalam kandang yang sama.

"Semua lembu saya sihat kerana setiap hari saya akan membuat pemantauan, namun dua hari selepas menerima saya lihat seekor lembu saya lemah.

"Saya lihat hingus pada hidung juga meleleh hingga lembu kelihatan tidak selesa malah hanya makan dalam kuantiti yang sangat sedikit sehingga menjadikan ia terlalu kurus dan mati," katanya ketika ditemui, kelmarin.

Menurutnya, dalam tempoh tiga bulan, 13 lembunya mati manakala enam lembunya mengalami keguguran dan menunggu masa untuk mati sahaja.

"Akibatnya, hasil pengeluaran susu juga merosot daripada 180 kilogram sehari kepada 48 kilogram sahaja," katanya.

Katanya, laporan dan aduan telah dibuat kepada pihak berkaitan, namun hingga kini masih tiada tindakan dilakukan.

"Saya kesal dengan sikap pihak berkenaan yang lepas tangan. Saya terima atas niat membantu peningkatan hasil susu namun ini yang saya terpaksa terima," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Umar Ali Shaifuddin Shaharuddin mengesahkan laporan berkenaan dan menyerahkan kepada Jabatan Perkhidmatan Haiwan untuk tindakan selanjutnya.

Dalam pada itu, Ketua Pengarah Perkhidmatan Veterinar Malaysia, Datuk Dr Abd Aziz Jamaluddin, ketika dihubungi menafikan dakwaan tersebut dan menyatakan maklumat yang disampaikan tidak tepat.

"Pihak kami akan menyiasat terlebih dahulu sebelum sebarang tindakan diambil," katanya.

Sinar Harian

Euro 2012: Statistik kejohanan

Posted: 29 Jun 2012 12:35 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

BERIKUT fakta ringkas dan statistik perlawanan kejohanan Euro 2012 setakat hari ke-18 semalam. Kejohanan bermula 8 Jun lalu dan perlawanan separuh akhir sudah selesai. Saingan akhir akan menyusul - Ahad ini (awal pagi Isnin waktu Malaysia).PENJARING:

3 gol - Mario Balotelli m-20 m-36 m-90 (Itali),Cristiano Ronaldo m-28, m-74, m-79 (Portugal); Alan Dzagoev m-15, m-79, m-37 (Rusia), Mario Gomez m-72, m-24, m-38 (Jerman); Mario Mandzukic m-3, m-72 (Croatia).


2 gol - Fernando Torres m-4, m-70 (Sepanyol), Andriy Shevchenko m-54, m-61 (Ukraine), Cesc Fabregas m-64, m-83 (Sepanyol), Zlatan Ibrahimovic m-52, m-54 (Sweden), Michael Krohn-Dehli m-24, m-24 (Denmark), Nicklas Bendtner m-41, 80 (Denmark), Dimitris Salpingidis m-51, m-88 (Greece), Petr Jiracek m-3, m-72 (Republik Czech), Vaclav Pilar m-54, m-6 (Republik Czech), Xabi Alonso m-18
m-90 (Sepanyol); Olof Melberg m-49, m-59 (Sweden), ; Giorgos Karagounis m-47, m-45.


1 gol - Roman Pavlyuchenko m-83, Roman Shirokov m-24 (Rusia), Giorgos Samaras m-55, Theofanis Gekas m-53, (Greece); Robert Lewandowski m-17, Jakub Blaszczykowsl m-57 (Poland), Antonio Di Natale m-60, Andrea Pirlo m-39, Antonio Cassano m-36, Nikica Jelavic m-43 (Croatia), Sean St Ledger m-19 (Republik Ireland), Joleon Lescott m-30, Andy Carroll m-23, Theo Walcott m-64, Danny Welbeck m-78, Wayne Rooney m-48 (England), Samir Nasri m-39, Jeremy Menez m-53, Yohan Cabaye m-56 (Perancis); Helder Postiga m-36, Kleper Pepe m-24, Silvestre Varela m-84 (Portugal), Robin Van Persie m- 72, Rafael Van Der Vaart m-10 (Belanda); David Silva m-49 (Sepanyol); Jesus Navas m-88 (Sepanyol); Sebastian Larsson m-93 (Sweden); Marko Reus m-74, Miroslav Klose m-68, Sami Khedira m-60, Phillip Lahm m-38, Lars Bender m-80, Lukas Podolski m-19 (Jerman)PERCUBAAN TEPAT KE PINTU GOL:

15 - Cristiano Ronaldo (Portugal)

12 - Mario Balotell (Itali)

13 - Andres Iniesta (Sepanyol)

12 - Karim Benzema (Perancis); Mario Balotelli (Itali)

7 - Vaclav Pilar (Republik Czech); Robin Van Persie (Belanda); Antonio Di Natale, Claudio Marchisio (Itali); Zlatan Ibrahimovic (Sweden), Antonio Casaano (Itali)

6 - Alan Dzagoev (Rusia); David Silva, Fernando Torres (Sepanyol), Cesc Fabregas (Sepanyol), Mesut Ozil (Jerman), Xavi Hernandez (Sepanyol).


5 - Alessandro Diamanti (Itali), Robert Lewandowski (Poland); Nicklas Bendtner (Denmark); Yohan Cabaye (Perancis); Andrea Pirlo (Itali)

4 - Jeremy Menez (Perancis), Marco Reus (Jerman), Andriy Shevchenko (Ukraine); Mario Gomez, Lukas Podolski, Mesut Ozil, Bastian Schweinsteiger (Jerman); Mario Mandzukic, Nikica Jelavic (Croatia); Wesley Sneijder (Belanda); Keith Andrews (Republik Ireland); Sebastian Larsson (Sweden); Michael Krohn-Dehli (Denmark); ; Xabi Alonso (Sepanyol), Sami Khedira (Jerman), Mats Hummels (Jerman).

3 - Christian Eriksen, Niki Zimling (Denmark); Florent Malouda, Alou Diarra, Franck Ribery (Perancis); Tomas Rosicky, Roman Shirokov (Rep Czech), Arjen Robben (Belanda); Luka Modric, Nikica Jelavic (Croatia); Eugen Polanski, Jakub Blaszczykowski (Poland); Christian Wilhelmsson (Sweden); Nani, Fabio Coentrao (Portugal); Yevhen Konoplyanka (Ukraine); Miroslav Klose (Jerman), ; Daniele De Rossi (Itali); Igor Denisov (Rusia), Jesus Navas ( Sepanyol), Ivan Perisic (Crotia), Riccardo Montolivo (Itali), Dimitris Salpingdis (Greece),


2 - Silvestre Varela (Portugal), Roman Pavlyuchenko, Yuri Zhirkov (Rusia); Darjio Srna, Ivan Rakitic (Croatia); Claudio Marchisio (Itali); Markus Rosenberg, Olof Melberg (Sweden); , Fanis Gekas, Giorgos Karagounis (Greece); Nelson Oliviera, Helder Postiga, Raul Meireles, Joao Moutinho, ; Milan Baros, Petr Jiracek, Jaroslav Plasil (Republik Czech); , Alvaro Arbeloa (Sepanyol); Wayne Rooney, Danny Welbeck, Steven Gerrard, Scott Parker, Ashley Young, Glen Johnson, Andy Carroll (England); Phillipe Mexes, Mathieu Debuchy, Samir Nasri (Perancis); Robbie Keane (Rep Ireland); Andriy Yarmolenko, Marko Devic (Ukraine); Simon Kjaer (Denmark); Mats Hummels, Phillip Lahm, Marco Reus, Andre Schurrle (Jerman); Sebastian Boenisch, Marcin Wsilewski, Lukasz Piszczek (Poland);


1 - Aleksandr Kokorin, Aleksandr Kerzhakov, Aleksandr Anyukov, Andrey Arshavin (Rusia); Lasse Schone, Tobias Mikkelsen, Daniel Agger (Denmark); Antonio Cassano, Tobbias Mickelsen, Federico Balzaretti, Christian Maggio, Thiago Motta, Antonio Nocerino (Itali); Klass-Jan Huntelaar, Mark Van Bommel, Ibrahim Afellay, Rafael Van Der Vaart, Joris Mathijsen (Belanda); Jan Rezek, Michal Kadlec, Theodor Gebre Selassie, Tomas Sivok (Rep Czech); Kevin Doyle, Simon Cox, Aiden McGeady, Sean St Ledger, Richard Dunne (Republik Ireland); Pepe, Miguel Veloso, Joao Pereira (Portugal); Santi Cazorla, Xabi Alonso, Gerard Pique, Sergio Ramos (Sepanyol); Theo Walcott, James Milner, John Terry, Ashley Cole, Joleon Lescott, (England); Niko Kranjcar, Danijel Pranjic, Ivan Strinic (Croatia); Lars Bender, Andre Schurrle, Thomas Muller, Holger Badstuber, Philipp Lahm (Jerman); Kostas Fortounis, Vssilis Torossidis (Greece); Yann M'Villa (Perancis); Andriy Voronin (Ukraine); Dariusz Dudka, Rafal Murawski, Ludovic Obraniak (Poland); Rasmus Elm, Martin Olsson, Kim Kallstrom (Sweden); Kyriakos Papadopoulos, Giorgos Fotakis, Kostas Fortounis, Grigoris Makos, Sotiris Ninis, Giorgos Samaras, Vassilis Torossidis (Greece);

PERCUBAAN TEPAT KE PINTU GOL:

DIBUANG PADANG:

Sokratis Papastathopoulos (Greece), Wojciech Szczesny (penjaga gol Poland), Keith Andrews (Republik Ireland)


JUMLAH GOL DIJARING:

- Tujuh (hari pertama) - Kumpulan A: Rusia (4); Poland (1); Greece (1); Republik Czech (1)

- Dua (hari kedua) - Kumpulan B: Denmark (1); Belanda (0); Jerman (1); Portugal (0)

- Enam (hari ketiga) - Kumpulan C: Sepanyol (1); Itali (1); Croatia (3); Republik Ireland (1)

- Lima (hari keempat) – Kumpulan D: Perancis (1); England (1); Ukraine (2) Sweden (1)

- Lima (hari kelima) - Kumpulan A: Greece (1); Republik Czech (2); Poland (1); Rusia (1)

- Lapan (hari keenam) - Kumpulan B: Denmark (2); Portugal (3); Belanda (1); Jerman (2)

- Enam (hari ketujuh) - Kumpulan C: Itali (1); Croatia (1); Sepanyol (4); Republik Ireland (0)

- Tujuh (hari kelapan) - Kumpulan D: Ukraine (0); Perancis (2); Sweden (2); England (3)

- Dua (hari kesembilan) - Kumpulan A: Rusia (0); Greece (1); Republik Czech (1); Poland (0)

- Enam (hari ke-10) - Kumpulan B: Portugal (2); Belanda (1); Denmark (1); Jerman (2)

- Tiga (hari ke-11) - Kumpulan C: Croatia (0); Sepanyol (1); Itali (2); Republik Ireland (0)

- Tiga (hari ke-12) - Kumpulan D: England (1); Ukraine (0); Sweden (2); Perancis (0)

- Satu (hari ke-13) - Suku akhir: Republik Czech (0); Portugal (1)

- Enam (hari ke-14) - Suku akhir: Jerman (4); Greece (2)

- Dua (hari ke-15) - Suku akhir: Sepanyol (2); Perancis (0)

- Tiada (hari ke-16) - Suku akhir: England (0); Itali (0); (Itali menang penalti 4-2)

- Tiada (hari ke-17) - Separuh akhir : Portugal (0); Sepanyol (0); (Sepanyol menang penalti 4-2)

- Tiga (hari ke-18) - Separuh akhir : Jerman (1); Itali (2)JUMLAH KAD KUNING:

Empat pada hari pertama kejohanan (Kumpulan A; Poland lawan Greece)

Tiga pada hari kedua (Kumpulan B; Denmark lawan Belanda); Empat ketika Jerman melawan Portugal (juga Kumpulan B)

Enam pada hari ketiga (Kumpulan C; Sepanyol lawan Itali); Tiga ketika Republik Ireland melawan Croatia (juga kumpulan C)

Dua pada hari keempat (Kumpulan D; Perancis lawan England); dua ketika Ukraine melawan Sweden (juga Kumpulan D)

Enam pada hari kelima (Kumpulan A; Greece lawan Republik Czech); empat ketika Poland melawan Rusia (juga Kumpulan A)

Empat pada hari keenam (Kumpulan B; Denmark lawan Portugal); tiga ketika Belanda melawan Jerman (juga Kumpulan B)

Tiga pada hari ketujuh (Kumpulan C; Itali lawan Croatia); lima ketika Sepanyol melawan Republik Ireland (juga Kumpulan C)

Lima pada hari kelapan (Kumpulan D; Ukraine lawan Perancis); empat ketika Sweden melawan England (juga Kumpulan D)

Enam pada hari kesembilan (Kumpulan A; Greece lawan Rusia); lapan ketika Republik Czech melawan Poland (juga Kumpulan A)

Tiga pada hari ke-10 (Kumpulan B; Portugal lawan Belanda) tiada ketika Denmark melawan Jerman (juga Kumpulan B)

Lima pada hari ke-11 (Kumpulan C; Croatia lawan Sepanyol) enam ketika Itali melawan Republik Ireland (juga Kumpulan C)

Lima pada hari ke-12 (Kumpulan D; England lawan Ukraine) tiga ketika Sweden melawan Perancis (juga Kumpulan D)

Tiga pada hari ke-13 (Suku akhir) Republik Czech lawan Portugal

Dua pada hari ke-14 (Suku akhir) Jerman lawan Greece

Tiga pada hari ke-15 (Suku akhir) Sepanyol lawan Perancis

Dua pada hari ke-16 (Suku akhir) England lawan ItaliKAD KUNING:

3 - Sokratis Papastathopoulos (Greece), Keith Andrews (Republik Ireland)

2 - Jeremy Menez (Perancis), Giorgos Karagounis, Jose Holebas (Greece); Eugen Polanski (Poland); Alan Dzagoev (Rusia); Jetro Willems (Belanda); Keith Andrews, Sean St Ledger (Republik Ireland); Anatoly Tymoshchuk (Ukraine); Phillipe Mexes, , Yohan Cabaye (Perancis); Anders Svensson (Sweden); David Limbersky (Rep Czech); Christian Maggio, Andrea Barzagli (Itali), Thiago Motta (Itali), Anatoliy Tymoshchuk (Ukraine), Mario Balotelli (Itali), Jerome Boateng (Jerman), Leonardo Bonucci (Itali), Daniele De Rossi (Itali), Xabi Alonso (Sepanyol), Miguel Veloso (Portugal), Sergio Ramos (Sepanyol), Alvaro Arbeloa (Sepanyol), Joao Pereira ( Portugal).

1 - Helder Postiga, Fabio Coentrao (Portugal); Kyriakos Papadopoulos, Vassilis Torossidis, Dimitris Salpingidis, Sokratis Papastathopoulos, Giorgos Samaras (Greece); Mark Van Bommel, Nigel de Jong, Robin Van Persie (Belanda); Jerome Boateng, Holger Badstuber (Jerman); William Kvist, Simon Poulsen, Lars Jacobsen, Jakob Poulsen (Denmark); Glenn Whelan, Robbie Keane, John O'Shea (Republik Ireland); Luka Modric, Niko Krancjar, Gordon Schildenfeld, Vedran Corluka, Darijo Srna, Ivan Strinic, Mario Mandzukic, Nikica Jelavic (Croatia); Jordi Alba, Fernando Torres,,Javi Martinez,Giorgio Chiellini, , Riccardo Montolivo, , Gianluigi Buffon, Federico Balzaretti (Itali); Alex Oxlade-Chamberlain, Ashley Young, James Milner, Steven Gerrard, Ashley Cole (England), Kim Kallstrom, Rasmus Elm, Jonas Olsson, Olof Melberg, Samuel Holmen (Sweden); Tomas Rosicky, Petr Jiracek, Daniel Kolar, Jaroslav Plasil, Tomas Pekhart (Republik Czech); Igor Denisov, Aleksandr Anyukov, Yuri Zhirkov, Pavel Pogrebnyak (Rusia); Robert Lewandowski, Rafal Murawski, Marcin Wasilewski, Damien Perquis, Jakub Blaszczykowski (Poland); Cristiano Ronaldo, Raul Meireles, , Nani, Mathieu Debuchy (Perancis); Echen Selin, Yaroslav Rakitskiy, Andriy Shevchenko (Ukraine)


OFSAID:

Fernando Torres (6, Sepanyol)

Dimitris Salpingidis (6, Greece)

Robbie Keane (6, Republik Ireland)

Antonio Di Natale (4, Itali)

Miroslav Klose (4, Jerman)

Milan Baros (3, Republik Czech)

Ola Toivonen (3, Sweden)

Karim Benzema (3, Perancis)

Antonio Cassano (3, Itali)

Alvaro Arbeloa (3, Sepanyol)

Dennis Rommedahl (3, Denmark)

Mario Gomez (3, Jerman)

Helder Postiga, Hugo Almeida (3, Portugal)

Christian Maggio (2, Itali)

Cesc Fàbregas, David Silva (2, Sepanyol)

Simon Poulsen (2, Denmark)

Andrey Arshavin (2, Rusia)

Vaclav Pilar (2, Rep Czech)

James Milner, Ashley Young (2, England)

Fanis Gekas (2, Greece)

Cristiano Ronaldo (2, Portugal)

Andriy Shevchenko, Christian Wilhelmsson (2, Ukraine)

Mesut Ozil, Andre Schurrle (2, Jerman)

Aiden McGeady (2, Republik Ireland)

Kostas Fortounis, Giorgos Samaras, Kostas Katsouranis, Giorgos Fotakis (1, Greece)

Jeremy Menez, Olivier Giroud (1, Perancis)

Jan Rezek, Milan Petrzela, Theodor Gebre Selassie (1, Republik Czech)

Javi Martinez, Alvaro Negredo (1, Sepanyol)

John Heitinga (1, Belanda)

Luka Modric, Nikica Jelavic (1, Croatia)

Danny Welbeck, Joleon Lescott (1, England)

Markus Rosenberg (1, Sweden)

Andriy Voronin, Artem Milevskiy (1,Ukraine)

Roman Pavlyuchenko, Aleksandr Kerzhakov (1,Rusia)

Arjen Robben, John Heitinga (1,Belanda)

Antonio Nocerino, Federico Balzaretti, Thiago Motta (1, Itali)


SEPAKAN SUDUT:

Portugal (41)

Sepanyol (40)

Belanda (22)

Perancis (28)

Republik Czech, Rusia (21)

Ukraine (18)

Croatia (14)

Jerman (34)

England (16)

Greece (10)

Poland (14)

Itali (27)

Denmark (16)

Sweden (7)

Republik Ireland (8)

Sinar Harian

Tak sempat nikmati sarapan

Posted: 29 Jun 2012 12:33 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

MELAKA TENGAH - Hasrat seorang warga emas mahu menikmati sarapan pagi di sebuah warung berhampiran rumahnya tidak kesampaian apabila dia maut dirempuh sebuah motosikal, pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 8.30 pagi itu, mangsa, Haron Osman, 83, mati di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala.

Mangsa yang berjalan kaki dirempuh dirempuh ketika mahu melintas jalan ke warung berkenaan, yang terletak kira-kira 150 meter dari rumahnya di Kampung Pulau Samak, berhadapan Lapangan Terbang Antarabangsa Batu Berendam, di sini.

Anak saudara mangsa, Yaakub Gantang, 42, berkata, dia hanya mengetahui kejadian itu selepas dimaklumkan oleh pekerja warung makan terbabit.

"Pekerja terbabit berlari ke arah saya sambil menjerit memberitahu bapa saudara saya yang masih bujang dilanggar ketika sedang melintas jalan.

Kebetulan saya berada tidak jauh dari situ. "Semua orang di kawasan berkenaan memang kenal dengan arwah yang sudah menjadi rutin hariannya bersarapan di gerai berkenaan setiap pagi," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Salehhudin Abd Rahman berkata, mangsa dirempuh motosikal jenis Honda Wave yang ditunggang Abdul Hafiz Yahya, 19.

"Remaja terbabit yang datang dari arah simpang lampu isyarat Taman Sutera Wangi menuju bulatan Batu Berendam cuba membrek namun gagal kerana jarak mangsa yang terlalu dekat.

"Abdul Hafiz yang cedera dihantar ke Hospital Melaka untuk menerima rawatan dan kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987," katanya.

Sinar Harian

Didenda RM800 biak nyamuk Aedes

Posted: 29 Jun 2012 12:32 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

GEORGETOWN - Gara-gara membiarkan jentik-jentik nyamuk Aedes membiak di dalam kolam mandi, seorang wanita didenda RM800 oleh Mahkamah Majistret di sini semalam.

Majistret, Noor Aini Yusof mengenakan hukuman itu terhadap Rafidah Abdul Razak, 24, selepas membuat pengakuan salah terhadap pertuduhan yang dikemukakan Pegawai Pendakwa, Pejabat Kesihatan Daerah Timur Laut, Ahmad Yahya Zainoon.

Mengikut pertuduhan, Rafidah didakwa telah membiarkan jentik-jentik nyamuk Aedes membiak di dalam kolam mandi bilik air di rumahnya di Perumahan Polis Fasa 2, Lebuhraya Thein Teik pada 7 Julai tahun lalu.

Dia didakwa melakukan kesalahan di bawah Seksyen 13 (2) Akta Pemusnah Serangga Pembawa Penyakit 1975 yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM10,000 atau penjara atau kedua-duanya sekali.

Tertuduh yang hadir ke mahkamah dengan berbaju kurung memohon mahkamah meringankan hukuman terhadapnya berikutan ini adalah kesalahan yang pertama yang dilakukannya.

Dia yang hadir ke mahkamah dengan ditemani ahli keluarga kelihatan termenung selepas hukuman denda dikenakan terhadapnya.

Difahamkan, Rafidah membayar denda berkenaan dan dibebaskan. Sementara itu dalam kamar yang sama, seorang lelaki didenda RM400 selepas didapati bersalah menghisap rokok di kawasan larangan.

Lim Song Khoon, 35, dari Taman Indrawasih, Perai didakwa melakukan kesalahan itu di pekarangan Hospital Lam Wah Ee disini pada 22 Disember tahun lalu kirakira jam 11.15pagi.

Dia yang didakwa Seksyen 11(1)(b) Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2011 yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM10,000 bagaimanapun mengaku bersalah selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya.

Sinar Harian

Barang kemas RM300,000 lesap

Posted: 29 Jun 2012 12:27 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

IPOH – Dua beradik berputih mata apabila beg berisi barang kemas bernilai RM300,000 dilarikan oleh sekumpulan penjenayah ketika mereka sedang menukar tayar kereta di Jalan Sultan Azlan Shah di sini, kelmarin.

Dalam kejadian jam 8.30 malam, dua beradik berkenaan dikatakan membeli pelbagai barang kemas di Tangkak, Johor sebelum memandu pulang ke arah Pulau Pinang.

Bagaimanapun singgah di Ipoh untuk berehat dan menjamu selera.

Mangsa menyedari kehilangan beg yang diletakkan di bahagian tempat duduk hadapan setelah mempercayai di curi oleh lelaki berusia 40-an yang sebelum itu memberhentikan kereta berhampiran dengan mereka.

Difahamkan, kumpulan terbabit mengetahui gerak geri mangsa dan mengetahui barang kemas bernilai tinggi yang dibawa dua beradik yang juga merupakan ahli perniagaan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Azisman Alias berkata, pihaknya menerima laporan tersebut dan masih menjalankan siasatan dijalankan di bawah Akta 479 Kanun Keseksaan membabitkan kes curi.

"Setakat ini polis belum melihat rakaman litar tersembunyi (CCTV) daripada pemborong emas iaitu tempat mangsa membeli barang kemas berkenaan. Siasatan awal mendapati mangsa mengalami kerugian besar akibat kes cuti itu," katanya.

Menurutnya, polis akan meneliti beberapa perkara membabitkan kejadian itu serta akan memanggil individu tertentu untuk ambil keterangan

Sinar Harian

Kempunan hasil curi

Posted: 29 Jun 2012 12:26 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Seorang warga Columbia tidak sempat menikmati hasil curi selepas polis berjaya menahannya di Solaris Duta, malam kelmarin.

Lelaki berusia 30 tahun itu cuba melarikan diri selepas polis mengesyaki tindakannya yang mencurigakan kirakira jam 9.30 malam itu.

Timbalan Ketua Polis Daerah Sentul, Superintendan Othman Abu Bakar berkata, suspek sempat mencampakkan dua beg galasnya dan polis menemui alatan pecah rumah, telefon bimbit, MacBook, sarung tangan, wang tunai RM1,000 dan beberapa keping mata wang Thailand dalam beg tersebut.

"Siasatan awal mendapati, suspek terlibat dalam kes pecah rumah jenis kondominium mewah dan dipercayai dia berniat untuk melakukan jenayah dalam negara ini," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul, di sini, semalam.

Beliau berkata, suspek yang dipercayai sudah beberapa kali masuk ke negara ini masih menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur sebelum direman bagi siasatan. Kes disiasat di bawah Seksyen 457 Kanun Keseksaan.

Sinar Harian

Polis cari 11 lelaki

Posted: 29 Jun 2012 12:24 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

SEGAMAT - Polis daerah ini mencari 11 lelaki bagi membantu dan melengkapkan siasatan kes pergaduhan yang dilaporkan berlaku pada 21 Jun, lalu.

Ketua Polis Daerah Segamat, Superintendan Hanafi Daud berkata, dalam kejadian sekitar jam empat pagi itu, beberapa lelaki telah bergaduh di tempat letak kereta Jalan Kekwa, di sini.

Menurutnya, akibat pergaduhan itu, tiga lelaki cedera di bahagian badan dan tangan dipercayai terkena besi serta sabit yang digunakan semasa kejadian.

"Setakat ini, polis sudah menahan sembilan lelaki, manakala, 11 lagi masih dicari bagi membantu siasatan.

"Mereka yang ditahan berumur lingkungan 19 hingga 33 tahun dan telah direman selama empat hari berakhir hari ini (semalam) untuk disoal siasat," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Daerah (IPD) Segamat, semalam.

Dalam pada itu, beliau turut mengulas berkaitan kes tembakan terhadap seorang pemandu trak tunda di Segamat Baru, 22 Jun lalu.

Hanafi berkata, pihaknya tidak menolak kemungkinan kejadian itu ada hubung kait dengan kes pergaduhan tersebut.

"Dalam kes tembakan itu, kita difahamkan suspek menggunakan pistol jenis Revolver untuk menembak mangsanya, namun ia masih lagi dalam siasatan polis," katanya.

Beliau berkata, semua lelaki yang dicari dipercayai adalah orang tempatan. Hanafi berkata, beliau meminta kerjasama awam yang mengenali atau mempunyai maklumat 11 individu yang dicari ini agar menghubungi hotline rasmi IPD Segamat di talian 07-9324222

Sinar Harian

Pencuri tidak serik curi motorsikal

Posted: 29 Jun 2012 12:23 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

DAMANSARA - Tidak serik! Meskipun pernah dipenjarakan tiga kali seorang pencuri berusia 43 tahun ini masih tidak insaf dan ditangkap sekali lagi ketika sedang leka meleraikan motosikal yang dicuri di sebuah bangunan tinggal di Kampung Sungai Kayu Ara semalam.

Dalam tangkapan jam 10 pagi itu, dua lagi rakan suspek sempat melarikan diri sejurus anggota polis Balai Damansara Utama menyerbu lokasi terbabit selepas mendapat maklumat awam.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed berkata, siasatan mendapati suspek mencuri motosikal jenis Yamaha 135 LC yang ditinggalkan pemiliknya yang ketika itu mahu bersembahyang Maghrib di perkarangan sebuah masjid di Jalan Klang Lama, 7 Jun lalu.

"Berdasarkan rekod suspek sebelum ini pernah ditahan atas kesalahan dadah dan pernah dipenjarakan," katanya. Menurutnya, ketika ditemui keseluruhan bahagian badan motosikal itu telah ditanggalkan dan semua bahagian motosikal itu akan dijual sebagai alat ganti.

"Suspek dipercayai menyembunyikan motosikal itu di kawasan bangunan sebelum bertindak meleraikan komponennya untuk dijual," katanya. Suspek ditahan untuk siasatan lanjut sebelum diserahkan kepada Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields untuk tindakan selanjutnya.

Sinar Harian

Misteri bau busuk terungkai

Posted: 29 Jun 2012 12:15 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

KLUANG - Misteri bau busuk di belakang sebuah warung tidak bernombor di Kampung Baru, di sini, membawa kepada penemuan bungkusan plastik berwarna merah yang mengandungi serpihan tulang dipercayai bayi yang ditanam di kawasan terbabit, Isnin lalu.

Ketua Polis Daerah Kluang, Asisten Komisioner Abdul Majid Mohd Ali berkata, sepasukan polis daripada Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kluang telah ke tempat kejadian setelah mendapat
laporan daripada orang awam yang terhidu bau busuk di belakang warung berkenaan.

Menurutnya, hasil pemeriksaan mendapati terdapat kesan tanah yang ditimbus di lokasi terbabit sebelum bertindak menggalinya.

"Polis menjumpai bungkusan plastik merah yang di dalamnya berisi tengkorak dan tulang yang telah reput dipercayai manusia.

"Hasil laporan siasat yang diterima daripada pakar patalogi di Johor Bahru mendapati serpihan tulang tersebut adalah bayi yang baru dilahirkan danmayat bayi tersebut sudah ditanam dua bulan yang lalu," katanya dalam sidang media yang diadakan di IPD Kluang, semalam.

Berikutan maklumat dan siasatan yang dilakukan katanya, polis menahan seorang remaja perempuan berusia 16 tahun dipercayai ibu kepada bayi malang terbabit.

Beliau berkata, remaja terbabit masih direman hingga esok dan kes itu disiasat di bawah Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran dan jika sabit kesalahan boleh
dikenakan penjara sehingga dua tahun.

Katanya, polis juga mendapati remaja yang sudah tidak bersekolah dan tinggal bersama bapanya itu pernah membuat laporan di balai polis kerana mendakwa dirinya dirogol.

"Pada masa ini pasukan dari Jabatan Patalogi dan polis masih membuat siasatan ke atas suspek sama ada bayi yang baru dilahirkan itu ditanam dalam keadaan hidup ataupun sudah mati sewaktu dilahirkan," katanya.

Abdul Majid berkata, polis kini juga sedang mengesan teman lelaki remaja terbabit bagi membantu siasatan.

"Jika dilihat dalam rekod jenayah, kes seumpama ini adalah kes pertama berlaku di Kluang dan berharap kes tersebut tidak akan berulang lagi di sini," katanya.

Sinar Harian

Hapus anjing liar

Posted: 29 Jun 2012 12:14 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

MENTAKAB - Pihak berkenaan diminta menghapuskan atau menangkap anjing liar yang berkeliaran di taman perumahan, dekat sini, kerana mendatangkan banyak masalah kepada penduduk.

Penduduk, Roziah Jaafar, 35, berkata, tong sampah di hadapan rumahnya habis diterbalikkan anjing liar berkenaan yang menyelongkar untuk mencari makanan.

"Kami sudah tidak tahan dengan keadaan ini, malah anjing liar semakin banyak berkeliaran. "Kami bimbang keselamatan kami terutama anak-anak yang bermain pada waktu petang, takut digigit dan dikejar anjing tersebut," katanya.

Justeru penduduk berharap perkara itu diberi perhatian serius.

Agency

Warga emas terpedaya serah wang tunai, subang emas

Posted: 29 Jun 2012 12:11 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

BANDAR MARAN - Bermodalkan kata-kata manis dan tawaran bantuan RM15,000, seorang wanita yang memperkenalkan diri sebagai 'orang pejabat' berjaya memperdaya seorang warga emas dengan meminta mangsa menyerahkan wang tunai RM300 dan sepasang subang emas.

Namun, wanita berusia 42 tahun yang kemas berpakaian baju kurung itu berputih mata apabila diberkas sepasukan anggota polis kira-kira 10 minit selepas dia memulangkan kembali wang tunai dan subang milik mangsa.

Mangsa, Yang Minah Osman, 72, berkata, dia yang tinggal sendirian di Kampung Senggora, dekat sini, didatangi wanita itu pada jam 11 pagi dan memperkenalkan diri sebagai 'orang pejabat' sebelum bertanyakan mengenai wang Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

Menurutnya, wanita itu kemudiannya memaklumkan bahawa penerima BR1M akan menerima bantuan lanjutan daripada kerajaan sebanyak RM15,000. "Tapi dia beritahu mak cik perlu buka buku akaun bank kerana wang bantuan itu kan dimasukkan terus ke akaun terbabit.

"Dia tawarkan diri untuk tolong buka akaun baru itu dan minta RM300 sebagai wang pendahuluan. Kemudian dia tanyakan pula mengenai barang kemas dan mak cik beritahu, mak cik cuma ada subang sahaja," katanya kepada Sinar Harian.


Mangsa dakwa dipukau

YANG MINAH berkata, dia tidak mengesyaki apa-apa kerana sebelum kedatangan wanita itu, pegawai daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) ke rumahnya bagi menyerahkan surat bantuan warga emas yang diterima setiap bulan.

Katanya, tanpa membantah dan mendakwa seperti dipukau, dia menyerahkan wang tunai RM300 dan sepasang subang di telinga kepada wanita terbabit yang selepas itu meminta diri dengan alasan mahu segera masuk pejabat.

"Dia beritahu akan datang semula jam 6 petang selepas menyelesaikan urusan membuka buku akaun baru. "Wanita itu menghilangkan diri dengan menaiki sebuah kenderaan berwarna merah dipandu seorang lelaki yang hanya menunggu di luar rumah," katanya.

Yang Minah berkata, selepas mengiringi wanita itu, dia ke kedai runcit berdekatan milik anak saudaranya lalu menceritakan khabar berita mengenai bantuan RM15,000 tersebut.

Menurutnya, anak saudaranya terkejut dengan perkara itu dan memberitahu dia sebenarnya menjadi mangsa pukau. "Mak cik pulang ke rumah dalam keadaan keliru dan tidak lama kemudian, wanita berkenaan datang semula untuk menyerahkan kembali wang RM300 dan subang kepada mak cik.

"Dia beri alasan pembukaan buku akaun baru tidak boleh dilakukan jika pemilik akaun tiada bersama," katanya.


Pengamal perubatan tawar bantuan

ANAK mangsa, Halias Abdul Aziz, 48, berkata, kejadian yang menimpa ibunya itu diketahui selepas dihubungi anak saudaranya ketika dia sedang berjumpa seorang pengamal perubatan Islam untuk bertanyakan rawatan berhubung masalah dihadapi isterinya.

Menurutnya, pengamal perubatan Islam itu menawarkan diri untuk membantu selepas terdengar tanpa sengaja perbualan telefon bersama anak saudaranya.

"Dia minta saya dapatkan air masjid (kolah) bagi tujuan perubatan dan menjejaki orang yang melakukan pukau terhadap ibu saya. "Kemudian, kami ke rumah ibu saya dan dimaklumkan wanita yang memukau ibu saya baharu sahaja beredar selepas menyerahkan kembali wang tunai dan subang yang diambil.

Saya bergegas ke jalan utama dan berjaya memintas kenderaan dinaiki wanita berkenaan di simpang masuk Lubuk Paku," katanya. Halias berkata, bagi melengahkan masa sementara menunggu ketibaan anggota polis, dia berbual-bual dengan wanita terbabit dengan meyakinkan bahawa ada rakan berminat untuk melakukan urusan perniagaan.

Dua suspek direman tiga hari SEMENTARA itu, Ketua Polis Daerah Maran, Deputi Superintendan Ahmad Johari Shabudin berkata, pihaknya berjaya memberkas dua suspek berhubung kejadian itu selepas menerima maklumat daripada anak mangsa. Menurutnya, kedua-dua suspek anak-beranak berusia 42 dan 26 tahun itu ditahan reman selama tiga hari bagi membantu siasatan.

"Kes disiasat dibawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan atas kesalahan menipu," katanya.

Sinar Harian

Pokok ancam nyawa pengguna

Posted: 29 Jun 2012 12:09 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

SUNGAI MANIK - Pengguna jalan raya dari Sungai Manik ke Kampar serta ke Pekan Langkap terdedah dengan bahaya apabila lima pokok jenis bungor dan durian di kiri kanan laluan Kampung Sungai Kucing Kunci Air 12 Head Work, di sini didapati telah reput malah akan tumbang pada bila-bila masa.

Penduduk, Fatimah Yusoff, 55, berkata, usia kelima-lima pokok itu mencecah lebih 50 tahun sementara tingginya pula lebih kurang 40 meter ditanam penduduk di atas tanah rizab jalan raya.

Menurutnya, dua pokok bungor didapati telah reput manakala tiga pokok durian pula dahan dan ranting sudah mati.

"Penduduk berharap Jabatan Kerja Raya (JKR) dapat segera menebang pokok berkenaan supaya tidak mengancam keselamatan orang ramai dan pengguna jalan raya.

"Saya dan jiran yang tinggal berhampiran pula sentiasa dalam kebimbangan setiap kali berlaku ribut kerana ditakuti pokok berkenaan tumbang menghempap rumah kami," katanya kepada pemberita, di sini.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Degong, Aziz Mohamad 60 bersama Setiausaha JKKK Degong Salamah Busran 49 telah melawat ke lokasi dimaksudkan dan mengatakan perkara itu akan disampaikan kepada pihak berkenaan.

Katanya, masalah tersebut akan diberikan perhatian segera kerana melibatkan keselamatan penduduk dan pemandu yang sering berulang alik dari Teluk Intan ke Ipoh atau sebaliknya.

Sinar Harian

Rasuah: Pegawai kanan polis didakwa

Posted: 29 Jun 2012 12:06 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUANTAN - Seorang anggota polis berpangkat Deputi Superintendan dikenakan ikat jamin sebanyak RM4,000 dan seorang penjamin selepas di hadapkan ke Mahkamah Khas Rasuah di sini, semalam atas pertuduhan menerima suapan bernilai RM2,000.

Mengikut kertas pertuduhan, tertuduh, R Sundralingam, 52 dari Taman KSM, Temerloh di sini didakwa secara rasuah memperoleh satu suapan bernilai RM2,000 daripada seorang peniaga pada 23 Mac lalu di sebuah restoran di Jalan Temerloh-Mentakab kira-kira jam 5.25 petang.

Tertuduh yang juga seorang Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Daerah Temerloh itu didakwa menerima suapan tersebut supaya tidak mengambil tindakan terhadap lelaki tersebut bersama lima pekerja kerana melakukan kesalahan di bawah Seksyen 30 Enakmen Hiburan 1993 iaitu menjalankan perniagaan urut badan tanpa lesen.

Tertuduh boleh disabitkan di bawah Seksyen 17 (a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama yang membawa hukuman maksimum 20 tahun atau lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana yang lebih tinggi.

Hakim Fathiyah Idris turut menetapkan perbicaraan kes tersebut bermula 1 Oktober depan selama lima hari. Bagaimanapun tertuduh membayar ikat jamin tersebut. Manakala pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Shafinas Shabuddin.

Sinar Harian

Nicol akan pertahan gelaran juara Terbuka Australia

Posted: 29 Jun 2012 12:00 AM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

MELBOURNE - Datuk Nicol David akan mempertahan gelaran juara Terbuka Australia pada kejohanan skuasy premier negara ini yang akan berlangsung di Canberra dari 13 hingga 19 Ogos.

Ratu skuasy dunia itu pertama kali menjuarai Terbuka Australia apabila mengalahkan pemain England Jenny Duncalf pada 2011.

Kemenangan itu meletakkan beliau sebaris dengan jaguh yang pernah menjuarai kejohanan berprestij ini seperti Heather McKay, Vicki Cardwell, Michelle Martin dan Sarah Fitz-Gerald.

Nicol akan ke Canberra bersama jurulatihnya dari Australia, Liz Irving, yang kecundang sebanyak tiga kali dalam percubaan untuk dinobatkan sebagai juara Terbuka Australia pada awal 1990-an.

Pengarah kejohanan Gary Hampson gembira kerana Nicol sekali lagi akan beraksi pada kejohanan itu yang akan berlangsung di Royal Theatre, Canberra.

"Tidak dapat dinafikan Nicol adalah bintang dalam sukan ini dan kami amat gembira apabila beliau membuat keputusan untuk mempertahankan gelaran. Saingan dalam kategori wanita pada tahun ini memang hebat, dengan lapan daripada 10 pemain handalan sah mengambil bahagian setakat ini walaupun penyertaan akan ditutup Selasa depan.

"Sesiapa saja yang datang ke Canberra untuk menontonnya diberi jaminan mereka akan berpeluang menyaksikan aksi hebat beberapa pemain terbaik dunia," katanya di sini.

Pemain nombor dua dunia, Duncalf, juga akan kembali mengambil bahagian pada tahun ini, di samping pemain England Laura Massaro (3), Madeline Perry dari Ireland (5), Annie Au dari Hongkong (6), Camille Serme dari Perancis (8) serta pasangan Australia Rachael Grinham (9) dan Kasey Brown (10).

Penyertaan Nicol akan menyaksikan kehadiran enam bekas juara pada kejohanan kali ini iaitu Perry (2010), Au (2008), Grinham (2005), Brown (2006) dan pemain New Zealander Joelle King (2009), yang kesemuanya pernah menjulang Piala Heather McKay.

Kategori lelaki pula akan menyaksikan penyertaan juara bertahan Ramy Ashour dari Mesir, dengan pemain nombor enam dunia dari England Peter Barker sebagai pemain pilihan kedua.

Terbuka Australia akan berlangsung di gelanggang kaca Royal Theatre, Canberra. - Bernama

Sinar Harian

Lori terbalik akibat 'kejar' lampu hijau

Posted: 28 Jun 2012 11:58 PM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

MARANG – Tindakan seorang pemandu lori dipercayai memandu secara berbahaya kerana 'mengejar' lampu hijau membawa padah apabila dia gagal mengelak lalu merempuh sebuah kenderaan pacuan empat roda dan sebuah Perodua Kancil di sini, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 2.30 petang, di persimpangan lampu isyarat Batu 9, Jalan Kuala Terengganu Ke Kuala Berang di sini, pemandu lori terbabit, Mohd Alias, 45, dan seorang kelindannya terperangkap di bahagian tempat duduk hadapan apabila kenderaan itu terbalik.

Difahamkan, kejadian berlaku ketika pemandu lori itu dalam perjalanan untuk menghantar barang ke kedai runcit sekitar Kuala Berang. Pemandu lori terbabit dikatakan membawa lori dengan laju, namun sebaik lampu isyarat bertukar merah, dia dikatakan gagal untuk mengawal kenderaan lalu bertindak melencong secara melulu ke laluan kanan menuju ke Lebuhraya Pantai Timur.

Kedua-dua mereka tidak mengalami kecederaan serius manakala pemandu kenderaan empat pacuan roda, Chang Teck Seng, 58, terpaksa dikejarkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah kerana mengalami kecederaan di bahagian kepala dan badan.

Dalam pada itu, pemandu Perodua Kancil, Aswad Yahya, 21, dan seorang penumpang berumur 24 tahun cedera ringan di bahagian dahi. Kemalangan membabitkan tiga buah kenderaan itu turut menyebabkan lalu lintas terganggu selama 15 minit.

Ketua Polis Daerah Marang, Deputi Superintendan Ahmad Mazlan Yahaya ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan mengenai kejadian itu.

Sinar Harian

Awang Adek, apa hubungan anda dgn Hong Cheong?

Posted: 28 Jun 2012 11:49 PM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM: Timbalan Menteri Kewangan, Senator Datuk Dr Awang Adek Hussain (gambar) menjelaskan beberapa keraguan berhubung hubungannya dengan ahli perniagaan, Chung Hon Cheong semasa beliau menjadi Penolong Gabenor Bank Negara.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata, keraguan itu timbul ekoran beberapa fakta dan transaksi kewangan yang membabitkan mereka berdua.

Menurutnya, Hon Cheong yang juga pemilik serta pengarah syarikat SunPrestige Sdn Bhd didakwa memperoleh kontrak mencetak nota RM2 sebanyak 100 juta keping semasa Awang Adek memegang jawatan tersebut.

Ekoran itu timbul keraguan apa hubungan ahli perniagaan berkenaan dengan Awang Adek dan keluarganya yang didapati mempunyai hubung kait yang kuat dengannya.


"Mengapakah pada tahun 1999, Awang Adek menjual rumahnya di Damansara kepada Vertex United Sdn Bhd yang dimiliki Hon Cheong pada harga RM550,000?

"Kedua, mengapakah Hon Cheong menerusi Ultimate Holidays Sdn Bhd membuat pembayaran penerbangan Awang Adek ke Tokyo untuk trip penerbangan 28 Jun 1999 hingga 1 Julai 1999?.

"Ketiga Hon Cheong turut juga dikatakan membayar ansuran bulanan kereta Honda Civic 1.6 milik isteri Awang Adek sebanyak RM2,122 sebulan.

"Ada banyak lagi maklumat mengenai pelbagai pembayaran insurans hartanah, pembayaran cukai jalan, pembelian kereta, bayaran pengaturan permainan golf, pembayaran bil telefon yang membabitkan Awang Adek dengan Hon Cheong," katanya.

Saifuddin memberikan tempoh tiga minggu kepada Awang Adek menjelaskan segala dakwaan dan mencabarnya menafikan mempunyai hubungan dengan individu dan syarikat terbabit.

Harakah Daily

Gantung Ambiga: Najib juga perlu mohon maaf

Posted: 28 Jun 2012 11:49 PM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) mendesak perdana menteri turut memohon maaf di atas kenyataan ahli parlimen BN yang membangkitkan persoalan sama ada Datuk S Ambiga perlu digantung kerana menderhaka.

Dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily, Bersih mendakwa, Datuk Seri Najib Razak perlu bertanggungjawab di atas 'keceluparan' Ahli Parlimen Sri Gading, Mohamad Aziz yang membangkitkan perkara itu yang turut disokong Ahli Parlimen Lenggong Shamsul Anuar Nasarah.

"PM boleh memilih sama ada tidak mengambil peduli dan melihat sahaja kempen membenci pemimpin Bersih 2.0.

"Sejarah akan merekodkan sikap berdiam diri beliau kali ini sebagai penambahan kepada tuduhan 'demokrasi palsu' oleh wartawan Canada Mark Mackinnon," katanya.

Semalam Mohamad Aziz menarik balik kenyataan yang dibuat pada hari Selasa lalu di mana beliau bertanya sama ada Pengerusi Bersama Bersih, Datuk S Ambiga perlu digantung kerana menderhaka.

Penarikan balik kenyataannya itu dibuat jika ia menyinggung perasaan pemimpin rakan-rakannya dari MIC atau PPP.

Mengulas lanjut perkara itu, Bersih 2.0 mendakwa alasan penarikan balik kenyataan oleh Mohamad itu hanya menunjukkan sikap angkuh ahli parlimen itu yang seharusnya perlu juga memohon maaf terhadap Ambiga.

Sehubungan itu, mereka tetap mendesak Najib bertanggujawab untuk mengambil tindakan terhadap kedua-dua ahli parlimen Umno itu dan memohon maaf kepada Ambiga serta 250,000 rakyat yang menyertai Himpunan Bersih 3.0.

Harakah Daily

Guan Eng saman Utusan lagi, kali ini RM50 juta

Posted: 28 Jun 2012 11:47 PM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Selepas menang dua saman terhadap Utusan sebelum ini, Lim Guan Eng memfailkan lagi saman terhadap akhbar Utusan Malaysia, Berita Harian, News Straits Times dan Pertubuhan Pribumi Melayu Perkasa (PERKASA) berhubung laporan fitnah yang disiarkan.

(Lim Guan Eng bersama pemimpin DAP dalam sidang media mereka semalam)

Kali ini beliau menuntut RM50 juta dari media Umno berkenaan.

Dalam sidang media di Parlimen semalam, beliau menegaskan, laporan yang disiarkan itu menuduh seolah-olah beliau adalah pengkhianat negara dengan menjual maklumat kepada negara asing.

"Kedua-dua surat khabar dan Utusan memohon maaf kepada Datuk Kalimullah Hassan berhubung perkara ini tetapi saya tidak faham kenapa kedua-dua akhbar ini tidak memohon maaf kepada saya," kata Guan Eng.

Tuduhan itu adalah berkenaan dakwaan wujudnya pertemuan di antara Guan Eng dengan pemimpin tertinggi di Singapura khususnya daripada PAP dalam satu majlis makan malam yang diadakan di negara itu.

Kata Guan Eng, saman malu itu dibuat kerana dakwaan yang dilemparkan amat serius.

"Menuduh saya menjual maklumat rahsia negara adalah dakwaan serius kerana kalau benar dituduh menjual rahsia negara itu adalah perbuatan khianat yang akan dihukum dengan hukuman yang berat (hukuman gantung).

"Saya terpaksa mengambil tindakan, ini bukan kali pertama Utusan Malaysia membuat tuduhan seperti ini, ia adalah usaha untuk mempertahankan nama baik saya," katanya.

Mahkamah Tinggi Pulau Pinang pada 14 Disember tahun lalu mendapati Utusan memfitnah Lim Guan Eng dan diarahkan membayar RM200,000 kepada Ketua Menteri Pulau Pinang itu ekoran laporan fitnahnya.

Mahkamah itu juga mendapati Ketua Menteri Pulau Pinang itu tidak anti Melayu atau anti Islam tetapi itu adalah niat buruk Utusan.

Sebelum itu, pada 22 Jun, kerana laporan kononnya Lim Guan Eng mahu menghapuskan Dasar Ekonomi Baru (DEB), Mahkamah Tinggi Pulau Pinang juga mendapati lidah rasmi Umno, Utusan Malaysia, telah melakukan fitnah.

Justeru, mahkamah mengarahkan Utusan membayar pampasan RM200,000 kepada Ketua Menteri Pulau Pinang itu serta RM20,000 kos mahkamah.

Guan Eng menyaman Utusan terhadap satu tulisan bertajuk "DEB: Guan Eng Tetap Berdegil" bertarikh 15 Mac 2008 yang mendakwa kononnya Setiausaha Agung DAP tersebut mahu menghapuskan DEB.

Harakah Daily

Saya akan sokong Mukhris jadi MB - Mahathir

Posted: 28 Jun 2012 11:45 PM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau akan menyokong jika anaknya, Datuk Mukhris Mahathir dicalonkan untuk menjadi Menteri Besar Kedah.

(Anak bapak...Mukhris dan Mahathir)

Dalam wawancaranya dengan sebuah stesen TV internet, Mahathir berkata, beliau juga akan menolong anaknya itu.

Mahathir juga berkata, dia tahu anaknya itu berminat dalam politik dan akan menolong beliau.

"Tetapi untuk jawatan apa, terserahlah kepada parti membuat keputusan. Jika dia dicalonkan untuk jadi MB, saya akan sokong," kata Mahathir.

Desas-desus bertiup kencang di Kedah kononnya Mukhris, anak ketiga Mahathir itu akan bertanding peringkat DUN dalam pilihan raya umum akan datang ini.

"Katanya dia akan bertanding di DUN Kota Seputeh," kata anggota Parlimen Padang Terap, Mohd Nasir Zakaria kepada Harakahdaily.

Adun Kota Seputeh sekarang, Datuk Abu Hassan Sarif (Umno - BN) sebelum ini didapati tidak layak menjadi Adun kerana gagal menghadiri sidang yang diadakan.

Menurut sumber lain pula, anggota Parlimen Jerlun itu tidak berapa berminat untuk bertanding peringkat DUN kerana takut kehilangan jawatannya yang ada sekarang.

Mukhris, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu tahu bukan mudah untuk beliau menjadi MB kerana terpaksa bersaing dengan lain-lain pemimpin Umno Kedah yang lebih senior.

"Dia boleh menang kerusi DUN Kota Seputeh itu tetapi adakah BN akan menang Kedah? Jika BN menang pun, adakah Mahathir Khalid akan setuju dia jadi MB. Di mana pula kedudukan Datuk Ahmad Bashah, Pengerusi Umno Kedah sekarang," kata seorang pengkaji politik antarabangsa kepada Harakahdaily baru-baru ini.

Menurut beliau, skala pertembungan dalaman Umno Kedah cukup tinggi iaitu 3.5 dari 5 markah penuh.

"Sebab itu, bagi saya, kalau Mukhris bertanding DUN pun bukan kerana dia yakin menang dan mahu sangat tetapi kerana tekanan ayahnya yang mahu legasi beliau diteruskan," kata pengkaji yang berasal dari Amerika itu.

Harakah Daily

Tun Mahathir tak perlu risau kalau tak buat salah

Posted: 28 Jun 2012 11:44 PM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

JENGKA: Bekas perdana menteri Tun Dr Mohathir Mohamad tidak perlu bimbang beliau akan dipenjarakan jika Pakatan Rakyat memerintah, kata Timbalan Presiden PAS Muhamad Sabu.

Sebaliknya katanya, mereka yang melakukan kesalahan sahaja yang perlu bimbang kerana bakal diambil tindakan sewajarnya.

"Pakatan Rakyat bukanlah parti berasaskan dendam dan ingin membalas dendam kepada sesiapa," katanya.

Mohamad Sabu berkata demikian ketika berucap kepada penduduk sekitar Jengka dalam majlis ceramah dan perasmian Ibu Pejabat PAS Kawasan Kuala Krau di Nadi Kota dekat sini.

Pakatan Rakyat ujarnya akan berlaku adil kepada semua rakyat tanpa mengira kaum warna kulit dan agama.

Kata beliau kebimbangan Dr Mahathir akan dipenjara itu membayangkan bekas perdana menteri itu mulai gerun BN akan kalah dalam dalam pilihan umum ke-13 akan datang.

Sebelum ini, kata Mohamad belum pernah Dr Mahathir melahirkan kebimbangan sebegitu rupa.

Menurutnya lagi, jika Pakatan Rakyat menang dan memerintah beberapa isu besar yang menjadi tanda tanya dan persoal kepada rakyat seperti isu wanita Monggolia yang dibunuh dan di letupkan, Altantunya Saribu akan terjawab.

Isu berkenaan sehingga kini belum terjawab dan masih menjadi persoalan kepada masyarakat dunia kerana kematianya dikatakan mempunyai kaitan dengan pemimpin ahli perniagaan dan politik Malaysia.

Harakah Daily

Marah buku diharam, Kassim ugut 'bunuh' Anwar

Posted: 28 Jun 2012 11:43 PM PDT

9 Syaaban 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Mungkin kerana kecewa dengan teorinya yang menolak hadis sebagai sumber kedua rujukan Islam ditolak, Kassim Ahmad (gambar - Malaysiakini) mahu mengantung Datuk Anwar Ibrahim sampai mati.

Dia juga berkata, "Saya bersedia untuk menembak dia," kata Kassim dalam wawancaranya dengan Malaysiakini.

Ugutan untuk menggantung sampai mati ini yang kedua keluar minggu ini selepas anggota Parlimen Umno, Datuk Mohamad Aziz mencadangkan agar Pengerusi Bersama Bersih, Datuk S Ambiga digantung.

Namun cadangan itu ditarik balik beliau selepas mendapat serangan dari kerabat BN sendiri yang sedar tindakan menyerang Ambiga telah menyebabkan menyarakat India semakin benci kepada BN khasnya Umno.

Sikap ini menyebabkan kerabat BN iaitu MIC dan PPP yang akan kehilangan undi dalam pilihan raya umum akan datang sebagaimana yang berlaku dalam pilihan raya umum 2008.

Dalam PRU 2008, isu Hindraf dan peguam Uthayakumar menjadi isu penting orang India sehingga majoriti mereka memberikan undi kepada calon-calon Pakatan Rakyat termasuk PAS.

Namun Kassim agak berbeza dengan Mohamad Aziz.
Selain menyerang Anwar dengan bahasa kesat sehingga sanggup meludah mukanya, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Aziz juga menjadi sasaran Kassim.

Beliau mengkritik keras Mursidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat. Walaupun tidak jelas apakah maksud sebenarnya, beliau menyebut tentang budaya "feudal ulama" dalam parti Islam itu.

Bekas Presiden PSRM yang kritis terhadap "kasta" ulama dalam Islam itu juga merasakan Nik Aziz terlalu didewa-dewakan di kalangan pengikutnya.

Anwar dan Nik Aziz dianggap orang penting yang menyebabkan teori hadis Kassim Ahmad ditolak ulama dan umat Islam.

Menurut Malaysiakini, Kassim percaya Anwar berpakat dengan 'ulama' bagi menekannya walaupun bersetuju 'secara prinsip' di peringkat awal.

Kassim juga mendakwa, sekitar 1990-an, cadangan dialognya dengan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria berhubung kandungan bukunya tergendala apabila dihalang oleh Anwar walaupun Dr Mahathir didakwa sudah bersetuju.

Harakah Daily

Nuffnang