Isnin, 11 Mac 2013

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Pertemuan Membincangkan Kedudukan PMUKM: Cadangan-Cadangan

Posted: 11 Mar 2013 05:14 PM PDT

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Custodial death: Family denied inspection of body

Posted: 11 Mar 2013 08:08 PM PDT

Call for independent investigation into Ragu’s death in police custody

Posted: 11 Mar 2013 02:18 AM PDT

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


LAKNAT SUMPAH SAIFUL!

Posted: 11 Mar 2013 05:27 AM PDT(Dulu dan Sekarang:
Moga ALLAH memberikan Saiful kekuatan Nabi Ibrahim berdepan dengan fitnah bapanya Azar)

Salam 2 all.

Videoklip diatas adalah footage sumpah laknat yang dibuat oleh Saiful Bukhari Azlan pada hari Jumaat 14 Sya'ban 1429 bersamaan 15 Ogos 2008 di Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta, Kuala Lumpur.

Lafaz sumpah itu adalah saperti berikut:

"Saya Mohd. Saiful Bukhari Azlan, Kad Pengenalan No. 850706-01-5687 pada hari ini bersumpah dengan lafaz Bismillah hirrohmanirrohim, Wallahi, Watallahi, Wabillahi, bahawa sesungguhnya saya telah diliwat oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim pada 26 Jun 2008 iaitu pada tarikh tersebut Dato' Seri Anwar Ibrahim telah memasukkan zakarnya kedalam lubang dubur saya. Jika saya berdusta atas pengakuan ini, maka saya berdusta terhadap ALLAH swt dan saya sanggup menerima azab, dilaknat dan kutukan daripada ALLAH swt sehingga ke kiamat".

Lafaz sumpah laknat itu disaksikan oleh Imam Masjid Wilayah Ustaz Romlan Porigi. Turut hadir menemani Saiful dengan baju Melayu muda bersamping kotak ialah ayah Saiful sendiri Azlan Mohd. Lazim. Selepas mendengar dengan setia lafaz sumpah laknat itu, Azlan Mohd. Lazim bersalaman dengan anaknya Saiful, kemudian memeluk Saiful dengan penuh erat tanda sokongan dan keredhaan!

Hampir lima tahun berlalu! Tau-tau  hari Jumaat 08 Mac 2008, genap 5 tahun PRU 12, Azlan Mohd. Lazim membuat kenyataan menyatakan bahawa "saya percaya anak saya Saiful telah dipergunakan oleh pihak tertentu yang tidak bertanggungjawab termasuk pegawai khas YAB PM Khairil Annas Jusoh. Mereka inilah merupakan dalang kepada semua fitnah liwat yang dilakukan terhadap Anwar Ibrahim yang melibatkan anak saya".

Azlan seterusnya membuat permohonan maaf kepada Anwar Ibrahim. Agak memusykilkan kerana sidang media Azlan hanya dihadiri media pro-pembangkang. Media arus perdana langsung tidak kelihatan. Mengikut maklumat yang diberi, media arus perdana tidak dijemput.

Dan bertambah menimbulkan persoalan ialah kehadiran orang kanan Anwar iaitu Datuk Johari Abdul, Ahli Parlimen PKR (Sg. Petani). Apatah lagi kenyataan Azlan Mohd. Lazim dibuat setelah hampir 5 tahun berlalu, dan dibuat dalam keadaan PRU 13 sudah begitu hampir.

Dalam keadaan negara berdepan dengan kemelut pencerobohan dan serangan penjenayah Kiram III daripada Filipina sehingga melakukan pembunuhan kejam terhadap pasukan keselamatan Malaysia, dan pencerobohan itu dikaitkan dengan pimpinan pembangkang Malaysia saperti yang didedahkan oleh media Filipina sendiri.

Adakah kenyataan Azlan dibuat untuk menutup isu pengkhianatan pimpinan pembangkang ini adalah suatu persoalan yang perlu dinilai oleh rakyat Malaysia sendiri?

Dan kemungkinan isu ini semua dijadikan bahan politik bertambah terserlah apabila Azlan Mohd. Lazim membuat kenyataan di Ibu Pejabat PKR di Tropicana mengumumkan penyertaan ke PKR sebentar tadi.

Sidang media yang dihadiri oleh pimpinan pembangkang Lajim Ukin, Khalid Samud, Joharu Abdul turut dpersaksikan oleh Saifuddin Nasition Ismail yang menerima borang penyertaan Azlan dan memakaikan jaket PKR kepada Azlan tanda simbolik penyertaan Azlan ke PKR.

Teman tidak berminat untuk menilai isu ini dari segi politiking nya walaupun makin hari makin terserlah isu ini menjadi bahan politik yang begitu hebat diputar-pusing oleh pembangkang serta media cyber mereka.

Apa yang ingin teman lontarkan disini ialah:

1. mengapa Azlan Mohd. Lazim, dengan pengetahuan penuh anaknya Saiful Bukhari akan membuat sumpah laknat membenarkan fakta Anar Ibrahim telah meliwat dia, membenarkan, meredhai, bersetuju atau membiarkan Saiful berbuat sedemikian.

2. Jika benar dakwaan Azlan beliau memang tidak percaya Anwar meliwat anaknya sejak dahulu, bukankah tanggungjawab Azlan sebagai bapa sepatutnya menghalang Saiful daripada melakukan sumpah laknat itu? Atau sekurang-kurangnya tidak hadir tanda protes? Bukan sahaja beliau tidak halang, malah perlakuan Azlan hari itu (sila lihat footage diatas) menunjukkan dengan jelas beliau redha dan bersetuju dengan tindakan Saiful! Malah Saiful selepas daripada itu telah melakukan sekali lagi sumpah laknat dihadapan Baitullah di Masjidil Haram!

3. Mengapa Azlan memilih untuk membisu sebegitu lama, hampir 5 tahun? Tau-tau dekat PRU-13 bukan sahaja beliau membuat kenyataan yang jelas bercanggah, malah mengkhianati sumpah laknat anaknya sendiri, tetapi mengisytiharkan pula untuk menyertai PKR pimpinan manusia dajal yang meliwat anaknya sendiri!

Saiful Bukhori dengan tangkas dan segera membuat kenyataan media dihari yang sama Jumaat 08 Mac menafikan kenyataan ayahnya, dan memberi amaran kepada Anwar supaya jangan memperkeldaikan ahli keluarganya demi mengejar nafsu politik mahu ke Putrajaya. Saiful tegas istiqomah dengan sumpah laknat yang dibuatnya pada 15.08.2008 bahawa Anwar telah meliwatnya pada 26.06.2008!

Kenyataan segera Saiful telah berjaya meredakan keadan dan merungkai kekeliruan yang timbul dikalangan orang ramai hasil tindakan drastik ayahnya. Teman angkat tabik kepada Saiful atas kecekalan dan semangat juang yang begitu tinggi untuk berdepan dengan segala mehnah dan dugaan berat ini.

Semoga ALLAH memberikan Saiful kekuatan istiqomah Nabi Ibrahim as yang terpaksa berdepan dengan fitnah angkara Azar ayahnya sendiri!

Apapun, teman cadangkan kepada Azlan Mohd. Lazim supaya mengambil tindakan berikut untuk menyelesaikan kemelut yang timbul daripada isu ini:

1. teman desak supaya Azlan Mohd. Lazim mengambil ujian poligrafi untuk menentukan samada beliau bercakap benar atau tidak. Pasukan Forensik Malaysia mempunyai kepakaran melakukan ujian ini. Jika Azlan tidak mempercayai PDRM, teman cadangkan beliau panggil pakar poligrafi yang beliau percayai untuk melakukan ujian tersebut dengan dipersaksikan oleh peguam beliau dan peguam Saiful. Teman yakin ujian poligrafi boleh merungkai permasalahan ini!

2. teman juga mendesak Azlan supaya mengangkat sumpah laknat sebagaimana yang dilakukan oleh Saiful sendiri. Lafaznya mesti menepati kehendak syara', contohnya "Wallahi, Watallahi, Wabillahi, saya Azlan Mohd Lazim dengan ini bersumpah bahawa anak saya Saiful Bukhari Azlan telah dpergunakan oleh pihak tertentu termasuk Khairil Annas Jusoh yang merupakan dalang kepada semua fitnah liwat yang dilakukan terhadap Anwar Bin Ibrahim yang melibatkan Saiful. Dan saya bersumpah bahawa anak saya Saiful Bukhori Azlan sebenarnya tidak diliwat oleh Anwar Ibrahim saperti sumpah yang dibuat oleh anak saya pada 15.08.2008. Jika saya berdusta atau berbohong atas sumpah ini maka laknat ALLAH keatas saya dunia dan akhirat".

Azlan boleh memilih untuk mengangkat sumpah itu dimana sahaja dan dihadapan sesiapa pun, syaratnya ia mesti dibuat mengiktu kehendak syara' dan ditempat terbuka yang boleh dipersaksikan dan didengar oleh umat Islam sebagaimana yang dibuat oleh Saiful pada 15.08.2008.

3. teman juga mendesak Azlan Mohd. Lazim supaya berjumpa sendiri dengan anaknya Saiful Bukhari dan menyatakan secara berhadapan bahawa Saiful telah dipergunakan oleh pihak tertentu untuk memfitnah Anwar Bin Ibrahim meliwatnya. Biarlah Azlan berlaku adil kepada anaknya Saiful. Kalau semasa Saiful bersumpah laknat di boleh bersama dengan Saiful, mengapa Azlan tidak boleh berhadapan dengan Saiful untuk menyatakan beliau percaya Anwar difitnah meliwat Saiful;

Dan kepada para anwarinas dan pasrasit yang sedang seronok bertakbeer sakan meraikan kenyataan Azlan Mohd. Lazim dan penyertaan beliau ke PKR, ingat balik maki-hamun kaum mike selepas Azlan Mohd. Lazim bersama anaknya Saiful dalam membuat sumpah laknat pada 15 Ogos 2008.

Kalau mike lupa, teman nak ingatkan semula antara komen dan kenyataan yang pernah dibuat terhadap Azlan Mohd. Lazim yang kini menjadi manusia sanjungan mike saperti berikut:

"Azlan Mohd. Lazim bapa Saiful berasal dari Janda Baik, Pahang pernah bertugas sebagai General Manager di Hotel Merlin Inn Johor Bharu. Kemudian berhenti kerana dia adalah seorang yang kuat berjudi.

Ibu Saiful, Halina Alif terpaksa melakukan berbagai kerja untuk membantu keluarga, termasuk menjadi pelakon tambahan dalam beberapa buah filem Melayu dan drama.

Halina memohon cerai daripada Azlan, apabila Azlan cuba memaksa beliau menjual tubuh dan menjadi pelacur. Perceraian itu berlaku ketika Saiful berumur empat tahun. Azlan kemudiannya menghilangkan diri.

Selepas bercerai, Halina melakukan berbagai kerja dan akhirnya melalui hubungan kerja dengan Pengerusi MCA Terengganu, Datuk Lau, ekonomi Halina kembali stabil dan beliau membeli polisi insurans AIA untuk anak-anak beliau, Saiful dan adiknya Tati.

Halina kemudiannya berkahwin dengan seorang duda bernama Haris.

Halina meninggal dunia beberapa tahun lalu di Hospital Pantai, Kuala Lumpur akibat barah payudara. Ketika itu Saiful menuntut di Uniten.

Kos rawatan perubatan Halina dibiayai melalui polisi insuransnya, begitu juga rumah mereka yang berlamat di No. 78, Jalan 7/6, Bandar Utama Damansara, PJ".*

Kepada rakyat Malaysia, lihatlah bagaimana ALLAH semakin hari semakin membuka pekung pakatan DAP-PKR-PAS ini. Lihat bagaimana politik cakap tak serupa bikin, politik putar belit yang mereka amalkan.

Inilah kaum yang sama pada 25 Dis 2012 dan 08 Jan 2013 menyatakan kristian boleh mengguna kalimah ALLAH, tak berapa hari selepas itu setelah umat Melayu-Islam membuat bantahan keras, mereka membuat u-turn pada 13.01.2013 menyatakan kristian tidak boleh kalimah ALLAH!

Kalau Tuhan mereka pun mereka boleh permainkan dan politikkan, apatah lagi perkara lain! Fikirkanlah! ALLAH memberikan kita otak bukan untuk dibuat sup, tetapi untuk berfikir!

Adakah mereka sudah terkena laknat sumpah Saiful Bukhori? Tepuklah dada, tanyalah iman masing-masing!

Yang baik dan yang benar datangnya daripada ALLAH, yang tidak adalah kelemahan teman sendiri. Moga ALLAH berikan kita petunjuk dan hidayah untuk melalui kehidupan yang makin penuh mehnah dan fitnah ini. Ameen!

Wallahua'lam & Wassalam.

Adios amigos, grasias senor.

Zulkifli Bin Noordin
Isnin
28 Rabi'ul Akhir 1434
11 Mac 2013

*Maklumat menyatakan bahawa laman web pembangkang yang menyiarkan tulisan ini dan semua link yang menyiarkan tulisan ini telah dipadamkan sebaik sahaja ianya didedahkan oleh laman-laman web pro-kebenaran. Adakah mereka panik dan cuba menipu rakyat? Fikirlah sendiri yop.

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Bernilaikah diriku disisimu?!

Posted: 11 Mar 2013 10:44 PM PDT

 Orang glamour mudah dihargai dan selalu mendapat perhatian. Namun bagi insan yang memerah keringat untuk mencari rezeki halal untuk diri dan keluarga jarang diingati apalagi untuk di warnai dengan perhatian khusus orang bergelar VIP.
Menyedari hakikat tersebut, EXCO PEMBANGUNAN MODAL INSAN KERAJAAN SELANGOR mengulur sekuntum bunga, sekeping kad ucapan dan seukir senyuman salam ukhuwwah, salam penghargaan kepada pembersih laman sekolah, pekerja kantin, pengawal keselamatan selain, guru dan suri rumah serta penjawat awam.
 Semua riang tidak terkata. Ceria dapat bahagia yang tidak diduga.Ada yang mendakap dan mohon bergambar. Anak murid diminta pula mengucap " Selamat hari wanita Cikgu"

HUKUM TAHALUF SIYASI DALAM KONTEKS GERAKAN ISLAM MASAKINI

Posted: 11 Mar 2013 10:06 AM PDT
                HUKUM TAHALUF SIYASI DALAM KONTEKS GERAKAN ISLAM MASAKINI

                                Disediakan oleh: Ahmad Fadhli bin Shaari, Pensyarah KIAS


Pendahuluan

Istilah tahaluf siyasi menjadi satu istilah yang semakin dikenali khususnya di kalangan pendokong gerakan Islam. Dengan kejatuhan khilafah Uthmaniyyah di Turki pada tahun 1924, gerakan Islam yang pertama ditubuhkan ialah Ikhwan al-Muslimin di bawah pimpinan Hassan al-Banna pada tahun 1928. Penubuhan gerakan ini di Mesir membayangkan hasrat untuk menegakkan Haikimiyyah Allah SWT. Idealisme ini berkembang ke seluruh dunia dengan penubuhan gerakan-gerakan Islam di hampir setiap negara di dunia. Matlamat dan konsep perjuangan mereka hampir sama antara satu lain iaitu ke arah menegakkan sebuah negara Islam dan lebih jauh dari itu menghidupkan semula sistem khilafah yang telah berkubur.

Dalam keadaan hari ini, amatlah disedari oleh gerakan-gerakan Islam bahawa mereka tidak mampu untuk berdiri sendiri dalam memperjuangkan aspirasi masing-masing. Di dalam sesebuah negara bangsa yang dibina pada zaman moden ini, tidak semua rakyat memahami inti kandungan Islam dan kebaikan-kebaikannya. Lantas, berlakulah keperluan untuk bekerjsama dengan gerakan lain samada di dalam menyertai politik pilihanraya atau sebagai pendokong di dalam pembentukan kerajaan. Perosalannya, adakah ia merupakan satu keharusan? Dalam erti kata lain, haruskah bagi sesebuah gerakan Islam untuk menjalinkan kerjasama dengan gerakan lain yang tidak mempunyai hasrat yang sama dengannya dalam membentuk kerajaan?

Pengertian Tahaluf Siyasi


Tahaluf Siyasi membawa makna kerjasama harakah Islam dengan mana-mana pergerakan lain yang tidak bermatlamatkan Islam di dalam perjuangannya. Kerjasama ini boleh terjadi di dalam apa jua bidang yang dipersetujui bersama untuk sama-sama menghadapi musuh yang sama. Tahaluf Siyasi juga kemungkinan boleh berlaku dengan gerakan yang pernah atau berpotensi untuk menentang ideologi harakah Islam. Dalam suasana hari ini, tahaluf siyasi yang dimaksudkan juga termasuk kerjasama dengan golongan bukan Islam untuk menghadapi musuh yang sama.

Hukum Tahaluf Siyasi

Para ulama haraki khususnya berbeza pandangan mengenai hukum melakukan kerjasama dengan gerakan yang tidak bermatlamatkan perjuangan Islam. Sebahagian daripada mereka dengan tegas menolak langsung sebarang usaha melakukan kerjasama ini serta menghukumkan bahawa kerjasama ini sebagai haram. Di antara mereka ialah Sheikh Muhammad Qutb dan al-Syeikh al-Imam Abu Nasr Muhammad bin Abdullah . Manakala di antara ulama yang mengharuskan tahaluf siyasi ialah Dr Yusuf al-Qaradhawi , Dr Mustoffa al-Tohhan , al-Syeikh Muhammad Ahmad al-Rasyid , Doktor Solah al-Showi dan Doktor Munir Ghahdban .

Dalil-dalil yang dipegang oleh ulama yang mengharamkan tahaluf siyasi ialah seperti berikut :

1. Firman Allah SWT :

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِيَاءَ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ (51) فَتَرَى الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ يُسَارِعُونَ فِيهِمْ يَقُولُونَ نَخْشَى أَنْ تُصِيبَنَا دَائِرَةٌ فَعَسَى اللَّهُ أَنْ يَأْتِيَ بِالْفَتْحِ أَوْ أَمْرٍ مِنْ عِنْدِهِ فَيُصْبِحُوا عَلَى مَا أَسَرُّوا فِي أَنْفُسِهِمْ نَادِمِينَ (52)

Yang bermaksud : Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani menjadi pemimpin-pemimpin(mu); sebahagian mereka adalah pemimpin bagi sebahagian yang lain. barangsiapa diantara kamu mengambil mereka menjadi pemimpin, Maka sesungguhnya orang itu termasuk golongan mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim. Maka kamu akan melihat orang-orang yang ada penyakit dalam hatinya (orang-orang munafik) bersegera mendekati mereka (Yahudi dan Nasrani), seraya berkata: "Kami takut akan mendapat bencana". Mudah-mudahan Allah akan mendatangkan kemenangan (kepada Rasul-Nya), atau sesuatu keputusan dari sisi-Nya. Maka kerana itu, mereka menjadi menyesal terhadap apa yang mereka rahasiakan dalam diri mereka.

Hujah : Kerjasama gerakan Islam dengan orang-orang kafir di atas dasar politik akan menjauhkan lagi orang-orang Islam daripada mereka. Ini kerana, Islam mengharamkan sebarang jenis wala' kepada kepada ahli kitab yang mempunyai akidah yang hampir sama dengan Islam, apatah lagi wala' kepada orang-orang kafir yang akidah mereka langsung tidak mempunyai persamaan dengan akidah Islam.

2. Firman Allah SWT :

فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَا

Yang bermaksud : Pada keduanya terdapat dosa yang besar dan beberapa manfaat bagi manusia, tetapi dosa keduanya lebih besar dari manfaatnya

Hujah : Ayat di atas berkenaan dengan pengharaman arak dan judi. Namun jika dilihat dari sudut tahaluf siyasi, kerjasama dengan musuh mungkin mendatang manfaat dari beberapa sudut, bagaimanapun dari sudut yang lebih jauh iaitu ke arah menegakkan hakimiah Allah SWT, ia tidak akan dapat dicapai. Lantas, kerjasama akan menyebabkan terbantutnya usaha gerakan Islam untuk menegakkan daulah Islamiah. Oleh yang demikian, kerjasama ini adalah haram kerana lebih banyak mendatangkan mudharat daripada manfaat.

3. Pertimbangan logik bahawa gerakan yang tidak berhasrat untuk menegakkan Islam ini pastinya hanyalah menjadikan gerakan Islam sebagai jambatan untuk mereka mendapatkan kuasa. Mereka sekali-kali tidak membiarkan gerakan Islam ini berkembang sehingga mengatasi diri mereka. Dan ini sekali lagi akan menghalang kepada tertegaknya daulah Islamiah seperti yang diperjuangan oleh Harakah Islamiah.

Manakala bagi golongan ulama haraki yang mengatakan tahaluf siyasi sebagai sesuatu yang diharuskan, mereka berpegang dengan hujah-hujah berikut :
 1. Half al-Fudhul : Ia merupakan satu peristiwa yang berlaku pada zaman jahiliyyah iaitu perjanjian di antara beberapa qabilah untuk menolong golongan yang dizalimi. Perjanjian ini telah disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW. Inilah yang dimaksudkan oleh hadis baginda yang menyatakan :

وَأَيُّمَا حِلْفٍ كَانَ فِي الْجَاهِلِيَّةِ لَمْ يَزِدْهُ الْإِسْلَامُ إِلَّا شِدَّةً

Yang bermaksud : Mana-mana perjanjian yang dilaksakanan ketika jahiiyyah tidak akan ditambahkan (diubah) oleh Islam melainkan semakin patut dilaksanakan - membawa makna mana-mana perjanjian di zaman jahiliyyah yang bermaksud kerjasama dan silaturrahim tidak akan berubah ketika Islam melainkan ia lebih patut untuk dilaksanakan. Ini kerana Islam tidak akan mengharamkan sesuatu perkara yang baik.

Hujah : Sekalipun Nabi SAW menyaksikan perjanjian ini ketika jahiliyyah, tetapi kerana Nabi telah memujinya semasa Islam, ia dianggap sebagai perkara yang baik. Ini menunjukkan bahawa sekalipun yang berada dalam ikatan perjanjian itu orang-orang yang berakidah salah, ia tetap dianggap perjanjian yang baik selagi mana tujuannya adalah baik.

2. Perjanjian Rasulullah SAW dengan bapa saudaranya Abu Talib untuk menjaganya serta memeliharanya dari ancaman kaum Quraisy. Tahaluf di antara mereka berdua berlaku dalam beberapa peringkat :

2.1 Ketika Abu Talib melihat bagaimana Nabi Muhammad SAW bertegas untuk melaksanakan dakwah sekalipun terpaksa mati untuk Islam, Abu Talib lantas menyatakan : "Teruskan wahai anak saudaraku, katakanlah apa yang kamu hendaki. Demi Allah, aku tidak akan serahkan kamu kepada sesiapa selama-lamanya" Kata-kata ini dibuktikan beberapa kali oleh Abu Talib di mana pernah beliau mengetahui tentang sekumpulan kaum Quraisy yang merancang untuk membunuh Nabi Muhammad SAW, lalu dikumpulkan bani Abdul Mutalib dan Bani Hasyim untuk melindungi baginda SAW. Mereka semua berkumpul termasuklah yang masih kafir untuk melindungi Nabi Muhammad SAW.

2.2 Peringkat berikutnya ialah ketika kaum Quraisy melancarkan pemulauan kepada Bani Hashim dan Bani Abdul Mutalib sebagai tindak balas kerana mereka melindungi Rasulullah SAW. Lalu ditulis surat penguatkuasaan di mana tidak dibenarkan sesiapa pun menikahi atau dinikahi oleh kedua-dua kabilah ini. Juga tidak dibenarkan berlakunya urusan jual beli dengan kedua-duanya. Surat ini ditampalkan di dinding kaabah.

Hujah : Di dalam peristiwa-peristiwa ini, dapatlah dibuat kesimpulan bahawa menjadi satu keharusan jamaah Islam untuk mendapat perlindungan daripada orang yang bukan Islam demi mencapai matlamat perjuangannya. Namun ia tidaklah sampai kepada peringkat tunduk dan patuh sehingga menggadaikan perjuangannya.

3. Perjanjian Rasulullah SAW dengan Mut'im bin 'Adi. Ia berlaku selepas kewafatan Abu Talib dan sekembalinya baginda SAW dari menyebarkan dakwah Thaif. Rasulullah SAW telah memasuki kota Mekkah dengan perlindungan seorang musyrik yang bernama Mut'im bin 'Adi. Rasulullah SAW menghargai pertolongan Mut'im sehingga baginda pernah bersabda apabila memenangi perang Badar, "Sekiranya Mut'im bin Adi masih hidup lalu memintaku membebaskan tawanan ini, aku akan lakukan untuknya.."

Hujah : Mut'im di dalam peristiwa ini sekalipun tidaklah memberikan kebebasan dan pertolongan kepada dakwah Islam tetapi melakukan sesuatu yang lebih besar dari itu iaitu menjaga tubuh badan Nabi Muhammad SAW. Mut'im tidak pernah berniat untuk menjadi pengikut Rasulullah SAW dan pendirian ini jelas ketika ia menjawab soalan dari Abu Jahal . Ini menunjukkan keharusan mendapatkan kerjasama dari orang yang tidak berniat melaksanakan Islam di dalam urusan yang memberikan kebaikan kepada Islam dan umatnya.

4. Perjanjian yang dibuat oleh Rasulullah SAW dengan kaum Yahudi ketika ditegakkan negara Islam Madinah. Perjanjian yang melahirkan Sahifah Madinah ini merupakan satu-satunya peristiwa besar dan terpenting yang menjadi hujjah keharusan kaum muslimin menjalinkan perjanjian dengan orang-orang bukan Islam di atas dasar memelihara kebajikan kedua-dua pihak.

Di antara isi kandungan perjanjian ini ialah, "Kaum muslimin mempunyai haknya dan kaum Yahudi mempunyai haknya. Dan di antara mereka hendaklah tolong menolong sekiranya diserang oleh sesiapa. Dan di antara mereka hendaklah saling menasihati dan bekerjasama. Dan janganlah sesiapa memungkiri janjinya. Dan hendaklah pertolongan diberikan kepada yang dizalimi. Dan sekiranya berlaku apa-apa kepada pihak yang menjalinkan perjanjian ini, maka tempat rujukan ialah kepada Allah dan Muhammad Rasulullah SAW…"

Hujah : Inilah sebesar-sebar hujah keharusan melakukan hubungan dengan non-muslim di dalam menegakkan negara Islam. Dan tidaklah menjadi dasar Islam mengenepikan kaum musyrikin daripada realiti kehidupan.

5. Perjanjian Rasulullah SAW dengan Bani Khaza'ah. Ia berlaku apabila baginda bersama para sahabat ingin memasuki kota Makkah untuk mengerjakan haji namun disekat oleh kaum Quraisy. Lalu Rasulullah SAW mengutuskan pengintip dari bani Khaza'ah yang merupakan seorang musyrik dan mereka melaporkan kepada Rasulullah SAW mengenai pergerakan kaum Quraisy. Bani Khaza'ah sebenarnya telah mempunyai hubungan dengan Bani Hasyim semenjak zaman jahiliyyah dan mereka meneruskan hubungan baik mereka dengan Bani Hasyim sekalipun berbeza akidah. Rasulullah SAW mengiktiraf hubungan ini dengan memberikan syarat iaitu pertolongan tidak akan diberikan kepada golongan yang zalim.

6. Perintah Rasulullah SAW kepada para sahabat agar berhijrah ke Habsyah semasa ditindas di Makkah untuk mendapatkan perlindungan dari Raja Najasyi yang merupakan seorang Nasrani pada masa itu turut merupakan dalil kepada keharusan untuk mendapatkan perlindungan dari orang yang bukan Islam di dalam menjaga kemaslahan umat Islam.

Jawapan Terhadap Golongan Yang Mengharamkan Tahaluf Siyasi

 
Di dalam memberikan jawapan kepada golongan ulama haraki yang mengharamkan tahaluf siyasi, beberapa pandangan telah dikemukakan. Antara lain :
 

1. Ayat yang digunakan iaitu dari surah al-Maidah, ayat 51-52 bukanlah merujuk kepada tahaluf siyasi tetapi merujuk kepada orang-orang munafik yang terus meletakkan kepatuhan kepada orang-orang Yahudi di Madinah. Ianya turun kepada ketua munafik iaitu Abdullah bin Ubai yang bertindak untuk menyokong kabilahnya Yahudi Bani Qainuqa' di dalam berhadapan dengan Nabi Muhammad SAW. Ini menunjukkan bahawa ayat ini tiada kena mengena dengan tahaluf siyasi tetapi berkenaan dengan orang yang keluar langsung dari Harakah Islam untuk bekerjasama dengan musuh bagi melawan Islam.

2. Ayat 219 dari surah al-Baqarah pula bukan sahaja tidak menjadi hujah mengharamkan tahaluf siyasi bahkan menjadi peneguh kepadea keharusannya. Ini kerana daripada tahaluf siyasi yang dilaksanakan di beberapa buah negara seperti Mesir, Sudan dan Yaman, manfaat yang besar banyak diperolehi oleh kaum muslimin. Oleh yang demikian, di dalam masalah manfaat dan mudharat ini, pertimbangan berdasarkan senario semasa perlu diambil kira. Tahaluf Siyasi sebelum diputuskan hendaklah dipertimbangkan semasak-masaknya oleh pakar politik dan ahli-ahli strategi.

KESIMPULAN

Di dalam mendepani arus politik dunia pada hari ini, gerakan Islam perlulah bijak mengambil manfaat daripada ruang dan peluang yang ada. Tahaluf siyasi perlulah dilakukan dalam keadaan gerakan Islam mendapat keuntungan yang maksimum dalam usaha untuk menegakkan agama Allah SWT. Bagaimanapun, perlulah diingatkan agar penerangan demi penerangan hendaklah dilakukan dari masa ke semasa khususnya kepada masyarakat awam agar tidak terkeliru dengan langkah yang diambil.

Penyertaan gerakan Islam dalam mana-mana kerajaan seharusnya dilakukan dengen penelitian yang teliti terhadap senario politik setempat. Oleh yang demikian, pimpinan gerakan Islam perlulah sentiasa prihatin dan sensitif dengan perkembangan semasa serta kehendak masyarakat agar langkah yang diambil tidak menyebabkan kerugian di mereka nanti.

Maklumat Penulis :

Ahmad Fadhli bin Shaari
B.A (Hons) Dakwah Islamiyyah, Univ. Al-Azhar, Mesir.
Penulis merupakan Ketua Jabatan al-Dakwah wal Qiadah

Comments for Haniza Talha - Landscaping New Politics

Comments for Haniza Talha - Landscaping New Politics


Comment on Pusat Dialisis Rakyat Taman Medan by aduntamanmedan

Posted: 11 Mar 2013 12:38 AM PDT

Maaf. Pusat Dialysis tiada kekosongan

Comment on Pusat Dialisis Rakyat Taman Medan by aduntamanmedan

Posted: 11 Mar 2013 12:37 AM PDT

Walk-in patient boleh jika dia tiada hepatitis kerana di sini hanya ada jururawat yang mengendalikan rawatan. Yang kes hepatitis perlu ada pengawasan doktor.

Comment on Majlis Pelancaran Bantuan Untuk Warga Emas, OKU, dan Orang Miskin by aduntamanmedan

Posted: 11 Mar 2013 12:35 AM PDT

Puan Hasiah, boleh mohon masuk sekolah pendidikan khas yang berdekatan jika tiada kekosongan di PDK berhampiran. Puan boleh dapatkan maklumat lanjut daripada JKM Selangor

Comment on Majlis Pelancaran Bantuan Untuk Warga Emas, OKU, dan Orang Miskin by hassiah yaakob

Posted: 08 Mar 2013 07:26 AM PST

saya mempunyai anak oku berumur 14 tahun masalah pembelajaran tahun 2008 saya brpindah ke melaka dan anak saya ditempatkan disekolah khas dimelaka dan pada tahun 2012 saya berpindah balik kekuang selangor saya pernah minta masuk pdk tapi jawapan dari pdk dah penoh sekarang anak saya belum bersekolh dan hanya duduk dirumah tanpa mendapat bantuan apa apa dan saya ingin menepattkan anak saya dipdk paya jaras bolehkah saya memohon harap dapat bantuan dari pihak tuan .terima kasih

Comment on Pusat Dialisis Rakyat Taman Medan by nurul huda

Posted: 01 Mar 2013 05:49 PM PST

assalamualaikum..untuk walk in patient bole??berapa bayaran??

Comment on Kursus kemahiran bagi ibu-ibu tunggal dan wanita by Dg.Azizah salwah

Posted: 20 Feb 2013 07:45 AM PST

Salam utk Kak Haniza….utk kursus kemahiran Lain bagi ibu2 tunggal saya mencadangkan kursus kemahiran dalam pemprosesan makanan kerana d samping menghalalkan makanan kita mrk juga dapat memulakan perniagaan dgn modal yg rendah mudah berurus niaga…pulangan modal yg sgt cepat…insyallah saya boleh meluangkan masa n berkongsi pengalaman dlm pemprosesan makanan antaranya: 1)Bahagian Bakery..a)aneka jenis roti & Pizza.b) aneka Jenis Donat 1) Sweet Doughnut 2) King Doughnut Frozen Doughnut 2)Bahagian Makanan Laut a)fishball/fishcake/keropok lekor/keropok segera/keropok kering 3)bahagian minuman KORDIAL…a) Kordial berperisa Oren/Rose/Sarsi 4)bahagian Sos Cili n Pencicah 5)Makanan Segara a)Roti canai & Frozen b) Cha Koi c)Pau putih ….sebarang keterangan lanjut boleh berhubung dgn saya ke Email:azizah_wardina03@yahoo.com/FB:Durian tembaga satu@ sms ke 0128709468 (Bussines line) 0138407872 (Personal Line) Dg.Azizah Salwah
TQ

Direct Free Kick

Direct Free Kick


FW: link

Posted: 11 Mar 2013 03:11 AM PDT

YB Ahmad Razif Blog's

YB Ahmad Razif Blog's


Majlis Temu Mesra Mahasiswa Terengganu USIM

Posted: 11 Mar 2013 08:38 AM PDT
Pada 9 Mac 2013 yang lalu, telah berkesempatan untuk menghadiri Majlis Temu Mesra Mahasiswa Terengganu anjuran Yayasan Terengganu dengan kerjasama Persatuan Mahasiswa Terengganu (PERMATA) Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) bertempat di Restoren Nelayan, Gombak. Semoga anak-anak dapat keputusan cemerlang dalam bidang masing-masing dan ikatan yang terjalin antara kita tidak putus sampai di sini sahaja.

Kursus Kepimpinan Pemuda dan Puteri DUN Seberang Takirl

Posted: 11 Mar 2013 08:28 AM PDTPada 8 Mac 2013 yang lalu telah merasmikan Kursus Kepimpinan bagi Ketua Pemuda dan Ketua Puteri dalam DUN Seberang Takir bertempat di Kuala Lumpur International Hotel. Semoga dengan kursus yang di adakan ini dapat memberi sedikit sebanyak persediaan kepada pemuda dan puteri dalam menghadapi PRU ke 13 yang akan menjelang tidak lama lagi. Turut hadir sama dalam kursus ini ialah Y.Bhg Tuan Haji Apli bin Yusof Ketua Pemuda Bahagian Kuala Nerus dan Puan Aida Azam Ketua Puteri Bahagian Kuala Nerus. Terima kasih kerana turut serta juga dalam kursus tersebut.

Melawat Kelas Bina Insan Perumahan Telaga Daing

Posted: 11 Mar 2013 08:14 AM PDT
Pada 7 Mac 2013 yang lalu, selepas majlis di TER selesai telah berkesempatan untuk melawat Kelas Bina Modal Insan Perumahan Telaga Daing bertempat di Surau Perumahan Telaga Daing, Seberang Takir.

Wacana Intelektual Terengganu Negeri Anjung Ilmu

Posted: 11 Mar 2013 08:08 AM PDT

Pada 7 Mac 2013 juga telah merasmikan Wacana Intelektual Terengganu Negeri Anjung Ilmu bertempat di Terengganu Equesterian Resort (TER) Kuala Ibai bersama-sama seluruh guru besar dan pengetua dalam negeri Terengganu anjuran Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT).

Penyerahan BR1M 2.0 untuk Orang Bujang

Posted: 11 Mar 2013 08:01 AM PDT

Pada 7 Mac 2013 yang lalu telah menyerahkan baucer Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) 2.0 bernilai RM 250 untuk orang bujang dalam DUN Seberang Takir bertempat di Dewan Besar, Bangunan Penyelaras UMNO DUN Seberang Takir, Telaga Daing, Seberang Takir.

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Mr David Lim must account for the collection of RM500 from each of the 432 owners of Danau Kota Flats by Lee Block C of Danau Kota

Posted: 11 Mar 2013 02:43 AM PDT

The owners knew very well that this David Lim is hanging on to cari makan in Danau Kota with the help of Yew Teong Look, the MCA man.

YB please get TNB to check on the electricity meters of the common area whether they have adjusted. Why should the owners be paying maintenance charges when Danau kota Management services sdn bhd and David Lim didn’t pay the electricity and water bills.

Typical of MCA leaders at work. Making profit from the people without regards to their welfare. We will reject MCA.

Comment on Mr David Lim must account for the collection of RM500 from each of the 432 owners of Danau Kota Flats by Anonymous

Posted: 11 Mar 2013 02:17 AM PDT

How could TNB allowed such a huge debt of RM480k? The Management of TNB must take all actions to investigate why such debts allowed to be owed by this unscrupulous management?

YB please assist the owners as they have been exploited by David Lim and his political master.

Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 3) by Taib

Posted: 10 Mar 2013 08:00 PM PDT

All will be well only when there is no problem. When accident happened then all hells will break loose. They will have to run for cover. In the mean time, the DCA fellows better pray hard for no mishap.

Comment on Mr David Lim must account for the collection of RM500 from each of the 432 owners of Danau Kota Flats by ahmad

Posted: 10 Mar 2013 07:20 PM PDT

Meter air untuk kesemua flat adalah dibawah kawalan David Lim. YB sila chek samada meter air telah disahkan oleh Kementerian Perdagagan dan Hal Ehwal Penggunna. Saya percaya meter air tidak disahkan.

Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 3) by usman

Posted: 10 Mar 2013 12:33 PM PDT

DCA DG is a sure sweet n smooth talker
.a man of talk but no action.He is gelled with those operators who kaki bodek him.Go ask his second man too..those two shud be kicked out from DCA and bring in ACA to chk their backgrounds.

Each AOC costs ….eheeemmm.

Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 3) by usman

Posted: 10 Mar 2013 12:27 PM PDT

U r so right Mastura.Guam…are u free lancing for maseu,think u guys are on a wrong blog!Dont use Wee’s blog for cheap publicity!Duhhh….

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Xpresi Ulama Muda Haraki 2013 pacu kebangkitan memimpin perubahan

Posted: 11 Mar 2013 01:32 AM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

1. Sejarah bakal dilakar penuh gemilang pada tanggal 16 Mac 2013 kelak, apabila 5000 ulama muda dari seluruh negara akan berekspresi di Maahad Ehya Asy Syarif Gunung Semanggol Perak Darul Ridhuan insyaallah. Bukan sahaja mencipta sejarah baru para ulama muda Memacu Kebangkitan Memimpin Perubahan, tetapi mengembalikan semula izzah [ kehebatan ] Gerakan Islam ke persada generasi muda hari ini dengan menyingkap tabir nostalgia sebuah Gerakan Islam  [Hizbul Muslimin] yang diasaskan oleh Al Marhum Ustaz Abu Bakar Al Baqir, menongkah cabaran menentang penjajah British sehingga Hizbul Muslimin akhirnya diharamkan.

2. Dewan Pemuda PAS Malaysia bersama Lajnah Keahlian dan Ulama Pelapis Dewan Ulama PAS Malaysia bekerjasama menganjurkan Xpresi Ulama Muda Haraki [ yang akan bermula perasmiannya pada jam 9.00 pagi 16 Mac 2013 ], kearah memantapkan sendi – sendi utama organisasi PAS sebagai sebuah Gerakan Islam, bergandingan dengan rakan tahaaluf siasi [ kerjasama politik ]  dalam Pakatan Rakyat untuk membawa pulang tropi kemenangan melalui pilihanraya umum ke 13 kelak demi merealisasikan sebuah perubahan.

3. Dewan Pemuda PAS Malaysia telah menganjurkan Xpresi Hijau Anak Muda pada tahun lepas bermula di Stadium Darul Aman Kedah dan kemudian menjelajah ke seluruh negara. Xpresi Hijau Anak Muda mendapat sambutan luar biasa dengan penyertaan aktivis muda PAS, artis yang berhijrah, mat motor, pekerja kilang dan sebagainya.

4. Xpresi Profesional Muda menyusul tidak lama kemudian, disertai oleh anak muda professional dari pelbagai disiplin dan kepakaran. Siri pertama berlangsung di kediaman  Menteri Besar Selangor dan siri kedua di sebuah resort di Kuala Terengganu. 2 siri Xpresi Profesional Muda Berjaya mengumpulkan lebih 1000 tenaga professional yang siap memberi komitmen untuk membantu PAS mencapai dan mengisi kemenangan.

5. 16 Mac 2013 pula bakal berlangsung Xpresi Ulama Muda Haraki yang dijangka mengumpulkan sekitar 5000 peserta insyaallah, guna melengkapkan kombinasi mantap sumber tenaga atau modal insan yang dimiliki oleh PAS iaitu Aktivis + Profesional + Ulama. Kombinasi mantap ini akan memacu kebangkitan rakyat sekaligus memimpin perubahan yang meletus agar mendapat restu Allah swt. Sekaligus menjawab bahawa tiada dikotomi ulama + Profesional + aktivis di dalam PAS, sebaliknya ia menjadi enjin yang menjana kehebatan, kewibawaan dan kemuliaan PAS sebagai sebuah Gerakan Islam yang contemporary.

6. Xpresi Ulama Muda Haraki akan dan boleh disertai oleh para asatizah, mahasiswa dan alumni Timur Tengah, mahasiswa dan alumni fakulti pengajian Islam di Universiti luar dan dalam negara, penuntut ilmu di kolej Islam, Madrasah atau Pondok [ pasentran ], para huffaz, imam, guru J- Qaf, aktivis ngo – ngo Islam dan terbuka kepada semua yang bersungguh mahu mendalami ilmu Islam samaada terdiri dari kalangan muslimin begitu juga dari kalangan muslimat, semuanya  sangat dialu – alukan penglibatan dan penyertaan mereka.

7. Insyaallah, Xpresi Ulama Muda Haraki ini juga bakal menyaksikan beberapa orang tokoh Ulama Muda akan mengisytiharkan diri mereka bersama PAS dan bergandingan dalam memperjuangkan Islam di bumi bertuah ini.

8. Sejarah Gunung Semanggol adalah inspirasi kebangkitan Ulama Muda untuk menyatakan komitmen mereka mendokong perjuangan Islam dan membantu parti sebagai wadah perjuangan menggapai kemenangan dalam pilihanraya umum kelak. Bukan hanya berekspresi tetapi mengatur strategi dan memantapkan motivasi,  bagaimana memperkukuhkan parti melalui sendi Ulama Muda guna menggalas amanah dan tanggungjawab bersama rakan – rakan pejuang yang lain.

9. Bulan ogos tahun 2007 sebelum menjelang Pilihanraya Umum ke 12, Himpunan dan sambutan 50 tahun merdeka peringkat kebangsaan telah diadakan di Gunung Semanggol. Semangatnya dibawa ke gerbang pilihanraya umum ke 12, lalu hasilnya 5 buah negeri berjaya dimenangi oleh gandingan PAS + PKR dan DAP termasuk negeri Perak Darul Ridhuan selaku tuan rumah sebelum ianya dirampas secara tidak demokratik. Insyaallah Xpresi Ulama Muda Haraki 2013 akan meledakkan momentum baru sekaligus menyertai pilihanraya umum ke 13 dengan bergaya membantu Pakatan Rakyat ke Putrajaya.

10. Akhirnya, saya berdoa kepada Allah Jalla wa A'la agar sejarah gemilang 14 Mac 1948, [Himpunan Ulama dan Cendikiawan Islam dari  seluruh negara di Maahad Ehya Asy Syarif Gunung Semanggol yang digerakkan oleh Al Marhum ustaz Abu Bakar Al Baqir dan akhirnya menjadi inspirasi tubuhnya Gerakan Islam pertama Negara Hizbul Muslimin dan ia turut menjadi asas yang  membawa kepada tertubuhnya Parti islam Se Malaysia [PAS] pada 23 Ogos 1951 ], kembali berulang selepas genap 65 tahun dengan momentum dan gelombang baru kebangkitan ulama yang dipacu dan dihasilkan dari  Xpresi Ulama Muda Haraki pada tanggal 16 Mac 2013 di tapak yang sama, lalu memimpin perubahan yang sedang digerakkan oleh rakyat.
 harakah/-

Selangor sedia bubar Dun akhir Mac ini - Khalid

Posted: 11 Mar 2013 01:27 AM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

SHAH ALAM: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri sedia membubarkan Dewan Negeri Selangor (DNS) selewat-lewatnya akhir Mac ini bagi mendapat mandat baru daripada rakyat.

Beliau berkata, kerajaan negeri bersedia untuk tujuan itu dan satu keputusan telah dicapai bagi pembubaran DNS, lapor Selangorku.

"Sudah buat keputusan tetapi belum diumumkan," katanya dalam sidang media selepas majlis Perhimpunan Bulanan Jabatan-Jabatan Kerajaan Selangor di sini hari ini.

Beliau berkata, sekiranya tiada halangan kemungkinan pembubaran itu akan berlaku pada akhir bulan Mac.

Sebelum ini, Menteri Besar pernah menyatakan kerajaan negeri merancang untuk membubarkan DNS selepas sambutan Chap Goh Meh.

Akhir Februari lalu, Abdul Khalid turut mengesahkan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah telah menyatakan tiada halangan untuk pembubaran DNS.

harakahdaily/-

Najib langgar prinsip asas demokrasi

Posted: 11 Mar 2013 01:25 AM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


KOTA BHARU: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak disifatkan sebagai tidak menghormati prinsip-prinsip asas demokrasi apabila mengecam parti pembangkang di hadapan  kakitangan awam ketika beliau hanya peneraju kerajaan sementara.

Demikian kata anggota Pasukan Pemantau Pilihan Raya Kelantan, Mohammad Faizal Che Yusof (gambar).

Datuk Seri Najib sebagai peneraju 'caretaker government' hari ini dalam ucapan bersama penjawat awam secara jelas membuat suatu pernyataan yang bersifat kecaman, pengaruh tak berpatutan dan perdayaan terhadap parti selain Barisan Nasional.

Beliau dianggap telah mendorong suatu tindakan prejudis kepada parti selain BN di kalangan penjawat awam, kata Mohammad Faizal dalam kenyataannya kepada Harakahdaily.

Najib disifatkan sebagai peneraju kerajaan sementara selepas 8 Mac 2013 iaitu selepas lima tahun mandat yang diberikan rakyat.

Namun, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berkata,  dari segi perlembagaan, kerajaan BN dikira masih kerajaan penuh kerana Parlimen belum dibubarkan lagi.

Bagi Mohammad Faizal, penjawat awam telah dilingkungi oleh suatu doktrin kepartian sekaligus menjadikan penjawat awam dikongkong dengan politik kepartian BN.

"Malang Malaysia mempunyai seorang PM yang hanya bermandatkan kerajaan sementara (caretaker government) sebegini," kata Mohammad Faizal.

harakahdaily/-


400 pendatang keluar Sabah - Media Filipina

Posted: 11 Mar 2013 01:18 AM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

Harakahdaily, 11 Mac 2013

(Petikan laporan portal berita Philippine Daily Inquirer)

KUALA LUMPUR: Media Filipina melaporkan 400 pendatang di Sabah telah melarikan diri menuju ke parairan Filipina namun kini terkandas di Pulau Penyu (Taganak Island).

Laman Philippine Daily Inquirer menyebut, mereka adalah antara yang melarikan diri selepas pasukan keselamatan Malaysia menjalankan operasi memburu saki-baki penceroboh dan menahan ramai pendatang asing sejak 8 Mac lalu.

Portal itu turut memetik sumber Tentera Laut Filipina semalam bahawa 400 pelarian telah terkandas di  Pulau Penyu sejak malam Sabtu dan menunggu untuk diselamatkan.

Kapten Tentera Laut Rene Yongque, Komander Tentera Laut Pasukan Petugas 62, dipetik sebagai berkata, semua pelarian adalah dari Sandakan, mencapai perairan Filipina jam 7 petang Sabtu lalu dengan menaiki bot kayu.

Yongque juga dilapor berkata kapal tentera laut Sultan Kudarat telah dihantar untuk menyelamatkan pelarian tersebut.

Sementara itu di Malaysia, polis hari ini mengumumkan Kampung Tanduo, kawasan pendaratan penceroboh militan sebulan lepas, kini bersih daripada kumpulan itu.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib pada sidang media pagi tadi berkata, tumpuan operasi pasukan keselamatan kini adalah di kawasan Kampung Tanjung Batu dan Sungai Bilis.

Dalam perkembangan terbaru juga, Hamza berkata 22 mayat pengganas militan telah dibawa keluar dan dihantar ke hospital untuk bedah siasat.

Mayat-mayat tersebut adalah yang ditembak mati selepas pasukan keselamatan melancarkan gerakan ofensif terhadap kumpulan penceroboh bermula 8 Mac lalu.

Semalam seorang penceroboh ditembak mati di Kampung Tanjung Batu menjadikan jumlah pengganas militan yang mati setakat ini ialah 54 orang manakala 97 ditahan kerana disyaki terbabit dengan pengganas militan, kata Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib.

Pasukan keselamatan turut menahan 122 orang kerana berada dalam zon larangan Operasi Daulat.

Menjawab soalan pemberita, Hamza turut menegaskan pihak keselamatan sedang berusaha untut menamatkan operasi ini secepat mungkin.

"Kita ada 'timeline'. Takkan nak tunggu berkampung di sini sampai hujung tahun ini. Tapi 'timeline' itu kita tak boleh bagitahu la," katanya.

harakah/-

Seorang Menteri Besar tanpa dompet?

Posted: 11 Mar 2013 12:59 AM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

(TG Nik Aziz menerima dompet dari Tuan Ibrahim yang dihadiahkan oleh seorang aktivis PAS. Gambar kecil  TG Nik Aziz menggunakan sampul surat sebagai tempat menyimpan duitnya)

KUALA LUMPUR: Selepas melihat sekeping gambar Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Aziz Nik yang hanya menggunakan sampul surat sebagai dompet, seorang ahli parti membuat keputusan untuk membuat satu hadiah istimewa buat Tuan Guru kesayangannya.

Dompet itu dibuat khas untuk TG Nik Aziz oleh orang seorang aktivis PAS untuk Menteri Besar Kelantan itu.

Dompet berlambang bulan logo PAS itu kemudiannya diserahkan Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man untuk diserahkan kepada TG Nik Aziz.

Menjelang mesyuarat Majlis Syura baru-baru ini, Tuan Ibrahim bersama Setiausaha Majlis Syura, Datuk Nik Zawawi Mohd Salleh menyerahkan dompet itu kepada TG Nik Aziz.

Dompet tersebut dibuat tangan, berwarna hijau dan mempunyai logo PAS.

Nik Aziz berkata beliau hanya pernah membeli dompet dua kali sahaja dalam hidup beliau.

Sekali sebelum bertolak untuk belajar di luar negara berpuluh tahun lalu dan sekali lagi semasa kepulangan beliau dari sana.

TG Nik Aziz belajar di India dan Universiti Al Azhar, Mesir.

harakahdaily/-

Tak sempat tunai haji

Posted: 10 Mar 2013 11:51 PM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


KOTA TINGGI - Hajat seorang wanita warga emas untuk mengerjakan ibadah haji bersama suaminya pada hujung tahun ini tidak kesampaian apabila dia maut dalam nahas di Kilometer 22 Jalan Sungai Rengit-Kota Tinggi, pagi semalam.
Anak bongsu mangsa, Mohd Arif Alimen, 20, berkata, ibunya, Masiam Sadir, 62, bersama bapanya, Alimen Alias, 72, keluar dari rumah mereka di Felda Kledang, di sini, kira-kira jam 7.20 pagi untuk ke Bandar Penawar bagi menghadiri kursus haji.

Menurutnya, mereka dijadualkan mengerjakan ibadah tersebut pada hujung tahun ini.

Jelasnya, tidak sampai setengah jam kedua orang tuanya itu keluar dari rumah, jiran memberitahu mereka terlibat dalam kemalangan dan dia bergegas ke lokasi.

"Waktu itu, ayah masih boleh bercakap dan sempat mengucap dua kalimah syahadah manakala mak pula saya lihat sudah tidak mampu bersuara," katanya kepada Sinar Harian di Unit Forensik Hospital Kota Tinggi (HKT) di sini, semalam.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Mohd Nor Rasid berkata, kemalangan berlaku apabila motosikal Suzuki yang ditunggang suami mangsa, bergesel dengan sebuah kereta Perodua Myvi yang datang dari arah Kota Tinggi.

Menurutnya, siasatan awal mendapati, kereta yang menghala ke arah Sungai Rengit dipercayai telah masuk ke laluan bertentangan sebelum bergesel motosikal mangsa.

"Pembonceng motosikal meninggal dunia di HKT manakala penunggangnya cedera parah dan kini dirawat di Hospital Sultan Ismail," katanya.

Menurutnya, jenazah mangsa dikebumikan Tanah Perkuburan Islam Felda Sening petang semalam, dan kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan.

Sinar harian/-

Tiada lagi ungkapan sayang

Posted: 10 Mar 2013 11:49 PM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Tiada lagi ungkapan sayang

Jenazah arwah dibawa keluarga ke Solok Menggong untuk dikebumikan. Gambar kecil: Nurul Syaqiren
ALOR GAJAH -"Arwah kerap hantar ucapan 'along sayang mak' melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada saya menyebabkan saya berasa begitu dekat dengannya meskipun arwah tinggal di asrama di Londang,".

Itulah luahan ibu kepada pelajar Kolej Matrikulasi Londang yang maut selepas motosikal Yahama LC yang ditunggang hilang kawalan dan terbabas di Jalan Machap Baru-Machap Umboo, dekat sini, lewat petang kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira 6.30 petang itu, mangsa, Nurul Syaqiren Mat Asli, 19, dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Solok Menggong cedera parah sebelum dihantar ke Hospital Alor Gajah oleh orang awam untuk rawatan lanjut.

Haniza Hanif, 44, berkata, malah dua minggu lepas, arwah anaknya sempat menghadiahkan senaskah al-Quran kepadanya dan mengungkap sayang seperti biasa membuatkan hatinya tersentuh.

Menurutnya, sebelum kejadian arwah ada memberitahu hendak keluar bertemu rakan di Alor Gajah, namun dia menegah kerana mahu meminta arwah menjaga adik-adiknya di rumah.

"Kira-kira jam 2 petang, arwah keluar dan menghantar SMS memberitahu akan pulang lewat berikutan hujan di Alor Gajah.

"Tidak lama kemudian, anak kedua saya, Mohd Saiful Izham menelefon memberitahu ada ternampak motosikal arwah di pekan namun arwah tidak diberitahu ke mana," katanya.

Haniza yang bertugas sebagai guru di Sekolah Rendah Kebangsaan  Hutan Percha tergamam sebaik menerima panggilan daripada orang awam menggunakan telefon bimbit mangsa memaklumkan anaknya terlibat dalam kemalangan.

"Ketika tiba di Hospital Alor Gajah, doktor meminta saya menunggu dan saya mula merasakan ada sesuatu yang tidak kena terjadi kepada anak sulung saya sehingga dia dilaporkan sudah meninggal dunia," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Superintendan Umar Ali Saiffudin Shaharuddin berkata, mangsa yang menunggang sendirian dipercayai hilang kawalan ketika melalui selekoh berkenaan sebelum terbabas.

"Mangsa dilaporkan meninggal dunia pada jam 8.15 malam berikutan mengalami kecederaan parah di kepala dan badan.

"Mayat mangsa dihantar ke Jabatan Forensik dan Bilik Mayat Hospital Melaka untuk bedah siasat dan kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987," katanya.

Sinar harian/-

Bayi tujuh bulan, bapa maut

Posted: 10 Mar 2013 11:45 PM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Bayi tujuh bulan, bapa maut

Keadaan kereta mangsa yang remuk di bahagian depan dan lori satu tan yang turut mengalami kerosakan.
JEMPOL - Seorang bayi lelaki tujuh bulan bersama bapanya maut setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh sebuah lori satu tan di Jalan Besar Felda Palong Satu, dekat sini dalam kejadian kira-kira 8.15 malam kelmarin.

Dalam kejadian itu, kereta Proton Wira dinaiki Nor Shahrizan Nordin, 32, bersama isteri, Noraini Atan, 27, dua anak, Muhammad Danish Irfan, 4, Muhammad Danish Farhan, 7 bulan; ayah mangsa, Nordin Sidek, 59 dan isteri, Sawiyah Tompang, 59, dalam perjalanan pulang ke rumah di Felda Palong Lapan.

Ketua Polis daerah Jempol, Superintendan Hamzah Alias berkata, sewaktu tiba di tempat kejadian, sebuah lori satu tan datang dari arah bertentangan dan dipercayai hilang kawalan
Menurutnya, lori itu tidak sempat mengelak sebelum merempuh kereta dinaiki mangsa menyebabkan kereta remuk teruk di bahagian hadapan.

"Muhammad Danish meninggal dunia ketika tiba di Klinik Kesihatan Gemas manakala ayahnya, Nor Shahrizan maut pada 2.45 pagi tadi (semalam) ketika mendapatkan rawatan di Hospital Tuanku Ampuah Najihah (HTAN), Kuala Pilah.

"Nordin yang cedera parah menerima rawatan di Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) Seremban manakala ahli keluarga lain menerima rawatan di Hospital Segamat. Pemandu dan kelindan lori hanya mengalami kecederaan ringan," katanya ketika mengesahkan kejadian itu, semalam.

Kedua-dua jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Felda Palong Lapan, semalam.

Sinar harian/-

Menteri Mexico dibunuh

Posted: 10 Mar 2013 11:33 PM PDT

Menteri Mexico dibunuh28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

Anggota keselamatan memeriksa kenderaan Alvarez di Guadalajara. Gambar kecil: Alvarez.
 
MEXICO CITY - Menteri Pelancongan Jalisco, barat Mexico dilaporkan dibunuh dalam insiden kejar-mengejar di bandar Guadalajara, wilayah Zapopan, kelmarin.

Setiausaha Kerajaan, Arturo Zamora berkata, Jose de Jesus Gallegos Alvarez ditembak sewaktu kereta dipandunya dikejar sekumpulan penyerang namun, menolak serangan itu berkaitan dengan tugasan rasmi beliau.

"Polis mengesyaki serangan berkaitan dengan urusan perniagaan peribadi diusahakan Alvarez," kata Zamora.

Alvarez merupakan jurutera adalah pengasas dan presiden sebuah projek pembangunan kondominium serta Resort Mayan dalam Gaudalajara.

Sementara itu, ahli politik dan pegawai polis Mexico dilaporkan sering menjadi sasaran utama pembunuhan kejam di negara itu.

Susulan serangan itu, Presiden Enrique Pena Neito mengutuk keras serangan berkenaan melalui Twitternya dan mengarahkan siasatan menyeluruh dilakukan. - Al-Jazeera

Cubaan seludup dadah gagal

Posted: 10 Mar 2013 11:33 PM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Cubaan seludup dadah gagal

Mat Jusoh (tengah) menunjukkan serbuk putih yang dirampas, dipercayai dadah jenis ketamin dalam dua kejadian berasingan pada 5 Mac lalu.
KUALA TERENGGANU - Cubaan untuk menyeludup masuk dadah bernilai hampir RM1 juta melalui Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) di sini, gagal setelah Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) berjaya menahan dua warganegara India.

Ketua Bahagian Penguatkuasaan JKDM negeri, Mat Jusoh Botok berkata, kedua-dua suspek yang masing-masing seorang wanita berusia 52 tahun dan lelaki berusia 43 tahun itu ditahan dalam dua kejadian berasingan pada 5 Mac lalu, antara jam 4 hingga 4.10 petang.

Selain itu, pihaknya turut merampas sejumlah 10.845 kilogram (berat kasar) serbuk putih, dipercayai ketamin yang ditaksirkan bernilai RM813,375.

"Dalam kes pertama, pasukan kastam telah membuat pemerhatian di balai ketibaan LTSM setelah mendapat maklumat awam. Pasukan ini
kemudiannya membuat pemeriksaan ke atas bagasi suspek iaitu seorang wanita yang baru tiba dari Kuala Lumpur.

"Hasil pemeriksaan, pasukan kastam menemui satu bungkusan mengandungi serbuk putih dipercayai ketamin dengan berat kasar 5.08 kilogram yang disorok dalam satu ruangan khas.

"Kita menahannya dan hasil semakan, suspek mempunyai rekod keluar masuk ke Malaysia sebanyak tujuh kali sejak 2012 dan kali pertama masuk ke Terengganu melalui LTSM," katanya dalam sidang media di Pejabat Bahagian Penguat Kuasa JKDM di Panji Alam, semalam.

Sementara itu dalam kes berasingan, pasukan kastam yang membuat pemerhatian di luar balai ketibaan pada hari sama, kira-kira jam 4.10 petang, telah mengesan pergerakan seorang lelaki yang mencurigakan.

Jelasnya, lelaki itu juga merupakan seorang penumpang yang baru tiba dengan pesawat sama dan pihaknya mengekori teksi yang dinaiki lelaki berkenaan sebelum menahannya di Kampung Seberang Takir.

"Hasil pemeriksaan rapi yang dibuat ke atas bagasi yang dibawa lelaki terbabit, kita menjumpai satu bungkusan mengandungi serbuk putih, dipercayai ketamin dengan berat kasar 5.765 kilogram yang disorok dalam satu ruangan khas.

"Kita mendapati lelaki ini mempunyai rekod 10 kali masuk ke Malaysia sejak 2012 dan ini kali pertama ke Terengganu melalui LTSM.

"Kita percaya, kedua-duanya menggunakan LTSM sebagai laluan untuk membawa masuk dadah ke negara ini dan ini merupakan kes pertama melibatkan penyeludupan dadah melalui LTSM," katanya.

Jelas Mat Jusoh, kedua-duanya ditahan reman selama dua minggu dan disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatori.

Susulan kejadian itu, JKDM mempertingkatkan kawalan di LTSM dan akan menyemak semua transit terutama dari negara luar.

"Kita menyeru orang ramai bekerjasama dengan kastam dengan menyalurkan maklumat berkaitan dengan aktiviti penyeludupan dan penyelewengan
kepada Bahagian Penguatkuasaan, JKDM melalui talian 09-6228477, 09-6204073 atau talian bebas tol 1800-88-8855.

"Identiti pemberi maklumat akan dirahsiakan dan bayaran sagu hati akan diberi kepada pemberi maklumat yang berjaya menghasilkan kes," katanya.

Sinar harian/-

Cadangan PAS untuk membela pegawai kerajaan

Posted: 10 Mar 2013 11:32 PM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Saya difahamkan, esok Perdana Menteri akan bertemu dengan kakitangan awam dan akan mengumumkan beberapa inisiatif baru untuk perkhidmatan awam.


Antara inisiatif yang dijangka diumumkan meliputi pelarasan gaji hingga 10%, peningkatan elaun cola antara RM300 hingga RM500 dan menaikkan elaun perumahan kakitangan awam.


PAS Pusat yang bersidang pada hari ini mengambil ketetapan, mana-mana pengumuman yang dilakukan oleh Perdana Menteri untuk perkhidmatan awam akan diteruskan jika sekiranya Pakatan Rakyat mentadbir Putrajaya.

PAS Pusat dalam masa yang sama mencadangkan beberapa langkah tambahan.

Antara lain, tumpuan juga harus diberikan  kepada kenaikan pangkat untuk semua kategori pegawai di mana jawatan utama bukan hanya dikhaskan kepada  PTD bahkan  dipeluaskan kepada perkhidmatan lain seperti guru, kastam, polis, tentera dan lain-lain.

Kedua, menerima pakai amalan di Kelantan di mana semua pinjaman perumahan dan kenderaan kakitangan awam dihapuskan kenaan caj  bunga 4% bermula dari tarikh PR mengambil alih Putrajaya.

Bagi pinjaman sedia ada, ia akan dikaji terlebih dahulu untuk menentukan samada kerajaan mampu membiayai implikasi  kewangannya.

Ketiga,  bagi faedah kakitangan awam yang berpendapatan rendah serta rakyat Malaysia  umumnya, kadar pelepasan cukai yang ada sekarang dicadang dikaji semula untuk dinaikkan.

Kadar perlepasan cukai yang rendah  untuk isteri dan anak-anak yang ada sekarang menyebabkan kakitangan awam dan orang ramai tidak mendapat pendapatan benar yang cukup untuk membiayai kos hidup yang tinggi pada hari ini.

PAS Pusat juga ada membincangkan supaya kajian dibuat terhadap panalti yang di kenakan oleh Jabatan Hasil Dalam Negeri kepada pembayar cukai sebanyak 45% bila jumlah cukai yang diumumkan berbeza dengan yang ditafsirkan oleh Jabatan Hasil Dalam Negeri.

Penalti tersebut membebankan pembayar cukai. Kutipan cukai negara meningkat kerana penalti 45% itu dikenakan. Pada tahun ini dijangka kutipan cukai termasuk penalti itu akan menjadi yang tetinggi pernah dikutip.

Peningkatan kutipan kerana penalti wajib seperti ini menambahkan lagi tekanan terhadap rakyat jelata.

Cukai ke atas eksport sawit mentah atau CPO sebanyak 23% yang menyebabkan harga kelapa sawit kita lebih mahal di pasaran antarabangsa juga dicadangkan untuk dikaji. Indonesia telahpun dua kali menurunkan cukai CPO menjadikan harga sawit mereka lebih berdaya saing.

Langkah ini boleh membantu meningkatkan harga sawit yang rendah pada hari ini dan ini memberikan faedah termasuk kepada pekebun-pekebun kecil di seluruh negara.

Pada masa yang sama polisi kerajaan Melaysia memberikan AP eksport sawit mentah bertujuan melepaskan cukai eksport kepada syarikat kroni terpilih yang telah digunakan untuk mengeksport 7 juta ton sawit mentah setahun tanpa cukai yang menyebabkan kerugian kepada negara juga dicadang untuk dikaji semula.

Bagi tujuan tersebut sebuah jawatankuasa ditubuhkan dan ia akan mencadangkan pendirian PAS terhadap penalti cukai 45%, kadar cukai CPO yang baru dan menghapuskan sistem AP eksport minyak sawit mentah.

Datuk Husam Musa, Naib Presiden PAS

Keluarga tak mampu, Nurul terlantar sakit saraf

Posted: 10 Mar 2013 11:24 PM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Nurul terlantar sakit saraf

Lailawati membetulkan kedudukan anaknya, Nurul yang mengalami kesukaran bergerak.
Nurul terlantar sakit saraf

Lailawati tabah membesarkan anak-anaknya meskipun mengalami kesempitan hidup
Sekali pandang hati meruntun hiba melihat penderitaan adik Nurul Nur Iqmazatul Abd Manap, 15. Dengan tubuh yang kurus kering akibat menanggung penyakit saraf otak, dia sukar bergerak, tidak sepetah dan selincah remaja lain seusianya.

Bagi Lailawati Omar, 45, hati ibu mana yang dapat menahan air mata apabila menyaksikan zuriatnya terpaksa menanggung derita setiap hari.

"Ia satu ujian yang amat besar buat keluarga kami. Masalah kewangan menghimpit saya daripada mendapatkan rawatan terbaik untuk Nurul," keluhnya hiba.

Dahulu Nurul sihat seperti seperti bayi lain. Nurul lahir sebagai anak yang sempurna dan sihat tubuh badan biarpun telah melewati tarikh jangkaan bersalin.

"Memandangkan tarikh dah terlajak, doktor memasukkan ubat untuk membolehkan saya melahirkan Nurul. Ketika itu sakitnya hanya ALLAH yang tahu. Saya betul-betul tidak tahan sehingga diserang sawan sedangkan Nurul masih belum lahir.

"Disebabkan sawan, jururawat beri saya ubat. Saya rasa terlalu sakit sehingga keadaan saya dan bayi masa proses kelahiran tu 50-50. Saya berada dalam keadaan yang tidak sedarkan diri. Jantina bayi yang lahir pun saya tidak tahu masa tu," imbau Lailawati ketika ditemui di rumahnya,  Simpang Jelebu, Negeri Sembilan.

Syukur sambut kelahiran

Lailawati amat bersyukur dengan anugerah ILAHI yang sangat comel dan lincah itu. Bagaimanapun, gembira bertukar sedih apabila Lailawati dimaklumkan bayinya berhadapan masalah jantung.

"Ketika itu, saya tidak mampu berkata apa-apa melainkan berdoa kepada ALLAH semoga bayi saya sihat, dan syukur pada-Nya kerana beberapa hari kemudian, doktor benarkan saya membawa pulang anak ke rumah," katanya.

Ujian terhadap Lailawati tidak terhenti setakat itu apabila ibu tunggal itu sekali lagi diuji dengan masalah kesihatan Nurul. Dia mendapati kelainan pada anggota badan Nurul yang tiba-tiba tegang dan berpusing.

"Kejadian berlaku di rumah ketika Nurul berusia dua bulan. Saya tak syak apa-apa berkaitan penyakit ini, kerana saya fikir, apabila Nurul dibenarkan pulang ke rumah bermakna dia sihat," katanya.

Perubahan

Keadaan yang diharapkan sementara itu rupanya bertukar membimbangkan apabila Nurul tidak memberi respons apa-apa sehingga menginjak usia enam bulan.

Pergerakan Nurul tidak sama dengan bayi normal lain yang seusia dengannya membuatkan Lailawati mengesyaki sesuatu.

"Ketika itulah Nurul tunjuk perubahan ketara. Saya bawa Nurul ke Hospital Tuanku Jaafar, Seremban untuk rawatan dan doktor dapati bebola mata Nurul bergerak-gerak. Macam bergegar," katanya.

Lailawati berkata, doktor mengesahkan Nurul mengalami sawan tarik sehingga menyebabkan saraf otak mati. Selepas itu, dia semakin teruk apabila kulit kepala, pipi, dahi dan kelopak matanya dipenuhi daki sawan dan mengeluarkan lendir. Tidur bayi itu juga selalu terganggu kerana masalah kesihatannya.

"Apa yang saya sedihkan disebabkan tidak mampu untuk membuat rawatan susulan untuk memulihkan pergerakan anggota Nurul. Saya tidak bekerja dan kini menjadi ibu tunggal.

"Hanya sekali saya bawa Nurul ke hospital untuk rawatan fisioterapi tapi selepas itu tiada rawatan susulan dibuat sehingga ke hari ini," katanya sambil menunduk.

Dalam sehari, Nurul akan diserang sawan sebanyak lebih 10 kali dan ada kalanya tidak terbilang melainkan air mata yang mengiringi hati Lailawati. Dia tidak mampu berbuat apa-apa meskipun risau dengan keadaan Nurul.

"Pernah saya memberi dia susu cair kerana tidak mampu untuk membeli susu tepung. Saya terpaksa minta bantuan pihak Baitulmal untuk membeli barangan keperluan Nurul dan dapur katanya.

"Saya bersyukur kerana ada jiran yang memahami dan banyak membantu. Dalam keadaan macam ini, sokongan dan semangat mereka, membuatkan saya  tabah menghadapi ujian," katanya yang ada menerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Manakala keperluan dan rawatan Nurul diperlukan sebanyak RM500 sebulan. Nurul yang belum mendapat bantuan orang kurang upaya (OKU) hanya terlantar di rumah, sambil ditemani adik-beradiknya, iaitu Mohd Iqmal Aqeem Abd Manap, 13, Mohd Iqmal, 11, dan Mohd Iqmal Al Ameer, 9.

Orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan bolehlah menyalurkannya kepada Lailawati Binti Omar melalui akaun CIMB Bank - 05150001400204 atau hubungi 012 - 9736307.

Sinar harian/-

Saya tak berniat khianati Saiful - Azlan

Posted: 10 Mar 2013 11:20 PM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -
PETALING JAYA: Bapa Saiful Bukhari, Azlan Mohd Lazim hari ini menyatakan pendedahan beliau berhubung kes Fitnah Liwat II sebelum ini bukan berniat mengkhanati anaknya itu.

Bercakap pada sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini sebentar tadi, beliau juga turut memohon maaf kepada Saiful atas apa yang telah berlaku.

"Saya ingin meminta maaf kepada Saiful atas apa yang berlaku. Saya tak berniat menganiayai atau mengkhianati anak kandung saya sendiri," katanya sambil menambah beliau sangat menyayangi Saiful.

Terdahulu pada sidang media sama, beliau mengumumkan menyertai PKR dan menyerahkan borang permohonan menjadi ahli kepada Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail.

Azlan juga tidak membuat sebarang kenyataan lanjut berhubung kes Saiful kerana sudah membuat kenyataan awal pada Jumaat lepas.

"Bukan bermakna saya menyertai PKR, saya akan menyisihkan Saiful dan anak-anak yang lain," katanya.

Beliau turut menjelaskan, keputusan menyertai PKR tidak ada kena-mengena dengan kes mahkamah melibatkan dakwaan liwat ke atas Saiful sebaliknya beliau sudah lama mengikuti perjuangan PKR.

"Saya sebagai rakyat Malaysia berhak buat keputusan tentang diri sendiri dan saya dah fikir sedalam-dalamnya dan implikasinya. Ini adalah masa yang tepat untuk saya sertai PKR untuk buat perubahan.

"Kita perlu profesional dalam hal ini. Apa yang saya lakukan sekarang ialah menyertai politik, tak ada kena mengena dalam kes mahkamah yang dihadapi anak saya.

"Kebetulan saya sertai PKR yang dipimpin Datuk Seri Anwar. Kalau saya sertai parti belah sana tentu tak timbul isu," katanya.

Tambah Azlan juga, beliau lebih mengetahui apa yang berlaku di sebalik kes tersebut.

"Sebagai bapa saya tahu dengan lebih jelas apa yang berlaku di belakang tabir yang orang lain tidak tahu," tegasnya.

Pada Jumaat lalu, Azlan mengejutkan banyak pihak apabila mengadakan satu sidang media khas mendakwa kes Fitnah Liwat II membabitkan anaknya terhadap Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah satu konspirasi pihak tertentu.

Beliau turut mendedahkan beberapa nama termasuk seorang pegawai khas kepada pemimpin tertinggi negara yang didakwanya sebagai dalang kepada konspirasi untuk memusnahkan karier Anwar.

Harakahdaily/-

R&R Sungai Perak ditutup sementara Rabu, Khamis ini

Posted: 10 Mar 2013 11:05 PM PDT


28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -KUALA LUMPUR 11 Mac - Kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Sungai Perak di Lebuhraya Utara-Selatan di KM249.3 akan ditutup sementara di kedua-dua arah bagi membolehkan kerja-kerja penyenggaraan.

Projek Lebuhraya Usahasama Berhad (Plus) dalam satu kenyataan di sini hari ini, memaklumkan R&R Sungai Perak arah selatan akan ditutup pada 13 Mac manakala R&R Sungai Perak arah utara ditutup pada 14 Mac.

Penutupan adalah dari 8 pagi hingga 5 petang dan R&R terbabit akan kembali beroperasi selepas tempoh itu, menurut kenyataan berkenaan.

Menurut kenyataan itu, sepanjang penutupan berkenaan hanya stesen minyak akan beroperasi manakala kemudahan awam lain termasuk gerai ditutup.

Untuk pertanyaan lanjut, orang ramai boleh menghubungi Plusline di talian 1-800-88-0000. - 

BERNAMA

Gred Gaji Polis, Tentera Dinaikkan

Posted: 10 Mar 2013 10:59 PM PDT


28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -PUTRAJAYA: Kerajaan menaikkan gred gaji bagi mereka yang berkhidmat dalam pasukan keselamatan untuk disetarakan dengan perkhidmatan awam lain, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
Beliau berkata penyelarasan gaji itu berkuat kuasa 1 Januari 2013 dan melibatkan semua anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkata Tentera Malaysia (ATM).
Sebagai contoh, gaji koperal ATM dan PDRM yang dahulunya dalam kelompok gred jawatan atau gred gaji 17 kini disetarakan dengan gred 22 perkhidmatan awam am

ADUN Lendu meninggal dunia

Posted: 10 Mar 2013 10:54 PM PDT


28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -Anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Lendu yang juga Timbalan Speaker DUN Melaka Datuk Idderis Kassim (Gambar) meninggal dunia akibat barah usus di Hospital Putra di Melaka kira-kira 6.50 petang ini. 

Allahyarham Idderis, 66, meninggalkan isteri Datin Rohani Yunus dan dua anak lelaki Zamran dan Zulkarnain.

Zamran, 39, ketika ditemui pemberita berkata bapanya dimasukkan ke hospital berkenaan sejak 19 Feb lepas.

"Arwah menghidap penyakit barah sejak 2011 dan keadaannya bertambah kritikal kira-kira 4.30 petang tadi sebelum disahkan meninggal dunia oleh doktor di hadapan seluruh ahli keluarga," katanya.

Beliau berkata jenazah akan dikebumikan di tanah perkuburan Islam Ayer Limau pada 11 pagi esok.

Katanya Allahyarham Idderis sempat menyampaikan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) bagi DUN Lendu menjelang sambutan Tahun Baharu Cina sebelum dimasukkan ke hospital berkenaan.

Allahyarham pernah berkhidmat sebagai guru besar di Sekolah Agama Ayer Limau pada 1970 dan mengembangkan kerjayanya dalam bidang pendidikan sebagai Ketua Unit Pengurusan Sekolah-sekolah Jabatan Agama Islam Melaka sebelum bersara pada 2003.

Beliau juga terkenal sebagai penceramah yang sentiasa menjalankan aktiviti dakwah di surau serta masjid di negeri itu dan menceburi bidang politik sejak 1970-an.

Pada pilihan raya umum ke-12, Allahyarham Idderis yang mewakili Barisan Nasional menewaskan calon PAS Mohd Amir Yaakub dengan majoriti 1,633 undi.

Bernama

Bapa Saiful serah borang sertai PKR

Posted: 10 Mar 2013 10:51 PM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

Bapa kepada Saiful Bukhari, Azlan Mohd Lazim dijangka akan menyertai PKR selepas menyerahkan borang secara rasmi untuk menjadi ahli di sekretariat parti tersebut di Petaling Jaya hari ini.


Anak lelakinya Saiful sebelum ini meraih populariti selepas mendakwa diliwat ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, namun ketua pembangkang dibebaskan daripada tuduhan berkenaan pada Januari tahun lalu.

Dalam satu sidang media di ibu pejabat PKR selepas menyerahkan borang itu, Azlan berkata beliau sudah lama menjadi penyokong PKR dan kini akan menyertai parti itu bawah pimpinan Anwar.

Azlan dalam kenyataannya dua hari lalu mendakwa anaknya Saiful Bukhari dipergunakan oleh "seseorang dalam pejabat perdana menteri" untuk memburuk-burukkan Anwar.

Malaysiakini/-

PAS dan Pakatan Rakyat Mendapat Sambutan Diluar Jangkaan Di Parlimen Sibuti

Posted: 10 Mar 2013 10:38 PM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

SIBUTI – Kunjungan Timbalan Presiden PAS Tuan Haji Mohammad Sabu @ Mat

Sabu di Miri dan Sibuti baru-baru ini mendapat sambutan hangat dari
masyarakat berbagai kaum di Sarawak.

Pada sebelah pagi sabtu yang lalu, rombongan PAS Miri bersama Hj Mat
Sabu telah merasmikan jentera Pilihanraya PAS kawasan Sibuti di kpg
Sepupuk, Niah. Kedatangan Mat Sabu serta pimpinan dari Pakatan Rakyat
disambut dengan tarian tradisional masyarakat tempatan.

Inilah pertama kali dalam sejarah PAS Sarawak mendapat sambutan diluar
jangkaan dimana lebih dari seribu orang penduduk tempatan dari
berbagai kaum yang berada di sekitar kawasan Sibuti memberi sokongan
moral kepada PAS dan Pakatan Rakyat untuk menjayakan program PAS di
kawasan Niah.

Diantara yang hadir pada majlis tersebut selain dari timbalan presiden
PAS ialah timbalan pesuruhjaya iii PAS Sarawak merangkap YDP PAS Miri,
Robby Tandang Pemuda PAS Sibuti, YB Baru Bian pengerusi Keadilan
Sarawak,  Dr Micheal Teo Ketua cabang PKR Miri, YB Alan Ling DAP Miri
dan lain-lain pemimpin dari Pakatan Rakyat turut serta memberi ucapan.

Antara ucapan Hj Mat Sabu ialah mengenai janji Umno dengan penduduk
Sulu yang berakhir dengan penceroboh di Lahad Datu Sabah baru-baru
ini, Hj Mat Sabu meminta kerajaan pusat menyiasat sepenuhnya kejadian
tersebut dengan mengeluarkan kertas putih.

Hj Mat Sabu juga mengingatkan penduduk tempatan supaya berani
menukarkan kerajaan  kerana selama ini rakyat Sarawak hidup dalam
kemiskinan sedangkan pemimpin mereka hidup dalam kemewahan.

Sarawak kaya dengan hasil bumi tetapi mengapa rakyat hidup dalam
kemiskinan maka inilah tiba masanya rakyat Sarawak menukar kerajaan
yang lebih baik dan adil untuk semua dalam PRU13 nanti.

Semoga dengan kedatangan Hj Mat Sabu ke Sibuti akan memberi semangat
baru kepada gerak kerja PAS Sarawak untuk berusaha lebih kuat lagi dan
sistematik untuk menawan kerusi parlimen di Sarawak dalam PRU13 yang
akan diadakan tidak lama lagi.

Kerjasama PAS, DAP serta Keadilan amat diperlukan untuk menawan
Putrajaya, sebarang perselisihan faham harus diatasi secara berhikmah
dan diselesaikan secara dalaman tanpa perlu dihebahkan kepada orang
ramai untuk mengelak salah faham dan isu ini akan di eksploitasi oleh
pihak BN sekiranya Pakatan Rakyat gagal mengatasinya dengan baik.

Semoga Pakatan Rakyat berjaya dalam misinya menawan Putrajaya dalam
PRU13 nanti. In Shaa Allah

Jofri Jaraiee
PAS Miri, Sarawak
 

Mohamad Sabu disambut luar biasa di Sibuti

Posted: 10 Mar 2013 10:20 PM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


(Sambutan untuk Mohamad Sabu di Sibuti dari masyarakat pelbagai kaum)

SIBUTI (Miri): Kunjungan Timbalan Presiden PAS Tuan Haji Mohammad Sabu ke Miri dan Sibuti baru-baru ini mendapat sambutan hangat dari masyarakat berbagai kaum di Sarawak.

Pada sebelah pagi Sabtu yang lalu, rombongan PAS Miri bersama Mat Sabu telah merasmikan jentera Pilihanraya PAS kawasan Sibuti di kampong Sepupuk, Niah.

Kedatangan Mat Sabu serta pimpinan dari Pakatan Rakyat disambut dengan tarian tradisional masyarakat tempatan.

Inilah pertama kali dalam sejarah PAS Sarawak mendapat sambutan diluar jangkaan dimana lebih dari seribu orang penduduk tempatan dari berbagai kaum yang berada di sekitar kawasan Sibuti memberi sokongan moral kepada PAS dan Pakatan Rakyat untuk menjayakan program PAS di kawasan Niah.

Diantara yang hadir pada majlis tersebut selain dari timbalan presiden PAS ialah timbalan pesuruhjaya PAS Sarawak merangkap YDP PAS Miri, Jofri Jaraiee,  Robby Tandang Pemuda PAS Sibuti, Baru Bian pengerusi PKR Sarawak,  Dr Micheal Teo Ketua cabang PKR Miri,  Alan Ling DAP Miri dan lain-lain pemimpin dari Pakatan Rakyat.

Antara ucapan Mat Sabu ialah mengenai janji Umno dengan penduduk Sulu yang berakhir dengan penceroboh di Lahad Datu Sabah baru-baru ini.

Sehubungan itu, beliau meminta kerajaan pusat menyiasat sepenuhnya kejadian tersebut dengan mengeluarkan kertas putih.

Mat Sabu juga mengingatkan penduduk tempatan supaya berani menukarkan kerajaan  kerana selama ini rakyat Sarawak hidup dalam kemiskinan sedangkan pemimpin mereka hidup dalam kemewahan.

"Sarawak kaya dengan hasil bumi tetapi mengapa rakyat hidup dalam kemiskinan maka inilah tiba masanya rakyat Sarawak menukar kerajaan yang lebih baik dan adil untuk semua dalam PRU13 nanti," katanya.

"Semoga dengan kedatangan Hj Mat Sabu ke Sibuti akan memberi semangat baru kepada gerak kerja PAS Sarawak untuk berusaha lebih kuat lagi dan sistematik untuk menawan kerusi parlimen di Sarawak dalam PRU13 yang akan diadakan tidak lama lagi," kata Jofri Jaraiee kepada Harakahdaily.

Katanya, kerjasama PAS, DAP serta Keadilan amat diperlukan untuk menawan Putrajaya.

"Sebarang perselisihan faham harus diatasi secara berhikmah dan diselesaikan secara dalaman tanpa perlu dihebahkan kepada orang ramai untuk mengelak salah faham dan isu ini akan di eksploitasi oleh
pihak BN sekiranya Pakatan Rakyat gagal mengatasinya dengan baik.

"Semoga Pakatan Rakyat berjaya dalam misinya menawan Putrajaya dalam PRU13 nanti. Insya Allah," katanya.

harakahdaily/-

Hari-hari dengar bedilan

Posted: 10 Mar 2013 09:56 PM PDT

Foto28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

Lahad Datu: Kasih mendalam terhadap anak mendorong seorang lelaki nekad menyorong anak lelakinya yang lumpuh di atas kereta sorong sejauh lima kilometer dari rumah mereka di Kampung Tanjung Labian untuk mendapat perlindungan di Dewan Embara Budi, Felda Sahabat, di sini, semalam.

Afat Zaid, 40, ditemui bersama 15 penduduk sekampung ketika dalam perjalanan ke dewan yang menjadi pusat pemindahan itu selepas seminggu mereka bersembunyi dalam rumah masing-masing.

Afat berkata, sepanjang tempoh seminggu lalu, nyawa dia dan semua penduduk kampung terbabit bagaikan telur di hujung tanduk kerana mereka terperangkap di tengah kawasan pertempuran antara pasukan keselamatan dengan pengganas Sulu.

"Hari ini (semalam) baru kami boleh keluar untuk mendapatkan bantuan dan perlindungan. Walaupun susah kerana terpaksa membawa anak yang lumpuh menggunakan kereta sorong untuk ke pusat pemindahan, saya tiada pilihan lain.
PENDUDUK Tanjung Labian tiba di tempat selamat di Fajar Harapan.

"Kalau lebih lama tinggal dalam rumah kemungkinan kami mati kelaparan," katanya sambil membetulkan kedudukan anaknya, Al Basir, 12, yang lumpuh seluruh badan dan hanya mampu berbaring di atas kereta sorong.

sinar/-

TG Nik Aziz: Kebenaran Akan Terserlah Dengan Sendiri

Posted: 10 Mar 2013 08:47 PM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, melahirkan rasa syukur apabila kebenaran terhadap Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sebelum ini difitnah sebagai 'peliwat' semakin jelas kebenarannya.

Malah dia turut berkata, sebarang pendustaan tidak akan kekal lama, tiba waktu kebenarannya akan terdedah dengan sendiri.

Beliau berkata demikian kepada media ketika diminta mengulas berhubung ayah Saiful Bukhari, Azlan Mohd Lazim, yang mendakwa anaknya itu diperalat oleh pihak tertentu kelmarin.

Azlan pada sidang medianya berkata anaknya itu diperalatkan oleh pihak terbabit dan konspirasi politik untuk menjatuhkan Anwar Ibrahim.

Tuan Guru berkata demikian ketika ditemui pada majlis Himpunan Vateran 2013 di Perkarangan Infra Quest, Jalan Datuk Lundang, dekat sini.

Sambil melahirkan rasa syukur yang tidak terhingga, Tuan Guru berkata walau selicik mana sekalipun sesaorang merangka plan tertentu, namun kebenarannya pasti akan terbongkar suatu hari nanti.

Beliau juga turut menolak dan tidak percaya dakwaan yang mengatakan Anwar membayar kepada ayah Shaiful, sesuatu yang tidak mungkin.

"Dia (Anwar) mana ada duit, sebanyak-banyak duit Anwar Ibrahimpun, banyak lagi duit menteri atau Perdana Menteri,"ujarnya.

Dengan pendedahan itu, katanya diharapkan nama baik Ketua Umum PKR itu semakin baik dan rakyat juga semakin sedar tentang pembohongan yang dibuat pihak tertentu sebelum ini.

"Semoga dengan fitnah yang menimpa dirinya (Anwar) sebagai penghapus dosa dirinya yang pernah bersekongkol dengan Umno dan BN sebelum ini,"ujarnya.

Terdahulu beliau beramah mesra dengan 500 orang veteran PAS dalam Parlimen Kota Bharu.

Bebola ikan berdarah

Posted: 10 Mar 2013 08:37 PM PDT

Foto28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

Jempol: Seorang bapa dan bayi lelakinya berusia tujuh bulan maut dalam kemalangan membabitkan sebuah kereta Proton Wira Aeroback yang dinaiki bertembung dengan sebuah lori dalam kejadian di Jalan Besar FELDA Palong 1, di sini, malam kelmarin.

Dalam kejadian menyayat hati kira-kira jam 8.15 malam itu, pemandu kereta, Norshah Rizan Nordin, 32, mati akibat kecederaan parah ketika dirawat di Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN) Kuala Pilah jam 2.45 pagi semalam, manakala anaknya, Muhamad Danish Farhan dipercayai meninggal dunia ketika dalam perjalanan untuk menerima rawatan di Klinik Kesihatan Gemas sejurus kemalangan.

Norshah Rizan bersama lima anggota keluarganya dikatakan baru pulang dari membeli barangan keperluan di Pekan Gemas dan lebih pilu ketulan ayam goreng serta bebola ikan bertaburan dengan darah di dalam kereta itu.

Ketua Polis Daerah Jempol Superintendan Hamzah Alias berkata, dua penumpang kereta parah iaitu bapa Norshah Rizan iaitu Nordin Sidek, 59, yang dirawat di Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS), manakala ibunya, Sawiyah Tompang, 59, menerima rawatan di Hospital Segamat.
KERETA mangsa remuk teruk dalam nahas meragut dua nyawa, malam kelmarin.

"Turut menerima rawatan di Hospital Segamat ialah isteri Norshah Rizan iaitu Nor Aini Atan berusia 27 tahun dan anak pertama mereka, Muhamad Danish Irfan, 4.

metro/-

Si Saiful Yang Malang - Hanya 8% Menyokongnya

Posted: 10 Mar 2013 08:35 PM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -


Di dalam satu bancian yang dikendalikan oleh akhbar Sinar Harian yang bertanyakan mengenai keyakinan pembaca terhadap pendirian samada Saiful atau ayahnya Azlan, didapati lebih 90% pembaca memilih untuk berpihak kepada Azlan.

Daripada sejumlah 2258 orang yang menyertai Bancian tersebut, 2070 (92%) orang telah memilih Azlan dan cuma 188 (8%) memilih Saiful.

Berikut ialah soalan yang ditanyakan di dalam bancian trersebut.


Saiful sebelum ini telah menuduh bapanya, yang telah mendedahkan anaknya itu dipergunakan oleh pembantu khas pemimpin kanan negara untuk membawa kes liwat kedua ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah "diperguna" oleh pihak-pihak tertentu.

Berikut ialah kenyataan penuh bapa Saiful Bukari, iaitu Azlan Mohd Lazim.


Kenyataan penuh bapa Saiful Bukhari


Assalamualaikum wmth dan Salam Sejahtera.

Dengan nama Allah Yang Maha Besar lagi Maha Berkuasa.

1. Saya Azlan Mohd Lazim sesungguhnya percaya anak saya Saiful Bukhari telah dipergunakan oleh pihak-pihak tertentu yang tidak bertanggungjawab termasuk Khairil Annas Jusoh, Pegawai Khas kepada Perdana Menteri. Mereka inilah merupakan dalang kepada semua FITNAH LIWAT yang dilakukan terhadap YB Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang melibatkan anak saya.

2. Saya amat kesal atas segala fitnah yang telah dilemparkan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang membabitkan anak saya Saiful Bukhari.

3. Malah anak saya lansung tidak pernah menceritakan tentang kejadian dan pertuduhan tersebut kepada saya. Saya mengetahui hal anak saya terlibat dan dituduh cuma melalui akhbar milik kerajaan. Saya tidak pernah dihubungi oleh mana-mana pihak bagi mendapat keterangan dari saya sebagai bapa dari awal hingga tamat perbicaraan.

4. Semua kenyataan-kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh anak saya dan saya sendiri telah dirancang dan diskripkan oleh peguam Zamri Idrus bersama Khairil Annas Jusoh.

5. Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersalah dan telah menjadi mangsa fitnah ini.

6. Saya ingin menyatakan walaupun pada ketika perbicaraan berjalan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim, saya sentiasa dilihat berdamping dan bersama dengan anak saya, yang sebenarnya saya lakukan ini semata-mata kerana kasih seorang ayah yang memberi sokongan moral kepada anaknya yang sudah tidak beribu. Saya sememangnya tidak percaya kepada dakwaan-dakwaan yang dikenakan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

7. Dengan ini saya memohon maaf kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dan famili beliau. Beliau dan familinya telah banyak menderita dan sengsara akibat fitnah ini.

8. Saya lakukan pendedahan ini kerana setelah sekian lama saya mengumpul maklumat-maklumat samaada semasa dalam perbicaraan mahupun yang dikirim kepada saya oleh orang ramai, saya dapati kebenaran mula terserlah dan jelas kelihatan. Pihak pemerintah langsung tidak pernah menemui saya untuk berbincang kes ini apatah lagi mahu bertanya pendapat saya. Segalanya dirancang dengan begitu rapi oleh Khairil Annas Jusoh. Ianya dilakukan dengan begitu terancang sekali.

9. Sebagai seorang Melayu dan Islam, saya mula sedar akan perancangan jahat ini. Saya tidak mahu terus bersekongkol dengan fitnah jahat ini. Saya mahu rakyat yang cintakan negara ini tahu akan niat jahat mereka.

10. Jika niat jahat ini berterusan, bukan sahaja umat Melayu dan Islam hancur tetapi negara musnah. Saya tidak sanggup melihat ini terjadi. Saya mengambil keputusan untuk bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim, Pakatan Rakyat dan Rakyat Malaysia yang dahagakan kemakmuran dan keamanan bercakap benar dan menentang kejahatan ini.

11. Saya merayu kepada seluruh rakyat negara ini untuk tidak mempercayaai fitnah ini dan marilah kita sama-sama bangun, bersatu menentang kezaliman ini dan bekerja keras agar kebenaran akan muncul. Marilah kita sama-sama berdoa agar Allah merestui perjuangan ini.

12. Marilah kita juga doakan agar Allah menangkan perjuangan mulia Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat untuk mengambil alih pemerintahan negara dalam Pilihan Raya ke 13 nanti.

Sekian. Wassalam.

Yang Benar,

………………………………
(AZLAN MOHD LAZIM)Laporan sebelum ini
klik untuk bacaPengganas semakin tertekan

Posted: 10 Mar 2013 08:00 PM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

PASUKAN keselamatan negara berjalan dengan penuh semangat untuk menggempur saki-baki pengganas di Lahad Datu semalam.

LAHAD DATU – Terus bersembunyi kerana tiada tempat mahu lari. Begitulah keadaan pengganas Sultan Sulu yang semakin tertekan apabila pasukan keselamatan mengetatkan lagi kawalan di Kampung Tanduo dan Kampung Tanjung Batu di sini yang menjadi kubu kuat mereka sebelum ini.

Dengan misi untuk memusnahkan kesemua pengganas yang semakin lemah, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) terus mendapat sokongan moral dan penambahan kekuatan sejak wilayah Sabah diceroboh pada 12 Februari lalu.

Berdasarkan semangat kerjasama tersebut, penggeledahan dan pemburuan pengganas di kedua-dua kampung yang terletak tujuh kilometer antara satu sama lain terus dipertingkatkan.

Keluasan kawasan yang dikuasai pasukan keselamatan di Lahad Datu ialah kira-kira 10 kilometer persegi. Pasukan keselamatan juga telah meletakkan 20 buah kapal di perairan Sabah dan menghantar tujuh batalion tentera.

Selain Lahad Datu, pasukan keselamatan turut menguasai kawasan Semporna, Kunak, Tawau dan Sandakan.

Bermula dengan serangan udara secara besar-besaran pada 5 Mac lalu, pasukan keselamatan terlebih dahulu menggempur kubu pengganas di Kampung Tanduo. Ekoran serangan itu, sebahagian daripada puak pengganas dipercayai melarikan diri ke Kampung Tanjung Batu.

Panglima ATM, Tan Sri Jeneral Zulkifeli Mohd. Zin berkata, mengikut maklumat, saki-baki kumpulan pengganas yang dipercayai tinggal 100 orang itu sudah dikepung dan diyakini sukar melarikan diri.

Kosmo

Pelarian Rohingya ditemui kebulur

Posted: 10 Mar 2013 07:30 PM PDT

28 Rabi'ul Akhir 1434 H. [MOD] -

GEORGE TOWN – Seramai 126 pelarian Rohingya ditemui dalam keadaan tidak bermaya setelah kapal yang dinaiki mengalami kebocoran di kedudukan 2.5 batu nautika dari Muka Head Teluk Bahang di sini kelmarin.

Kesemua mereka terdiri daripada 51 lelaki, 35 wanita dan 40 kanak-kanak serta bayi berusia dalam lingkungan dua bulan hingga 50-an dijumpai oleh nelayan pantai kira-kira pukul 2 petang.

Mereka dikatakan terputus bekalan makanan dan minuman sejak tiga hari lalu berikutan stok yang dibawa dalam pelayaran selama 25 hari habis.

Difahamkan, kehadiran mereka ke negara ini adalah bagi mendapatkan pekerjaan dan perlindungan.
Ketua Penguat Kuasa Maritim Wilayah Utara, Laksamana Pertama Maritim, Tan Kok Kwee berkata, penemuan pelarian Rohingya dimaklumkan oleh kru Bot Kilat selepas menerima maklumat mengenai kehadiran sebuah kapal yang diubah suai berada dalam keadaan mencurigakan.

Menurutnya, hasil pemeriksaan mendapati, kapal yang melebihi muatan itu telah kehabisan minyak, makanan dan minuman.

 sinar/-

Nuffnang