Isnin, 30 Mei 2011

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Perpaduan kaum terjejas kerana emosi perkauman yang diapi-apikan

Posted: 30 May 2011 07:47 AM PDT

PAS FOR ALL
PAS perlu berwibawa untuk memimpin semua kerana PAS yang bertunjangkan Islam mampu menjamin keharmonian kaum.

MUKTAMAR PAS; CALON-CALON tidak kempunan kalau tidak dipilih kerana ia satu amanah!

Posted: 30 May 2011 06:55 AM PDT

 Pemilihan PAS paling bersih, harmoni
Harakahdaily   

KUALA LUMPUR, 30 Mei: Pemilihan pucuk kepimpinan PAS kali ini menggambarkan kestabilan parti, ketelusan pimpinan, ketokohan yang ada dalam parti dan sekaligus kredibiliti calon-calon yang bertanding.
Ketua Lajnah Penerbitan Dan Penyelidikan Dewan Ulama PAS Terengganu, Nik Nasri Nik Malek berkata, ini kerana  pemilihan pucuk pimpinan PAS dalam Muktamar Tahunan kali ini dibuat dalam keadaan negara menunggu Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.
Katanya, parti-parti lain menangguhkan pemilihan masing-masing atas alasan mahu menumpukan kepada pilihan raya.
Tambahnya, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi menegaskan kesediaan PAS meneruskan pemilihan.
"Kesediaan ini menunjukkan pemilihan pucuk pimpinan peringkat pusat ini tidak akan mengganggu gerak kerja ke arah PRU 13 nanti," ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.
Menurutnya, akhbar dan tv terutama yang menjadi tali hidung kepada Umno BN barang kali menunggu dan mencari isu-isu yang dirasakan boleh menggugat kestabilan parti dan kredibiliti calon-calon timbalan, naib presiden dan lain-lain.
"Alhamdulillah, tarbiyah PAS kepada pendokong jemaah dalam tempoh yang panjang dan berterusan menjadikan pemilihan PAS berjalan lancar dan cukup harmoni," ujarnya.
Mungkin, katanya ada cakap-cakap tentang kecenderungan seorang kepada seseorang calon.
Namun, ujarnya ia adalah perkara biasa dalam sesebuah jemaah dan parti tetapi kecenderungan itu tidaklah sampai menjatuhkan yang lain dengan tidak beradab.
Tambahnya, ia boleh berlaku dalam parti sekular tetapi jika berlaku dalam parti Islam, maka ia amat asing.
"Alhamdulillah sekali lagi. Tiada calon terlibat dengan rasuah, skandal seks, menipu dan lain-lain perkara yang merobek kredibiliti," tegasnya.
Ini, katanya tidak sebagaimana dalam pemilihan Umno terutamanya politik wang, calon dipalit dengan skandal seks, latar belakang peminum arak dan perasuah menjadi barah yang parah.
Tambahnya, ada akhbar yang cuba melihat pemilihan perwakilan PAS akan berdasarkan kredibiliti atau populariti tetapi ia adalah persepsi akhbar itu.
Tegasnya, pendukung PAS sudah diajar sebelum ini dan sekali lagi kepimpinan terus mengingatkan tentang tanggungjawab pemilihan di mana kesemua calon ada kredibiliti dan mereka juga popular.
Namun, katanya popular dalam PAS diajar oleh tarbiahnya bukan kerana mahukan populariti, tetapi kerana mereka terkehadapan dalam kerja-kerja al-amr bilmakruf wannahy anil-munkar, sama ada dalam konteks politik, ekonomi, sosial, pendidikan dan lain-lain, kerana itu mereka dicalonkan.
Beliau berkata, cuma fitrah manusia, masing-masing ada kelebihan dan kekurangan di mana kelebihan dalam satu aspek dan kekurangan dalam aspek lain tetapi kelemahan itu tidaklah menghilangkan kredibiliti dan kelebihan yang ada secara total.
Dengan kata lain, ujarnya perwakilan akan memilih yang terbaik dari kalangan yang terbaik.
"Rakyat, terutama masyarakat Melayu perlu sedar bahawa pemilihan dalam pucuk pimpinan PAS sekarang dalam muktamar yang akan berlangsung ini yang tenang, harmoni, telus, penuh semangat ukhuwwah, menyedari jawatan bukan kemuliaan tapi pertanggungjawaban inilah yang boleh menjadi petunjuk bahawa PAS mampu memimpin dengan ertikata sebenar, bukan sahaja orang Melayu, bahkan rakyat dan sebagai pemimpin negara bagi menggantikan Umno BN yang sudah lama korup itu," ujarnya.

Tanda-tanda Allah di sekeliling kita: beruntunglah bagi mereka yang dapat menanggapinya

Posted: 30 May 2011 06:39 AM PDT

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Posted: 30 May 2011 07:26 AM PDT

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


MEMBELA ULAMA' PAS

Posted: 30 May 2011 02:16 AM PDT

(Presiden Reccep Tayyib Erdogan & Parti AK memperjuangkan Islam bersendirian, tanpa bersekongkol dengan mana-mana elemen anti Islam, apatah lagi kafir harbi)

Salam 2 all.

Alhamdulillah dengan izin ALLAH teman dapat menulis semula ke blog www.zul4kulim.blogspot ini setelah teman dihalang oleh para pencabul cyber yang menceroboh dan mencabul blog ini sejak kempen Pilihanraya Negeri Sarawak. Jihad untuk kebenaran memang berisiko tinggi, dan bagi segelintir pihak, kebenaran itu perlu dihalang, at all cost. Kebenaran itu kekadang memang pahit, tetapi ia menjadi penawar bagi jiwa yang punya segelintir iman, insyallah.

Teman mengambil kesempatan ini untuk mengulas komentar yang dibuat oleh Ms. Joceline Tan yang disiar dalam akhbar The Star hari ini bertajuk "Tok Guru Has His Favorites (Tok Guru Ada Calon Pilihan)". Pada teman apa yang disebut sebagai suatu analisa oleh Joceline merupakan satu penghinaan kepada para ulama' didalam PAS. Pada teman ianya hanyalah satu komentar yang ditulis dan diolah begitu rupa untuk mengangkat dan berkempen bagi kumpulan Anwarinas yang sedang kelemasan, dan diwaktu yang sama memperlekeh dan memperkolotkan para ulama' didalam PAS.

Teman sebenarnya kerap membaca komentar dan tulisan Joceline. Teman tidak begitu kisah bila ada komentar dan tulisan Joceline yang memperlekeh UMNO atau Barisan Nasional samada secara halus atau secara tidak langsung. Memang kekadang bagus juga UMNO dan Barisan Nasional dikritik supaya ia tersedar dari diulit mimpi indah dan mengasyikkan, didalam dunia complacent mereka. Tetapi bila Joceline memperlekeh dan memperkolotkan para ulama' dalam PAS, teman tidak boleh biarkan ia berlalu begitu sahaja! Saperti yang selalu teman sebut, I am a Muslim first, all others are second. Bila Joceline memilih untuk mempertikai para ulama' didalam PAS, beliau telah cross the line.

Dalam komentarnya, Joceline, dengan berlapikkan nama Tok Guru yang kononnya membela Anwar Ibrahim menulis "his remarks, coming just a week before the party polls, was immediately read as a campaign bid for the Erdogans in the party – the group seen as staunch allies of Anwar. Moreover, the leading Erdogan in PAS, Dr Dzulkefly Ahmad, was there beside Nik Aziz at the ceramah that night. Dr Dzulkefly does not have the grassroots reach, but he is a formidable intellectual who has Nik Aziz's ear.

The Erdogans are very involved – some say too involved – in the politics of Anwar. They want to bring PAS away from its conservative, ulama-do­minated politics into the real world. They are for working with DAP and they need Anwar to be around to provide the glue between PAS and DAP.

Anwar's political survival has become part of their own survival and they have been concerted in condemning the sex video. There are a number of Erdogans vying for the vice-presidency as well as for posts in the central committee".

Ringkasannya, Joceline didalam komentarnya cuba memberi persepsi politik yang mudah. Tok Guru bela Anwar. Kaum Anwarinas didalam PAS mempertahankan Anwar. Anwar diperlukan oleh PAS sebagai jambatan dengan DAP. Dengan cara itu, PAS akan dapat ke Putrajaya bersama Anwar dan DAP. Oleh itu sifirnya mudah: TGNA + Anwar = Kaum Anwarinas; tolak ulama' dan sokong kaum Anwarinas . Alasannya - PAS perlu dibawa kedunia realiti politik. Dan kaum Anwarinas sahajalah yang sedang berjuang membawa PAS kedunia realiti. Mafhum daripada itu ialah cubaan menggambarkan seolah-olah para ulama' PAS tidak hidup di alam realiti politik. Masih didalam dunia kekolotan dan kejumudan politik!!!

Ini pada teman adalah satu komentar dan analisa yang tidak wajar daripada seorang wartawan kanan. Wartawan sepatutnya membuat analisa yang bebas, dan tidak dilihat berat sebelah. Tetapi membaca tulisan Joceline memberi gambaran beliau mengambil sikap partisan, menyebelahi kaum Anwarinas, berkempen secara halus untuk kaum Anwarinas yang sedang lemas. Apatah lagi komentar saperti ini dibuat tidak beberapa hari lagi pemilihan untuk Jawatankuasa PAS Pusat. Ini satu sikap yang tidak sepatutnya berlaku. Apatah lagi Joceline sudah tentu lebih daripada sedar para ulama' PAS tidak akan membuat apa-apa komen, apatah lagi berkempen secara terbuka untuk sebarang jawatan. Sehingga ianya menimbulkan satu persoalan kepada teman, adakah Joceline ini anti para ulama' didalam PAS?

Dan Joceline menutup komentarnya dengan satu kenyataan yang teman rasa sangat menghina Tok Guru Nik Aziz, bila beliau menyebut:

"But what is crystal clear is that Nik Aziz believes that politics cannot be left entirely to the Almighty to determine and he has no qualms about tweaking the political process now and then.
(Apa yang terang lagi bersuluh ialah Nik Aziz percaya politik tidak boleh diserahkan kepada ALLAH semata-mata untuk ketentuan, dan beliau tiada keraguan untuk memutar proses politiking sekali sekala (untuk tujuan itu)".

Pada teman, adalah satu penghinaan kepada mana-mana umat Islam, apatah lagi yang berlabel ulama' untuk dilabel sebegitu. Mana-mana umat Islam yang punya walau sekelumit iman, apatah lagi seorang ulama' yang tulin, pasti akan dan wajib menyerahkan bulat-bulat kepercayaan dan keyakinan kepada ALLAH untuk segala ketentuan. Ini dinamakan konsep tawakkal dan taqwa. Walaupun Islam menyuruh umatnya berusaha, tetapi untuk menyatakan seorang ulama' mempercayai ketentuan politik tidak boleh diserahkan bulat-bulat kepada ALLAH adalah saperti mempertikai aqidah seorang umat Islam, apatah lagi seorang yang berlabel ulama' dan Tok Guru!

Pada teman, Joceline wajib meminta maaf kepada para ulama' didalam PAS, kerana memberi gambaran seolah-olah mereka tidak hidup di alam realiti politik. Kedua, Joceline wajib meminta maaf kepada Tok Guru kerana memberi gambaran seolah-olah aqidah Tok Guru tidak mantap dan syumul kepada ALLAH swt. Hormati proses pemilihan PAS yang sedang berlangsung dengan baik mengikut cara dan acuan PAS.

Dan kepada Joceline dan mereka yang sewaktu dengannya, hentikanlah melabel kaum Anwarinas didalam PAS sebagai Kumpulan Erdogan. Ini satu penghinaan kepada Presiden Reccep Tayyib Erdogan. Pada teman, kualiti dan metode perjuangan Islam yang dibawa oleh Presiden Republik Turki itu bagai langit dan bumi dengan Kaum Anwarinas. Jauh sangat bezanya. Kalau mahu sangat memberi mereka perasa Turki, beri sahaja mereka label kaum Attarturk. Tetapi pada teman, lebih baik kekalkan sahaja mereka dengan label kaum Anwarinas.

Kerana bagi kaum Anwarinas ini, qiblat mereka adalah kepada manusia yang dilabel bininya sebagai anugerah tuhan ini. Pemimpin mereka BUKAN Tuan Guru Haji Hadi, tetapi Anwar Ibrahim!


Adios amigos, grasias senor. Jazakallah dan wassalam.

SOKONGLAH PARA ULAMA', TOLAK KAUM ANWARINAS!!!

SAY NO 2 ANWARINAS!!!Zulkifli Bin Noordin
Isnin
26 Jamadil Akhir 1432
30 Mei 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Tarif Letrik Naik Menambah Beban ! Tunggulah HARI PERHITUNGAN !

Posted: 30 May 2011 05:23 PM PDT

Derma Simpati Mangsa Kebakaran Sungai Ramal Dalam

Posted: 30 May 2011 04:30 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


【念念有辞】 海外留学生归属感

Posted: 30 May 2011 04:32 AM PDT

Article published on the Website of Chinese newspaper Chinapress.com.my

上星期二,和潘俭伟、黄伟益、杨薇讳一起到台湾进行一趟交流之旅。此次交流的对象不是台湾的官方机构,也不是台湾的政党,而是旅台的大马留学生。

我们一共举办了三场的交流会。台北师大、台南成功大学以及新竹交通大学各一场。每一场的出席人数从30到60人不等。

有位同学告诉我们,旅台的大马留学生多达8000人。我们这次所接触到的虽然只是为数非常之少的学生;可是他们愿意前来与我们交流的,就证明他们绝对是关心马来西亚政治和未来的一群。

不管他们的家乡是东马还是槟城,不管他们现在就读于什么大学,我发现有几个课题是不论我们去到哪一场交流会都被问及的。

首先,当然是独中统考文凭和台湾大学文凭不受承认的问题。
(More......)

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Syabas Pula Tawar Air Percuma Sepanjang Tahun

Posted: 29 May 2011 01:30 AM PDT

SHAH ALAM 29 MEI : Kerajaan Selangor mengalu-alukan cadangan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) mengecualikan keluarga miskin di negeri ini daripada membayar bil air untuk tempoh setahun.

Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan Teresa Kok Suh Sim berkata demi  terus membela golongan penduduk itu, Syabas kini perlu memberi kerjasama kepada  kerajaan negeri dalam melengkapkan penstrukturan semua industri air Selangor.

Ini akan memastikan penduduk terbabit terus menikmati kemudahan air pada kadar yang munasabah selaras dengan agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor, tambah beliau kepada TV Selangor. 

"Saya mengalu-alukan cadangan Syabas ini, tetapi apa yang penting adalah Syabas mempercepatkan proses pengambilalihan syarikat terbabit oleh Kerajaan Negeri Selangor," kata Teresa.

Beliau berkata langkah terbaru Syabas mengecualikan terus keluarga miskin daripada membayar bil air menyusul tindakan kerajaan negeri memberi air percuma 20 meter padu sejak tahun 2008.

" Kerajaan Negeri telah memberikan 20 meter padu air percuma kepada semua rakyat di Selangor dan kami telah menunjukkan prihatinan kami. Jadi jika Syabas ingin menghulurkan bantuan tersebut kepada keluarga miskin kami mengalu-alukanlah,"  kata beliau.

Pengerusi Eksekutif Syabas Tan Sri Rozali Ismail berkata, syarikat itu akan memberi kelonggaran kepada keluarga berpendapatan rendah dan golongan tidak berkemampuan dari membayar bil air sepanjang tahun.

Rozali berkata keluarga berpendapatan rendah dan mempunyai ahli keluarga yang ramai pula akan diberi keutamaan dalam pemberian air percuma kerana mereka dibeban dengan perbelanjaan mengurus pendidikan anak-anak.

Kerajaan Negeri sebelum ini membuat tawaran untuk mengamil alih aset Syabas dan tiga syarikat konsesi lain dalam hasrat untuk menjamin harga air tidak dinaikkan dengan sewenang-wenangnya seperti masa-masa lalu.

Kerajaan negeri dijangka mengadakan mesyuarat dengan kerajaan persekutuan bulan depan dalam usaha terbaru untuk mengatasi kemelut pengambilalihan itu.Sumber: TVSNEWS

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


TARIF ELEKTRIK NAIK : ORANG UMNO JANGAN BIMBANG, ANDA TIDAK KENA

Posted: 30 May 2011 07:52 AM PDTKerajaan persekutuan menaikkan tarif elektrik dengan purata 7.12 peratus bermula 1 Jun ini sebagai sebahagian daripada pengurangan subsidi.

Sementara gas asli pula dinaikkan RM3 setiap mmBtu setiap enam bulan sehingga mencecah harga pasaran pada 2016, apabila harganya diapung sepenuhnya.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Peter Chin Fah Kui berkata, seramai 44.4 juta atau 75 peratus dariapada keseluruhan 5.94 juta isi rumah tidak akan terjejas dengan tarif baru ini.

Bagi yang menggunakan 301kW hingga 1000kW, tarif dinaikkan daripada 0.1 peratus hingga 10 peratus, atau RM0.07 kepada RM30.30.

Pelepasan bil elektrik untuk pengguna yang menggunakan kurang daripada RM20 sebulan akan tamat pada Disember 2011.

Sementara itu, Bernama melaporkan, dalam pengumuman bersama Peter dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, mereka berkata kenaikan itu disebabkan oleh peningkatan harga gas asli untuk sektor tenaga.

IJTIMAK PAS GANTI UMNO ZON SELATAN MERIAH DAN BERJAYA

Posted: 30 May 2011 01:44 AM PDT


TELUK INTAN, 30 Mei - Bagi kembali kepada nostalgia era 80-an, maka Ijtimak PAS Ganti UMNO telah dianjurkan oleh PAS Perak bagi menggantikan konvesyen PAS negeri di mana sejak beberapa tahun kebelakangan sering diadakan di hotel dan dewan-dewan berhawa dingin. Demikian dinyatakan oleh Pengarah Program Ijtima, Ustaz Misbahul Munir Masduki.Ijtimak peringkat zon selatan ini telah diadakan di Chenderong Balai dekat sini. Bersempena dengan ijtimak tersebut bagi memeriahkan suasana, maka Karnival PAS Untuk Semua telah diadakan selama dua hari iaitu bermula 28 Mei hingga 29 Mei.

Ijtima PAS Ganti UMNO telah dirasmikan oleh Naib Presiden PAS YB Datu' Mahfuz Omar pada hari Ahad, 29 Mei lalu. Dalam ucapan, Dato' Mahfuz menekankan kewajiban setiap ahli cuba memikat hati setiap orang kerana jika hati mereka telah dipikat maka apa cara sekalipun yang dilakukan oleh UMNO BN akan gagal.
"Kita mahu, masyarakat terasa akan kehadiran kita malah mereka sentiasa mengharapkan kehadiran dan bantuan ahli-ahli PAS," ujar beliau.

Seterusnya, Dat' Mahfuz berharap setiap tindakan ahli PAS adalah telus dan tulus. Masyarakat mudah memahami perjuangan PAS dengan dengan terus secara telus sehingga menampakkan ketulusan PAS memperjuangkan nasib rakyat.

Sebelum itu, turut Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussin telah menyampaikan ucapan aluan. Turut menyampaikan ucapan ialah pengarah ijtimak, Ustaz Misbahul Munir Masduki merangkap Setiausaha Badan Perhubungan PAS Negeri Perak.


Bagi ijtimak ini, sebanyak enam orang penceramah telah menyampaikan ucapan mengikut tajuk-tajuk yang telah ditetapkan. Antaranya Ustazah Nuridah Salleh (Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat), Ustaz Idris Ahmad (Ketua Penerangan PAS Pusat), Sdr. N. Balasubramaniam (Timbalan Ketua DHPP Pusat), Dr. Ann Wan Seng, dan Tuan Hj. Mohamad Sabu. 

Pada sebelah malamnya pula, Ceramah Perdana PAS Ganti UMNO telah diadakan di tempat yang sama. Ribuan orang telah hadir untuk mendengar penceramah utama seperti Presiden PAS Tuan Guru Hj. Abdul Awang, Ustaz Nasaruddin Tantawi, Dato' Seri Hj. Nizar Jamaluddin, Ustazah Nuridah Salleh dan Tn. Hj. Mohamad Sabu.

Sesungguhnya, program Ijtimak PAS Ganti UMNO dan Karnival PAS Untuk Semua telah berjaya mencapai objektifnya.

intanhijau.blogspot.com

HABISLAH HJ. NIZAR - 118 0RANG UMNO MASUK UMNO...

Posted: 29 May 2011 05:15 PM PDT

SERVANTHOOD

SERVANTHOOD


霹雳州生态工业中心是另一个国阵霹雳州政府所宣布的“空中楼阁”。

Posted: 30 May 2011 08:15 AM PDT

媒体文告

霹雳州生态工业中心是另一个国阵霹雳州政府所宣布的"空中楼阁"。拿督斯里赞比里应证明他可以解决霹州最简单的问题如在他自己的地区曼绒的公共交通和在一个月内签发土地续期租约如民联政府所作的一样。
__________________________________________________________

由国阵霹雳州州务大臣拿督斯里赞比里所宣布在霹雳州的一个生态工业中心将设在另一个国阵霹雳州政府所宣布的"空中楼阁"。

国阵霹雳州政府是众所周知宣布制作从未兑现的大型 "空中楼阁" 项目。这些上万元,上亿元的项目包括铝工厂,海湾石油工程,国际清真肉类中心,怡保蘇丹阿兹兰沙机场的航空游览,在端洛建设拥有个人飞机的豪华住宅,从红树林棕榈树生产乙醇(尼帕)和海藻项目等等。

国阵霹雳州政府试图以给霹雳州带来发展的印象来欺骗人民,而实际上它并没有带来发展。一个有兴趣的投资者的查询将会被宣告成该项目好像正在霹雳州进行。

民联霹雳州政府只有在一个项目的细节已经制订出来后,准备进行时才宣布。

国阵霹雳州政府在拿督斯里赞比里管理下甚至不能解决在他自己的地区曼绒的简单公共交通问题。

国阵政府已宣布公共巴士服务将在今年初开始实行,但是现在已经到了六月,我们还看不到任何的进展。

民联霹雳州政府已减少不必要的程序,并能在一个月内发出所申请的土地续期租约。我接到很多投诉,在国阵管理下,这些土地续期租约经过两年还没发出。

我呼吁拿督斯里赞比里真正为人民服务,而不是发布乐观的公告以欺骗人民。我希望人民可以清楚地看到,国阵攫取霹雳州是为了权力,而不是为人民服务。


2011年5月30日星期一


拿督倪可汉

实兆逺区州议员
木威区国会议员
霹雳民主行动党主席

Perak Eco Industrial Hub is another “pie in the sky” announcement by BN perak Government.

Posted: 29 May 2011 10:51 PM PDT

Media Statement


Perak Eco Industrial Hub is another "pie in the sky" announcement by BN perak Government. Dato' Seri Zambry bin Abdul Kadir should prove himself by solving the simplest of the state problems like public transportation in his own house district of Manjung and issuing titles for renewal of expired leases within 1 month as was done by the PR Perak State Government.
________________________________________________________

The announcement by Dato' Seri Dr. Zambry bin Abdul Kadir, BN Menteri Besar of Perak that an Eco Industrial Hub will be set up in Perak is another BN Perak Government's "pie in the sky" announcement.

BN Perak Government is well known for making "pie in the sky" announcements of mega projects that never materialize. Amongst them, multi-million and multi-billion ringgits projects such as the Aluminium Plant, Gulf Petroleum Project, International Halal Meat Hub, Aerospace Tourism from the Ipoh Sultan Azlan Shah Airport, building luxury homes in Tronoh where residents own personal planes, producing ethanol from mangrove palms (Nipah) and the seaweed project. The list can go on.

BN Perak Government tries to give the impression that it has brought much development to Perak to deceive the people when in fact it has failed to do so. An inquiry from an interested investor is announced as if the project is taking off in Perak.

The PR Perak Government announced a project only after the details have been worked out and the project is ready to be launched.
BN Perak Government under Dato' Seri Zambry cannot even solve the simple transport problem of his home district of Manjung.

The BN Government has announced last year that the public bus service will start operating at the beginning of this year but we see nothing out of the announcement though we are entering the month of June.

PR Perak Government has cut down unnecessary procedures and was able to issue new titles for renewal of expired land leases within 1 month after an application is made. I have received numerous complaints that such titles could not be issued even though 2 years have lapsed under BN rule.

I call on Dato' Seri Zambry to actually serve the people rather than making rosy announcements to deceive the people . I hope the people can see clearly that the BN grab of power in Perak is for power and not to serve the people.


Dated 30th May 2011


Ngeh Koo Ham

Assemblyman for Sitiawan
MP of Beruas
DAP Perak Chairman

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Complaints for DBKL by Peggy

Posted: 29 May 2011 11:15 PM PDT

YB Wee CK & En Yaacob,

RE: KAWASAN TIDAK DI SELENGGARA DENGAN BAIK DAN MENJADI TEMPAT PEMBIAKAN NYAMUK DAN HAIWAN BERBISA.

Many thanks for your kind consideration and providing the needful.

Saturday was the fourth time a snake found hidden in my kitchen. I really hope DBKL would take action immediately and maintain the place on a regular basis.

In sincere appreciation of your valuable help, please accept my respect and gratitude.

Peggy

Comment on Complaints for DBKL by Yaacob

Posted: 29 May 2011 10:08 PM PDT

SJ

Terima kasih atas aduan adan maklumat Sdr.

Pagi ini saya telah menghubungi pihak RAPID KL, dimaklumkan pegawai yang berkenaan tiada di pejabat.

Berkenaan aduan Sdr, saya telah memaklumkan berkenaan bunyi bising dari LRT yang beroperasi di kawasan station Wangsa Maju supaya tindakan mengurangkan bunyi bising tersebut dapat dikurangkan.

Pihak kami juga telah menulis secara rasmi berkenaan aduan Sdr kepada pihak RAPID KL dan pihak kami boleh memberikan satu salinan kepada Sdr sekiranya Sdr boleh memberikan alamat Sdr.

Sdr boleh menghubungi saya di no. 0341433322 atau 0122186929.

Terima kasih.

Yaacob Abd Hamid
Pembantu kepada
YB Wee Choo Keong

Blog@Wengsan...博客@永山

Blog@Wengsan...博客@永山


Space between houses prevents fire from spreading

Posted: 30 May 2011 03:14 AM PDT

SUARA PERAK

SUARA PERAK


DAP Tidak Pernah Hilang Sokongan Kaum India

Posted: 30 May 2011 03:28 AM PDT

Lim Kit Siang

Lim Kit Siang


Because this is home

Posted: 30 May 2011 03:31 AM PDT

by Malaysian at home The Malaysian Insider May 30, 2011 MAY 30 — As a fresh graduate from a local university two years ago, I could have taken the easiest route and become an "instant expat" in a First World country. Singapore was just a Causeway away, after all, and the Malaysians who migrated there, [...]

Power rates up 7%, gas price to be floated

Posted: 30 May 2011 03:14 AM PDT

Kuek Ser Kuang Keng | May 30, 11 Malaysiakini The federal government has raised electricity tariff by an average of 7.12 percent beginning June 1 as part of its subsidy reduction exercise. The average rise is 2.23cent/kW unit, from the current average rate of 31.31 to 33.54cent/kW unit. Natural gas prices are also set to [...]

Tambatuon Saga: A Village fights for its life

Posted: 29 May 2011 08:59 PM PDT

By Dr Edwin Bosi Rombituon in the local Dusun dialect means stars. When the early settlers came down into this valley they saw thousands of twinkling stars as darkness set. Then they realize there were so many people settling down the plain as many as the stars that appeared before them. The people were enchanted [...]

GE 13 Keyword – “PUTRAJAYA” – To Capture Or To Defend?

Posted: 29 May 2011 08:49 PM PDT

By Richard Loh Is Najib employed to govern this nation as a whole or as an impartial Prime Minister that are more concern with his political coalition parties and to remain in power? What we hear and read from his speeches daily which are supposed to be official government functions are filled with political innuendos. [...]

The Institution of the Family

Posted: 29 May 2011 08:45 PM PDT

By Bakri Musa Chapter 8: Culture, Institutions, and Leadership The family is the most important social institution. To sociologists, it is the basic unit of social structure. Article 16 of the United Nations Declaration of Human Rights states that "the family is the natural and fundamental group unit of society, and is entitled to protection [...]

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


Perjanjian IPP Bukan Sulit, Dedahkan Pada Umum- REFSA

Posted: 30 May 2011 04:42 AM PDT

Dari KeadilanDaily

Pusat Penyelidikan Untuk Kemajuan Masyarakat (REFSA) mahu Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA) dengan Pengeluar Tenaga Bebas (IPP) dideklasifikasi dan didedahkan kepada umum.

Pengarah Eksekutifnya, Teh Chi Chang berkata demikian mengulas dua kenyataan berbeza daripada Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua dan Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek mengenai isu itu.

"REFSA percaya penyelesaian terbaik bagi debat ini adalah untuk mendeklasifikasi PPA dan membukanya untuk
penelitian umum.

"Akses terbuka akan membolehkan orang awam yang berminat mengemukakan pertanyaan dan analisis, menyumbang secara bijak bagi menyelesaikan isu ini," ujarnya.

Menurutnya, PPA bukan merupakan dokumen sulit kerana ia didedahkan bagi tujuan pelaburan dan mendapatkan pinjaman intensif supaya memudahkan pembiayaan, berikutan agensi penilaian dan bank mempunyai akses kepada perjanjian itu.

Katanya lagi, peraturan Bursa Malaysia juga menyatakan PPA disediakan untuk penelitian para pemegang saham syarikat IPP yang disenarai dalam Bursa Malaysia.

"Dua contoh adalah apabila Tanjong Plc mengambil alih Powertek Berhad dan Malakoff Berhad mendapat loji kuasa Tanjong," ujarnya dalam satu kenyataan media hari ini.

Tambah beliau, PPA hanya merupakan kontrak perdagangan untuk peruntukan khidmat penjanaan kuasa, sebagaimana konsesi tol yang merupakan kontrak perdagangan untuk prasarana lebuh raya.

"Pengubahan status konsesi tol menyebabkan hasil yang positif untuk rakyat Malaysia – dua kadar tol PLUS telah ditangguhkan dan kemungkinan kenaikan akan datang lebih rendah daripada yang dicadangkan.

"Memandangkan hasil positif dari pengubahan status konsesi tol, REFSA menyeru kerajaan mendeklasifikasi perjanjian pembelian kuasa. Ini akan membolehkan semua rakyat Malaysia memperoleh fakta dan angka yang tepat bagi perdebatan yang membina," tegasnya.

Di sebalik bantahan berterusan Pakatan Rakyat, Barisan Nasional hari ini tetap bertegas mengumumkan kenaikan tarif elektrik secara purata sebanyak 7.12 peratus berkuatkuasa Jun ini.

Pakatan Rakyat sebelum ini beberapa kali mengulangi bahawa perjanjian berat sebelah antara IPP dan Tenaga Nasional Berhad, menyebabkan IPP mengaut keuntungan berbilion ringgit setahun.

Syarikat-syarikat IPP yang terdiri daripada kroni antaranya Tanjung PLC, Genting Sanyen, Malakoff dan YTL menerima kira-kira RM19 bilion sehingga RM22 bilion subsidi tahunan daripada kerajaan.

Scorpene Deal Heads For French Court

Posted: 30 May 2011 12:49 AM PDT

From The Malaysian Insider

Suara Rakyat Malaysia's (Suaram) suit in a French court over the controversial Scorpene deal will soon enter the full trial stage, which could see top government officials, including Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, being asked to testify.

Suaram leaders told a press conference today that its December 2009 suit against DCNS, the French makers of the Scorpene submarine, was nearing the end of its inquiry stage and its lawyers in France were confident they had enough evidence to move into full trial.

Cynthia Gabriel, a Suaram director, announced that an application had already been filed in March this year to a French court for an instruction judge and if evidence was sufficient, the case would be brought for trial in open court.

She said this meant that top Malaysian officials, particularly the Defence Ministry and those involved in the 2002 procurement, said to cost RM6.7 billion, could be summoned as witnesses in the trial.

In a statement yesterday, Defence Minister Datuk Seri Zahid Hamidi said he was prepared to testify in court, provided that Cabinet gives him the green light to do so. He can decline to make a court appearance.

"Once open trial is called and witnesses subpoenaed, the contract documents that we have been trying to obtain will then be made available to Suaram and other interested groups," said Gabriel.

She explained that Suaram's case questions the alleged payment of €114 million (RM500 million) in commission to Perimekar Sdn Bhd, a subsidiary of KS Ombak Laut Sdn Bhd, of which the wife of Najib's (picture) aide Abdul Razak Baginda is a principal shareholder.

As such, she added, the case could also open up a can of worms as it could shed more light on the murder of Mongolian Altantuya Shaaribuu, who was Abdul Razak's jilted lover at the time.

The gruesome murder in 2006 has been often linked by the opposition and critics of the Barisan Nasional (BN) government to the multibillion ringgit Scorpene deal.

"A few things were also discovered through the findings of our lawyers in France. We were informed that it was not just €114 that was paid out, but there were also two more commissions paid in relation to the sale — €30 million paid to Thales, a French shipping company, and another €2.5 million to unknown recipients, through dubious means.

"They chose a small, Mediterranean country — Malta — to disburse the funds through a company called Gifen. There were also payouts discovered for air tickets for trips made by Altantuya and Abdul Razak and maybe more," she said.

Suaram director Dr Kua Kia Soong, who was also at the press conference today, said that judges in the Paris prosecution office have also been probing other corruption charges involving similar submarine deals in France, Pakistan, Taiwan and other countries.

"In fact, Altantuya's murder is considered small if compared to two other cases involving the French sale of weaponry — in the Karachi case, 11 engineers were killed, and in the sale of frigates to Taiwan, at least two were killed… a father, who was pursuing the case, and his son," he said.

Kua also urged the Malaysian government to raise to issue in Parliament next month and clarify discrepancies on who had paid the commission to Perimekar — the Malaysian government or the French authorities.

Suaram also launched Ops Scorpene today to raise funds for its legal fees in the case. It will hold two fundraisers — a hi-tea in Penang on July 21 and dinner in Kuala Lumpur on July 23, with French lawyer William Boudon.

Suaram secretariat member Fadiah Nadwa Fikri said the group hoped to raise an initial RM100,000 to foot its legal fees through cheques written out to Suara Insiatif Sdn Bhd or to its Hong Leong Bank account at 0300-0065-200.

Jemputan Menghadiri Seminar: Social Market Economy: An Alternative for Malaysia?

Posted: 29 May 2011 11:37 PM PDT

* 24–25 Jun 2011 * Kayangan Ballroom, Quality Hotel, Shah Alam, Selangor.

Kemelesetan ekonomi dunia yang paling dahsyat sejak Kemelesetan Agung 1930an berikutan dari krisis subprima di Amerika Syarikat mencetuskan perdebatan kritis tentang sistem ekonomi dunia. Persoalan ditimbulkan tentang kestabilan ekonomi pasaran dan tuntutan supaya ditingkatkan peraturan atau regulation kedengaran lantang.

Justeru kerana perdebatan ekonomi didominasi oleh wacana melalui bahasa Inggeris maka yang sering kedengaran adalah belahan dua kumpulan, di satu pihak golongan liberal (dipanggil libertarian di Amerika) dan di satu pihak lagi adalah golongan Keynesian. Golongan liberal mempercayai sistem ekonomi yang ideal adalah sistem pasaran yang berlandaskan ukuran objektif (rule based) dan peranan wewenang atau campur tangan pemerintah adalah minimal. Sementara itu pihak Keynesian bertolak dari prinsip kegagalan pasaran maka peranan pemerintah dalam ekonomi sentiasa diperlukan.

Perdebatan dua kumpulan ini digambarkan dengan begitu menarik dalam video musik Keynes versus Hayek. Namun dunia yang menggunakan bahasa Inggeris sebagai perantaraan wacana hampir tidak mendengar wacana Ekonomi Pasaran Sosial (Social Market Economy) yang berlaku di Jerman sejak 1949, satu variasi ekonomi pasaran tetapi ekonomi pasaran yang berlandaskan matlamat-matlamat sosial. Sistem ini telah menjana ketakjuban ekonomi di Jerman selepas Perang Dunia Kedua dan seterusnya menjadikan Jerman salah satu kuasa besar ekonomi. Kejayaan Jerman untuk keluar lebih awal dari krisis kemelesetan ekonomi dunia menyebabkan dunia mula memberikan perhatian terhadap sistem tersebut.

Hakikat ini juga telah mendorong Institut Kajian Dasar untuk menterjemahkan 60 Years of Social Market Economy (60 Tahun Ekonomi Pasaran Sosial) dan mengadakan seminar pertama di Malaysia tentang sistem tersebut dengan tajuk : Social Market Economy: An Alternative for Malaysia?

Tarikh: 24 – 25 Jun 2011
Tempat: Kayangan Ballroom, Quality Hotel, Shah Alam, Selangor

Kami telah mengundang khas Prof. Dr. Volker Nienhaus seorang pakar Ekonomi Pasaran Sosial untuk mengendalikan seminar dan perbincangan dengan tokoh-tokoh ekonomi di Malaysia. Kami dengan sukacitanya menjemput Y.Bhg YB/Dato'/Datin/Tuan/Puan hadir ke seminar ini. 50 penyertaan awal akan diberikan penginapan. (butiran program turut dilampirkan)

Oleh yang demikian, pihak Y.Bhg YB/Dato'/Datin/Tuan/Puan dimohon untuk memberikan maklum balas kehadiran melalui email ini atau: ikdbudaya@gmail.com atau faks: 03 6028 2257 dan sebarang pertanyaan lanjut boleh menghubungi Encik Saifuddin di talian 012 2964244/ 03 6028 2262. Kerjasama dan perhatian daripada pihak Y.Bhg /Y.B /Dato'/ Datin/ Tuan/Puan amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.

Program Naib Presiden YB Nurul Izzah

Posted: 29 May 2011 11:34 PM PDT

CERAMAH DI MARKAS PAS KG PASIR LEMBAH PANTAI

Tarikh : 30 Mei 2011 ( Isnin )

Masa : 9.00 malam

Tempat: Markas PAS Kampung Pasir, Lembah Pantai

Penceramah : 1) Tuan Haji Mohd Sabu
2) YB Nurul Izzah Anwar-MP Lembah Pantai
3) Ustaz Adlin-YDP Pas Lembah Pantai

Tentatif Program :

8.00-9.00 malam : YB Nurul Izzah bersama PAS Lembah Pantai mengedarkan risalah di Kerinchi, Lembah Pantai

9.00-9.30 malam : Ucapan daripada Ustaz Adlin-YDP Pas Lembah Pantai

9.30-10.00 malam : Ucapan YB Nurul Izzah-MP Lembah Pantai

CERAMAH JELAS DI DEWAN MPS TAMAN KANCHING JAYA, RAWANG

Tarikh : 30 Mei 2011 ( Isnin )

Masa : 9.00 hingga 12.00 malam

Tempat: Dewan Mps Taman Kanching Jaya, Rawang, Selangor

Penceramah :

1) YB NURUL IZZAH ANWAR
2) YB SHUHAIMI HJ SHAFIE
3) YB WILLIAM LEONG JEE KEEN
4) YB GAN PEI NEI
5) YBg. FARIZ MUSA
6) YBg. ZAIDI ABD MUTALIB
7) YBg. SITI AISYAH

2) Program Naib Presiden-YB Nurul Izzah, 2 Jun 2011 (Khamis) di Sarawak
( Sambutan Hari Gawai )

Tarikh : 02 Jun 2011 ( Khamis )

Masa : 10.30 pagi hingga 6.00 petang

Program :

10.00 am : Tiba di Kuching, Sarawak

10.30 am-02.30 pm : Program bersama Calon-calon DUN Sarawak 2011

04.30 pm : Program Santai Di Kampung Rayang

08.00 pm : Pulang Ke Kuala Lumpur

3) Program Naib Presiden-YB Nurul Izzah, 5 Jun 2011 (Ahad)

Tarikh : 5 Jun 2011 ( Ahad )

Masa : 9.00 hingga 12.00 malam

Tempat: Dewan Kanchong Darat, Jalan Morib, Banting, Selangor

Penceramah :

1) YAB Tan Sri Khalid Ibrahim
2) YB Nurul Izzah
3) YB Khalid Samad
4) Dato Chua Jui Meng
5) YB Shuhaimi Hj Shafiei
6) YB Philip
7) YB Dr Yunus
8) YB Abdullah Sani
9) Siti Aisyah
10)Irwan AMK Negeri

Pertahan Prinsip Idelisme Anak Muda, Bangkit Jana Perubahan

Posted: 29 May 2011 08:13 PM PDT

Generasi Ke 2:Anak, Teruskan Usaha Bela Peneroka

Posted: 29 May 2011 10:38 AM PDT

Dari Harakah

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyokong penuh usaha yang dibuat Pengerusi Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman yang bertungkus-lumus membawa perubahan ke dalam Felda.

“Saya salute dengan Mazlan yang pakar dalam hal generasi kedua Felda ini.

“Yang dicadangkan Universiti Felda dalam buku Jingga ini memang cadangan yang cukup baik,” katanya katanya dalam ceramah di Himpunan Kebangkitan Warga Felda Pahang Tapak Kompleks PAS Pahang, Kerdau malam tadi.

Tambahnya sudah sampai masanya Felda mempunyai universiti yang diuruskan tenaga mahir dari warga Felda sendiri.

“Tenaga dalaman dari Felda, hartanya tanahnya, tenaga fikirannya, profesornya semua dari Felda untuk urus sendiri biar bebas merdeka anak Felda,” katanya.

Tegas ahli Parlimen Permatang Pauh itu juga, anak muda harus bangkit membawa suara perubahan dalam negara ini dan tidak harus membiarkan Umno BN mendidik mereka menjadi lesu.

“Sudah sampai masanya anak muda Malaysia bangkit tuntut perubahan.

“Orang muda dikaitkan dengan idealisma, cita-cita murni benci dengan penyelewengan, rasuah dan kemungkaran,” katanya.

Beliau turut memberi suntikan semangat kepada warga Felda untuk menawan Pahang pada pilihan raya umum akan datang.

Kena susun gerak kerja dari sekarang, cari dan daftarkan ahli.

“Kita kena tawan Pahang. Siapa kata Pahang kubu kuat Umno? Kita boleh tawan Pahang kalau semua buat kerja,” katanya.

Selain memansuhkan Felda Plantation, kandungan Buku Jingga juga termasuk mewujudkan Universiti Felda bagi membolehkan anak-anak peneroka melanjutkan pelajaran dalam bidang yang berkaitan.

Belia Mahukan Perubahan

Posted: 29 May 2011 10:31 AM PDT

Dari Malaysiakini

Tindakan Datuk Seri Najib Razak menghimpunan belia-belia di Putrajaya dan merayu undi mereka memperlihatkan rasa gusar perdana menteri terhadap kebangkitan golongan itu yang kini menuntut perubahan, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Najib semalam mendakwa sejuta belia yang hadir di Putrajaya untuk sambutan Hari Belia Negara selama tiga hari, kononnya untuk "mempertahankan" pusat pentadbiran negara dari diambil alih oleh Pakatan Rakyat.

TV Selangor memetik Anwar berkata, hakikatnya ialah persatuan-persatuan belia itu dibawa untuk mengisi pelbagai program riadah yang dianjurkan bersama oleh agensi-agensi persekutuan dan badan-badan koperat sempena Hari Belia Negara.

"Dia kata di Mesir satu juta orang muda tuntut perubahan. Jadi di sini dia minta orang muda sokong Barisan Nasional.

"Orang muda ini dikaitkan dengan idealisme, cita-cita murni. Orang muda ini benci dengan kemungkaran, benci dengan rasuah, benci dengan kezaliman.

"Najib silap. (Sebenarnya belia) yang minta perubahan tumbangkan kerajaan yang ada. Jadi saya nak sambut dengan katakan sudah sampai ketikanya anak muda Felda, anak muda Malaysia bangkit tuntut perubahan," kata Anwar kepada ribuan peneroka Felda dan penduduk kampung di Kerdau, Pahang malam semalam untuk mendengar ceramahnya.
Kaya-raya

Anwar malam tadi juga mengupas ucapan Najib pada majlis sambutan Hari Belia itu yang dialas dengan gesaan supaya belia menyokong Umno-BN sebagai syarat menikmati kemakmuran.

Kenyataan sedemikian, kata Anwar hanya menunjukkan rasa terdesak Perdana Menteri.

Menurut Anwar beliau tidak menuduh Umno sebagai parti yang tidak pernah membuat apa-apa.

Namun yang dipersoalkan adalah kemungkaran dan kezaliman yang menyebabkan rakyat menderita manakala pemimpin hidup dalam keadaan kaya-raya.

“Saya tidak samakan Umno dengan Firaun, Firaun pun buat bangunan dan jalan, negara komunis, Zimbabwe, mahupun Bangladesh pun buat pembangunan, soalnya kita ini mahu nilai apa kekurangan besar yang membolehkan sebuah perubahan kuasa itu perlu,” katanya.

Sehubungan itu, Anwar mengajak rakyat supaya merenung hala tuju negara di bawah pemerintahan Umno-BN dan tidak termakan dengan dakyah dan gula-gula politik yang disebarkan parti itu.

“Saya tidak pertikai hak sesiapa untuk sokong parti mana-mana, tetapi kita sanggupkah pertahankan kezaliman, bolehkah kita diam tentang rasuah, mampukah kita biarkan fitnah, lucah termasuk qazaf dan semulanya berlaku?" tanya Anwar.

Turut hadir, Pesuruhjaya PAS Pahang, Tuan Ibrahim Tuan Man ahli jawatankuasa PAS Pusat, Mohamed Sabu, Ketua Serikandi Siti Aishah Shaik Ismail dan Presiden ANAK, Mazlan.

Nuffnang