Khamis, 23 Ogos 2012

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Langkah kecil ke arah khaira ummah

Posted: 23 Aug 2012 08:44 PM PDT


Thursday, 23 August 2012

Mendidik insan: peribadi dan masyarakat di BULAN TARBIYYAH Ramadhan

 Kpg Delek
Klang

Ramadhan 1433H

 Bagi mendidik dan melatih warga terpilih untuk menyambar peluang keemasan yang lazimnya berlalu begitu sahaja tanpa usaha terfokus untuk dimanfaatkan, program  disusun sarat memenuhi satu minggu di bulan Ramadhan di Kpg Delek. Rasionalnya sebagai kampung tradisi yang sudah melebihi usia 112tahun dipilih untuk menjadi projek perintis baldatun tayyibatun wa rabbun ghafuur atau Mini Serambi Mekah . Ia juga merupakan inkubator bagi projek pembangunan modal insan negeri Selangor yang boleh dikenali sebagai S.P.I.E.S.TM d'village..  Ini bermaksud segala perancangan dan teori untuk membangunkan insan secara holistik untuk melahirkan masyarakat cemerlang  yang bertunjangkan visi hidup sebenar.
Semua pucuk pangkalnya berkisar kepada tasawwur yang jelas. Keyakinan kepada kebahagiaan hakiki yang menuntut pelaburan dan pengorbanan berkonsep 'delayed gratification' akan melentur hati manusia ke arah hidup yang penuh makna kerana dirancang dan di isi secara SEDAR dengan program hidup bermatlamat.

Pola hidup berorientasi dwi-kejayaan yakni bukan sahaja di dunia bahkan juga yang lebih kekal dan utama di akhirat mesti ada BUKU MANUAL KEHIDUPAN LENGKAP yang perlu dikaji. Kalau manusia biasa menghabiskan masa bertahun-tahun hanya mahu mendapat secebis ilmu namanya IJAZAH, MASTER, PHD yang kekadang tidak membantu pun dalam kehidupan mereka sebenar inikan pula untuk mendapat nikmat, rezeki, kelazatan, keseronokan abadi di akhirat dan merasa bahagia di dunia sudah tentu perlu MENGKAJI lebih dalam segala aspek tentang hidup ini.
     Tidak guna hanya mengaji dan mengkaji sekiranya tidak timbul kesedaran untuk beramal dan bertindak dengan ilmu yang telah diperolehi. Mana mungkin seseorang insan mampu beramal dan melaksanakan ilmunya sekira ia belum sampai tahap yang betul-betul mantap dan yakin dengan ilmu itu. Sekiranya maklumat diperolehi daripada pelbagai sumber dan konon ilmu sudah disahkan ada di kepalanya kerana sudah ada ijazah dan bukti 'kertas' yang lain. Hakikatnya, ilmu di kepala tidak semesti boleh menerobos ke hatinya. Banyak contoh manusia yang 'berilmu', jiwanya masih celaru.Pertuturan, tingkah laku dan perbuatan serta sikapnya menunjukkan kecelaruan itu. Sekiranya menghafal ayat-ayat tauhidik tetapi rebah bila diuji dengan kekurangan benda fizikal adalah tanda ayat tauhidik diperlakukan sebagai ayat ayat puisi biasa.Bukan kalamullah.

Berapa ribu kali cuping telinga di tembusi panggilan kepada kemenangan, rahsia kemenangan yakni ketika panggilan azan?? Berapa  orang yang mengalami wajilat qulubuhum ketika mendengar nama Malikal mulk, yakni Raja yang menguasai segala kerajaan dan kekuasaan.Tetapi majoriti manusia yang sama ini akan gerun dan takut kepada manusia serupa dengan dirinya tetapi yang Allah beri sedikit material lebih. Walaupun  manusia tahu bahawa leimpahan benda fizikal ini boleh dihilang sekelip mata oleh kuasa 'Kun' MAKA FAYAKUN. jadilah ia. Samada berupa yang menjadi kuasa penyebab itu api yang menyebab kebakaran, angin yang boleh menerbangkan harta benda dan manusia bahkan air yang boleh menenggelamkan atau hanya gegaran bumi yang mengakibatkan runtuh harta benda seperti berlaku ketika tsunami.

Maka sudah tiba masanya, wewenang negeri Selangor memulakan langkah menyusun program yang melorongkan rakyatnya untuk cenderung kepada patuh kepada set peraturan Penciptanya. Bulan Ramadhan adalah bulan terbaik untuk melakukan perubahan set minda, set hati agar memungkinkan pertumbuhan dan perkembangan optima rohaninya yang merupakan PENENTU kebahagiaan atau kecelakaannya.

Juster, Program RAMADHANku Yang Bermakna@ Meaningful Ramadhan Experience cuba membawa arus HIDUP SECARA SEDAR dan bukan manusia yang berjiwa robot dan berakal beku dengan roh terseksa yang menjelmakan manusia yang lebih bersifat kehaiwanan bahkan kekadang kesyaitanan.

Program ini telah alhamdulillah berjaya mengumpulkan golongan tua muda, pelajar UNISEL/KUIS/INPENS serta pelajar tahfiz dan kanak-kanak prasekolah termasuk ibubapa serta alumni SPIES remaja untuk memenuhi program yang dilaksanakan dengan pendekatan yang berbeza.
Alhamdulillah, sambutan yang amat menggalakkan sepanjang program. Bumi Kpg Delek menyaksi air tangan sasterawan negara A. SAMAD SAID berpuisi memuji Tuhan, Dinsman INSTRUMENTAL dalam membawa budaya Islamik melalui lorong kesenian, mantan Pengarah CID Malaysia yang menyokong hududullah sebagai penyelesaian gejala sosial, mantan Pengarah Jabatan Pelajaran Perak, Dr Ann Wan Seng, Us Ahmad Awang(mantan YDP Persatuan Ulamak Malaysia) di KOLEJ INTEGRASI TAHFIZ TUNAS ILMUWAN SELANGOR(KITTIS) dan banyak lagi.

Di sini juga BRIGED AMAL SELANGOR menyimbah peluh berbakti. AJK Masjid dan surau semuanya mengguna tulang empat kerat paling banyak di Ramadhan kali ini.Kaum Muslimat
cergas ke hadapan demi mendokong satu harapan.JKKK bak lipas kudung mendukung misi berat membangunkan ummat berpaksi akhirat. Pemuda menyinsing lengan bersama derap pembangunan. Warga emas termasuk NGO BAKARA(BADAN kebajikan Pesara) menadah tangan berdoa agar hajat kesampaian dan mereka kesempatan menyaksikan masyarakat yang mendarahdagingkan aqidah Islamiyyah.

Pengasas gagasan merentasi dimensi dunia akhirat ini, ADUN Selat Klang merangkap EXCO Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Kerajaan Selangor , YB Dr Hjh Halimah Ali mahu meninggalkan satu legasi. Legasi yang merupakan langkah perintis ke arah terbentuknya khaira ummah. Terwujudnya muka bumi kecil di Selangor khususnya DUN Selat Klang yang tunduk patuh kepada syariat tulen. Yang dijanjikan akan menjadi makmur dan berkat kerana mendapat keampunan dan kerahmatan dari Tuhan Yang Esa......baldatun tayyibatun wa rabbun ghafur yang digelar Mini Serambi Mekah @ Kpg Delek.Amiin.

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Sagu Hati Kepada Pemilik Rumah Rosak Dipkul Ribut

Posted: 23 Aug 2012 04:07 PM PDT

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


MCA’s record on education: Shameful and pathetic — Koon Yew Yin

Posted: 23 Aug 2012 08:44 PM PDT

Young fence-sitters, women key to victory in next elections

Posted: 23 Aug 2012 08:37 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


你还来得及投票!全国登记选民活动@8月25日至9月2日

Posted: 23 Aug 2012 08:14 AM PDT

Jom, mari daftar mengundi !! - Aug 25 till Sept 2

Posted: 23 Aug 2012 07:58 AM PDT

Chinese Independent School in Kuantan

Posted: 21 Aug 2012 09:27 PM PDT

The application to set up a new Chinese Independent School in Kuantan, a much sought after amenity by the Chinese community in Pahang, was finally approved. This is wonderful news for the people of Pahang who have waited for so long to have a Chinese Independent School of their own.

As the 13th General Election draws closer, granting an approval for a new Chinese Independent School is a great opportunity for BN and MCA in particular to claim credit and heap self-praise to pull in votes. Oddly, MCA till now dare not disclose the approval letter hence the full terms and condition to the public.

Why am I so persistent in pursuing this issue? The reason is simple. According to some information passed on to me, the approval letter stipulated that the curriculum of this new Chinese Independent School will be based on SPM though the school is allowed to add on additional subjects.

If the approval letter really set such terms and condition then all I can say that BN has never been sincere in approving a new Chinese Independent School. I do not object SPM syllabus being incorporated into Chinese Independent School but Chinese Independent School's syllabus should be based on the curriculum suggested by Dong Jiao Zong. To paraphrase the situation, while a western restaurant is not prohibited to sell Chinese food but if its main courses are mainly Chinese dishes then how could it call itself a western restaurant?

In addition, when private international schools are set up here, would the government also stipulate that their syllabus must be based on UPSR and SPM syllabus? If no such requirement exists, why Chinese Independent Schools are being singled out?

(More......)

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


福利国(第一章) : 序言

Posted: 23 Aug 2012 05:08 AM PDTSETELAH 54 tahun mengecapikan kemerdekaan dan bergelar negara yang berdaulat, kini kita masih menghadapi kemelut dan krisis yang tidak berkesudahan. Cita-cita membina sebuah negara yang bersatu-padu, makmur dan sejahtera rakyatnya masih gagal. Gejala salah guna kuasa, penyelewengan dan rasuah semakin membarah dalam kalangan mereka yang berkuasa
.
我国已独立54年及获称为君主国家,至今,我们依然面对无止境的危机及风暴。祈望建立一个团结、繁荣及和平的国家的愿望依然不成功。滥权、盗用及贪污现象在当权者中越见严重。

Ekonomi negara terus dibebani dengan kegagalan dalam meningkatkan kualiti hidup rakyat, jurang perbezaan kaya miskin yang semakin melebar, pembaziran dalam berbelanja, ketirisan perbelanjaan dan peningkatan hutang negara yang semakin membimbangkan. Masyarakat Malaysia terus menghadapi peningkatan permasalahan sosial, termasuklah peningkatan kadar jenayah dan keruntuhan akhlak
.
国家经济负担越见加重,政府不能够提高人民的生活素质、贫富差距越见严重、挥霍浪费、开支存有漏洞及国债已达到一个令人担忧的程度。大马人民面对越来越多的社会问题,包括犯罪率不断地飙升及道德败坏等事项。

Dalam mendepani kemelut dan krisis ini, PAS tampil menawarkan paradigma baru dan model penyelesaian yang bukan sahaja menjanjikan yang lebih baik, tetapi paksinya dibina di atas landasan yang unik lagi berbeza. Memulihkan sebuah negara yang sedang mengalami kemelut dan krisi yang berpanjangan bukanlah satu usaha yang mudah
.
面对如此的危机及风暴,伊斯兰党提呈了一项全新的模式及解决方案,此方案不但承诺更多,同时,也建立在不同及独特的轨道上。为了长远重建一个满布危机及风暴的国家,这是一项不容易的事项。

PAS mengambil sikap bersabar lagi bijaksana dalam melakukan usaha tersebut dengan menekankan betapa pentingnya latar belakang masyarakat Malaysia menjadi pemandu kepada pembinaan sebuah Malaysia baru.

伊斯兰党以沉稳及充满智慧的方式,不断努力突显大马社会背景对于建立新大马先驱的重要性。

PAS berkeyakinan, Islam yang telah menjadi latar belakang budaya dan cara hidup sejak lebih 800 tahun yang lalu di rantau ini, perlu menjadi tonggak ke arah mewujudkan sebuah pemerintahan yang beramanah, adil dan bersih ke arah kelahiran sebuah Negara Berkebajikan.

在800年前,伊斯兰教的文化及生活方式已融入此区域,伊斯兰党充满信心,伊斯兰教必须成为主干,以创造一个拥有值得信赖的领导者、公正及干净的福利国。

Terkeluar Islam jika persenda hudud

Posted: 23 Aug 2012 03:15 AM PDT


Bekas Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin memberi amaran kepada golongan yang mempersenda usaha untuk melaksanakan hukum hudud kerana perbuatan demikian boleh menyebabkan seseorang itu terkeluar dari Islam.

Dr Mohd Asri berkata, sendaan itu boleh dilihat ketika Kelantan mula memperkenalkan hukum hudud – melalui Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) 1993.
"Mempersendakan teks al-Quran ataupun as-Sunnah seperti sendaan sesetengah pihak apabila Kelantan ingin melaksanakan hudud dengan menyatakan 'sesiapa yang ingin makan sup tangan sila ke Kelantan' adalah melampaui batasan agama. 
"Bahkan, jika pengucap sedar dan bermaksud menghina nas al-Quran dan as-Sunnah, maka dia terkeluar dari Islam," katanya dalam satu tulisan di blognya, drmaza.com.
Beliau turut mempertahankan usaha melaksanakan hudud seperti dijalankan kerajaan negeri Kelantan yang disifatkannya sebagai tindakan yang jujur untuk melaksanakan perintah Allah.

Namun, langkah itu terhalang kerana tidak mendapat kerjasama oleh kerajaan persekutuan, kata Dr Mohd Asri lagi.
"Kelantan telah memainkan peranan mempromosi hukuman itu. Walaupun masih terbatas disebabkan banyak kekangan, namun apa yang penting hukuman itu dibahaskan, dibincangkan dan dipromosikan. 
"Ijtihad baru juga perlu dilihat bagi mencapai maksud keadilan jika ia dilaksanakan," katanya.
Tambahnya, beliau mendapati demikian apabila melihat kenyataan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang memberitahunya: "Jika Allah tanya saya di akhirat, saya akan beritahu Kerajaan Pusat menghalang saya melaksanakannya".
"Di Kelantan suasana kondusif untuk hudud terikat bukan sahaja dengan persekitaran dalam negeri tetapi juga dengan pentadbiran pusat. 
"Selagi Kelantan tidak mendapat kerjasama Pusat sepenuhnya, tidak mungkin suasana kondusif itu dapat diwujudkan. Selepas itu banyak lagi perkaitan lain yang mesti dilangsaikan sebelum dilaksanakan. 
"Maka, bukan menjadi kesalahan Kelantan jika beberapa hukuman hudud tidak dilaksanakan disebabkan keterbatasannya," kata Dr Mohd Asri lagi.
Awal tahun lalu, Nik Abdul Aziz menjelaskan bahawa Kelantan memutuskan untuk tidak melaksanakan enakmen tersebut kerana bimbang kerajaan persekutuan akan campur tangan dengan mengisytiharkan darurat dan merampas pentadbiran kerajaan negeri.

Katanya, perdana menteri pada masa itu Tun Dr Mahathir Mohamad hadir ke Kelantan dan memberi amaran untuk mengambil tindakan sekiranya undang-undang itu dilaksanakan.

Selain Kelantan, Terengganu turut meluluskan undang-undang serupa melalui Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud dan Kisas yang diwartakan pada 2002) ketika negeri itu berada di bawah pentadbiran PAS.

BN yang mengambil alih pentadbiran Terengganu selepas itu juga tidak melaksanakan peruntukan tersebut kerana belum cukup persediaan, seperti dinyatakan seorang wakil kerajaan dalam persidangan DUN akhir tahun lalu.- Malaysiakini

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


Tak setuju tak apa tapi jangan hina hukum hudud

Posted: 22 Aug 2012 06:14 PM PDT

TEMERLOH: PAS mengingatkan sesiapa yang tidak bersetuju dengan hukum hudud agar jangan sesekali mengeluarkan kenyataan menghina hukum yang termaktub di dalam al-Quran itu kerana ia bakal mengundang kemarahan umat Islam tanpa mengira fahaman politik.


"Hudud bukanlah undang-undang baru. Ia telah dilaksanakan ribuan tahun dan pernah menjadi sistem ratusan negara di dunia Islam dan ia telah terbukti berjaya mencegah peningkatan kadar jenayah di zamannya, sebelum perundangan barat mengambilalih di negara yang dijajah mereka," kata Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man ketika dihubungi Harakahdaily.

Tuan Ibrahim mengingatkan bahawa penghinaan kepada asas pegangan suatu agama akan mengundang kemarahan umat Islam tanpa mengira fahaman politik.

Beliau berkata pihak yang tidak bersetuju dengan hudud tidak perlulah mengeluarkan kenyataan menghina hukum itu seperti keberkesanannya dalam menangani jenayah dan sebagainya.

Kata Pesuruhjaya PAS Pahang itu, penghinaan terhadap hukum hudud, walaupun tidak dilaksanakan lagi di dalam negara boleh mengguris hati umat Islam kerana ia seolah-olah menghina Allah.

Dalam mempertahankan pendirian DAP dalam menolak hukum hudud, Presiden DAP Kebangsaan Karpal Singh baru-baru ini terlajak sehingga cuba merendah dan mempertikaikan keupayaan hukum hudud dalam mengatasi jenayah.

Sebelum ini, Karpal hanya menolak hukum hudud dari sudut perundangan dan perlembagaan negara. Tapi kali ini, Karpal dilaporkan berkata hukum hudud bukanlah satu undang-undang yang adil untuk semua pihak kerana hukumnya memerlukan bukti yang 100 peratus tanpa keraguan berbanding undang-undang jenayah sivil sedia ada yang hanya memerlukan bukti tanpa keraguan yang munasabah.

Karpal juga memberikan contoh dalam kes rogol, adalah mustahil untuk mendapatkan 4 orang saksi dan kesannya, tidak ada suspek yang akan didapati bersalah.

"Ini masalah Karpal. Dia tak faham bahawa dalam Islam, selain hudud dan qisas ada hukuman takzir iaitu kesalahan-kesalahan yang hukumannya merupakan dera, iaitu penjenayah-penjenayah tidak dijatuhkan hukuman hudud atau qisas. Hukuman takzir adalah hukuman yang tidak ditentukan kadar atau bentuk hukuman itu di dalam Al-Quran dan Hadis.

"Tapi beliau tidak beriman pada Allah, jadi tak pelik beliau menolak. Tapi lebih elok senyap daripada mempertikai apa yang beliau tidak arif kerana ia mengundang kemarahan apabila pertikaian itu bersifat menghina," kata Tuan Ibrahim.

Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hassan Tantawi pula memberikan amaran bahawa kenyataan Karpal bakal mengundang kemarahan umat Islam.

"Saya saran DAP nasihatkan Karpal supaya tidak pertikai hukum hudud sekali gus jaga sensitiviti umat Islam serta hubung baik sesama (Pakatan Rakyat) PR," kata beliau menerusi Twitter malam tadi.

Nasrudin juga menyatakan kekesalannya terhadap MCA yang juga mempertikai hukum hudud.

"Umno pula membisu, Majlis Fatwa kaku. Untuk semua: Tolong jangan pertikai hukum Allah," katanya lagi.

Untuk kenyataan Karpal, Tuan Ibrahim berkata PAS berharap DAP memahami kesan pada usahanya untuk keluar daripada parti yang dianggap parti Cina dan menyerahkan urusan dalaman ahli DAP kepada kebijaksanaan parti tersebut untuk mengambil tindakan.

"Kita sudah bersetuju untuk tidak bersetuju dalam isu hudud, dan isunya selesai di situ. Tidak perlu mempertikaikan perjuangan PAS yang inginkan hukum hudud. PAS sedar banyak halangan dan banyak tentangan – tapi ini tidak bermakna PAS akan henti berusaha untuk mencapai cita-citanya," tegas Tuan Ibrahim.

"Penghalang utama PAS melaksanakan hudud selama ini ialah Umno-BN di Kelantan dan Terengganu, ketika itu DAP tidak berkawan dengan PAS dan DAP tidak mempunyai kuasa menghalang sedemikian, walaupun pendirian mereka menentang," tambah beliau.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi DAP Kebangsaan, Dr Tan Seng Giaw berpendapat isu agama tidak perlu dicampuri oleh kaum lain yang tidak mengena dengan agama tersebut.

"Kita tak perlu nak masuk campur dalam isu agama lain yang akan beri kesan… sensitiviti pada kaum itu. Saya sendiri tak mahu sentuh isu seperti hudud kerana saya tahu itu akan menimbulkan rasa tidak senang kepada kaum lain," kata beliau yang dipetik Sinar Harian Online.

Timbalan Ketua Pemuda PAS, Nik Abduh Nik Abdul Aziz pula berkata segala kritikan pada Karpal, juga turut sama terpalit pada Tun Dr Mahathir dan Umno.

"Jika Karpal  terus menentang, apa bezanya dengan Tun? Bahkan apa bezanya dengan Umno?
Bahkan lagi, selama mana DAP menentang hudud, udara keruh berjerebu itu akan dihirup oleh Umno," tulisnya di blog sambil menambah penyebab utama lambatnya penerimaan masyarakat terhadap hukum hudud adalah Umno.(harakahdaily)

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Organisational Chart No: ? by cerita benar

Posted: 23 Aug 2012 10:17 AM PDT

Cerita Benar

Management staff kalau tanya mana alasannya meeting or discussion and bila yg dia orang pergi kerja kita pun tak tau

Comment on Organisational Chart No: ? by cerita benar

Posted: 23 Aug 2012 10:14 AM PDT

Cerita Benar

Now MH staff take this news pulak:

1.A company Toong L… supply all GSE tyres to MAS.

2.MH can easily buy direct from tyre factory like goodyear or dunlop tapi pasal ada deal they buy from a vendor who makes good profits.

Will update accordingly

Comment on Organisational Chart No: ? by messenger

Posted: 23 Aug 2012 08:50 AM PDT

Mohd
Was told there is a 3rd mat salleh from westjet coming soon to head enrich dept. can someone verify this.

Comment on Organisational Chart No: ? by Anonymous

Posted: 23 Aug 2012 08:40 AM PDT

“Talent” to be tapped within the airline? hahaha AJ has trouble getting even 100 “performers” out of 20,000 , so he says! You have to address this question to the recently extended former VP of “Talent Management” now reBRANDED as VP Organisation Development, apa sudah jadi with the “Talent List”, ada ke tak ada? She sits more than three years in the job, got nothing to show for it, then get a extention to do what? More of the same – nothing, but a lot of jargon-ising , in perpetual work-in-progress mode, lots of output BUT no outcome, so what can the rest of the company expect? Btw, the issue with PlaneConsult and Shane Nolan was clear CONFLICT of INTEREST la, and of course the subsequent “results” (read: damage) speak for themselves. And, let’s leave the race angle out of this, mat salleh or whatever, what MAS needs is leaders who can deliver. Now, that, in MAS, is a very rare commodity – thanks to brilliant “talent” managing!.

Comment on Organisational Chart No: ? by messenger no 2.....

Posted: 23 Aug 2012 06:50 AM PDT

right on messenger. s.t.b sitting pretty thinking nobody knows.ask his cronies.
all linked to former big wig from mas. no wonder mas looses. all iniside job also.lots of them little rats. mas sank long before all these because of these rats.stealing every corner.

Comment on Organisational Chart No: ? by Mohd

Posted: 23 Aug 2012 05:00 AM PDT

I recall reading many comments about how innappropriate it was that MAS hired Plane CONsultant and Shane Nolan, because their expertise was in low cost airlines and not full service (like MAS). Then why has no one raised the same issue about the 2 mat salleh's in this chart – Hugh and Duncan – as both came from Westjet which is a low cost airline ????? If there was a real need to bring in mat salleh's, then why not go out and get people who have experience in full service airlines ??? I don't believe that there is no talent to tap within the airline for these 2 roles – especially the SVP Sales role. This is such a slap in the face to all in the airline. Even Malaysian talents from other blue chip Malaysian companies would have been better than bringing in this mat salleh. What message does it send to any Malaysian who aspires to reach such career heights ? And lastly, let"s not forget that Mr Hugh was hired during the Pariah's tenure – so that probably explains why a guy from an LCC was hired into his initial role of network and now put in by AJ to head up COmmercial – to play to the tune of the Pariah … My dear friends, keep your ears/eyes open to the actions/decisions of these 2 ….

Comment on Organisational Chart No: ? by Mohd

Posted: 23 Aug 2012 04:55 AM PDT

I recall reading many comments about how innappropriate it was that MAS hired Plane CONsultant and Shane Nolan, because their expertise was in low cost airlines and not full service (like MAS). The why has no one raised the same issue about the 2 mat salleh’s in this chart – Hugh and Duncan – as both came from Westjet which is a low cost airline ????? If there was a real need to bring in mat salleh’s, then why not go out and get people who have experience in full service airlines ??? I don’t believe that there is no talent to tap within the airline for these 2 roles – especially the SVP Sales role. This is such a slap in the face to all in the airline. Even Malaysian talents from other blue chip Malaysian companies would have been better than bringing in this mat salleh. What message does it send to any Malaysian who aspires to reach such career heights ? And lastly, let”s not forget that Mr Hugh was hired during the Pariah’s tenure – so that probably explains why a guy from an LCC was hired into his initial role of network and now put in by AJ to head up COmmercial … To play to the tune of the Pariah … Keep your eyes/ears open my colleagues, to the actions of these 2 ….

Comment on Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1433H by GE Man

Posted: 23 Aug 2012 04:04 AM PDT

YB ,
Terima Kasih YB for your kind thoughts from MAS family and Selamat Hari Raya juga …

Comment on Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1433H by MAS admirer

Posted: 22 Aug 2012 06:10 PM PDT

I know and feels insecure by the statement made below by CSL. However which is more threatening? Allowing non-transparencies and always do what they always been doing ie. MAS and other GLC mismanage to their fancies? Or we elect and move foward?

Soi Lek: If Pakatan takes over govt, it will be tough for non-Muslims
By CHRISTINA TAN
newsdesk@thestar.com.my

BATU PAHAT: Non-Muslims in Malaysia will be at a "point of no return" if Pakatan Rakyat takes over the government and amends the Federal Constitution.

PAS had always wanted to achieve its agenda of establishing an Islamic state and implementing hudud, said MCA president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

"We cannot listen to DAP which had claimed that even with a two-thirds majority, one cannot declare the country an Islamic state and that the basic structure cannot be changed," he said.

Since the last general election, Dr Chua said two PAS-led state governments had forced non-Muslims to accept their ways such as imposing a ban on alcohol and lottery sale.

"We are not encouraging people to drink or gamble, but these are rights that have been denied.

"These are small things to some people but the fact is that they would infringe on your rights, tell you a lot of things about them. They can challenge something protected under the Federal Constitution," he said after opening a Chinese cultural dance event organised by the Batu Pahat MCA at SJK (C) Cheng Siu on Tuesday.

Once the Federal Constitution was amended, Dr Chua warned that it would be tough for the non-Muslims, although DAP claimed that the government could be changed every five years.

"It is like a point of no return," he said.

Dr Chua also said many Malay-sians took things for granted, assuming that racial harmony, political stability and economic growth would come naturally.

So use your right and vote accordingly.

Blog@Wengsan...博客@永山

Blog@Wengsan...博客@永山


New Voter Registration Campaign / Pendaftaran Pemilih Baru / 新选民登记运动

Posted: 23 Aug 2012 01:05 AM PDT

Khalid Samad

Khalid Samad


Kagum Dengan Warga Shah Alam

Posted: 23 Aug 2012 03:32 AM PDT

Pada 17 Ogos, saya telah ke Masjid Negeri untuk menunaikan solat Jumaat. Sebelum masuk waktu, imam Masjid Negeri memberi tazkirah. Di dalam tazkirah tersebut, beliau menzahirkan perasaan amat berpuas hati dengan kehadiran warga Shah Alam dalam program yang dianjurkan pihak Masjid sepanjang bulan Ramadhan. Nadanya lembut menandakan keikhlasan, menginsafi kesedaran Islam yang semakin tinggi di kalangan warga Shah Alam sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Program qiyam pada 10 hari terakhir juga turut dihadiri begitu ramai orang menurutnya, khususnya golongan muda.

Peningkatan kesedaran warga Shah Alam adalah satu hakikat yang hanya mampu dinafi oleh mereka yang tidak hadir ke Surau dan Masjid sepanjang Ramadhan. Saya sendiri telah bersama berqiyam pada salah satu malam di Masjid Negeri dan melihat sendiri jumlah yang begitu ramai. Kata orang rumah, muslimat sahaja dianggarkan dalam 400 orang, apatah lagi golongan Muslimin. Malam qiyam bersama Ust. Azhar Idrus tidak payah ceritalah. Melimpah ruah perkarangan Masjid.

Begitu juga sepanjang lawatan saya ke Surau dan Masjid lain di Shah Alam sepanjang Ramadhan. Terdapat 50 lebih buah Surau dan Masjid yang telah sempat saya lawati. Setiap malam berbuka, Maghrib, Isya dan Taraawih dilihat begitu ramai yang datang, bersolat dan hadir mendengar tazkirah dan ucapan. Dan setiap Surau dan Masjid yang saya pergi telah turut mengadakan qiyam pada 10 hari terakhir. Ada yang menyediakan sahur selepas qiyam untuk 30 orang ada seghingga 100 orang dan ada juga yang lebih dari itu.

Saya, seperti Imam Masjid Negeri juga ingin melahirkan perasaan kagum terhadap warga Shah Alam. Merasa seronok kerana menjadi wakil rakyat kepada warga Bandar Raya yang menghayati Ramadhan dan berusaha sentiasa mendekatkan diri dengan illahi dengan menambahkan ilmu dan amalan. Saya merasa amat kerdil dan rendah diri berhadapan dengan masyarakat yang sebegini rupa yang sambil saya memberi dorongan kepada mereka melalui ucapan saya untuk menghayati Ramadhan, mereka juga mendorong saya kearah yang sama melalui amalan dan penghayatan mereka. Perasaan macam diri yang kerdil ini semakin tidak layak menjadi wakil kepada sebuah masyarakat yang semakin cemerlang penghayatannya terhadap agama Islam.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

.

.


BN boleh laksana hudud jika ikhlas

Posted: 22 Aug 2012 09:00 PM PDT

SHAH ALAM –  Umno tidak perlu menunggu Pas menyertai Barisan Nasional (BN), hanya untuk melaksanakan undang-undang Islam atau hudud, kata Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib.
Menurutnya, jika Umno ikhlas, undang-undang Islam itu telah lama dilaksanakan tanpa perlu campur tangan Pas.
"Mereka berkuasa untuk laksanakannya. Mereka berkuasa gubal undang-undang. Mengapa tidak dari dahulu ia dilaksanakan?
"(Matlamat) mereka menuntut kerjasama Pas hanyalah agenda politik. Mereka tidak ikhlas dalam memperjuangkan hasrat ini," katanya kepada Sinar Harian semalam.
Harun berkata, Umno perlu menunjukkan komitmen mereka jika mereka bersungguh-sungguh mahu melaksanakannya.

"Undang-undang Islam bukan melaksanakan hudud semata-mata. Jika Umno berhasrat, laksanakan dahulu dan kemudian kita akan nilai," katanya.

Sebelum ini, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, Umno boleh memperkenalkan hukum hudud jika Pas bergandingan dengan BN membangunkan sebuah negara Islam.

Dr Mahathir, yang juga bekas Presiden Umno berkata, BN amat mengalu-alukan penyertaan Pas jika ia berpisah dari Pakatan Rakyat (PR) dan hudud hanya dapat dilaksanakan jika Pas menyertai
Umno untuk bersama-sama membina negara dan menggubal perundangan Islam.

Source: http://www.sinarharian.com.my/politik/bn-boleh-laksana-hudud-jika-ikhlas-1.78174

Tak setuju tak apa tapi jangan hina hukum hudud

Posted: 22 Aug 2012 07:30 PM PDTTEMERLOH: PAS mengingatkan sesiapa yang tidak bersetuju dengan hukum hudud agar jangan sesekali mengeluarkan kenyataan menghina hukum yang termaktub di dalam al-Quran itu kerana ia bakal mengundang kemarahan umat Islam tanpa mengira fahaman politik.
"Hudud bukanlah undang-undang baru. Ia telah dilaksanakan ribuan tahun dan pernah menjadi sistem ratusan negara di dunia Islam dan ia telah terbukti berjaya mencegah peningkatan kadar jenayah di zamannya, sebelum perundangan barat mengambilalih di negara yang dijajah mereka," kata Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man ketika dihubungi Harakahdaily.
Tuan Ibrahim mengingatkan bahawa penghinaan kepada asas pegangan suatu agama akan mengundang kemarahan umat Islam tanpa mengira fahaman politik.
Beliau berkata pihak yang tidak bersetuju dengan hudud tidak perlulah mengeluarkan kenyataan menghina hukum itu seperti keberkesanannya dalam menangani jenayah dan sebagainya.
Kata Pesuruhjaya PAS Pahang itu, penghinaan terhadap hukum hudud, walaupun tidak dilaksanakan lagi di dalam negara boleh mengguris hati umat Islam kerana ia seolah-olah menghina Allah.
Dalam mempertahankan pendirian DAP dalam menolak hukum hudud, Presiden DAP Kebangsaan Karpal Singh baru-baru ini terlajak sehingga cuba merendah dan mempertikaikan keupayaan hukum hudud dalam mengatasi jenayah.
Sebelum ini, Karpal hanya menolak hukum hudud dari sudut perundangan dan perlembagaan negara. Tapi kali ini, Karpal dilaporkan berkata hukum hudud bukanlah satu undang-undang yang adil untuk semua pihak kerana hukumnya memerlukan bukti yang 100 peratus tanpa keraguan berbanding undang-undang jenayah sivil sedia ada yang hanya memerlukan bukti tanpa keraguan yang munasabah.

Karpal juga memberikan contoh dalam kes rogol, adalah mustahil untuk mendapatkan 4 orang saksi dan kesannya, tidak ada suspek yang akan didapati bersalah.
"Ini masalah Karpal. Dia tak faham bahawa dalam Islam, selain hudud dan qisas ada hukuman takzir iaitu kesalahan-kesalahan yang hukumannya merupakan dera, iaitu penjenayah-penjenayah tidak dijatuhkan hukuman hudud atau qisas. Hukuman takzir adalah hukuman yang tidak ditentukan kadar atau bentuk hukuman itu di dalam Al-Quran dan Hadis.
"Tapi beliau tidak beriman pada Allah, jadi tak pelik beliau menolak. Tapi lebih elok senyap daripada mempertikai apa yang beliau tidak arif kerana ia mengundang kemarahan apabila pertikaian itu bersifat menghina," kata Tuan Ibrahim.
Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hassan Tantawi pula memberikan amaran bahawa kenyataan Karpal bakal mengundang kemarahan umat Islam.
"Saya saran DAP nasihatkan Karpal supaya tidak pertikai hukum hudud sekali gus jaga sensitiviti umat Islam serta hubung baik sesama (Pakatan Rakyat) PR," kata beliau menerusi Twitter malam tadi.
Nasrudin juga menyatakan kekesalannya terhadap MCA yang juga mempertikai hukum hudud.
"Umno pula membisu, Majlis Fatwa kaku. Untuk semua: Tolong jangan pertikai hukum Allah," katanya lagi.
Untuk kenyataan Karpal, Tuan Ibrahim berkata PAS berharap DAP memahami kesan pada usahanya untuk keluar daripada parti yang dianggap parti Cina dan menyerahkan urusan dalaman ahli DAP kepada kebijaksanaan parti tersebut untuk mengambil tindakan.
"Kita sudah bersetuju untuk tidak bersetuju dalam isu hudud, dan isunya selesai di situ. Tidak perlu mempertikaikan perjuangan PAS yang inginkan hukum hudud. PAS sedar banyak halangan dan banyak tentangan – tapi ini tidak bermakna PAS akan henti berusaha untuk mencapai cita-citanya," tegas Tuan Ibrahim.
"Penghalang utama PAS melaksanakan hudud selama ini ialah Umno-BN di Kelantan dan Terengganu, ketika itu DAP tidak berkawan dengan PAS dan DAP tidak mempunyai kuasa menghalang sedemikian, walaupun pendirian mereka menentang," tambah beliau.
Sementara itu, Timbalan Pengerusi DAP Kebangsaan, Dr Tan Seng Giaw berpendapat isu agama tidak perlu dicampuri oleh kaum lain yang tidak mengena dengan agama tersebut.
"Kita tak perlu nak masuk campur dalam isu agama lain yang akan beri kesan… sensitiviti pada kaum itu. Saya sendiri tak mahu sentuh isu seperti hudud kerana saya tahu itu akan menimbulkan rasa tidak senang kepada kaum lain," kata beliau yang dipetik Sinar Harian Online.
Timbalan Ketua Pemuda PAS, Nik Abduh Nik Abdul Aziz pula berkata segala kritikan pada Karpal, juga turut sama terpalit pada Tun Dr Mahathir dan Umno.
"Jika Karpal  terus menentang, apa bezanya dengan Tun? Bahkan apa bezanya dengan Umno?
Bahkan lagi, selama mana DAP menentang hudud, udara keruh berjerebu itu akan dihirup oleh Umno," tulisnya di blog sambil menambah penyebab utama lambatnya penerimaan masyarakat terhadap hukum hudud adalah Umno.

Source: http://www.harakahdaily.net/index.php/headline/12617-tak-setuju-tak-apa-tapi-jangan-hina-hukum-hudud

Hudud: Nik Aziz tunggu Umno respons MCA

Posted: 22 Aug 2012 03:47 PM PDT


Nik Abdul Aziz Nik Mat
Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat
SHAH ALAM - Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mahu pemimpin Umno memberi respons terlebih dahulu berhubung kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menyentuh isu hudud sebelum beliau mengulas pendirian Pengerusi DAP, Karpal Singh.
Mursyidul Am Pas ini berkata, Soi Lek sebelum ini secara berterusan menghina hudud dan pernah melabel seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Umno dari Johor sebagai "hilang akal" kerana mencadangkan negeri itu melaksanakan hukum hudud.
"Saya diminta respons tentang kenyataan Karpal Singh tentang isu hudud kebelakangan ini.
"Dalam akhbar, saya lihat sudah ada beberapa respons daripada pemimpin parti. Buat masa ini, itu sudah memadai," kata beliau dalam satu entri ringkas menerusi laman sosial Facebook hari ini.
Bagaimanapun menurut beliau, "saya ingin membaca respons pemimpin Umno terlebih dahulu terhadap kenyataan Presiden MCA yang menyatakan Adun Umno hilang akal kerana mencadangkan hudud."
Menteri Besar Kelantan berkata demikian berhubung laporan terbaru berhubung pendirian Karpal, yang baru-baru ini berkata akan mengambil tindakan mahkamah ke atas bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa.
Karpal dalam mempertahankan pendirian DAP menolak hukum hudud sebelum ini terlajak kata sehingga cuba merendah dan mempertikaikan keupayaan hukum hudud dalam mengatasi jenayah.
Beliau dilaporkan berkata hukum hudud bukanlah satu undang-undang yang adil untuk semua pihak kerana hukumnya memerlukan bukti yang 100 peratus tanpa keraguan berbanding undang-undang jenayah sivil sedia ada yang hanya memerlukan bukti tanpa keraguan yang munasabah.
Dua bulan lalu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kemelah, Datuk Ayub Rahmat mengambil langkah berani apabila mencadangkan Johor menjadi negeri pertama melaksanakan hukum hudud di Malaysia.
Di pihak Pas, mereka menyambut baik dan menyokong penuh cadangan itu bairpun dilaksanakan di negeri di kuasai Umno.
Namun tindakan Ayub itu mendapat tentangan hebat dari parti komponen BN sendiri termasuk MCA dan Gerakan yang lantang menolak cadangan itu sehingga Soi Lek menggelarkan Ayub sebagai hilang akal.
Sehubungan itu, Nik Aziz berkata, beliau hanya akan memebri respon terhadap kenyataan Karpal selepas melihat respon Umno terhadap kenyataan Soi Lek itu.
"Pihak media sila dapatkan kenyataan dari pemimpin Umno terlebih dahulu untuk tatapan semua," katanya.

Source: http://www.sinarharian.com.my/politik/hudud-nik-aziz-tunggu-umno-respons-mca-1.78229

Nuffnang