Sabtu, 10 Ogos 2013

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Mengikuti Kursus/Bengkel Penulisan Kreatif Anjuran DBP Di Port Dickson

Posted: 10 Aug 2013 04:11 PM PDT

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


100 days after GE13: Moving on with public wisdom

Posted: 10 Aug 2013 07:50 AM PDT

2000 acres land for Tamil schools in Perak: New MAIKA HOLDINGS in the making?

Posted: 10 Aug 2013 07:30 AM PDT

SUARA PERAK

SUARA PERAK


Bantuan Lain Selain Daripada JKM

Posted: 09 Aug 2013 06:31 PM PDT

Pengangkutan Awam Bas Rapid

Posted: 09 Aug 2013 06:26 PM PDT

Nurul Izzah Anwar

Nurul Izzah Anwar


Dilema Malaysia, dilema semua

Posted: 09 Aug 2013 06:58 PM PDT

NURUL IZZAH ANWAR
6 Ogos 2013

ADALAH tidak patut untuk berhujah secara sinis dan umum tanpa membahaskan sesuatu masalah atau perkara pokok dengan menutup kebenaran.

Justeru, membuat pernyataan secara fitnah dan membuat pertuduhan terhadap seseorang atau sesuatu kaum sebagai menjadi punca sesuatu masalah dengan tidak ada rasa takut bermain api sentimen dan emosi adalah tidak bertanggungjawab.

Salah satu bentuk berhujah ini adalah dibuat di bawah tajuk 'dilema' yang bermaksud 'memilih antara dua pilihan'. Seperti tajuk cerita Allahyarham P Ramlee, Antara Dua Derajat, ia menimbulkan masalah yang memerlukan penyelesaian sewajarnya.

Satu ketika dahulu kedengaran teriakan wujud 'dilema Melayu' yang menggaris 'masalah besar' bangsa Melayu yang perlu memilih antara dasar Ketuanan Bangsa atau Ketuanan Perlembagaan.

Setelah lebih 43 tahun, kita masih dihantui dilema ini yang tidak pernah dapat diselesaikan kerana ia bertujuan menggariskan punca 'masalah' sebenar iaitu rasuah, salah guna kuasa dan kronisme – tetapi sebaliknya digunakan untuk 'menakutkan' dan 'memenjarakan' bangsa agar 'berjuang' serta 'mengundi' untuk kepentingan golongan elit yang berkuasa atas alasan perkauman.

Pasca PRU13, kita diminta sekali lagi membuat pilihan apabila diunjurkan kewujudan 'dilema Cina' di mana dikatakan bangsa Cina perlu memilih antara membolot atau mengongsi kuasa politik dengan bangsa lain.

Jika ini menjadi satu trend, maka tidak mustahil jika kemudian akan disebut mengenai 'dilema India' dan kemudian 'dilema Jawa', 'dilema Bugis', 'dilema Mendeleng' di mana kesemuanya dirangkakan atas dasar perkauman.

Sepatutnya, kita mesti merangka semula (reframe) dan memperluaskan istilah 'dilema' menjangkau isu perkauman kepada dilema politik, ekonomi, jenayah, pendidikan dan rasuah.

Bila disebut wujud 'dilema politik' ia dapat dilihat dengan keputusan PRU13 yang lepas di mana – pilihan majoriti 51% rakyat untuk Pakatan Rakyat berbanding 47% untuk BN yang membentuk kerajaan minoriti, nyata menimbulkan 'demokrasi songsang'.

Demokrasi songsang ini menafikan aspirasi majoriti rakyat untuk menikmati penurunan harga minyak, pendidikan percuma, dasar gaji minimum sebenar, pembinaan rumah mampu milik, penurunan harga kereta dan banyak lagi.

'Dilema ekonomi' atau lebih tepat lagi 'dilema jurang kemiskinan' – di mana indeks GINI yang mengukur jurang pendapatan masih melebar pada kadar 0.46 yang tertinggi di Asia – pula adalah akibat dasar-dasar ekonomi yang telah disalah urus dan disempitkan pelaksanaan hanya untuk golongan elit kecil.

Bayangkan setelah 56 tahun merdeka Melayu majoriti masih miskin dengan lebih 80% penduduk luar bandar berpendapatan isi rumah kurang RM1,500 sebulan. Soalnya mengapa sebuah negara yang kaya sumber setelah lebih 50 tahun membangun masih 'miskin'?

Ini adalah 'dilema jurang kemiskinan' yang mana ekonomi kita masih dijarah satu puak melalui 'dilema rasuah' dengan penswastaan terpilih, pembelian aset kerajaan, pemberian konsesi tol lebuh raya, konsesi penjanaan elektrik, konsesi bekalan air, komisen tender, pengambilan tanah rezab Melayu termasuk isu aliran wang haram.

Kalau itu tidak cukup, bagaimana pula 'dilema pendidikan' yang dihadapi rakyat dengan anak-anak kita dijadikan bahan kaji uji dasar-dasar pendidikan yang sering bertukar musim, yang masih lagi dalam bentuk 'blueprint' dengan laporan-laporan institusi serta pakar dunia disimpan jauh dari mata rakyat.

Tetapi apabila pendidikan dipolitikkan – prestasi antarabangsa merudum lebih rendah dari Khazakstan untuk matematik atau Thailand untuk sains – dan ramai juga lepasan universiti menganggur walaupun lebih 4.5% KDNK dibelanjakan untuk pendidikan hanya menimbulkan tanggapan bahawa ketirisan serta kepincangan hasil pendidikan (education outcomes) jika tidak diatasi akan menjadikan 'dilema pendidikan' dilema terbesar untuk negara.

Oleh itu marilah kita berhenti berdilema ikut perkauman, sebaliknya berdilema ikut isu-isu seperti demokrasi, ekonomi, rasuah, jenayah dan pendidikan – yang sewajarnya dilihat sebagai satu 'dilema Malaysia' yang dikongsi dan mesti diatasi bersama.

Dipetik dari Sinar Harian
http://www.sinarharian.com.my/kolumnis/nurul-izzah/dilema-malaysia-dilema-semua-1.190571

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Perlawanan Harimau Malaya-Barcelona bertukar ke Stadium Shah Alam ?

Posted: 09 Aug 2013 07:06 PM PDT


3 Syawal 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Perlawanan persahabatan antara Harimau Malaya dan Barcelona yang dijadual berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil malam ini, terpaksa bertukar ke Stadium Shah Alam. 

Menurut sumber, pertukaran saat akhir berlaku berikutan Barcelona tidak berpuas hati dengan keadaan padang yang teruk ketika menjalani latihan di stadium berkenaan malam tadi. 

Sehingga jam 1 pagi tadi, tiada sebarang penjelasan rasmi yang dikeluarkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mahupun penganjur, BSC Soccer (M) Sdn Bhd berhubung perkara itu. 

Sementara itu, rakan penyiar, Astro Arena mengesahkan perkara berkenaan. 

Penonton yang sudah membeli tiket masih boleh menyaksikan perlawanan itu di Stadium Shah Alam, demikian jelas Astro Arena menerusi Facebook rasmi mereka awal pagi ini. BH/-

Polis buru penganggur kes lacur kanak-kanak

Posted: 09 Aug 2013 07:03 PM PDT


3 Syawal 1434 H. [MOD] -

Polis sedang memburu seorang penganggur bagi membantu siasatan berhubung kes merogol dan kemudian melacur seorang kanak-kanak berusia 13 tahun di beberapa buah rumah dan hotel di sekitar Melaka.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (Operasi dan Risikan) Negeri, Supt PR Gunarajan berkata Mohd Khairul Azli Isohod, 26, dikehendaki kerana melacurkan kanak-kanak tersebut kepada sembilan lelaki sejak Jun tahun lepas hingga 19 Julai lepas.Beliau berkata siasatan awal mendapati suspek beralamat terakhir di 2961-1 Jalan Sidang Hassan, Bukit Katil dan dipercayai seorang penagih dadah."Dia bertindak melacurkan kanak-kanak itu yang merupakan teman wanitanya bagi mendapatkan wang untuk membeli dadah."Dia melacurkan kanak-kanak tersebut dengan mengenakan bayaran RM100 tetapi hanya memberi mangsa RM20 untuk belanja."Kes terakhir berlaku bulan lepas apabila mangsa dilacurkan kepada seorang lelaki berusia 37 tahun," katanya kepada pemberita di Melaka semalam.Gunarajan berkata suspek pernah merogol mangsa dan ditahan di Ampang, Selangor pada 5 April tahun lepas namun dia tidak hadir pada hari perbicaraan kes itu pada 24 Jun lepas.Suspek dipercayai melarikan diri dan bersembunyi di Kuala Lumpur.Kanak-kanak terbabit kini ditempatkan di Sekolah Tunas Bakti Sungai Lereh di Melaka dan polis sedang menjalankan siasatan bagi menjejaki suspek."Polis percaya kanak-kanak berkenaan masih berhubung dengan lelaki tersebut dan kita sedang mengumpul maklumat untuk mengesan suspek dan lelaki lain yang terbabit dalam kes berkenaan," katanya.Beliau berkata kes disiasat di bawah Seksyen 14 Akta Anti Perdagangan Orang 2007 kerana memperdagangkan kanak-kanak bagi maksud eksploitasi dan Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol.Polis meminta orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kes itu supaya tampil membantu siasatan dengan menghubungi Pegawai Penyiasat ASP R.Kumares di talian 019-6215585 atau 06-2842222.


Bernama

2 maut pesawat kecil terhempas di Connecticut

Posted: 09 Aug 2013 06:59 PM PDT

3 Syawal 1434 H. [MOD] -

  • Foto
  • Foto

EAST HAVEN (Connecticut): Sekurang-kurangnya dua orang terbunuh manakala mangsa ketiga dikhuatiri maut apabila sebuah pesawat kecil terhempas di kawasan kejiranan berhampiran sebuah lapangan terbang, di sini, lewat malam tadi.

Pesawat ringan itu terhempas di dua kediaman kecil, beberapa blok dari Lapangan Terbang Tweed New Haven ketika ingin mendarat. 


Pegawai tempatan berkata, sekurang-kurangnya tiga orang hilang termasuk juruterbang dan dua kanak-kanak berusia 1 dan 13 tahun. 


Gabenor Dannel P Malloy berkata, pesawat itu juga mungkin membawa dua penumpang tetapi pegawai masih menyiasat perkara itu. - AP

Penstrukturan PDRM: 4 langkah cegah jenayah

Posted: 09 Aug 2013 05:34 PM PDT


3 Syawal 1434 H. [MOD] -
Steven Sim Chee Keong,10 Ogs 2013
JENAYAH boleh berlaku dalam banyak keadaan. Di mana sekali pun kita berada, kerap kali, kes jenayah seperti samun, rompakan, pembunuhan dan sebagainya terus berlaku dan menjadi laporan utama di dada akhbar negara ini.


Sudah tentu, kejadian jenayah yang berlaku bukan disebabkan satu faktor tetapi faktor kolektif yang mungkin tidak dapat dielak apalagi Malaysia adalah sebuah negara yang sedang membangun menuju matlamat negara maju pada 2020.Faktor ini antara lain boleh dikaitkan dengan dendam, khianat dan faktor ekonomi. Tekanan hidup akibat belenggu kemiskinan, kos sara hidup yang makin tinggi, keciciran dalam pendidikan yang boleh menjerumuskan seseorang itu dalam kegiatan jenayah adalah hal yang lazim kita dengar.Apa pun faktornya, pihak keselamatan memainkan peranan yang sangat penting dalam mengawal dan mencegah jenayah. Dengan kesiapsiagaan dan profesionalisme anggota keselamatan terutama Polis Diraja Malaysia (PDRM), kadar kejadian jenayah dapat dikurangkan.Sudah tentu, negara memerlukan jumlah anggota pasukan polis pencegahan jenayah yang wajar.Tetapi apa yang berlaku dan menjadi persoalan saya ialah mengapa anggota polis Cawangan Khas (termasuk pasukan Petugas Khas) mencatat peningkatan mendadak iaitu lebih kurang 2,423 pegawai atau peningkatan 46.43 peratus daripada 2011 sehingga  2013, sedangkan anggota Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) pula hanya meningkat seramai 583 orang iaitu kira-kira 6.24 peratus. Fakta ini membingungkan kita semua.Ia pada masa yang sama mencerminkan kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak serius menangani jenayah. Justeru, saya mencadangkan empat kaedah yang boleh diguna pakai dalam mewujudkan pasukan polis kita yang lebih efektif melalui penstrukturan semula PDRM.1) Menjadikan "melawan jenayah" sebagai fungsi utama PDRMAntara saranan saranan Laporan Tun Dzaiddin ialah supaya kekuatan polis ditumpu kepada melawan jenayah dan bukan tugas lain seperti mendakwa, forensik, sokongan logistik dan operasi para-militari. Tugas ini boleh dilaksanakan agensi lain seperti Pejabat Timbalan Pendakwaraya, pakar forensik bukan polis, pihak tentera dan sebagainya.Justeru, Akta Polis 1967 perlu digubal agar peranan, tugas dan misi PDRM diperhalusi untuk menumpu kepada melawan jenayah dan bukannya tugas yang tidak memerlukan kuasa polis.2) Memansuhkan pasukan Cawangan KhasBagi mencapai misi "melawan jenayah", maka saya menyarankan semua pegawai Cawangan Khas yang mempunyai kemahiran risikan dan siasatan disalur kepada JSJ. Objektif asal Cawangan Khas adalah untuk melawan komunis tetapi kini, ancaman komunisme sudah tiada lagi di negara kita. Kerajaan dan parti komponen Barisan Nasional (BN) seperti UMNO dan MCA juga menjalinkan hubungan diplomatik yang rapat dengan Parti Komunis terbesar di dunia iaitu Parti Komunis China.Justeru, tidak masuk akal untuk mempunyai pasukan Cawangan Khas yang dianggar berjumlah lebih 7,000 anggota pada masa kini. Kementerian Dalam Negeri enggan mendedahkan angka rasmi keanggotaan Cawangan Khas yang terkini.Anggota Cawangan Khas yang mempunyai latihan khas dalam risikan patut disalur kepada kerja melawan penjenayah termasuk aktiviti jenayah berat dan ancaman aktiviti keganasan (terrorism).3) Seorang polis mengendalikan kes jenayah, lima polis mengendalikan urusan pejabatPada masa kini, 40.82 peratus atau 45, 995 pegawai polis terlatih ditugaskan di Jabatan Pengurusan. Ini bermakna bagi setiap seorang pegawai polis dalam JSJ melawan jenayah, ada lima anggota lain yang menjalankan kerja pengurusan termasuk kerja pentadbiran.Kerja sebegini boleh dilaksana oleh pegawai awam bukan anggota polis. Ini bukan sahaja membolehkan polis terlatih disalur kepada tugas "core business" PDRM iaitu melawan jenayah, malah meringankan bebanan kewangan kerana pegawai awam (civilian officer) tidak diberi insentif elaun khas untuk anggota polis.4) Penubuhan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC)Bagi menjamin kebebasan PDRM daripada campur tangan politik seperti yang didakwa bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, IPCMC perlu segera ditubuhkan. Seperti yang saya cadangkan sebelum ini, IPCMC juga perlu diubahsuai untuk memberi kuasa kepada badan bebas terbabit membuat keputusan dalam hal ehwal kenaikan pangkat dalam PDRM supaya kenaikan jawatan dalam polis bukan berdasarkan campur tangan politik tetapi berdasarkan prestasi.Dengan cadangan empat kaedah ini saya percaya, kadar jenayah dapat dikurangkan dengan baik sekaligus mengembalikan semula keyakinan awam terhadap PDRM. - Roketkini.com

Apa Pula Muslihatnya Nurul Izzah Dijemput Lancarkan Buku Pak Lah?

Posted: 09 Aug 2013 05:32 PM PDT

3 Syawal 1434 H. [MOD] -

Keghairahan orangramai bercakap mengenai buku Pak Lah, Awekening, The Abdullah Badawi Years In Malaysia dijangka bertambah hangat apabila tersebar berita bahawa pelancaran buku itu di Singapura akan dilakukan oleh Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar pada 30 Ogos depan.

Nurul Izzah sendiri hari ini dllaporkan telah mengesahkan persetujuan untuk menerima jemputan bagi melancarkan buku itu.

Di Malaysia pula, buku ini akan dilancarkan oleh Pak Lah sendiri. Pada mulanya majlis pelancarannya dijadualkan akan diadakan seminggu selepas Hari Raya Aidil Fitri tetapi memandangkan kesihatan Pak Lah yang tidak begitu mengizinkan, majlis itu dikatakan telah ditangguhkan ke suatu tarikh yang belum ditetapkan.

Pak Lah sebelum ini disahkan mengidap radang pada kakinya dan telah menerima rawatan di IJN. Beliau juga didapati hadir dalam beberapa majlis dengan berkerusi roda. Dipercayai keadaan kakinya yang belum pulih sepenuhnya menjadikan majlis pelancaran itu ditangguhkan.

Dalam bukunya ini, Pak Lah antaranya menjawab beberapa persoalan mengenainya dirinya, terutamanya yang dilemparkan oleh Mahathir selama bertahun-tahun ini, pandangannya mengenai Mahathir yang disifatkannya manusia penuh kontradiksi, mengenai perubahan dalam UMNO, kehilangan majoriti dua pertiga BN dalam pilihanraya 2008, juga mengenai menantunya, KJ yang dipertahankannya sebagai tidak pernah canpurtangan dan mempengaruhinya dalam urusan kerajaan serta berbagai lagi.

Terbitanya buku ini menjelang pemilihan UMNO pada 5 Oktober depan di mana KJ sudah dilantik menganggotai kabinet Najib sebagai Menteri Belia dan Sukan, sementara Mahathir pula masih kekal mahu menunjukkan pengaruhnya dalam UMNO, tentunya akan menimbulkan pelbagai tafsiran mengenai tujuan dan masa buku ini dikeluarkan.

Mahathir pula ketika ditanya wartawan mengenainya komennya mengenai buku Pak Lah ini, mengambil sikap tidak mahu mengulasnya lagi kerana belum membacanya serta ingin mengkaji kanduangannya terlebih dahulu.

Ini merupakan sesuatu yang jarang dilakukan oleh Mahathir. Biasanya beliau tidak melengah-lengahkan untuk memberi ulasan sesuatu perkara yang dikaitkan secara langsung mengenainya.

Tetapi berbeza dengan serangan Pak Lah melalui bukunya ini. Ia seperti membuatkan Mahathir perlu berhati-hati sebelum memberikan sebarang komennya atau barangkali Mahathir dapat merasakan ada sesuatu disebalik terbitnya buku ini.

KJ pula, walaupun dipertahankan oleh Pak Lah, turut keberatan untuk memberi komennya atas alasan juga belum membacanya.

Sementara orangramai merasakan buku ini akan menghangatkan kembali perbalahan antara Mahathir dan Pak Lah yang pernah tercetus sebelum ini, nampaknya ia kini memasuki episod yang lebih menarik apabila Nurul Izzah, anak kepada Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim akan melancarkan pula buku itu di Singapura.

Biasanya buku mengenai mana-mana individu ternama akan dilancarkan oleh individu itu sendiri atau tokoh lain yang setaraf atau lebih tinggi daripadanya. Barangkali juga ini merupakan kali pertama buku mengenai seorang Perdana Menteri dilancarkan oleh individu daripada parti yang berbeza dengan tokoh tersebut.

Ternampak Nurul Izzah sangat istimewa dalam hal ini?

Sebagaimana Pak Lah yang berbalah dengan Mahathir, Anwar juga turut berbalah dengan Mahathir sejak dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 1998 dan ia berterusan sehingga ini. Pak Lah pula, walaupun dipilih untuk menggantikan Mahathir tetapi telah mengambil keputusan membebaskan Anwar dari penjara yang dilihat sebagai antara punca bermulanya kemarahan Mahathir kepada Pak Lah.

Beberapa isu lain yang turut disebut sebagai punca kemarahan Mahathir seperti pembatalan projek landasan berkembar dan Jambatan Bengkok serta pengaruh KJ dalam pentadbiran Pak Lah sebenarnya dilihat oleh banyak pihak hanyalah isu sampingan semata-mata kerana punca utamanya ialah pembebasan Anwar dari penjara kerana Mahathir menjangkakan apabila Anwar terus dipenjarakan, karier politiknya juga akan turut terpenjara untuk selama-lamanya.

Jika dulu Pak Lah membebaskan Anwar dari penjara, kini anak Anwar pula melancarkan buku Pak Lah. Walaupun Anwar dan Pak Lah berada dalam parti yang berbeza, begitu juga dengan Nurul Izzah, kebersamaan mereka ialah mempunyai musuh politik yang sama iaitu Mahathir.

Apakah di majlis pelancaran di Singapura itu nanti, Pak Lah akan turut hadir dan duduk sebelah-menyebelah dengan Nurul Izzah?

Sebagaimana biasanya orang yang melancarkan buku, ia tentunya akan memuji kandungan buku tersebut, apakah kali ini Pak Lah akan menerima pujian yang sama daripada Nurul Izzah atau sengaja ingin menunjukkan kepada dunia bagaimana anak seorang Ketua Pembangkang Malaysia yang juga musuh politik Mahathir akan melontarkan pujian kepadanya pula?

Memandangkan kandungan buku itu turut mengkritik Mahathir, apakah Nurul Izzah juga akan turut mengkritik Mahathir dalam ucapan pelancarannya nanti?

Oleh kerana majlis itu diadakan di Singapura, biasanya liputannya akan tersebar luas seantero dunia dan impaknya kepada Mahathir, Pak Lah serta Anwar tentunya akan menghasilkan kesan yang berganda.

Berbagai persoalan boleh timbul apabila Nurul Izzah disahkan akan melancarkan buku Pak Lah ini. Mungkinkah ia merupakan titik awal percantuman dua entiti sahabat untuk menyerang musuh yang sama?

Sebagaimana Mahathir masih berdiam diri dan enggan memberi ulasan mengenai buku Pak Lah ini, pengesahan bahawa Nurul Izzah pula akan melakukan majlis pelancarannya, ia tentunya akan menyebabkan suhu badan bekas Perdana Menteri paling lama itu turut naik dengan mendadak selepas ini.

Nurul Izzah Bakal Lancar Buku Pak Lah Di Singapura

Posted: 09 Aug 2013 05:26 PM PDT


3 Syawal 1434 H. [MOD] -


PETALING JAYA: Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar bersetuju menerima jemputan untuk melancarkan buku oleh bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi di Singapura pada 30 Ogos ini.
Nurul Izzah, anak kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata beliau telah bersetuju untuk melancarkan buku berjudul 'Awakening- The Abdullah Badawi Years in Malaysia'.

Pelancaran buku ini di Malaysia, juga ditetapkan pada bulan ini, yang mana ia akan dilancarkan oleh bekas Perdana Menteri itu sendiri.
Abdullah, 73, menjadi Perdana Menteri pada 2003-2009.
Beliau meletak jawatan sebagai Perdana Menteri dan Presiden Umno selepas Barisan Nasional gagal untuk mengekalkan majoriti dua pertiga pada pilihan raya umum 2008.
Buku ini merupakan himpunan esei dan disunting bersama oleh penganalisis politik Bridget Welsh dan James Chin.

6,000 tunggu duit zakat adik tiri Soeharto

Posted: 09 Aug 2013 05:23 PM PDT

3 Syawal 1434 H. [MOD] -

BERIBU-RIBU penduduk Yogyakarta memebanjiri kediaman ahli perniagaan terkemuka Indonesia Probo Sutejo untuk mendapatkan bantuan zakat. - AGENSI

YOGYAKARTA - Beribu-ribu penduduk membanjiri kediaman ahli perniagaan terkemuka Indonesia Probo Sutejo di Jalan Polowijan, di sini, baru-baru ini.

Penduduk dari pelbagai kawasan di Yogyakarta itu datang ke rumah Probo untuk mendapatkan duit zakat daripada adik tiri kepada bekas Presiden Soeharto itu.


Seorang penduduk, Kardiyah, 66, berkata, dia berjalan kaki selama kira-kira dua jam dari rumahnya bersama suaminya semata-mata untuk mendapatkan bantuan dana yang tidak diketahui jumlahnya itu.

Tinjauan yang dilakukan oleh Tribunnews juga mendapati beribu-ribu orang beratur di depan rumah Parabo sejak pagi, tetapi masih belum dapat memasuki pintu utama.

Kekecohan hampir tercetus kerana penduduk mula bosan selepas terpaksa menunggu berjam-jam lamanya, tetapi dapat dikawal oleh beberapa anggota polis yang ditugaskan untuk menjaga keselamatan.

Seorang kakitangan yang bertanggungjawab menguruskan pembahagian wang zakat itu, Agung berkata, kira-kira 6,000 orang telah berada di dalam kediaman Probo menyebabkan pintu pagar terpaksa ditutup.

"Kediaman Probo telah sesak dan kami terpaksa menutup pintu pagar. Kali ini jumlah penduduk yang datang sangat ramai, tidak seperti tahun sebelumnya," katanya. - AGENSI
Turki seru rakyatnya tinggalkan Lubnan

Posted: 09 Aug 2013 05:20 PM PDT


3 Syawal 1434 H. [MOD] -

ISTANBUL 10 Ogos - Turki menyeru rakyatnya supaya keluar dari Lubnan ekoran kejadian penculikan dua krew pesawat Turkish Airlines oleh sekumpulan lelaki bersenjata di Beirut.

"Melihatkan kepada situasi semasa, ia adalah penting untuk rakyat kita mengelakkan daripada membuat perjalanan ke Lubnan,'' kata Kementerian Luar Turki dalam satu kenyataan yang disiarkan dalam laman webnya.

"Kami mencadangkan rakyat yang masih (berada) di Lubnan untuk kembali ke Turki jika mereka boleh, atau jika mereka perlu kekal, mereka perlu mengambil segala langkah-langkah untuk memastikan keselamatan mereka terjamin,'' katanya.

Dalam kejadian awal pagi Jumaat itu, sekumpulan lelaki bersenjata menculik juruterbang dalam serangan hendap di dalam bas yang membawa anggota krew Airlines Turkish dari lapangan terbang Beirut untuk sebuah hotel. - AFP

Aidilfitri di seluruh dunia disambut meriah

Posted: 09 Aug 2013 05:18 PM PDT

3 Syawal 1434 H. [MOD] -

penduduk Islam menunaikan solat sunat Aidilfitri di runtuhan Masjid Feroz Shah Kotla berusia lebih 600 tahun di New Delhi, kelmarin. - Reuters

JAKARTA 9 Ogos - Aidilfitri tahun ini disambut meriah oleh umat Islam di seluruh dunia, walaupun pergolakan berlaku di beberapa negara Islam, terutama di negara-negara Arab.Di Jakarta, ibu negara Indonesia yang merupakan negara yang mempunyai penduduk Islam terbesar di dunia, beribu-ribu umat Islam menyambut Aidilfitri, semalam walaupun dalam ketakutan selepas berlaku serangan bom di sebuah kuil pada Ahad lalu.

Dalam serangan tersebut, seorang cedera apabila sebutir bom meletup di kuil Ekayana ketika beratus-ratus penganut Buddha berdoa untuk kesejahteraan penduduk etnik Islam Rohingya di Myanmar.

Keadaan itu mendorong pihak berkuasa Indonesia meningkatkan kawalan keselamatan dengan mengerahkan lebih 140,000 anggota polis untuk berkawal di ibu negara ini.

Presiden Susilo Bambang Yudhoyono ditemani isterinya, Ani Yudhoyono menghadiri solat sunat Aidilfitri di Masjid Istiqlal, di sini semalam.

Sementara itu di Riyadh, Arab Saudi, Aidilfitri disambut meriah dengan sambutan diadakan selama tiga hari berturut-turut dengan 200 pelbagai majlis diadakan di 35 lokasi di bandar raya itu.

Datuk Bandar Riyadh, Abdullah Bin Abdulrahman Al-Muqbil mengucapkan ribuan terima kasih kepada Putera Khalis Bin Bandar kerana mengetuai majlis tersebut.

Turut diadakan pertunjukan bunga api besar-besaran dengan lebih 10,000 jenis bunga api di tujuh lokasi, 
termasuk di Stadium King Fahd, bermula pada pukul 11.50 malam dan berterusan sehingga lewat pagi.

Kemeriahan Aidilfitri turut dirasai di Bosnia.

Mufti Besar Bosnia, Husein Kavazovic ketika menyampaikan khutbah solat sunat Aidilfitri di masjid Podgorica mengutuk keganasan yang berlaku di Asia Barat.

Beliau melahirkan kesedihan terhadap penderitaan yang dialami oleh penduduk Islam di dunia Arab yang terjebak dengan konflik.

"Sangat memalukan, umat Islam berbunuhan sesama sendiri di Mesir dan Syria. Ini merupakan jenayah dan kami sangat mengutuk keganasan yang berlaku. Penderitaan saudara-saudara kita di negara-negara ini perlu dihentikan," ujarnya.

Sementara itu, di Kosovo umat Islam mengerjakan solat sunat Aidilfitri di Masjid Fatih Sultan Mehmet di Pristina.

Di Croatia, solat sunat Aidilfitri diadakan di Zagreb dan Pusat Islam yang baru di Rijeka.

Sementara itu, Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama dan isteri Michelle dalam satu perutusan semalam mengucapkan salam Aidilfitri kepada umat Islam di seluruh dunia.

Dalam kenyataan Pejabat Setiausaha Akhbar White House, Obama berkata, sejak bebarapa bulan lalu, umat Islam telah memuliakan agama mereka dengan berdoa, beribadah serta berpuasa, selain menghabiskan masa dengan orang tersayang.

"Michelle dan saya mengucapkan salam (Aidilfitri) kepada umat Islam yang menyambut Aidilfitri di AS dan di seluruh dunia.

Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong turut mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada masyarakat Islam di negara itu sambil menyifatkan perayaan ini sebagai acara untuk bergembira selepas sebulan mereka berpuasa dan melakukan amalan baik.

"Saya sentiasa menggemari kecantikan baju kurung keluarga Melayu termasuk menikmati kuih Hari Raya seperti dodol dan kuih bangkit. Saya harap kamu menikmati perayaan ini bersama keluarga, rakan-rakan dan jiran-jiran daripada semua bangsa dan agama," katanya dalam laman Facebook beliau. - AFP/BERNAMA AGENSI

Penyokong Mursi berarak desak kembalikan kuasa Presiden

Posted: 09 Aug 2013 05:16 PM PDT

3 Syawal 1434 H. [MOD] -

KAHERAH 10 Ogos - Beribu-ribu penyokong Mohammed Mursi mula berarak bagi mendesak pihak tentera mengembalikan jawatan bekas Presiden itu, sewaktu Presiden sementara Mesir memberi amaran akan merobohkan khemah-khemah yang di bina penyokong bekas Presiden itu.

Penyokong Mursi membanjiri jalan-jalan raya di tengah Kaherah dan di bandar kedua terbesar di Mesir, Iskandariah, selepas solat Jumaat sambil membawa gambar Presiden yang digulingkan tentera, sambil melaungkan kata-kata mengecam rampasan kuasa tentera pada 3 Julai lalu.


Di bandar oasis Fayyum di selatan Kaherah, penyokong Mursi bertempur dengan polis yang melepaskan gas pemedih mata untuk menyuraikan mereka, kata pegawai ke selamatan kepada AFP. - AFPSuami Isteri Meninggal Dunia Selang Sejam Hari Raya Pertama

Posted: 09 Aug 2013 07:56 AM PDT


2 Syawal 1434 H. [MOD] -

DUNGUN: Menepati bidalan 'sehidup semati', sepasang suami isteri warga emas menghembuskan nafas terakhir masing-masing selang sejam di hospital berbeza, Khamis.
Che Mohd Yusof Che Wan Endut, 71, meninggal dunia di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu pada 5.40 petang susulan paru-paru berair manakala isterinya Fatimah Muda, 64, di Hospital Kuala Berang kira-kira sejam kemudian.
Anak mereka, Che Wan Rashimah, 44, berkata bapanya dirawat di HSNZ sejak Selasa lalu, manakala ibu pula yang terlantar di rumah selepas serangan angin ahmar digegaskan ke hospital petang Khamis selepas keadaannya makin tenat.
"Masa ibu tengah tenat di rumah, adik telefon beritahu ayah juga sedang tenat di HSNZ. Kami kemudian gegaskan ibu ke Hospital Kuala Berang tetapi disahkan meninggal dunia sejurus tiba," katanya ketika ditemui Bernama di rumahnya di Kampung Jerangau Sungai di sini.
Pemergian serentak pasangan itu turut dirasai penduduk kampung kerana kedua-duanya adalah guru al-Quran manakala Che Mohd Yusof pula imam masjid dan jurunikah bagi di daerah ini.
Beberapa penduduk kampung yang ditemui Bernama menyifatkan pasangan itu sebagai pasangan yang sentiasa bersama walau ke mana mereka pergi.
Seorang bekas pelajar al-Quran pasangan itu, Zuraidah Ismail, 42, berkata dia merancang untuk menziarahi kedua-dua mereka pada raya kedua selepas mendengar mereka sakit.
Katanya mereka itu terkenal sebagai pasangan romantik kerana tidak pernah berenggang.
"...mereka selalu naik motor bersama, minum di kedai dan ke kebun bersama-sama," katanya.
Jenazah pasangan suami isteri itu dikebumikan di Tanah perkuburan Kampung Panchor Jerangau di sini malam semalam. - BERNAMA

Kejohanan Badminton Dunia: Chong Wei tewaskan pemain Indonesia pada saingan suku akhir

Posted: 09 Aug 2013 07:50 AM PDT

2 Syawal 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Datuk Lee Chong Wei menewaskan pemain Indonesia, Tommy Sugiarto 21-6, 21-9 pada saingan suku akhir Kejohanan Badminton Dunia di Guangzhou, sebentar tadi. 

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


[JEMPUTAN] Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Dato’ Seri Anwar Ibrahim

Posted: 09 Aug 2013 04:34 AM PDT

Dato’ Seri Anwar Ibrahim akan mengadakan Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri:

thaqeefsid_pict

TARIKH: Sabtu, 10 Ogos 2013

MASA: 11 pagi – 2 petang

TEMPAT: Kawasan lapang kediaman Pak Ya Bas, Simpang 3, Kubang Ulu (berhadapan kilang sardin), Pulau Pinang

 

Jemput beramai-ramai. Salam Eid Mubarak.

PEJABAT DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM

 

Pak Lah book will reignite embers of feud with Dr M

Posted: 09 Aug 2013 04:14 AM PDT

Malaysiakini

A little over four years after he left office, a book has been compiled on Abdullah Ahmad Badawi’s years as prime minister.
From the advance publicity, the book 'Awakening, the Abdullah Badawi Years in Malaysia' is set to become the talk of the town when it is released later this month.

By dwelling on his rocky relationship with his predecessor Dr Mahathir Mohamed in the advance publicity prior to the book's launch, Abdullah has made sure the publication will gain maximum publicity and that sales will be brisk.

From the tenor of Abdullah's pre-publication remarks about Mahathir, 'Awakening' is set to be a bestseller; anything critical of Mahathir is certain to be lapped up with avidity by the public.

This is because the man revels in controversy and leaves both critics and admirers struggling for nuanced judgment. One either likes Mahathir or abhors him.

Probably, there are an equal number of people who admire Mahathir as abominate him. Both sides would be interested in Abdullah's take on a man who chose Abdullah to be his successor only to quickly repudiate him as misfit.

The first prime minister of the country, Tunku Abdul Rahman, came to rue his favoring of Abdul Razak Hussein as his successor.

tunku abdul rahman 290809But that regret, expressed to visitors to the Tunku (right) when the latter was in retirement in Penang and near the end of his life (he died in December 1990), coalesced only in retrospect rather than when Razak, who died in January 1976, was in the saddle as PM from September 1970.

Malaysia's third PM, Hussein Onn (1976-1981), also came to regret his choice of Mahathir as his successor but, in accordance with the norms of Malay political culture, was discreet about his disapproval; only a few were privy to Hussein's remorse.

Slow to choose No 2

Mahathir, no respecter of cultural norms, wasted little time in going public with his quickly acquired distaste for Abdullah.

The latter was not so much the obvious choice of Mahathir to succeed him as a selection that was deemed to be the most acceptable at the time it was made in January 1999.

Incumbent president Mahathir was inclined to wait for Umno's triennial elections in 1999 to decide who should be the party's No 2 after he had sacked Anwar Ibrahim, the deputy prime minister and deputy president of Umno, from both party and government in late August-early September of 1998.

The sacking caused a major upheaval in Malaysia politics with consequences that reverberate to this day.

NONEAfter Anwar's (right) sacking, humiliation and arraignment on corruption and sodomy charges, the No 2 post in Umno and in government was left vacant from early September 1998 to the third week of January 1999.

This vacancy had senior members of the party's supreme council worried that if anything should happen to Mahathir, who was 73-years-old then, a mad scramble for the No. 2 post would occur.

Given the political tremors occasioned by the sacking of Anwar, the seniors pressed a reluctant Mahathir to choose a No 2 to forestall a repeat of the instability that followed Anwar's extirpation from party and government.

Mahathir's procrastination had the effect of stirring speculation that perhaps he did not think that there was anyone in the upper echelons of the supreme council especially fitted to succeed him.

It must be remembered than in sacking Anwar, Mahathir had run through three deputies; all thee wound up as discards.

Must be ‘fate’

Senior Umno supreme council members were perturbed at speculation that perhaps Mahathir was looking beyond the confines of the council, having wearied of finding a suitable successor from within.

The ever-aspiring Tengku Razaleigh Hamzah just then decided to host a breaking of the fast (it was Ramadan in January 1999) function at his house in a plush district of Kuala Lumpur.

Mahathir and anyone who was someone in the supreme council were invited.

When there was a no-show by more than half of those invited, it was taken as a clear sign that most of the supreme council wanted Mahathir to choose a No 2 from within their set rather than outside of it.

Mahathir kept putting the choice off until an attack of pleurisy he suffered in January made the implorations of the senior Umno supreme council members that a No 2 be announced irresistible.

At the end of a supreme council meeting in the third week of January, Mahathir announced quietly – almost anti-climatically – that Abdullah was the choice as acting deputy president of the party and deputy prime minister.

"Takdir" (fate), sighed the modest Abdullah when he received the news.

But it was a fate that turned out to have its own crown of thorns.

Crime wave intensifies even as IGP offers excuses: Guan Eng TAKES ACTION

Posted: 09 Aug 2013 04:12 AM PDT

Malaysia-Chronicle

Malaysia’s top cop Khalid Abu Bakar may insist he’s got everything under control but it looks like the criminals in the country are not ready to listen to him!

Not only are gangland-style assassinations “virtually a daily occurrence” as Opposition Leader Anwar Ibrahim has warned, extortionists appear to be the next group to go on a ‘free-for-all’ strike at helpless victims.

Affluent George Town in Penang was the latest to suffer from the recent spate of crime that has erupted across the nation. The northern island was the site of three high-profile crimes on Thursday, the first day of Hari Raya.

An Indian man with suspected links to drug trafficking syndicates was shot 14 times in the head and neck when his car stopped at a traffic in busy Anson Road. He died on the spot. [ Read DRUGS LINK? Shot in the head 14 TIMES at Anson Rd traffic light on 1st day of Hari Raya]

From Anson Road to Pulau Tikus

Then at nearby Pulau Tikus, at least six shots were fired at a businessman’s bungalow.

His 29-year-old son, wife and their domestic worker were at home when a gunman struck at around 1.15am. No one was injured in the shooting.

According to the Star, the man had earlier lodged a police report, claiming that he received an extortion letter together with six bullets.

“Based on the CCTV footages, the gunman fired the shots randomly outside the house,” police said, adding that the owner had a shock after discovering fragments of broken window panels and bullet marks on them.

The owner, who is now abroad, told police that he received a text message in Chinese demanding for money to be deposited into a local bank account.

“We have since frozen the telephone numbers and the bank account,” police said, adding that the case is being investigated for criminal intimidation.

Shot 7 TIMES at Jalan Datuk Keramat

Over at Jalan Datuk Keramat, a 43-year-old man, believed to be the chief bouncer of a dance club, was shot 7 times in front of the entrance to a mall. Fortunately for the victim, only a single bullet from the found the target, hitting him in the left thigh.

According to the Star, the chief bouncer was talking to a man at the open car park who then shot him as he headed towards the entertainment outlets. He then rushed limping to one of the dance clubs to seek help from friends, and was taken to the Penang Hospital.

He is now in a stable condition.

The victim, known only as Too Pek, was said to be one of the top guns of a notorious triad in Penang state.

Crime wave intensifies while IGP offers excuses

Penang Chief Minister Lim Guan Eng has expressed his alarm over the shooting spree, demanding an explanation from the state police.

“This morning I have called up the Penang Chief Police Officer, who is still in Penang. He briefed me on the situation and that the Penang police are doing what they can to be on top of the situation,” Guan Eng said in a statement.

“Whilst some of these shootings and casualties may be related to criminal gangland rivalry, 3 shootings in a day indicates a deteriorating crime situation that will place doubts on public safety.”

According to Guan Eng, the Penang state government would offer to pay for increased staff to monitor CCTV placed around the island so as to help lighten the workload of the police.

Guan Eng also urged Penangites to be on alert and to report to the authorities any incidents they may have witnessed in order to help the fight against crime.

As for IGP Khalid, he may have spoken too soon. Instead of abating, critics say it looks like the crime-wave will continue until he is able to come up with concrete measures rather than make bare denials and excuses.

"We are trying to get to the root of this problem and in order to do so, we will be liaising with our neighbouring countries and have more frequent exchanges of information.

"While we are at it, we need the people to understand that this does not mean the situation is out of control. It merely seems such as it's all occurring at the same time," Khalid had said.

 

‘WEAKLINGS’ JOIN FORCES IN UMNO: Dr M the perfect scapegoat for Pak Lah, Najib

Posted: 09 Aug 2013 04:08 AM PDT

Malaysia-Chronicle

Umno has always been a murky party, some say downright dirty and full of political backstabbing. It is now headed for possibly its most pivotal-ever party election, where chances are high a completely unexpected and ‘new’ guard might sweep to power.

To outsiders, the fight in Umno is basically between the party’s ‘liberals’ and its ‘hardline conservatives’. The question though is, who are the liberals and who are the conservatives?.

This is why Umno politics has often been described as being “dirty” because the players themselves hardly dare to show their faces and which side of the fence they really belong to. Loyalties can switch at a moment’s notice, loyalties can bought easily if not cheaply.

The master at straddling two boats

Take for instance, Prime Minister Najib Razak who is also the Umno president – is he a liberal or a hawk? Perhaps, even Najib himself doesn’t know.

When speaking to the urban Malays and to the non-Malays, Naijb’s aides are quick to claim he is held back from reforming the system by Mahathir Mohamad, the hardline former premier who still wields significance influence in their Umno party.

But when they are in the Felda settlements and rural Malay ‘hot spots’, Najib’s aides are just as quick to assure there is no need for Dr M, Najib himself will stop the advances of the cunning Chinese and stand firm against the endless demands of the Indians. He will ensure the Malays get everything or everything that matters anyway.

By speaking different languages to different crowds, they are able to imply to their core Malay electorate that Najib is Malay supremacy and Malay supremacy is Najib without offending the non-Malays too much.

This is the two-faced pitch of the Najib camp. And while it may seem to work, the gains are short-term at best because the real problems faced by Malaysia are only being swept under the rug, left irresponsibly to foment until a dangerous breaking point is hit.

No wonder that with just weeks to go to the October 5 Umno polls, no one knows if Najib is pro-Mahathir or if Mahathir is pro-Najib. With so much at stake and so many layers of intrigue to get past, both men are wise enough to have their own Plan A, B and C.

Badawi returns – but what is he after?

Enter another former prime minister and Umno president into the scene – Abdullah Badawi or Pak Lah.

This sleeping beauty is suddenly breaking his silence. Yes, Pak Lah did literally fall asleep on the job on many occasions although some critics have alleged he did stay awake long enough to salt away some RM11 billion of the country’s wealth.

In his book that is due to hit the stands later this month, Pak Lah’s salvos are clearly directed at Mahathir, while offering an olive branch to Najib although Najib was one of the main players who together with Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin had ousted Pak Lah from the top post in 2009.

Of course, Mahathir was the main engineer behind the Pak Lah ouster but the 88-year-old doesn’t seem to have forgiven his former deputy for pulling the plug on some of his pet mega-projects including the S-shaped bridge to Singapore.

So is Pak Lah now taking political revenge?

Is he preparing to strike a pact with Najib to take on any challenge initiated by the Mahathir camp? Does Pak Lah really believe that he and Najib have more in common because they share the same reform ‘zeal’ ? Certainly, this is what some of the media aligned to the two men are trying to suggest.

Dr M the perfect scapegoat

It may be true that both men are trying to explore some sort of common platform. Why shouldn’t they? Of course, it could also be that their media are merely trying to pull a quick one by using Pak Lah’s comments to frighten Mahathir into fully endorsing Najib.

Whichever it is, what really needs to be questioned is the reform quality of both Pak Lah and Najib. Are they really serious or sincere? If Mahathir was not around, would they really stop Umno’s divide-and-rule policies or would they launch their own variation of the same old themes.

Given the weak track records chalked by Pak Lah and Najib, any coming together would be due more to political expediency than to high moral agenda to reclaim Malaysia or Umno from the clutches of a megalomaniacal Mahathir and his racist allies such as the Perkasa faction in Umno.

In Pak Lah’s new book Awakening: The Abdullah Badawi Years In Malaysia, he makes sure he draws a very clear line as to what he had intended to achieve when he was PM, and how it was Mahathir who prevented him from carrying out his ideas.

This, Pak Lah kindly offers, is also the difficulty that Najib faces.

“Najib is trying to do many good things. But he faces the same problem I did – resistance. Unfortunately, there are still people in Umno and Barisan Nasional who refuse to accept we did badly in 2008 because we did not meet the people’s expectations in carrying out reforms.

"They think that we did not do well because we allowed too much discourse and openness to the people and the opposition. And it is these people who are set in doing things the old way. This, I believe, is Najib’s biggest challenge.”

Pak Lah also says that with hindsight, he should have pushed through his reforms rather allow the hardliners to stop him.

Feared police reaction to IPCMC – how then to reform the whole country

However, critics don’t quite “buy it”.

“Put it this way. When there is a will, there is a way. It is easy to use Mahathir as the bogeyman and the source of all that has gone wrong in Umno and the country. Mahathir did rule Malaysia for 22 years, that’s a very long time and it is not easy at all to dismantle the ‘infrastructure’ he built into the government, the institutions, civil service and the political system to safeguard his own power,” an Umno watcher told Malaysia Chronicle.

“But the job of PM in Malaysia is one of most powerful in the world. Whoever is PM here wields enormous authority, there is almost no check and balance on the PM here. This too is Mahathir’s legacy. So Pak Lah and Najib have no excuses for failing to show the leadership expected of them by the people. The truth is Pak Lah and Najib also had their own ‘evil’ agenda to play. They too tried to divide-and-rule. Can either of them dare to say they are not corrupt?”

This piece of criticism seems borne out by Pak Lah’s own admission on why he did not hammer through the Independent Police Complaints and Misconduct Commission, which experts have claimed was critical to reform the police force and to help reduce crime in the country.

“On one occasion, the Inspector-General of Police himself made a statement on Police Day – in my presence – opposing the report. Feelings were running high and to be very frank, if we had tried to push it through, we were going to have problems with the police,” said Pak Lah.

“Well, of course. But let’s accept the reality. You can have ideals but you cannot pursue these ideals by not engaging reality,” he added, when asked wasn’t it a dangerous thing for a civilian government to be beholden to the police.

Chilling reminder: Men who waver

Looking at his answer, Pak Lah basically ‘feared’ the police or the reaction from the police. His use of the phrase “let’s accept the reality” is another  chilling reminder to Malaysians of his compromising attitude. Or to put it more bluntly, his ability to U-turn on his own stated goals and principles.

Critics warn whether it was Pak Lah or Najib at the helm of Umno, the future will not be bright for Malaysia.

Mahathir was lucky, he got away because the turbulent 1980s and 90s was an era of breakout growth and development for the region and the world. Landmark economic developments took place such as the liberalization of market rules and the emergence of China’s economic powerhouse.

Malaysia, like the rest of Southeast Asia, was still far behind in the education and knowledge curve. The Internet was still preparing to be unleashed. Most citizens feared to speak up and preferred to be led by their governments rather than to lead their governments. With such public docility, it was not surprisingly there was major breach of trust and a lot of the cheating and corruption that went on was clearly CBT in nature.

It is worth noting that in his last weeks in office, Pak Lah had tabled a tepid Malaysian Anti-Corruption Commission Bill that did not give the anti-graft agency the powers to prosecute. This, critics had slammed, was a really glaring stumbling block as it failed to block the mass of loopholes used by offenders and their high-level government contacts to hide in. In other words, there was no real reform at all and corruption was allowed to carry on unheeded.

“Badawi is a man who wavers, who flip flops. While he was PM, he was also known as Mr Flip Flop,” Opposition politician Chua Jui Meng, a vice president at the PKR party, told Malaysia Chronicle.

“When Najib took over,he was slammed for being even more flip-flop than Badawi. But both men are kinder in their approach than Mahathir so they may appear to be more acceptable to today’s generation of voters. I think they are and I agree Mahathir is probably the worst option for the country now. But this isn’t to say racism, religious bigotry and corruption won’t be used by Umno to divide and rule Malaysia if Badawi’s camp or Najib’s camp are in power – not at all.”

 

Nuffnang