Jumaat, 30 Mac 2012

MY VOICE FOR NATION

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Melakar Adat, Budaya & Warisan Bernilai Islam

Posted: 30 Mar 2012 05:08 PM PDT

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


TAUKEH TEMPE RAMAL BN SUSAH NAK MENANG DI LIMA NEGERI

Posted: 30 Mar 2012 06:40 AM PDT


KUALA LUMPUR, 30 Mac — Bekas Jawatankuasa tertinggi Umno Dr Mohd Khir Toyo telah menyenaraikan lima negeri yang mungkin sukar untuk Barisan Nasional (BN) mengekalkan kedudukannya dalam pilihan raya akan datang, kerana formula lama yang digunakan untuk meraih undi tidak lagi berkesan.

Antara negeri yang dinamakan Khir adalah Pulau Pinang, Selangor, Negeri Sembilan, Perak, dan juga Kuala Lumpur, yang mana jumlah pengundinya tidak mempunyai perbezaan ketara antara Melayu dan bukan Melayu.

"Ini adalah negeri yang sukar, Penang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Wilayah, jika kita lihat pengundi di sini, bilangan pengundi bukan Melayu adalah lebih kurang sama dengan pengundi Melayu, jumlah mereka tidak banyak berbeza.

"Negeri-negeri ini dalam bahaya," kata Khir (gambar) kepada The Malaysian Insider dalam temuramah eksklusif minggu lalu.

Bekas Menteri Besar Selangor itu berkata sementara Melayu masih lagi menyokong Umno, kebanyakan sokongan tersebut adalah daripada kumpulan pengundi di kawasan luar bandar, sementara pengundi "bandar" akan mengundi untuk Pakatan Rakyat (PR).

TAKZIAH DARI PAS PERAK ATAS KEMANGKATAN RAJA KECIL SULONG PERAK, YANG MULIA AL MARHUM RAJA ASHMAN SHAH

Posted: 30 Mar 2012 05:34 AM PDT


Takziah daripada PAS Perak kepada keluarga Tuanku Sultan Perak Sultan Azlan Muhibbudin Shah di atas kemangkatan puteranya Yang Mulia Al Marhum Raja Kecil Sulong Perak, Raja Ashman Shah seawall 1.30 pagi tadi.

Yang mulia Al Marhum Raja Ashman Shah telah diputerakan pada 28 Disember, 1958 di Pulau Pinang, beliau telah mendapat pendidikan awal di Sekolah St. John, Kuala Lumpur dan selepas itu melanjutkan pelajaran menengahnya di Leys School, Cambridge, London.

Apabila tamat pelajaran di peringkat menengah,  Yang Mulia Al Marhum Raja Kecil Sulong Perak, Raja Ashman Shah  melanjutkan pelajaranya dalam bidang jurusan ekonomi sehingga mendapat Ijazah Sarjana Muda di Universiti of Nottingham pada tahun 1981. Seterusnya beliau telah melanjutkan pengajiannya di dalam undang-undang dan telah mendapat Sarjana Undang-Undang dari Universiti Cambridge dan di Lincoln's Inn, London.

Sewaktu beliau sedang menimba pengalaman sebagai chambering student dari tahun 1985 hingga 1986, beliau telah bertemu dengan Sheikh Nazim di London. Kandungan, kaedah dan penyampaian ilmu Islam daripada Sheikh Nazim telah menawan hati  Yang Mulia Al Marhum Raja Kecil Sulong Perak, Raja Ashman Shah , dengan hati yang terbuka dan minda yang cergas, beliau telah memanfaatkan apa yang diperoleh daripada Sheikh Muhammad Nazim al-Haqqani.

Kami memohon kepada Allah SWT agar memberikan ketabahan kepada seluruh ahli keluarga Tuanku Sultan Perak, semoga Allah SWT menempatkan Al Marhum  Yang Mulia Raja Kecil Sulong Perak, Raja Ashman Shah bersama auliya' dan solihin, Ameen.

Ustaz Abu Bakar Hussian
( Pesuruhjaya PAS Perak )

ZIARAH JUMAAT ADUN CHANGKAT JONG DI DESA BAKTI

Posted: 30 Mar 2012 02:26 AM PDT


TELUK INTAN, 30 Mac - ADUN Changkat Jong meneruskan program bertemu rakyatnya melalui Program Ziarah Jumaat yang dibuat secara mingguan. Minggu ini, YB Anuar Sudin solat Jumaat di Surau Diri Jumaat Taman Desa Bakti dekat sini.

Kehadiran beliau di sana telah disambut mesra oleh para ahli jemaah di sana. Kemudian beliau telah dibawa menziarahi seorang pesara yang terkena angin ahmar. Turut bersama YB Anuar ialah Ketua PAS Cawangan Desa Bakti, Sdr. Farid Al Jarumi, Naib Ketua cawangan Ustaz Abdul Wahab Dawam serta beberapa orang ahli jawatankuasa PAS Cawangan Desa Bakti. 
Sdr. Huzir terharu menerima kehadiran YB Anuar.

Antara ahli rombongan Ziarah Jumaat di Desa Bakti.

Saudara Huzir, 61, menderita sakit stroke lapan bulan lepas di bahagian kanan badannya. Beliau yang telah bersara tiga tahun lepas adalah bekas kakitangan di Pejabat Daerah di Teluk Intan. Beliau berasa amat terharu apabila menerima kehadiran YB Anuar serta pimpinan PAS cawangan. Di dalam pertemuan tersebut YB Anuar mengambil peluang menyampaikan beberapa perkara berkaitan agama seperti cara berwudhu dan bersolat bagi orang sakit. Beliau juga telah menyampaikan sumbangan kepada Sdr. Huzir.
Warga emas Tionghua ini sedang menceritakan masalah kesihatannya.

Menzirahi seorang penduduk di Desa Bakti.

Selepas itu, YB Anuar telah singgah sebentar di rumah seorang warga emas Tionghua. Kehadiran wakil rakyat itu juga telah disambut baik oleh warga emas berusia 75 tahun itu. Kemudian, ADUN Changkat Jong telah menzirahi seorang bekas kakitangan Telekom yang menderita sakit 'spinal mascular', Sdr. Faza, 56.

intanhijau.blogspot.com

SERVANTHOOD

SERVANTHOOD


MACC must explain

Posted: 29 Mar 2012 09:31 PM PDT

Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) must explain if UMNO leaders are interfering in their investigation process or privy to their investigation. BN charging PR elected representatives to distract them from their political campaigns against BN's misuse of power.

Two days ago, a tweet in the twitter account "Sungai Rapat" stated that YB Nga Kor Ming who is the MP of Taiping and the State Assemblyman for Pantai Remis will be charged in court soon with regard to a tailoring business in which his wife was a passive investor.(https://twitter.com/#!/sungairapat/status/184475844377444352)

The witnesses called by the DAP Disciplinary Committee include 6 Pakatan Rakyat Perak Government Executive Councillors and the Ipoh City Councillors who were in the tender committee have cleared YB Nga Kor Ming of any wrongdoings.

The twitter account "Sungai Rapat" is believed to be operated by the people engaged by current BN Perak State Government Senior Executive Councillor, Dato' Hamidah bt. Osman as the said name refers to her state constituency.

If at all the contents of the tweet is true, I am puzzled as to how UMNO related people know of MACC's decision while a case is still under investigation.

This matter is an issue of grave concern as MACC is clearly not independent if UMNO interferes in its investigations or is privy to the cases handled by MACC.

BN has caused many PR elected representatives to be falsely charged in court to distract them from the political campaigns against BN's misuse of power. Among those PR elected representatives charged in court include YB Dato' Seri Anwar Ibrahim, YB Karpal Singh, YB Tian Chua, YB Tony Pua, YB Lau Weng San, YB Mahfuz Omar, YB Dr Dzulkefly Ahmad and YB Dr Hatta Ramli.

Hence, we call for MACC Chief Commissioner Datuk Abu Kassim Mohamed to clear the air to maintain MACC's integrity in this investigation.

29 March 2012
YB Ngeh Koo Ham
Member of Parliament for Beruas

反贪污委员会需解释

Posted: 29 Mar 2012 09:29 PM PDT

反贪污委员会需解释可有巫统领袖干扰或超越于委员会的调查程序
国阵起诉民联民选议员图转移国阵领袖滥用权力的事实两天前,在@Sungairapat推特里的其中一个推文里提到太平区国会议员兼班台区州议员倪可敏将在近期里,因为他太太在西装合约事件而被提控上法庭。

但是,在包括6名霹雳州民联行政议员与怡保市政府所参与的招标委员会成员所组成的行动党纪律委员会已经成功证明倪可敏在这件事上是清白无罪的。

@sungairapat推特户口(备注1)相信是由现今国阵双溪喇叭区州行政议员拿督哈米达的工作人员所管理。因为Sungai Rapat正是拿督哈米达的选区名字。

如果上述推文所说的一切属实,我很纳闷为什么巫统有关人士可以预先知道反贪污委员会还在调查中的案件结果。

这件事情是一个令人严重关切的问题。反贪会是否真的是独立操作的调查组织?巫统成员是否干涉反贪会的调查过程与结果?

国阵已经对许多民联民选领袖进行诬蔑并且把他们告上法庭,此举是为了转移民联领袖的专注力,让他们穷于应付法庭案件分散他们打击国阵滥用权力的时间。这些受害的民联领袖包括拿督斯里安华,卡巴星,蔡添强,潘俭伟,刘永山,马夫兹,祖基菲里,哈达南立等。

所以,我在此要反贪污委员会主席拿督斯里阿布卡欣澄清,证明反贪会是独立调查组织,在这案件调查中独立,让人们对于反贪会有信心。

*备注 1:@sungairapat推文网址https://twitter.com/#!/sungairapat/status/184475844377444352

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


HADAPI FITNAH DENGAN BIJAK

Posted: 30 Mar 2012 03:05 AM PDT

 Assalamualaikum.

 Alhamdulillah, saya dapat menulis lagi, mencatat sedikit perkara untuk tatapan dan renungan kita bersama.

 Sejak gendang PRU semakin dipalu dan teka-teki mengenai tarikh berkenaan semakin hampir menjadi kenyataan, budaya fitnah dilihat semakin menebal, terutamanya di kalangan pemimpin pembangkang. Bagi saya, menfitnah ini bukanlah kerja baharu yang dilakukan pembangkang, malah sejak dahulu sememang menfitnah telah menjadi budaya mereka.

 Sebagai orang politik, saya sedikit pun tidak hairan dengan budaya puak pembangkang ini dalam menghadapi sistem demokrasi yang ada. Cuma, sedikit kebimbangan jika segelintir rakyat yang tidak faham mengenai hakikat sebenar akan lebih mudah terpedaya dengan fitnah yang ada di sekeliling mereka. Apatah lagi, budaya pemikiran orang kita sendiri yang lebih gemar mempercayai sesuatu yang salah walaupun hakikatnya apa yang dimomokkan ke pengetahuan mereka adalah palsu belaka.

 Kadangkala saya tersenyum dengan fitnah ini. Jika kita melayan, melarat pula jadinya. Maka kita buat tidak tahu sahajalah. Biarlah mereka dengan dunia  mereka. Selebihnya, mereka tanggunglah azab di akhirat kelak akibat fitnah yang mereka lemparkan.

 Cuma, suka saya menyarankan agar di saat detik tarikh PRU semakin hampir diumumkan, rakyat haruslah menyiapkan diri dengan semangat yang kuat agar mereka tidak mudah terjebak atau terpedaya dengan budaya fitnah ini. Apa pun, saya sangat optimis bahawa rakyat kita sebenarnya semakin matang, bijak dan cerdik dalam menilai dengan apa yang berlaku di sekeliling mereka.

 Maksud saya, mereka sudah bijak untuk menilai yang mana kaca, yang mana intan. Rakyat hari ini, walaupun segelintir daripada mereka memilih untuk berada dalam saf yang salah, namun majoriti rakyat kita masih cintakan kebenaran. Itulah hakikat yang sedang saya lihat dan saya percaya bahawa anda juga melihat apa yang sedang saya lihat.

Manusia yang gemar melontar fitnah itu adalah mereka yang sedang berada dalam kebimbangan dan ketakutan yang dahsyat, kalau-kalau mereka akan mengalami kekalahan teruk dalam PRU akan datang. Hanya itu sebabnya mereka sengaja dan terus melontarkan fitnah terhadap musuh politik mereka.

Kepada rakyat, saya berdoa agar mereka terus kekal dengan semangat yang bijak dalam menangkis daripada sebarang perbuatan fitnah. Mudah-mudahan, mereka tidak tergolong di kalangan orang-orang yang rugi.

Ingatlah, pembangkang sedang meniupkan angin fitnah yang semakin kencang kerana mereka kini benar-benar takut dengan kekuatan BN yang semakin ketara. Percayalah. 

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Rashdan sworn in Allah’s name that he didn’t upgrade his maid to First Class by Antigajibuta

Posted: 30 Mar 2012 11:22 AM PDT

YAB PM,
I am sure if not u then there are some of your ‘BARUAH’ out there are following this blog. so if u dont do or say something about it, this issue gonna be highlight during your opposition’s campaign for next GE. i or rather we are sure that u do not want this issue of AMOK’s BARUAH jeopardize BN chances..If silence treatment is your way of handle this issue, then u can forget of winning back Selangor!! But bear in mind that there are MAS staffs all over MALAYSIA too. Jangan kerana CRONI DI DAHULUKAN, BARUAH DIUTAMAKAN, U regret for the rest of your life!!

Comment on MAS 12:26 am e-mail on the Re-Accommodation Agreement with AirAsia X by MAS manager

Posted: 30 Mar 2012 11:10 AM PDT

Never before MAS staffs morale are so low. We have had so many MDs but they have never done such things to MAS. They have never brought in AA’s aresholes into MAS. AA / Tony are always our competitors and /or enemies. Now we are to take instructions from Rozman, Azhari, Nor Zalida, TF and Kamarudin Meranun.

The biggest problems are that we know that their actions are done in the best interest of AA/AA X and to help AA/AAX all the ways. Hence this e-mail to cover up on the easy scheme provided to AA X to assist AA X uplifting its passengers with the lowest possible costs and easy payments. May be at the end of the day all will be forgotten.

The ways in which the uplifting of AA X passengers are appalling.

The MOF should cause an immediate audit investigations into what the idiots AJ, Md Nor and that little areshole Rashdan have done so far. Then MOF will know what the hell they have done to MAS.

MAS staffs, lets keep on exposing and see what thy can do. See how long they can withstand the public exposure of their stupid decisions. Let us strip them naked in public.

Comment on MAS 12:26 am e-mail on the Re-Accommodation Agreement with AirAsia X by kapak halus

Posted: 30 Mar 2012 10:58 AM PDT

Did the Trio (opposite of Hindi movie, The Three Idiots), Md Nor, AJ and Danny (the cry baby) and Shane the Shameless of Plane Con-man or What The F..k (W Tony F aka WTF aka Pariah) understand correctly what Incremental Revenue actually mean? Incremental revenues from lifting AAX stranded passengers? Seriously?

Did MAS flights carry or to be carrying reached higher than each flight’s breakeven load factor and costs before AAX passengers were booked? Did MAS launge additional flights to help fly AAX stranded passengers and these flights generated revenues beyond the costs to operate them? Did MAS by carrying AAX passengers being deprived higher revenues from genuine paying customers? After all, the customary summer vacation goers coincided with the AAX cancelled flights which AAX passengers have made plans and bookings on AAX to go for Summer vacations very much in advance.

Very intriguing indeed to read from these media how MAS top management represented by AJ, the Group CEO, defined and explained about incremental revenue? These groups from MAS and AA represent Malaysia’s brightest in aviation. What a mockery to the Nation. How sad is for Malysia!

Comment on MAS 12:26 am e-mail on the Re-Accommodation Agreement with AirAsia X by Anti Khazanah and MASEU organization!

Posted: 30 Mar 2012 09:19 AM PDT

i am behind you DONKEY!,

who the hell are you to stand behind this donkey gangs!? let me tell you something, Firefly is one of MAS subsidiary company and the question here, why you as a donkey monkey idiot in their management stop firefly operation which is suppose to become low cost carrier in MALAYSIAN TAX PAYER company. Firefly already did a good job in term of competition with Air Asia co and the service is better than your pariah boss company. Let me tell you idiot puppet, Low productivity of MAS citizen isnt come from the staff who being loyal to MAS for long time without any bonus but this word come from your stupid idiot management leader who dont know how the staff give their full commitment into their task given in MAS. so they have their very right to complaint and expose your top management wrong doing in MAS. please read this blog carefully if you dont know!

YB, please bring back this firefly low cost operation to sabah, sarawak and Malaysian as a whole benefits because there are no strong reason why this routes terminated. if u do some survey, i believe they love to fly with firefly compare to AIR ASIA because they still can use aerobridge, seat comfort, cabin cleanliness and the cabin crew still can smile eventhough they are in LOW COST CARRIER SERVICE AIRLINES. Anyway, firefly still maintain as a good paymaster to MAHB. Good thing is, this airlines disembark and board their pax in main terminal for turbo jet operation, NOT LCCT! and they dont even ask BN leader to build FIREFLY LUXURY AIRPORT.

YB, I swear to ALLAH and my Mother name, im not under Firefly employment but when i look at few point of view, Firefly operation still relevance in Malaysia especially into sabah and sarawak.

so mr. I am behind Donkey, dont be so cocky to accuse MAS staff low productivity! but call them demoralised by your idiotic management team and stupidity plan from your Boss. if you dare, step forward infront of YB WCK answer all the questions raised by him. Dont be so doggy barking but nothing!

Comment on MAS 12:26 am e-mail on the Re-Accommodation Agreement with AirAsia X by JJTension

Posted: 30 Mar 2012 09:08 AM PDT

They were brought in for a reason… To kill MAS…. The actionsas stated in this blog… Retrench not really

Comment on MAS 12:26 am e-mail on the Re-Accommodation Agreement with AirAsia X by JJTension

Posted: 30 Mar 2012 08:59 AM PDT

Kunyit Hidup,
I bet you that she don’t dare to take action on the cronies gang. Takkan geng nak makan geng… Paling kuat she will said no valid case…. Ni Semua geng yang dah diajar spin…

Comment on Rashdan sworn in Allah’s name that he didn’t upgrade his maid to First Class by JJTension

Posted: 30 Mar 2012 08:54 AM PDT

This is the extraction of circular about infant in FC. It was issued on 8th Feb 2010 and I believe it is still valid. Happy reading.

CIRCULAR FROM SENIOR GENERAL MANAGER GROUP HUMAN RESOURCE

TO : All MAS Pilots
All Senior General Managers
All General Managers
All Assistant General Managers
All Managers
All Station Managers

REF : SGMHR 007/10
Date : 08 Feb 2010

RESTRICTION OF INFANT TRAVELLING IN FIRST CLASS

We wish to reiterate that no infant will be allowed to travel on First Class (FY) in all our B747-400 series aircraft.

This restriction has been imposed due to the fact that all our B747-400 series aircraft First Class cabin are not equipped with bassinet seat/facility. All our ground employees as well as ground handling agents world wide have been informed to adhere to the Ground Operations Manual – Passenger & Baggage, Chapter 19 (Handling of Infants) Page 19-2 Clause 3.6 & 3.10 which states 'No seat sale for infant in FRCL cabin for new B747 aircraft type, therefore there is no bassinet seat and passenger are not permitted to bring and use IRD or car type seat in new B747 FRCL seat" & ' The new design B747-400 (Passenger) retrofitted aircraft do not accept any infants on FRCL as no facility (bassinet seat) is provided. We are also no longer offering bassinet placed on the floor".

Kindly note that all applications for Annual Privilege Travel will automatically be made on Business Class for infant and one (1) accompanying adult.

We have been informed that many are not aware of this restriction and as a result there were a lot of inconveniences caused to both staff and our check-in personnel. We seek your co-operation in this matter.

EFFENDI ABDUL RAHMAN

c.c. Senior General Manager Airport Operations
AGM Distributions

Comment on MAS 12:26 am e-mail on the Re-Accommodation Agreement with AirAsia X by AIR IDIOTS

Posted: 30 Mar 2012 08:02 AM PDT

Yusof uban, ha ha another deadwood from Md nor MD era. Md nor , AJ n Danny were humiliated big time at townhall yesterday. Never in corporate history Malaysia or even in the world , the top management were ridiculed and made to look stupid. Well done, MESA esp Matdiah. You are exemplary Malaysian indeed.

Comment on MAS 12:26 am e-mail on the Re-Accommodation Agreement with AirAsia X by Accountant

Posted: 30 Mar 2012 07:22 AM PDT

What did Danny Yusof achieved in real terms? When he was in PwC as a con sultant, he used his 50% malay parentage to help himself to a director post as PwC had hardly any Malays then (even now is the same). And then he resigned to partner with Amok to c.. even more companies. He WAUed n WAUed MAS of its valuable assets including crafting a one sided catering agreement. And then he went to Maybank n parted with more millions with the help of A…k again. Now he surface in MAS again to continue to WAU. Danny, u have no shame?

Comment on Rashdan sworn in Allah’s name that he didn’t upgrade his maid to First Class by Anonymous

Posted: 30 Mar 2012 07:01 AM PDT

After so many days discussing the issue, you still do not understand what is the real issue. It is not about free or paid ticket, it is about Rashdan having his baby in first class. BABIES ARE NOT ALLOWED IÑ FIRST CLÀSS.
As explained by Dr.Don,it is improbable that VR be fabricated.
Better refrain from commenting if you do not understand!

.

.


21 Pemuda Umno Jelutong sertai PAS

Posted: 29 Mar 2012 03:07 PM PDTJELUTONG, 29 Mac: Ketika riuh rendah Umno menyerang kerajaan negeri Pulau Pinang, seramai 21 orang dari Pemuda Umno Kampong Dodoi Pulau Pinang menyerahkan borang permohonan menjadi ahli PAS.(Mujahid menerima borang permohonan menjadi ahli PAS dari wakil 21 Pemuda Umno)
Mereka berbuat demikian dalam satu majlis yang diadakan di perkarangan Pasti cawangan Kampong Dodoi malam ini.

Berucap dalam majlis penyerahan borang ialah Ustaz Taqiyudin Hamzah YDP PAS Jelutong dan Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang.

AJK PAS Pusat, Dr Mujahid Yusof menerima borang permohonan menjadi ahli PAS dari mereka.

Beliau turut memberi ucapan dan mengalu-alukan penyertaan Pemuda Umno yang membuat pilihan yang tepat dalam keputusan mereka.

"Ini satu kehebatan kerana di sebalik serangan bertubi-tubi Umno terhadap PR di Pulau Pinang dan PAS, mereka tetap bertegas untuk bersama PAS," kata Mujahid dalam ucapan itu.

Dr Mujahid juga menyatakan bahawa PAS adalah parti pilihan terbaik untuk orang Melayu Pulau Pinang memandangkan kerajaan yang memerinah hari ini adalah dari Pakatan Rakyat.

Dengan memberikan sokongan kepada PAS, suara orang Melayu akan dapat diperjuangkan dengan lebih berkesan, jikalau tidak Umno akan menjadikan orang Melayu sebagai umpan politik mereka dan akhirnya merugikan orang Melayu di Pulau Pinang.

Turut hadir ialah Ketua AMK Jelutong sdr Khairil Anuar Kamarudin.

Menurut Pemuda Umno yang berhijrah ke PAS, mereka sudah muak dengan sikap Umno yang hanya menggunakan mereka bila diperlukan tetapi dalam banyak keadaan meminggirkan sumbangan mereka.

Source: http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/9209-21-pemuda-umno-jelutong-sertai-pas

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


RM600 juta peruntukan segera PM, TPM lawat negeri

Posted: 30 Mar 2012 02:00 AM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 30 Mac: Kerajaan semalami memaklumkan sebanyak RM608.68 juta wang 'peruntukan segera' telah diluluskan sepanjang lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin ke negeri-negeri tahun ini.

Jumlah itu adalah bagi lawatan mereka yang diadakan dari bulan Januari hingga tarikh 15 Mac 2012.

Perkara itu dimaklumkan melalui jawapan bertulis kepada soalan Ahli Parlimen Jerai Mohd Firdaus Jaafar semalam.

Firdaus dalam soalannya mahu perdana menteri menjelaskan kesemua senarai peruntukan segera yang diluluskan sepanjang tempoh Januari hingga Mac 2012 semasa lawatan rasmi perdana menteri dan timbalan perdana menteri.

Paling tinggi adalah peruntukan untuk negeri Perak dengan RM220.38 juta diikuti Johor RM201.40 juta, manakala ketiga adalah Wilayah Persekutuan dengan RM63.25 juta.

Kelantan, Kedah dan Pulau Pinang, Selangor pula masing-masing RM6.4 juta, RM4.06 juta, RM5.58 juta, RM17.3 juta.

Bercakap kepada Harakahdaily kemudiannya, Firdaus mempersoal tindakan Najib yang didakwa tidak profesional apabila tidak boleh membezakan lawatan politik atau lawatan rasmi kerajaan.

Ia kerana, setiap kali Najib berucap dalam lawatannya sering menghentam Pakatan Rakyat dan berkempen untuk Umno Barisan Nasional.

"Kalau nak pergi berkempen, guna duit parti la, jangan guna duit rakyat.

"Duk hentam kami bukan duk cerita dasar negara pun, kena profesional la, Biar boleh beza lawatan rasmi dengan nak pi kempen politik," katanya.

harakahdaily/-

10 sekolah ditutup di Klang berikutan banjir kilat

Posted: 30 Mar 2012 02:00 AM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KLANG: Sepuluh sekolah ditutup hari ini selepas banjir kilat melanda beberapa kawasan di Klang, kata Pengarah Pelajaran Selangor Abdullah Mat Yunus.

Beliau berkata sekolah berkenaan membatalkan sesi pagi persekolahan manakala beberapa sekolah lain terpaksa ditutup sepanjang hari ini.

"Sekolah Menengah Tengku Ampuan Rahimah adalah salah sebuah sekolah yang perlu ditutup sepanjang hari kerana kedudukan air separas lutut," katanya kepada Bernama apabila dihubungi hari ini.

Ditanya adakah sekolah berkenaan akan mengadakan kelas tambahan pada hujung minggu, beliau berkata itu bergantung kepada keputusan Kementerian Pelajaran.

Antara sekolah yang terjejas ialah SMK La Salle, SRK Simpang Lima, Sekolah Teknik Batu Ujong dan Sekolah Tinggi Hin Hua.

Sementara itu, banjir di Kampung Raja Tun Uda, Kampung Delek dan Sungai Udang sudah beransur reda.

Sidang media berhubung banjir berkenaan akan diadakan di Pejabat Daerah Klang pukul 3 petang ini.

Jabatan Bomba dan Penyelamat tidak dapat dihubungi untuk maklumat lanjut. - BERNAMA

Kajian: 70% pemilih di KL tidak dapat dijejaki

Posted: 30 Mar 2012 01:50 AM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

PETALING JAYA, 30 Mac: Gabungan beberapa NGO yang menjalankan audit bebas daftar pemilih mendapati Kuala Lumpur adalah kawasan paling tinggi mempunyai pemilih yang tidak dikenal pasti menurut alamat yang direkodkan dalam daftar pemilih suku ke-4 2010 iaitu sebanyak 70 peratus.

Mengekorinya pula adalah Selangor dengan 45 peratus, Melaka (38%), Johor (32%), Negeri Sembilan (31%) dan negeri-negeri lain di bawah 30 peratus.

Keseluruhannya, hanya 74 peratus sahaja daripada responden di seluruh negara boleh dijejaki sama ada bertemu dengan mereka di rumah atau mendapat pengesahan dikenali oleh jiran.

Manakala 26 peratus lagi adalah tidak dapat dijejaki atau disahkan.

Dapatan itu direkodkan oleh NGO pemantau pilihan raya Institut Kebangsaan Integriti Pilihan Raya (NIEI), Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ) dan badan penyelidik Merdeka Centre yang menjalankan audit daftar pemilih pada Disember 2010 lalu.

Kajian dibuat terhadap 2,400 responden melibatkan 60 kawasan parlimen di seluruh negara.

Hasil kajian audit mereka itu didedahkan pada satu sidang media hari ini.

Kajian itu juga mendapati, wujud 8 peratus alamat pemilih yang tidak sah manakala 92 peratus lagi adalah sah dan dikenalpasti.

Alamat yang tidak diketahui paling tinggi juga di Kuala Lumpur sebanyak 27 peratus, Negeri Sembilan 26 peratus manakala Selangor 14 peratus.

harakahdaily/-

Jepun Arah Tembak Roket Korea Utara Jika Beri Ancaman

Posted: 30 Mar 2012 01:50 AM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

TOKYO: Menteri Pertahanan Jepun, Naoki Tanaka, berkata beliau sudah mengeluarkan arahan menembak roket Korea Utara jika ia mengancam wilayah negara itu.

"Saya mengeluarkan arahan untuk memusnahkannya," kata Tanaka.

Korea Utara menyatakan ia akan melancarkan roket untuk meletakkan satelit di orbit antara 12 dan 16 April sempena ulang tahun kelahiran ke-100 presiden pertama, Kim Il-Sung.

Bagaimanapun, Amerika Syarikat dan negara sekutu percaya pelancaran roket itu sebenarnya samaran kepada ujian peluru berpandu.

Malah, mereka menegaskan ia menyalahi sekatan PBB bagi mengekang program peluru berpandu Korea Utara.

mstar/-

Penjara 3 tahun dagang wanita

Posted: 30 Mar 2012 01:40 AM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Seorang pemilik agensi pembantu rumah dijatuhi hukuman penjara tiga tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas didapati bersalah memperdagangkan dua wanita warga Filipina tanpa membayar gaji mereka, empat tahun lepas.

Hakim Ahmad Zamzani Mohd. Zain membuat keputusan itu selepas mendapati pembelaan warga Singapura Eugene Lim Beng Huat gagal menimbulkan sebarang keraguan yang munasabah terhadap kes pendakwaan.

Eugene Lim yang menghadapi dua pertuduhan dijatuhi hukuman penjara tiga tahun bagi setiap pertuduhan dan hakim memerintahkan hukuman itu berjalan serentak bermula hari ini.

Ahmad Zamzani turut membenarkan permohonan peguam Tan Wee Yee, yang mewakili tertuduh, untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman itu sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi.

Beliau memerintahkan jumlah jaminan tertuduh sebanyak RM40,000 dengan seorang penjamin dinaikkan kepada RM50,000 berserta syarat tambahan iaitu tertuduh perlu melaporkan diri di balai polis berdekatan sebulan sekali dan menyerahkan dokumen perjalanan kepada mahkamah sehingga selesai rayuan. - BERNAMA

Demo anti-PTPTN 14 April, Dataran Merdeka

Posted: 30 Mar 2012 01:20 AM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) mensasarkan 5,000 mahasiswa dan 'mangsa' hutang pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan turun berhimpun menuntut pemansuhan pinjaman itu bulan depan.

Perhimpunan itu akan diadakan pada 14 April ini di Dataran Merdeka bermula jam 2 petang.

Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi SMM Muhamad Safwan Anang dalam sidang medianya di Kuala Lumpur pagi ini.

"Ia sebagai satu simbolik kepada kerajaan, bahawa mereka tidak lagi dipercayai, untuk membawa agenda pendidikan percuma dan mansuhkan PTPTN," katanya.

Turut hadir dalam sidang media itu wakil Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) Muhammad Afiq Asyraf, penggerak "Kelab Mangsa PTPTN" bawah Parti Sosialis Malaysia (PSM) Mandeep Singh dan Setiausaha Agung Kelab Rakan Siswa Islah Malaysia Mohammad Hafizudin Abdul Mukti.

Sementara itu, Mohamad Hafizudin berkata perhimpunan itu juga bagi menuntut kerajaan memberikan pendidikan percuma kepada rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama, bermula tadika sehingga PhD.

Katanya saban tahun, semakin ramai graduan yang menganggur dan dibebani dengan hutang akibat pinjaman dan faedah yang ditetapkan oleh PTPTN.

"Malaysia adalah sebuah negara yang kaya dengan hasil kutipan cukai dan hasil sumber ekonomi yang kain seperti petroleum, balak dan sebagainya.

"Melalui hasil cukai sahaja, rakyat berhak mendapat pendidikan percuma daripada peringkat tadika hinggalah PhD," katanya sambil menambah ia tidak mustahil dilakukan seperti diamalkan oleh beberapa negara.

Hafizudin mendakwa kerajaan terlalu boros berbelanja atas keperluan lain yang sia-sia termasuk dakwaan rasuah yang berleluasa sehingga menyebabkan negara rugi dan menanggung hutang berbillion ringgit.

malaysiakini/-

Guan Eng Akan Ambil Tindakan Mahkamah Tangani Fitnah Umno

Posted: 30 Mar 2012 01:00 AM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

PULAU PINANG, 30 MAC: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng akan mengambil tindakan mahkamah bagi menghentikan fitnah Umno negeri itu yang turut menghidupkan sentimen perkauman dan agama bagi melemahkan pentadbiran Pakatan Rakyat di Pulau Mutiara tersebut.

Katanya, beliau telah berulang kali telah memberi penjelasan berhubung pelbagai isu berbangkit namun serangan bertali arus oleh Umno Pulau Pinang serta media milik parti tersebut semakin melampau.

"Saya telah cuba untuk sabar apabila UMNO menggunakan retorik perkauman dan agama untuk melemahkan kepimpinan saya dan juga Kerajaan Negeri PR. Tetapi, permainan yang bahaya ini sudah melintasi had dengan fitnah oleh Ketua Pemuda UMNO Pulau Pinang Shaik Hussein Mydin bahawa saya telah menjual tanah masjid.

"Utusan Malaysia telah menyiarkan kata-kata tidak beradab yang menyerang saya dengan fitnah bahawa saya telah menggadai tanah masjid. Ini bukan kali pertama UMNO membuat dakwaan fitnah terhadap saya." jelas beliau di dalam satu kenyataan media.

Sebelum ini, Shaik Hussein dengan pemimpin-pemimpin UMNO mendakwa kerajaan negeri tidak menjual tanah 102.6 ekar Bayan Mutiara melalui tender terbuka.

Lim kemudiannya telah mengemukakan bukti bahawa tanah tersebut telah dijual melalui tender terbuka.

"Shaik telah meneruskan fitnahnya dengan menuduh saya menyatakan tidak perlu sokongan kaum India. Apabila fitnahnya dibuktikan salah, Shaik bukan sahaja enggan memohon maaf seperti yang dijanjikan tetapi beralih kepada fitnah lain bahawa saya telah melenyapkan tanah masjid.

"Fitnah kali ini sangat bahaya kerana ia menyentuh sentimen agama dan bertujuan untuk menimbulkan kebencian orang Islam terhadap saya sebagai seorang pemimpin bukan Islam.

"Apabila tanah 102.6 ekar Bayan Mutiara telah dijual melalui tender terbuka, geran tanah tidak dipecah sempadan tetapi dijual secara menyeluruh. Pihak pemaju hanya akan memecah sempadan geran selepas pelan baru diserahkan kepada MPPP untuk kelulusan.

"Apabila pelan baru dan pemecahan sempadan geran belum lagi dibuat, bagaimana Umno boleh mendakwa bahawa tanah masjid atau sekolah telah dijual atau dilenyapkan?

"Umno mesti ingat bahawa syarat-syarat biasa untuk sekolah dan tempat-tempat beribadat seperti surau atau masjid yang diwajibkan oleh pihak berkuasa tempatan semestinya akan termasuk dalam apa-apa projek pembangunan.

"Umno hanya boleh mengatakan bahawa tanah masjid atau sekolah telah dijual atau dilenyapkan jika pelan baru oleh pemaju telah diluluskan oleh MPPP tanpa ada tanah masjid atau sekolah.

"Sebagai kerajaan berjiwa rakyat, PR Pulau Pinang selalu memegang kepada prinsip asas untuk tidak membenarkan tanah yang diperuntukkan untuk sekolah, tempat-tempat beribadat, masjid, surau, gereja, kuil Cina, Hindu atau Buddhist untuk hilang begitu sahaja." jelas beliau yang juga MP Bagan.

Katanya, tujuan Umno mengapi-api sentimen perkauman dan agama bertujuan menimbulkan kebencian terhadap negeri pakatan Rakyat.

"Fitnah yang berasaskan kepalsuan ini terhadap seorang bukan Melayu dan bukan Islam menunjukkan bahawa 1Malaysia adalah slogan kosong yang bertujuan untuk menipu rakyat untuk mengundi parti-parti perkauman ekstrim BN dalam Pilihan Raya Umum yang akan datang." ujar beliau.

selangorku/-

Phalrolrazi terima apa-apa portfolio exco

Posted: 30 Mar 2012 12:45 AM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

ALOR SETAR, 30 Mac: Datuk Phahrolrazi Zawawi akan hadir ke majlis angkat sumpah Exco kerajaan negeri Kedah yang dijangka akan berlangsung minggu depan.

Phahrolrazi ketika dihubungi Harakahdaily bagaimanapun berkata, sehingga kini beliau masih belum menerima sebarang surat mengenai majlis angkat sumpah itu.

"Surat belum terima, akhbar Sinar lapor dari sumber dalaman 5 April angkat sumpah," kata Phahrol kepada Harakahdaily.

Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kedah, Helmi Khalid ketika dihubungi Harakahdaily mengesahkan tarikh mengangkat sumpah exco adalah 5 April ini.

Phahrolrazi dan Dr Ismail Salleh tidak mengangkat sumpah Exco ketika ia dijalankan sebelum ini berikutan perbezaan pendapat beliau dengan menteri besar, Datuk Seri Azizan Razak.

Namun selepas campur tangan PAS Pusat, kedua-duanya bersedia menerima semula jawatan itu.

Hubungan beliau dengan menteri besar dikatakan bertambah baik dan mereka dilihat bersama-sama makan dalam satu majlis di Kedah baru ini.

Phahrolrazi memaklumkan akan mematuhi arahan PAS dalam hal ini dan tidak akan mengambil kisah apa-apa portfoliopun yang akan diberikan kepada beliau.

Phalrolrazi difahamkan, portfolio beliau akan dikurangkan, namun katanya, "Saya mematuhi arahan pusat dan terima perlantikan exco tidak kisah apa-apa portfolio pun."

harakahdaily/-

Isu simbah asid kembali panas

Posted: 30 Mar 2012 12:30 AM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Gambar Fakhra Younus sebelum dan selepas disimbah asid.

ISLAMABAD: Mangsa serangan asid Pakistan, Fakhra Younus mengambil keputusan membunuh diri kerana kecewa dengan nasib dirinya selepas menjalani pembedahan lebih 30 kali sejak lebih satu dekad lalu bagi memperbaiki wajah dan anggota badan.

Bekas penari berusia 33 tahun ini diserang bekas suami dan juga bekas ahli perundangan dan anak lelaki seorang ahli politik berpengaruh.

Fakhra melompat dari tingkat enam sebuah bangunan di Rome yang menjadi kediaman dan tempat rawatannya.

Perbuatannya membunuh diri pada 17 Mac lalu dan ketibaan mayatnya di Pakistan Ahad lalu mencetuskan semula perbahasan hangat mengenainya selepas mendapat liputan besar antarabangsa.

Kematiannya berlaku kurang sebulan selepas seorang penerbit filem Pakistan menang Oscar menerusi dokumentari mangsa asid.

Fakhra bekerja sebagai penari di kawasan lampu merah di Karachi apabila berkenalan dengan Bilal Khar, bakal suaminya yang juga anak lelaki bekas gabenor Punjab, Ghulam Mustafa Khar. Ia adalah perkahwinan ketiga Ghulam yang berusia 30-an ketika itu.

Pasangan itu berkahwin selama tiga tahun sebelum Ghulam meninggalkan Fakhra selepas dituduh mendera dan berkasar bahasa dengannya. – AP

Tidak selesai, kita jumpa di Rio - anti Lynas

Posted: 30 Mar 2012 12:15 AM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 30 Mac: Sebuah NGO yang memperjuangkan penutupan kilang Lynas di Gebeng bercadang untuk berdepan dengan Perdana Menteri di sidang Earth Summit 2012 di Rio de Janeiro jika ia tidak diselesaikan.

"Kami akan berdepan dengan Najib di Rio de Janeiro) jika ia tidak diselesaikan menjelang 20 Jun ini," kata Zulkefly Mohamad Omar (gambar), Pengerusi Green Clean World yang memperjuangkan penutupan kilang Lynas di Gebeng.

Earth Summit 2012 akan diadakan di Rio De Janeiro, Brazil 20 - 22 Jun 2012 ini.

Menjadi amalan biasa, NGO dari seluruh dunia yang memperjuangkan alam sekitar akan berhimpun menjelang perhimpunan di kalangan ketua-ketua kerajaan.

Bruno Masel pernah berdepan dengan Tun Dr Mahathir Mohamad, ketika beliau menjadi Perdana Menteri bagi memperjuangkan hak orang Penan ketika Earth Summit sebelum ini.

Zulkefly berkata, jika pilihan raya umum diadakan sebelum 20 Jun dan Pakatan Rakyat menang, kilang Lynas akan dibatalkan sebagaimana dijanjikan Pakatan.

"Namun jika pilihan raya belum berjalan menjelang 20 Jun, dan Lynas tidak ditutup, kita akan ke Rio untuk bertemu PM di sana," kata beliau yang jga Pengerusi Lajnah Alam Sekitar PAS.

Solidariti Hijau 13 April

Sementara itu, Zulkefly memaklumkan, Himpunan Solidariti Hijau Semalaysia akan diadakan di Shah Alam 13 April ini.

Ia bertujuan untuk meneruskan tekanan agar kerajaan membatalkan kilang Lynas yang akan dibuka di Gebeng, Kuantan.

"Kita akan berhimpunan dari Masjid Negeri selepas solat Jumaat dan berarak ke Dataran Shah Alam...kita harap orang ramai menyertai bantahan ini," katanya.

Beliau juga memaklumkan, selain perhimpunan di Shah Alam, mereka juga akan mengadakan perhimpunan serupa di seluruh negara.

"Maklumat terperinci akan dimaklumkan 4 April ini diperkarangan Mahkamah Tinggi Jalan Duta," kata Zulkefly.

4 April ini, Mahkamah Tinggi akan bersidang secara terbuka bagi mendengar afidavit dari Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) yang telah disaman oleh 10 penduduk Kuantan ekoran kelulusan TOL kepada Lynas.

harakahdaily/-

Masyarakat Tionghua Kemasik Bersama PAS Hadapi PRU-13

Posted: 30 Mar 2012 12:00 AM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Kemaman - Kebangkitan rakyat untuk membuat perubahan politik telah melangkaui batas perkauman dan fahaman agama berikutan kegagalan UMNO/BN mengurus tadbir kerajaan yang diamanahkan menyebabkan masyarakat mulai bangkit menunjukkan ketidakpuasan hati naluri mereka.

[Gambar - Puan Wang (berbaju merah) memanjat sendiri tangga untuk memasang bendera PAS, bendera PKR dan banting manifesto tawaran air percuma di Pekan Air Jernih, Kemasik petang kelmarin].

Bagi sebahagian masyarakat kaum Tionghua di Pekan Air Jernih, Kemasik menaikkan bendera PAS di premis mereka telah menceritakan kemahuan mereka dalam PRU Ke-13 nanti.

Puan Wang Liang Seng, 47 tahun kelihatan begitu bersemangat memasang bendera PAS dan Parti Keadilan Rakyat. Beliau sendiri memanjat tangga setinggi lima belas kaki untuk memasang bendera PAS tersebut.

Puan Wang menyifatkan PRU Ke-13 ini merupakan detik terbaik seluruh masyarakat membuat perubahan dengan memilih PAS dan Pakatan Rakyat menerajui pemerintahan di Terengganu dan di Putrajaya.

'Saya yakin perubahan pasti berlaku, ramai jiran - jiran dan sahabat handai datang berbisik kepada saya menyatakan sokongan secara diam dan akan membuat perubahan di PRU Ke-13 nanti', ujarnya ketika ditemubual oleh wakil www.dppkk.org.

Beliau seterusnya berkata, 'pembaziran dan keborosan kerajaan UMNO/BN di Terengganu ini cukup banyak dan kita sebagai rakyat dihimpit penderitaan hidup dengan harga barang yang mahal dan gagal dikawal oleh kerajaan UMNO/BN', ulasnya.

Puan Wang seterusnya berkata, 'dimana keupayaan dan ketegasan kerajaan Ahmad Said melindungi rakyat yang dihimpit harga barang yang melonjak naik, apa guna kalau ada kerajaan tapi tidak dapat buat apa pun untuk menolong rakyat macam saya ini', tegasnya dengan perasaan penuh kecewa dengan kerajaan UMNO/BN.

Turut hadir di acara memasang bendera di premis rumah kedai di Pekan Air Jernih ialah Ustaz Alias Abdul Hamid, Pengarah PAS DUN Kemasik dan Mohd Tishaah Hamzah, Ketua Penerangan PAS DUN Kemasik. -BO

Tanah Untuk Tanaman Padi Berkurangan, Pengeluaran Beras Merosot

Posted: 29 Mar 2012 11:45 PM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Kira-kira 100,000 ha tanah untuk tanaman padi di semenanjung - menyamai 50,000 padang bola sepak - telah diserahkan untuk tujuan pembangunan perindustrian dan perumahan sepanjang tempoh 15 tahun lalu.

Di Sabah dan Sarawak, kawasan penanaman padi berkurangan kira-kira 6,000 ha dalam tempoh sama.

Ekoran populasi penduduk yang semakin meningkat, Malaysia perlu membelanjakan berbilion ringgit untuk beras import melainkan hasil pengeluaran beras boleh dipertingkatkan.

Menurut Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, kawasan tanaman padi di semenanjung menurun daripada 372,542 ha pada 1997 kepada 284,441 ha tahun lalu.

Dalam satu kenyataan kepada The Star, kementerian tersebut berkata, tapak sawah padi dijadikan kawasan perumahan dan tanah komersial.

Ada di antaranya dijadikan kawasan penanaman kelapa sawit, nanas dan kebun sayur-sayuran.

Timbalan Pengarah Pusat Penyelidikan Beras Mardi, Dr Marzukhi Hashim berkata, dengan peningkatan penduduk, kadar 72 peratus bekalan padi akan merosot kecuali jika pendekatan strategik diambil untuk meningkatkan pengeluaran beras.

Salah satu cara ialah untuk meningkatkan pengeluaran beras hibrid, katanya kepada The Star.

Kini, hanya kira-kira 200 hektar tanah di negara ini ditanam dengan beras hibrid yang dibangunkan dengan teknologi dari China.

"Namun, pengambilan benih hibrid di kalangan petani amat perlahan. Golongan petani tidak biasa dengan cara penanaman benih tersebut.

"Mereka perlu memahaminya walaupun benih tersebut lebih mahal, anda hanya perlu mengambil sedikit daripadanya untuk hasil pengeluaran yang tinggi.

"Penggunaan benih hibrid boleh meningkatkan pengeluaran beras di antara 20 hingga 30 peratus. Jadi cabaran sekarang adalah untuk mendorong para petani menggunakan benih itu," kata Dr Marzukhi.

Beliau berkata, Mardi dijangka akan menghasilkan pelbagai benih beras hibrid bermula tahun depan.

Berdasarkan statistik jabatan itu, populasi meningkat dengan purata 2 peratus setahun di antara 2000 dan 2010 iaitu dari 23.3 juta kepada 28.3 juta.

Malaysia kini mengimport di antara satu juta dan 1.2 juta tan beras setahun dari Vietnam (49%), Thailand (33%), Pakistan (16%) dan negara lain (2%).

Penduduk di negara ini menghabiskan kira-kira 180,000 tan beras sebulan.

'Saya pun takut gali balik kubur ini'

Posted: 29 Mar 2012 11:40 PM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Sekumpulan masyarakat Orang Asli Seletar Johor mendesak kerajaan negeri supaya mewartakan sebidang tanah yang dijadikan kawasan perkuburan di Kampung Bakar Batu dekat Johor Bahru, sebagai kawasan rizab Orang Asli.

Jurucakap Jaringan Masyarakat Orang Asli Seletar Johor, Eddy Salim mendakwa sebahagian tanah perkuburan itu yang diratakan dengan jentolak – untuk pembangunan Wilayah Iskandar – menimbulkan kemarahan masyarakat.

Katanya, tanah itu menjadi tempat pengebumian dari lima lagi perkampungan Orang Asli sekitar, termasuk Kampung Sungai Temon, Kampung Simpang Arang, Kampung Telok Jawa, Kampung Pasir Putih dan Kampung Sungai Tiram.

"Kami mahu ia diwartakan sebagai tanah perkuburan, termasuk tanah adat Orang Asli. Kalau tidak diwartakan, (tulang mayat) nak tanam kat mana?" tegasnya yang ditemui di kawasan perkuburan itu.

Apatah lagi, Eddy menegaskan berdasarkan adat dan amalan, masyarakat mereka yang juga dikenali sebagai Orang Asli Laut tidak pernah membongkar kembali kubur untuk dipindahkan.

"Tidak pernah dalam sejarah kami, tanam, kemudian gali balik. Saya pun tak berani (nak bongkar). Tulang-tulang tu nak letak mana?" tegas Eddy lagi sambil menambah, beliau difahamkan kawasan itu bakal dimajukan sebagai kawasan peranginan.

Eddy juga mendakwa tidak dimaklumkan terlebih dahulu sebelum kawasan itu diratakan.

Disember lalu, kira-kira 500 Orang Asli Seletar mengadakan bantahan di luar Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor di Kota Iskandar selepas tanah mereka didakwa diserahkan kepada pemaju untuk pelan pembangunan Iskandar.

Belum terima jawapan kerajaan negeri

Sebelum ini, kumpulan masyarakat itu membuat laporan polis kerana berang dengan pemusnahan kubur nenek moyang mereka. Susulan itu, kerja terbabit digantung buat sementara waktu.

Eddy ketika membawa Malaysiakini meninjau ke kawasan itu berkata, orang luar biasanya tidak mengetahui tanda kubur Orang Asli itu kerana ia hanya ditanda dengan tempurung kelapa dan pinggan mangkuk.

"Selepas beberapa tahun, ia sudah dilitupi oleh akar kayu... (Jadi) tandanya orang luar tak tahu.

"Nak bersihkan kena tanya orang tua-tua masyarakat Orang Asli laut terlebih dahulu. Saya tak tahu berapa banyak (kubur) di sini. Mungkin ratusan kubur," katanya.

NONETinjauan Malaysiakini di kawasan itu mendapati Orang Asli mula menanda kawasan itu dengan lilitan kain putih di pokok, memacak kayu pacang dan mendirikan beberapa papan tanda berbunyi "Perhatian Kawasan Tanah Perkuburan Orang Asli Seletar" bagi mengelakkan 'pencerobohan' sekali lagi.

Kini kawasan yang asalnya hutan itu kelihatan rata dengan kesan tayar jentolak dan lopak-lopak yang menakung air hujan.

Eddy berkata pihaknya telah mengemukakan masalah itu kepada exco kemajuan luar bandar Johor Asiah Md Ariff sewaktu lawatannya ke perkampungan Orang Asli di Sungai Temon pada 21 Februari lalu.

Eddy berkata, mereka hanya dimaklumkan perkara itu akan dibincangkan dengan kerajaan negeri.

"Kerajaan (mungkin) tak tahu, apa masalahnya. Mungkin terlepas pandang," katanya sambil menambah pihaknya masih belum menerima jawapan dari kerajaan negeri sewaktu ditemui 19 Mac lalu.

malaysiakini/-

Janin tanpa kepala

Posted: 29 Mar 2012 11:32 PM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Kejam apabila janin berusia empat bulan tanpa kepala yang dipercayai dibuang sebelum dipam dari mangkuk tandas kediaman penduduk dijumpai di dalam loji kumbahan berhampiran Projek Perumahan Rakyat (PPR) Beringin, Jinjang, di sini, semalam.

Kejadian disedari kira-kira jam 11.30 pagi oleh seorang pekerja membersih tangki kumbahan milik Indah Water Konsortium (IWK) apabila terlihat satu janin manusia tersangkut di perangkap sampah sebelum memaklumkan kepada polis.

Janin itu pada awalnya disangka bangkai kucing ditemui tanpa kepala sebesar tapak tangan dalam keadaan belum cukup sifat kemudian dibawa ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk siasatan lanjut.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan berkata, hasil pemeriksaan Unit Forensik mengesahkan janin berusia empat bulan itu dibuang dalam tempoh 48 jam lalu yang digugurkan daripada kandungan ibunya.

"Janin itu ditemui tanpa kepala dan kami juga tidak dapat mengetahui jantinanya," katanya.

Beliau tidak menolak kemungkinan janin itu digugurkan penduduk tempatan di kawasan itu.

Kes disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran.

Zakaria meminta orang ramai yang mempunyai maklumat kejadian tampil menghubungi Rakan Cop Polis Kuala Lumpur di talian 03-21159999 bagi membantu siasatan atau tampil ke balai berdekatan.

metro/-

Raja Ashman anakanda Sultan Perak mangkat akibat asma

Posted: 29 Mar 2012 09:22 PM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

IPOH: Anakanda Sultan Perak, Datuk Seri Raja Ashman Shah ibni Sultan Azlan Shah, 54, mangkat di kediamannya di Kuala Lumpur awal hari ini akibat serangan asma.

Setiausaha Sulit kepada Sultan Perak Kol Datuk Abdul Rahim Mohamad Nor ketika dihubungi Bernama berkata Raja Ashman menghembuskan nafas terakhir di kediamannya di Bukit Damansara pada 1.30 awal pagi tadi.

Beliau berkata jenazah Almarhum dibawa ke Masjid Ubudiah, Bukit Chandan di Kuala Kangsar, untuk disembahyangkan sebelum istiadat pemakaman berlangsung di Makam Diraja Kuala Kangsar yang terletak bersebelahan dengan masjid itu selepas selepas asar.

Raja Ashman yang terkenal dengan sifat mesra rakyat meninggalkan isteri Datin Seri Noraini Jane Kamarul Ariffin serta seorang putera Datuk Ahmad Nazim Azlan Shah serta dua puteri Raja Eminah Alliyah dan Raja Bainunisa Safia.

Baginda merupakan anakanda ketiga Sultan Perak daripada lima adik-beradik iaitu Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah, Datuk Seri Raja Azureen, Datuk Seri Raja Eleena dan Datuk Seri Yong Sofia.

Raja Ashman dilantik menjadi Raja Kechil Sulong Perak pada 16 Mac 2010. - BERNAMA

Dua Letupan Iringi Pembukaan Sidang Kemuncak Liga Arab

Posted: 29 Mar 2012 09:00 PM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

BAGHDAD: Dua letupan menggegarkan Baghdad ketika pembukaan sidang kemuncak Liga Arab berlangsung, di sini tengah hari Khamis.

Pegawai perisik kanan rasmi Iraq berkata, letupan pertama membabitkan mortar yang berlaku berdekatan Kedutaan Iran, hanya diluar zon hijau, di mana sidang kemuncak sedang berlangsung.

Bagaimanapun, tiada maklumat lanjut mengenai letupan kedua dan tiada kematian dilaporkan berhubung kejadian tersebut.

MSTAR/-

Rafizi: Batal perjanjian berat sebelah

Posted: 29 Mar 2012 08:50 PM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM - PKR berjanji akan membatalkan perjanjian berat sebelah melibatkan kos pembayaran elektrik rakyat di negara ini dan akan menurunkan kadar kos sara hidup setelah menjadi pemerintah di negara ini.

Pengarah Strateginya, Mohd Rafizi Ramli berkata, konsesi berat sebelah melibatkan elektrik di Malaysia zalim kerana tarifnya lebih mahal berbanding negara Thailand yang tidak memberikan subsidi terhadap barangan asas itu.

"Ia terjadi kerana penjana tenaga bebas (IPP) menga­ut untung berbanding Tenaga Nasional Bhd (TNB) yang terpaksa beli dengan harga mahal," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai harga barang pada Wacana Sinar Harian Siri ke-12 di sini, semalam.

Ditanya mengenai harga pasir dijual mahal di negeri Selangor, Rafizi menegaskan ia berlaku kerana sejak kebelakangan ini permintaan pasir tinggi menyebabkan harganya naik mendadak.

"Ada pihak mengaitkannya dengan beberapa pemimpin di negeri Selangor didakwa terlibat rasuah tetapi sehingga sekarang mereka tidak dibawa ke mahkamah kerana dakwaan itu tidak mempunyai bukti.

"Ia disebabkan syarikat pasir di Selangor tidak terlibat dengan rasuah dan pemimpin itu tidak didakwa sehingga kini kerana syarikat itu menempatkan dua pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk kawal selia aktiviti pasir," katanya.

Rafizi berkata, ia membuktikan PKR telus mengawal dan membanteras rasuah berbanding Umno yang hanya bercakap tetapi tidak melaksanakannya.

SINAR HARIAN/-

Kereta sport McLaren dijual di Philadelphia

Posted: 29 Mar 2012 08:40 PM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

DISTANISLAO memandu kereta McLaren MP4-12C.

PHILADELPHIA, Amerika Syarikat (AS) - Pembuat kereta sport Britain, McLaren memperkenalkan kereta terbaharunya, MP4-12C di bandar raya ini.

Presiden Pusat Jualan McLaren di sini, Robert DiStanislao memandu uji kereta berteknologi tinggi itu ketika dia memperkenalkan MP4-12C kepada media kelmarin.

Kereta MP4-12C dijana enjin V berkapasiti 3.8 liter dengan pengecas turbo berkembar.

McLaren hanya mengeluarkan 1,000 buah kereta tersebut untuk pasaran di seluruh dunia.

Sejumlah 400 buah MP4-12C dijual di AS pada harga yang bermula AS$229,000 (RM703,201).

Kereta itu diperkenalkan pada tahun lalu.

McLaren turut mempunyai pasukan perlumbaan Formula Satu (F1) berserta Mercedes. - Agensi

Zuckerberg jumpa PM Jepun

Posted: 29 Mar 2012 08:25 PM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

ZUCKERBERG berbual dengan Noda di kediamannya di Tokyo semalam.

TOKYO - Perdana Menteri Jepun, Yoshihiko Noda menerima kunjungan Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg di kediaman rasminya di sini semalam.

"Terdapat perasaan yang melucukan untuk melihat anda di sini kerana saya menonton filem itu," kata Noda kepada Zuckerberg.

Noda merujuk filem The Social Network yang mengisahkan bagaimana Facebook dicipta.

Namun, filem tersebut tidak menampilkan peribadi sebenar Zuckerberg.

"Amat berbeza," kata pengasas bersama Facebook yang berusia 27 tahun itu sambil ketawa semasa memberi reaksi terhadap kenyataan Noda.

Perdana Menteri itu mengucapkan terima kasih kepada Zuckerberg kerana sumbangan rangkaian sosial tersebut semasa kejadian gempa bumi dan tsunami yang berlaku di timur laut Jepun pada 11 Mac tahun lalu.

Laman Facebook itu menjadi tempat komunikasi dalam kalangan penduduk selepas bencana alam tersebut berlaku.

Zuckerberg yang bertali leher dan berkot pula menyatakan, Facebook menumpukan perhatian di Jepun kerana terdapat peningkatan bilangan pengguna sejak kebelakangan ini.

Facebook mempunyai lebih 10 juta pengguna di negara ini.

"Jepun merupakan satu-satunya negara di luar Amerika Syarikat yang mempunyai sebuah pejabat kejuruteraan kami kerana kami komited untuk menghasilkan produk yang amat bagus di sini," kata Zuckerberg.

Kelmarin, pengasas Facebook itu berada di Shanghai, China bersama kekasihnya.

Zuckerberg akan menghadiri majlis untuk pihak yang terlibat dalam pembangunan telefon bimbit, Mobile Hack Tokyo di sini.- Reuters

Klang Dilanda Banjir Kilat

Posted: 29 Mar 2012 08:00 PM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KLANG: Beberapa kawasan di Klang dilanda banjir kilat awal pagi Jumaat.

Antara kawasan yang terjejas termasuk Taman Sri Andalas, Taman Selatan, Taman Bayu Perdana and Taman Melawis, Taman Sentosa, Taman Sg Ujong, Taman Palmgrove, Padang Jawa dan Taman Chi Liung.

Beberapa sekolah termasuk Sekolah Menengah La Salle, Sekolah Menengah Tengku Ampuan Rahimah, Sekolah Rendah Simpang Lima dan Sekolah Teknik Batu Ujong turut dinaiki air.

mstar/-

Ikan flowerhorn jadi tumpuan pengunjung

Posted: 29 Mar 2012 07:50 PM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

BANGKOK - Seekor ikan flowerhorn yang mempunyai bonggol berwarna merah pada kepala menjadi tumpuan para pengunjung pada satu festival ikan di sini semalam.

Diadakan pada setiap tahun di Thailand, festival yang dikenali sebagai Pramong Nomjai Thai Tuala itu mempamerkan pelbagai jenis ikan eksotik dan mahal seperti flowerhorn dan arowana.

Pada tahun ini, pameran yang diadakan di sebuah pusat beli-belah itu akan berakhir pada 1 April depan. - Agensi

Lebih satu askar AS didakwa tembak 17 rakyat Afghan

Posted: 29 Mar 2012 07:40 PM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KABUL - Laporan media mendedahkan dua versi berhubung insiden menembak mati 17 orang awam Afghanistan termasuk sembilan kanak-kanak awal bulan ini, dengan dakwaan terbaru menyebut lebih seorang askar Amerika Syarikat (AS) terlibat.

Menurut versi pertama, yang bersandarkan pihak tentera, Staf Sarjan Robert Bales, yang berhadapan dengan masalah rumah tangga, telah keluar dari Kem Belambai, 20 kilometer dari Kandahar, dan membunuh enam orang ketika mereka tidur, 11 Mac lalu.

Menurut versi itu, Bales kembali ke pangkalan tentera dan kemudian pergi ke satu lagi kampung dan membunuh 11 orang lagi. Dia bertindak seorang diri dan mengakui melakukan pembunuhan.

Sementara itu, rakaman temu bual dengan kanak-kanak yang terselamat pula memberi versi lain.

Rakaman itu dikendalikan oleh Yalda Hakim, seorang wartawan SBS Dateline di Australia.

Yalda, yang lahir di Afghanistan dan berhijrah ke Australia ketika masih kecil, merupakan wartawan antarabangsa pertama menemu bual saksi-saksi yang terselamat dalam kejadian itu.

Menurut Yalda, pegawai penyiasat telah cuba menghalang dia daripada menemu bual kanak-kanak yang terselamat atas alasan tindakan itu boleh menyebabkan mereka trauma.

Katanya, dia merayu kepada pemimpin-pemimpin kampung, yang telah mengaturkan temu bual itu.

Dalam viode itu, kanak-kanak terbabit memberitahu Yalda bahawa beberapa askar AS lain juga berada di tempat kejadian dengan memegang lampu suluh.

Noorbinak, 8, berkata, pada awalnya penembak menembak anjing peliharaan bapanya.

Kemudian, menurut Noorbinak, penembak itu menembak di bahagian kakinya dan mengheret ibunya dengan rambutnya.

Dia berkata, apabila bapanya mula menjerit, penembak itu menembak bapanya.

Kemudian dia menghalakan senapangnya ke arah Noorbinak dan menembak di bahagian kaki.

"Seorang lelaki memasuki bilik dan yang lain berdiri di kaki lima, memegang lampu," kata Noorbinak dalam video itu.

Bales telah didakwa di mahkamah tentera akhir minggu lalu dengan dikenakan 17 tuduhan membunuh dan enam lagi tuduhan cuba membunuh.

sinar harian/-

Siasat Anak Najib Yang Didakwa Memanipulasi Harga Saham

Posted: 29 Mar 2012 07:40 PM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Siasat anak PM berhubung manipulasi harga saham'

Suruhanjaya Sekuriti (SC) digesa menyiasat anak kedua Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak - Nazifuddin - berhubung dakwaan manipulasi harga saham. Dalam satu kenyataan hari ini, Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua berkata penglibatan Nazifuddin baru-baru ini dalam dua syarikat yang harga saham banyak turun naik, adalah sangat mencurigakan.

Dalam kes pertama, harga saham Harvest Court Industries Bhd melonjak 2.575 peratus selepas Nazifuddin menyertai lembaga pengarahnya akhir tahun lalu, dan harganya merudum selepas dia berhenti sebulan kemudian.

Kes terbaru melibatkan Supercomnet Technologies Bhd, yang menyaksikan harga sahamnya melonjak 362 peratus selepas syarikat itu mengumumkan bahawa Nazifuddin telah ditawarkan pilihan untuk memperolehi 18.66 peratus saham.

Harga saham Supercomnet merudum dua hari kemudian selepas syarikat itu mengumumkan bahawa Nazifuddin telah menolak tawaran saham tersebut.

KELAB GREENBOC

Israel: Saya tidak main politik

Posted: 29 Mar 2012 07:40 PM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

Saya telah menerima banyak komen-komen di dalam ruangan mesej Facebook saya dan juga melalui email yang menyatakan saya sekadar cuma bermain politik dan memperbesarkan isu mengenai perdagangan dengan Israel ini.

(Penulis [kanan] bertemu Tuan Guru Nik Aziz di pejabatnya dekat Kota Bharu)

Ketidakfahaman masyarakat Cina terhadap isu ini mungkin tidak akan tiada jalan penyelesaian dalam tempoh terdekat namun, ini merupakan batu loncatan kepada semua Wakil-Wakil Rakyat untuk tidak lagi menyuarakan isu-isu yang hanya bersangkutan dengan warna kulit, bahasa, dan juga agama masing-masing.

Dalam era dunia tanpa sempadan ini, kita sering mendengar laungan perjuangan hak samarata, keadilan dan kesaksamaan dan bermacam lagi pekikan slogan, tetapi hakikatnya kita masih lagi bermain di dalam lingkungan atau "inner circle" kita sendiri semata-mata.

Inilah masa yang terbaik untuk kita semua buktikan sebagai seorang Wakil Rakyat, kita bukanlah mewakili sesuatu kumpulan semata-mata sebaliknya kita mewakili semua lapisan masyarakat termasuk juga minoriti yang tidak mengundi kita.

Ataupun kita hanya sekadar melihat saja mancis tanpa ada usaha untuk menyalakan lilin walaupun kita sebenarnya berada di dalam kegelapan?

Isu mengenai hubungan perdagangan dengan Israel boleh sahaja dibangkitkan oleh Wakil Rakyat Islam dari PAS dan PKR kerana mungkin pada pandangan sekelompok masyarakat, isu mengenai Israel ini hanya menyentuh nurani mereka yang beragama Islam sahaja. Namun,

saya melihat jauh ke hadapan.

Saya mengambil tindakan yang mungkin sedikit menjolok mata rakan-rakan sebangsa saya, malahan, saya akan berhadapan dengan serangan-serangan pihak-pihak hipokrit yang selama ini mempergunakan isu Israel-Palestin ini sebagai kepentingan politik domestik mereka semata-mata dan saya yakin mengenai perkara ini serta jauh lebih buruk, saya boleh dikenakan tindakan dihadapkan ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.

Tetapi mengapa saya tetap bangkit dan bertegas menyuarakan perkara ini? Saya seorang wakil rakyat yang dipilih oleh pengundi maka sudah pastilah saya perlu melaksanakan tanggungjawab dengan penuh komitmen dan keazaman yang tinggi walaupun menghadapi pelbagai halangan dan
cabaran.

Saya sering mengungkapkan bahawa isu berkaitan Israel –Palestin berkait rapat dengan rasa kemanusiaan. Sebagai rakyat Malaysia, kita sering diajar di dalam kempen-kempen untuk menunjukkan rasa kasih sayang terhadap sesama manusia.

Malahan, sebagai manusia sejati, kita turut menzahirkan perasaan kasih sayang bukan sahaja sesama manusia tetapi kepada semua makhluk ciptaan Tuhan.

Apabila saya melihat kekejaman demi kekejaman, kezaliman demi kezaliman yang sentiasa dilakukan oleh rejim Israel terhadap rakyat Palestin, ia sememangnya menyentuh naluri kemanusiaan saya.

Tiada seorang manusia sejati pun yang dapat menafikan betapa sedihnya kita melihat gambar-gambar anak kecil yang menemui ajal ekoran hujan peluru tentera Israel. Ribuan lagi yang telah kehilangan anggota badan dan menjadi cacat seumur hidup mereka.

Tidakkah kita merasa belas kasihan? Bagaimana mungkin saya mendiamkan diri apabila saya menerima beberapa dokumen-dokumen Kerajaan yang menunjukkan wujudnya hubungan perdagangan di antara negara kita dengan Israel.

Kepastian perlu dicari agar kita tidak menjadi antara negara yang membantu Israel dalam menyediakan dana persenjataan mereka.

Selain itu, saya melihat dengan wujudnya laporan Kesatuan Eropah yang menyatakan Malaysia berada di tangga ke 15 sebagai rakan dagang utama Israel dan juga beberapa laman web yang jelas memaparkan nama Malaysia sebagai antara pengeksport utama bekalan minyak sawit Israel ini dari aspek keselamatan negara.

Dengan pendedahan kesemua dokumen ini tanpa ada bantahan atau tindakan rasmi daripada pihak berwajib negara kita terhadap laporan dan laman web tersebut, ia berpotensi mendedahkan negara kita kepada kumpulan-kumpulan yang mempunyai perasaan kemarahan yang meluap dan dendam berterusan dengan negara Israel ini.

Adakah kita mahu beberapa peristiwa seperti kejadian di Bali berlaku di dalam negara kita? Sudah tentu tidak.

Maka, Adakah kita mahu beberapa peristiwa seperti kejadian di Bali berlaku di dalam negara kita? Sudah tentu tidak. Maka, kewujudan laporan ini memerlukan penjelasan daripada Kerajaan dan Dewan Rakyat merupakan tempat yang paling sesuai untuk menuntut penjelasan dan tindakan segera daripada pihak Kerajaan.

Saya juga melihat isu mengenai Israel ini seringkali digunakan oleh UMNO/BN sebagai satu alat untuk memanjangkan hayat politik mereka dengan memainkan sentimen sesetengah kelompok masyarakat.

Isu Israel ini sebenarnya telah lama menjadi mainan mereka. Ia dijadikan sebagai satu bahan untuk memesongkan perhatian masyarakat terhadap sesuatu isu yang boleh memberikan liabiliti kepada mereka. Dan kali ini, isu Israel kembali menggegar dunia politik Malaysia khasnya penganut Islam tatkala, isu NFC sedang mengancam kedudukan UMNO.

Hanya kerana satu temubual Ketua Pembangkang, UMNO terus menjaja cerita, mencipta prejudis rakyat terhadap satu sama lain sedangkan hakikatnya yang tidak dinafikan oleh Menteri bahawa sememangnya Jemaah Menteri pernah memberikan kelulusan perdagangan dengan Israel pada tahun 1996 turut menjadikan UMNO/BN itu tidak ubah seperti pemain wayang dongeng yang sentiasa mencipta sensasi dan menyembunyikan pekung sendiri.

Saya telahpun mengemukakan satu usul di Dewan Rakyat untuk menuntut Kerajaan menyatakan pendirian sama ada menarik balik semua kebenaran Jemaah Menteri tahun 1996 atau membiarkannya sahaja dan tidak lagi menuding jari kepada Pakatan Rakyat sebagai ejen Zionis hanya untuk menimbulkan prejudis rakyat bahawa Pakatan Rakyat ini seolah-olah "Paksi Keganasan". Perkara ini perlu dihentikan segera kerana banyak lagi isu-isu negara yang sedang membelit negara ini dan ia adalah tumpuan utama kedua-dua belah pihak.

Dari satu sisi Akta Kastam Larangan Import Eksport Pindaan 2008 melarang perdagangan dengan Israel manakala dari sisi yang lain, Jemaah Kabinet telah membenarkannya. Mengapa wujud dua keadaan yang bertentangan. Bagaimana satu rang undang-undang yang telah digubal di Dewan Rakyat dengan sewenang-wenangnya dilanggar oleh Kerajaan? Apakah kita sendiri tidak menghormati rang undang-undang yang kita gubal? Maka, jalan terbaik adalah Kerajaan Pemerintah UMNO/BN harus menunjukkan wajah sebenar mereka dalam isu ini.

Penulis adalah Ahli Parlimen Bakri dari DAP.

Gempa bumi lemah landa Mersing

Posted: 29 Mar 2012 07:30 PM PDT

7 Jamadil Awal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR — Satu gempa bumi berukuran 3.2 pada skala Richter melanda Mersing, Johor pada pukul 9.43 malam tadi.

Jabatan Meteorologi Malaysia dalam kenyataan di sini berkata gempa itu berpusat di 16km timur laut dari Mersing.

Gegaran kecil mungkin dirasai di sekitar kawasan itu, kata kenyataan itu. — BERNAMA

Nuffnang