Selasa, 25 Jun 2013

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Tiada Siapa Yang Mampu Menghalangnya

Posted: 25 Jun 2013 10:23 PM PDT

ADUN Kuala Besut meninggal dunia

Jun 26 2013  /maadlaysiakini/ admin  

Seorang anggota Exco kerajaan negeri Terengganu Dr A Rahman Mokhtar meninggal dunia hari ini, tujuh hari selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi di Hospital Sultanah Nur Zahirah.

Laporan Bernama menyebut, A Rahman, 55, meninggal dunia pada jan 10.18 pagi ini akibat kanser paru-paru di hospital berkenaan di Kuala Terengganu.

Laporan itu memetik kenyataan Pengarah Kesihatan Terengganu Datuk Dr Anwa Sulaiman yang mengesahkan perkara itu.
Laporan selanjutnya di SINI


MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Countdown to Kugan verdict, top cop in focus

Posted: 25 Jun 2013 06:41 PM PDT

Idris emboldened by PM's 'Chinese tsunami' remarks

Posted: 25 Jun 2013 06:40 PM PDT

Will BN shut down Petaling Street, too?'

Posted: 25 Jun 2013 05:54 AM PDT

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


SOALAN - SOALAN PARLIMEN

Posted: 25 Jun 2013 03:21 AM PDT

Untuk Penggal Pertama Sessi Pertama Parlimen ke 13, YB SIVARASA telah mengemukakan soalan-soalan berikut untuk jawapan lisan dalam Dewan Rakyat yang bermula 24hb Jun 2013
1. Tuan R. Sivarasa [Subang] meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan bilakah kerajaan akan meluluskan permit penerbitan akhbar rasmi Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) iaitu Suara Keadilan.2. Tuan R.Sivarasa [ Subang ] meminta Perdana Menteri menyatakan jumlah pengundi pos dan pengundi awal dan pecahan kategori-kategorinya dan adakah kerajaan akan mencadangkan pegawai SPR yang terlibat pada hari pengundian biasa akan dimasuk dalam golongan pengundi awal dan bukan pengundi pos saperti sekarang.

3. Tuan R.Sivarasa [ Subang] meminta Perdana Menteri menyatakan samada kerajaan akan mencadang kepada SPR supaya melaksanakan had 15% sebagai perbezaan maksima jumlah pengundi di antara kawasan-kawasan Parlimen dalam persempadanan semula kawasan-kawasan yang akan dilakukan tahun ini.

4. Tuan R.Sivarasa [ Subang ] meminta Perdana Menteri menyatakan peratusan silver nitrate dalam dakwat kekal yang digunakan pada hari pengundian awal 30hb April 2013 dan hari pengundian biasa 5hb Mei 2013 masing-masing di PRU 13.( minta dijawab pada Selasa 2hb Julai 2013)

5.. Tuan R.Sivarasa [Subang] meminta Perdana Menteri menyatakan kenapa kerajaan Malaysia telah memberitahu Timbalan Setiausaha Kementerian Keadilan ( Ministry of Justice) Thailand bahawas kerajaan Malaysia tidak puas hati dengan tingkahlaku Dr Porntip Rojanasunan mengakibatkan Dr Porntip membatalkan perjalanan beliau ke Malaysia untuk membuat bedahsiasat dalam kes kematian C.Sugumar. ( minta dijawab pada Rabu 3 hb Julai 2013)

6. Tuan R.Sivarasa [ Subang ] meminta Perdana Menteri menyatakan samada kerajaan bercadang melakukan reformasi Dewan Rakyat dengan melaksanakan sistem jawatankuasa memantau kementerian-kementerian, memberi peruntukkan munasabah untuk ahli-ahli untuk membiayai pusat khidmat dan kakitangan, memperuntukkan hari-hari khusus untuk urusan pembangkang, dan beri jawatan pengerusi PAC kepada ahli pembangkang. ( minta dijawab pada Isnin 8 hb Julai 2013).

7. Tuan R.Sivarasa [ Subang ] meminta Menteri Pelajaran menyatakan jumlah sekolah-sekolah Jenis Kebangsaan, Agama, Tamil dan Cina yang terdapat di kawasan Parlimen SUBANG dan apakah rancangan untuk menambah lagi jumlah sekolah-sekolah Tamil dan Cina (Minta dijawab pada 9 hb Julai 2013)8. Tuan R.Sivarasa [Subang] meminta Perdana Menteri menyatakan syarikat I Malaysia Development Bhd telah memindahkan dana 7 Billion ringgit malaysia ke bank-bank di Pulau Cayman.(minta di jawab pada Rabu 10 Julai 2013)

9. Tuan R.Sivarasa [Subang] meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan samada kerajaan akan menambah jumlah anggota polis disemua balai polis di kawasan Parlimen Subang sehingga nisbah 1 anggota ke 250 penduduk dicapai. ( minta dijawab pada Rabu 17 Julai 2013).

10. Tuan R.Sivarasa [Subang] meminta Perdana Menteri menyatakan bila kerajaan akan pastikan Ketua-Ketua Menteri Sarawak dan Sabah akan disiasat sesungguh-sungguh oleh SPRM dan agensi lain dan didakwa untuk amalan rasuah dan perpindahan wang haram. ( Minta di jawab pada Khamis 18 Julai 2013)

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


PENDEDAHAN JUSUF KALLA

Posted: 25 Jun 2013 01:57 AM PDT

 
Wawancara eksklusif mantan Timbalan Presiden Indonesia Jusuf Kalla dengan Ketua Editor Merdeka-Online di Jakarta pada 01 Jun 2013 lepas

 Salam 2 all.

Teman begitu tertarik dengan wawancara eksklusif antara mantan Wakil Presiden (Wapres) atau Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla (JK) dengan Ketua Editor Merdeka-Online (MO) saperti yang disiarkan di laman web www.merdeka-online.com pada 01 Jun 2013.

Selain mendedahkan sikap Anwar yang mengkhianati perjanjian yang ditandatangani dengan Jusuf Kalla untuk menerima keputusan PRU-13 secara baik, ada beberapa perkara yang didedahkan oleh Jusuf Kalla yang perlu diberi perhatian serius.

Pendedahan itu bukan sahaja mengenai pengkhianatan perjanjian damai oleh Anwar dengan Jusuf Kalla, malah yang lebih serius ialah elemen sabotaj, pengkhianatan, penderhakaan dan pencabulan terhadap kemerdekaan dan kedaulatan negara ini!

1. Jusuf Kalla mendedahkan bagaimana "dalam pencerobohan Lahad Datu, saya juga tahu ada campurtangan dari orang-orang tertentu di Filipina, kawan-kawan Anwar saperti Joseph Estrada dan sebuah syarikat besar di Filipina memberi sokongan kewangan dalam kes pencerobohan di Lahad Datu. Tujuan mereka satu sahaja iaitu untuk melemahkan Kerajaan Malaysia, dimana mereka yang menceroboh itu mahu menunjukkan kepada dunia luar bahawa Kerajaan Malaysia lemah dan gagal menangani isu tersebut";

2. Jusuf Kalla juga mendedahkan bagaimana "baru-baru ini Presiden Susilo menelefon saya bertanyakan mengenai panggilan telefon dari 'Polis Washington' supaya Presiden Susilo menerima permintaan Anwar untuk bertemu dengannya. Saya memberitahu Presiden Susilo supaya tidak tunduk kepada tekanan Washington dan tidak kena dengan peraturan kenegaraan untuk menerima permintaan Anwar kerana Anwar hanya pembangkang bukan Perdana Menteri. Ini bermakna saya sangat yakin, bahawa ada elemen Washington dalam urusan campurtangan kuasa luar dalam politik negara Malaysia. Anda perlu terus menyiasat perkara ini".

Kedua-dua fakta diatas mendedahkan sesuatu yang boleh diklasifikasikan sebagai perbuatan 'sabotaj, pengkhianatan, penderhakaan dan pencabulan' terhadap negara kita Malaysia!!!

Oleh itu teman mendesak supaya pihak berkuasa segera menjalankan siasatan terperinci mengenai pendedahan oleh Jusuf Kalla. Beliau bukan sebarang orang. Beliau adalah rakan baik Anwar Ibrahim; beliau adalah bekas Naib Presiden Indonesia.

Pendedahan beliau tidak patut diambil ringan oleh pihak berkuasa Malaysia!

Ya ALLAH selamatkanlah negara kami Malaysia daripada pengkhianatan dan penderhakaan oleh Si-Kitol Puaka Durjana!

Adios amigos, grasias senor.

Zulkifli Bin Noordin
Selasa
16 Sya'ban 1434
25 Jun 2013

******************************************
Petikan wawancara saperti yang disiarkan oleh lamanweb www.merdeka-online.com
 
Nama bapak Jusuf Kalla (JK), mantan Naib Presiden Indonesia menjadi penting di Malaysia kerana peranan persahabatannya dalam PRU13 baru-baru ini. Ramai rakyat Malaysia terkejut bagaimana beliau tiba-tiba muncul dalam kancah politik Malaysia. Ikuti perbualan eksklusif saya dengan bapak Jusuf Kalla di Jakarta baru-baru ini yang turut memperkatakan pelbagai isu sampingan.

Sebagai Ketua Editor Merdeka-Online, sebuah portal baru yang saya usahakan dengan matlamat rakyat Malaysia boleh meresapi jiwa merdeka dengan semangat "a sense of belonging". Baru-baru ini, pada 1 Jun 2013 saya berkunjung ke rumah bapak Jusuf Kalla, di Jakarta, Indonesia dengan niat untuk bertemu bapak Jusuf Kalla sekiranya beliau boleh ditemuramah. Alhamdulillah, bukan sahaja saya diterima dengan baik oleh bapak Jusuf kalla, tetapi saya turut dapat berbicara pelbagai hal khususnya mengenai Pilihanraya Umum Ke-13 di Malaysia. Ikuti sedutan soal-jawab saya dengan bapak Jusuf kalla.

MO: Assalamualaikum dan terima kasih saya ucap kepada Bapak atas kesudian menerima kehadiran saya.

JK: Waalaikum Salam warahmatullahi Wabarakatuh. Terima kasih.

MO: Saya ingin menyatakan perasaan teruja atas peranan bapak dalam hal, kalau bisa disebut perdamaian semasa Pilihanraya Umum di Malaysia baru-baru ini. Saya dapati rata-rata rakyat Malaysia masih tertanya-tanya bagaimana bapak tiba-tiba bisa muncul dalam hal ini?

JK: Sebetulnya, saya ingin jelaskan bahawa bapak Anwar bertemu saya sebanyak 3 kali. Pertamanya pada bulan Mac, 2013 di rumah ini juga dia datang pada malam hari. Ketika itu, hadir bersama dua ahli Parlimen Indoneisa iaitu Yusril Ihza Mahendra dan Fahmi Idris.

Saya lihat, pada ketika itu, Anwar terlalu yakin akan menang Pilihanraya di Malaysia, kerana katanya di mana-mana dia pergi sambutannya cukup luar biasa.

Jadi Anwar mahu saya jadi perantaraan kepada bapak Najib, karena hubungan saya dengan kedua-dua mereka ini sangat baik, maka atas dasar persahabatan saya menerima. Bukan saya mahu masuk campur dalam urusan negara Malaysia, saya menerima urusan ini sebagai urusan persahabatan saya.

MO: Barangkali bapa bisa jelaskan apakah permintaan bapak Anwar semasa pertemuan dengan bapak tempohari?

JK:  Anwar memang ada membuat beberapa permintaan supaya saya bisa sampaikan kepada bapak Najib. Pertamanya, Anwar mahu agar supaya bapak Najib menerima ketetapan bahawa sesiapa yang kalah hendaklah menerima kekalahan itu. Dan yang kalah juga hendaklah mengucapkan selamat berjaya kepada yang menang, dan yang kalah itu kalau bisa disesuaikan dalam pentadbiran kerajaan yang baru.

Jadi, saya terbang ke Kuala Lumpur dan menyampaikan permintaan-permintaan Anwar itu dan bapak Najib mendengar dengan baik.

Saya lihat bapak Najib seorang yang berjiwa besar, mendengar dengan baik segala permintaan Anwar tetapi bapak Najib juga mempunyai keyakinan yang tinggi akan menang Pilihanraya itu.

MO: Bagaimana tentang hal perjanjian, kerana di Malaysia heboh kononnya ada surat perjanjian antara Anwar dengan bapak Najib?

JK: Anwar memang ada membuat perjanjian bertulis. Anwar yang membuatnya, jadi semasa Anwar datang ke rumah saya, Anwar mahu supaya bapak Najib menurunkan tandatangan dalam perjanjian itu.
Anwar sangat konfiden akan menang. Di dalam mindanya dia sudah bayangkan dia Perdana Menteri. Jadi, saya kata kepada Anwar ok, kalau kamu kalah kamu juga harus menerima kekalahan kamu. Anwar bersetuju, jadi saya tandatangan dan Anwar juga tandatangan.

Apabila saya terbang ke Kuala Lumpur, saya bawa hal surat perjanjian ini kepada bapak Najib, saya melihat bapak Najib tidak ada masalah melihat perjanjian itu, tapi bapak Najib mengambil keputusan tidak menurunkan tandatangan. Saya tidak bisa memaksa.

Jadi saya balik semula kepada Anwar, saya beritahu kepada Anwar bahawa bapak Najib tidak turunkan tandatangan tetapi saya mahu kamu (Anwar) percaya kepada my mouth (mulut saya) bahawa bapak Najib tidak ada halangan dengan permintaan kamu (Anwar) itu. Maknanya, sesiapa yang kalah harus menerima kekalahan dengan hati yang terbuka (gentleman).

Inilah gentleman's agreement antara saya dengan bapak Najib. Akhirnya Anwar bersetuju dalam isu bapak Najib tidak turunkan tandatangan karena Anwar mempercayai cakap saya.

Malangnya, selepas keputusan Pilihanraya, Anwar mungkir janji dan tidak komited kepada perjanjian itu sendiri. Itu sebab saya marah kepada Anwar dan kawan-kawan Anwar di Jakarta turut marah kepadanya kerana Anwar mungkir janji dan tidak komited. Asean Wall Street Journal menghub ungi saya bertanya apakah benar Anwar tidak komted. Saya beritahu mereka ya, benar Anwar memang tidak komited.

Saya tidak akan hubungi Anwar, biar dia tahu kami(Yusril, Fatmi dan teman-teman yang lain) marah kepadanya.

ISU PENIPUAN PILIHANRAYA

MO: Apa alasan Anwar tidak mahu menerima kekalahannya, mungkir janji dan tidak komited?

JK: Anwar menuduh berlaku penipuan, antaranya soal dakwat kekal. Jadi saya marah Anwar, saya kata kamu bilang dakwat itu tidak kekal, itu kamu lihat di jari kamu masih ada bekas dakwat kekal belum hilang (sambil bapak Jusuf Kalla memegang jari Anwar yang masih ada bekas dakwat).

Kemudian Anwar bangkitkan pengundi Bangladesh. Saya bilang sama Anwar, tak kan orang Malaysia tidak boleh membezakan percakapan, bahasa, budaya dan gaya orang Bangladesh. Tidak mungkin berpuluh ribu orang Bangladesh boleh dibawa masuk ke Malaysia dan menjadi pengundi. Ini tidak masuk akal.
Tapi, Anwar tetap tidak mahu menerima keputusan dan dia tetap dengan egonya.

MO: Anwar kata dia menang kerana undi popular dia lebih banyak daripada bapak Najib?

JK: Saya beritahu Anwar, kamu berada di Malaysia bukannya di Indonesia. Kalau kamu (Anwar) bertanding di Indonesia kamu sudah jadi Presiden Indonesia. Tapi di Malaysia sistemnya lain, kemenangannya dikira melalui sistem undi electoral, yang mana partai yang menang akan membentuk kerajaan dan melantik Perdana Menteri.

Malangnya Anwar ini ego, imaginasinya sangat melampau-lampau, dia tetap mahu jadi Perdana Menteri. Saya bilang kepada Anwar, "Kamu sudah gila?" mana mungkin kamu (Anwar) menjadi Perdana Menteri sedangkan kamu hanya menang 89 kerusi parlimen walhal bapak Najib menang 133. Tolong beri saya jawapan atas dasar apa kamu boleh jadi Perdana Menteri kerana kamu sendiri tahu kamu hanya menang 89 walhal bapak Najib menang 133.

Kami bertengkar dan akhirnya Anwar berfikir juga. Kemudian, kami juga berbicara tentang masa depannya dan masa depan Nurul Izzah. Saya bercakap tentang Menteri Penuh, Anwar meminta masa berfikir tentang perkara itu.

Kesilapan Anwar ialah dia sudah dua kali mengumumkan mahu bersara jika tewas dalam Pilihanraya, malangnya Anwar tidak pernah komited kepada janji-janjinya.

HIMPUNAN BLACK OUT 505

MO: Anwar kini sedang mengadakan himpunan Black Out 505 di seluruh negara sebagai bantahan ke atas keputusan Pilihanraya Umum baru-baru ini. Bagaimana bapak melihat perkara ini?

JK: Pertama saya mahu beritahu bahawa saya mengetahui Anwar dibantu oleh beberapa pihak khususnya dari Turki, Washington, Filipina, dan mungkin juga di negara Thai dan China, itu kamu kena selidiki.  Pemberi dana yang besar itu dari sebuah syarikat besar di Filipina, dan sedikit-sedikit dari Turki untuk membantu aktiviti himpunan bantahan itu. Mereka tidak boleh menyembunyikan diri mereka kerana mereka adalah rakan-rakan bisnes yang kita ketahui siapa mereka.

Isunya untuk apa membuat himpunan tersebut jika ianya hanya memberi keuntungan kepada musuh-musuh Islam dan orang Melayu. Saya sendiri bertanya kepada Anwar, apakah kamu boleh mengontrol (mengawal) parti DAP? Anwar terdiam dan Anwar tidak dapat memberi jawapan dengan jelas, ternyata Anwar punya masalah dan kepayahan untuk mengawal ahli-ahli parlimen dari parti lain.

Makanya, saya sendiri berfikiran tindakan Anwar mengadakan himpunan Black Out 505 itu hanya sia-sia sahaja, melainkan hanya menguntungkan sebelah pihak sahaja iaitu musuh-musuh Islam.

PERTEMUAN SUSILO & ELEMEN WASHINGTON

JK: Baru-baru ini Presiden Susilo menelefon saya bertanyakan mengenai panggilan telefon dari "Polis Washington" supaya Presiden Susilo menerima permintaan Anwar untuk bertemu dengannya. Saya memberitahu Presiden Susilo supaya tidak tunduk kepada tekanan Washington dan tidak kena dengan peraturan kenegaraan untuk menerima permintaan Anwar kerana Anwar hanya pembangkang bukan Perdana Menteri. Ini bermakna, saya sangat yakin, bahawa ada elemen Washington dalam urusan campurtangan kuasa luar dalam politik negara Malaysia. Anda perlu terus menyiasat perkara ini.
 
ISU PENCEROBOHAN LAHAD DATU


JK: Dalam kes pencerobohan Lahad Datu, saya juga tahu bahawa ada campurtangan dari orang-orang tertentu di Filipina, kawan-kawan Anwar seperti Joseph Estrada dan sebuah syarikat besar di Filipina memberi sokongan kewangan dalam kes pencerobohan di Lahad Datu.


Tujuan mereka satu sahaja iaitu untuk melemahkan kerajaan Malaysia, di mana mereka yang menceroboh itu mahu menunjukkan kepada dunia luar bahawa kerajaan Malaysia lemah dan gagal menangani isu tersebut.


MO: Saya ucap terimakasih kepada bapak atas kesudian bapak menerima kehadiran saya dan seterusnya berbicara tentang isu penting ini. Saya sangat hargai dan saya berharap rakyat Malaysia boleh melihat peranan bapak yang mulia ini khususnya kedua-duanya adalah sahabat baik bapak.

JK: Terima kasih.

 
Jakarta, Indonesia, 
1 Jun 2013

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Sumbangsaran Untuk PADAT & Galeri Bangi Bandar Ilmu

Posted: 25 Jun 2013 04:37 PM PDT

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


The Penang State Government Urges The Education Ministry Not To Risk Our Children’s Health But To Automatically Close Down All Schools When The Air Pollution Index(API) Exceeds 150.(en/cn)

Posted: 25 Jun 2013 01:12 AM PDT

Press Statement by Penang Chief Minister Lim Guan Eng In Komtar, George Town On 25 June 2013.

The Penang state government urges the Education Ministry not to risk our children's health but to automatically close down all schools when the API exceeds 150. The current guidelines of automatic closure of schools where the API is more than 300 and that schools must remain open if the API is below 250, is not practical and just too low.

If even adults feel like falling sick with sore eyes and throats from prolonged exposure when the API exceeds 150, what more young children? The Penang state government feels that public health and safety cannot be compromised and to wait until the API exceeds more than 300 before there is school closure, is just irresponsible.

The Education Ministry must realise that there is every likelihood that when the API exceeds 150 or 300, it can go even higher just like in Muar which hit a high of 746. Further whilst the API readings are now updated hourly not all areas in Malaysia have API readings such as Balik Pulau, Jawi, Bukit Mertajam, Kepala Batas or George Town, Tanjung Bungah and Batu Ferringhi Why risk our children's health?

Further, the Department of Environment must also explain the disconnect between API readings and visual visibility. Many question the low API readings when there is such low visibility. In the meantime, Penangites can only hope that the wind conditions will spare Penang from the worsening haze.

There must be proper guidance and guidelines with a system that promotes clarity and certainty both for parents and teachers. As the haze is a recurring affair, an announcement of ‘until further notice’ is no longer acceptable when it affects our children’s education.

This morning Penang State Secretary Dato Farizan Bin Darus chaired a full haze preparatory meeting and outlined a series of measures to be implemented in the event there is a similar emergency situation. Dato Farizan remains hopeful that the wind direction will save Penang from a more severe haze situation which is slightly unhealthy at below 130.

—-Mandarin Version —-

槟州首席部长林冠英于2013年6月25日在乔治市发表声明:

槟州政府促请教育部不要让我们的孩子冒健康的危险,而是在空气污染指数达150时所有学校应自动停课。

槟州政府促请教育部不要让我们的孩子冒着健康的危险,而是在空气污染指数达150时所有学校应自动停课。目前当局推行在空气污染指数超出300时自动停课,在250以下时还需开课,是不实际及标准太低。

当空气污染指数超过150时,连大人在长时间接触烟霾的情况下,都感觉像要生病,眼睛喉咙肿痛,小孩不是更难受?槟州政府认为公共健康和安全不能妥协,要等到空气污染指数到了300才停课是不负责任的。

教育部必须知道,当空气污染指数超出150或300时,它很有可能像麻坡那样突然间上升到746点。目前每个小时更新的空气污染指数测量点并没有涵盖全马,例如浮罗山背、爪夷、大山脚、甲抛峇底或乔治市、丹绒武雅、峇都丁宜都没有测量点,为什么要我们孩子冒着健康的危险?

再说,环境局必须解释为何空气污染指数与能见度不一致。很多人都问为什么能见度如何低时,为了空气污染指数还是很低?同时,槟城人民只能希望风向能让烟霾不再继续恶化。

教育局必须发出正当的指示及指南,清楚地告诉家长及老师应该怎么做。随着烟霾不断复发,一句"直至另行通知"实在无法被接受,它会影响孩子的教育。

今早槟城州秘书拿督法立占主持了应对烟霾准备会议,并列出了一系列在烟霾危机时刻所需采取的措施。拿督法立占也希望风向能让槟州烟霾不再进一步恶化,目前的空气污染指数是已进入不健康水平130。

林冠英

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Selangor Desak Sekolah Tutup Jika Jerebu Cecah IPU 150

Posted: 25 Jun 2013 01:00 AM PDT

SHAH ALAM 25 JUN : Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong mempersoalkan arahan Kementerian Pelajaran yang hanya membenarkan sekolah ditutup sekiranya Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 300, iaitu paras merbahaya.

Elizabeth berkata adalah lebih munasabah jika sekolah dibenarkan tutup jika masalah jerebu melebihi paras 150 IPU iaitu pada tahap tidak sihat.

"Saya rasa tahap bacaan IPU 300 itu terlalu lambat, lebih baik jika bacaan mencecah 150 terus tutup sekolah kerana kita mesti faham paru-paru kanak-kanak tidak tahan seperti orang dewasa.

"Ini cadangan saya, mereka perlu lihat semula lebih baik tutup sekolah dan diganti persekolahan itu pada hari minggu daripada menjejaskan kesihatan pelajar," katanya.

Beliau ditemui ketika mengedarkan topeng muka kepada penduduk Bukit Lanjan di pasar pagi Desa Jaya di Petaling Jaya pagi ini.

Semalam, Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) memaklumkan Kementerian Pelajaran mengeluarkan arahan berdasarkan Pelan Tindakan Jerebu Kebangsaan supaya menutup sekolah sekiranya IPU berada ditahap  melebihi 300.

Mengulas lanjut, beliau berkata Kerajaan Persekutuan wajar mengkaji semula Prosedur Operasi Standard (SOP) itu kerana ia akan memberi kesan kesihatan kepada pelajar.

Elizabeth berkata arahan kementerian tidak konsisten dengan tindakannya semalam di mana sekolah-sekolah di Kuala Lumpur dan Selangor ditutup apabila paras IPU berada di bawah 200.

"Tindakan Kementerian untuk membuka semula sekolah-sekolah di negeri Selangor dan Kuala Lumpur adalah tidak wajar. Semalam keadaan di kebanyakkan tempat dibawah IPU 200 ditutup. Tetapi hari ini bacaan IPU melebihi 200, sekolah dibuka.

"Perkara ini sudah tentu akan merisaukan ibu bapa dan guru," katanya ketika ditemui di program pemberian topeng muka kepada orang ramai di Bukit Lanjan.

Pada pagi ini, kualiti udara di Pelabuhan Klang, Selangor kini dikategorikan sebagai bahaya apabila bacaan IPU mencatatkan 495 setakat 8 pagi.

Portal Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar melaporkan empat kawasan di Selangor iaitu Petaling Jaya, Banting, Shah Alam dan Kuala Selangor mencatat IPU sangat tidak sihat dengan bacaan lebih 200.

Elizabeth turut memaklumkan Kerajaan Negeri sudah mengedarkan sebanyak 250,000 topeng muka kepada penduduk Selangor termasuk ke sekolah-sekolah kerana mendapat permintaan yang tinggi.

Sumber: Selangorku

Pakatan Bawa Usul Tergempar di Parlimen Esok

Posted: 24 Jun 2013 10:00 PM PDT

KUALA LUMPUR 25 JUN: Pakatan Rakyat bakal membawa satu usul tergempar mengenai jerebu dalam sidang Parlimen esok, kata Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

Ahli Parlimen Bagan itu berkata, perkara tersebut antara isu terawal yang akan dibawakan Pakatan pada sidang kali ini.

"Isu jerebu ini penting untuk dibincangkan dan diberi perhatian khusus.

"Kita harap ada satu tindakan yang dapat diambil bagi mengurangkan kesan jerebu, di samping memikirkan bagaimana krisis jerebu dapat dihindari daripada berulang lagi," katanya dipetik Sinar Harian.

Beliau berkata, usul tergempar itu akan dibawa oleh Ahli Parlimen Kulai, Teo Ni Ching.

"Kami harap usul ini akan diterima Speaker dan dapat dibincangkan bersama supaya rakyat tahu apakah langkah yang dapat mengurangkan masalah ini," katanya.Sumber: KeadilanDaily

MP Calls for Durable Solution to Haze Problem

Posted: 24 Jun 2013 09:30 PM PDT

PETALING JAYA (June 25): Klang MP Charles Santiago has called on Asean countries to come up with more durable solution to the yearly haze problem and put pressure on Indonesia to ratify the Asean Agreement on Trans-boundary Haze Pollution.
 
"Asean nations, Malaysia included, do not keep up enough pressure to lobby Indonesia to ink the agreement.
 
"Without Indonesia signing the agreement, there is no point in having the yearly meeting. It's time that Indonesia shoulders the legal obligation," the DAP lawmaker said in a statement today.
 
The Asean Agreement on Trans-boundary Haze Pollution is an environmental agreement to reduce haze pollution in Southeast Asia and came in force in 2003. All Asean countries except Indonesia have ratified the agreement.
 
Charles also said Malaysia need not to leave it to Indonesia alone to monitor, regulate or prosecute errant companies. 
 
"Malaysia can keep a close watch on Malaysian companies in Sumatra and charge those that flout laws for these companies have committed nothing less than a crime against humanity," he said.
 
The Klang MP also hashed out at the government for alleged lack of initiative at educating the public on the dangers of the haze. 
 
"We see most Malaysians walking around with surgical masks that would not help to keep off the tiny particles. It is the responsibility of the government to educate the people to wear N95 masks as well as cap the price to make it affordable," he said.
 
The Health Ministry, he added, should have also started distributing masks to ensure that the poor had access to them as well.
 
Source: fz.com

Pelabuhan Klang dan Seri Manjung Catat IPU Bahaya Pagi Ini

Posted: 24 Jun 2013 09:00 PM PDT

Kualiti udara di Pelabuhan Klang, Selangor dan Seri Manjung, Perak kini dikategori paras bahaya apabila Indeks Pencemaran Udara (IPU) masing-masing mencatatkan 495 dan 308, setakat 8 pagi hari ini.

Portal Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar melaporkan empat kawasan di Selangor iaitu Petaling Jaya, Banting, Shah Alam dan Kuala Selangor mencatat IPU sangat tidak sihat dengan bacaan lebih 200.

Sementara itu, Muar yang diisytihar kawasan darurat jerebu pada Ahad lepas menunjukkan perkembangan positif apabila mengekalkan IPU pada paras tidak sihat dengan bacaan 163, berbanding 507 yang dicatat Ahad lepas.

Setakat 8 pagi ini 17 kawasan mencatat IPU tidak sihat, 24 sederhana dan dua kawasan iaitu di Tawau dan Sandakan, Sabah adalah baik.

Kawasan yang berada pada tahap tidak sihat ialah Jalan Tasek, Ipoh (142); SK Jalan Pegoh, Ipoh (186); Kampung Air Putih, Taiping (146); Tanjung Malim (176) di Perak; USM (121), Perai (120), Seberang Jaya (132) di Pulau Pinang; Batu Muda (200), Cheras (186) di Kuala Lumpur dan Putrajaya (197).

Tempat lain ialah Nilai (176), Seremban (161) dan Port Dickson (167) di Negeri Sembilan; Bukit Rambai (159) dan Bandaraya Melaka (134) di Melaka, Kemaman, Terengganu (121) dan Jerantut, Pahang (136).

Bacaan IPU antara 0 dan 50 dikategorikan baik, 51 hingga 100 (sederhana), 101 ke 200 (tidak sihat), 201 hingga 300 (sangat tidak sihat) dan 300 ke atas sebagai bahaya. - Bernama, 25 Jun, 2013.


Sumber: TheMalaysianInsider

Jerebu: Kerajaan Selangor Edar Topeng Muka Kepada Orang Ramai

Posted: 23 Jun 2013 03:00 AM PDT

SHAH ALAM, 23 JUN: Kerajaan Selangor akan mengedarkan topeng muka kepada orang ramai berikutan keadaan jerebu yang semakin teruk di Selangor kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Exco Kesihatan Dr Daroyah Alwi sudah diarahkan untuk mengedarkan topeng-topeng tersebut sebagai langkah keselamatan selepas berikutan  Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya berada pada paras tidak sihat.

"Hadkan aktiviti luar rumah dan lebihkan minum air bagi mengelak  kesan akibat pendedahan secara berterusan kepada jerebu seperti sukar bernafas, mata pedih dan berair, kegatalan pada kulit dan tekak serta sesak nafas.

"Sentiasa memakai topeng muka ketika berada di luar atau tempat terbuka," kata Abdul Khalid di dalam satu kenyataan media di sini.

Kementerian Kesihatan hari ini mengumumkan semua sekolah di Selangor ditutup pada hari Isnin dan Kerajaan Negeri akan mencadangkan agar sekolah hanya dibuka sehingga IPU bertambah baik dan selamat kepada pelajar.

Abdul Khalid turut menyatakan kesediaan Kerajaan Negeri untuk bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan dan agensi berkaitan bagi memastikan kesihatan rakyat terpelihara.

Sementara itu, Exco Alam Sekitar, Elizabeth Wong ketika ditemui TVSelangor memberitahu, Kerajaan Negeri akan mengedarkan 60,000 topeng muka bermula awal minggu ini dan kemungkinan akan ditambah berdasarkan keadaan semasa.

Topeng muka tersebut akan diedarkan di sekolah, tempat awam seperti plaza tol, laluan motorsikal dan lain-lain.

Topeng muka juga akan diagihkan kepada ketua-ketua kampung, Ahli Majlis dan wakil rakyat untuk diedarkan kepada penduduk di kawasan masing-masing khususnya kanak-kanak dan warga emas.

Menurut Elizabeth lagi, bacaan IPU di Selangor sehingga jam 11.00 pagi tadi sudah menjangkau lebih 100 dan dijangka terus meningkat disebabkan pembakaran terbuka di Sumatera, Indonesia.

"Kalau kita lihat indikasi tapak-tapak hotspot di Pulau Sumatera Indonesia dan juga arah angin sedang bertiup, saya tidak jangka keadaan jerebu khasnya di Pantai Barat Semenanjung Malaysia boleh bertambah baik pada masa terdekat ini.

"Jadi lebih baik kalau penduduk-penduduk di Selangor bersiap sedia menghadapi keadaan jerebu yang boleh dikatakan lebih teruk dari tahun-tahun sebelum ini," kata Elizabeth lagi.

Elizabeth turut mengulangi pendirian Kerajaan Negeri yang sama sekali tidak akan bertolenrasi terhadap mana-mana pihak yang membuat pembakaran terbuka.

"Kerajaan Negeri mengamalkan sifar tolenrasi terhadap mana-mana pihak yang membuat pembakaran terbuka, kita boleh rampas tanah dan Jabatan Alam Sekitar (JAS) akan failkan kes di mahkamah."


Sumber: Selangorku

SERVANTHOOD

SERVANTHOOD


曼绒县空气污染指数突破危险水平,倪可汉望政府可跟印尼达成永久解决方案

Posted: 24 Jun 2013 09:38 PM PDT

自从曼绒县的空气污染指数突破106点,成为霹雳州第一个不健康的地区后,空气污染指数直线上升。截止至今早十点,空气污染指数达到令人担忧的330点,和巴生港口489点成为全国唯有两个突破危险水平(300点)的地区。

曼绒县木威区国会议员拿督倪可汉今日发表文告说,马来西亚人深受烟霾困扰的问题是可预测到的常年活动,每年的6月至9月份是大马人受苦的'季节',偏偏这问题发生了20多年始终没有一个解决方案。他希望马来西亚政府正视烟霾问题的严重性,跟印尼政府一起寻求永久解决方案。

也是实兆远州议员的倪可汉在文告中也强调烟霾所带来的破坏,使到各行各业受到广泛的影响,带来经济上的损失。他举例,烟霾使到航班延迟出发、游客延迟行程、餐馆食客减少、私人界减少工作量、长期的烟霾会损坏种植业等。倪氏希望今年会是最后一年马来西亚人面临这老问题,在明天(星期三)天然资源与环境部长拿督巴拉尼威到访印尼跟该国环境部长商谈时,有个双赢的永久解决方案。

倪可汉也希望环境局可改善效率,即时上传每小时的空气污染指数,好让民众可以接受第一手资讯。他指出,虽然环境局网站将会更新每小时的空气污染指数,但根据他亲身体验,环境局实际上是延迟了一小时才发布上个小时的指数。另外,他呼吁民众尽量保持在室内,若是必须要出门尽量戴口罩,在这非常时期要勤喝水和吃蔬果,以保持身体健康。

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on HAZE: Palanivel to ask Indo Environment Minister “Why Indo did not institute the US$225 billion civil suit against Asia Pulp & Paper and APRIL in 2007?” by Guna

Posted: 25 Jun 2013 06:36 AM PDT

That useless MIC minister Palanivel will be meeting his counterpart of Indonesia to discuss how to solve the haze problems. It is simple. No need a genius to think of a solution. Just impose heavy penalty on own the plantation that is on fire. The you will see those culprits will toe the line otherwise it will be melepas batuk ditangga saaja.

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


华小换桌椅中央不批款 黄汉伟:或争取州制度化拨款中更新

Posted: 25 Jun 2013 09:09 AM PDT

As reported in Kwongwah

移交桌子给中华A校 

华小换桌椅中央不批款 黄汉伟:或争取州制度化拨款中更新

二零一三年六月二十五日 晚上十时四十五分

(槟城25日讯)亚依淡区州议员黄汉伟说,州内很多华小通过正常管道向教育局申请更换桌椅都没有获得批准。对此,他将会在槟州华教事务理事会提出,是否要在州政府的制度化拨款中允许华校用来购买桌椅。

华教事务会中提出

也是槟州华教事务理事会成员的黄汉伟说,他曾被槟威董联会告知,华校是可以向教育部申请购买新桌椅的,不过在过去5年来,他却接到很多学校的购买新桌椅申请,理由是校方向教育局申请桌椅并没有获得批准。

他说,虽然民联执政槟州后,落实了给华校制度化拨款的制度,不过有关拨款却有不成文的规定,即是拨款只能运用在基本建设方面,并不包括购买桌椅,原因是桌椅 可以向教育局申请。因此,很多学校被逼向州议员申请选区拨款来弥补这个缺陷。一些学校则是在遇到桌椅损坏到不能再使用后,则由董事部或家教协会来购买。

他是于今日中午移交78张桌子给中华A校的仪式上这么表示。有关桌子是应校长周保杉要求,通过选区拨款拨出1万令吉购买,主要是给六年级学生使用。

他说,除了拨款给中华A校购买桌子,今年2月他也拨出1万令吉给公民一校更新桌椅。

他说,在了解到实际情况华校很难通过教育局申请到新桌椅的问题后,他将会把这个问题在华教事务理事会中提出求证,并寻求方案。

Nurul Izzah Anwar

Nurul Izzah Anwar


Soalan-soalan Parlimen Penggal ke 13 Mesyuarat Pertama

Posted: 24 Jun 2013 09:30 PM PDT

SOALAN LISAN

1. Puan Nurul Izzah binti Anwar [Lembah Pantai] minta Perdana Menteri menyatakan wkesediaan meminda Seksyen 2A, Akta Rahsia Rasmi Pindaan 1986 yang memberi kuasa kepada Menteri untuk menambah, membuang atau meminda sebarang peruntukan dalam Jadual yang memberikan Menteri kuasa penuh untuk merahsiakan mana-mana dokumen dengan makluman Warta Kerajaan.

2. Puan Nurul Izzah binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Kewangan menyatakan bagaimanakah unjuran defisit fiskal 4% dapat dicapai bagi belanjawan 2013 apabila terdapat pengumuman-pengumuman perbelanjaan yang tidak di rekod belanjawan seperti BR1M 3.0 yang dianggarkan mencecah RM7.2 billion dan juga projek MRT yang sehingga sekarang kosnya masih tiada persetujuan?

3. Puan Nurul Izzah binti Anwar [Lembah Pantai] minta MENTERI PENGANGKUTAN menyatakan:
(a) tarikh sebenar pembukaan KLIA2 dan nama kontraktor yang mengakibatkan kelewatan;
(b) kesan kelewatan ini terhadap keuntungan MAHB serta jumlah keseluruhan sebenar pembinaan KLIA2;
(c) bila audit bebas akan mula dijalankan ke atas keseluruhan projek KLIA2.

4. Puan Nurul Izzah binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Wilayah Persekutuan menyatakan bilangan terkini peserta Skim Pembiayaan Khas bagi membeli unit PPR-MTEN dan PA-DBKL dan bilangan mereka yang gagal membayar pinjaman tersebut. Nyatakan juga jumlah tawaran yang ditolak dan sebab yang diberi.

5. Puan Nurul Izzah binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Pengangkutan menyatakan:
(a) status projek Air Traffic Modernization Program (ATMOP) untuk meningkatkan tahap perkhidmatan kawalan trafik udara KLIA2 dan ruang udara sekitar;
(b) nilai keseluruhan projek, senarai syarikat yang membida dan rasional syarikat ENAV S.p.A. dipilih.

6. Puan Nurul Izzah binti Anwar [Lembah Pantai] minta MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI menyatakan rasional pihak Kementerian bersetuju dengan klausa 'investor to state dispute settlement' (ISDS) di bawah ‘Trans Pacific Partnership Agreement’ (TPPA) yang membenarkan pelabur asing mencabar sebarang keputusan kerajaan jika keputusan tersebut memberi kesan terhadap pelaburan atau keuntungan mereka.

7. Puan Nurul Izzah binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Wilayah Persekutuan menyatakan
(a) langkah-langkah terperinci yang akan diambil Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk mengatasi masalah banjir, banjir lumpur dan tanah runtuh seperti di Bukit Gasing.
(b) kesediaan DBKL mewujudkan tabung gantirugi banjir bagi meringankan beban rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah.

8. Puan Nurul Izzah binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Wilayah Persekutuan menyatakan
(a) prosedur yang digunapakai dalam menempatkan semula penduduk Flat 4 Tingkat PKNS Kg Kerinchi yang telah diambilalih tanah mereka untuk kepentingan pemaju swasta;
(b) mekanisme tuntas untuk menghentikan penyalahgunaan akta-akta seperti Akta Pengambilalihan Tanah untuk kepentingan pemaju swasta daripada berterusan

9. Puan Nurul Izzah binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Pelajaran dan Pengajian Tinggi menyatakan:
(a) rasional penghapusan jaminan kerja bagi graduan perguruan lulusan Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) dan Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA);
(b) perancangan jangka panjang untuk graduan ini sekiranya tidak ditempatkan di mana-mana sekolah

10. Puan Nurul Izzah binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Komunikasi dan Multimedia:
(a) menyatakan bilangan terkini 'cyberhackers' atau penggodam ditaja kerajaan yang terlibat dan jumlah peruntukkan bagi mereka
(b) memberi hujah kukuh bagi menangkis dakwaan bahawa Kerajaan Persekutuan memperuntukkan dana awam untuk kegiatan 'cyberhackers' menentang pihak pembangkang

SOALAN BERTULIS

11.Puan Nurul Izzah binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Kewangan menyatakan:
(a) jumlah simpanan terkini Kumpulan Wang Amanah Nasional (KWAN) yang bertujuan untuk pelaburan pembangunan masa hadapan negara dan jumlah yang telah digunakan sejak tahun 1990;
(b) jumlah atau peratusan hasil minyak dan gas yang diketepikan setiap tahun bagi KWAN

12. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Perdana Menteri menyatakan :
(a) rancangan pembangunan bagi kawasan Parlimen Lembah Pantai pada tahun 2013 hingga 2020. Nyatakan mengikut projek yang sudah disiapkan antara 2008 hingga 2013
(b) butiran terperinci dana Kerajaan Persekutuan yang telah digunakan untuk projek pembangunan kawasan Parlimen Lembah Pantai dari 2008 hingga 2012

13. Puan Nurul Izzah binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Dalam Negeri menyatakan secara terperinci nisbah anggota polis kepada penduduk Malaysia secara keseluruhan dan kawasan parlimen serta pengagihan anggota mengikut Jabatan.

14. Puan Nurul Izzah Binti Anwar [Lembah Pantai] minta Menteri Pelajaran menyatakan apakah langkah-langkah yang diambil dan hasilnya untuk menangani isu kualiti pelajar yang merosot dan pendidik yang tidak berwibawa, seperti didapati dalam kajian TALIS (2008), TIMSS (2011) dan UNESCO (2012)

15. Puan Nurul Izzah binti Anwar [Lembah Pantai] mohon Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan menyatakan:
(a) sebab kenapa Akta Persaingan 2010 tidak termasuk aktiviti kerajaan memandangkan Syarikat-Berkaitan Kerajaan (GLC) dan perkhidmatan yang diswastakan memainkan peranan besar dalam ekonomi negara;
(b) adakah kerajaan sedia meminda Perkara ke-3 bagi memecahkan monopoli seperti BERNAS,meningkatkan persaingan pasaran agar mengurangkan kos sara hidup rakyat.

Khalid Samad

Khalid Samad


Waspada Usaha Pecahkan PR

Posted: 24 Jun 2013 11:31 PM PDT

BN menyedari bahawa parti politik 'pembangkang' yang bersendirian tidak akan mampu mencabar kedudukan mereka sebagai pemerintah Negara Malaysia. Ini adalah di antara sebab mengapa mereka telah berjaya memerintah Malaysia sekian lama dan menikmati majoriti 2/3 di Parlimen sepanjang masa mereka memerintah. Sepanjang masa, hinggalah pada Mac 2008!

PAS juga menyedari bahawa secara bersendirian, PAS tidak mampu menjejas kedudukan BN di peringkat Pusat. Maka itulah sebabnya mengapa sejak dari dahulu lagi, PAS telah berusaha mengadakan kerjasama di antara parti pembangkang. Kerjasama ini pada asalnya bertujuan mengelak berlakunya 3 penjuru sahaja tetapi mutakhir ini mempunyai matlamat yang lebih menyeluruh. Ia bertujuan untuk membuktikan bahawa satu gabungan parti politik boleh diwujudkan yang mampu membentuk kerajaan bersama dan dengan itu menjadi pilihan bagi rakyat Malaysia untuk memerintah Malaysia.

Kejayaan PAS di beberapa Negeri sebelum ini seperti di Kelantan, sejak 1990 (melalui kerjasama dengan S46) dan Terengganu pada 1999 (melalui kerjasama bersama BA), merunsingkan BN di Negeri berkenaan. Tetapi, kejayaan ini dengan sendirinya tidak menjejas BN di peringkat Pusat. Ini adalah kerana kejayaan tersebut adalah terhad kepada negeri tertentu dan tidak akan mampu mencabar kedudukan BN sebagai kerajaan di peringkat Pusat. Kejayaan di negeri berkenaan pula hanya mampu menzahirkan kejayaan PAS dan bukan kewujudan satu gabungan yang mampu mengambil-alih kedudukan BN di seluruh Negara dan menjadi kerajaan di peringkat Pusat.

Maka dengan itu, kejayaan PAS bersama PKR dan DAP, pada 2008, merupakan satu kejayaan 'lonjakan' baru bagi politik tanah air. Kejayaan ini menghasilkan Pakatan Rakyat (PR) dan gabungan parti 'pembangkang' ini jelas mampu menjejas kedudukan BN di setiap negeri dan juga di Pusat! Ianya merupakan mimpi ngeri BN yang telah menjadi kenyataan! Buat kali pertama di dalam sejarah, satu gabungan parti politik yang berbilang kaum dan agama serta fahaman dapat dihasilkan yang bertindak bukan sekadar untuk hadapi BN dalam pilihan raya, tetapi jauh lebih dari itu; gabungan ini berusaha membuktikan kemampuan mereka memerintah bersama sebagai satu kerajaan gabungan baru dalam arena politik Malaysia!

Kejayaan demi kejayaan, sejak 1990, walaupun secara berperingkat, adalah bukti kukuh bahawa pendedkatan terbuka dan 'inklusif', adalah pendekatan yang tepat dan berkesan bagi PAS. Pendekatan 'inklusif' ini bermakna pendekatan yang ingin melibatkan semua pihak yang inginkan perubahan dalam satu gagasan dan pakatan yang padu. Pendekatan ini merupakan ijtihad politik yang mengambil kira keharusan dari sudut syariyyah yang diadunkan dengan kefahaman realiti politik semasa yang tepat. Natijah yang dicapai adalah bukti akan ketepatan ijtihad tersebut.

Menyedari bahaya dan potensi yang ada pada PR, pihak BN pada 2008 telah bertindak dengan pantas untuk menggagalkannya. Sepertimana yang telah diketahui umum; di Selangor, Kedah dan Perak tawaran dibuat kepada pimpinan PAS untuk berkerjasama dengan BN di mana jawatan MB akan diserahkan PAS! Maka pada ketika itu soal kepentingan Melayu dan Islam serta bahaya Cina dan bukan Islam laungkan untuk mendapat persetujuan pimpinan PAS! SEcara tiba-tiba BN menjadikan diri mereka sebagai pembela Melayu dan Islam!

Sepertimana kita semua tahu juga, usaha untuk menggagalkan pembentukan PR pada saat awal-awal kelahirannya telah berjaya digagalkan dan dengan kegagalan itu, maka PR dibentuk dan mula berfungsi sebagai kerajaan gabungan secara praktiknya di beberapa negeri.

Walaupun gagal pada ketika itu, usaha terus dilakukan untuk memecah-belahkan Pakatan Rakyat supaya BN akan kembali menjadi satu-satunya gabungan parti politik yang mampu kekal bersatu dan memerintah bersama. Ini merupakan matlamat sebenar di sebalik tawaran kerjasama, iaitu tiada gabungan atau pakatan yang seperti BN akan dapat diwujudkan atau dipertahankan. Soal penyatuan sesama Islam dan Melayu hanya sekadar ungkapan di bibir sahaja kerana sambil ianya diungkap, Melayu dan Islam Kelantan terus ditindas.

Usaha untuk menggagalkan pembentukan dan penerusan pakatan dan gabungan ini dibantu oleh pimpinan tertentu di dalam PAS ketika itu dan ia mengambil bentuk:
1. Melaga-lagakan PAS dengan DAP pada awalnya supaya pakatan itu sentiasa dalam keadaan bertelagah (sekarang lebih kerap dengan PKR atas sebab pertindihan kerusi)
2. dan melabelkan golongan yang kuat mempertahankan PR dalam PAS sebagai golongan 'parasit', 'anwarinas', 'erdogan' dan sebagainya.

Pimpinan PAS yang mempertahankan pendekatan PR, atas sebab ketepatan ijtihad pimpinan yang terbukti seperti disebut di atas, menjadi sasaran utama kempen melabel ini. Mereka digelar 'parasit' oleh Hassan Ali dan 'Anwarinas' oleh Zul Noordin dan yang seangkatan dengannya. Sering juga mereka dituduh "lebih PKR dari PAS" dan diingatkan bahawa "PR hanya Tahalluf Siyasi, bukan kita wala' kepada PR" seolah perkara itu tidak difahami mereka.

Sebenarnya, pendirian mempertahankan PR dan mengukuhkan PR adalah berdasarkan keputusan muktamar tahunan PAS yang tahun demi tahun, sejak 2008, memutuskan supaya PAS perlu mengukuhkan PR. Bagaimana tindakan mempertahankan PR dan menentukan ianya tidak digagalkan oleh golongan yang 'gopoh' atau 'musta'jilun' serta berkepentingan dapat dikatakan membelakangkan parti dan mementingkan PR lebih dari PAS? Sedangkan usaha mempertahankan PR adalah keputusan PAS!

Saya melihat ramai yang terpengaruh dengan tuduhan sedemikian sekarang ini adalah terdiri dari golongan muda yang bersemengat tinggi tetapi tidak mengetahui sejarah sebenar serta realiti politik Negara. Mereka diisi dengan semangat dan kefahaman bahawa PAS boleh bersendirian kerana sudah kuat berdasarkan kedudukan sekarang tanpa mereka memahami bagaimana PAS telah sampai ke kedudukan yang dianggap 'kuat' ini.

Pada hakikatnya, yang ingin sangat PAS bersendirian adalah UMNO/BN. Itulah sebabnya mengapa Hassan Ali dan Zul Noordin memperkenalkan istilah parasit dan anwarinas itu. Tidak mustahil ianya strategi yang dipilih oleh pihak risikan Negara dan Special Branch dalam usaha mereka untuk membela BN. Berdasarkan kajian teliti yang dilakukan mereka, golongan muda yang bersemangat ini boleh diguna-pakai untuk mengembalikan PAS kepada kedudukan asalnya, iaitu bersendirian dan tidak berpengaruh secara menyeluruh. Tidakkah pelik apabila istilah itu diulangi oleh golongan muda dalam PAS? Tidakkah mereka sedar betapa mereka dipermainkan oleh UMNO dan agen-agennya?

Kejayaan yang dicapai oleh PR Selangor adalah bukti bagaimana sekiranya semangat PR dihayati dengan penuh keikhlasan oleh semua pihak, semua pihak akan mendapat keuntungan darinya. PAS adalah pihak yang paling untung hasil setiakawan yang tercapai melalui PR di Negeri Selangor. Dari 4 kerusi pada 1999, kosong kerusi pada 2004, 8 kerusi pada 2008 sekarang pada 2013 PAS mencapai kemenangan di 15 kerusi. Ini merupakan kejayaan yang membuktikan keberkesanan pendekatan tersebut. Diharapkan sangat bahawa PAS, sebagai parti Islam, mampu menunjukkan keikhlasan setiakawanan yang sama. Keberkesanan PR sebagai sebuah entiti dalam mengukuhkan kedudukan PAS serta parti komponen yang lain telah pun terbukti.

Saya menyeru kepada semua ahli dan penyokong PAS, khususnya golongan muda, untuk memahami keadaan dan realiti politik Negara dan menghargai usaha pimpinan sekarang dan dahulu yang telah menghasilkan Tahaluf Siyaasi yang sedia wujud pada hari ini. Merobohkan apa yang telah dibina memang senang; membinanya memerlukan faTaanah, kebijaksanaan, hikmah dan kematangan. Mencari punca untuk bergaduh amat senang dan ia boleh dilakukan oleh mana-mana samseng jalanan. Mencari asas untuk bersatu dan berdamai hanya mampu dilakukan manusia bijaksana.

Saya yakin kebanyakan dari ahli dan penyokong PAS memahami bahawa usaha untuk mencetuskan perbalahan di antara PAS dan rakannya dalam PR adalah perancangan yang dibawa UMNO/BN. Ianya tidak bertujuan memperkukuhkan kedudukan Melayu ataupun Islam, tetapi mengukuhkan kedudukan UMNO/BN sendiri.

Oleh itu, sempena pembukaan Penggal Pertama Parlimen Ketiga Belas oleh SPB YDP Agong pada hari ini; marilah kita bersama berazam untuk mengukuhkan lagi PR sepertimana yang telah dipersetujui bersama, demi masa depan rakyat dan negara.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Nuffnang