Selasa, 14 Jun 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Mengenangi 10 Tahun Surau Al-Hidayah

Posted: 14 Jun 2011 04:04 PM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Bersedia ke akhirat:: minimakan dosa

Posted: 14 Jun 2011 04:27 AM PDT

Tremors felt in KL after twin Sumatra earthquake

UPDATED @ 02:17:20 PM 14-06-2011
June 14, 2011
People wait outside an evacuated Selangor SUK building, which has now been given the all-clear by the fire department. — Picture by Teng Chang Khim
KUALA LUMPUR, June 14 — Residents in several parts of the city reported tremors following two earthquakes in northern Sumatra this morning. The first earthquake, with a magnitude of 5.5, struck at 8.08am Malaysian time and was at a depth of 78km and 6km north of Rantauprapat, according to meteorological agencies. The epicentre of the earthquake was 330km southwest of Klang.
The second earthquake was stronger at 5.6 magnitude and struck at 11.01am Malaysian time.
The tremors were felt in some high-rises and houses in the Bangsar and Damansara suburbs. Residents of Selangor, southern Perak and Malacca also reported tremors.
However, no tsunami alarm was issued.
The Sumatra temblor came a day after twin earthquakes struck Christchurch in New Zealand.

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Posted: 14 Jun 2011 06:33 PM PDT

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


BERSIH YANG KOTOR?

Posted: 14 Jun 2011 03:18 AM PDT

(Appa, itu malayu mau mikin demo mau ikut ar? Aiya Ah Cheng, kita belakang luluk sulah. Kita kasi biar itu malayu hantam sama malayu ma!)

Salam 2 all.

Himpunan haram "Bersih-2" yang dijadualkan pada 09 Julai nanti adalah satu perhimpunan dengan niat yang "Kotor-2". Konon cerita ianya dianjurkan oleh badan-badan NGO untuk menuntut pilihanraya umum yang bersih! Ianya sebenarnya Himpunan Bersih dengan niat kotor untuk sapu bersih negara ini daripada pemerintahan Islam-Melayu! Agenda jahat untuk menjatuhkan pemerintahan Melayu-Islam dengan cara haram - ala Dataran Tahrir!!

Adakah pilihanraya di negara ini tidak bersih? Kalau tidak bersih, masakan 5 negeri boleh tumbang, dan 2/3 majoriti Kerajaan hilang. Teman akui pilihanraya kita tidak sempurna, sebagaimana pilihanraya umum banyak negara lain, termasuk Amerika dan negara Eropah, tetapi nak kata tidak bersih adalah fitnah sama sekali. Memang boleh beberapa perkara diperbetulkan. Contohnya undi pos. Bukan menghapuskan undi pos, tetapi memperkemaskannya, saperti membenarkan wakil calon hadir semasa pengiraan dan Borang 14 undi pos ditandatangani oleh semua wakil calon dan masing-masing menyimpan salinan sehingga pengiraan undi sepenuhnya. Ini akan memastikan ketelusan dan transparensi.

Teman tengok pilihanraya mereka sendiri pun tak bersih. Cuba tengok pilihanraya PKR. Ahlinya sendiri mengadu berlakunya penipuan, putar belit, penafian hak, ujudnya pengundi hantu dan macam-macam lagi. Calon Timbalan Presiden komplen kena buang terus yop. Calon Timbalan Presiden Mustafa Kamil Ayob membuat aduan berkajang-kajang langsung tak dilayan. Calon Ketua AMK Badrulhisham mengemukakan memorandum bantahan berkati-kati namun dibakulsampahkan. Cerminkan diri sendiri dululah yop.

Tengok pilihanraya haram masjid-masjid yang mahu dibuat di Pulau Pinang. Perkenan Tuanku YDP Agong sebagai Ketua Agama Islam langsung tidak diperolehi. Suatu penderhakaan yang jelas. Dan paling teruk, daftar pengundi anak kariah masjid pun tidak ada!!! Habis siapa yang berhak mengundi. Kata barua biaDAP yang jahil muraqab, terpulang kepada Pengerusi Masjid dan AJK menentukan siapa boleh mengundi. Nak kata bodoh, pergi sekolah. Nak kata cerdik, cakap macam orang bodoh. Maknanya Pengerusi Masjid diberi ruang untuk manipulasi menentukan siapa boleh mengundi. Sudah pasti Pengerusi akan hanya benarkan mereka yang menyokongnya sahaja boleh mengundi. Anak kariah yang tak menyokong, pasti akan diketepikan. Maka akan berlaku kekecohan dan perpecahan dikalangan anak kariah. Dan yang pasti senyum khinzir ialah kaum kafir harbi juga! Tidak kah bodoh segelintir umat Islam yop?

Tetapi persoalan pokok sekarang ialah mengapa himpunan haram Bersih 2 dijalanraya mahu dibuat juga? Pertama mereka dakwa ini hak untuk berhimpun yang dijamin oleh Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan. Benar Artikel 10 membenarkan hak berhimpun, tetapi ada had batasannya. Bukan hak sembrono boleh dibuat ikut nafsu sendiri. Bukannya pihak polis tidak beri berhimpun. Tetapi pihak polis benarkan, malah mencadangkan himpunan dibuat di stadium. Samada stadium Merdeka, Stadium Bukit Jalil, malah Stadium Shah Alam pun boleh. Tetapi mereka menolak! Jadi persoalannya bukan hak berhimpun, tetapi niat jahat nak mencetuskan kekacauan dijalanan!!!

Kedua, mereka mendakwa tujuan himpunan haram itu adalah untuk menyerahkan memorandum kepada Tuanku YDP Agong. Teman dah periksa dengan pihak istana, setakat ini tidak ada langsung temujanji dibuat dengan pihak Istana untuk mengadakan pertemuan dan menyerahkan memorandum tersebut. Bermakna ini satu pembohongan dan putarbelit. Dan kalau setakat nak serah kepada Tuanku YDP Agong, sesudah mendapat perkenan Istana untuk mengadap, hantarlah wakil beberapa orang dan serahkan memorandum tersebut. Mengapa perlu nak buat himpunan haram ditengah bandaraya Kuala Lumpur?

Kalau sekadar nak tunjukkan rakyat menyokong, buat sahaja memorandum yang ditandatangani oleh para penyokong mereka. Ini yang kami Pertubuhan Pembela Islam buat semasa kes murtad Azlina Jailani tahun 2006. Beberapa orang kami yang mewakili badan-badan NGO memohon perkenan mengadap Tuanku YDP Agong membawa bersama kami 1,000,000 @ sejuta tandatangan umat Islam yang membantah kes itu. Dan itu pun kami tidak dapat mengadap Tuanku, hanya bertemu Pemegang Mohor Besar Raja-Raja Melayu. Tetapi tidak pulak kami marah melompat. Cuba bayang kalau kami mahu main kotor macam Bersih 2 ini, kami boleh minta sejuta umat yang menandatangani memorandum itu turun ramai-ramai. Tetapi kami tiada niat jahat, tujuan kami hanya untuk menyerahkan memorandum bantahan umat Islam kepada Tuanku YDP Agong. Dan matlamat kami tercapai alhamdulillah. Tiada kecoh, tiada rusuhan; ianya benar-benar proses yang aman.

Jadi rumusannya, niat golongan pelampau yang mahu mengadakan himpunan haram Bersih 2 pada 09 Julai ini sebenarnya adalah kotor; mempunyai niat jahat dan agenda kepentingan sendiri. Kalau nak berhimpun Polis benarkan buat di stadium. Kalau nak serah memorandum temujanji dengan pihak Istana pun tidak dibuat. Kalau nak buktikan ada penyokong, mereka boleh kemukakan memorandum dengan tandatangan tetapi langsung tidak dilaksanakan. Jadi apa sebenarnya niat mereka?

Niatnya jelas. Cuba baca twitter, facebook dan laman web kaum pelampau ini. "Mari kita tumbangkan kerajaan 9 Julai ini". "Jom sapu-bersih Be End 09 Julai". "Dataran Merdeka Dataran Tahrir". "Basahkan bumi KL dengan warna merah". "Kalau rakyat Mesir berjaya, kita juga akan berjaya". Dan banyak lagi kenyataan-kenyataan yang membawa kepada satu sahaja rumusan, mereka berniat mahu menjadikan 09 Julai sebagai hari rusuhan, kekacauan sebagaimana berlakunya dinegara-negara 'Arab. Dengan niat supaya Kerajaan yang dipilih rakyat ini tumbang secara ganas, kasar dan haram.

Teman cukup yakin dalang-dalang disebalik himpunan haram ini mempunyai agenda mereka sendiri. Ambeega Sreenavasan, bekas Pengerusi Majlis Peguam, badan yang terkenal anti Islam, sudah pasti mahukan kerajaan yang ada pada hari ini tumbang kerana "terlalu Islamik". Yang ini takkan rakan-rakan dalam PAS dah lupa. Dengar kata manusia yang ditabal bininya sendiri dah pukul kompang nak turun. Apa niat Majlis Peguam, terutamanya Ambiga Sreenavasan yang dilantik menjadi Pengerusi Himpunan Haram ini? Apa niat dan agenda Anwar dan kaum Anwarinas untuk mengadakan himpunan haram ini. Insyallah akan teman kupas dalam masa terdekat ini.

Jadi yop, janganlah jadi lembu bodoh yang dicucuk hidung. Teman tahu ramai rakan teman dikalangan ahli PAS mempunyai niat baik, mahukan pilihanraya yang adil dan sempurna. Tetapi adakah mereka lupa siapa dia Ambiga Sreenavasan dan Bar Council; yang kini mereka tabalkan sebagai ketua himpunan haram ini. Dan ramai rakan teman yang berhati suci putih bersih ini tidak mengenali Anwar. Mereka tidak sedar yang parti PAS sudah dikuasai oleh kaum Anwarinas yang menyembah Anwar. YB Datuk Hassan Ali pun boleh dibuang, YB Datuk Harun Taib pun boleh diketepikan; dan ini adalah antara tokoh Islam yang benar-benar ikhlas mahu memperjuangkan Islam dan menentang sebarang kemungkaran termasuk para peliwat dan pengenjut China-doll. Dan kini mereka tumbang.

Pada teman dan rakan yang masih cintakan Islam didalam PAS, teman ingatkan diri teman dan mike semua, bacalah Surah Al Baqarah: 7-18, Surah Yaasin 6-17, dan Surah Al Kahfi: 1-10. Jelas ALLAH berikan amaran kepada umat Islam, yang ada Al Quran ditangannya, tetapi menjadi kaum kalkatu PBB - Pekak, Bisu & Buta hanya kerana kilauan kekuasaan duniawi. Bangkitlah, dan jadilah umat contoh. Ta'muruu nabil ma'ruf, wayanhau na 'anil mungkar, watu' minu nabillah- sadaqallah hal adheem.

Yang baik daripada ALLAH, yang tidak kelemahan teman sendiri. Wallahua'lam & wassalam.

Adios amigos, grasias senor.


BOIKOT BERSIH 2
TOLAK PEMIMPIN KOTOR
SOKONGLAH PARA ULAMA'

Zulkifli Bin Noordin
Selasa
12 Rejab 1432
14 Jun 2011

Philosophy Politics Economics

Philosophy Politics Economics


New 1,000MW Power Plant: Where's the Transparency?

Posted: 14 Jun 2011 06:03 PM PDT

Just as the rakyat is simmering over the lopsided deals Independent Power Producers (IPPs) have been enjoying over the past decades, Malakoff Bhd has announced on Bursa Malaysia yesterday that the Government's regulatory body, Energy Commission (EC) has awarded the concession to build a new 1000MW coal-fired power plant in Tanjong Bin, Johor.

Based on various media reports, prior to the award of the new concession, the Energy Commission chairman, Tan Sri Ahmad Tajuddin Mohd Ali revealted that the commission had sought proposals from 2 power plant operators to construct the power plant, the other IPP being Jimah Energy Ventures Sdn Bhd.

The question on the rakyat's mind today is, why did the EC invite proposals from only 2 IPPs instead of conducting an open tender to all existing IPPs as well as new potential IPPs in the country? It is obvious that only through a transparent and competitive tender exercise, can the commercial and industrial sector, as well as the man-on-the-street enjoy the most efficiently produced electricity at the lowest possible price.

Malakoff Bhd, a subsidiary of MMC Corp Bhd owned by powerful and influential tycoon Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary already operates Southeast Asia's biggest coal-fired IPP at the existing 700MW power plant in Tanjong Bin, and has now been awarded the concession to build an even bigger plant.

In the light of extensive public interest involved in the deal, the Government through Energy Commission or the Minister of Energy, Water and Green Technology, Datuk Peter Chin must immediately disclose the full details of the concession. In addition, it is crucial for the Government to show why the Malakoff proposal was preferred over the Jimah Ventures proposal.

The Najib administration must prove that the Prime Minister is indeed sincere when he claimed "he is fighting for the people" and not "on the IPP's side". The Government must answer question as to how much the coal-powered plant will be subsidised by the Government, the electricity rates to be charged to TNB as well as any formula for future adjustment of tariff rates.

The Prime Minister must also answer to the public and business community why he has repeated broken his promises to hold open and competitive tenders for the biggest projects to be awarded by the Government, such as the RM53 billion MRT, the RM628 million Matrade International Convention Centre, the RM25 billion KL International Financial District and now, Southeast Asia's largest IPP coal-fired power plant.

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


【南洋商报】砂选举选委会开销5000万

Posted: 14 Jun 2011 10:23 AM PDT

Yesterday a written reply from Nazri disclosed that expenses of EC for Sarawak State Election was abt RM50 million, today the additional budget showed that PDRM has also spent RM30 million during Sarawak State Election. Any other hidden expenses that we are not aware of?


(吉隆坡13日讯)首相署部长拿督斯里纳兹里指出,根据选举委员会估计,刚结束不久的砂拉越州选举全盘开销为5000万令吉。

他以书面答覆民主行动党沙登区国会议员张念群针对选委会、警队和政府在砂州选举期间开销提出的询问。

纳兹里说,除了选委会的数据,其他政府机构都按照各自的预算行事,因此他没有进一步说明。

转载自《南洋商报》 (More......)

[Malaysiakini] Tourism Ministry spent RM1.8mil ... for a Facebook page?

Posted: 14 Jun 2011 09:48 AM PDT

You and I use it for free, Tourism Ministry spent RM1.8mil to run and maintain its Facebook page. Though we are from different party, I am willing to maintain its Facebook page for Ng Yen Yen for free, in order to save rakyat's money..


~ Joseph Sipalan

The Tourism Ministry came under fire again today, as MPs questioned why it had spent RM1.8 million to start and maintain its Facebook page - yet another on the list of controversial projects.

NONEAnthony Loke (DAP-Rasah) slammed the decision to use so much money when the social networking site can be used free of charge.

“On my last check, there are 20,308 fans on the ministry's Facebook page. Comparably, the 'Visit Penang' Facebook page, for which the Penang government did not spend a sen, got over 100,000 fans. Why spend RM1.8 million?” he asked during Question Time.

(More......)

[June 11] Picture taken during Hakka Culture Night at Seri Kembangan..

Posted: 14 Jun 2011 09:27 AM PDT

Taking picture with 2 cute kids last Saturday during Hakka Culture Night at Jalan SK6/1, Seri Kembangan :-)

(More......)

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


No Difference Whether MCA Is Inside Government Or Not When MCA Leaders Dare Not Object Inside Cabinet But Oppose Outside To The Press Against The Diesel Subsidy Cuts And The Abuses In The PSD Overseas Scholarships For Top Students (En/Bm/Cn)

Posted: 13 Jun 2011 09:40 PM PDT

Press Statement By Penang Chief Minister And DAP Secretary-General Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 14 June 2011.

No Difference Whether MCA Is Inside Government Or Not When MCA Leaders Dare Not Object Inside Cabinet But Oppose Outside To The Press Against The Diesel Subsidy Cuts And The Abuses In The PSD Overseas Scholarships For Top Students.

DAP is not surprised at the expose by Domestic Trade, Cooperatives and Consumer Affairs Minister Datuk Ismail Sabri that MCA President Datuk Seri Dr Chua Soi Lek did not object to diesel subsidy cuts during the National Economic Council(NEC) meeting when the matter was decided. Ismail even scolded Chua for being unfair to the BN government for siding with the C2-class fishing trawler operators protesting against the increase in diesel prices from RM1.25 to RM1.80 instead of defending the government.

Has Chua got the guts to deny and demand that Ismail Sabri withdraw and apologise for making these allegations?


Ismail pointedly said that Chua should have raised his concerns during the NEC meeting instead of letting his party leaders complain now through the media. In other words Ismail has exposed Chua for playing a double-faced sandiwara of opposing the diesel subsidy cuts outside but supporting inside.

What then is the use of Chua threatening to pull out MCA from government if they lose the next elections, when now in government MCA dare not fight for the rights of the people. There is no difference whether MCA is inside government or not when MCA leaders dare not object inside Cabinet but only dare to play the hero by loudly opposing outside to the press against the diesel subsidy cuts and abuses in the PSD overseas scholarships awarded to top students.

Yesterday in Parliament, Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Nazri Aziz dismissed claims by MCA of abuses of power by PSD officers in selecting overseas scholarships for top SPM students. Nazri rejected MCA's demands by saying that there is "no evidence" proving there was such abuses by PSD and it is not the government's policy to reveal the results of successful scholarship holders.

This is contrary to MCA and Chua's demands that all top students be given overseas scholarships and that the full scholarship list be made public. MCA should explain not only the MCA Ministers acquiescence of Cabinet decisions and meetings made against MCA's stand above, but why MCA still continue to cling on to public office despite such open humiliation disclosing the complete irrelevance of MCA's role in government.

For this reason, very few believe MCA will carry out its threat to pull out of government should they lose in the next general elections. Like SUPP leaders who defied party authority to accept Ministerial posts, we are certain that MCA leaders will quickly snap up at any opportunity, including through back-door appointment, for the public posts they have been craving for their entire lives

LIM GUAN ENG

- Malay Translation –
Kenyataan Akhbar Oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng pada 14 Jun 2011 di Kuala Lumpur.

Tidak Ada Beza Sama Ada MCA Berada Dalam Kerajaan Atau Tidak Kerana Para Pemimpin MCA Tidak Berani Menyatakan Pandangan Ketika Dalam Kabinet Sebaliknya Meluahkan Ketidakpuasan Hati Kepada Media Di Luar Kabinet Berhubung Tentangan Terhadap Pemotongan Subsidi Disel Dan Salah Guna Kuasa Ketika Pembahagian Biasiswa Pengajian Luar Negara Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) Kepada Pelajar-pelajar Cemerlang.

DAP tidak terkejut dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Ismail Sabri Yaakob yang menyatakan bahawa Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek tidak menentang pemotongan subsidi disel ketika mesyuarat Majlis Ekonomi Negara (National Economic Council – NEC) yang memutuskan isu tersebut. Ismail juga menegur tindakan Chua yang memihak kepada nelayan dan pengusaha bot pukat tunda kelas C2 yang membuat demonstrasi atas bantahan kenaikan harga disel dari RM1.25 ke RM1.80, dan tidak memihak kepada Kerajaan adalah tidak adil kepada Kerajaan Barisan Nasional.

Adakah Chua berani untuk menafikan tuduhan Ismail Sabri dan menuntut Ismail Sabri menarik balik dan memohon maaf atas kenyataan yang dikeluarkan itu?

Ismail dengan tegas berkata bahawa Chua sepatutnya menyatakan keprihatinannya ketika mesyuarat NEC dan bukannya membenarkan barisan pemimpin partinya membuat aduan menerusi media pada saat ini. Dalam erti kata lain, Ismail menuduh Chua seperti talam dua muka dan bersandiwara terhadap penentangan pemotongan subsidi disel di luar Kabinet tetapi berlakon menyokong ketika berada di dalam kerajaan.

Jadi apa gunanya Chua mengugut untuk mengeluarkan parti MCA daripada kerajaan sekiranya tewas dalam pilihanraya akan datang, apabila sekarang pun dalam kerajaan MCA tidak berani untuk menentang demi kepentingan rakyat. Jadi tidak ada bezanya sama ada MCA berada dalam kerajaan mahupun tidak kerana para pemimpin MCA tidak berani menyatakan pandangan yang memihak kepada faedah rakyat ketika berada dalam Kabinet sebaliknya hanya berani untuk berlagak seperti wira menentang keras pemotongan subsidi disel dan salah guna kuasa ketika pembahagian biasiswa pengajian luar negara JPA kepada pelajar cemerlang menerusi media.

Semalam ketika di Parlimen, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz menolak dakwaan MCA yang kononnya berlaku penyalahgunaan kuasa oleh pegawai JPA dalam mengagihkan biasiswa pengajian luar negara kepada pelajar-pelajar cemerlang SPM. Nazri menolak tuntutan MCA dengan mengatakan bahawa tidak ada bukti menunjukkan berlakunya penyalahgunaan kuasa atau kesilapan oleh JPA dan bukan polisi kerajaan untuk mendedahkan senarai penerima JPA.

Hal ini bertentangan dengan tuntutan MCA dan Chua sendiri yang mendesak agar semua pelajar cemerlang diberikan biasiswa pengajian luar negara dan senarai penuh didedahkan kepada umum. MCA harus menerangkan bukan sahaja kenapa menteri MCA di dalam Kabinet meluluskan perkara yang bertentangan dengan pendirian MCA tanpa protes, tetapi juga harus menerangkan kenapa MCA terus memegang jawatan kerajaan apabila mereka telah dihina secara terbuka bahawa MCA tiada peranan langsung di dalam kerajaan.

Atas dasar tersebut, hanya beberapa individu sahaja yang percaya bahawa MCA akan melaksanakan ugutannya untuk keluar daripada kerajaan sekiranya tewas dalam pilihanraya akan datang. Seperti para pemimpin SUPP yang menerima jawatan menteri, walaupun parti telah putuskan yang sebaliknya, kami yakin bahawa para pemimpin MCA akan bertindak pantas untuk mengambil kesempatan yang ada termasuk melalui ‘pintu belakang’ untuk mendapat sesuatu jawatan dalam perkhidmatan awam seperti yang mereka idamkan selama ini.

LIM GUAN ENG

- Chinese Translation –
槟州首席部长兼民主行动党秘书长林冠英于2011年6月14日在吉隆坡发表的声明:

当马华领袖不敢在内阁反对,只敢在外对媒体高喊反对削减柴油津贴及公共服务局奖学金分配出现滥权事件,显示出马华入不入阁,根本没什么分别。

民主行动党对国内贸易、合作社及消费人事务部部长拿督依斯迈沙比里揭露,马华总会长拿督斯里蔡细历医生在国家经济理事会会议,议决削减柴油津贴的会议上,并没有反对削减柴油不感震惊。依斯迈沙比里更责骂蔡细历在C2型深海捕鱼渔民示威,抗议政府将柴油费从原有的1令吉25仙,提高至1令吉80仙的事件上,选择倾向渔民而不是国阵政府,对国阵而言是不公平的。

蔡细历到底有没有勇气否认这项指责,并要求依斯迈沙比里收回言论和对他的指控作出道歉?

依斯迈沙比里尖锐地指出,蔡细历应该早在国家经济理事会会议上,表达他对此事的关注,而不是到了现阶段,让他的党领袖透过媒体大肆投诉。换句话说,依斯迈沙比里已揭露了蔡细历在这件上扮演双面人的政治把戏,在削减柴油津贴的课题上,采取"在内支持、在外反对"的戏码。

如果现在马华身在内阁,却不敢为人民争取权益,那蔡细历恐吓选民称马华若下届大选惨败就不入阁,又有何用呢?马华是否入阁,根本是毫无分别的,因为马华领袖根本不敢在内阁里提出反对声音,他们只敢在外透过报章大逞英雄,声称反对削减柴油津贴、不满公共服务局官员在分配奖学金涉嫌滥权导致优秀生不获海外奖学金等。

昨天,在国会下议院,首相署部长拿督斯里纳兹里驳回马华指公共服务局官员在分配大马教育文凭海外奖学金事件存有滥权的指控。纳兹里也拒绝了马华的要求,并声称没有确凿的证据指官员有滥权或犯错,而公开得奖名单也不是政府的政策。

这与马华要求所有优秀生获得海外奖学金、以及公布得奖名单的立场是截然不同的。 马华应该解释的,不只是为何马华部长在内阁及会议上默许这些与他们立场不一的决定,还有就是马华为何在遭受了"马华在政府内没有角色可言"的公开羞辱之后,还坚持抱住官职不放?

以此看来,只有小部分人会相信马华若在来届大选惨败后会履行他们 "不入阁"的恐吓。就像人联党领袖也可以违背党的意愿受委官职一样,我们可以确定,马华领袖将会不惜放过任何机会,包括走后门的方式受委出任他们穷其一生所追求的官职。

林冠英

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan


麻坡国能局处事态度过于敷衍,效率差,令单亲妈妈压力困扰不已

Posted: 13 Jun 2011 08:57 PM PDT

YB Ahmad Razif Blog's

YB Ahmad Razif Blog's


Majlis Perasmian Pesta Buku Negeri Terengganu 2011

Posted: 13 Jun 2011 06:02 PM PDT

Pada 9 Jun 2011 yang lalu telah merasmikan Pesta Buku Negeri Terengganu 2011 yang bertempat di Terengganu Trade Centre (TTC).

Gwo-Burne for Kelana Jaya

Gwo-Burne for Kelana Jaya


SOALAN AHLI PARLIMEN KELANA JAYA BAGI SESSI JUN 2011

Posted: 14 Jun 2011 07:31 AM PDT

SOALAN LISAN 1. Tuan Gwo-Burne Loh [ Kelana Jaya ] minta MENTERI PENERANGAN, KOMUNIKASI, KESENIAN DAN  KEBUDAYAAN menyatakan tindakan yang diambil ke atas TV3 yang didapati menayangkan iklan Hari Raya pada tahun 2010 tanpa permit FINAS. 2. Tuan Gwo-Burne Loh [ Kelana Jaya ] minta PERDANA MENTERI menyatakan usaha kerajaan di dalam membebaskan Chong Chun Yi (27 [...]

Direct Free Kick

Direct Free Kick


LAWATAN YB ISKANDAR A. SAMAD KE PENEMPATAN SEMENTARA MANGSA KEBAKARAN RUMAH PANJANG KG. SUNGAI KERTAS, BATU CAVES, GOMBAK.

Posted: 13 Jun 2011 06:18 AM PDT

Adalah dimaklumkan bahawa Y.B. Tuan Iskandar bin Abdul Samad akan melawat mangsa-mangsa kebakaran rumah panjang Kg. Sungai Kertas, Batu Caves, Gombak seperti berikut :

Tarikh - 15 Jun 2011 (Rabu)
Masa - 3.00 petang
Tempat - Dewan Orang Ramai Kg. Sg. Kertas, Batu Caves, Gombak.

Di antara tujuan lawatan tersebut adalah :

1. Untuk mengenalpasti bantuan yang diperlukan.
2. Untuk menyelesaikan masalah perumahan mereka.

Wartawan dan jurufoto adalah dijemput membuat liputan.

Lt (B) Kamaruzaman Ahmad Nor
Setiausaha Kanan Kepada
Iskandar bin Abdul Samad
ADUN Chempaka /
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan & Setinggan
Negeri Selangor
14 Jun 2011

Bersama cikgu sekolah rendah

Posted: 12 Jun 2011 05:10 PM PDT

Pada 11 Jun 2011 saya telah hadir 'reunion' bekas pelajar-pelajar Darjah 6, Sekolah Rendah Sri Petaling, Petaling Jaya. Sekolah yang dekat Jaya Supermarket.

Turut hadir di majlis di RSGC malam itu adalah guru-guru lama. Di antaranya Mr. Siew, Mrs. Khor dan Miss Too.

Mr. Siew adalah guru tuisyen saya. Nama penuh beliau adalah Peter Siew. Beliau masih tinggal di rumah yang sama di Paramount Garden.

Kami tuisyen sama ada di sekolah atau di rumah saya di Seksyen 14. Rakan-rakan yang tuisyen sama pun ada yang hadir malam itu.

Mrs. Khor adalah guru kelas saya semasa Darjah 6. Saya berada di dalam Darjah 6 Melati.

Yang paling menarik adalah Mr. Siew yang masih mengikuti perkembangan terkini politik negara walaupun berusia 69 tahun.

Kalau dulu dia memberi nasihat tentang pelajaran tetapi malam itu dia memberi nasihat tentang politik. Beliau yang mengaku menyokong Pakatan Rakyat menasihatkan saya agar berhati-hati dengan MCA kerana mereka sedang bergerak di bawah untuk mengumpul sokongan.

Ada seorang rakan yang sama-sama tuisyen yang dulu tinggal di Seksyen 17 berpendapat Pakatan Rakyat tidak perlu melayan provokasi BN. Kata beliau Pakatan Rakyat mesti memberi tumpuan kepada agenda untuk membangunkan Selangor dan membantu rakyat. Beliau sekarang adalah seorang pengarah di sebuah jabatan Kerajaan Persekutuan.

Seorang rakan berbangsa Cina yang memiliki klinik pergigian berpandangan diskaun untuk membeli rumah wajar diberi kepada mereka berpendapat rendah tanpa mengira bangsa. Semasa Darjah 6 beliau adalah Deputy Headgirl (Timbalan Ketua Pengawas Perempuan). Saya adalah Headboy.

Khalid Samad

Khalid Samad


Yang Tercantas dan Yang Dicantas

Posted: 14 Jun 2011 05:38 AM PDT

Pada tengahari, hari Ahad 12 Jun, setelah selesai mengunjungi beberapa walimah, saya menuju ke Pejabat PAS Pusat di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur untuk menghadiri Mesyuarat AJK PAS Pusat yang pertama bagi sesi 2011–2013. Ini juga merupakan mesyuarat AJK PAS Pusat yang pertama bagi saya selepas hampir 20 tahun. Sekembalinya saya selepas sekian lama mungkin merupakan satu rekod untuk 'PAS Book of Records' - sekiranya wujud sebuah buku seperti itu!

Mesyuarat ini juga merupakan satu mesyuarat yang penting. Perlantikan SUA bersama para penolongnya, KP, Bendahari, Pengarah JPP dan Pesuruh Jaya (PJ) Negeri; semuanya akan dilantik di dalam mesyuarat ini. DS Presiden bersama TP dan 3 NP telah bermesyuarat di sebelah pagi dan cadangan mereka berhubung kesemua pelantikan tersebut akan dikemukakan untuk persetujuan mesyuarat penuh AJK Pusat. Yang pasti, bermacam jenis andaian telah kedengaran, ada yang menggambarkan perubahan menyeluruh bakal berlaku, ada juga yang menggambarkan tiada rombakan sama sekali. Ada juga kedengaran kononnya usaha melobi, termasuk yang membabitkan diri saya sebagai PJ Selangor, dengan munculnya kempen di laman sosial seperti FB.

Sebenarnya saya tidak tahu menahu mengenai perkara seperti itu dan tidak juga berhajat untuk mengetahuinya. Saya sudah lama memutuskan untuk tidak menerima jawatan tersebut sekiranya ditawarkan sekalipun kerana sebenarnya lebih ramai yang yang saya fikirkan berkemampuan. Tambahan pula sekiranya berlaku perubahan dan saya menjadi penggantinya, sudah pasti saya akan dituduh menjatuhkan yang lama untuk menjadi yang baru, sedangkan saya tidak pernah pun bercita-cita sebegitu. Apa yang saya inginkan hanyalah peluang untuk menegur perkara yang saya fikirkan tidak betul.

Saya telah sampai agak lewat pada jam 2.30pm. Walaupun saya telah berusaha untuk menepati waktu, namun terlalu banyak program di Shah Alam pada hari yang sama. Setibanya saya di bilik mesyuarat, persoalan Pengarah Jabatan Pilihan Raya Pusat (JPP) dan Bendahari sedang dibincang. Saya sempat menyokong cadangan supaya ditukarkan Dr. Hatta ke jawatan Pengarah JPP dan Dato' Halim ke jawatan Bendahari. Ini adalah kerana PAS akan berhadapan dengan PRU tidak lama lagi dan Pengarah JPP perlu mampu memanfaatkan teknologi terkini di dalam bidang kommunikasi, media dan 'public relations'. Beliau perlu juga mampu bergegas dari satu tempat ke satu tempat mengikut keperluan dan walaupun saya menghormati Dato Halim dengan segala ilmu 'micro-electionnya', mungkin agak sukar untuknya memenuhi kedua keperluan tadi dengan baik.

Pertukaran berhubung dua jawatan ini yang dicadangkan pimpinan tertinggi diterima dan seterusnya DS Presiden membaca senarai PJ Negeri untuk dibincangkan bersama oleh AJK Pusat. Nama yang disebut sebagai PJ Selangor ialah YB Dr. Rani ADUN Meru. Selangor merupakan salah satu dari lima negeri yang ditukar PJ. Apabila nama Dr. Rani disebut maka ada yang ingin membincang sebab-sebab beliau dipilih dan mengapa pertukaran dilakukan. Pada saat itu, DS Presiden terus meminta saya dan YB Dato Dr. Hassan Ali untuk keluar dari bilik mesyuarat. Kami berdua pun terus bangun dan keluar. Sambil berjalan keluar sempat juga saya bertanya secara berseloka, "Eh, saya bukan calon PJ, kenapa pula saya juga kena keluar?" Soalan saya hanya dijawab dengan gelak ketawa oleh yang lain.

Saya dan Dato tunggu di luar untuk lebih kurang 15 minit. Sekembalinya kami ke bilik mesyuarat maka dimaklumkan Dr. Rani dipersetujui oleh mesyuarat supaya dilantik sebagai PJ Selangor yang baru. DS Presiden menyebut bahawa perkara ini dilakukan supaya Ahli Exco Kerajaan Negeri Selangor boleh menumpukan kepada tugas-tugas Exco mereka dan pada masa yang sama tugas mengukuhkan parti untuk menghadapi PRU ke 13 diserahkan kepada yang lain. Saya menerima penjelasan itu dengan baik kerana sememangnya persoalan PRU merupakan isu yang amat penting. Prestasi Exco juga akan menyumbang ke arah memenangkan calon-calon PAS yang lain dan oleh itu perlu diberikan tumpuan untuk penambah-baikan.

Pada masa yang sama, semestinya persoalan pengukuhan parti juga perlu diberikan tumpuan; dengan harapan agar lebih banyak kerusi-kerusi yang ditandingi PAS akan dapat dimenangi. Untuk perkara tersebut dicapai, tumpuan perlu diberikan di kawasan yang ditandingi oleh PAS tetapi tewas. Mungkin agak berat untuk dilakukan sekiranya tanggung-jawab sebagai Exco Kerajaan Negeri turut disandang pada masa yang sama.

Mungkin ada yang akan berkata, "Di Kedah dan di Kelantan boleh pula?". Ya, di sana mungkin boleh tetapi ini Selangor, bukan Kedah atau Kelantan. Di Selangor PAS bertanding di 20 kerusi dan hanya menang 8 darinya. Di Selangor PAS tetap lemah dari banyak sudut, jumlah ahli, jumlah cawangan, kewangan, aset dan lain-lain. Oleh itu Selangor tidak boleh disamakan dengan Kedah dan Kelantan.

Namun yang penting ialah untuk semua memahami bahawa kesemua ahli dan pemimpin PAS memiliki keistimewaan dan kekuatan masing-masing. Pengurusan parti yang baik akan berusaha untuk menggembleng kekuatan dan keistimewaan ini supaya imej PAS dapat dilonjakkan ke hadapan dengan lebih berkesan sehingga dapat dilihat sebagai pengganti kepada UMNO. Untuk itu dicapai, semua perlu berganding bahu dengan penuh keyakinan bahawa PAS bukan seperti UMNO. Tiada usaha untuk mencantas, meminggir atau menjatuhkan mana-mana pihak. Yang dilakukan bukan atas sebab pertimbangan-pertimbangan seperti itu, tetapi sebaliknya atas pertimbangan kepentingan perjuangan dan parti.

Inilah sebenarnya yang UMNO tidak mampu faham dan mungkin tidak akan faham. Mereka menganggap bahawa budaya cantas mencantas adalah amalan PAS sepertimana ianya merupakan darah daging dalam UMNO. Ini dapat kita lihat apabila sejurus selepas keputusan tersebut dibuat, Ketua Pembangkang Selangor telah segera bertindak untuk menuntut TS Menteri Besar untuk mengugurkan Dato Hassan sebagai Ahli Exco. Ini kerana kononnya, Dato tidak lagi diterima atau mewakili PAS di Selangor. Penjelasan yang diberi DS Presiden dianggap sebagai alasan semata-mata. Sebaliknya, mengikut pemikiran UMNO, ini merupakan amalan cantas mencatas sepertimana yang wujud di dalam UMNO sejak sekian lama.

Saya ingin menyatakan di sini, bahawa jawatan Exco tersebut amat perlu dikekalkan, sepertimana kehendak DS Presiden. Ini kerana mereka akan terus menyumbang ke arah pengukuhan PAS serta kemampuan PAS bersama PR untuk mencapai kemenangan gemilang di dalam PRU ke 13. Sehubungan itu, harapan UMNO untuk memenangi 30 kerusi DUN di Selangor akan turut terkubur apabila rakyat bertindak mencantas UMNO buat kali keduanya di Selangor. Dengan kekalahan tersebut, UMNO akan turut terkubur dengan sendirinya. Maka insyaAllah, pada waktu itu kita akan lihat bahawa yang tercantas dan yang dicantas adalah Ketua Pembangkang Selangor sendiri.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


We Are Ready For The Elections

Posted: 13 Jun 2011 11:45 PM PDTKEADILAN To Launch First-Ever Election Convention

Posted: 13 Jun 2011 11:27 PM PDT

From Malaysiakini

In an effort to prep themselves for the next general election, PKR will also be holding an election convention, the first of its kind for any political party in the country.

Announcing this, party deputy president and elections director Azmin Ali said that the convention to be held this weekend will see the launch of the election campaign, logo and the theme.

Unveiling this at a press conference at the party headquarters this morning, he said that the theme for the upcoming general election will be ‘Demi Rakyat’ (For The People).

"This is the first by any political party in Malaysia to specifically launch a campaign and a theme," he said, adding that he expects 2,000 delegates from all over the country to converge for the convention in Shah Alam this Sunday.

With a prediction of a July snap polls, he said that it should give the delegates enough time to prepare themselves as well as the party machinery at the grassroots.

However, when asked by a reporter, Azmin (right) said that he was not worried that launching an election campaign this early would give the opposing parties enough time to rebut their strategy.

"We don’t know when is the date for the election is so we have to be prepared for any eventuality. We still believe that the Najib Abdul Razak administration will call for an election in July so we have a month to get our machinery on track," he said.

"It is in our conviction, that we strongly believe in the policies of PKR. If BN wants to usurp the policies in Buku Jingga, I don’t mind, let them do it. In the interest of the people, I’m more than glad for the prime minister to use it," he said.

But hitting out at the election date that is being shrouded in secrecy, Azmin, who is also the Gombak MP, said the date appears to be in the sole possession of the prime minister.

"In South-East Asian countries like Indonesia, the Philippines and Thailand, people already know the election date two years beforehand. But it is so different in Malaysia. Anyway, as a political party, PKR has to be ready for the eventuality of a general election.

"PKR will go in with humility, a strong spirit and hope that we will put up a good fight for the next general election," he said.

PKR still mum on HQ status

Meanwhile, claiming ignorance, Azmin let out few details on the status of the party headquarters after they experienced a close shave to the HQ building being auctioned off.

When asked, he said: "Well you’re still in the building, we’re still operating in the HQ. Let the due process take place."

An eleventh-hour notice was sent to the party leadership just a day before the building where the HQ sits in the upmarket Petaling Jaya suburb of Tropicana was supposed to be auctioned off by the bank.

The owner had apparently taken out an injunction to stop the sale, where it was understood that they have defaulted on 30 months worth of loans.

"Don’t put the blame on us, we’re just the tenant. We’re good paymasters, paying RM20,000 in rental every month," said Azmin.

Laman Web Demi Rakyat

Posted: 13 Jun 2011 07:06 PM PDT

Berikut adalah petikan video yang terdapat di laman web Demi Rakyat. Pohon semua warga Malaysia yang prihatin membantu menyebarkan Web tersebut melalui Twitter,Facebook dan blog secara meluas dengan klik butiran dibawah:

Laman web: http://www.demirakyat.org

Video Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=XQTK4gRCkR0

Facebook: http://www.facebook.com/demirakyat13

Twitter: http://www.twitter.com/demirakyat13

Lim Kit Siang

Lim Kit Siang


RM1.8mil … for a Facebook page?

Posted: 14 Jun 2011 03:22 AM PDT

By Joseph Sipalan June 14, 2011 MalaysiaKini The Tourism Ministry came under fire again today, as MPs questioned why it had spent RM1.8 million to start and maintain its Facebook page – yet another on the list of controversial projects. Anthony Loke (DAP-Rasah) slammed the decision to use so much money when the social networking [...]

Bashir not welcome

Posted: 14 Jun 2011 03:17 AM PDT

By Tarani Palani June 14, 2011 Free Malaysia Today Minister in the Prime Minister’s Department Nazri Abdul Aziz said the decision to invite the Sudanese leader Omar al-Bashir was not discussed in the Cabinet. KUALA LUMPUR: Malaysia may withdraw the invitation issued to Sudanese President Omar al-Bashir to attend an international conference in Langkawi. Minister [...]

Roubini Says ‘Perfect Storm’ May Threaten Global Economy

Posted: 14 Jun 2011 02:46 AM PDT

By Shamim Adam | June 13, 2011, 12:12 AM EDT Bloomberg June 13 (Bloomberg) — A "perfect storm" of fiscal woe in the U.S., a slowdown in China, European debt restructuring and stagnation in Japan may converge on the global economy, New York University professor Nouriel Roubini said. There's a one-in-three chance the factors will [...]

Why Does Australia Want to Send Refugees to Malaysia?

Posted: 14 Jun 2011 02:44 AM PDT

By Marina Kamenev/SYDNEY Tuesday, June 14, 2011 Time Between 2003 and 2004, Marion Le, a Canberra-based lawyer, made regular trips to the remote island of Nauru in the South Pacific. But she wasn’t going for a beach holiday. At the time, Nauru was part of the so-called Pacific Solution, Australia’s policy of processing and detaining [...]

‘Tambatuon dam is unnecessary’

Posted: 14 Jun 2011 02:31 AM PDT

By Stephanie Sta Maria | June 14, 2011 Free Malaysia Today PETALING JAYA: An academic from the Faculty of Agriculture in Universiti Pertanian Malaysia (UPM) cast doubt on the necessity for the proposed Tambatuon dam in Kota Belud. According to Christopher Teh, the dam is not the sole means to increasing Malaysia's rice productivity as [...]

“Yield Considerations” – Iskandar replies to Kota Belud MP Rahman on Tambatuon Dam controversy

Posted: 14 Jun 2011 02:28 AM PDT

By Iskandar Basha Abdul Kadir Yb Rahman, I had opined that our existing acerage in Malaysia can be used to fully meet our rice security consideration (i.e to overcome the 35% shortage) provided our Yield (Mt/hectare) can be increased to 5.0. The 5.0 yield factor is backed by research materials that you had referenced in [...]

Tourism Ministry: RM1.8 million spent on Facebook pages

Posted: 14 Jun 2011 02:01 AM PDT

By Shazwan Mustafa Kamal June 14, 2011 The Malaysian Insider KUALA LUMPUR, June 14 — A whopping RM1,758,432 was spent on developing six Facebook pages to promote Malaysian tourism, the Tourism Ministry said today. Deputy Tourism Minister James Dawos Mamit said this today in reply to a question from Anthony Loke (Rasah-DAP). Each Facebook page [...]

Court says Hee attacked Yew with pepper spray

Posted: 14 Jun 2011 12:32 AM PDT

The Malaysian Insider June 14, 2011 IPOH, June 14 – Aulong assemblyman Yew Tian Hoe won today a court ruling against his state lawmaker colleague Datuk Hee Yit Foong for attacking him with a pepper spray in the infamous May 7, 2009 Perak legislative assembly. He also won a restraining order preventing her from future [...]

House rejects motion on Ahmad Sarbani

Posted: 14 Jun 2011 12:27 AM PDT

By Joseph Sipalan June 14, 2011 MalaysiaKini The Dewan Rakyat has thrown out an emergency motion to debate the death of Customs senior assistant director Ahmad Sarbani Mohamed while in the custody of the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC). Deputy speaker Ronald Kiandee agreed that the motion is specific and of public interest, but decided that [...]

DAP’s ‘Dayak Brain Trust’ gets support

Posted: 14 Jun 2011 12:21 AM PDT

By Joseph Tawie June 14, 2011 Free Malaysia Today Sarawak DAP chief Wong Ho Leng believes it is time Dayak themselves ‘take the lead to shape their political future’. KUCHING: The Sarawak Dayak community has thrown its support behind Lim Kit Siang's proposal to form a "Dayak Brain Trust". Lim, who is DAP adviser and [...]

DAP says nude squat case ‘humiliating’, demands Home Ministry response

Posted: 14 Jun 2011 12:10 AM PDT

By Shazwan Mustafa Kamal June 14, 2011 The Malaysian Insider KUALA LUMPUR, June 14 — The DAP has demanded that the Home Ministry respond to reports that two Singaporean women were handcuffed and made to do squats naked by Malaysian immigration officials. Ipoh Barat MP M Kulasegaran said that the act was "humiliating" and "ridiculous," [...]

Parliament rejects motion on Sarbaini

Posted: 13 Jun 2011 11:52 PM PDT

By Shazwan Mustafa Kamal June 14, 2011 The Malaysian Insider KUALA LUMPUR, June 14 — Parliament has rejected an emergency motion to discuss the death of Ahmad Sarbaini, with Deputy Speaker Datuk Ronald Kiandee saying that the matter was "not urgent" as an inquest will be taking place. "Parliament has decided that there is no [...]

Cancel invites to Mugabe, Bashir, DAP tells Putrajaya

Posted: 13 Jun 2011 09:35 PM PDT

By Shazwan Mustafa Kamal June 14, 2011 | The Malaysian Insider KUALA LUMPUR, June 14 — The federal government should cancel invitations to Zimbabwe President Robert Mugabe and Sudanese President Omar al-Bashir for an international economic forum here, the DAP has said. The two presidents are scheduled to attend a forum to be held in [...]

Umno turning into the old PAS

Posted: 13 Jun 2011 07:52 PM PDT

By Hafiz Noor Shams June 14, 2011 | The Malaysian Insider JUNE 14 — If one had opined that PAS was more of a centrist than Umno 10 years ago, nobody would have believed it. It would have been an outrageous opinion. Yet today, it is no longer so foreign a prospect. The recently concluded [...]

Denied entry, Bersih chief sues Sarawak government

Posted: 13 Jun 2011 05:41 PM PDT

By Debra Chong The Malaysian Insider Jun 14, 2011 KUALA LUMPUR, June 14 — Election watchdog chief Datuk Ambiga Sreenevasan has filed a suit against the Sarawak government for barring her entry into the East Malaysian state two months ago, saying the move is against the Federal Constitution. "Yes filed and leave application will be [...]

Subsidies masking IPP ‘inefficiencies’, says think tank

Posted: 13 Jun 2011 03:48 PM PDT

By Lee Wei Lian The Malaysian Insider Jun 13, 2011 KUALA LUMPUR, June 13 — Independent Power Producers (IPPs) would have to charge much more than their Singapore counterparts if natural gas were sold to them at market rates, due to their bloated and inefficient cost structures, claimed Research for Social Advancement (Refsa) today. The [...]

Poem for World Environment Day 2011

Posted: 13 Jun 2011 02:47 PM PDT

by Dr Zorina Khalid 12 June 2011 CONSIDERATION FOR OUR ENVIRONMENT, WHY BOTHER, NOT MY CONCERN…. The ills of society I've noticed it's aplenty People are selfish and not considerate They just live life on a rampage With not a bother or a thought Did you not notice that? Look at what's happening to our [...]

Minister: Soi Lek approved diesel subsidy cuts

Posted: 13 Jun 2011 09:13 AM PDT

S Pathmawathy | Jun 13, 11 Malaysiakini MCA president Dr Chua Soi Lek did not object to diesel subsidy cuts during the National Economic Council meeting when the matter was decided, revealed Domestic Trade, Cooperatives and Consumer Affairs Minister Ismail Sabri. Speaking to reporters at the Parliament lobby today, Ismail said that Chua should have [...]

Putrajaya’s double standards

Posted: 13 Jun 2011 08:26 AM PDT

The Malaysian Insider Jun 13, 2011 JUNE 13 — Here's a riddle. Why is the Home Ministry warning Bersih 2.0 from organising its July 9 rally but not taking action against Datuk Ibrahim Ali for threatening a "jihad" against Christians if they usurp Islam with a Christian state? Right, because nothing violent happened after the [...]

Why from a community of MCA “enablers” to MCA “bashers”?

Posted: 13 Jun 2011 08:18 AM PDT

by donng55 Comment from “Soi Lek's impossible dream”Sunday, 12 June 2011 We are not barren of appreciation of what MCA did for the Chinese community and the country as a whole before, during, and immediately after Merdeka. But that was the nascent MCA more than two score years ago. The MCA of today, since Ling [...]

Nuffnang