Isnin, 14 Januari 2013

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Clip of panelist berating student goes viral

Posted: 14 Jan 2013 05:28 PM PST

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


BRAVO AS-SYURA?

Posted: 14 Jan 2013 05:47 AM PST

(Walan tardho 'ankal yahuudu walan nasoro, hatta tat tabi'a millatahum-Al Baqarah:120)

Salam 2 all.

Teman mengalu-alukan keputusan Majlis Syura PAS yang bermesyuarat semalam Ahad 01 Rabi'ul Awal 1434 bersamaan 13 Januari 2013 dan membuat keputusan bahawa kalimah ALLAH hanya boleh dipakai oleh umat Islam, dan tidak boleh dipakai dalam bentuk bertulis atau bercetak oleh non-Muslim.

Cuma beberapa persoalan yang timbul daripada keputusan ini iaitu:

1. Mengapa larangan hanya kepada penggunaan kalimah ALLAH oleh non-Muslim dalam bentuk tulisan atau bercetak? Bagaimana dengan lisan, adakah ianya dibenarkan. Kalau alasan keputusan Syura adalah kerana kalimah ALLAH hanya khusus untuk Muslim, sudah pasti ianya tidak boleh digunapakai oleh non-Muslim dalam semua bentuk samada bertulis, bercetak mahupun lisan!

2. Mengapa Majlis Syura mengambil masa begitu lama untuk berbincang dan membuat keputusan? Setelah Guaneng mencetuskan isu ini mendesak kristian dibenarkan menggunakan kalimah ALLAH dalam Bible semasa perayaan krismas 25 Dis 2012, sudah lebih tiga minggu isu ini berlalu.

Sudah banyak bantahan dan protes dibuat oleh umat Melayu-Islam. Sudah berbuih mulut para ulama', termasuk Majlis Fatwa membuat bantahan terhadap kenyataan Guaneng itu, malah setelah Presiden PAS sendiri membuat kenyataan bersama DAP-PKR bersetuju kalimah ALLAH digunapakai oleh kristian, barulah Majlis Syura' nak berbincang dan membuat keputusan?

Adakah keputusan ini sekadar cuba mengalih kemarahan umat Melayu-Islam kepada kepimpinan PAS, atau untuk meraih sokongan dan undi umat Melayu-Islam yang semakin merosot kepada pembangkang termasuk PAS?

3. Mengapa Majlis Syura' tidak menasihatkan dan mengarahkan Presiden PAS supaya menarik balik dan membatalkan persetujuan yang dibuat bersama DAP-PKR untuk membenarkan kristian menggunakan kalimah ALLAH?

4. Mengapa Majlis Syura' tidak menegur dan menasihatkan rakan sekutu PAS iaitu Anwar Ibrahim dan Guaneng supaya menghentikan polemik penggunaan kalimah ALLAH oleh kristian ini? Dan menasihatkan mereka supaya menarik balik dan membatalkan cadangan itu?

5. Adalah jelas keputusan Presiden PAS bersetuju dan membuat kenyataan bersama Anwar dan Kitsiang membenarkan kristian menggunakan kalimah ALLAH dibuat tanpa merujuk kepada para ulama' dalam PAS dan Majlis Syura PAS. Sedangkan Majlis Syura' adalah badan tertinggi didalam hiraki kepimpinan PAS yang mempunyai kuasa muktamad dalam hal ehwal dasar dan hala tuju PAS.

Bermakna Presiden dan kepimpinan eksekutif PAS telah membelakangkan Majlis Syura' dalam isu yang sangat asas, fundamental dan penting ini. Bukankah ini satu penghinaan kepada Majlis Syura' dan bercanggah dengan slogan "Kepimpinan Ulama" yang dilaungkan oleh PAS?

Apapun, adalah jelas keputusan Presiden dan kepimpinan eksekutif PAS bersetuju bersama DAP-PKR untuk membenarkan kristian menggunakan kalimah ALLAH jelas kini bercanggah dengan keputusan dan pendirian Majlis Syura'.

Sebab itu teman mencabar Presiden dan kepimpinan eksekutif PAS supaya menarik balik dan membatalkan persetujuan bersama DAP-PKR membenarkan kristian menggunakan kalimah ALLAH tersebut.

Teman juga mencabar Presiden dan kepimpinan eksekutif PAS supaya menegur dan menasihatkan GuanEng supaya menarik balik desakan untuk membenarkan kristian menggunakan kalimah ALLAH. Kalau Guaneng enggan, Presiden dan kepimpinan eksekutif serta Majlis Syura' PAS tidak ada pilihan selain daripada bermufaraqah dengan DAP-PKR.

Ini bukan soal siasah, ini soal aqidah! Ini bukan soal politik, ini soal iman! Ini bukan soal menang undi, ini soal tauhid! Ini bukan soal menang pilihanraya, ini soal syurga-neraka!

Moga ALLAH memberikan keampunan dan hidayah kepada kita semua. Yang baik datang daripada ALLAH, yang tidak adalah daripada kelemahan teman sendiri!

Aamantu billah summastaqeem!

Wallahua'lam dan Wassalam.

Adios amigos, grasias senor!

Zulkifli Bin Noordin
Isnin
02 Rabi'ul Awal 1434
14 Januari 2013

ENAM SOALAN!

Posted: 14 Jan 2013 05:11 AM PST


(Bang Non, ini Enam Soalan buat Jah fenin lah..fenin!!! Amacam mau jawab Bang Non?)

Salam 2 all.

Alhamdulillah teman selamat kembali ke Malaysia selepas menyempurnakan misi Gaza. Sebagaimana Malaysia berjaya dalam misi damai Bangsamoro, teman berharap dan berdoa moga misi damai Hamas-Fatah juga akan berjaya insyallah.

Kebetulan dalam misi ini, teman sempat tinggal di bumi Musa a.s, dan berkesempatan melihat kehidupan disana. Teman dapati bukan sahaja Mesir masih mengamalkan dan melaksanakan sistem dan perundangan yang ditinggalkan penjajah British, malah hudud langsung tidak dilaksanakan.

Dalam keadaan itu, teman terkenang Amanat Hadi 1981. Bagaimana agaknya kalau kita terjemahkan Amanat Hadi 1981 itu kepada Mesir dan Ikhwanul Muslimin yang memerintah sekarang dibawah Presiden Mursi?

Jom kita semua meneliti dan memerhatikan ucapan DS Hadi yang menjadi asas kepada Amanat Hadi 1981:

"Kita (PAS) menentang dia (UMNO) ialah kerana dia (UMNO) mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliah. Oleh kerana itulah kita (PAS) menentang mereka (UMNO)".

Bermakna kerana dakwaan UMNO mengekalkan "Perlembagaan penjajah" dan 'mengekalkan undang-undang kafir", maka UMNO akhirnya dikafirkan oleh penaksub, penyokong dan pendokong Amanat Hadi 1981.

Benarkah UMNO mengekalkan "Perlembagaan penjajah", dan mengekalkan undang-undang kafir"? Bagaimana pula dengan DS Hadi sendiri, atau PAS sendiri? Apa pendirian mereka sebenarnya?

Kalau kita menggunakan aqal yang sihat tanpa ketaksuban kepada mana-mana individu, parti dan lain-lain, sudah pasti kita akan bertanya soalan berikut kepada DS Hadi iaitu:

1. DS Hadi sendiri membuat kenyataan pada 18 Jan 2003 yang dilabel sebagai "Amanat Hadi 2003" menyatakan "peruntukkan berkenaan Islam saperti terkandung didalam Perlembagaan adalah cukup"! Bukankah ini sahaja sudah cukup membuktikan percanggahan Amanat Hadi 1981 & 2003!

2. DS Hadi sendiri menandatangani Perjanjian Persefahaman Pakatan Pembangkang pada 20 Dis 2009 bersama Anwar & Guan Eng di Shah Alam Convention Centre yang bersetuju "mempertahankan Perlembagaan sedia ada", dan "menghormati peruntukkan mengenai Islam yang sedia ada didalam Perlembagaan"! Bukankah ini bercanggah dengan Amanat Hadi 1981!

3. Mesir dimana DS Hadi memperolehi kelulusan agamanya masih mengekalkan perundangan penjajah sehingga kini! Malah hudud pun tidak dilaksanakan! Arak boleh diminum secara terbuka! Adakah Mesir yang hari ini diperintah oleh Presiden Mursi daripada Ikhwanul Muslimin juge perlu "ditentang dan dilawan"! Adakah Mesir kafir?

4. Turki yang hari ini diperintah oleh Recep Tayyib Erdogan dari Parti AK yang dikatakan Islamik masih mengekalkan perundangan penjajah dan melaksanakan amalan sekular Attarturk. Bukan sahaja hudud tidak dilaksanakan, homoseks tidak menjadi kesalahan jenayah! Adakah Turki wajib "ditentang & dilawan"! Adakah Turki juga kafir?

5. Indonesia, negara umat Islam terbesar didunia dengan 250 juta penduduk bukan sahaja masih mengekalkan perundangan penjajah, malah menjadikan Pancasila sebagai rukunegara, agama semuanya disamakan! Bukan sahaja hudud tidak dilaksanakan, malahan amalan seks bebas termasuk lesbian, gay, homoseks tidak menjadi kesalahan jenayah! Adakah Indonesia wajib "ditentang & dilawan"? Adakah Indonesia kafir?

6. Menifesto pembangkang yang diumumkan secara jelas oleh Anwar, Kitsiang dan lain-lain pemimpin pembangkang untuk PRU13 dengan secara jelas mengekalkan Perlembagaan Persekutuan sedia ada, dan menolak penubuhan Negara Islam dan perlaksanaan hudud. DS Hadi bukan sahaja menerima manifesto ini, malah "dah rasa syiok" nak jadi PM mewakili pembangkang!

Untuk tujuan membuka minda mereka yang masih kelabu lagi, bagaimana kalau kita adjust sikit Amanat Hadi 1981 dan memakainya untuk negara Mesir, Turki dan Indonesia yang masih "mengekalkan Perlembagaan penjajah dan undang-undang kafir" kerana mereka (iaitu Mesir, Turki & Indonesia) langsung tidak melaksanakan hudud, dan masih mengekalkan perundangan penjajah!


"Kita (PAS) menentang dia (Mesir-Ikhwanul Muslimin-Presiden Mursi) ialah kerana dia (Mesir-Ikhwanul-Muslimin-Presiden Mursi) mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliah. Oleh kerana itulah kita (PAS) menentang mereka (Mesir-Ikhwanul Muslimin-Presiden Mursi)?".

"Kita (PAS) menentang dia (Turki-Parti AK-PM Erdogan) ialah kerana dia (Turki-Parti AK-PM Erdogan) mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliah, dan melaksanakan perundangan sekular dan sistem Attarturk. Oleh kerana itulah kita (PAS) menentang mereka (Turki-Parti AK-PM Erdogan)?".

"Kita (PAS) menentang dia (Indonesia-Presiden Susilo) ialah kerana dia (Indonesia-Presiden Susilo) mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliah, melaksanakan prinsip Pancasila semua agama sama. Oleh kerana itulah kita (PAS) menentang mereka (Indonesia-Presiden Susilo)?".

Persoalannya, bolehkah kita berkata saperti tiga kenyataan diatas?

Teman cukup yakin jawapan diatas semua adalah TIDAK! Kalau Mesir, Turki & Indonesia tidak kafir, mengapa Malaysia dan Kerajaan UMNO kafir?

Ternyata Amanat Hadi 1981 adalah satu kesilapan besar; dan DS Hadi tidak ada pilihan selain menarik balik, bertaubat dan memohon maaf kepada umat Melayu-Islam akibat bencana yang berlaku disebabkan Amanat Hadi 1981 itu!

Ingat pesan Rasulullah saw, "jika tuduhan kafir kepada seseorang itu tidak benar, maka kekafiran itu kembali kepada penuduhnya"!

Sabda Rasulullah saw saperti yang diriwayatkan oleh Saidina Ali karamallahu wajhah (daripada Baihaqi) jelas menyatakan "seburuk-buruk manusia diatas mukabumi diakhir zaman nanti ialah ulama'. Daripada mereka datangnya fitnah, kepada mereka kembali fitnah itu"!

Adakah fitnah Amanat Hadi 1981 telah boomerang kembali kepada DS Hadi?

Moga ALLAH membuka hijab ketaksuban politik kepartian daripada jiwa kita, menjauhkan kita daripada "mempertuhankan parti", dan memberi hidayah & petunjuk serta mengekalkan iman dan aqidah kita.

Aamantu billah summastaqeem.

Yang baik datang daripada ALLAH, yang tidak kelemahan teman sendiri. Moga ALLAH memelihara aqidah dan keimanan kita, dan memberi keampunan, hidayah dan petunjuk kepada kita semua. Ameen!

Wallahua'lam & wassalam.

Adios amigos, grasias senor!

Zulkifli Bin Noordin
Isnin
02 Rabi'ul Awal 1434
14 Januari 2013

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Melawat Rumah Terbakar Di Apartment Seri Dahlia, Taman Sepakat Dua Dan Pesakit Di Taman Jasmin & Zamrud

Posted: 14 Jan 2013 03:47 PM PST

Philosophy Politics Economics

Philosophy Politics Economics


WCE Concession Revision: Not Good Enough!

Posted: 07 Jan 2013 07:14 PM PST


The revision of the West Coast Expressway agreement proves the power of Pakatan Rakyat checks and balances but still falls short of ensuring that the interest of the man-on-the-street are fully protected

Exactly a year ago in January 2012, I had called upon Datuk Seri Najib Razak to justify how the cost of the West Coast Expressway (WCE) increased by 134% from RM3.015 billion to RM7.07 billion while its concession period also nearly doubled extended from 33 to 60 years between 2007 and 2012.

The concessionaire, Kumpulan Europlus (KEURO) Bhd who failed to carry out the project in 2007 was further given new additional benefits where the Government will grant WCE a RM2.24 billion soft loan at 4% interest and an interest subsidy, of up to 3% from commercial loans for a period of 22 years.  The land acquisition cost amounting to RM980 million will also be borne by the Government.

However, despite the barrage of criticisms from myself and other Pakatan Rakyat leaders, Datuk Seri Najib Razak who oversees the privatisation department remained completely silent.  He failed to explain the increase in the burden to the government to support the private concessionaire, and more importantly, he failed to carry out his transformation promise of "transparency, open-tenders and accountability".

The "good" news however, was that further negotiations was carried out between the concessionaire and the Government.  The outcome was that the cost of the highway was "shrunk"  by 26.4% to RM5.2 billion, even though this is still 72.5% higher than the original RM3.015 billion.  In addition, the Government also scrapped the 3% interest subsidy for commercial loans taken by the concessionaire.  The Edge Financial Daily also reported that there will be an early termination clause if the concessionaire generates higher than expected returns and was about to recoup its cost earlier.

The above "improvements" to the contract was only possible because of the scrutiny by Pakatan Rakyat, "saving" the people of billions of ringgit in tax-payers funds.

However, despite the improvement, the new deal still falls far short of what would be in line with the promises made by the Prime Minister under the Government Transformation Programme (GTP).

First of all, the RM5 billion ringgit contract is still directly negotiated with a company which generated only RM19.8 million and RM27.7 million in revenues in its financial year 2012 and 2011 respectively.  The company's cash pile stood at a miserable RM1.03 million, bare 0.2% of the required capital to carry out the project.  Without a competitive tender, there is absolutely no way of telling if the Rakyat are still substantially over-paying for the highway, especially when it's awarded to KEuro, a company without the necessary track record.

Why did Najib not take the past 12 months to carry out an open and competitive tender to obtain the best value for tax-payers' monies?  What is so specialy about this RM19.8 million company that the Government must die-die give them the contract?

Secondly, the Government has failed to be transparent in the award because it has steadfastly refused to disclose the terms of the agreement.  The terms of the agreement are crucial as it will determine the benchmarks set for the cost of the highway, the toll rates to be charged, the details of the proposed profit-sharing formula as well as the rate of return defined for the early termination clause.  As the saying goes, the devil is in the details. Without the above details, there is no way of telling if the Government is signing another agreement loaded in the favour of the concessionaire as it has done in the past or if the rakyat are substantially protected.

A Pakatan Rakyat government will promise to not only carry out open, competitive and transparent tenders for all procurement and privatisation projects, we will ensure that all contracts with concessionaires are made publicly accessible for thorough scrutiny.

When the Penang state government awarded the Penang People's Park and Subterranean Penang International Convention Exhibition (sPICE) public-private partnership project 15 months ago, it was awarded via open and competitive tenders.  However, what made the Pakatan Rakyat government shine was the fact that the concession agreement was public.

Hence we call upon the Najib's so-called "transformation government" to learn from the Pakatan Rakyat state governments as well as our manifesto to ensure open and competitive tenders for all projects as well as declassifying all government concession and procurement contracts to ensure transparency and eliminate corruption and abuse of power.

TIMSS 2011 Proves Malaysian Examination Results Manipulated

Posted: 15 Dec 2012 07:11 PM PST


The Trends in International Mathematics and Science Study has proven that the Ministry of Education has deliberately dumbed down our education syllabus and lowered our examination standards in order to produce more student passes and distinctions

In the recently released 2011 Trends in International Math and Science Study (TIMSS), Malaysia's ranking in Math fell from 20th in 2007 to 26th in 2011 while our ranking in Science fell by an ever greater margin, from 21st in 2007 to 32nd in 2011.

In terms of marks scored, Malaysia was the worst performing nation of the 59 countries survey by showing the biggest decline since the study was first conducted in 1999. Malaysia's average score for mathematics fell 79 points from 519 in 1999 to 440 in 2011.  By comparison, the next worst country Thailand posted an average score decrease of 40 points for mathematics.  Similarly, Malaysia's average score for science meanwhile dropped 66 points from 492 in 1999 to 426 in 2011.  This decrease is higher than the next worst country, Macedonia whose average score for science fell 51 points.

However, while the disastrous TIMSS results proved the failure of our education system, surprisingly our students continue to score better results annually for their Mathematics and Science examinations for the PMR and SPM papers.

For example, the PMR results over the years, as measured by the Average National Grade (or GPN) has been steadily improving from 2.83 in 2008 to 2.78 in 2009 to 2.74 in 2010 and mostly recently to 2.71 in 2011 (the lower the grade, the better the score).  More specifically, those obtaining As in Mathematics increased from 26.7% in 2010 to 28.9% in 2011 and those obtaining As in Science increased from 18.5% in 2010 to 21.7% in 2011.

At the same time, our SPM results in 2011 was reported to have been the best recorded in five years with the overall National Average Grade improving from 5.19 in 2010 to 5.04 in 2011 (the lower the grade, the better the score).

In addition, the pass rate for Math and Science at the SPM level have also steadily increased since 2007 as indicated in Table 1 below.  For example, the pass rate for Math for those in the rural areas increased from 70% in 2007 to 77.5% in 2010 and the pass rate for Science for those in the urban areas increased from 85.9% in 2007 to 91% in 2010.

Table 1: Pass rate for Math & Science SPM
for those in the rural and urban areas (2007 to 2010)


Source: Ministry of Education
The steep fall in our TIMSS 2011 scores which are measured objectively across 59 countries clearly contradicts the astounding achievements by the same students in our PMR and SPM examinations.

One cannot help but to conclude that firstly, the Ministry of Education has been deliberately manipulating the Math and Sciences standards for the PMR and SPM examinations to artificially increase the pass rate.  Secondly, it also raises the obvious question that our education syllabus has been "dumbed down" so that more students will be able to do better for their examinations.

In fact, this deliberate attempt to dumb down our syllabus and lowering the passing marks for the examination subjects is a key reason for the declining standard of our education system.  The Ministry of Education has over the years simplified the syllabus and lowered passing marks in order to give the perception of improving performance, which is measured by the number of passes and "A"s achieved in these examinations.

The obvious outcome to such a skewed education policy is that our Malaysian young will learn less in school, while needing to know and understand even less to secure a pass or obtain an "A" in the examinations.  This saddening outcome is now proven by the TIMSS,  which showed how Malaysia is the country where its students suffer from the fastest declining standards for both Mathematics and Science.

The New Education Blueprint (NEB) must openly admit and aggressively address the deliberate "dumbing down" of our education system.  The Preliminary NEB report has not only completely neglected the above, it has to the contrary, sung praises for our students' academic achievements in the PMR and SPM examinations.  If the Minister of Education, Tan Sri Muhyiddin Yassin fails to reverse the dumbing down process and start increasing standards in our examinations and syllabus, then he can be assured that not only the NEB will fail miserably, Malaysia will continue to drop down the TIMSS scores and ranking in the future.

TIMSS 2011 Proved Malaysian Education Disaster

Posted: 12 Dec 2012 07:05 PM PST


The International Mathematics & Science Study (TIMSS) 2011 proved beyond doubt that the Barisan Nasional Government has completely destroyed our education system, causing Malaysia to suffer the biggest drop in results among all tested countries in the world for both subjects.

The 2011 Trends in International Math and Science Study (TIMSS) which was released on the 11th of December showed a worrying and unacceptable fall in Malaysia's ranking and average scores in Math and Science.

Malaysia's ranking in Math fell from 20th in 2007 to 26th in 2011 while its ranking in Science fell by an ever greater margin, from 21st in 2007 to 32nd in 2011. Our average Math score fell from 474 in 2007 to 440 and our average Science score fell by an even greater degree from 471 in 2007 to 426 in 2011. The results are summarized in Table 1a and 1b below.


Table 1a: 
Fall in Malaysia's TIMMs ranking in Science and Math, 2007 to 2011
Table 1b: 
Fall in Malaysia's TIMMs average score in Science and Math, 2007 to 2011
When we compare the results across all the countries, we suffer the ignominy of being the only country other than Jordan which suffered declines in scores in all tested domains for Mathematics (3 areas – Knowledge, Application, Reasoning) and Science (4 areas – Biology, Physics, Chemistry, Earth sciences).

However, the most damning outcome of the test is that Malaysia has suffered the biggest drop in test scores among all countries for both Mathematics and Science between 1999 and 2011.

For Mathematics, our score dropped by 79 points, compared to the next worst country, Thailand, by 40 points.  For Science, our score dropped by 66 points, compared to Macedonia, which fell by 51 points.

The poor achievement of Malaysians students in Math and Science is clearly seen in the % of students scoring full credit for what should be basic Math and Science questions.

For example, for the simple algebra question of  "What does xy +1 mean" (The answer is "multiply x by y, then add 1"), only 43% of Malaysian students answered this question correctly, ranking us 37 out of 42 countries.

In comparison, 94% of students in Hong Kong answered this question correctly. For a relatively simple Chemistry question, "What is the chemical formula for Carbon Dixoide" (The answer is "CO2), only 67% of Malaysian students answered this question correctly, ranking us 43 out of 45 countries. (See Appendix 2 below) In comparison 99% of Japanese students answered this question correctly.

Given the above, it is no wonder that many parents are voting with their feet and their wallets by enrolling in private primary and secondary schools at an alarmingly increasing rate.

The drop in our Math and Science scores as measured by TIMSS an unmitigated disaster our national education system which has been destroyed by the Barisan Nasional education policies.

In the context of the extent of our failing education system, the National Education Blueprint (Peliminary report) is clearly half-hearted in its attempted to reverse the decline and it has failed to address the primary issues of the severe in standards.

The Ministers of Education for Malaysia over this period, Tan Sri Musa Mohamad (1999-2004), Datuk Seri Hishamuddin Hussein (2004-2009) and Tan Sri Muhyiddin Yassin (since 2009) must bear full responsibility for failing Malaysia's young and the future of this country.

www.telokkemang.blogspot.com/

www.telokkemang.blogspot.com/


SEMBAH TAKZIM PARTI KEADILAN RAKYAT N. SEMBILAN

Posted: 14 Jan 2013 04:28 AM PST

SEMBAH TAKZIM PIMPINAN & ANGGOTA PARTI KEADILAN RAKYAT N. SEMBILAN SEMPENA KEPUTERAAN TUANKU MUHRIZ IBNI ALMARHUM TUANKU MUNAWIR YANG KE-65

DAULAT TUANKU - SEMOGA BEROLEH KESEJAHTERAAN DAN KEBERKATAN PEMERINTAHAN


CERAMAH MEMBELA MARUAH TENTERA - MEMBONGKAR SKANDAL LTAT

Posted: 14 Jan 2013 04:15 AM PST

CERAMAH MEMBELA MARUAH TENTERA - MEMBONGKAR SKANDAL LTAT

20 JAN 2013 AHAD

SIRUSA, BATU 4 PORT DICKSON

9 MALAM

DIJEMPUT SEMUA RAKYAT HADIR & ANGGOTA TENTERA

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


DAP Ponggal Message

Posted: 13 Jan 2013 08:34 PM PST

DAP Ponggal Message By DAP Secretary-General Lim Guan Eng And MP For Bagan In Kuala Lumpur On 14.1.2013.

The Indian Community Has Given BN 56 Years To Build A House And The Time Has Come To Change To Allow PR To Do What Is Right Based On Integrity, Justice And Good Governance.
In celebrating a new beginning under Ponggal Festival, the time has come to change to the new way of governance by doing what is right for the people instead of doing right for oneself. Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has asked the Indian community to give the Barisan Nasional (BN) a new mandate and time to resolve their problems by stating that when we build a house, it will take time.

This is shocking admission of failure as the Indian community has given BN 56 years and by Najib's own admission, we have only seen the frames. If Najib is sincere, he should first explain why BN failed to complete building the house even though every opportunity has been given during these 56 years.

The Indians have placed their trust or Nambikei in BN and were not respected when Tamil schools were neglected, Hindu temples torn down and Indians marginalized with forcible eviction from estates. Only when PR state governments took over in 2008 by allocating funds yearly for Tamil schools and Hindu temples as well as giving land, did the BN government respond for the first time with funds.

Even then the Indians are not given the opportunity to manage their own religious and cultural affairs like the Penang Hindu Endowment Board. DAP urges that a Malaysia Indian Endowment Board be established to allow Indians to manage their own religious and cultural affairs as has been done in Penang.

Further the Penang state government had also resolved the Kampung Buah Pala issue where BN had secretively sold off the land without adequate compensation to the Indian villagers, by offering double-storey terrace houses valued at RM800,000/-. DAP regrets the lies made by the Prime Minister that PR did not resolve the Kampung Buah Pala issue when it is only because of PR that Kampung Buah Pala is still alive and exists at the same place in Penang today.

The Indian community has given BN 56 years to build a house and the time has come to change to allow PR to do what is right based on integrity, justice and good governance.
LIM GUAN ENG

YB Ahmad Razif Blog's

YB Ahmad Razif Blog's


Sidang Media Halatuju Pelajaran, pengajian Tinggi, Sains dan Teknologi dan Sumber Manusia Negeri Terengganu

Posted: 13 Jan 2013 04:53 PM PSTPada 13 Januari 2013 telah berlangsungnya sidang media tentang halatuju pelajaran, pengajian tinggi, sains dan teknologi dan sumber manusia negeri Terengganu sejurus berakhirnya mesyuarat tentang halatuju berkenaan di Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu.

Pada petang itu juga turut menyampaikan sumbangan hamper kepada para media dan para hadirin yang menghadiri mesyuarat. Semoga Terengganu terus maju dalam semua bidang terutamanya dalam aspek pendidikan. InsyaAllah.

Direct Free Kick

Direct Free Kick


Makan malam bersama masyarakat Cina di Restoran Pak Ya.

Posted: 13 Jan 2013 03:40 PM PST

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 3) by weechookeong

Posted: 14 Jan 2013 08:22 AM PST

Jarang Terbang

Sila baca posting yang berkenaan: http://weechookeong.wordpress.com/2012/12/08/xmas-big-sale/

Saya telah dimaklumkan oleh YB Datuk Ismail Sabri, Menteri Perdangangan, Koperasi dan Hal Ehwal Pengguna, pada bulan Disember 2012 bahawa beliau telah mengarahkan pegawai Kementerian untuk mengambil tindakan supaya AirAsia tidak menjual tiket penerbangannya selepas 31 Mac 2013 kerana ia tiada AOC.

Saya akan melaporkan perkara ini kepada Kementerian dan saya berharap pihak tuan dan semua pengguna meemlaporkan perkara ini kepada Kementrian supaya hak-hak pengguna dapat dipertahankan.

Sukacita dimaklumkan bahawa pada 1 Januari 2013 Peraturan khas untuk mengawal iklan palsu telah dikuatkuasakan. Adalah amat sesuai pada masa sekarang untuk memlaporkan perkara ini kepada Kementerian supaya Kementerian dapat menggambil tindakan yang sewarjanya.

Sekian, terima kasih

Yang ikhlas

wee choo keong

Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 3) by Anonymous

Posted: 14 Jan 2013 04:15 AM PST

@le batard,

I am reminded of a sign at the entrance of the specil forces camp in Cameron Highlands, and it is very apt for you. The sign says ” Kedatangan mu tidak di undang, jika ragu sila pulang”.

If you are not poficient in Bahasa Malaysia, allow me to translate. It says “You are uninvited, you don’t like it leave”.

You dropped an “s” in your nick.

Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 3) by Con Man

Posted: 14 Jan 2013 03:13 AM PST

What a con job!

Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 3) by Jarang Terbang

Posted: 14 Jan 2013 02:08 AM PST

YB WCK,

Setahu saya AA masih lagi belum mendapat menyambungan AOC yang tamat pada 31 Mac 2013. Hari ini saya terbaca iklan AA yang menjual tiket murah untuk penerbangan bermula dari Ogos 2013 hingga Februari 2014. Saya amat keliru setelah mengikuti posting YB yang lalu mengenai perkara ini. Harap YB dapat memberi sedikit penjelasan untuk pencerahan kepada semua pembaca blog yang sangat informatif ini. Terima kasih.

Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 3) by Anonymous

Posted: 13 Jan 2013 08:12 PM PST

some one needs to make a police report against the dca to question how this was allowed? who got kickbacks at dca to allow it ? AND MOST OF all make a police report against Tony F for accountability to the public.

Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 3) by Nizam

Posted: 13 Jan 2013 06:43 PM PST

What are the DCA doing in 2007 when all the cannibalization were taking place? Thank God there was no air tragedy at that nothing. Hopefully DCA will redeem itself this time and examine stringently before approve the AOC after March 2013. Air safety is of paramount importance for the aviation industry.

Comment on DCA failed to withdraw the AOC of FAX / AirAsia X in 2007 (Part 3) by le batard

Posted: 13 Jan 2013 04:29 AM PST

This Wee feller is going on and on about AirAsia.

It’s as if he’s a big-time pundit on the airline industry, the way he opines.

Sheesh – the guy has never run a business, let alone started one.

It’s easy to preach. Every half-past six itinerant politician and demagogue can put in his or her 5-sen worth.

But running a business, making profits, creating jobs, keeping shareholders happy – that’s not given to everyone on a silver platter.

So, what exactly is the Wee feller’s agenda? Is he a closet racist? Someone who takes a vicarious delight in cutting down tall poppies? Or a frustrated politician who is angsty because his messages don’t resonate with the masses, let alone the cognoscenti?

It’s time the Wee feller nailed his colours to the mast and declare what exactly he stands for, instead of using his blog to be judge, jury and executioner.

Khalid Samad

Khalid Samad


Perbahasan Rasulullah (SAW) dan Suhail Bin Amr, Wakil Quraisy Semasa Perjanjian Hudaibiyah

Posted: 13 Jan 2013 04:00 PM PST

Ikuti di sini petikan dari buku Fiqhus Sirah karangan Muhammad Al-Ghazali berhubung peristiwa perjanjian Hudaibiyah. Suhail Bin Amr telah dilantik kaum Quraisy untuk mewakili mereka dalam perundingan dengan Rasulullah (SAW) dan apabila perjanjian itu hendak ditulis, satu perbahasan telah berlaku di antara Suhail dan Rasulullah seperti berikut:

Rasulullah (SAW) kemudian memanggil Ali Bin Abi Talib (KW). Kepada beliau Baginda memerintahkan: "Tulislah; Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim….!" Suhail membantah " Aku tidak mengerti apa ertinya itu! Tulis sahajalah: BismikaLlahumma (Dengan nama Mu Ya Allah)!" Rasulullah berkata kepada Ali: "Tulislah BismikaLlahumma!" Ali lalu menulis kalimat itu.

Rasulullah (SAW) berkata lagi pada Ali: "Tulislah; Inilah Perjanjian Perdamaian yang dibuat oleh Muhammad Rasulullah dengan Suhail Bin Amr". Suhail menolak dan berkata: " Kalau aku mengakui anda Rasulullah, tentu anda tidak kami perangi. Tulis sahaja nama anda dan nama ayah anda". Rasulullah memerintah Ali supaya menuliskan: "Inilah Perjanjian Perdamaian yang dibuat oleh Muhammad bin Abdullah dengan Suhail Bin Amr".

Petikan ini adalah dari muka surat 557 kitab berkenaan.

Saya memetik kisah perbahasan ini, yang boleh dibaca dalam beberapa kitab-kitab Seerah Rasulullah (SAW), untuk memperlihatkan bagaimana penggunaan kalimah Allah oleh kafir musyrik merupakan suatu kebiasaan pada zaman Rasulullah (SAW). Akan tetapi, pada masa yang sama, walaupun mereka menggunanya, mereka tidak memahami siapa sebenar Allah. Ini jelas terbukti dalam isu penolakan oleh Suhail ungkapan 'Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim'. Ini adalah kerana sifat 'Ar-Rahman dan Ar-Rahim' tidak diketahui masyarakat Jahiliyah keEsaan dan sifat-sifat Allah serta Asma ul HusnaNya. Dalam proses dakwah, sambil masyarakat jahilliyah berpegang kepada segala kesesatan mereka berhubung Allah, Rasulullah (SAW) memperjelaskannya persoalan-persoalan ini satu per satu. Sehingga aspek keEsaan Allah dan keTauhidanNya serta sifat-sifatNya menjadi jelas dan nyata, khususnya melalui kalimah "La ilaha ila Llah".

Dalam penolakan kedua pula, Suhail menjelaskan bahawa sebab mengapa kaum Quraisy memerangi Rasulullah ialah kerana mereka menolak keRasulannya. Mereka percaya kepada Allah, walaupun dengan segala kekeliruannya, dan mereka tidak akan memerangi Rasulullah sekiranya mereka yakin Baginda adalah seorang Rasul yang diutus Allah! Ini sebenarnya adalah sebab mengapa kunci keimanan kepada Allah dan penerimaan Islam mesti juga dengan ucapan "Muhammad Rasulullah".

Oleh itu, sebagai orang Islam kita mesti memahami bahawa yang membezakan kita dengan orang bukan Islam adalah dua perkara. Yang pertama adalah kefahaman kita terhadap siapa itu Allah, keEsaanNya dan sifat-sifatNya seperti Ar-Rahman dan Ar-Rahim dan kefahaman ini adalah berbeza dengan kefahaman agama-agam lain. Ada agama lain yang menganggap Allah ada anak. Ada yang menganggap Allah zalim dan mengutamakan hanya bangsa mereka sahaja. Ada agama yang menganggap Allah lemah, tidak mengetahui segala-galanya dan sebagainya. Maka walaupun penganut agama lain mungkin sebut juga 'Allah', seperti si Suhail Bin Amr, tetapi mereka tidak mengenali Allah sebenarnya.

Kedua, kita mesti juga memahami bahawa yang membezakan kita dengan orang bukan Islam adalah penerimaan kita terhadap keRasulan Rasulullah (SAW). Maka, sekiranya ada yang menyebut nama Allah berkali-kali, seperti Suhail, dan menegaskan kepatuhannya kepada Allah, seperti juga Suhail apabila beliau mengatakan tidak akan memerangi Rasulullah sekira beliau yakin Baginda adalah Rasulullah, namun mereka tetap bukan Islam sehingga menerima keRasulan Muhammad (SAW). Inilah yang dikatakan sebagai 'Syahadatain' atau 'Dua kalimah syahadah' yang membezakan Islam dan bukan Islam.

Sekiranya kita memahami ini semua, maka penggunaan kalimah 'Allah' oleh mana-mana pihak tidak akan mengelirukan kita. Sekiranya kita tidak faham ini semua, maka bagaimana kita boleh dianggap Muslim? Tidakkah seorang Muslim semestinya memahami keEsaan Allah dan bahawa Muhammad adalah RasulNya? Sekiranya seseorang Muslim tidak memahami ini, ini bermakna samada dia tidak pernah mengucap dua kalimah syahadah atau sekiranya dia mengucapnya sekalipun, dia tidak memahaminya. Maka keadaannya adalah lebih kurang seperti Suhail dan amat malanglah kita sekiranya selepas 55 tahun Merdeka ummat Islam tidak memahami ini semua.

Yang menjadi pelik ialah hakikat bahawa yang kelihatan 'bersungguh mempertahankan' kalimah Allah ini adalah mereka yang berkuasa selama 55 tahun dan bertanggung-jawab ke atas kejahilan yang menimpa ummat Islam selama ini! Ada pula yang berkata "mereka ini 'pertahan' kalimah Allah tapi langgar semua perintah Allah!"

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Ustaz Azhar lancar buku tulisan Saari Sungib

Posted: 14 Jan 2013 12:22 AM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -Saari menyampaikan buku terbaru tulisannya kepada Ustaz Azhar.

HULU KLANG: Ikon anak muda, Ustaz Azhar Idrus telah melancarkan buku terbaru tulisan Adun Hulu Klang, Saari Sungib bertajuk 'Rahisa-Rahsia Besar Di Sebalik Sirah Rasulullah SAW' terbitan Kemilau Publika.

Pelancaran buku itu diadakan sempena program ceramah Maulidur Rasul di padang AU2A Taman Seri Keramat, malam tadi.

Majlis anjuran bersama Surau Al-Ittifaq dan Ahli Majlis Zon 1 telah mendapat sambutan hebat daripada penduduk Hulu Klang.

harakah/-

'Sampai bila nak tunggu'

Posted: 14 Jan 2013 12:21 AM PST

Adnan 2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -
 
Adnan (tengah) menyatakan sesuatu kepada Mohd Fattah ketika melihat keadaan rumahnya.
 
AMPANG TINGGI – "Sudah enam kali saya menghubungi pihak Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) untuk bertanya status Rumah Mesra Rakyat yang terbengkalai sejak Julai 2012, namun hampa," kata pemilik rumah, Mohd Fattah Mohd Darus, 30.

Mohd Fattah berkata, rumah berkonsepkan pasang siap itu dimulakan pada Jun 2012 kemudian sebelum puasa iaitu Julai pihak kontraktor menghentikan kerja-kerja pembinaan sehingga kini.

"Saya hairan  kenapa mereka (pihak kontraktor) tidak datang menyiapkan rumah, hingga lantai rumah berlumut dan kawasan sekitar ditumbuhi lalang.

"Bukan itu sahaja, simen yang belum digunakan juga keras, pasir berkurangan dan memang tidak boleh digunakan lagi. Ia mendatangkan kerugian apabila barang pembinaan rosak kerana terlalu lama," katanya.

Menurutnya, dia juga terpaksa tinggal di rumah ibu mertuanya bersama isteri, Bashiratul Nadiah Mohammad, 35 dan sepasang anaknya.

"Saya difahamkan, pihak kontraktor bukan dari daerah ini, ia dilantik oleh pihak SPNB.  Jadi apabila hendak bertemu dengan pihak kontraktor memang sukar. Saya telefon mereka, tapi tidak berangkat.

"Saya berharap pihak berkaitan dapat memandang serius perkara ini kerana ia membebankan rakyat.

"Memang kita boleh tunggu tetapi sampai bila kami mahu menunggu rumah yang diimpikan siap sempurna, sedangkan pihak kontraktor tidak pernah melihat rumah itu sejak Ramadan tahun lalu," katanya.

Sementara itu,  Adun Pilah, Adnan Abu Hassan  yang  turun padang melihat Rumah Mesra Rakyat  itu berkata, SPNB seharusnya peka dan perlu proaktif melihat masalah yang dihadapi pemilik rumah berkenaan.

"Sedikit sebanyak, masalah ini memberi kesan kepada pihak kerajaan dan penerima bantuan. Pihak kerajaan sudah membuat dasar yang cukup cantik namun, pelaksanaan itu mencemarkan dasar berkenaan.

"Pada pandangan saya, konsep pasang siap ini kurang sesuai dan pihak SPNB perlu mengkaji semula. Saya difahamkan, kontraktor yang dilantik bukan dari kontraktor orang tempatan ia dari luar Negeri Sembilan," katanya.

Menurutnya, jika kontraktor tempatan menerima projek berkenaan ia lebih mudah kerana lebih dekat dengan pemimpin kawasan. Malah, beliau juga sudah mengenali kontraktor di sini.

"Jika ada aduan dari penduduk kampung, saya boleh terus menegur mereka seperti Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT)," katanya.

Dalam pada itu, Adnan berharap, pihak berkaitan perlu memandangkan  serius perkara itu kerana terdapat banyak aduan berhubung projek Rumah Mesra Rakyat yang terbengkalai di sini.

sinar/-

'Scan' penyakit guna telefon bimbit, warga emas rugi RM3,500

Posted: 14 Jan 2013 12:00 AM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

'Scan' penyakit guna telefon bimbit, warga emas rugi RM3,500
Che Rus melakonkan semula bagaimana dia diarahkan berbaring sebelum diperiksa oleh wanita yang menyamar sebagai wakil JKM.
 
ALOR GAJAH - Seorang warga emas rugi kira-kira RM3,500 selepas tiga barangan kemas miliknya dilarikan seorang wanita yang menyamar sebagai wakil Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di Kampung Lendu Hilir, di sini, petang kelmarin.

Dalam kejadian jam 5 petang itu, mangsa, Che Rus Uda, 74, didatangi seorang wanita lingkungan usia 20-an yang memperkenalkan diri sebagai wakil JKM.

Menurutnya, ketika kejadian, dia yang tinggal sendirian sejak lebih 50 tahun lalu sedang menonton televisyen sebelum terdengar suara memberi salam berulang kali.

"Perbualan antara saya dengan wanita itu hanya dalam jarak jauh sebelum dia memaksa saya membuka pintu yang dikunci cucu yang keluar beberapa minit sebelum kejadian.

"Kemudian wanita yang memakai kemeja dan bertudung putih itu turun dari sebuah kereta menyatakan hendak melakukan pemeriksaan kesihatan sebelum mendesak saya membuka pintu rumah," katanya.

Che Rus berkata, selepas wanita itu masuk ke dalam rumahnya, dia diarahkan membuka semua barang kemas yang dipakainya dan berbaring untuk melakukan pemeriksaan.

"Walaupun dalam keadaan terpinga-pinga, saya buka juga gelang tangan, rantai leher dan anting-anting dan meletakkannya di atas lipatan baju di ruang tamu.

"Melihat keadaan saya yang tidak selesa berbaring di atas lantai, wanita itu mengarahkan saya masuk ke dalam bilik sebelum dia 'scan' seluruh badan dengan menggunakan telefon bimbitnya sahaja. Kemudian dia keluar untuk menghubungi seseorang," katanya.

Dia berkata, selesai 'pemeriksaan', wanita itu menghalangnya daripada bangun dengan alasan dia akan pitam jika berjalan.

"Sepanjang dalam bilik saya berasa tidak sedap hati memikirkan barangan kemas yang ditinggalkan di ruang tamu dan terus keluar dari bilik sebaik terdengar pintu besi di beranda rumah seolah-olah ditolak seseorang.

"Selepas itu, saya terkejut apabila melihat kesemua barang kemas sudah hilang malah kelibat wanita itu juga tiada," katanya.

Katanya, sebelum kejadian, wanita berkenaan ada datang ke rumahnya, namun beredar selepas menyedari cucunya, Hussin Abu Hasan, 31, turut berada di rumah dan datang semula 30 minit kemudian.

"Saya difahamkan oleh jiran berdekatan, kereta dinaiki wanita itu sudah berlegar-legar di hadapan rumah saya kira-kira 30 minit sebelum kejadian itu," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Umar Ali Saifuddin Shaharuddin ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan menasihatkan golongan warga emas khususnya supaya lebih berhati-hati.

"Warga emas atau individu yang tinggal sendirian di rumah dinasihatkan tidak mudah terpedaya dengan pujukan individu tidak dikenali dan kes berkenaan disiasat di bawah Seksyen 395 Kanun Keseksaan," katanya.

sinar/-

Lafaz Allah: Umno tidak mampu tunai amanah

Posted: 13 Jan 2013 11:49 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -


Amanah terbesar dalam Islam ialah memerintah negara, di mana UMNO telah diberi kepercayaan sejak lebih lima puluh tahun mencapai kemerdekaan sehingga kini, bagi memimpinkerajaan bagi pihak melayu beragama Islam dalam BN, dahulunya Perikatan.

Islam telah diterima oleh semua kaum menjadi agama negara dengan hak yang adil kepada penganut berbagai agama dalam konsep persefahaman sempadan saling mengerti dalam perkara yang berbeza.

Islam wajib diperkasakan sehingga mengatasi yang lain dengan pendekatan yang bijak dan amalan yang istiqamah dan adil terhadap semua, kerana Islam adalah rahmat kepada seluruh alam, bukan dengan paksaan dan ugutan kosong.

Apabila tercetusnya isu kitab Injil diterjemahkan dalam Bahasa Melayu, dengan menterjemahkan perkataan God atau Lord atau Tuhan dengan perkataan Allah, UMNO telah gagal bertanggungjawab dengan betul sebagai pihak yang berada di kerusi kekuasaan kerajaan.

Media arus perdana kepunyaan UMNO dijadikan medan perbincangan (tempat bermuzakarah) dalam perkara yang besar ini sehingga melibatkan semua orang, termasuk yang buta ilmu Islam dan hurufnya, setelah hurufnya dihapuskan oleh UMNO.

Padahal urusan kebenaran menerbit buku dan pengedarannya adalah urusan Kementerian Dalam Negeri.

Dalam urusan yang berkait dengan Agama Islam, ianya perlu mendapat nasihat dan kelulusan pihak berkuasa Hal Ehwal Agama Islam di bawah Jabatan Perdana Menteri atau Majlis Agama Islam di Negeri – Negeri, di mana keseluruhannya berada di bawah UMNO yang menjadi parti Melayu Islam yang memerintah.

Portfolio kementerian ini di perkuatkan dengan seorang menteri di peringkat Pusat atau exco agama di peringkat negeri.

Mengapa UMNO menangani isu besar ini secara membaling batu sembunyi tangan, dengan mengheret pihak yang tidak patut berbincang dalam urusan Yang Maha Besar iaitu kalimah Allah? Mengapa tidak selesaikan oleh pihak berkuasa di bawah UMNO yang memerintah?.

Patutkah perkara ini dijadikan bahan kempen pilihanraya sehingga menjadi berkecamuk dikalangan rakyat kerana dijadikan perbincangan melibatkan kalangan yang tidak faham?

PAS tampil dengan ilmu Islam dan adabnya. Sebagaimana dalam kenyataan media saya pada 8 Januari 2013 lalu, intipati perkara dua dalam kenyataan media itu adalah jelas dan sangat mudah difahami (hanya yang berniat jahat sahaja tidak membacanya), bahawa kalimah Allah yang Maha Suci dan Mulia, tidak mampu diterjemahkan ke dalam apa-apa perkataan daripada bahasa yang lain, termasuk Bahasa Arab sendiri dengan perkataan yang lain daripada perkataan Allah, kerana tidak ada satu kalimah yang sama erti dengannya.

Lebih jauh lagi, perkataan ber Bahasa Melayu atau apa sahaja bahasa di kalangan bangsa yang menganut agama Islam, sehingga semua bangsa penganut Islam tidak menterjemahkan kalimah "Allah" ke dalam bahasa lidah masing-masing atau bahasa sendiri.

Begitulah juga perkataan Tuhan dalam Bahasa Melayu, God dan Lord dalam bahasa penganut agama Kristian paling ramai, tidak boleh diterjemahkan dengan perkataan Allah, kerana tidak mencapai maksudnya. Firman Allah menjelaskan makna Allah :

Yang maksudnya : Katakanlah (Wahai Muhammad): "(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa; "Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat ; "Ia tiada beranak, dan ia pula tidak diperanakkan; "Dan tidak ada sesiapapun yang serupa dengan Nya".

Mengikut bahasanya perkataan God dan Lord ada plural, male dan female (God, Gods, Goddess, Lord, Lords) dan begitulah juga perkataan Tuhan dalam bahasa lain.

Adapun perkataan Allah adalah Maha Esa seperti dinyatakan dalam surah al-Ikhlas adalah huraian mengikut bahasa al-Quran, sehingga semua nama-nama Allah (Al Asma Al Husna) termasuk dalam nama tunggal Allah.

Maka pihak bukan Islam tidak boleh mengelirukan kalangan penganut Islam apabila menggunakan kalimah Allah (intipati perkara tiga dalam kenyataan media 8 Januari 2013). Bahkan menafsirkan perkataan ar-Rahman pun boleh merendahkan maknanya sehingga laksana maki hamun terhadap Allah. Firman Allah :

Yang maksudnya : Dan mereka yang kafir berkata: "(Allah) ar-Rahman, mempunyai anak.". Demi sesungguhnya, kamu telah melakukan satu perkara Yang besar salahnya !. Langit nyaris-nyaris pecah disebabkan (anggapan mereka) yang demikian, dan bumi pula nyaris-nyaris terbelah, serta gunung-ganang pun nyaris-nyaris runtuh ranap, Kerana mereka mendakwa mengatakan: (Allah) ar-Rahman mempunyai anak. Padahal tiadalah layak bagi (Allah) Ar-Rahman, Bahawa ia mempunyai anak. Tidak ada sesiapapun di langit dan di bumi melainkan ia akan datang kepada (Allah) Ar-Rahman, sebagai hamba. Demi sesungguhnya! Allah telah mengira mereka (dengan pengetahuanNya) serta menghitung mereka satu persatu. Dan mereka masing masing akan datang mengadapnya pada hari kiamat dengan seorang diri.

Begitulah seriusnya kesan apabila kalimah Allah disalahgunakan di hadapan penganut Islam dan Umat Islam wajib mempertahankan aqidah penganutnya, maka penyalahgunaan kalimah Allah dalam masyarakat Islam adalah dilarang . Ada pun kuasa dari segi perundangan berada di tangan parti yang memerintah, bukannya PAS.

Al-Quran juga melarang penganut Islam memaki tuhan yang dipercayai oleh penganut agama lain sehingga menimbulkan ketegangan yang menghina Allah.
Firman Allah :

Yang maksudnya : Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas dengan ketiadaan pengetahuan. Demikianlah Kami memperelokkan pada pandangan tiap-tiap umat akan amal perbuatan mereka, kemudian kepada Tuhan merekalah tempat kembali mereka, lalu ia menerangkan kepada mereka apa yang mereka telah lakukan.

Ada pun penggunaan kalimah Allah oleh penganut bukan Islam dalam urusan agama mereka atau sesama mereka atau dalam penggunaan bersama yang tidak menimbulkan kekeliruan, maka al-Quran dan Hadith mengizinkan dengan penjelasan secara lisan dan amalan (intipati perkara nombor empat dalam kenyataan media 8 Januari 2013).
Firman Allah :

Yang maksudnya : Katakanlah (Wahai Muhammad): "Wahai ahli kitab, marilah kepada satu kalimah yang bersamaan antara Kami dengan kamu, Iaitu kita semua tidak menyembah melainkan Allah, dan kita tidak sekutukan dengannya sesuatu jua pun; dan jangan pula sebahagian dari kita mengambil akan sebahagian yang lain untuk dijadikan orang-orang yang dipuja dan didewa-dewakan selain dari Allah". kemudian jika mereka (Ahli Kitab itu) barpaling (enggan menerimanya) maka Katakanlah kepada mereka: "Saksikanlah kamu Bahawa Sesungguhnya Kami adalah orang-orang Islam".

Rasulullah S.A.W. mengarahkan sahabatnya meletakkan ayat ini ke dalam surat yang dihantar kepada Raja Rom, Mesir dan Habsyah yang menganut agama Kristian supaya menjelaskan penggunaan kalimah oleh mereka dengan betul.

Betapa sucinya kalimah Allah walau pun digunakan oleh penganut agama kitab dengan fahaman mereka yang salah maka dihalalkan penganut Islam memakan sembelihan mereka dengan nas al-Quran:

Yang maksudnya : Pada masa ini dihalalkan bagi kamu (memakan makanan) yang lazat-lazat serta baik-baik. dan makanan (sembelihan) orang-orang yang diberikan Kitab itu adalah halal bagi kamu, dan makanan (sembelihan) kamu adalah halal bagi mereka (tidak salah kamu memberi makan kepada mereka).

Kalimah Allah diterima bersama dalam perjanjian Hudaibiyyah di antara Rasulullah SAW dengan pemimpin Musyrikin Makkah dengan fahaman yang berbeza terhadap kalimah Allah dan bersetuju untuk berdamai.

Para ulama dan pemimipin PAS, bahkan di luar PAS dan para mufti yang majoritinya tidak bercakap kerana ditutup suaranya, adalah bersepakat dalam perkara yang sudah dinaskan dalam al- Quran dan Sunnah. Jangan laga-lagakan para pemimpin PAS dan ulama melalui media dengan cara memutar belitkan laporan, sehingga tersalah langkah membawa padah kerana jahil murakkab.

Malangnya semua kenyataan secara nas ini dilupakan kerana kesilapan UMNO yang tidak mampu mentadbir urusan agama Islam. Jabatan Agama hanya ditugaskan untuk mengawasi kuliah agama, khutbah jumaat dan kegiatan agama yang boleh mendedahkan aurat Umno yang tidak menutup aurat supaya UMNO menjadi parti maha suci daripada segala dosa.

Ini menunjukkan kepada kita bahawa yang penting bagi UMNO hanyalah kemenangan pilihanraya mendapat kuasa semata-mata tanpa batas –batas iman dan kufur, benar dan salah, dosa dan pahala.

UMNO melakukan kesilapan dan dosa besar apabila menyerahkan urusan kalimah Allah ini kepada pasukan propaganda dan saraf dalam partinya dan jentera kerajaan yang dikhadamkan, maka berlakulah perbincangan yang lebih buruk daripada laksana menyerah bunga d itangan sang kera yang tidak berakal, kemudian diserahkan kepada para ilmuan, ulama dan mufti pengecut berdepan secara muzakarah, tetapi sanggup menjadi terompah kayu kepada UMNO untuk menegakkan hujah laksana mereka yang dinyatakan oleh Allah:

Yang maksudnya: Dan janganlah kamu campur adukkan yang benar itu dengan yang salah, dan kamu sembunyikan yang benar itu pula padahal kamu semua mengetahuinya.

Tuan-tuan, janganlah jadikan PAS terpaksa membasuh kekotoran yang diadakan oleh UMNO, dan dalam masa yang sama PAS pula dipersalahkan atau menjadi kambing hitam yang disembelih kerana mempertahankan khurafat UMNO.

PRESIDEN PAS

Protes antigay di Vatican, Pari

Posted: 13 Jan 2013 11:48 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

PARIS - Ratusan ribu orang termasuk penganut agama Islam mengadakan tunjuk perasaan bagi membantah perkahwinan gay di bandar raya ini semalam. 

Protes itu diadakan bagi membantah tindakan Presiden Perancis, Francois Hollande untuk membenarkan perkahwinan gay.

Sebanyak 900 buah bas digunakan untuk membawa para penunjuk perasaan di lokasi tunjuk perasaan di sini.

Tunjuk perasaan tersebut dihadiri oleh pelbagai penganut agama termasuk Kristian.
"Kami mahu draf undang-undang perkahwinan gay itu ditarik balik," kata seorang penganjur penunjuk perasaan, Patricia Soullier.

Beliau membuat kenyataan itu kepada stesen televisyen BFM-TV sebelum menaiki sebuah kereta api bagi menghadiri tunjuk perasaan tersebut.

Sebelum ini, Menteri Kehakiman, Christiane Taubira menganggap undang-undang perkahwinan itu sebagai satu perubahan terhadap tamadun manusia.

Beberapa wanita yang tidak berbaju dengan mendedahkan payudara turut diadakan di Vatican yang merupakan tempat tinggal Ketua Gereja Kristian Katolik, Benedict XVI.

Bagaimanapun, beberapa anggota polis menangkap wanita-wanita tersebut.

Kumpulan wanita itu mengadakan tunjuk perasaan bagi menentang perkahwinan gay.

Mereka merupakan anggota pertubuhan pembela hak wanita yang dikenali sebagai FEMEN. - Agensi

kosmo/-

Zairil kesal serangan peribadi dari Tunku Aziz

Posted: 13 Jan 2013 11:28 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

(Zairil kesal serangan pribadi Tunku Aziz)

KUALA LUMPUR: Zairil Khir Johari, Penolong Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP kesal dengan serangan peribadi yang dibuat oleh bekas Naib Pengerusi DAP, YM Tunku Aziz.

Beliau dengan tegas berkata, "Saya tidak akan mengkhianati warisan ayahanda saya."

Ini adalah buat pertama kalinya pimpinan DAP menjawab segala serangan yang dibuat oleh bekas pemimpin yang meninggalkan DAP itu.

"Saya berasa amat dukacita dan kecewa membaca serangan YM Tunku Aziz ke atas keturunan dan nama baik keluarga saya.

"Saya percaya bahawa politik sebegini tidak mempunyai tempat dalam masyarakat kita, dan saya kesal kenyataan ini datangnya daripada seorang yang berkedudukan seperti beliau," kata Zairil yang juga Setiausaha Politik Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

"Saya tahu siapa ayahanda saya, dan bagi saya itu sudah mencukupi.

"Saya berbesar hati menyatakan bahawa saya bukan sahaja telah mewarisi darahnya, malah saya harap saya telah juga mewarisi integriti, ketabahan dan prinsip-prinsipnya.

"Sepertimana sifat-sifat ini telah menjadi panduan kepada kerjaya politiknya yang dihormati ramai, insya-Allah ia juga akan menjadi panduan kepada saya," kata Zairil dalam kenyataannya.

Menurut Zairil, arwah ayahanda beliau, Allahyarham Khir Johari, tidak pernah sesekali pun mengalah dalam perjuangannya untuk tanah air.

"Saya sedar bahawa mereka yang menganiayai saya ingin menghancurkan semangat saya.

"Namun begitu, sekiranya saya mengalah, saya bukan sahaja akan mengkhianati diri, malah mengkhianati warisan ayahanda saya.

"Ini saya tidak sanggup lakukan sama sekali," katanya tegas.

harakah/-

Corat coret HKR #KL112

Posted: 13 Jan 2013 10:51 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Seorang pemandu teksi berusia awal 50-an yang saya tumpangi dari Stesen Monorel Bukit Nenas untuk ke Central Market pada petang Jumaat 11 Januari 2013 begitu rancak bercerita tentang kebanjiran ramai orang di sekitar Kuala Lumpur hari tersebut. Lumayan sungguh pendapatannya hari ini, dari awal pagi sehingga hampir jam 4.30 petang, kira-kira RM1,000 telah masuk ke poketnya.

Saya hanya memberi komentar ringkas dalam rangka mahu menguji sejauh mana minatnya untuk bercakap tentang himpunan yang bakal berlangsung keesokannya, "Alhamdulillah… syukur atas rezeki kurnian Allah."

Pak Cik teksi itu bertanya lagi, "Agak-agak esok ada gas tak?" Juga jawapan ringkas saya berikan. "Entahlah Pak Cik, dengar khabarnya himpunan esok mendapat permit polis."

"Ada permit pun, bukan boleh percaya sangat dengan polis ni! Esok dia buat perangai gila, habisss.." Bebelnya dengan nada penuh kekesalan atas perlakuan dan tindakan polis semasa himpunan-himpunan yang telah lepas.

"Himpunan Bersih yang terakhir baru ni, Pak Cik pun kena gas. Aduh! Pedih sekali…"

Dengan nada bergurau saya menyampuk, "Pak Cik tahu dah kawasan tu ada demonstrasi, buat apa pergi bawak teksi kat situ?"

Sambutnya…"Ha…ha…ha… bukan Pak Cik pergi bawak teksi kat situ, Pak Cik pun hadir sekali himpunan tu, kena kejar polis, kena air kimia, kena gas…"

"Ha…ha…ha… Kalau begitu, kita senasiblah Pak Cik, saya pun kena kejar, kena gas sama macam Pak Cik jugak…"

"Jadi… adik mari KL ni, nak hadir himpunan esoklah?" soal Pak Cik tu lagi.

"Sudah semestinya!" jawab saya lagi.

"Ha…ha…ha… kita serupa rupanya…" ketawa Pak Cik tu lagi.

"Itulah Pak Cik ni… Polis tak bagi pergi, Pak Cik degil! Pergi jugak… Kan dah boleh rasa ubat resdung." Gurau saya lagi sehingga Pak Cik teksi itu terus ketawa besar.

Ketika sampai ke destinasi Pasar Seni dan bersalaman dengannya, sempat saya memaklumkan bahawa saya adalah salah seorang pimpinan PAS Terengganu yang pernah bertanding mewakili PAS dalam pilihanraya, tangannya mengenggam erat tangan saya sambil berkata, "Insya Allah kita kuburkan BN dalam pilihanraya akan datang!"

Jam 12.30 tengah hari, Sabtu 12 Januari 2013. Ketika pintu Stadium Merdeka mula dibuka, saya diantara peserta awal yang memasuki stadium, berjemur panas di tempat duduk terbuka ketika tempat duduk stadium hanya sekitar ¼ dipenuhi orang ramai.

Dalam ingatan, kali pertama dan terakhir saya menjejakkan kaki ke dalam Stadium Merdeka sebelum ini adalah pada tahun 1992 ketika menuntut di Universiti Malaya. Sekadar untuk melepaskan tekanan belajar, dengan motosikal cabuk Honda Cup buruk, saya datang ke Stadium untuk menyaksikan satu perlawanan Liga Semi Pro ketika itu antara pasukan Brunei dan Tentera.

Kalau tak kerana himpunan HKR KL #112 ini, mungkin benar itulah kali pertama dan terakhir saya mengunjungi tempat di mana kemerdekaan negara diistiharkan oleh Tunku Abdul Rahman.

Duduk bersebelahan dengan seorang lelaki Cina yang rancak bercerita. "PAS sekalang ini bagus woo… talak macam dulu lagi. Tengok… itu Melayu, Cina, India semua boleh pakai baju PAS! Termasuk saya juga." Ujarnya dengan sedikit nada bangga apabila memakai t-shirt bertulis 'Pas Untuk Semua'.
"Dalam isu itu tuhan Allah… saya tengok itu Tok Guru sangat cerdik.." Komennya lagi mungkin mengulas isu penggunaan kalimah Allah oleh penganut Kristian.

"Saya pun agama kristian, tapi saya boleh terima itu penjelasan Tok Guru."

Sebagaimana biasa, saya suka menjadi pendengar setia dan cuba untuk menangkap butir-butir bernas yang boleh dijadikan bahan penulisan sambil berfikir bahawa mungkin dia telah meneliti kenyataan akhbar Tuan Guru Presiden dalam isu penggunaan kalimah Allah.

"Uncle agak penuh tak stadium ni hari ni?" soal saya untuk menyambung topik perbualan. "Mesti penuh sesak woo… you tengoklah sendiri nanti!"

"Uncle asal dari mana?" saya ingin mengenalinya lebih lanjut sambil menghulurkan bisness kad saya kepadanya.

"Saya orang KL… Wah! You keleja doktor yaa..! manyak bagus…" "Itu olang-olang cerdik tarak mau sokong BN lagi!"

"Ya lah uncle… saya dah sokong PAS semenjak dalam perut mak saya lagi." Gurau saya. "Oooo… itu macam kaaa?"

"Ha… ha… ha…!" kami sama-sama ketawa.

"Lepas pilihanraya nanti, kita kasi masuk itu BN dalam nuseum." Gurau apek itu lagi dengan penuh kemesraan sehingga kehangatan cuaca pada petang itu tak begitu terasa.

Melihat jam masih awal, stadium pun masih banyak kekosongan, saya mengajak uncle Cina tersebut keluar mencari minuman dahulu. Kebetulan yang terdekat ditemui hanyalah minuman dalam tin 100 plus.

"O.k uncle! Hari ni tak ada gas, mari kita minum air gas!"

"Ha… ha… ha…" Apek tu ketawa besar.

Kanak-kanak didakwa diculik 1994 tinggal bersama datuk

Posted: 13 Jan 2013 10:45 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -
Michael Landers
Michael Landers yang dikesan semula baru-baru ini. Foto kecil wajah Michael ketika dia hilang pada tahun 1994. - Foto ihsan

 
BROWERVILLE - Seorang ibu tunggal Indiana yang mendakwa anaknya diculik hampir 20 tahun lalu menemui semula anaknya baru-baru ini.

Bagaimanapun kanak-kanak itu 'dilarikan' oleh datuk dan nenek sebelah bapanya selepas ibu bapanya bercerai sehingga tidak disedari oleh mereka.

Ekoran dakwaan ia diculik, pihak berkuasa terpaksa mencari kanak-kanak berusia lima tahun itu yang dikenali sebagai Richard Wayne Landers Jr selama bertahun-tahun, tetapi kes itu senyap begitu saja.

Mereka akhirnya mendapati kanak-kanak itu tinggal bersama datuk dan nenek sebelah bapanya di bandar kecil Minnesota, Browerville dan telah menukar namanya pada tahun 2006 kepada Michael Jeff Landers.

Lisa Harter dan bapa kanak-kanak itu, Richard Wayne Landers Sr mendakwa kehilangan anaknya pada tahun 1994.

Lisa dan Richard kemudian bercerai, dan datuk dan neneknya mendapat hak penjagaan anak mereka selepas memfailkan tuntutan penjagaan cucu mereka.

Selepas Lisa berpindah ke sebuah apartmen dan mendapat jagaan anaknya pada hujung minggu. Dia memfailkan petisyen untuk mendapatkan hak jagaan penuh apabila dia berkahwin.

Pegawai Richard Muntz kemudian memberitahu pihak media bahawa hakim memberi hak penjagaan sementara kepada ibunya sebelum anaknya dibawa lari oleh datuk dan neneknya sendiri.

Pegawai polis, Sherif Peter Mikkelson berkata, siasatan sedang dijalankan untuk kes itu yang bakal dikemukakan kepada pihak berkuasa persekutuan membabitkan kes penculikan.

Michael Landers pula seperti memahami keadaannya dan rela tinggal dengan datuk dan neneknya.

sinar/-

Bermula kebangkitan bangsa Melayu menolak Umno

Posted: 13 Jan 2013 10:33 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Sesungguhnya perhimpunan kebangkitan rakyat semalam adalah satu kejayaan. Dianggarkan hampir 200 ribu rakyat Malaysia telah turun ke Stadium Merdeka tanpa dibayar dan dipaksa mahupun diumpan dengan beras semata-mata mahu menunjukkan kebencian dan betapa meluatnya mereka kepada pemerintahan Umno-Barisan Nasional.

Yang lebih membanggakan adalah 70 peratus yang hadir itu adalah daripada bangsa Melayu/Islam kerana pada perhimpunan kali ini, orang-orang Cina dan India tidak berapa ramai turun. Hal ini kerana perhimpunan kali ini adalah anjuran parti-parti politik dan bukannya anjuran NGO seperti BERSIH 2 dan 3.

Namun, itu tidak bermakna orang-orang Cina telah kembali kepada Umno. Mengikut kajian saintifik yang terbaru, sokongan orang Cina kepada BN hanyalah pada tahap 20 peratus atau lebih sikit.

Hakikatnya, kedatangan ratusan ribu bangsa Melayu kepada Perhimpunan Kebangkitan Rakyat ini adalah tanda jelas bahawa bangsa Melayu sedang bangkit.

Yakni, bangsa Melayu sedang bangkit menolak dan membuang Umno.

Insya-Allah, Umno akan tumbang kerana ketiga-tiga bangsa di Malaysia sudah menolak parti yang hanya tahu mengkayakan anak beranak pemimpin mereka sahaja.

harakah/-

Deklarasi HKR #KL112

Posted: 13 Jan 2013 10:19 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -


Deklari Bahawasanya, muafakat asas Kebangkitan Rakyat hari ini meletakkan Perlembagaan Persekutuan sebagai kompas perjuangannya.

Himpunan Kebangkitan Rakyat beriltizam untuk mengalih hala tuju negara dan bangsa ke landasan yang betul setelah berdekad diruntun salah guna kuasa, rasuah dan politik perkauman.

Maka kami, yang berhimpun di sini, mewakili anak semua kaum pada petang ini, dengan penuh iltizam, dan berteraskan falsafah bahawa tidak ada warga dari mana-mana bangsa, agama, jantina mahupun fahaman politk akan disisih atau diabaikan dari sudut sosial dan ekonomi, mengajukan tuntutan-tuntutan seperti berikut:

Pertama: Kami menuntut pilihanraya yang bersih, adil dan telus yang merangkumi media yang bebas;

Kedua: Kami menuntut agar prestasi, wibawa dan reputasi FELDA diselamatkan demi menjamin kedudukan ekonomi dan pemilikan tanah warga peneroka;

Ketiga: Kami menuntut Sabah dan Sarawak diiktiraf adil-setara dengan  Semenanjung Malaysia;

Keempat: Kami menuntut 20% daripada hasil royalti minyak dikembalikan kepada negeri yang menjadi pengeluar petroleum;

Kelima: Kami menuntut kerajaan mengiktiraf dan meningkatkan profesionalisme, menjamin kebajikan dan melindungi masa depan kakitangan awam termasuk guru-guru dan anggota keselamatan;

Keenam: Kami menuntut kehidupan dengan persekitaran alam yang bersih dan menyihatkan;

Ketujuh: Kami menuntut agar bahasa kebangsaan dimartabatkan dan bahasa ibunda kembali dijulang dan bahasa Inggeris dipertingkatkan di dalam sistem pendidikan negara serta pendidikan percuma untuk semua anak Malaysia;

Kelapan: Kami menuntut pembebasan semua tahanan politik yang ditahan tanpa keadilan;

Kesembilan: Kami menuntut agar kampung-kampung tradisi dan tempat-tempat warisan dipelihara, dilindungi dan dipertahankan; dan

Kesepuluh: Kami menuntut kehidupan yang lebih baik untuk wanita sebagaimana termaktub di dalam Agenda Wanita Malaysia

Dengan ini, kami yang berhimpun di sini, pada petang ini, sesungguhnya berikrar dan bersetia untuk meneruskan perjuangan sehingga kesemua tuntutan-tuntutan kami didengar dan dipenuhi.

harakah/-

Tuan Ibrahim ziarah peserta HKR112 kemalangan

Posted: 13 Jan 2013 10:15 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Tuan Ibrahim mendoakan agar Daud cepat sembuh)

TEMERLOH: Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menziarahi Daud Abdul Manan yang kemalangan motosikal ketika pulang dari HKR112 Sabtu lalu.

Beliau yang kini dirawat di Hospital Temerloh cedera apabila motosikal yang dinaikinya terbabas di atas Jambatan Temerloh sebelum R&R Temerloh.

Sumbangan derma dari semua pihak amatlah dihargai.

Daud, seorang penjaja ikan menaiki motosikal dari Terengganu untuk menyertai perhimpunan itu  namun ditimpa kemalangan dalam perjalanan balik.

Beliau yang mempunyai enam orang anak di mana anaknya yang sulung adalah dan baru berusia 17 tahun.

Anak yang ketiga baru 15 tahun,  keempat 11 tahun, kelima berusia lapan tahun dan yang bongsu berusia lapan bulan.

Kepada mana-mana pihak yang sudi memberikan sumbangan kepada beliau boleh terus memasukkannya ke akaun BSN : 1110029849518290 atas nama isterinya,
Mek Wook @ Rohaya Binti Awang.

harakah/-

Sudah 20 tahun kami hadapi masalah ini...

Posted: 13 Jan 2013 10:13 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -


PONTIAN: Ini bukan di pendalaman Sabah atau Sarawak tetapi di negeri yang lahirnya parti yang memerintah negara sekarang, Umno iaitu di Johor.
(Inilah jalan kampung kami bila hujan, yang sudah 20 tahun terbiar. Apa berlaku kepada penunggang ini kalau termasuk lopak?)

Sudah pelbagai usaha yang dibuat penduduk kampung ini untuk membolehkan jalan di kawasan mereka ini ditarkan, namun mereka ditendang ke sana ke sini.

"Saya mengadu kepada YB Ahmad Maslan tentang perkara ini, tapi beliau menyatakan jalan itu kawasan Batu Pahat dan bukan kawasannya," cerita Puan Siti Hadijah Bt Bonaim dalam suratnya kepada Harakahdaily.

Menurut beliau, masalah ini bukan baru bahkan sudah 20 tahun berlalu.

Masalah yang dihadapi mereka kian ketara apabila musim hujan tiba.

"Sejak kebelakangan ini sering kali hujan, ditambah pula dengan kenderaan besar seperti lori yang melalui jalan tersebut," katanya.

Berikut adalah surat Siti Hadijah kepada Harakahdaily bagi mengadu masalah ini.


Assalamualaikum.

Nama saya Siti Hadijah Bt Bonaim (gambar). Saya wakil penduduk Kampung Parit Abas Darat , 82210, Benut, Pontian, Johor.

Saya ingin membuat permohonan naik taraf jalan di kampung saya dari tanah merah ke tanah tar.

Ini kerana sejak kebelakangan ini sering kali hujan, ditambah pula dengan kenderaan besar seperti lori yang melalui jalan tersebut.

Dalam sehari lebih kurang 20 buah lori menggunakan jalan itu.

Jalan tersebut boleh menembusi ke Rejo Sari, Air Hitam, Parit Raja, dan Batu Pahat.

Jalan tersebut yang belum di tar lebih kurang 1 kilometer lagi.

Sebelum ini pun saya telah mengadu hal ini ke dalam surat khabar Berita Harian, dan menelefon terus kepada Yb Ahmad Maslan, YB Ayub Bin Jamil, Ketua Kampung dan pihak atasan yang lain.
Namun begitu, tiada apa-apa tindakan yang dilakukan.

Saya berasa amat dukacita kerana sudah 20 tahun jalan tersebut tidak di tar.

Saya mengadu kepada YB Ahmad Maslan tentang perkara ini, tapi beliau menyatakan jalan itu kawasan Batu Pahat dan bukan kawasannya.

Tambahan pula, kadang kala hujan di waktu pagi, anak saya hendak pergi ke sekolah susah kerana keadaan jalan yang lecak dan pada waktu panas jalan berabuk pula.

Saya berharap agar pihak tuan datang dan melihat sendiri keadaan jalan ke rumah saya.

Segala kerjasama amat dihargai dan tindakan segera dilakukan.

Jikalau ada sebarang kemusykilan, boleh hubungi di talian ini.  (012-7519037). Ini no telefon suami saya, Sarni Bin Sa'aim.

Tahun Baru Cina: Teras anggap Soi Lek celaru

Posted: 13 Jan 2013 09:47 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -KUALA LUMPUR: Teras Pengupayaan Melayu (Teras) menyanggah pendirian Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek yang menyifatkan garis panduan kerajaan PAS Kedah mengenai sambutan Tahun Baru Cina sebagai menggugat serta menghakis hak dan kebebasan golongan bukan Islam di negeri itu.

"Kami berpendapat garis panduan dikeluarkan anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah pada 9 Januari lepas antaranya melibatkan aspek pemakaian, nyanyian dan tarian adalah wajar dan tidak  bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan," kata Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid (gambar) dalam satu kenyataan.

Katanya, amat dangkal dan berbau politik jika soal kesusilaan dan kesopanan dalam majlis awam dilihat sebagai sikap tidak menghormati perkara yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan hak golongan bukan Islam.

Justeru, beliau mempersoalkan apakah Presiden MCA itu sengaja tidak mahu faham bahawa Rukun Negara yang menekankan soal kesusilaan dan kesopanan adalah salah satu asas yang penting yang perlu dipelihara di negara ini.

Katanya, hanya dengan alasan hak golongan bukan Islam MCA menolak peraturan yang berkaitan dengan kesopanan yang ditetapkan oleh pihak kerajaan Kedah adalah sangat sempit dan tidak layak disuarakan dari sebuah parti politik yang sudah begitu lama di negara ini.

Menurutnya, jelas Presiden MCA itu telah bercelaru dalam banyak hal mengenai Islam bukan sahaja beliau telah mempersoalkan isu berjabat tangan antara wanita Islam dengan bukan Islam, isu larangan berjudi, isu hudud malah jelas dalam soal kesopanan awam pun keliru.

"Apakah hak untuk berpakaian tidak sopan dan perlakuan tidak menghormati nilai dan adab dalam masyarakat juga boleh dianggap sebagai hak yang perlu dipertahankan?

"Tidakkah nilai dan adab ketimuran adalah salah satu norma masyarakat di negara ini yang perlu dipelihara?" tanya Mohd Azmi.

Sehubungan itu, tegasnya Teras menyokong garis panduan yang dikeluarkan kerajaan Kedah mengenai penganjuran program '1Malaysia Sambutan Tahun Baru Cina 2013' yang akan berlangsung di Star Walk Alor Setar pada 15 Februari depan.

Tambahnya, garis panduan yang menggariskan cara pemakaian pegawai dan artis yang terlibat hendaklah bersopan, tidak menjolok mata, artis digalakkan membuat persembahan nyanyian dan lagu berunsurkan ketuhanan atau nasihat dan tidak melalaikan serta melampau, sangat wajar dan perlu diikuti sebagai pendidikan yang membina nilai masyarakat dalam negara ini.

Baginya, sikap negatif Soi Lek terhadap apa sahaja yang menyentuh persoalan hukum moral dan akhlak melambangkan beliau berpegang kepada sikap yang ultra liberal atas nama hak orang bukan Islam.

Mohd Azmi menambah, Teras yakin bahawa pandangan Soi Lek itu tidak mewakili masyarakat bukan Islam kerana umumnya masyarakat menghormati nilai-nilai kesusilaan dan kesopanan sebagai ciri masyarakat Malaysia yang berteraskan acuan moral kita sendiri.

"Kami menegaskan pihak kerajaan Kedah perlu meneruskan penguatkuasaan peraturan tersebut dan berbincang dengan masyarakat dan penganjur acara mengenai bagaimana sambutan itu dapat berjalan dengan harmonis dan lancar sesuai dengan nilai murni yang disanjung oleh semua kaum di negara ini," ujarnya.

HARAKAH/-

Pakej benih padi kebal mahal

Posted: 13 Jan 2013 09:46 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Mohd Yahya (kanan) mencatat aduan pesawah ketika kunjungan di Sawah Sempadan.
Mohd Yahya (kanan) mencatat aduan pesawah ketika kunjungan di Sawah Sempadan.
TANJONG KARANG - Kebanyakan pesawah di Sawah Sempadan, di sini merungut apabila terpaksa membelanjakan kira-kira lebih RM800 bagi setiap hektar semusim untuk pakej benih padi kebal yang dibekalkan.

Mereka mendakwa satu pakej benih padi kebal ditawarkan dengan RM110 sehingga RM120 termasuk kos penghantaran itu mahal dan kurang berkualiti.

Ketua Blok T1, Mohd Faizal Salleh, 32, berkata, pesawah hanya akan menerima 20 kilogram benih padi dengan 20 gram racun satu pakej benih.

"Jika dibandingkan harga kilang, bagi 20 kilogram padi dibekalkan hanya bernilai RM28 sahaja dan menyebabkan pesawah menilai harga racun termasuk kos penghantaran berjumlah lebih RM80.

"Bagi satu petak sawah berkeluasan 1.2 hektar memerlukan tujuh atau lapan beg benih padi 20 kilogram dan jika dikira kos keseluruhan, ia terlalu tinggi dan tidak menguntungkan pesawah," katanya.

Mohd Faizal berkata, harga jualan padi masih sama iaitu pada takat harga RM1,250 pertan dan pesawah akan menanggung kerugian apabila didapati 20 peratus benih yang dibekalkan perbeg tidak berkualiti.

"Harga benih padi mahal, belum tentu semua benih ini akan membesar, malah pesawah juga terpaksa menanggung kos membeli racun tambahan bagi membendung masalah haiwan perosak seperti tikus dan siput," katanya.

Seorang pesawah, Ahmad Mukri, 60, berkata, walaupun benih padi kebal yang dibekalkan agak mahal berbanding benih padi biasa, namun hasil padi yang diperolehi meningkat berikutan padi tidak mengalami serangan atau kerosakan.

"Mungkin formula racun yang disediakan bersesuaian dengan benih padi kebal, namun ia tidak boleh digunakan lebih tiga musim kerana boleh merosakkan tanah.

"Jika dibandingkan dengan bekalan benih padi terdahulu, harga yang disediakan tidak mahal namun petani terpaksa berdepan dengan pelbagai jenis serangan dan kerosakan padi jika tidak dijaga dengan rapi.

"Meskipun benih padi kebal ini mampu meringankan kerja pesawah, namun jika dapat dikurangkan harga di bawah RM100, ia cukup melegakan kami," katanya.

Seorang lagi pesawah, Sahril Salimon, 28, memohon supaya supaya harga benih padi dapat dikurangkan bagi membolehkan pesawah menampung kos penanaman padi yang semakin meningkat.

"Harga jualan benih padi sewajarnya dipantau memandangkan harga yang dikenakan berbeza di setiap kawasan, malah pesawah berhak mengetahui harga sebenar benih padi serta pakej racun yang dibekalkan pengilang bagi mengelakkan kekeliruan atau ditipu," katanya.


Jangan ambil jalan mudah

Penyelaras Pusat Khidmat Masyarakat Dun Permatang, Mohd Yahya Mat Sahri berkata, isu ini sering dibangkit pesawah setiap musim, namun rungutan mereka tidak sampai kepada pihak yang bertanggungjawab.

"Isu harga berkaitan padi ini sepatutnya dikawal sepenuhnya Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan bukannya mengambil jalan mudah untuk diswastakan sekali gus menekan pesawah dengan pelbagai masalah.

"Meskipun benih padi mempunyai subsidi kerajaan, namun pesawah masih merungut harga yang dikenakan mahal dan keliru harga sebenar racun yang dibekalkan.

"Mereka hanya tahu harga sepakej yang dibekalkan dalam lingkungan RM110 sehingga RM120 termasuk kos penghantaran bergantung kepada caj yang dikenakan pembekal," katanya.

Mohd Yahya berkata, permohonan pesawah yang mahu mendapatkan bantuan kerajaan negeri melalui input sokongan akan dipanjangkan kepada pihak berkenaan.

"Kita sedia maklum kerajaan negeri ada menyediakan bantuan seperti baja dan racun kepada pesawah yang memerlukan, Saya akan bangkitkan permohonan ini kepada Exco terlibat," katanya.


Kementerian akan kaji semula

Sementara itu, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berkata, kementerian akan melakukan kajian dari segi kos pakej benih padi yang boleh menguntungkan petani.

"Saya difahamkan, racun dibekalkan untuk benih padi kebal hanya sekali pakai sahaja dan pendekatan ini mengurangkan tenaga dan menjimatkan masa pesawah.

"Bagaimanapun, kementerian sedang menjalankan kajian dari segi kos racun subsidi dan baja tambahan yang dibekalkan berikutan timbulnya rungutan berhubung isu benih padi kebal mahal.

"Kalau guna benih padi biasa, pesawah perlu mengeluarkan kos tinggi untuk menjaga hasil mereka memandangkan risiko serangan penyakit dan kerosakan tinggi jika dibandingkan penggunaan benih padi kebal ini.

"Kita akan kaji kebaikan dan keburukan penggunaan benih padi kebal ini kerana yang penting, hasil pengeluaran padi dapat dipertingkatkan," katanya ketika ditemui Sinar Harian pada Program Turun Padang Parit Empat, Sungai Burong.

Mengulas lanjut isu padi angin, Noh menjelaskan, sebelum ini pembekal diberi ingatan supaya setiap satu kilogram, padi angin tidak boleh melebihi 10 biji.

"Pembekal juga diwajibkan menggunakan mesin pemisah benih padi dan apabila syarat ini dikenakan, saya lihat rata-rata hasil padi meningkat," katanya.

SINAR/-

Lagi empat hari pertandingan tamat

Posted: 13 Jan 2013 08:00 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -Peraduan menulis esei berdasarkan ayat al-Quran tinggal empat hari lagi. Tarikh akhir penghantarannya ialah pada 18 Januari 2013 ini. Mana-mana yang ingin menghantar tulisan mereka dinasihatkan agar tidak menunggu sehingga tarikh akhir.

Para penulis juga sewajarnya tidak melepaskan peluang untuk memenangi hadiah yang begitu lumayan iaitu hadiah utamanya wang tunai bernilai RM10,000, kedua RM5,000 dan ketiga RM3,000 serta 17 tulisan lain akan diberikan hadiah sagu hati berupa wang tunai bernilai RM100.

Peraduan ini meminta peserta menulis artikel berdasarkan ayat al-Quran surah an-Nisa, ayat 58 yang bermaksud;

"Sesungguhnya, Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menetapkan hukum antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menetapkan hukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhan-Nya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa mendengar, lagi sentiasa melihat.

Tujuan peraduan ini diadakan ialah untuk mengajak rakyat agar berfikir dan menuntut kerajaan yang adil dibentuk di negara ini; mendekatkan rakyat dengan ayat al-Quran; dan mengajak rakyat agar berhujah dengan al-Quran.

Sebelum mengirim tulisan, anda dinasihatkan agar membaca dengan teliti syarat penyertaan dan memahaminya agar menepati kehendak penganjur. Kepada yang berminat masih belum terlambat untuk menyertainya dengan menghantar artikel mereka ke emel budayaharakahdaily@gmail.com

HARAKAH/-

Keluarga mentua ‘ganas’

Posted: 13 Jan 2013 07:40 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

FotoPasir Puteh: Perkahwinan yang dikatakan tidak direstui selama tiga tahun semakin pahit untuk dilalui seorang ibu muda apabila dia mendakwa menjadi mangsa belasahan keluarga mentuanya yang mengikat kedua-dua kaki dan tangannya sebelum disepak bertubi-tubi dalam kejadian di Kampung Batu Sebutir, pagi kelmarin.
 
Lebih menyedihkan apabila mangsa yang berusia 29 tahun itu merayu supaya tindakan terbabit dihentikan, namun ia tidak diendahkan, malah kepala mangsa dihantuk ke dinding rumah dalam kejadian jam 7 pagi itu.

Kejadian itu menyebabkan mangsa pengsan sebelum dibawa pulang ke rumah kakaknya di Kampung Padang Pak Amat, di sini, dan ditahan di wad semalaman di Hospital Tengku Anis (HTA) untuk rawatan.

Mangsa yang hanya dikenali sebagai Liza berkata, pada mulanya dia berselisih faham dengan suami berusia 34 tahun sebelum lelaki itu keluar rumah akibat tidak berpuas hati apabila ditegur kerana tidak mempunyai pekerjaan tetap.

Ibu mentuanya kemudian melarikan anak lelakinya yang berusia 12 bulan ke rumah saudara terdekat supaya tidak melihat kejadian itu.

METRO/-

Deepak: Saya hanya mahu dedah penyelewengan

Posted: 13 Jan 2013 07:00 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -


 
Ahli perniagaan Deepak Jaikishan menafikan bahawa siri serangannya ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bermotifkan kepentingan peribadi.

Katanya, beliau melakukan pendedahan berkenaan secara ikhlas untuk mendedahkan penyelewengan kerajaan.

"Saya melakukannya untuk kepentingan awam; saya tiada apa-apa keuntungan daripada ini... Kesemuanya disokong oleh dokumen," katanya.

Beliau juga menafikan bahawa tindakan berkenaan dilakukannya untuk memeras ugut.

"Saya tidak diberikan apa-apa dan saya tidak meminta apa-apa sebagai balasan," katanya dalam wawancara dengan Malaysiakini pada hari Jumaat lalu.

Beliau seterusnya ditanya mengenai pengambilalihan syarikatnya, AstaCanggih Sdn Bhd oleh Lembaga Angkatan Tentera Malaysia dengan jumlah RM30 juta selepas beliau tidak putus-putus menyerang perdana menteri.

Menjawab persoalan itu, Deepak menunjukkan beberapa dokumen dan menegaskan bahawa beliau dipaksa untuk menerima urusniaga berkenaan untuk menutup mulutnya.

Satu daripada dokumen berkenaan, bertarikh 26 Disember menunjukkan bahawa Lembaga Hasil Dalam Negeri menjalankan siasatan ke atasnya di antara 2004 hingga 2009 berhubung isu mengelak bayaran cukai dan juga notis rampasan bertarikh 12 Disember, kata Deepak.

Tambahnya, beliau boleh memilih untuk menerima tawaran tersebut atau menderita akibat rampasan harta berkenaan.

Selain itu, beliau mendakwa bahawa LHDN turut menyerbu premisnya hampir tiga tahun lalu dan merampas dokumen daripadanya, yang menyebabkan beliau sukar untuk membuktikan kewangannya.

Pengambilalihan syarikat Deepak oleh LTAT diumumkan di Bursa Malaysia pada 27 November.

Deepak menegaskan bahawa beliau hanya mampu menampung kos dengan bayaran RM30 juta itu dan ia juga bermakna beliau tidak berjaya memperolehi tanah bernilai tinggi di Bukit Raja yang dijanjikan olehnya olehy Ketua Wanita Umno Selangor Datuk Raja Ropiaah Raja Abdullah.

"Tiada siapa tahu berapa malam saya tidak tidur disebabkan semua tekanan yang saya perlu hadapi.

"Jika ini adalah untuk kepentingan peribadi, saya tidak mahu melalui segala proses ini. Saya tidak fikir sesiapapun akan mahu laluinya," katanya.

malaysiakini/-

Pelajar ambil risiko setiap hari

Posted: 13 Jan 2013 06:40 PM PST

Zulkepli 2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Zulkepli terpaksa membasuh bas sekolah setiap hari untuk keselesaan pelajar.
 
MARAN - Ibu bapa di penempatan tiga estet dekat Pekan Sri Jaya resah memikirkan keselamatan anak mereka yang terpaksa menempuh perjalanan berbahaya bersama ratusan lori muatan berat pada setiap hari untuk ke sekolah berdekatan sama ada dengan menunggang motosikal atau menaiki bas sekolah.

Pelajar berbilang kaum dari estet  Asia Farm Oil, Asia Pahang dan Ladang Maran itu tiada pilihan lain memandangkan laluan tanah merah tersebut merupakan satu-satunya jalan keluar masuk ke penempatan mereka sejauh 25 kilometer untuk bandar terdekat iaitu Pekan Sri Jaya.

Walaupun ada dalam kalangan pelajar terbabit yang mengambil keputusan untuk tinggal di asrama terutama bagi pelajar bakal menduduki peperiksaan utama.

Sebahagian lain berulang-alik dari setiap hari ke Sekolah Kebangsaan (SK) New Zealand dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Maran.


Kongsi jalan dengan kenderaan berat

Seorang bapa, Abd Rashid Mat Nor, 46, berkata, jalan tanah merah itu digunakan penduduk sejak sekitar tahun 70an namun malangnya kini,

mereka terpaksa berkongsi dengan lori membawa muatan tanah, balak, dan bijih besi.

Menurutnya, keadaan jalan bertambah teruk sejak empat tahun lalu selepas beberapa lombong bijih besi beroperasi di kawasan tersebut dengan permukaan berbonggol, lubang, lopak dan berbatu sehingga menyebabkan kerana tempoh perjalanan bertambah panjang.
"Anak saya akan keluar seawal jam 5.30 pagi dengan menunggang motosikal agar tidak lewat sampai di sekolah.

"Jika musim hujan, jalan berlumpur dan licin manakala bila musim panas, pelajar terpaksa menempuh laluan berdebu terutama ketika berselisih dengan deretan lori.

"Tayar motosikal pancit sudah banyak kali berlaku selain pakaian sekolah yang kotor teruk kerana debu," katanya.

Pengusaha bas sekolah, Zulkepli Abdullah, 62, berkata, kerosakan jalan menyebabkan pelajar sekolah terpaksa bangun seawal jam 4.30 pagi kerana bas sekolah bertolak sebelum jam 5.30 pagi.


Bas gerak awal pagi

Menurutnya, bas bergerak keluar awal bagi mengelak kemungkinan masalah timbul berdasarkan kejadian sebelumnya seperti bas tersangkut atau mengalami kerosakan lain.

"Bas tidak mempunyai penghawa dingin maka pelajar terdedah kepada habuk dan debu sekali gus menjejaskan kesihatan mereka.

"Saya mengambil masa satu jam setengah untuk keluar ke Sri Jaya dan pelajar sampai rumah selewat jam 7 malam.

"Keadaan ini membuatkan pelajar tidak selesa dan malas hendak ke sekolah akibat letih sekali gus mengganggu prestasi pelajaran mereka," katanya.

Zulkepli berkata, kenderaan berat yang mengangkut tanah ke kilang memproses bijih dipandu warga asing secara merbahaya tanpa memikirkan pengguna kenderaan ringan lain.

Menurutnya, lori membawa tanah merah ke kawasan lombong memandu laju dan memotong sesuka hati tanpa memberi isyarat serta bergerak melawan arus.

"Mereka sering beriringan seakan berlumba sehingga memaksa kami memberhentikan kenderaan bagi mengelak kejadian tidak diingini.

"Walaupun berisiko bahaya dan mengancam keselamatan pelajar tapi kami terutama ibu bapa tiada pilihan," katanya.

sinar/-

Remaja derita ketumbuhan ovari, dipandang serong gara-gara perut membesar

Posted: 13 Jan 2013 06:30 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Remaja derita ketumbuhan ovari, dipandang serong gara-gara perut membesar
Rohani (dua kiri) menunjukkan keadaan perut Widdad yang membengkak selepas mengalami ketumbuhan ovari kepada Wan Azlan (tiga kanan).
 
KUANTAN - Seorang remaja tidak menyangka, kesakitan pada bahagian kiri perutnya sejak November tahun lalu yang disangkanya hanya penyakit biasa rupanya boleh meragut nyawa.

Pelajar tingkatan lima sebuah sekolah di sini, Widdad Shairi berkata, dia tidak mengesyaki sebarang masalah serius sehinggalah pemeriksaan lanjut dijalankan di hospital minggu lalu.

Menurutnya, selepas mendapati perutnya mengeras dan bengkak, dia bersama kedua  ibu bapa, Shairi Mohd Yunan, 51, dan Rohani Osman, 43, mengambil keputusan ke klinik sebelum dirujuk ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA).

"Saya sering rasa sakit pada bahagian kiri perut, selepas rujuk pakar di HTAA, Khamis lalu, doktor mengesahkan saya mengalami ketumbuhan  ovari.

"Walaupun terkejut dengan keputusan pemeriksaan itu, tetapi saya reda dan dalam masa sama berharap berpeluang menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini," katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Balok Pine, di sini.
Widdad berkata, dia kini berdebar menunggu masa untuk menjalani pembedahan yang dijangka pada 25 Januari ini.

Menurut anak ketiga daripada enam beradik itu, keadaan perutnya yang membengkak mengganggu keselesaan terutama pada waktu tidur kerana terpaksa mengiring.

Katanya, dia juga terkilan apabila ada segelintir pihak memandang serong terhadap dirinya selepas melihat perutnya yang membesar kerana tidak mengetahui perkara sebenar.

"Bagaimanapun, keluarga sentiasa memberi sokongan, malah rakan sekelas sering melawat saya di rumah kerana saya tidak mampu ke sekolah sepanjang tahun ini," katanya.

Ibunya, Rohani berkata, buat masa ini, Widdad bercuti dan dia sudah memaklumkan pihak sekolah mengenai perkara itu.

Bagaimanapun katanya, dia terkilan dengan saranan seorang guru di sekolah anaknya yang menyarankan Widdad berhenti sekolah.

"Guru tersebut tidak seharusnya berkata demikian, malah dia juga tidak bertanya mengenai keadaan anak saya.

"Malah guru kelasnya turut diarahkan supaya menghantar surat amaran kepada anak saya atas alasan ponteng," katanya.

Rohani berkata, dia tidak mahu terlalu memikirkan perkara itu sehinggalah anaknya selesai menjalani pembedahan tidak lama lagi.

Penderitaan Widdad turut mendapat perhatian Badan Kebajikan Kemanusiaan Seluruh Mukim Beserah dan Sungai Karang (Bakkiss) yang hadir menyampaikan sumbangan kewangan.

Yang Dipertuanya, Wan Azlan Wan Salleh berkata, pihaknya menziarahi Widdad selepas dimaklumkan mengenai penderitaan remaja itu.

Katanya, Bakkiss sedaya upaya membantu keluarga tersebut termasuk hal persekolahan selepas pembedahannya selesai.

sinar/-

4 jam ‘ditawan’ penjenayah

Posted: 13 Jan 2013 06:20 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

FotoPermatang Pauh: Membonceng motosikal sejauh 70 kilometer bersama penjenayah yang sedang diburu polis menjadi pengalaman tidak dapat dilupakan Mohd Khairul Anaz Fadzly, 19, selepas menjadi 'tawanan' selama empat jam kepada lelaki terbabit, malam kelmarin.

"Saya mengikut kemahuan lelaki itu kerana takut dicederakan selain bimbang motosikal dibawa lari.
"Saya dibawa melalui jalan kampung dari Bukit Indera Muda menuju ke Sungai Bakap, Bandar Perda, Pekan Bukit Mertajam sebelum kembali ke Berapit," katanya.

Menurutnya, dia meninggalkan lelaki berkenaan di sebuah kafe siber selepas membuat helah terpaksa mengambil adiknya yang pulang kerja dan memberi wang RM5.

Katanya, kesempatan itu digunakannya ke Balai Polis Kubang Semang untuk memaklumkan mengenai lelaki itu sebelum sepasukan polis menahannya yang masih berada di dalam kafe siber terbabit.

metro/-
[BERGAMBAR] HKR112 Di Kota London & Kaherah Mesir

Posted: 13 Jan 2013 06:00 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -


Rakyat Malaysia berarak dari Trafalgar Square ke Parlimen

LONDON, 13 Jan : Sekumpulan rakyat Malaysia di bandar raya ini menyertai Himpunan Kebangkitan Rakyat sebagai tanda solidariti kepada ratusan ribu rakyat Malaysia yang berhimpun d Stadium Merdeka semalam.

Mereka membawa bendera Malaysia, melaungkan slogan menuntut pilihan raya yang bebas dan adil serta kain pemidang bertulis, 'bebaskan media Malaysia, 'bersihkan senarai undi', 'kerajaan Malaysia paling rasuah di dunia' dan 'Jom balik undi'.

Mereka berarak sejauh satu kilometer dari Trafalgar Square melalui Downing Street menuju ke tapak himpunan di depan bangunan Parlimen Westminster.

Perhimpunan yang turut disertai kanak-kanak itu berlangsung aman, dengan polis trafik London mengawal lalu lintas sepanjang perjalanan.

Dalam jemputan facebook Himpunan Kebangkitan Rakyat London KL112, penganjur menetapkan jam 12 tengah hari waktu London untuk berkumpul di Trafalgar Square dan menggalakkan peserta memakai baju kuning.

Penganjur turut menyatakan rasa gembira apabila mengetahui Himpunan Kebangkitan Rakyat KL112 berlangsung aman di Stadium Merdeka di Kuala Lumpur.

Peserta turut membacakan semula ikrar Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bebas & Adil (Bersih), Datuk Ambiga Sreevenasan yang meminta rakyat Malaysia untuk pulang dan menjadi pemantau pilihan raya sempena kempen 'Citizen Election Observers' (Masyarakat Pemerhati Pilihan Raya) Selain kota London dan Kuala Lumpur, Himpunan Kebangkitan Rakyat KL112 turut diadakan di Kota Kinabalu, Sabah, Jordan, Kaherah, Mesir dan bandar lain diseluruh dunia.

Lebih 500,000 rakyat Malaysia berhimpun di Stadium Merdeka semalam, yang dianggap sebagai perhimpunan paling besar dan paling aman dalam sejarah. -KD


500 rakyat Malaysia di Kaherah berhimpun


Kira-kira 500 orang rakyat Malaysia di Kaherah, Mesir berhimpun sempena Himpunan Kebangkitan Rakyat di Kuala Lumpur semalam.

Perhimpunan itu berjaya diadakan walaupun mendapat ancaman yang tidak profesional daripada pihak kedutaan.

Ancaman itu tidak menghalang semangat anak-anak muda ini untuk menyatakan hasrat mereka melihat negara mereka dipimpin oleh mereka yang amanah, keadilan dan demokrasi.

Anak-anak muda ini tampil dengan menutup muka, membawa sepanduk dan melaungkan seruan kebangkitan rakyat.

Himpunan ini sepatutnya dihadiri oleh pimpinan ikhwan Muslimin Dr. Kamal Helbawi tetapi di minit-minit akhir, beliau mempunyai komitmen yang lain.

Sementara itu, Timbalan Presiden Ikatan Lepasan Mesir Malaysia (Ilmam) Mohd Asri Md Daud ketika dihubungi, menyatakan kekesalan terhadap apa yang dilakukan oleh pihak kedutaan Mesir kepada rakyat dan pelajar Malaysia di sana.

"Bukan persoalannya himpunan atau tidak, tetapi ancaman itu adalah satu unsur tidak profesional dan menafikan hak demokrasi rakyat Malaysia dan di Mesir," tambah asri.

Ilmam juga akan menghantar memorandum dalam masa terdekat ke Kementerian Luar bagi menyatakan kekesalan terhadap duta dan kedutaannya yang tidak mencerminkan sikap terbuka kerajaan yang membenarkan HKR di Stadium Merdeka.
-HDPas: Semua boleh guna tapi tidak boleh terjemah nama ALLAH

Posted: 13 Jan 2013 05:45 PM PST

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat 2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat
KUALA LUMPUR - Majlis Syura Pas memutuskan sesiapapun boleh menggunakan kalimah ALLAH, namun ia tidak boleh diterjemahkan ke dalam mana-mana bahasa dunia.

Demikian juga tidak boleh kalimah asing hendak diterjemahkan kepada kalimah ALLAH.

"Oleh kerana itu, menterjemah kalimah God atau Lord dari mana-mana kitab agama bukan Islam kepada perkataan ALLAH tidak dibolehkan kerana ia salah dari segi makna dan salah guna, tidak menepati kehendak sebenar yang boleh membawa kekeliruan yang nyata.

"Oleh kerana itu ia hendaklah dicegah," kata Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Timbalannya, Datuk Dr Haron Din dalam satu kenyataan rasmi Majlis Syura, dipetik Harakah Daily hari ini.

Majlis itu mengadakan mesyuarat malam tadi.
sinar/-

Isu Kanak-kanak: UMNO BN Boleh, Org Lain Tak Boleh, Mengapa Dwi Standard?

Posted: 13 Jan 2013 05:40 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -


Mengapa ada kanak-kanak di himpunan Najib?

Persatuan Progresif India Malaysia (Mipas) menyelar kerajaan kerana bertindak dwistandard dengan membenarkan anak kecil dan siswa hadir ke satu program bersama perdana menteri semalam, tetapi menghalang golongan berkenaan hadir di Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Merdeka.

Setiausaha agung Mipas S Barathidasan berkata acara perdana menteri di Semenyih semalam disertai kanak-kanak dan golongan pelajar.

Namun, polis mengumumkan untuk menyiasat penganjur berhubung kehadiran kanak-kanak di perhimpunan dihadiri 100,000 orang di stadium bersejarah itu semalam.

Beberapa universiti turut mengeluarkan larangan kepada siswa supaya tidak hadir ke perhimpunan di Kuala Lumpur itu.

"Mipas mempersoalkan kenyataan menteri pengajian tinggi yang tidak menggalakkan pelajar institusi pengajian tinggi daripada mengambil bahagian dalam perhimpunan ini.

"Pada masa sama, polis memberi amaran bahawa kanak-kanak tidak dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam perhimpunan ini. Persoalannya mengapa wujud dwistandard seperti ini?

"Mengapa tiada larangan atau amaran daripada polis atau menteri pengajian tinggi, mengapa ada kanak-kanak dan pelajar dilihat di acara bertemu rakyat dengan Najib anjuran IPF (Parti Barisan Kemajuan India SeMalaysia) di Dataran Tesco di Semenyih?

"Secara asasnya, kedua-dua acara perhimpunan perhimpunan orang ramai," kata Barathidasan. -mk


Kebajikan Penduduk Rh Mangun Diabaikan Serta Tiada Kemudahan Asas

Posted: 13 Jan 2013 05:30 PM PST

2 Rabi'ul Awal 1433H. [MOD] -

NIAH –Rumah (Rh) Mangun sungai Sebatuk, Suai terletak dalam DUN Bekenu. Majoriti penduduknya kaum Iban dan ada juga keluarga Muslim tinggal di rumah panjang tersebut.  Kebanyakkan mereka bekerja sebagai petani dan ada juga bekerja dengan syarikat swasta.

Perjalanan dari bandaraya Miri ke Rh Mangun di Pekan Niah mengambil masa lebih dari 1 jam. Jalan masuk ke Rh Mangun lebih kurang 2 kilometer, jalannya agak teruk dan berlumpur. Apabila musim hujan jalannya becak dan licin.

Masalah utama yang dihadapi oleh penduduk di Rh Mangun adalah jalanraya dan juga bekalan air bersih. Mereka sudah banyak kali memohon kepada pihak berkuasa untuk menurap jalan masuk kampung dengan tar dan juga menyalurkan bekalan air bersih, tetapi sehingga kini masalah tersebut belum dapat diatasi.

Mereka terpaksa menadah air hujan untuk keperluan harian mereka, apabila musim kemarau mereka terpaksa menggunakan air sungai yang berdekatan. Menurut mereka lagi, air sungai tersebut tercemar dengan bahan sisa dari ladang kelapa sawit yang berdekatan.  Air takungan kering serta sukar untuk mendapat air bersih apabila musim kemarau. Mereka juga belum menerima tangki 1Malaysia dari pihak kerajaan, sedangkan ada rumah yang berdekatan dengan Rh Mangun mendapat tangki tersebut.

Selain masalah jalanraya dan bekalan air bersih, terdapat seorang warga emas dan juga ibu tunggal mengadu masalahnya kepada pihak kami. Sengayan Anak Jinga berumur 76 tahun telah beberapa kali mohon bantuan dari pihak jabatan kebajikan masyarakat Miri tetapi sehingga kini beliau belum mendapat sebarang bantuan.

Menurut beliau lagi, setelah kematian suaminya 10 tahun yang lalu sehingga kini tiada sebarang bantuan diterima dari jabatan kebajikan masyarakat. Beliau sangat berharap pihak kebajikan dapat membantu meringankan bebannya dengan segera setelah sekian lama menunggu.

Kita mengesa pihak berkuasa serta mereka yang berkenaan segera membantu rakyat yang memerlukan bantuan dan kebajikan tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik.

Begitu juga masalah infrastruktur, kemudahan asas serta kebajikan rakyat perlu diberi perhatian dan jangan hanya menunggu musim tertentu barulah datang untuk membantu.

Kita berharap pihak yang berkenaan dapat menyelesaikan masalah tersebut dengan segera dan kerjasama dengan pihak yang berkenaan sangat dihargai.

Jofri Jaraiee
PAS Miri, Sarawak


Nuffnang