Jumaat, 8 Mac 2013

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


KONSPIRASI SI-KITOL II?

Posted: 07 Mar 2013 11:38 PM PST

(Tanya sama Jijah, apa fasal fenin, nanti jawab Jijah, selalu kena pusing)
Salam 2 all.

Tanya sama Najib
apa pasal goyang
nanti jawab Najib
Sabah nak hilang! 

Lirik diatas adalah rangkap lagu yang sering dinyanyikan Anwar manusia rosak akhlak dalam hampir semua ceramah umum yang dihadirinya. Lagu itu dinyanyikan bukan sahaja di Sabah, tetapi di merata tempat termasuk di Semenanjung.

Selama ini kita kurang ambil peduli nyanyian itu, kerana dinyanyikan oleh orang yang meroyan nak ke Putrajaya. Namun "wamakaruwama karallah, wallah hukhoirul maakiriin - Anwar merancang tipu-daya, ALLah juga merancang, dan rancangan ALLAH mengatasi segalanya".

Peristiwa pencerobohan dan serangan pengganas subversif anasir luar daripada Filipina baru ini sehingga mengorbankan 6 orang pegawai dan anggota PDRM membongkar segalanya!

Menurut lapuran media Filipina berdasarkan lapuran risik yang mereka terima, pimpinan pembangkang Malaysia adalah dalang kepada serangan dan rancangan jahat menjahanamkan Sabah!

Malah Presiden Filipina Benigno Aquino III mendedahkan terdapat dalang yang membiayai pencerobohan terhadap Sabah tersebut; kerana tidak mungkin Kiram III yang mengaku sebagai Sultan Sulu mampu membiayai kos rancangan jahat itu kerana beliau sendiri menerima bantuan kehidupan daripada Jabatan Kebajikan Filipina, malah kos rawatan dialysis beliau ditanggung oleh Kerajaan Filipina!

Mengapa Sabah penting untuk Anwar?

Dalam menghadapi PRU-13, Anwar menyedari bahawa umumnya umat Melayu-Islam sudah muak dan menolak politik putar belit dan cakap tak serupa bikin yang diamalkannya. Ditambah dengan krisis akhlak yang jijik dan kotor, dan pendirian Anwar berdegil mahu membenarkan kristian menggunakan kalimah ALLAH menyebabkan bukan sahaja umat Melayu-Islam, malah ahli akar umbi dan pimpinan PAS mula menolak Anwar.

Sebab itu Anwar beralih ke Sabah. Kita jangan lupa Anwar merupakan dalang utama membawa masuk UMNO ke Sabah. Dia mengenali lanskap politik Sabah dengan jelas. Anwar tahu isu-isu yang dekat dihati rakyat Sabah; dia tahu sensitiviti isu kalimah ALLAH kepada pimpinan dan penganut kristian di Sabah, dia tahu seriusnya isu pendatang Filipina di bumi Sabah!

Sebab itu semasa konspirasi untuk menjatuhkan Kerajaan BN melalui kaedah pintu belakang pada 16 Sept 2008, antara tumpuan Anwar adalah kepada wakil rakyat Sabah! Beberapa pimpinan UMNO Sabah mendedahkan bagaimana Anwar cuba mempengaruhi mereka. Ini termasuk Datuk Seri Anifah Aman (Kimanis), Datuk Bung Mukhtar (Kinabatangan) dan lain-lain.

Malahan dua wakil rakyat BN daripada Parti SAPP daripada Tawau (Dr. Chua) dan Sepanggar (Dr. Eric) telah memilih keluar daripada BN dan menjadi MP Bebas yang pro-pembangkang. Mutakhir, dua Ahli Parlimen BN iaitu Lajim Ukin (Beaufort) dan Wlifred Burumbing (Tuaran) memilih keluar daripada BN dan memilih menjadi MP pro-pembangkang.

Selain daripada penganut kristian terutama dikalangan beberapa kumpulan etnik Sabah yang boleh menentukan corak politik Sabah, isu pendatang asing khususnya daripada Filipina sangat mempengaruhi dan boleh mempengaruhi politik Sabah. Pembongkaran dalam Suruhanjaya Siasatan DiRaja mengenai peranan beberapa tokoh politik dalam pengeluaran kad pengenalan palsu telah menggemparkan negara.

Tun Mahathir mendakwa Anwar antara dalang yang terlibat!

Jika Anwar berjaya mempengaruhi etnik penganut kristian dan kaum Sulu daripada Filipina untuk menyokong pembangkang didalam PRU-13, ianya akan memberi kesan serius kepada BN yang selama ini melihat Sabah sebagai "deposit-tetap" nya dalam mana-mana pilihanraya.

Sebab itu teman tidak hairan Anwar memainkan isu kalimah ALLAH dan isu pendatang asing Filipina. Ini semua adalah semata-mata untuk meraih undi demi memenuhi nafsunya ke Putrajaya. Anwar langsung tidak memikirkan kesan kepada rakyat atau negara ini dengan mainan politik jijik dan kotor ini. Yang penting ialah mahkota Putrajaya!

Berbalik kita kepada pendedahan media Filipina mengenai peranan pimpinan pembangkang Malaysia sebagai dalang pencerobohan dan serangan anasir subversif asing daripada Filipina, sudah pasti jika tuntutan Kiram III dibenarkan untuk mendapatkan semula Sabah untuk mengembalikan Kesultanan Sulu akan menyebabkan Sabah "hilang" daripada peta Malaysia!

Jelas tuntutan ini tidak menasabah. Rakyat Sabah sendiri melalui referendum Suruhanjaya Cobbolt telah memilih untuk menyertai Persekutuan Malaysia. Tidak ada paksaan, tidak ada peperangan, tidak ada rampasan. Ianya pilihan rakyat Sabah sendiri untuk menyertai Persekutuan Malaysia.

Kalau tuntutan Kiram III dibenarkan, bermakna Selatan Thai wajib diserahkan semula kepada Kerajaan Malaysia, Singapura wajib dipulangkan kepada Kerajaan Johor-Riau, Pulau Pinang wajib diserahkan kembali kepada Kerajaan Kedah; malah Israel wajib diserahkan semula kepada Kerajaan Palestin!

Persoalannya ialah, apa atau siapa dalang yang menyebabkan atau mendorong Kiram III memilih menceroboh dan menyerang Sabah? Apa tujuan dan matlamat dalang-dalang ini?

Teman tertarik dengan penglibatan Tianchua dan Sivarasa dalam isu Sabah ini. Sekarang sudah terbongkar kedua-dua orang kanan Anwar ini telah pergi ke Filipina. Ini diakui sendiri oleh Anwar (yang mendakwa kedua-dua Naib Presiden PKR ini pergi ke Manila untuk tujuan lain kononnya). Apa tujuan mereka? Siapa yang mereka temui?

Malah kini sudah terbongkar Anwar pernah beberapa kali bertemu dengan Nur Misuari, pemimpin Moro Nationalist Liberation Front (MNLF). Dan kini terbukti Nur Misuari adalah penyokong tegar kepada Kiram III. Dan kita tahu dalam memainkan peranan mendamaikan Bangsamoro dengan Kerajaan Filipina, Kerajaan Malaysia menggunakan networking Moro Islamic Liberation Front (MILF) dan bukan MNLF yang diketuai oleh Nur Misuari!

Tian Chua dan Sivarasa? Apa penglibatan mereka dalam isu pencerobohan, serangan dan pembunuhan kejam anggota keselamatan Malaysia di Sabah? Teman mendesak Kerajaan menyiasat dengan terperinci kegiatan kedua pembangkang ini. Adaklah mereka terlibat?

Mungkin ada yang sudah lupa, inilah dua karektor antara mereka yang yang terlibat secara langsung dalam isu pemisahan Timor Timur daripada Indonesia sekitar tahun 1990an.

Pada 09 Nov 1996, kedua-dua karektor ini adalah antara mereka yang menggunakan platform pertubuhan yang tidak berdaftar Suaram menganjurkan sidang Asia Pacific Conference on East Timur 2 (dikenali dengan singkatan Sidang APCET II). Sidang ini dianjurkan di Hotel Asia di Chow Kit, Kuala Lumpur. Ianya adalah susulan daripada Sidang APCET I yang diadakan di Manila pada bulan Mei 1994.

APCET adalah forum yang digunakan untuk membawa isu pembebasan Wilayah Timor Timur daripada Indonesia. Dan gerakan ini bermula dengan pelancaran serangan bersenjata oleh pemimpin etnik Timor Timur bernama Gusmao. Serangan ini berjaya ditumpaskan oleh ABRI dan Kerajaan Indonesia. Gusmao dihadapkan ke Mahkamah Indonesia dan dihukum penjara 20 tahun.

Insiden ini dijadikan modal untuk membawa isu kemerdekaan Timor Timur. Dalang-dalang gerakan ini menggunakan tekanan antarabangsa. Antaranya mereka berjaya mempengaruhi Nelson Mandela, dan Ramos Horta untuk bersama menyokong gerakan ini. Hinggakan Gusmao diberikan anugerah Nobel untuk kononnya menghargai perjuangannya.

Kerajaan Indonesia sangat tidak berpuashati dengan tindakan Suaram dan beberapa NGO lain mengadakan Sidang APCET II di Kuala Lumpur. Indonesia merasakan sebagai negara saudara kembar yang serumpun, Malaysia tidak wajar membenarkan isu kedaulatan Indonesia dan wilayahnya dibincangkan di Kuala Lumpur.

Namun Kerajaan Malaysia yang mengamalkan sikap terbuka dan memberi kebebasan bersuara kepada rakyatnya, dan tidak mengenakan halangan untuk Sidang APCET II diadakan.di Kuala Lumpur. Namun diperingkat rakyat, jelas penentangan terhadap campurtangan asing dalam hal kedaulatan Indonesia membangkitkan rasa marah rakyat Malaysia.

Maka rakyat Malaysia, dipelopori oleh Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia telah menggerakkan massa dengan menubuhkan Barisan Bertindak Rakyat Malaysia yang diketuai oleh Setiausaha Kerja Pemuda UMNO masa itu Saifuddin Nasution Ismail.

BBRM telah mengadakan protes besar-besaran pada 09 Nov 1996 dihadapan Hotel Asia diwaktu Sidang APCET II sedang berjalan. Apabila penganjur dan hadirin sidang itu enggan bersurai, Saifuddin Nasution Ismail dan gerombolan BBRM telah merempuh masuk kedalam bilik sidang dan cuba menghentikan sidang tersebut. Habis kerusi meja terbalik, malah ada antara mereka berdiri diatas meja dan melaung-laungkan bantahan.

Sidang APCET II akhirnya terpaksa bersurai. Pihak polis telah membuat beberapa tangkapan, termasuk ke atas Saifuddin Nasution Ismail. Mereka dihadapkan ke Mahkamah dan dikenakan hukuman.

Hari ini Saifuddin Nasution Ismail adalah Setiausaha Agong PKR merangkap Ahli Parlimen Macang! Tianchua dan Sivarasa pula adalah Naib Presiden PKR dan Ahli Parlimen Batu & Subang bagi PKR.

Betapa ironisnya dunia politik ini. Dahulu bermusuhan sehingga bersepak terajang, hari ini bercium sekatil; sebantal!

Akhir kalam, wilayah Timor Timur diberi kemerdekaan oleh Kerajaan Indonesia pada 20 Mei 2002, setelah rakan baik Anwar Ibrahim iaitu Pak Gusdur yang buta menjadi Presiden Indonesia!

Indonesia hilang sebuah wilayah!

Tianchua dan Sivarasa adalah antara karektor yang terlibat secara langsung dalam APCET. Dan Pak Gusdur, rakan baik Anwar akhirnya memberikan kemerdekaan kepada wilayah Timor Timur dengan nama baru Timor Leste. Gusmao akhirnya menjadi Presiden pertamanya, dan Timur Leste berubah menjadi sebuah negara kristian dengan bantuan ketenteraan daripada Australia!

Apakah lirik lagu "Sabah kan hilang" yang sentiasa didendangkan oleh Anwar Ibrahim dalam siri-siri ceramahnya dimerata tempat dinegara ini sebagai satu tanda dan isyarat bahawa ada satu konspirasi jahat dan halus untuk menyebabkan Malaysia kehilangan Wilayah Sabah, sebagaimana Indonesia kehilangan Wilayah Timor Timur?

Persoalannya, adakah kita sedang berhadapan dengan satu "Konspirasi Si-Kitol II", sebagaimana yang berlaku dalam sejarah "Konspirasi Si-Kitol I" yang menyebabkan kita hilang Kerajaan Melaka dahulu?

Kerajaan Malaysia tidak sewajarnya memandang ringan perkara ini. Sebab itu suatu Suruhanjaya DiRaja wajib ditubuhkan untuk menyiasat ke akar umbi dalang sebenar pencerobohan, serangan dan pembunuhan kejam yang dilakukan oleh pengikut Kiram III yang mengaku sebagai Sultan Sulu.

Kiat bukan berdepan dengan sebuah angkatan tentera. Kita sedang berdepan dengan penjenayah yang menceroboh, menyerang dan membunuh anggota keselamatan kita. Ini soal jenayah. Ini isu jenayah. Ianya perlu ditangani sebagaimana kita menangani penjenayah lain.

Kerajaan Malaysia pimpinan Dato' Sri Najib telah mengambil pendirian yang betul dan tegas. Penggunaan pasukan keselamatan PDRM dengan bantuan Angkatan Tentera Malaysia dibawah "Blue-Ocean Strategy" telah berjaya membawa hasil yang dirancangkan. Penjenayah berjaya kita hapuskan, keamanan dan ketenteraman awam berjaya dipulihkan.

Sekarang adalah masa untuk Kerajaan mengambil langkah selanjutnya; mengembalikan maruah dan kedaulatan negara dengan menyiasat secara terperinci melalui Suruhanjaya DiRaja siapa dalang disebalik insiden ini! Ini adalah kegiatan pengkhianatan dan penderhakaan yang tidak boleh diampunkan!

Be Fair, but Be Firm!

Yakinlah bahawa rakyat Malaysia akan bersama dengan Kerajaan Malaysia dibawah pimpinan Dato' Sri Najib dalam berhadapan dengan pencabulan, pengkhianatan dan pernderhakaan ini!

Yang baik daripada ALLAH, yang tidak adalah kelemahan teman sendiri. Semoga ALLAH memelihara keamana dan kedaulatan Malaysia insyallah. Ameen!

Adios amigos, grasias senor.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
25 Rabi'ul Akhir 1434
09 Mac 2013

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


An Interview with Sivarasa by The Nut Graph

Posted: 08 Mar 2013 10:32 PM PST

Poem by a voter - Frank Chin

Posted: 08 Mar 2013 06:44 PM PST

WE ARE READY

March 8, 2013 is the end of BN’s term in power
Yet unknown is the date of the next election
The whole nation is now asking the BN in wonder
“Are you not ready for the General Election?”

In the political divide, it’s clear BN is far from ready
Torn apart by its internal conflict for power
Torn apart by its corrupt practices in the country
It is fast losing ground and the weakest ever.

On the other side, it’s clear PR is prepared and ready
United by bitter lessons in struggle for power
United by ideals to save and to prosper the country
It is fast gaining ground and the strongest ever.

The time has come for the 13th General Election
The people roared before the PR leaders
“We are ready ! We are ready for the election !”
Will Putrajaya see a change of leaders ?

Kenyataan Akhbar Bapa Saiful Bukhari

Posted: 08 Mar 2013 06:34 PM PST

KENYATAAN AKHBAR OLEH AZLAN MOHD LAZIM BAPA KEPADA
SAIFUL BUKHARI BIN AZLAN PADA 8 MAC.2013 DI KUALA LUMPUR

Assalamualaikum wmth dan Salam Sejahtera.

Dengan nama Allah Yang Maha Besar lagi Maha Berkuasa.

Saya Azlan Mohd Lazim sesungguhnya percaya anak saya Saiful Bukhari telah dipergunakan oleh pihak-pihak tertentu yang tidak bertanggung jawab termasuk Khairil Annas Jusoh, Pegawai Khas kepada Perdana Menteri. Mereka inilah merupakan dalang kepada semua FITNAH LIWAT yang dilakukan terhadap YB Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang melibatkan anak saya.

Saya amat kesal atas segala fitnah yang telah dilemparkan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang membabitkan anak saya Saiful Bukhari.

Malah anak saya lansung tidak pernah menceritakan tentang kejadian dan pertuduhan tersebut kepada saya. Saya mengetahui hal anak saya terlibat dan dituduh cuma melalui akhbar milik kerajaan. Saya tidak pernah dihubungi oleh mana-mana pihak bagi mendapat keterangan dari saya sebagai bapa dari awal hingga tamat perbicaraan.

Semua kenyataan-kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh anak saya dan saya sendiri telah dirancang dan diskripkan oleh peguam Zamri Idrus bersama dengan Khairil Annas Jusoh.

Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersalah dan telah menjadi mangsa fitnah ini.

Saya ingin menyatakan walaupun pada ketika perbicaraan berjalan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim, saya sentiasa dilihat berdamping dan bersama dengan anak saya, yang sebenarnya saya lakukan ini semata-mata kerana kasih seorang ayah yang memberi sokongan moral kepada anaknya yang sudah tidak beribu. Saya sememangnya tidak percaya kepada dakwaan-dakwaan yang dikenakan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dengan ini saya  memohon maaf kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dan famili beliau. Beliau dan familinya telah banyak menderita dan sangsara akibat fitnah ini.

Saya lakukan pendedahan ini kerana setelah sekian lama saya mengumpul maklumat-maklumat samaada semasa dalam perbicaraan mahupun yang dikirim kepada saya oleh orang ramai, saya dapati kebenaran mula terserlah dan jelas kelihatan. Pihak pemerintah langsung tidak pernah menemui saya untuk berbincang kes ini apatah lagi mahu bertanya pendapat saya. Segalanya dirancang dengan bagitu rapi oleh Khairil Annas Jusoh. Ianya dilakukan dengan bagitu terancang sekali.

Sebagai seorang Melayu dan Islam, saya mula sedar akan perancangan jahat ini. Saya tidak mahu terus bersekongkol dengan fitnah jahat ini. Saya mahu rakyat yang cintakan negara ini tahu akan niat jahat mereka.

Jika niat jahat ini berterusan, bukan sahaja umat Melayu dan Islam hancur tetapi negara musnah. Saya tidak sanggup melihat ini terjadi. Saya mengambil keputusan untuk bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim, Pakatan Rakyat dan Rakyat Malaysia yang dahagakan kemakmuran dan keamanan bercakap benar dan menentang kejahatan ini.

Saya merayu kepada seluruh rakyat negara ini untuk tidak mempercayaai fitnah ini dan marilah kita sama-sama bangun, bersatu menentang kezaliman ini dan bekerja keras agar kebenaran akan muncul. Marilah kita sama-sama berdoa agar Allah merestui perjuangan ini.

Marilah kita juga dokan agar Allah menangkan perjuangan mulia Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat untuk mengambil alih pemerintahan negara dalam Pilihan Raya ke 13 nanti.

Sekian. Wasalam.

Yang benar,

..................................
AZLAN MOHD LAZIM
(530809-06-5385)

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


PBB panggil WAKIL TETAP MALAYSIA BINCANG ISU SABAH

Posted: 08 Mar 2013 09:40 PM PST

Wakil tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu  (United Nation)  telah dipanggil oleh Setiausaha Agung PBB Ban Ki-moon bagi mencari jalan penyelesaian krisis di Sabah untuk agar hak asasi manusia dipelihara dan lagi tiada lagi kehilangan nyawa. Kenyataan beliau ini terdapat dalam agenda harian beliau di bawah tajuk "bilateral meetings".

NASIB ANAK PENDATANG DI SABAH

Posted: 08 Mar 2013 04:38 PM PST

Dua artikel oleh Anthea Mulakala dari The Asia Foundation's country representative in Malaysia dan Marcel Simok dari  Asia Calling menceritakan nasib dan masa depan puluhan ribu kanak-kanak di Sabah yang mana ibu bapa mereka telah datang ke Sabah dari Filipina atau Indonesia kerana mencari sesuap nasi. Kanak-kanak ini tidak memiliki sebarang dokumen yang sah. Kesannya ialah mereka tidak dapat menggunakan kemudahan untuk bersekolah serta rawatan dan penjagaan kesihatan. Kerajaan Sabah seolah-olah lepas tangan. Yang mahu menghulurkan bantuan setakat ini hanyalah badan bukan kerajaan serta Gereja. Amat malang, sebuah negeri yang kaya raya dengan hasil mahsul tetapi tidak memberi bantuan kepada anak serta warga pekerja yang membantu membangunkan ekonomi Sabah.  


Sabah's Stateless Children


By Anthea Mulakala

The Malaysian state of Sabah on the northern point of Borneo, though resource-rich, has the highest poverty rate in the country. Official figures claim 16 percent, but unofficial sources put the poverty rate as high as 24 percent. Interestingly, the face of the poor in Sabah is quite unlike that of the rest of Malaysia. Sabah's population is largely non-Malaysian, including many Indonesians and Filipinos who have migrated to Sabah (legally and illegally) for employment and to escape poverty in their own countries.
Sekolah atas air kaum Bajau Sabah
Since 2006, children in Sabah -- Malaysia's poorest state -- who have no documents to prove their nationality have not been able to access government services, including health and education.

Sabah's GDP per capita is half the national average. Many of these migrants are employed in the palm oil sector. The demand for cheap labor in Sabah's palm oil plantations and its labor-intensive production processes have kept the migrants coming since the 1970s. Many come with families or have started families since their arrival. This phenomenon has resulted in approximately 52,000 stateless children in Sabah as of last year.
Since 2006, children who have no documents to prove their nationality have not been able to access government services, including health and education. While documents are available upon application, the criteria and process for application is restrictive. Many parents in the migrant worker and indigenous communities do not know the application procedure to obtain the documents or simply cannot afford the travel costs or middlemen pay-offs required to get a child registered. In addition, Malaysia does not practice or guarantee citizenship by birth alone. A child must have a parent with a Malaysian Identity Card to confirm citizenship. Foreign parents have to register newborns with their respective consulate office. Indonesia has a consulate office in Kota Kinabalu (the capital of Sabah), but this means extra travel costs for the parents, which many cannot afford. The Philippines does not have a consulate in Sabah. Foreign workers are not allowed to marry, according to the immigration laws of Malaysia, and hence migrant marriages are conducted through customary or religious rites only. When a couple has a child, they are unable to register the birth because they are not legally married.

Whether the issue is legal status, poverty, or distance, the number of stateless children in Sabah is rising. These children, mainly from Indonesian and Philippine plantation workers, grow up on palm oil plantations and face a childhood without a single day in school. Others spend their childhood on the streets, as child laborers, and are exposed early to social ills like glue sniffing, drugs, petty crime, or child abuse. According to surveys, in certain areas more than 50 percent of children without schooling end up working as child laborers.

Since 1991, the Borneo Child Aid Society Sabah (BCAS), an independent, Malaysian-registered NGO, has been working to get these children off the streets and into school. The Society provides education to children aged 3 to 16 years who otherwise do not have access to schools due to legal status, poverty, or distance. BCAS currently educates more than 1,300 children in the towns of Lahad Datu, Semporna, and Kalabakan, and provides the main subjects of Bahasa Malaysia (Malay language), English, Mathematics, and Science, as well as arts and activities like singing and dancing. The first three learning centres started in 1991 in Lahad Datu at the request of local parents and children on the plantations. Since then, the Society has grown rapidly with more than 10,000 children in over 115 learning centres today. According to its Executive Director Torben Venning, the Society works closely with the Malaysian Ministry of Education to maintain its license to operate the learning centres. The Society is now looking at a higher degree of cooperation with the Ministry to increase collaboration with government schools in the same areas as the BCAS learning centres to better serve marginalized children residing in Sabah.  Some palm oil companies have also supported BCAS efforts as part of their corporate social responsibility programs, offering facilities for children's learning.

One unique BCAS endeavor is the Bajau Laut floating school. The Bajau Laut minority are traditional seafarers who live most of their lives aboard family boats. Their lack of legal status means many children are unable to attend government schools. In response, BCAS started a "floating" school with a special curriculum developed by World Wide Fund For Nature (WWF) Malaysia that is highly relevant to their environment and emphasizes the environmental and economical importance of sustainable fishing and protection of reefs.


The Bajau Laut minority are traditional seafarers who live most of their lives aboard family boats. Their lack of legal status means many children are unable to attend government schools. In response, BCAS started a "floating" school, above.

So far, the results speak to the Society's huge success: in the areas where BCAS learning centres operate, less than 10 percent of children end up on the street. More than half of the BCAS children graduating from 6th grade attend secondary school when they move back to Indonesia or the Philippines.

Many of these children now aspire to be teachers, nurses, doctors, and police officers. Very few say they want to stay on as plantation workers. Quality education is certainly one critical factor in a brighter future. The Asia Foundation supports BCAS through our Books for Asia program, which provides high-quality English-language books and resources to the BCAS learning centres. Despite such enthusiastic support, the issue of education for stateless children requires far greater attention by the federal and state governments of Malaysia. Similarly, oil palm companies which attract large numbers of migrants to sustain their profitability need to act to protect and promote the welfare of their workers and their families.


Philippines stateless children in Sabah

Aid workers and non-governmental organisations estimate there are about 50,000 stateless Indonesian children in the Malaysian state of Sabah on the island of Borneo.

And there is a lesser known population of thousands, if not tens of thousands, of stateless Filipino children living there.

Marcel Simok has the story of one of these children from Kota Kinabalu.

This is Lynn. She's the eldest of nine children. She has no legal documents for Malaysia or the Philippines.

So she can't legally work here or get an education. She works under the counter at a Chinese restaurant.

"At age 2, my parents brought me here to Labuan, Philippines and never been back since."

Christina is the President of NGO Hope in Sabah.

"The issue of stateless children in Sabah is very serious. Is a real problem for the people of Sabah and I suppose the government as well because they are all over the state."

Lynn is one of perhaps tens of thousands of stateless children in Sabah.

"My father works as a welder. I am not sure either because he goes everywhere like Sipitang to work. He  was arrested, once in Labuan and many times here. It was all about passport."

Since the 1960s Muslim migrants can apply to be given a temporary identity document from the Sabah Islamic Council.

But it is not an official identity card, says Christina.

"These stateless kids are being deprived of education due to their stateless status.  Unless and unless they are legalised, they cannot be of any use to our society."

Anne Keyworth is the co-founder of the shelter Bukit Harapan.

It's a home for disable children but also abused women including undocumented children who parents have been deported.

"We have to face the fact that they will be here forever.  If we don't do anything about them then they will be our future criminals."

Many people accused the illegal migrants of being involved in crimes.

Over the years Malaysia has carried out several major evictions of undocumented migrants and stateless people.

However critics say it will not stop the influx of foreign migrants like Lynn arriving on Malaysia's shores.

They come in the hope of a better life. Just like Lynn.

"I hope the temporary identity document which they gave us now is genuine so that my younger siblings can go to school and not will be like me. I have to start working at the age of 10 until now."

http://www.asiacalling.kbr68h.com/en/news/malaysia/3078-philippines-stateless-children-in-sabah

LAHAD DATU dan daerah sekitarnya: Apa yang istimewa?

Posted: 07 Mar 2013 11:40 PM PST

Peta 1 Daerah di Sabah
Setelah apa yang berlaku seminggu dua ini di Sabah
agak menarik untuk melihat sedikit statistik demografi dan geografi empat daerah yang sedikit sebanyak terlibat dengan insident berdarah iaitu daerah Lahad Datu,Tawau, Semporna dan Kunak.

Keempat-empat daerah dalam negari di bawah bayu ini berjiran antara satu dengan yang lain, mempunyai persisiran pantai yang
panjang dan memiliki persisiran pantai berteluk. Yang paling penting ialah keempat-empat daerah ini adalah yang paling hampir dengan kepulauan Sulu serta negara Filipina. Sila lihat peta 1,2 dan 3.


Peta 2 Bandar Utama di Sabah


Peta 3 Majlis daerah Lahad Datu, Tawau, Kunak dan Semporna


Dari aspek demografi, keempat-empat daerah di atas, memiliki kadar pertumbuhan penduduk yang agak tinggi dari tahun 1980 hingga 1991 menurut Jabatan Perangkaan Malaysia. Sila lihat jadual di bawah. kadar pertumbuhan penduduk Sabah secara keseluruhannya memang tinggi berbanding kadar negara dan negeri-negeri lain kecuali Sarawak. Pertumbuhan penduduk di Lahad Datu antara 1980 dan 1991 ialah 10.01 peratus, manakala Tawau 6.97%, Semporna 5.13% dan Kunak 10.54%.
Sebagai perbandingan  sila lihat jadual 5, taburan pendudk di Malaysia sebagai perbandingan.
Jadual 4 Pertumbuhan Penduduk di daerah Sabah


Jadual 5 taburan Penduduk Di negeri-negeri Malaysia Dari aspek pecahan kaum pula daerah Tawau,Lahad Datu , Semporna dan Kunak bagi tahun 2010, kita lihat dari jadual di bawah, secara purata, jumlah bukan warganegara hampir sama dengan jumlah warganegara. Juga kita dapati jumlah bumiputera selain Melayu, Kadazan-Dusun, Bajau dan Murut yang dikategorikan sebagai "bumiputera lain" cukup tinggi, hampir 15 - 20 %.

 
Kita juga dapati di daerah Tawau dan Lahad Datu, jumlah penduduk lelaki mengatasi jumlah penduduk perempuan,manakala di Semporna dan Kunak, jumlah kedua jantina agak seimbang. Namun, wujud perbezaan antara jumlah isirumah ("household") dan tempat kediaman ("living quarters").
Sekarang kita bandingkan dengan jumlah pengundi di seluruh Sabah. Pada tahun 2004, terdapat 513,490 pengundi berdaftar dengan SPR, 2008, ada 794,448 orang dan setakat Nov 2012, terdapat 969,467 orang pengundi berdaftar. Ini merupakan pertambahan seramai 175,000 pengundi baru. Bandingkan dengan Selangor yang jumlah pengundi baru naik mendadak seramai 470,526 orang setakat Nov 2012.
Sabah juga mencatatkan kadar migrasi atau perpindahan keluar yang tinggi bagi tempoh 2009-2011.


Ringkasan
(1) Jumlah penduduk di keempat daerah iaitu Lahad Datu, Tawau, Semporna dan Kunak mencatatkan pertumbuhan penduduk yang tinggi.

(2) Jumlah penduduk bertaraf BUKAN warganegara hampir menyamai jumlah warganegara di daerah berkenaaan.

(3) Jumlah penduduk bertaraf warganegara  yang dikategorikan sebagai BUMIPUTERA LAIN agak tinggi, hampir 15-20 peratus.

(4) Lebih 80% penduduk di empat daerah berkenaan berumur kurang dari 40 tahun dan  jumlah lelaki melebihi kaum perempuan.

(5) Walaupun penduduk Sabah hanya berjumlah 3.2 juta orang, tetapi Sabah dipweruntukkan sebanyak 25 kerusi Parlimen, berbanding Selangor yang mempunyai penduduk 5.4juta orang  dengan jumlah pengundi 2juta hanya diberi 22 kerusi Parlimen.

(6) Migrasi antara negeri mencatatkan Sabah di tangga ketiga dan pada tahun 2011, seramai 17,000 rakyat Sabah telah berhijrah ke Selangor.

Kesimpulan


(1) Jumlah Bukan warganegara menyamai jumlah warganegara sebenar di Lahad Datu, Tawau, Semporna dan Kunak. Adakah mereka PATI atau sebaliknya daripada negara Filipina, ?Indonesia ? Australia ? Amerika

(2) Majoriti  penduduk di empat daerah berkenaan adalah lelaki berumur di bawah 40 tahun. ? bakal pengundi

(3) Warganegara bertaraf "bumiputera lain" menghampiri 20% jumlah warganegara. Siapa mereka? Suluk

NOTA
Rujukan

http://www.statistics.gov.my/portal/download_Population/files/census2010/Taburan_Penduduk_dan_Ciri-ciri_Asas_Demografi.pdf

http://drhalimahali.blogspot.com/2013/02/di-mana-sekarang-hendak-ke-mana.html

 http://www.statistics.gov.my/portal/download_Population/files/population/04Jadual_PBT_negeri/PBT_Sabah.pdf

http://www.statistics.gov.my/portal/images/stories/files/LatestReleases/findings/Summary_findings_Migras2011.pdf

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Debunk the Five Big Lies of UMNO/BN 13GE Campaign

Posted: 08 Mar 2013 06:22 PM PST

Anwar predicts minimum 10-seat majority in GE13

Posted: 08 Mar 2013 06:19 PM PST

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


SRJK(T) West Country Barat & Pekan Bangi Terima Bantuan

Posted: 08 Mar 2013 03:37 PM PST

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

Nuffnang