Ahad, 16 September 2012

MY VOICE FOR NATION

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


PILIHANRAYA KAMPUS: MESTI BERSIH DAN TELUS!!!

Posted: 16 Sep 2012 08:22 AM PDT


800 siswa berarak tuntut p'raya kampus bebas
  • Zulaikha Zulkifli
  • 3:20PM Sep 16 2012
 
Seramai kira-kira 800 pelajar menyertai perarakan di ibu kota Kuala Lumpur hari ini bagi menuntut pilihan raya kampus yang bersih dan berintegriti.

student protest on malaysia day 160912 07Kumpulan itu mula berkumpul di kawasan Masjid Jamek dan mula berarak pada kira-kira jam 2.30 petang menuju ke kawasan pusat membeli belah Sogo di Jalan Tuanku Abdul Rahman, melalui Jalan Raja Laut.

Sebelum berarak, kumpulan pelajar berkenaan menyanyikan lagu Negaraku.

Mereka turut membawa bendera Jalur Gemilang dan kain rentang antaranya bertulis "sistem pengundian yang telus", "peruntukan dana calon" dan "penetapan tarikh PRK".

Kumpulan berkenaan turut melaungkan "bangkit anak muda", "tolak penipuan" dan "hidup mahasiswa".

Turut kelihatan, maskot bagi Pro-Mahasiswa- 'Mat Gempak'.

Sekumpulan anggota polis dilihat berkawal di sekitar kawasan Dataran Merdeka dan Masjid Jamek dan mengawal kumpulan pelajar yang berarak.

Anggota keselamatan itu turut memberi amaran kepada para siswa berkenaan agar tidak menghalang lalu lintas.

student protest on malaysia day 160912 17Perarakan ini antaranya disertai oleh Gabungan Mahasiswa Islam Semenanjung (Gamis), Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Aksi Mahasiswa Peduli (AKSI).

Setibanya di kawasan pusat membeli-belah Sogo, kumpulan siswa berkenaan duduk dan mendengar ucapan daripada pimpinan pelajar yang hadir kira-kira 30 minit.

Kumpulan itu kemudiannya meneruskan perarakan melalui Jalan Tuanku Abdul Rahman menuju Dataran Merdeka di mana kumpulan itu membawa 'Deklarasi Mahasiswa' beramai-ramai dan menyanyi lagu Negaraku sebelum bersurai pada jam kira-kira 4.15 petang.

Pada sidang media selepas perarakan ini, Pengerusi Pro-Mahasiswa Nasional, Edikoup Lakip Sediyanto berkata tindakan yang diadakan hari ini adalah bersempena Hari Malaysia dan menuntut agar enam tuntutan pihaknya dilaksana sebelum pilihan raya kampus diadakan.

student protest on malaysia day 160912 12"Kita minta agar enam tuntutan ini dilaksanakan. Walaupun pilihan raya kampus semakin hampir, kita tetap akan desak. Apa yang kita nak buat ini bukan untuk masa sekarang tapi untuk masa akan datang," kata Edikoup.

Enam tuntutan tersebut ialah penetapan tarikh pilihan raya kampus, mahasiswa terlibat menguruskan pilihan raya kampus, pemantauan pilihan raya kampus, kebebasan berkempen, sistem pengundian telus dan peruntukan dana kepada calon.

student protest on malaysia day 160912 11Sementara itu, ketika ditemui pemberita, Ketua Polis Daerah Dang Wangi, ACP Zainuddin Ahmad berkata pihaknya akan menjalankan siasatan berhubung kesalahan yang dilakukan siswa berkenaan dalam perarakan hari ini.

"Kita akan siasat. Ada dua kesalahan. Pertama tidak beritahu polis untuk mengadakan perhimpunan dan kedua kerana mengadakan protes di jalanan. Semua ini akan disiasat di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012," kata Zainuddin.

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Pertandingan Silamban Anjuran Kelab Silamban Jabatan Belia Dan Sukan Negeri Selangor

Posted: 16 Sep 2012 04:17 PM PDT

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


DAP Mengecam Dan Menolak Filem Anti-Islam Yang Menghina Agama Dan Kepercayaan Masyarakat Islam.

Posted: 15 Sep 2012 11:19 PM PDT

Kenyataan Akhbar oleh Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada 16.9.2012

DAP Mengecam Dan Menolak Filem Anti-Islam Yang Menghina Agama Dan Kepercayaan Masyarakat Islam.

DAP mengecam sekeras-kerasnya filem anti-Islam terbaru yang dikatakan menghina agama Islam dan juga Nabi Muhammad. Filem ini yang bukan sahaja kurang sensitif tetapi jelas bertujuan untuk mengapi-apikan sentimen keagamaan dan harus ditarik balik daripada mana-mana laman web termasuk Youtube dengan serta merta.

Sungguhpun DAP menjunjung prinsip kebebasan bersuara dan berkreativiti, kita juga percaya bahawa setiap karya yang dihasilkan perlulah mempunyai tanggungjawab moral ke atas budaya dan kepercayaan mana-mana agama mahupun bangsa. Kebebasan berkarya tidak wajar disalahgunakan seperti yang telah berlaku dalam filem ini.

Justeru, DAP menyeru rakyat agar menolak karya ini kerana ia jelas telah membawa penghinaan kepada agama dan kepercayaan masyarakat Islam.

Pada masa yang sama, DAP turut mengecam keganasan yang telah berlaku ke atas empat orang rakyat Amerika termasuk dutanya di Libya, Christopher Stevens yang terbunuh dalam insiden yang dipercayai berpunca daripada kemarahan masyarakat Islam Libya ke atas filem tersebut. Keganasan bukanlah jalan penyelesaian, khususnya berkaitan isu ini.

Isu seperti ini harus menjadi teladan kepada kita bahawa demokrasi dan kebebasan bukanlah lesen untuk kita menggunakan atau memperalatkan bangsa, agama, budaya atau kepercayaan untuk mencetuskan sengketa atau permusuhan.

Kita yakin bahawa masyarakat Islam di Malaysia sudah cukup matang dan bijak dalam berhadapan dengan trajedi seperti ini. Bantahan harus dikemukakan dengan cara yang paling baik demi mengelak kejadian-kejadian yang lebih buruk lagi.

LIM GUAN ENG

The 13th General Elections Should Be A Contest Of Whose Ideas And Policies Would Benefit The Success Of A High-Income Economy And Ensure The Survival Of All Malaysians To Compete Globally(en/bm/cn)

Posted: 15 Sep 2012 09:19 PM PDT

Press Statement By DAP Secretary-General And Member Of Parliament For Bagan Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 16.9.2012.

The 13th General Elections Should Be A Contest Of Whose Ideas And Policies Would Benefit The Success Of A High-Income Economy And Ensure The Survival Of All Malaysians To Compete Globally Not About The Survival Of The Malays Nor About The Survival Of The Non-Malays.

DAP expresses deep disappointment that Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has adopted Perkasa's extremist approach by declaring to Pekan UMNO members that the 13th general election is not an ordinary election but one that will determine the survival of the Malays. Najib has rejected the politics of moderation and inclusion as well as abandoned his own 1Malaysia philosophy in preference for an exlusive and racial approach.

The 13th general elections should be a contest of ideas and policies that benefits the successful transiton into a high-income economy and ensure the survival of all Malaysians to compete globally. It is not about the survival of the Malays nor about the survival of the non-Malays exclusively but the survival of all Malaysians.

Najib is also perpetuating Perkasa's lies that DAP is anti-Malay by dishonestly saying that DAP has never been happy with the position of the Malays and Muslims. Playing up sentiments that DAP is anti-Malay is a dangerous game as by centering the election campaign on race and religion, Malaysians miss the opportunity for a real debate on policies and ideas that can move Malaysia forward.

DAP wishes to remind Dato Seri Najib that he is the Prime Minister of all Malaysians and not just one community. If UMNO succeeds in its racial and extremist politics of pitting Malays against non-Malays, Muslims against non-Muslims, then the country will come out more fractured and divided after the general elections.

DAP regrets the racial labelling or profiling by UMNO Najib should retract such inflammatory remarks to prove that 1Malaysia is not dead.

—BM Version —–

Kenyataan Akhbar oleh Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada 16.9.2012

Pilihan Raya Umum Ke-13 Harus Menjadi Persaingan Antara Idea Dan Dasar Siapakah Yang Mampu Membawa Manfaat Dan Kejayaan Sebagai Ekonomi Berpendapatan Tinggi Dan Memastikan Survival Semua Rakyat Malaysia Dalam Persaingan Global Dan Bukan Hanya Surival Melayu Atau Survival Bukan Melayu.

DAP amat kecewa dengan Perdana Menteri Dato' Sri Najib Razak yang mengambil pendirian pelampau Perkasa dengan pengisytiharannya kepada ahli-ahli UMNO Pekan bahawa PRU Ke-13 bukan sekadar pilihan raya biasa tetapi akan menentukan survival masyarakat Melayu. Najib telah menolak politik kesederhanaan dan inklusif serta meninggalkan falsafah 1Malaysianya dengan memilih untuk mengambil pendirian yang eksklusif dan bersifat perkauman ini.

Pilihan Raya Umum ke-13 harus menjadi persaingan antara idea dan dasar siapakah yang mampu membawa manfaat dan kejayaan sebagai ekonomi berpendapatan tinggi dan memastikan survival semua rakyat Malaysia dalam persaingan global. Ia bukan hanya sekadar survival masyarakat Melayu atau survival masyarakat bukan Melayu secara eksklusif tetapi survival kesemua rakyat Malaysia.

Najib juga mengulangi fitnah Perkasa bahawa DAP adalah anti-Melayu dengan mengatakan bahawa DAP tidak pernah suka menerima kedudukan Melayu dan orang Islam. Sentimen kononnya DAP adalah anti-Melayu merupakan permainan yang bahaya kerana dengan menjadikan perkauman dan agama sebagai asas kempen pilihan raya, rakyat Malaysia akan kehilangan peluang untuk berdebat tentang dasar dan idea yang dapat memajukan Malaysia.

DAP ingin mengingatkan Dato' Sri Najib bahawa beliau adalah Perdana Menteri kepada semua rakyat Malaysia dan bukan hanya satu masyarakat. Sekiranya UMNO berjaya dalam politik perkauman dan pelampaunya dan menimbulkan sengketa antara Melayu dan bukan Melayu, Islam dengan bukan Islam, maka negara akan menjadi lebih rapuh dan pecah belah pasca pilihan raya umum nanti.

DAP berasa kesal dengan cubaan untuk menggunakan label perkauman oleh UMNO, dan Najib harus menarik balik kenyataannya yang bersifat menghasut untuk membuktikan bahawa 1Malaysia belum dikuburkan.

—–Mandarin Version —–

民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2012年9月16日在吉隆坡发表声明:

第13届大选应该是理念与政策的竞争,以确保我国迈向高收入经济,并确保全体马来西亚人能在全球竞争生存,不仅仅是马来人或是非马来人的生存。

民主行动党对于首相拿督斯里纳吉采纳土著权威的极端主义感到遗憾,他公开向北干巫统党员宣布,第13届大选不是普通的选举,而是会决定马来人生存的选举。纳吉已经拒绝了中庸及包含政治,也抛弃了他的一个马来西亚政治哲学,选择了排外及种族性的手段。

第13届大选应该是理念与政策的竞争,以确保我国迈向高收入经济,并确保全体马来西亚人能在全球竞争生存,不仅仅是马来人或是非马来人的生存。

纳吉也重复土著权威组织的谎言,他骗说行动党是反马来人组织, 也说行动党一直都不喜欢马来人及穆斯林的地位。他在玩弄情绪指行动党是反马来人,像他这样把选举焦点放在种族及宗教方面是非常危险的,马来西亚人失去了真正辩论政策和理念、带领我国前进的机会。

行动党在此提醒拿督斯里纳吉,他是全民的首相,不仅是一个社群的首相,如果巫统成功地操弄种族及极端主义政治,让马来人与非马来人对抗、穆斯林与非穆斯林对抗,那么这个国家在大选后将会越来越破碎 、分化。

行动党对于巫统纳吉的种族性标签或概述,他应该撤回言论,以证明一个马来西亚还没有死亡。

林冠英

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Azhari cares to provide answers for the “technical problem”? by GE Man

Posted: 16 Sep 2012 08:09 AM PDT

Another one……..Aiyoooo… what a bad omen lah when this bo(otak) still around, 
“mandi bunga” satu lori pun itu “suwey” tak boleh hilang, the only way is to leave and join your master lah.

Since the formation of MAS , I had not seen such major incident happening at this alarming rate . It just keep happening again and again.

Aircraft is sick lah when you are around bo(otak) head Azhari because you are only concentrating and shouting
and saying MAS engineering people are corrupt, to justify it you send all the very experience people to the chopping block or
cold storage them.
 
The 6 pm , 15 Sept Ferry flight PEN-KUL cost money, re-accommodate the passengers cost money , it will cost a fortune 
replacing this oxygen generators which cost easily MYR 3000 each , more then 250 of this oxygen generators is activated
when all the passengers and our lovely cabin crew got to use it .

Stock checked,  MAS dont have much of this oxygen generators in stock, now MAS got to pay 2-3 times more the market price 
because of the immediate/urgent requirement.

Easily more then MYR 1 million will go down the drain.

This 6th major incident happen within 5 months lah (since April 2012) with the 1st one when B747-400 taking off from KLIA to London ,
 number 4 engine caught fire.

Here’s the list of incident that already draining MAS blood , YB Wee CK should ask in the next Parliment sitting how much money 
MAS had spend / lost on the listed incident below and what action MAS is taking to prevent it happening again .

1) On 17 April, MAS Flight to London, registration 9M-MPM air turn back due number 4 engine caught fire on take off.
 Found out few nuts missing on the engine air control which cause the number 4 engine stalled and compressor blade broke off and punctured a hole in the engine casing and engine caught fire . 

2) On 21 April 2012, after new engine was installed on same position ( number 4 engine ), again, MAS Flight to London, aircraft registration 9M-MPM, this new engine loss oil in flight and in flight shut down initiated and pilot decide to go back to KLIA. Found out this new engine drive shaft had broken, brand new engine shaft sheared ? Tak masuk akal !!!

3) On 26 July 2012, a brand new A330 aircraft registration 9M-MTF, hard landing by the pilot with the RHS Main Landing Gear had recorded a peak load of 1160Kn, RHS gears was replaced on 10 Sept, 40 days after the incident due awaiting spares and tooling.

4) On 9 Aug 2012, MAS B777 Registration 9M-MRL, in Shanghai Airport, MAS B777 ‘s right hand wing clipped the left elevator of Chine Eastern A340 during taxi out. Very bad damage and now still in Shanghai Airport, being repaired by BOEING team .

5)On 17 Aug 2012, MAS B747-400 registration 9M-MPL, flight from London,  Number 2 engine heavy vibration during flight, and engine was shut down and returned to London Airport. On landing erratic auto pilot had caused the aircraft heavy landing which cause wing structure to buckle. A double blow!! New engine was installed  and aircraft grounded for at least 3 weeks for wing keel beam repair by Boeing team .

Millions goes down the drain due requires new aircraft engine, new landing gears, lost of aircraft utilization as much as $100,000.00 per day, more then 300 ton’s of fuel got to be  dumped (3 air turn back) to reduce landing weight and passengers got to be given a hotel and food for few days .

This few incident cost MAS millions of ringgit, fortunately no aircraft or lives is lost as yet , MAS still very lucky , but with this few pariah left over still around , MAS may soon be out of luck…………….

Comment on Azhari cares to provide answers for the “technical problem”? by Tony should learn....

Posted: 16 Sep 2012 07:45 AM PDT

its all because of that pariah crony laaaa….. all those people has moved to Airod… see now MAS Engineering will collapse one by one…..

Comment on Azhari cares to provide answers for the “technical problem”? by shan

Posted: 16 Sep 2012 07:06 AM PDT

This Botak is just incompetent. Fit to be in very low cost airline. Rozman Omar and Nanny Dany have disappeared. The Botak is still trying to hold on. Are you staying to help the pariah?

Comment on Azhari cares to provide answers for the “technical problem”? by MH Frequent Flyer

Posted: 16 Sep 2012 06:59 AM PDT

On 15 Sept. MH002 from London to KL was delayed for more than 12 hours due to technical problem. Many passengers were given hotel accommodation in London. Delayed connecting passengers to Australia also had to be given hotel accomodation at Holiday Inn Glenmarie. I believed the cost incurred to MAS is high.

I wonder why these technical problems are becoming regular incidents since Mas engineering got its new head.

Appreciate if someone can highlight this. Thank you.

Comment on Malindo Airways is good for consumers by annonymous

Posted: 16 Sep 2012 03:05 AM PDT

To xMas , Stan, and sales

Those pilots taking part at the launching ceremony are x-Mas/Firefly pilots seconded to Lion Air.
Also at the launching ceremony there were personnel from mAS in the audience.
You connect the dots…………….

Comment on Malindo Airways is good for consumers by Anti Pariah

Posted: 15 Sep 2012 10:39 PM PDT

Close LCCT now so that the pariah can operate from Jakarta. Don’t worry folks, it will not be too long that AA will go under. Its true colour has been exposed despite the publicities and helps from the editors.

Comment on Malindo Airways is good for consumers by matee

Posted: 15 Sep 2012 09:38 PM PDT

YB,
I think its a bad idea.Something fishy going on! We don’t need another airline. Revive Firefly jet services and introduce jet services into Maswing. Our country is too small and less populated than Indonesia.We don’t have that large market. Mas had been and still is badly managed.My 2 sen worth.Thanks.

Comment on TM UniFi “D-Link router only can do” – another TM monopolistic policy that raises suspicion! by Tech Savy

Posted: 15 Sep 2012 02:00 PM PDT

I came across this blog while browsing the internet for an alternative to the stupid D-Link provided by TM. I haven’t had the chance to try it yet, but its worth a shot. Looks promising…

http://stanleytiang.blogspot.com/2011/08/unifi-connect-to-unifi-by-using-your.html

You might wanna check this out too…

http://stanleytiang.blogspot.com/2012/08/configure-huawei-hg655a-btu-as-modem.html

Direct Free Kick

.

.


Kenapa Tak Marah Kate Masuk Ke Masjid?

Posted: 15 Sep 2012 11:31 PM PDTSEALAM PERASAAN

Kate dan suami memasuki masjid.
Bekas setiausaha politik kepada bekas Perdana Menteri Malaysia menghantar sms kepada saya mempertikaikan kenapa kunjungan puteri di Raja Britian Kate Middleton dan suaminya Putera William ke masjid berhampiran KLL tidak dibantah dan diterima seadanya.

Tanya beliau mengapa umat Islam yang sebelum ini bagaikan histeria memarahi pemimpin DAP memasuki ke surau dimaki hamun dan dikatakan mencemari Islam.

Kaki Kate yang mugil melangkah tangga masjid.
Tanya beliau apakah kaki mugil Kate suci dari kaki pemimpin DAP itu? Apakah bezanya kaki mugil dengan kaki kematu? Beliau juga menyuruh saya membelek gambar-gambar terkini Kate yang dipaparkan dalam majalah Closer yang boleh diakses menerusi internet.

Memang dalam paparan gambar itu Kate memasuki masjid. Sekeping gambar menunjukkan Kate berjalan menaiki tangga dan kedua belah kakinya nampak jelas. Gambar itu juga turut memaparkan kasut Kate yang diletak di atas tangga.

Saya yakin gambar kaki dan kasut Kate yang diletakkan di atas tanggan beralasankan permaidani tidak disiarkan dalam akhbar penjilat buntut, atau majalah Kiblat dan Al Islam terbitan Utusan Melayu.

Kasut Kate diletak atas permaidani.
Soal bekas setiausaha itu lagi sepatutnya mereka yang sebelum ini sasau dan menunjukkan keprihatinan mereka yang tinggi terhadap agama dan mengkritik orang Islam memasuki masjid atau surau walaupun untuk menyampaikan bantuan kepada orang Islam memprotes tindakan Kate itu. Kalau kita marah kepada kafir DAP, mengapa kita mendiamkan diri dengan menantu Puteri D itu?

Beliau juga menarik perhatian apa pandangan Hasan Akidah di dalam soal ini. Apakah perbuatan Kate yang jelas seorang Kristian tidak mencemari masjid? Atau pun kerana kemasukan Kate itu tidak menjejaskan politik Umno maka ia dibenarkan?

Tidak lupa pegawai berkenaan turut bertanya mengenai apa pandangan ulamak muda Umno Fatu Bari an juga ulama tua Harussani Zakaria. Beliau berharap mereka dapat memberi penjelasan kerana menurut maksud sebuah hadith kalau kita berbuat sama dengan mereka (orang kafir) maka kita juga seperti mereka?

Seterusnya pegawai itu memberi pandangan hendaklah kita adil dan berkata benar mengenai Islam dan jangan mengurusnya mengikut perasaan dan memikirkan kepentingan kita. [kk.sbh 10:50 am 15/012/12]

Source: http://msomelayu.blogspot.com/2012/09/kenapa-tak-marah-kate-masuk-ke-masjid.html

Lim Kit Siang

Lim Kit Siang


Call on all Sarawak and Sabah MPs, whether BN or PR, to give unanimous support in Parliament to proposal for a RCI to assess whether the dreams and aspirations of Sarawakians and Sabahans in forming Malaysia had been fulfilled or betrayed in past five decades

Posted: 16 Sep 2012 06:31 AM PDT

This is the third year Malaysia Day is celebrated as a national public holiday – as it has taken 47 years before Malaysia Day on September 16 was accorded proper recognition as a national public holiday by the Barisan Nasional federal government, starting from 2010. This was thanks to two events: Firstly, the public pledge [...]

Add one more crime to disturbing statistics: Aliran office broken into

Posted: 15 Sep 2012 08:49 AM PDT

P Ramakrishnan Immediate past president Aliran 15 September 2012 At around 9.00am on Tuesday, 11 September 2012, we discovered that the Aliran office had been broken into. The perpetrators had gained entry from the back portion of the building through the window by removing the grille. They unlocked the wooden door from within the ground [...]

Lets make the 50th Malaysia Day next year really meaningful and historic not only to Sabahans and Sarawakians but to all Malaysians

Posted: 15 Sep 2012 08:24 AM PDT

49th Malaysia Day Message 15th September 2012 At a Sabah DAP forum in Kota Kinabalu on the 45th Malaysia Day on 16th September 2008, I pledged that a Pakatan Rakyat government in Putrajaya would do what the Barisan Nasional had failed to do – declare September 16 as a national public holiday. This forced the [...]

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


(Video) Rakaman Peluncuran Buku Kebangkitan Rakyat Sheikh Yusof Al Qaradawi – KK, Sabah 16/09/2012

Posted: 16 Sep 2012 02:36 AM PDT

(Video) Rakaman Sambutan Hari Malaysia Tuaran Sabah

Posted: 16 Sep 2012 02:30 AM PDT

Naib Presiden PERKASA Sertai Keadilan

Posted: 15 Sep 2012 08:35 PM PDT

KeadilanDaily

TUARAN 15 Sept: Kurang 24 jam penyertaan bekas Bendahari Umno Sabah, Tan Sri Ibrahim Menudin ke KEADILAN, Naib Presiden Perkasa, Datuk Yahya Lampong pula  melakukan tindakan sama.

Pengisytiharan Yahya keluar Umno dan menyertai KEADILAN dibuat pada majlis sambutan Hari Malaysia ke-49 anjuran Pakatan Rakyat di Restoran Singgah Singgarung, Tuaran, Sabah.

Ia menjadikan sekurang-kurangnya empat pemimpin terkenal BN Sabah meninggalkan regim itu dalam tempoh hanya sebulan, menjadikan mereka semakin goyah.

Pengisytiharan dibuat depan pemimpin utama Pakatan Rakyat termasuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan disaksikan kira-kira 10,000 rakyat Sabah.

Yahya sebelum ini pernah menjadi Ketua Bahagian Umno Tanjung Aru pada 2001 dan Yang Di-Pertua Perkasa Sabah yang pertama.

Beliau juga pernah menyertai Parti Barisan Rakyat Sabah Bersekutu (Bersekutu) untuk tempoh singkat pada 1999.

Selain itu, Yahya adalah Pengerusi kilang simen CIS yang beroperasi sejak April 2009 di Teluk Sepanggar, Sabah.

[VIDEO] Perutusan Dato’ Seri Anwar Ibrahim Sempena Sambutan Hari Malaysia 2012

Posted: 15 Sep 2012 07:30 AM PDT

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Mati dihempap traktor

Posted: 16 Sep 2012 02:47 AM PDT

29 Syawal 1433H. [MOD] -

JITRA - "Aku tak mau balik. Apa cerita pun kita habiskan kerja malam ini juga sebab duit dalam poket tinggal RM3 saja." Itulah luahan terakhir Nor Azman Abdul Majid, 31, sebelum maut dihempap traktor kepada adiknya Shazwan Suhaili Abdul Majid, 15, yang bersama mangsa menjalankan kerja-kerja pembersihan kebun getah di Kampung Paya Pahlawan, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 6 petang, mangsa yang bekerja sebagai Pembantu Am di Kolej Jururawat Alor Setar mengambil upah menjalankan pembersihan di kawasan kebun tersebut sebagai sumber pendapatan sambilannya.

Bapanya, Abdul Majid Mohd Noh, 62, mendapat panggilan daripada bapa saudara mangsa kira-kira jam 8 malam bahawa mangsa meninggal dunia akibat dihempap traktor dan bergegas ke tempat kejadian mendapati bahawa anaknya tidak lagi bernyawa.

Menurutnya, mangsa kebiasaannya melakukan kerja-kerja sambilan tersebut hanya waktu cuti sahaja kerana ingin mencari sumber sampingan bagi menampung keluarganya.

"Setibanya pak cik di tempat kejadian, keempat-empat tayar traktor tersebut sudah ke atas dan mendapati mangsa terperosok di antara tempat duduk dan bumbung traktor tersebut.

"Sebelum itu, adiknya yang kebetulan berada di situ menyaksikan kejadian tersebut cuba membantu mangsa yang tersepit namun gagal dan menghubungi pasukan bomba dan penyelamat untuk membantu," katanya ketika ditemui, kelmarin.


Mangsa ada balik rumah

Abdul Majid yang merupakan pemain wayang kulit Asun berkata, sebelum kejadian lebih kurang jam 4 petang, mangsa ada pulang ke rumah mendapatkan peralatan sepana yang selalu dibawa setiap kali mengambil upah menjalankan kerja-kerja pembersihan.

Menurutnya, selepas mendapatkan peralatan tersebut, lebih kurang jam 6 petang mangsa kemudiannya tergesa-gesa ke tempat kejadian untuk menyelesaikan kerja-kerja pembersihan itu.

"Selalunya mangsa tidak pernah mengajak sesiapa daripada ahli keluarga untuk menemaninya tetapi semalam, mangsa mengajak adiknya itu untuk bersama-sama ke kawasan kebun tersebut.

"Sehingga sekarangnya adiknya masih trauma dengan kejadian tersebut dan tidak dapat menceritakan detik-detik berlakunya kejadian yang tragis itu," katanya.

Katanya, tiada sebarang luka di bahagian tubuh mangsa tetapi pinggangnya patah disebabkan traktor seberat enam tan menghempap mangsa.

"Sejam selepas kejadian adiknya memberitahu bahawa mangsa masih bernafas namun beliau disahkan meninggal dunia yang kemungkinan sukar bernafas kerana stereng traktor tersebut betul-betul berada di dadanya," katanya.


Mangsa seorang yang pendiam dan rajin

Pak Majid berkata, mangsa yang merupakan anak ketiga daripada lapan beradik adalah seorang yang pendiam dan rajin bekerja.

Menurutnya, mangsa tidak pernah merungut dengan masalah yang dihadapi sebaliknya menyelesaikan masalah tersebut tanpa membabitkan orang lain.

"Azman juga seorang yang tidak pandai memarahi orang lain walaupun mendapati mereka salah dan apabila dia sendiri yang dimarahi, dia hanya senyum tanpa menunjukkan rasa tidak puas hati atau sebaliknya.

"Kadang-kadang mangsa ada juga membantu pak cik yang bertindak sebagai teknikal di mana sahaja jemputan persembahan Wayang Kulit Asun diadakan," katanya.

Katanya, kehilangannya amat dirasai kerana dia adalah seorang anak yang baik dan mematuhi nasihat kedua ibu bapanya.

"Sebelum ini, setiap pertunjukan dia yang membantu tetapi kini tiada lagi. Masih ada juga adiknya membantu namun tidaklah secekap arwah yang sering kali mengikuti pak cik," katanya.

Mangsa meninggalkan dua orang puteri NurHafifi Azman dan Arfah Azman serta seorang balu Azizah Mohd Ali, 31, manakala mayatnya dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam, Kampung Kunluang, Mukim Binjal, Jitra kira-kira jam 10.00 pagi semalam.


Mangsa gagal naik

Sementara itu, Penolong Kanan Penguasa Bomba, Hasbullah Mohd Isa, berkata, pihaknya menerima panggilan tersebut lebih kurang jam 8.40 malam dan setibanya di tempat kejadian mendapati traktor tersebut terjatuh ke dalam parit dalam kebun berkenaan.

Menurutnya, beberapa anggotanya terlebih dahulu mengenal pasti tempat tersebut sebelum menjalankan operasi menyelamat mangsa yang tersepit.

"Disebabkan keadaan sekelilingnya terlalu semak dan gelap kerja-kerja menyelamat hampir memakan masa dua jam untuk mengeluarkan mangsa yang terbenam di dalam parit berkenaan.

"Sebanyak tiga buah jentolak digunakan dalam operasi tersebut. Dua buah digunakan untuk mengangkat traktor seberat 6 tan manakala sebuah lagi digunakan untuk membersihkan kawasan untuk memudahkan kerja-kerja menyelamat," katanya kepada Sinar Harian.

Hasbullah berkata, mangsa dipercayai terjatuh bersama traktor yang dibawanya ketika sedang menjalankan kerja-kerja pembersihan sekitar kebun tersebut namun cubaannya untuk menaiki semula parit itu gagal.

"Dianggarkan kedalaman parit tersebut berukuran 4 sehingga 5 kaki kedalamannya dan cubaannya gagal apabila traktor tersebut terbalik ke belakang menyebabkan mangsa dihempap sehingga disahkan meninggal dunia di tempat kejadian.

"Mangsa dikeluarkan dari kawasan tersebut kira-kira jam 11 malam dan kemudiannya dikejarkan ke Hospital Jitra," katanya.

Sinar Harian

Al-Qaeda puji protes bunuh Duta AS di Libya

Posted: 16 Sep 2012 02:46 AM PDT

29 Syawal 1433H. [MOD] -

SANAA - Rangkaian Al-Qaeda di Yaman semalam memuji pembunuhan Duta Amerika Syarikat (AS) di Libya dengan menyifatkannya sebagai "perkembangan sangat penting."

Pada masa yang sama, ia juga menggesa pengikutnya membunuh diplomat-diplomat lain di dunia Islam.

Protes membantah filem yang mengaibkan Naib Muhammad SAW telah merebak ke 20 buah negara sejak Selasa lalu.

Selasa lalu, serangan ke atas pejabat konsul di Benghazi, Libya, Duta AS Christopher Stevens terbunuh bersama tiga kakitangan lain.

Di Mesir, di mana protes kali pertama tercetus, pihak berkuasa menggerakkan pasukkan keselamtan untuk menamatkan demonstrasi di pekarangan Keduataan AS di Kaherah.

Sinar Harian

Sindiket edar dadah tumpas

Posted: 16 Sep 2012 02:44 AM PDT

29 Syawal 1433H. [MOD] -

JOHOR BAHRU – Polis negeri ini berjaya menumpaskan sindiket pengedaran dadah selepas menyerbu sebuah rumah di Taman Desa Harmoni jam 1.30 pagi, Khamis lepas.

Ketua Polis Negeri, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata, hasil serbuan anggotanya berjaya merampas beberapa jenis dadah dan peralatan memproses dadah serta tiga kereta yang keseluruhan bernilai RM1 juta.

Menurutnya, premis kediaman berkenaan dipercayai menjadi tempat pemprosesan dan pembungkusan dadah sebelum diedarkan untuk pasaran sekitar negeri ini.
"Dadah dirampas yang disyaki ketamin, serbuk ekstasi, pil ekstasi dan pil eramin 5 dengan nilai rampasan RM713,440 dianggarkan untuk bekalan kepada 23,640 penagih sekitar negeri ini.

"Kita masih menjalankan siasatan lanjut dan percaya sindiket ini ada kaitan dengan serbuan makmal dadah di Muar yang dijalankan sebelum ini," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK), di sini, semalam.

Mohd Mokhtar berkata, anggotanya turut menahan dua lelaki dan seorang perempuan yang berumur lingkungan 35 hingga 39 tahun yang sedang nyenyak tidur ketika serbuan.
Menurutnya, ketiga-tiga suspek didapati positif dadah hasil ujian saringan awal.

"Suspek ditahan reman sehingga 20 September ini dan akan disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952, Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan Seksyen 32 Akta Dadah Berbahaya (Perlucuthakan Harta) 1988," katanya.

Dalam perkembangan lain, Mohd Mokhtar berkata, anggotanya sedang memburu dua lagi suspek untuk membantu polis bersabit kes serbuan makmal memproses dadah yang bernilai RM68 juta di Muar, Ahad lepas.

"Kita minta orang ramai yang mengenali atau ternampak kedua-dua suspek ini menghubungi talian hotline polis Johor 07-2212999 atau hubungi mana-mana balai polis berhampiran," katanya.

Mohd Mokhtar berkata, pihak polis juga sudah mengenal pasti beberapa individu yang terlibat dalam kes membaling molotov cocktail membabitkan kediaman dua pegawai kastam di Taman Pelangi dan Taman Sri Pulai Perdana, Khamis lepas.

"Kita percaya ada yang telah menghilangkan diri, tapi kita nasihatkan mereka serah diri sebelum kita menyiarkan gambar dan membuat tangkapan," katanya.

Sinar Harian

Bayi perempuan ditemui dipercayai dicampak

Posted: 16 Sep 2012 02:43 AM PDT

29 Syawal 1433H. [MOD] -

PETALING JAYA - Mayat bayi perempuan ditemui di kawasan tempat letak kereta di Pangsapuri Desa Mentari, Petaling Jaya di sini hari ini dengan kecederaan parah di kepala akibat dicampak dari tempat tinggi.

Bayi dipercayai baru lahir dan berkulit cerah itu ditemui seorang penduduk di situ, Jundi Mat, 35, kira-kira pukul 11 pagi.

Jundi berkata ketika kejadian, beliau sedang mengambil motosikal kira-kira dua meter dari tempat bayi itu dicampak sebelum terdengar bunyi objek jatuh.

"Tiba-tiba saya terdengar bunyi seperti ada objek terjatuh di belakang saya dan setelah diperhati adalah seorang bayi," katanya ketika ditemui pemberita di tempat kejadian di sini hari ini.

Beliau yang pada mulanya menyangka itu adalah patung permainan terus memanggil individu lain di situ untuk mengesahkan penemuan bayi malang tersebut.

"Semasa saya menjumpai bayi tersebut dia dalam keadaan tertiarap, tidak menangis dan tidak bergerak," katanya, yang menetap di tingkat tiga blok 11 di kawasan itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Arjunaidi Mohamed ketika dihubungi mengesahkan kejadian tersebut dan seorang wanita berusia 20-an dipercayai terlibat dalam kes itu telah ditahan.

"Dipercayai bayi tersebut dicampak dari tingkat tiga blok itu dan kes disiasat mengikut Seksyen 302 kerana membunuh," katanya.

Bagaimanapun motif kejadian masih dalam siasatan dan mayat bayi tersebut dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya untuk bedah siasat.

Sinar Harian

Kelindan lori cerita pengalaman ngeri ditimbus tanah

Posted: 16 Sep 2012 02:42 AM PDT

29 Syawal 1433H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU - "Masa ditimbus tanah, saya sedar dan terasa ada orang pijak (tanah di atas) sebelum orang kampung menyedari saya tertimbus di dalam.

"Masa kejadian itu, saya berada berhampiran lori dan secara tiba-tiba, tanah itu runtuh dan menghempap kami, menyebabkan kami gagal menyelamatkan diri," kata seorang kelindan lori Mohd Hanifah Mohd Nawi, 19, ketika menceritakan pengalaman ngeri ditimbus tanah semalam.

Dalam kejadian kira-kira 4.50 petang itu, Mohd Hanifah bersama rakannya, Mohd Azharulnizam Daud, 24, yang juga pemandu lori ditimbus tanah ketika melihat adik Mohd Azharulnizam iaitu Mohd Zuraime, 17, melakukan kerja menarah tanah menggunakan jengkaut.

Mohd Hanifah bernasib baik apabila hanya patah tangan, bagaimanapun, Mohd Azharulnizam terkorban selepas tanah setinggi 10 meter yang sedang ditarah itu runtuh. Mohd Zuraime berjaya menyelamatkan diri.

"Saya tertimbus di dalam tanah rasanya dalam 20 minit, saya bernasib baik kerana berjaya diselamatkan oleh orang ramai," kata Mohd Hanifah kepada pemberita di Hospital Sultanah Nur Zahirah di sini.

Katanya, kejadian yang menimpa mereka berlaku terlalu pantas dan jika diberi pilihan, beliau tidak lagi ingin melakukan kerja tersebut kerana serik serta takut setiap kali teringatkan insiden itu.

Sinar Harian

Barcelona terus gah, Real Madrid merundum

Posted: 16 Sep 2012 02:40 AM PDT

29 Syawal 1433H. [MOD] -

KELAB Barcelona semakin mengukuhkan kedudukannya selaku pandahulu La Liga selepas mencipta kemenangan bergaya 4-1 ke atas Malaga di Stadium Coliseum Alfonso Pérez, awal pagi tadi (waktu Malaysia).

Kelab The Catalan di bawah kendalian pengurus baru, Tito Vilanova nyata memberi kesan positif kepada Barcelona apabila terus mencatat kemenangan kali keempat dengan meraih 12 mata setakat ini.

Pada perlawanan tersebut, meskipun Barcelona bermain di hadapan penyokong lawan, namun ia tidak menjejaskan prestasi anak buah Vilanova untuk mencipta jaringan.

Akhirnya, pasukan pelawat membuka tirai jaringan awal menerusi Adriano Correia pada minit ke-32 untuk berada di depan.

Bersambung babak kedua, Barca yang menguasai perlawanan terus mencipta jaringan menerusi penyerang sensasi, Lionel Messi pada minit ke-74.

Selang beberapa minit kemudian, Messi sekali lagi membolosi gawang lawan pada minit ke-78 untuk mengukuhkan kedudukan 3-0.

Namun, Malaga terus dihukum dengan kelincahan David Villa apabila mengesahkan kemenangan pasukan pelawat dengan menjaringkan gol keempat pada minit-minit terakhir perlawanan.

Bagaimanapun, gol pertama Malaga yang hadir pada minit ke-80 menerusi J. Mascherano nyata mengubat kekecewan peminat yang membanjiri Stadium meskipun sedih dengan kekalahan pasukan mereka.

Sementara itu, aksi di Stadium Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, Real Madrid terus mempamerkan aksi kurang cemerlang apabila tewas kepada Sevilla 0-1, awal pagi tadi (waktu Malaysia).

Pasukan tuan rumah nyata tidak mengambil masa lama untuk mengegar jaring pelawat menerusi P. Trochowski seawal minit kedua perlawanan.

Dengan kekalahan itu, Real Madrid berada di kedudukan ke-12 dengan mengumpul empat mata setakat ini.


Berikut keputusan La Liga (LFP):

Malaga (3) (1) Levante

Valencia (2) (1) Celta de Vigo

Getafe (1) (4) Barcelona

Sevilla (1) (0) Real Madrid

Sinar Harian

Biar PAS jaga Melayu jika Umno kalah

Posted: 16 Sep 2012 02:37 AM PDT

29 Syawal 1433H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: "PAS jaga Melayu jika Umno kalah di dalam PRU13, inilah jawapan untuk Datuk Seri Najib," kata AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Katanya, Najib selaku Presiden Umno jangan duduk perasan Umno sahaja boleh menjaga Melayu.

"Sudah 55 tahun Umno diberi peluang bukan satu masa yang pendek tetapi terbukti Umno gagal menjaga Melayu. Melayu bukan diangkat martabat, sebaliknya bertambah merempat," ujarnya dalam satu kenyataan.


Katanya, bukti PAS boleh menggantikan Umno untuk menjaga orang Melayu boleh dilihat rekod pemerintahan di Kelantan yang berjaya menjelaskan hutang lapuk BN sebanyak RM220 juta daripada hutang peninggalan BN sebanyak RM718 juta.

Idris menambah, Negeri Kelantan berjaya diturunkan kadar kemiskinan daripada nombor 2 kepada 6.

"Sebelum Umno hendak mendabik dada mereka yang jaga Melayu, Umno tolong jawab terlebih dahulu tuduhan ini.

"Bukankah Umno yang menghilangkan 1.3 juta hektar tanah rezab Melayu selepas merdeka?" katanya.

Katanya lagi, Umno yang menyekat 118 projek ke Kelantan sejak 1991 (RMK6).

"Kenapa Umno yang berkuasa tidak menambah kerusi di Kelantan dan Terengganu pada PRU 2004?" tanya beliau lagi.

Beliau berkata, Umno mesti bertanggungjawab terhadap kehilangan saham bumiputera sebanyak RM52 bilion.

"Najib janganlah duduk ulang pita rakaman lama bila berhadapan pengundi Melayu, kononnya DAP yang akan dominan dalam PR manakala Soi Lek, Presiden MCA bila bercakap dengan orang Cina, kata Pas yang akan menguasai PR. Mana satu yang benar, atau kedua-dua pembohong besar" ujarnya.

Katanya, Umno hanya memainkan isu Melayu apabila sokongan politik semakin terhakis dengan meniupkan sentimen kononnya umno pembela Melayu.

Baginya, DAP dijadikan kambing hitam kononnya menindas Melayu dan Islam walaupun hakikatnya telah dibuktikan dengan fakta di Pulau Pinang, banyak projek diperolehi oleh kontraktor Melayu sedangkan yang menangis ialah kontraktor Umno yang menjadi broker dan makan komisyen.

Faktanya, kata Idris kontraktor Melayu dapat 100% daripada nilai projek JPS dan 98% daripada nilai projek JKR yang di bawah kendalian kerajaan negeri.

Jeklas Idris lagi, ertinya Melayu mampu, yang tidak mampu hanya Melayu Umno.

"Peruntukan untuk Jabatan Agama Islam Pulau Pinang semasa zaman Umno hanya RM12.5 juta telah meningkat zaman YAB Lim Guan Eng sebanyak RM64 juta (2012)," katanya.

Beliau menambah, hampir lima tahun DAP yang memerintah Pulau Pinang, tidak ada sebuah masjid dan surau diroboh sebaliknya ketika Umno memerintah Selangor, Surau Jubli Perak Bandar Baru Bangi, Surau al-Rahmah Seksyen 8, Surau Puchong Perdana ditutup manakala Masjid Bujal, Kemaman dan Surau Kampung Berembang Ampang diruntuh.

Harakah Daily

Pemuda PAS bukan anti hiburan

Posted: 16 Sep 2012 02:36 AM PDT

29 Syawal 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM: Media hanya menggambarkan perjuangan pemuda PAS sebagai "anti konsert" sedangkan perjuangan mereka lebih daripada itu.

Ahli jawatankuasa PAS Pusat, Dr. Dzulkifly Ahmad berkata, pemuda PAS terdiri daripada ramai profesional yang bersiap sedia dengan polisi sebagai model kepada seluruh generasi muda di negara ini.

"Bila pemuda buat demontrasi menghalang kehadiran artis-artis barat ke Malaysia, itulah yang dipaparkan dalam The Star, The sun, seolah-olah kerja pemuda ini anti konsert sahaja. Itu yang mereka momokkan kepda imej pemuda.

"Dalam pemuda ada ramai profesional dalam bidang perubatan, banking, finance, pengurusan, semua menjalankan kerja di samping menubuhkan NGO mereka yang berkhidmat kepada rakyat, juga ada polisi studi yang memberi input yang begitu baik," kata beliau.

Beliau berkata demikian dalam forum bertajuk Negara Berkebajikan: Analisa, Realiti dan Praktikaliti di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) malam tadi.

Ianya sebagai menjawab soalan audien yang ingin tahu sama ada pemuda PAS boleh menjadi model kepada pemuda-pemuda di Malaysia atau tidak.

Ahli Parlimen Kuala Selangor itu juga berkata, banyak program pemuda PAS yang tidak ditonjolkan media walaupun sebahagian besarnya membantu penghijrahan golongan tertentu.

"Pemuda PAS punya aktivisme yang cukup baik. Kebanyakan penghijrahan selebriti-selebriti atas usaha pemuda PAS sebenarnya.

"Awal-awal lagi mereka punya jabatan kesenian, sukan dan rekrasi dan mereka punya aktivisme yang cukup baik walaupun tak ditonjolkan media,"katanya.

Turut menjadi panel forum sempena Konvensyen Fiqh Politik itu ialah Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr. Dzulkely Ahmad yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor dan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli manakala ahli akademik, Dr. Maszlee Malik sebagai moderator.

Harakah Daily

Negara Berkebajikan: PAS hapus curiga bukan Islam

Posted: 16 Sep 2012 02:34 AM PDT

29 Syawal 1433H. [MOD] -

SHAH ALAM: Pendekatan strategik yang menepati dasar dan prinsip Islam seharusnya disokong oleh semua pihak khususnya orang Islam.

Merujuk kepada Negara Berkebajikan PAS, ahli akademik, Prof. Datuk Paduka Mohamad Abu Bakar berkata, istilah yang digunakan tidak penting asalkan kandungannya memartabatkan Islam dan masyarakat.

"Seandainya namanya Negara Berkebajikan ataupun Negara Kebajikan atau apa sahaja, kalaulah kandungannya, isinya berteraskan dan berprinsipkan Islam selari dengan tuntutan Ilahi maka ia seharusnya disokong oleh kita semua khasnya orang Islam," kata beliau dalam forum bertajuk Negara Berkebajikan: Analisa, Realiti dan Praktikaliti di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) malam tadi.

Mohamad berkata, Rasulullah SAW sendiri pada zaman pemerintahannya tidak memperincikan istilah negara Islam tetapi kandungannya menjurus ke arah perubahan ke arah negara Islam.

"Dalam perjuangan Rasulullah SAW sendiri tak ada istilah yang lengkap memperincikan negara Islam tetapi kandungannya menjurus kepada satu perubahan negara yang diredai Allah yang mendapat pengampunan Ilahi," katanya.

Tambah beliau, dengan slogan Negara Berkebajikan, PAS sudah berjaya menghapuskan rasa curiga orang bukan Islam terhadap Islam yang disifatkannya sebagai halangan psikologi.

Namun katanya, PAS menghadapi cabaran besar untuk menterjemahkan idealisme yang terkadung dalam dokumen Negara Berkebajikan.

"Ini cabaran yang besar sama ada di Kelantan, Selangor, Kedah dan sebagainya dan yang penting kita buang istilah yang menakutkan sehinggalah halangan psikologi tadi dapat diatasi dan bagaimana (PAS) dapat menterjemahkan (Negara Berkebajikan) menjadi peradaban sehingga orang tersentuh dengan Islam," katanya lagi.

Transformasi biar ikhlas

Sementara itu beliau juga berkata, kerajaan yang berkuasa seharusnya mengambil berat soal keikhlasan dalam menjaga kebajikan rakyat.

Merujuk kepada transformasi yang disebut seorang lagi ahli panel, Ahli Majlis Tertinggi Umno Dr. Puad Zarkashi, Mohamad berkata, Umno BN harus ikhlas dalam memenuhi permintaan rakyat, bukan sekadar untuk memancing undi dalam pilihan raya umum.

"Benar kata Dr. Fuad tadi dalam program transformasi banyak beri deviden itu ini tapi apakah itu ikhlas atau adakah kerana Umno makin lemah, rakyat makin diperkasa maka Umno jadi takut kepada rakyat maka ikut sahaja apa yang diminta rakyat.

"Apakah kerana takut kepada rakyat maka perdana menteri harus tunduk dan memberi apa sahaja yang diminta sampai ke Sabah dan Sarawak?

"Kita harap ada keikhlasan pada pemimpin Umno dalam mengkebajikan program-programnya," katanya.

Turut menjadi panel forum sempena Konvensyen Fiqh Politik itu ialah Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr. Dzulkely Ahmad yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor dan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli manakala ahli akademik, Dr. Maszlee Malik sebagai moderator.

Harakah Daily

Hari Malaysia: Mengisi dengan semangat Islam

Posted: 16 Sep 2012 02:31 AM PDT

29 Syawal 1433H. [MOD] -

Firman Allah, maksudnya: "Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu, lalu Kami membentuk rupa kamu, kemudian Kami berfirman kepada malaikat-malaikat: "Sujudlah kamu kepada Adam", lalu mereka sujud melainkan Iblis, ia tidaklah termasuk dalam golongan yang sujud. Allah berfirman: "Apakah penghalangnya yang menyekatmu daripada sujud ketika Aku perintahmu?" Iblis menjawab: "Aku lebih baik daripada Adam, Engkau (wahai Tuhan) jadikan daku dari api sedang dia Engkau jadikan dari tanah" (Surah Al-A'raaf 7:11-12).

Sukacita saya mengulangi apa yang pernah saya ucapkan sebelum ini, bahawa kita hendaklah merdeka daripada penjajahan. Ini kerana penjajah membawa fahaman yang berlawanan dengan ajaran Islam. Penjajah yang membawa fahaman sekular dan kebangsaan, sedangkan fahaman ini ditolak oleh Islam.

Sebagaimana sifat iblis yang suka menghasut manusia supaya berbuat sesuatu yang berlawanan dengan perintah Allah. Sifat iblis ini adalah suatu penjajahan atas manusia yang beriman, maka iblis adalah penjajah pertama terhadap manusia. Oleh itu, kemerdekaan dari hasutan iblis adalah wajib, dan sebagaimana kita juga wajib merdeka dari fahaman kebangsaan dan sekular yang dibawa oleh penjajah.

Di dalam Al-Quran, seperti mana maksud ayat Surah Al-A'raaf di atas bahawa datuk manusia yakni Adam dan Hawa pernah dihasut oleh iblis ketika dalam syurga. Iblis menjalankan 'penjajahan' agar Adam dan Hawa mengikut hasutannya memakan buah dari pokok yang dilarang oleh Allah. Iblis melaksanakan pendekatan 'ghurur' dengan memujuk secara tipu daya, kononnya apabila memakan buah larangan itu Adam dan Hawa akan kekal selama-lamanya di dalam syurga.

Hakikatnya, pujukan iblis itu merupakan suatu penipuan ke atas manusia yang memang ada kelemahan (lupa). Akibat pujukan dan tipu daya iblis, lalu manusia yang lemah itu terpengaruh. Justeru itu Adam terpengaruh. Akibatnya Adam dimurkai Allah, lalu Adam dan Hawa dihalau keluar dari syurga dan dihumban ke dunia.

Walau pun begitu, Adam dan Iblis tetap berbeza. Adam telah mengaku salah dan memohon keampunan dari Allah. Sementara iblis tetap engkar untuk tunduk kepada perintah Allah, malah bersikap angkuh terhadap tuhan yang menciptanya. Iblis juga mempersoalkan perintah Allah agar sujud kepada Adam dengan katanya: "Aku lebih baik daripada Adam, Engkau (wahai Tuhan) jadikan daku dari api sedang dia Engkau jadikan dari tanah." Iblis bangga dengan sifat api yang menyala dan meruap ke atas, sedangkan Adam dipandang hina kerana sifat tanah berada di bawah. Iblis tidak sujud sedangkan malaikat yang dicipta dari cahaya sanggup sujud kerana patuh perintah Allah SWT.

Inilah perbezaan besar sifat iblis dengan manusia. Atas perbezan inilah, sewajarnya kita kena merdeka diri dan negara ini daripada sifat iblis yang dilaknat Allah. Oleh kerana itu, semangat kesatuan di bawah sebuah negara merdeka, Hari Malaysia yang berlaku pada 16 September 1963 sejak dulunya, (masuk 51 tahun) harus dikenang dan dijadikan landasan bagi mengisi negara dengan nilai kemerdekaan menurut semangat Islam. Kita hendaklah mengisinya dengan prinsip dan sistem bernegara yang diajar oleh Islam.

Maksudnya di sini, kita tidak boleh mengisi negara ini dengan pemikiran penjajah Inggeris yang mirip menghasut umat Islam menerima fahaman mereka – menolak prinsip dan sistem bernegara yang diajar oleh Islam. Sedangkan umat Islam diajar oleh Nabi Muhammad SAW agar mengisi dan melaksana urusan negara ini berpandukan prinsip dan ajaran Islam. Inilah amanah Allah kepada semua umat manusia tidak kira Melayu, Cina, Inggeris mahu pun Arab.

Sesungguhnya, manusia sedia memikul amanah Allah, sebagaimana firman-Nya (bermaksud): "Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (Kami) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya); dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya. (Ingatlah) sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan" (Surah Al-Ahzaab 33:72).

Di atas kesanggupan memikul amanah tersebut, sebagai umat yang beriman tidak kira Melayu, Cina, India, mahu pun Inggeris atau Arab; kesemuanya haruslah menjadikan dunia ini sebagai medan melaksana amanah Allah. Medan (dunia) menuju ke akhirat.

Justeru segala isi alam ini (langit dan bumi) adalah kepunyaan Allah. Oleh itu, mana-mana pihak yang mengambil prinsip selain apa yang diamanahkan-Nya, maka ia hendaklah ditolak. Cara menolaknya mengikut lunas sekarang ialah jangan mengundi mereka.

Ambillah pengajaran daripada apa yang berlaku sekarang, apabila dunia kini sudah berubah. Lihatlah peristiwa 'Arab Spring' yang menyaksikan di beberapa negara sudah menolak pemimpin dan kerajaan yang bersengkongkol dengan Barat atau menjadi talibarut Israel. Ia berlaku di Mesir, Tunusia, Libya, Algeria dan sekarang di Syria. Inilah hakikat kebangkitan golongan yang ingin mengisi negara yang merdeka dengan amanah Allah. Mereka bersedia meletak agama bagi mengisi dunia menuju akhirat. Realiti ini sudah berlaku di Kelantan sejak 22 tahun dulu yang kini sedang bermula pula di dunia Arab.

Semoga Allah sentiasa memberi petunjuk untuk kita terus berusaha melaksanakan amanah Allah di dunia ini.

Tuan Guru Dato' Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat
Menteri Besar Kelantan merangkap Al-Mursyidul Am PAS.
Pulau Melaka.

29 Syawal 1433 bersamaan 16 September 2012.

Harakah Daily

18 tahun BN perintah Sabah, apa rakyat dapat

Posted: 16 Sep 2012 02:23 AM PDT

29 Syawal 1433H. [MOD] -

KOTA KINABALU: Bekas Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Lajim Ukin memberitahu mesti ada sebab kenapa beliau meninggalkan Umno serta sanggup kehilangan gaji.

Beliau menyatakan demikian ketika berucap di hadapan lebih 200 orang penduduk Kampung Bawan, Membakut bersempena Program Ambang Hari Malaysia di Sabah petang semalam.

"Saya hilang gaji sebagai timbalan menteri, tetapi saya tetap meninggalkan Umno Barisan Nasional.

"Kerana saya lihat dalam Umno sudah banyak kepincangan berlaku terutamanya dalam soa kroni serta melibatkan kewangan," jelasnya.

Jelasnya lagi, beliau meletakkan kebajikan rakyat Sabah lebih utama, walaupun Barisan Nasional merupakan lubuk emas untuk beliau mengumpul harta kekayaan.

Ahli Parlimen Beaufort itu turut menyatakan kalau beliau sanggup keluar dari Umno kenapa tidak rakyat Sabah membuat perubahan pada pilihanraya nanti.

"Umno Barisan Nasional telah memerintah Sabah selama 18 tahun namun apa yang Sabah dapat dari hasil pemerintahan mereka.

"Walaupun Sabah kaya namun negeri ini terus ketinggalan dari negeri-negeri di Semenanjung," katanya

Tambahnya lagi, sepanjang beliau bersama Umno apa yang ingin beliau lihat adalah perubahan kepada rakyat namun sebaliknya berlaku yang mana rakyat terus miskin tetapi pemimpin Umno BN terus membolot kekayaan.

"Rakyat Sabah hanya diumpan dengan jalan raya hanya selebar 8 kaki tapi keuntungan semuanya dibolot oleh mereka yang berkuasa.

"Saya yakin jika Pakatan Rakyat diberi peluang untuk memerintah, hak kebajikan dan pembangunan Sabah akan diutamakan," sambung beliau lagi.

Lajim memberitahu, Pakatan Rakyat akan menjadikan kebajikan rakyat lebih utama bukannya sepertimana dilakukan oleh Umno BN yang lebih mementingkan kroni.

"Bukan mudah untuk saya menyertai pembangkang, banyak risiko terutama dari pihak berkuasa.

"Yang tidak pernah ada fail di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pun boleh diwujudkan," kata beliau sambil disambut tepukan orang ramai.

Sambil berseloroh, Lajim mengatakan ada satu janji Umno BN yang belum dilaksanakan dan kebanyakan penduduk mengatakan 'jambatan ajaib'.

"Yang mana di Kampung Berunai, jambatan telah disiapkan namun jalan tidak ada dan rakyat terpaksa menggunakan jambatan yang lama.

"Itulah jambatan ajaib, jambatan siap tetapi tiada jalan, malah rakyat masih menggunakan jambatan yang lama," ujarnya lagi.

Harakah Daily

Mat Sabu: Walau marah, jangan cerca agama lain

Posted: 15 Sep 2012 11:15 PM PDT

29 Syawal 1433H. [MOD] - Timbalan presiden PAS Mohamad Sabu mengingatkan supaya umat Islam tidak mencerca agama lain dalam menyatakan kemarahan atas penerbitan filem "Innocence of Muslims" yang didakwa menghina Rasulullah SAW. Tegasnya, kemarahan tersebut hanya perlu ditujukan kepada pembikin filem yang dianggapnya "cukup menjijikkan" dan terhadap Amerika Syarikat yang melindungi individu yang betanggungjawab terhadap filem itu.

"Jangan membalas dengan mencerca dan menghina agama lain. Kemarahan kita tertumpu kepada orang yang melakukan penghinaan terhadap Nabi Muhammad SAW.

"Jangan ada unsur-unsur untuk menghina agama lain sama ada Hindu, Buddha, Toisme atau Kristian. Ia bukan ajaran agama Islam," katanya ketika dihubungi Malaysikini hari ini.

Mohamad yang juga pengerusi biro demokrasi dan mobilisasi PAS pusat mengulas reaksi umat Islam ekoran sedutan filem itu di Youtube, telah membangkitkan kemarahan mereka di seluruh dunia sehingga berlaku demonstrasi di beberapa buah negara Islam antaranya di Mesir, Libya dan Sudan.

Malah sebelum ini juga pemimpin PAS, Umno antaranya Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Tan Sri Muhyiddin Yassin turut mengecam penerbitan filem tersebut.

Kerajaan mengumumkan akan menyekat penyiaran filem itu yang jelas menghina agama Islam.

Mengulas lanjut, Mohamad mendesak supaya kerajaan Amerika Syarikat memohon maaf kepada umat Islam seluruh dunia memandangkan sebelum ini ada insiden yang menghina Islam antaranya membakar al-Quran.

"Ia tidak sepatutnya terjadi di negara itu... Amerika perlu memohon maaf dan menghapuskan filem-filem yang seperti itu (selepas ini)," katanya.

Mohamad yang pernah ditahan bawah ISA berkata Pemuda PAS dijangka mengadakan perhimpunan membantah tindakan penyiaran filem itu selepas ini.

Perkara yang sama juga disuarakan oleh Setiausaha Dewan Pemuda PAS pusat Khairul Faizi Ahmad Kamil, Jumaat lalu, yang mahu mengadakan perhimpunan yang lebih besar di hadapan Kedutaan Amerika Syarikat dan menghantar memorandum bantahan jika tiada tindakan dibuat.

10,000 beli meja untuk Jamuan Pakatan

Posted: 15 Sep 2012 09:15 PM PDT


29 Syawal 1433H. [MOD] - JOHOR BAHRU: Lebih 10,000 orang rakyat Johor membeli kerusi untuk menyertai jamuan 1,000 meja yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat di Skudai, Johor malam tadi.

Ia dianggap antara jamuan berbayar terbesar yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat di Johor dan mendapat sokongan hebat rakyatnya.

Majlis itu diadakan di Sutera Mall, Skudai, Johor Bahru dengan disertai oleh para pemimpin kanan Pakatan Rakyat dari PAS, PKR dan DAP.

Antaranya Datuk Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Presiden PAS Haji Mohamad Sabu, Naib Presiden Salahudin Ayub, Pengerusi DAP Johor, Dr Boo Cheng Hau, Pesuruhjaya PAS Johor, Dr Mahfodz Mohamed dan juga Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifudin Nasution

Anwar yang berucap di majlis itu mengajak rakyat Johor jangan lagi toleh kebelakang dan terus mara ke hadapan walaupun pelbagai ancaman yang dibuat kepada Pakatan Rakyat.

"Masa rakyat Johor bersama Pakatan telah tiba dan kita akan terus mara ke hadapan," katanya disambut tepukan gemuruh hadirin.

Mohamad Sabu juga mengajak rakyat Johor bersama politik baru dan menolak politik samseng dan perkauman.

Beliau juga turut menegaskan komitmen PAS bersama Pakatan Rakyat dan mempastikan semua rakyat negara ini melaksanakan politik baru.

"Politik perkauman dan ganas sudah ketinggalan," kata beliau merujuk kepada beberapa kejadian ganas terhadap pemimpin Pakatan termasuk kepada bas Merdeka Rakyat.

Salahudin Ayub pula dalam ucapannya melahirkan keyakinan beliau rakyat Johor akan bersama Pakatan untuk ke Putrajaya.

"Pakatan mempunyai potensi yang cerah di negara ini dan zaman Johor deposit tetap BN sudah berakhir," kata beliau di depan lebih 10,000 tetamu yang membeli meja untuk menyertai majlis itu.

Dr Asri: Umno masih guna hujah agama tahun 80-an

Posted: 15 Sep 2012 08:45 PM PDT

29 Syawal 1433H. [MOD] - Bekas mufti Perlis Prof Madya Datuk Dr Asri Zainul Abidin mengkritik sesetengah pemimpin Umno yang didakwanya masih menggunakan hujah PAS pada 1980-an, antaranya berhubung isu sokongan kepada calon bukan Islam.

Dr Asri mendakwa masih terdapat pemimpin Umno mendakwa tidak boleh mengundi calon bukan Islam dalam pilihan raya, sedangkanPAS kini tidak lagi bercakap mengenai perkara itu lagi.

"Ini masalah kepada (pemimpin) Umno. Dia cuba menonjolkan dirinya lebih Islamis daripada PAS dengan mengambil tafsiran PAS era 80-an. Tak boleh pangkah, tak boleh undi, tak boleh campur dengan orang kafir.

"Saya dengar perkara ini masa saya sekolah rendah dulu. PAS pun tak bercakap (lagi) dan tapi Umno pula cakap, tak boleh undi non-Muslim.

"Saya tak sokong belah mana, tapi awak kata tak boleh untuk orang, tapi boleh untuk kamu, itu yang pelik," kata Dr Asri menjawab soalan hadirin berhubung mengundi dan memberi ketaatan kepada bukan Muslim.

Bercakap dalam forum fikah politik Islam di Shah Alam, Dr Asri juga beliau menggesa tindakan tersebut dihentikan dan memilih calon yang "kurang membawa mudarat dan memberi lebih manfaat".

Demo: Tembak gas buat apa?

Katanya, calon yang dipilih mewakili rakyat mestilah berfungsi boleh menyampaikan hasrat pengundi di kawasan yang diwakilinya.

Mengulas mengenai isu semasa seperti demontrasi terhadap dasar kerajaan, Dr Asri berkata perkara itu dibolehkan dengan syarat-syarat tertentu.

"Dalam kerajaan dalam bentuk demokrasi, boleh berhimpun tetapi mereka tidak boleh mengganas atau merosakkan harta benda.

"Tujuan berhimpun sekadar untuk mengubah apa yang mereka rasa sukar. Sebab itu, saya cadang kepada pihak kerajaan lain. Biar mereka berhimpun, kerajaan tolong beri air, roti. Jadi semua orang gembira.

"Terima kasih banyak daripada perdana menteri di atas perhimpunan ini, kes ini akan di bawa ke tengah. Cukuplah. Apa masalahnya. Yang pergi tembak (gas) buat apa. Ia mengundang masalah baru, melainkan dia mengganas," katanya.

Mengulas mengenai hukum memilih perdana menteri wanita, Dr Asri berkata tidak menyokong pandangan yang "mutlakkan" pengharaman wanita menjawat jawatan tersebut.

Beliau mengulas perkara tersebut selepas membentangkan kertas kerja bertajuk "Mentaati Pemerintah: Di antara Literal dan Maqasid" di Konvensyen Fikah Politik Islam Semasa di Shah Alam petang ini.

Dr Asri: Saya lebih suka negara sekular jika...

Posted: 15 Sep 2012 08:15 PM PDT

29 Syawal 1433H. [MOD] - Bekas mufti Perlis Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata beliau lebih suka menerima konsep negara sekular berbanding negara yang menggunakan agama untuk kepentingan politik. Tegas profesor pelawat Universiti Oxford itu lagi, golongan agama "nampak buruk" apabila kumpulan tersebut menggunakan agama sebagai alat politik.

"Politik dan agama memang patut bergabung, kerana agama membimbing politik. (Tetapi apabila) agama dijadikan alat politik, saya lebih rela (terima) negara sekular.

"Saya lebih suka negara yang memisahkan agama daripada politik. Kalau agama itu digunakan untuk kepentingan politik, sekurang-kurangnya agama kita selamat, yang kena orang politik saja.

"Apabila orang buat salah, dan menghalalkan kesalahan itu atas nama Allah, lebih baik pisahkan sahaja," katanya.

Dr Asri menegaskan beliau lebih suka negara barat yang tidak menggunakan nama tuhan, daripada negara yang menggunakan nama tuhan sehingga tuhan itu kelihatan zalim.

"(Tuhan) kelihatan macam menghalalkan kesalahan. Sebab itu berhati-hati dalam fatwa-fatwa agama," katanya.

Beliau mengulas satu laporan akhbar Utusan Malaysia pada Ogos lalu yang mendakwa berdosa sekiranya menyokong parti DAP.

Laporan berkenaan memetik pandangan seorang guru pondok yang antara lainnya menyatakan bahawa DAP "secara terang-terangan menentang penubuhan negara Islam serta pelaksanaan hukum hudud."

Berucap dalam sesi penggulungan di Konvensyen Fiqh Siasah di Shah Alam lewat petang semalam, Dr Asri berkata, beberapa ahli parlimen DAP Pulau Pinang menemui beliau berhubung isu berkenaan.

Beliau menjelaskan, sekalipun guru agama itu "memakai serban dan mempunyai pondok", tetapi guru tersebut belum berhak untuk "membuat keputusan yang besar" seperti itu.

"Ada akibat besar, bila kata orang kafir harbi ni... Dr Yusuf Qaradhawi cakap negara kafir harbi negara Israel sahaja, Amerika tidak termasuk kerana terlibat dengan perjanjian PBB dan sebagainya," katanya.

Tambahnya, kenyataan guru pondok berkenaan akan menyebabkan pengundi sukar membuat keputusan apabila ia "diruncingkan" lagi menjelang pilihan raya.

"Bagi orang Melayu, mengikut analisis pilihan raya, antara perkara yang akan mempengaruhi mereka adalah isu agama dan bangsa

"(Bila) orang besar agama kata, tak boleh dia kata salah, dah tak boleh buat keputusan dah," katanya sambil menggesa agamawan lebih memberi pandangan alternatif kepada rakyat.

Nuffnang