Rabu, 12 Oktober 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Kenalpasti Identiti Selangor Jangan Emotional dan Irrational: Sastera Di Selangor Perlu Ada Identiti & Jatidiri Berbeza Dari Sastera Di Malaysia ?

Posted: 12 Oct 2011 04:58 PM PDT

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


GEREJA DAKYAH!

Posted: 12 Oct 2011 06:46 AM PDT


Salam 2 all.

Petikan lapuran media berkaitan kenyataan teman tentang isu titah Tuanku Sultan berkaitan Gereja Methodist Damansara Utama yang disasat JAIS kerana kegiatan mendakyah agama.

Rabu
14 ZulQaedah 1432
12 Okt 2011

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Kuala Lumpur, 11 Oktober- "Apa yang penting dalam isu DUMC ini, mereka membawa dan menyebarkan fitnah bahawa ianya satu serbuan yang tidak patut dilakukan oleh Jabatan Agama Islam Negeri Selangor terhadap sebuah gereja yang menjalankan aktiviti kegerejaan. Itulah gambaran yang diberikan kepada rakyat," ujar Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Dato' Zulkifli Noordin.

Tambahnya, gambaran yang diberikan kepada rakyat ini menyebabkan Menteri Besar Selangor tanpa sebab, tanpa usul periksa, tanpa menunggu laporan penuh terus melutut minta maaf kepada pihak gereja dan menyalahkan pihak JAIS.

"Itu gambaran yang diberi dahulu. Sekarang jelas, daripada titah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Selangor, bahawa apa yang didakyahkan itu tidak betul, sebenarnya memang wujud cubaan untuk mendakyah ajaran Kristian kepada sebahagian umat Islam sebagai aktiviti gereja tersebut dan apa yang dilakukan JAIS ialah untuk menyiasat, tiada langsung elemen serbu.

Titah Tuanku mengesahkan tindakan Jabatan Agama Islam Selangor betul mengikut undang-undang dan yang paling penting, ianya benar dari segi adanya dakyah untuk memurtadkan orang Islam," ujarnya sebentar tadi di Parlimen.

Ujarnya, melalui titah tersebut jelas bahawa tindakan yang diambil oleh kerajaan negeri Selangor termasuk Menteri Besar Selangor adalah terburu-buru, dalam nak melutut dan minta maaf kepada pihak gereja sebelum mendapat laporan penuh daripada JAIS sendiri.

Sehubungan dengan itu, Zulkifli mendesak kerajaan Selangor dan Menteri Besar Selangor untuk meminta maaf kepada Tuanku Sultan Selangor kerana memperkecilkan satu institusi yang duduk di bawah naungan Tuanku.

"Kedua, Menteri Besar dan Kerajaan Selangor harus minta maaf kepada JAIS kerana memperlekehkan dan menidakkan fungsi JAIS dalam memartabat dan menobatkan serta membela akidah umat Islam.

Ketiga, golongan dan mereka-mereka yang memaki hamun Datuk Hassan Ali dan JAIS wajar minta maaf kerana mengambil tindakan terburu-buru menfitnah Datuk Hassan Ali sedangkan ianya menjadi tanggungjawab dia sebagai EXCO Agama dalam mempertahankan tindakan JAIS, yang ternyata sekarang ini betul," tambahnya.

Dalam masa yang sama, Zulkifli mendesak supaya kerajaan Selangor segera mengambil tindakan terhadap gereja ini kerana terbukti, ada kegiatan dakyah kegiatan agama lain terhadap umat Islam, serta terbukti bahawa gereja ini beroperasi tanpa permit, ianya gereja haram, mengapa tidak ada sebarang tindakan sehingga sekarang?

Beliau juga mendesak institusi Islam di Selangor dimartabatkan dan diberi kuasa yang sewajarnya untuk mengambil tindakan dengan peruntukan yang cukup agar agama Islam boleh dipelihara dan dipertahan dalam negeri Selangor.

"Rumusannya pada saya, titah Sultan Selangor ini bukti bahawa kerajaan Selangor bertindak terburu-buru. Mereka sepatutnya mengambil sikap berhemah sebagaimaan Tuanku Sultan Selangor yang menunggu dulu laporan penuh dari JAIS, barulah baginda bertindak.

Tindakan yang diambil Sultan Selangor sekarang ini, bukan bermakna baginda memihak kepada mana-mana pihak, jangan disalah tafsir apatah lagi diputar belit kononnya Tuanku hanya mengambil tindakan sekarang, sebenarnya kalau kita tengok sejarah kesultanan Selangor ini, pernah Tuanku Almarhum Sultan Salahuddin menegur kerajaan Selangor di bawah pemerintahan BN, banyak kali Tuanku tegur secara terbuka," tambahnya.

Ini membuktikan tindakan Tuanku Sultan Sharafuddin sekarang ini merupakan kesinambungan warisan di Raja Selangor yang sentiasa meletakkan kepentingan kebajikan rakyat terdahulu tanpa mengira siapapun yang memerintah dan ini adalah tradisi yang sepatutnya kita hormati dan kita sepatutnya membantu Tuanku dalam memperkukuh serta memantapkan lagi institusi Di Raja dan juga pentadbiran kerajaan.

KebiaDAPan MELAMPAU!

Posted: 11 Oct 2011 11:40 PM PDT

Salam 2 all.

Teman mengutuk keras kenyataan Aziz Bari yang disiarkan oleh media-portal pro-pembangkang Malaysiakini semalam yang mempertikaikan titah yang dikeluarkan oleh Tuanku Sultan Selangor dalam menangani isu siasatan yang dibuat oleh JAIS terhadap kegiatan mendakyah keatas segelintir umat Islam oleh Gereja Methodist Damansara Utama.

Aziz Bari, yang diangkat oleh media pro-pembangkang sebagai kononnya "pakar perlembagaan" melemparkan dakwaan tidak berasas kononnya Tuanku sebagai mencampuri urusan politik dan mengambil sikap memihak (dengan maksud tidak memihak kepada pembangkang).

Pada teman, ini adalah kenyataan yang sangat biaDAP, melampau dan mempunyai unsur-unsur penderhakaan keatas titah Tuanku Sultan. Ini bukan bermakna kita tidak boleh menegur Tuanku Raja-Raja, tetapi biarlah dengan cara beradab, bukan biaDAP. Jangan sampai menggulingkan badan atas jalanraya saperti yang dilakukan oleh segelintir Melayu haprak yang sudah hilang siuman dan fikiran waras hanya kerana terlalu taqsub kepada pimpinan cauvinis dan rasis biaDAP! Apatah lagi membuat kenyataan yang memesong, salahrujuk dan salahfakta, dan memutarbelitkan isu!

Kalau konon Aziz Bari yang dinobat oleh media pro-pembangkang sebagai "Pakar Perlembagaan" itu benar-benar memahami Perlembagaan, beliau sepatutnya menasihatkan pihak pendakyah kristian umumnya, dan Gereja Methodist Damansara Utama khususnya supaya menghentikan serta merta kegiatan mendakyah umat Islam, kerana ianya bercanggah dengan peruntukkan dan semangat Perlembagaan Persekutuan, khususnya Artikel 11 (4).

Jelas daripada titah Tuanku bahawa memang ujud kegiatan mendakyah oleh pihak DUMC. Ini bertentangan dengan Enakmen Jenayah Syariah Selangor, Enakmen Anti Dakyah Selangor, Enakmen Pentadbiran Undang-Undang Islam Selangor, Undang-Undang Tubuh Perlembagaan Negeri Selangor, Seksyen 298A Kanun Kesiksaan, dan Perlembagaan Persekutuan. Walaupun tidak cukup bukti untuk mendakwa, tetapi jelas dari titah Tuanku ada bukti yang cukup untuk diambil tindakan pentadbiran. Aziz Bari takkan bodoh sangat. Kata pakar undang-undang.

Bukan semua kes boleh dibawa pendakwaan ke Mahkamah. Walaupun cukup bukti dan keterangan pun, tetapi kalau saksi tidak mahu bekerjasama, sudah pasti kes tidak boleh dibawa ke Mahkamah. Kalau ada juga pendakwaraya yang nak membawa kes ke Mahkamah dalam keadaan tahu ada saksi tak mahu beri kerjasama, memang bodoh benarlah Pendakwaraya tersebut. Dan pada teman, kenyataan Aziz Bari mempertikaikan titah Tuanku itu menggambarkan suatu kejahilan yang kalau disengajakan adalah sangat malang dan memalukan bagi dunia ilmuan dan akademik, kerana datangnya daripada seorang pensyarah undang-undang yang ditabal sebagai "pakar perlembagaan"!

Pertama, teman sudah menyatakan sebelum ini (sila lihat artikel "Daulat Tuanku") bahawa sudah menjadi satu tradisi warisan Kesultanan Selangor yang tidak akan teragak-agak menegur mana-mana Menteri Besar atau pentadbir Kerajaan Selangor. Samada semasa Kerajaan Negeri dibawah pentadbiran UMNO/BN, mahupun dibawah pembangkang. Teman masih ingat bagaimana AlMarhum Tuanku Sultan Sallahudin yang memarahi seorang Menteri Besar UMNO secara terbuka.

Teman ingat juga bagaimana AlMarhum Tuanku Sultan Johor yang cukup terkenal ketegasannya menegur, dan kadang-kadang memarahi Menteri Besar dan Kerajaan BN/UMNO Johor. Tak pernah pulak teman dengar komplen atau komen dibuat oleh mana-mana pihak, termasuk pemimpin UMNO/BN yang ditegur atau dimarahi itu yang mendakwa Tuanku mengambil sikap memihak.

Sebaliknya teguran yang dibuat oleh Tuanku Raja-Raja biasanya diterima dengan lapang dada sebagai bimbingan yang sangat berharga, kerana kita semua tahu Tuanku Raja-Raja hanya meletakkan kepentingan negeri dasn rakyat dibawah naungan Tuanku. Pada teman, Tuanku Sultan Sharafudin hanya meneruskan satu warisan pemerintahan yang adil lagi berhemah yang menjadi tradisi Raja-Raja Melayu.

Apakah benar Aziz Bari seorang pakar undang-undang perlembagaan? Siapa yang tabal dia sebagai pakar perlembagaan? Adakah kerana hanya dia mengajar di Kulliyyah Undang-Undang UIA melayakkan dia dipanggil pakar perlembagaan?

Kalau benar dia seorang pakar, jelas dibawah Artikel 47 & 48 Undang-Undang Tubuh Perlembagaan Negeri Selangor 1959 memperuntukkan bahawa hal ehwal Islam didalam negeri Selangor Darul Ehsan adalah dibawah kuasa dan bidangkuasa Tuanku Sultan selaku Ketua Agama Islam!

Sebagai Ketua Agama Islam, dan mempunyai kuasa dan bidangkuasa mutlak dalam hal ehwal Islam di negeri Selangor, sudah tentu bukan sahaja menjadi hak, malahan satu tanggunjawab yang diletak diatas bahu Tuanku untuk membela, mempertahan, mendaulatkan dan memartabatkan Islam dan umat Islam didalam negeri Selangor.

Sudah jelas bahawa Gereja Methodist Damansara Utama terlibat dengan kegiatan dakyah terhadap umat Islam. Ini bukan sahaja kesalahan dari segi syara', malahan satu kesalahan jenayah dibawah undang-undang Selangor, menyalahi Seksyen 298A Kanun Kesiksaan, dan bercanggah dengan Artikel 11 (4) Perlembagaan Persekutuan. Jadi dimana rasional Aziz Bari mendakwa Tuanku tidak berhak untuk membuat titah tersebut.

Bukan sahaja berhak, malahan menjadi tanggunjawab Tuanku membuat titah tersebut! Tuanku wajib mencampuri urusan tersebut. Yang tak sepatutnya mencampuri urusan isu DUMC ini ialah orang politik, bukannya Tuanku!

Teman berpendapat tindakan wajib diambil terhadap Aziz Bari ini. Teman tidak menghalang kebebasan bersuara atau mengeluarkan pendapat. Ianya hak asasi manusia, yang dihormati dan dijamin oleh Islam. Tetapi kebebasan bersuara ada hadnya, ada batasnya, dan adab peraturannya.

Apatah lagi Aziz Bari membuat kenyataan tersebut dengan menyarungkannya dengan jubah professor undang-undang Universiti Islam Antarabangsa. Bertambah wajiblah dia memelihara amanah dengan kedudukan dan tanggungjawabnya sesuai dengan kedudukan dan jawatannya. Beliau patut jujur dengan ilmunya, dan menghormati kedudukan beliau sebagai professor Kulliyyah Undang-Undang UIA.

Namun teman melihat Aziz Bari telah melangkau jauh daripada kedudukan itu. Beliau pernah mencampuri urusan dalaman sebuah parti politik. Semasa isu pemilihan PAS baru-baru ini, Aziz Bari secara terbuka membuat kenyataan mempertikikan kelayakan dan kewibawaan Presiden PAS Haji Hadi, malah mendesak supaya beliau letak jawatan dan jangan bertanding.

Aziz Bari mendakwa Haji Hadi penghalang kepada cita-cita Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri. Beliau meletakkan kegagalan 16 Sept bulat-bulat keatas bahu Haji Hadi. Sedangkan satu dunia tahu 16 Sept adalah pembohongan besar oleh Anwar!

Adakah Aziz Bari terlalu mengagungkan manusia bernama Anwar Ibrahim ini sehingga menjadi terlalu partisan dan memihak. Beliau bukan sahaja partisan, malahan mengambil sikap partisan kepartian. Kaca dulang paku serpih, ngata orang dia yang lebih! Dia menuduh Tuanku Sultan sebagai memihak, walhal dia sebenarnya yang mengambil sikap memihak!

Sebab itu teman mendesak supaya gelaran Professor yang diberi kepada Aziz Bari oleh UIA ditarik balik. Sikap dan tindak tanduk beliau merupakan satu penghinaan kepada title Professor yang dipakai beliau. Sikap dan tindak tanduk beliau tidak memberi gambaran seorang yang layak memakai gelaran Professor.

Malahan, dengan sikap partisan kepartian yang ditunjukkan oleh Aziz Bari, teman mencabar beliau supaya meletakkan jawatan sebagai pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa dan ceburkan diri dalam politik kepartian. Persilakan. Sertailah parti Anwar Ibrahim kalau mahu. Atau daftarlah sebagai ahli PAS, mahupun DAP.

Kalau tak ada parti yang mahu menerima beliau, buatlah parti sendiri. Parti tupperware pun takpe. Nanti dalam PRU 13, masuklah bertanding sebagai calon. Kalau takde sangat tempat, teman persilakan Aziz Bari bertanding di Parlimen Kulim Bandar Baharu, atau mana-mana kawasan Parlimen yang beliau mahu. Bertandinglah mewakili parti apa yang dia nak, ataupun atas lambang apa juga dia pilih.

Janganlah cari makan di Universiti Islam yang dibiaya oleh Kerajaan Persekutuan. Janganlah berselindung dibalik jubah professor di UIA sambil syok menembak sembrono orang lain. For once, be man enough to face the people, the voters!

Adios amigos, grasias senor.

DAULAT TUANKU! DAULAT TUANKU! DAULAT TUANKU!

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Rabu
14 Zul Qaedah 1432
12 Okt 2011

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


MIER trims GDP estimates as global economic slump bites

Posted: 12 Oct 2011 10:26 PM PDT

DAP-PAS ‘agree to disagree’ over hudud

Posted: 12 Oct 2011 04:34 AM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


[Oct 5] Dialog polis bersama penduduk-penduduk di Tmn Universiti Indah

Posted: 12 Oct 2011 08:38 AM PDT

DIALOG SAUDARI TEO NIE CHING BERSAMA PIHAK POLIS SERTA PENDUDUK-PENDUDUK TAMAN UNIVERSITI INDAH, SERI KEMBANGAN

Tempat : Balai Masyarakat MPSJ, Jalan Indah 3, Taman Universiti Indah

Tarikh :  05-10-2011

Masa :  8.30 - 11.00 malam

Kehadiran :  Ahli Parlimen Serdang Saudari Teo Nie Ching, Ketua Balai Polis Seri Kembangan Tuan Chai Chee Boon,  Ahli Majlis MPSJ Encik Tai Cheng Heng dan anggota-anggota lain.

Pihak Penganjur:  JKP MPSJ Zon 21, Persatuan Perayaan Yeelan Serdang Selangor

史里肯邦安警局长蔡志文(左2)欢迎居民若有任何投诉和疑问,可出席警方会客日,反映问题。左为林高浓右起为奥斯曼、穆因、戴禎兴和张念群。(图:星洲日报)

当被问及谁家曾遭匪徒破门行窃时,逾10名出席警民对话会的居民纷纷举起手。(图:星洲日报)

相关新闻

【星洲日报】2个月10窃案居民忧‧警局长:装闭路电视加强监控

【中国报】沙登大学岭警民对话会 · 警长授招防罪案 开启汽车防盗可退贼

Perjumpaan Pusat Perkhidmatan DAP Serdang yang diketuai oleh YB Teo Nie Ching dan pihak polis bersama penduduk Taman Universiti Indah telah banyak menyelesaikan isu-isu keselamatan dan kes-kes jenayah,kecurian yang telah diadukan kepada beliau.

(More......)

【独立新闻在线】反贪委耗24万聘法医律师 . 张念群抨花销高肃贪力弱

Posted: 12 Oct 2011 07:25 AM PDT

Click here for the English version of this blog post

反贪污委员会在赵明福命案中,耗费逾24万元聘请英国法医和本地著名律师,民主行动党雪州副组织秘书兼沙登国会议员张念群指出,领取逾二亿元庞大经费的反贪委并没有交出令人满意的成绩单,其定罪率只达73%,较香港、新加坡、印尼逊色。 

张 念群指出,上周三她在国会提问首相,反贪污委员会聘请英国著名法医彼得维纳兹(Peter Vanezis)和代表律师莫哈末沙菲宜(Datuk Seri Muhamad Shafee Abdullah,右图左)的花费,根据首相署部长纳兹里的书面回答,反贪委聘请英国著名法医彼得维纳兹的费用,包括机票、住宿、饮食、交通和专业费,一 共是9万680元,雇用沙菲宜的律师费更是高达15万元。

张念群说:“法医和律师都是专业、精深的学问,彼得维纳兹法医和沙菲宜律师收取服务费也是无可厚非。然而,这就更加凸显了泰国著名法医庞缇和赵家代表律师卡巴星与哥宾星的难能可贵。”

她说,为了协助找出赵明福的死因,庞缇四度来马,先后在死因调查庭和皇委会上供证,也参与了二度验尸。可是,却没有收取过半分专业费用,可谓良心的工作者。

“赵家代表律师卡巴星与哥宾星更是从2009年就一直为赵家据理力争,从一开始的验尸庭,到还在进行中的司法审核,长达三年的时间,卡巴星父子也是全然义务的为赵家伸张正义。”

反贪委开销高定罪率低

张念群指出,反贪委2010年和2011年的行政开销分别是1亿6800万元和2亿200万元,明年的行政拨款更是高达2亿1100万元,支付彼得维纳兹法医和沙菲宜律师不低的服务费当然不成问题,可是,在领取了庞大的经费后,人民有权要求反贪会交出让人满意的成绩单。

她说,相较于印尼接近100%、新加坡85%及香港则是95%的定罪率,马来西亚贪污案件定罪率只有73%,明显弱人一截。

(More......)

MACC track record poor, public confidence low

Posted: 12 Oct 2011 07:21 AM PDT

Last Wednesday, I questioned the Prime Minister in Parliament about the expenses incurred by the MACC in hiring:

1.     The famous forensic expert from England, Peter Vanezis; and

2.     Representing solicitor Datuk Seri Muhamad Shafee Abdullah

According to the written reply from the Minister in the Prime Minister’s Department Nazri Aziz, the total expenditure incurred by MACC for Peter Vanezis, including air fare, accommodation, food and beverage, transportation and professional fees, amounted to RM90,680; whereas the professional fees paid to Datuk Seri Muhamad Shafee Abdullah was RM150,000.

Without a doubt, forensics and law are both highly specialised and complicated fields hence Professor Dr. Peter Vanezis and Datuk Seri Muhamad Shafee Abdullah can justify their high consultation fees. In light of that, their high charges make the voluntary and selfless contributions by renowned Thai forensic expert Dr Pornthip Rojanasunand and the solicitors representing the Teoh family, Karpal Singh and Gobind Singh, stand out even more. Their invaluable contributions are testament to their commitment and outstanding integrity.

In order to seek truth and justice, Dr. Pornthip came to Malaysia 4 times to testify in the coroner’s court and the Royal Commission of Inquiry, and participated in the 2nd autopsy on Teoh Beng Hock's remains. For all her efforts, she did not charge a single cent for her professional services because she is driven by her conscience.

Both Karpal Singh and Gobind Singh have been fighting on behalf of the Teoh family in court since 2009, from the coroner’s court to the current ongoing appeal and judicial review – a period of three long, painstaking years. The father-and-son team is also fighting for justice for the Teoh family on a completely pro bono basis.

The operating expenditure for the MACC for 2010 and 2011 amounted to RM168 million and RM202 million respectively, and the federal allocation for 2012 has been increased to a whopping RM211 million. Therefore, the high fees charged by Peter Vanezis and Datuk Seri Muhamad Shafee Abdullah are not a big deal for the MACC.

However, seeing as a huge amount of taxpayers’ money has been spent by the MACC, it is only right that the people demand a satisfactory performance from the anti-corruption institution. Compared to conviction rates of almost 100% in Indonesia, 85% in Singapore and 95% in Hong Kong, the conviction rate in Malaysia is a pathetic 73% -- a poor track record when compared with its peers in the region.  

(More......)

Philosophy Politics Economics

Philosophy Politics Economics


MAS Must Sell Firefly To Protect Competition

Posted: 12 Oct 2011 01:30 AM PDT

Under the share swap signed on August 9 2011, AirAsia's main shareholder Tune Air Sdn Bhd will swap 10 per cent stake in the budget carrier for 20.5 per cent share of the ailing flag carrier in the agreement called a "Comprehensive Collaboration Framework."

The situation in MAS was so bleak that the Finance Ministry had in Parliament last week argued that the government had no choice but to go ahead with the share swap between AirAsia and Malaysia Airlines (MAS) to allow the national carrier to move forward, especially since the latter made losses of RM770 million for the first half of this year.

There were many critics, especially from the Barisan Nasional backbenchers had argued that the deal is against national interest. The Member of Parliament for Kinabatangan and BN Backbenchers deputy chairman had for example likened the deal to "ikan bilis makan ikan jerung", where "small fry" Air Asia should not be allowed to swallow up "big fish" MAS.

The critics seem to have forgotten the fact that Air Asia has overtaken MAS in terms of stock market capitalization on Bursa Malaysia since October 2010. The gap has since widened to the extent that Air Asia is now worth RM8.8 billion practically double the size of MAS at only RM4.5 billion.

The key issue in the exercise is not the fact that our national interest in MAS has been compromised. The real concern for the rakyat is the fact that the public interest will not be protected with the share swap between the 2 key domestic airlines in the country.

Over the past 10 years since Tune Air took over the management of Air Asia from DRB Hicom, Malaysians in nearly all major cities have enjoyed spectacular benefits from the competition created with MAS. The prices for domestic and regional flights were reduced by more than 50% allowing travel for millions of Malaysians resulting in exponential increase in domestic tourism as well as hundreds of millions of ringgit in travel expenses.

The competitive scene however, changed drastically when the share swap took place resulting in the creation of a collusive duopoly which will naturally seek to protect the interest (profits) of each other, instead of being dictated by market forces to lower prices.

Since the swap is now a fait accompli, there is little or no likelihood of reversal. Hence what is more important will be the actions of the Government moving forward to ensure that competition is protected in the Malaysian airline industry.

Pakatan Rakyat has in its Alternative Budget for 2012 called for the break up monopolies and block cartels so as to ensure lowest possible market prices for ordinary Malaysians. In line with the Pakatan Rakyat agenda, I have called for the Government to compel MAS to sell its budget air service, Firefly Sdn Bhd to the highest available bidder in my speech to debate the Budget for 2012 yesterday in Parliament.

This will ensure that competition and real alternatives are available to ordinary Malaysians when seeking to travel domestically and regionally especially in the budget sector, which allows more people to fly. Competition in the airline industry had benefited Malaysians and our economy immensely over the past decade. Therefore competition must be preserved, cartels and collusions crushed to ensure that all Malaysians and our economy continue to benefit.

www.telokkemang.blogspot.com/

www.telokkemang.blogspot.com/


SOALAN TAMBAHAN PARLIMEN TELOK KEMANG

Posted: 11 Oct 2011 09:39 PM PDT

SIDANG PARLIMEN - MESYUARAT KETIGA - PENGGAL KEEMPAT - PARLIMEN KEDUABELAS 2011
10 OKTOBER 2011 - ISNIN -

Dato' Kamarul Baharin Abbas [Telok Kemang]:

Terima kasih Tuan Yang di-Pertua.

Terima kasih Yang Berhormat Timbalan Menteri. Saya kagum dengan beberapa maklumat yang diberikan oleh Yang Berhormat Timbalan Menteri berkenaan dengan soalan saya. Hanya ini tidak memberi keadaan sebenar kerana masalahnya ialah dia menunjukkan bahawa maklumat peneroka, hutang peneroka kepada FELDA. Masalahnya ialah di banyak tempat penyata hutang memang 'up to date', tiap-tiap bulan ada penyata hutang. Apa yang menjadi masalah ialah penyata hasil peneroka tidak diberi oleh FELDA ada tempatnya sampai ke lima tahun.

FELDA hanya memberi pendahuluan (advance) sebanyak RM1,500 kepada peneroka berkenaan tetapi apabila diminta penyata hasil ini tidak dapat ditunaikan oleh FELDA. Maka hutang peneroka bertambah seperti mana yang saya cakap sampai ke lima tahun dan secara automatik hutangnya akan sampai kepada angka RM80,000 hingga RM100,000.

Soalan saya ialah kenapa FELDA mempunyai masalah untuk menyediakan penyata seperti mana yang lazimnya dilakukan dalam transaksi urusan niaga yang perlu FELDA tunaikan supaya ini tidak memberi gambaran yang sebenar kepada kedudukan kewangan peneroka-peneroka berkenaan. Terima kasih.

Datuk Haji Ahmad bin Haji Maslan:

Terima kasih atas maklumat yang diberikan oleh Ahli Yang Berhormat. Saya rasa itu masalah yang terpencil ia bukan menjadi masalah yang umum kepada peneroka.

Tadi disebut advance RM1,500 pendahuluan hasil RM1,500. Maksud apabila diadakan pendahuluan hasil tanah itu baru tanam semula belum dapat hasil sepenuhnya. Mungkin di setengah-setengah tempat apabila baru tanam semula hasil peneroka itu masih lagi belum dapat dirumuskan berapakah jumlah sebenar. Saya kira itu di antara punca masalah yang disebutkan oleh Yang Berhormat.

Akan tetapi di semua rancangan FELDA kita ada pengurus rancangan di dalam kampung peneroka itu sendiri dan ada beberapa pegawai lain di dalam setiap 317 kawasan rancangan. Peneroka yang tidak puas hati boleh jumpa pengurus 24 jam kalau tidak puas hati tentang penyata dan sebagainya semua boleh jumpa 24 jam pada pengurus dan kita tidak tipu peneroka. Kita beri jaminan tidak tipu peneroka itu masalah yang terpencil sahaja Yang Berhormat. Masalah yang terpencil.

JAWABAN SOALAN PARLIMEN - TELOK KEMANG -

Posted: 11 Oct 2011 09:16 PM PDT

DEWAN RAKYAT PARLIMEN KEDUA BELAS - PENGGAL KEEMPAT - MESYUARAT KETIGA - 10 OKTOBER 2011 - ISNIN -

Dato' Kamarul Baharin bin Abbas [Telok Kemang]

minta Perdana Menteri menyatakan:

(a) butiran terakhir jumlah peneroka yang masih terhutang dengan FELDA

serta jumlah keseluruhannya; dan

(b) jumlah wang caruman tanaman semula dalam Tabung Tanam Semula

setakat ini.

____________________________________________________________________

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri [Datuk Haji Ahmad bin Haji Maslan]

Tuan Yang di-Pertua, terima kasih kepada Ahli Yang Berhormat. Untuk makluman Ahli Yang Berhormat, peneroka diberi secara percuma 10 ekar tanah kebun dan suku ekar tapak rumah. Namun tidak semuanya percuma sehingga 1 Oktober 2011, jumlah pinjaman bagi seramai 120,635 orang peneroka adalah RM3,220 juta. Pinjaman ini adalah kos pembangunan yang didahulukan oleh FELDA meliputi kos pembersihan hutan, pembangunan ladang, pembinaan sebuah rumah dengan kos hanya RM4,000 sebuah rumah dan pinjaman persendirian.

Sehingga kini seramai 102,560 orang peneroka atau 91.1% telah pun menyelesaikan bayaran balik pinjaman kepada FELDA berjumlah RM3,105 juta dan terdapat seramai 10,075 orang atau 8.9% peneroka masih mempunyai baki pinjaman berjumlah RM92.863 juta. Daripada jumlah tersebut RM28.58 juta daripadanya adalah masih dalam tempoh bayaran kembali yang dijadualkan berakhir pada tahun 2017. Manakala RM64.28 juta adalah berbentuk tunggakan.

Pinjaman ini tidak termasuk bantuan sara hidup dan pinjaman lain yang disediakan oleh FELDA berjumlah RM2,313.16 juta yang terdiri daripada pinjaman pembesaran rumah berjumlah RM655 juta, Skim Insentif Usahawan FELDA berjumlah RM87.6 juta, pinjaman pelajaran berjumlah RM7.4 juta, pinjaman komputer berjumlah RM9.66 juta dan lain-lain pinjaman berjumlah RM0.63 juta. Ini menjadikan keseluruhan pinjaman jangka pendek berjumlah RM760.3 juta.

Kesemua pinjaman ini tidak dikenakan sebarang faedah kerana hasrat kerajaan membantu peneroka. Bantuan sara hidup diberi kepada peneroka yang sedang tanam semula sekiranya mereka memilih untuk menerima sara hidup yang perlu dibayar kembali. Sehingga kini FELDA telah mendahulukan bantuan sara hidup bagi peneroka yang sedang tanam semula berjumlah RM1,460 juta.

Bahagian kedua kepada soalan Yang Berhormat jumlah wang simpanan peneroka dalam Tabung Tanam Semula pada 31 Disember 2010 bagi tujuan tanam semula sawit kali pertama adalah RM269 juta. Simpanan ini diambil daripada kutipan bulanan yang dibuat setiap bulan mengikut kadar hanya RM4 seekar atau RM40 bagi kawasan sepuluh ekar. Ini bermakna bagi kawasan sepuluh ekar setiap peneroka mencarum kira-kira RM960 seekar selama 20 tahun sekiranya pencarum penuh atau RM9,600 bagi kawasan sepuluh ekar.

Pada masa ini kos tanaman semula sawit ialah RM2,600 seekar atau RM26,000 bagi kawasan sepuluh ekar. Oleh sebab itu FELDA memberi subsidi tanam semula peneroka sebanyak RM16,400 seorang peneroka iaitu RM26,000 kos tanam semula tolak RM9,600 wang caruman. Bagi tabung kutipan tanam semula kali kedua sehingga 31 Disember 2010 jumlah simpanan peneroka RM79 juta. Simpanan ini diambil daripada kutipan peneroka sebanyak RM12 seekar sebulan atau RM120 sebulan bagi kawasan sepuluh ekar yang telah berkuat kuasa mulai Julai 2009. Kenaikan kadar kutipan ini disebabkan kos tanam semula yang semakin meningkat dan persediaan menanam semula bagi peringkat kedua dalam masa 25 tahun dari sekarang.

Terima kasih.

PERLANTIKAN ISA SAMAD HARAM

Posted: 11 Oct 2011 07:44 PM PDT

Perlantikan TS Isa Samad sebagai Pengerusi Koperasi Permodalan FELDA (KPF) adalah haram dan tidak sah. Ini jika kita amati bahawa beliau bukanlah ahli koperasi yang absah. Ini berdasarkan kenyataan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) bahawa apa-apa perlantikan lembaga pengarah koperasi tertakluk kepada peruntukan-peruntukan di bawah Akta Koperasi 1993 dan undang-undang yang mengawalnya.
Antara yang perlu dipatuhi ialah seharusnya seseorang yang mahu dilantik sebagai lembaga pengah termasuk sebagai pengerusi haruslah terdiri daripada ahli koperasi yang merupakan peneroka FELDA, atau Generasi Kedua atau Pegawai Tetap. Dalam kes TS Isa Samad beliau adalah pegawai kontrak yang boleh dipertikaikan perlantikan beliau.
Apatah lagi jika TS Isa Samad sendiri yang menduduki sidang mesyuarat perlantikan diri beliau sendiri jelas bertentangan dengan Akta SPRM 2009. Apakah SPRM akan bertindak dalam hal ini? Saya menggesa agar tindakan siasatan segera dibuat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah.
Alasan TS Isa Samad untuk melakukan transformasi dalam KPF jika memegang jawatan sebagai Pengerusi KPF adalah meragukan kerana 'track record' TS Isa Samad jelas begitu buruk seperti prestasi 22 tahun menjadi Menteri Besar N. Sembilan - Linggi DUN MB pada ketika itu sehingga kini begitu daif pembangunannya, kemudian sebagai Menteri Wilayah juga tidak menunjukkan prestasi memberangsangkan dan termasuk juga digantung 6 tahun oleh Lembaga Disiplin UMNO kerana terlibat dan didapati bersalah dalam 5 daripada 9 pertuduhan rasuah politik ketika bertanding jawatan Naib Ketua UMNO pada Pemilihan Agung UMNO September 2004.
Kita bimbang, jika nanti transformasi yang mahu dilakukan TS Isa Samad adalah membawa budaya korupsi ke dalam sistem pengurusan FELDA dan akhirnya koperasi yang bertujuan membantu para peneroka hilang fungsinya dalam menaikkan martabat peneroka-peneroka. PM Najib wajar untuk meneliti semula perlantikan ini atas kapasiti beliau sebagai Menteri yang juga bertanggungjawab terhadap FELDA

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


BN’s 2012 Election Budget Relies On Deficit Spending And Borrowed Loans To Give Money To The People That Has Still To Be Repaid By The People(en/bm/cn)

Posted: 12 Oct 2011 01:55 AM PDT

Unlike PR State Governments That Funds Aid To The Poor From A Surplus Budget, BN's 2012 Election Budget Relies On Deficit Spending And Borrowed Loans To Give Money To The People That Has Still To Be Repaid By The People.

Whilst giving out cash aid to the poor and Malaysians are welcome, questions are raised as to where the Federal government is going to find the money, when even Petronas is expected to contribute only RM28 billion next year or RM2 billion in dividends less as compared to 2011. The numbers just do not add up when the Federal government still expects revenues to increase from RM183 billion this year to RM186 billion next year despite the lower dividend payments from Petronas.

Unlike PR state government that funds cash aid to the poor from a surplus budget, BN's 2012 Election budget relies on deficit spending to buy votes. Many economists have warned that the 2012 Budget risks committing the country to the path of unsustainable spending at a time when the global economic outlook appears to be a recession.

Dr Marie-Aimee Tourres, a senior research fellow at the faculty of economics and administration at the University of Malaya, said that the budget’s “goodie strategy” was not linked to any productivity commitment. Clearly this Election Budget is designed to please voters. At the same time, DAP does not find any measures to combat corruption or plug leakages so that resources can be released for public benefit.

For this reason, the Federal government's target of reducing the budget deficit from RM45.5 billion this year to RM43 billion in 2012 or 5.4% to 4.7% of GDP is unlikely to be reached. Revenue collection is overly optimistic and may result in higher federal government debt to fund the deficit spending.

The Federal government debt to GDP(Gross Domestic Product) ratio has increased yearly from 53.1% in 2010, 53.8% in 2011 and 54.8% in 2012. Federal government debt rose by 12% in 2011 to RM456 billion from RM407 billion in 2010. To ensure debt sustainability, the Federal government has imposed a 55% ratio to GDP rule. This 54.8% ratio to GDP by 2012 hovers dangerously close to the 55% Federal government debt to GDP rule.

More worryingly, Bank Negara's Annual Report 2010 revealed that Malaysia's household debt at end of 2010 was RM 581 billion or 76 per cent of GDP. Malaysia has the second-highest level of household debt in Asia, after South Korea.

The Malaysian household debt service ratio was 47.8 per cent in 2010 or almost half of a household's income goes to repaying debts. A debt service ratio of more than 33% would be considered unhealthy. As a rule banks would not lend money to those whose total servicing of interest exceed one third of their income. Clearly Malaysians are becoming an indebted nation with the Malaysian government leading the way by giving the people money from borrowed loans.

This is one essential difference between BN and PR state governments. PR does not give money to the people from borrowed money, which ultimately has still to be paid by the people. PR state governments give money from budget surpluses where the people or their children are not required to repay back in future.

———-BM Translation——
Kenyataan Akhbar oleh Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng pada 12.10.2011 di Pulau Pinang.

Tidak seperti kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat yang memberikan dana bantuan kepada golongan miskin melalui lebihan bajet, bajet pilihan raya BN untuk 2012 bergantung kepada defisit perbelanjaan dan pinjaman kewangan yang akhirnya perlu dibayar oleh rakyat.

Walaupun bantuan wang tunai kepada golongan miskin dan rakyat Malaysia dialu- alukan, timbulnya persoalan di manakah Kerajaan Persekutuan akan mencari wang apabila Petronas dijangka hanya akan menyumbang dividen sebanyak RM28 bilion pada tahun ini ataupun RM2 bilion kurang berbanding tahun 2011. Jelas bahawa unjuran Kerajaan Persekutuan bahawa pendapatan akan meningkat daripada RM183 bilion tahun ini kepada RM186 bilion tahun depan adalah tidak munasabah memandangkan dividen daripada Petronas dijangka berkurang.

Tidak seperti Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat yang memberikan bantuan tunai kepada golongan miskin daripada lebihan bajet, bajet pilihan raya BN 2012 pula hanya bergantung kepada perbelanjaan defisit untuk meraih undi. Ramai pakar ekonomi telah memberi amaran bahawa risiko bajet 2012 membawa negara kepada perbelanjaan yang tidak mampan kerana dibelanjakan ketika ekonomi dunia mengalami kemelesetan.

Dr Marie-Aimee Tourres, seorang felo penyelidik kanan di fakulti ekonomi dan pentadbiran Universiti Malaya, berkata bahawa bajet ‘buah tangan’ ini tidak dikaitkan dengan mana-mana komitmen produktiviti. Jelas Bajet Pilihanraya ini direka untuk meraih pengundi. Pada masa yang sama, DAP tidak dapat nampak sebarang usaha untuk memerangi rasuah atau ketirisan dalam pengurusan sumber negara.

Atas sebab itulah, sasaran Kerajaan Persekutan untuk mengurangkan defisit bajet dari RM45.5 bilion tahun ini kepada RM43 bilion menjelang tahun 2012 atau 5.4 peratus kepada 4.7 peratus daripada KDNK mungkin tidak dapat dicapai. Pungutan hasil adalah terlalu optimistik dan boleh menyebabkan peningkatan hutang Kerajaan Persekutuan untuk membiayai perbelanjaan defisit ini.

Ratio hutang Kerajaan Persekutan kepada KDNK (Keluaran Dalam Negara Kasar) telah meningkat setiap tahun daripada 53.1 peratus pada tahun 2010, 53.8 peratus pada tahun 2011 dan 54.8 peratus pada tahun 2012. Hutang Kerajaan Persekutuan pula telah meningkat sebanyak 12 peratus pada tahun 2011 kepada RM456 bilion daripada RM407 bilion pada tahun 2010. Bagi memastikan kemampanan hutang, Kerajaan Persekutuan telah menetapkan nisbah 55 peratus kepada KDNK. Justeru, nisbah 54.8 peratus kepada KDNK menjelang tahun 2012 ini sangat berbahaya kerana sudah menghampiri 55 peratus peratus kepada KDNK.

Lebih membimbangkan, Laporan Tahunan Bank Negara 2010 mendedahkan bahawa hutang isi rumah Malaysia pada akhir tahun 2010 adalah sebanyak RM581 bilion atau 76 peratus daripada GDP. Malaysia mempunyai tahap hutang isi rumah yang kedua tertinggi selepas Korea Selatan.

Nisbah bayaran hutang isi rumah rakyat Malaysia adalah 47.8 peratus pada tahun 2010, yang bermakna bahawa hampir separuh daripada pendapatan isi rumah digunakan untuk bayaran hutang. Secara umum, nisbah bayaran hutang yang melebihi 33 peratus dianggap tidak sihat. Bank juga mempunyai syarat tidak akan memberi pinjaman jika lebih daripada satu pertiga daripada pendapatan mereka digunakan untuk bayaran hutang. Jelas rakyat Malaysia telah membentuk negara yang banyak berhutang, terutamanya apabila Kerajaan Malaysia memberikan wang yang diperolehi daripada pinjaman.

Ini adalah satu perbezaan antara BN dan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat tidak akan memberikan wang kepada rakyat daripada wang yang dipinjam di mana pada akhirnya, rakyat masih perlu membayar wang tersebut. Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat memberi wang daripada lebihan bajet di mana rakyat atau anak-anak mereka tidak perlu membayar balik wang pada masa akan datang.

———Mandarin Translation ———-
民主行动党秘书长兼巴眼区国会议员林冠英于2011年10月12日发表声明:

民联政府在拥有预算盈余的情况下发放援助金给穷人,而国阵却是借钱来派钱,打肿脸皮充胖子,在开销赤字、欠债的情况下,派钱给人民,最终还是要由人民来还债。

我们欢迎政府发放现金援助给贫穷人士和马来西亚人,问题是,联邦政府去哪里找钱?就连国油也预算明年只能掏出280亿令吉或20亿令吉的股息,比2011年更少。尽管国油股息降低,联邦政府却预算政府税收将从今年的1830亿令吉增加至明年1860亿令吉,这让人无法理解。

民联政府在拥有预算盈余的情况下发放援助金给穷人,而国阵却是借钱来派钱,打肿脸皮充胖子,在2012年预算赤字的情况下,派钱买票。很多经济学家已经发出警告,在全球经济看来没有好转之际,2012年预算可说是冒着国家开销无法持续的风险。

马大经济与行政学院资深研究员玛丽亚艾美说,预算案的"糖果策略"与生产力没有联系。很明显地,这是为了讨好选民的大选预算案。同时,行动党也找不到联邦政府决心肃贪或防止疏漏的借施,让资源基于公众利益而发放。

因此,联邦政府看起无法达致削减赤字的目标,他们本来算计把今年的财政赤字455亿令吉减少至2012年430亿令吉,或是国民生产总值的5.4%减少4.7%。联邦政府对税收的估计过于乐观,可能导致联邦政府为了弥补开销赤字,而欠下更多债。

联邦政府债务对国内生产总值的比例逐年增加,2010年为53.1%、2011年为53.8%及2012年为54.8% 。联邦政府的债务也从2010年的4070亿令吉增加12%至2011年4560亿令吉。为了维持债务可承担能力,联邦政府规定债务比例不能超过国民生产总值的55%。2012年的债务对国内生产总值的比例却是54.8%,徘徊在联邦政府所订下的债务限制边缘。

更令人担忧的是,国家银行2010年度报告揭露,截至2010年底,马来西亚的家庭债务高达5810亿令吉,或占国民生产总值的76%,成为亚洲国家债务第二高的国家,仅次于韩国。

2010年马来西亚家庭偿债比例为47.8%,或者说近乎一半的家庭收入是用来还债的。偿债比例若超过33%都是不健康的现象。按章行事的银行往往不会把钱借给那些债务占收入超过三分之一的贷款者。很明显地,随着政府带头借钱来派给人民,马来西亚人已经成为负债累累的国民。

这便是国阵与民联州政府的根本差别。民联政府不是借钱来派钱,因为这样最终还是要叫人民来还债。民联政府是从财政预算盈余中,拨款发放给人民,人民及他们的子子孙孙无需在未来还债。

林冠英

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan


3 Veterans from DAP Taman Universiti, Skudai Branch visited me @ Muar

Posted: 11 Oct 2011 10:37 PM PDT

Attending Mr Tan Wah Kia's son Darren Tan Wedding Dinner

Posted: 11 Oct 2011 10:36 PM PDT

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


PAS MAHU KERAJAAN KAJI SEMULA UNDANG-UNDANG BENDUNG MASALAH JENAYAH

Posted: 12 Oct 2011 03:58 AM PDT


KUALA LUMPUR: PAS menggesa kerajaan supaya mengkaji semula undang-undang yang diguna pakai di negara ini dalam menangani kegiatan jenayah yang semakin berleluasa. Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, barangkali ada sesuatu yang tidak kena dengan undang-undang yang digunakan sekarang sehingga kadar jenayah, rasuah dan gejala maksiat tidak dapat dibendung lagi. 

"Oleh itu, kerajaan mesti mengkaji semula undang-undang yang digunakan pada hari ini...mungkin ada yang tidak berkesan," katanya ketika membahasakan Rang Undang-Undang Perbekalan 2012 di Dewan Rakyat pada Rabu. 

Sehubungan itu, beliau berkata, sudah tiba masanya kerajaan memperkenalkan undang-undang yang mengutamakan syariat Islam melalui institusi agama yang ada di negara ini. 

"Kerajaan perlu kenalkan syariat Islam kepada masyarakat. Kita ada Ikim (Institut Kefahaman Islam Malaysia), ada mufti dan boleh perkasakan aktiviti mereka untuk atasi masalah jenayah kerana keamanan merupakan satu rukun penting dalam negara yang bertamadun," katanya.(mstaronline)

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Dr Wafi: MAS – AirAsia share swap contravened Competition Act? by Ako

Posted: 12 Oct 2011 10:13 AM PDT

It’s funny when Dr. Wafi issued a memo to all MAS staff preventing them from sharing the sensitive information regarding the company business to the AA staff as it’s against the anti trust law, when actual fact that TF and Kamaruddin is the BOD of MAS..

Comment on Dr Wafi: MAS – AirAsia share swap contravened Competition Act? by arjuna waspada

Posted: 12 Oct 2011 08:46 AM PDT

WEECHOOKEONG
Terima kasih lagi sekali kerana doggegly persistent investigation…
Terus kan kerja kuat anda, kami rakyat mengharap kan the end of the state sponsored self enrichment at all levels of governance.
arjuna waspada
changkat lobak.

Comment on Dr Wafi: MAS – AirAsia share swap contravened Competition Act? by Hisham

Posted: 12 Oct 2011 07:26 AM PDT

Parameswara

Why are you so scared to put your boss’ name when you refer to ONE PERSON. Aiyoyo! These days people is shy of using their own surname. Maybe they are ashamed of their own surname and similarly you are also ashamed of your boss’ name. Very shameful.

Comment on Dr Wafi: MAS – AirAsia share swap contravened Competition Act? by CUNI

Posted: 12 Oct 2011 07:22 AM PDT

Hey param , be specific will you. Jangan tembak blank saja. Apanama itu one person. YB , don’t waste time on him, he got no local standi.

Comment on Dr Wafi: MAS – AirAsia share swap contravened Competition Act? by weechookeong

Posted: 12 Oct 2011 05:26 AM PDT

Parameswara

Thank you for visiting my blog and joining in to discuss this matter of national importance and it also involved our national carrier and ambassador.

Please don’t jump the gun. I am not putting “one person” so high. If you only wait for a while then you will know whether I put that “one person” so high. If the person has a string of qualifications I had to state the facts unless you can tell me that they were all false. Then I will correct my posting. If you care to read the comments for this posting, you will see that they were not that “high” after all.

I am also not attacking one person. I don’t know which “one person” that you were talking about. I have written about several people in my blog and they were all based on facts.

Surely, you don’t expect me as an MP and lawyer to keep quiet when I see something so glaringly wrong. This share swap was negotiated in utmost secrecy and the story was broke by one news portal, Malaysian Insider on 6-8-2011 with clinical accuracy. On 8-8-2011 both AirAsia and MAS counters were suspended pending announcement. On 9-9-2011 came the announcement of the secret share swap and the signing ceremony.

Please take note that no announcement made to Bursa KL by both MAS and AIrAsia prior to the suspension. Don”t you think that the negotiations on the such deal worth billion of RM were material enough to be announced to Bursa KL so as to keep the investing public informed.

I can never agree to a share swap price based on share price on 5-8-2011. Common sense tells me that share swap should be based on Net Tangible Assets and due diligence exercise had to be done before commencing serious negotiation.

Perhaps you might want to let me know which “one person” that I was attacking and which statement of mine on that “one person” was false.

Until now Tan Sri Azman, the whiz kid En Mohammed Rashdan, Datuk Azman Yahya, Tan Sri Md Nor Md Yusof or Tan Sri Tony Fernandes could not provide the details of the so-called “Collaborative Framework”.

I will carry on posting what I think are correct and based on facts before me. If I am wrong factually I will of course be more than happy to retract and apologise for the mistakes.

I am sorry if that if that “one person” that you are representing felt hurt over what I have stated. My advice to him is”If you can stand the heat then leaves the kitchen”.

Thank you.

wee choo keong

Comment on Dr Wafi: MAS – AirAsia share swap contravened Competition Act? by Parameswara

Posted: 12 Oct 2011 04:49 AM PDT

Thank you for placing one person so high up there.
I wonder how come you do not see those in Khazanah and the LCC as equally responsible for the deal.
You are a lawyer yourself and yet you ignore the fact that this development had also engaged the legal expertise of the other parties involved.
By right you should pose the question to all involved and also to the rest, as well as Malaysian Competition Commission.
Funny, but you are being selective – and biased in your attacks against one person.
Do read all the media statements issued on this deal. Log on to both the airlines’ websites for clarification first before writing.

Comment on Dr Wafi: MAS – AirAsia share swap contravened Competition Act? by Jamaludin of MAS

Posted: 12 Oct 2011 04:29 AM PDT

What qualifications when chose to close both eyes or refused to see what were going on or what Rashdan was trying to do i.e. the killing of Firefly. Degree swap? The government must be stupid to appoint Dr Wafi as advisor to Malaysian Competition Commission. If he is worth his qualifications then we wouldn’t have seen the share swap in such a shape. MAS employees are not as stupid as this Dr. We are watching them closely especially that arrogant boy Rashdan and his good friend Tony.

Comment on Dr Wafi: MAS – AirAsia share swap contravened Competition Act? by John Tan

Posted: 12 Oct 2011 03:53 AM PDT

Dr Wafi and Rashdan: Dua kali lima, lima kali dua. They only knew how to appoint consultants so that they can hide behind the reports when things went wrong.

Anybody can run a company like the way they did. How much money MAS had to pay for Allen & Overy and Bain & Co? This was how they saved MAS. With them/dead wood around MAS guarantee koyak at the end of the day.

Comment on Dr Wafi: MAS – AirAsia share swap contravened Competition Act? by ziani of MAS

Posted: 12 Oct 2011 03:47 AM PDT

Dr Wafi, please tell us why MAS had to suffer in the case of Alwafeer Air? What were you doing in MAS? Why until now no payment of rental of 3 aircraft being paid to MAS?

Have you been sleeping? or you were too busy advising Rashdan and Azman Mokhtar to do the share swap? What Dr? Dr untuk longkang bolehlah!

Comment on Dr Wafi: MAS – AirAsia share swap contravened Competition Act? by Abu of MAS

Posted: 12 Oct 2011 01:44 AM PDT

The not 1 but 2 Con sultan company are Allen & overy and Bain & co. Bankrap lagi lah duit rakyat . Ptui, Pruitt ptui ptui

Nuffnang