Rabu, 3 Oktober 2012

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Kenyataan akhbar EXCO Pendidikan Selangor

Posted: 03 Oct 2012 08:40 AM PDT                                KENYATAAN AKHBAR
             YB PUAN DR.HJH  HALIMAH ALI 
EXCO PENDIDIKAN KERAJAAN NEGERI SELANGOR

PENGABAIAN BANTUAN SEKOLAH AGAMA MILIK MASYARAKAT(SAR) DALAM PEMBENTANGAN BAJET 2013 OLEH PERDANA MENTERI
                  
1.     Saya teramat kesal sikap kerajaan Malaysia yang tidak adil dalam agihan bajet 2013 untuk pendidikan  kepada pelbagai kelompok warganegara. Di mana perginya 1Malaysia??

2.     Perkara yang amat ketara dalam pembentangan bajet tahunan oleh YAB PM pada 24/9/12 ialah TIADA peruntukan langsung untuk SEKOLAH AGAMA RAKYAT(SAR). Ini seolah-olah menggambarkan kerajaan UMNO-BN telah mendiskriminasikan ibubapa yang MEMILIH untuk menghantar anak-anak mereka di peringkat dasar(sekolah rendah) yang berorientasikan agama.

3.     Apa bezanya hak mereka ini dengan hak ibubapa yang memilih untuk menghantar anak ke SJKC, SJKT, Muballigh dan SK ? Bukankah ibubapa warganegara sah ini juga mempunyai hak menghantar anak mereka ke jenis persekolahan yang mereka pilih? Bukankah keperluan mereka juga diperuntukkan dalam Perlembagaan Malaysia?

Petikan Perlembagaan Malaysia(Bahagian 2 Hak Asasi)
Perkara 12. Hak berkenaan dengan pendidikan.

(1) Tanpa menjejaskan keluasan Perkara 8, tidak boleh ada diskriminasi terhadap mana-mana warganegara semata-mata atas alasan agama, ras, keturunan atau tempat lahir—
(a) dalam pentadbiran mana-mana institusi pendidikan yang disenggarakan oleh suatu pihak berkuasa awam, dan, khususnya, kemasukan murid-murid atau pelajar-pelajar atau pembayaran fi; atau

(b) dalam memberikan bantuan kewangan daripada wang sesuatu pihak berkuasa awam bagi penyenggaraan atau pendidikan murid-murid atau pelajar-pelajar di mana-mana institusi pendidikan (sama ada disenggarakan oleh suatu pihak berkuasa awam atau tidak dan sama ada di dalam atau di luar Persekutuan).

4.     Tiada peruntukan kewangan untuk Institusi pendidikan Islam seperti elaun guru, latihan perguruan dan sekolah KAFA seperti mana tahun-tahun sebelum ini menjadikan sekolah ini terus terpinggir dalam arus pendidikan perdana. Jauh sekali sekolah agama milik kerajaan negeri sedangkan institusi ini memainkan peranan penting dalam mendidik anak-anak bangsa. Aspek pendidikan ini tidak dimainkan oleh Kerajaan Persekutuan walaupun kerajaan mendakwa agama Islam antara hak keistimewaan orang-orang Melayu.


5.     Peruntukan RM 100 juta yang diberikan kepada  Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) adalah sekolah peringkat menengah bukan peringkat dasar(rebung) yang mahu diperkayakan dengan budaya dan jati ummat seperti yang dipraktikkan golongan Tionghua dan India, yang masing-masing diperuntukkan RM100 juta. Sekolah muballigh pun mendapat RM100juta. Kenapa SAR tidak dapat peruntukan langsung!!??


SABK tidak mewakili semua jenis sekolah agama

6.     Peruntukan SABK BUKANLAH bantuan menyeluruh kepada sekolah agama kerana masih banyak sekolah agama yang tidak bersedia untuk mendaftar. Kerajaan tidak boleh menyalahkan pihak sekolah dan negeri untuk tidak mendaftar sebagai alasan bantuan tidak diberikan kerana mereka telah berdaftar dengan Enakmen Majlis Agama Islam Negeri, berdaftar sebagai sekolah yang menjalankan peperiksaan kebangsaan, pelajar juga mendaftar sebagai calon peperiksaan. Lebih mustahak lagi mereka sudah mendaftar sebagai warganegara Malaysia di bawah Akta Pendaftaran Negara bagi membolehkan peruntukan diberikan untuk kepentingan rakyat (ke mana pergi cukai untuk pendidikan mereka).

7.     Ironinya, bantuan persekolahan sebanyak RM100 bagi setiap murid dari darjah 1 hinggaTingkatan 5 boleh pula diberikan termasuk sekolah yang tidak berdaftar dengan kerajaan. Kesukaran dan sikap ambil mudah dalam memberikan perhatian kepada sekolah agama seolah-olah mereka bukan rakyat Malaysia!
8.     Sekolah Agama milik kerajaan negeri berjumlah 107 buah dengan bilangan kelas 2, 064, bilangan guru 4, 680 orang, bilangan pelajar 62, 929. Sekolah agama milik masyarakat berjumlah 142 dengan jumlah kelas 1,392, bilangan guru 3, 073 dan pelajar berjumlah 37, 150.

Jumlah ini belum mengambil kira sekolah jenis yang sama bagi  peringkat rendah kerana operasinya yang berbeza antara negeri dengan negeri yang lain. Jumlah sekolah-sekolah ini ialah 1, 890, dengan jumlah guru 14, 167. Bilangan pelajarnya 529, 645 orang. Bilangan ini belum termasuk sekolah agama swasta dan sekolah yang diusahakan secara persendirian termasuk yang tidak mendaftar dengan mana-mana kerajaan yang jumlahnya tidak kecil. Kewujudan dan realitinya ada di hadapan kita. Jumlah ini secara kasarnya adalah 30 % daripada keseluruhan pelajar-pelajar Islam di seluruh Malaysia!

9.     Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia yang dilancarkan oleh PM awal bulan lepas  menekankan keutamaan kepada peranan ibu bapa, masyarakat dan pihak swasta dalam memberikan sumbangan kepada sekolah sebagai rakan baru. Namun, semangat ini tidak diterjemahkan secara menyeluruh dalam bajet yang menganaktirikan sekolah agama.

10.                        Menyerahkan peranan ini kepada Kerajaan Negeri semata-mata atas nama agama kuasa negeri adalah sikap yang tidak bertanggungjawab kerana Negeri sendiri sudah lama terbeban dengan kewangan khususnya dalam aspek pendidikan. Negeri Selangor membelanjakan RM 264 juta untuk 2011.Negeri Kelantan, telah membelanjakan hampir 70 juta setahun untuk pendidikan untuk pendidikan dan ia semakin bertambah setiap tahun. Kedah, negeri yang agak miskin juga berkorban apabila sebanyak lebih daripada 60 juta diperuntukkan kepada pendidikan Islam..Perlu disebutkan bahawa Kerajaan Negeri juga telah memainkan sebahagian besar peranan dalam melaksanakan kurikulum kebangsaan.

11.                        Sebahagian sekolah agama terpaksa 'diswastakan' dalam 'negara Islam'Malaysia kerana kerajaan BN tidak mesra pendidikan Islam. Lama-kelamaan sekolah ini terpaksa menawarkan system pengajian yang agak mahal bagi meneruskan kelangsungan sistem pengajiannya atas dasar keperluan dan beban pendidikan jenis ini ditanggung sepenuhnya oleh ibu bapa dan masyarakat. Atas dasar inilah kerajaan Pakatan Rakyat negeri Selangor memperuntukkan RM6juta setahun khusus untuk sekolah agama rakyat(SAR) semenjak 2009.Tahun ini ditambah sebanyak RM8.5juta sebagai pengiktirafan SAR melahirkan modal insan berkualiti tinggi.

12.                        Persepsi sekolah agama berada di luar system pendidikan kebangsaan kurang tepat kerana dari sejarah ia sudah lama berubah system dari pondok kepada madrasah dan kemudiannya sekolah agama.  Tinggal lagi bagaimana kita meletakkannya dalam system pendidikan yang sesuai tanpa menjejaskan identiti, akar budaya dan kurikulum yang tersembunyi. Oleh sebab itulah, SABK yang menjadi cadangan baru kerajaan kepada sekolah agama dilihat bersifat material, birokratik dan berdepan dengan pelbagai tanggapan keyakinan.

13.                        Apakah usaha yang dilakukan oleh kerajaan untuk memperkasakan LEPAI sepertimana yang telah dititah oleh Yang Dipertuan Agung dalam Kongres Majlis-Majlis Agama Islam Negeri 2011. Titahan Diraja ini diperkukuhkan lagi dengan Kongres Pendidikan Islam Kebangsaan pada awal tahun ini di Perlis di mana Raja Perlis telah menitahkan perkara yang sama. Apakah kerajaan secara diam telah membelakangi Majlis Raja-Raja dalam menjaga institusi Pendidikan Islam sepertimana yang di amanah kepada mereka? Apakah peranan yang dimainkan oleh PM selaku Pengerusi Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam (MKIK)?

14.                        Sudah banyak  Seminar Pendidikan Islam sama ada peringkat kebangsaaan mahupun antarabangsa diadakan, pelbagai cadangan dan saranan dikemukakan namun kerajaan masih mengambil sikap pekak, bisu dan buta dalam menjaga keperluan pendidikan Islam dalam masyarakat. Pada tahun lepas sahaja sebanyak 11 seminar tentang pendidikan Islam dianjurkan termasuk anjuran JAKIM dan Kementerian Pelajaran sendiri.

15.                        Bantuan kepada sekolah agama sebelum ini tidak konsisten, sekejap timbul sekejap tenggelam sedangkan kerja-kerja mereka tidak pernah berhenti untuk membina anak bangsa sesuai dengan Falsafah Pendidikan Islam dan Kebangsaan. Sebarang bentuk bantuan kepada sekolah agama tidak seharusnya dijadikan medan untuk lobi-melobi dalam kalangan agamawan dan ahli politik kerana ia seharusnya diberikan atas dasar tanggungjawab. Ia tidak perlu melalui desakan dan tuntutan mana-mana pihak.

16.                        Hakikatnya, salah satu kesan besar kejayaan kolonialisme British ialah memecahkan identiti Melayu yang terikat kuat dengan identiti keIslaman satu ketika dahulu hancur dengan perancangan licik dalam aspek pendidikan. British akhirnya berjaya memisahkan pendidikan Islam yang menjadi asas utama pembinaan dunia Melayu kepada dunia pendidikan Melayu yang sempit. Pendidikan Islam secara perlahan-lahan menjadi kabur dalam peta nasionalisme  yang dikemudikan oleh kerajaan UMNO –Barisan Nasional.Ini menyebabkan orang Melayu amat terpukul di negeri sendiri oleh pemimpin yang tidak jujur mempertahankan jauh sekali untuk mengarusperdanakan sistem pendidikan Rabbani.


YB Dr Hjh Halimah Ali
Pengerusi
Jawatankuasa Tetap Pendidikan
Kerajaan Selangor
Merangkap
Timbalan Pengerusi
Lajnah Pendidikan PAS Pusat
3.10.12

MY VOICE FOR NATION

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Turun Bersama JKR Melihat Tiang-Tiang Lampu Dipasang Dan Jalan-Jalan Baru Diturap

Posted: 03 Oct 2012 04:12 PM PDT

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Can BN justify spending RM6.7 million just to set up one KR1M store to sell basic necessities like sugar, rice and salt or are the KR1M stores also selling luxury goods like designer handbags, gold and diamond jewellery?(en/bm/cn)

Posted: 02 Oct 2012 11:37 PM PDT

Press Statement By DAP Secretary-General And MP For Bagan Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 3.10.2012.

The Failure Of The 2013 Budget To Announce The "Inevitable Increase" Of Electricity Tariffs Proves BN's 3Ds Record of Deficits, Debts and Deception As Compared To PR's State Government's 3S Achievement Of Surplus, Sustainable Debt Reduction And Stern Action Against Corruption.

BN's Budget 2013 is clearly an exercise in deception following the admission by Energy, Green Technology and Water Minister Peter Chin in an interview with Sin Chew Daily yesterday that an increase in power tariffs in the future is inevitable due to climbing international prices of fuel. Even though Peter Chin did not reveal the time and quantum of the electricity tariff hike, he pointed out that higher electricity prices will encourage the public to save energy and switch to products with green technology.

Such an admission by Peter Chin is shocking as this should be included by any responsible government in the 2013 Budget. If a hike in electricity tariffs is inevitable, why then was this not announced in the 2013 Budget presented by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak on 28 September 2012?

Such failure is clearly intended deception and proves BN 3Ds record of Deficits, Debts and Deception as compared to PR's state government's record of 3S of Surplus, Sustainable debt reduction and Stern action against corruption. BN's 2013 Budget of RM 252 billion can not mask a persistent record of deficits for the 16th year estimated at RM40 billion.

The last time this country ran a budget surplus was in 1997 when Anwar Ibrahim was still the Deputy Prime Minister. Neither can the 2013 Budget hide the fact that the Federal Government debt has risen to its highest level in history at RM502.4 billion or RM 17,000 for every Malaysian. And this RM 502.4 billion debt does not even include contingent liabilities estimated at more than RM 110 billion, that are not officially on the books.

In contrast PR state governments have not only recorded yearly surpluses but also reduced debt. For example Penang PR state government recorded the highest ever surpluses in Penang's history for each of the 4 years in power. Sustainable debt reduction was adopted and managed to cut down the state government debt by 95% or RM 600 million from RM 630 million in March 2008 to only RM 30 million by end 2011.

In contrast to PR's stern action against corruption, BN continues to approve programmes that benefits its cronies such as the RM 272.5 million was allocated in this budget under the Crime NKRA to "Increase Public Satisfaction on Police Performance". Instead of spending taxpayers' money to improve the police force and to reduce actual crime, the BN has decided to allocate this money for an empty public relations exercise that will only benefit politically linked consultants and advertisers. With this kind of mindset, it is even less likely that that the public will believe that crime is indeed coming down in our country.

Worse is RM 386 million has been allocated to set up an additional 57 KR1M stores in Sabah and Sarawak or RM 6.7 million per store. This allocation will likely benefit those who get the contract to operate these stores, namely Mydin. In addition, these KR1M stores will also likely drive many local retailers in Sabah and Sarawak out of business.

In 2012, Najib announced the setting up of 85 KR1M stores in Peninsular Malaysia with an allocation of RM 40 million. This works out to RM470,000 per store. For the 2013 Budget, the setting up of 57 KR1M stores in Sabah and Sarawak costs RM 386 million or RM 6.7 million per store, which is an increase of 15 times in the cost of one KR1M store of RM 470,000 in Peninsular Malaysia.

Can BN justify spending RM6.7 million just to set up one KR1M store to sell basic necessities like sugar, rice and salt or are the KR1M stores also selling luxury goods like designer handbags, gold and diamond jewellery?

LIM GUAN ENG

—-BM Version —

Kenyataan Akhbar Oleh Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada 3.10.2012.

Kegagalan Bajet 2013 Untuk Mengumumkan "Peningkatan Tidak Dapat Dielakkan" Tarif Elektrik Menunjukkan Rekod 3D BN iaitu Defisit, Hutang (Debts) dan Penipuan (Deception) Berbanding Pencapaian 3S Kerajaan Negeri PR iaitu Surplus, Pengekalan (Sustainable) Pengurangan Hutang dan Tindakan Tegas (Stern) Terhadap Rasuah.

Bajet 2013 BN secara jelasnya mempraktikkan penipuan ekoran pengakuan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Peter Chin dalam temubual bersama Sin Chew Daily semalam bahawa peningkatan tarif tenaga di masa depan adalah tidak dapat dielakkan ekoran peningkatan harga bahan api. Walaupun Peter Chin tidak mendedahkan masa dan peningkatan besar tarif elektrik, beliau menyatakan bahawa harga elektrik yang tinggi bakal menggalakkan umum jimatkan tenaga dan bertukar kepada produk teknologi hijau.

Pengakuan sebegini oleh Peter Chin adalah mengejutkan kerana ia sepatutnya termasuk dalam Bajet 2013 pihak kerajaan bertanggungjawab. Sekiranya peningkatan tarif elektrik adalah tidak dapat dielakkan, kenapa ia tidak diumumkan dalam Bajet 2013 dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 28 September 2012?

Kegagalan sebegini dengan jelas adalah penipuan terancang dan menunjukkan rekod 3D BN iaitu Defisit, Hutang (Debts) dan Penipuan (Deception) berbanding pencapaian 3S Kerajaan Negeri PR iaitu Surplus, Pengekalan (Sustainable) pengurangan hutang dan tindakan Tegas (Stern) terhadap rasuah. Bajet RM 252 bilion BN 2013 tidak boleh menutup rekod anggaran defisit berterusan sebanyak RM40 bilion untuk tahun ke-16.

Kali terakhir negara memiliki bajet surplus adalah pada 1997 apabila Anwar Ibrahim masih merupakan Timbalan Perdana Menteri. Tidak sama sekali Bajet 2013 dapat menyembunyikan fakta bahawa hutang Kerajaan Persekutuan telah mencapai tahap tertinggi dalam sejarah dengan RM502.4 bilion atau RM17,000 untuk setiap warga Malaysia. Malah RM 502.4 bilion jumlah hutang ini masih tidak termasuk liabiliti kebergantungan yang dijangka lebih dari RM 110 bilion secara tidak rasmi dalam buku.

Berbeza dengan Kerajaan Negeri PR yang bukan hanya merekodkan surplus tahunan dan juga pengurangan hutang. Contohnya, Kerajaan Negeri PR Pulau Pinang merekodkan surplus tertinggi dalam sejarah Pulau Pinang pada setiap tahun bagi tempoh 4 tahun pemerintahan. Pengekalan pengurangan hutang diambil dan diurus untuk mengurangkan hutang Kerajaan Negeri sebanyak 95% atau RM 600 juta daripada RM 630 juta pada Mac 2008 kepada hanya RM 30 juta pada penghujung 2011.

Berbeza dengan tindakan tegas PR dalam menentang rasuah, BN terus memberi kelulusan program-program yang memberi manfaat kepada kroni-kroni mereka seperti peruntukan berjumlah RM272.5 juta yang diperuntukkan dalam Bidang Utama Keberhasilan Negara (NKRA) di bawah pengurangan kadar jenayah bagi "Meningkatkan Kepuasan Awam terhadap Prestasi Anggota Polis". Daripada menghabiskan wang pembayar cukai untuk memperbaiki anggota polis dan mengurangkan jenayah sebenar, BN memutuskan untuk menggunakan peruntukan tersebut bagi menjalankan praktis perhubungan awam kosong yang hanya memberi manfaat politik kepada para perunding dan pengiklan berkaitan. Dengan pemikiran begini, ia seolah-olah memberi gambaran kepada umum untuk percaya bahawa kadar jenayah kian menurun di dalam negara kita.

Lebih memburukkan adalah sebanyak RM386 juta telah diperuntukkan untuk mewujudkan tambahan 57 Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) di Sabah dan Sarawak atau RM6.7 juta untuk sebuah kedai. Peruntukan ini mungkin akan memberi manfaat kepada mereka yang memperoleh kontrak untuk mengendalikan kedai-kedai tersebut iaitu Mydin. Di samping itu, kedai-kedai KR1M juga berkemungkinan menyebabkan peruncit-peruncit tempatan di Sabah dan Sarawak untuk gulung tikar.

Pada 2012, Najib telah mengumumkan pembinaan 85 kedai KR1M di Semenanjung Malaysia dengan peruntukkan berjumlah RM40 juta. Pembinaan sebuah kedai menelan belanja RM470,000. Bagi Bajet 2013, pembinaan 57 kedai KR1M di Sabah dan Sarawak menelan kos RM386 juta atau RM6.7 juta untuk sebuah kedai, iaitu peningkatan kos sebanyak 15 kali ganda berbanding RM470,000 kos sebuah kedai KR1M di Semenanjung Malaysia.

Bolehkah BN menjustifikasikan perbelanjaan RM6.7 juta hanya untuk menubuhkan sebuah kedai KR1M yang menjual barangan keperluan asas seperti gula, beras dan garam atau kedai-kedai KR1M juga menjual barang-barang mewah seperti beg tangan berjenama, emas dan permata berlian?

LIM GUAN ENG

—-mandarin version —

民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2012年10月3日在吉隆坡发表声明:

2013年财政预算案没有提及如何应对"无可避免的"电费涨价,证明国阵的"3D"腐败包括:赤字(Deficit)、债务(Debt)及欺诈(Deceit),而民联州政府则拥有"3S"成就,包括盈利(Surplus)、持续债务减少(Sustainable Debt Reduction)及严厉肃贪(Stern Action Against Corruption)。

国阵2013年财政预算案很明显地是一项欺骗行为,随着能源、绿色工艺及水源部长陈华贵在《星洲日报》专访中提及,随着国际原油价格攀高,他指出未来电费涨价无可避免。虽然陈华贵公布电费什么时候会涨?涨多少?他说电费涨价会鼓励人民节约能源、转买具绿色工艺特性的产品。

陈华贵的言论让人惊讶,任何负责任的政府都会把他的计划放入2013年预算案。如果电费涨价无可避免,为什么首相拿督斯里纳吉在2012年9月28日宣布2013年财政预算案时没有提及?

纳吉这么做很明显的是欺瞒大众,也证明国阵3D腐败包括:赤字(Deficit)、债务(Debt)及欺诈(Deceit),而民联州政府则拥有"3S"成就,包括盈利(Surplus)、持续债务减少(Sustainable Debt Reduction)及严厉肃贪(Stern Action Against Corruption)。国阵2013年财政预算案2520亿令吉无法掩饰他们过去16年来的持续赤字达400亿令吉。

我国最后一次财政预算盈余为1997年,当时安华还是副首相。2013年预算案也无法把掩盖一个事实,就是联邦政府的债务为史上最高达5024亿令吉,或每一名国人欠债1万7000令吉。这笔5024亿令吉的债务不包括超过1100亿令吉的临时债务,这笔债务还没有被正式记录在案。

相反地,民联州政府不仅年年有余,也减少债务。例如:槟州民联政府在执政四年,取得了史上最高的盈余。我们持续减免债务,也把州政府的债务从2008年3月的6亿3000万令吉减少95%或6亿令吉,至2011年底的3000万令吉。

与民联的严厉肃贪不同,国阵继续批准让朋党获益的计划,如在降低罪案关键指数领域中:政府拨款2亿7250万令吉来"提升公众对警队表现的满意度",而不是把纳税人的钱花在改善警队和减少实际罪案,国阵已经决定把这笔钱用在空洞的公关工作,让有政治联系的顾问及广告商获益。有了这种观念。让公众更难相信我国的罪案率会下跌。

更糟的是,政府拨出3亿8600万令吉在沙巴和砂拉越设立57家一个马来西亚商店(KR1M),只有一家承包经营的商店受益,就是MYdin。此外,一个马来西亚商店可能导致砂、沙两州的零售业者的生意大受打击。

2012年,纳吉宣布在马来半岛以4000万令吉设立85家一个马来西亚商店时,这意味着每家商店耗费47万令吉。2013年的预算案中,砂拉越及沙巴两州设立57家一个马来西亚商店,却将耗费3亿8600万令吉或每家商店670万令吉的成本,比马来半岛的每单位设立成本47万令吉高出15倍。

国阵能否解释,用670万令吉设立一家一个马来西亚商店来售卖像白糖、白米及盐,还是用来售卖像设计师手提袋、黄金还是钻石珠宝?

林冠英

SERVANTHOOD

SERVANTHOOD


倪可汉预告将会在星期五大爆料‏

Posted: 03 Oct 2012 08:24 AM PDT


(实兆远 3日讯)  实兆远州议员拿督倪可汉今日预告将会在来临的星期五(5/10/2012)早上10点在实兆远水晶酒店隔壁土地一一揭发国阵的丑闻。

倪可汉今日发表文告说,红土坎区民联三党将会在上述时间和地点推介国阵抢夺霹雳州土地的运动(Campaign)。他手头上有州政府土地没有公开招标的证据,涉及的金额让霹雳州人民损失过百万。他透露,涉及这丑闻的主要人物是霹雳州的高官显要,是大家耳熟能详的名字,惟详细内容要在当天才会一一公布。他说,此运动推展的目的是反对国阵朋党优先,把霹雳州土地抢完(Sapu),就如国阵的口号'Tiada Tertinggal,Tiada Terpinggir'!

倪可汉欢迎媒体、部落客和有兴趣知道更多详情的公众出席当天的推介礼,感受人民的愤怒,第一手知道国阵丑闻。

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Tidak Pertahankan Hak Wanita, Najib Perlu Lepas Jawatan

Posted: 02 Oct 2012 07:50 PM PDT

SHAH ALAM 3 OKT : Datuk Seri Najib Razak disaran melepaskan jawatan sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat kerana gagal memberi kesaksamaan terhadap hak wanita di negara ini.

Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong dalam satu kenyataan berkata Najib tidak memahami perjuangan wanita berkenaan kesaksamaan gender terutama dalam usaha menempatkan diri di perkhidmatan awam dan sektor korporat.

Menurutnya, wanita di Malaysia masih ketinggalan jauh baik dari sudut pembangunan mahupun pentadbiran di mana dianggarkan kurang 10 peratus daripada mereka terlibat dalam sektor politik (Parlimen dan Dewan Undangan Negeri).

"Tidak cuba memahami kehendak wanita di negara ini, Najib sebaliknya membandingkan kebebasan hak wanita di Malaysia dengan sebuah kelab elit di Amerika Syarikat yang terhad untuk kaum hawa," katanya.

Elizabeth berkata demikian sebagai respon kepada kenyataan Najib yang menolak penubuhan pergerakan menuntut hak wanita kerana dakwanya kesaksamaan itu telah diberikan sejak awal lagi.

Najib dalam ucapannya ketika sambutan Hari Wanita Kebangsaan ke-50 hari ini turut berkata, Malaysia lebih ke hadapan berbanding negara membangun lain dengan memberi contoh kepada keahlian kelab di Amerika Syarikat.

Tambah Elizabeth, pengurangan peruntukan kepada Kementerian Pembangunan Wanita dan Masyarakat melalui pengumuman Bajet 2013 baru-baru ini juga membuktikan Najib tidak prihatin terhadap golongan itu.

Berbeza dengan Pakatan Rakyat (PR), Elizabeth berkata sejumlah RM4.5 bilion diperuntukkan melalui bajet alternatif sekiranya PR berjaya menawan Putrajaya kelak.

"Pada tahun 2010, Kerajaan memperuntukkan sejumlah RM2.4 bilion dalam peruntukan bajet yang kemudiannya dikurangkan kepada RM2 bilion, sebelum diturunkan lagi kepada RM1.9 bilion pada 2012.

Bagi Bajet 2013, hanya RM1.8 bilion diperuntukkan untuk pembangunan wanita. Ini jelas membuktikan bahawa Perdana Menteri tidak peka terhadap soal wanita. Sebab itu beliau perlu melepaskan jawatannya," katanya lagi.

Sumber: Selangorku

PATI Yang Guna Mykad Palsu Adalah Pemilih Sah SPR

Posted: 02 Oct 2012 07:30 PM PDT

KUALA LUMPUR, 3 OKT: Dua pendatang asing tanpa izin yang dijatuhkan hukuman oleh mahkamah kerana menggunakan MyKad palsu sebelum ini, didapati diberikan hak mengundi.

Seorang daripada mereka, warga Filipina Salleh Bin Samsul didapati memegang Mykad palsu bernombor 670110-12-5035.

Beliau dijatuhkan hukuman penjara setahun oleh Majistret Cindy McJuce Balitus dalam perbicaraan di Kota Kinabalu pada 20 Sept 2010.

Demikian menurut MP Kuantan, Fuziah Salleh dalam satu sidang media yang diadakan di lobi Parlimen hari ini.

Bagaimanapun, semakan TVSelangor pada daftar pemilih di laman web Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini mendapati Salleh merupakan pengundi sah di DUN Kempas dalam Parlimen Pasir Gudang, Johor.

Fuziah berkata dalam satu kes berasingan, seorang lagi warga Filipina, Hassanuddin Bin Manna juga didapati bersalah atas tuduhan membeli MyKad palsu dengan harga RM 1,000.

"Hassanuddin mengaku beli MyKad dengan harga RM 1,000 dan dia juga dijatuhkan hukuman penjara setahun," kata Fuziah.

Dalam perbicaraan tersebut, Hasanuddin mengaku beliau memperolehi MyKad palsu bernombor 741029-12-5463 dari seorang rakannya.

Menurut satu salinan daftar pemilih, Hassanuddin juga merupakan seorang pengundi sah di DUN Karambunai di kawasan Parlimen Sepanggar, Sabah.

Kedua-dua perbicaraan tersebut turut dilaporkan dalam beberapa laporan akhbar tempatan di Sabah termasuk Harian Ekspress dan Daily Exspress.

Selain akhbar tempatan, Fuziah memberitahu, ianya turut dilaporkan dalam laman web Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sendiri.

"Ini membahayakan keselamatan negara, kerakyatan negara boleh dibeli dengan harga RM1,000 sahaja dan diberi hak menentukan kerajaan.

"Kalau saya sendiri dapat kesan dua kes, sudah tentu ada banyak lagi pendatang asing lain yang memiliki MyKad dan boleh mengundi dalam pilihan raya.

"Saya cuba tanya di Dewan Rakyat, tetapi tidak dibenarkan oleh Yang Dipertua," kata Fuziah.

Sumber: Selangorku

MB : Tiada Masalah SPRM Siasat Pembelian Kompaktor

Posted: 02 Oct 2012 02:15 AM PDT

SHAH ALAM 2 OKT : Kerajaan Selangor menyambut dengan terbuka tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat pembelian kompaktor sampah oleh Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB).

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata sikap terbuka ini merupakan sebahagian daripada amalan pentadbiran korporat Kerajaan Negeri.

"Kita terima kenyataan bahawa dalam usaha memastikan negara dan negeri bebas daripada sebarang penyelewengan, kita perlu diaudit dan dinilai.

"Saya sendiri perlu diperiksa dari segi saya bayar cukai atau tidak, kereta apa saya pakai kerana saya adalah harta awam sebagai seorang Menteri Besar," jelas beliau selepas Majlis Perasmian Kolokium Penyelidikan Unisel 2012 di sini pagi tadi.

Kerajaan Negeri sebelum ini membeli 50 kompaktor sampah melalui KDEB dengan harga mencecah RM 14.5 juta.

Namun ada pihak yang mempertikaikan pembelian tersebut dengan mendakwa kompaktor tersebut berharga kurang RM 240,000 sebuah.

"Kita sememangnya bersedia sebab itu kita menyimpan dua fail dengan rekod yang sama, satu untuk simpanan SPRM dan satu lagi untuk kita bagi memudahkan kerja," tambah Abdul Khalid sinis.

Mengulas permintaan 350 penduduk miskin yang memohon agar Kerajaan Negeri mengarahkan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) melupuskan hutang rumah mereka, beliau berkata Kerajaan Negeri akan meneliti perkara tersebut.

"Bagaimanapun, kita tidak boleh berbuat begitu (melupuskan hutang), jika tidak semua orang akan mengaku fakir dan miskin.

"PKNS juga tidak melangsaikan atau menghapuskan hutang Talam (Corporation) sebagaimana diminta mereka, itu tidak benar," jelas beliau.

Sehubungan itu, beliau menyeru agar masyarakat tidak dijadikan alat untuk menjayakan propaganda pihak-pihak tertentu.

"Saya harap masyarakat tidak dimainkan dan jika benar mereka memerlukan, kita akan tolong," ujarnya ringkas.

Sumber: Selangorku

Duduk Di Rumah Tetapi Bil Air Umpama Perniagaan

Posted: 02 Oct 2012 01:30 AM PDT

AMPANG 01 OKT : Seramai 26 penduduk pangsapuri di Pandan Jaya membantah tindakan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) yang didakwa bertindak menukar status meter air mereka daripada "kediaman" kepada "perniagaan".

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan, Iskandar Samad berkata mengikut laporan penduduk, perkara itu berlaku sejak tahun lalu. Kes terbaru berlaku dua bulan kebelakangan ini.

Katanya, penukaran itu menyebabkan penduduk terpaksa membayar bil air empat kali ganda berbanding sebelum ini.

Mereka juga tidak mendapat air percuma 20 meter padu yang diberikan oleh Kerajaan Selangor.

Iskandar berkata penduduk turut mempertikaikan mengapa Syabas bertindak demikian sedangkan mereka sudah menetap di kawasan itu sejak 20 tahun.

"Jika sebelum ini mereka membayar minimum RM0.57 sahaja, kini dinaikkan kepada minimum RM2.07. Jumlah itu menjadikan bil mereka dicaj sehingga RM80 hingga lebih RM100 sebulan.

"Setakat ini, kita baru menerima laporan 26 penduduk ini, namun kita percaya perkara sedemikian mungkin berlaku dibeberapa kawasan lain di sekitar negeri," katanya dalam sidang media di Pandan Jaya, hari ini.

Jelasnya, dalam perbincangan dengan pihak Syabas baru-baru ini, Syabas meminta penduduk yang mahu menukar kembali ke meter asal untuk memohon pengesahan dari pihak Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ).

"Mereka turut memberikan alasan yang saya tidak terima. Dakwa mereka (Syabas) menukar meter itu berdasarkan status tanah, bagaimanapun terdapat juga sebaliknya," katanya.

Sehubungan itu, pihaknya meminta kerjasama daripada penduduk supaya membuat aduan kepada Adun atau Ahli Majlis di kawasan masing-masing supaya memudahkan urusan menghantar senarai nama kepada MPAJ.

Katanya, pihaknya turut mendesak Syabas supaya membayar rebet kepada penduduk selepas meter itu ditukarkan kepada asal.

"Ini kerana ada yang terlibat sudah hampir setahun, ia merugikan penduduk. Jika Syabas tidak boleh mengembalikan rebet, kita meminta Syabas memotong bayaran pada bil mereka yang akan datang ini.

"Perkara ini melibatkan ribuan penduduk dan melibatkan banyak kediaman daripada perniagaan. Saya harap kerjasama daripada penduduk supaya mereka dikenakan caj yang betul (kediaman) bukannya perniagaan.

"Perkara ini seolah-olah ada sesuatu yang tidak kena, kita tidak mahu pihak Syabas berterusan mempolitikkan isu air ini," katanya.

Sumber: Selangorku

Wan Azizah: Belanjawan PR Untuk Wanita 10 Kali Lebih Banyak Dari BN

Posted: 01 Oct 2012 01:45 PM PDT

PETALING JAYA, 2 OKT : Belanjawan 2013 Pakatan Rakyat (PR) untuk membela dan memartabatkan Wanita berbeza sepuluh kali berbanding belanjawan yang di bentangkan oleh kerajaan Umno-BN.

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail dalam sidang media di sini hari ini berkata, peruntukan RM 4.5 bilion menerusi Agenda Wanita Malaysia (AWM) berbanding RM450 Juta oleh BN membuktikan ketidakperihatinan kerajaan terhadap sumbangan kaum wanita di negara ini.

Menurutnya, dari segi perbandingaan peratusan hanya 0.2 peratus daripada belanjawan Umno-BN diperuntukan kepada wanita.

Belanjawan 2013 dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak selaku Menteri Kewangan dengan jumlah RM251.6 bilion biarpun tinggi tetapi mengalami pengurangan enam peratus atau RM115 juta untuk Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Penurunan bersifat konsisten bermula 2010 sebanyak RM2.4 bilion, 2011 (RM2 bilion), 2012 (RM1.9 bilion) serta 2013 (RM1.8 bilion).

Beliau Wan Azizah, AWM dirangka PR jelas membela nasib dan masa depan wanita khususnya suri rumah yang walaupun tidak bekerja tetapi memperuntukan masa mereka membela dan mendidik anak-anak ke arah masa depan lebih baik.

Katanya, Caruman Wanita Nasional dan Elaun Penjagaan Anak menerusi AWM adalah perbandingan nyata di mana PR begitu menitikberatkan pembelaaan terhadap golongan wanita.

"Caruman Wanita Nasional adalah satu skim keselamatan sosial bagi wanita suri rumah yang mana sekiranya suami meninggal dunia, menjadi kurang upaya atau menceraikan isteri, suri rumah akan mempunyai simpanan wang untuk menangani sebarang kemungkinan yang boleh terjadi.

"Kerajaan PR bercadang memberikan caruman sebanyak RM600 setahun kepasa setiap suri rumah dan akan menggalakkan suami menyumbang sejumlah wang sebanyak RM120 ke RM1,200 setahun kepadaa caruman itu. Sasaran skim ini bagi memastikan seorang suri rumah mempunyai sekurang-kurangnya simpanan RM30,000 ketika berusia 50 tahun," katanya.

Dr Wan Azizah berkata, skim ini dijangkakan akan memberi faedah kepada lima juta suri rumah dan melibatkan peruntukan RM3 bilion setahun.

Menurutnya, skim Elaun Penjagaan Anak pula melibatkan perbelanjaan kira-kira RM940 juta bagi membantu wanita miskin yang bekerja di mana pendapatan isi rumah kurang dari RM1,000 sebulan.

"Bagi setiap kanak-kanak di bawah 12 tahun, kita akan menyediakan dana jagaan kanak-kanak sokongan sebanyak RM1,000 sebulan iaitu berhasrat membantu ibu yang bekerja bagi membayar yuran pengasuh ketika ibu bekerja.

"Kini terdapat lebih kurang 470,000 isu rumah miskin yang layak bagi skim ini pada kadar purata dua orang kanak-kanak di bawah 12 tahun," ujarnya.

Beliau menambah, kedua-dua projek memberdayakan wanita akan menelan belanja RM3.94 bilion setahun di mana pada keseluruhan PR berhasrat untuk membelanjakan sehingga RM4.5 bilion dalam tempoh setahun untuk semua program melibatkan wanita.

Jelas beliau tujuh teras komprehensif di garis untuk meningkatkan dan memberdayakan wanita, dasar pendidikan lebih baik, kelangsungan kesihatan dan kualiti hidup, penglibatan dan peluang ekonomi, kesejahteraan sosial, pendemokrasian politik, penguatkuasaan undang-undang daripada diskriminasi serta memupuk agenda wanita muda.

Turut hadir, Exco Kerajaan Selangor, Rodziah Ismail serta Pengerusi Biro Pelaburan dan Perdagangan PKR, Wong Chen.

Sumber: Selangorku

Kurang 30 Peratus Rakyat Miskin Terima Bantuan Kerajaan

Posted: 01 Oct 2012 02:00 AM PDT

KUALA LUMPUR, 1 OKT : Hanya 27 peratus dari golongan 10 peratus termiskin negara menerima  bantuan Kerajaan, walaupun Umno-BN mendakwa kononnya pelbagai program kebajikan telah diadakan untuk rakyat.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata peratusan itu diperolehi dari Kajiselidik Isirumah yang dibuat pada tahun 2009 dan dilaporkan di dalam Malaysia Economic Monitor April 2012.

Beliau berkata, hakikat bahawa hanya 27 peratus dari golongan yang wajar dibantu dan termiskin mendapat manfaat dari program kerajaan mencerminkan ketirisan yang berterusan.

"Hubungan rapat di antara kroni, golongan mahakaya dan berkepentingan dengan kerajaan menyebabkan hanya mereka diberi peluang untuk memainkan peranan besar," katanya semasa sesi perbahasan Bajet 2013 di Dewan Rakyat, hari ini.

"Pembolotan ekonomi seperti ini memberi impak buruk kepada percambahan usahawan baru yang tawar hati dan tidak mungkin dapat bersaing dengan syarikat-syarikat besar yang mempunyai talian terus kepada pimpinan tertinggi negara."

Katanya, kewujudan konsesi dan perjanjian berat sebelah telah menindas rakyat dan menyebabkan mereka terpaksa menanggung kos berganda.

Jelasnya, ketirisan yang terus berlaku menyebabkan bantuan atau insentif yang sepatutnya sampai kepada golongan atau kumpulan sasaran ini dicuri di tengah jalan.

"Mulanya, rakyat terpaksa menanggung kos sara hidup yang melambung kerana konsesi-konsesi ini berbentuk monopoli dan mengherot harga sebenar di dalam pasaran.

"Kemudian, rakyat juga terpaksa menanggung kos yang dibayar kerajaan yang memberi pelbagai bantuan kepada konsesi yang dianugerahkan kepada kroni dan golongan mahakaya ini, termasuklah pampasan, subsidi korporat dan lain-lain," katanya lagi.

Sumber: Selangorku

Sikap Kedekut Dan Cermat Telah Berjaya Di Selangor

Posted: 01 Oct 2012 01:30 AM PDT

KLANG 01 OKT : Sikap "tidak memilih bulu" Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah meningkatkan rizab simpanan negeri dan mengutip kembali hutang syarikat Talam kepada Kerajaan Selangor yang bernilai RM392 juta.

Dalam memuji kepimpinan Abdul Khalid, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata sikapnya yang cermat dan tegas telah meningkatkan prestasi kewangan Kerajaan Negeri.

"Tan Sri ini kedekut dan cermat kena pada tempatnya. Tengoklah beliau berani memanggil semua tauke-tauke besar untuk meminta balik bayaran premium tanah yang dibagi percuma semasa pentadbiran Umno-BN sebelum ini.

"Kalau pemimpin Umno-BN mesti masuk kocek dulu, tapi beliau tidak," katanya dihadapan kira-kira 1,000 penonton program Jelajah Merdeka Rakyat, di Bandar Putera, di sini, semalam.

Bulan lepas, syarikat audit KPMG Transaction & Restructuring Sdn Bhd (KPMG) berkata usaha mengutip hutang Talam berjumlah RM 392 bilion kepada kerajaan negeri adalah satu keputusan komersial yang munasabah dan bijak.

Anwar juga berkata kes saman penduduk terhadap kerajaan negeri kerana tidak mendapat air percuma merupakan contoh Umno-BN memperbesarkan isu.

"Umno-BN ini cepat riuh, orang bagi air percuma nak sibuk apa, yang tidak dapat tidak ikut syarat," katanya.

Hadir sama program tersebut, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ; Exco Kerajaan Negeri, Dr Xavier Jayakumar, Ronnie Liu, Elizabeth Wong ; Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Mariah Mahmud, Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafei.

Turut hadir, Timbalan Speaker Dun, Haniza Mohamed Talha ; Ketua AMK negeri, Azmizam Zaman Huri ; Adun Meru, Dr Rani Othman ; Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian.

Sumber: Selangorku

Nuffnang