Khamis, 20 Oktober 2011

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


DYMM Sultan Selangor tinjau Perpustakaan TUN UDA SHAH ALAM

Posted: 20 Oct 2011 08:26 AM PDT


19.10.11
SHAH ALAM

Pada hari yang bertuah ini, DYMM Sultan Selangor telah berkenan mencemar duli melawat sendiri bangunan Perpustakaan PPAS(Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor) di Seksyen 13 Shah Alam.

   Lawatan kerja ringkas tetapi menyeluruh DYMM Sultan Selangor menggambarkan keprihatinan baginda kepada pusat ilmu di Selangor.Minat mendalamnya kepada bahan-bahan ilmu dan perpustakaan jelas ternyata dengan minatnya sendiri untuk melihat rakyatnya mendapat manfaat daripada segala khazanah ilmu yang boleh dimuatkan dalam pusat sumber ilmu ini.

  Turut hadir EXCO Pendidikan,Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Selangor merangkap Pengerusi Lembaga Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor,YB Dr Hjh Halimah Ali, Pengarah PPAS Hjh Mastura, Setiausaha Kerajaan, Pengarah JKR, Dato' Bandar MBSA,Pengerusi Kumpulan Perangsang, Arkitek dan pegawai-pegawai kerajaan yang lain serta ahli lembaga Pengarah.
  Baginda juga berkenan untuk merasmikannya pada 10.11.12 insyaallah sebagai salah satu event penting dalam rangkaian aktiviti sempena HARI KEPUTERAAN Baginda yang disambut pada 11.12.11.
Menjunjung kasih Tuanku!

DR ASRI dan sejarah 'MURTAD' di OXFORD

Posted: 20 Oct 2011 05:21 AM PDT

Murtad dan Bandar Oxford — Dr Mohd Asri Zainul Abidin

October 20, 2011
Lukisan menunjuk pembakaran Tomas Cranmer, Nicholas Ridley dan Hugh Latimer.
20 OKT — Saya menganggap Bandar Oxford ini jauh lebih indah dari kebanyakan bandar lain di UK dan Eropah, termasuk London. Bahkan tiada bandar yang seumpamanya di dunia muslim kita. Ia sebuah bandar ilmu. Kebanyakan mereka yang sibuk berjalan pantas di jalan-jalan Oxford ini ialah pelajar, pengajar dan pengkaji. Lebih empat puluh kolej ilmu bersejarah lagi berprestij di bandar ini. Penuh sejarah, penuh sumbangan melahirkan tokoh-tokoh besar. Bandar ini penuh dengan aktiviti ilmu di sana-sini setiap hari; seminar, diskusi, forum dan pelbagai. Dalam pelbagai perkara dan bidang, yang mungkin sebahagiannya terlarang dalam negara kita disebabkan unsur ke'jais'an kita. Amat rugi jika ada sesiapa yang datang ke sini tetapi tidak mengambil peduli tentang aktiviti ilmu yang pesat.
Dari bangunan-bangunan bersejarah yang memenuhi bandar ini, kita dapat tahu bahawa di sini asalnya tempat pengajian Kristian. Sejak kurun ke-12, Oxford berkembang menjadi bandar ilmu. Ini terutama selepas tahun 1167 apabila Henry II melarang pelajar Inggeris melawat university di Paris. Pada kurun ke-13 bandar ini mula pesat dengan para penuntut ilmu. Antara tahun 1249 dan 1280 diasaskan universiti kolej yang tertua di sini; Merton dan Balliol. Ertinya bandar ini telah berkembang menjadi bandar ilmu sejak 800 tahun yang lalu.
Dalam tempoh yang panjang itu, Oxford melalui pelbagai sejarah. Agama Kristian yang menjadi teras pegangan dan pembinaan pusat pengajian di sini telah terbabit dalam pelbagai konfliks politik dan agama. Permusuhan dan pembunuhan berlaku dengan dahsyat sepanjang tersebut. Sehingga amalan kristianiti pun luntur di sini.
Dibakar Hidup-Hidup
Saya tinggal bersendirian di Broad Street. Di hadapan kediaman saya, di atas jalan ada tanda yang dibuat mengenang 'shuhada' Oxford atau Oxford Martyrs yang dibakar hidup-hidup. Tomas Cranmer, Nicholas Ridley dan Hugh Latimer. Mereka semua merupakan tiga orang paderi dan ilmuwan Kristian yang hebat pada kurun yang ke-16. Mereka telah mengkritik ajaran-ajaran Kristian yang dibawa oleh gereja Katholik yang dianggap tiada asas dalil yang sah dalam Bible. Terpengaruh dengan Martin Luther pengasas Protestan, mereka juga telah menulis pelbagai buku mengkritik amalan dan penghayatan agama yang diamalkan oleh pihak gereja Katholik. Seperti Luther, mereka berusaha agar agama Kristian tiada menjadi agama eksklusif untuk para paderi sahaja. Mereka menulis dan membahaskan pelbagai isu dalam ajaran Katholik yang mereka anggap tidak berasas.
Walaupun mereka berkelulusan tinggi dari pusat-pusat pengajian theology, diangkat memegang pelbagai kedudukan tinggi dalam ranking gereja seperti archbishop dan bishop, namun atas sikap anti-pembaharuan dan enggan mendengar pandangan lain yang berbeza, pihak mahkamah agama Katholik telah menghukum mereka sebagai heresy (murtad) dan derhaka (treason) kepada Queen. Mereka dibakar hidup-hidup di khalayak ramai di Oxford pada tahun 1555 dan 1556.
Sebenarnya, dalam sejarah gereja Katholik, begitu ramai yang dibakar oleh pihak gereja atas tuduhan murtad dan derhaka. Pihak gereja akan menggunakan nama Tuhan dan istana atas tuduhan murtad dan derhaka untuk menghukum para penentang mereka. Pihak Katholik juga ada privy council atau badan rahsia yang boleh menjadi kata putus. Pihak istana dalam usaha menjaga kepentingan dan kuasa mereka, maka akur atas segala tuduhan dan keputusan yang dibuat oleh pihak gereja terhadap musuh-musuh mereka. Golongan pembaharuan dalam Kristian terpaksa melalui pengorbanan yang terlalu hebat. Hukuman yang selalu mereka pakai kepada orang murtad ialah dibakar hidup-hidup cara pembakaran yang menyakitkan dan kejam.
Benarkah Murtad?
Persoalannya, benarkah murtad, ataupun murtad itu hanya menurut ukuran mereka yang jumud dan mempunyai kepentingan sendiri?! Semua tokoh-tokoh yang dibakar hidup-hidup itu tetap memanggil Tuhan sehingga ke akhir hayat. Cumanya, mereka enggan mengakui beberapa kepercayaan dan amalan Katholik yang mereka anggap tidak bersumberkan Bible. Pihak penentang pembaharuan sering menggunakan nama Jesus dan istana. Padahal mereka bukan mempertahankan istana atau Jesus, mereka mempertahankan kedudukan istimewa mereka sebagai golongan agama. Mereka menentang usaha pembaharuan menterjemahkan Bible yang berbahasa Latin ke dalam bahasa Inggeris. Mereka bimbang orang lain dapat menilai dan menembusi maklumat agama yang akhir menyebabkan mereka dipersoalkan.
Dikenang
Hari ini Oxford terus wujud. Namun, mereka yang dibakar dan dituduh murtad itu dikenang sebagai wira dan syahid oleh generasi kemudian. Demikianlah penilaian terhadap fakta sejarah selalu berubah dengan berubahnya cara fikir manusia. Wira boleh menjadi derhaka, derhaka pula boleh juga menjadi wira. Seseorang yang dihukum pada suatu masa, mungkin dihargai pada masa yang lain. Kemungkinan juga seseorang yang dihargai kini, akan dihukum pada masa yang akan datang. Sebab itu setiap kita hendaklah berpegang kepada asas-asas kebenaran yang disepakati oleh ad-din dan manusia sejagat. Bukan berpegang kepada sesuatu yang bersifat politik dan isu semata.
Penulis di tempat bekas tokoh-tokoh pembaharuan Kristian dibakar hidup-hidup.
Walaupun begitu dahsyat dan kejam pihak gereja Katholik berusaha mengekang pembaharuan, namun hari ini segala yang mereka takuti telah pun menjelma dalam rupa yang lebih 'ganas'. Mereka cuba menentang kritikan terhadap amalan mereka, hari ini di Barat, bukan sekadar amalan mereka, bahkan Tuhan pun dinafikan kewujudannya. Pada era 1880, ahli falsafah Jerman Friedrich Nietzche telah mengistiharkan bahawa 'God was dead' (Tuhan telah mati). Walaupun 120 tahun kemudian agama terus hidup di dunia ini dan Tuhan terus dipuja, namun golongan atheist dan agnostic turut berkembang. Usaha menolak kewujudan Tuhan terus berjalan dan mendapat sambutan yang besar di seluruh dunia. Richard Dawkins umpamanya, pada 2007 menerbitkan buku God Delusion  atau penipuan Tuhan, buku yang menggambarkan bahawa tiada siapa yang boleh memberikan gambaran lengkap tentang agama yang sebenar. Tulisannya ini menggalakkan golongan anti-agama dan bukunya mendapat sambutan yang hebat. Di Oxford yang dipenuhi dengan gereja dan segala kesan sejarah perkembangan Kristian, turut menjualnya. Tuduh Murtad
Menjadi masalah besar apabila nama Tuhan sering digunakan untuk kepentingan kuasa dan diri sendiri. Orang lain dihukum atas nama Tuhan, padahal Tuhan kesalahan itu tidak membabitkan ajaran Tuhan. Akhirnya, Tuhan disalah ertikan dan agama dibenci. Di Oxford, walaupun bangunan dan bayangan gereja mengelilinginya, amalan kehidupan agama sudah tipis. Pengajian dijalankan tanpa berkait lagi dengan nama Tuhan melainkan sedikit. Ataupun, Tuhan itu difahami dalam pelbagai versi yang tersendiri.
Menuduh orang murtad sebenarnya memerlukan penelitian dan bukti yang kukuh tanpa kepentingan dan fanatik. Menghalang orang lain memberikan pandangan dan pendapat atas nama Tuhan adalah perbuatan yang menjauhkan manusia dari agama. Itu bukan usaha menguatkan agama.
Islam adalah agama dialog dan hujah. Ia bukan agama perhimpunan untuk membantah orang lain bersuara. Itu perbuatan gereja yang telah menghasilkan natijah yang buruk dan melahirkan sikap anti-agama. Menjerit di jalanan kerana kononnya ada orang murtad adalah tindakan yang tidak bijak. Padahal Allah telah memberikan panduan agar Islam ditegakkan atas hujah dan dialog. Firman Allah (maksudnya): "Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmah dan mauizah hasanah (nasihat yang baik), dan berbahaslah dengan mereka dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dia lah jua yang lebih mengetahui siapa yang sesat dari jalanNya, dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk (Surah al-Nahl: 125).
Menuduh orang lain murtad juga secara semberono hanya mengulangi apa yang dilakukan oleh gereja Katholik. Natijahnya, lenyap kekuatan istana yang dipergunakan dan lenyap juga keyakinan manusia kepada agama itu sendiri. Apakah kita ingin mengulanginya?
* Professor Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin adalah Visiting Research Scholar 2011-2012 di Oxford Centre for Islamic Studies, England.

TOKOH AKADEMIK JADI MANGSA: KES AZIZ BARI APA HAL?

Posted: 20 Oct 2011 04:12 AM PDT

Dr Asri: Gantung Aziz tindakan mengampu
Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainal Abidin mengkritik keras tindakan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) menggantung tugas pakar perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari dengan menyifatkannya sebagai "tindakan mengampu".

NONE"Tindakan kepada Prof Aziz Bari merupakan sesuatu yang amat memalukan dunia akademik kita.

"Tindakan ini tiada asas ilmu sama sekali sebab dalam dunia ilmu setiap orang berhak berbicara atas asas fakta dan ijtihad.

"Tindakan ini adalah tindakan mengampu," kata fellow pelawat di Universiti Oxford itu.

Dalam kenyataannya hari ini, Dr Asri (kanan) menyifatkannya sebagai "tindakan yang paling tidak bertamadun dalam dunia akademik".

Beliau bahkan sinis terhadap apa yang dirujuknya sebagai "kepimpinan baru di UIA" yang tidak melambang ketokohan akademik, tetapi lebih kepada nilai-nilai politik.

"Kepimpinan UIA sekarang tidak di bawah orang yang terbilang dari segi pemikiran dan dunia ilmu sebaliknya orang yang berpotensi melakukan tindakan yang melambangkan kejumudan fikiran yang bertentangan dengan norma dunia akademik," katanya.

Kesilapan besar
Katanya, setahu beliau rektor UIA sekarang merupakan ahli Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), justeru beliau bimbang berlaku konflik kepentingan dalam tindakan mengambil tindakan terhadap Aziz.

azlan"Sebagai lepasan UIA, saya rasa telah berlaku kesilapan besar dalam pengurusan akademik di UIA hari ini.

"UIA yang patut bertaraf pusat pendidikan dunia, telah bertukar menjadi pejabat agama yang penuh kesempitan fikiran," katanya.

Tindakan terhadap Aziz, termasuk disiasat polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) berpunca daripada komennya terhadap Sultan Selangor berhubung isu pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) - bawah MAIS - terhadap sebuah gereja di Petaling Jaya.

Dr Asri mengibaratkan tindakan UIA itu seperti "mencampak diri ke zaman kegelapan Katholik yang membakar tokoh-tokoh akademik protestan atas tuduhan derhaka kepada istana dan heresy (menyeleweng) kepada agama".

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Ipoh High Court throws out Indira Gandhi's application to transfer case to Federal court

Posted: 20 Oct 2011 09:25 PM PDT

Anya Corke: I don’t know Guan Eng’s son

Posted: 20 Oct 2011 07:11 PM PDT

Malaysia Losses From Racial Law Exposed

Posted: 20 Oct 2011 01:54 AM PDT

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


HUDUD SIAPA?

Posted: 20 Oct 2011 02:58 AM PDT

(Walaupun Karpal sanggup mati demi menentang hudud, ada Muslim yang sanggup mati untuk Karpal. Namun teman menyeru dan berdoa semoga Karpal akan menerima dan memeluk Islam satu hari nanti insyallah)

Salam 2 all.

Meliwat isteri tidak termasuk sebagai kesalahan hudud didalam Enakmen Hudud & Qisas 2002 yang digubal oleh Kerajaan PAS.

Itu yang teman kemukakan semasa berbahas didalam Dewan Rakyat sebentar tadi. Kenyataan itu menyebabkan ada kalangan Ahli Parlimen pembangkang menjadi histerikal, menjerit racau memaki hamun saperti orang kehilangan aqal.

Teringat teman peristiwa dimana pimpinan kafir Quraisy mengarahkan anak buah masing-masing supaya membuat bising ketika Rasulullah saw membaca Al Quran! Teringat teman kisah Nabi saw dibaling batu oleh kafir Taif sehingga cedera berdarah hanya kerana membawa risalah kebenaran! Kebenaran itu memang pahit untuk ditelan, terutama oleh kaum kafir, musyrik dan munafik. Berdoalah supaya kita semua tidak termasuk golongan menentang kebenaran ini!

Yang teman pelik, dema nak marah pasal apa yop? Sedangkan itulah kenyataannya, itulah hakikatnya, itulah faktanya.

Didalam Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud & Qisas) Terengganu 2002, iaitu Enakmen No. 4 Tahun 2002 bertarikh 02.09.2002, tercatat jelas di Seksyen 14:

"Liwat ialah suatu kesalahan yang merupakan persetubuhan diantara seorang lelaki dengan seorang lelaki yang lain atau diantara seorang lelaki dengan seorang perempuan selain daripada isterinya yang dilakukan diluar tabii iaitu melalui dubur".

Sudah terang bersuluh pula. Cukup jelas daripada peruntukkan ini bahawa "bermain" melalui dubur isteri sendiri TIDAK termasuk sebagai kesalahan HUDUD didalam Enakmen Hudud & Qisas PAS!! Persoalannya ialah, mengapa bermain "dubur" isteri tidak termasuk kesalahan hudud PAS?

Sedangkan liwat melalui dubur ini adalah satu kesalahan hudud, samada dubur lelaki, dubur perempuan, termasuk dubur pondan, mahupun dubur isteri (samada dubur isteri sendiri, dubur isteri kawan, mahupun dubur isteri orang lain), dubur pemandu, dubur pembantu, dubur pekerja, dubur pembancuh kopi, malah dubur sesiapa pun. Asal main melalui "dubur", ianya adalah satu kesalahan hudud! Kenapa PAS membezakan bermain dubur isteri sebagai bukan satu kesalahan hudud?

Jadi kat mana yang salah kenyataan teman tu yop? Itu adalah peruntukkan enakmen undang-undang hudud yang dibuat oleh PAS sendiri. Bukan teman reka atau rekayarsa. Malahan peruntukkan yang sama terkandung didalam deraf cadangan rang undang-undang Jenayah (Hudud & Qisas) yang dibawa oleh Kerajaan PAS semasa menjadi Kerajaan di Terengganu. Walaupun menerima bantahan yang hebat ketika bahas, rang undang-undang itu diluluskan juga oleh Kerajaan PAS.

Apa tujuan teman dedahkan perkara ini? Kerana teman sedang membawa bahas usul supaya janganlah ada pihak yang mempermainkan hukum ALLAH, menulis hukum sendiri dan memanggilnya hukum ALLAH! Persoalannya adakah benar enakmen PAS itu adalah hukum daripada ALLAH, undang-undang Islam yang sebenarnya?

Teman berikan contoh Seksyen 1 didalam Enakmen tersebut yang memperuntukkan bahawa "mukallaf itu maknanya seseorang yang sudah mencapai umur 18 tahun dan sempurna aqalnya". Bukankah ini bercanggah dengan syara' secara sarih. Sedangkan dalam hukum Islam mukallaf itu ialah mereka yang sudah mencapai umur aqil baligh, iaitu datang haid bagi perempuan atau datang mimpi bagi lelaki, atau dalam ketiadaannya, sudah mencapai umur 15 tahun hijriah. Itulah makna muqallaf disisi Islam. Tapi PAS menjadikan umur mukallaf sebagai 18 tahun.

Selain daripada dua yang teman sebut disini, ada beberapa contoh lain didalam enakmen hudud & qisas PAS ini yang menunjukkan apa yang dikatakan "hudud" oleh PAS itu bukan hudud disisi syara', tetapi undang-undang yang diperbuat oleh "tangan PAS" tetapi dilabel sebagai "Hudud". Dan teman dedahkan ini kerana teman ingin memperingatkan diri teman dan mike semua mengenai ayat ALLAH didalam Surah Al Baqarah: 79, dimana ALLAH berfirman,

"kecelakaan besar bagi orang-orang yang menulis Kitab Taurat dengan tangan mereka (lalu mengubah kalam ALLAH dengan rekaan-rekaan mereka), kemudian mereka berkata, "ini ialah dari sisi ALLAH", supaya mereka dengan perbuatan itu dapat membeli keuntungan dunia yang sedikit. Maka kecelakaan besar bagi mereka disebabkan apa yang ditulis oleh tangan mereka dan kecelakaan besar mereka daripada apa yang mereka usahakan itu".

Mafhumnya jangan mereka dan mencipta undang-undang (dan lain-lain) dan melabelnya sebagai daripada ALLAH. Kerana ALLAH mela'nat kaum saperti ini dengan kecelakaan yang besar.

Perlu teman tegaskan bahawa teman tidak pernah menolak perlaksanaan hudud, qisas & ta'zir. Malah teman satu-satunya Ahli Parlimen yang mengemukakan usul didalam Dewan Rakyat supaya Undang-Undang Hudud, Qisas & Ta'zir digubal dan dilaksanakan (lihat Usul-Usul Parlimen didalam sidang yang sedang berjalan sekarang. Juga lihat entri didalam blog ini bertajuk "Usul-Usul Parlimen"). Dan tidak ada lain Ahli Parlimen (termasuk daripada PAS) yang mengemukakan usul saperti itu.

Tetapi yang teman tolak ialah undang-undang yang direka dan dicipta oleh manusia, kemudian dilabel kononnya datang daripada ALLAH. Ini yang teman tolak!

Persoalan selanjutnya ialah, adakah undang-undang Hudud, Qisas & Ta'zir boleh digubal didalam negara ini? Jawapannya boleh! Tanpa perlu Perlembagaan dipinda pun. Apa yang perlu dibuat hanyalah meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidangkuasa Jenayah) 1965. Dan teman juga telah memasukkan satu usul khas didalam Dewan supaya ini dilakukan.

Tetapi untuk melakukan pindaan ini, UMNO tidak boleh buat sendirian, kerana Ahli Parlimen UMNO hanya 79 orang. PAS juga tidak boleh buat sendirian, kerana Ahli Parlimen PAS hanya 24 orang. Konsensus Bebas juga tidak boleh buat sendirian, kerana kami hanya 4 orang Islam. PKR juga tidak boleh buat sendirian kerana MP Islamnya hanya 17 orang! Tetapi dengan gabungan kesemua Ahli Parlimen bangsa Melayu beragama Islam seramai 124 orang, insyallah ianya boleh dilaksanakan, kerana majoriti yang diperlukan hanyalah 112 orang Ahli Parlimen bersetuju dengan pindaan tersebut.

Jadi apa yang perlu dilakukan? Kesemua Ahli Parlimen bangsa Melayu beragama Islam wajib duduk berbincang dan bermuzakarah demi untuk menggubal undang-undang ALLAH ini. Itulah yang paling penting. Sebab itu usaha mesti dilakukan supaya kesemua pihak yang berkepentingan duduk bersama berbincang satu meja.

Hentikanlah tuding menuding, tuduh menuduh, apatah lagi la'nat mela'nat, kafir mengkafir sesama sendiri. Lebih baik kita guna semua kekuatan dan kelebihan kita untuk bersatu padu demi melaksanakan tanggungjawab kita sebagai hamba ALLAH.

Seringkali teman sebut; kita ada Satu Tuhan, Satu Nabi, Satu Kitab, Satu Qiblat dan Satu Aqidah; mengapa kita tidak boleh menjadi Satu Ummah?

Untuk itu, peluang terbaik dan terdekat yang kita ada sekarang ialah marilah kita bersatu hati, jiwa dan raga diatas nama Satu Aqidah Islam untuk memperkasakan Himpunan Sejuta Umat anjuran NGO-NGO Islam pada hari Sabtu 24 Zul Qaedah 1432 bersamaan 22 Oktober 2011 di Stadium Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. Inilah peluang kita membuktikan kesatuan aqidah kita. Ketepikan sentimen politik, ketepikan sentimen kepartian, ketepikan sentimen assobiyah masing-masing.

Aku naik saksi tidak ada Tuhan melainkan ALLAH Yang Satu, dan Nabi Muhammad saw itu Pesuruh ALLAH. Aku ikhlas beragama kerana ALLAH, walaupun kafir, musyrik dan munafik tidak menyukainya.

ALLAH hu akbar! ALLAH hu akbar! ALLAH hu akbar!

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Khamis
22 ZulQaedah 1432
20 Oktober 2011

*Sekiranya pandangan yang teman kemukakan ini didapati secara jelas bercanggah berdasarkan nas Al Quran & Hadis maka hendaklah nas Al Quran & Hadis itu dterima-pakai dan hendaklah pandangan teman ini ditolak. Kepada ALLAH kita mohon keampunan dan hidayah. Ameen.

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Tuntutan Fardu Dan Kifayah Menggerakkan Ulama Mengkaji Ilmu Falak

Posted: 20 Oct 2011 05:37 PM PDT

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Jemputan Media : Program Deepavali Kerajaan Negeri Selangor 2011

Posted: 20 Oct 2011 07:24 AM PDT

Berikut adalah jadual program-program utama Kerajaan Negeri Selangor sempena sambutan Deepavali tahun 2011:

Full Public Accountability On The RM900 Million Award Of Women And Children’s Hospital To Najcom Sdn Bhd & UEM Group Berhad

Posted: 20 Oct 2011 03:21 AM PDT

PRESS RELEASE
20 OCTOBER 2011


FULL PUBLIC ACCOUNTABILITY ON THE RM900 MILLION AWARD OF WOMEN AND CHILDREN'S HOSPITAL TO NAJCOM SDN BHD & UEM GROUP BERHAD

I make reference to a report in www.theedgemalaysia.com on 19 October 2011 on an award for the construction of a new women and children's hospital to a little known company Najcom Sdn Bhd and its joint-venture partner UEM Group Berhad. The construction of the hospital (expected to cost in between RM700 million to RM900 million) has been included in the recently announced 2012 budget.

Najcom Sdn Bhd is a comparatively small Penang-based construction company owned by individuals closely connected to Barisan Nasional. Its biggest project to date is the construction of the Malaysian Institute of Pharmaceutical and Nutraceutical in USM for RM80 million, awarded in 2008. Apart from this, Najcom Sdn Bhd's projects are mostly small projects costing below RM10 million; hardly a suitable company by experience and size to carry out a national project costing nearly a RM1 billion.

UEM Group Berhad has been closely linked to Umno establishment all these years and was the beneficiary of the latter's largesse.

Therefore, it is of great concern that yet another expensive public project has been awarded to closely connected companies in secrecy under the guise of private finance initiatives.

There is no doubt that the government will be involved in the financing of the project in one way or another – either through government guarantees of the loans to be raised by this little known company or awards of government assets in kind as a consideration. Barisan Nasional has been employing this back door financing method in many public projects announced since Dato' Seri Najib Tun Razak took over in 2009, including the RM55 billion funding of the MRT and the redevelopment of government lands in Sungai Buloh and Sungai Besi by private entities.

It is only right that the public knows the full details of the award to Najcom Sdn Bhd and UEM Group Berhad. This includes financing methods proposed, comparison of values accrued to the government under different proposals by other bidders and the main consideration to mitigate Najcom Sdn Bhd' lack of experience and financial capabilities to carry out such a massive project.

The country cannot afford yet another failed public project in the future that saddles it with a massive debt especially when Barisan Nasional is about to breach the national debt ceiling imposed by Parliament.

This latest questionable award of a flagship project under the 2012 budget highlights Barisan Nasional's lack of political will to institute good governance and relegated the budget to become just a list of expensive projects open for massive abuse and corruption.

I call for full accountability on the part of government; if only to demonstrate that there is still a shred of decency and good governance in force under Dato' Seri Najib Tun Razak.


SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
AHLI PARLIMEN MACHANG
20 OCTOBER 2011

Menteri Besar - Kutipan Sisa Pepejal Berjalan Lancar

Posted: 20 Oct 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 20 OKT : Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memaklumkan, pengurusan kutipan sisa pepejal yang diambil alih Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dari Alam Flora mulai 16 Oktober lalu berjalan lancar dan menerima aduan positif daripada penduduk.

Menteri Besar berkata, ia sekali gus menolak dakwaan sesetengah pihak yang mengatakan PBT gagal melaksanakan urusan kutipan sisa pepejal dengan baik.

Tambahnya, kerajaan negeri akan memantau kerja-kerja kutipan sisa pepejal yang dilakukan PBT dari semasa ke semasa bagi memastikan ia berjalan lancar.

"Satu berita yang amat memuaskan ialah semua PBT telah dapat menjalankan tugas dengan baik dalam dua aspek, iaitu pengangkutan sampah dan pembersihan.

"Kedua-dua tugasan ini adalah di bawah bidang kuasa PBT dan saya mula menerima laporan harian daripada mereka yang mengatakan mereka mampu menjalan-kan tugasan dengan baik," jelasnya.

Sementara itu, Exco Selangor, Ronnie Liu turut memaklumkan, Majlis Perbandaran Klang (MPK) baharu-baharu ini telah membuat keputusan untuk menambah kerja-kerja kutipan sisa pepejal daripada tiga kali seminggu kepada empat kali seminggu.

Manakala kutipan sampah di kawasan-kawasan yang diiktiraf sebagai Zon Bersih akan dilakukan setiap hari.

"Orang ramai diminta supaya bekerjasama dengan PBT dengan membungkus sampah-sampah di dalam beg plastik untuk memudahkan urusan kutipan sampah.

"Manakala pada hari yang tiada kutipan sampah, simpan dulu sampah itu di tempat yang sepatutnya," katanya.

Kerajaan negeri mengesa rakyat Selangor mengemukakan sebarang aduan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) di kawasan masing-masing, sekiranya ada masalah berkaitan pengu-rusan sisa pepejal di kawasan masing-masing.


Sumber: TVSNEWS

Selangor Beri Tumpuan Pada Belia Yang Tidak Ke Universiti

Posted: 20 Oct 2011 01:30 AM PDT

SHAH ALAM 20 OKT : Kerajaan Selangor sedang meningkatkan program pembangunan kemahiran bagi belia lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang tidak meneruskan pelajaran ke institusi pengajian tinggi.
Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata fokus kerajaan negeri kini adalah untuk membentuk pembangunan belia supaya ia sejajar dengan pembangunan negeri Selangor yang sedang berkembang pesat.

Ini kerana jelasnya, kebanyakan belia yang berjaya memasuki IPT hanyalah kira-kira 30 peratus sahaja, manakala selebihnya tidak berjaya menerima sebarang tawaran.

Oleh demikian katanya, pelbagai usaha perlu diketengahkan bagi membantu golongan belia yang tidak berpeluang melanjutkan pelajaran ini ke peringkat lebih tinggi.

"Kerajan Selangor telahpun membuat sebuah program kecil dengan membangunkan sekolah atau institusi kemahiran yang boleh membantu golongan belia mengasah bakat atau kemahiran, contohnya Kolej Inpens.

Selain itu, semasa membuat lawatan ke Jerman, saya telah berbicang untuk memberi peruntukan kepada pelajar yang tidak menerima peluang melanjutkan pelajaran ke IPT atau IPTS untuk mengikuti kursus dari segi kemahiran di syarikat Jerman di Malaysia supaya mereka dilatih dan mendapat sijil kemahiran," katanya.

Tambah Abdul Khalid, melalui cara itu persaingan bagi mendapatkan pekerjaan dengan pekerja asing dapat dikurangkan atau dielakkan.

Abdul Khalid berkata demikian ketika menjawab soalan wakil kesatuan sekerja berhubung peluang pekerjaan yang ditawarkan kerajaan negeri kepada golongan belia terutaman pelajar lepasan SPM serta IPT dan IPTS.

Majlis itu dihadiri kira-kira 30 wakil Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) sempena Luncheon Talk di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini tengah hari tadi.

Majlis Luncheon ini adalah lanjutan daripada pertemuan Menteri Besar bersama MTUC Selangor yang hadir menyerahkan memorandum berkaitan penubuhan Majlis Buruh Selangor.

Ia bertujuan untuk membincangkan pelbagai isu dan cabaran yang dikemukakan MTUC sebelum memorandum tersebut dimuktamadkan.

Sementara itu, bagi graduan lepasan IPTA atau IPTS, Abdul Khalid menjelaskan kerajaan Selangor turut menganjurkan pelbagai program dan aktiviti yang boleh membantu mereka mencari pekerjaan yang bersesuaian.

"Saya telah melancarkan satu program yang dikendalikan oleh Kumpulan Perangsang dengan menjemput graduan universiti untuk mengetahui kerjaya yang sesuai dengan memberi latihan antaranya cara bercakap dan cara memperkenalkan pendapat kerana ia mempengaruhi pilihan pekerjaan selain berupaya membina jati dan keyakinan diri," ujarnya.

Untuk tujuan itu katanya, lebih RM1 juta diperuntukkan kerajaan negeri bagi membantu dan memberi maklumat serta kemahiran kepada graduan yang belum mendapat pekerjaan.

Bagaimanapun tegas beliau, usaha ini perlu dipergiatkan oleh segenap lapisan masyarakat bagi memastikan ia dapat berjalan lancar.

Selangor Tidak Tunduk Ugutan Pusat : Loji Rawatan Air Langat

Posted: 19 Oct 2011 03:45 AM PDT

SHAH ALAM 19 OKT: Kerajaan Negeri Selangor tidak akan akur kepada tekanan yang dibuat oleh Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air serta Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) untuk memberi keutamaan kepada pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata kerajaan negeri mengulangi pendirian bahawa rundingan penstrukturan semula industri air Selangor harus diselesaikan terlebih dahulu sebelum usaha pembinaan loji Langat 2 diteruskan.

"Adalah amat tidak bermoral bagi pihak-pihak tertentu untuk membuat kenyataan menakut-nakutkan rakyat kononnya krisis air akan berlaku pada 2014 jika Langat 2 tidak dibina dengan segera," katanya dalam sidang media.

Menurut Menteri Besar, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) berulang kali mengatakan bekalan air mentah lebih dari mencukupi di kesemua tujuh empangan Selangor.

Jika ada masalah bekalan air, ia berpunca dari kekurangan bekalan air bersih yang disebabkan oleh kegagalan SYABAS untuk menyediakan rezab air bersih yang mencukupi.

"SYABAS tidak menjalankan penyelenggaraan terhadap loji-loji pembersihan dengan efektif serta gagal mengurangkan kadar air tidak berhasil (NRW) kepada tahap yang cukup rendah.
"Sebaliknya mereka terus menekan kerajaan negeri untuk membenarkan pembinaan Langat 2 seolah-olah ia dapat menyelesaikan masalah yang disebabkan oleh kelemahan mereka sendiri," katanya.

Tambah Abdul Khalid, kerajaan negeri hanya akan membenarkan Loji Langat 2 dibina selepas Kerajaan Pusat menyelesaikan rundingan penstrukturan semula industri air yang merupakan penyelesaian holistik serta menguntungkan rakyat seperti yang dihasratkan dalam Akta Perkhidmatan Industri Air 2006.

"Bagi memastikan rakyat memahami hasrat Kerajaan Negeri, kami akan melancarkan fasa ketiga "Kempen Kembalikan Hak Air Kepada Rakyat" yang akan membongkarkan usaha untuk membelakangan rundingan penstrukturan semula industri air negeri untuk keuntungan pihak yang berkepentingan.

Kempen fasa ketiga ini akan bermula dalam waktu terdekat dan lebih menyeluruh serta melibatkan semua pimpinan Pakatan Rakyat kerana isu ini melibatkan hak dan kepentingan rakyat," katanya.

Abdul Khalid berkata lagi, bagi memastikan hak rakyat terpelihara, kerajaan negeri tidak akan membenarkan kenaikan tariff air seperti yang dipohon oleh SYABAS untuk tahun hadapan. Kerajaan Negeri melantik juru audit bagi mengaudit operasi SYABAS untuk menyemak dan mengesahkan kerja-kerja yang dilaksanakan SYABAS seperti penggantian paip dan sebagainya.

"Kerja audit ke atas SYABAS ini akan dilaksanakan oleh dua firma perakaunan antarabangsa iaitu Tetuan Atkins dan Tetuan Halcrow," katanya.

Sebelum ini, kerajaan negeri mempersoalkan keghairahan kerajaan Umno-Barisan Nasional untuk menyiapkan projek itu dengan segera, sebelum isu penstrukturan semula industri air diselesaikan bagi memastikan harga air pada kadar yang munasabah dan tidak membebankan rakyat.

LUAS pula dilihat mengesa Syabas untuk melihat teknologi terkini untuk merawat sumber air dan menaiktaraf loji-loji sedia ada bagi menambah kapasiti loji-loji sedia ada bagi menambah kapisiti loji pembersihan tersebut.

Kerajaan negeri mengambil pendirian projek Langat 2 tajaan Putrajaya adalah terlalu mahal dan tidak perlu disegerakan kerana bekalan air di Selangor mencukupi sehingga 2019.


Sumber: TVSNEWS

SJKT Terima Bantuan Pendidikan Fasa Kedua RM1.38 juta

Posted: 19 Oct 2011 03:30 AM PDT

SHAH ALAM, 19 OKTOBER :Kira-kira 43 buah Sekolah Jenis Kangsaan Tamil (SJKT) di Selangor menerima bantuan pendidikan Fasa Kedua berjumlah RM1.38 juta oleh kerajaan negeri hari ini.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata bantuan hari ini adalah bukti bahawa kerajaan negeri komited memperkasa sistem pendidikan selain meningkatkan taraf infrastruktur sekolah-sekolah di negeri ini.

Menurutnya, bantuan pendidikan bagi fasa pertama dengan jumlah RM6.69 juta, Kerajaan Negeri mengagihkannya kepada 97 SJKT serta 121 SAR dan 75 SJKC.

"Untuk fasa kedua ini adalah untuk infrastruktur dan pembangunan pendidikan di sekolah-sekolah ini termasuk makmal komputer. Ini di antara cara-cara Kerajaan Negeri Selangor membuktikan bahawa Kerajaan Selangor memang mengambil kira keperluan pendidikan itu.

"Bantuan infrastruktur dan pembangunan pendidikan itu juga diberikan secara terus kepada pihak sekolah dan PIBG pula yang lebih rapat dengan sekolah boleh memantau perkembangan itu bagi Kerajaan Negeri," katanya.

Dr Halimah berkata demikian dalam satu sidang media selepas Majlis Penyampaian Cek Bantuan Peruntukan Pendidikan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) di Lobi Bangunan SUK di sini hari ini.

Sebagai rekod, sekurang-kurangnya kerajaan negeri memperuntukan RM16 juta untuk pembangunan pendidikan .

Daripada jumlah tersebut, RM4 juta adalah untuk pembangunan SJKT agar sekolah aliran itu menikmati kemajuan seiring dengan Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC).

Sementara itu, Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar berkata, sememangnya Kerajaan Negeri memberi tumpuan bagi pembangunan infrastruktur di SJKT di Selangor pada tahun ini yang didapati daif dan ketinggalan.

"Infrastruktur SJKT di Selangor memang daif kalau kita tengok dengan keadaan sekarang yang ada walaupun sekolah di bandar atau di luar bandar dengan keadaan yang teruk. Mereka gunakan peruntukan ini untuk membaikpulih sekolah mereka," katanya.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kecil Penilai SJKT menjelaskan Kerajaan Negeri kini dalam proses pewartaan 22 buah SJKT di Selangor dan dijangka mengambil masa kira-kira enam bulan.

Jelasnya, sekiranya pewartaan dibuat maka bantuan dapat disalurkan dengan lebih mudah kepada sekolah berkenaan.

Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sijangkang, Dr Ahmad Yunus Hairi; ADUN Meru, Dr Abdul Rani Osman; ADUN Kota Damansara, Dr Mohd Nasir Hashim, ADUN Sri Muda, Shuhaimi Shafiei dan ADUN Sekinchan, Ng Suee Lim.


Sumber: TVSNEWS

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Who is the CEO of MAS? by Nor of Khazanah

Posted: 20 Oct 2011 10:38 AM PDT

This is how the share swap made MAS to be. The people was supposed to save MAS just treat MAS like a lump of shit from this statement to Business TImes.

From the statements you can see that the share swap and collaboration frameworks were all about the death of MAS. We all must stop these people from cannibalising MAS like what AirAsia X Sdn Bhd did to the 6 aircraft.

Comment on AirAsia Bhd & AirAsia X Sdn Bhd kept RM6.895 millions of unclaimed Airport Tax by Baik Serve Airlines Lain

Posted: 20 Oct 2011 09:48 AM PDT

“we are really demoralize and there is no longer "proud and pride" to becoming MAS staff!!!!!!”…yes…100% agreed…now SIA n others including AirAsia staffs are laughing out loud to MAS staff…there is no way of proud to be MAS staff…

Comment on Who is the CEO of MAS? by Flyguy

Posted: 20 Oct 2011 07:53 AM PDT

the truth is until now MAS staff never been briefed bout CCF… all the monkey on the top just show us the they are planning to do/achieve in so call “collaboration”. really like stupid con but in reality until now, after almost 3 months they never show us the execution plan. we just got our new org chart today and it show how “heavy-top” of the top mgmt. our so call group CEO should take this opportunity to have leaner structure but now more confusing
MAS staff is like timun and all the monkey group like durian…golek or digolek, we are the victim…

latest new is AK to take over the training of the pilot/cabin crew while MAS focus on the maintenance. MAS most probably will need to sell all our simulator and go to AK for training. golden Q now is if after 5 years, CCF expire and AK sell their share in MAS, what will happen to MAS training??? all equipment already gone and to purchase 1 sim will cost RM 30 million, belum masuk part..

YB, pls check all the training and maintenance arrangement btw MAS/AK and what will hapen after 5 years down the road???? silap2 haribulan, MAS will be in history fact for my grandson to read… like what our HR like to do – go and fly kite la…….

this belum taking into consideration of our sleeping advisor. MAS pay him thousands of RM per month but what he has done for us? sleeping, sleeping and more sleeping… pls ask Govt to remove him and get someone with caliber of our hero, DR M as our advisor. advisor task is very simple..to advice NOT to continue sleeping

1 story

1 day, 1 MAS staff went to our beloved advisor home to seek an advice

MAS staff : hello, uncle lah ada?
maid: dia tido, pak. kembali semula selepas 3 jam

after 3 hours

MAS staff : hello, uncle lah ada?
maid: dia tido, pak. kembali semula selepas 3 jam

after 3 hours

MAS staff : hello, uncle lah ada?
maid: dia tido, pak. kembali semula selepas 3 jam

after 3 hours

MAS staff : hello, uncle lah ada?
maid: dia tido, pak. kembali semula selepas 3 jam

after 3 hours

MAS staff : hello, uncle lah ada?
maid: dia tido, pak. kembali semul…
MAS staff : sudah.. tlg check dia hidup ke dah kiok?

moral of the story… never have sleeping partner coz they just sleep ….zzzzzz

Comment on AirAsia Bhd & AirAsia X Sdn Bhd kept RM6.895 millions of unclaimed Airport Tax by Flyguy

Posted: 20 Oct 2011 07:24 AM PDT

YB,
we shall awaiting your latest posting on the Q&A in the parliament. some minister for sure will give rubbish answer but do kick them for the truth. as MAS staff, we are really demoralize and there is no longer “proud and pride” to becoming MAS staff!!!!!!
what i seem now is the sentiment of ” 2 or more wrong will make it right” and the real victim is the staff. big boss come and cabut like our previous MD but normal staff like me is here to stay!!!!!!!!

Comment on Who is the CEO of MAS? by MAS Steward

Posted: 20 Oct 2011 05:40 AM PDT

This is what share swap is all about. The MAS Union what are you doing about the swap swap? AirAsia has no room for union. MASEU and MASE should be able to see what is in store for us all. Wake up! Wake Up! Don’t trust the sweet talk of AJ. He is just a puppet. You can see from the statement here what is the actual CEO?

Comment on Who is the CEO of MAS? by MAS Guy

Posted: 20 Oct 2011 05:31 AM PDT

This is what “collaborative frameworks” all about. What a way to save MAS, Tan Sri Azman, Rashdan and AJ. You all can’t wait to see MAS down the drain?

Comment on Who is the CEO of MAS? by Bina untuk Perompak

Posted: 20 Oct 2011 04:36 AM PDT

Another TF. True to form. When there is an opportunity they will run down MAS. This is what Tan Sri Azman actually meant) he launched the “COLLABORATIVE FRAMEWORKS”. Tan Sri Azman, Tan Sri Md Md Yusof, Datuk Azman Yahya (also a Scomi director) and Danny are gifts to MALAYSIA to save MAS. God bless MAS and Najib!

Nor Yacob must be very happy that his boys are doing a “good” job.

Comment on AirAsia Bhd & AirAsia X Sdn Bhd kept RM6.895 millions of unclaimed Airport Tax by Hussin Rahman

Posted: 20 Oct 2011 04:34 AM PDT

Siakap senohong, gelama ikan duri
Bercakap bohong, lama-lama jadi pencuri.
Pulau Pandan jauh ke tengah,
Gunung Daik bercabang tiga,
Biar badan dikandung tanah,
Budi baik dikenang juga.

Comment on Who is the CEO of MAS? by Rosli of MAS

Posted: 20 Oct 2011 04:26 AM PDT

Another puppet CEO. Another Gaji Buta CEO. Mana maruah awak, AJ? Lebih baik letak jawatan sajalah!

Comment on AirAsia Bhd & AirAsia X Sdn Bhd kept RM6.895 millions of unclaimed Airport Tax by Hussin Rahman

Posted: 20 Oct 2011 04:24 AM PDT

Kawan saya cakap juruterbang AA kena kerja mati-matian. Tidak dapat rehat yang cukup seperti juruterbang MAS.

Direct Free Kick

SUARA PERAK

SUARA PERAK


SJKT Changkat Memerlukan Kemudahan Komputer

Posted: 20 Oct 2011 01:54 AM PDT

Nurul Izzah Anwar

Nurul Izzah Anwar


Kenyataan Media : Dakwa pegawai polis dalam kejadian menembak tiga remaja di Glenmarie

Posted: 19 Oct 2011 09:15 PM PDT

Kami merujuk kepada kenyataan yang dibuat oleh Menteri Dalam Negeri di Parlimen pada 17 Oktober 2011 bahawa polis bertindak di bawah kuasa undang-undang dalam menembak mati tiga remaja di Glenmarie pada 13.11.2010. Ketiga-tiga mangsa adalah Muhamad Syamil Hafiz (15), Mohd. Hairul Nizam Tuah (20) dan Muhamad Hanafi Omar (22). Dakwaan bahawa polis bertidak betul dalam kes ini  bertentangan dengan laporan bedah siasat ketiga-tiga mangsa.

Laporan bedah siasat menujukkan bahawa peluru yang membunuh mangsa ditembak dari kedudukan 45 darjah. Ini mencadangkan bahawa mangsa berada di dalam keadaan melutut semasa ditembak oleh polis – hakikat yang bertentangan dengan kenyataan polis bahawa mereka menyerang polis dengan parang sebelum di tembak mati.


Tambahan lagi, Muhamad Syamil Hafiz dan  Mohd Hairul Nizam ditembak sekali di kepala dan sekali di dada, manakala Hanafi Omar ditembak dua kali di kepala dan sekali di dada. Mengapa tidak ada cubaan mencederakan dan menahan  mereka terdahulu? Mengapa mereka ditembak beberapa kali di bahagian utama seperti kepala dan dada? Ini menunjukkan bahawa polis menembak untuk membunuh, bukan untuk mencederakan dan menahan.

Juga tidak selari dengan kenyataan polis bahawa fakta Hanafi ditembak dua kali di sebelah pipi termasuk di telinga kanan. Bagaimana peluru boleh memasuki sebelah kanan sedangkan polis mendakwa bahawa remaja tersebut menyerang secara bersemuka? Kontradiksi kenyataan versi polis juga didapati daripada penjelasan patologi dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah yang menyatakan bahawa Hairul Nizam mempunyai lebam mata. Bagaimana Hairul Nizam mendapat lebam mata sekiranya dia ditembak polis yang membalas serangan mangsa?

Disebalik bukti-bukti forensik yang banyak mengenai salah laku, Menteri Dalam Negeri memberi jaminan kepada Dewan Rakyat dalam soalan yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo bahawa polis telah bertindak selaras dengan kehendak undang-undang.

Paling mengejutkan, Menteri Dalam Negeri juga berkata, kes tersebut disiasat Seksyen 307 Kanun Acara Jenayah, iaitu siasatan cubaan membunuh walaupun kesemua mangsa meninggal dunia dalam kes ini, ini menunjukkan bahawa Menteri Dalam Negeri secara sengaja telah memesongkan Dewan Rakyat. Menteri wajib bertanggungjawab dengan kenyataan yang dibuat di dalam Dewan Rakyat, terutamanya apabila melibatkan nyawa rakyat.

Budaya terlepas dari hukuman dan menembak secara sembarangan dikalangan sebahagian daripada anggota pasukan polis dibenarkan berikutan sikap Menteri Dalam Negeri yang melulu mempertahankan polis walaupun mereka melakukan jenayah. Menteri Dalam Negeri dalam melakukan perkara ini telah melupakan tanggungjawabnya untuk melindungi dan memelihara kepentingan orang awam. Sebagai mewakili keluarga mangsa, kami mengulangi gesaan kami agar pendakwaan dilakukan berdasarkan undang-undang terhadap semua anggota polis yang terlibat dalam pembunuhan tersebut.

N. SURENDRAN & NURUL IZZAH ANWAR

NAIB PRESIDEN KEADILAN

*************************************************************

PRESS RELEASE

Prosecute police personnel in Glenmarie shooting of 3 youths

20 October 2011

———————————————————————————————————-

 

We refer to the statement made by the Home Minister in parliament on 17 October 2011 that the police had acted within the law in shooting to death three youths in Glenmarie on 13.11.10. The three victims are Muhamad Syamil Hafiz(15), Mohd Hairul Nizam Tuah(20) and Muhamad Hanafi Omar(22). The claim that the police acted correctly in this case is totally contradicted by the post-mortem reports of the three victims.

The post-mortem reports show that the bullets which killed the victims entered their bodies at a 45 degree angle. This suggests that the victims were in a kneeling position when they were shot by the police, in complete contradiction of the police version that they had rushed at the police with machetes before being gunned down. Further, Muhamad Syamil Hafiz and Mohd Hairul Nizam were shot once in the head and once in the chest, whereas Hanafi Omar was shot twice in the head and once in the chest. Why was no attempt made to wound and arrest them? Why were they shot multiple times at vital areas such as the head and chest? This indicates that the police were shooting to kill, rather than to incapacitate and apprehend.

Also inconsistent with the police version is the fact that Hanafi was shot twice on the side of the face, including near the right ear. How can the bullets enter at the right side when police allege that the youths had been charging the police head on? Inconsistent also with police version, the pathologist from Hospital Tengku Ampuan Rahimah noted down that Hairul Nizam had a black eye. How did Hairul Nizam receive a black eye if he had been gunned down by police while charging them?

Despite the overwhelming forensic evidence of wrongdoing, the Home Mnister assured the Dewan Rakyat in reply to a question by Puchong MP Gobind Singh Deo that the police had acted in accordance with the requirements of the law.

Absurdly, the Home Minister also said that the case had been investigated for attempted murder under s.307 Penal Code, even though the victims had all died. In light of the indisputable facts and forensic evidence in this case, it appears that the Home Minister has deliberately misled the Dewan Rakyat. Ministers must take seriously the statements they make in the Dewan Rakyat. This culture of impunity and indiscriminate shooting among some sections of the police force is clearly made possible by the attitude of the Home Minister who goes to extraordinary lengths to defend the police even when they commit crimes. The Home Minister in doing so abdicates his primary duty to protect and succour the public. On behalf of the families of the victims, we reiterate our call for the prosecution to the fullest extent of the law of all police personnel involved in thesekillings.

N SURENDRAN & NURUL IZZAH ANWAR

VICE PRESIDENTS KEADILAN

***********************************************************

NO. SOALAN : 34

 

PEMBERITAHUAN PERTANYAAN BAGI JAWAB LISAN

DEWAN RAKYAT

 

PERTANYAAN          :           LISAN

DARIPADA                :           TUAN GOBIND SINGH DEO [ PUCHONG ]

TARIKH                     :           17 OKTOBER 2011]

RUJUKAN                 :           4295

 

SOALAN                    :

 

Tuan Gobind Singh Deo [ Puchong ] Minta MENTERI DALAM NEGERI menyatakan apakah hasil laporan berkenaan tembakan 3 remaja di Glenmarie iaitu Syamil Hafiz Shafie, Mohd Khairul Nizam Tuah dan Mohd Hanafi Omar serta apakah tindakan yang akan diambil terhadap mereka yang bertanggungjawab untuk kematian mereka.

JAWAPAN :

 

Tuan Yang Di-Pertua,

Saya mengucapkan terima kasih kepada Yang Berhormat Puchong yang mengemukakan pertanyaan.

Untuk makluman Ahli-ahli Yang Berhormat dan Dewan yang mulia ini, pihak polis telah menjalankan siasatan di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan berhubung perkara tersebut. Kertas siasatan juga telah dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara dan arahan untuk melengkapkan kertas siasatan telah diberikan. Hasil siasatan mendapati pihak polis yang melepaskan tembakan ke atas 3 remaja di dalam kejadian tersebut adalah mengikut lunas undang-undang negara.

Nuffnang