Isnin, 26 September 2011

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


REALITI HUDUD!

Posted: 26 Sep 2011 02:59 AM PDT

(Alamak Jah, jangan dema nak test hudud dengan kes Saiful-ChinaDOLL-Pluralisma sudah..mampos aku Jah..mampooss akuuuu!!!)

Salam 2 all.

Teman melihat kebanyakan yang bercakap tentang isu hudud ni main hentam keromo je, dan lebih teruk mangambil pendekatan politiking kepartian tanpa mengetahui isu ini lebih mendalam. Sebab itu teman mahu memberi komen mengenai realiti untuk melaksanakan hudud di dalam negara kita Malaysia ini.

1. Pertama, kita tidak sepatutnya bercakap hanya mengenai perlaksanaan hudud. Islam adalah addeenul hayyah - jalan kehidupan. Islam ada banyak cabang; antaranya muamalat, munakahat, jinayat dan lain-lain. Didalam bab jinayat pulak, dipecah kepada antaranya hudud, qisas & ta'zir. Sebab itu Haji Hadi pernah buat kenyataan perlaksanaan hudud tidak menjadi keutamaan Kerajaan PAS Terengganu kerana hudud hanyalah 0.0001% sahaja daripada Islam!!!

Sepatutnya kita semua patut bercakap tentang perlaksanaan sistem jinayat Islam, bukan khusus hudud sahaja. Dan sistem ini merangkumi banyak cabang, undang-undangnya, kehakimannya, kepolisiannya, penguatkuasaan dan perlaksanaan hukumannya dan banyak lagi!

2. Kedua, kita perlu ingat didalam negara ini, berdasarkan Artikel 74 dan Jadual 9 Senarai II Perlembagaan Persekutuan, perkara berkaitan pentadbiran dan pengurusan hal-ehwal Islam adalah bidangkuasa Kerajaan Negeri, bukan Kerajaan Persekutuan. Kalau pun Kerajaan Persekutuan hendak melaksanakan sistem perundangan jinayat Islam ia tidak boleh laksanakannya. Oleh itu adalah satu kejahilan yang melampau bagi mereka yang menyalahkan Kerajaan Persekutuan kerana gagal melaksanakan hudud dan lain-lain. Kerajaan Persekutuan tiada bidangkuasa untuk melaksanakannya walaupun jika ia mahu.

Satu isu sampinagn yang teman tertarik nak komen disini ialah mengenai respon Kerajaan negeri dibawah pakatan pembangkang dan pemimpin mereka. Ini termasuk YAB Datuk Seri Azizan yang menyatakan bahawa Kerajaan PAS Kedah tidak akan melaksanakan hudud kerana PAS berkongsi kuasa dengan parti cauvinis dan rasis biaDAP & PKR. Kerajaan PKR Selangor tolak terus, mereka tegas tidak akan laksanakan hudud. Khalid Samad, Dzulkifly Ahmad dan lain-lain kepimpinan PAS jelas menyatakan bahawa PAS tidak akan laksanakan hudud tanpa persetujuan biaDAP & PKR.

Yang peliknya, kalau kenyataan macam ni dibuat oleh pimpinan UMNO, cepat mereka akan dikapiorkan yop. Sedangkan kenyataan YAB PM & TPM jelas, mereka mengakui hudud (dan lain-lain) adalah hukum ALLAH, cuma belum boleh dilaksanakan kerana realitinya UMNO berkongsi kuasa dengan parti bukan Islam saperti MCA, Gerakan, MIC dan lain dinegeri-negeri yang diperintah UMNO. Jadi apa beza kenyataan YAB PM & TPM dengan kenyataan YAB Datuk Seri Azizan dan lain-lain. Lebih teruk kenyataan YAB MB Selangor yang tolak terus, tetapi kaum Anwarinas dan Koonyet:2 tak pulak menkafirkan mereka!

3. Berbalik kepada isu utama perlaksanaan undang-undang jinayat Islam, perlaksanaan undang-undang jinayat Islam di Kelantan adalah satu perubahan besar kepada sistem undang-undang negeri Kelantan. Persoalannya adakah rakyat Kelantan memang mahu perlaksanaan hudud dan lain-lain ini? Yang pastinya Kerajaan PAS Kelantan tidak ada mandat untuk melakukan perubahan drastik ini. Oleh itu, satu referendum atau pungutan suara perlu dibuat oleh pihak berkuasa, samada melalui pengundian cara pilihanraya menggunakan metode SPR, ataupun menggunakan cara lain. Tapi yang pentingnya, keputusan mesti datang daripada rakyat Kelantan keseluruhannya. Mereka mesti diberi peluang menyatakan pendapat mereka sebelum perubahan drastik dilakukan.

Dan ini adalah tanggungjawab Kerajaan PAS Kelantan, bukannya Kerajaan Persekutuan. Kerajaan PAS Kelantan wajib mendapatkan pungutan suara dari rakyat Kelantan samada mereka bersetuju atau tidak dengan perlaksanaan hudud. Teman cadangkan soalan referendum itu saperti berikut:

"Adakah anda bersetuju cadangan Kerajaan PAS Kelantan untuk membuang sistem perundangan jenayah sivil dan menggantikannya melaksanakan sistem perundangan jinayat termasuk hudud, qisas & ta'zir menurut syariat Islam".

Dengan cara ini, semua rakyat Kelantan berpeluang menyatakan pendirian, dan jika mandat diberi, barulah Kerajaan PAS Kelantan boleh berlapang dada dan yakin untuk melaksanakannya. Jika rakyat Kelantan menolak, maka sebagai sebuah Kerajaan yang bermaruah dan berprinsip, Kerajaan PAS Kelantan wajib meletakkan jawatan dan membubarkan Dewan Undangan Negeri, kerana jelas rakyat Kelantan menolak satu perkara fundamental yang dimahukan oleh Kerajaan PAS Kelantan. Cuma satu kelegaan bagi Kerajaan PAS Kelantan, terlepaslah tanggungjawab Kerajaan PAS Kelantan daripada tanggungjawab dihadapan ALLAH nanti.

4. Bagi maksud itu, teman cadangkan kepada Kerajaan PAS Kelantan supaya mengadakan tempoh moratorium dalam beberapa bulan untuk memberikan siri penerangan dan taklimat untuk meyakinkan rakyat Kelantan tentang perlaksanaan undang-undang jinayat Islam ini. Tanpa penerangan yang baik, rakyat Kelantan mungkin tidak akan memahami hasrat dan cadangan Kerajaan PAS Kelantan, dan kebaikan melaksanakan sistem jinayat Islam ini. Dan tanggungjawab memberikan penerangan dan penjelasan ini adalah tanggungjawab Kerajaan PAS Kelantan, bukannya Kerajaan Persekutuan.

5. Diwaktu yang sama, dan berdasarkan andaian rakyat Kelantan menerima cadangan perlaksanaan undang-undang jinayat Islam itu, maka Kerajaan PAS Kelantan bertanggungjawab untuk menyediakan prasarana perlaksanaannya. Ini termasuk mengujudkan pertama badan kehakiman syari'e yang mantap dan berwibawa dalam melaksanakan sisitem ini. Perlu ujud sistem perbicaraan dan rayuan. Maka perlu ada Hakim Syari'e dan Mahkamah Rayuan Syari'e. Begitu juga mesti ada Badan Penasihat Syari'e untuk Tuanku Sultan Kelantan kerana kuasa akhir terletak kepada Baginda Tuanku. Oleh itu Kerajaan PAS Kelantan hendaklah menghantar para hakim dan pegawai kehakiman untuk mempelajari dengan lebih mendalan perlaksanaan sistem ini. Ini termasuk menghantar para hakim dan pegawai kehakiman untuk menjalani latihan amali dinegara-negara yang sudahpun melaksanakan sistem ini saperti di Arab Saudi, Sudan, Pakistan dan lain-lain.

6. Kerajaan PAS Kelantan juga bertanggungjawab menyediakan prasarana kepolisian syari'e bagi tujuan penyiasatan dan lain-lain, termasuk penyediaan badan saperti bahagian forensik, kimia, perubatan dan lain-lain. Dalam konteks masakini, Kerajaan PAS Kelantan boleh menggunakan struktur sedia-ada di Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Agama Islam Kelantan. Bahagian ini boleh diperkembangkan kepada bahagian kepolisian. Malah adalah lebih baik ianya dijadikan satu badan yang bebas dari JAIK supaya terjamin kwibawaannya. Para pegawai dan anggotanya hendaklah dihantar untuk latihan bukan sahaja dalam hal kepolisian, tetapi juga dalam bidang penyiasatan syari'e kerana sudah tentu dengan sistem yang berbeza, pendekatan penyiasatan juga akan berbeza.

7. Kerajaan PAS Kelantan juga bertanggungjawab menyediakan prasarana pendakwaan syari'e yang professional dan bersedia untuk melaksanakan sistem baru ini. Sebagaimana dengan prasarana kepolisian, teman cadangkan supaya struktur bahagian pendakwaan JAIK juga dijadikan satu badan bebas supaya terjamin kewibawaannya. Dan para pegawai serta anggota pendakwaan perlu dihantar untuk latihan terutamanya dalam hal-ehwal pendakwaan syari'e, terutaman dinegara yang sudahpun melaksanakan sistem perundangan jinayat Islam ini.

8. Kerajaan PAS Kelantan juga bertanggungjawab menyediakan prasarana perlaksanaan hukuman, saperti Jabatan Penjara Malaysia. Maka Kerajaan PAS Kelantan wajib menyediakan sebuah Jabatan saperti Jabatan Penjara juga dibawah struktur JAIK. Memandangkan perlaksanaan hukuman dibawah sistem jinayat Islam ini sangat berbeza dengan perlaksanaan hukuman didalam sistem sivil, maka prasarananya sudah tentulah berbeza. Samada dari segi pemenjaraan dan pengasingan, sebatan, pemotongan anggota tubuh-badan dan pembunuhan (melalui pancungan) dan lain-lain. Maka perlulah pegawai dan anggota jabatan ini dihantar untuk latihan dinegara yang sudahpun melaksanakannya. Kita tidak mahu apa yang berlaku dalam kes Kartika berulang; sesudah hukuman sebatan dijatuhkan, tau-tau ianya tidak dapat dilaksanakan kerana bukan sahaja tukang rotan tiada, rotan pun belum siap!

RUMUSAN

Jadi yop, daripada kupasan diatas, jelaslah sebenarnya tanggungjawab kepada perlaksanaan sistem perundangan jinayat Islam ini terletak kepada bahu Kerajaan PAS Kelantan sendiri, bukannya Kerajaan Persekutuan. Dan daripada kupasan diatas, kita dapat melihat bahawa perlaksanaan sistem perundangan jinayat Islam ini bukan boleh main cakap kososng sahaja, ianya datang dengan tanggungjawab. Dan ia memerlukan masa untuk membuat persediaan yang mencukupi. Cuma persoalan yang kita nak tanya yop, apa Kerajaan PAS Kelantan buat selama lebih 20 tahun memerintah Kelantan ni yop?

Tidak cukup dengan itu, Kerajaan PAS Kelantan juga wajib memastikan kebajikan dan maslahah rakyat dijaga. Prasarana pembangunan, pendidikan, pekerjaan, sistem keluarga dan banyak lagi perlu dipersiapkan. Jangan nanti kita menghukum rakyat dengan rejaman batu sampai mati kerana berzina, tetapi kita pula menyokong dan mendokong pemimpin jenis itu (termasuk yang jantan disapu, yang betina dibalun). Jangan kita memotong tangan rakyat kerana mencuri, tetapi pemimpin yang mengebas (termasuk bini kawan sendiri) terlepas, malah dibela lagi. Jangan kita memancung kepala rakyat yang murtad, tetapi menyokong dan membela pemimpin yang mengamalkan fahaman sesat (saperti pluralisma, syiah dan lain-lain).

Setelah semua prasarana dan sistemnya siap, barulah timbul tanggungjawab Parlimen (bukannya Kerajaan Pusat) untuk membuat beberapa pindaan yang berkaitan saperti yang teman nyatakan dalam artikel semalam (bertajuk "ISLAM BOLEH").

Dan Ahli Parlimen UMNO sahaja tidak cukup untuk membuat pindaan tersebut. Sokongan Ahli Parlimen Islam yang lain termasuk daripada PAS juga wajib diberikan. Persoalannya, bolehkah PAS menjamin kesemua Ahli Parlimennya akan bersetuju? Jelas daripada beberapa kenyataan Ahli Parlimen PAS (terutama daripada kaum Anwarinas) bahawa mereka akan merujuk dan mendapatkan persetujuan parti cauvinis dan rasis biaDAP dan PKR dahulu sebelum berbuat apa-apa. Dan kita semua tahu pendirian biaDAP tidak akan menyokong, malah kena langkah mayat dema dulu kalau mahu laksanakan undang-undang Islam. Dan ada Ahli Parlimen PAS yang sanggup mati untuk sikafir harbi ini!!!

Jadi kepimpinan PAS perlu duduk berbincang dengan kepimpinan UMNO untuk memberi jaminan yang kesemua Ahli Parlimen PAS akan memberi sokongan 100% kepada sebarang cadangan unjtuk pemindaan Perlembagaan Persekutuan itu. Pendekkata, gunakanlah peluang isu hudud ini sebagai alaan untuk UMNO-PAS duduk bersama; dan insyallah jika masing-masing ikhlas melakukannya demi kerana ALLAH dan Islam, insyallah ALLAH akan membantu - "intan surullah hayyan surkum, wayusabbit aqdaamakuum - jika kamu menolong agama ALLAH, pasti ALLAH akan menolong kamu".

Inilah realiti perlaksanaan sistem jinayat Islam termasuk hudud didalam negara ini. Inilah realiti kehidupan kita masakini. Namun apapun, kita setiap umat Islam wajib berusaha untuk menubuhkan sebuah Daulah Islamiyyah dan perlaksanaan syariat Islam didalam negara ini, dan di seantero dunia! Dan teman tetap dengan pendirian yang sama, sebuah negara Islam yang melaksanakan syariat Islam tetap menjadi intipati perjuangan teman insyallah.

Dan setelah semua itu selesai, mungkin Kerajaan PAS Kelantan boleh menimbang untuk melaksanakan sistem perundangan dan kehakiman jinayat Islam ini dalam aduan kes liwat Anwar Ibrahim terhadap kakitangannya Saiful, dan aduan kes videoklip China-DOLL oleh Datuk Eskay, dan tak lupa kes fahaman pluralisma Anwar Ibrahim. Ini baru dikatakan ikhlas dan tegas, saperti sabda Nabi saw, "jika Fatimah yang mencuri, demi ALLAH akan kupotong tangannya!!!".


Wallahua'lam & wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Isnin
28 Syawal 1432
26 Sept 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Santai Merdeka, Relevansi Pendekatan: Satu Kritikan

Posted: 26 Sep 2011 04:23 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


The “Syok Sendiri” Syndrome

Posted: 26 Sep 2011 04:22 AM PDT

English translation of my column article which originally published in China Press on Sept 27.

For those who are not aware, this “SS” syndrome I am referring to is the “Syiok Sendiri” Syndrome. A polite definition would be “self-glorification” and the Malaysian political arena is filled with such persons who "derive self-pleasure from self-praise".

Recently, MCA President Chua Soi Lek stated that if any MCA elected representatives fail to perform a year after GE13, the people could voice their dissatisfaction to MCA and the party would instruct those elected representatives to resign so that a by-election could be held and the people could choose again.

At first glance, this directive seems to reflect Chua Soi Lek’s intention to respect the wishes of the voters, but one will quickly realise that his idea is totally impractical and impossible to implement.

This is because no one is perfect. Which politician can please every single voter in a constituency? By relying on feedback and response from voters as a performance yardstick, how many complaints will need to be lodged before one is considered as "failing to make the grade"?

(More......)

【念念有辞】SS 症候群

Posted: 26 Sep 2011 04:18 AM PDT

Article published on the Website of Chinese newspaper Chinapress.com.my

SS,是syok sendiri的简称,文艺一点的翻译是“自我陶醉”,说白了一点就是“自己讲自己爽”。放眼望去,政治圈中这样的案例还真不少。

日前,马华总会长蔡细历表示,下届大选中选的马华国州议员,服务一年后若做得不好,人民可以向马华表明意愿,马华将指示该议员辞职,让人民重选民意代表。

可行性基本上不存在

咋看之下这似乎符合蔡细历所谓尊重选民的做法,可是不需要经过3分钟的思考就知道,这样的宣布可行性基本上是不存在的。

人无完人,有哪一个政治人物可能讨尽所有选民的欢心?将人民的回馈充作表现好坏的指标,哪么要有多少人投诉该议员才算表现不及格?

因为不满纳吉处理净选盟709大游行的粗暴方式,网民在面子书上开设了一个要求纳吉辞职的页面,至今点击支持者多达216,824人。依循蔡细历尊重选民的逻辑,蔡总觉得纳吉是否应该辞职?或则蔡总会说:“216,824还不到大马2700万人口的百分之一,首相当然不用辞职!”
(More......)

【南洋商报】大学岭两个月逾10窃案 . 居民人心惶惶促警加强巡逻

Posted: 25 Sep 2011 10:15 PM PDT

Location: Taman Universiti Indah, Seri Kembangan

On September 25, accompanied by Serdang MP Saudari Teo Nie Ching and Seri Kembangan State Assemblyman cum State Government Exco Saudara Ean Yong Hian Wah and Taman Universiti Indah Zhong Yuan Festival Organising Committee members, 30 victims of house break-in cases at Taman Universiti Indah have called a press conference to highlight the worsening crime index in their residential area. 9 cases of house break-in were reported during Hari Raya period at Taman Universiti Indah, Seri Kembangan.


欧阳捍华(前左七起)、张念群、苏将海与林高浓(后排右七)关注沙登大学岭的治安问题。

(沙登25日讯)沙登大学岭花园治安不靖,今年8月与9月连续发生10多宗破门行窃罪案,超过千户居民感到人心惶惶,担心成为受害者,要求警方加强巡逻!

据了解,除了晚间爆窃案,一些胆大包天的窃匪竟然在光天化日下破门行窃,曾有邻居于下午3时,从楼上住家目击4名华裔窃匪破门干案,干案手法熟练。

事主受访时透露,大学岭干案的窃匪一般专偷最容易脱手的财物,如手机、相机、手提电脑、金饰,现款绝不放过偷走,一般损失数千令吉至2万令吉的财物。

30受害者讲述经历
(More......)

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


TERIMA KASIH NAJIB BAGI DUIT JUDI KEPADA SEKOLAH..

Posted: 26 Sep 2011 06:11 AM PDT


KUALA LUMPUR, 26 Sept – Sekurang-kurangnya RM100 juta daripada keuntungan aktiviti perjudian akan disalurkan kepada sekolah-sekolah vernakular dan mubaligh menerusi "perbincangan rapat" bersama komponen Barisan Nasional (BN), kata Datuk Seri Najib Razak hari ini. 

Perdana Menteri (gambar) berkata demikian selepas melancarkan dana Community Chest yang diuruskan oleh sebuah konsortium ahli-ahli perniagaan yang membayar lebih RM2 bilion kepada Pan Malaysian Pools Sdn Bhd (PMP) milik bilionair Ananda Krishnan tahun lalu.

Dana pendidikan didukung oleh Putrajaya itu diketuai oleh Tan Sri Lim Kok Tay dari Genting, yang menyumbangkan sumbangan awal RM26 juta kepada 61 sekolah hari ini, kebanyakannya bagi sekolah vernakular dan menjanjikan minimum RM100 juta setiap tahun mulai tahun depan.

"Dana ini akan diagih-agihkan menerusi perbincangan rapat dengan parti-parti seperti MCA, Gerakan dan MIC dan juga pertubuhan bukan kerajaan bagi memastikan ia diagihkan dengan adil," kata beliau di SJK (C) Confucian petang ini.

Langkah kerajaan mengehadkan pembiayaan kepada sekolah-sekolah vernakular telah menjadi punca rasa tidak puas hati di kalangan komuniti Cina dan India.

Akhbar Straits Times melaporkan bulan lalu bahawa eksekutif-eksekutif kewangan yang terlibat dalam perjanjian itu percaya ia boleh memperbaiki penerimaan Barisan Nasional (BN) di kalangan masyarakat Cina dan India yang sokongan mereka beralih kepada Pakatan Rakyat dalam jumlah yang banyak pada pilihan raya umum 2008.

Najib yang dijangka memanggil pilihan raya umum ke-13 dalam waktu terdekat menambah, "penyelesaian kreatif" akan melengkapi usaha kerajaan dalam memastikan akses kepada pendidikan berkualiti bagi semua.

"Kami tidak boleh memenuhi kesemua keperluan komuniti," katanya.

Kata Najib, adalah penting "model-model baru" diusahakan untuk mencapai apa yang kerajaan sasarkan.

Selain Lim, lembaga pemegang amanah terdiri daripada timbalan pengerusi Genting Tun Hanif Omar, Tan Sri Quek Leng Chan dari Kumpulan Hong Leong, ketua Kumpulan Lion Tan Sri William Cheng dan Tan Sri G. Gnanalingam dari Westports.

Genting memiliki separuh daripada Jana Pendidikan Malaysia, konsortium yang membeli PMP.

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Krisis Air Selangor : Isu Yang Sengaja

Posted: 24 Sep 2011 09:00 PM PDT

SHAH ALAM 25 SEPT : Dakwaan bahawa Selangor bakal berhadapan dengan krisis air menjelang tahun hadapan oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dan gabungan persatuan pengguna sengaja dibangkitkan semula untuk menonjolkan bahawa kerajaan pimpinan Pakatan Rakyat di negeri ini tidak peka akan keperluan rakyat. 

Demikian pandangan ahli parlimen Klang, Charles Santiago ketika diminta mengulas mengenai krisis air yang dikatakan bakal berlaku di Selangor apabila saiz margin antara bekalan dan penggunaan air semakin rapat dengan anggaran jumlah itu sudah mencapai tahap tiga hingga lima peratus sahaja bersamaan 200 juta liter sehari (jlh).

Menurut Charles, isu krisis air di Selangor dan sekitar kawasan Lembah Klang bukanlah isu baru, sebaliknya ia sengaja dibangkitkan oleh Syabas dan persatuan pengguna lain sejak dua hingga tahun lalu ekoran keengganan kerajaan negeri meluluskan projek Loji Rawatan Air Sungai Langat 2.

Jelas Charles, cadangan pembinaan loji rawatan air itu boleh diteruskan sekiranya penstrukturan semula air dapat diselesaikan dan dipersetujui semua pihak.

Walaubagaimanapun katanya, semua usaha ini memerlukan persetujuan daripada kerajaan persekutuan dan melalui Menteri Tenaga, Air dan Teknologi Hijau, Datuk Peter Chin.

"Oleh kerana sekarang kita tiada perbincangan dengan kerajaan persekutuan khususnya Kementerian Tenaga, Air dan Teknologi Hijau yang tidak mahu membuat keputusan untuk menyerahkan pengurusan air kepada kerajaan selangor, maka ia menjadi isu yang sengaja dipanjangkan.

"Sebenarnya kerajaan Selangor telah menyatakan bahawa kerajaan negeri boleh menguruskan air di negeri ini dan juga sekiranya ia tidak mendatangkan masalah, kebenaran boleh diberikan kepada projek Langat 2 untuk diteruskan. Tetapi kerajaan persekutuan masih berdegil untuk memberi pengurusan air kepada kerajaan negeri dengan memberikan alasan yang tidak boleh diterima dan tidak masuk akal,"ujar beliau.

Syabas sebelum ini mendakwa isu krisis bekalan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya bakal menjadi kenyataan apabila rizab harian penggunan air hanya mencukupi keperluan kira-kira 800,000 pengguna di kawasan Gombak.

Pengarah Eksekutif Perancangan Syabas, Sanusi Suleiman berkata, kadar rizab yang diunjurkan pihaknya ialah kira-kira 10 peratus untuk menangani keperluan waktu kecemasan.

Tambah Carles, Syabas juga dilihat menggunakan analisa tidak tepat berhubung pertumbuhan penduduk dan penggunaan air sebenar di Selangor sehingga timbulnya spekulasi yang mengatakan krisis air bakal berlaku menjelang tahun 2012.

Tegas beliau, kerajaan persekutuan mahupun Syabas sendiri tidak mahu mengeluarkan wang bagi mengurangkan penggunaan air tidak berhasil (non revenue water) dan membaiki paip air yang dipercayai boleh menangani isu krisis air untuk jangka masa panjang.

"Ini mereka tidak mahu buat. Tetapi sebaliknya apa yang mereka buat ialah mengatakan bahawa satu kajian telah dibuat dan mendakwa bahawa kerajaan negeri Selangor harus memberi kebenaran untuk meluluskan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2.

"Jika kita lihat pandangan mereka dengan mendalam, maka kita akan nampak pelbagai masalah dalam pandangan atau perspektif mereka. Mereka sengaja mengkritik kerajaan Selangor dengan mengatakan kita tidak bertanggungjawab dan tidak peka masalah rakyat,"katanya lagi.

Sementara itu, pemantauan oleh Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) di tujuh empangan dan sungai-sungai utama di Selangor mendapati kedudukan paras air di semua muka sauk bagi keperluan loji pembersihan air adalah baik dan tidak membimbangkan.

Menurut LUAS, sumber air di Selangor masih dalam keadaan yang mencukupi dengan taburan hujan yang tinggi dicatatkan di banyak kawasan terutamanya kawasan tadahan air.

Secara purata, paras air di empangan pada tahun ini adalah meningkat berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Justeru menurut pihak LUAS, Syabas perlu melihat teknologi terkini untuk merawat sumber air dan menaiktaraf loji-loji sedia ada bagi menambah kapasiti loji pembersihan air tersebut.

Jelasnya, sekiranya berlaku krisis air, ia disebabkan oleh kegagalan loji pembersihan air untuk sentiasa memastikan bekalan air bersih mencukupi.


Sumber: TVSNEWS

The Hudud Issue, a Complete Explanation of Dato’ Seri Anwar Ibrahim's Speech in Terengganu

Posted: 24 Sep 2011 06:00 PM PDT

24hb September 2011
 
Saya tegaskan bahawa Pakatan Rakyat merupakan suatu muafakat utuh dan berlandaskan kejujuran mahukan Perubahan buat rakyat negara Malaysia. Oleh kerana itu, isu yang menyentuh kepentingan rakyat pastinya dibincangkan bersama kesemua wakil dari parti komponen serta keputusan yang dibuat merupakan pendirian bersama. Pun demikian Pakatan Rakyat berpendirian, setiap dari parti komponen sewajarnya mempunyai ruang untuk mengungkapkan keyakinan, faham serta ideologi terutamanya kepada pendokong mereka. Saya sendiri telah merujuk ke mahkamah syariah berkaitan tuntutan qazaf, dan pimpinan Pakatan Rakyat tidak pernah pula menghalang. Hakikatnya hanya Menteri Hal Ehwal Agama Umno yang bertindak menghalang saya dari meneruskan tuntutan qazaf tersebut. Selain itu Dato' Jamil Khir terpalit dengan tuduhan bahawa beliau menggunakan dana zakat bagi membiayai kos guaman kerana tidak memulakan pendakwaan terhadap Saiful Bukhari dalam tuntutan Qazaf saya. Permuafakatan Pakatan Rakyat bukanlah suatu bentuk usahama seperti Umno-BN yang sekadar mahu mendapat laba politik sehingga menafikan hak serta suara mereka yang tidak sehaluan.
 
Berkaitan hasrat Negeri Kelantan mahu melaksanakan hudud, saya berpandangan kita sewajarnya menghormati keputusan tersebut, namun pastinya ia tertakluk kepada beberapa perkara. Pertamanya persoalan Maqasid al Syariah, Matlamat Utama Syariah, iaitu menjamin keadilan untuk semua. Malah dalam karya saya yang berjudul Gelombang Kebangkitan Asia, tuntas saya ungkapkan keutamaan Maqasid al Shariah demi menjamin keadilan untuk semua. Justeru adalah baik untuk kita merenung beberapa aspek perundangan syariah yang berjaya dilaksanakan di Kelantan, maka tidak wajar buat saya menempelak atau meremehkan langkah tersebut.
 
Sebagai seorang Muslim, pastinya saya menjunjung tinggi perintah Allah SWT serta pesan-pesan Nya yang terkandung di dalam Al Quran. Apabila ditanya, apakah pandangan saya mengenai hudud di Malaysia dan isu berkaitan undang-undang syariah serta perlaksanaannya oleh mahkamah syariah di negara ini, jawab saya, dalam konteks masyarakat Malaysia, kita semua tertakluk kepada peruntukan Perlembagaan Persekutuan. Oleh kerana itu perlaksanaan hukum Islam sewajarnya mengambil kira keberkesanan pentadbiran mahkamah syariah negara ini memastikan keadilan untuk semua. Menyentuh persoalan keadilan untuk semua, perlaksanaan undang-undang syariah semestinya menjamin hak bukan Islam tidak dicerobohi serta dizalimi. Saya menasihati rakan-rakan untuk meneliti kenyataan saya ini berasaskan muafakat yang tertera dalam Buku Jingga:
 
"Mempertahankan Perlembagaan Persekutuan, Islam sebagai agama bagi Persekutuan dan agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana di negara ini serta melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum-kaum lain sejajar dengan Perkara 153."
 
Namun apa yang saya kesalkan adalah hipokrisi Umno-BN memperalatkan isu hudud ini sebagai permainan politik. Pimpinan Umno-BN tidak pernah berhasrat membincangkan isu ini secara tuntas dan serius. Mantan perdana menteri, Dr Mahathir menolak bulat-bulat malah mempersendakan peranan undang-undang syariah serta beberapa pesan yang dianggap sebahagian dari sunnah Rasulullah SAW. Media yang dikuasai pemerintah pula mencanangkan kononnya undang-undang syariah sebagai suatu warisan zaman primitif. Harus diingat, pandangan beberapa kerat pimpinan Umno yang mempersenda hukum Islam ini sesungguhnya tidaklah mewakili umat. Waima mutakhir ini beberapa pimpinan Umno memperlihatkan diri sebagai jagoan memperjuangkan Islam, manakala seringkali pula mereka menuduh pimpinan Pakatan Rakyat sebagai pengkhianat agama dan bangsa, sedangkan yang sering dilaung-laungkan oleh pimpinan Umno-BN sekadar retorika membakar sentimen serta sering tersasar dari kehendak syariah yang mahukan kemaslahatan untuk rakyat.
 
ANWAR IBRAHIM

 
Shorter version in English of the statement above:

The implementation of hudud in the state of Kelantan must in all circumstances be subject to the maqasid al Shari'a, that is, the Higher Objectives of the Shari'a, the most paramount of which is to ensure justice for all, regardless of race, status or religion. This warrants the existence of Shari'a judges who are capable of dispensing justice without fear or favour and a Shari'a judicial system which is independent of political pressure or other kinds of influence that would impair its functions in the administration of justice.

As a Muslim, I am bound by the commandments of my religion including the injunctions as ordained in the Holy Qur'an. As I have stated before, the right to practice one's faith is a fundamental freedom that is guaranteed by the Federal Constitution. In this regard, it must be stressed that non-Muslims are and must continue to be in all circumstances exempt from the Shari'a jurisdiction. This view is perfectly consistent with the position of the Pakatan Rakyat as laid out in the Orange Book:

"…to defend the Federal Constitution, to uphold the position of Islam as the religion of the Federation, to ensure that other religions may be professed and practiced fully, and to safeguard the special position of the Malays and the natives of Sabah and Sarawak as well as the interests of other races in line with Article 153."

We condemn the hypocrisy of UMNO and Barisan Nasional in exploiting the hudud issue for political mileage. Even more deplorable are the sinister machinations orchestrated by UMNO in attempting to stoke the fires of ethnic and religious tension by repeatedly playing up the issue in their media.

To the non-Muslim audience, they project an anti-Shari'a stance even on some occasions rubbishing it as a primitive system while to the Muslim audience; they relentlessly attack Pakatan Muslim leaders as being traitors to their religion and race by consorting with non-Muslim leaders. Without doubt these actions are part and parcel of the overall plan to drive a wedge in the Pakatan coalition and bring about internal strife and in the process hope to weaken the coalition and the chances of victory in the next elections.

I would like to stress that Pakatan Rakyat is a coalition built on the principle of consensus and mutual trust and respect. We hold firm to the conviction that any issue which affects the interest of the people must be discussed frankly in a civilized manner with the objective of seeking an amicable resolution. We also believe that each and every component party of the coalition should be given its legitimate right to explain its position on significant issues to its members.

ANWAR IBRAHIM

MTUC : Selangor Bijak Imbangi Keperluan Rakyat

Posted: 24 Sep 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 24 SEPT: Skim gaji minima RM1,500 yang bakal diperkenalkan kerajaan negeri Selangor pada 2012 mendapat restu Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan ahli parlimen Pakatan Rakyat.

Timbalan Setiausaha Agung MTUC, Abdul Halim Mansor berkata, ketelusan sesebuah kerajaan dapat diukur melalui penetapan gaji minima seperti ini yang diiktiraf kesatuan itu sebagai langkah proaktif kerajaan negeri bagi mengimbangi kos sara hidup rakyat.

"Kami merasakan itu adalah pemangkin bagi kerajaan persekutuan dan amnya kerajaan negeri (Selangor) sendiri kerana ketelusan yang dilaksanakan berlaku kerana (percambahan) ekonomi," kata beliau dalam wawancara Fokus Berita bersama Tv Selangor.

Abdul Halim berpendirian perlaksanaan gaji minima harus dititikberatkan mana-mana pemerintah dan diselaraskan secepat mungkin untuk penambahbaikan status masyarakat yang berada di bawah paras kemiskinan.

Beliau seterusnya menolak persepsi menyatakan pemindahan industri ke negara lain akan berlaku sekiranya gaji minima ditetapkan.

Ini kerana menurut beliau, berdasarkan kajian yang dijalankan oleh MTUC, Malaysia tergolong dalam negara yang mempunyai tenaga pekerja dan disiplin yang baik selama 11 tahun.

Justeru katanya, penghijrahan golongan bukan eksekutif termasuk kelas buruh ke luar negara dapat dikekang dengan peningkatan kadar gaji minima sekaligus mengangkat status kehidupan seharian.

Turut disentuh ialah mengenai penyelarasan gaji minima oleh kerajaan pusat yang sehingga kini mendapat rungutan pelbagai pihak berikutan pelan tindakan yang kurang efektif dan lambat.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ini mengumumkan pelaksanaan gaji minima untuk golongan pekerja berpendapatan rendah di negara ini yang dijangka dapat dilaksanakan sebelum akhir tahun ini melalui Rang Undang-Undang Majlis Konsultasi Gaji Negara yang dibentangkan dalam sidang Dewan Rakyat.

MTUC juga telah mencadangkan supaya gaji minima ditetapkan sekurang-kurangnya RM900, melepasi garis kemiskinan iaitu RM720 sebulan di Semenanjung Malaysia, RM760 (Sarawak) dan RM780 (Sarawak).

Menurut perangkaan kongres itu, sebanyak 35 peratus daripada pekerja menerima gaji rendah iaitu di bawah garis kemiskinan, pendapatan yang dilihat tidak praktikal bagi masyarakat di negara ini.

"Kerajaan harus prihatin keperluan rakyat kerana dengan RM900, saya boleh katakan bahawa anak muda yang tergolong memperoleh jumlah itu tidak boleh berumahtangga. Kalau kita lihat makanan untuk RM15 sehari menjangkau RM450 sebulan.

"Kerajaan harus proaktif melihat keperluan rakyat berdasarkan jurang gaji di antara pekerja di tahap biasa dan eksekutif pertengahan," kata beliau.

Sementara itu ahli palimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid berkata, usaha kerajaan Pakatan Rakyat negeri Selangor meletakkan gaji minima pada paras yang lebih tinggi mendapat kritikan hebat sebelum ini.

Namun berdasarkan manifesto Buku Jingga, kerajaan Pakatan Rakyat komited untuk mengangkat taraf pendapatan rakyat bermula dengan tujuh ribu guru KAFA yang telah menikmati kenaikan elaun sebanyak RM1,300 dengan pendapatan negeri suku pertama mencecah hingga RM1.7 bilion.

Malah kata Abdullah, tawaran turut dibuat kepada wanita yang baru melahirkan bayi diberikan cuti bergaji selama 90 hari melalui pindaan rang undang-undang di bawah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) Seksyen 34 Akta Sekerja 1955.

Namun pada ketika itu katanya kerajaan pusat tetap dengan pendirian untuk tidak membuat sebarang pindaan pada akta tersebut sehingga ke hari ini.

"Tetapi Selangor berani memacu keperluan dan faedah kepada rakyat dan hari ini akan terlaksana gaji minimum yang akan dikuatkuasakan pada tahun depan dengan tiada rasa segan silu.

"Berbalik kepada kecermatan dan cara tatakelola negeri itu penting," tambah beliau lagi.

Jelas Abdullah, pekerja asing kini menjadi saingan rakyat tempatan dalam sektor binaan dan perindustrian berdasarkan kos bayaran gaji yang murah.

Sehubungan dengan itu jelas beliau, sekiranya gaji minima dapat diimplimentasikan maka ruang tersebut mampu diisi oleh pekerja tempatan sekaligus mengurangkan peratusan pengangguran.

Justeru katanya Selangor telah menunjukkan inisiatif meneraju dasar yang lebih menguntungkan masyarakat di negara ini seraya meningkatkan daya saing.


Sumber: TVSNEWS

Simpanan Tunai Selangor RM1.1 Bilion,Terbaik Dalam Tempoh 28 Tahun

Posted: 23 Sep 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM, 23 SEPTEMBER : Dalam tempoh separuh tahun 2011 ini, Kerajaan Negeri Selangor berjaya menambah simpanan tunai sebanyak RM200 juta, menjadikannya RM1,100 juta menjadikan ia rekod kewangan yang terbaik dalam tempoh 28 tahun selepas tiga tahun lebih Pakatan Rakyat mentadbir negeri Selangor.

Perkara ini dinyatakan oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim pada Majlis Santapan Malam anjuran Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan di Pusat Konvensyen Shah Alam.

"Jumlah ini merupakan rekod kewangan paling baik negeri bertuah ini dalam tempoh 28 tahun," kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Selain Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, turut berangkat ialah Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah dan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Menurutnya, pada akhir tahun lepas, simpanan tunai Kerajaan Negeri Selangor berjumlah sebanyak RM918 juta.

Secara keseluruhan, katanya, kejayaan Selangor memperkasa pembangunan dan melestarikan kemajuannya adalah dengan restu, nasihat dan sokongan penuh Tuanku Sultan terhadap kerajaan negeri sekarang yang mengamalkan tadbir urus yang telus, bertanggungjawab, berhemah dan berhemat.

Katanya, Negeri Selangor juga telah menunjukkan peningkatan yang begitu ketara di dalam jumlah pelaburan dalam negeri.

Jelasnya, semenjak 2008 hingga Jun 2011, Selangor telah berjaya menarik pelaburan berjumlah lebih RM35,000 juta.

Ini bermakna, ujarnya Kerajaan Negeri Selangor sekarang bukan sahaja berjaya meningkatkan hasil negeri tetapi juga berjaya melaksanakan pengurusan kewangan dengan cekap dan berkesan.

"Walhal pada awalnya adalah menjadi kekhuatiran yang teramat sangat dalam diri patik selaku peneraju Kerajaan Negeri yang baharu untuk memikul amanah majoriti rakyat majmuk di negeri Selangor yang inginkan pembaharuan dalam erti kata hasil mahsul negeri dinikmati secara adil dan saksama dalam kalangan rakyat majmuk di negeri ini," ujarnya.

Beliau menambah, demi kemaslahatan negeri dan rakyat negeri ini seluruhnya pula, Kerajaan Selangor sekarang melaksanakan dasar "Merakyatkan Ekonomi Selangor" yang mengandungi pelbagai program kebajikan bagi membantu rakyat majmuk pelbagai peringkat agar dapat sama-sama menikmati hasil pembangunan dan kemajuan negeri ini.

Menurutnya, melalui dasar itu, beliau dan barisan kepemimpinan di peringkat negeri, daerah, mukim dan kampung bersependapat bahawa hasil bumi negeri Selangor ini adalah milik rakyat Sultan Selangor.

Oleh itu, katanya limpahan daripada hasil pembangunan dan kemajuan negeri ini sewajarnya dikembalikan kepada seluruh rakyat negeri Selangor supaya sama-sama menikmatinya.

Katanya, dengan penduduk negeri berjumlah 5.3 juta orang yang terdiri daripada Melayu sekitar 49 peratus; Cina sekitar 29 peratus, India sekitar 16 peratus, dan keturunan lain sekitar 6 peratus, mereka tanpa mengira kelainan bahasa, agama, latar belakang pendidikan dan kecondongan politik, adalah layak menerima bantuan menurut program dan skim yang ditawarkan oleh kerajaan negeri sejak Jun 2008, sejajar dengan misi menjadikan Selangor sebuah negeri idaman, maju dan berkebajikan.

Beliau berkata, sejak dasar itu diperkenalkan 100 hari selepas menerajui pentadbiran Negeri Selangor hinggalah Jun 2011; sejumlah RM500 juta telah disalurkan terus kepada rakyat Selangor.

Selain itu, katanya Skim Air Percuma 20 meter padu berjumlah melebihi RM387 juta, Skim Tabung Warisan (RM1.8 juta), Hadiah Anak Masuk Universiti (RM19 juta), Skim Usia Emas dan OKU (RM49 juta) dan Skim Mikro Kredit Luar Bandar dan Kemiskinan Bandar yang kini melebihi RM2 juta dan berbagai-bagai bantuan kemasyarakatan yang akan diberikan secara berterusan.

Dalam bidang pelaburan pula, beliau bersyukur kerana negeri Selangor terus didatangi oleh para pelabur dari dalam dan dari luar negara.

Katanya, sejak Januari hingga 30 Jun tahun 2011 ini sahaja jumlah pelaburan negeri Selangor bernilai sebanyak RM5,200 juta iaitu 18 peratus dari keseluruhan pelaburan di dalam negara.

Beliau menambah, pelaburan tersebut terdiri dari pelaburan domestik sejumlah RM2,100 juta dan pelaburan asing berjumlah RM3,100 juta.

"Ini bermakna Selangor berada di tempat teratas dalam keseluruhan pelaburan di dalam negara," katanya.

Menurutnya, dari jumlah RM5,200 juta pelaburan tersebut terdapat sebanyak 135 projek yang terdiri dari 89 projek baharu dan selebihnya 46 projek sedia ada.

"Hal ini menjadikan Selangor jauh meninggalkan negeri-negeri lain yang kebanyakannya mempunyai tidak lebih dari 50 projek," katanya lagi.

Jelasnya, melalui pelaburan RM5,200 juta di atas Selangor telah berjaya membuka ruang pekerjaan sebanyak 10,000 pekerjaan yang kebanyakannya di dalam bidang elektronik dan elektrikal produk.

"Selangor berbangga menjadi penyumbang terbesar cukai dalam negara iaitu sebanyak 21 peratus pada 2010 dan kita menjangkakan jumlah yang sama dapat kita unjurkan pada tahun ini jika tidak jumlah yang lebih besar," katanya.

Rakyat Selangor juga, kata beliau menikmati hasil dari pengurusan hasil pasir yang kini dijalankan secara tersusun kerajaan negeri melalui anak syarikat kerajaan negeri; Kumpulan Semesta Sdn Bhd di mana peningkatan hasil pasir amat ketara sekali.

Katanya, pada tahun 2007, kutipan royalti hasil pasir hanya RM4 juta, 2009 sejumlah RM 5 juta dan pada 2010 melonjak kepada RM11 juta.

Menurutnya lagi, manakala pada tahun ini setakat bulan Jun telah mencapai kepada RM12 juta.

"Sejak ditubuhkan hingga setakat Jun 2011, Kumpulan Semesta telah berjaya mengumpul keuntungan berjumlah hampir RM50 juta," katanya.Sumber: Selangorkini

Selangor Catat Peningkatan Pendapatan 20 Peratus Di Bawah PR

Posted: 22 Sep 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 22 SEPT : Selangor terus mempamerkan pencapaian cemerlang apabila berjaya meningkatkan pendapatan kerajaan negeri sebanyak 20 peratus dari RM1.59 bilion kepada RM1.77 bilion sepanjang pentadbiran di bawah Pakatan Rakyat.

Oleh itu PAS Selangor hari ini menerusi pesuruhjayanya, Dr Rani Osman merakamkan jutaan tahniah kepada kerajaan negeri di bawah pentadbiran Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang berjaya meningkatkan taraf hidup rakyat.

"Banyak yang dilakukan antaranya PR berjaya mengembalikan dana sebanyak RM500 juta kepada rakyat melalui pelbagai pakej program Merakyatkan Ekonomi Selangor, membelanjakan sehingga kini RM150 juta bagi pemberian 20 meter padu air percuma kepada rakyat negeri Selangor.

"Selangor juga di bawah PR berjaya mendaftarkan seramai 154, 700 warga emas dan OKU di bawah Skim Mesra Usia Emas serta membelanjakan sebanyak RM54 juta kepada 23,140 waris," katanya pada satu sidang media PAS yang diadakan di sini.

Menurut Rani, biarpun pada mulanya, usaha kerajaan negeri ini dipandang serong oleh Umno Barisan Nasional,namun akhirnya usaha yang berterusan ini berjaya menepis segala pandangan sinis mereka.

"Ini saya ingat lagi, ketika dibentangkan, masa itu ketua pembangkang adalah Khir Toyo dan ketika itu dia bangun dan dia bangun di dewan dan ketawa menyatakan usaha kerajaan negeri Selangor untuk 20m air ini tidak akan berjaya," katanya.

Antara kejayaan kerajaan negeri yang lain ialah memperuntukkan RM10 juta daripada hasil perlombongan pasir bagi menjayakan program Jom Shopping Bersama YB, peruntukan RM50 juta daripada hasil kutipan hutang Kumpulan Talam bagi menjayakan Skim Mikrokredit Selangor dan peruntukan RM20 juta daripada hasil kutipan hutang Kumpulan Talam bagi menjayakan Skim Mikrokredit Miskin Bandar.

Beliau dalam pada itu berkata, kerajaan negeri adalah contoh negeri berkebajikan apabila memperuntukkan RM30 juta daripada Pemerbadanan Menteri Besar bagi meningkatkan pendapatan keluarga, usahawan dan rakyat Selangor.

"Kerajaan negeri memperuntukkan RM7.7 juta untuk Skim Baik Pulih Negeri Berkebajikan untuk baiki pangsapuri kos rendah di Selangor.

"Malah kerajaan negeri juga memperuntukkan RM5.2 juta untuk mengecat semula pangsapuri kos rendah di Selangor," tambah beliau.

Selain itu, daripada peruntukan untuk membaiki pangsapuri, kerajaan negeri juga telah memperuntukkan RM16 juta bagi Sekolah Agama Rakyat, Cina dan Tamil setakat ini jika hendak dibandingkan sewaktu Umno BN memerintah.

Menurutnya lagi, kerajaan negeri juga memperuntukkan RM13.5 juta bagi Tabung Warisan Anak Selangor dan RM5 juta bagi kebajikan dan pendidikan anak-anak dan keluarga kakitangan awam kerajaan negeri.

Malah katanya, kerajaan negeri juga turut membantu rakyatnya dari segi usaha menjayakan skim pemilikan kediaman persendirian dengan hanya membayar RM1, 000 bagi mendapatkan geran tanah.

Katanya, usaha kerajaan negeri ini akhirnya berjaya mengubah taraf hidup rakyat yang selama ini berada pada takuk yang sama ketika Umno BN dahulu.
Sumber: TVSNEWS

"A Tribute to Parents" Raikan Sepuluh Ibubapa Teristimewa

Posted: 28 Aug 2011 08:30 AM PDT

Klang, 28 Ogos 2011 - Majlis penghargaan "A Tribute to Parents" telah diadakan oleh persatuan Bell Tamil Malaysia cawangan Sentosa pada hari ini.

Majlis yang meraikan sepuluh ibubapa teristimewa yang dipilih diadakan di Dewan Taman Klang Jaya dan dibanjiri orang ramai.

Pada majlis tersebut kesemua ibubapa yang terpilih dibawa naik keatas pentas dan diberi penghargaan oleh anak-anak masing-masing bagi menghargai jasa mereka.

YB Dr Xavier Jayakumar yang dijemput hadir ke majlis tersebut menghulurkan sumbangan RM2,000 kepada kesemua sepuluh ibubapa tersebut. Beliau berucap menegaskan kepentingan menjadi ibubapa yang bertanggungjawab, sentiasa tahu dimana anak-anak berada, bahaya keluar lewat malam dan dengan siapa anak-anak bergaul.


Tetamu jemputan yang turut berucap adalah Dato' Theiveegan, Timbalan Ketua Polis negeri Selangor. 


Majlis Pecah Tanah Kuil Sri Maha Mariamman Sungai Bakau

Posted: 28 Aug 2011 02:25 AM PDT

Rawang, 28 Ogos 2011 - Bagi memudahkan dan memberi keselesaan kepada para penganut agama Hindu di kawasan Sungai Bakau, satu majlis pecah tanah telah diadakan disini pada hari ini.

Majlis pecah tanah Kuil Sri Maha Mariamman tersebut telah disempurnakan oleh YB Dr Xavier Jayakumar, EXCO Kerajaan Negeri Selangor.

Hadir bersama-sama beliau adalah YB Gan Pei Nei, ADUN Rawang, YB William Leong, Ahli Parlimen Selayang serta Ahli Majlis, Encik Gunaran. 


138 Warga Emas Menyertai Program Jom Shopping Kedua DUN Seri Andalas

Posted: 27 Aug 2011 03:15 AM PDT

Klang, 27 Ogos 2011 - Program Jom Shopping kedua DUN Seri Andalas telah diadakan di TESCO Bukit Tinggi pada hari ini.

Para peserta yang terdiri daripada warga emas hadir daftar diri pada jam 8.30 pagi di pejabat ADUN Seri Andalas dan kemudian dibawa ke TESCO menggunakan perkhidmatan bas yang disediakan dengan kerjasama Majlis Perbandaran Klang.

Seramai 138 warga emas yang menyertai program ini dibantu oleh sukarelawan untuk membeli-belah dan mengangkat barangan.

Selain menerima baucar RM100 untuk dibelanjakan, para peserta turut menerima 'goody bag' bernilai RM30 daripada TESCO.


Koordinator yang bertanggungjawab menguruskan program pada hari ini adalah Puan Mary dari pejabat ADUN Seri Andalas.


Lagi Lapan Puluh Hamper Diberikan Kepada Warga Miskin di DUN Seri Andalas

Posted: 27 Aug 2011 02:00 AM PDT

Kampung Jawa, 27 Ogos 2011 - Sebanyak lapan puluh hamper telah diberikan kepada warga miskin yang menetap di sekitar kawasan DUN Seri Andalas.

Pemberian hamper tersebut diserahkan oleh YB Dr Xavier Jayakumar di dewan Kampung Jawa pada hari ini sejak pukul 4.30 petang.

Koordinator program pemberian hamper pada hari ini adalah Puan Rusnani dan Puan Patima.Menziarah dan Menghulur Sumbangan Hamper Makanan di Sungai Kandis

Posted: 21 Aug 2011 06:00 AM PDT

Sungai Kandis, 21 Ogos 2011 - ADUN Seri Andalas, YB Dr Xavier Jayakumar pada hari ini menjalankan program ziarah rumah ke rumah di kawasan Sungai Kandis.

Program satu hari ini meliputi agihan sumbangan hamper dan makanan dalam program beliau ke sebelas buah rumah yang terdiri daripada keluarga kurang mampu dan pada sebelah petangnya pula pemberian sumbangan air untuk berbuka puasa di perkarangan surau Sungai Kandis.

Beliau yang ditemani isterinya, Puan Sheila Devaraj dan Ahli Majlis MBSA, Encik Manap serta para sukarelawan sempat berziarah dan bertanya khabar serta masalah yang dihadapi para penduduk.

Program agihan sumbangan air di surau pula mendapat sambutan orang ramai. Program-program beramah mesra dan mengagih sumbangan akan kerap dilakukan sempena bulan Ramadhan ini.
Nuffnang