Khamis, 30 Mei 2013

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


KDN Jangan Peralat Polis

Posted: 30 May 2013 10:44 AM PDT


PETALING JAYA 30 MEI : Kementerian Dalam Negeri (KDN) diminta tidak terus memperalatkan pasukan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) untuk tujuan politik, gesa Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa.

Tegas beliau, KDN yang diketuai Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamid seharusnya memberi ruang dan kebebasan kepada polis untuk menumpukan perhatian terhadap skop tugas mereka yang sebenar.

"Saya tidak menyalahkan polis-polis ini kerana mereka terpaksa akur dengan arahan bos-bos mereka untuk menyiasat perkara seperti perhimpunan aman yang jelas bukan satu jenayah.

"Saya yakin polis juga sebenarnya tidak mahu membuang masa menyiasat dan menahan rakyat yang berhimpun secara aman.

"KDN khususnya Zahid Hamidi mesti bertanggungjawab terhadap penyelewengan ini, sepatutnya KDN perlu biar PDRM fokus dengan kerja membendung kejadian jenayah yang makin meningkat dan merunsingkan rakyat, bukan sebaliknya," ujarnya di depan Balai Polis Tropicana di sini.

Ditemani peguam, G. Sivamalar, beliau hadir untuk disoal siasat di bawah Akta Pehimpunan Aman 2012 berhubung kehadirannya dalam himpunan solidariti Adam Adli pada 22 Mei lalu.

Pada malam tersebut, seramai 18 orang, termasuk pembantu peribadi beliau, Peter Chong ditahan ketika berhimpun di hadapan lokap Balai Polis Jinjang.

"Saya tidak faham mengapa saya dipanggil untuk soal siasat sedangkan segala yang berlaku pada malam itu disaksikan puluhan anggota polis, malah sudah pasti ada rakaman video mengenainya, semua ini polis sudah sedia maklum.

"Saya ditanya soalan yang mereka sudah tahu jawapannya, nampak sangat polis terpaksa buang masa untuk tindakan politik," ujarnya kesal.

Beliau bagaimanapun berkata tidak diberitahu samada akan dipanggil semula untuk soal siasat atau akan ditahan selepas ini.

Siasatan bermula pada jam 10.50 pagi tadi dan tamat kira-kira 55 minit kemudian. ~ SelangorKu


.

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


EXTREMIS RASIS!

Posted: 29 May 2013 11:29 PM PDT

 Ah Foo, itu malai sulah lupa itu 13 Mei kah? Aiya Ah Cheng, lu luluk liam-liam la. Lia tuhan pun sulah kasi jual, lu lagi mau tanya itu malai-si kah?

Salam 2 all.

Teman mengutuk keras kenyataan biaDap Persekutuan Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) yang mempertikaikan perlantikan YB Senator Paul Low Seng Kwan (Transparensi International) dan YB Datuk Mary Yap Kain Ching (PBS-Tawau yang juga Pengerusi Lembaga Sekolah-Sekolah Mubaligh) sebagai anggota jemaah kabinet Kerajaan Malaysia.

Alasan yang digunakan oleh Don Zong adalah kerana kedua-dua mereka tidak fasih berbahasa Mandarin dan tidak mengikuti sepenuhnya sistem persekolahan Cina; oleh itu kedua-dua mereka adalah tidak layak mewakili kaum Cina didalam kabinet!

Ini jelas adalah satu kenyataan yang sangat rasis daripada kumpulan radikal yang mengamalkan sikap ekstremis perkauman yang melampau, sempit lagi jumud!

Dong Zong dan kaum pelampau perkauman yang sewaktu dengan mereka harus faham bahawa mengikut Perlembagaan Persekutuan perlantikan menggangotai jemaah kabinet adalah budibicara mutlak Perdana Menteri Malaysia.

YAB Dato' Sri Najib Tun Razak telah diberi mandat jelas oleh rakyat untuk membentuk Kerajaan Persekutuan Barisan Nasional didalam PRU-13. Sebagai Perdana Menteri, adalah hak mutlak Dato' Sri Najib untuk menentukan siapa yang layak menggangotai jemaah kabinetnya dengan mengambil kira pelbagai faktor mengikut budibicara beliau.

Dong Zong harus faham bahawa fasih dalam bahasa Cina bukan dan tidak pernah menjadi pra-syarat untuk menjadi anggota jemaah kabinet Kerajaan Malaysia!

Mereka wajib faham dan disedarkan bahawa ini adalah negara Malaysia yang dahulunya dikenali sebagai Persekutuan Tanah Melayu! Menurut Perlembagaan Persekutuan, Bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan. Oleh itu adalah menjadi pra-syarat untuk mana-mana anggota jemaah kabinet wajib fasih bertutur dan menulis dalam Bahasa Melayu!

Sebab itu saya mengambil kesempatan ini mendesak supaya Kerajaan mewajibkan bukan sahaja anggota jemaah kabinet, malahan semua wakil rakyat, samada Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri mahupun Senator wajib fasih bertutur dan menulis dalam Bahasa Melayu sabagai pra-syarat kelayakan. Jika perlu Kerajaan hendaklah mengadakan ujian saringan kelulusan bertutur/ menulis dalam Bahasa Melayu bagi mereka!

Satu perkara yang Dong Zong dan kumpulan ektremis pelampau perkauman yang lain perlu faham ialah anggota jemaah kabinet dilantik untuk kepentingan dan kebajikan seluruh rakyat Malaysia. Paul Tan dan Mary Yap bukan mewakili kaum Cina sahaja walaupun mereka berbangsa Cina. Mereka adalah Menteri Kabinet Kerajaan Malaysia yang wajib menjaga kepentingan dan kebajikan seluruh rakyat Malaysia; bukan sahaja kaum Cina!

Kedua, Dong Zong perlu faham tindakan kaum cauvinis, rasis, ektremis dan pelampau perkauman menolak calon-calon Barisan Nasional terutamanya daripada MCA dan Gerakan telah menghasilkan satu Kerajaan Melayu-Bumiputra dalam PRU-13!

Inilah padah yang kaum cauvinis, rasis, ektremis dan pelampau perkauman perlu terima. Kamu tidak boleh mengimpikan mahu kedua-duanya -  you shouldn't dream to have the best of both world.

Kamu telah secara sedar melaksanakan hak demokrasi kamu dengan membuat pemilihan berdasarkan warna kulit dan sifat perkauman; maka kamu perlu bayar harga hak demokrasi kamu itu.

Tidak ada sesiapa yang memaksa kamu menggunakan hak kamu mengikut warna kulit dan perkauman. Malah Kerajaan BN dibawah pimpinan Dato' Sri Najib telah berusaha sedaya upaya memberikan yang terbaik kepada kamu, sehingga kadang-kadang menyebabkan kemarahan kaum lain dalam negara ini.

Tetapi kebaikan Kerajaan BN kamu balas dengan tuba. Sekarang masa untuk kamu merasa tuba yang kamu tabur itu pula!

Kepada Kerajaan Barisan Nasional, terutama YAB Dato' Sri Najib; jangan layan karenah kaum cauvinis, rasis, ekstremis dan pelampau perkauman ini. Kita telah terlalu banyak berlembut dan bertolak ansur dengan mereka.

Berilah tumpuan kepada rakyat yang tahu mengenang budi. Jagalah kepentingan dan kebajikan rakyat yang tahu menilai beza diantara kaca dan permata. Janganlah kerana terlalu melayan karenah puak-puak ni, akhirnya yang dikejar tidak dapat, yang dikendung berciciran!

Adios amigos, grasias senor.

Zulkifli Bin Noordin
Khamis
20 Rejab 1434
30 Mei 2013

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Sultan Selangor Bertitah Sempena Istiadat Bersejarah

Posted: 30 May 2013 07:07 PM PDT

Tuanku Sultan Selangor
"Beta tidak berkenan mereka yang telah mendapat mandat mengambil kesempatan untuk memperolehi sesuatu demi kepentingan diri sendiri," baginda Sultan Selangor
Exco Selangor 2013 bersama Ex Officio
Sultan titah Kerajaan Selangor tunai janji manifesto PRU

KLANG - Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan pimpinan kerajaan negeri yang diteraju gabungan parti Pas, Parti Keadilan Rakyat dan DAP menunaikan janji-janji manifesto pilihan raya yang lepas, secara adil dan saksama berteraskan Perlembagaan Persekutuan dan Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor.

Baginda bertitah manifesto yang dibuat oleh sesebuah parti adalah "satu janji dengan rakyat" yang mesti dilaksanakan tanpa berlengah apabila mereka memerintah negeri.

"Oleh itu, amatlah penting ianya (manifesto) ditunaikan dan janganlah melupakan rakyat yang menaruh penuh harapan untuk menikmati sebuah negeri yang aman makmur dalam suasana rakyat hidup dengan penuh harmoni," titah baginda pada majlis pengurniaan watikah pelantikan dan mengangkat sumpah Anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri di Istana Alam Shah, di sini hari ini.

Sultan Selangor menyeru pimpinan kerajaan negeri yang diketuai Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim membangunkan program yang memberi impak sebenar kepada negeri itu untuk mencapai kemajuan dan kemakmuran.

Titah baginda setiap tanggungjawab yang dipikul hendaklah dikendalikan secara intelektual, bukan secara emosi dengan mendahulukan kepentingan rakyat dan negeri berbanding kepentingan diri atau parti masing-masing.

"Apabila menjalankan tugas, Ahli-ahli Yang Berhormat mestilah berpandukan kepada peraturan dan undang-undang yang telah digariskan dan janganlah sekali-kali melanggar undang-undang ini serta membuat sesuatu dengan mengikut kehendak hati semata-mata," titah baginda sambil mengingatkan wakil rakyat Selangor menjauhkan diri daripada amalan rasuah.

Dalam pada itu, Sultan Selangor mengingatkan wakil rakyat Selangor yang dipilih memahami kehendak dan keperluan rakyat dan sentiasa menitikberatkan perpaduan berteraskan konsep muhibah antara kaum.

Titah baginda, keutamaan perlu diberi kepada memajukan negeri Selangor di samping memastikan kehidupan rakyat berbilang kaum berada dalam keadaan selesa dan aman sehingga ke generasi akan datang.

Titah baginda, wakil rakyat Selangor hendaklah sentiasa berdamping dengan rakyat untuk mengetahui kehendak dan keperluan mereka serta mengatasi masalah-masalah yang dihadapi mereka.  

"Janganlah apabila memerlukan undi, Ahli-ahli Yang Berhormat menjanjikan bulan dan bintang serta sanggup melawat mereka sehingga ke dapur rumah mereka, tetapi apabila telah mendapat undi dan memperolehi kemenangan, kelibat Ahli-ahli Yang Berhormat sekelian pun tidak kelihatan.

"Beta tidak berkenan mereka yang telah mendapat mandat mengambil kesempatan untuk memperolehi sesuatu demi kepentingan diri sendiri," titah baginda. - Bernama/sinar harian


40 % Exco Selangor 2013 Adalah Wanita

Posted: 29 May 2013 11:13 PM PDT

Ahli Majlis Mesyuarat (EXCO) Kerajaan Negeri Selangor 2013

YAB Dato' Menteri Besar Selangor:

YAB Tan Sri Dato' Seri Abdul Khalid Ibrahim ADUN Pelabuhan Klang

Portfolio

• Kewangan • Pembangunan Tanah & Pengurusan Sumber Alam • Majlis Tindakan Ekonomi Negeri • Penerangan • Jawatankuasa Adat Melayu

Wakil PAS:

YB Tuan Iskandar Bin Abdul Samad ADUN Cempaka

Portfolio
• Perumahan • Pengurusan Bangunan Dan Peneroka Bandar

YB Tuan Dr. Ahmad Yunus Bin Hairi ADUN Sijangkang
Portfolio
• Belia Dan Sukan • Infrastruktur Dan Kemudahan Awam

YB Puan Dr. Halimah Binti Ali ADUN Selat Klang

Portfolio
• Pendidikan Dan Pendidikan Tinggi • Pembangunan Modal Insan

YB Tuan Sallehin Bin Mukhyi ADUN Sabak

Portfolio • Hal Ehwal Islam • Permodenan Pertanian • Pembangunan Desa

Wakil DAP

YB Tuan Ean Yong Hian Wah ADUN Sri Kembangan

Portfolio
• Pelaburan, Perindustrian Dan Perdagangan • Pembangunan Kampung Baharu Dan Pemutihan Kilang Haram

YB Tuan Ganapathi Rao A/l Veraman ADUN Kota Alam Shah

Portfolio
• Pekerja Ladang • Kemiskinan • Kerajaan Prihatin

YB Dato' Teng Chang Khim ADUN Sungai Pinang

Portfolio
• Kerajaan Tempatan • Kajian Dan Penyelidikan

Wakil PKR

YB Puan Dr. Rodziah Binti Ismail ADUN Batu Tiga


Portfolio
• Kebajikan • Hal Ehwal Wanita

YB Puan Dr. Daroyah Binti Alwi ADUN Sementa

Portfolio
• Kesihatan • Pembangunan Usahawan • Sains, Teknologi Dan Inovasi

YB Puan Wong Keat Ping @ Elizabeth Wong ADUN Bukit Lanjan

Portfolio
• Pelancongan • Hal Ehwal Pengguna • Alam Sekitar

Dewan Negeri Selangor:

YB Puan Hannah Yeoh ADUN Subang Jaya

Portfolio
• Speaker Dewan Negeri Selangor

YB Tuan Nik Nazmi Bin Nik Ahmad ADUN Seri Setia

Portfolio
• Timbalan Speaker Dewan Negeri Selangor

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


The PM's post-mortem-Dean Johns

Posted: 30 May 2013 09:12 PM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Hadith Sumber Kedua Bagi Keilmuan Islam

Posted: 30 May 2013 04:26 PM PDT

SERVANTHOOD

SERVANTHOOD


章仁纲委任成为倪可汉政治秘书

Posted: 29 May 2013 09:36 PM PDT

倪可汉欢迎章仁纲加入,成为他的政治秘书


章仁纲填补倪可汉因一场大选'痛失'两位政治秘书的空缺。

第十三届大选刚落幕,国州议员拿督倪可汉的两位前政治秘书杨祖强和黄渼沄在各自州选区纷纷告捷,中选成为端洛和班台州议员,一夜间令他'痛失'两位左右手。由于倪可汉分别在国州议席都获胜,因此急需聘请新政治秘书以填补两位爱将所留下的空缺。也是实兆远州议员的倪可汉今日在行动党甘文阁支部常年大会后宣布,委任章仁纲成为他的政治秘书,以便为实兆远选区带来更好的服务。

倪可汉指出,505大选在实兆远居民踊跃投票支持行动党下获得有史以来最好的11820张多数票成绩,延续行动党在全国唯一地区的不败神话。为了报答人民对行动党的支持,倪可汉不敢怠慢,马上委任新政治秘书,以带给实兆远人民更好的服务。

章仁纲(49岁)毕业于实兆远南华国中,职业是从事保健鞋行业的商人。也是甘文阁支部秘书的他在505大选时成为倪可汉实兆远州议席代理人,在竞选期间表现出色,加上过去都活跃于行动党大小活动,因此被青睐成为倪可汉政治秘书。章氏感谢倪可汉的器重,誓言尽心尽力与行动党实兆远服务中心配和,为实兆远居民带来更好的服务。

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


The Penang State Government Is Willing To Communicate With The Singapore Government To Plead For Leniency For Malaysians, Especially Penagites, Who Had Gathered To Seek Malaysian Electoral Reforms Which Had Resulted In BN Winning Despite Losing The Popular Vote 47% to 51%.(en/bm/cn)

Posted: 29 May 2013 10:07 PM PDT

Press Statement By Penang Chief Minister Lim Guan Eng In George Town, Penang On 30.5.2013.

The Penang state government is willing to communicate with the Singapore government to plead for leniency for Malaysians, especially any Penangite, who had gathered to seek Malaysian electoral reforms which had resulted in BN winning despite losing the popular vote 47% to 51%. The Penang state government is trying to determine whether there were any Penangites amongst the 21 Malaysians arrested for conducting two protests on May 8 and 11.

Whilst the Penang state government acknowledges and respect the right of the Singapore government to determine and take action based its own laws and affairs, I believe that the Singapore government would not reject efforts to plead for leniency. Such effort is based on humane grounds and should not be seen as foreign interference in Singapore affairs.

The Penang state government hopes that Singapore can view this case not from a criminal angle but from a human rights perspective as those involved are law-abiding, without any criminal record or had no record of interfering in Singapore's internal affairs.

——BM Version—-
Kenyataan Media oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng di George Town, Pulau Pinang pada 30 Mei 2013.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang bersedia untuk berkomunikasi dengan Kerajaan Singapura bagi memohon kelonggaran untuk rakyat Malaysia, terutamanya warga Pulau Pinang, yang telah berhimpun bagi menuntut reformasi pilihanraya di Malaysia; setelah kerajaan BN menang walaupun kalah undi popular sebanyak 47% berbanding 51% undi untuk Pakatan Rakyat.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang bersedia untuk berkomunikasi dengan Kerajaan Singapura bagi memohon kelonggaran untuk rakyat Malaysia, terutamanya warga Pulau Pinang, yang telah berhimpun bagi menuntut reformasi pilihanraya di Malaysia; setelah kerajaan BN menang walaupun kalah undi popular sebanyak 47% berbanding 51% undi untuk Pakatan Rakyat. Kerajaan Negeri Pulau Pinang sedang cuba untuk memastikan jika ada warga Pulau Pinang yang terlibat di antara 21 warga Malaysia yang ditahan kerana menjalankan dua protes pada 8 dan 11 Mei.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang mengiktiraf dan menghormati hak kerajaan Singapura untuk menentukan dan mengambil tindakan berasaskan undang-undang dan hal ehwalnya sendiri; namun saya percaya bahawa kerajaan Singapura tidak akan menolak usaha untuk memohon kelonggaran. Usaha demikian adalah berdasarkan asas kemanusiaan dan tidak sepatutnya dilihat sebagai campur tangan asing dalam hal ehwal Singapura.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang berharap agar pihak Singapura dapat melihat kes ini daripada sudut hak asasi manusia dan bukan sudut jenayah memandangkan mereka yang terlibat adalah dari kalangan mereka yang patuh kepada undang-undang, tidak mempunyai rekod jenayah mahupun rekod campurtangan dalam hal ehwal dalaman Singapura.

LIM GUAN ENG

——Mandarin Version —–

槟州首席部长林冠英于2013年5月30日在槟城乔治市发表的声明:

槟州政府愿意与新加坡政府沟通,恳求从宽处理参与黑色集会要求大马选举改革而受对付的大马公民,特别是槟城人。选举的不公,经让只赢得47%票数的国阵胜出,而不是有51%得票的民联。

槟州政府愿意与新加坡政府沟通,恳求从宽处理参与黑色集会要求大马选举改革而受对付的大马公民,特别是槟城人。他们集会的目的是抗议在大选中只获得47%票数的国阵胜出,而不是有51%得票的民联。槟州政府目前正尝试确认在21名于5月8日及11日参与集会被捕的大马人当中,是否有任何的槟城人。

虽然槟州政府承认和尊重新加坡政府依据该国的法律及事务条款采取行动的权利,但我相信新加坡政府不会拒绝恳求宽恕的努力。这项恳求宽恕的努力是基于人道理由,因此不应被视为干涉新国事务。

槟州政府希望新加坡政府不是以犯罪的角度,反之以人权的角度来看待此个案,因为所涉及的人物都是遵从法纪、没有任何犯罪记录,也没有任何干预新加坡内政的记录。

林冠英

Malaysia’s Ill-Earned Reputation As The World Champion Of Illicit Fund Outflow Per Capita Testifies To BN’s And Bank Negara’s Failure To Wipe Out Corruption And Prevent Money Laundering In Malaysia.(en/bm/cn)

Posted: 29 May 2013 10:04 PM PDT

Press Statement By DAP Secretary-General Lim Guan Eng And MP For Bagan In Kuala Lumpur On 30.5.2013.

Malaysia's ill-earned reputation as the world champion of illicit fund outflow per capita testifies to BN's and Bank Negara's failure to wipe out corruption and prevent money laundering in Malaysia. When I was in London, I was sad to read in the New York Times that unlicensed money remitting services in Malaysia are alleged to have been a part of a US$6 billion (RM18.3 billion) online money laundering operation in US.

The New York Times said the money laundering scheme operating under Liberty Reserve had millions of customers worldwide, which were "overwhelmingly criminal in nature", conducted 55 million transactions over the past seven years. In the largest online money-laundering case in history, Liberty Reserve relied solely on "third-party exchangers" to accept or make payments for them, which are usually "unlicensed money-transmitting businesses without significant government oversight or regulation, concentrated in Malaysia, Russia, Nigeria and Vietnam".

Washington-based Global Financial Integrity Report had listed China as the leader in illicit funds outflow, mainly corruption in nature, with USD 2.8 trillion, with Malaysia at No. 5 in the world at USD 291 billion. However in per capita basis China lost out to world champion Malaysia at RM 6,400 per person per year as compared to RM32,000 for Malaysia.

In England, Malaysians have an unfortunate infamous past for being bookies in setting up Premier League football games. Such negative feedback have been slightly reversed following the favourable impact of positive involvement by Malaysians in owning Premiership clubs like newly-relegated Queen Park Rangers and newly-promoted Cardiff City.

Unfortunately, the Malaysian government's culture of corruption and lack of financial transparency and accountability has now resulted in Malaysia to be part of being a focus of world-wide money-laundering operation. On money-laundering, Malaysia's international reputation is now worse than Thailand or Indonesia and on par with countries like Nigeria and Russia.

The time has come for the BN Federal government to stop being in denial by adopting genuine financial reform to clean up and stop such criminal activities of illicit outflow of "black money"and money-laundering. Otherwise, there is no point in winning accolades for Bank Negara or for our purported good running of the economy when the real issues of transparency and accountability are not addressed.

Or are we to continue to depend on foreign countries in Hong Kong to do our work for us by investigating and detaining those involved in trying to smuggle in tens of million of ringgit?

LIM GUAN ENG

======BM version ===========
Kenyataan Media oleh Setiausaha Agung DAP merangkap Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada 30 Mei 2013.

Reputasi buruk Malaysia sebagai juara aliran wang haram per kapita menjadi dalil kukuh kegagalan BN dan Bank Negara untuk melenyapkan rasuah dan mencegah pengubahan wang haram di Malaysia.

Reputasi buruk Malaysia sebagai juara aliran wang haram per kapita menjadi dalil kukuh kegagalan BN dan Bank Negara untuk melenyapkan rasuah dan mencegah pengubahan wang haram di Malaysia. Ketika saya berada di London, sayu hati saya membaca laporan New York Times bahawa perkhidmatan kiriman wang tidak berlesen di Malaysia didakwa menjadi sebahagian daripada operasi besar pengubahan wang haram berpusat di Amerika Syarikat yang bernilai US$6 bilion (RM18.3 bilion).

New York Times melaporkan bahawa skim pengubahan wang haram yang beroprasi di bawah Liberty Reserve memiliki jutaan pelanggan di seluruh dunia yang 'bersifat penjenayah' tersebut telah melakukan 55 juta transaksi dalam tempoh tujuh tahun lalu. Dalam kes pengubahan wang haram dalam talian terbesar dalam sejarah, Liberty Reserve bergantung sepenuhnya kepada penukar pihak ketiga untuk menerima dan membuat bayaran bagi pihak mereka, yang selalunya merupakan 'usahawan pengirim wang tidak berlesen yang tidak mempunyai badan pemantau kerajaan mahupun undang-undang yang signifikan, berpusat di Malaysia, Rusia, Nigeria dan Vietnam'.

Global Financial Integrity Report yang berpengkalan di Washington telah menyenaraikan negara China di tangga pertama dalam aliran keluar wang haram, yang selalunya berunsur rasuah, berjumlah US$ 2.8 trilion; dan Malaysia berada di kedudukan kelima di dunia dengan US$ 291 bilion. Namun atas dasar per kapita, China kalah kepada juara dunia Malaysia dengan hanya sekadar RM6,400 seorang setahun berbanding RM32,000 bagi Malaysia.

Di England, Malaysia malangnya mempunyai sejarah silam apabila warganya ada yang menjadi 'bookie' yang mengatur perlawan bola sepak Liga Perdana Inggeris. Reaksi negatif dari hal tersebut kini kian pudar berikutan kesan positif penglibatan Malaysia dalam milikan kelab Liga Perdana Inggeris seperti Queen Park Rangers dan Cardiff City.

Malangnya, budaya rasuah kerajaan Malaysia dan kurangnya ketelusan kewangan serta akauntabiliti telah mengakibatkan Malaysia menjadi fokus dunia sebagai pusat operasi pengubahan wang haram global. Reputasi antarabangsa Malaysia kini lebih teruk daripada Thailand atau Indonesia dan hampir sebaris dengan negara seperti Nigeria dan Rusia dalam hal pengubahan wang haram.

Masanya telah tiba untuk Kerajaan Persekutuan BN berhenti hidup dalam penafian dengan melaksanakan reformasi kewangan yang tulen untuk membersihkan dan menghentikan aktiviti jenayah aliran keluar wang haram serta pengubahan wang haram. Jika tidak, tidak ada ertinya Bank Negara mendapat pelbagai penghargaan untuk apa yang disangkakan sebagai pengurusan ekonomi yang baik padahal isu sebenar berkaitan ketelusan dan akauntabiliti tidak boleh diuruskan.

Atau adakah kita akan terus bergantung kepada negara luar seperti Hong Kong untuk bekerja bagi pihak kita bagi menyiasat dan menahan mereka yang terlibat menyeludup puluhan juta ringgit?

LIM GUAN ENG

===============Mandarin Version===================

民主行动党国会议员及峇眼国会议员林冠英于2013年5月30日在吉隆坡发表的文告。

马来西亚臭名远播,登上人均非法资金外流的世界冠军,证明了国阵及国家银行无法杜绝贪污及防止洗黑钱活动。

马来西亚臭名远播,登上人均非法资金外流的世界冠军,证明了国阵及国家银行无法杜绝贪污及防止洗黑钱活动。当我人在伦敦读到《纽约时报》报导马来西亚涉及美国网上高达60亿美元(约183亿令吉)的洗黑钱活动的时候,真的很难过。

根据《纽约时报》报导,以"自由储备"为名目的洗黑钱活动,全世界拥有数以百万计的客户,多数是不法份子,过去七年共完成了5500万笔交易。这这项史上最大宗的网络洗黑钱案当中,"自由储备"只单凭"第三方货币兑换商"来为他们接收及支付款项,这多数是"未获准证的汇钱活动,并没有受到政府及法律监管,主要集中在马来西亚、俄罗斯、尼日利亚及越南"

总部设于华盛顿的全球财务廉洁报告已经列出中国是非法资金外流最大的国家,主要是贪污的资金,共高达2.8兆美元。马来西亚虽然以2910亿美元排在第5,但是若以国家人均计算,马来西亚以每人须承担3万2000令吉,成为非法资金外流世界冠军,将中国每人承担6400令吉给比下去。

在英格兰,马来西亚过去也是因为非法仆基操纵英超联赛而声名狼藉。这些负面的看法,多多少少影响了马来西亚人最近积极正面参与及拥有英超球会的努力,如最近刚降级的女皇公园(或译昆士柏流浪/昆士柏骑兵)及刚升班的卡迪夫。

不幸的是,马来西亚政府的贪污文化及财政缺乏透明问责,已经在全球的洗黑钱活动中成为焦点。马来西亚洗黑钱的臭名现在比之泰国或印尼还要糟糕,已经与洗黑钱闻名的国家如尼日利亚及俄罗斯齐名。

国阵联邦政府是时候停止继续否认这些糟透的情况,必须全心进行财务改革,以清洗及杜绝这些黑钱外流及洗黑钱的非法活动。不然,不去认真进行透明与问责的改革,却吹捧国家银行多棒及吹嘘国家经济多好,简直于事无补。

难道我们还要仰赖外国地区如香港,来协助马来西亚调查及扣留那些非法运出数千万令吉的不法份子?

林冠英

A Stronger Pakatan Rakyat Means A Stronger Future For Democracy, Justice, Freedom, Integrity And Performance-Based Culture In Malaysia.(en/bm/cn)

Posted: 29 May 2013 06:59 PM PDT

Speech By Penang Chief Minister And DAP Secretary-General Lim Guan Eng At Merton College, Oxford University, England On 28 May 2013.

A Stronger Pakatan Rakyat Means A Stronger Future For Democracy, Justice, Freedom, Integrity And Performance-Based Culture In Malaysia.

1. Malaysia is at the cusp of change. The question is if we are at the tipping point why then did we not tip over? Malaysia did tip over as PR won the 2013 general elections, not BN. BN won despite losing, due to the insurance provided by unfair gerrymandering implemented more than 40 years ago.

2. Many people have asked, what are the implications of Pakatan winning 51% of the popular vote? Will it lead to a more unstable BN government since Najib is being seen as a minority Prime Minister leading a minority government? Will there be a 'Malaysian Spring' as a result of the on-going protests against the election results? Yes there will be a Malaysian spring but a peaceful one, sprung for a common cause to free Malaysia from poverty, ignorance, fear and corruption.

3. I will not dispute the fact that Najib is a minority Prime Minister leading a minority government because no-where else in the world, in a democratic country using a First-Past-the-Post (FPTP) system, would a party win 51% of the votes but end up with only 40% of the seats. By any standards, the party which wins a majority of the vote would win an even greater % of seats. Only in Malaysia, because of the unfair delineation exercise, would a party which won a majority of votes can end up with less than a majority of seats. Perhaps, this is what BN means by "Malaysia Boleh".

4. And yet there BN leaders who defy logic by disputing even that PR won the elections or that winning the popular vote does not matter at all. But how can that be so when democracy is about the majority ruling over the minority and respecting the rights of the minority? Democracy can not be about the minority ruling the majority. Neither can it be compared to a badminton match.

Democracy Is Not A Badminton Match or about the Minority Ruling The Majority.

5. Even in a badminton match, every set is given equal weightage. But for BN there is no equal weightage for every seat because some seats like Kapar(160,000 votes) have nearly 10 times more weight than Putrajaya(17,000 votes) and yet each has only a value of one seat. If Malaysian election system was played like a badminton game, the PR badminton player would have to win 10 sets to every set won by BN.

6. The Minister for Home Affairs must be pretending to be mad when he asks Malaysians who do not agree with the injustice of the electoral system to leave the country. But there is method in his pretence of madness as no one can ask a majority or 51% of the population to leave the country. He wants to frighten the rakyat not to focus on BN losing the popular vote or distract their attention by blaming the Chinese. But how can BN lose 51% of the popular vote when the Chinese constitute only 24%? Are the remainder 27% of the PR voters Bangladeshi? For this reason neither will the people be frightened or lied at or distracted no more. The people know they are the majority and demands poll reforms that are clean, fair and provide a platform that reflect the will of the majority.

7. The people will not be cowed by the re-arrests of 3 opposition activists or charging many PR leaders in court for sedition. After all, why are those pro-BN who made anti-Chinese remarks not punished?

I reject the contention that the future prospects of the country have been negatively affected by the presence of a stronger opposition. Of course, if Pakatan had taken over, I would be confident in saying that Malaysia is definitely on the right track to achieving its full potential. But even if we did not achieve our objective of winning Putrajaya, I very much believe that our stronger presence in parliament, together with the 2nd term in office for the state governments of Penang and Selangor, will have a positive impact on the country's development.

9. For one, you can be sure that the BN will find it much more difficult to push through deals that will only benefit their own cronies. When we were only 10% of parliamentarians, it was easier for the BN to push things through, especially since the sheer volume of these kinds of crony contracts was too much for the small group of us in parliament. But now that we are 89 MPs strong, coming from every single state in Malaysia except for Perlis, you can be sure that we will dig up every nook and cranny to make it 'hard as hell' for the BN to push through another 'Cows for Condo' NFC type deal. You can count on MPs such as Rafizi Ramli, Nurul Izzah or Dr Ong Kian Ming and one of your very own Oxonians – Tony Pua, Mahfuz Omar, and many of the younger MPs to play their duty as check and balance against the BN government.

10. This is not to say that they will not try. As the whole 1MDB set up has shown, BN will never change its ways. 1MDB, which is nothing better than a slush fund, should be absorbed into Khazanah. This was our proposal in the Pakatan Rakyat Manifesto.

11. We can already see how policy competition is forcing the BN to respond to Pakatan's proposals. The first generation Independent Power Producer (IPP) contracts, which are expiring soon, are being renewed at a lower cost because of the spotlight put on them by Pakatan Rakyat. You can see how the BN has been forced to slowly reduce car prices as a result of Pakatan Raykat's manifesto.

12. We have already demonstrated that we can govern Penang and Selangor better than the BN. And we have been rewarded with a larger mandate, both in terms of seats as well as our share of votes. In Penang, we increased the number of state seats from 29 to 30 and our popular vote from 58% to 67%. In Selangor, we increase the number of state seats from 36 to 44 and our popular vote from 55% to 59%. We have shown that we can increase our state reserves and at the same time, redistribute financial aid and allocation equitably and transparently.

13. We will continue to come up with even better ways to govern both states. In the state of Penang, we will continue to find creative ways to fulfil our vision of creating a balance society that is driven by progressive ideas, sustainable private investment and well planned public investment. The creation of the Penang Paradigm, which was launched earlier this year, provides a roadmap which we have and will continue to use in order to demonstrate to the people of Malaysia that this is how Pakatan will govern in Putrajaya.

14. The process of change and improvement is part and parcel of life. And it is a reality in political life. Human talent can only be built and developed by training and hard work. If America faces a fiscal cliff that threatens the financial health of the world, Malaysia faces a talent cliff that threatens our future economic prosperity.

15. We need our young and talented to return home to make Malaysia stronger. We know you will return to a Malaysia that is livable and provide equal opportunity for you to prosper. Competition and accountability will make Malaysia a better country that is clean, green, healthy and safe for all to live, work and play in. A stronger Pakatan Rakyat means a stronger future for democracy, justice, freedom, integrity and performance-based culture in Malaysia.

—-BM Version —-

Ucapan Ketua Menteri Pulau Pinang merangkap Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng di Merton College, University Oxford, England pada 28 May 2013

Pakatan Rakyat yang lebih kuat memberi harapan kepada masa depan yang lebih cerah bagi demokrasi, keadilan, kebebasan, integriti dan pembudayaan prestasi di Malaysia.

1. Malaysia berada di ambang perubahan. Persoalannya ialah jika kita begitu hampir dengan perubahan mengapa perubahan tidak berlaku? Malaysia mengalami sedikit anjakan apabila Pakatan Rakyat memenangi pilihan raya umum 2013, dan bukan BN. BN menang walaupun hakikatnya tewas disebabkan oleh amalan persempadanan semula kawasan pilihanraya secara tidak adil yang dilaksanakan lebih daripada 40 tahun yang lepas.

2. Ramai orang telah bertanya, apakah implikasi Pakatan Rakyat memenangi 51% undi popular? Adalah ia akan mengarah kepada kerajaan BN yang lebih tidak stabil berikutan Najib dilihat sebagai seorang Perdana Menteri minoriti mengetuai sebuah kerajaan minoriti? Adakah akan ada "Malaysian Spring" akibat daripada protes yang berterusan terhadap keputusan pilihan raya? Ya, akan ada "Malaysian Spring" tetapi dalam keadaan yang aman, yang lahir atas tujuan yang sama iaitu untuk membebaskan Malaysia daripada kemiskinan, kejahilan, ketakutan dan rasuah.

3. Saya tidak akan mempertikaikan hakikat bahawa Najib adalah Perdana Menteri minoriti yang mengetuai kerajaan minoriti kerana tidak wujud di dalam dunia, sebuah negara demokratik yang menggunakan sistem "First-Past-the-Post", parti yang berjaya mendapat 51% undi hanya berkesudahan dengan sekadar 40% daripada jumlah kerusi. Dalam apa keadaan sekalipun, parti yang memenangi undi majoriti sepatutnya memenangi peratusan jumlah kerusi yang lebih besar. Hanya di Malaysia, akibat daripada persempadanan yang tidak adil, parti yang memenangi undi majoriti boleh berkesudahan dengan jumlah kerusi yang kurang daripada majoriti. Mungkin ini adalah apa yang BN maksudkan dengan "Malaysia Boleh".

4. Begitu pun masih ada pemimpin BN yang menolak logik tersebut dengan mempertikaikan bahawa walaupun Pakatan Rakyat memenangi pilihan raya atau pun memenangi undi popular ia langsung tidak penting. Tetapi bagaimana perkara ini boleh terjadi apabila demokrasi sepatutnya adalah majoriti memerintah minoriti dan menghormati hak-hak minoriti? Demokrasi tidak sepatutnya berakhir dengan minoriti menerajui majoriti. Tidak juga boleh dibandingkan seperti sebuah perlawanan badminton.

Demokrasi Bukan Perlawanan Badminton Atau Minoriti Memerintah Majoriti

5. Dalam perlawanan badminton sekalipun, setiap set diberikan kewajaran yang sama. Tetapi untuk BN, tiada kewajaran untuk setiap kerusi kerana beberapa kerusi seperti Kapar (160,000 undi) mempunyai lebih kurang 10 kali ganda lebih nilai daripada Putrajaya (17,000 undi) tetapi masing- masing mempunyai hanya satu nilai kerusi. Sekiranya sistem pilihanraya di Malaysia disamakan seperti dengan perlawanan badminton, pemain badminton PR perlu memenangi 10 set untuk setiap kerusi yang dimenangi oleh BN.

6. Menteri Dalam Negeri barangkali berpura-pura marah apabila beliau meminta rakyat Malaysia yang tidak berpuas hati dengan ketidakadilan sistem pilihanraya untuk meninggalkan negara ini. Tetapi ada metod dalam kepura-puraannya kerana tiada sesiapa pun yang boleh menyuruh majoriti atau 51% daripada penduduk untuk meninggalkan negara ini. Beliau hanya mahu menakut-nakutkan rakyat dan tidak mahu meberi tumpuan kepada BN yang kehilangan undi popular dan mengalihkan perhatian mereka dengan menyalahkan masyarakat Cina. Tetapi bagaimana BN boleh kehilangan 51% undi popular apabila masyarakat Cina hanyalah 24% daripada jumlah pengundi? Adakah baki 27% daripada jumlah tersebut terdiri daripada mereka yang mengundi Pakatan Rakyat itu warga Bangladesh? Atas sebab ini tidak akan ada orang yang takut, dibohongi atau dialihkan pandangannya lagi. Rakyat tahu yang merekalah yang merupakan majoriti dan menuntut reformasi pilihanraya supaya bersih, adil dan mampu menyediakan satu platform untuk mencerminkan kehendak majoriti.

7. Rakyat tidak akan tunduk dengan ancaman penangkapan semula 3 aktivis pembangkang atau mendakwa lebih ramai pemimpin PR di mahkamah kerana menghasut. Mengapa mereka yang pro-BN yang membuat kenyataan anti-Cina tidak dihukum?

8. Saya menolak pendirian yang mengatakan bahawa prospek masa depan negara akan terjejas dengan kehadiran pembangkang yang kuat. Sudah tentu sekiranya Pakatan mengambil alih, saya yakin untuk menyatakan bahawa Malaysia akan pasti berada di landasan yang betul untuk mencapai potensi yang sepenuhnya. Walaupun kita tidak mencapai matlamat untuk memenangi Putrajaya, saya amat percaya dengan kehadiran Pakatan Rakyat yang lebih kukuh di Parlimen , bersama-sama dengan pengalaman tahun kedua memerintah Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan Selangor, akan memberi kesan positif kepada pembangunan negara.

9. Pertamanya, anda boleh yakin bahawa BN akan lebih sukar untuk menerima tawaran yang hanya akan memberi manfaat kepada kroni-kroni mereka sahaja. Sewaktu kita hanya merupakan 10% daripada ahli parlimen, adalah lebih mudah bagi BN untuk melakukan banyak perkara terutama jenis kontrak kroni yang terlalu banyak untuk kumpulan kecil kita di Parlimen. Tetapi sekarang dengan kekuatan 89 ahli parlimen yang datang dari setiap negeri di Malaysia kecuali Perlis, anda boleh yakin yang kami akan membongkar setiap sudut dan celah bagi memastikan BN berasa sukar untuk mengulangi seperti perjanjian NFC "lembu di kondo". Anda boleh bergantung kepada Ahli Parlimen seperi Rafizi Ramli, Nurul Izzah atau Dr Ong Kian Ming, Mahfuz Omar dan Oxonian kita sendiri – Tony Pua, serta ramai lagi Ahli Parlimen muda untuk menjalankan tugas semak dan imbang terhadap Kerajaan BN.

10. Ini bukan bermaksud mereka tidak akan mencuba. Sepertimana yang ditunjukkan daripada penubuhan 1MDB, BN tidak pernah berubah cara. 1MDB, yang tidak mempunyai apa-apa manfaat selain daripada menjadi dana simpanan khas, sepatutnya diserap ke dalam Khazanah. Ini adalah cadangan kami dalam Manifesto Pakatan Rakyat.

11. kita sudah melihat bagaimana persaingan polisi memaksa BN untuk bertindak terhadap cadangan Pakatan. Kontrak untuk generasi pertama bagi Penjana Kuasa Bebas (IPP) yang akan berakhir tidak lama lagi akan diperbaharui dengan kos yang lebih rendah disebabkan tekanan yang diberikan oleh Pakatan Rakyat. Anda boleh lihat bagaimana BN telah dipaksa untuk mengurangkan harga kereta secara perlahan-lahan hasil daripada manifesto Pakatan Rakyat.

12. Kita telah membuktikan yang kita boleh mentadbir Pulau Pinang dan Selangor lebih baik daripada BN. Dan kita telah memperolehi mandat lebih besar terutama dari segi kerusi dan undi. Di Pulau Pinang, kita telah meningkatkan bilangan kerusi negeri daripada 29 kepada 30 dan undi popular daripada 58% kepada 67%. Di Selangor, kita telah menambah kerusi negeri daripada 36 kepada 44 dan undi popular meningkat daripada 55% kepada 59%. kita telah menunjukkan bahawa rizab negeri telah meningkat dan dalam masa yang sama, bantuan kewangan dan agihan peruntukan juga dijalankan secara adil dan telus.

13. Kita akan terus mencari cara yang lebih baik untuk mentadbir kedua-dua negeri. Kita akan teruskan dengan mencari cara-cara yang lebih kreatif untuk memenuhi aspirasi kita untuk mewujudkan sebuah masyarakat yang dipandu dengan idea-idea yang lebih progresif, pelaburan swasta dan awam yang berterusan dan terancang. Penubuhan Penang Paradigm, yang telah dilancarkan pada awal tahun ini menyediakan pelan tindakan yang telah dan akan digunakan untuk menunjukkan kepada rakyat Malaysia bagaimana Pakatan Rakyat akan mentadbir Putrajaya.

14. Proses perubahan dan pembaikan adalah sebahagian daripada kehidupan. Dan ia adalah satu realiti dalam kehidupan politik. Bakat manusia hanya boleh dibina dan dibangunkan melalui latihan dan kerja keras. Jika Amerika menghadapi "fiscal cliff" yang mengancam kesihatan kewangan dunia, Malaysia menghadapi "talent cliff" yang boleh mengancam kemakmuran ekonomi masa depan kita.

15. Kita perlukan anak muda yang berbakat untuk kembali ke sini bagi menjadikan Malaysia lebih kukuh. Kita tahu bahawa anda akan kembali ke sebuah negara Malaysia yang sesuai didiami dan menyediakan peluang yang sama untuk anda berjaya. Persaingan sihat dan akauntabiliti akan menjadikan Malaysia sebuah negara yang baik, yang lebih bersih, hijau, sihat dan selamat untuk semua baik untuk hidup, bekerja dan berekreasi. Pakatan Rakyat yang lebih kuat memberi harapan kepada masa depan yang lebih cerah bagi demokrasi, keadilan, kebebasan, integriti dan pembudayaan prestasi di Malaysia.
LIM GUAN ENG

———-Mandarin Version————————–

槟州首席部长兼民主行动党秘书长林冠英于2013年5月8日在英国牛津大学默顿学院发表的演讲:

一个更强大的民联,意味着我们有一个更强大的未来:一个更民主、更公平、更自由、更廉正、更具绩效文化的马来西亚。

1. 马来西亚正处于改变的尖端。现在的问题是,如果我们正处于转折点,那为什么我们却无法推翻这个政府呢?其实马来西亚已经被推翻了,赢得2013年全国大选的是民联而不是国阵。尽管国阵在大选输了,但它还是胜出,因为国阵早就透过实施逾40年不公平选区划分制度,为它的胜出投保。

2. 很多人问,民联赢得51% 的选票的含义是什么? 因为纳吉被视为获得少数票的首相,他正领导着一个弱势政府,这会否导致国阵政府更不稳定?在民众持续抗议选举成绩的情况下,马来西亚会不会出现"马来西亚之春"呢? 是的,会有马来西亚之春,不过这是一个和平的、如雨后春笋般涌现的,而大家的共同目标是要让马来西亚脱离贫穷、无知、恐惧和腐败。

3. 我不否认事实是:纳吉的确是一个领导弱势政府的弱势首相,因为世界上没有一个采用"简单多数制"( First-Past-the-Post (FPTP))的民主国家,一个政党赢得51%的选票但却只获得40%的国会议席。以任何标准来衡算,赢得多数票的政党,理应会赢得更高比列的议席。但是在马来西亚,因为选区划分的不公平,一个政党赢了多数的选票,可是却只赢取少过大多数的议席。也许,这就是国阵所谓的 "马来西亚能"精神。

4. 然而,竟然有国阵领袖违反逻辑争论:即使是民联赢得大选,或者是赢得多数票,都不要紧。怎能这样呢?民主就是少数服从多数,获得多数支持的执政,并尊重少数人的权利。民主是不可以让多数服从少数的。这是绝对不能与羽毛球比赛相提并论的。

民主不是羽毛球比赛或者是多数服从少数

5. 即使是羽毛球赛,每一场比赛都有相等的比重。但对国阵而言,每个选区却没有相同的票数比重。例如,雪州加埔国会选区(16万名选民)的比重是布城国会选区(1万7千名选民)的近10倍,可是两者都同样的只是一个议席 。若马来西亚大选的制度像羽毛球赛般,那民联的球员必需赢10局才相等于国阵赢的一局。

6. 内政部长口出狂言,叫不满意选举制度者,可以移居海外。没有人能够叫51%的国民离开这个国家。 他以这种方式来吓唬人民,让人民不再专注在国阵失去多数票的课题上,或者以怪罪华人的方式来转移视线。当全国华人口只有24%的当儿,单凭华人票,国阵怎能失去51%的票数呢?难道,民联其余的27%选票皆来自孟加拉人?为此,马来西亚人民不会再被继续吓唬、被骗或被转移视线了。人民知道,他们是大多数,他们要求一个干净、公平及能够反映大多数民意的选举改革。

7. 人民是不会被三个反对党活跃份子重新被捕,或被以煽动法控上庭而吓倒的。 为什么那些亲国阵、作出反华人言论者却没有受到惩罚?

8. 我反对"更强大的反对党,将对国家的未来发展有负面影响"的论述。当然,若民联已经执政,我可以很有信心地说马来西亚回到正确的轨道,以实现它全部的潜能。虽然我们无法成功达到入主布城的目标,但我很有信心,我们在国会更强大的阵容,加上槟雪第二届的执政经验,我们会对国家未来的发展带来更大的正面影响。

9. 其一是,你会发现到,国阵会更难以通过许多惠及他们朋党的交易。当反对党在国会只拥有10%的国会议员时,国阵轻易的在国会批准利惠朋党的庞大的合约,这些数量庞大的合约与我们一小群反对党相比,根本不能比。但是现在,我们拥有89名国会议员,除了玻璃市州,我们每一个州属都有代表。可以肯定的是,我们将会尽可能挖掘任何一个角落,不让国阵轻易通过另一个"公寓养牛"交易。 在我们反对党团队里面,你可以看到我们的国会议员如拉菲兹,奴鲁或王建民博士,还有英国牛津大学毕业的潘俭伟,马夫兹和多位年轻国会议员,如何执行他们的职责去制衡和监督国阵政府。

10. 这并不代表他们不会尝试。正如整个"一个马来西亚发展机构"的成立经已显示,国阵从来不会改变他们的模式。这个不亚于贿赂基金的一个马来西亚发展机构(1MDB),应被吸纳进国库控股。这已经阐明在民联的竞选宣言内。

11. 我们已经清楚看到,政策的比拼,逼使国阵回应民联的种种建议。即将约满的第一代独立发电厂合约,以更低的价格续约– 因为民联把它放在聚光灯低下引起注意。你们可以看到,现在国阵如何因民联的竞选宣言,而被逼降低车价。

我们已经证明我们能比国阵更良好地管理槟城和雪兰莪州。这一届,不管是在议席方面或是在选票方面,我们被赋予更大的委托。在槟城,我们的州议席从原有的29席增至30席,而我们的得票率则从原有的58%增至67%。在雪州,我们的议席从原有的36席增至 44席,得票率也从55%增至59%。我们证明了我们在增加州储备金的同时,还可以派发援助金,并公平拨款、实践透明度。

13. 我们会继续在这两个州属实施更多良政。在槟城,我们会继续寻找更有创意的方式,以将槟城打造成一个更平衡的社会,以实现我们的愿景。这些愿景需要由进步的思想、永续性的私人界投资以及良好规划的公共投资所带动。在今年初推介的"槟城典范",为马来西亚人民提供了一个路线图,通告全马人民:这是我们有的路线图,当民联迈入布城时,我们会继续延用这套管理方式。

14. 改变和改进的过程,是生活中不可或缺的一部分,而这也是政治生活的现实。只有透过培训及努力工作,才能培养人才。如果美国面对着威胁世界财务状况的财政悬崖,那马来西亚面对的,是威胁我们未来经济繁荣的人才悬崖。

15. 我们需要有才干的年轻人回国,让国家壮大。我们知道,你们将回去一个宜居、一个提供你平等机会的马来西亚。竞争和问责制将让马来西亚成为一个更好的国家,一个清洁、绿化、健康、安全的地方,让我们生活、工作及玩乐。一个更强大的民联,意味着我们有一个更强大的未来:一个更民主、更公平、更自由、更廉正、更具绩效文化的马来西亚。

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on PM Najib’s new Cabinet after PRU 13 by Kak Long

Posted: 28 May 2013 09:08 PM PDT

Keep going YB WCK …. you are one in a million. Though I’m not a resident of Wangsa Maju, but I fully support your stand and your contributions. Perhaps it’s true that you make an excellent Transport Minister. God Bless.

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


砂劳越河畔的州议会

Posted: 29 May 2013 06:56 PM PDT

As published in Kwong Wah Yit Poh 29-5-2013. 
On Sawarak State Assembly written by Sdr Wong Hon Wai (State Assemblyman of Air Itam, Penang砂劳越河畔的州议会

黄汉伟(槟州立法议员)


五月下旬,我受邀出席于砂劳越古晋举行的国际博物馆日庆典。虽然我多次出访砂州,但每一次不是州选就是补选。这一次我再次踏足古晋,有机会近距离观察古晋的人与事。

这一趟我走进了砂劳越政治权力中心--砂州议会大厦。它是座九层楼高的大厦。座落于砂劳越河畔,坐车坐船都可到此。议会大厦四百米外,有警察站岗。你想闯 进去示威,门儿都没得进,被挡驾在外。在我拜访州议会同日,一群示威者不选在州议会示威但偏偏选在国际会展中心外请愿。议会大厦外那四百米的设计就是杜绝 示威群众的缓冲之地。

砂州议会厅在八楼。记者席在底楼,公众席在九楼。奥妙就在此:公众席在议会厅之上,隔着一层黑玻璃。公众议席无法看清楚议会辩论,只能靠电视荧幕观看辩论。记者席亦然。

议会大厦及议会厅的设计是反映了政治生熊以及直接影响了辩论的格局。在这座耗资三亿的大厦,议会里的设计是高科技。高高在上的议长一手控制了麦克风的开关,直接掌控了议员们的发言权。

我在砂州议会那一天一连听了两个国阵后座议员的选区陈述后,有点闷出鸟儿的感觉后,轮到行动党马拉端州议员陈籽惠发言。她以纯熟的英语提及划分国会选区一 事,副议长即下打断其发言,称此是联邦课题。陈耔惠继续提贪污,砂首长退位,朋党公司,土地课题都被副议长打断,以毫无根据为由,下令删除议会记录。副议 长在短短二十分钟内做了两次裁决:"expunge from the record".

在整个过程中,执政党毫无反应,噤若寒蝉。我认为副议长娇狂过正。议会休会时行动议员召开新闻发布会狂批副议长滥权及抹杀民主。由于议长控制了麦克风,就 算议员在议会厅里大声抗议,坐在底楼的记者群及在搂上隔着黑玻璃的公众席上都无法听得见你的抗议,都无法看得见你怒发冲冠的样子。

这就是议会厅高科技,大而无当,使到辩论失真,民主无法伸张的直接原因。

槟州议会厅虽小,但小即是美。"Small is beautiful". 执政党及反对党精彩的过招辩论,就算议长要关掉麦克风,我们总有办法继续辩论,可续用邻座的麦克风继续发伟伦或提高声音。记者席,公众席及议会厅是一体 的,完全没有间隔。这也直接的栽培了不少作秀型及肢体语言丰富的议员趁机吸引媒体眼光。当然议长给予不限时的辩论空间是我们该珍惜的空间。

槟州州议会厅外时不时都有请愿者在议会门外摇旗纳鼓,以大声公喊诉求。这些声音都溜进了会议厅里,是民主组成的一部份。这对砂劳越州议会是不可思议的。

槟州议员们当然会羡慕砂州议会图书馆的规模以及每位议员拥有一间办公室的便利。

七月一日是新届槟州议会开会一周的吉日。朝野也会提名推举议长及副议长。在国外,议长多为资深议员及能摆平朝野争执,深懂议会程序及立法工作,他们为掌管 议会民主的捍卫者。关心槟州议会民主的民众可到州议会旁听。坐位有限约二十个位。大家亦可通过互联网观看议会直播。砂州议会花三亿建大厦,但未能落实议会 会议互联网直播。

我们七月槟州议会三十名在朝议员及十名在野议员会擦出什么火花呢,让我们拭目以待。Khalid Samad

Khalid Samad


Persoalan Kota Damansara: Pengajaran Yang Perlu Diambil

Posted: 29 May 2013 08:20 PM PDT

Oleh kerana banyaknya tulisan yang membincangkan isu Kota Damansara (KD) sedang tersebar melalui blog, komuniti online, laman sosial dan sebagainya; dan sebahagian besar darinya diselitkan fakta dogengan dari penglipur-lara, maka saya rasa terpanggil untuk menulis respon terhadapnya. Ini adalah untuk menyelamatkan sahabat-sahabat yang bersifat lurus dari tertipu dengan fakta-fakta dogengan sehingga memanjang-manjangkan fakta tersebut dan dengan itu mendapat dosa kering.

Saya menulis respon oleh kerana mengambil kira dosa yang mungkin akan ditanggung mereka yang lurus ini dan bukan untuk membela diri semata-mata kerana seperti selalu, saya amat berterima kasih atas 'pahala subsidi' yang dihasilkan untuk saya oleh golongan-golongan penglipur-lara ini. Dulu ini juga yang saya alami apabila berhadapan dengan bekas Pesuruh Jaya PAS Selangor yang ingin gagalkan PR. Terdapat orang sama juga yang terlibat dan perkara yang sama seolah berulang kembali. Walaubagaimanapun, kesudahan kepada kisah penglipur-lara ini masih belum tamat dan insyaAllah akan dapat kita saksikan bersama.

Saya akan keluarkan respon saya secara berperingkat. Pertama berhubung strategi, kedua dari sudut akhlak jamaah Islam; ketiga berhubung 2 kawasan contoh dan keempat kisah dogeng berhubung KD. Harap tunggu semua tersiar, baca kesemuanya, baru respon sekiranya mahu.

Pada bahagian keempat penulisan ini saya akan cuba senaraikan fakta dogengan penglipur-lara rekaan golongan ini. Amatlah mendukacitakan apabila dilihat sebahagian dari mereka terdiri dari golongan yang berlatarbelakangkan Agama Islam. Sepatutnya mereka inilah yang menasihati golongan pereka cerita untuk berhenti dari menabur fitnah.

1) BERTANDING DI KOTA DAMANSARA DARI SUDUT STRATEGI

Ketepatan dan kebijaksanaan di sebalik sesuatu keputusan atau strategi biasanya akan dapat dibaca sebaik sahaja ianya dilaksanakan dari kesan dan natijah yang terhasil. Sebagai contoh mudah, keadaan seorang pemandu yang apabila tiba di simpang tiga tidak tahu hendak ke kiri atau ke kanan. Beliau membuat keputusan untuk ke kanan dan selepas setengah jam memandu mendapati keputusannya tersilap! Dari Kajang nak ke KL tiba-tiba baru disedari menuju ke Seremban! Beliau bukan berada di tempat yang ditujui, malahan semakin jauh. Natijahnya adalah bukti keputusannya silap.

Berdasarkan natijah yang tercapai, hakikat bahawa pertandingan tiga penjuru di Kota Damansara adalah satu kesilapan pasti diakui oleh semua yang bersikap objektif dan terbuka, yang melihatnya dari sudut yang tepat, terpisah dari sebarang perkiraan peribadi.

Hakikatnya, hasil dari tindakan ahli PAS di Kota Damansara bertanding setelah PKR menurunkan Dr Nasir sebagai calonnya, natijahnya tiada satu pun yang baik. Kecuali, dapat memuaskan nafsu golongan yang teringin sangat bertanding.

Mari kita lihat pada natijahnya secara objektif dan jawab sendiri samada tindakan tersebut lebih maslahahnya atau mafsadahnya bagi PAS. Maka apakah natijah-natijahnya? Ianya seperti berikut:

i) Kerusi Kota Damansara jatuh pada UMNO/BN.Rakyat ingin menolak UMNO/BN tetapi tindakan PAS menyebabkan pengundi-pengundi Kota Damasara terpaksa menerima UMNO/BN sebagai yang mewakili mereka. Dari sudut ini kita telah khianati kehendak rakyat dan kehendak Pakatan Rakyat sendiri. Sedangkan UMNO adalah saingan utama PAS dan memenangkan UMNO merugikan PAS.

ii) Hubungan PKR dan PAS menjadi tegang dengan tersiarnya kenyataan tegur-menegur yang dieksploitasi akhbar. Hubungan di Kota Damansara sendiri sudah pasti rosak dan isu ini mampu juga merosakkan PR sehingga diperingkat seluruh Negara apabila dilihat tindakan PAS menyebabkan PKR kehilangan satu kerusi.

iii) Hubungan PAS dengan PAS juga terjejas apabila ahli yang tidak setuju dengan tindakan 'melanggar janji' oleh PAS KD dituduh pula sebagai terlalu pro-PKR atau pro PSM! Saya diberitahu Cikgu Pa (SUA) sendiri telah diserahkan borang keahlian PSM oleh ahli-ahli PAS KD pada malam beliau turun ke KD untuk mengesahkan calon PKR sebagai calon PR yang rasmi.

iv) Komitmen PAS terhadap PR dipersoalkan masyarakat apabila dilihat PAS sanggup memenangkan calon UMNO di KD. Sepertimana PSM dituduh agen UMNO/BN di Semenyih, kerana sanggup memecahkan undi PR, begitu juga tuduhan sama dilemparkan terhadap PAS hasil tindakan PAS KD. Maka hantu UG dihidupkan kembali oleh musuh musuh PAS yang ingin masyarakat sangsi terhadap PAS!


Amat jelas bahawa kesemua 4 natijah di atas yang dihasilkan adalah tidak baik. Lainlah kalau memang terbuku dihati ingin UMNO menang, supaya hubungan PAS/PKR tegang, PAS/PAS bergaduh dan masyarakat sangsi akan komitmen PAS terhadap PR!

Oleh itu, amat jelas juga bahawa bertanding di KD tidak berbaloi! Sekiranya tindakan sebaliknya diambil pada masa itu (persimpangan untuk membuat pilihan), kesemua natijah buruk di atas insyaAllah dapat dielakkan. UMNO tersungkur di Kota Damansara, hubungan PAS/PKR dan PAS/PAS serta imej PAS tidak terjejas.

Oleh itu dari sudut strategi ianya perlu diakui sebagai satu kesilapan dan ditolak.

Apabila diakui sebagai kesilapan dan ditolak, tidak bererti ditolak orang-orang tertentu. Kita semua faham keputusan berhubung strategi itu adalah ijtihad. Dan pemimpin berhak membuat ijtihad. Tetapi sepertimana kita juga tahu, ijtihad itu boleh betul atau tersilap. Ijtihad silap oleh pemimpin atau hakim tetap mendapat satu hasanah selagi ianya dibuat secara ikhlas. Walaupun mendapat satu hasanah, tidak bererti ianya perlu dipertahankan setelah kesilapannya jelas kelihatan. Mempertahankan ijtihad yang salah, setelah sudah jelas kesilapannya adalah kerja-kerja membodek pemimpin yang dikutuk Allah!

Ringkaskan cerita, saya di sini ingin isytiharkan, sekiranya tiada siapa yang lain sanggup memberitahu pimpinan bahawa mereka tersilap, biarlah saya seorang menyatakannya! Dahulu semasa menyanggah Hassan Ali pun saya seorang diri, maka biarlah kali ini juga saya seorang diri. Yang lain boleh teruskan menyatakan 'sayang' mereka terhadap pimpinan dan terus 'membodek' mereka.

Sedangkan sayang pimpinan bukan isunya di sini. Dan sekiranya benar sayang sekalipun, betulkan mereka apabila mereka tersilap bukan terus membodek mereka. Itu sayang yang sebenar.

"AsSidduku amaanah wal kadzibu khiyaanah", kata-kata Saidina Abu Bakar (RA) kepada ummat Islam sebaik sahaja beliau dipilih menjadi khalifah. Cakap benar (iaitu menegur apabila berlaku kesilapan) adalah amanah dan berdusta (iaitu membodek dan menafikan kesilapan pemimpin) adalah khianat!

Saya tidak sanggup khianat.

Bertandingnya PAS di Kota Damansara merupakan satu kesilapan dan natijahnya adalah bukti dan dalil akan kesilapan itu!

Saksikan wahai Allah bahawa saya telah memenuhi tanggung jawab saya pada pimpinan saya!

Bersambung...

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Nuffnang