Ahad, 8 Mei 2011

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


LAGU best untuk semua yang bergelar anak

Posted: 08 May 2011 09:05 AM PDT

Lagu ini patut dilazimkan oleh ibubapa semasa anak-anaknya kecil supaya secara tidak langsung mengajar anak-anaknya berdoa untuk dirinya. Bila biasa dinyanyikan akan menjadi sebati maka anak-anak tidak janggal berdoa untuk ibu setelah anak makin dewasa!!

SYURGA DI BAWAH TAPAK KAKI IBU......SELAMAT HARI IBU!!

Posted: 08 May 2011 07:08 AM PDT

      Wanita yang bergelar ibu adalah insan istimewa yang telah dipilih oleh Allah swt untuk menjadi tempat yang dihidupkan makhluk ciptaan terbaiknya iaitu manusia.Kebergantungan manusia untuk kehidupan diurus Allah melalui rahim seorang ibu. Darahnya membawa makanan, air, oksigen dan lain-lain keperluan.Dinding perutnya menjadi benteng supaya anak terselamat daripada ancaman luar. 9bulan 10hari dalam tubuh ibu.Setiap minit mendengar jantung ibu.Setiap minit merasa pergerakan diaframa ketika bernafas.
Sakit pinggang, sembelit, muntah,pening semua dirasai.Melahirkan juga satu pengalaman yang amat menyakitkan.Ramai ibu menangis menahan sakit.Ada sampai meraung.Ada yang perlu dibantu dengan forsep, disebut atau denga pembedahan.Dibelah perut siibu semata-mata untuk membantu anak keluar ke dunia.
Adakah anaknya faham penderitaan semua ini?
   Kemudian, anak yang senyap sejenak mula lapar.Ibu menyusu dengan air susu sendiri. Hari ketiga susu memuncak pengeluarannya. Si anak pula masih belum arif menghisap.Bengkat berdenyut amat mengazabkan,Namun demi si anak ibu teruskan juga.Cekal.Anak sering bangun malam.Tidur ibu sudah tidak lena.tidak menentu waktu. Adakal anak meragam kembung. Atau basah lampin, Atau lapar/dahaga. Tidak kurang ada anak yang sengaja bangun malam untuk dibelai.
  Anak semakin membesar. Demam selsema, cirit birit, muntah, lebam semua dirawat ibu.Sedih, takut, manja juga tertumpu pada ibu..
Di ajar alif  ba ta, abc , 123
Membesarlah si anak. Sudah boleh berbicara, boleh menendang, boleh memanjat.Ke hulu ke hilir.Ibu perlu cergas mengejar.Ibu hantar ke sekolah. naik basikal atau motorsikal.Ingatkah semua ini walau yang bergelar anak?!
Adakah tergamak apabila kita sudah dewasa kita lupa semua ini dan menganggap apa yang dilakukan oleh ibu adalah perkara biasa..........
Tatkala .susah baru mencari ibu. Tatkala bermasalah, nak menghadapi peperiksaan, nak dapat kerja, nak interview baru nak cari ibu minta doakan. Khidmat ibu diminta lagi. Bila pula masa si anak memba;las jasa ibu.
Justeru anak harus dilatih untuk sentiasa menyayangi dan menghargai ibunya dari kecil lagi.Anak yang taat kepada Allah akan taat kepada ibunya.dan sentiasa mesra dan kasih belas kepada ibunya.

 

MALAYSIA masih tidak mampu ATAU TIDAK MAHU??!!

Posted: 08 May 2011 05:37 AM PDT

Sesiapa yang mempunyai akal yang waras dan tahu banyak perkara boleh dilakukan secara siber- 'on line' seperti beli belah on line, bayar bil on line, bayar saman on line, bayar cukai on line, beli tiket kapal terbang on line, daftar unitversiti on line, mesyuarat on line(teleconferncing) dan e-government di Malaysia kenapakah fenomena pelik dan ajaib di sebuah negara bernama Malaysia yang telah membanggakan dirinya dengan pelaburan melangit untuk multimedia supercorridor di CYBERJAYA masih menggunakan cara lama ketinggalan zaman iaitu mendaftar pengundi secara manual!!
 
 
Pemuda Umno sasar daftar 140,000 pengundi
Mei 8, 11 7:45pm
Kongsi 0
Pergerakan Pemuda Umno mensasarkan untuk mendaftarkan lebih 400,000 anggota Umno termasuk 140,000 daripada Pemuda sebagai pengundi sebelum Jun ini.
Pengerusi Biro Keahlian dan Daftar Pemilih Pemuda Umno Mohd Hisamudin Yahaya berkata ia perlu disegerakan kerana mengikut perangkaan terkini Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terdapat lebih 3.9 juta rakyat Malaysia yang mencapai umur 21 tahun belum mendaftar sebagai pengundi.
Bagi mencapai sasaran itu, Pemuda Umno akan menubuhkan kumpulan petugas khas dengan diketuai ketua pergerakannya Khairy Jamaluddin bagi mendaftarkan golongan muda di lebih 6,000 peti undi di seluruh negara dalam masa terdekat, katanya kepada pemberita di Parit hari ini.
Beliau berkata Khairy akan membentangkan cadangan penubuhan pasukan petugas khas itu kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Presiden Umno pada mesyuarat pengurusan parti tidak lama lagi.
Mohd Hisamudin turut meminta semua 191 Ketua Pemuda Umno Bahagian melipatgandakan usaha untuk mendaftarkan anggota masing-masing dengan menyediakan kaunter pendaftaran pemilih setiap kali program atau aktiviti dijalankan.
Semalam, Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri menyatakan empat perkara yang perlu diberi perhatian oleh pemimpin dan jentera Umno mulai sekarang bagi memastikan Barisan Nasional (BN) memperoleh kejayaan besar pada pilihan raya umum akan datang.
Empat perkara itu ialah mengenai pendaftaran pemilih, mengukuhkan perhubungan setiap peringkat dalam parti dan komponen BN, turun padang dengan mengambil berat masalah rakyat dan wujudkan hubungan strategik dengan persatuan dan badan bukan kerajaan.
- Bernama

PAS tidak perjuangkan Islam??

Posted: 08 May 2011 05:09 AM PDT

 UMNO/BN telah mengolah drama sensasi khas bagi menangani generasi muda yang semakin celik maklumat terutama melalui media baru, internet.Maka terbukti golongan yang lebih terpelajar termasuk kaum Melayu yang berada di kawasan bandar mula mendapat maklumat daripada sumber asal yang benar yang selama ini dinafikan kepada mereka oleh media massa arus perdana@senjata penerangan UMNO/BN.Selama ini UMNO/BN berjaya menyogokkan berita atau cerita atau cereka@cerita yang direka-reka untuk mempastikan rakyat sentiasa mendewa-dewa mereka dengar semua berita indah khabar dari rupa yang dibintangi oleh pemimpin UMNO/BN.
    Dalam masa yang sama dalam cereka itu samada yang berbentuk berita dalam radio/tv, media cetak, pimpinan PAS dan rakan pembangkangnya diberi watak jahat, degil, kolot, anti pembangunan, antikemajuan, tidak pandai mengurus, memcah belah masyarakat.........dan terkini menyuntik pelali kepada pencinta Islam samda dari golongan individu mahupun NGO, Pensyarah,bahkan ustaz-ustazah lepasan AZHAR/TIMUR TENGAH APATAH LAGI ORANG KAMPUNG agar takut dan tidak berkenan dengan PAS kerana kononnya PAS tidak bersungguh memperjuangkan Islam. KONONNYA, PAS hanya menggunakan Islam untuk keuntungan politik.PAS, kata Pemimpin UMNO, memecahbelahkan orang Melayu-Islam.Mesej yang mahu disumbat  UMNO kepada minda dan hati orang Melayu ialah PAS hanya 'mempersendakan Islam'.
Pelajar-pelajar universiti menjadi target utama pakar propaganda UMNO yang mahu terus mencengkam kuasa supaya boleh mengolah harta rakyat mengikut selera mereka dan demi kelangsungan hidup mewah mereka.
DI antara RACUN-RACUN ARSENIK MINDA UMNO/BN;
  1. Kenapa perlu orang Melayu SOKONG PAS dan mengambil risiko meninggalkan UMNO, Melayu akan hilang tongkat untuk berpaut!!!!!(kaji dasar PAS dalam buku perlembagaan PAS)
  2. Apabila pemimpin UMNO melakukan kezaliman dan menindas rakyat, pemimpin PAS mula menggunakan bahasa yang agak keras. UMNO gunakan sedutan ucapan itu untuk emnimbul kebencian tuntas kepada PAS(Nilai dengan adil dan tahu konteks ucapan atau kenyataan dibuat.....rujuk surah Hujurat ayat6)
  3. Dah bolah sembahyang, haji, puasa, musabaqah. Quran pun banyak di cetak di Malaysia...nak apa lagi.....kan dah aman.Inilah jawapan standard yang akan di dengar di mana-mana PRK atau PRU natijah daripada propaganda berterusan UMNO/BN(kaji/rujuk tasawwur Islam)Apa erti Islam yang diajar oleh Nabi s.a.w
  4. Ratib mengungkit  jasa UMNO/BN selama ini(kerajaan bukan lain yang bukan UMNO/BN di seluruh dunia tidak boleh buat pembangunan yang lebih canggih daripada di Malaysia)

Fikir-fikirkan.......
cari dulu maklumat tepat
Nabi sudah tidak ada....
Yang tinggal..........
Pesanan Nabi kepada supaya jangan tersasar........IQRA' BISMIRABBIKA
Bacalah dengan nama TuhanMu.....baca, tonton, dengan nama TuhanMu...kemudian minta petunjuk daripada Allah.Golongan mana yang sebenarnya berjuang untuk Allah dan RasulNya....golongan mana yang bertopengkan Islam.
Implikasinya besar     siapakah yang kita pilih untuk menjadi pemimpin.Kalau masih ragu bertindak proaktif......berjumpa mereka dan soal dengan adil hingga puas hati.

Dengar kata kanak-kanak nii...malu pembuat video dan yang sewaktu dengan nya

Posted: 08 May 2011 03:44 AM PDT

Berkata benar
jangan berbohong/ menipu
walau terdesak mana
walau gejolak nafsu
mesti kontrol
mesti bercakap benar.......

TEKA TEKI POPULAR RAKYAT: Siapa boleh bantu jawab?

Posted: 08 May 2011 03:23 AM PDT

Negara maju berani menentukan tarikh pilihanrayanya. Apa nak jadi dengan negara Malaysia??Kelas negara ke berapa agaknya?

 Dr M tells Najib to delay polls, as racial divide widens

May 08, 2011
Dr M said Malaysians are more divided now than during his tenure as prime minister. — file pic
KUALA LUMPUR, May 8 — Datuk Seri Najib Razak should only call for general elections next year as there is currently too much racial division in the country, Tun Dr Mahathir Mohamed said today. Barisan Nasional (BN) suffered historic losses in the 2008 elections, losing its customary two-thirds parliamentary majority and four states in a result that was widely blamed on splits within the dominant Malay demographic and dissatisfaction among Chinese and Indian voters.
"It (national polls) shouldn't be this year, but it's up to the PM, sometimes I forget I'm no longer PM," he told reporters today.
Dr Mahathir said he was concerned that Malaysians were now even more divided than ever, and that this had never happened when he was prime minister.
"I feel people are still divided, racial division at its peak.
"Last time, the Chinese had no problem with BN. In 1999, with Anwar's black eye, the opposition got Malay support, but the Chinese supported BN. We still had two-thirds back then," he explained.
Najib recently hinted in a speech to Selangor Umno that the next general election is "just around the corner".
The Malaysian Insider understands, however, that Najib is likely to delay snap polls until the end of this year or early 2012 as his party hunts for funds to finance a campaign to court Bumiputera and Indian voters and secure a two-thirds parliamentary majority.
It is understood Umno's coffers were depleted after BN spent some RM500 million for the April 16 Sarawak election.
Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim told The Malaysian Insider that he believes Umno's increasingly ultra-Malay stance as well as the emergence of a sex video aimed at discrediting PR's image are definite signs that general elections will be called by August.
But BN insiders say Najib is cautious about calling elections soon as he wants to regain the coalition's two-thirds parliamentary majority which now appears impossible with the Chinese snub continuing in the Sarawak election.
Chinese-based MCA took a battering in the historic general election — which also robbed BN of its customary two-thirds majority — when the party won only 15 out of 40 parliamentary seats it contested.


http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/dr-m-tells-najib-to-delay-polls-as-racial-divide-widens/

MY VOICE FOR NATION

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


`Sebelum Masuk Politik Saya Masuk Yayasan Amal`: MB Rasmikan Mesyuarat Agung & Pelancaran Sempena 10 Tahun Yayasan Amal Malaysia

Posted: 08 May 2011 04:06 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


Finished reading the book entitled 'Appelsinpiken' ..

Posted: 08 May 2011 10:20 AM PDT

Just finished reading this book entitled 'Appelsinpiken'. 'Appelsin' means 'Orange' 'Piken' means 'Girl'. So yes, it is called "The Orange Girl". This book is written by Norwegian author Jostein Gaarder, whose best known work is the novel "Sophie's World". :-)

(More......)

【星洲日报】新街场大道往绿水坊广场 ‧ 道路调整辟替代路

Posted: 08 May 2011 08:34 AM PDT

Tempat: Persimpangan Jalan Besraya Highway berdekatan The Mines, Seri Kembangan

Pada 6 May 2011 (Jumaat), satu perjumpaan telah diadakan di antara wakil dari IJM (Besraya Highway), wakil dari The Mines Shopping Mall, wakil dari Lembaga Lebuhraya Malaysia, Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Kembangan Saudara Ean Yong Hian Wah, Ahli Parlimen Serdang Saudari Teo Nie Ching serta Ahli MPSJ untuk membincangkan kemungkinan mengubahsuai persimpangan jalan yang menghubungkan Besraya Highway dengan Seri Kembangan berdekatan The Mines Shopping Mall bagi mengelakkan kekeliruan di kalangan pemandu kenderaan yang selalu mengaikibatkan kemalangan.

许多欲去绿水坊的驾驶人士因错过路口而驶入左边车道,常常在紧急转入右边车道的时候撞上分界处而发生车祸。

欧阳捍华(右)与张念群(右2)与IJM代表进行商討有关在分界处后设立障碍物的事宜,以减少车祸事件的发生。

The Mines绿水坊早前建议,在新街场大道收费站后的左边方向开闢另一条替代公路直接驶入广场,因基于不符合安全道路措施为由,而遭拒绝。

(雪兰莪‧沙登6日讯)从新街场大道通往绿水坊广场(The Mines)方向的道路将进行调整和改善,同时将辟设一条替代路,直接通往该广场。由于在新街场大道的收费站后,尤其是在分界处,经常发生交通事故,几乎每个月发生最少一起车祸,所以建议对该处进行适当的改善。”

设障碍物进行改道

史里肯邦安州议员欧阳捍华星期五在新闻发佈会上指出,在这项讨论会中,其中一项建议包括在距离300公尺处设立障碍物,以区分通往无拉港及绿水坊的方向,并有效地缓和该处的交通情况。他说,若顺利进行改道后,从新街场大道方向的驾驶人士,需在顺达山庄后的高架天桥进行U转后,在交通灯前转入广场;而从沙登方向的驾驶人士则不能通过原有的高架天桥去无拉港,需要经过交通灯后才能抵达。出席讨论会的包括梳邦再也市议员戴祯兴及黄世界,IJM代表及马来西亚大道局(LLM)及The Mines酒店副经理周仕雄等人。

(More......)

[May 8] Majlis Makan Malam Pertubuhan WaiTanKung & NeiTanKung Serdang 马来西亚中华外内丹功学会晚宴

Posted: 08 May 2011 07:41 AM PDT

Menghadiri Majlis Makan Malam Pertubuhan WaiTanKung dan NeiTanKung di Serdang dan bergambar dengan hadirin dari Banting.

Pelatih-pelatih dari Putrajaya :-D

(More......)

Happy Mother's Day 母亲节快乐!!

Posted: 08 May 2011 06:53 AM PDT

2 dinners tonight. One at Kajang, one at Serdang. Sorry mum, not able to celebrate Mothers' Day with you. I luv u~ Muak~~

今晚有两场晚宴,一场在加影,另一场在沙登。对不起,妈妈,无法和妳一起庆祝母亲节。我爱妳,妈妈!

(More......)

Philosophy Politics Economics

Philosophy Politics Economics


1Malaysia Email: Truth & Lies (II)

Posted: 08 May 2011 07:12 PM PDT

I had taken the opportunity to read every word in the advertorial placed by PEMANDU to explain and justify the "1Malaysia Email Project" controversy across all major newspapers and even news portals yesterday.

I also read with interest the repeated assertions with regards to "misrepresentations spewed by the vocal minority". Datuk Idris Jala had clarified that "the reason why PEMANDU is clarifying this situation is to make sure that the general public is not misinformed by people who distort the truth" and that "PEMANDU believes in integrity and transparency."

I am not sure if I'm included in this exclusive circle of "vocal minority" who is "bent on distorting the truth", and I shall not be so bold as to think that the criticisms are directed at me. However, after reading the "comprehensive" reply, I'm felt compelled to compile my own list of "frequently asked questions" (FAQs) on "truths and lies about MyEmail"

Q1: Is the "1Malaysia Email Project" a Government initiative or a private initiative?

Fact #1: Tricubes issued a statement on Bursa Malaysia on 4 April 2011 "The Board of Directors of TRICUBES wishes to announce that the Company has on 4 April 2011 accepted the appointment by the Government of Malaysia represented by Malaysian Administrative Modernisation and Management Planning Unit ("MAMPU") vide MAMPU's letter of award dated 29 March 2011 to implement the 1Malaysia Email Project. TRICUBES will enter into a definitive agreement with Government of Malaysia to finalise the detailed terms and conditions of the appointment in due course."

Fact #2: The original text description of the project on PEMANDU website says "The 1Malaysia Email project is a government initiative in providing a unique and official email account and ID for the citizens of Malaysia". After the initial public outcry, the description was however changed to "The 1Malaysia Email project which features the domain name of 'myemail.my' is a private sector initiative led by Tricubes Berhad to provide a unique and official email account and user ID for interested citizens of Malaysia."

Fact #3: Datuk Idris Jala now reclarifies that "it was always seen as a Government initiative, funded by the private sector". The Advertorial also added that "a competitive selection process was undertaken [by MAMPU and GITN] to ensure high technical standards and the right business model are adopted at the lowest cost and highest quality. The evaluation team [from MAMPU and GITN] selected Tricubes Berhad based on these criteria."

Truth or Lie?

The "facts" above issued by PEMANDU and Tricubes is riddled with contradictions which are self-explanatory. What is the truth and which is the lie?


Q2: Is there a "concession" or not in the 1Malaysia Email award?

Fact #4: PEMANDU says "MyEmail is neither a concession nor a long-term commitment which binds the Government to use it for all its correspondences to the public… If there is any company that can come up with a better, cheaper and even more secure email service, the Government and public agencies are completely at liberty to use their services instead of Tricubes.

Fact #5: PEMANDU claimed "the selection process is merely an assessment to find out which company would likely succeed in rolling out the email service based on its capabilities. It does not mean that other companies cannot offer their own version of the service.

Fact #6: PEMANDU also stated that "however, overlapping projects could lead to waste of resources and that is why the evaluation team only selected one company."

Truth or Lie?

The Government claims absolutely anyone can offer the "email" services. At the same time, it went through a "competitive selection process" and argued that "overlapping projects could lead to waste of resources" (Fact #3). Tricubes has announced that it'll be signing a "definitive agreement" with the Government of Malaysia (Fact #1).

So what type of agreement will that be? A "definitive non-binding agreement"? Or certain preferences or advantages will be granted to Tricubes which will not be available to any other companies? What is the truth and which is the lie?


Q3: Will the Government pay nothing for the services?

Fact #7: PEMANDU says "there are a small group of detractors who keep asserting without basis that this project is a waste of public funds. How can this be a waste of public money when not a single sen of public money is or will be spent, while a lot of public money can be potentially saved?"

FACT #8: PEMANDU added that "… Tricubes can generate revenue through service charges to the Government, its agencies and private sector clients as well as users of their value-added services… While the Government will spend money for the services rendered by Tricubes similar to other services it uses, the amount spent will be significantly less than what it is current(ly) spending."

Truth or Lie?

So will the Government pay or will the Government not pay? What is the truth and which is the lie?

PEMANDU is perhaps misdirected in its response, intentionally or otherwise. The people are asking why pay 50 sen for every email sent? That is "a waste of public funds". PEMANDU is arguing that the Government doesn't have to pay for the project, just as the BN Government has argued that the Government need not fork out a single sen to build the various "private" highways. You only pay for it later via toll, as you use the highway, or government compensation.


Q4: Will the Government save RM200 million?

FACT #9: PEMANDU says "the Government benefits because… it can save about 50% of the current cost of sending correspondences. In 10 years, the project can save the four agencies used in the simulations at least RM200 million."

FACT #10: According to PEMANDU, "Government agencies pay up to RM1 per mail and even RM2 for each returned hardcopy correspondence… when you use the MyEmail platform… cost up to 50 sen per email."

FACT #11: By outsourcing it, the Government will avoid having to invest RM50 million and avoid spending money operating the email system… It is more cost efficient and effective to use best-in-practice platforms offered by specialised private entities."

Truth or Lie?

Based on the simulation figures cited by PEMANDU, these 4 agencies alone will issue 400 million emails over 10 years, in order to save at least RM200 million based on RM1 per physical correspondence and 50 sen payable to Tricubes for each email.

Tricubes will hence be investing the assumed RM50 million, gets back RM200 million over 10 years, a 300% return. And if more than 4 Government agencies use the system, then the return will be even higher. Is this 'outsourcing' mechanism more cost efficient and effective? Should the Government to trying to save RM200 million or RM350 million, if the so-called MyEmail project is indeed so effective?


Q5: Is 50 sen per email reasonable?

FACT #12: PEMANDU says "the cost saving is derived from the free email delivery. The remaining cost of 50 sen goes towards extracting the information required from the database and presenting them in the respective formats. Most agencies do not possess this system, also known as the digital bill presentment solution."

FACT #13: PEMANDU says "by investing up to RM50 million in a secure and efficient email system and value-added services over five years, Tricubes can generate revenue through service charges to the Government, its agencies and private sector clients as well as users of their value-added services. The plain email service is free."

Truth or Lie?

PEMANDU or Tricubes should perhaps come out in the open to say for certain, if the 50 sen per email charge is based on emails delivered to accounts in Tricubes' database, or is the 50 sen inclusive of setting up the entire hardware and software infrastructure to deliver government bills and notices to an electronic format, or the so-called "digital bill presentment solution".

They are 2 completely different types of project. The email portion just takes the "output" from the "digital bill presentment solution" and delivers them electronically via email to the account holders. The second involves restructuring and reengineering the billing systems of the Government agencies.

Citibank and Maybank also have "digital bill presentment solutions", but they can still deliver their statements and bills to account holders via free email accounts like Gmail or Yahoo! Mail. Is Tricubes also responsible for the implementation of "digital bill presentment solutions" in these Government agencies? This is of a vastly different scope from what has been presented about the "1Malaysia Email project" so far.


I can go on raising questions on the points raised in the PEMANDU advertorial. But the above 5 questions alone will give you points to ponder. Am I among the "small minority that has already made up their minds" that "even after [PEMANDU] publish these facts, this small group will continue to reject the facts and find ways and means to distort the truth", that Datuk Idris Jala is referring to?

I've presented the statements made by the Government, PEMANDU and Tricubes itself. Malaysians can decide for themselves, what are the truths and which are the lies. It is unfortunate that I will not be able to spend tax-payers' monies to publish the above in all major newspapers and portals.

Hamidah Osman

Hamidah Osman


Sampai Bila Kita Akan Bermusuhan ?

Posted: 08 May 2011 08:56 AM PDT


Siapa musuh perpaduan umat Islam?Buat seketika Awang terasa syahdu dalam penuh kesyukuran. Cukup terkesan di hati apabila menatap gambar muka depan Utusan Malaysia terbitan 5 Mei lalu yang memaparkan keriangan rakyat Palestin ekoran perdamaian kesemua puak termasuk Fatah dan Hamas. Sudah lama rakyat Palestin tidak seceria itu.

Perjanjian damai dimeterai di Kaherah bagi menamatkan perbalahan antara puak-puak berkenaan di Tebing Barat dan Genting Gaza. Ia merupakan berita paling melegakan umat Islam di seluruh dunia. Usaha mencari perdamaian di Palestin yang berdepan dengan banyak halangan sebelum ini, akhirnya menjadi kenyataan.

Selama ini banyak pihak skeptikal bahawa puak-puak yang berbalah terutama antara Fatah dan Hamas akan berdamai. Semua orang tahu, permusuhan mereka kerap menyaksikan pertumpahan darah sesama saudara Islam. Tetapi usaha yang berterusan biarpun dalam permasalahan yang dilihat kompleks, membuahkan hasil akhirnya.

Sudah tentu pihak yang paling tidak senang dan mengecam perjanjian damai itu ialah Israel. Kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu sedang mencari apa sahaja cara untuk melihat puak-puak itu kembali bermusuhan. Lalu fikiran Awang kembali kepada senario di tanah air. Apakah dua parti politik utama umat Islam iaitu UMNO dan Pas, yang sudah lama berseteru akan kembali bersatu atau setidak-tidaknya bermuafakat dalam isu-isu kepentingan agama dan bangsa?

Persoalan tersebut paling menarik perhatian kerana majoriti umat Islam semakin mengharapkan kedua-dua parti itu menemui titik damai baru. Setakat ini usaha ke arah itu menemui kegagalan kerana banyak faktor. Ini termasuk sikap beberapa kerat pemimpin Pas yang menolak seruan perpaduan ummah hanya kerana terikat percaturan politik pakatan pembangkang.

Pas kini bukan sahaja tidak dominan dalam pakatan pembangkang malah terus diperkudakan oleh DAP dan PKR. Pemimpin Pas seperti Nik Aziz Nik Mat asyik tunduk dan mengikut rentak DAP walaupun parti itu terang-terangan menolak penubuhan negara Islam.

Kerjasama Pas dan DAP sama sekali tidak menjadikan Pas lebih kuat sebaliknya semakin ditolak oleh ramai orang Islam berdasarkan keputusan Pilihan Raya Negeri Sarawak dan beberapa pilihan raya kecil sebelum ini. Yang untung dan terus untung ialah DAP. Itulah yang membolehkan pemimpin utamanya, Lim Kit Siang terus menguntum senyum lebar termasuk dalam tidurnya.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dalam prinsip perpaduan Islam, jalinan sesama saudara Islam perlu didahulukan tetapi Nik Aziz lebih jatuh cinta kepada Kit Siang. Belum pernah dalam sejarah Pas menjadi sebegitu dayus angkara Nik Aziz dan beberapa pemimpin Pas yang pro Anwar Ibrahim. Kesetiaan mereka bukan kepada Presiden Pas, Hadi Awang tetapi kepada Anwar dan ramai ahli Pas tahu hakikat itu. Golongan ini tidak besar tetapi berpengaruh dalam Pas. .

Ketua Pembangkang itu pula telah terbukti tunduk kepada kehendak DAP demi mengejar impian untuk berkuasa. Belum pernah juga dalam sejarah, pembangkang dipimpin oleh tokoh paling dahsyat isu moralnya tetapi dihalal bukan sahaja oleh DAP, malah Nik Aziz. Awang hairan, sebagai ulama beliau tidak berpegang kepada prinsip moral.

Dalam isu perpaduan antara dua parti terbesar umat Islam, Nik Aziz menolak dan memperlekehkan usaha ke arah itu dengan pelbagai alasan dan hujah dangkal. Bahkan, beliau asyik menghina UMNO yang juga pendokong Islam- perbuatan yang bercanggah dengan ajaran agama. Sikap angkuh, riak dan kecelaruan Nik Aziz sudah menjadi liabiliti kepada Pas. Tok guru itu perlu dipertanggungjawabkan jika umat Islam terjajah oleh muslihat DAP dan PKR. Awang setuju dengan pandangan Mufti Perlis, Dr. Juanda Jaya bahawa pihak yang menentang penyatuan UMNO dan Pas sebagai pengkhianat Islam.

Tetapi Nik Aziz tidak peduli semua itu. Beliau rela bersubahat dengan musuh Islam daripada berbaik dengan UMNO, parti paling banyak berjasa kepada pembangunan umat Islam. Sedangkan DAP mempunyai gagasan Malaysian Malaysia, yang agenda tersirat mahu menulis semula perlembagaan atas konsep kesamarataan bagi menjadikan Malaysia negara republik. Konsep tersebut akan diolah hanya untuk menjulang kepentingan satu kaum kerana DAP sememangnya parti paling rasis bertopengkan istilah demokratik. Awang tidak nampak jasa DAP kepada kaum India apatah lagi Melayu.

Dari segi peranan dalam parti pula, orang India, Melayu dan Sikh hanya menjadi boneka kerana mereka tidak punya kuasa dan pengaruh. Sejak empat dekad berkuasa dalam parti, Kit Siang tidak membuka laluan kepada kaum lain termasuk Karpal Singh untuk menjadi Setiausaha Agung.

Malah Kit Siang berjaya dalam perancangannya untuk menobatkan anak beliau, Lim Guan Eng sebagai pemimpin utama, menjadikan ia parti Dinasti Lim. Yang lebih membimbangkan, beliau tidak punya aspirasi nasional yang berteraskan sejarah tanah air. Sebab itu, tidak silap Awang, Kit Siang tidak pernah berikrar untuk menjunjung Perlembagaan negara termasuk institusi raja. Ini cukup berbeza dengan pemimpin pembangkang dari keturunan minoriti di negara-negara lain yang dari awal komited mempertahankan perlembagaan.

Dalam isu pertemuan paderi-paderi di Pulau Pinang baru-baru ini yang dikatakan berikrar untuk menjadikan Kristian agama rasmi, DAP perlu tampil dengan pendirian sebenar. Peranan parti itu harus dijelaskan kerana isu itu amat bahaya dan boleh mengancam keselamatan negara. Awang berharap Kit Siang dan Guan Eng komited memperakukan Islam sebagai agama rasmi sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Malaysia.

Untuk menutup sebarang keraguan, seeloknya Kit Siang menggerakkan kempen cintai perlembagaan jika beliau tidak rasis, yang Awang ragui beliau akan berbuat demikian. Apa pun, tiada kompromi dalam soal agama rasmi Malaysia. Janganlah mengundang padah yang boleh menghancurkan negara. Tetapi Awang tidak terkejut jika Nik Aziz akan mengambil jurus pandangan yang mengelirukan dalam isu kritikal seperti ini.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kalau Anwar memalukan umat Islam dengan isu moralnya, Nik Aziz pula tidak wajar mempertaruhkan agama untuk politik. Sewajarnya beliau berundur. Realitinya, Nik Aziz sudah tidak relevan. Ini juga pengamatan sebahagian pemimpin Pas sendiri. Cengkaman Nik Aziz dalam parti makin longgar dan dalam diam ramai ahli mengkritik beliau. Awang melihat, anaknya termasuk Nik Abduh, jauh lebih bijak dan boleh menjadi sandaran baru Pas.

Apa pun, di sebalik halangan faktor Nik Aziz dan puak Anwar dalam Pas yang menentang perpaduan Islam, kita sebagai orang Islam tidak boleh berputus asa. Lagi banyak rintangan, lagi kuat usaha perlu digerakkan.

Dalam pada itu, Awang difahamkan sudah terbit kesedaran baru di kalangan sebahagian pemimpin dan ahli Pas yang lebih mengutamakan kepentingan Islam daripada ego pemimpin.

Golongan ini ada keyakinan untuk memastikan Pas tidak dijadikan alat DAP dan PKR. Awang percaya Muktamar Agung Pas awal bulan depan akan menjadi medan untuk bermuhasabah. Pas perlu berani menentukan pendiriannya dalam soal permuafakatan Islam. Ambillah iktibar daripada perkembangan di Palestin.


Kalau Israel sangat benci dan takutkan perdamaian puak-puak Palestin, begitu juga ada pihak di sini yang tidak mahu UMNO dan Pas berbaik. Paling anti kepada usaha tersebut adalah DAP. Pemikiran Kit Siang dan Netanyahu dalam menolak soal perpaduan Islam sama sahaja.

Pada beliau, Cina mesti bersatu tetapi jangan biarkan Melayu yang dinaungi agama Islam bertaut. Padahal, dalam konteks Malaysia, perpaduan Islam dan Melayu adalah pusat graviti kepada keselamatan negara bangsa, yang bererti kestabilan untuk semua kaum. Ia adalah ramuan kesejahteraan Malaysia. Apatah lagi, Melayu adalah kaum yang bersikap begitu pemurah kepada kaum lain.

Jika Pas tunduk kepada pemikiran Kit Siang dan Netanyahu, ia akan menjadi parti Islam paling hina di muka bumi ini. Awang percaya parti itu akan menerima hukuman lebih berat daripada masyarakat Islam pada pilihan raya umum akan datang.

Tetapi yang lebih menuntut persoalan, apakah Pas mahu melanggar perintah dan peringatan Allah berkaitan soal penyatuan umat Islam.

Biarlah Awang imbas kisah yang pernah diceritakan oleh Nabi Muhammad S.A.W kepada sekumpulan jemaah selepas baginda berdoa panjang di Masjid Bani'Muawiyah.

''Aku memohon kepada Allah agar janganlah membinasakan umatku musim susah yang panjang maka ia diperkenankan.

''Aku memohon agar umatku jangan dibinasakan dengan bencana tenggelam (seperti banjir yang melanda umat Nabi Nuh atau Raja Firaun bersama tenteranya yang ditenggelamkan di lautan) maka permohonanku itu diperkenankanNya jua.

''(Tetapi apabila) aku memohon agar umatku jangan dibinasakan kerana pertentangan (permusuhan, pergaduhan atau peperangan) sesama mereka), permohonan ini tidak diperkenankan (oleh Allah). (Hadis 2464 riwayat Muslim).

Seandainya tiba saat kebinasaan itu maka segala-galanya sudah terlambat. Renungkanlah.

BISIK-BISIK AWANG SELAMAT

Untuk semua rakyat Malaysia

Posted: 08 May 2011 08:54 AM PDT

Zin Mahmud

Pada hari Rabu ini, genaplah Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) berusia 65 tahun. Ketika UMNO ditubuhkan pada 11 Mei 1946, negeri-negeri Melayu sudah tidak ada. Ini kerana Malayan Union sudah ditubuhkan pada 1 April 1946. Keseluruhan negeri-negeri Melayu bersama Melaka dan Pulau Pinang menjadi Malayan Union yang terletak di bawah kedaulatan King George VI di bawah pentadbiran Gabenor Sir Edward Gent.

Melayu sudah tidak ada-apa pada masa itu Semua penduduk Malaya yang bermastautin di negara ini tidak kurang lima tahun boleh memohon menjadi warganegara. Dari segi bahasa, sesiapa yang boleh faham atau bercakap bahasa Melayu atau Inggeris adalah layak.

Menurut gagasan Malayan Union, raja-raja Melayu hanya ada kuasa mengenai hal ehwal agama. Kuasa sebenar di negeri-negeri terletak sepenuhnya pada Residen.

Kempen membantah Malayan Union inilah yang menjadikan Gerakan Melayu lebih tersusun dan membawa kepada kelahiran UMNO.

Apa yang dimaksudkan dengan Gerakan Melayu ialah usaha segolongan orang Melayu yang sedar mengenai kepentingan bangsa. Mereka aktif dalam pelbagai cara seperti menulis, menerbitkan akhbar, majalah dan buku serta menubuhkan persatuan-persatuan Melayu.

Gerakan Melayu ini muncul pada tahun 20-an dan 30-an lagi. Ada yang melalui aktiviti pendidikan agama, ataupun daripada sekolah-sekolah Melayu. Apabila mereka mula mampu membaca dan sedar mengenai politik dan perkembangan dunia, maka muncullah apa yang boleh disebut sebagai Gerakan Melayu.

Persatuan-persatuan Melayu negeri dan Kesatuan Melayu Muda (KMM) yang ditubuhkan adalah sebahagian daripada gerakan ini. Begitu juga dengan kegiatan penerbitan termasuklah akhbar Utusan Melayu. Semuanya ini adalah sebahagian daripada Gerakan Melayu. Orang perseorangan seperti guru-guru di kampung yang berusaha menyedarkan orang Melayu adalah juga sebahagian daripada gerakan ini.

Gerakan Melayu ini terus hidup pada zaman Jepun. Walaupun berada di bawah kekuasaan Jepun, mereka tetap memperjuangkan kepentingan Melayu.

Maka apabila Datuk Onn Jaafar bangun dan membantah gagasan Malayan Union, Gerakan Melayu ini berada di belakang beliau. Langkah awal mereka tentulah mengadakan Kongres Melayu Se-Malaya untuk menyusun dan menyelaras Gerakan Melayu ini.

Maka penubuhan UMNO adalah salah satu daripada tiga usul yang diluluskan oleh Kongres Melayu Se-Malaya pertama yang dianjurkan oleh Persatuan Melayu Selangor di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Bahru, Kuala Lumpur pada 1 Mac hingga 4 Mac 1946 dengan penyertaan 41 persatuan-persatuan Melayu sebagai mewakili aspirasi orang Melayu.

Dua usul lain ialah membantah penubuhan Malayan Union dan mewujudkan tabung pendidikan kebangsaan Melayu. Tiga usul kongres ini mencerminkan aspirasi orang Melayu ketika itu, iaitu menyusun sebuah pertubuhan bagi mewakili Gerakan Melayu, menentukan sikap politik orang Melayu melalui penolakan terhadap Malayan Union, dan memberi penekanan terhadap kemajuan pendidikan orang Melayu.

Aspirasi

Justeru apabila UMNO ditubuhkan, ia membawa aspirasi Gerakan Melayu bukan saja dari segi politik iaitu membantah Malayan Union tetapi juga pendidikan, iaitu orang Melayu mesti dibuka peluang untuk mencapai kemajuan pendidikan sebesar dan setinggi mungkin. Ternyata UMNO berjaya dalam usahanya membantah Malayan Union apabila gagasan itu dimansuhkan pada Januari, 1948 dan digantikan dengan Persekutuan Tanah Melayu. Selepas 65 tahun berlalu tentu sukar untuk merasakan pentingnya Malayan Union ditentang. Kini orang Melayu sudah mencapai banyak kemajuan berbanding 65 tahun yang lalu, terutamanya dari segi pendidikan.

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang menyambut ulang tahunnya ke - 41 pada 18 Mei ini adalah salah satu mercu tanda perjuangan pendidikan Gerakan Melayu. Begitu juga dengan lain-lain institusi Melayu seperti juga Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Banyak lagi institusi-institusi lain yang sebenarnya adalah sebahagian daripada Gerakan Melayu. Malah akhbar Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia ini juga merupakan sebahagian daripadanya.

Namun begitu perlu diingat, bahawa Gerakan Melayu ini tidak bersifat eksklusif, jauh sekali mempunyai sebarang unsur rasis. Gerakan Melayu bersifat nasional. Persekutuan Tanah Melayu bukannya negara Melayu semata-mata tetapi untuk semua penduduknya juga. Di peringkat antarabangsa, ia dikenali sebagai Persekutuan Malaya. Tidak disebut Tanah Melayu.

Begitu juga dengan UMNO. Ia berfahaman inklusif juga dengan mengajak MCA dan MIC bersekutu dalam Perikatan. Sifat mengajak kaum lain ini membolehkan UMNO menjadi parti yang berkhidmat untuk semua rakyat negara ini.

Maka apabila Malaysia ditubuhkan dan seterusnya wujudnya Barisan Nasional, apa yang asalnya dilihat sebagai Gerakan Melayu adalah sebenarnya merupakan suatu fahaman nasional. Gerakan Melayu adalah sebenarnya gerakan kebangsaan untuk semua kaum. Ini berbeza dengan apa yang cuba dibawa oleh gagasan Malayan Union dahulu. Malayan Union ini adalah bukan saja suatu projek imperialis tetapi rasis. Antara lain fahaman imperialisme British adalah kepercayaan bahawa orang Inggeris adalah bangsa unggul yang berhak untuk menjajah dunia dan meletakkan kaum-kaum lain menjadi anak-anak jajahan mereka.

Mereka menyusup kuasa di negeri-negeri Melayu secara tapak demi tapak tetapi akhirnya adalah untuk menguasai sepenuhnya negara ini. Bagi mereka, anak-anak jajahan, tidak kira sama ada Melayu, Cina atau India adalah semata-mata alat untuk berkhidmat demi empayar mereka.

Kedudukan

Rakyat bukan Inggeris tidak akan mendapat kedudukan setaraf mereka. Inggeris mahu menguasai bukan saja negeri-negeri Melayu tetapi juga India dan China. Orang Cina dan India yang dibawa masuk ke negeri-negeri Melayu hanyalah untuk menggerakkan ekonomi empayar mereka.

Penjajahan adalah suatu amalan perkauman yang dahsyat dan Malayan Union adalah projek rasis untuk menjadikan semua penduduk negeri-negeri Melayu sebagai hamba mereka. Kalaulah UMNO dahulu gagal menghalang penubuhan Malayan Union maka cuba bayangkan apa yang terjadi. Untuk masa yang lama Malaya akan menjadi tanah jajahan British dengan pihak Inggeris menguasai sepenuhnya politik dan ekonomi negara ini. Semua tanah- tanah di negeri ini tentunya akan diberikan pada syarikat-syarikat Inggeris. Tidak akan ada tanah simpanan Melayu.

Pentadbiran awam akan dipegang sepenuhnya oleh orang Inggeris. Bukanlah bererti orang Melayu, Cina dan India tidak mendapat tempat dalam pentadbiran awam. Mereka mungkin diberi peluang tetapi setakat sesuatu peringkat saja.

Bahasa rasmi Malayan Union pastinya Inggeris. Begitu juga dengan sekolah-sekolah dan universiti. Bahasa Melayu, Cina dan India tidak akan ada tempat. Silap-silap pentadbir Inggeris akan membawa banyak lagi orang dari luar untuk menetap di Malaya. Tetapi elit politik, ekonomi dan budaya berada di tangan Inggeris. Malah mungkin orang Eropah juga dipelawa menetap di negara ini.

Andai kata Malayan Union itu akhirnya mencapai kemerdekaan daripada Britain tetapi penguasaan politik pasti sudah berada pada orang Inggeris. Orang Melayu sudah tidak ada tempat.

Justeru orang Melayu perlu menghargai perjuangan UMNO menggagalkan Malayan Union dan juga sumbangannya sejak 65 tahun kewujudan parti ini setelah melalui pelbagai pancaroba. Ini termasuklah ketika ia diisytiharkan haram kemudian didaftar semula sebagai UMNO Baru hingga akhirnya dipulihkan sebagai parti yang menyambung warisan 11 Mei 1946 itu.

Sememangnya kini gagasan Malayan Union sudah berada dalam lipatan sejarah. Tetapi konsep lain muncul dari masa ke semasa yang kalau diteliti adalah merupakan penjelmaan semula Malayan Union tetapi dalam bentuk lain. Umpamanya dalam tahun 1964, ketika Singapura berada dalam Malaysia, Parti Tindakan Rakyat (PAP) cuba membawa gagasan Malaysian Malaysia.

Usaha itu dipatahkan antara lain kerana Singapura dikeluarkan daripada Malaysia. Antara isu yang menarik dalam Pilihan Raya Singapura semalam ialah rasa tidak puas hati rakyat pulau itu terhadap kehadiran profesional asing, umpamanya dari China mahupun India. Dalam persaingan politik, UMNO dalam BN sedang berdepan dengan pihak pembangkang yang mahukan suatu bentuk Malaysia yang berbeza. UMNO dan BN juga mahukan Malaysia yang lebih baik, dan itulah usaha yang sedang dilakukan melalui kerajaan pimpinannya. Gagasan Satu Malaysia dan Program Transformasi Ekonomi adalah sebahagian daripada manifestasi komitmen kerajaan pimpinan UMNO dan BN untuk memenuhi aspirasi rakyat tanpa mengira kaum.

Dalam pada itu, UMNO adalah tetap sebahagian daripada Gerakan Melayu yang bersifat inklusif dengan turut memperjuangkan aspirasi semua rakyat tanpa mengira kaum dan agama.

Selamat Hari Ibu

Posted: 08 May 2011 08:45 AM PDT
Asalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera,


Kesempatan ini Kak Midah ingin mengucapkan Selamat Hari Ibu buat semua wanita yang meraikannya, memiliki hati dan naluri sebagai ibu merupakan anugerah terindah dari yang Maha Esa buat semua wanita.


Selamat Hari Ibu buat semua ibu ibu dan wanita DUN Sg Rapat, moga senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan senantiasa menjadi ibu terbaik buat keluarga tercinta.


Kak Midah

Ipoh, Perak


i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


PAKATAN TETAP PERTAHAN STATUS ISLAM - PRESIDEN PAS

Posted: 08 May 2011 06:53 AM PDT


PAS menegaskan parti Islam itu bersama rakan-rakannya dalam Pakatan Rakyat (PR) akan terus mempertahankan Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan Islam sebagai agama rasmi persekutuan manakala agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman.

Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, tekad itu adalah satu ikrar yang terpahat dalam polisi bersama PR yang telah dicapai pada kedua-dua konvensyen Disember 2009 dan 2010.

PR juga menggariskan pendirian seumpama itu menerusi satu kenyataan bersama tiga pemimpin komponen pada September 2008.

"Oleh yang demikian hiruk-pikuk yang dilemparkan oleh media tertentu bertujuan untuk membakar semangat rakyat terutamanya di kalangan orang Melayu beragama Islam bahawa Malaysia akan menuju ke arah negara Kristian adalah satu pemberitaan yang sangat tidak beramanah," katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan di sini petang ini.

Mengulas laporan Utusan Malaysia semalam, Hadi berkata, kegagalan mempertahankan kedudukan Islam sebagai agama rasmi negara ini adalah berpunca daripada kealpaan dan kelemahan pimpinan Umno yang telah diberi amanah memerintah negara selama lebih dari 50 tahun.

"Merekalah yang sebenarnya gagal memperkasakan Islam sebagai agama persekutuan sehingga gagal menyediakan kefahaman Islam yang sebenar kepada rakyat, melemahkan jati diri orang Melayu beragama Islam, dan seterusnya menghadapi kecelaruan sakhsiah dan bencana akidah yang tidak mampu untuk menguatkan orang Melayu beragama Islam dalam negara kita ini," kata Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang.
Dalam laporannya semalam, Utusan Malaysia mendakwa ada konspirasi mahu menjadi Kristian sebagai agama rasmi, usaha didakwa disokong oleh pemimpin-pemimpin DAP.

Bagaimanapun pemimpin-pemimpin DAP telah menafikan perkara tersebut sambil mengulangi pendirian mempertahankan Islam sebagai agama rasmi negara ini.

Dalam kenyataannya, Hadi juga menegaskan bahawa apa lagi yang boleh diharapkan daripada Umno kerana mereka juga gagal memberikan kefahaman Islam sebenar dan seterusnya gagal menunjukkan contoh Islam yang unggul kepada rakan mereka MCA dalam Barisan Nasional. 

"Hasilnya kita dapat lihat sendiri bagaimana pendirian dan kenyataan politik pimpinan MCA ini semakin hari semakin hanyut dan menampakkan kecelaruan dalam memahami Islam sebagai agama rasmi negara kita ini," katanya. Insider.

PAS : UTUSAN MAKIN MELAMPAU

Posted: 07 May 2011 08:40 PM PDT

PAS menggesa tindakan tegas dikenakan ke atas akhbar milik Umno, Utusan Malaysia yang dalam laporannya mendakwa pemimpin Kristian berkonspirasi dengan DAP untuk mengambil alih Putrajaya dan menggugurkan status Islam sebagai agama rasmi negara kerana laporan tersebut langsung tiada logik dan tidak berasas, lapor Harkahdaily.

pas muktamar 130610 tuan ibrahim tuan man"Dengan segala kekuatan DAP sahaja, ia adalah mustahil untuk melakukan dakwaan tersebut kerana jumlah ahli parlimen mereka tidak mencukupi, bahkan atas nama Pakatan Rakyat sekalipun, tak mungkin PAS dan PKR akan bersetuju, lagi-lagi DAP pun tidak akan mencadangkan usul yang cukup tidak logik tersebut.

"Sehubungan itu, pihak keselamatan harus bertindak ke atas laporan yang diberi berdasarkan makluman tidak benar dan tidak logik ini," kata naib presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam satu kenyataannya.

Laporan muka depan Utusan Malaysia semalam bertajuk "Kristian agama rasmi?" ditulis berdasarkan dakwaan oleh dua blogger pro-Umno yang menuduh DAP menghasut dengan cuba meminda undang-undang negara agar golongan beragama Kristian boleh menjadi perdana menteri. Dalilnya mereka cuma sekeping gambar kabur yang didakwa sebagai pakatan rahsia antara DAP dan paderi Kristian di sebuah hotel di Pulau Pinang, Rabu lalu.

utusan malaysia kritsian agama rasmiMengulas taktik kotor Utusan Malaysia, Tuan Ibrahim menyifatkan laporan berkenaan tidak logik kerana sebarang dasar negara memerlukan persetujuan majoriti dalam parlimen yang terdiri daripada ahli parlimen yang sebahagian besar mereka beragama Islam.

"Pindaan dasar negara bukan boleh dibuat dalam mesyuarat di hotel atau dalam majlis tertutup. Sebarang pindaan perlembagaan tentu akan dibincangkan di parlimen, dan kalaulah ini terjadi, apakah wakil rakyat yang majoritinya beragama Islam akan bersepakat dan bersetuju dengan pindaan tersebut?
PAS: Islam agama rasmi

"Sudah tentu tidak. Lebih-lebih lagi, Pakatan Rakyat sudah awal-awal lagi mengisytiharkan bahawa kita akan mendokong sepenuhnya Perlembagaan Malaysia, lebih-lebih lagi Islam sebagai agama rasmi negara," katanya yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

utusan malaysia, malaysia negara kristian, penang pastor meetingLantaran itu, Tuan Ibrahim mengingatkan akhbar-akhbar dan media supaya lebih bertanggungjawab dan jangan memainkan sentimen rakyat yang boleh menimbulkan ancaman kepada kestabilan negara semata-mata untuk kepentingan politik.

PAS, katanya kini melihat Utusan Malaysia menjadi semakin melampau dalam pemberitaan mereka kerana 'kebebasan suara' dwi-standard kerajaan yang memberikannya kebebasan untuk membuat apa sahaja kerana ia milik Umno.

"Bayangkan kalau akhbar Harakah ataupun Roket yang menyiarkan berita sensitif seperti itu, tentu mereka dikenakan denda dan ditarik permit segera.
NONE"Tindakan double standard inilah yang menyebabkan media milik parti pemerintah semakin biadab dan semakin berani secara terang-terangan menyiarkan pelbagai perkara yang bercanggah dengan peraturan seperti klip seks video dan perkara-perkara perkaumanan," bidas Tuan Ibrahim.

Jikalau diikutkan peraturan tegas yang dikenakan terhadap media alternatif, Tuan Ibrahim berkata sepatutnya permit akhbar Utusan Malaysia sudah ditarik balik oleh Kementerian Dalam Negeri kerana seringkali memainkan sentimen perkauman dan agama yang mencetuskan amarah rakyat berbilang kaum.

"Sebelum ini, akhbar inilah yang memainkan isu 1Melayu, 1Bumi, isu kritikan kepada raja-raja Melayu satu masa dahulu dan pelbagai isu yang bertentangan dengan kebenaran permit yg dikeluarkan.

NONESehubungan itu, PAS menggesa agar kerajaan menarik balik permit akhbar Utusan Malaysia.

"Menteri Dalam Negeri (Datuk Seri Hishamuddin Hussein) seharusnya merasa malu sekiranya gagal bertindak dan fenomena ini seandainya tidak dibendung, ia tidak mustahil menyemarakkan api permusuhan antrara agama dan kaum," tegas Tuan Ibrahim.(malaysiakini)

PAKATAN : ISLAM KEKAL AGAMA RASMI

Posted: 07 May 2011 06:32 PM PDT

Pakatan Rakyat tetap berpendirian Islam kekal sebagai agama rasmi negara ini dan tidak timbul persoalan gagasan itu akan mengambil langkah untuk mengubah statusnya jika berjaya menawan Putrajaya. Ini sekali gus menyangkal laporan akhbar milik Umno, Utusan Malaysia dengan tajuk utamanya 'Malaysia Negara Kristian?

anwar ibrahim and islamKetua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menerusi nota admin blog hari ini, berkata Utusan bertindak melampaui batas dengan menyogok rakyat dengan berita fitnah dan hasutan apabila memainkan isu agama rasmi di Malaysia.

"Utusan juga telah mengetepi tanggungjawab sebagai pengamal media apabila tunduk kepada adikuasa atau pemerintah, tanpa rasa malu dengan menidakkan fakta apabila berterusan memutar belit fakta sehingga mengelirukan rakyat," katanya.

Kenyataan itu dikeluarkan sebagai respons kepada laporan muka depan Utusan hari ini di bawah tajuk 'Kristian agama rasmi?'

utusan malaysia kritian agam rasmiLaporan itu juga memetik ahli parlimen Jelutong, Jeff Ooi menafikan dakwaan kononnya beliau menganjurkan satu majlis pertemuan paderi dari seluruh negara, yang didakwa turut membincangkan agenda menjadikan Kristian sebagai agama rasmi persekutuan dan melantik perdana menteri dalam kalangan penganut agama itu.

Menurut wakil rakyat DAP itu, beliau hanya menghadiri majlis kesyukuran yang diadakan secara tertutup untuk paderi-paderi tersebut di sebuah hotel di Jalan Macalister, George Town sebagai tetamu.

Akhbar milik Umno itu mendakwa majlis pertemuan paderi-paderi berkenaan dan ikrar menjadikan Kristian sebagai agama rasmi persekutuan didedahkan oleh dua blog.

utusan malaysia, malaysia negara kristian, penang pastor meeting"Sudah dinyatakan sebelum ini, bahkan ia merupakan kenyataan rasmi yang ditandatangani semua pimpinan Pakatan Rakyat bahawa Islam tetap kekal sebagai agama rasmi di Malaysia jika Pakatan Rakyat mengambil alih tampuk pemerintahan pada masa hadapan.

"Jelas, Utusan tidak layak untuk digelar selaku akhbar arus perdana, ia hanya layak menyandang gelaran 'Tabloid Umno' sesuai dengan kenyataan bahawa parti itu merupakan pemegang saham sekaligus majikan mereka.

"Amat sedih melihat akhbar yang diasaskan pejuang pembebasan tanah air dahulu, dirantai oleh manusia-manusia rakus kuasa zaman ini," tulis Anwar lagi.

Katanya isu agama rasmi bagi Malaysia menjadi sasaran terbaru "aparatus pemerintah manakala Utusan tanpa rasa malu telah menidakkan fakta yang terbentang di depannya dengan berterusan memutar belit fakta bertujuan mengelirukan rakyat."

NONE"Sudah dinyatakan sebelum ini, bahkan ia merupakan kenyataan rasmi yang ditandatangani oleh semua pimpinan Pakatan Rakyat bahawa Islam tetap kekal sebagai agama rasmi di Malaysia sekiranya Pakatan Rakyat mengambil alih tampuk pemerintahan pada masa hadapan," katanya.

Selain itu, nota berkenaan juga memuatkan penyataan bersama yang dibuat pimpinan Pakatan Rakyat pada 8 September yang turut terkandung dalam Buku Jingga yang menjamin kedudukan Islam sebagai agama rasmi di Malaysia.

NONE"Kami sekali lagi mengulangi pendirian menjunjung prinsip dasar yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Ini termasuk soal-soal dasar seperti kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan dan menjamin kebebasan mengamalkan agama-agama lain, kedaulatan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan mempertahankan hak bahasa ibunda, kedudukan dan kedaulatan Institusi Raja-Raja Melayu serta kedudukan hak-hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera serta hak semua kaum yang dijamin Perlembagaan," kata penyataan itu.

Nuffnang