Ahad, 27 November 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Rumah Bakti Al-Kausar: Satu Lagi Pertubuhan Kebajikan Di DUN Bangi

Posted: 27 Nov 2011 02:47 PM PST

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


BIAR PUN KALAH LAGI ... KITA MASIH HEBAT.

Posted: 27 Nov 2011 11:26 AM PST

Assalamualaikum.

Sedikit kecewa, namun tidaklah terlalu terkilan. Itu yang saya rasakan mengenai kekalahan Malaysia 2-3 di tangan Bahrain dalam perlawanan kelayakan Olimpik yang berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil malam tadi.

Sedikit kecewa kerana saya beranggapan kita mampu bertahan dengan kemenangan 2-0 pada babak kedua, namun 12 minit terakhir, kita dihukum oleh Bahrain.

Tidak terkilan kerana skuad bawah 23 tahun negara telah beraksi dengan sebaik mungkin dan keupayaan mendahului pasukan Bahrain dengan dua gol terawal adalah satu petanda yang sangat meyakinkan walaupu peristiwa itu tidak mendatangkan apa-apa makna dalam konteks perlawanan tersebut.

Kejohanan pra Olimpik selain kita mahu terus mara mencipta sejarah, saya juga berpandangan ia menjadi kilang paling lengkap untuk melahirkan ramai pemain bola sepak pelapis negara. Ia adalah gelanggang yang sangat menguji skill, keupayaan dan ketahanan pemain untuk terus mendepani cabaran dalam sukan bola sepak.

Kita yang menonton tidak semudah mereka yang terpaksa bertungkus lumus selama 90 minit di padang meski pun mereka digaji. Hakikatnya, tidak semua kemahuan akan menjadi hak kita walaupun ia sebenarnya sudah semakin hampir dalam genggaman.

Kekalahan Malaysia malam tadi hanya sebahagian daripada peristiwa yang sangat menguji pemain dan perasaan penyokong Malaysia. Saya bangga dengan anak Malaysia yang tidak pernah lekang dari memberikan sokongan dan suntikan semangat kepada semua pemain negara. Itu petanda mereka faham bahawa dalam percaturan, ada menang dan kalahnya.

Kekalahan itu pula akan lebih bernilai jika kita mempelajari sesuatu daripadanya dan tidak membiarkan kekalahan terus menjadi kekalahan yang tidak mempunyai apa-apa. Sesiapa pun tidak mungkin dapat menyangkal bahawa mutu permainan bola sepak negara sudah jauh berubah dan ke hadapan.

Jika ada yang tidak berpendapat sedemikian, mereka mungkin buta bola negara atau sekurang-sekurangnya mereka tidak mengikuti dengan dekat perkembangan bola sepak tanahair. Maaf, saya terpaksa menulis sedemikian kerana kita harus mengakui sesuatu yang benar-benar ada.

Tahniah saya ucapkan kepada semua pemain dan pengurusan pasukan. Saya komited untuk melihat pemain muda negara ini akan terus melakarkan kecemerlangan bermain bola sepak demi negara. Mereka telah berjuang sehabis-habis kemampuan mereka.

Kelemahan ada di mana-mana, namun kekecewaan tidak mungkin dapat mengubah kelemahan. Justeru, teruskan usaha dan memperkasakan keupayaan untuk beraksi sebagai pasukan yang lebih cemerlang pada masa depan.

Tinggalkan hari ini sebagai sejarah yang akan mencipta lebih banyak kelebihan. Itulah harapan saya.

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


UMNO YANG ANCAM KEPENTINGAN MELAYU, BUKANNYA DAP - LGE

Posted: 27 Nov 2011 07:19 AM PST


KUALA LUMPUR, 27 Nov — Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menegaskan parti itu tidak pernah menjadi ancaman kepada kepentingan orang Melayu, sebaliknya hanya Umno, yang merupakan komponen teras Barisan Nasional (BN) mempamerkan sifat-sifat sedemikian.

Sehubungan itu kata Ketua Menteri Pulau Pinang ini, Umno bukan sahaja menjadi ancaman kepada orang Melayu tetapi juga kepada rakyat Malaysia dengan sikapnya yang menggunakan dan mempertahankan pelanggaran hak asasi manusia, rasuah dan salah guna kuasa.

"Dengan menanam rasa takut serta menggunakan ugutan, Umno mengaburkan mata rakyat daripada skandal-skandal kewangan dan rasuah yang telah mengakibatkan kehilangan beratus-ratus bilion ringgit," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Lim (gambar) berkata selama ini Umno telah menggunakan taktik kejam untuk menipu dan menanam perasaan takut di kalangan orang Melayu, kononnya DAP menjadi pengancam kepada hak dan kepentingan mereka.

"Ini langsung tidak berasas kerana perkhidmatan awam, polis dan tentera semuanya dikawal Melayu. Manakala sektor-sektor kritikal dalam ekonomi seperti insurans, perbankan, industri automobil, pelabuhan dan lebuh raya semuanya juga dikawal oleh usahawan-usahawan atau syarikat-syarikat Melayu," katanya.

Dalam kenyataannya, Lim menambah, tindakan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Timbalan Presiden Umno mempertahankan agenda perkauman partinya dan bahawa beliau adalah Melayu dahulu dan rakyat Malaysia kemudian merupakan bukti bahawa 1 Malaysia adalah slogan kosong yang hanya bertujuan untuk mengaut undi dan akan dibuang selepas pilihan raya umum ke-13.

"Yang lebih mengejutkan, Muhyiddin tidak merasa bahawa tindakannya untuk memperjuangkan agenda perkauman Melayu adalah bercanggah atau tidak konsisten dengan agenda rakyat Malaysia bukan Melayu.

"Malah Muhyiddin menggunakan logik yang tidak masuk akal bahawa pemimpin DAP seperti Lim Kit Siang dan saya merupakan Cina cauvinis walaupun DAP telah berjuang untuk semua rakyat Malaysia dan keahlian parti kita terbuka kepada semua termasuk Melayu, India, Iban dan Kadazan.
"Muhyiddin dengan mudah juga telah lupa bahawa saya telah dipenjarakan dan kehilangan kerusi Parlimen kerana memperjuangkan nasib seorang gadis Melayu bawah umur yang menjadi mangsa rogol," katanya lagi.(malaysianinsider)

'WASSATIYYAH' GAGASAN BARU UMNO LAWAN 1MALAYSIA..?

Posted: 27 Nov 2011 02:36 AM PST


KUALA LUMPUR, 27 Nov: PAS melahirkan rasa hairan dan pelik apabila Umno yang selama ini terkenal sebagai parti bersifat perkauman cuba melancarkan gagasan wasatiyyah sebagai langkah ke arah mengambil jalan pertengahan.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, kemunculan idea ini menandakan sesuatu yang tidak kena telah berlaku pada Umno masa kini.

"Adakah kemunculan gagasan wasatiyyah petanda Umno kini kian bergelora? Ataupun ada pemimpin yang tidak sabar menanti untuk menonjolkan kepimpinannya kepada ahli Umno sehingga melancarkan slogan baru yang lebih mudah difahami untuk memalukan slogan 1Malaysia yang sehingga kini masih belum difahami oleh rakyat.

"Apakah kerana ada pihak yang merasakan konsep 1Malaysia perdana menteri sudah hampir tenggelam sehingga mendorong mereka untuk mengemukakan idea gagasan wassatiyyah sebagai alternatif dan persediaan ke PRU13 tanpa slogan 1Malaysia? "katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian dipercayai mengulas seminar kebangsaan anjuran Umno bertajuk 'Pemahaman Wasatiyyah dan 1Malaysia' sempena Perhimpunan Agung Umno 2011 di Kuala Lumpur semalam.

Sambil menegaskan bahawa wasatiyyah adalah satu asas penting selaras dengan gagasan Islam, namun apa yang dipersoal adalah kemampuan Umno untuk mengamalkan perinsip tersebut dalam keadaan perjuangan mereka tebal dengan sifat perkauman.

"Harus tegas diingatkan bahawa gagasan wasatiyyah wajib dibina di atas asasnya yang betul, yakni dasar dan paksi yang tidak bertentangan dengan prinsip Islam.

"Akan tetapi, mana mungkin parti yang bersifat tebal perkauman dan sering flip-flop seperti Umno dapat mengambil jalan tengah dalam pendekatan politik dan urus tadbir negara," katanya.

Beliau memberikan contoh, tindakan Umno yang membiarkan beberapa badan NGO pro mereka terutamanya Perkasa, memainkan sentimen perkauman ekstrem bermotifkan politik yang jelas mencerminkan gagasan wasatiyyah yang diutarakan hanyalah slogan kosong, sebagaimana berakhirnya gagasan Islam Hadhari dan lainnya.

Menurut Tuan Ibrahim, gagasan wasatiyyah hanya akan dapat dicapai bilamana parti pemerintah melaksanakan sistem pemerintahan dengan adil dan saksama.

Selain itu, parti pemerintah mesti melaksanakan amanah yang diletakkan dengan menghayati seluruh sistem Islam kerana seluruh dasar Islam berpaksi kepada keadilan sejagat, tanpa mengira perbezaan warna kulit dan bangsa.

"Parti pemerintah juga diwajibkan melaksanakan perjanjian seperti pembayaran royalti minyak kepada Kelantan dan menghormati dan menjunjung dasar federalisme dalam Perlembagaan Persekutuan," tegas beliau, yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

Walau apapun, kata Tuan Ibrahim, gagasan wasatiyyah yang disebut Umno hanya sekadar pemanis bicara bagi memberi ruang kepada segolongan intelek berbicara.

Gagasan itu ujarnya tidak lebih dari sekadar wacana dan seminar tanpa apa- apa tindakan dan pelan bertindak.

"Selagi Umno terus dan masih gagal menunaikan amanah dan gagasan sistem federalisme yang telah diterima pakai dalam sistem politik negara, lancarlah apa- apa slogan sekalipun kerana ianya tidak lebih hanya fatamorgana, kosong yang tidak mempunyai apa-apa makna kepada rakyat selain sebagai satu cubaan baru untuk memperdayakan mereka," tambahnya.(harakahdaily)

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Bukan ku cari redha makhluk bumi

Posted: 27 Nov 2011 12:35 AM PST

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Muhyiddin’s Proud Defence Of UMNO’s Racist Agenda And He Is Malay First And Malaysian Second Only Proves That 1Malaysia Is An Empty Slogan Designed To Win Votes And Rapidly Discarded After The Next General Elections.

Posted: 27 Nov 2011 04:44 AM PST

UMNO Deputy President Tan Sri Muhyiddin Yassin's proud defence of UMO's racist agenda and that he is Malay First and Malaysian second only proves that 1Malaysia is an empty slogan designed to win votes and rapidly discarded after the next general elections. What is surprising is that Muhyiddin does not consider illogical or inconsistent with pursuing a strictly racial Malay agenda with the agenda of other non-Malay Malaysians.

Muhyiddin even pursues the perverse logic that DAP leaders such as Lim Kit Siang and myself are Chinese chauvinists even though DAP has fought for all Malaysians and our membership open to all including Malays, Indians Ibans and Kadazans. Muhyiddin conveniently ignores the fact that I was imprisoned and lost my parliamentary seat for defending an underaged Malay rape victim who was detained instead of her rapists.

DAP is no threat to Malays. Only UMNO is a threat to Malays and Malaysians with its open acceptance and defence of repressive violation of basic human rights, corruption and abuse of power.

By using such fear and threats, UMNO can justify and cover up its numerous financial and corruption scandals that has cost Malaysia hundreds of billions of ringgit such as:_

– the latest exposes of excessive expenditure of RM3.7 billion by government departments in the 2010 Auditor-General's Report without any punishment imposed; and
– the controversy of allowing public funds to a company related to a Minister, that was meant for rearing cows but misused to purchase high-end luxury condominiums.

UMNO has consistently undertaken a remorseless campaign of lies and fear against the DAP to scare the Malays that their rights and interests are being threatened. Nothing could be further from the truth as the civil service, the police and the army is overwhelmingly dominated by the Malays. Further the critical economic sectors in the insurance, banking, automobile, ports, highways are controlled by Malay entrepreneurs or interests.

In politics, the Prime Minister and Deputy Prime Minister are Malays. All the Menteri Besars and Ketua Menteris are Malays except for Penang. No non-Malay political leader has even talked about wanting to be Prime Minister because Malaysians accept the political reality that the Prime Minister of Malaysia must come from the Malay community. That is why talk of wanting to amend the Federal Constitution to only Malays is superfluous as it ignores political reality and is racist as it considers non-Malays as second-class citizens.

The highest political post available to non-Malays now is as Ministers and the Penang Chief Minister post. Even the post of the Penang Chief Minister, the last Chief Minister post held by a non-Malay, may fall into the hands of UMNO due to UMNO contesting the highest number of seats amongst BN component parties in Penang. Out of the 40 state seats in Penang, UMNO contests 15, Gerakan 13, MCA 10 and MIC 2. If BN forms the government, so long as UMNO contests the largest number of seats, any BN Chief Minister will be a puppet of UMNO until an UMNO candidate eventually becomes the Chief Minister.

Despite such extensive control by Malays in the political, public and private sector, DAP has never carried out a campaign of fear and lies that this threatens the interests of non-Malays. DAP has never carried out such a campaign because DAP considers all Malays as Malaysians who has an equal right as any other Malaysian to be in these sectors. This is evident in the open tender system where 70% of state government contracts are won by Malays proving the Malay contractors are competitive, only UMNO crony contractors are useless.

Further the Penang state government has appointed its top civil servants based on merits who happened to be Malay, including the State Secretary, State Financial Officer and the two Presidents of the local councils in Penang Island and Seberang Perai (who also happened to the first women so appointed).

The time has come to reject UMNO's racial approach that Malays are not competent and need a corrupt and racialist party like UMNO to protect them. The time has come for us to unite on common issues of justice, truth, freedom, public welfare, and democracy.

UMNO has stolen my generation's future for the past 50 years. We must not allow UMNO to steal our children's future. Only a people-centric government under a Malaysian framework offered by Pakatan Rakyat can protect our children's future.

—– BM Translation—–

Kenyataan Akhbar Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada 27.11.2011

Tindakan Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mempertahankan agenda perkauman UMNO dan kenyataannya bahawa beliau adalah Melayu dahulu dan rakyat Malaysia kemudian merupakan bukti bahawa 1Malaysia adalah slogan kosong yang hanya bertujuan untuk mengaut undi dan akan dibuang selepas Pilihan Raya Umum yang akan datang.

Tindakan Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mempertahankan agenda perkauman UMNO dan kenyataannya bahawa beliau adalah Melayu dahulu dan rakyat Malaysia kemudian merupakan bukti bahawa 1Malaysia adalah slogan kosong yang hanya bertujuan untuk mengaut undi dan akan dibuang selepas Pilihan Raya Umum yang akan datang. Yang lebih mengejutkan, Muhyiddin tidak merasa bahawa tindakannya untuk memperjuangkan agenda perkauman Melayu adalah bercanggah atau tidak konsisten dengan agenda rakyat Malaysia bukan Melayu.

Malah Muhyiddin menggunakan logik yang tidak masuk akal bahawa pemimpin DAP seperti Lim Kit Siang dan saya merupakan Cina cauvinis walaupun DAP telah berjuang untuk semua rakyat Malaysia dan keahlian parti kita terbuka kepada semua termasuk Melayu, India, Iban dan Kadazan. Muhyiddin dengan mudah juga telah lupa bahawa saya telah dipenjarakan dan kehilangan kerusi Parlimen kerana memperjuangkan nasib seorang gadis Melayu bawah umur yang menjadi mangsa rogol.

DAP bukan ancaman kepada orang Melayu. Hanya UMNO yang menjadi ancaman bukan sahaja kepada orang Melayu tetapi rakyat Malaysia dengan sikapnya yang menggunakan serta mempertahankan pelanggaran hak asasi manusia, rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

Dengan menanam rasa takut serta menggunakan ugutan, UMNO mengkaburkan mata rakyat daripada skandal-skandal kewangan dan rasuah yang telah mengakibatkan kehilangan beratus-ratus bilion ringgit, seperti:

– Pendedahan terkini Laporan Ketua Audit Negara 2010 tentang jabatan-jabatan kerajaan yang telah terlebih belanja sebanyak RM3.7 bilion tanpa apa-apa hukuman dikenakan; dan
– Kontroversi di mana dana awam yang telah diberikan kepada sebuah syarikat yang berkaitan dengan seorang Menteri telah digunakan bukan untuk tujuan yang sepatutnya, iaitu untuk penternakan lembu, tetapi sebaliknya telah digunakan untuk pembelian dua kondominium mewah.

Selama ini UMNO telah menggunakan taktik kejam untuk menipu dan menanam perasaan takut di kalangan orang Melayu, kononnya DAP menjadi pengancam kepada hak dan kepentingan mereka. Ini langsung tidak berasas kerana perkhidmatan awam, polis dan tentera semuanya dikawal Melayu. Manakala sektor-sektor kritikal dalam ekonomi seperti insuran, perbankan, industri automobil, pelabuhan dan lebuhraya semuanya juga dikawal oleh usahawan-usahawan atau syarikat-syarikat Melayu.

Dalam politik pula, Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri merupakan orang Melayu. Semua Menteri-menteri Besar dan Ketua-ketua Menteri juga Melayu kecuali di Pulau Pinang. Tidak pernah ada seorang pun pemimpin bukan Melayu yang bercita-cita menjadi Perdana Menteri kerana rakyat Malaysia menerima realiti politik di mana Perdana Menteri Malaysia seharusnya berbangsa Melayu. Oleh itu, ura-ura untuk meminda Perlembagaan Persekutuan untuk membenarkan orang Melayu sahaja untuk menjadi Perdana Menteri bukan sahaja tidak diperlukan, malah bersifat perkauman kerana menganggap rakyat bukan Melayu sebagai rakyat kelas kedua.

Jawatan politik tertinggi yang boleh disandang bukan Melayu sekarang adalah setakat Menteri Persekutuan dan juga Ketua Menteri Pulau Pinang. Malah jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang, satu-satunya jawatan yang dipegang bukan Melayu, mungkin akan jatuh ke tangan UMNO kerana UMNO bertanding kerusi yang paling banyak di kalangan parti-parti komponen BN di Pulau Pinang. Daripada 40 kerusi DUN di Pulau Pinang, UMNO bertanding 15, Gerakan 13, MCA 10 dan MIC 2. Kalau BN membentukkan kerajaan dan selagi UMNO bertanding kerusi yang paling banyak, mana-mana Ketua Menteri BN akan menjadi boneka UMNO sampailah seorang calon UMNO menjadi Ketua Menteri.

Walaupun masyarakat Melayu mempunyai kawalan yang hebat dalam sektor-sektor politik, awam dan swasta, DAP tidak pernah pun menggunakan isu-isu itu untuk menakutkan rakyat bukan Melayu. DAP tidak pernah berlaku begitu kerana kita menganggap semua orang Melayu mempunyai hak dan peluang yang sama dengan rakyat Malaysia yang lain dalam sektor-sektor tersebut. Ini jelas dibuktikan apabila 70% daripada kontrak Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah dimenangi oleh kontrak Melayu, lantas membuktikan bahawa kontraktor Melayu mampu berdaya saing. Hanya kontraktor kroni UMNO sahaja yang tidak mampu bersaing.

Tambahan pula, Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah melantik penjawat-penjawat awam yang tertinggi berdasarkan kebolehan mereka. Secara kebetulan mereka juga Melayu, dan ini termasuk Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan Negeri dan juga YDP-YDP kedua-dua Majlis Perbandaran di Pulau Pinang dan Seberang Perai (yang juga merupakan YDP-YDP wanita yang pertama dilantik).

Sudah tiba masa untuk menolak dasar perkauman UMNO. Orang Melayu tidak lemah dan tidak perlu kepada parti yang rasuah dan rasis seperti UMNO untuk mempertahankan mereka. Sudah tiba masa untuk kita bersatu atas dasar-dasar bersama seperti keadilan, kebenaran, kebebasan, kebajikan awam dan demokrasi.

UMNO sudah pun melenyapkan masa depan generasi saya selama 50 tahun. Kita tidak boleh membenarkan UMNO untuk mencuri masa depan anak-anak kita. Hanya sebuah kerajaan berjiwa rakyat di bawah kerangka Malaysia yang ditawarkan Pakatan Rakyat boleh menjamin masa depan yang terang untuk anak-anak kita.

—-Mandarin Translation—-
民主行动党秘书长兼槟州首席部长林冠英于2011年11月27日在吉隆坡发表声明:

丹斯里慕尤丁竟然自豪地袒护巫统的种族主义议程,并说自己首先是马来人,其次才是马来西亚人,这证明"一个马来西亚"只是一个被用来赢取选票的空洞口号,在下一届大选过后就会被丢到一旁。

丹斯里慕尤丁竟然自豪地袒护巫统的种族主义议程,并说自己首先是马来人,其次才是马来西亚人,这证明"一个马来西亚"只是一个被用来赢取选票的空洞口号,在下一届大选过后就会被丢到一旁。更让人惊讶的是,慕尤丁并不认为推崇马来人种族主义议程与推崇马来西亚其它非马来人的议程是无法相一致,也是不合逻辑的。

慕尤丁甚至进一步玩弄逻辑,指称行动党领袖如林吉祥和我本人都是华人沙文主义,虽然行动党为全民斗争,我们的党藉也开放给全体国人,包括马来人、印度人、伊班人、卡达山人。慕尤丁也故意忽略一个事实,那就是我为了捍卫一个被扣留、未成年的马来女孩强奸案受害者,我被判入狱,并失去国会议员资格,反而真正的强奸犯却逍遥法外。

行动党不会威胁马来人。只有巫统才会威胁马来人及马来西亚人,它公然纵容及维护那些违反人权、贪污及滥权的行为。

巫统通过制造恐惧及淫威,企图合理化、掩饰它的财务及贪污丑闻,这些丑闻已经导致马来西亚损失数千亿令吉,例如:

- 最近2010年总稽查报告揭露,政府部门开销超出37亿令吉,但是没有任何人受到处分;
- 允许公共资金拨给与部长有关连的公司,这笔钱原本应该用来养牛,却被滥用来购买豪华公寓。

巫统无耻地针对行动党发动了一连串的诋毁行动, 恐吓马来人指他们的权利和利益受到威胁。事实上,公务员、警员和军人都是由马来人主导。重要的经济领域如保险、银行、汽车、港口、高速公路都是由马来人企业家或利益相关者控制。

政治上,正副首相都是马来人。所有的州务大臣及首长都是马来人,除了槟城。没有任何非马来人政治领袖谈及要成为首相,因为马来西亚人接受政治现实,那就是首相必须来自马来社会。因为,高谈修宪规定只能由马来人任首相是多此一举的,它忽略了政治现实,也是视非马来人为二等公民的种族主义本位做法。

目前属于非马来人的最高职政治职位是部长及槟州首席部长。就连这个由非马来人掌管的首席部长职,也可能落入巫统的手中,因为巫统是槟城竞选最多议席的国阵成员党。在槟州40个州议席中,只要巫统竞选大多数议席,任何国阵首长都是巫统的傀儡,直到一名巫统候选人最终成为首长。

尽管马来人大量掌控政治、公共服务及私人界,行动党从来没有发起任何运动,散布谎言来恐吓非马来人。行动党没有这么做,是因为我们把所有马来人当成马来西亚人,他们与其他国人一样,有权利在这些领域内工作。特别是槟州政府的70%工程是由马来承包商竞标获得,这证明了马来承包商是有竞争能力的,唯有那些巫统朋党承包商是无能的。

再说,槟州政府在任人唯贤的原则上,委任了数名马来人高官,包括州秘书、州财政司及槟岛、威省两个市政局的主席(她们分别皆为上述两个市政局的首位女性主席)。

是时候全民拒绝巫统那一套种族议程,别再相信所谓马来人没有能力、需要像巫统如此腐败及种族主义的政党来保护他们的废话。是时候全民团结起来,为共同的目标如公义、真理、自由、公共福利及民主而前进。

巫统已经浪费了我那个年代出生整代人50年的时光。我们千万不能再让巫统浪费我们孩子的未来。只有民联在马来西亚人基础上所建立的以民为本政府才能保护孩子们的未来。

林冠英

Direct Free Kick

.:: LAMAN RASMI ADUN SG ABONG ::.

.:: LAMAN RASMI ADUN SG ABONG ::.


Salam Ma'al Hijrah 1433 H

Posted: 26 Nov 2011 03:35 PM PST

DUN BUKIT PAYONG

DUN BUKIT PAYONG


Majlis Berkhatan anjuran Badan Kebajikan DUN Bukit Payong

Posted: 26 Nov 2011 03:29 PM PST

26 November - Majlis Berkhatan secara beramai-ramai anjuran Badan Kebajikan DUN Bukit Payong telah diadakan di PASTI al-Huda, Kedai Buluh dengan disertai oleh 80 orang peserta.

Para peserta bersama ibu bapa dan penjaga mereka terlebih dahulu berkumpul di PASTI al-Iman, Pekan Bukit Payong untuk menerima cenderahati berbentuk pulut kuning dan kain batik daripada YB Ustaz Mohd Nor Hamzah, ADUN Bukit Payong.

Seterusnya, YB Ustaz Mohd Nor melepaskan peserta-peserta menaiki lebih 20 kenderaan pacuan 4 roda yang dipandu oleh ahli-ahli persatuan kenderaan pacuan 4 roda kawasan Marang, PASAK, yang membawa peserta berkonvoi mengelilingi beberapa kampung di DUN Bukit Payong sebelum menghantar mereka ke PASTI al-Huda Kedai Buluh.

Seterusnya YB Ustaz Mohd Nor membacakan doa sebelum majlis berkhatan dimulakan.

Beberapa gambar sekitar program.PAS mahu pemuda Islam cergas dan cemerlang

Posted: 26 Nov 2011 10:30 AM PST

Petikan BuletinOnline


MARANG
- PAS mahu melihat para pemuda Islam disemua peringkat dalam zaman mudanya menjadi aktif dan seimbang dalam semua kegiatan hidup.

Menurut Setiausaha Badan Perhubungan PAS Terengganu, Haji Yahaya Ali, Nabi SAW bersabda badan setiap orang itu haknya, yang menuntut kepada latihan dan kecergasan.

Belliau menfikan tanggapan sesetengah pihak bahawa PAS tidak menggalakkan sukan dan permainan.

"Nabi SAW kata atas badan kamu ada hak, maknanya Nabi nak suruh kita 'exercise' dan antara sunnahnya, orang muda ini sunahh (untuk) berenang, memanah dan menunggang kuda,

"jangan kita kata (bila) sebut orang PAS ini, benda-benda 'main' (permainan dan sukan) tidak suka atau tidak ada kaitan dengan agama,"ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sebelum menyampaikan hadiah kepada para pemenang pertandingan bolasepak 'musim banjir' anjuran Pemuda DUN Pengakalan Berangan di Kampung Pasir Putih pada Jumaat 25 November.

Menurutnya, para pemuda mestilah membuat perubahan dalam hidup dan meningkatkan diri dalam apa saja kegiatan yang bermanfaat.

Katanya, agama Islam juga mengajar, orang yang paling baik adalah mereka yang dapat memberi manfaat kepada diri sendiri dan pada masa yang sama bermanfaat kepada orang lain.

Oleh itu, beliau yang juga Yang DiPertua PAS Marang berharap orang muda dapat mengurus kehidupan zaman muda sebagaimana yang disarankan oleh RasuluLlah SAW.

"kita (mesti) pandai mengruskan masa kita, sebagaimana Nabi kata, ambil peluang, ambil kesempatan (ketika) masa kita sihat sebelum kita sakit,

"(ambil peluang) masa kita senang sebelum kita susah, masa kita lapang sebelum kita sibuk dan masa kita muda sebelum tua,"jelasnya.

Justeru, menurutnya, setiap pemuda Islam perlu mempunyai cita-cita menjadi seorang yang 'hebat' dalam pencapaian hidup masing-masing.

"supaya nantinya, apabila kita sebagai pemuda Islam ini adalah pemuda yang hebat dan apabila kita duduk dikampung, kita menjadi pemuda yang bermanfaat,

"bukan sahaja ke atas diri kita, (tetapi juga) kepada ibu bapa dan kepada orang kampung,"katanya.

Turut bersama Haji Yahaya dalam majlis tersebut adalah Penasihat Majlis Tindkan DUN Pengkalan Berangan Haji Mohd Deraman (Cikgu Mad Deraman).

Menurut Cikgu Mad, acara penyampaian hadiah pertandingan bolasepak tersebut adalah bersempena dengan program pimpinan PAS Kawasan Marang turun ke peringkat DUN.

"Penyampaian hadiah dalam majlis ringkas ini bersempena program pimpinan PAS Kawasan turun ke bawah, ke peringkat DUN,

"minggu ini di DUN Pengkalan Berangan ada dua kumpulan yang menziarahi penduduk miskin, orang kurang upaya dan warga emas (MOSWA),"katanya ketika ditemui.

Sementara itu, Pengerusi Majlis Tindkan DUN Pengkalan Berangan, Ustaz Abdullah Suhaimi Zakaria berkata program ziarah MOSWA pada kali ini ditumpukan kepada Kampung Tok Fakir dan Kampung Pasir Putih

Menurutnya program mingguan itu merupakan program prihatin dam cakna PAS terhadap golongan yang kurang berkemampuan.

Katanya, sasaran ziarah tersebut adalah menyampaikan sedikit sumbangan kepada empat puluh buah rumah, bagi mengurangkan beban mereka menghadapi kesempitan hidup dalam musim tengkujuh.

Isyarat kepada pelapis

Posted: 26 Nov 2011 10:13 AM PST

Petikan Sinar Harian:


KUALA TERENGGANU – Pas menyifatkan kenyataan presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk mengundurkan diri sebagai isyarat kepada golongan muda supaya meneruskan perjuangan parti.

Pengarah Penerangan Pas Terengganu, Wan Sukairi Wan Abdullah percaya kenyataan itu bukanlah bermaksud Abdul Hadi tidak akan bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

Sebaliknya, beliau yakin, ia isyarat kepada ahli parti terutama golongan muda untuk bersiap sedia bagi meneruskan perjuangan dalam politik di negara ini.

"Kita rasa kenyataan be-liau sebelum ini bertujuan memastikan keyakinan dalam kalangan pelapis baru untuk meneruskan perjuangan parti," katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan Sinar Harian bertarikh 12 November lalu bertajuk 'Abdul Hadi sedia undur beri laluan muka baru'.

Memetik laporan tersebut, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilaporkan sedia mengundurkan diri bagi memberi laluan kepada muka baru yang bakal bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) akan datang.

Ditanya jika benar keadaan itu berlaku, Wan Sukairi menjelaskan bahawa Pas tidak bergantung pada kekuatan individu, sebaliknya memberi tumpuan terhadap prinsip perjuangan parti.

Mengulas lanjut, pemimpin yang tidak bertanding juga tidak akan hilang jawatan dalam politik dan tetap akan diberi kedudukan sesuai sebagaimana yang berlaku terhadap Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr Harun Din.

"Tidak timbul isu apabila tidak bertanding akan hilang pengaruh. Dalam Pas, kita tidak pernah anggap apabila bersara, pemimpin tidak pegang apa-apa atau jawatan politik akan hilang. Pas tidak seperti Umno," katanya.

Beliau bagaimanapun yakin, Abdul Hadi akan tetap bersama meneruskan perjuangan dalam parti.

Menurutnya, kepimpinan Abdul Hadi juga dilihat mampu membawa Pas ke arah lebih baik apabila kewibawaan beliau bukan sahaja diiktiraf di peringkat negeri dan negara tetapi juga antarabangsa.

"Keadaan ini terbukti apabila banyak negara luar menjemput beliau menjadi salah seorang pemimpin untuk memberi penerangan berhubung sesuatu isu peringkat global," katanya.

Nuffnang