Sabtu, 10 Mac 2012

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Waller court residents want a full disclosure and detailed discussion of the proposal to redevelop the low costs flats.

Posted: 10 Mar 2012 06:31 AM PST

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Kami Turun Lagi Ke Lokasi Banjir Di Hulu Langat Bawa Bantuan

Posted: 10 Mar 2012 03:33 PM PST

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


KG. CHANGKAT JONG DILANDA BANJIR

Posted: 09 Mar 2012 06:02 PM PST


TELUK INTAN, 9 Jumaat - Kg. Changkat Jong adalah antara kawasan yang teruk dilanda banjir akibat hujan lebat yang bertersusun yang menyebabkan ban pecah. Ekoran air yang naik tinggi di beberapa tempat telah memaksa pihak terbabit membuka pusat pemindahan banjir di Sekolah Kebangsaan Changkat Jong.

Antara kawasan yang teruk dilanda banjir ialah Lorong Kedah, Kg. Baru Batu 8, Kg. Batu 7 dan Lorong Mesra Jalan Changkat Jong. Menurut seorang jurucakap Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), sebanyak 37 buah keluarga telah dipindahkan ke pusat pemindahan yang melibatkan seramai 1320 orang di kalangan dewasa dan kanak-kanak.Pada hari Jumaat lalu, selepas menunaikan solat Jumaat di Masjid Kg. Changkat Jong, ADUN Changkat Jong YB Hj. Mohd. Anuar Sudin serta pimpinan PAS Kawasan Teluk Intan dan Cawangan Changkat Jong telah melawat pusat pemindahan banjir. Menurut maklumat JPAM, paras air Sungai Bidor (sehhinga 9 Mac) mencecah 3.41 meter.

YB Anuar serta ahli rombongan mengambil kesempatan bertanya khabar dan masalah yang dihadapi oleh mangsa banjir. Kesemua mangsa banjir telah ditempatkan di dalam dewan sekolah. YB Anuar telah diberikan taklimat oleh pegawai JPAM dan Jabatan Kebajikan Masyarakat berkenaan situasi semasa banjir.
YB Anuar bertanya khabar dan beramah mesra dengan mangsa banjir.


Sdr. Mohd. Saleh Ibrahim, Ketua Cawangan Bt. 9 Changkat Jong menyantuni seorang warga emas.

Kanak-kanak sedang menonton televisyen di dalam dewan.

Setakat ini, mangsa-mangsa banjir telah diberikan layanan yang baik oleh pihak bertanggungjawab seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia.

YB Anuar berharap pihak berkuasa mengambil usaha proaktif agar masalah banjir setiap tahun di kawasan tersebut dapat diatasi segera.

"Sebenarnya pihak kerajaan negeri mampu membuat projek tebatan banjir dengan lebih terancang dengan kos tertentu. Tetapi malangnya, kebanyakan projek tebatan banjir tidak dilakukan dengan serius umpama  melepaskan batuk di tangga," ulas YB Anuar.

Beliau juga berharap para penduduk yang terlibat banyak bersabar kerana kesemuanya ini adalah ujian daripada Allah SWT. Beliau juga mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada pihak JKM dan JPAM yang telah melaksanakan tugas dengan baik dan cekap.

intanhijau.blogspot.com

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Jaminan menteri ‘tiada makna’ jika maklumat 1Care dirahsiakan, kata Wan Azizah

Posted: 10 Mar 2012 02:00 AM PST

KUALA LUMPUR, 10 Mac - PKR menegaskan jaminan Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai bahawa sistem penjagaan kesihatan 1Care belum dimuktamadkan "tiada makna" sekiranya maklumat terkini kajian tidak didedahkan kepada umum.
Menurut Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, pihaknya tidak mahu melihat alasan diberikan Liow itu sekadar gimik semata-mata demi menjaga kebimbangan umum.

"Apa yang membimbangkan KEADILAN ialah sama ada jaminan Liow ini bermakna apabila kita melihat isu terbaru kes Lynas," beliau berkata merujuk kepada ketidaksetujuan di kalangan pemimpin Kabinet.

Selepas kerajaan memberi jaminan bahawa sisa radioaktif dari kilang nadir bumi Lynas adalah selamat untuk disimpan di Gebeng, Pahang, Liow mengumumkan bahawa sisa tersebut mesti dihantar ke Australia.

Tidak lama selepas itu, Perdana Menteri mengumumkan bahawa sisa tersebut akan disimpan di lokasi jauh daripada penempatan.

Terbaru, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mustapa Mohamed berkata Lynas telah berjanji mengambil sisa tersebut keluar dari negara jika tidak berjaya mengenalpasti tapak pelupusan yang sesuai.

"Liow mesti memahami kebimbangan rakyat memandangkan kepentingan sektor kesihatan dan rekod buruk Barisan Nasional (BN) di dalam memperkenalkan reformasi secara telus dan berwibawa.

"Kami berharap Liow dapat menjelaskan proses perundingan berada pada tahap mana. Kerajaan mestilah mendengar input rakyat, bukan menjadikan proses perundingan ini sebagai satu gimik semata-mata sebagaimana Model Ekonomi Baru yang diwarwarkan perdana menteri," katanya dalam satu kenyataan.

Sebelum ini Liow berkata  kerajaan belum memutuskan sebarang bentuk sistem penjagaan kesihatan kerana ia masih menilai pelbagai model termasuk mengkaji kemungkinan mengguna pakai sistem 1Care.

Beliau berkata kerajaan masih melihat dan mengkaji pelbagai model termasuk model insurans kesihatan, model insurans kesihatan sosial, model percukaian dan lain-lain model hibrid termasuk menerusi penyertaan kerajaan-majikan-pekerja.

"Sekiranya didapati tidak sesuai, ia tidak akan dilaksanakan. Oleh sebab itu kita telah membentuk kumpulan kerja teknikal untuk mengkaji dan memanggil pelbagai pihak untuk memastikan kesesuaian model berkenaan. Sesungguhnya ia masih di peringkat permulaan," katanya.

Menurut Dr Wan Azizah, kerajaan boleh mewujudkan sistem penjagaan kesihatan yang lebih cekap dan telus dengan meningkatkan peruntukan untuk sektor itu dan tanpa melaksanakan sistem 1Care.

Beliau menambah penubuhan Suruhanjaya Perkhidmatan Kesihatan juga akan memastikan hak rakyat dapat dijaga.

"Falsafah kami bahawa kesihatan merupakan hak asasi bukan bermakna kami menentang sektor swasta, yang telah memainkan peranan penting di dalam menyumbang kepada kesihatan negara hari ini.

"Namun kami mahukan jurang yang wujud hari ini dikurangkan agar kemudahan kesihatan bermutu dapat dirasai semua rakyat Malaysia," katanya.


Sumber: The Malaysian Insider

Kelab Rotary Klang Sambut Ulangtahun ke-50

Posted: 09 Mar 2012 01:00 AM PST

PRIHATIN : Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Dr Xavier Jayakumar bertanya khabar dan memberi buah tangan kepada pesakit Chan Kok Kuan 58, di pusat haemodialiysis Wisma Rotary, Klang. Dr Xavier melawat pusat haemodialiysis itu sempena merasmikan sambutan ulangtahun ke-50 Kelab Rotary Klang di Wisma Rotary pada Mac 8. Turut mengiringi Dr Xavier, presiden persatuan Rotary Klang, Gerard Lazarus.


Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on TRIO’s actions endorsed by Khazanah & Tune AIr by The Khazanah"s Dunggu

Posted: 10 Mar 2012 06:35 AM PST

YB please ask in Parliament that under WAU what non-core assets (the crony’s term) have been sold and to whom? These two BinaFikir idots are the bullshitters. They should now explain after selling all the non-core assets why MAS is still in the shit.

The Bina Tak Fikir idiot sitting on the top job in Khazanah must explain why no actions have been taken re-open he 25 years catering contract with Datuk Hj Ibrahim, the Bodohwi’s brother.

How can we expect Amok to open this when he was very much involved?

Comment on TRIO’s actions endorsed by Khazanah & Tune AIr by Kunyit Hidup

Posted: 10 Mar 2012 04:46 AM PST

Pak Pandir,
1. Under WAU, they sold our strategically located London apartment.
2. However, halted to retain the current office building because of the title registered under a name related to former CEO. I heard one of the istana was willing to 'save' it for Malaysia if it can be lelong in the market (please verify it). Wonder how they are going to do it this time.

John Lam,
MASEU signed the new CA just in time to make one of the EXCO become eligible to work till age 60. I heard that tarik-tali scene during oddly long service award was in exchange of staff annual leave……..must be in accordance to advice of the newly appointed MASEU consultant (ex-HR).

Comment on TRIO’s actions endorsed by Khazanah & Tune AIr by Subra MAS

Posted: 10 Mar 2012 03:51 AM PST

what the three idiots have done to MAS are cosmetic. No substance. They are destroying MAS slowly and surely.

Look at the colour of the new A 380. Rahsdan should use the colour for his and his family funeral. Brainless. paying consultant fees by the million and came up with such thoughtless design. MAS has never changed its logo from its inception until the Bina Tak Fikir idiot came into the picture. Ptui!

Comment on TRIO’s actions endorsed by Khazanah & Tune AIr by Najib

Posted: 10 Mar 2012 03:34 AM PST

Pak Pandir

Jangan bimbang. Saya percaya YB kita akan bawa perkara ini ke Parlimen minggu depan. Hantum saja orang yang tiada maruah. Pekianak kepada bangsa dan negara.

Comment on TRIO’s actions endorsed by Khazanah & Tune AIr by weechookeong

Posted: 10 Mar 2012 12:01 AM PST

Pak Pandir

Thank you so much for the info on what had happened under WAU.

It is not too late to bring up in Parliament with regards to the 57 year contract on MAS offices in KLIA and Oriental Capital Assurance. Please feel free to e-mail to me more details of these two matters. I shall kept your identity confidential. My e-mail address: weeck2012@gmail.com

Thank you

with kindest regards

wee choo keong

Comment on TRIO’s actions endorsed by Khazanah & Tune AIr by John Lam

Posted: 09 Mar 2012 11:45 PM PST

Pak Pandir

Thank you for exposing and sharing the info on these BinaFikir fu.ker. The two must be shot. One in Khazanah and the other one now in MAS. Lets WAU them in the open. So that the whole world will know about their nonsense. This is what that crony is trying to do in MAS now. Lets expose them more so that so that they have to hide all the time.

This is what the Sleepy Head/Tingkat 4 did to MAS. This is how they have been cannibalizing MAS under the pretext of saving MAS. Unfortunately, MAS union leaders have been sleeping due to overdose of sleeping pills. They too should be exposed because some of them have been working hand in gloves with those culprits.

YB please expose them in Parliament.

Comment on TRIO’s actions endorsed by Khazanah & Tune AIr by Pak Pandir

Posted: 09 Mar 2012 10:46 PM PST

Actually, what happened under WAU 1 is no secret, including the lop-sided 25 year contract that MAS signed after “divesting” a non-core business that is MAS Catering. What many do not know is another piece of WAU1 which I am going to now expose which will make the Catering deal look very very tame.
Under Wau 1, the whole of the MAS Offices in KLIA (the one that staff call
Mas Campus or South Support Zone) including the administration building, Hangar 5, the PMIM and MasKargo complex was “bundled” up and sold to a government SPV called Asset Global Network (AGN) for RM1.1billion and MAS now RENTS the same premises for rental of RM75million a year increasing to RM140million a year for 57 (FIFTY SEVEN) years. Yes, lima puloh tujuh tahun, in case you missed it in English! The same is now planned for the Subang premises, London and Singapore offices etc. This time, don’t know for how many years to raise RM1.5billion to “finance operations”! So, like it or not, staff have to relocate from Subang to KLIA. The spin to staff when explaining this forced relocation is : this is business critical for our (MAS) survival!.

YB
Don’t know if it is too late for you to bring up another development. There is already a news report that Tune Money is buying Oriental Capiltal Assurance (OCA). This is the first step for Tune (ie Tony Fernandes) to hog all insurance
undertakings of MAS. Same like the Chendasari episode under Tajudin Ramli.
More details to follow.

Anonymous 1:12
Exactly, brilliant “branding” strategy by these goons. Blue like funeral colour for
the PRIDE OF THE NATION! What a joke!

Comment on TRIO’s actions endorsed by Khazanah & Tune AIr by MAS Guy

Posted: 09 Mar 2012 10:06 PM PST

Anonymous

It doesn’t matter whether the new funeral parlour colour is for A380. That stupid crony Rashdan should have known better what is the corporate colour of MAS. This crony should stop receiving any salary from MAS as he doesn’t understand what is MAS. it was due to his ignorance that he is creating problems for MAS daily.

Another gaji buta idiot. He has no self respect. Before he could any good for MAS, he spend money lavishly and at the same time screw up MAS.

Comment on Teks ucapan di Parlimen terhadap “Gang of Two” by Anonymous

Posted: 09 Mar 2012 09:47 PM PST

Congratulation Guys,
Keep on fighting among yourself. This is what all those bastards like TF, KM, AJ, Danny, Amok, etc like to see. Divide and conquer, and they are laughing from afar seeing this.

I joined MAS more than 20 years ago and is still with the company. I’ve been thru a good time and also the bad times with the company. There is just too much to say as I have the privilige to meet and talk to all the important staff of MAS at every levels including at board level.

But I gues, nobody is interested with the truth anymore. Deep in my heart, I admit that MAS is doomed, unless the Govt now interfere and keep MAS as a single company like what it used to be before that fucker Tajuddin came.

Excuse for my langauge coz I cannot stand to hear the name of the man who has destroyed this company.

Comment on TRIO’s actions endorsed by Khazanah & Tune AIr by Anonymous

Posted: 09 Mar 2012 09:12 PM PST

YB, for your info, the new livery and colours of Malaysia Airlines is only meant for the new A380. The other aircraft will be in a NEW different colour under the new short haul airlines.

In the making, soon the TRIO will close another route ie FRA, AMS, etc. plus the whole of Australia will be closed and will be replaced by Qantas operated flight using Malaysia Airlines aircraft. Wonderful isn’t it when high level raping session to our very own National Airlines and is happening right under the nose of the very own people of Malaysia.

Not meant to sound offensive or racist, if this practice is happening to other developing nation like Myanmar or Bangladesh then I would give no hoot, BUT how on earth the Government of Malaysia is allowing this to happened ???

This share suap is clearly against the law of the country. The intention from beginning is to screw Malaysia Airlines. In fact, the day TF took over the 20% share in MAS, he declared that “Today is the day I killed Firefly”.

True enough, Firefly jet operation was scrapped in the pretext of losing money. The true reason is that Air Asia is losing money due to competiton with Firefly.

The last thing you want to do to turnaround a company is to employ a consultant or business advisory. These consultant bastard is like leeches sucking blood till dry.

May God forgive all these criminals. They are toying around with the “ricebowl” of about 20,000 human being which is the employee of this once proud company.

Blog@Wengsan...博客@永山

Blog@Wengsan...博客@永山


Noh Omar dan Wong Koon Mun harus kemukakan bukti jikalau mereka benar-benar ingin menghentikan penyelewengan pasir di Selangor

Posted: 09 Mar 2012 02:15 PM PST

SUARA PERAK

SUARA PERAK


Yang Kaya Semakin Kaya, Yang Miskin Semakin Miskin

Posted: 09 Mar 2012 06:31 PM PST

.

.


Penduduk Kecewa, 30 Tahun Tunggu Geran Hak Milik

Posted: 09 Mar 2012 02:47 PM PST

Penduduk Kecewa, 30 Tahun Tunggu Geran Hak Milik, Tiba-Tiba Dapat Notis Arah Pindah Apabila Tanah Di Duduki Kini Jadi Milik Syarikat Swasta !

KUANTAN, 9 Mac - Beberapa orang penduduk yang mendiami Kampung Bukit Rangin dekat sini meluahkan rasa terkilan dan kecewa dengan sikap kerajaan dalam menangani nasib mereka. Ini berkaitan isu pemilikan tanah yang diharapkan selama ini hancur musnah apabila ia diberikan kepada sebuah syarikat swasta yang kemudiannya berkerjasama dengan sebuah syarikat lain untuk memajukan taman perumahan di kawasan terbabit. Menurut seorang mangsa yang terlibat, Abd Aziz Rani,57, (foto) berkata tanah yang mereka duduki itu telah diusahakan sejak mendapat Lesen Pendudukan Sementara (TOL) pada 27 Ogos 1987. "Kerja-kerja ukur tanah telah dilaksanakan oleh Pejabat Daerah Dan Tanah Kuantan seperti mana Notis Supaya Hadir Masa Ukur bertarikh 29 Julai 1992 selepas permohonan TOL di buat oleh kami. Anehnya, pihak Pejabat Daerah Dan Tanah Kuantan dalam surat mereka bertarikh 23 November 2006 (PTK/14267/LAMS) telah menolak permohonan kami untuk dipertimbangkan atas alasan permohonan terbabit berlapis dengan Laluan Petronas Paip Gas. Namun apa yang mengejutkan, pihak berkenaan telah meluluskan tanah kepada sebuah syarikat pemaju hartanah iaitu Jariaco Sdn Bhd. Ini sungguh mengecewakan kami yang sudah bertahun-tahun memohon gerak hak milik. Kini harapan mereka hancur luluh apabila dikejutkan dengan notis makluman bertarikh 29 Disember 2011 melalui syarikat Sentoria Alam Sdn Bhd yang meminta kami mengosongkan rumah masing-masing dalam tempoh 30 hari dari tarikh surat tersebut", katanya. Kesemua penduduk yang terlibat adalah terdiri dari kalangan warganegara Malaysia yang berbangsa Melayu. Difahamkan, penduduk terbabit telah beberapa kali memohon geran atas tanah yang telah sekian lama mereka duduki itu. Malah, perkara ini telah diajukan kepada Wakil Rakyat setempat seperti ADUN Panching, Zaili Besar dan Ahli Parlimen Paya Besar, Datuk Abd Manan Ismail. Namun mereka berdua sekadar memaklumkan akan membantu menyelesaikan masalah tersebut, tetapi janji-janji itu sekadar tinggal janji semata-mata. Sedangkan para penduduk kini menjadi trauma akibat diarahkan keluar dari tanah yang menjadi saksi titik peluh dan keringat mereka yang menitis sejak sekian lama.


Bukti, kerja-kerja tanah sudah pun dilakukan betul-betul ditepi rumah Aziz

Rumah milik Aziz yang paling hampir dengan projek perumahan tersebut

Inilah dia bukti betapa tidak adilnya kerajaan UMNO BN terhadap rakyat
"YB arahkan kami pindah ke satu kawasan taman perumahan yang tidak didiami penduduk akibat kawasan itu sering dinaiki air (banjir). Kami mahu dihantar ke kawasan "jin bertendang" buat apa. Pemaju pula menawarkan ganti rugi sebanyak RM4,000 untuk urusan perpindahan terbabit. Kami tidak kisah itu semua, apa yang kami kesalkan kenapa permohonan kami yang manjoritinya pengundi BN pada setiap kali PRU tidak dilayan dengan baik. Kenapa syarikat swasta pula dapat tanah ni .. Jika kawasan yang mereka dapat itu dibelakang rumah saya mungkin tak jadi masalah (sebab depan rumah laluan paip gas petronas). Tapi, kelulusan kepada mereka dibuat termasuk kawasan tanah yang saya diami dan termasuk juga di sekitar kawasan paip gas berkenaan. Bukankah ini tidak munasabah dan tidak masuk dek akal. Siapa punya kerja semua ini. Tolong jangan tipu rakyat demi sebuah projek pembangunan. Kami tidak tolak pembangunan, tapi biarlah ia adil untuk rakyat. Kalau kes ini berlaku di neegri pembangkang, maka sudah pasti ia akan diperbesarkan oleh media arus perdana. Mujurlah ia berlaku di Pahang yang diperintah oleh UMNNO Barisa Nasional", kata Aziz.

Surat Rayuan Dan Bantahan Telah Pun Di Hantar

Akibat sudah tidak yakin lagi dengan usaha yang dilakukan oleh dua wakil rakyat terbabit, maka penduduk terpaksa menghantar surat rayuan dan bantahan kepada Menteri Besar Pahang (foto), Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang, Pengarah Tanah Dan Galian Pahang dan Pegawai Daerah Kuantan untuk campurtangan dalam isu tersebut. Surat bertarikh 27 Februari 2012 itu telah dihantar oleh penduduk terbabit iaitu Abdul Aziz Rani, Mat Lazim Taleb, Abd Alim Majib, Jarah Ismail, Henawati Bahari, Osman Mohammad, Abd Rahman Awang Kecik dan Jamaluddin Saleh. Kesemua mereka merayu agar kesemua pihak terbabit memberi perhatian dan pertimbangan sewajarnya terhadap masalah yang mereka hadapi. Difahamkan, tanah yang menjadi kontroversi itu dulu adalah tanah milik kerajaan yang berstatus pertanian. Makanya, kenapa penduduk yang kesemuanya berbangsa Melayu dan beragama Islam itu tidak mendapat hak mereka. Sebaliknya tanah yang kini sudah diberikan hak milik kepada Jariaco Sdn Bhd dan didaftarkan dengan nombor HS(D) 40034 PT 108368 itu boleh diluluskan sewenang-wenangnya. Malah difahamkan, salah seorang Pengarah syarikat terbabit mempunyai pertalian keluarga dengan kepada bekas pemimpin UMNO Pahang. Jariaco Sdn Bhd kemudiannya telah berkerjasama dengan Sentoria Alam Sdn Bhd yang sahamnya 100% bukan milik bumiputra untuk mengusahakan tanah terbabit. Jariaco Sdn Bhd (200774-V) yang berkerjasama dengan Sentoria Alam Sdn Bhd (627769-F) yang beribu pejabat di Kuala Lumpur mahu menjadikan kawasan terbabit sebagai taman perumahan (Rujukan Pejabat Tanah dan Daerah Kuantan: PTK 6/6/070.2011). Soalnya sekarang kenapa para penduduk yang mahu memohon beberapa ekar sahaja tetapi dinafikan hak mereka?. Sebaliknya syarikat swasta terbabit diluluskan pula sebanyak 36.35 ekar?. Sedangkan pihak Pejabat Tanah Dan Daerah Kuantan dalam suratnya telah memaklumkan kawasan terbabit tidak dapat dipertimbangkan geran hak milik kepada penduduk kerana berlapis dengan Laluan Petronas Paip Gas. Ini bermakna terdapat unsur-unsur penyelewengan dalam kelulusan tanah berkenaan.


Kecewa, antara penduduk yang turut terlibat dengan kes memalukan ini

Pandangan belakang rumah Aziz yang paling hampir dengan projek tersebut
[Kami akan membuat siasatan lanjut kes ini. Ternyata, apa yang berlaku ini adalah tidak adil kepada rakyat. Mereka terlebih dahulu meneroka tanah itu, maka kenapa pihak lain pula yang mendapatnya. Terdpaat bukti jelas ada berlakunya penyelewengan dalam kelulusan tanah berkenaan kerana pihak Pejabat Tanah Dan Daerah Kuantan telah awal-awal lagi menolak permohoan penduduk atas alasan berlapis dengan laluan paip gas Petronas. Ini bermakna semua projek atau permohonan lain juga sepatutnya tidak boleh dipertimbangkan. Namun, apa yang terjadi sebaliknya. Penduduk ditolak tetapi syarikat swasta diluluskan. Apakah ini caranya pejabat terbabit melakukan kerja mereka. Kasihan kepada rakyat yang sudah lebih 30 tahu menunggu dan mendiami kawasan itu. Kini mereka terpaksa diarahkan keluar atas tanah yang telah mereka usahakan sejak sekian lama. Paling mengejutkan majoriti yang terlibat adalah penyokong kuat UMNO BN. Justeru, kes ini bakal menjadi saksi betapa nasib penyokong sendiri pun tidak terbela, bagaimana mereka boleh mendabik dada kononnya membela rakyat?. Bukankah kesemua yang terbabit adalah orang Melayu?. Kenapa diberikan kepada syarikat proksi UMNO dan kemudiannya mahu dimajukan pula oleh bukan Melayu. Jika kes ini berlaku di Pulau Pinang, sudah pasti hari-hari ia akan dimainkan di media. Laporan susulan menyusul dan dokumen berkaitan akan ditunjukkan sebagai bukti kes ini. Laporan polis juga turut akan di buat

Sumber : http://pahangdaily.blogspot.com/

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


PM Perlu Dedah Kerugian SBPA – Aziz Bari

Posted: 10 Mar 2012 06:30 AM PST

Harakah

KUALA LUMPUR, 10 Mac: Bekas Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA), Prof Dr. Abdul Aziz Bari berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu mendedahkan kepada rakyat berapa jumlah wang yang telah dibazirkan kerajaan untuk skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

“Tindakan pemansuhan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) tidak hanya terhenti sekatan itu sahaja tetapi ia perlu didedahkan juga berapa kos perbelanjaan yang telah dikeluarkan bagi urusan tersebut.

“Najib tidak boleh berdiam diri selepas pemansuhan tetapi beliau perlu dedahkan segala kerugian akibat pemansuhan tersebut,” katanya kepada harakahdaily.

Tambahnya lagi, Najib perlu bertanggungjawab sepenuhnya atas pembaziran yang berlaku sebelum SBPA dimansuhkan.

Menurutnya lagi, beliau pasti kos yang dikeluarkan bagi kajian SBPA itu adalah satu jumlah yang besar kerana ia melibatkan satu sektor yang besar.

“Saya yakin kerajaan telah mengeluarkan kos yang besar untuk kajian SBPA ini kerana ia semestinya meliputi kajian disemua peringkat dasar serta perlaksanaan.

“Kakitangan yang digunakan juga merupakan satu jumlah yang ramai, semua ini melibatkan kos,” tegasnya

Abdul Aziz berkata, rakyat berhak mendesak Najib menyenaraikan segala kos yang dikeluarkan bagi SBPA kerana itu adalah duit rakyat, malah jika tiada desakan dilakukan kerajaan akan mudah melakukan pembaziran wang rakyat.

Beliau juga mencadangkan pihak audit memainkan peranan bagi menilai kerugian yang berlaku.

“Kita tidak mahu amalan umum dan batal ini menjadi kegemaran kerajaan di bawah Najib, kerana tindakan tersebut menyebabkan pembaziran berlaku.

“Kerajaan perlu bertanggungjawab dalam soal ini, bukannya lepas tangan malah pihak audit perlu pastikan serta bertindak atas kerugian disebabkan kegagalan Najib memastikan SBPA ini benar-benar berkesan sebelum membuat pengumuman perlaksanaan pada tahun lepas,” sambung beliau lagi.

Jelas Abdul Aziz lagi, ini adalah gambaran jelas dalam kegagalan Najib mentadbir kerajaan yang mana setiap tindakan yang diumumkan hanyalah untuk menunjukkan kehebatannya tetapi sebaliknya adalah kegagalan.

Biaya Majlis Pertunangan: Penafian Tidak Cukup,Najib Perlu Buktikan

Posted: 09 Mar 2012 11:27 PM PST

The Malaysian Insider

KUALA LUMPUR, 10 Mac — Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli menyambut baik penafian Pejabat Perdana Menteri berhubung dakwaan Putrajaya menanggung perbelanjaan majlis pertunangan anak perempuannya  namun menegaskan mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjawab bersama bukti-bukti yang sewajarnya.

Dalam kenyataan media hari ini, Rafizi menuntut Najib mengemukakan bukti bagi lapan persoalan berhubung dakwaan itu untuk meyakinan penafian.

Justeru Rafizi berkata persoalan untuk beliau memohon maaf tidak timbul kerana kenyataan dua perenggan itu hanyalah satu penafian tanpa ada sebarang bukti atau fakta yang boleh menafikan kesahihan dokumen atau tuduhan yang dibawa terhadap Najib.

“Saya menyambut baik kenyataan rasmi yang pantas dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri menafikan bahawa perbelanjaan majlis pertunangan anak Datuk Seri Najib pada 17 Jun 2011 lalu dibiayai oleh wang rakyat melalui Pejabat Perdana Menteri, walaupun dokumen dari Hotel Shangri-la, yang mengendalikan majlis secara jelas menunjukkan semua urusan tempahan dan bayaran dibuat melalui Pejabat Perdana Menteri,” kata Rafizi.

Tambah beliau: “Dalam suasana kepercayaan rakyat terhadap iltizam Barisan Nasional (BN) memerangi rasuah adalah sangat rendah, penafian semata-mata tidaklah mencukupi. Apatah lagi apabila dokumen yang dibawa menjadi bukti kukuh bahawa Pejabat Perdana Menteri mengendalikan urusan tempahan dan bayaran bagi majlis itu.”

Oleh demikian, kata Rafizi, jalan terbaik untuk Najib membersihkan nama beliau daripada tuduhan itu adalah dengan mengemukakan bukti perbelanjaan termasuk bukti pembayaran.

Katanya, jika Najib dapat mengemukakan lapan bukti itu barulah rakyat akan berpuas hati.

“Jika tidak, beliau akan berdepan dengan persepsi rakyat bahawa beliau pun tidak ubah seperti menteri-menteri lain di dalam kabinetnya yang menggunakan wang rakyat dengan sewenang-wenangnya untuk bermewah bagi tujuan peribadi,” katanya.

Pada sidang media semalam, Rafizi mendakwa Najib  telah menggunakan hampir setengah juta ringgit wang rakyat bagi menanggung kos majlis pertunangan anak perempuannya di Seri Perdana tahun lalu.

Rafizi berkata majlis pertunangan anak Najib dengan pasangan dari Kazakhstan telah menelan belanja RM409,767 ditanggung rakyat berdasarkan dokumen pembayaran yang dikeluarkan pihak katering majlis tersebut dibayar oleh Pejabat Perdana Menteri.

Bagaimanapun, Pejabat Perdana Menteri menerusi Twitter menafikan majlis pertunangan anak perempuan Najib, Nooryana Najwa pada Jun lalu, diadakan menggunakan duit kerajaan.

“Perbelanjaan pertunangan anak perempuan PM, Nooryana Najwa, tidak ditanggung oleh Pejabat Perdana Menteri sebagaimana didakwa oleh sesetengah pihak,” kata mesej itu.

Mesej susulan pula menyebut, “Pejabat Perdana Menteri akan mengeluarkan satu kenyataan berkenaan dakwaan dalam waktu terdekat.”

Lapan bukti yang dituntut Rafizi daripada Najib adalah:

-Pengesahan sama ada perbelanjaan yang tertera seperti dokumen Hotel Shangrila pada 17 Jun 2011 adalah perbelanjaan majlis pertunangan anak Najib.

-Pengesahan sama ada dokumen Banquet Event Order (BEO) yang dikemukakan oleh Rafizi adalah dokumen yang sah dan bukannya palsu.

-Najib perlu mengarahkan Pejabat Perdana Menteri mengemukakan kepada rakyat salinan Purchase Order (dokumen tempahan) yang dihantar kepada Hotel Shangrila untuk menentukan pihak manakah sebenarnya yang bertanggungjawab membuat tempahan tersebut.

-Najib perlu mengarahkan Pejabat Perdana Menteri mengemukakan rekod perakaunan dari sistem perakaunan Kerajaan Malaysia yang merekodkan Purchase Order tersebut, bagi menentukan sama ada tempahan direkodkan sebagai tanggungan Kerajaan Malaysia.

-Najib perlu mengarahkan Pejabat Perdana Menteri mengemukakan kepada rakyat salinan invois yang dihantar oleh Hotel Shangrila kerana ia boleh menjadi bukti bahawa ia dicaj kepada Perdana Menteri atas kapasiti peribadi beliau ataupun ditanggung oleh Kerajaan Malaysia.

-Najib perlu mengarahkan Pejabat Perdana Menteri mengemukakan rekod perakauan dari sistem perakaunan Kerajaan Malaysia yang merekodkan invois tersebut, bagi menentukan sama ada bayaran akan dibuat oleh Kerajaan Malaysia.

-Najib perlu mengarahkan Pejabat Perdana Menteri mengemukakan baucer bayaran yang dibuat kepada Hotel Shangrila untuk menentukan siapakah yang mula-mula sekali menyelesaikan tanggungan belanja majlis tersebut.

-Najib  perlu mengemukakan bukti bayaran yang dibuat oleh beliau dan keluarga beliau untuk menanggung perbelanjaan tersebut; termasuklah salinan cek, penyata bank atau dokumen-dokumen lain dari akaun bank peribadi beliau.

 

 

Lim Kit Siang

Lim Kit Siang


The ‘ill-advised’ PM

Posted: 10 Mar 2012 06:52 AM PST

- Gomen Man The Malaysian Insider Mar 10, 2012 MARCH 10 — I find it amusing that nothing that goes awry with policies or projects of this government is the fault of Prime Minister Najib Razak. It is always someone else's fault and the poor PM was "ill-advised". The latest is that world-class sub-prime scheme [...]

DUN KUBU GAJAH

DUN KUBU GAJAH


Titi

Posted: 09 Mar 2012 01:26 AM PST

Mohamad Taufek Abd Ghani

Mohamad Taufek Abd Ghani


Mohon Sumbangan untuk PASTI di Seremban

Posted: 09 Mar 2012 10:59 PM PST


Dimaklumkan pihak pengurusan PASTI Al-Ikhwan di Taman Paroi Jaya, Seremban mengalukan-alukan sumbangan untuk menaiktaraf alat bantuan mengajar antara TV LCD yang kosnya sekitar RM 1,500.00.

Kepada mana-mana pihak yang ingin memberikan sumbangan bolehlah menghubungi Pengurus Pasti Al-Ikhwan iaitu Encik Nor Azlan di talian 013-9313107.

Alamat :

PASTI Al-Ikhwan

No 166, Jalan Nuri, Taman Paroi Jaya, 70400 Seremban

E-mel : pastialikhwan@yahoo.com

Laman web : http://pasti-al-ikhwan.blogspot.com

Laman web PASTI N.Sembilan : http://pasti-n9.blogspot.com

aBantuan perkapita sekolah agama tertangguh 6 tahun

Posted: 09 Mar 2012 08:54 PM PST

PM berkata kerajaan menyediakan peruntukan RM95 juta setahun untuk membiayai bantuan perkapita bagi sekolah agama yang sebelum ini tertunggak selama lima hingga enam tahun. Adakah RM95 juta tersebut jumlah keseluruhan yang tertunggak sejak enam tahun yang lalu atau untuk tahun 2012 sahaja? Kenapa sebuah institusi agama Islam yang amat penting iaitu sekolah agama, bantuan perkapita boleh tertangguh sehingga 6 tahun, sedangkan umat Islam membayar zakat setiap tahun?

RM100 juta untuk sekolah agama

10 Mac 2012

JOHOR BAHRU – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memaklumkan Kementerian Pelajaran memperuntukkan RM100 juta untuk penambahbaikan sekolah agama di seluruh negara pada tahun ini.

Menurutnya, kerajaan turut menyediakan peruntukan RM95 juta setahun untuk membiayai bantuan perkapita bagi sekolah agama yang sebelum ini tertunggak selama lima hingga enam tahun.

"Memang kalau diikutkan untuk keseluruhan sekolah tidak mencukupi, tetapi ia adalah peningkatan peruntukan yang telah luluskan," katanya pada Majlis Perasmian Sekolah Agama Taman Molek, di sini, semalam.

Hadir sama, Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman dan Menteri Pengajian Tinggi, merangkap Ahli Parlimen Pasir Gudang, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Dalam pada itu, Najib turut memuji usaha Kerajaan Negeri yang tidak bergantung sepenuhnya kepada peruntukan Kerajaan Pusat untuk membangunkan sekolah agama negeri.

Sumber : http://www.sinarharian.com.my/nasional/rm100-juta-untuk-sekolah-agama-1.31011


Mahathir: Bantuan perkapita tidak akan disambung semula

Feb 20, 2003

Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad hari ini mengulangi bahawa kerajaan tidak akan meneruskan bantuan perkapita kepada sekolah agama rakyat yang dihentikan sejak tahun lepas.

Kenyataan itu bercanggah dengan jaminan Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Nazri Aziz bahawa pihak SAR boleh memohon semula bantuan itu, sewaktu berdebat dengan timbalan ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayob, Ahad lalu.

Malah, Nazri yang juga ahli Parlimen Chenderoh, menegaskan bahawa kerajaan tidak pernah berniat untuk menutup SAR dan langkah memberhentikan bantuan perkapita bersifat sementara.

Sebaliknya, Dr Mahathir hari ini mengulangi bahawa kerajaan tidak akan meneruskan bantuan perkapita kepada sekolah agama rakyat yang dihentikan sejak tahun lepas.

Sebaliknya kerajaan akan mengkaji semula isi kandungan pelajaran agama Islam dan modul baru ini akan diajar kepada pelajar sekolah kebangsaan, kata Dr Mahathir kepada pemberita setelah mempengerusi mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Kuala Lumpur hari ini.

"Kami tidak akan memberi bantuan kepada sekolah agama rakyat. Yang kita utamakan ialah pelajaran agama Islam dan ia akan disampaikan kepada murid sekolah kebangsaan.

Ajaran sampingan

"Kita perlu mengkaji semula kandungan pelajaran agama Islam kerana kita dapati kebanyakannya tidak memberi tumpuan atau tekanan dalam ajaran yang sebenarnya, yang disampaikan kepada murid kita. Dengan itu anak-anak kita, apabila dewasa, tidak dapat manfaat sepenuhnya dari ajaran Islam yang diajar," katanya.

Dr Mahathir berkata kerajaan mendapati mata pelajaran Islam juga tidak mempunyai "asas" kerana ia gagal memberi tumpuan kepada ajaran asas mengenai Islam tetapi lebih menyentuh kepada ajaran sampingan seperti cara pemakaian.

"Umpamanya, tumpuan diberi dalam hal pakaian, sama ada warna putih atau hitam. Itu menjadi lebih utama dari ajaran yang datang dari ibadat-ibadat yang diwajibkan," katanya lagi.

Ditanya sama ada kerajaan akan mencontohi modul pengajaran pengajaran Islam negeri Johor, Dr Mahathir berkata, kerajaan bersikap terbuka dan akan mengkaji semua aspek, termasuk pendekatan yang dipraktik di Johor.

Apa yang penting, katanya, ialah kandungan pelajaran Islam itu, kerana kerajaan mahu memastikan ianya lebih menekan kepada pembentukan peribadi Islam dan kehidupan secara Islam kepada para pelajar.

Beliau juga mendakwa modul pelajaran agama Islam sekarang cetek dan para pelajar hanya didedahkan kepada tafsiran yang cetek.

Bantahan

"Sepatutnya, bila kita belajar agama, kita akan menjadi manusia yang baik dan berjaya. Sebagai contoh, ada yang menyebutkan tentang azan di mana umat Islam diseru bersembahyang dan menuju kejayaan.

"Kejayaan bermakna kejayaan dalam kehidupan kita. Tapi orang ini mentafsirkan kejayaan dengan cara yang cukup terhad...iaitu kejayaan bersembahyang. Sebenarnya kita disuruh mencapai kejayaan dalam kehidupan kita...tapi itu tidak diberi tekanan," katanya lagi.

Pada 25 Okt tahun lalu, Dr Mahathir mengumumkan bahawa kerajaan akan memberhentikan bantuan perkapita kepada SAR kerana mendapati mereka tidak mengajar agama Islam yang betul.

Tidak lama kemudian, Kementerian Pendidikan pula menyatakan bahawa semua guru dan pelajar di SAR akan diserapkan ke sekolah kebangsaan.

Sejak itu, banyak pihak termasuk Gerakan Bertindak Umat Selamatkan SAR (Gegar) telah

menyuarakan bantahan terhadap keputusan kerajaan itu dan berpendapat sistem pendidikan SAR perlu dipertahankan.

Kini terdapat lebih 260 SAR di negara ini, membabitkan 74,000 pelajar peringkat rendah dan menengah. Sehingga ini, kira-kira 14,000 pelajar SAR telah beralih ke sekolah kebangsaan.

http://www.malaysiakini.com/news/14515

Arahan rekod kecenderungan politik guru ditarik balik

Posted: 09 Mar 2012 08:53 PM PST

Mac 9, 2012 - Pejabat Pendidikan Tawau hari ini menarik balik arahan yang dikeluarkan kepada guru besar supaya merekodkan kecenderungan politik kakitangan mereka.

Arahan asal yang meminta guru besar mengkategorikan kakitangan mereka, termasuk guru, sebagai 'hitam', 'kelabu' dan 'putih' mengikut kecenderungan politik masing-masing, adalah satu "kesilapan", kata pegawai pendidikan daerah, Darman Shah Asakil kepada Malaysiakini hari ini.

Darman Shah berkata arahan itu adalah inisiatif Pejabat Pendidikan Tawau dan tiada kaitan dengan Kementerian Pelajaran atau Jabatan Pelajaran Sabah dalam apa jua cara.

"Ia adalah satu kesilapan dan surat itu tidak sepatutnya dihantar. Ia ditulis oleh kakitangan saya dan saya tidak semak betul-betul.

"Hasrat kami adalah semata-mata untuk menasihat guru-guru supaya memberi tumpuan kepada pengajaran dan tidak terlibat dalam politik," katanya.

Jabatannya, tambah Darman Shah, telah mengeluarkan surat pekeliling kepada semua guru besar memaklumkan kepada mereka tentang penarikan balik arahan asal itu.

Awal hari ini, Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Puad Zarkashi memberitahu Malaysiakini tiada arahan seumpama itu dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran.

http://www.malaysiakini.com/news/191635


Rayuan Derma Baik pulih Surau di N.Sembilan

Posted: 09 Mar 2012 08:52 PM PST

(Sumber dari Blog Bintongan)

Surau Kampong Bukit Bintongan, 71300 Rembau

Negeri Sembilan Darul Khusus

6 Mac 2012

Assalamualaikum

Y.Bhg. Saudara dan Saudari, Tuan dan Puan


RAYUAN DERMA PERIBADI UNTUK MEMBIAYAI PROJEK MEMBAIK PULIH TANDAS DAN BILIK AIR LELAKI SURAU DAN MEMBAIK PULIH PAGAR KUBUR KG BUKIT BINTONGAN REMBAU NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS

Dengan segala hormatnya dimaklumkan bahawa AJK Surau Kg Bukit Bintongan telah merancang untuk melaksanakan projek baik pulih tandas dan bilik air Surau dan juga pagar kubur yang roboh di alamat yg tersebut diatas.

Kami bagi pihak AJK Pentadbiran Surau Kg Bukit Bintongan, ingin merayu kepada para muslimin dan muslimat agar dapat memberi sumbangan derma peribadi , zakat serta apa jua bentuk sokongan bagi membiayai dan menjayakan baik pulih tandas dan bilik air surau Kg Bukit Bintongan Rembau Negeri Sembilan ini.

Projek baik pulih tandas dan bilik air surau dan pagar kubur Kg Bukit Bintongan Rembau adalah berasaskan kepada konsep surau sebagai Sebuah Madrasah Islam yang Moden, Pusat Komuniti Bersepadu bagi pelbagai kegiatan penduduk atau jemaah, iaitu tempat beribadah, pengajian ilmu, penyebarah dakwah dan disamping itu sebagai sebuah pusat komuniti yang menyediakan pelbagai kemudahan dan aktiviti untuk masyarakat setempat khususnya serta masyarakat di persekitarannya.

Oleh yang demikian anggaran perbelanjaan keseluruhan baik pulih ialah RM30,000.00 (Tiga Puluh Ribu sahaja).

Besarlah harapan kami agar Y.Bhg, Tan Sri, Dato'-Dato', Datin-Datin, Tuan-Tuan dan Puan-Puan sekalian dapat memberi sumbangan dalam bentuk tajaan, Derma, Wakaf zakat dan sebagainya bagi menjayakan Projek yang di rancangkan.

Sumbangan boleh di buat secara tunai, cek berpalang atau secara "on line" kepada akaun;

AKAUN SIMPANAN SURAU KG BUKIT BINTONGAN REMBAU NEGERI SEMBILAN, Akaun simpanan No: 562414005431 CIMB Rembau

Sumbangan Y.Bhg Tan Sri, Dato'-Dato', Datin-Datin, Tuan-Tuan dan Puan-Puan akan dicatatkan didalam webs ini sebagai penghargaan.

Segala sumbangan Y.Bhg Tan Sri, Dato'-Dato', Datin-Datin, Tuan-Tuan dan Puan-Puan kami ucapkan ribuan terima kasih.

[Kamruddin Hitam]

Pengerusi

Sumber : http://bintongan.blogspot.com/2012/03/rayuan-derma.html

Nuffnang