Rabu, 29 Jun 2011

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Selangor Negeri Ilmu

Posted: 29 Jun 2011 08:33 AM PDT

Pesta Buku Selangor 2011 ada kelainan
Ismail Hashim

SHAH ALAM, 27 Jun: Pesta Buku Selangor 2011 membawa kelainan dengan aktiviti membaca selama 15 minit diadakan serentak di seluruh negeri.

Acara membaca semalam disertai sama oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang selepas itu berucap dan merasmikan pesta buku tersebut.

Turut serta membaca dan berucap adalah Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan negeri, Dr Halimah Ali dan Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS), Mastura Muhammad.

Orang ramai mengambil peluang cuti hujung minggu dengan datang memenuhi dewan hingga bersesak-sesak untuk melihat dari dekat semua acara yang berlangsung dan buku-buku yang dipamerkan.

Pesta buku kali ini bermula sejak 24 Jun lalu dan akan berakhir pada 3 Julai depan.

Jika tahun lalu diadakan di Kompleks PKNS, pesta buku tahun ini diadakan di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC), dekat sini.

Tahun lalu, kegiatan itu diadakan di sekeliling Tasik Shah Alam.

Tema tahun ini beralih dari kegiatan membaca kepada membangkitkan semangat semua pihak untuk menulis, kerana itu mereka boleh sertai acara membaca selama 15 minit itu di daerah masing-masing.

Sempena pesta buku pada tahun ini, Profesor Matematik Negara, Prof Shaharir Mohd Zain dinobatkan sebagai Penulis Negeri Selangor ekoran kejayaan beliau dalam bidang itu. (Gambar atas)

Anugerah itu telah memberikan Dr Shaharir jumlah wang sebanyak RM10,000 dan hadiah iringan.

Setelah majlis perasmian, Khalid bersama dengan Dr Halimah dan Presiden Seniman Paksi Rakyat (Paksi), Dinsman menyertai sesi dialog bersama penulis.

Di sebelah petang pula, diadakan Perhimpunan dan Konvensyen Penulis dan Bloggers diadakan di tempat sama dengan kehadiran semua golongan penulis dan orang awam.

Dua Sasterawan Negara, Datuk Dr A Samad Said dan Datuk Dr Anwar Ridhwan, Dr Shaharir menjadi panelis dengan Dr Halimah menggulung acara di akhir majlis.

Banyak perkara dibangkitkan oleh ramai penulis antaranya Subky Latif, A Shukur Harun dan Raja Ahmad Aminullah.

Sementara itu, Mastura di dalam ucapan ringkasnya berkata, penulis di semua peringkat perlu segera menyebarluaskan maklumat kepada seluruh anggota masyarakat.

"Sebagai contoh, mereka hendaklah segera menulis di dalam ruangan akhbar atau di blog mereka mengenai apa yang Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor lakukan kini bagi memudahkan rakyat membuat pilihan tepat di dalam PRU 13," tegasnya.

Dr Halimah pula berharap, semua penulis perlu bersinergi dengan pihak lain bagi memastikan hasil karya mereka dapat dijadikan buku dalam reka bentuk menarik dengan pemasaran berkesan.
(harakahdaily).

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


FREE AL-AQSA

Posted: 28 Jun 2011 08:37 PM PDT(Gambar 1: Masjid Al Aqsa yang sebenarnya berkubah biru.

Gambar 2: Kubah As Sakhrah dibina oleh Khalifah Al Marwan)

Salam 2 all.

Ratusan tahun umat Islam dan dunia ditipu dan diperdaya untuk mempercayai Kubah As-Sakhrah adalah Masjid Al Aqsa. Jutaan poster dicetak dan dihadiahkan kepada umat Islam, kebanyakkannya diberi percuma untuk digantung dan dipamerkan. Ramai yang sanggup berbelanja membuat frame yang cantik untuk gambar Masjid Al-Marwan ini. Simbol kubah berwarna emas terpahat didalam fikiran umat Islam khususnya, dan dunia 'amnya sebagai menggambarkan Al Aqsa. Dunia ditipu sekian lama!

Sebenarnya Yahudi Zionis sudah lama mengidam untuk merampas Al Aqsa, dan Baitul Muqaddis. Bagi Yahudi Zionis, ini bukan isu penempatan, atau geografi, atau isu ekonomi. Ini adalah isu agama. Mereka mempercayai dan berkeyakinan bahawa ada "utusan", "penyelamat", "messiah", "saviour' yang akan turun untuk menyelamatkan mereka.

Sebenarnya "utusan" yang mereka tunggu itu sudah pun diturunkan, iaitu Nabi Muhammad saw. Walaupun para ulama', ahli kitab dan 'ilmuan mereka mengakui Rasullah saw menepati semua ciri kerasulan dan kenabian yang disebut didalam kitab mereka. Namun hanya kerana Nabi Muhammad saw bukan dari kalangan Yahudi, mereka menolak Rasulullah saw (As-Shaff: 6).

Jadi siapa "messiah" yang ditunggu oleh Yahudi Zionis ini? Apa kena mengena dengan Al Aqsa (termasuk Baitul Maqdis)?

Yahudi Zionis mempercayai bahawa dibawah tapak asal Masjidil Aqsa ujud Haykal Sulaiman, atau "kuil Sulaiman"; atau "Istana Nabi Sulaiman". Nabi Sulaiman, dan ayahnya Nabi Daud, adalah Nabi yang menjadi pemerintah dan membentuk sebuah Kerajaan. Sebab itu bendera Yahudi Zionis ada bintang berbucu 6, itu adalah lambang Kerajaan Nabi Daud (mengikut kepercayaan Yahudi Zionis). Mereka percaya bahawa Kerajaan rejim pemerintah "Messiah" yang ditunggu mereka ini akan memerintah daripada "haykal Sulaiman' ini bila dia diturunkan nanti. Dan mereka percaya "Messiah" ini akan memimpin mereka menguasai dan memerintah dunia. Sebab itu slogan mereka sekarang ialah "Israel 4 All", "New Order", "One World" dan lain-lain.

Sebab itu apa juga kutukan dan kritikan dunia, Yahudi Zionis tidak akan melepaskan Masjidil Aqsa, mahupun Baitul Maqdis. Jika mereka tidak menguasai Al Aqsa, bagaimana "messiah", "penyelamat" mereka akan turun. Kerana mereka percaya tapak pemerintahan"messiah" mereka letaknya di Masjid Al Aqsa.

Sebab itulah mereka perlu perdayakan umat Islam, dan dunia, bahawa Masjid Al-Marwan dimana terletaknya "Kubah As Sakhrah" adalah Masjid Al Aqsa. Gambar kubah emas sering ditonjolkan sinonim dengan Baitul Maqdis. Maka umat Islam, dan dunia sering menumpu kepada Kubah As Sakhrah. Malah rejim Yahudi Zionis begitu menjaga dan memastikan agar Kubah As-Sakhrah sentiasa cantik dan terpelihara.

Kerana apa? Supaya umat Islam dan dunia tidak memberi tumpuan kepada Masjid Al Aqsa yang sebenarnya. Dengan cara licik itu, rejim Yahudi Zionis ini menjalankan kegiatan merobohkan Masjid Al Aqsa yang asli, sedikit demi sedikit. Ini semua sebagai persediaan mereka menerima kedatangan "messiah", "penyelamat" mereka. Tapak pemerintahan "haykal Sulaiman" mesti disiapkan.

Sebab itu kita umat Islam wajib sedar bahawa perjuangan membebaskan Masjid Al Aqsa adalah satu kewajipan tiap individu umat Islam. Rejim Yahudi Zionis akan tetap bersikap rakus dan biaDAP merampok dan merampas Masjidil Aqsa. Pembebasan Masjid Al Aqsa janganlah dibebankan hanya kepada umat Falastin. Ia tanggungjawab semua dan tiap seorang individu Muslim.

Hari ini 27 Rejab, hari dimana Rasulullah saw melalui peristiwa Isro' wal Mi'raj, dimana Rasulullah saw diperjalankan dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa, yang tercatat didalam Al Quran surah Al Isra': 1. Tarikh yang sama juga mencatat peristiwa bersejarah pembebasan Al Aqsa oleh Sultan Salahuddin. Rasional daripada peristiwa ini ialah perjuangan Islam memerlukan keyakinan 100% kepada ALLAH swt; sebagaimana yakinnya Rasullah saw kepada ALLAH. Lihat kejayaan Sultan Salahuddin yang berjaya menebus maruah Islam tanpa bersekongkol dengan kafir, tetapi meletakkan keyakinan 100% kepada ketentuan ALLAH swt, dan bergantung kepada tentera yang mempunyai hablum-minallah, hablum-minannas yang baik. Mereka yang menjaga tahajjud, dan memelihara sunnah sekecil bersiwak.

Alhamdulillah teman berkesempatan bersama dengan umat Falastin bulan Ramadhan tahun lepas. Teman dapat lihat, didalam segala kepayahan dan kesulitan, namun semangat juang mereka sangat tinggi. Semasa kami menziarahi seorang pejuang yang ditemui dihospital, dengan kedua tangan dan kaki kudung angkara rejim Zionis Israel, kami cuba menghulurkan sedikit bantuan. Namun beliau menolak dengan baik, dan meminta kami memberikan sumbangan itu kepada orang lain yang mungkin lebih memerlukan. Teman bertemu beberapa kanak-kanak kecil Falastin; dan sambil bersembang teman tanya tak takutkah mereka dengan kereta kebal rejim Yahudi Zionis yang terletak tidak jauh dari mereka. Dengan penuh keyakinan mereka menjawab "al-jannah, al-jannah". Itu syurga kami, itu syurga kami. Bagi mereka, melontar kereta kebal itu dengan batu, dan jika ditaqdirkan dibunuh oleh rejim Yahudi Zionis ini adalah jalan ke syurga!!!

ALLAH hu akbar..ALLAH hu akbar..ALLAH huakbar..walillah hilhamd. La ila haillallah huwala na'buduu illa iyya humukhlisin nalahuddeen, walau karihal musyrikuun, walau karihal kaafirun, walau karihal munaafiquun. La ila ha illallah huwahdah, sodaka wa'dah, wanaso ra 'abdah, wa a 'azzajundahuu wahazamal ahzabawahdah. ALLAH Maha Besar. Tidak ada Tuhan melainkan ALLAH, kami ikhlas mengabdikan diri kepada ALLAH, walau tidak disukai kaum musyrikun, kaafirun dan munafiqun. ALLAH adalah benar, ALLAH akan membantu kita, sebagaimana ALLAH membantu kita mengalahkan kafir yang bersekutu!

Janganlah kita terus tertipu dengan mainan politik Yahudi Zionis ini, dan janganlah kita terus tertipu dengan mainan politik yang berteraskan kepada pembohongan, putarbelit hanya kerana mahukan kekuasaan dan pemerintahan, sebagaimana yang dilakukan oleh rejim Yahudi Zionis 

Adios amigos, grasias senor.

Wallahua'lam & wassalam.

Zulkifli Bin Noordin

Rabu

27 Rejab 1432

29 Jun 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Mesyuarat Penuh MPKj Protes Tindakan Polis Menangkap Penyokong Bersih

Posted: 29 Jun 2011 04:01 PM PDT

LEE GUAN AIK for KOTA DARUL AMAN 李源益州议员

LEE GUAN AIK for KOTA DARUL AMAN 李源益州议员


Insentif kerajaan Kedah untuk pelajar yag berjaya ditawarkan masuk IPTA tahun 2011

Posted: 29 Jun 2011 08:02 AM PDT

Adalah menjadi hasrat dan dasar kerjaan negeri PR Kedah yang selalu berperihatin juga kepada pendidikan pelajar pelajar dan sapertimana kita lihat sudah dua tahun berturut turut, telah menawarkan insentif wang sebanyak Rm 400.00 untuk mereka yang berjaya ditawarkan kursus Ijazah dan, Rm 200.00 untuk yang berjaya ditawarkan kursus Diploma di Instituisi Pengajian Tinggi Awam.

Tahun ini, tidak berubah, dan YAB MB dan kerajaan negeri Kedah telah meneruskan usaha untuk menawarkan insentif wang sebagai galakan untuk pelajar dari keluarga yang agar miskin yang berjaya ditawarkan kursus di IPTA dalam negara.

吉打民联州政府秉承关心民生及重视教育的政策,已经连续两年颁发奖励金于成功被录取进入本地政府大学的学生.大学学位课程奖金400令吉和大学文凭课程奖金200令吉以资鼓励.
吉打州务大臣暨吉打民联州政府最近宣布今年将再次颁发该项奖励金,贯彻实施民联州政府的亲民政策.
哥打达鲁阿曼州议员李源益吁请凡是住在哥打达鲁阿曼和其领养选区德卡的学生,尽快于七月十四日之前把已经被录取进入本地政府大学学位课程或文凭课程通知书的副本交到水晶园李源益州议员服务中心,以便呈上吉打州务大臣办事处处理.
如果有特殊原因而不能于截止日期之前交上者,亦可过后呈上但将当作第二批处理.

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


HELLO YELLOW...!

Posted: 29 Jun 2011 06:31 AM PDT

TERIMA KASIHLAH KERANA PROMOSI PERCUMA BERSIH 2.0...!

Posted: 29 Jun 2011 04:41 AM PDT

Harakahdaily   
KUALA LUMPUR, 29 Jun: Walaupun ditekan dengan pelbagai asakan, PAS mengucapkan ribuan terima kasih kepada polis dan media BN kerana membuat promosi percuma untuk perhimpunan Bersih 9 Julai ini.

"Apa pun kami berterima kasih kepada polis, pak menteri dalam negeri, Perkasa, pemuda Umno, Utusan Malaysia, RTM dan TV3 kerana tolong mempromosi secara percuma perhimpunan bersih pada 9 julai ini.

"Segala 'jasa baik' kamu tersebut kami serahkan pembalasannya pada Allah," kata peguam Mohamed Hanipa Maidin (gambar), AJK PAS Pusat.

Namun begitu, kredibiliti timbalan ketua polis negara dipertikaikan beliau dan disifatkan sebagai  bukan sahaja jahil undang-undang bahkan beliau telah menyalahguna kuasa.

Hanipa mempertikaikan "Adakah orang sebegini yang akan menjadi Ketua Polis Negara  kelak?"

Hanipa membuat kenyataan itu ketika mengulas kenyataan Datuk Sri Khalid Abu Bakar yang berkata, sebarang permohonan permit tidak akan dilayan untuk mengadakan perhimpunan Bersih.

Bagi beliau, kerajaan BN merestu tindakan polis yang menyalah gunakan kuasa itu.

Bagi Hanipa yang menang dengan undi yang besar dalam pemilihan pimpinan PAS Pusat baru-baru ini, hasrat menganjurkan perhimpunan bersih secara aman pada 9 julai ini yang dijamin oleh Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan menerima reaksi 'gila' dari Kerajaan zalim BN yang menggunakan instrumen Polis untuk mewujudkan ketakutan di kalangan rakyat.

Katanya, pelbagai tuduhan tidak masuk akal digunakan oleh polis untuk mengganggu program bersih .

Tuduhan paling 'common' adalah perhimpunan bersih adalah perhimpunan haram kerana tiada permohonan permit dikemukakan, katanya.

"Hakikatnya polis yang suka perhimpunan haram diadakan kerana Timbalan Ketua Polis Negara sendiri dilaporkan berkata sebarang permohonan permit tidak akan dilayan.

"Apa gunanya permohonan permit dipohon jika Timbalan KPN sendiri menyatakan permohonan tersebut tidak akan dilayan," kata Hanipa.

Sebenarnya, kata Hanipa,  kenyataan Timbalan KPN tersebut adalah bercanggah dengan sekyen 27 Akta Polis 1967 kerana tugas meluluskan permit adalah di tangan Ketua Polis Daerah (KPD) .

"Jika Timbalan KPN sudah mendahului KPD apakah jaminan KPD akan berani mengatasi keputusan Timbalan KPN? Adalah jelas Timbalan KPN bukan sahaja jahil undang-undang bahkan beliau telah menyalahguna kuasa beliau . Adakah orang sebegini yang akan menjadi Ketua Polis Negara  kelak ?" soal beliau.

Tuduhan lain terhadap bersih adalah perhimpunan bersih akan menjejaskan keselamatan negara dan mengganggu keamanan.

"Bagaimanakah suatu perhimpunan yang belum diadakan sudah diketahui akan menjejaskan keselamatan dan mengganggu keamanan? Adakah polis bertindak sebagai pak nujum di sini?" katanya.

Penganjur Bersih, jelas beliau,  telah berulang kali menyatakan perhimpunan yang ingin diadakan adalah perhimpunan aman bagi menuntut satu pilihanraya yang bersih dan adil di negara ini.

Jika benar ia mengganggu keamanan maka sudah tentu ia bukan datangnya dari bersih sebaliknya boleh dihujahkan datang dari mereka yang ada ajenda buruk ingin mengganggu perhimpunan aman bersih, tegasnya.

Selanjutnya adalah menjadi tugas polis menjaga keamanan dan polis sepatutnya menolong bersih dari gangguan anasir -anasir yang ingin mengganggu keamanan perhimpunan bersih.

Hanipa yang menang beberapa kes saman terhadap polis berkata, polis mesti jujur dan profesional.

"Adakah perhimpunan bersih yang ingin diadakan secara aman akan menjejaskan keselamatan negara atau ianya menjejaskan keselamatan Umno dan BN? Sejarah membuktikan polis di negara ini gagal membezakan antara keselamatan negara dan keselamatan Umno ?" tambah Hanipa.

Katanya, Bersih mempunyai rekod yang bersih menganjurkan perhimpunan ratusan manusia di Kuala Lumpur secara aman dan polis pula mempunyai rekod yang kotor mengganggu perhimpunan aman bersih.

Mahkamah sendiri telah menyatakan di dalam kes perhimpunan bersih yang pertama dahulu bahawa perhimpunan bersih adalah aman dan tidak menjejaskan keamanan sebaliknya polis yang menganggu perhmpunan aman tersebut.

Saksi-saksi polis yang memberi keterangan di dalam kes bersih sendiri mengakui semasa di soal balas oleh peguambela bahawa perhimpunan bersih yang pertama adalah aman dan tidak menjejaskan negara.

"Untuk rakyat yang cintakan demokrasi dan pilihanraya yang adil dan bersih marilah sama sama kita beramai ramai menyertai perhimpunan aman bersih pada 9 hb Julai 2011 ini. Buktikan pada semua bahawa kita adalah rakyat yang cintakan keamanan dan demokrasi yang tulin," katanya.

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Ketua Menteri Pulau Pinang merangkap Ahli Parlimen Bagan Y.A.B. Lim Guan Eng terkejut apabila mengetahui Kerajaan Persekutuan mengenakan pemotongan subsidi barangan keperluan harian yang membebankan rakyat tetapi masih kekalkan subsidi tinggi bagi gas petroluem cecair, diesel dan petrol yang menguntungkan Penjana Tenaga Bebas (IPP) – Bm/Cn

Posted: 29 Jun 2011 12:54 AM PDT

Kenyataan YAB Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang merangkap Ahli Parlimen Kawasan Bagan dan Setiausaha Agung DAP pada 29 Jun 2011 di Komtar, George Town, Pulau Pinang

Ketua Menteri Pulau Pinang merangkap Ahli Parlimen Bagan Y.A.B. Lim Guan Eng terkejut apabila mengetahui Kerajaan Persekutuan mengenakan pemotongan subsidi barangan keperluan harian yang membebankan rakyat tetapi masih kekalkan subsidi tinggi bagi gas petroluem cecair, diesel dan petrol yang menguntungkan Penjana Tenaga Bebas (IPP).
Mengikut jawapan yang diberikan oleh Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Tun Razak di Dewan Rakyat baru-baru ini, subsidi kerajaan bagi barangan keperluan harian seperti padi, beras, gula dan tepung hanya 10% daripada subsidi yang diberikan kepada gas petroluem cecair, diesel dan petrol.

Subsidi yang diberikan kepada gas petroluem cecair, diesel dan petrol pada tahun 2011 adalah RM 10.25 billion (dan telah ditambah sebanyak RM5.6 billion kepada RM15.9 billion kerana kerajaan terpaksa menambah subsidi untuk mengekalkan harga runcit RON95), tetapi subsidi untuk barang-barang keperluan rakyat seperti beras, gula dan tepung hanya RM 1.5 billion. Kenapa Kerajaan Persekutuan tidak memotong subsidi kepada gas petroluem cecair, diesel dan petrol, dan mengembalikan subsidi yang benar-benar dapat meringankan beban rakyat golongan pertengahan dan bawahan tanpa membebankan kedudukan kewangan negara?

Kerajaan yang berjiwa rakyat sepatutnya mengurangkan beban rakyat jelata dan bukannya membantu kroni-kroni mereka untuk mencapai kejayaan. Nampaknya Kerajaan BN buat yang sebaliknya.

Di Dewan Rakyat, Lim bertanya apakah Iangkah Kerajaan dalam mengatasi inflasi dan mengurangkan kesannya terhadap peniaga dan rakyat Malaysia ekoran penarikan subsidi diesel dan statistik kenaikan harga barang mentah, minyak dan diesel sejak lima tahun lalu.

Menteri Kewangan menjelaskan bahawa Kerajaan telah menyediakan peruntukan sebanyak RM23.7 bilion atau 14.6% daripada perbelanjaan mengurus bagi jumlah keseluruhan subsidi untuk tahun 2011. Pecahan terperinci perbelanjaan tahunan subsidi mulai tahun 1999 hingga 2011 adalah seperti dalam Jadual di bawah.

Beliau mengatakan bahawa pada bulan Mei 2011, subsidi gula telah dikurangkan 20 sen yang dijangka memberi penjimatan sebanyak RM117 juta. Walau bagaimanapun, Kerajaan masih lagi menanggung subsidi gula sebanyak RM283 juta. Selain itu, pemansuhan diesel super subsidi bagi pengangkutan darat tertentu seperti penggerak utama (prime mover), kargo am dan teksi limosin serta nelayan laut dalam (zon C2) mulai 1 Jun 2011 dijangka menghasilkan penjimatan sebanyak RM712 juta.

Penjimatan daripada pemotongan subsidi tersebut tak sampai RM 1 billion tetapi tetap telah membebankan rakyat. Sebaliknya subsidi untuk gas dan minyak telah bertambah.

Mengikut Jadual Subsidi Tahunan, berbanding dengan tahun lepas, semua subsidi tahun ini untuk syarikat besar naik kecuali subsidi untuk rakyat biasa telah turun. Ini memberikan gambaran bahawa kerajaan persekutuan lebih memberikan prihatin kepada syarikat besar dan kaya daripada rakyat miskin. Contohnya subsidi untuk gas dan minyak telah naik daripada RM 9,605 juta dalam 2010 kepada RM 10,256 juta dalam 2011 (dan ditambah RM 5.6 billion kepada RM 15.9 billion). Manakala subsidi bantuan kebajikan lain untuk orang miskin telah turun daripada RM 2,376 juta untuk 2010 kepada RM 1,879 juta untuk 2011. Subsidi untuk beras dan gula pun telah turun daripada RM 1,927 juta untuk 2010 kepada RM 1,572 juta untuk 2011. Dan lagi, insentif untuk membantu petani, nelayan dan penternak bagi meningkatkan pengeluaran makanan pun telah turun daripada RM 524 juta untuk 2010 kepada RM 401 juta untuk 2011.

Jelas dalam gelombang pengurangan subsidi, subsidi untuk rakyat biasa dan miskin dipotong lebih secara perbandingan dengan subsidi untuk korporat.

LIM GUAN ENG

JUMLAH PERBELANJAAN SEBENAR SUBSIDI (RM JUTA) ~ 1999 – 2011


*** Kerajaan Persekutuan telah menambah peruntukan bagi subsidi petroleum, diesel dan LPG sebanyak RM 5.6 billion daripada RM 10.3 billion kepada RM 15.9 billion bagi tahun 2011. Begitu juga dengan subsidi minyak masak di bawah Skim Penstabilan Harga Minyak Masak ditambah sebanyak RM 700 juta daripada RM 928 juta kepada RM 1.6 billion bagi tahun 2011, menjadikan jumlah besar Perbelanjaan subsidi RM 30 billion. *****

1 Daripada tahun 2008, biasiswa dan bantuan pelajaran diklasifikasikan di bawah subsidi.
2 Termasuk bantuan kepada golongan miskin, warga emas, Orang Asli, orang kelainan upaya dan golongan mudah terjejas.
3 Insentif untuk membantu petani, nelayan dan penternak bagi meningkatkan pengeluaran makanan.
4 Termasuk rebat tunai dan lain-lain.
5 Bajet 2011.

– Chinese Translation –
槟州首席部长兼峇眼区国会议员及民主行动党秘书长林冠英于2011年6月29日在槟城乔治市光大发表的声明:

槟州首席部长兼峇眼区国会议员林冠英对联邦政府选择削减必需品的津贴,增加平民百姓的负担,但却维持利惠独立发电厂的天然气、柴油及汽油津贴感到震惊。

根据首相兼财政部长拿督斯里纳吉在最近的国会下议院回答指出,联邦政府付给日用品如稻米、白糖及面粉等的津贴,只佔政府付给天然气、柴油及汽油津贴的10%。

在2011年预算,政府给天然气、柴油及汽油的津贴为102亿5千万令吉(为了维持RON95的零售价,政府更将此部分的津贴额增加了56亿令吉,至159亿令吉),但是,联邦政府对平民百姓所需的日用品,如白米、白糖及面粉的津贴只有15亿令吉。为什么联邦政府不削减付给天然气、柴油及汽油的津贴,并在不影响国家财务地位的情况下,归还真正能够减轻中下阶层负担的津贴?

一个以民为本的政府,本应减轻平民的负担,而不是协助他们的朋党成功。看来国阵政府的民为本是背道而驰的。
林冠英是在国会下议院,询问政府,随着取消柴油津贴后,有何妙计应对通膨及减轻对人民及商家的影响,并要求列出过去5年来原料、油及柴油的涨幅。

财政部长解释道,政府共拨出行政开支的14.6%,或相等于237亿令吉的款项作为2011年度的津贴数目。从1999年至2011年相关的津贴详情,列在以下的图表内。

财长也说,在 2011年5月,政府付给白糖的津贴已经削减了20仙,预料将为政府省下1亿1700万令吉。无论如何,政府依然得承担总额2亿8300万令吉的白糖津贴。此外,政府从今年6月1日起取消一些柴油的津贴,如陆地的主要运输、货运、机场德士及深海渔船的柴油津贴,预料将省下7亿1200万令吉。

这些津贴的削减,在增加人民负担的同时,根本都达不到10亿令吉的节省幅度。反之,政府付给天然气、柴油及汽油的津贴却增加了56亿令吉。

根据年度津贴表显示,与去年相比,联邦政府付给大公司的津贴都有增加,只有削减了付给平民百姓的津贴。这让人对联邦政府的印象,是比较重视富裕的大企业多过贫穷的百姓。比如说,天然气、柴油及汽油的津贴,已从2010年的96亿令吉,增加至2011年的103亿令吉(后来还为了维持零售价而增加56亿令吉至159亿令吉)。而付给穷人的其他援助,已从2010年的23亿7600万令吉,减至2011年的18亿7900万令吉。至于白米及白糖的津贴,也从2010年的 19亿2700万令吉,减至2011年的15亿7200万令吉。再说,付给农夫、渔民及禽畜业者鼓励提高产量的奖掖,也从2010年的5亿2400万令吉,减至2011年的 4亿零100万令吉。

YB Ahmad Razif Blog's

YB Ahmad Razif Blog's


Program Sukan DUN Seberang Takir 2011

Posted: 28 Jun 2011 04:47 PM PDT

Pada 23 hingga 25 Jun 2011 yang lalu telah berlangsung Program Sukan bagi DUN Seberang Takir. Antara sukan yang dipertandingkan ialah bola sepak, sepak takraw dan bola jaring.

Nurul Izzah Anwar

Nurul Izzah Anwar


Apa Boleh Dan Tak Boleh: Fatwa BN

Posted: 28 Jun 2011 09:17 PM PDT

Kita mulakan dengan apa yang boleh.
Boleh rasuah? Boleh!
Boleh lucah? Boleh!
Boleh menipu? Boleh!
Boleh menangkap? Boleh!
Boleh memutar? Boleh!
Boleh berzina di PD? Boleh!
Boleh bunuh rakyat Mongolia? Boleh!
Boleh sewa rumah rasmi membazir? Boleh!
Boleh guna duit rakyat melancung? Boleh!
Boleh sambut pemimpin komunis China? Boleh!
Boleh merempit mengugut? Boleh!
Boleh hilang enjin jet F5? Boleh!
Boleh kapalselam tak selam? Boleh!
Boleh bayar komisen besar? Boleh!
Boleh potong subsidi rakyat? Boleh!
Boleh takutkan rakyat? Boleh!
Boleh bayar harga Facebook tinggi? Boleh!
Boleh rampas tanah rakyat di Kampung Baru? Boleh!
Boleh tipu harga sawit peneroka Felda? Boleh!
Boleh terus bodohkan Melayu? Boleh!
Boleh negara jadi Negara Polis? Boleh!
Dan yang tak boleh pula………
Boleh pakai T-shirt kuning? Tak Boleh!
Boleh pakai seluar dalam kuning? Tak Boleh!
Boleh sebut kuning? Tak Boleh!
Boleh negara jadi Bersih? Tak Boleh!
Boleh sultan pakai kuning? Tak Boleh!
Boleh kunyit warna kuning? Tak Boleh!
Boleh berhimpun aman? Tak Boleh!
Boleh ada pilihanraya bebas? Tak Boleh!
Boleh cari kebenaran? Tak Boleh!
Boleh beli kereta murah? Tak Boleh!
Boleh dapat pendidikan berkualiti? Tak Boleh!
Boleh kos sara hidup rendah? Tak Boleh!
Boleh lihat kontrak IPP? Tak Boleh!
Boleh ikut Perlembagaan? Tak Boleh!
Boleh tangkap penjenayah sebenar? Tak Boleh!
Boleh berlaku adil kepada rakyat? Tak Boleh!
Boleh majukan ekonomi untuk rakyat? Tak Boleh!
Boleh banyakan peluang pekerjaan untuk orang muda? Tak Boleh!
Boleh ada gaji minima? Tak Boleh!
Boleh turunkan harga barang? Tak Boleh!
Boleh jadikan semua Melayu kaya? Tak Boleh!
Boleh jadikan semua Melayu bebas? Tak Boleh!
Boleh bercakap benar? Tak Boleh!
Boleh BERSIH……. TAK BOLEH!

SUARA PERAK

SUARA PERAK


PENCEMARAN ALAM DI BEMBAN

Posted: 29 Jun 2011 09:02 AM PDT

SUMBANGAN KERUSI RODA

Posted: 29 Jun 2011 08:59 AM PDT

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


The Democracy and Islam Programme Centre for the Study of Democracy University of Westminster

Posted: 29 Jun 2011 06:23 AM PDT

The Democracy and Islam Programme
Centre for the Study of Democracy
University of Westminster

Cordially Invites

Dato' Seri Anwar Ibrahim

Leader of the Opposition Coalition

and Former Deputy Prime Minister of Malaysia

on the topic

Democratic Transitions in the Muslim World

At 5:30 pm

Monday 4 July 2011

University of Westminster, The Pavilion

115 New Cavendish Street, W1W 6UW

A world renowned intellectual and reform politician, Anwar is architect and leader of Malaysia's Opposition Coalition, which made spectacular and unprecedented electoral gains in the 2008 elections. Highly respected for his reformist and anti-corruption credentials, as well as his management of the Malaysian economy during the 1990s financial crisis, Anwar is also viewed as one of the forefathers of the Asian Renaissance and a leading proponent of greater cooperation among civilizations. He is an ardent supporter of democracy and is an authoritative voice in the dialogue between East and West.

Anwar Ibrahim served as Malaysia's Deputy Prime Minister and Minister of Finance from 1993-1998, and before that had occupied a number of ministerial positions since 1983. He was also Chairman of the Development Committee of World Bank and International Monetary Fund in 1998 and President of UNESCO's General Conference. As a student leader he was the founder of Malaysia's Muslim Youth Movement and has extensive experience working with Muslim political parties. From August 2005-December 2006, he was the Malaysia Professor of Islam in Southeast Asia at the Prince Alwaleed bin Talal Center for Muslim-Christian Understanding in Washington, DC. He remains involved in the Center's activities and lectures on American campuses during his frequent visits to the United States

Menteri, Polis Jangan Atasi Parlimen – Aziz Bari

Posted: 29 Jun 2011 06:10 AM PDT

Keadilandaily

Menteri dan pasukan polis tidak mempunyai kuasa untuk mengisytiharkan kesalahan yang tidak disebut oleh mana-mana undang-undang bertulis.

Demikian kata Profesor Dr Abdul Aziz Bari kepada Keadilandaily ketika diminta mengulas kenyataan Menteri Dalam Negeri Dato Seri Hishamuddin Hussein dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar hari ini.

Hishamuddin memberi amaran sesiapa yang memakai baju T kuning Bersih adalah melakukan kesalahan dan boleh ditangkap.

Sementara Ismail pula menambah, sesiapa yang memakai kasut, menaiki kereta dan bas untuk mempromosikan perhimpunan itu  juga akan ditahan kerana  melakukan kegiatan menghasut.

Aziz berkata, kuasa untuk membuat undang-undang telah diletakkan di tangan parlimen.

"Menteri dan kakitangan awam seperti polis tidak mempunyai kuasa berbuat demikian. Jika ada pun kuasa itu ia mesti disebut secara jelas dalam akta yang berkenaan,".

"Apa yang dilakukan oleh menteri dan polis ialah membuat kesalahan atau jenayah baru yang di luar bidang kuasa mereka", kata pakar perlembagaan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia  itu.

Kata Aziz lagi, tidak ada undang-undang yang meletakkan perkara itu sebagai perbuatan jenayah, seperti yang disebut oleh Hishamuddin dan Ismail.

Dengan itu, katanya, orang ramai bebas melakukan apa yang dilarang oleh mereka berdua.

Menjelang Perhimpunan Bersih pada 9 Julai ini, pihak polis bertindak sewenang-wenang menahan orang ramai yang mereka dakwa ada kaitan dengan perhimpunan tersebut.

Sehingga kini seramai 95 orang ditahan polis atas dakwaan mempromosikan himpunan itu, termasuk kesalahan memakai baju T Bersih.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), kelmarin menyeru pihak berkuasa membenarkan perhimpunan aman tersebut dianjurkan.

Tegas Suhakam, rakyat mempunyai hak berhimpun dan menyuarakan pandangan, seperti mana  terkandung dalam Perkara 10 (1) (b) Perlembagaan Persekutuan dan Perkara 20(1) Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat.

Risalah Palsu BERSIH 2.0 Diedarkan

Posted: 29 Jun 2011 02:04 AM PDT

Merdeka Review

Risalah berwarna kuning dilekatkan pada belasan kereta di Seksyen 2 Wangsa Maju, menyeru “tumbangkan kerajaan sekarang” atas nama “BERSIH 2.0″, pagi ini.  Ahli Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0, Wong Chin Huat menafikan bahawa risalah ini diedarkan oleh pihak BERSIH 2.0, dan mengecam sekeras-keras tindakan pemalsuan ini.

Wartawan MerdekaReview diberitahu bahawa risalah kuning dilekatkan pada kenderaan di tempat letak kereta Seksyen 2 Wangsa Maju, pagi ini.  Antara mesej yang tertera pada risalah tersebut termasuklah “PERHIMPUNAN Bersih2.0″, “BERSAMA KITA TUMBANGKAN KERAJAAN SEKARANG!!!”, dan “BUKTIKAN KITA MAMPU SEPERTI LIBYA !!”

Banyak lagi risalah sedemikian yang bertaburan di situ, tanpa mengetahui siapakah pengedarnya.

Setelah meneliti gambar yang ditunjukkanMerdekaReview, Wong Chin Huat menekankan bahawa BERSIH tidak menyeru untuk menggulingkan kerajaan, dan tidak menyamakan gerakan ini dengan gerakan pembangkang di dunia Timur Tengah, maka risalah tersebut bukan diedarkan BERSIH.  Justeru itu, adalah tidak masuk akal seandainya BERSIH menyeru “BUKTIKAN KITA MAMPU SEPERTI LIBYA !!”, katanya.

“BERSIH bukan untuk menggulingkan kerajaan, tetapi menyeru untuk mereformasikan sistem pilihan raya, meningkatkan keabsahan kerajaan yang dipilih rakyat,” tegasnya.

Wong Chin Huat mengecam tindakan menyamar dan memalsukan mesej asal BERSIH, dan juga meminta agar orang awam berwaspada terhadap taktik sedemikian.  Beliau menjangka saluran penyebaran mesej BERSIH 2.0 akan disempitkan, berikutan tindakan polis menyerbu dan menggeledah pejabat BERSIH 2.0, tengah hari tadi.

Beliau berkata, BERSIH 2.0 hanya menyeru agar rakyat turun untuk berhimpun pada 9 Julai, sebagai tanda sokongan terhadap tuntutan BERSIH 2.0.  Wong meminta agar rakyat memakai baju kuning, membawa bendera dan kamera, “Seandainya dihalang dan gagal menyertai himpunan BERSIH, ambillah gambar di tempat tersebut sebagai kenangan.  Jangan memberi laluan kepada halangan yang berniat jahat,” katanya.

Tiada Sebab Pertubuhan Silat Mesti Musuhi Peserta Bersih- Cikgu Majid Mat Isa

Posted: 29 Jun 2011 01:40 AM PDT

KeadilanDaily

PULAU BESAR: Pengamal silat yang sebenar tidak akan bermegah-megah dengan ilmunya dan mengancam keselamatan orang lain, sebaliknya hanya mempergunakan ilmu yang dipelajari untuk manfaat agama, bangsa dan negara.

Malah, mana-mana pengamal silat yang dengan sengaja menakut-nakutkan orang lain untuk menunjukkan kekuatan, pasti akan menerima balasan daripada Allah.

"Orang yang hendak buat kacau kita tidak galakkan. Kalau mereka hendak tunjuk megah, Allah Taala akan bagi balasannya," demikian dinyatakan Pengasas dan Guru Utama Pertubuhan Silat Seni Pusaka Gayong Malaysia, Cikgu Abdul Majid bin Mat Isa.

Beliau berkata demikian sewaktu mengulas kenyataan  Omardin Mauju, Guru Utama Silat Lincah Malaysia yang mengancam supaya perhimpunan Bersih 9 Julai ini dibatalkan, jika tidak mahu 'berperang' dengan pengamal seni silat di negara ini.

Omardin, mengeluarkan ugutan kepada Pengerusi Bersih, Ambiga Sreenevasan supaya menghentikan hasrat itu kerana khuatir tidak dapat mengawal 'emosi' anak-anak didiknya jika mereka 'bertembung' pada perhimpunan itu nanti.

Kenyataan Omardin itu disiar akhbar milik Umno, Utusan Malaysia hari ini.

Bercakap lebih lanjut, Cikgu Majid berpendapat tujuan Bersih adalah berhimpun secara aman untuk menuntut keadilan, justeru tidak ada sebab  mana-mana pertubuhan silat memusuhi peserta himpunan itu.

"Kita tak berfikir yang mereka (Bersih) akan menimbulkan masalah. Kita tak anggap begitu. "Apa-apa tindakan yang kita mahu ambil hendaklah berpaksikan keadilan yang sebenarnya," kata Cikgu Majid.

Cikgu Majid juga memberi jaminan bahawa penuntut Silat Gayung Pusaka sendiri tidak akan mengancam dan menakut-nakutkan orang lain daripada menyertai mahupun menghindari perhimpunan tersebut.

"Saya pun tak akan izinkan anak-anak Gayung buat kacau pada perhimpunan begini," kata Cikgu Majid.

Cikgu Majid atau nama penuhnya Abdul Majid Mat Isa adalah Pengarah dan Gurulatih Utama Pusaka Gayong Malaysia dan masih mengekalkan gelaran 'Cikgu" walaupun beliau sendiri sebenarnya bertaraf seorang mahaguru dalam dunia persilatan.

Cikgu Majid adalah murid kanan pengasas Gayong Malaysia, Allahyarham Datuk Meor Abdul Rahman dan menuntut seni silat Melayu itu di Woodlands, Singapura.

Bersih 2.0: Hingga 400 Peguam Pakatan Sedia Bantu Jika Ada Tangkapan

Posted: 29 Jun 2011 01:07 AM PDT

Malaysian Insider

Sehingga 400 peguam secara sukarela telah menyatakan kesediaan mereka untuk membantu jika ada peserta Himpunan Bersih 2.0 ditangkap, kata pemimpin PKR hari ini.

"Setakat ini, berdasarkan maklumat yang saya terima antara 350 hingg 400 peguam menyatakan kesanggupan mereka membantu jika ada peserta yang ditangkap kerana menyatakan sokongan dan menyertai Himpunan Bersih," kata ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR Shuhaimi Shafiei.

Ketika bercakap pada sidang media di sini, Ketua Penerangan PKR Selangor itu berkata, bilangan itu dijangka akan meningkat.

"Dalam Pakatan sendiri adalah ramai pemimpin kalangan peguam, yang ada asas undang-undang… dalam PAS seperti Hanipa Maidin, dalam PKR seperti R Sivarasa, Lateffa Koya… YB Kula di DAP," kata beliau lagi.

Sehubungan itu kata beliau, PKR Selangor akan membolisasikan sekitar 70,000 orang untuk menyokong Himpunan Bersih 2.0.

"PKR Selangor akan terus menyokong perhimpunan aman rakyat 9 Julai ini dan akan memastikan mobililasi 70,000 anggota PKR Selangor ke Himpunan Bersih 2.0 berjalan lancar.

"Pihak berkuasa boleh menahan, boleh menangkap, boleh mendakwa dan penjarakan semua orang kanan Bersih 2.0, namun tiada kuasa yang dapat menyekat semangat dan kebangkitan rakyat," katanya lagi.

PKR Selangor ada sekitar 120,000 ahli.

Shuhaimi yang juga Adun Sri Muda berkata, pihaknya yakin mereka yang hendak menyertai Himpunan Bersih 2.0 akan datang dua hari sebelum perhimpunan.

Pada sidang media hari ini, Shuhaimi juga mengumumkan tindakan memobililasikan mereka membabitkan lima lokasi berkumpul sebelum menuju ke ibu negara.

Menurutnya, lokasi pertama melibatkan ahli-ahlinya dari selatan Perak iaitu cabang Klang, Kapar, Sungai Besar, Sabak Bernam dan Kuala Selangor yang diminta menggunakan stesen komuter Klang dan Pelabuhan Klang.

Lokasi kedua melibatkan ahli dan penyokong dari kawasan Shah Alam dan Kota Raja yang dinasihatkan mengambil stesen komuter Seksyen 19 Shah Alam dan Padang Jawa manakala lokasi ketiga membabitkan mereka dari kawasan Tanjong Karang, Selayang, Hulu Selangor, Ampang, Pandan dan Gombak yang diminta menggunakan stesen komuter Batu Caves, Rawang, Sungai Buloh , LRT Putra Gombak dan Ampang.

Dalam pada itu, lokasi keempat melibatkan mereka dari kawasan Petaling Jaya Utara, Petaling Jata Selatan, Kelana Jaya, Subang dan Puchong. Mereka dari kawasan-kawasan itu diminta menggunakan LRT Kelana Jaya dan komuter MidValley dan Seri Setia.

Shuhaimi berkata, pihak dari kawasan Sepang, Kuala Langat, Hulu Langat dan Serdang yang hendak menyertai dinasihatkan menggunakan perkhidmatan ERL dari Salak Tinggi dan Putrajay, komuter dari Nilai, Bandar Baru Bangi dan UKM.

Sambil mengakui ia sebahagian daripada strategi menghadapi Himpunan Bersih 2.0 yang dianggap polis sebagai haram, Shuhaimi berkata, pihaknya ada pelan kontigensi tetapi enggan mendedahkannya.

Kata beliau, pihaknya yakin rakyat akan turun walaupun ada usaha di pihak berkuasa yang mahu menghalangnya daripada berlaku.

Malah kata beliau, sebahagian hotel di Lembah Klang enggan menerima tempahan bilik hotel untuk 8 Julai ini.

Lawyer Says Pre-Rally Arrests Unlawful, Urges Bersih To Sue

Posted: 29 Jun 2011 12:40 AM PDT

Malaysian Insider

PKR vice-president N. Surendran today described the ongoing round of pre-rally arrests of Bersih activists as "unlawful", adding that all those detained could "sue the pants off" the government.

The human rights lawyer told The Malaysian Insider that there was no law in the country that allowed such pre-emptive arrests or for T-shirts to be declared as illegal.

In declaring Bersih's yellow T-shirts illegal, said Surendran, Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein was attempting to play the role of an absolute monarch issuing a decree on his subjects.

"There is no law that says you cannot wear T-shirts with the word Bersih on it. There is no law that allows the arrest of individuals who [have not committed] any offence. The Bersih rally has not even happened yet… they cannot arrest people for inviting people to attend a rally or for announcing their intention to join the rally," he said when contacted.

Surendran (right) said the police could only arrest protestors seen attending an ongoing illegal assembly, and not a moment before. The Bersih rally is scheduled for July 9, but the police have said it will not issue any permits for any rallies on the day.

"This is purely from a legal point of view. But here you have a situation where the police force is committing unlawful arrests on a daily basis… it goes against the Criminal Procedure Code and all laws in the country," he said.

He was commenting on the ongoing spate of arrests across the nation, the latest occurring at the Sungai Siput wet market near Ipoh, Perak this morning when 14 people including two opposition assemblymen were detained.

The duo — Jalong assemblyman Leong Mee Meng of DAP and Teja assemblyman Chang Lih Kang of PKR — along with the rest of the group were picked up by the police while distributing miniature Jalur Gemilang flags. They were garbed in Bersih's signature yellow T-shirts at the time.

"In this case, they were distributing Malaysia flags. Under the law, the cops can only arrest an individual if they have reasonable suspicion that a serious offence has been committed," said Surendran.

Last weekend, the police also rounded up a group of Parti Sosialis Malaysia (PSM) activists, including Sungai Siput MP Dr Michael Jeyakumar, accusing them of attempting to revive communism. The group had also stated their support of the July 9 Bersih rally. A number of opposition politicians have also been summoned to have their statements recorded over Bersih.

Earlier today, Hishammuddin declared T-shirts sporting messages in support of Bersih illegal, saying they were related to an illegal assembly. He did not, however, specify the legal provision the garments were deemed to have breached.

"And now the police are also seizing T-shirts from the Bersih secretariat office. There are arrests all over and we are sure that more NGOs will be targeted. You can expect that the tempo will only increase in the days head… this is an attempt by the cops to stop people from attending the rally," said Surendran.

Hishammuddin today declared Bersih T-shirts illegal. — file pic
The police raided the office of the Bersih secretariat in Petaling Jaya around noon, and recorded details of those within the premises.
Surendran urged all those detained by the police to exercise their legal rights and sue the government for damages.

"They can now file civil suits… yes, I will certainly call upon everyone to sue the pants off the government and the police not just to obtain compensation but to teach them a lesson that they cannot abuse their powers. I call this an arrogance of power because they know they control the police and they know they control the courts so they think they can do as they please," he said.

Surendran also expressed disgust at the court system, pointing out that it was "surprising" that the magistrates had allowed remand orders on those who were unlawfully arrested.

"From what has happened in the past week, we can say that our freedom is presently under siege," he said.

Umno Cipta Isu Gagalkan Bersih, Enggan Jawab Tuntutan- Anwar

Posted: 29 Jun 2011 12:28 AM PDT

KeadilanDaily

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pelbagai isu dicipta Umno termasuk dakwaan terbaru mendakwa Bersih 2.0 dibiaya Kristian dan kaitan dengan usaha menghidupkan komunis.

Anwar berkata ia menggambarkan parti itu kini semakin terdesak untuk menggagalkan perhimpunan pada 9 Julai ini, lalu mencipta isu untuk mengalih perhatian rakyat.

Tegas Anwar, di sebalik semua tuduhan tersebut, kerajaan Umno-BN gagal menjawab semua tuntutan Bersih supaya kerajaan melaksana reformasi pilihan raya.

"Memang jelas ada percubaan Umno untuk tidak menjawab. Isunya apa? penipuan sistem pilihan raya.

"Mereka hanya naikkan isu seperti bersih adalah komunis, memberontak menentang agong dan kini nak alih pandangan (bahawa) kristian biaya (Bersih)," ujar Anwar.

Lapan tuntutan tersebut adalah pembersihan senarai undi, reformasi undi pos, penggunaan dakwat kekal, kempen minima 21 hari, akses media yang bebas dan adil, memperkukuh institusi awam, menghentikan rasuah pilihan raya dan menghentikan politik kotor.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menyampaikan ucaptama dalam Majlis Wacana Ekonomi Penasihat Ekonomi Selangor di Majlis Perbandaran Klang pagi tadi.

Menurut Anwar, terdapat kecenderungan pemerintah menghalalkan tangkapan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

"Ada kecenderungan untuk cari alasan tangkap guna ISA. Ia juga mendera pemimpin PSM, termasuk Ahli Parlimen (Sungai Siput) Jeyakumar.

"Samada istilah atau ops lalang diguna ataupun tidak, tetapi tentunya ada rekayasa yang dicipta untuk mengekang kebebasan," kata Anwar.

Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan semalam menafikan laporan Utusan Malaysia kononnya perhimpunan anjuran 9 Julai ini dibiayai pertubuhan-pertubuhan Kristian luar negara.

Sebaliknya, beliau menegaskan sumber kewangan bagi membiayai Himpunan Bersih 2.0 datang daripada rakyat Malaysia di dalam dan luar negara.

Sejak tangkapan pertama dibuat Rabu lepas, polis sehingga ini telah menahan 95 orang, termasuk 14 yang ditahan di Perak, pagi tadi dalam usaha untuk menghalang kempen Bersih.

Antara yang ditangkap termasuk ahli parlimen Sungai Siput Dr D Jeyakumar, Ahli Jawatankuasa Pusat PSM Choo Chon Kai dan 27 aktivis Parti Sosialis Malaysia yang dikaitkan dengan usaha menghidupkan gerakan komunis.

Terbaru, polis meneruskan tekanan apabila menggeledah pejabat sekretariat Bersih di Petaling Jaya tengahari tadi.

Dimana Tanggungjawab ‘Mahaguru’ Omar Din?

Posted: 29 Jun 2011 12:23 AM PDT

Kenyataan Media YB Nurul Izzah Ahli Parlimen Lembah Pantai

[UNTUK EDARAN SEGERA]
29 JUN 2011

——————————————————————————————————

Kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang Mahaguru Pertubuhan Seni Silat Lincah Malaysia (PSSLM), Tan Sri Omar Din Mauju berkenaan dengan Himpunan BERSIH 2.0 menyebabkan saya rasa terpanggil untuk menyoal kredibiliti beliau selaku seorang Mahaguru yang disegani anak-anak buahnya.

Saya amat mengalu-alukan kehadiran ahli-ahli Seni Silat Lincah yang dikatakan seramai 1 juta ahli ke Himpunan BERSIH 2.0 kerana ini jelas termaktub di dalam Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak setiap warganegara Malaysia untuk berhimpun secara aman.

Bukan sahaja Ahli Seni Silat Lincah sahaja, bahkan semua anggota-anggota pertubuhan silat di Malaysia ini dialu-alukan untuk hadir dan turun bersama bagi menuntut pilihanraya bersih dan adil di tanahair kita yang tercinta ini.

Yang menjadi kekesalan saya adalah apabila seseorang yang mendapat gelaran "Mahaguru" mengeluarkan kenyataan yang boleh dianggap sebagai satu amaran yang tidak bertanggungjawab seperti berikut:

“Sebagai pengamal silat, saya tidak boleh memberikan jaminan kami hanya akan melaung dan membantah sahaja. Jadi sekiranya tidak mahu perkara yang tidak diingini berlaku, lebih baik batalkan hasrat untuk menganjurkan perhimpunan haram tersebut”

Sewajarnya sebagai seorang "Mahaguru" menampakkan 'kebersihan' peribadi diri dan bukan memberikan amaran yang menjurus kepada provokasi sebelum sesuatu himpunan diadakan. Tambahan lagi, seorang "Mahaguru" sebenar tentunya boleh mengawal anak-anak buahnya sebelum melemparkan cabaran atau arahan kepada pihak luar.

Sikap yang ditunjukkan oleh seorang "Mahaguru" ini tidak langsung mencerminkan 'kebersihan' peribadi dan amaran seperti ini sewajarnya diambil serius oleh pihak Polis; sebaliknya yang dilihat adalah tekanan terbuka dan gangguan yang dikenakan menerusi tindakan polis terhadap pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat, dan juga badan-badan bukan kerajaan yang mempromosikan kebebasan bersuara secara aman.

Saya yakin dan percaya, Himpunan BERSIH 2.0 adalah himpunan yang tentunya akan selamat jikalau tindakan-tindakan provokasi seperti yang dilakukan oleh Pertubuhan Silat ini dihentikan serta merta. Marilah kita berlagak lebih sebagai pendekar yang bertanggungjawab selaku khalifah di bumi Allah ini, bukannya pengecut yang lebih suka mengeluarkan ugutan kepada mereka yang mungkin berlainan fikrah atau pandangan daripada kita.

Lampiran 1
Kenyataan dari Pemimpin Pertubuhan Mahaguru Pertubuhan Seni Silat Lincah Malaysia [PSSLM] ;

Sejuta ahli persatuan silat akan turun padang bagi membanteras sekeras-kerasnya Perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9hb. julai, 2011 ini. Mahaguru Pertubuhan Seni Silat Lincah Malaysia [PSSLM], Tan Sri Omar Din Mauju memberikan kenyataannya dalam satu sidang akhbar berhubung pandangannya mengenai Perhimpunan BERSIH 2.0 semalam.

1. Adalah menjadi tanggungjawab Pengamal Seni Silat untuk mempertahankan negara sejak zaman pemerintahan Melaka lagi dan mereka tidak akan teragak-agak untuk bertindak keras ke atas golongan yang cuba menimbulkan kekacauan dan huru hara.

2. PSSLM mempunyai sejuta ahli dan kami akan turun pada 9hb. Julai, 2011 jika Ambiga masih meneruskan Perhimpunan BERSIH 2.0 seperti yang dirancang.

3. Kami sebagai Golongan Pengamal Silat merupakan pelindung kepada negara dan Sultan sejak beratus tahun lalu tidak akan berdiam diri.

4. Sekira kami tidak mengambil apa-apa tindakan maka kami akan dianggap dayus.

5. Saya akan mengetuai pasukan ini walaupun dengan berkerusi roda dan akan berada di barisan paling hadapan.

6. Ambiga dinasihatkan supaya membatalkan perhimpunan ini jika tidak, Omar Din bimbang dia tidak dapat mengawal perasaan dan emosi anak-anak buahnya pada perhimpunan itu kelak apabila mereka bertembung.

7. “Sebagai pengamal silat, saya tidak boleh memberikan jaminan kami hanya akan melaung dan membantah sahaja. Jadi sekiranya tidak mahu perkara yang tidak diingini berlaku, lebih baik batalkan hasrat untuk menganjurkan perhimpunan haram tersebut” kata Omar Din lagi.

Nuffnang