Selasa, 16 Ogos 2011

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


KURANG AJAR

Posted: 16 Aug 2011 01:22 AM PDT

(Siaran komen di media pro-pembangkang Free Malaysia Today pada 12.08 yang jelas menghina Islam dengan komen saperti "allah BABI MOHAMAD seorang perogol")

Salam 2 all.

"10th Commandment: EZAM THE FROG....Muslim convert to christian. This shows that the teaching of Islam is not right....islam is a fake religion.Your allah BABI MOHAMAD is a rapist...holly man doesn't married to 4 wives..does not encouraged jihad....islam doesn't practice and teach his followers the 10th commandment like the christian does....read through our holly bible and understand what are the 10th commandment is all about....just wonder how your babi mohamad looks alike....how come until now nobody show the photo of him....Islam are worshipping stone....EZAM..."BURN YOUR HAIRY WIFE PUSSY"

(Alih Bahasa: EZAM SI-KATAK...Muslim murtad kepada kristian. Ini bukti ajaran Islam tidak betul....islam agama palsu. Allah BABI MOHAMAD seorang perogol...insan warak tidak akan kahwin 4...tidak menggalakkan jihad....islam tidak amal dan ajar pengikutnya 10 prinsip macam kristian...bacalah bibel dan fahami 10 prinsip itu...bagaimana agaknya rupa babi mohamad...kenapa sampai hari ini tidak ada gambar dia...Islam sembah batu...EZAM..."BAKAR BULU KEMALUAN ISTERI KAMU").

Ini adalah komen yang disiarkan oleh media-portal pro-pembangkang Free Malaysia Today (FMT) pada hari Jumaat 12 Ogos lepas. Komen ini muncul dari berita yang dibawa oleh FMT mengenai himpunan umat Islam anjuran Gerakan Cegah Murtad di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah selepas solat Jumaat pada 12 Ramadhan/ 12 Ogos lepas dimana selain teman, YB Senator Ezam turut berucap.

Teman memandang serius komen saperti yang dibuat didatas. Jelas ianya perbuatan melampau diluar peradaban dan tatasusila manusia bertamaddun. Hanya manusia berotak haiwan sahaja yang mampu membuat komen saperti diatas.

Walaupun pihak editorial FMT telah menarik balik komen tersebut, namun ianya didbuat hanyalah setelah seorang blogger Muslim mengkritiknya di www.apanama2020.blogspot.com pada 13 Ogos 2011.

Persoalannya, editorial media portal sepatutnya lebih bertanggungjawab dalam menyiarkan komen-komen saperti ini. Mereka tidak boleh dibenarkan berselindung disebalik kebebasan bersuara, ataupun melepaskan tanggungjawab mereka kononnya mereka telah berikan amaran awal kepada para "komentar"; dan telah meminta maaf!

Kita tidak boleh benarkan mereka yang biaDAP ini memperkudakan sensitiviti agama dengan menyiarkan komen-komen saperti ini, kemudian bila ditegur barulah ditarik balik dengan permohonan maaf kononnya. Sudah acapkali perkara saperti ini berulang. Malah teman pernah membangkitkan isu saperti ini beberapa kali samada melalui blog ini mahupun di Parlimen. Terlalu kerap mereka melakukan pencabulan kebebasan media ini, dan tiada sebarang tindakan diambil. Lihat sahaja kes Namewee yang terang-terang menghina namun pihak berkuasa kelihatan terlalu dayus dan mandul untuk mengambil sebarang tindakan.

Teman mendesak supaya tindakan serius diambil terhadap media-media cyber ini yang kelihatannya mengamalkan prinsip "free-for-all" dalam siaran dan komentar mereka, sehingga ada yang sampai ketahap melakukan pembohongan, penipuan, putar belit dan pelbagai kaedah tidak bertamaddun, namun semuanya lepas bebas begitu sahaja tanpa sejentik pun!

Sampai bila kita umat Islam nak bersabar. Janganlah sampai kami terpaksa mengambil tindakan sendiri. Kepada para kaafirun dan penyokong mereka diluar sana, kamu jangan nak biaDAP sampai keperingkat kelak kami umat Islam mengambil tindakan, yang kamu sendiri akan sesali nanti. Memang kami umat Islam diajar supaya bersabar dan bertindak secara aman, namun kami juga disuruh memerangi mereka yang memilih untuk berperang dengan kami.

DAN TINDAKAN SAPERTI DIATAS KAMI ANGGAP ADALAH PERISYTIHARAN PERANG TERHADAP KAMI. Kamu mungkin telah berjaya memperdaya dan memperkudakan segelintir daripada bangsat Melayu yang bodoh, namun jangan kamu fikir kami majoriti umat Islam akan berdiam diri kalau kamu berterusan menghina agama kami. Memang ada segelintir bangsat Melayu yang bersedia menjual dan melacurkan agama mereka, namun majoriti kami hanya menunggu untuk bertindak terhadap kelampauan kamu. Don't test our patience!!! You will live to regret it!

Kepada Kerajaan dan pihak yang berkenaan, sampai bila nak jadi pemberi amaran tak habis-habis. Bertindaklah. Umat Islam sudah mula muak dan beranggapan kerajaan sudah tidak berkemampuan bertindak tegas menurut lunas undang-undang. Kalau itu kebenarannya, nyatakan kepada kami yang kerajaan sudah tidak mampu mempertahankan Islam dan umat Islam. Dan tahulah kami apa yang patut kami lakukan untuk mempertahankan dan membela agama kami.

Wallahua'lam & Wassalam.

MEMERANGI MURTAD ITU JIHAD!
MENCEGAH MURTAD ITU JIHAD!
MEMBELA ISLAM ITU JIHAD!

Zulkifli Bin Noordin
Selasa
16 Ramadhan 1432
16 Ogos 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Mereka Yang Tinggal Di Tingkat Atas Rumah Pangsa Lebih Sihat Dan Productif !

Posted: 16 Aug 2011 11:27 PM PDT

Di Masjid Berkembar Haji Mat Saman, Sungai Ramal Luar

Posted: 16 Aug 2011 04:54 PM PDT

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Women Hold Up Half The Sky

Posted: 16 Aug 2011 06:40 AM PDT

DAP is not infiltrated by gangsters

Posted: 16 Aug 2011 03:49 AM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


ADUN SELAT KLANG bawa 100 WARGA EMAS SHOPPING

Posted: 16 Aug 2011 10:23 AM PDT


KLANG

Pejabat ADUN Selat Klang sejak akhir-akhir ini menjadi tumpuan warga emas dan keluarga.Kalau dulu, pimpinan PAS, AJK JKKK dan penyokong Pakatan Rakyat yang membantu menguar-uarkan tentang SKIM MESRA USIA EMAS berupa khairat kematian berjumlah RM2500 yang akan diberi kepada waris si mati.Sekarang dengan pengumuman oleh kerajaan Selangor memberi baucar RM100 untuk setiap warga emas ramai yang tiba-tiba muncul dan proaktif mendaftar.
YB Dr Hjh Halimah Ali selaku ADUN SELAT KLANG turut bersama menyambut mereka bahkan melayan mereka di GIANT Bukit Tinggi Klang.Sebelum berlepas YB Dr Halimah memberi ucapan aluan dan menekankan kepada mereka walaupun jumlah RM100 tidak sebesar mana tetapi ianya merupakan penghargaan pihak kerajaan PAKATAN RAKYAT SELANGOR yang mengiktiraf dan menghargai sumbangan warga emas dalam membangun keluarga, masyarakat dan negeri Selangor.
Mereka rata-rata seronok dan teruja.Ada yang rasa janggal sebab sudah lama tidak ke pasaraya.Lazimnya pesankan anak cucu sekarang mereka bersama urusetia daripada pejabat ADUN dan PAS Selat Klang serta JKKK Kpg Sg UDANG.Ada yang membantu menyorong troli, ada yang mencari barang yang dihajati.Ada setengah warga emas ini sakit kaki tetapi semangat merasa pertama kali di'manjakan' ADUN mereka tidak mahu ketinggalan.Ada yang uzur dan perlu dibelikan untuk mereka.
Semua mengucap terima kasih berulang-ulang kali.
Indah melihat warga emas bersemangat dan ceria diberi perhatian yang amat didahagakan.

Philosophy Politics Economics

Philosophy Politics Economics


MRT: Chinatown Land Acquisition II

Posted: 16 Aug 2011 05:30 PM PDT


Traders and shop owners express their opposition to the proposed acquisition
of their properties for the MRT today. 
— Picture by Jack Ooi

Prasarana should stop making outrageous excuses to make unnecessary property acquisitions on the pretext of making way for the MRT in Chinatown.

Syarikat Prasarana Negara Bhd project development director Zulkifli Mohd Yusoff said last week that the land and buildings above the tunnel in Chinatown had to be acquired because "Section 44 of the National Land Code 1965 states that property owners not only have the right to the plot itself but also the air above and ground below."

At the meeting with the affected property owners on Thursday last week, Zulkifli said that SPNB had spent "three to four months" in talks with the Attorney-General's Chambers to see if it was possible to tunnel underneath existing properties without having to acquire them but was told it could not be done.

"We had months of discussion with the Attorney-General's Chambers on how we can have the tunnel underneath and the buildings remain... but under the current law, there is no such provision," he said.

The above "excuse" for the compulsory acquisition of land above the tunnel is complete and utter nonsense. Either Prasarana is trying to get away by telling tall tales, or the Attorney-General's Chambers does not know what laws have been passed in this country.

The National Land Code 1965 had been specifically amended in 1990 to allow for the acquisition of underground land without affecting surface property by inserting Part Five (A) (section 92A to 92G) under Clause 3. The amendment enables the disposal of "underground land", which can then either be alienated or leased or can be subject to the right of use.

In fact, when the Amendments were debated and passed in parliament on the 15 December 1989, the then Deputy Land Development Minister, Dato Haji Mohd Khalid bin Mohd Yunus had presented the bill and clarified that this was to enable the construction of underground car parks, underground railways and underground pipes and other conduits.

…Terdapat juga keadaan di mana kawasan-kawasan yang terhad yang berada di kawasan strategik, perlu dikekalkan sebagai kawasan lapang, padang permainan dan lain-lain kegunaan awam. Dalam keadaan sekarang tanah yang berada di bawah paras bumi tidak dapat dilupuskan secara berasingan. Dengan kemampuan teknologi yang ada pada masa ini, tanah di bawah permukaan bumi mungkin bloeh dimajukan bagi kegunaan yang tertentu, seperti tempat letak kereta, keretapi bawah tanah dan lain-lain.

…Pindaan kepada Kanun Tanah Negara pada kali ini timbulnya dari… Keperluan mengadakan peruntukan bagi membolehkan pelupusan tanah di bawah paras bumi bagi kegunaan yang berlainan daripada kegunaan tanah di permukaan bumi dan Kajian semula Akta Hakmilik Strata 1985… (Hansard 15 December 1989 pp 11320-11321)

Clearly then Prasarana is attempting to hijack the above pieces of land which affects the heritage shop lots in Kuala Lumpur's Chinatown for the purposes of profit and not for the purposes of MRT construction works 100 feet underground. Such action for profit is clearly the use and abuse of the Land Acquisition Act 1960 in bad faith.

Given that it is possible for Prasarana to acquire the use of land underground without having to acquire property on the surface, it must now immediately withdraw its order to the affected landowners without causing any further inconvenience to them.

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


【光华日报】助查709警察攻击同善医院 . 张念群被传召录口供

Posted: 16 Aug 2011 07:56 AM PDT

For new report written in English, please click here.

张念群(右)和再里基尔,被传召接受警方录取口供向记者发表谈话。

(吉隆坡15日讯)沙登区国会议员张念群和槟城首席部长兼行动党秘书长林冠英的政治秘书再里基尔,今日受传召到八打灵再也警区总部,以协助警方调查7.09大集会期间,朝吉隆坡同善医院范围喷射水炮事件。

他们也是继民主行动党八打灵再也北区国会议员潘俭伟后,另两名受传召录取口供的人,目前还有升旗山区国会议员刘镇东仍未受到警方传召。

张念群和再里基尔今日中午11时15分,抵到警局接受警方录取口供。

张念群说,她上周三接到查案官玛祖基助理警监拨电后,约定今日到警局,后者在两小时中,记录的问题和口供纸长达10页。她说,查案官问她基本问题,包括当天身在何处、如何抵达有关地点、出现在当地的原因、目睹的过程等。

不过,她说,当被询及当时和谁在一起时,她选择不愿作答。

“我告诉查案官,有看到水炮射入同善医院范围,不过,当时有很多人在同善医院范围聚集,于是,我从医院后面的斜坡处离开医院,我没目睹有关发射催泪弹的经过。”

再里基尔指出,事发时,他有被水炮射到,同时也目睹催泪弹被射进同善医院范围一幕。

转载自《光华日报》

(More......)

[The Sun] Police's assault at Tung Shin probe in final stage

Posted: 16 Aug 2011 07:32 AM PDT

~ Alyaa Alhadjri

PETALING JAYA (Aug 15, 2011): The investigations into allegations that police had fired tear gas and water cannons into the Tung Shin Hospital compound during the Bersih 2.0 rally on July 9 are now in their final stages, Home Ministry secretary general Tan Sri Mahmood Adam said today.

However, Mahmood when contacted, declined to confirm when the findings will be revealed.

"Let them finish the report first. It should be done soon," said Mahmood in reference to the police and Health Ministry who had both initiated investigations into the incidents which allegedly took place on the day.

The police had reportedly formed two special teams to investigate claims by 11 doctors at Tung Shin Hospital that tear gas was fired into the hospital compound.

The doctors' claims, which were backed by eye-witness accounts, came after a denial by Tung Shin Hospital's Board that the incident had taken place.

Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai had on July 14 also ordered a high-level committee of inquiry to investigate the matter.

Liow had initially agreed with the hospital's view but later conceded to the probe, stating that patient security and hospital safety was paramount.

theSun learnt that the police had recently concluded their investigations into the allegations and the findings had been submitted to the Attorney-General's Chambers for further action.

However, it is believed that the police were ordered to strengthen their case as several more witnesses were called to have their statements recorded.

(More......)

[reg2vote.com] Register2vote this weekend, 20-21 Aug!

Posted: 16 Aug 2011 07:23 AM PDT

These are the venues where you can register as a voter. Note however that we are not authorised to change voting addresses. Don’t forget your MyKad! Do email us at info@reg2vote.com if you have any queries.

More venues will be confirmed this week, so please check back here for updates/amendments! Unless stated otherwise, registration will take place at ALL venues on BOTH days.

更多地点待确定,请在前往登记前再次检视此网页。请注意,登记日期和时间胥视个别地区而定。

KLANG

  • Klang Parade (Ren Ren Bookshop, !st Floor) ~ 10am-10pm
  • 44, Jalan Kapar Besar, Kapar (Shoplot) ~ 9am-3pm

CHERAS

  • Pasar Pagi Taman Kenanga ~ 8am-11am
  • Pasar Pagi Taman Midah ~ 8am-11am

PETALING JAYA

  • 1Utama Shopping Centre (1st Floor, Oval) ~ 10am-10pm
  • Tropicana City Mall (LG, near Sweet Florist) ~ 10am-10pm

KUALA KUBU BHARU

  • 20 Aug (Sat): Pasar Tani Batang Kali ~ 8am-12pm
  • 21 Aug (Sun): Econsave Batang Kali ~ 12noon-7pm

KAJANG

  • Metro Kajang Shopping Centre (Fourth Floor Food Court) ~ 11:30am-9pm

PUCHONG

(More......)

【念念有辞】官官相护最佳写照

Posted: 15 Aug 2011 08:05 AM PDT

Article published on the Website of Chinese newspaper Chinapress.com.my

为了调查雪州民联议员滥用拨款的情报,前雪州反贪会副总监希山慕丁从各分局调派人手来参与7月15号的行动。其中一人是布城反贪污委员会总部官员布基尼(Bulkini Paharuddin)。

布基尼的职责在于审问以RM2400售卖1500面国旗给欧阳捍华的陈文华。

布基尼在皇委会供证时宣称,他在16号凌晨2点半问完话后,就已经允许陈文华离开。

可是,皇委会不接受布基尼的说法,因为陈文华在口供书上签名,清楚标明着16号早上11点30分,而他也是在同一时间取回他之前被扣留的随身物品。

皇委会的结论是:如果陈文华真如布基尼所言在凌晨2点半时已获准离开,为什么他的口供和随身物品不是在那个时间签署归还?很显然布基尼的证词是捏造的。(皇委会报告第80段)

布基尼的皇委会上也言之凿凿的表示,他在凌晨2点15分录完口供后就到茶水间进餐。不久后陈文华来到茶水间找他,透露自己希望能够得到一杯水解渴并获准使用洗手间 。布基尼二话不说马上就陪同陈文华到茶水间隔壁的厕所。也就是洗手间的入口处,布基尼自称看见了一名和陈文华身高差不多的华裔男子,陈文华对着那名男子高喊“你咯!”

皇委会认为,布基尼的这段供词目的在于隐射欧阳捍华在拨款的使用上有些猫腻,而陈文华正迁怒明福作为捍华的政治秘书向警方透露了太多信息。

可是,布基尼的这段证词同样也被皇委会认为是蓄意编造的,原因有四。
(More......)

【星洲日报】公寓围墙坍塌 ‧ 蓄水池泥土外露恐下陷

Posted: 15 Aug 2011 07:45 AM PDT

For news report written in English, please click here.

 张念群(前排右4)偕同梳邦再也市议员及史里肯邦安村委会成员巡视围墙坍塌的情况。(图:星洲日报)

围墙坍塌后,蓄水池下方的泥土流失,让居民担心意外的发生。(图:星洲日报)

公寓旁约100公尺围墙坍塌后,现场一片狼藉。(图:星洲日报)

陈华安(53岁,居民):砖块压在车顶(图:星洲日报)

陈华安的轿车被坍塌的围墙压到车盖,幸未造成受伤事件。(图:星洲日报)

王家宝(金峰岭公寓管理委员会秘书)(图:星洲日报)

(雪兰莪‧沙登14日讯)昨日下午一场倾盆大雨导致沙登岭第八区金峰岭公寓长约100公尺的围墙坍塌,除了引发围墙工程不符规格外,蓄水池下方的泥土也曝露在外,居民担心泥土下陷,威胁安全。

压到围墙旁休旅车

居民表示,昨天下午5时开始下起倾盆大雨,没想到雨势在20分钟后转小时,围墙在毫无预警下坍塌,部份“围墙块”压到停放在围墙旁的休旅车,幸无造成人命伤亡。

居民补充,由于围墙坍塌处属车道,没有车辆停放该处,否则可能更多车主遭殃。

他们指出,围墙坍塌后,蓄水池下方的部份泥土也曝露在外,由于近来频频下雨,居民担心泥土流失,将来造成意外发生。

(More......)

[The Star] Structural fault may have caused wall to collapse

Posted: 15 Aug 2011 07:34 AM PDT

Location: Bayu Apartment in Section 8, Taman Bukit Serdang, Seri Kembangan

PART of a boundary wall at the Bayu Apartment in Section 8, Taman Bukit Serdang, Seri Kembangan, collapsed shortly after a downpour on Saturday evening, damaging a car.

The cause of the collapse was believed to be structural failure, said Serdang MP Teo Nie Ching, who visited the site with several Subang Jaya Municipal Council (MPSJ) personnel, including those from the Engineering Department.

“The engineering department officers found out that the boundary wall did not have the necessary support frame.

“They estimated that it would cost RM50,000 to rebuild and repair the wall,” she said.

(More......)

Picture..

Posted: 14 Aug 2011 10:12 AM PDT

Credits go to the photographer Eddie Chang@palmimage.com, flaws are mine.

(More......)

Fu Yu, my niece, also the princess of my family :-)

Posted: 13 Aug 2011 11:05 PM PDT

Fuyu, my niece, also the princess of my family, wish I can give her a hug now :-D

(More......)

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Tindakan Terhadap Peminjam Tegar Pinjaman Pendidikan Kerajaan Negeri Pulau Pinang

Posted: 15 Aug 2011 11:36 PM PDT

Pinjaman Pendidikan Kerajaan Negeri Pulau Pinang diwujudkan pada tahun 1970 bertujuan untuk memberi pinjaman pendidikan tinggi kepada warganegara Malaysia yang lahir atau menerima sebahagian besar daripada pendidikan mereka di Pulau Pinang. Permohonan pinjaman penuntut boleh dipohon secara online melalui portal Kerajaan Negeri mulai 2 Mei hingga 31 Julai setiap tahun.

Lembaga Biasiswa dan Pinjaman Penuntut Negeri Pulau Pinang dalam mesyuarat bertarikh 15 Ogos 2011 telah meluluskan perkara berikut:
(i) Permohonan baru Pinjaman Penuntut Negeri Pulau Pinang bagi sesi 2011/2012 berjumlah 353 orang seperti dilampiran dengan melibatkan perbelanjaan berjumlah RM1,359,500.00.
(ii) Perbelanjaan tanggungan iaitu bayaran untuk penuntut lama semester 2 sesi 2011/2012 seramai 238 orang yang melibatkan perbelanjaan sebanyak RM472,250.00.

Sehingga 15 Ogos 2011, seramai 6,429 peminjam yang komited dan bertanggungjawab telah menyelesaikan sepenuhnya bayaran balik pinjaman penuntut. Walau bagaimanapun, masih terdapat seramai 1,564 peminjam yang dikategorikan sebagai peminjam tegar dikenal pasti gagal menyelesaikan pinjaman mereka dengan jumlah tunggakan sebanyak RM6,870,806.68. Menurut kamus dewan edisi keempat, tunggakan bermaksud hutang atau ansuran yang belum dijelaskan atau baki hutang yang seharusnya dibayar.

Kegagalan membayar balik pinjaman mengikut jadual yang telah ditetapkan menjejaskan peluang pinjaman kepada peminjam lain di masa hadapan. Wang bayaran balik ini digunakan semula untuk memberi pinjaman kepada penuntut yang akan menyambungkan pengajian ke peringkat Sijil, Diploma, Ijazah, Sarjana dan juga PhD.

Berdasarkan rekod dari tahun 2008 hingga 2011 seramai 31 peminjam telah diluluskan pertukaran pinjaman kepada biasiswa dengan jumlah RM 305,500.00 kerana mendapat prestasi cemerlang dengan Kelas Pertama iaitu CGPA 3.67. Jumlah pertukaran pinjaman adalah seperti berikut :-

Selain itu, Kerajaan Negeri juga prihatin kepada peminjam-peminjam yang menghidap penyakit kritikal dengan memberi pengecualian khas bayaran (dengan permohonan). Sejak tahun 2008 hingga 2011 seramai 6 orang telah diluluskan dengan jumlah RM43,003.03.

Sehubungan itu, saya menyeru agar semua peminjam tegar dan penjamin mereka dapat mengambil tindakan segera untuk menyelesaikan tunggakan pinjaman masing-masing. Kerajaan Negeri memberikan tempoh sehingga 30 September 2011 kepada peminjam tegar yang masih gagal untuk menyelesaikan bayaran pinjaman sebelum tindakan diambil dengan mengiklankan nama mereka beserta penjamin dalam akhbar-akhbar tempatan. Selanjutnya, tindakan undang-undang akan diambil jika peminjam-peminjam tegar berkenaan masih tidak melunaskan pinjaman mereka dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Kerajaan Negeri juga mengambil inisiatif untuk memberi pengecualian daripada membayar faedah pinjaman kepada peminjam yang dapat menyelesaikan keseluruhan pinjaman secara sekaligus.

Bagi memudahkan urusan menyemak status pinjaman, peminjam boleh melayari portal Kerajaan Negeri atau terus menghubungi Unit Pinjaman Penuntut di Tingkat 29 KOMTAR di talian 04-6505627/5599/5165/5391.

1) LAPORAN KUTIPAN
Pecahan kutipan mengikut tahun adalah seperti berikut :-

2) LAPORAN TUNGGAKAN
Jumlah tunggakan mengikut jadual seperti berikut :-

3) LAPORAN PERTUKARAN PINJAMAN KE BIASISWA
Berdasarkan rekod dari tahun 2008 hingga 2011 seramai 31 peminjam telah diluluskan pertukaran pinjaman kepada biasiswa dengan jumlah RM 305,500.00 kerana mendapat prestasi cemerlang dengan Kelas Pertama iaitu CGPA 3.67. Jumlah pertukaran pinjaman adalah seperti berikut :-

TINDAKAN PENYELESAIAN
1. Pihak pentadbiran ini sentiasa meningkatkan usaha dalam mengambil tindakan kutipan dan penguatkuasaan ke atas peminjam-peminjam yang gagal menjelaskan bayaran balik pinjaman.

2. Pelbagai cara untuk membuat kutipan balik tunggakan tersebut. Antaranya ialah mengeluarkan notis-notis tunggakan, tindakan undang-undang, paparan nama-nama peminjam dalam poster, iklan di Portal Kerajaan, lawatan ke rumah peminjam, carian alamat melalui Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Kementerian-Kementerian Malaysia dan Jabatan-Jabatan Kerajaan serta menghubungi dan menghantar notis kepada penjamin-penjamin peminjam.

—– Mandarin Translation——

槟州首席部长林冠英于2011年8月16日发表声明:

州政府将采取行动,对付槟州教育贷款的拖欠者。

槟州教育基金于1970年设立,其宗旨是为了提供高等教育贷款给马来西亚公民,或者在槟城完成绝大部分教育的人士。贷款者每年可以在5月2日至7月31日之间,登录州政府的网站申请。

州政府奖学金及贷款局在2011年8月15日的会议上已经通过下列事项:
(i) 槟州政府2011/2012年的新贷款者共353人,涉及的开销达135万9500令吉。
(ii) 而2011/2012年第二期的前贷款者中,238名还欠债不还,涉及的贷款额达47万2250令吉

截至2011年8月15日,高达6429名贷款者已经履行义务、缴清贷款。然而,还有1564名贷款者还被列为"贷款拖欠者",他们共欠下687万806令吉68仙。根据马来文词典KAMUS DEWAN 第四版: Tunggakan 的意思是负债或未缴清的贷款。

这些没有依时间表偿还的贷款,将剥夺未来贷款者的机会。贷款者缴还的贷款都是重新用来借贷给那些想要升学考取证书、文凭、学位、硕士学位或博士学位的学生。

根据2008年到2011年的记录,共有31名贷款者的贷款因考获一等成绩(总积分3.67)而获准转换为奖学金,涉及的款额达30万5500令吉。

此外,州政府也关心那些身患重病的贷款者,免除他们缴还贷款的义务(需申请)。自2008年至2011年,共有6名贷款者获准,涉及款额为4万3003令吉3仙。

我呼吁所有还没有缴还贷款的人士,尽速缴清各自所拖欠的贷款。州政府给予拖欠贷款者的最后通牒是2011年9月30日,之后我们将采取行动,把这些欠款人的名字刊登在本地报章上。如果他们在限定的期限内,还是无法缴清贷款,我们将采取法律行动。

针对那些能够一次过缴清贷款的人士,州政府也免除他们的贷款利息。

为了让大家可以查询借贷状态,贷款者可以查阅州政府的网站,或直接联络光大29楼(电话: 04-6505627/5599/5165/5391)。

1) 已催收贷款
依年分已催收的贷款:-

2) 拖欠的贷款
依年分拖欠的贷款总额:-

3) 由贷款转为奖学金
根据2008年到2011年的记录,共有共有31名贷款者的贷款因考获一等成绩(总积分3.67)而获准转换为奖学金,涉及的款额达30万5500令吉。

转换贷款的总额如下:

州政府对付拖欠者的行动
1. 有关单位一直努力采取行动催收贷款,并对付那些无法缴清贷款的借贷人。
2. 当局采用各种方面催收贷款。包括寄出贷寺款拖欠通知书、法律行动、将拖欠人的名字印在海报上、州政府的网站,上访贷款人的住家、通过国民登记局、选委会、公共服务局、陆路交通局、各部门单位找出贷款人的住址、联络并将通知书寄给贷款人。

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


SIDANG DUN PERAK 2 JAM SAHAJA ...

Posted: 16 Aug 2011 03:28 AM PDT

 

Sidang DUN Perak Barisan Nasional telah menghina dan mempersendakan sidang Dewan

IPOH, 16 OGOS – Kerajaan Barisan Nasional telah menghina dan mempersendakan sidang Dewan Undangan Negeri Perak semalam dengan hanya memperuntukkan dua jam sahaja untuk bersidang.

Timbalan Pengerusi DAP Perak V. Sivakumar berkata ia adalah satu sejarah yang memalukan di negeri itu kerana niatnya sekadar memenuhi syarat birokrasi, iaitu perlu diadakan sidang dalam tempoh enam bulan.

"Dalam ucapan Yang Dipertua DUN, Datuk R. Ganesan menyebut bahawa sidang DUN kali ini diadakan semata-mata untuk memenuhi syarat tempoh enam bulan di antara mesyuarat-mesyuarat Dewan.

"Beliau seharusnya berasa malu menbuat kenyataan seperti itu seolah-olah kerajaan BN tidak berminat untuk membincangkan masalah rakyat," katanya.

Sivakumar yang juga Adun Tronoh mengakui memang terdapat syarat enam bulan itu tetapi ia mendedahkan hipokrasi BN kerana takut untuk membincangkan isu-isu kepentingan rakyat di Perak.

"Undang-undang Tubuh Negeri Perak mahu memastikan bahawa sekurang-kurangnya Dewan Negeri bersidang dalam enam bulan supaya masalah rakyat boleh dibincangkan secara panjang lebar.

"Tetapi, Menteri Besar (Datuk Seri Zambry Abdul Kadir) dan pimpinan BN telah memanipulasi undang-undang itu hanya sekadar memenuhi syarat. Adakah kerajaan BN mengatakan bahawa di negeri Perak tidak ada masalah langsung untuk diketengahkan dalam Dewan yang mulia itu?" katanya.

Beliau menambah, tindakan BN jelas menggambarkan golongan pengecut yang tidak berani menghadapi wakil-wakil dari Pakatan Rakyat yang hendak membawa masalah rakyat ke forum tertinggi itu.

Menurutnya, BN mencari helah untuk melarikan diri daripada tanggungjawab selepas merampas kuasa kerajaan negeri daripada Pakatan secara tidak sah pada 2009.

"Apa guna kita ada pilihan raya dan wakil rakyat jika persidangan Dewan Negeri hanya diadakan untuk setengah hari sahaja? Sekali lagi kerajaan BN telah mencemarkan demokrasi di Perak," ujarnya.

Sementara itu, Menteri Besar Perak yang dipilih oleh rakyat dalam PRU 2008, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin hari ini telah membuat laporan polis di sini terhadap kenyataan Timbalan Ketua Polis Perak, Datuk Zakaria Yusof, yang memberi amaran kepada wakil-wakil rakyat Pakatan di Perak.

Amaran Zakaria disiarkan dalam akhbar Sinar Harian di bawah tajuk "Jaga adab" di mana Zakaria dipetik sebagai berkata, "saya harap ahli-ahli Dewan menjaga tingkah laku ketika membentangkan suara rakyat. Sekiranya berlaku provokasi, kita akan atasi sebaik mungkin".

Menurut Nizar, kenyataan Zakaria melanggar serta bertentangan dengan Kanun Keseksaan (Akta 574) perkara 124 kerana bersifat melampau dan keterlaluan.

"Sekaligus Zakaria mengenepikan Undang-undang Tubuh Kerajaan Perak (Perlembagaan Perak), Perlembagaan Persekutuan dan Peraturan Tetap DUN yang mana saya dan semua ADUN telah mengangkat sumpah memelihara dan mendukungnya.

"Sebagai wakil rakyat dan ahli dewan, saya juga tertakluk kepada semua perkara yang terkandung di dalam Peraturan Tetap Dewan bagi mentadbir perjalanan mesyuarat termasuk adab, tatasusila, peraturan persidangan dewan serta tingkah laku kami," katanya.

Beliau yang juga Adun Pasir Panjang berkata kenyataan Zakaria mengesahkan bahawa sejak rampasan kuasa oleh UMNO-BN pada bulan Februari 2009, kesemua persidangan DUN Perak telah dicerobohi oleh polis dengan kehadiran begitu ramai anggota serta kenderaan polis.

Nizar turut mengingatkan bahawa polis telah masuk dan menceroboh DUN Perak pada 7 Mei 2009 sewaktu Sivakumar, selaku Speaker Dewan pada waktu itu, sedang mengendalikan persidangan.

Menurutnya, Sivakumar telah diheret dan diangkat serta digulingkan oleh anggota polis dan beliau telah dikunci selama satu jam di bilik belakang Dewan sementara Adun-Adun Pakatan Rakyat dikasari oleh polis di dalam Dewan.

"Semua ini ditonton oleh media, rakyat, Orang-orang Besar Negeri, pengarah-pengarah kerajaan negeri dan Persekutuan. Siapa yang sebenarnya biadap bila Datuk Zakaria menyuruh kami "Jaga adab"?

"Kenyataan (Zakaria) ini juga menimbulkan keluh-kesah dan berupa ugutan serta pencerobohan terhadap bidang kuasa kami sebagai wakil rakyat," tambahnya.

Beliau menggesa Zakaria supaya menarik balik kenyataanya dan memohon maaf kepada rakyat dalam tempoh bulan Ramadzan ini serta menasihatkan beliau berhenti menjadi perkakas UMNO-BN. – Roketkini.com

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Complaints for DBKL by HB

Posted: 16 Aug 2011 04:20 AM PDT

Are Rapid and Metro busses allowed to WAIT AND STOP THE BUSES at the center of the road outside Tunku Abdul Rahman College (TARC)’s main gate?? It had caused traffic congestion, and a lot of times had endangered fellow drivers.

Last time, Rapid bus dropped passengers to their destinations (any of TARC gates) and drove away. But why is it that recently, Rapid buses started “GATHERING” in front of the side gates of TARC, with a few bus drivers sitting at benches (there are around 3 of them sometimes, but only 2 buses), CHIT CHATTING and “hooking” passengers?? The bus won’t start moving until 15 minutes had passed. Is it a coincidence that the 5 minutes X 3 buses = 15 minutes, and ACCURATELY, there are 3 “resting” drivers there? Because if not mistaken, one Rapid bus would pass that area every 5 minutes. Correct me if I’m wrong.

Is that a new “system” or they’re just doing it wrong?

Comment on Complaints for DBKL by weechookeong

Posted: 15 Aug 2011 08:01 PM PDT

Dear Mr David Wong

Thank you for your comments/complaints. Please be assured that we have been chasing DBKL to relocate the market to a suitable i.e. away from residential area. We have called the DBKL Wangsa Maju Branch and written several letters to them. Last week we have been informed that this matter has been tabled to the management committee of DBKL for a decision. The said committee was supposed to meet last week but it did not meet. I have not been informed of the new date for the meeting.

Please rest assured that I will be checking on the matter and will post whatever decision has been made regarding this matter. I am in full agreement that the market must be moved away from residential area.

Have a pleasant day.

With kindest regards

wee choo keong

Comment on Complaints for DBKL by David Wong

Posted: 15 Aug 2011 06:50 PM PDT

David Wong
Desa Setapak Resident

YB Wee and Mr. Yaacob,

May I know what is the status on relocation of the illegal morning market in Desa Setapak? This issue has gone for months unanswered and as of this morning, those hawkers are still dominating the main road, the noises are unabated, and their attitudes are ever increasingly worsening and no doubt are are getting bold in their without much consideration to the residents around. With little or inconsistent push by DBKL, it is no wonder that those illegal hawkers bravely display their arrogance and operating with impunity with little worry of punishment. YB, please speed up the process of relocation with DBKL as we residents here are suffering from their ignorance for way too long.

Regards,
David

Comment on WAU! What a rosy report on MAS! by The Troubleshooters

Posted: 15 Aug 2011 03:29 PM PDT

Dear Sir,

Thank you for your relentless effort. My heart is bleeding again.
We are ready to surface.

I have also read somewhere about the main issue that has been overlooked.

"The state-owned airline has already had two rights issues since Jala took over, raking in RM1.6 billion in 2007 and RM2.67 billion in 2010 to fund its operations and fleet purchases.
Industry experts said that a further injection of cash will not save MAS as "operational fixes" are required."

"The past financial fixes haven't helped MAS. Another round of money won't either, an industry source told The Malaysian Insider despite a touted RM8.4 billion aircraft renewal programme.
"Most of the past solutions for MAS, either the WAU or Jala's business transformation plan, were financial in nature to keep the airline in the black. But what is needed are operational fixes," he added."

Yes, this is what lacking in MAS leadership – an Operational person who is FIRM, FAIR and FULLY FUNCTIONAL (as in operational).

I have also written many analysis and some reports were given PERSONALLY to Tan Sri Md Nor Yusof (when he was the MD) and Tan Sri Munir Majid (when he was the Chairman).
Being Finance persons, they somehow were not able to understand operational issues.

The observations below are extracted from my report titled "ENGINEERING AND MAINTENANCE DIVISION WORK CULTURE: A PRELIMINARY ANALYSIS" dated 11 December 2003

5. THE OBSERVATIONS

Based on a series of investigation, study and event that have unfolded, out of plain responsibility, I would like to raise my concerns on Engineering and possibly other MAS senior Management that we may be living in an unhealthy and disturbing culture whereby:

1. We take problems for granted.
2. We fail to analyze the real underlying issues and thus not able to provide professional solutions
3. We tend to defer important issues and failed to put first thing first preferring to continue prescribing quick fixes and fire fighting instead of fire prevention.
4. We tend to contain main issues, buying time, with the hope that the issues may miraculously go away or at the very least, the individual who raised it will be frustrated, fed up and eventually give up.
5. We are slow to act and react, we tend to condone many malpractices especially among the management. We have been led to believe that if we expose these malpractices, we are backstabbing our own friends and colleagues. We failed to recognise the fact that if we do not correct and instead choose to ignore the issues, we are actually backstabbing and betrayed the trust given by the nation and the public (staff)
6. The true professionals and leaders were not given the due recognition and credit they deserve.
The non performers (yes man) are rewarded whereas the performers are sidelined simply because their superiors felt threatened by their able subordinates.
7. Many have been exposed albeit ineffectively on various course such as leadership, communication, financial, management etc. What really missing is the very basic skills of learning which is analytical, comprehension, expression, interpretation and research skills
8. We tend to tolerate our own incompetence, giving too many chances when what seriously lacking is a dose of proper lessons
9. We tend to penalize those who defy, those who had guts in exposing our own incompetence and malpractices.
10. We tend to be ignorant of the huge responsibilities that Engineering & Maintenance have to shoulder and our inaction could jeopardize many lives including our loved ones.
11. Engineering as the engine of growth and heart of MAS acutely lack professionals who can provide solutions to the needs and problems and leaders who solve problem others fear.
12. In summary, we do not seem to be doing the right things and OUITE EVIDENTLY we do not know the right things to do.

Now, after nearly 8 years under tight wrapped, it is time for me to share with the public.

Thank you 1Malaysia.

Email: troubleshooters2011@gmail.com

My other report and the lame response here:
http://rockybru2.blogspot.com/2009/06/six-things-mas-must-do.html

http://rockybru2.blogspot.com/2009/06/mas-responds-to-hbloggers-posting.html

Comment on WAU! What a rosy report on MAS! by UnclearEngineer

Posted: 15 Aug 2011 03:06 PM PDT

I should have taken accountancy or law in university instead of nuclear engineering. What the heck, in the 70′s you you can’t escape your karma. If you are a Malay and you got credit in maths and science, you have to be streamed into science class whether you like it or not. Suddenly not so bright Malays got to take up the non science courses at university and now after more than 40 years we have these brilliant Malays as our corporate leaders.

Where do you find all those science students who later graduated with their masters and PhDs? They are now nearing their retirement age of 58 and some have reverted to join MLM scheme to earn extra bug after retirement. Who make all the money? The art students who can’t qualify for the science stream in the 70′s.

As for me, I am still waiting for our nuclear power program to kick off if only I can get a piece of the action. What, the government is going to entice our talent overseas to come back help in our scientific development? Habislah, maybe I should go back to my kampung and “tanam kacang”.

UnclearEngineer

SUARA PERAK

SUARA PERAK


Media Post : Sidang DUN Perak Paling Singkat Dalam Sejarah

Posted: 15 Aug 2011 11:35 PM PDT

Media View : Zambry komen adalah agenda PR selalu buat kecoh di dalam Sidang DUN Perak (MAKKAL OSAI 16Ogos2011)

Posted: 15 Aug 2011 11:22 PM PDT

Khalid Samad

Khalid Samad


Pendekatan UMNO Berbanding PAS

Posted: 15 Aug 2011 05:22 PM PDT

Dalam soal menangani persoalan murtad yang hangant diperkatakan dewasa ini, pendekatan UMNO dan PAS jelas berbeza. Bagi UMNO, sekiranya mereka berkuasa, maka yang menimbulkan persoalan ini akan ditahan di bawah ISA. Sekiranya mereka tidak berkuasa, seperti di Selangor ketika ini, mereka akan mengapi-apikan semangat orang Melayu supaya bertegang leher dengan pihak Gereja dan dengan masyarakat Kristian secara keseluruhannya.

Bagi PAS, samada berkuasa atau sebaliknya, masalah murtad perlu ditangani dengan usaha mengukuhkan pemahaman Islam di kalangan ummat Islam itu sendiri. Pendidikan Islam mesti diwajibkan di kalangan ummat Islam dari peringkat sekolah rendah lagi. Sekolah agama rakyat dibantu dan jangan dicekik dan ditindas sepertimana yang dilakukan UMNO. Kuliyyah agama diperbanyakkan dan institusi Masjid dan Surau dihidupkan semula setelah ianya diusaha untuk dimatikan oleh UMNO. Masalah murtad adalah masalah keyakinan yang tergugat oleh kerana kurangnya ilmu. Maka pemantapan ilmu adalah kaedah yang paling penting.

Pada masa yang sama usaha kebajikan di kalangan ummat Islam dan rakyat ditingkatkan supaya tiada yang terdesak atas kesempitan hidup sehingga sanggup menukar agama mereka. Sepertimana maksud Hadith 'Ke fakiran membawa kepada kekufuran'. Maka dihayati konsep Negara BERkebajikan dengan tindakan bersepadu dari kesemua pihak. Untuk memaksimakan manfaat bantuan kepada rakyat, maka rasuah dan pembaziran ditegah sama sekali. Bukan PAS yang membelanjakan RM 65 Juta untuk mengubah suai kediaman mana-mana pemimpin. Duit sebegitu banyak lebih wajar digunakan untuk menyelesaikan masalah kebajikan rakyat. Dan begitu juga dengan RM 12 Billion yang dilenyapkan di PKFZ dan bebagai lagi kebocoran yang berlaku.

Apa yang lebih penting ialah contoh yang dizahirkan dari segi perwatakan pemimpin. Kesederhanaan, ketaatan kepada perintah Allah dan sikap yang adil kepada semua yang menzahirkan kebenaran dan ketinggian Islam. Bukan hanya sekadar retorika tetapi dizahirkan dalam kehidupan politik dan masyarakat secara praktiknya. Sehingga bukan sekadar yang Islam yang telah goyang keyakinannya tertarik kembali, tetapi yang bukan Islam pun akan turut sama hormat dan menghargai.

Pada masa yang sama, sambil itu semua perkara di atas dilaksanakan, dalam suasana percaya mempercayai dan hormat menghormati, maka pihak bukan Islam turut diingatkan akan perjanjian yang termaktub di dalam perlembagaan bahawa usaha memurtad orang Islam ditegah dan dilarang demi menjaga keharmonian masyarakat berbilang kaum dan agama yang terdapat di negara kita.

Maka adalah jelas, kaedah PAS lebih menyeluruh dan bersepadu dan ia bukan sekadar untuk mengambil kesempatan politik semata-mata. Heboh dicanang apabila ingin diambil kesempatan, tetapi pada masa yang lain berusaha merosakkan ummat Islam melalui fahaman sekular dan assobiyyah. Pendekatan PAS adalah pendekatan penyelesaian yang ikhlas dan bukan bertujuan mengambil peluang untuk menyerang lawan.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Nuffnang