Isnin, 1 Ogos 2011

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Police should immediately arrest the MACC officers named by the TBH RCI report and carry out further investigations.

Posted: 01 Aug 2011 09:22 PM PDT

Posted: 01 Aug 2011 09:14 PM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Konvoi Bermotor Karnival Dua Dekad Amal Menggegar Bangi

Posted: 01 Aug 2011 05:52 PM PDT

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang Meluluskan Permohonan Untuk Membina 11,596 Unit Rumah Kos Rendah Dan Sederhana Rendah(bm/cn)

Posted: 31 Jul 2011 09:39 PM PDT

Kerajaan Negeri berjiwa rakyat di bawah pimpinan Pakatan Rakyat telah meluluskan pembinaan rumah kos rendah dan kos sederhana rendah sebanyak 11,596 unit yang sekaligus menyangkal dakwaan yang mengatakan kerajaan negeri pakatan rakyat tidak membina rumah mampu milik kepada rakyatnya.

Sejak mengambil alih tampuk pemerintahan pada tahun 2008, Kerajaan Negeri telah meluluskan pembinaan 11,596 unit rumah mampu milik yang sekaligus menyangkal kenyataan yang mengatakan bahawa Kerajaan Negeri tidak membina rumah mampu milik kepada rakyatnya. Ini adalah di antara kos rendah (RM42,000) dan kos sederhana rendah (RM72,500) yang diluluskan.

Di bawah Kerajaan Negeri dan Agensi Kerajaan Negeri, projek perumahan Kos Rendah dan Sederhana Rendah seperti berikut yang dibangunkan adalah seperti berikut :

Pecahan mengikut daerah bagi projek Kerajaan Negeri adalah seperti berikut :

Pecahan mengikut daerah bagi projek Agensi Kerajaan Negeri adalah seperti berikut :

Pecahan mengikut daerah bagi projek Swasta adalah seperti berikut :

Walau bagaimanapun, Kerajaan Negeri juga berhasrat untuk membangunkan semula beberapa projek perumahan yang akan melibatkan sebanyak lebih kurang 992 buah rumah kos rendah dan 192 buah rumah kos sederhana rendah.

槟州民联政府已经批准建造1万1596个廉价屋和中价屋单位的申请。

槟州政府在民联的领导下已经批准建造1万1596个廉价屋和中价屋单位的申请,全然驳斥民联政府没有为人民建造可负担房屋的指责。

自从民联在2008年执政以来,州政府已经批准了1万1596个廉价屋的建造,证明州政府没有为人民建造可负担房屋的指责是错误的。获批准的房屋包括4万2000令吉的廉价屋以7万2500令吉的中价屋。

下列是州政府及州政府机构所承建的廉价屋及中价屋工程:

各县属州政府工程的划分:

各县属政府机构工程的划分:

各县属私人工程的划分:

无论如何,州政府也希望重建数项房屋计划, 涉及的单位约992间廉价屋,192间中价屋。

林冠英

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


PROGRAM IHYA RAMADHAN PAS KAWASAN TELUK INTAN

Posted: 01 Aug 2011 04:26 AM PDT


JEMPUT HADIR ...

RAMADHAN : KEMENANGAN KE ATAS KEBATILAN, KEZALIMAN

Posted: 01 Aug 2011 03:58 AM PDT


Bulan Ramadhan adalah bulan kemenangan kepada kebenaran ke atas kebatilan. Pada bulan ini kita diseru memperbanyakkan ibadat kepada Allah SWT. Di antara ibadat yang ditekankan oleh Rasulullah s.a.w ialah saling menasihati sesama muslim untuk kesejahteraan di dunia dan juga di akhirat.

Dewan Ulamak menyeru umat Islam Malaysia bukan sahaja berlumba-lumba untuk membaca sebanyak mungkin ayat-ayat Allah tetapi juga diseru agar cuba memahami tuntutan Allah SWT serta melakukan muhasabah sejauh manakah kita melakukan usaha dalam melaksanakan segala arahan Allah SWT dan menjauhkan diri kita daripada terjerumus ke dalam kemungkaran bersama-sama golongan yang zalim.

Di antara kemungkaran yang  besar ialah apabila undang-undang Allah yang berteraskan keadilan ditinggalkan. Maka pada bulan Ramadhan ini, isikannya dengan ketaqwaan yang jitu berdasarkan ilmu dan kefahaman yang sebenar tentang Islam agar kita memiliki kekuatan untuk merobohkan kezaliman di negara ini.

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Kota Raja Kenalpasti Lebih Pengundi 'Import'

Posted: 01 Aug 2011 02:00 AM PDT

PAS mengenalpasti lebih 100 lagi nama didaftarkan sebagai pengundi di kawasan parlimen walaupun tidak menetap di situ, dakwa anggota parlimen Kota Raja Dr Siti Mariah Mahmud.

"Kami akan pergi ke Suruhanjaya Pilihan Raya untuk membantah lebih kurang 100 nama hari ini atau esok, kerana kami memerlukan masa untuk memanggil semua membantah bersama-sama," katanya kepada Malaysiakini ketika dihubungi hari ini.

Jelasnya, mereka pada awalnya menemui 1,000 nama, kebanyakannya orang Sabah, yang berdaftar sebagai pengundi baru di Kota Raja.

Bagaimanapun, selepas semakan oleh kakitangan Pakatan Rakyat di sekitar kawasan tersebut, mereka menemui sebahagian daripada mereka benar-benar penduduk setempat.

PAS bagaimanapun terus mempersoalkan penempatan semula melibatkan jumlah yang ramai dari kawasan lain dan kenapa mereka mahu menukar kawasan mengundi ke Kota Raja.


Pembangkang sebelum ini mendakwa bahawa Umno dan BN menjalankan tindakan itu untuk memecahkan majoriti yang dimenangi wakil rakyat Pakatan dalam pilihan raya umum lalu.

Siti Mariah berkata, loceng amaran berbunyi kepadanya apabila kemaskini terakhir daftar pemilih menyaksikan 7,260 nama akhirnya ditambah di kawasannya.

"Ini merupakan peninggkatan tertinggi pemilih antara semua kawasan pilihan raya di Selangor," katanya yang juga timbalan ketua Dewan Muslimat PAS.


Sumber: Malaysiakini

Selangor Sediakan Skim Mikro Kredit Untuk Pekerja Ladang Wanita

Posted: 31 Jul 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM, 31 JULAI : Kerajaan Negeri Selangor akan membangunkan skim mikro kredit bagi membantu pekerja ladang wanita meningkatkan pendapatan mereka agar dapat keluar daripada kepompong kemiskinan, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurut Abdul Khalid, sebagai permulaan kerajaan negeri akan memperuntuk sejumlah RM5 juta bagi membiayai program terbabit yang antara lainnya bertujuan membantu pekerja ladang wanita memohon pinjaman untuk memulakan perniagaan secara kecil-kecilan.
   
"Skim ini diharap dapat membantu kaum wanita dan ibu tunggal yang terpaksa menanggung beban menyara keluarga di ladang.

"Mekanisma terperinci mengenai program ini akan diumumkan kemudian," kata Abdul Khalid ketika merasmikan Konvensyen Wanita Ladang Negeri Selangor di Shah Alam, hari ini.

Tambah Abdul Khalid, jumlah RM5 juta itu merupakan tambahan kepada RM20 juta yang telah diperuntukan oleh kerajaan negeri untuk sistem mikro kredit miskin bandar (MiMBAR) bagi membantu golongan berpendapatan rendah meningkatkan pendapatan mereka.
   
Dalam pada itu, beliau turut mengumumkan peruntukan sebanyak RM100,000 yang bakal disalurkan melalui Tenaganita, sebuah pertubuhan bukan kerajaan bagi membantu menampung kos pengangkutan penghantaran anak pekerja ladang ke sekolah.


Sumber: TVSNEWS

Baucar RM100 Amat Berharga Buat Warga Emas

Posted: 30 Jul 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 30 JULAI : Pemberian baucar membeli belah bernilai RM 100.00walaupun dilihat kecil oleh sesetengah pihak, namun ianya sangat berharga kepada golongan warga emas dan mereka yang kurang berkemampuan.

Kenyataan ini sekaligus menafikan pemberian Kerajaan Negeri Selangor melalui program 'Jom Shopping' yang disifatkan sebagai 'gula-gula' dan mengaburi mata rakyat tanpa sebarang bentuk pembangunan.

Menurut Rodziah Ismail, selaku Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi,pemberian baucar kepada warga emas ini merupakan janji yang telah ditunaikan setelah Pakatan Rakyat (PAKATAN) berjaya mentadbir Negeri Selangor.

"Dikatakan 'gula-gula' ini pada saya tidak betul. Kalau 'gula-gula' kita taburkan sahaja kupon ini dan terpulang kepada mereka sama ada ingin berbelanja atau tidak. Bagi saya, kita mesti pastikan ianya terus kepada warga emas itu sendiri.

"Saya faham apa yang dikatakan oleh Datuk Seri Najib Razak, beri RM 100.00 'riuh sekampung'. pada saya mungkin pada perdana Menteri nilai RM 100.00 terlalu kecil. Tetapi bagi pihak-pihak tertentu, terutamanya warga emas yang telah pencen dan tidak ada kewangan, RM 100.00 besar bagi mereka. Ini adalah hadiah yang telah kita janjikan oleh Kerajaan Negeri Selangor," katanya.

Program 'Jom Shooping' yang diperkenalkan ini merupakan sebahagian daripada program untuk warga emas yang berusia 60 tahun ke atas yang telah berdaftar dengan Skim Mesra Usia Emas, SMUE melalui program Merakyatkan Ekonomi Selangor, MES.

Sebanyak RM 10 juta diperuntukkan untuk program ini melalui keuntungan perlombongan pasir yang dilakukan oleh Kumpulan Semesta Sdn Bhd, KSSB.

Beliau menambah, tidak ada gunanya sekiranya hanya mengumumkan projek bernilai jutaan ringgit walhal rakyat hanya memerhati tanpa mendapat sebarang manfaat daripada apa yang diumumkan.

"Pada saya, tiada gunanya kita umumkan pembangunan yang berjuta-juta dan berbillion ringgit, tetapi rakyat hanya memerhati sahaja. Pemberian RM 100.00 yang kita lakukan adalah terus kepada rakyat," katanya.

Untuk tahun hadapan, Kerajaan Negeri akan melaksanankan beberapa program baru yang bakal memberikan manfaat kepada golongan warga emas, anak muda, wanita dan mereka yang berkeluarga.

Ujar beliau lagi, peluang membeli belah sebegini merupakan antara cara untuk meningkatkan perkembangan ekonomi selain memberikan peluang untuk warga emas menikmati suasana membeli belah dengan pengawalan yang lebih kemas dan teratur.

"Ada dua faktor iaitu, pertamanya harga barangan semakin mahal dan kita rasakan dengan dana yang diperuntukkan sebanyak RM 10juta paling tidak membantu perkembangan ekonomi dengan memberikan mereka peluang berbelanja.

"Yang kedua kita memandang selalunya warga emas ini diketepikan. Ada kalanya dalam keluarga itu sendiri sukar untuk membawa mereka keluar. kadang-kadang tiada kerusi roda, tidak boleh berjalan misalnya, mereka membeli untuk pihak (warga emas).Tetapi kali ini kita keluar dan mahu mereka sendiri memilih barangan yang dimahukan," katanya.

Dalam sesi 'Jom Shopping' bertempat di Pasaraya Giant Seksyen 13, Shah Alam, seramai 93 orang warga emas telah dipilih untuk membeli belah menggunakan baucar RM 100.00 yang turut melibatkan kerjasama daripada tiga Pihak Berkuasa Tempatan iaitu Majlis Bandaraya Shah Alam, (MBSA), Majlis Perbandaran Klang, (MPK) dan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ).


Sumber: Selangorkini

Semua Enam Tahanan EO Dibebaskan

Posted: 29 Jul 2011 04:00 AM PDT

Semua enam tahanan anggota Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang ditahan sejak 28 hari lalu mengikut Seksyen 3(1) Ordinan Darurat dibebaskan sebentar tadi.

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar dalam satu kenyataan media ringkas berkata berikutan pembebasan mereka ini, tindakan selanjutnya akan ditentukan oleh Jabatan Peguam Negara.

"Polis Diraja Malaysia mengumumkan bahawa keputusan telah dibuat untuk membebaskan semua enam orang yang telah ditangkap pada 2 Julai lalu, di Seberang Prai Utara, Pulau Pinang, di bawah Ordinan Darurat," katanya.

Semua mereka dibebaskan pada jam 5.30 petang di balai polis Jinjang.

Mereka yang dibebaskan itu termasuk ahli parlimen Sungai Siput, Dr D Jeyakumar dan lima yang lain itu ialah setiausaha bahagian PSM Sungai Siput, AP Letchumanan, 49, anggota jawatankuasa pusat, Choo Chon Kai, 33, M Sukumaran 50, timbalan pengerusi PSM, M Sarasvathy, 58, dan pemimpin pemuda, R Sarat Babu, 25.

Mereka yang dikenali sebagai PSM6 itu - pada mulanya ditahan bersama 24 orang lain atas dakwaan mahu 'melancarkan perang terhadap Agong', tetapi pada jawapan balas permohonan afidavit habeas corpus berhubung pembebasan mereka, polis mendakwa mereka sebagai penggerak utama BERSIH 2.0.

Permohonan habeaus corpus itu bagaimanapun ditangguhkan kepada 5 Ogos, lima hari selepas tahanan 30 hari mereka berakhir.

Sebelum ini, pelbagai pihak membidas pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kerana meneruskan tahanan berkenaan.

Selain pemimpin Pakatan Rakyat, Presiden MIC Datuk G Palanivel juga semalam menuntut pembebasan mereka kerana mendakwa tindakan itu menarik "perhatian dunia" dan mungkin memberi kesan kepada BN pada pilihan raya umum akan datang.

Turut menuntut perdana menteri dan menteri dalam negeri supaya membebaskan Jeyakumar adalah Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) yang dianggotai 13,000 pengamal profesyen perubatan.


Sumber: Malaysiakini

Polis Sahkan MP Jeyakumar Enggan Makan

Posted: 29 Jul 2011 03:00 AM PDT

Parti Sosialis Malaysia (PSM) mengesahkan pihak polis telah memaklumkan kepada mereka pada malam semalam bahawa ahli parlimen Sungai Siput Dr D Jeyakumar telah memulakan mogok laparnya di lokap bagi menuntut pembebasan enam tahanan PSM, termasuk dirinya mengikut Ordinan Darurat.

"Selepas berjam-jam menunggu, kami akhirnya diberitahu oleh DSP Muhammad Razali bahawa Dr Jeyakumar menolak hidangan makan tengahari dan makan malam. Keadaanya setakat jam 9.35 malam pada 28 Julai 20011 adalah ok dan sedang dipantau," kata setiausaha PSM S Arutchelvan dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Arutchelvan, Jeyakumar (kanan) telah bertekad beliau hanya akan menamatkan mogoknya jika kerajaan membebaskan semua enam tahanan.

Beliau juga memberi amaran sekiranya kerajaan mengabaikan sentimen popular dan meneruskan reman ke atas keenam-enam mereka, PSM dan kumpulan lain akan memperhebatkan kempen, termasuk mencadangkan lebih ramai orang melancarkan mogok lapar.

"Kami percaya lebih ramai rakyat Malaysia akan menyertai Dr Jeyakumar mengadakan mogok lapar bagi menuntut pembebasan tahanan."

Arutchelvan menjelaskan kempen itu semakin mencapai kemuncaknya apabila EO yang membenarkan semakan selepas tahanan 30 hari itu berakhir Ahad ini.


Sumber: Malaysiakini

Peguam: Cukup Mudah Untuk Salah Guna EO

Posted: 26 Jul 2011 07:00 PM PDT

Peguam Baljit Singh Sidhu berkata 20 hingga 30 peratus tahanan EO adalah mereka yang tidak bersalah tetapi merengkok di penjara kerana tidak mampu mendapatkan khidmat perundangan.

Kebanyakan mereka yang ditahan itu, kata Baljit (kanan) dicekup antara tahun 2008 hingga 2010 ketika Tan Sri Musa Hassan adalah Ketua Polis Negara.

"Saya tidak tahu alasan bagi penahanan itu, tetapi ini berdasarkan pengamatan saya sejak beberpa tahun lalu, kata peguam yang juga penulis buku Criminal Litigation Process.

Sebelum ini pelbagai pihak mendakwa EO sering-kali disalah gunakan oleh pihak berkuasa.

Terdapat kes di mana seseorang ditahan mengikut EO hanya kerana saingan perniagaan di mana individu tertentu didakwa mempunyai hubungan rapat dengan pihak polis.

Ada juga kes di mana seseorang dituduh sebagai seorang bookie bolasepak meskipun tidak mempunyai sejarah seumpama itu ataupun pernah ke luar negara meskipun dakwaan EO mengatakan sedemikian.

Pelajar berusia 21 tahun, Mohd Faiz Sarparim, ditahan mengikut EO kerana didakwa mencuri motosikal meskipun bukti tidak menunjukkan demikian.

Faiz kemudiannya dibebaskan tetapi hanya selepas usaha berterusan tanpa mengenal putus asa oleh ibu-bapanya bagi membersihkan nama anak mereka.

Terbaru, enam anggota Parti Sosialis Malaysia, termasuk ahli parlimen Sungei Siput Dr D Jeyakumar, ditahan mengikut EO sejak 2 Julai lalu.

Sumber: Malaysiakini

Tahanan EO Naik 400 Peratus

Posted: 26 Jul 2011 03:00 AM PDT

Laporan Hak Asasi Manusia 2010 yang dikeluarkan oleh Suara Rakyat Malaysia (Suaram) hari ini mendedahkan bahawa tahanan mengikut Ordinan Darurat (EO) meningkat sehingga 400 peratus sejak 10 tahun yang lalu.

Menurut laporan itu, sejumlah 3,701 orang ditahan mengikut EO antara 2000 dan 2009 manakala 819 orang masih ditahan sehingga Februari 2010.

Sebagai perbandingan, 25 orang ditangkap mengikut Akta Keselamatan Dalam Negara (ISA) pada 2010 dan jumlah yang ditahan itu tetap sama sehingga akhir tahun berkenaan.

Seperti ISA, EO juga memperuntukkan tahanan tanpa perbicaraan.

Pengarah Suaram Kua Kia Soong berkata strategi atau taktik baru kerajaan adalah menggunakan EO yang kurang dikenali yang membolehkan mereka menahan seseorang tanpa didakwa.

"Kami dapati jumlah tahanan mengikut ISA berkurangan tetapi tahanan mengikut EO dan Akta Dadah Berbahaya pula meningkat, mencecah ratusan dan ribuan. Ini amat serius," katanya.

Sementara itu jumlah tahanan mengikut ISA jatuh daripada 43 orang pada 2008 kepada 25 orang pada 2010 tetapi tangkapa baru mengikut undang-undang itu meningkat dua kali ganda daripada 10 kepada 25 kes bagi tempoh yang sama.Sumber: Malaysiakini

Candlelight Vigil PSM6 di Stadium Malawati

Posted: 24 Jul 2011 06:00 PM PDT

Shah Alam, 24 Julai 2011 - Hadirin yang terdiri daripada para penyokong, ahli PSM, ahli keluarga enam aktivis PSM yang ditahan serta para pemimpin Pakatan Rakyat berkumpul pada candlelight vigil yang diadakan pada malam ini di Stadium Malawati.

Perhimpunan aman mendesak pembebasan keenam-enam aktivis Parti Sosialis Malaysia tersebut yang ditahan sejak 2 Julai yang lepas dianjurkan oleh Suaram pada malam ini yang juga Majlis Pelancaran Logo Selangorku.

Hadir memberi ucapan pada malam tersebut adalah para pemimpin Pakatan Rakyat, antaranya YB Dr Xavier Jayakumar, YB Haniza Talha, YB Ronnie Liu, YB Gwo-Burne Loh, dan Bendahari PSM, Encik A Sivarajan.

Turut memberi ucapan adalah bapa kepada aktivis yang ditahan, Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr Michael Jeyajumar Devaraj iaitu Dr T Devaraj.

Juga hadir memberi sokongan adalah Senator Syed Hussin Ali, Dato' Seri wan Azizah dan YB Hassan Ali.

Orang ramai yang terdiri daripada pelbagai latar belakang serta dari segenap masyarakat yang hadir ke stadium telah diberi pamplet PSM 6.

Pada ucapan pembukaan Majlis Pelancaran Logo Selangorku, YB Dr Xavier Jayakumar telah meminta orang ramai supaya mendoakan keselamatan keenam-enam tahanan dibawah Ordinan Darurat tersebut. 
Ahli PKR Kota Raja Buat Laporan Polis Desak Bebaskan PSM 6

Posted: 24 Jul 2011 03:00 AM PDT

Klang, 24 Julai 2011 - Seramai 12 orang ahli PKR Cabang Kota Raja telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Dearah Klang Selatan mendesak pembebasan enam orang aktivis Parti Sosialis Malaysia.

Keenam-enam mereka ditahan di bawah Ordinan Darurat pada 2 Julai lepas atas dakwaan bahawa mereka menjadi ancaman kepada ketenteraman awam.

Mereka yang ditahan ialah Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr Michael D Jeyakumar dan lima lagi aktivis PSM iaitu M. Sukumaran, AP Letchumanan, Choo Chon Kai, M Sarasvathy dan R Sarat Babu.

.:: LAMAN RASMI ADUN SG ABONG ::.

.:: LAMAN RASMI ADUN SG ABONG ::.


Salam Ramadhan

Posted: 01 Aug 2011 08:12 AM PDT

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Complaints for DBKL by Yaacob

Posted: 01 Aug 2011 02:17 AM PDT

Sdr James, Taman Desa Setapak

Terima kasih atas aduan dan maklumat Sdr.

Pihak kami telah melapurkan kepada pihak DBKL Wangsa Maju mengenai masalah bunyi bising dari television di Restoran BRJ dan Zetimanis. Kami juga telah menulis surat kepada DBKL bagi melapurkan perkara tersebut.

Pihak kami berharap supaya DBKL mengambil tindakan yang lebih keras terhadap kedua-dua restoran berkenaan dan juga sebagai satu pengajaran kepada mereka supaya lebih menghormati undang-undang DBKL yang sedia ada. Sekiranya Sdr perlukan makluman lanjut boleh menghubungi saya di no. 41433322.

Terima kasih.

Yaacob Abd Hamid
Pembantu kepada
YB Wee Choo Keong

Comment on Complaints for DBKL by Anonymous

Posted: 01 Aug 2011 01:47 AM PDT

Dear YB Wee and Mr. Yaacob,

DBKL Formal Complaint Number 26969

Further to Mr. James complaint pertaining to construction project behind Petronas which causes construction & sound pollution around Platinum Victory Taman Melati condominium (PV2). It is with deep regret that the problem been prolonged till now, no action been taken through. Just as of last night July 31, the construction job still been carried out till 11:30pm.

I really hope YB could do something really fast on this.

Thank you.

Rgds,
SK

Comment on Complaints for DBKL by Anonymous

Posted: 31 Jul 2011 09:34 PM PDT

Sdr John dan penduduk-penduduk di Tmn Desa Setapak.

Aduan Kacau Ganggu Oleh Aktiviti Pasar Pagi Di Jln 6/ 27B Desa Setapak.

Hari ini pihak kami telah mneghubungi pihak DBKL dan dimaklumkan bahawa setakat ini masih belum ada apa-apa maklum balas terbaru mengenai keputusan pemindahan Pasar Pagi tersebut ke kawasan yang jauh dari rumah kediaman.

Sekiranya pihak kami menerima sebarang maklum balas terbaru dari pihak DBKL, kami akan memaklumkan kepada Sdr dan penduduk-penduduk di Desa Setapak.

Terima kasih.

Yaacob Abd Hamid
Pembantu kepada
YB Wee Choo Keong

Comment on Complaints for DBKL by Anonymous

Posted: 31 Jul 2011 09:19 PM PDT

Penduduk-penduduk Tmn Setapak Dan Ibu Kota

Merujuk kepada permohonan laluan Bas Rapid KL di Taman Setapak dan Ibu Kota.

Pada hari Sabtu 30.07.2011, pihak Rapid KL sebagaimana yang dijanjikan telah mengadakan laluan percubaan sekali lagi di kawasan perumahan Tmn Setapak, Desa Setapak, Ibu Kota dan Tmn Bunga Raya.

Dimaklumkan bahawa laluan percubaan tersebut telah berjaya dilakukan dimana sebahagian besar kawasan perumahan Tmn Setapak, Desa Setapak, Ibu Kota dan Tmn Bunga Raya akan mendapat kemudahan dari laluan tersebut. Pihak Persatuan Penduduk yang turut serta semasa percubaan tersebut telah bersetuju dan berpuashati dengan laluan yang dicadangkan.

Pihak Rapid KL menyatakan dengan kekuatan 3 buah bas yang akan disediakan, dengan kekerapan lebih kurang 20-25 minit setiap bas. Dan sekiranya semua berjalan lancar laluan baru tersebut akan dimulakan pada 8.08.2011yang akan datang.

Pihak kami amat berharap supaya penduduk-penduduk di kawasan perumahan Tmn Setapak dan kawasan-kawasan sekitar boleh bersabar sedikit lagi sehingga pihak Rapid KL memulakan perkhidmatan mereka di laluan yang dinyatakan diatas.

Terima kasih.

Yaacob Abd Hamid
Pembantu kepada
YB Wee Choo Keong

Comment on Complaints for DBKL by James

Posted: 31 Jul 2011 07:00 PM PDT

James
012-8110245
Taman Desa Setapak

To Yang Berkhidmat Wee Choo Keong and Mr Yaacob,

Restaurant BRJ and Zatimanis (No. 10-1 and 4-1, Jalan 4A/27A, Wangsa Maju 53300, Kuala Lumpur) have reduced their volume since my last complaint here, but since 1 month ago they start turning the volume back to the level that can disturb residents nearby during midnight. Apparently they have ignored the warning given by DBKL, I think the authority should have a more drastic solution this time so that they can get the message that they shouldn't repeat the same mistake. I would appreciate your help.

Thank you very much.

Direct Free Kick

Direct Free Kick


Kenyataan Akhbar YB Iskandar A. Samad, Timbalan Pesuruhjaya PAS 1 Negeri Selangor.

Posted: 01 Aug 2011 12:03 AM PDT

Kenyataan YB Iskandar A. Samad

 

CADANGAN PENGAGIHAN KERUSI OLEH PAS SELANGOR DAPAT MEMECAHKAN TEMBOK PERKAUMAN TETAPI ADA PERKARA YANG LEBIH PENTING

 

Kenyataan ini adalah respon kepada laporan sebuah portal berita internet tentang cadangan PAS Selangor agar setiap kawasan Parlimen mempunyai  calon dari setiap parti Pakatan Rakyat.

 

Cadangan tersebut adalah satu usaha murni untuk meningkatkan lagi kerjasama di kalangan parti-parti Pakatan Rakyat.

 

Di dalam cadangan tersebut, PAS, PKR dan DAP akan mempunyai sekurang-kurangnya seorang calon bagi setiap kawasan Parlimen pada pilihanraya umum akan datang.

 

Cadangan ini tidak bermakna bahawa PAS mahukan bilangan kerusi yang lebih tetapi ia adalah pengagihan semula taburan kerusi yang akan ditandingi. Bilangan kerusi yang akan ditandingi oleh setiap parti tetap sama seperti pilihanraya umum 2008.

 

Jika cadangan ini diterima, ia akan menunjukkan kepada rakyat bahawa Pakatan Rakyat benar-benar telah menolak sama sekali politik perkauman kerana pembahagian kerusi bukan lagi berdasarkan kaum.  

 

Parti-parti Pakatan tidak lagi dikaitkan dengan kaum tertentu seperti PAS dengan orang Melayu dan DAP dengan orang Cina kerana terdapat kerusi majoriti Cina yang ditandingi oleh PAS dan terdapat kerusi majoriti Melayu yang ditandingi oleh DAP.

 

Tetapi walaupun pembahagian kerusi penting namun bagi negeri-negeri di mana Pakatan telah membentuk kerajaan atau berpotensi membentuk kerajaan, ada perkara yang lebih penting.

 

Polisi-polisi kerajaan yang akan dibentuk lebih penting dipersetujui sebelum pilihanraya.

 

Tanpa persetujuan ini, akan berlaku perselisihan faham yang akan memberi imej yang buruk kepada mana-mana kerajaan dan akan juga melambatkan sistem penyampaian (delivery system) kerajaan tersebut. Oleh itu, polisi-polisi perlu dibincangkan secara terperinci sebelum satu-satu kerajaan dibentuk.

 

Polisi-polisi sebuah kerajaan ditentukan oleh parti atau parti-parti menguasainya. Jika polisi-polisi telah dipersetujui sebelum kerajaan dibentuk maka tidak akan ada rungutan terhadap pemimpin kerajaan, sama ada Menteri Besar atau Exco, yang membuat keputusan bertentangan atau tidak selari dengan hasrat parti-parti yang memenangi pilihanraya. Tidak ada risiko mereka akan bertindak sesuka hati seolah-olah tanpa kawalan.

 

Oleh itu, patut dikaji pengalaman negara-negara lain contohnya kerjasama di antara parti Konservatif dan Liberal Demokrat di UK di mana kerajaan dibentuk setelah setiap polisi-polisi penting dibincang dan dipersetujui terlebih dahulu.

 

Iskandar A. Samad

Timbalan Pesuruhjaya 1

PAS Negeri Selangor

1 Ramadhan 1432 / 1 Ogos 2011

Di Majlis Sambutan Ramadhan ADUN Chempaka dan penyampaian sumbangan kepada masjid-masjid dan surau-surau DUN Chempaka 28 Julai 2011

Posted: 31 Jul 2011 05:18 AM PDT

Setiap masjid telah mendapat RM2,500 dan setiap surau telah mendapat RM1,000. Bantuan ini disampaikan setiap tahun sejak Chempaka diambil alih oleh PAS.

Nuffnang