Selasa, 14 Mei 2013

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Padah bila personaliti Melayu yang bijak mula bersuara

Posted: 14 May 2013 08:49 PM PDT

Tulisan bos AirAsia X buat PERKASA berang 2:01PM Mei 14 2013 Ketua pegawai eksekutif AirAsia X, Azran Osman-Rani menjadi sasaran cemuhan balas dari pelbagai penjuru hari ini ekoran tulisannya di laman sosial yang didakwa memperlekehkan pertubuhan pro-Melayu PERKASA dan akhbar Utusan Malaysia. Dalam reaksi balas, akhbar milik Umno itu hari ini menyiarkan kenyataan dari pemimpin PERKASA, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan juga kenyataan aktivis anti-PKR yang antara lainnya menyelar sikap "bongkak" dan "lupa diri" Azran. NONEBerang dengan tulisan Azran, pemangku presiden PERKASA Datuk Abdul Rahman Bakar dalam laporan Utusan berkata eksekutif tersebut "angkuh" kerana lupa bahawa beliau mungkin tidak mampu berada di kedudukan tersebut tanpa "kuasa Melayu yang diperjuang Utusan Malaysia". "Tidakkah Azran terfikir lesen yang dikeluarkan kerajaan kepada Air Asia adalah kerana pada peringkat awalnya syarikat penerbangan itu dimiliki orang Melayu? "Dia menuduh kerana fikiran sempit Perkasa menyebabkan orang Melayu ketinggalan, tetapi tidakkah dia tahu dengan kuasa politik di tangan orang Melayu sahaja segala agenda dan kepentingan Melayu dapat direalisasikan sehingga kita mampu memiliki syarikat penerbangan yang sama sekali tidak terfikir boleh berlaku?," kata Abdul Rahman seperti dipetik Utusan. Menurut laporan berkenaan, Azran menulis di Twitter dan Facebook bahawa beliau meluat dengan Utusan Malaysia dan menyalahkan akhbar tersebut kerana menyiarkan laporan muka depan bertajuk 'Apa lagi Cina mahu?'. Turut dibariskan dalam laporan Utusan hari ini ialah ketua aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan yang menyifatkan Azran sebagai individu yang "lupa asal usul" kerana mengecam peranan akhbar tersebut. "Dalam konteks ini tidak kira setinggi mana pendidikan dan taraf kehidupan seseorang Melayu itu, tetapi dia tidak berhak sama sekali mengkritik suara Utusan Malaysia dalam mempertahankan hak orang Melayu," katanya. Sementara itu, seorang aktivis anti-PKR Abdul Ghani Haroon pula dalam laporan di halaman sama menyebut, tindakan Azran tidak mencerminkan pemikiran moden seorang tokoh korporat kerana turut menarik balik iklan AirAsia X di akhbar berkenaan. "Orang seperti ini adalah mereka yang lupa daratan dan lupa sejarah tentang perjuangan memartabatkan anak bangsa sendiri di bumi Malaysia," katanya.

Pucuk Pimpinan BN kesal Strategist "War Room" UMNO tersasar

Posted: 14 May 2013 09:50 AM PDT


Di antara ahli bilik perang ("war room") BN ialah ahli Parlimen Rompin Datuk Seri Jamaluddin Jarjis, pengerusi PWTC Datuk Seri Alies Anor Abdul, Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan bekas menteri Datuk Seri Idris Jusoh.

Sumber Umno mengatakan BN melakukan penyumber luaran ("outsourcing")  strategi berkaitan dengan perhubungan awam dan pakar jenama seperti kepada Paul Stadlen dari APCO dan Datuk Seri Ahmad Farid Ridzuan dari TV3.

Dianggarkan BN telah membelanjakan lebih daripada RM100 juta secara langsung dan tidak langsung untuk kempen media agresif termasuk media cetak, televisyen, papan iklan dan laman sesawang untuk Pilihan Raya 2013.

Kemenangan tipis BN gugat kredibiliti ahli strategi 'bilik perang'

Oleh Jahabar Sadiq/ Malaysian Insider

KUALA LUMPUR, 14 Mei — Persoalan timbul mengenai ahli strategi "bilik perang" Barisan Nasional (BN) yang menggunakan jumlah dana besar akan tetapi gagal untuk menghentikan gabungan pemerintah itu daripada kalah lebih banyak kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam pilihan raya 5 Mei lalu.

Bilik perang BN ditugaskan untuk memilih calon dan memberikan beberapa nasihat tentang strategi untuk menang pilihan raya. Diantara ahli bilik perang BN termasuklah ahli Parlimen Rompin Datuk Seri Jamaluddin Jarjis, pengerusi PWTC Datuk Seri Alies Anor Abdul, Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan bekas menteri Datuk Seri Idris Jusoh sebagai sebahagian daripada ahlinya.

"Ianya tidak berguna. Idea mereka tidak menjadi dan jangkaan senarai putih mereka salah," kata seorang ketua bahagian Umno kepada The Malaysian Insider dengan syarat namanya tidak disiarkan.

Bilik perang meramalkan BN akan menang diantara 145 hingga 150 kerusi Parlimen dan akan merampas kembali Selangor dalam Pilihan Raya 2013 walaupun sesetengah pemimpin kanan BN meragui angka itu.

Pada tengah hari hari mengundi, bilik perang mengeluarkan "senarai putih" 118 kerusi dijamin menang akan tetapi sesetengahnya seperti Pasir Mas, Shah Alam dan Lembah Pantai kalah, dimana sebahagian ketua bahagian Umno mengatakan terdapat jurang diantara kepimpinan dengan akar umbi.

'Budak poster' melambangkan Umno tidak sensitive

The Malaysian Insider difahamkan, Jamaluddin adalah dibelakang tindakan BN meletakkan Naib Presiden Perkasa Datuk Zulkifli Noordin sebagai calon langsung mereka di Shah Alam walaupun Zulkifli pernah mengeluarkan kenyataan menghina kaum India dan agama Hindu.

Difahamkan juga Jamaluddin merasakan pencalonan Zulkifli tidak akan menimbulkan banyak masalah oleh kerana beliau telah memohon maaf kepada masyarakat India dan mendakwa kenyataan itu dibuat semasa masih bersama PAS.

Akan tetapi sumber mengatakan ahli strategi itu tidak merasakan langkah Umno meletakkan Zulkifli sebagai "budak poster" adalah satu tindakan melambangkan parti itu tidak sensitif kepada bukan Melayu.

"Yang paling menyakitkan hati adalah mereka meletakkan Shah Alam dalam senarai putih oleh kerana mereka fikir orang Melayu akan menyokong Zulkifli. Betapa silapnya mereka, kata sumber Umno memberi komen tentang strategi memakan diri bilik perang.

"Terdapat conservative dengan 'C' besar dan terdapat conservative dengan 'c' kecil. Ahli strategi hanya membuat analisis menggunakan komputer akan tetapi terlupa terdapat sebahagian besar pengundi baru selain pengundi Cina dan India di situ," tambah beliau.

Beliau menerangkan analisis menggunakan komputer dilakukan oleh bilik perang menyebabkan timbulnya kepercayaan BN akan melakukan dengan baik dan akan mendapat kembali majoriti dua pertiga yang mereka hilang dalam Pilihan Raya 2008.

"Kamu tidak boleh menganggap kerusi majoriti Melayu akan kembali pada kamu atau kamu fikir akan dapat berkongsi undi Cina dan India dan merasakan akan menang besar di peringkat kebangsaan dan Putrajaya," tambah sumber tersebut.

Ahli strategi luaran

Satu lagi sumber Umno mengatakan BN juga melakukan penyumber luaran strategi berkaitan dengan perhubungan awam dan pakar jenama seperti kepada Paul Stadlen dari APCO dan Datuk Seri Ahmad Farid Ridzuan dari TV3 akan tetapi kelihatan sia-sia.

Stadlen telah menjadi orang utama bagi hubungan Putrajaya dengan media antarabangsa sementara Farid dipinjamkan dari keluarga TV3 Media Prima Bhd kepada Jabatan Perdana Menteri sejak beberapa tahun lepas.

"Mereka membelanjakan wang di akhbar tempatan yang semakin mengecut edarannya dan stesen TV yang tidak menarik minat orang muda. Buang masa dan wang," katanya.

Dianggarkan BN telah membelanjakan lebih daripada RM100 juta secara langsung dan tidak langsung untuk kempen media agresif termasuk media cetak, televisyen, papan iklan dan laman sesawang untuk Pilihan Raya 2013.

Sumber yang telah terlibat dengan kempen pilihan raya semenjak 1999 itu mengatakan bilik perang mempunyai orang berpengalaman seperti Idris, Tengku Adnan dan Jamaluddin akan tetapi mereka tidak mempunyai kebolehan untuk melawan media baru atau mengadaptasi strategi untuk menarik undi daripada generasi lebih muda.

"Media arus perdana telah menyekat pembangkang akan tetapi di media sosial, apa sahaja keburukkan kami atau media arus perdana lakukan, ia dikuatkan di atas talian dan orang lebih benci kepada kita. Ini menyebabkan mereka tidak membaca atau menonton seperti kami," tambah beliau.

Jentera pilihan raya tidak bermaya

Satu lagi sumber dari BN memberitahu, jentera pilihan raya gabungan pemerintah itu tidak bergerak seperti diharapkan, mengulangi apa yang berlaku pada Pilihan Raya 2008 berbanding dengan jentera Pakatan Rakyat (PR) - dibarisi oleh pemimpin akar umbi dan anak muda.

"Ahmad Maslan dengan bangganya mengatakan akan ada 66,600 ceramah tetapi dimana? Amat sukar untuk menganjurkan walaupun satu kerana tiada penceramah bertaraf nasional atau dari parti komponen lain," kata calon BN yang menang tetapi tidak mahu dinamakan.

"Saya terpaksa melakukan semuanya dengan sendiri dan mencari orang untuk berceramah dalam satu ceramah utama yang saya adakan," katanya dan menambah: "Saya lihat yang lain hanya bercakap kepada jentera pilihan raya mereka."

Walaupun kekurangan bantuan, calon BN itu mengatakan beliau melakukan lebih baik daripada Senator Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin yang kalah di Lembah Pantai walaupun telah menggunakan sumber dari Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar di kerusi bandar itu.

"Raja Nong Chik adalah menteri dan menumpukan kepada usaha Dewan Bandaraya Kuala Lumpur di Lembah Pantai tetapi masih gagal untuk menang. Bilik perang memikirkan beliau boleh menang jadi mereka masukkan dalam senarai putih kawasan itu akan tetapi anda boleh lihat betapa gagalnya mereka," tambah beliau.

Perubahan taktik saat akhir

Sumber BN itu bersetuju ahli strategi bilik perang telah membuat kesimpulan tanpa menyemak dengan pegawai bahagian dan laporan akar umbi.

"Terdapat terlalu banyak data mentah masuk akan tetapi tidak banyak analisis kerana semua orang simpan untuk diri sendiri kerana takut bocor," kata satu sumber.

"Mereka juga mengubah taktik tanpa memikirkan apa yang telah dilakukan sejak beberapa tahun lalu di akar umbi," tambahnya menegaskan meletakkan menteri besar empat penggal Datuk Abdul Ghani Othman sebagai calon adalah satu kesilapan.

Beliau mengatakan calon MCA Jason Teoh telah melakukan kerja-kerja akar umbi sepanjang dua tahun lalu di Gelang Patah "akan tetapi bilik perang panik seperti MCA hanya kerana Lim Kit Siang bertanding di sana".

"Jadi, mereka fikirkan Ghani boleh melakukannya akan tetapi kalah besar oleh kerana beliau tidak tahu kawasan tersebut dengan baik walaupun pejabatnya di sana. Mungkin Teoh akan melakukannya lebih baik kerana apa yang beliau perlu lakukan adalah untuk memenangi pengundi Cina," kata sumber tersebut.

Beliau menambah kehadiran Lim dengan pemimpin utama DAP lain mengurangkan undi popular BN kerana kalah di negeri kubu kuat Umno itu, "jentera takut dengan Lim dan mereka terus putus asa", tambah beliau.

Sumber mengatakan ini turut berlaku di negeri lain dimana DAP telah melakukan penolakkan besar seperti Negeri Sembilan dan Selangor akan tetapi ahli strategi bilik perang tidak bertindak kerana hanya menumpukan untuk menang lebih banyak kerusi Parlimen.

"Terdapat perbezaan besar diantara yang diharapkan dengan sebenar. Ini dicerminkan dalam keputusan yang diharapkan dan apa yang akhirnya kita dapat," katanya.

Laporan selanjutnya di SINI

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Hiasan Hidup & Kehidupan Menurut Budaya Islam

Posted: 14 May 2013 03:50 PM PDT

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Umno dan kerajaan Minoriti

Posted: 13 May 2013 10:47 PM PDT

Ketika pemimpin Umno bercelaru dengan apa yang berlaku buat pertama kalinya dalam sejarah Malaysia iaitu kerajaan minoriti, Umno melalui agen-agennya menghulurkan tangan kononnya demi perpaduan.

Dengan rasminya Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menolaknya manakala sebelum ini Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mencela usaha yang disifatkan beliau berniat tidak baik itu."itu orang tengah lemas, saya orang tepi laut tahulah.

Orang tengah lemas tidak boleh pergi dekat, kalau pergi dekat dia raba (tarik) kita tenggelam sekali," kata Tuan Guru Abdul Hadi kepada media di Kota Bharu semalam."

Ini adalah kerajaan minoriti yang pertama dalam sejarah Malaysia," kata Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad (gambar kanan)mengulas isu ini.

Dalam pilihan raya umum baru-baru ini, BN mendapat undi popular sebanyak 47 % manakala Pakatan Rakyat 49.9 peratus (PAS - 14.5%,  DAP- 15.4% dan PKR-20%).

Selain itu, Pakatan juga berjaya menambah bilangan kerusi Parlimen dalam pilihan raya ini dari 82 ke 89 kerusi Parlimen.Walaupun berkurang dari segi bilangan anggota Parlimen tetapi terbukti majoriti rakyat negara ini bersama dengan Pakatan Rakyat.

"Memang kita bersyukur dan menerima takdir yang ditetapkan Allah SWT tetapi kita tidak akan redha dengan penipuan yang dilakukan," kata Dr Dzulkefly yang kalah dengan majoriti 460 undi sahaja.

Sehubungan dengan itu, katanya, PAS akan mengkaji semua penipuan ini dan akan membuat pendedahan mengenainya.

Dr Dzulkefly telah dilantik sebagai Timbalan Pengerusi JK Post Mortem yang dibentuk oleh PAS untuk mengkaji prestasi PAS dalam pilihan raya umum ke 13.

Pengerusi JK ini adalah Salahudin Ayub, Naib Presiden PAS.

Dr Dzul berkata, tindakan Umno menggunakan pendekatan perkauman sekarang amat tidak wajar dan perlu dicela.

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


PR And DAP Will Fight Legally In Courts And Seek Support From All Malaysians Malay, Chinese, Indian, Iban And Kadazan To Protect Chinese And Tamil Vernacular Schools From Being Abolished By UMNO Supporters Like Tan Sri Abdul Rahman Arshad.(en/cn)

Posted: 13 May 2013 08:16 PM PDT

Press Statement By DAP Secretary-General And MP for Bagan Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 14.5.2013.

Tan Sri Abdul Rahman Arshad dares to call for the abolition of Chinese and Tamil vernacular schools because with assured UMNO support behind him, he knows he will neither be sacked as pro-Chancellor Of Universiti Teknologi Mara (UiTM) nor charged for making such seditious remarks. Abdul Rahman's call for the abolition of Chinese and Tamil vernacular schools in favour of a single stream school is seditious and a BN MP Mark Koding was even convicted of sedition in 1982 for making the very same suggestion in Parliament in 1978.

Rahman blamed vernacular schools as the barrier towards racial unity in the country, and causing increasing racial polarisation that led to BN losing the popular vote 47% to PR's 51% in the recent general elections. Clearly BN supporters are choosing easy victims to blame by targeting the Chinese community, vernacular schools and the DAP.

Why were vernacular schools not blamed when the Chinese community saved BN government from defeat in the 1999 general elections and voted for BN in 1995 and 2004 general elections? BN should not behave hypocritically by taking out its frustrations on schools but work to save them. BN supporters are so untrustworthy that they are willing to abandon education and our young's future instead of protecting educational opportunities for all.

BN and UMNO continues to insult the voters by claiming that PR's victory in the general elections is due to a "Chinese tsunami" and ignored the huge numbers of Malays Indians, Kadazans and Iban who made up the 51% popular vote majority for PR. By ignoring a Malaysian tsunami, Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak has chosen to attack DAP as racist without showing any proof what are the DAP policies that are racist?

I doubt that Najib can show any proof when DAP upholds the Federal Constitution on the queston of:-
• Islam as the religion of the Federation whilst other religions have freedom to practice their faith,
• Bahasa Malaysia as the official language whilst other mother-tongue languages can be used and promoted, and
• safeguarding the special position of Malays and bumis whilst protecting the legitimate interests of other races in Malaysia under Article 153 of the Federal Constitution.

Najib's attack on DAP as racist is to hide BN's failure to wipe out corruption, cronyism and abuse of power. Now BN is picking on vernacular Tamil and Chinese primary schools as easy targets.

As far back as December 2008, Jerlun member of parliament Datuk Mukhriz Mahathir had made the same suggeston of one Malaysian or National Education System, using Bahasa Malaysia as the medium of instruction except for Mathematics and Science. Now we shall see whether as Kedah Menteri Besar, Mukhriz will press for all vernacular Chinese and Tamil schools to be closed down in Kedah?

Such sentiments from a racist UMNO leader is not surprising. However I feel sad that an academician can make such seditious remarks that are against the very concept of education to seek knowledge without borders or language constraints. Just because Abdul Rahman supports UMNO, does not mean he should betray his academic soul for a racial cloak? I urge all Malaysians to remain calm and not be provoked by such race-baiting and hatred by BN and UMNO's supporters.

Mother tongue education and vernacular schools are protected under Article 152(1)(a) and (b) of the Federal Constitution. For this reason, PR and DAP are ready to fight legally in courts and seek support from all Malaysians Malay, Chinese, Indian, Iban And Kadazan to protect Chinese and Tamil vernacular schools from being abolished by UMNO supporters like Tan Sri Abdul Rahman Arshad.

Lim Guan Eng

—–Mandarin Version —-

民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2013年5月14日在吉隆坡发表声明:

民联及行动党将会入禀法庭,要求全体马来西亚人,不论是马来人、华人、印度人、伊班人及卡达山人一起保护华小及淡小,不让它们被像丹斯里阿都拉曼这样的巫统支持者废除。

丹斯里阿都拉曼竟敢要求废除华小及淡小,这肯定是巫统在背后支持他。他知道身为玛拉工艺大学的校长,他不会因发表煽动性言论被开除,也不会被提控。阿都拉曼呼吁废除华小和淡小,并要求单一源流学校是煽动性的,曾经一名国阵国会议员马克可丁在1978年发表类似的言论在1982年被判煽动。

拉曼怪罪华小淡小,指他们是国家团结的绊脚石,导致种族两极化,国阵才会在大选中输掉47%的多数票,让民联获得51%的得票率。很明显地,国阵支持者选择容易下手的受害者,把目标订在华社、华小淡小及行动党。

为什么华社在1999年救了国阵、在1995年及2004年投选了国阵后,没有人怪罪华小淡小?国阵不应该那么虚伪,拿华小淡小当成出气筒,他们应该努力拯救这些学校。国阵支持者那么言而无信,他们竟然要抛弃教育及下一人的未来,而不是捍卫全民教育机会平等。

国阵及巫统继续侮辱选民,他们说民联在大选中的胜利中"华人海啸",完全不理会绝大部分的马来人、印度人、卡达山人及伊班人组成了民联多数议席51%。 他们不顾"马来西亚人海啸",相反地,首相拿督斯里纳吉选择攻击民主行动党为种族主义政党,却拿不出证据证明行动党哪一项政策是种族主义?

我想纳吉根本拿不出证据证明,反而行动党可以捍卫联邦宪法下列问题:
• 伊斯兰教为联邦宗教,同时其它宗教拥有奉行宗教信仰的自由;
• 马来西亚语为官方语言,同时能够使用及推广其它母语;
• 捍卫马来人及土著的特别地位,同时依据联邦宪法第153条文,保护马来西亚其它种族的合法利益。

纳吉攻击行动党为种族主义政党,以掩饰国阵无法扫除贪污、朋党及滥权的无能。现在国阵要华小淡小做代罪羔羊。

2008年12月,杰仑区国会议员拿督慕克里斯马哈迪也提出同样的建议,即一个马来西亚或国民教育制度,除了数理科之外,使用马来文单一语文为教学媒介语。现在我们要看看,这名现任吉打州州务大臣是不是会强逼吉打关闭州内所有华小及淡小?

一名种族主义巫统领袖有这种情绪一点也不出奇。但是我觉得难过,一名学者竟然可以发表如此煽动性言论,完全违背教育里知识无边界、不受语言约束的理念。阿都拉曼支持巫统,不代表他可以为了披上种族主义的外衣,而背叛自己的学术灵魂?我呼吁全体马来西亚人保持冷静,不要被国阵及巫统支持者利用种族及仇恨激怒。

我国联邦宪法第152(1)(a)及(b)保障母语教育。因此,民联及行动党准备上法庭,要求全体马来西亚人,不论是马来人、华人、印度人、伊班人及卡达山人一起保护华小及淡小,不让它们被像丹斯里阿都拉曼这样的巫统支持者废除。

林冠英

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Farrakhan on “REGIME CHANGE” by Anonymous

Posted: 14 May 2013 02:41 AM PDT

Wow. taking fund from NED. That make sense why so many country in revolution now…. its kinda makes me shivering. Is the fund free of charge? will the leader taking the fund will be subjugated?

Nurul Izzah Anwar

Nurul Izzah Anwar


Restoration before reconciliation

Posted: 14 May 2013 10:09 AM PDT

Media Statement
For Immediate Release
14 May 2013

Restoration before reconciliation

Datuk Seri Najib Tun Razak's call for reconciliation after Malaysia's 13th General Elections is not credible so long as Barisan Nasional continues to exploit race-based politics to divide the communities in this country.

Datuk Seri Najib set the racialized tone for his party's response to the election results by calling it a "Chinese tsunami', whereas the results show a Malaysian swing against BN across racial lines.

Following this, the Umno-owned newspaper Utusan Melayu published the article "Apa lagi Cina Mahu?" and has followed it with a series of equally inflammatory articles.

BN's parliamentary majority was obtained through an election whose integrity is strongly questioned by Malaysians. More Malaysians voted for Pakatan Rakyat than for BN. A hotly contested General Election has sharpened their sense of their dignity and rights as citizens.

The government's lack of legitimacy with the Malaysian public is the issue at hand, not any manufactured need for 'reconciliation.' Malaysians of all races and religions, especially young Malaysians, have discovered and embraced their unity as citizens against corruption and racism. They will not be reconciled with the theft of their democratic rights accompanied by yet more extreme jingoism.

Malaysians want change rather than 'reconciliation'. They voted for reform that entails a restoration of democracy to this country.

Therefore I would like to reiterate the call I made in 2010 to restore democracy in Malaysia.

In the coming parliamentary sessions, I will be moving Parliament, subject to legal advice, with several Private Members' bills and other initiatives calling for political, election and parliamentary reforms. These will together provide the much-needed impetus for the rehabilitation of our nation. The reforms that needs to take place include:

1. Separation of Powers
Restoring judicial powers to the courts under Article 121(1) Federal Constitution in order that the courts are no longer subservient to Parliament but stands on the same footing as Parliament and the Executive. Coupled with this must be reforms to the Judicial Appointments Commission Act so that there is public confidence in the appointments and promotions of our Judges.

2. Electoral Reform
Implementing a comprehensive 2-year review process by a Royal Commission of all dubious citizenship registrations currently on the National Registration Department (NRD)'s database and the electoral roll.

Lowering the voter age from 21 to 18 and implementing the automatic registration of voters while removing the powers of the Election Commission (EC) to independently register voters. NRD’s database will then be the final electoral roll to be used at all elections.

Removing section 9A of the Elections Act 1958 to return judicial powers of the courts to review the electoral rolls. This measure is to ensure elections that are peaceful, credible, transparent, inclusive and acceptable to all Malaysians.

The Election Commission Chairman and his top echelon must not only have no political affiliation but should also report to an independent committee comprising of all political parties, no longer the Prime Minister as it is being practiced currently.

Redistributing or implementing a fairer and more equitable spread of seats to ensure that all Parliamentary seats will only have a maximum voter variance of 15% and that the rural-urban weightage be revised to 30% rural and 70% urban.

3. Good Governance
Implementing a wide-ranging Freedom of Information Act and the removal of the Official Secrets Act Amendment Bill 1986 where the Minister can invoke the powers in the Section 2A, which empowers him to add on, delete from or amend any of the provisions of the Schedule giving the Minister full power to label any document as a secret document by mere Gazette notification.

Amending the Petroleum Development Act to make Petronas' accounts fully available to parliamentary scrutiny and remove the Prime Minister's full discretion on the use of Petronas' finances and board appointments. The Prime Minister’s current absolute power on Petronas will be transferred to a parliamentary public accounts committee.

4. Empowering the Fourth Estate and the Third Vote
Abolishing the Printing Presses and Publications Act and the appointment of a statutory self-regulatory mechanism through a media council to cover the print, broadcast and online media.

Abolishing the unreasonable restrictions on students’ activities and their rights under the Universities and University Colleges Act and also allows student to participate and become political party members.

Abolishing the Sedition Act, and replacing it with a new Anti-Discrimination Act to stop discrimination and incitement based on racial grounds.

Reinstating local council elections, and to include communities being allowed to decide on the use of the budgets allocated to the said councils through binding town-hall meetings.

Further civil society’s standing demands to revamp the EC, Malaysian Anti Corruption Commission (MACC) and the formation of the Independent Police Complaints and Misconduct Commission should be immediately implemented.

I shall begin consultation with all Malaysians including all political parties on this new agenda for a better Malaysia. I hope that the Government will be open towards supporting these reforms.

When these reforms are implemented, we shall be our our way to a restoration of our democracy. We will have a genuine 'reconciliation' with our nature as a multiracial democracy at peace with itself.

Nurul Izzah Anwar
Vice-President Parti KEADILAN Rakyat
MP-Elect Lembah Pantai

The Malaysian Reserve | 2 May 2013

Posted: 14 May 2013 02:56 AM PDT

SUARA PERAK

DUN BUKIT PAYONG

DUN BUKIT PAYONG


'Menyuap' 17 kerusi di Terengganu

Posted: 13 May 2013 07:30 PM PDT

 Petikan : Malaysiakini
                
 
 
 
 
 "Pembinaan rumah mampu milik tidak akan dibina di kawasan DUN yang kita (BN) kalah."

Demikian tutur Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said yang telah heboh seantero negara, setelah beliau diberikan mandat oleh rakyat Terengganu untuk mengemudi bumi Darul Iman.

Ahmad Said mengingatkan saya kepada Abdullah Quilliam. Nama mereka mungkin bermula dengan aksara 'A' yang sama, namun pendekatan mereka jauh berbeza, bahkan lebih jauh antara aksara 'A' dan 'Z'.

Siapakah gerangan Abdullah Quilliam ini?

Abdullah Quilliam merupakan seorang peguam tersohor di kepulauan British pada penghujung abad ke-19. Abdullah, setelah memeluk Islam pada tahun 1887, telah membuka masjid pertama di Britain, di kota raya metropolitan Liverpool yang merupakan bandaraya kedua dalam Empayar British selepas London.

Abdullah Quilliam merupakan seorang tokoh masyarakat dan ulama yang sangat dihormati oleh penduduk Liverpool, sehingga Khalifah Turki Uthmaniyah, Sultan Abdul Hamid II menggelar beliau sebagai 'Sheikhul Islam of British Isle'.

Makanan percuma

Pada tahun 1888, beliau telah memulakan pendekatan menghidangkan sarapan pagi percuma kepada kanak-kanak miskin yang kelaparan, tanpa mengira batasan ras, agama dan keturunan.

Walaupun Islam merupakan agama minoriti di Liverpool pada zamannya (dan masih sehingga kini), beliau tidak membutakan matanya kepada anak-anak kecil yang majoritinya berbangsa Inggeris dan beragama Kristian.

Demi kanak-kanak miskin Kristian dan Muslim. Sama-sama disuap, sama-sama diusap.
Namun sayang sekali di Terengganu, hanya 17 kerusi yang ingin 'disuap'.

Semasa sambutan hari Natal pula, Abdullah Quilliam akan menggandakan sesi pemberian makanan. Akhbar tempatan melaporkan antara 200 ke 400 orang kanak-kanak Inggeris dijamu makanan pada waktu pagi dan antara 400 ke 600 orang kanak-kanak Inggeris disuapkan sandwic daging dan menghirup teh panas, untuk mengatasi kedinginan musim sejuk yang mencengkam anak-anak kecil.

Berlaku adil dan berkasih sayang kepada rakyat yang susah, lebih-lebih lagi semasa sambutan hari Krismas, menjadikan Abdullah Quilliam lebih dekat dengan ajaran Nabi Isa AS dan Nabi Muhammad SAW.

Abdullah Quilliam berlaku adil tatkala Muslim merupakan etnik minoriti. Apa susah sangatkah untuk Ahmad Said berlaku adil semasa memimpin kumpulan majoriti? Guru hebat, murid sama hebat.
Lord Stanley of Alderley Edge merupakan salah seorang tokoh bangsawan yang telah memeluk Islam di hadapan Abdullah Quilliam.

Semasa beliau meninggal dunia pada Disember 1903, penyempurnaan jenazah beliau menjadi konflik antara Abdullah dan paderi-paderi gereja.

Paderi-paderi gereja menyangka Lord Stanley masih seorang Kristian. Hujah mereka ialah beliau berterusan menyumbang perbelanjaan menyenggara gereja-gereja sedia ada dan membina gereja gereja baru di tanah-tanah milik beliau.

Justeru mereka berpendapat bahawa jenazah Lord Stanley mesti diuruskan mengikut tatacara agama Kristian.

Namun Abdullah Quilliam menunjukkan surat wasiat Lord Stanley yang meminta agar jenazah beliau disemadikan berdasarkan tatacara Islam. Ini membuktikan beliau memang meninggal dunia sebagai seorang Muslim.

Sungguh menarik apabila Abdullah berhujah bahawa beliau terus membiayai penyenggaraan dan pemulihan gereja-gereja di atas tanah beliau yang luas itu kerana itu merupakan sebahagian daripada tanggungjawab Lord Stanley sebagai seorang Muslim.

Indah sekali apabila "orang kita" dibiaya, "mereka" turut sama merasa.

Islam mendidik keadilan

Biarpun fizikal Abdullah Quilliam dan Lord Stanley lahir sebagai seorang Kristian, Islam telah
membangunkan roh mereka menjadi pemimpin yang adil. Mereka bertindak sebagai khadimul ummah, iaitu pelayan umah, melangkaui sempadan bangsa dan agama agar rakyat harmoni dan bahagia.

Adilkah jika pada tahun 2008 wakil rakyat BN daripada 'team B' berterusan memulaukan Ahmad Said walaupun setelah diperkenaan Tuanku Sultan?

Adilkah jika seorang menteri besar digaji oleh seluruh rakyat namun hanya berkhidmat dengan syarat? Adilkah jika rakyat di 15 Dewan Undangan Negeri (DUN) tersebut menolak untuk membayar cukai pintu dan cukai tanah?

Adilkah apabila royalti hasil minyak negeri Terengganu pernah dinafikan kepada rakyat Terengganu oleh orang Terengganu sendiri? Bibir kita boleh mengetap, namun hati kita pasti boleh menjawab.

Rakyat, sama ada yang memangkah atau tidak memangkah BN pada 5 Mei lalu, mesti bersikap adil dengan menghormati Ahmad Said sebagai menteri besar. Demikian juga Ahmad Said mesti berlaku adil kepada sekalian rakyat Terengganu.

Simbiosis keadilan ini yang akan mewujudkan kebahagiaan dan kemajuan. Legasi keadilan
Setelah seribu tahun, Khalifah Umar Abdul Aziz terus diingati walaupun hanya memerintah selama dua tahun.

Selepas seratus tahun, Abdullah Quilliam meninggalkan kesan di hati orang Melayu walaupun beliau seorang Inggeris. Selepas lima tahun, kami yakin Ahmad Said boleh bersifat lebih adil daripada kata-katanya.

Legasi ketokohan seorang pemimpin bukan pada tempoh pemerintahan mahupun pada bangsanya. Wibawa seorang pemimpin itu terletak kepada keupayaan melimpahkan keadilan untuk dinikmati seluruh rakyat jelata.

Orang Melayu, Cina dan India akan terus makmur dan sejahtera andai legasi Abdullah Quilliam dirasai bersama!

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


TG Nik Aziz berjaya tumpulkan keris nasionalis

Posted: 14 May 2013 02:50 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -KUALA LUMPUR: Antara kejayaan besar Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat adalah berjaya menonjolkan nilai Islam yang menolak perkauman dan tidak sesekali menzalimi kaum-kaum lain.


Menurut Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakub, pendekatan Tuan Guru Nik Aziz itu telah menyebabkan bukan sahaja Islam itu dipandang tinggi, malah orang bukan Islam juga menyambut baik perjuangan Islam itu sendiri.

"Saya yakin, misi dakwah yang merentasi bentang perkauman dan darah bangsa yang dibawa oleh Tuan Guru telah berhasil menumpulkan keris nasionalis yang diasah oleh golongan-golongan tertentu. 

"Hasilnya, non muslim begitu menyambut baik perjuangan Islam dan tanpa segan silu mengangkat panji-panji perjuangan Islam kerana yakin bahawa Islam tidak pernah menzalimi penganut agama lain sebagaimana yang telah terbukti di Kelantan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Serah Tugas Menteri Besar di Dewan Jamuan Utama, Kota Darulnaim hari ini.

Selain itu juga kata Ahmad, 23 tahun memerintah Kelantan Tuan Guru juga telah membuktikan bahawa golongan ulamak juga mampu mengurus tadbir negeri.

Katanya, bekas Menteri Besar Kelantan itu telah berjaya memecahkan persepsi sebahagian besar rakyat Kelantan bahkan seluruh negara khususnya terhadap golongan ulama. 

"Jika sebelum ini, persepsi rakyat terhadap golongan ulama ialah ulama tidak boleh mentadbir dan hanya layak berada di beranda madrasah atau masjid membelek kitab kuning untuk dibaca di dalam kuliah, tetapi hari ini dengan kejayaan YB Tuan Guru mentadbir negeri Kelantan lebih daripada dua dekad, persepsi ini telah berjaya diranapkan," katanya.

Tuan Guru ujarnya telah membuktikan keupayaan dan kecekapan beliau memimpin kerajaan Islam di negeri Serambi Mekah itu sejak tahun 1990 lalu. 

Ianya boleh diukur denga pelbagai saranan dan pembaharuan dibuat sehingga membuka mata ramai pihak bahawa sebenarnya Islam lebih layak untuk mentadbir berbanding syariat ciptaan manusia.

Menurut Ahmad lagi, kejayaan pentadbiran Tuan Guru yang memandu masyarakat dengan agama, lebih penting dari kejayaan membina bangunan yang tinggi dan jalan raya yang bersimpang siur. 

Umum maklum katanya, bahawa Tuan Guru memotong gajinya sebanyak 40 peratus untuk perjuangan parti bahkan beliau enggan menerima elaun tahunan untuk menyediakan pelbagai juadah kerana menyambut hari raya. 

Tuan Guru juga sering memberi amaran supaya para Exco, ADUN dan kakitangan kerajaan tidak melibatkan diri di dalam apa jua bentuk rasuah dan penyelewangan malah beliau mengambil pelbagai langkah lain lagi bagi mewujudkan sebuah kerajaan yang bersih, adil dan Islamik.

"Sungguh ketara sekali, di sebalik tubuh yang kecil itu, terhimpun segala kekuatan dan keberanian yang boleh melemahkan pihak musuh, betapa pun kuat dan ramai bilangan mereka. 

"Hasilnya, sekalipun silih berganti pemimpin di peringkat kerajaan pusat, kerajaan Kelantan alhamdulillah gagal dijatuhkan dalam enam kali pilihanraya umum berturut-turut, satu tempoh yang cukup lama bagi sebuah kerajaan negeri seperti Kelantan untuk bertahan sekalipun diasak dengan pelbagai serangan," kata Ahmad.


harakah/-

TG Nik Aziz serah tugas secara rasmi kepada MB baru

Posted: 14 May 2013 02:15 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -


(Tg Nik Aziz menyerahkan tugas sebagai MB secara rasmi kepada Datuk Ahmad Yaacob hari ini)

KOTA BHARU: Bekas Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyerahkan tugas secara rasmi kepada Menteri Besar Kelantan yang baru, Datuk Ahmad Yaacob hari ini.

Penyerahan tugas itu diadakan sempena majlis jamuan perpisahan 'Jasamu Dikenang', khusus untuk Tuan Guru setelah mentadbir Kelantan hampir 23 tahun lalu.

Majlis berkenaan anjuran kerajaan negeri diadakan di Dewan Jamuan Utama Kota Darulnaim.

Semua anggota exco, pegawai kanan kerajaan negeri, wakil-wakil rakyat, Adun serta kakitangan kerajaan negeri hadir pada majlis tersebut.

Selepas PRU 13 lalu, Tuan Guru tidak lagi bersedia untuk meneruskan tanggungjawab itu kerana keletihan serta masaalah kesihatan.


(Bergambar kenangan selepas selesai majlis)

Ustaz Ahmad ketika berucap pada majlis itu berkata, Tuan Guru merupakan seorang pemimpin serta role model yang cukup istimewa.

Ini kerana, katanya Tuan Guru telah berjaya mencipta tugu perpaduan khususnya bersama masyarakat bukan  Islam yang sebelum ini digambarkan imej yang buruk bagi mereka.

"Dengan kehebatan Tuan Guru, beliau telah berjaya menyatu padukan semua bangsa di negara ini sehingga mereka tidak lagi menganggap Islam sebagai agama ekstrem.

"Ianya dibuktikan lagi dengan penterjemahan sikap Tuan Guru sendiri yang menyantuni masyarakat pelbagai kaum di negara ini,"ujarnya.

Beliau turut mengakui tanggungjawab memikul amanah sebagai Menteri Besar begitu besar dan bukan mudah untuk dilaksanakan.

Tegasnya, beliau memerlukan bantuan semua pihak untuk membantu rakyat melalui kepimpinan yang ada.

"Saya juga berharap ilmu dan idea dapat lagi disumbangkan oleh Tuan Guru walaupun tidak lagi sebagai menteri besar,"ujarnya.

Sementara itu, Tuan Guru mengakui hatinya begitu tenang mentadbir Kelantan kerana tidak ada  masaalah yang ditimpakan ke atasnya.

Sambungnya, hasil kerjasama kakitangan kerajaan negeri, orang politik serta rakyat Kelantan sendiri yang baik membuatkan tugasnya begitu mudah diurus.

"Cuma yang sukar nak berhadapan dengan pihak lawan kita ni, dia ni teruk sangat, bukan setakat Islam dia lawan, demokrasipun dilawannya,"ujarnya.

Sambungnya, apa yang berlaku kerana tiadanya roh Islam dalam jiwa menyebabkan peranan pemimpin sedemikian akan ikut acuan yang tidak berlandaskan Islam.


harakah/-

Jet tentera Yemen terhempas di kawasan kediaman

Posted: 14 May 2013 02:11 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -


SEBUAH lubang terbentuk di lokasi jet itu terhempas.


SANAA - Sebuah jet buatan Rusia Sukhoi SU-22 milik tentera Yemen terhempas di sebuah kawasan kediaman di sini semalam menyebabkan seorang juruterbang terbunuh, kata seorang pegawai tentera.
Menurut pegawai berkenaan, saksi-saksi memberitahu, ia meletup di udara sebelum terhempas manakala serpihan jet itu bertaburan di kawasan itu.
Kementerian Pertahanan Yemen menyatakan di dalam laman webnya, 26sep.net, ketika kejadian, jet tempur itu berlepas pulang daripada sesi latihan dari wilayah Marib dan Khawlan.
Pihak kementerian menubuhkan sebuah jawatankuasa untuk menyiasat kejadian itu. - AFP


MCA terima Exco Johor kerana perintah Sultan?

Posted: 14 May 2013 01:59 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR:
 Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek menyalahkan Sultan Johor kerana terus melantik pemimpin MCA untuk menjadi Exco negeri Johor.

Soi Lek dalam kenyataannya berkata, MCA tidak memberikan sebarang rokomendasi agar Adun Pulai Sebatang dari MCA, Datuk Tee Siew Keong dilantik sebagai Exco.

"Perlantikan Tee sebagai Exco adalah decree (perintah) Sultan Johor yang berkuasa untuk berbuat demikian," kata Chua dalam kenyataannya.

MCA di bawah kepimpinan Chua sebelum ini membuat keputusan tidak akan menerima sabarang jawatan kerajaan jika pencapaian MCA lebih lemah berbanding sebelum ini.

Ia adalah resolusi MCA yang dibuat pada tahun 2011 dan 2012.

"Sultan mempunyai kuasa untuk melantik Menteri Besar dan Exco kerana keunikan Perlembagaan Negeri," kata Chua dalam kenyataannya.

Ekoran cadangan perlantikan ini, Chua berkata beliau telah meminta pandangan Perdana Menteri mengenainya dan Datuk Seri Najib telah menasihatkan beliau mendengar perintah sultan.

"Suka saya tekankan di sini, MCA akan mengekalkan keputusannya yang diluluskan dalam mesyuarat agung tahunan 2011 dan diluluskan lagi dalam mesyurat 2012, untuk menolak semua jawatan kerajaan.

"Jawatankuasa Pusat MCA akan membincangkan kes Tee dan dia mungkin menghadapi tindakan disiplin berikutan perlantikan sebagai Exco Johor," tambah Chua dalam kenyataannya.
harakahdaily/-

9 suspek serangan Reyhanli serah diri

Posted: 14 May 2013 01:48 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -


suspek serangan Reyhanli serah diri

Ratusan mangsa mengalami cedera parah apabila bangunan musnah dan puluhan kenderaan rosak teruk dalam kejadian serangan bom di bandar Reyhanli, sempadan Turki-Syria, kelmarin.
ANKARA - Sembilan lelaki penduduk tempatan menyerah diri selepas mengaku terlibat dalam dua serangan bom kelmarin di bandar selatan Reyhanli, sempadan Syria-Turki hingga menyebabkan lebih  50 penduduk maut manakala ratusan yang lain cedera.

Timbalan Perdana Menteri, Besir Atalay berkata, sembilan suspek itu ditahan selepas mereka menyerah diri dan mengaku bertanggungjawab dalam kejadian itu.

Menurut sumber polis, lima daripada suspek adalah ahli Parti Pembebasan Revolusi Rakyat (DHKP), manakala empat yang lain mendakwa mereka sebagai ahli kumpulan militan Acilciler.

Sementara itu, Syria menyelar tindakan Turki yang menuduh negara itu mendalangi pengeboman terbabit.

Menteri Penerangan Syria, Omran al-Zohbi berkata, Damsyik tidak melakukan dan tidak 'akan' melakukan perbuatan itu kerana perbuatan terbabit menyalahi undang-undang negara dan kemanusiaan.

"Anda perlu tanya kepada Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan. Beliau yang perlu dipertanggungjawabkan, " katanya dalam temu bual di sebuah stesen televisyen tempatan.

Beliau mendakwa, Turki sebenarnya merancang serangan bom itu bagi mencari alasan kukuh untuk membenarkan campur tangan asing di Syria.

Kejadian itu juga mendapat kutukan Iran apabila Perdana Menteri Iraq, Nouri al-Maliki menyelar perbuatan Turki yang sanggup memperjudikan nyawa rakyatnya untuk kepentingan politik, laporan dipetik daripada Reuters.
WARTAWAN SINAR HARIAN
14 Mei 2013
suspek serangan Reyhanli serah diri

Ratusan mangsa mengalami cedera parah apabila bangunan musnah dan puluhan kenderaan rosak teruk dalam kejadian serangan bom di bandar Reyhanli, sempadan Turki-Syria, kelmarin.
ANKARA - Sembilan lelaki penduduk tempatan menyerah diri selepas mengaku terlibat dalam dua serangan bom kelmarin di bandar selatan Reyhanli, sempadan Syria-Turki hingga menyebabkan lebih  50 penduduk maut manakala ratusan yang lain cedera.

Timbalan Perdana Menteri, Besir Atalay berkata, sembilan suspek itu ditahan selepas mereka menyerah diri dan mengaku bertanggungjawab dalam kejadian itu.

Menurut sumber polis, lima daripada suspek adalah ahli Parti Pembebasan Revolusi Rakyat (DHKP), manakala empat yang lain mendakwa mereka sebagai ahli kumpulan militan Acilciler.

Sementara itu, Syria menyelar tindakan Turki yang menuduh negara itu mendalangi pengeboman terbabit.

Menteri Penerangan Syria, Omran al-Zohbi berkata, Damsyik tidak melakukan dan tidak 'akan' melakukan perbuatan itu kerana perbuatan terbabit menyalahi undang-undang negara dan kemanusiaan.

"Anda perlu tanya kepada Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan. Beliau yang perlu dipertanggungjawabkan, " katanya dalam temu bual di sebuah stesen televisyen tempatan.

Beliau mendakwa, Turki sebenarnya merancang serangan bom itu bagi mencari alasan kukuh untuk membenarkan campur tangan asing di Syria.

Kejadian itu juga mendapat kutukan Iran apabila Perdana Menteri Iraq, Nouri al-Maliki menyelar perbuatan Turki yang sanggup memperjudikan nyawa rakyatnya untuk kepentingan politik, laporan dipetik daripada Reuters.

Jatuh macam nangka buruk

Posted: 14 May 2013 01:39 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -Jatuh macam nangka buruk

Pihak Imigresen menahan seorang warga Indonesia yang cedera ringan setelah terjatuh dari siling rumah ketika cuba bersembunyi dalam satu serbuan, semalam.
IPOH – Tindakan pendatang tanpa izin warga Indonesia bersembunyi di siling rumah untuk elak diberkas dalam satu serbuan penguatkuasa Imigresen terbongkar apabila terjatuh dari ketinggian empat meter di sebuah rumah di pengkalan di sini, semalam.

Dalam operasi pada jam 2 pagi itu, lelaki berusia 30-an itu terjatuh seperti nangka buruk apabila siling rumah pecah akibat tidak dapat menampung berat badannya.

Timbalan Penolong Pengarah Imigresen Negeri, Irwan Zahid berkata, operasi dilakukan membabitkan kediaman, restoran dan kilang sekitar kawasan Batu Gajah, Simpang Pulai, Pengkalan dan Kampung Tawas.

Menurutnya, operasi khas itu membabitkan 34 anggota Imigresen dan lapan anggota Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Perak bagi menjejaki golongan itu yang bekerja secara haram.
 
"Lelaki warga Indonesia terbabit ditahan dan hanya mengalami kecederaan ringan dan diberkas bersama tiga rakan lain yang sedang tidur dalam rumah berkenaan.

"Sebelum itu, keempat-empat mereka mempamerkan MyKad kemudian ditahan oleh pegawai JPN selepas didapati MyKad terbabit adalah palsu. Berkemungkinan dibeli dari sindiket tertentu," katanya.

Selain itu, Irwan berkata, pihaknya turut menahan lima individu di beberapa premis perniagaan di sekitar Simpang Pulai dan Batu Gajah setelah gagal mengemukakan dokumen sah memasuki negara ini.

"Kelima-lima mereka adalah warga Myanmar dan Indonesia dan seramai 71 warga asing diperiksa sepanjang operasi itu.

"Kesemua ditahan akan didakwa mengikut Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 iaitu tinggal di negara ini tanpa pas sah dan ditahan di Depot Imigresen Langkap untuk siasatan lanjut," katanya.

sinar/-

Kerajaan minoriti buat perangai

Posted: 14 May 2013 01:36 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -KUALA LUMPUR: Ketika pemimpin Umno bercelaru dengan apa yang berlaku buat pertama kalinya dalam sejarah Malaysia iaitu kerajaan minoriti, Umno melalui agen-agennya menghulurkan tangan kononnya demi perpaduan.

Dengan rasminya Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (gambar kiri) menolaknya manakala sebelum ini Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mencela usaha yang disifatkan beliau berniat tidak baik itu.

"itu orang tengah lemas, saya orang tepi laut tahulah. Orang tengah lemas tidak boleh pergi dekat, kalau pergi dekat dia raba (tarik) kita tenggelam sekali," kata Tuan Guru Abdul Hadi kepada media di Kota Bharu semalam.

"Ini adalah kerajaan minoriti yang pertama dalam sejarah Malaysia," kata Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad (gambar kanan) mengulas isu ini.

Dalam pilihan raya umum baru-baru ini, BN mendapat undi popular sebanyak 47 % manakala Pakatan Rakyat 49.9 peratus (PAS - 14.5%,  DAP- 15.4% dan PKR-20%).

Selain itu, Pakatan juga berjaya menambah bilangan kerusi Parlimen dalam pilihan raya ini dari 82 ke 89 kerusi Parlimen.

Walaupun berkurang dari segi bilangan anggota Parlimen tetapi terbukti majoriti rakyat negara ini bersama dengan Pakatan Rakyat.

"Memang kita bersyukur dan menerima takdir yang ditetapkan Allah SWT tetapi kita tidak akan redha dengan penipuan yang dilakukan," kata Dr Dzulkefly yang kalah dengan majoriti 460 undi sahaja.

Sehubungan dengan itu, katanya, PAS akan mengkaji semua penipuan ini dan akan membuat pendedahan mengenainya.

Dr Dzulkefly telah dilantik sebagai Timbalan Pengerusi JK Post Mortem yang dibentuk oleh PAS untuk mengkaji prestasi PAS dalam pilihan raya umum ke 13.

Pengerusi JK ini adalah Salahudin Ayub, Naib Presiden PAS.

Dr Dzul berkata, tindakan Umno menggunakan pendekatan perkauman sekarang amat tidak wajar dan perlu dicela.

sedlangorku/-

Buih misteri keluarkan bau busuk di Nanjing

Posted: 14 May 2013 01:34 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -


BEBERAPA orang menyaksikan buih yang muncul di Jalan Wende, Nanjing kelmarin.


NANJING, China - Penduduk di bandar ini dikejutkan dengan kemunculan buih berwarna putih di Jalan Wende, di Nanjing, dalam wilayah Jiangsu pada Sabtu lalu.
Buih tersebut itu muncul selepas sebuah kawasan kaki lima merekah.
Penduduk setempat mengadu buih itu mengeluarkan bau yang amat busuk.
Media tempatan melaporkan orang ramai percaya kejadian itu berpunca daripada pembinaan laluan tren bawah tanah yang terletak tidak jauh dari lokasi tersebut. - AFP


Siang doktor, malam penyamun

Posted: 14 May 2013 01:32 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -


Siang doktor, malam penyamun

Chang Keong bersama Ketua Bahagian Siasatan Jenayah, Deputi Superintendan Ahmad Dzaffir Mohd Yusof (kiri) menunjukkan pistol mainan yang digunakan dalam kes samun semalam.
IPOH – Siang bergelar doktor tidak bertauliah, malam pula, lelaki yang baru setahun menjalani latihan di sebuah hospital di sini bertindak menyamun seorang peniaga dengan menyamar sebagai pegawai polis.
Kegiatan itu terbongkar selepas polis menahan empat lelaki termasuk doktor berusia 27 tahun yang menaiki kereta jenis Mercedes Benz berhampiran sebuah bank di Jalan Sultan Idris Shah awal pagi, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.25 pagi itu, mangsa berusia 30 tahun dihalang kereta yang dinaiki suspek bersama tiga rakannya lalu memperkenalkan diri sebagai polis menerusi vest yang tertera perkataan polis.

Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Sum Chang Keong berkata, doktor terbabit menumbuk dada mangsa dan meminta wang RM350 untuk tidak memanjangkan kes terbabit.

"Mangsa diugut dengan menunjukkan suatu objek berupa pistol dipinggangnya. Mangsa yang tidak mempunyai wang dibawa ke sebuah bank untuk mengeluarkan wang namun, mesin pengeluaran wang automatik (ATM) tidak berfungsi.

"Suspek berang tidak mendapat wang menaikkan jumlah terbabit kepada RM450 dan merampas MyKad mangsa.

"Namun, nasib mereka tidak panjang apabila pasukan rondaan polis berjaya menahan suspek menerusi maklumat awam," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah di sini, semalam.

Menurutnya, ketika ditahan suspek memperkenalkan diri sebagai pegawai polis dari Balai Polis Sungai Senam namun, gagal mengemukakan kad kuasa.

"Suspek hanya mengemukakan kad kuasa Agensi Ranger Khas Malaysia sambil menyatakan boleh menahan mana-mana individu yang didapati bersalah. Keempat-empat mereka dibawa ke Balai Polis Pekan Baru untuk siasatan.

"Turut dirampas vest polis yang berpangkat Asisten Superintendan, gari dan pistol mainan yang terselit pada suspek yang digelar doktor itu," katanya.

Chang Keong berkata, doktor terbabit bersama rakannya berusia 24 hingga 21 tahun yang juga merupakan pelajar di sebuah kolej swasta akan ditahan reman sehingga 17 Mei ini untuk siasatan lanjut.

"Mereka ditahan untuk disiasat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan iaitu samun berkumpulan dan Seksyen 6 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971.

"Ini adalah kes kedua penahan suspek yang menyamar sebagai penjawat awam untuk menyamun sehingga Mei ini," katanya.


sinar/-

Bapa bawa anak mencuri

Posted: 14 May 2013 01:28 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -Bapa bawa anak mencuri

Rakaman CCTV menunjukkan seorang lelaki yang mendukung anak melarikan dua TV dari sebuah kedai elektrik di Temerloh Mall Jumaat lalu.
TEMERLOH – Dua lelaki yang melarikan dua televisyen (TV) jenama Toshiba 40 inci dari sebuah kedai elektrik di sini pasti tidak senang duduk jika tahu tingkah laku mereka dirakam kamera litar tertutup (CCTV) premis terbabit.

Kejadian berlaku di Temerloh Mall hanya disedari penyelia dan pengurus kedai terbabit kira-kira 10 minit sejurus dua suspek terbabit melarikan TV tersebut.

Berdasarkan maklumat daripada pengurus premis terbabit yang dikenali sebagai Wong, dua lelaki datang ke premisnya kira-kira jam 11.50 pagi, Jumaat lalu dan seorang daripada mereka mendukung anak.

Menurutnya, seorang daripada lelaki terbabit berpura-pura berminat hendak membeli mesin hampagas dipercayai sebagai usaha mengalih perhatian pekerja.

"Manakala lelaki yang mendukung anak mundar-mandir dengan membawa sebuah troli kosong sebelum mengambil dua TV jenama Toshiba 40 inci yang diletakkan di hadapan kedai.

"Namun tindakan lelaki terbabit ketika melarikan dua TV bernilai RM1,500 setiap satu itu tidak disedari pekerja," katanya.

Berikutan itu, Wong membuat laporan polis pada hari sama.

Difahamkan, kejadian berlaku ketika premis terbabit membuat promosi jualan dan meletakkan empat TV di hadapan kedai, masing-masing dua TV 32 inci dan 40 inci.

Dua TV 40 inci itu diletakkan di bawah secara bertindih dengan dua TV 32 inci berjenama sama.

Sementara itu Ketua Polis Daerah Pemangku Asisten Komisioner Abdul Aziz Salleh mengesahkan ada menerima laporan berhubung kejadian dan siasatan dijalankan berdasarkan rakaman CCTV tersebut.

sinar/-

15 maut di Benghazi

Posted: 14 May 2013 01:25 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -

BEBERAPA orang mengerumuni lokasi sebuah bom kereta meletup dekat sebuah hospital di Benghazi semalam.- REUTERS
BENGHAZI - Sebuah bom kereta yang meletup dekat sebuah hospital di bandar ini semalam telah menyebabkan 15 orang terbunuh, kata seorang pegawai semalam.
Timbalan Menteri Dalam Negeri, Abdullah Massoud menyatakan angka tersebut merupakan perangkaan awal selepas letupan tersebut memusnahkan sebuah restoran dan beberapa buah bangunan lain.
Beliau berkata, seramai 30 orang lagi mengalami kecederaan.
Seorang saksi memberitahu, dia mendengar letupan yang kuat semasa kejadian tersebut berlaku.
Serangan itu adalah yang terbaharu selepas sebahagian penduduk berjaya menggulingkan pemimpin Libya, Muammar Gaddafi pada tahun 2011 ekoran kebangkitan rakyat di Asia Barat.
Sebelum ini, empat buah balai polis dibom di bandar ini dalam tempoh beberapa hari lalu.
Bagaimanapun, serangan tersebut tidak menyebabkan kerosakan teruk dan kematian. Pihak berkuasa menyalahkan golongan radikal Islam berhubung kejadian keganasan yang berlaku di bandar ini.
Pada September tahun lalu, Duta Amerika Syarikat (AS) di Libya, Chris Stevens dan tiga lagi warga AS terbunuh di Benghazi.
Mereka terbunuh dalam serangan yang berlaku di Pejabat Konsulat AS. - Agensi

Tamrin cadang tubuh NGO anti perkauman

Posted: 14 May 2013 01:24 AM PDT


4 Rejab 1434 H. [MOD] -KUALA LUMPUR: Veteran Umno Datuk Tamrin Ghafar yang kini merupakan ahli PAS mencadangkan penubuhan NGO baru bagi memantau sebarang kenyataan berbaur perkauman.Beliau menyarankan NGO tersebut dinamakan Gerakan Anti Perkauman (GAP) dan dianggotai seluruh rakyat Malaysia yang cintakan perpaduan dan keamanan.

"Kita tubuhkan NGO Gerakan Anti Perkauman dalam masa terdekat ini yang dianggotai oleh seluruh rakyat yang cintakan keamanan.

"Kita akan gerakkan dan akan libatkan peguam-peguam yang akan siasat pemimpin-pemimpin yang keluarkan kata-kata berbaur perkauman," katanya.

Beliau membuat saranan tersebut dalam pidato di Sambutan Hari Bangsa Malaysia - Selamatkan Demokrasi anjuran Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur Selangor (KLSCAH) malam tadi.

Di hadapan ribuan hadirin pelbagai kaum yang hadir, Tamrin juga berkata sudah sampai masanya rakyat menolak politik perkauman yang diamalkan Umno.

Menyentuh mengenai kenyataan bekas Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohd Noor Abdullah yang mengapi-apikan orang Melayu dan Cina, Tamrin mahu beliau disiasat dan dikenakan tindakan.

"Hari ini kita dengar kenyataan Mohd Noor memberi amaran kononnya orang Cina patut bersedia menghadapi kebangkitan orang Melayu.

"Beliau ini patut disiasat, bukan siasat pemimpin Pakatan yang berceramah di Stadium Kelana Jaya minggu lepas.

"Kita ditakutkan dengan isu perkauman. Najib dengan tindakannya, Utusan dengan kata-kata kesat kepada orang Cina. Bagaimana Najib nak melaksanakan 1Malaysia dalam masa sama membenci orang Cina," katanya.

Turut berpidato malam tadi ialah Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar, pakar Perlembagaan Prof Aziz Bari, wakil NGO Asal Bukan Umno (ABU) Haris Ibrahim, Presiden Pertubuhan Angkatan Belia Bersama Ulama (Panglima) Sulaiman Ibrahim (Leman Raja Lawak) dan pengarah serta penerbit drama Adam Hamid.
harakah/-

Terkejut remaja serah bayi 3 pagi

Posted: 14 May 2013 01:22 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -


Roszita

Roszita (kanan) melakonkan semula detik seorang remaja perempuan menyerahkan bayi kepadanya di muka pintu rumah di Kampung Meraga Beris, Kijal, jam 3 pagi.
Roszita

Roszita bersama bayi misteri yang masih belum diketahui identiti.
Roszita

Di rumah Roszita inilah seorang remaja perempuan datang memberi salam dan mengetuk pintu sebelum meninggalkan bayinya tanpa sebarang nota dan dokumen.
KIJAL – "Kak, tolong jaga 'baby' saya," kata seorang gadis berusia lingkungan18 tahun sambil menghulur bayi perempuan kepada Roszita Mat Yasin, 27, selepas mengetuk pintu rumah pembantu kedai makan itu di Kampung Meraga Beris, di sini, kira-kira jam 3 pagi.

Roszita berkata, dia yang masih separuh sedar kerana baru terkejut dari tidur segera menyambut sekujur tubuh kecil seberat 2.8 kilogram itu yang lengkap berpakaian, tetapi masih terdapat tompokan darah dan lendir kering pada bahagian kepala bayi itu.

"Namun tak dan (sempat) saya tanya apa-apa, remaja perempuan itu terus tinggalkan saya terpinga-pinga di muka pintu. Dia segera masuk ke dalam sebuah kereta jenis Perodua Kancil yang menunggu di depan rumah dan saya nampak kelibat seorang
lelaki dalam kereta tu.

"Kereta itu kemudian meluncur laju menuju ke arah Chukai, tapi saya tak cam warna dan nombor plat (pendaftaran) kereta itu sebab gelap dan saya masih mamai," katanya ketika ditemui di rumahnya, semalam.

Ketika kejadian tiga minggu lalu itu, Roszita tinggal berdua bersama anak tunggalnya, Muhammad Amirul Shah Muhamad Jamri, 9, kerana suaminya, Muhamad Jamri Abd Kadir, 42, bekerja di kilang papan tidak jauh dari rumah mereka.

Namun, ketika nyenyak tidur, Roszita terdengar pintu rumahnya diketuk sambil mendengar orang memberi salam.

"Saya tidak rasa takut ketika membuka pintu kerana sangka yang mengetuk itu adik-beradik saya yang tinggal sebelah menyebelah, kerana mereka biasa juga ketuk pintu awal pagi. Dia berikan bayi itu sehelai sepinggang tanpa nota atau sebarang dokumen," katanya.


Badan bayi berbau busuk 

Menurutnya yang bekerja di kedai makan ibunya, walau dalam cahaya samar-samar, dia nampak jelas muka gadis memakai tudung, baju T dan berkain batik itu, tetapi keadaan bayi misteri itu agak menyedihkan kerana badannya berbau busuk.

Ketika diserahkan, bayi misteri itu dipercayai berusia dua minggu berdasarkan keadaan tali pusat telah tertanggal.

Begitu pun, Roszita tidak segera melaporkan kes itu kepada pihak berkuasa kerana menyangka remaja perempuan itu akan datang kembali mengambil bayi itu di rumahnya.

"Selepas dua hari berlalu remaja itu masih tidak muncul, jadi saya bersama suami merujuk kes itu di Pejabat Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Kemaman sebelum membuat laporan polis di Balai Polis Chukai pada hari sama.

"Pihak polis kemudiannya mengarahkan saya membawa bayi itu ke Hospital Kemaman dan ditahan di wad selama tiga hari kerana bayi ini tidak mendapat suntikan sebagaimana bayi lain ketika dilahirkan," katanya.

Beri susu badan Roszita berkata, walaupun kemunculan bayi itu sangat misteri dan menjadi tanda tanya buatnya sekeluarga tetapi perasaan sayang seperti anak sendiri wujud dalam dirinya selepas selepas seminggu menjaga bayi itu.

"Saya dapatkan suntikan untuk memberi susu badan kepada bayi ini dan ia diselang seli dengan susu botol," katanya yang kebetulan menginginkan lagi zuriat kerana sukar hamil disebabkan masalah buah pinggang dihidapi ketika kecil.

Urusan pendaftaran kelahiran diuruskan JKM dan bayi tersebut dinamakan Nur Aishah Humaira yang mana nama itu diberikan oleh anak tunggal Roszita sendiri.


Minta waris tampil 

Sementara itu, Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat Bahagian Kanak-kanak Pejabat JKM Daerah Kemaman, Salmi Abdullah meminta waris bayi itu tampil bagi  merungkai misteri kerana identiti bayi itu belum diketahui.

"Setakat ini, kita tidak tahu bangsa bayi ini dan apa-apa maklumat lain mengenainya jadi waris diharap dapat menghubungi JKM menerusi talian 09-8581686 atau terus datang ke Pejabat JKM Daerah Kemaman," katanya.

Katanya, berdasarkan perintah sementara oleh mahkamah, bayi kini di bawah pengawasan Pejabat JKM Daerah Kemaman.

sinar/-

Adun Alor Limbat beri kek hargai jasa jururawat

Posted: 14 May 2013 12:41 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -


MARANG: Walau pun baru seminggu bergelar 'YB' Adun Alor Limbat, Ustaz Ariffin Deraman tidak henti-henti berputar di kawasan Dun itu menemui para pengundi dan pihak lain termasuk mengunjungi pusat kesihatan.


Bukan sekadar mengucapkan 'Selamat Hari Jururawat' melalui laman sosial atau melalui kad ucapan, Ariffin yang menganggap dirinya sebagai 'budak baru belajar' menghantar sendiri kek ke pusat kesihatan yang terdapat dalam Dun Alor Limbat.

"Saya hantar sendiri kek untuk menghargai jasa-jasa 'misi' (jururawat) sempena Hari Jururawat Sedunia, kebetulan ada empat buah klinik dalam Dun Alor Limbat, saya ambil kesempatan untuk memperkenalkan diri saya, maklumlah 'saya budak baru belajar'," ujarnya.

Pusat kesihatan yang dilawati beliau adalah Pusat Kesihatan Kepong, Pusat Kesihatan Gelugor, Pusat Kesihatan Rawai dan Pusat Kesihatan Tasek.

Menurutnya, kek tanda ingatan itu telah diterima oleh ketua jururawat pusat kesihatan terbabit dan beliau sangat sukacita kerana para jururawat sudi dan gembira menerima pemberiannya sempena hari jururawat itu.

Ariffin turut menyeru semua pihak supaya menghargai kesihatan kerana ia adalah faktor yang penting dalam kehidupan dan sumber kekuatan produktiviti dan pembangunan insan.

Katanya, Rasulullah SAW adalah contoh seorang tokoh yang mengutamakan kesihatan dalam kehidupannya.

"Sebagai contoh, untuk mengelakkan obesiti yang boleh membawa pelbagai penyakit, Rasulullah telah bersabda yang bermaksud: Kami adalah satu kaum yang tidak makan sebelum lapar dan apabila kami makan tidak terlalu banyak.

"Rasulullah menjaga kesihatan dengan selalu berjalan kaki ke masjid, pasar, ke medan jihad dan mengunjungi rumah sahabat. Apabila berjalan kaki, peluh pasti mengalir, roma terbuka dan peredaran darah berjalan lancar," ujarnya.


Pada PRU13 ini, beliau berjaya menewaskan penyandang kerusi Dun Alor Limbat daripada BN, Alias Abdullah dengan majoriti 645 undi. Alias menang pada PRU12 dengan majoriti 799 undi.

harakahdaily/-

Saya tak terasa banyaknya jasa saya – TG Nik Aziz

Posted: 14 May 2013 12:28 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -


KUALA LUMPUR: Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, banyak pihak menyebut jasa-jasanya di Kelantan, sedangkan beliau sendiri tidak terasa banyaknya jasa itu.

"Ramai pihak menyebut jasa-jasa saya di Kelantan, sedangkan saya sendiri tidak terasa banyaknya jasa saya, yang banyak membantu saya ialah para exco dan pegawai-pegawai kerajaan," ujarnya pada Majlis Jasamu Dikenang bertempat di Dewan Jamuan Utama, Kota Darulnaim, Kota Bharu hari ini.

Dipetik daripada Facebooknya, bekas Menteri Besar Kelantan itu menambah, beliau umpama tuan punya restoran, jika masakannya baik, tuan restoran mendapat pujian sedangkan yang memasaknya ialah tukang masak.

"Saya umpama tuan punya restoran, jika masakannya baik, tuan restoran mendapat pujian sedangkan yang memasaknya ialah tukang masak, yang membeli lauk pauknya ialah pekerja dan yang menyediakan hidangan pun ialah pekerja, tetapi akhirnya yang dipuji ialah tuan restoran," ujar beliau lagi.

Harakahdaily/-

Khaled Nordin angkat sumpah MB Johor

Posted: 14 May 2013 12:27 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -

Beliau menggantikan Datuk Abdul Ghani Othman yang memegang jawatan itu selama 18 tahun.
JOHOR BAHARU: Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Permas, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Johor yang baru hari ini.

Mohamed Khalid yang juga bekas Menteri Pengajian Tinggi, mengangkat sumpah jawatan di hadapan Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar di Dewan Undangan Negeri, Bangunan Sultan Ibrahim, Bukit Timbalan, di sini kira-kira 10.40 pagi ini.
Beliau mengambil alih jawatan menteri besar Johor daripada Datuk Abdul Ghani Othman yang memegang jawatan itu selama 18 tahun bermula daripada 1995.
Turut mengangkat sumpah hari ini ialah sembilan ADUN daripada Barisan Nasional (BN) bagi mengisi sembilan jawatan sebagai anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco).
Pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) baru-baru ini, BN Johor berjaya memenangi 38 kerusi DUN daripada 56 yang dipertandingkan dan 21 daripada 26 kerusi parlimen.
- Bernama

Sebungkus nasi lemak, karipat dan susu cultured

Posted: 14 May 2013 12:25 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -

Hari adalah mesyuarat pertama Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang setelah berjaya mempertahankan Pulau Pinang pada PRU 13 yang lalu.

Para ahli Exco termasuk SUK, Pegawai Kewangan Negeri dan Penasihat Undang-Undang Negeri hanya disediakan sebungkus nasi lemak, kueh gulung, dan karipap, sepiring buah segar dan susu cultured"...


Klik untuk lihat laporan penuh.

Najib bertambah seksa selepas menang

Posted: 14 May 2013 12:24 AM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Setelah menang, Presiden Umno sepatutnya gembira dan senyum lebar tetapi nampaknya Datuk Seri Najib Razak bertambah seksa selepas menang.

Yang paling ketara, beliau gagal markah lulus 'kembalikan 2/3 majoriti BN bahkan merosot pula iaitu dari 140 kerusi Parlimen merosot kepada 133. 

"Ia pula adalah hasil sumbangan Borneo yang masih tidak terkena tsunami semenanjung," kata Dr Dzulkefly Ahmad dalam analisis awalnya tentang pilihan raya umum kali ini.

Dr Dzulkefly, Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS (PPP) berkata, Najib juga malu besar apabila gagal projek 'tawan Selangor'nya.

Sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Selangor dan menyerang Pakatan habis-habisan, kononnya rakyat tersiksa dan jangan ulangi kesilapan, namun semuanya gagal. 

"Sebaliknya  PR semakin kuat dan menguasai 2/3 majoriti di DUN Selangor," kata Dr Dzulkefly.

Kata beliau, Najib (gambar kanan)kini adalah PM sebuah kerajaan minoriti pertama dalam sejarah politik tanah air. 

Undi popular BN yang diketuai Najib merosot ke paras 48% sementara PR mendapat 52%. 

Ini bermakna, lebih ramai rakyat yang mahukan PR atau lebih ramai rakyat yg menolak BN, katanya. 

BN hanya menang kerana sistem British yang berasaskan pertama lepasi tiang atau 'First pass the post'.

Kalau kalau sistem 'perwakilan berkadar' (Proportional Representation),  sudah sah BN sudah tumbang, tambahnya.

Katanya lagi, yang paling malang bagi Najib kini rakyat tahu bahawa 'BN menang dengan pelbagai penipuan'.  

"Ia macam budak yang meniru diangkat menjadi ketua kepada pelajar cemerlang, masakan mahu diterima rakan-rakan  seangkatannya. Ekoran itu, kerajaan Najib telah menjadi begitu buruk," tambah beliau.

Menurut beliau yang juga timbalan pengerusi pasukan Post Morterm PRU 13 yang ditubuhkan PAS, pelbagai faktor serta bukti sedang dihimpunkan.

Antaranya membeli, menyogok dan merasuah pengundi dengan bayaran RM300 ke RM1000 satu undi.

"Petisyen akan dimajukan sebaik saja pewartaan keputusan PRU dibuat. Andainya mahkamah masih punya kewibawaan kerajaan minoriti diramalkan akan bakal tumbang dalam enam bulan pertama..insya AlLah.

"Kita redha takdir tetapi tidak samasekali boleh menerima penipuan....sampai bila mahu begini?" katanya tegas.

Harakahdaily/-

Mampat gesa tukar Menteri Besar Terengganu

Posted: 13 May 2013 09:39 PM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -

KUALA TERENGGANU: Penaung Majlis Pemuafakatan Rakyat Terengganu (Mampat), Tengku Ibrahim Sultan Ismail kesal dengan kenyataan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said bahawa tiada rumah mampu milik di kawasan BN kalah seperti dilaporkan Bernama, kelmarin.

Katanya, kenyataan itu amat mendukacita dan memalukan rakyat Terengganu.

"Ini menunjukkan dan menggambarkan Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu amat tidak berwibawa dan cetek di dalam pemikiran beliau sebagai pemimpin yang baru dilantik semula sebagai Menteri Besar," katanya ketika dikunjungi wakil Harakahdaily.

Beliau berkata, kerajaan seharusnya menggunakan wang royalti minyak kepada projek-projek yang akan menaikkan taraf hidup rakyat dan bukannya projek-projek membazir seperti apa yang berlaku sebelum ini.

"Dengan pendapatan wang royalti minyak yang begitu lumayan pada tiap-tiap tahun seharusnya dibelanjakan untuk rakyat miskin yang hidup kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang.

"Kita tak mahu lagi mendengar panggilan 'Terengganu Kaya Rakyat Miskin'," ujar bapa saudara kepada Sultan Terengganu itu.

Katanya lagi, para nelayan, petani dan penoreh getah dan mereka yang bekerja di kampung-kampung masih perlu kepada pembelaan kerajaan bagi menaikkan taraf hidup mereka.

Beliau berharap rakyat Terengganu khususnya pemimpin-pemimpin Umno negeri ambil iktibar dengan perangai tidak rasional yang diambil oleh Ahmad itu.

Di samping iru, ujar beliau Umno BN yang hanya menang 17 kerusi Dun dapat mengawasi projek-projek yang diberikan pada masa hadapan dilakukan secara kolektif dan bukannya ditentukan oleh Ahmad mengikut kehendak dan seleranya sahaja.

Beliau menegaskan, Terengganu berkehendakkan seorang Menteri Besar yang baru yang dapat memberi nafas kepada seluruh rakyat, bukan kepada 17 Dun yang dimenangi oleh BN sahaja serta cara pentadbiran yang lebih matang untuk membangunkan negeri ini.

Harakahdaily/-

‘Saya berjaya tebas hutan belantara di Johor’

Posted: 13 May 2013 08:40 PM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: "Saya berjaya menebas hutan belantara di Johor," begitulah ungkapan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Puteri Wangsa, Ustaz Abdullah Hussin (gambar) yang pertama kali bertanding di Johor kira-kira 27 tahun lalu.


Sewaktu diamanahkan calon PAS di Tanjung Puteri pada Pilihan raya Umum 1986 dahulu, Abdullah berkata beliau telah hilang deposit gara-gara bertanding di suatu tempat yang asing bagi PAS.


"Saya bertanding banyak kali. 5 kali sama dengan Pak Ungku (calon PAS Pulai Sebatang). Apa ada hal. Orang kata tempat saya (Puteri Wangsa) tempat selamat. Mana ada jamin selamat, harapan menang ada sebab Pakatan Harapan Rakyat.


"Saya pernah hilang deposit tahun 1986, pertama kali bertanding di Dun Tanjung Puteri. Hanya dapat 400 undi, lebih sikit daripada tentera Badar. Wartawan datang jumpa saya, apa perasaan. Dalam hati, sabar aje lah.

"Saya kata, saya amat puas. Semua terkejut sebab apa? Saya amat berpuas hati masuk (bertanding). Ini ibarat berjaya 'tebas hutan belantara di Johor," katanya lagi dipetik Selatan Online.
Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan di hadapan lebih 1,000 orang dari pelbagai kaum pada majlis kesyukuran di pekarangan Markas Tarbiyyah Parit Markom Benut, Pontian dekat sini semalam.

Hadir sama Yang Dipertua PAS Pontian dan Tanjung Piai, Raden Sarobo Pono, dan Ustaz Ahmad Sani serta bekas calon PAS Pulai Sebatang dan Machap, Dr Ungku Mohd Noor Ungku Mahmood dan Ustaz Mohd Khalid Salikan.

Kemenangannya kini, kata beliau yang juga Ketua Dewan Ulamak PAS Johor adalah kemenangan bersama.


Ujarnya, hutan yang tebal dengan frasa keramat 'Tiang Seri Umno' sudah ditebas dan petanda lonjakan sokongan PAS naik 100 peratus di negeri Johor.

"Masa dulu Cina takut (dengan PAS). Sekarang tidak. Ini yang Umno tak boleh tidur.

"Tahun 1999 saya bertanding di Serom, Tempat Abdul Ghani Othman, lawan Menteri Besar. ingat hilang deposit tapi saya dapat undi 7,000 dia dapat 15,000, kata orang not bad.

"Tahun 2004, saya bertanding di Machap. Dulu banyak kali kalah. Alhamdulillah, sekarang menang dengan majoriti lebih 3,000. Ini kemenangan semua, bukan saya seorang. Saya wakil rakyat semua orang di Johor," jelas beliau lagi.


Pada PRU13 ini, beliau yang mendapat 20,357 undi menewaskan calon BN dan Bebas dengan majoriti 3,469 undi. Pada PRU12, calon BN menang dengan majoriti 5,721 undi.

Harakahdaily/-

Pengerusi Dan Ahli SPR Perlu Letak Jawatan - Prof. Mohammad Agus

Posted: 13 May 2013 08:00 PM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -

Setelah hampir seminggu pilihan raya selesai, masih ada suara yang tidak puas hati. Saya tidak lihat sebabnya adalah keengganan rakyat untuk menerima keputusannya, tetapi ada sebab lain berkaitan hal ini.

Jika ditanya apa sebabnya, saya akan katakan ia bukan berkaitan dengan pengundi hantu dari Bangladesh, Nepal, India dan Pakistan kerana sukar untuk saya membuktikannya.

Saya juga tidak akan katakan soal berat sebelah media perdana kerana laporan media pembangkang dan alternatif lainnya pun sama. Saya juga tidak akan katakan kerana senarai nama pengundi yang bertindih kerana ramai yang sukar mempercayainya.

Tetapi saya akan katakan saya tidak puas hati kerana saya berasa tertipu dengan penggunaan dakwat kekal yang tidak kekal. Soalan saya ialah kenapa susahnya SPR menyediakan dakwat kekal? India, Indonesia, Bangladesh dan Pakistan yang gunakan dakwat ini tidak ada masalah pun untuk kekal selama tujuh hari. Dakwat kita belumpun sampai tujuh jam sudah tanggal dan ini boleh dirasai oleh semua pengundi.

Maka, siapa yang patut dipersalahkan? Saya tidak salahkan UMNO dan BN, tetapi saya salahkan SPR. Dengan kegagalan ini, jika tanpa jawapan yang memuaskan, sampai ketikanya Pengerusi SPR dan ahli-ahlinya meletakkan jawatan.

Semoganya kelemahan dalam pengendalian pilihan raya kali ini tidak berlaku lagi dalam PRU ke-14 nanti. Negara kita berhak mendapat pengurusan pilihan raya yang lebih baik. 

Abdul Khalid selesai angkat sumpah MB S'gor

Posted: 13 May 2013 07:56 PM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim selesai mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor bagi penggal kedua di hadapan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Alam Shah, Klang  pagi ini.

Perkara itu turut dimaklumkan beliau dalam satu kenyataan di twitter beliau sebentar tadi.

"Alhamdullilah, selamat angkat sumpah sbg MB. Terima kasih atas segala sokongan. 

"Cadangan rakyat diterima baik dan usaha kita akan digandakan," katanya.


Abdul Khalid mengangkat sumpah pertama kali sebagai menteri besar pada 13 Mac 2008, empat hari selepas PRU 2008 manakala barisan anggota Exco Kerajaan Negeri Selangor mengangkat sumpah pada 23 Mac, iaitu 10 hari selepas itu.

Semalam, Abdul Khalid Ibrahim ketika ditemui selepas menghadap Sultan Selangor di Istana Bukit Kayangan di Shah Alam berkata, barisan baharu exco kerajaan negeri Selangor akan dibuat selewatnya-lewatnya dalam tempoh dua minggu.

Harakahdaily/-

Tsunami ais melanda Kanada

Posted: 13 May 2013 07:29 PM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -

Tsunami ais

Tsunami ais menyebabkan rumah musnah di pinggir Tasik Dauphin, Kanada.
OTTAWA - Kira-kira 15 buah kediaman di pinggir Tasik Dauphin, Kanada, musnah sekali gus memaksa penghuni berpindah akibat dilanda timbunan ais, kelmarin.

Jurucakap pegawai tempatan memberitahu, kejadian disifatkan sebagai tsunami ais ini pernah berlaku tahun lalu namun tidak membabitkan kuantiti yang begitu banyak.

"Kejadian ini berpunca daripada tekanan angin kuat berkelajuan 88.51 kilometer sejam," katanya.

Menurutnya, tujuh rumah musnah selepas ais setebal satu meter memenuhi kediaman tersebut dalam tempoh seminit.

Sementara itu, sebanyak 27 kediaman di kawasan penempatan sepanjang Pantai Ochre juga dilaporkan rosak teruk.

Fenomena sama turut berlaku di kawasan peranginan Tasik Minnesota di Amerika Syarikat namun sehingga kini beluam ada  kematian atau kecederaan dilaporkan, laporan dipetik daripada MailOnline.

Sinar/-

Kilang perabot di Kajang musnah dijilat api

Posted: 13 May 2013 07:28 PM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR — Sebuah kilang perabot mengalami kerugian puluhan ribu ringgit apabila kilang itu yang terletak di kawasan perindustrian Bandar Teknologi Kajang dekat sini musnah dalam satu kebakaran pukul 7.16 malam tadi.
Pegawai Bomba Kanan I Hamzah Mohammad Shariff berkata selepas pihaknya menerima panggilan pada 7.20 malam, jentera pertama dikejarkan ke lokasi pada 7.21 malam.
"Enam jentera bersama 35 anggota dari Balai Bomba Semenyih, Balai Bomba Bangi, Balai Bomba Mantin, dan dua dari Balai Bomba Kajang serta satu tangki air dari Kuala Lumpur dihantar ke tempat kejadian.
Kebakaran itu dapat dikawal sejam kemudian.
"Turut memberi bantuan lapan anggota bomba sukarela dari Balakong dan Hulu Langat," katanya kepada pemberita di tempat kejadian.
Beliau berkata kebakaran kilang seluas kira-kira 8,000 meter persegi itu dipercayai bermula dari bahagian tengah sebelum merebak ke bahagian lain.
Hamzah berkata punca kebakaran dan jumlah kerugian masih disiasat. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan. 
— Bernama

Di sebalik lima tahun dahulu...

Posted: 13 May 2013 06:35 PM PDT

4 Rejab 1434 H. [MOD] -

KARIM RASLAN

KARIM RASLAN
Lima tahun dahulu, sejurus selepas tamatnya Pilihan Raya Umum ke-12 di mana kita menyaksikan kebangkitan drastik pihak pembangkang Pakatan Rakyat, saya menyedari bahawa tiada satu pun pemimpin pembangkang saya kenali.

Dibesarkan pada zaman yang dimonopoli Umno dan Barisan Nasional (BN), idea pertemuan dengan pihak pembangkang tampak lucu dan gila. Namun setelah meneliti keputusan PRU12 dengan penuh mendalam, saya ambil keputusan untuk mengenali dengan lebih dekat kuasa politik baru Pakatan Rakyat (PR). Pendek kata, saya ingin ikuti cerita mereka.

Dari situlah bermulanya perjalanan saya mengenali hati budi politikus daripada PR. Hampir kesemua rakan saya daripada golongan elit Umno merasakan persahabatan saya dengan pemimpin muda Pakatan sesuatu yang aneh.

Mereka menyoal tindakan saya bergaul dengan orang yang tiada kuasa dan wang ringgit. Adakah Tukang Cerita kini sudah gila? Namun apabila Perdana Menteri sendiri mencanangkan idea 'rekonsiliasi' nasional, jelas apa yang saya lakukan sepanjang lima tahun lalu tidak langsung bertentangan dengan idea itu.

Namun, keterbukaan saya tidak mungkin berlaku jika tidak kerana masa saya banyak diluangkan di Indonesia. Setelah bertahun-tahun mengikuti perkembangan politik di republik itu dan melihat sendiri bagaimana arus sentimen rakyat menjurus kepada pelbagai kesudahan  mengejutkan, ia mengajar saya tentang pentingnya mengenali pemimpin-pemimpin daripada setiap sudut spektrum politik.

Saya berasa senang dengan Parti Golkar (yang tidak jauh beza dengan Umno kerana ramai ahli parti yang kaya-raya), Parti Demokrat pimpinan Susilo (yang kini dalam proses rombakan besar-besaran susulan pelbagai skandal rasuah) dan PDI-P pimpinan Ibu Megawati (secara tradisionalnya disokong 'wong cilik' atau golongan ditindas).

Di Indonesia, terdapat pelbagai peringkat jawatan politik dari Kabupaten dan Walikota (daerah dan bandar) hingga ke provinsi dan nasional, terdapat pelbagai pilihan raya untuk diikuti.

Saya merantau hampir ke seluruh republik itu, mengambil kira pelbagai faktor yang mungkin meninggalkan kesan, tak kira ketika di Bali -  di mana saya kini memerhati pertarungan sengit antara pemangku jawatan, Mangku Pastika yang disokong parti SBY dan ditentang bekas timbalan beliau, seorang ahli politik tempatan, Puspayoga yang membawa slogan "Pas untuk Bali" – 'pas' dalam konteks ini bermaksud sempurna, bukannya Parti Islam Se-Malaysia.

Sekembali ke Malaysia, terutama sejak 2008, saya banyak meluangkan masa bertemu dan menemuramah pemimpin pembangkang untuk mengenali mereka. Saya masih ingat saat bertemu Teresa Kok dan Gobind Deo di suatu acara di Puchong walaupun tidak diundang. Saya tertarik dengan sikap terus-terang Teresa serta sambutan meriah yang diterima ayah Gobind, Karpal Singh yang berkerusi roda.

Beberapa tahun kemudian, saya berpeluang menonton secara langsung perbahasan antara Khairy Jamaluddin dengan Rafizi Ramli di London. Terpegun dengan kepintaran Rafizi ini yang memulakan hujah beliau dengan memuji Dr Mahathir, saya tertarik untuk mengenali beliau secara mendalam.

Saya juga berpeluang mendengar dan belajar sendiri daripada tokoh Pas dan pakar toksikologi, Dr Dzulkefly Ahmad yang turut mengundang saya mengikuti beliau semasa pertemuan dengan tokoh dari parti Islam terkenal di Indonesia, Parti Keadilan Sejahtera, Ustaz Hilmi Awaluddin.

Di sebalik kegagalan Dr Dzul mempertahan kerusinya di Kuala Selangor, saya secara peribadi, mula memahami faktor yang mendorong kebangkitan Ikhwan dan cabangnya di seluruh dunia. Malahan, Dr Dzul berjanji untuk bawa saya ke Egypt dan Tunisia untuk lebih memahami pola ini.

Jadi apakah yang cuba saya sampaikan di sini? Tentu sekali ini berkait tentang betapa pentingnya kita mendengar pendapat orang lain – dengan membuka minda menjangkaui aspek politik dan perpecahan yang timbul serta menumpu kepada tema sebenar yang membentuk kehidupan kini.

Pengalaman ini sungguh berguna,  mendidik saya erti rendah diri. Interaksi dengan satu pihak hanya kerana mereka sahaja yang kamu kenali dan setujui adalah tindakan yang merugikan diri. Keadaan ini hanya akan membawa kepada perpecahan dan ketidakharmonian di kalangan penduduk.

Negara kita sedang alami perubahan dan kita hendaklah mengadaptasi diri, terutama jika kita mahu memahami dan belajar daripada arus perubahan budaya dan sosiopolitik baru masa kini. Justeru, bagi saya sebagai Tukang Cerita dan bagi kamu sebagai pembaca dan rakyat Malaysia, kinilah masanya untuk memulakan dialog…

Sinar/-

Nuffnang