Isnin, 25 Februari 2013

MY VOICE FOR NATION

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


UMNO SELANGOR BEREBUT JAWATAN MB- ? EZAM BAKAL MB

Posted: 25 Feb 2013 09:36 PM PST

Pakatan lihat pertembungan antara fraksi Umno S'gor
   

  Andrew Ong
   Feb 25 2013

   
Pelantikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai pengarah pilihan raya BN Selangor menimbulkan lebih banyak spekulasi berhubung pertembungan antara fraksi dalam Umno negeri.

Timbalan pesuruhjaya PAS Selangor Khalid Samad berpendapat, tindakan itu mungkin bertujuan untuk menghalang perebutan kuasa antara pemimpin tertinggi dalam Umno negeri untuk jawatan menteri besar sekiranya BN berjaya merampas semula pentadbiran Selangor.

MP Shah Alam itu memberitahu Malaysiakini bahawa perkembangan itu menunjukkan BN tidak mempunyai calon menteri besar dan tidak dapat mengenalpasi kepimpinan BN negeri.

Dua pemimpin BN Selangor yang dilihat sebagai calon menteri besar ialah koordinator BN negeri Datuk Seri Mohd Zin Mohamed dan timbalannyam Datuk Seri Noh Omar.

Namun kedua-duanya antara lainnya dilihat tidak dapat bertemu mata dalam soal strategi pilihan raya.

Jelas, Najib mengelak daripada memilih calon MB menjelang pilihan raya umum bagi mengelakkan sabotaj dari fraksi yang tidak dipilih.

Setiausaha PKR Selangor Amiruddin Shaari berkata tindakan memperbesarkan peranan Najib di negeri itu menunjukkan bahawa BN tidak yakin.

"Nampaknya mereka seperti dalam keadaan panik. Jelas wujud perpecahan di kalangan pemimpin negeri mereka," kata ADUN Batu Caves itu.-MALAYSIAKINI

MANIFESTO DAN IKRAR PAKATAN RAKYAT PRU13

Posted: 25 Feb 2013 05:55 AM PST


Doa, ikrar akhiri Konvensyen Pakatan Rakyat ke-4   

Hazayani Zakaria,

 25 Feb 2013Manifesto SINI

SHAH ALAM: Konvensyen Pakatan Harapan Rakyat hari ini berakhir dengan bacaan ikrar daripada pimpinan ketiga-tiga parti dan seluruh perwakilan.

Bacaan ikrar diketuai Datuk Takiyuddin Hassan (PAS), Teresa Kok (DAP) dan Darell Leiking (PKR).

Berikut adalah Ikrar Pakatan Rakyat:

1. Akan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan dan Dasar-dasar Bersama Pakatan Rakyat

2. Akan memperkukuhkan kerjasama di kalangan anggota-anggota parti komponen Pakatan Rakyat

3. Akan menumpukan sepenuh usaha dalam meningkatkan mutu perkhidmatan kepada rakyat

4. Akan terus mengukuhkan jati diri dan menghindari segala sogokan yang mendorong ke arah pengkhianatan terhadap perjuangan Pakatan Rakyat

5. Akan tetap menjunjung harapan rakyat ke arah membina sebuah negara yang demokratik, adil dan berkebajikan.

Bacaan ikrar kemudiannya diserahkan kepada tiga pemimpin parti iaitu Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (PAS), Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR) dan Lim Guan Eng (DAP).

Selepas itu, Mursyidul Am PAS, Datuk Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat membaca doa mengakhiri konvensyen.-HARAKAHDAILY

NATIONALISME ISLAM ? FANATIK BANGSA ? RASIS

Posted: 25 Feb 2013 02:38 AM PST

 Islam dan nasionalisme   


Kefahaman nasionalisme telah menjadi ideologi perjuangan kebanyakan bangsa dan negara di seluruh dunia. Fahaman ini juga menjadi akidah perjuangan yang dijunjung tinggi, bukan sahaja kerana dipergunakan dalam perjuangan kemerdekaan menentang penjajah asing yang zalim, tetapi fahaman nasionalisme ini diteruskan sekalipuan selepas penjajah itu keluar dan negara berkenaan mencapai kemerdekaannya.


Kadangkala fahaman nasionalisme dijadikan teras negara sehingga ada yang terlanjur berlaku zalim pula apabila adanya masyarakat majmuk dalam negara itu atau negara jirannya. Semua ini berlaku walaupun dunia akhir zaman ini berada di puncak kemajuan teknologi, khususnya dalam lapangan perhubungan dan maklumat. Ideologi ini turut diikuti dan dianuti oleh umat Islam pada zaman kejatuhan khilafah, sehingga tanah air umat Islam dijajah akibat perpecahan kaum dan bangsa yang menganut Islam.

Yang lebih parah lagi ada pula yang terlibat bersama musuh menjatuhkan kepimpinan kerajaan Islam yang tidak sebangsa dengan mereka. Akibatnya bumi Islam dijajah dan dibahagikan dalam kalangan bangsa dan negara yang menjajah umat Islam. Mereka mencapai kemerdekaan pula dengan semangat kebangsaan masing-masing dan mengisi kemerdekaan dengan semangat yang sama, walaupun dalam masyarakat majmuk
Berbeza dengan zaman pemerintahan Islam yang mengamalkan konsep terbuka kepada semua bangsa dan penganut semua agama. Sikap keterbukaan pemerintahan Islam ini wujud dengan hasrat supaya mesej Islam dapat disampaikan kepada seluruh manusia tanpa paksaan. Pemerintahan Islam ini juga menerima rakyat bukan Islam berbagai bangsa dalam amalan bermasyarakatnya, yang dengan terbuka mengamalkan cara hidup Islam di semua lapangan, termasuklah juga politik.

Keadaan negara yang mengamalkan konsep sekularisme, lebih mudah mencetuskan pertembungan dalam kalangan masyarakat majmuk dalam negara dunia dan negara umat Islam yang mewarisi ideologi ini sejak zaman penjajahan. Hal ini menunjukkan bahawa aliran pemikiran yang memisahkan politik daripada agama gagal mengawal perasaan fanatik kaum dan bangsa, walaupun dalam sebuah negara dan pemerintah yang berkuasa mewujudkan takrif nasionalisme dengan makna yang lebih luas mengikut perbatasan tanah air yang sama menjadi tempat bermukim, berkuasa memerintah, dan berada dalam satu parti yang membuka keahlian berbagai bangsa.

Islam agama fitrah tetap mengakui wujudnya berbagai bangsa, bahasa, budaya dan agama, dalam masa yang sama lahirnya perasaan kecintaan kepada bangsa masing-masing mengikut ketetapan Allah yang mustahil dinafi dan dihapuskan. Namun, Islam mempunyai pendekatan yang mengambil kira segala aspek fitrah manusia dari segi individu, keluarga dan masyarakat dalam satu bangsa, satu negara dan seluruh dunia yang luas bidangnya.

Rasulullah SAW memulakan dakwah dan perjuangannya bersama keluarga Bani Hasyim, Qabilah Quraish dan bangsa Arab, mengikut arahan Allah Taala supaya mengajak keluarga yang hampir terlebih dahulu kepada Islam. Semangat kekeluargaan juga memberi peranan mempertahankan Rasulullah SAW termasuk daripada kalangan yang belum menganut Islam.

Adapun sejarah kegemilangan Islam bermula dengan bangsa Arab, dan tamadunnya pula silih berganti dalam kalangan bangsa yang paling kuat berpegang dengan ajaran Islam. Menunjukkan tidak kekal dengan kepimpinan bangsa Arab sahaja, walaupun bangsa Arab menjadi pilihan Allah dilantik menjadi Rasul akhir zaman. Apabila bangsa Arab lemah pegangannya kepada ajaran Islam, maka kepimpinan Islam beralih kepada bangsa lain yang menganut Islam, berilmu dan berakhlak mulia.

Semua perkara ini perlu dikaji secara mendalam dan menyeluruh daripada sumber ajaran Islam dan sejarahnya, di sepanjang zaman kegemilangannya. Kesemua keadaan tersebut menunjukkan bahawa risalah Islam tetap bersifat sejagat tanpa terikat dengan kaum dan bangsa tertentu, kerana ia adalah matlamat Rasul akhir zaman. Dalam masa yang sama bangsa yang paling kuat berpegang dengan Islam diberi peranan yang besar melaksanakan kewajibannya berdakwah dan memerintah negara bersama Islam di sepanjang zaman dengan kesetiaan dan penglibatan umat Islam berbagai bangsa.

Allah Taala berfirman:

"(Ingatlah), kamu ini adalah orang-orang yang bertabiat demikian – kamu diseru supaya menderma dan membelanjakan sedikit daripada harta benda kamu pada jalan Allah, maka ada antara kamu yang berlaku bakhil, padahal sesiapa yang berlaku bakhil maka sesungguhnya ia hanyalah berlaku bakhil kepada dirinya sendiri. Dan (ingatlah) Allah Maha kaya (tidak berhajat kepada sesuatupun), sedang kamu semua orang-orang miskin (yang sentiasa berhajat kepada-Nya dalam segala hal). Dan jika kamu berpaling (daripada beriman, bertakwa dan berderma) Ia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain; setelah itu mereka tidak akan berkeadaan seperti kamu." (Surah Muhammad : ayat 38)

Maka penjelasan berkenaan nasionalisme yang menjadikan semangat kebangsaan itu satu ideologi perjuangan sangat penting difahami, supaya setiap penganut Islam tidak terjerumus ke dalam fanatik perkauman jahiliyah yang merosakkan tasawur Islam dan tidak menyelamatkan umat dan bangsa dengan Islam.

Allah juga mengurniakan tokoh para ulama yang tersohor dalam ilmu Islam, daripada kalangan dan kepelbagaian bangsa yang menganut Islam, termasuk bukan berbangsa Arab, seperti Imam Bukhari, Imam Muslim, Imam Abu Hanifah, Imam AI Ghazali, Imam al-Haramain dan lain-lain lagi.

Risalah ringkas ini sekadar membuka minda untuk mengembalikan semua pihak kepada landasan hidup yang diredhai Allah, dengan kembali kepada sumber yang terpelihara kebenaran dan kesahihannya, iaitu al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW. Sabda Rasulullah SAW (maksudnya),

"Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, kamu tidak akan sesat selagi kamu berpegang dengan kedua-duanya, iaitu kitab Allah (Al Quran) dan Sunnah Nabi-Nya SAW."

Kewujudan Bangsa

Firman Allah Taala:

"Wahai manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu daripada seorang lelaki dan seorang wanita dan Kami jadikan kamu berbangsa-bangsa dan berpuak-puak, supaya kamu berkenalan antara satu sama lain. Sesungguhnya yang paling mulia dalam kalangan kamu di sisi Allah ialah yang paling bertakwa kepada Allah. Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui berkenaan diri kamu dan Maha Mengetahui perkara-perkara yang berkait dengan kamu." (Surah al-Hujuraat : ayat 13)

Allah Taala menegaskan bahawa penciptaan manusia bermula dengan individu Adam dan Hawa, seterusnya menjadi keluarga yang besar, kemudiannya bersuku kaum dan selepasnya berbagai-bagai bangsa, bahasa, budaya dan warna kulit. Semua kejadian ini mengandungi hikmat yang besar dan tinggi nilainya. Yang terpenting daripada proses ciptaan manusia ialah dalil ketuhanan Allah Yang Maha Agung, tiada bandingan dan tandingan. Firman Allah Taala:

"Dan antara tanda-tanda ketuhanan Allah, Dia menciptakan langit dan bumi dan menjadikan kamu berbagai-bagai bahasa dan warna kulit. Sesungguhnya perkara itu menjadi dalil kepada orang-orang yang berpengetahuan." (Surah ar-Rum : ayat 22)

Manusia diciptakan dengan fitrah (naluri) yang berbeza dengan makhluk lain, bukan sahaja bersifat roh dan jasad yang membezakan mereka dengan malaikat, haiwan, tumbuhan pokok dan batu-batuan. Manusia juga diberi peranan dalam kalangan makhluk Allah, memerlukan mereka hidup bermasyarakat, secara keluarga dalam satu bangsa dan berbagai bangsa dalam dunia yang luas.

Kehidupan bermasyarakat mewajibkan mereka bekerjasama dengan berhubung dan tolong-menolong di antara satu sama lain. Tanpa hubungan kerjasama di antara satu sama lain, maka akan berlakulah kecacatan dalam kehidupan mereka di alam dunia, bahkan tidak mampu berada di atas muka bumi ini, kerana keperluan bagi seseorang manusia pada jasadnya sahaja, seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal, tidak mungkin dihasilkan secara individu dan setempat. Maka berlaku pembahagian kerja dalam kalangan mereka, ada yang bertani, ada yang berindustri, ada yang berniaga, ada yang mentadbir dan mengurus dan seterusnya.

Ibnu Khaldun menegaskan manusia adalah haiwan tamadun, dengan makna bermasyarakat dan berhimpun, serta memajukan cara hidup yang berakal dan berilmu secara bermasyarakat, sama ada pada peringkat masyarakat yang kecil dan besar. Mewajibkan mereka berkenalan dan tolong-menolong di antara satu sama lain.

Para ulama sejarah Islam menegaskan Allah Taala melahirkan bangsa-bangsa daripada zuriat Rasulullah iaitu Nuh AS. Mereka disebarkan ke seluruh pelosok dunia mengikut kedudukan geografi di tempat yang berbeza dan menghasilkan kemakmuran bumi di tempat masing-masing dan kerja mengikut kemahiran yang berbeza. Seterusnya mewajibkan campuran hasil bumi dan hasil kerja, kerana mereka tidak hidup sempurna dengan hasil bumi di tempat masing-masing dan hasil kerja masing-masing tanpa campuran dan pertukaran wang.

Bagi menghasilkan sehelai pakaian bagi seorang manusia memerlukan kapas yang ditanam, alat tanaman dan tenunan yang memerlukan logam yang dilombong, pada zaman yang lebih maju memerlukan jentera pertanian, kilang dan bahan bakar bagi keperluan jentera untuk pertanian, industri dan perdagangan. Segala sumber yang dirangkumkan ini menghasilkan hanya sehelai pakaian dan mewajibkan manusia berbeza kemahiran dan bahan kerjanya, mewajibkan mereka bermasyarakat dan berada di tempat, negeri dan benua yang berbeza.

Begitulah juga keperluan yang lain seperti makanan, tempat tinggal, alat perhubungan dan lain-lain. Semua perkara yang tersebut menunjukkan bahawa manusia bukan sahaja mempunyai naluri individualistik masing-masing, mereka juga hidup dalam kelompok keluarga, masyarakat yang kecil, dalam kalangan suatu bangsa dalam perbatasan negerinya sahaja. Dalam masa yang sama mewajibkan bermasyarakat peringkat antarabangsa dengan hubungan yang saksama dan berakhlak.

Maka, Allah Yang Maha Mengetahui berkenaan manusia menetapkan peraturan dan undang-undang yang lengkap, bagi mengatur cara hidup yang memenuhi sifat dan keperluan manusia, roh dan jasad, secara individu, keluarga, masyarakat kejiranan dalam kelompok yang kecil dan antarabangsa.

Dari hal ini, terbuktilah dengan nyata kegagalan teori, ideologi dan semua ajaran yang tidak sempurna merangkumi segala aspek kejadian manusia mengikut fitrahnya. Berlakunya kemusnahan jasad dengan berbagai penyakit tanpa moral manusia yang sebenar, berlakunya ancaman keamanan dan keselamatan dalam masyarakat negara dan antarabangsa kerana perundangan ciptaan manusia sendiri yang sarat dengan kelemahannya.

Firman Allah Taala :

"Telah zahir dengan nyata kerosakan di darat dan di laut disebabkan kerana perbuatan tangan manusia sendiri, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian dari (akibat) perbuatan mereka agar mereka kembali (ke jalan yang benar)." (Surah ar-Rum : ayat 41)

Hubungan Silaturrahim

Manusia wajib berkeluarga, maka Islam mewajibkan hubungan silaturrahim dalam kalangan keluarga dengan perintah tegas secara wajib daripada Allah Taala dan Rasulullah SAW.

"Wahai manusia, bertakwalah kepada Tuhan kamu yang telah menciptakan kamu daripada seorang diri, dan daripada Allah (Dia) menciptakan isterinya; dan daripada keduanya Allah memperkembang biakkan laki-laki dan perempuan yang banyak. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu." (Surah an-Nisa' : ayat 1)

Hal ini menunjukkan bahawa Islam menerima hakikat hubungan keluarga dan memeliharanya secara wajib, supaya perasaan kasih kepada sesama keluarga tidak boleh dirosakkan dan diputuskan dengan sewenang-wenangnya kecuali kepada mana-mana pihak yang memaksa supaya menderhakai Allah dan Rasul-Nya, kerana hubungan yang berlandaskan ajarannya sahaja yang dapat menyelamatkan diri dan keluarga.

Sabda Rasulullah SAW:

"Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat hendaklah memuliakan tetamunya, sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat hendaklah menghubungkan silaturrahim dan sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat hendaklah bercakap yang baik atau diam sahaja."

Hadis ini mewajibkan hubungan baik dalam kalangan keluarga yang dinamakan hubungan silaturrahim dan yang lebih luas daripada silaturrahim kepada meraikan tetamu dan memelihara percakapan kerana memelihara hubungan yang baik di antara satu sama lain. Dalam masa yang sama Islam juga menetapkan sempadan hubungan sehingga tidak melampau batas kebenaran dan keadilan, walaupun dengan ibu bapa yang paling hampir hubungannya dengan seseorang.

Firman Allah Taala:

"Dan jika keduanya (ibu dan bapa) memaksa untuk mempersekutukan dengan Aku sesuatu yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu, maka janganlah kamu mengikuti keduanya, dan pergaulilah keduanya di dunia dengan baik, dan ikutilah jalan orang yang kembali kepada-Ku, kemudian hanya kepada Akulah kamu kembalimu, maka Ku-beritakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan." (Surah Luqman : ayat 15)

Allah memelihara hak dan kewajipan bagi memenuhi kecintaan kepada keluarga, apatah lagi terhadap kaum kerabat yang paling dekat hubungannya seperti ibu bapa. Begitupun Allah juga meletakkan sempadan yang tidak boleh dilampaui sehingga melupai batas hubungan dengan Allah dan kemanusiaan yang sebenar. Maka dilarang mematuhi ibu bapa dalam perkara maksiat atau dosa terhadap Allah dan zalim kepada sesama manusia, dalam masa yang sama tetap berlaku baik terhadap mereka berdua. Islam menegaskan bahawa kesalahan syirik ini ialah punca semua kezaliman, terhadap diri sendiri, keluarga dan masyarakat.

Firman Allah Taala :

"Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, semasa ia memberi nasihat kepadanya: Wahai anak kesayanganku, janganlah engkau mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman yang besar." (Surah Luqman : ayat 13)

Rasulullah SAW bersabda:

"Tidak boleh taat kepada makhluk dalam perkara menderhakai Tuhan."

Hal ini menunjukkan bahawa hubungan silaturrahim dan sebagainya tidak boleh mengatasi hubungan dengan Allah dalam perkara agama Islam.

Kecintaan Kepada Bangsa


Sifat kecintaan atau kasih kepada bangsa adalah menjadi sifat manusia, termasuk para Rasul AS. Al-Quran menceritakan ucapan Para Rasul ketika berdakwah kepada kaum masing-masing, mereka menggunakan bahasa yang menunjukkan kecintaan mereka kepada bangsanya dan merasa sedih apabila bangsanya ditimpa bencana kerana menolak seruan Allah dan perintahnya.

Firman Allah Taala :

"Dan kepada kaum Aad, (Kami utuskan) saudara mereka: Nabi Hud. Ia berkata: Wahai kaum bangsaku! Abadikanlah diri kamu kepada Allah. Tiada lagi Tuhan kamu selain daripadanya." (Surah al-A'raf : ayat 65)

Allah turut berfirman mengesahkan Nabi Lut AS:

"Lut berkata; Seandainya aku mempunyai kekuatan (untuk menolakmu) atau kalau aku dapat berlindung kepada dokongan yang kuat (keluarga yang kuat)." (Surah Hud : ayat 80)

Berhubung dengan ayat ini Rasulullah S.A.W bersabda, "Rahmat Allah kepada Lut, sebenarnya dia telah berada dalam perlindungan dokongan yang kuat (Allah Taala). Maka Allah tidak melantik Nabi selepasnya, melainkan ada sumber penolong dalam kalangan kaumnya sendiri."

Rasulullah SAW juga mendapat kawalan daripada keluarganya yang beriman dan yang tidak beriman tetapi bersemangat kekeluargaan, namun tidak berganjak terhadap keluarga yang menentang kerasulannya, seperti ketegasan Nabi Ibrahim AS berhadapan ayahnya dan Rasulullah SAW terhadap bapa saudaranya Abu Lahab yang menentang Islam.

Ada kalangan para sahabat seperti Abu Bakar RA dan lain-lain mendapat himayah (pembelaan) daripada keluarga yang tidak beriman. Keadaan ini menunjukkan bahawa Islam mengizinkan semangat kekeluargaan dan kebangsaan yang berpihak kepada Islam walaupun daripada kalangan bukan Islam, walaupun pembelaan oleh yang tidak berasaskan Islam tidak ada pahala kepada pendokongnya kerana semangat yang tidak berdasarkan kepada iman.

Rasulullah SAW menetapkan garis panduan yang nyata dalam menghadapi sokongan keluarganya yang dikumpulkan oleh Abu Talib. Apabila Abu Talib menyampaikan kepadanya pengaduan pemimpin musyrikin supaya meninggalkan prinsip tauhid yang menolak syirik, dengan tegas Rasulullah SAW bersabda, "Wahai bapa saudara kesayanganku! Demi Allah kalau sekiranya mereka meletakkan matahari di kananku dan bulan di kiriku supaya aku meninggalkan urusan (dakwah) ini, nescaya aku tidak meninggalkannya sehinggalah Allah memenangkannya atau dibinasakan kerananya."

Akhirnya Abu Talib memberi jaminan pembelaan keluarga kepada Baginda SAW sekalipun tidak menganut Islam.

Perpaduan Umat


Islam membahagikan umat manusia kepada dua kumpulan. Pertama, dinamakan umat Islam iaitu yang disebut dalam al-Quran sebagai orang-orang yang beriman iaitu penganut Islam, dan kedua umat manusia iaitu seluruh yang bernama manusia. Kedua-dua pembahagian ini mempunyai pendekatan perpaduan mengikut sifat dan cirinya. Ayat al-Quran mengandungi dua seruan. Ditujukan kepada orang-orang yang beriman dan ditujukan kepada umat manusia secara menyeluruh.

Umat Islam


Umat Islam ialah kalangan yang telah menganut Islam, mereka diikat dengan persaudaraan Islam. Hubungan ini lebih kuat lebih kuat dari hubungan silaturrahim dalam keluarga dan juga lebih erat daripada hubungan satu bangsa. Rasulullah SAW telah menjalinkan hubungan ini dalam kalangan para sahabatnya daripada kalangan bukan Arab, seperti Bilal bin Rabah, Ammar bin Yasir, Salman al Farisi dan lain-lain, diikat persaudaraan Islam dengan kalangan yang berbangsa Arab, sehingga persaudaraan Islam itu dibandingkan seperti anggota dalam satu jasad.

Sabda Rasulullah SAW:

"Bandingan hubungan persaudaraan dalam kalangan orang-orang yang beriman itu dari segi kasih sayang di kalangan mereka laksana satu jasad, apabila satu anggota mengalami kesakitan menyebabkan seluruh anggota berjaga dan mengalami demam."

Umat Islam diperintah menyampaikan risalah dakwah kepada seluruh manusia tanpa paksaan, menjadi contoh yang baik kepada umat yang lain dan menegakkan kebaikan dan keadilan untuk seluruh manusia. Mereka hendaklah mempunyai ciri kelayakan menyampaikan risalah dan melaksanakan kewajipan ini. Di antaranya dinyatakan oleh Allah Taala:

"Dan demikian (pula) Kami telah menjadikan kamu (umat Islam), umat yang adil dan pilihan agar kamu menjadi saksi atas (perbuatan) manusia dan agar Rasul (Muhammad) menjadi saksi atas (perbuatan) kamu. (Sebenarnya kiblat kamu ialah Kaabah) dan tiadalah Kami jadikan kiblat yang engkau mengadapnya dahulu itu (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi ujian bagi melahirkan pengetahuan Kami tentang siapakah yang benar-benar mengikut Rasul serta membenarkannya dan siapa pula yang berpaling tadah (berbalik kepada kekufurannya) dan sesungguhnya (soal peralihan arah kiblat) itu adalah amat berat (untuk diterima) kecuali kepada orang-orang yang telah diberikan Allah petunjuk hidayah dan Allah tidak akan menghilangkan (bukti) iman kamu. Sesungguhnya Allah Amat melimpah belas kasihan dan rahmatNya kepada orang-orang (yang beriman)." (Surah al-Baqarah : ayat 143)

Umat Islam itu wajib menjadi contoh yang baik kepada umat manusia seluruhnya dengan bersifat luhur dan berlaku adil kerana mereka bertanggungjawab meneruskan kerasulan di zaman tidak ada lagi perlantikan Rasul selepas wafatnya Muhammad SAW. Seterusnya Allah Taala berfirman:

"Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman). Dan kalaulah Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana yang semestinya), tentulah (iman) itu menjadi baik bagi mereka. (Tetapi) di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka: orang-orang yang fasik." (Surah ali Imran : ayat 110)

Ayat ini pula menghuraikan ciri-ciri umat Islam yang sebenar berperanan di kalangan umat manusia ialah melaksanakan kewajipan, menyuruh kepada yang baik, mencegah kemungkaran dan beriman kepada Allah. Melaksanakan kewajipan tersebut sehinggalah ke peringkat menegakkan negara yang berdaulat dan berwibawa seperti yang ditunjuk contohnya oleh Rasulullah SAW dan generasi awal, memimpin umat manusia di semua peringkat, negara dan antarabangsa.

Apabila mendirikan negara Islam di Madinah, Rasulullah SAW menyatukan umat Islam dari kalangan Muhajirin dan Ansar, Arab dan bukan Arab dengan persaudaraan Islam dengan menghadapi tentangan awal daripada keluarganya yang berbangsa Arab. Setelah itu Baginda SAW melebarkan dakwah di peringkat antarabangsa dengan menghantar perutusan kepada raja-raja Arab dan bukan Arab, mengekalkan Raja Habsyah yang menerima Islam, begitu juga Raja Muscat, Oman dan Bahrain, berdamai dengan raja-raja yang adil dan menghadapi tentangan kuasa besar dan kecil yang zalim.

Umat Manusia

Al-Quran menegaskan bahawa semua manusia tanpa mengira bangsa dan agama berasal daripada Adam dan Hawa, mereka hidup bermasyarakat secara fitrah (semula jadi), keperluan bermasyarakat menjadikan mereka tidak boleh berpisah dalam kehidupan di dunia. Firman Allah Taala:

"Manusia itu adalah umat yang satu. Maka Allah mengutus para nabi, sebagai pemberi berita gembira kepada yang beriman, peringatan kepada yang derhaka dan Allah menurunkan bersama mereka Kitab yang benar, untuk memberi keputusan di antara manusia tentang perkara yang mereka perselisihkan. Tidaklah berselisih tentang Kitab itu melainkan orang yang telah didatangkan kepada mereka Kitab, iaitu setelah datang kepada mereka keterangan-keterangan yang nyata, kerana dengki antara mereka sendiri. Maka Allah memberi petunjuk orang-orang yang beriman kepada kebenaran tentang hal yang mereka perselisihkan itu dengan kehendak-Nya, dan Allah selalu memberi petunjuk kepada orang yang dikehendaki-Nya kepada jalan yang lurus." (Surah al-Baqarah : ayat 213)

Para ulama tafsir menjelaskan bahawa manusia bermula dengan keluarga dan agama Islam bersama Adam dan Hawa sehingga mencapai tempoh sepuluh abad. Selepas kewafatan Adam AS berlaku penyelewengan agama dengan berlakunya syirik, lalu Allah mengutuskan Nabi Nuh AS dan berlakunya bencana taufan yang menenggelamkan pelusuk bumi. Kelahiran bangsa selepasnya mengikut anak-anak Nabi Nuh AS bernama Sam , Ham dan Yafith.

Allah mengutuskan Rasul kepada bangsa, zaman dan tempat yang berasingan. Kedatangan Nabi Muhammad SAW adalah akhir zaman sebelum berlakunya bencana kiamat ketika dunia dikurniakan kemuncak kemajuan ilmu yang mendekatkan hubungan bangsa dan negara, sehingga dunia bermasyarakat dengan mudah melalui alat-alat yang canggih. Maka cukup dengan seorang Rasul dan kitab mukjizat ilmu yang bernama al-Quran.

Ditegaskan tujuan kerasulan Muhammad SAW membawa rahmat kepada seluruh alam, tidak khusus kepada bangsa Arab dan negerinya sahaja. Firman Allah Taala:

"Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau (Wahai Muhammad SAW) melainkan untuk (menjadi) rahmat bagi semesta alam." (Surah al-Anbiya' : ayat 107)

Rahmat Allah di alam dunia ini bukan sahaja tertentu kepada penganut Islam sahaja, bahkan kepada seluruh manusia tanpa mengira agama. Termasuk juga rahmat daripada kerasulan Nabi Muhammad SAW. Walaupun Islam wajib dianuti oleh seluruh umat manusia, tetapi kita tidak dibenarkan untuk memaksa seseorang untuk menganut kepercayaan yang dipegang oleh kita, kerana hikmah kejadian Allah Taala yang mengurniakan akal kepada manusia yang wajib digunakan untuk berfikir, mencari ilmu dan pengalaman.

Maka, penerimaan Islam hendaklah dengan kerelaan hatinya. Adapun keadilan hukum Islam hendaklah diberi kepada seluruh umat manusia. Peranan memimpin umat Islam juga tidak khusus kepada bangsa Arab sahaja, kerana Allah menentukan kepimpinan Islam itu kepada mana-mana bangsa yang menganut Islam, kuat berpegang kepada ajarannya, dan kuat berjuang menegakkannya.

Allah Taala berfirman kepada generasi awal Islam dalam kalangan bangsa Arab:

"(Ingatlah), kamu ini adalah orang-orang yang bertabiat demikian – kamu diseru supaya menderma dan membelanjakan sedikit dari harta benda kamu pada jalan Allah, maka ada di antara kamu yang berlaku bakhil, padahal sesiapa yang berlaku bakhil maka sesungguhnya ia hanyalah berlaku bakhil kepada dirinya sendiri. Dan (ingatlah) Allah Maha kaya (tidak berhajat kepada sesuatupun), sedang kamu semua orang-orang miskin (yang sentiasa berhajat kepadaNya dalam segala hal). Dan jika kamu berpaling (daripada beriman, bertaqwa dan berderma) Ia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain; setelah itu mereka tidak akan berkeadaan seperti kamu." (Surah Muhammad : ayat 38)

Mana-mana bangsa yang menganut lslam yang memimpin negara diharamkan berlaku zalim terhadap bangsa lain tanpa mengira bangsa, agama dan kedudukannya. 

YB Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang,     25 Feb 2013

AKUJANJI UNTUK KEZALIMAN DAN PENYALAHGUNAAN KUASA

Posted: 24 Feb 2013 11:19 PM PST

"Dengan ini aku bersumpah dan berjanji, Wallahi, Wabillahi, Watallahi. Aku akan mengundi BN dalam pilihan raya akan datang, dan saya akan kerja dan membantu Umno untuk menyatukan umat Islam bersama Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu, bukan untuk berpecah sesama Islam sepertimana Hj. Abdul Hadi b. Awang supaya orang-orang Islam @ Melayu di Malaysia berpecah @hancur".

Episod baru di majlis penyampaian BR1M di Kelantan   

Lain lubuk lain ikan, lain menteri lain ragam! Pagi itu tanggal 24 Februari 2013, langit Pengkalan Chepa redup, cuaca kurang panas, tapi khalayak yang memenuhi dewan Sekolah Menengah Beris Pancur dari jam delapan pagi sehingga lewat sore keluh kesah seperti orang kepanasan. Sebahagiannya bertindak bangun duduk, keluar masuk, mundar mandir seperti orang keresahan kerana menunggu keretapi yang tak kunjung tiba. Kalau tidak kerana sesuatu yang amat berharga bakal diterima pagi itu, pasti tiada siapa sanggup menunuggu sehingga lebih lima jam hari bekerja.

Tiga penceramah tampil silih berganti, diakhiri dengan seorang menteri yang menjaga pitih negara - Awang Adek Hussin. Sebelum membahagi-bahagikan wang BR1M (RM500) kepada warga miskin dalam Dun Pancur, si Awang berceloteh panjang, terkadang terselit kelakar yang seperti cuba dibuat-buat.

Bertanya Awang Adek kepada warga miskin penerima BR1M dengan megah "Siapa mahu Datuk Seri Najib Razak kekal Perdana Menteri Malaysia, angkat tangan". Tak sampai dua puluh orang daripada ratusan hadirin angkat tangan tanda bersetuju.

Awang Adek bertanya lagi "Siapa mahu Datuk Seri Anwar Ibrahim jadi Perdana Menteri Malaysia?" Ramai mengangkat tangan, antaranya yang duduk di saf paling depan dan paling hampir dengan Awang Adek sehingga menteri pitih itu terkejut, pucat lesi mukanya.

"Pakcik, makcik, adik kakak, mungkin tersalah dengar soalan saya tadi" kata Awang Adek dengan senyum kambing sehingga mendorongnya mengulangi lagi sekali soalan sama "Siapa mahu Datuk Seri Anwar Ibrahim jadi Perdana Menteri Malaysia?" Orang yang sama terus memberi reaksi dengan mengangkat tangan tanda bersetuju Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri Malaysia jika PR menang PRU13 nanti. Si Awang terbungkam.

Sementara yang lain ketawa berdekeh-dekeh melihat esisod baru telah muncul di pentas penyampaian BR1M musim kedua di Dun Pancur yang disampaikan seorang bergelar menteri kabinet Malaysia.

Di dalam Dewan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang bertetangga dengan Pancur lain pula ceritanya. Setiap sampul surat yang yang berisi BR1M telah disertakan bersama selembar kertas "bodoh" bertulis Akur Janji.

"Dengan ini aku bersumpah dan berjanji, Wallahi, Wabillahi, Watallahi. Aku akan mengundi BN dalam pilihan raya akan datang, dan saya akan kerja dan membantu Umno untuk menyatukan umat Islam bersama Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu, bukan untuk berpecah sesama Islam sepertimana Hj. Abdul Hadi b. Awang supaya orang-orang Islam @ Melayu di Malaysia berpecah @hancur".

Warkah Akur Janji itu ditemui di Dun Tawang pada 21 Februari, mengingatkan kita betapa hinanya orang-orang miskin di mata Umno. Pemberiannya bukan mengalir dari hati nurani yang ikhlas demi membantu warga miskin terutama orang Melayu, tetapi dari hati kotor yang sarat persangka buruk kepada bangsa ini, maka benarlah seperti kata Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat; Umno meletakkan taraf manusia itu seperti ayam, lembu.-Rossem/harakahdaily

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Siri Dua & Tiga Sambutan Tahun Baru Cina

Posted: 25 Feb 2013 03:47 PM PST

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


CNY Open House @ JKKK Kg Baru Balakong

Posted: 18 Feb 2013 02:10 AM PST

Tarikh:18hb Feb 2013
Waktu: 7.30pm
Tempat: Dewan Orangramai Kg Baru BalakongSumbangan sebanyak RM2000 untuk program ini.(More......)

CNY Open House PR Serdang

Posted: 18 Feb 2013 01:45 AM PST

Tarikh: 18hb Feb 2013
Masa: 9 pm
Tempat: Dewan Orangramai Desa Serdang(More......)

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Ucapan oleh Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng di Konvensyen Pakatan Rakyat 2013 di Shah Alam (bm/cn)

Posted: 24 Feb 2013 09:48 PM PST

Ucapan oleh Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng di Konvensyen Pakatan Rakyat 2013 di Shah Alam pada 25.02.2013

Saya berasa berbesar hati kerana diberi peluang untuk berucap di depan rakan-rakan seperjuangan daripada DAP, PAS dan PKR pada pagi ini. Segala onak dan duri perjuangan telah kami lalui bersama sejak pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1998.

Macam-macam dugaan dan cubaan telah diharungi, dan sudah tentu macam-macam lagi yang menanti. Pun begitu, detik yang bersejarah kini menjelma, dengan Pilihan Raya Umum yang akan datang dalam beberapa minggu yang terdekat ini.

Pilihan Raya Umum yang ke-13 ini bukan sekadar penamatan persidangan Parlimen ke-12 yang telah bermula sejak 28 April 2008, tetapi ia juga melambangkan masa untuk menamatkan pemerintahan Barisan Nasional yang telah berterusan selama 58 tahun sejak pilihan raya Majlis Perundangan Persekutuan pada tahun 1955.
Model politik baru

PRU yang akan datang ini bukan sekadar peluang untuk mengatakan “tidak” kepada pemerintahan Dato’ Sri Najib Tun Razak, tetapi ia juga peluang bagi rakyat Malaysia untuk mengatakan “tidak” kepada gejala rasuah, politik perkauman dan kezaliman Barisan Nasional yang telah menindas rakyat selama ini.

Ia juga merupakan peluang keemasan untuk memulakan satu budaya dan model politik baru buat negara kita. Model baru yang dibawa Pakatan Rakyat ini adalah politik dasar dan debat, dan bukan politik perkauman dan penipuan.
Rakyat mahu menilai pemimpin-pemimpin mereka atas hujah dasar, namun jelas Perdana Menteri sendiri hanya berupaya bermain politik perkauman dan agama. Semalam, Dato’ Sri Najib telah membuat tuduhan liar bahawa DAP menindas agama Islam. Ini adalah fitnah bahaya yang bertujuan untuk mengapi-apikan sentimen orang Islam terhadap DAP. Tidak ada sebarang bukti untuk menyatakan demikian – malah saya pernah menang tindakan saman ke atas Utusan Malaysia di mahkamah atas dakwaan bahawa saya ini anti-Melayu dan anti-Islam.

Status agama Islam sebagai agama Persekutuan bukan sahaja telah dimasukkan ke dalam Perlembagaan DAP, pengalaman selama 5 tahun yang lepas di Pulau Pinang telah membuktikan bahawa agama Islam lebih dimartabatkan oleh kerajaan PR dengan peningkatan peruntukan hal ehwal Islam berkali-kali ganda berbanding dengan kerajaan BN, pemberian tanah bernilai hampir RM80 juta untuk membina ibupejabat Mahkamah Syariah Pulau Pinang setinggi 7 tingkat untuk menggantikan bangunan 2 tingkat, mendirikan Tapak Perindustrian Halal, menambahkan elaun bulanan 80% kepada tok siak dan bilal, mengiktiraf para huffaz dan memberikan peruntukan tahunan kepada Sekolah Agama Rakyat yang tidak pernah dibuat sebelum ini.

Adalah jelas di sini bahawa fakta-fakta dapat menyanggah tuduhan-tuduhan Najib yang langsung tidak berasas. Maklumlah, BN tidak mampu menghadapi kita di atas landasan politik baru dasar dan debat, kerana mereka tidak dapat berhujah melainkan dengan sentimen sempit perkauman dan agama. Oleh itu, mereka sering mengelak jemputan untuk berdebat apabila dicabar oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dan juga Tuan Guru Dato’ Seri Hadi Awang.

Pembaharuan 3P

Model politik yang berdasarkan dasar dan debat ini bukan perkara yang baru bagi Pakatan Rakyat. Selama lima tahun yang lepas, kita sudah pun membuktikannya melalui pentadbiran yang bersih, berintegriti dan berpaksikan prinsip CAT (Cekap, Akauntabiliti, Telus).

Di samping itu, kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat juga telah membawa pembaharuan yang berasaskan 3P – Prinsip, Polisi dan Prestasi.

3P ini bukan cubaan untuk menabur janji – ia sudah pun dibuktikan. Sebagai contoh, negeri Pulau Pinang telah berjaya memerangi rasuah dan kronisme dengan melaksanakan sistem tender terbuka, mendedahkan kontrak-kontrak kerajaan dengan sektor swasta bagi penilaian umum, menggubal Enakmen Kebebasan Maklumat, melarang wakil-wakil rakyat daripada berurus niaga dengan kerajaan, serta mewajibkan pengisytiharan harta secara terbuka oleh barisan EXCO termasuk Ketua Menteri.

Baru-baru ini, Perdana Menteri Dato’ Sri Najib telah menandatangani Ikrar Integriti Transparency International. Akan tetapi, apa gunanya beliau menandatangani ikrar tersebut sekiranya beliau tidak sanggup mengarahkan seluruh Jemaah menteri dan timbalan-timbalan menteri, serta ketua menteri Sabah dan juga Sarawak untuk membuat pengisytiharan harta secara terbuka? Jika Najib enggan membuat demikian, Ikrar Integriti beliau adalah sandiwara semata-mata.

Tambahan pula, kerajaan negeri Pulau Pinang juga telah membuktikan komitmen terhadap prinsip kebebasan dan hak asasi manusia, dengan penubuhan Sudut Pidato yang pertama di Malaysia, serta meluluskan Enakmen Pilihan Raya Kerajaan Tempatan. Walaupun dihalang oleh kerajaan Pusat, kami akan terus melawan sehingga hasrat rakyat untuk kerajaan tempatan yang lebih demokratik dapat tercapai.

Selain mengamalkan prinsip-prinsip CAT, integriti dan kebebasan, kerajaan Pakatan Rakyat juga merupakan kerajaan yang memilih untuk melaksanakan polisi-polisi yang berjiwa rakyat.

Selama ini, rakyat Malaysia telah dipecah belahkan dan diperintah dalam kerangka polisi perkauman Barisan Nasional yang mengayakan pemimpin-pemimpin serta kroni-kroni mereka sementara rakyat terbanyak dibiarkan dalam keadaan susah. Oleh itu, Pakatan Rakyat bertekad untuk memerangi dasar ekonomi kroni Barisan Nasional dengan dasar ekonomi rakyat.

Hasrat kita adalah untuk keluar daripada kepompong perkauman BN yang memecah belahkan rakyat. Sebaliknya, kita mahu membina negara Malaysia yang menghormati kepelbagaian masyarakat kita sebagai suatu kelebihan, dan melaksanakan polisi-polisi yang memartabatkan rakyat.

Sepertimana yang diungkapkan Mahatma Gandhi, “There is enough in this world for everyone’s need, but there is not enough in this world for one man’s greed.” Ataupun, dunia ini mampu memenuhi keperluan manusia, tetapi tidak mampu memenuhi ketamakan walau seorang.

Sesungguhnya kita patut bersyukur kerana tanah air kita mampu untuk memenuhi segala keperluan kita. Negara kita telah dirahmati dengan pelbagai jenis sumber asli, dan sekiranya kita dapat membanteras rasuah dan kronisme, sudah pasti negara kita mempunyai cukup bukan sekadar untuk memenuhi keperluan semua rakyat tetapi untuk memastikan kehidupan yang bermartabat.

Dasar yang mengutamakan rakyat adalah terserlah dalam pendekatan Pakatan Rakyat. Malah, sebelum BR1M diperkenalkan, kamilah yang terdahulu menekankan perhatian kepada hakikat bahawa 60% golongan terbawah mempunyai pendapatan isi rumah kurang daripada RM3,000 sebulan. Ini merupakan kegagalan polisi-polisi ekonomi Barisan Nasional yang mengutamakan kroni sementara rakyat terbiar. Daripada menangani masalah pokok yang sebenar, BN hanya mampu menutup kegagalannya dengan bantuan RM500 apabila sudah mendekati Pilihan Raya Umum.

Polisi Pakatan Rakyat tidak berkisar pada bantuan kewangan semata-mata, tetapi kami mengutarakan pembaharuan yang menyeluruh. Kami mencadangkan untuk menamatkan kebergantungan atas pekerja-pekerja buruh asing, menggalakkan automasi, peningkatan teknologi dan inovasi supaya masa depan ekonomi kita akan berpusat bukan pada tenaga buruh tetapi pada tenaga otak. Produktiviti, gaji dan kemahiran harus dipupuk secara selari untuk memastikan semua dapat memanfaat daripada pertumbuhan ekonomi. Seperti yang terbukti di negeri-negeri PR, hanya kerajaan bersih yang tidak mengamalkan rasuah dan kronisme yang dapat menghasilkan keadilan sosio-ekonomi untuk semua.

Selain Prinsip dan Polisi, sifat ketiga kerajaan Pakatan Rakyat adalah Prestasi. Rekod kita selama 5 tahun sejak 2008 sememangya terserlah. Di Pulau Pinang, kami telah berjaya mengurangkan hutang negeri sebanyak 95% daripada RM630 juta pada tahun 2008 kepada RM30 juta sekarang.

Ini amat berbeza dengan kerajaan BN yang telah menggandakan hutang mereka dalam tempoh masa yang sama. Pada tahun 2007, hutang kerajaan Persekutuan berjumlah RM267 bilion. Hari ini, hutang tersebut sudah pun digandakan kepada RM502 bilion. Jumlah ini tidak termasuk liabiliti kontinjen, iaitu pinjaman-pinjaman yang dijamin oleh kerajaan Persekutuan. Jika semua hutang ini dijumlahkan, angka hutang negara kita akan mencecah lebih RM600 bilion, ataupun RM22,000 setiap seorang rakyat Malaysia! Dengan kata lain, setiap anak yang lahir di Malaysia akan dilahirkan dengan beban hutang di sekeliling pinggang sebanyak RM22,000 setiap seorang.

Tambahan pula, sejak mengambil alih pucuk pentadbiran pada tahun 2008, kami telah berjaya mencatat belanjawan lebihan untuk setiap tahun berturut-turut. Wang lebihan yang berjaya diperolehi itu pula disalurkan kembali kepada rakyat melalui program-program Agenda Ekonomi Sosial seperti bantuan RM100 untuk warga emas, ibu tunggal, OKU, pelajar emas, anak emas dan sebagainya.

Inilah perbezaan yang paling ketara antara PR dan BN. Semua program kebajikan kita adalah hasil daripada lebihan kewangan yang telah diperolehi melalui pengurusan kewangan yang cekap dan diiktiraf Laporan Ketua Audit Negara. BN pula memberi bantuan kewangan walaupun mencatat defisit yang tinggi dan hutang yang makin melambung.

Kerajaan PR Pulau Pinang juga telah berjaya untuk membasmi kemiskinan tegar pada tahun 2009, dan bakal menghapuskan kemiskinan sama sekali dengan memastikan pendapatan minima RM770 sebulan bagi setiap isi rumah di Pulau Pinang.

Jika Pulau Pinang yang merupakan negeri kedua terkecil yang tidak mempunyai sebarang sumber asli boleh berjaya menghapuskan kemiskinan dan rasuah, kenapakah BN gagal melakukan demikian setelah lebih 50 tahun berkuasa?

Rasuah membinasakan negara

Gejala rasuah sudah berleluasa di negara kita, sehingga negara kita sudah menjadi sinonim dengan ketirisan, kos terlanjur dan skandal-skandal kewangan seperti skandal RM3 bilion Maika, skandal saham Bumi yang berjumlah RM52 bilion, Zon Bebas Pelabuhan Klang yang membabitkan RM12 bilion dan banyak lagi termasuk skandal RM250 juta “lembu dan kondo” NFC.

Akibat rasuah dan skandal-skandal kewangan tersebut, negara kita terpaksa menanggung defisit kewangan dan beban hutang yang makin melambung. Hakikatnya, belanjawan negara kita telah mencatat defisit selama 15 tahun berturut-turut. Kali terakhir negara kita berjaya mencatat lebihan belanjawan adalah semasa Datuk Seri Anwar Ibrahim menyandang jawatan Timbalan Perdana Menteri. Oleh itu, jika kita mahu selamatkan negara kita dan memperbetulkan urusan kewangan, kita perlukan Datuk Seri Anwar sebagai Perdana Menteri Malaysia.

Pada masa yang sama, laporan oleh badan pemerhati kewangan antarabangsa yang berpusat di Washington, Global Financial Integrity, telah mendedahkan bahawa pengaliran keluar dana haram, ataupun “capital flight” yang berlaku di Malaysia telah berjumlah RM197 bilion pada tahun 2010 dan RM871 bilion sepanjang 10 tahun dari 2001 hingga 2010.

Berdasarkan perangkaan tersebut, Malaysia kini memegang rekod memalukan kerana menjadi negara kedua di dunia selepas China bagi jumlah pengaliran keluar dana haram pada tahun 2010. Akan tetapi, Malaysia merupakan jaguh dunia jika pengaliran keluar dana haram itu dibandingkan secara relatif kepada jumlah populasi penduduk. Pengaliran keluar dana haram per kapita untuk Malaysia adalah RM7,000 manakala jumlah untuk China hanyalah RM1,000 per kapita. Dengan kata lain, setiap seorang rakyat Malaysia telah kehilangan RM7,000 pada tahun 2010, ataupun RM30,000 sepanjang 10 tahun dari 2001 hingga 2010!

Jadual Pengaliran Keluar Wang Haram Tahun 2010
Jumlah Per Kapita
China RM1,300 bilion RM1,000
Malaysia RM197 bilion RM7,000
Mexico RM151 bilion RM1,400

Jadual Pengaliran Keluar Wang Haram Dari Tahun 2001-10
Jumlah Per Kapita
China RM8,360 bilion RM6,400
Mexico RM1,450 bilion RM13,300
Malaysia RM871 bilion RM31,000

Hak rakyat, hak keramat

Kita percaya bahawa Pakatan Rakyat mampu membawa perubahan dan pembaharuan kepada rakyat Malaysia. Model politik baru yang berdasarkan dasar dan debat serta prinsip dan polisi yang berjiwa rakyat akan memastikan bahawa rakyat Malaysia akan hidup dengan penuh martabat.

Lebih penting lagi, kerajaan PR akan membasmi gejala rasuah yang sudah hampir membinasakan negara kita. Di bawah kerajaan BN, semuanya dikaut dan dimiliki oleh kroni. Di bawah kerajaan PR, semua akan dikembalikan kepada rakyat.

Sekiranya PR berjaya dalam Pilihan Raya Umum yang akan datang, kita akan membanteras rasuah dan memastikan bahawa semua wang yang telah dilenyapkan oleh BN, seperti dalam skandal saham Bumi, Maika, PKFZ, NFC dan sebagainya akan dikembalikan kepada pemiliknya – iaitu rakyat Malaysia.

Berdasarkan kenyataan Menteri BN sendiri, iaitu Dato’ Seri Chor Chee Heung, rasuah di negara kita mengakibatkan ketirisan sebanyak RM26 bilion setahun. Cuba bayangkan apa yang boleh dilakukan dengan wang sebanyak ini. Kita akan menggunakan wang yang disimpan ini untuk membasmi kemiskinan di seluruh negara, terutama sekali di Sabah dan Sarawak, dua negeri yang terkaya dari segi sumber asli tetapi yang mempunyai kadar kemiskinan tertinggi di Malaysia.

Pada masa yang sama, kita juga akan memastikan kekayaan keluarga pemimpin-pemimpin BN seperti ketua menteri Sabah dan Sarawak akan dikembalikan kepada rakyat. Dengan ini saya mengumumkan bahawa sekiranya kita berjaya menumbangkan BN dalam PRU yang akan datang, kita akan melarang semua kapal terbang peribadi daripada meninggalkan negara untuk memastikan pemimpin-pemimpin BN tidak berpeluang untuk melarikan diri.
Di bawah Pakatan Rakyat, kita percaya bahawa “Hak rakyat hak keramat, hak kroni hak keparat!”

Pakatan Harapan Rakyat

Sementara Barisan Nasional terus melakukan “flip-flop” dan bercakap dengan lidah bercabang, Pakatan Rakyat telah konsisten dalam dasar-dasar kita. Pada bulan Disember 2009, kita telah melancarkan Dasar Bersama. Pada bulan Disember 2010, kita telah menerbitkan Buku Jingga. Pada bulan Januari 2012 pula, kita telah memperkenalkan Tawaran Jingga. Hari ini, kita berkumpul untuk menyaksikan dokumen dasar terbaru, iaitu “Manifesto Rakyat: Pakatan Harapan Rakyat”.

Dengan manifesto ini, kita ingin membentuk Malaysia yang berjaya dengan Prinsip CAT yang dapat memastikan kerajaan yang bersih dan berintegriti, Polisi ekonomi rakyat yang dapat memastikan keadilan sosial, serta meneruskan Prestasi kerajaan PR yang terbukti berjiwa rakyat.

Tidak akan ada rakyat kelas kedua atau ketiga di Malaysia – semua, tidak kira Melayu, Cina, India, Kadazan atau Iban akan menjadi rakyat Malaysia kelas pertama.

Setiap rakyat Malaysia akan diberi peluang untuk berjaya dan tidak ada yang akan dinafikan hak mereka atau peluang kerjaya atau ekonomi hanya disebabkan hubungan politik atau warna kulit.

Kita akan memastikan bahawa jalan menuju kejayaan itu adalah berdasarkan kebolehan dan bukan korupsi atau rasuah.

Akhir sekali, ahli falsafah Plato pernah menyatakan bahawa “Kita boleh memaafkan seorang kanak-kanak yang takut dengan gelap; tragedi sebenar berlaku apabila orang dewasa takut dengan pencerahan.” Oleh itu, saya ingin menekankan bahawa kerajaan Pakatan Rakyat yang baru akan memastikan setiap rakyat Malaysia akan bebas daripada penindasan, rasuah, kemiskinan, kejahilan dan paling penting sekali, ketakutan.

Hanya dengan itu, barulah kita boleh membina negara Malaysia yang dapat menunaikan impian-impian semua anak kita.

Ini kali lah!

—-Mandarin Version —–

民主行动党秘书长林冠英于2013年2月25日在莎亚南民联大会上发表演讲,重点如下:

新政府模式

全国大选不只是对拿督斯里纳吉说"不"的机会,也是给马来西亚人民对国阵贪污、种族及腐败政治说"不"的机会。
这也是一个为我们开展新文化、新政治模式的良机。民联的新模式是着重政纲政策及辩论,不是种族政治及欺骗。

人民要针对政纳来评估领袖,很明显地,首相只会玩弄种族政治及宗教。昨天,拿督斯里纳吉诬指民主行动党压迫伊斯兰教。这是一项诽谤,其目的是为了煽动人穆斯林对民主行动党的不满情绪。没有证据可以证明此事,甚至我在法庭起诉《马来西亚前锋报》诬指我反马来人及反伊斯兰教时,我也胜诉。

伊斯兰教为联邦宗教,不只在行动党党章阐明,我们在槟州执政五年来,民联州政府也努力强化州伊斯兰教事务,我们加倍增加伊斯兰教事务的拨款,拨出价值8000万令吉的土地兴建七层楼的槟州伊斯兰教法庭总部,取代原有的两层楼办公室,我们成立清真工业园、增加宗教司的每月津贴80%、奖励可兰经朗诵者、拨款给人民宗教学校。

因此,纳吉的指责毫无依据。国阵没法与我们辩论政纲,因为他们只会玩弄狭隘的种族及宗教。因此,每当拿督斯里安华及拿督斯里哈迪阿旺挑战他们辩论时,他们往往回避。

3P革新

着重政纲及辩论的政治模式对民联而言并非新鲜事。过去5年,我们已经通过能干、公信及透明的施政原则来证明。

民联州政府也已经在3P的基础上带来革新: 原则、政策及表现(Prinsip, Polisi,Prestasi)。

例如:州政府通过推行公开招标、公开州政府及私人界合约让公众审查、修改资讯自由法案、禁止人民代议士与州政府做生意、强制行政议员及首长公布财产。

最近首相纳吉签署国际透明组织廉正宣言,但是,他不敢指示内阁部长、副部长、沙巴及砂拉越首长公布财产,签署这个宣言有什么用?只要他一日不公布财产,廉正宣言只是政治伎俩。

再说,槟州政府已经证明我们立志捍卫自由及人权,我们成立全马第一个演说者角落、在州议会通过地方政府选举法令。虽然联邦政府阻止我们,我们会继续与他们斗到底,以实现人民要求地方议会更民主的愿望。

除了推行能干、公信及透明原则,民联州政府也是推行以民为本政策的州政府。

一直以来,人民被国阵的种族政治政策分裂、统治,让国阵领袖及他们的朋党致富,而人民当灾。因此,民联立志用人民经济政纲对抗国阵的朋党经济政纲。

我们要打造一个尊重我国多元性为优点的马来西亚,并推行强化人民的政策。

我们应该感恩,因为我国拥有一切天然资源,只要我们能够扫除贪污及朋党,我国的资源肯定不只可以满足所有人的需求,也可以保障有素质的生活。

以民为本的政策在民联政纲里可以看出。在一个大马援助金推出之前,是民联提出月入少于3000令吉的家庭必须获得关注,这正是国阵"以朋党为本"的经济政策失败的结果,他们没有解决实际的问题,反之在大选来临前以500令吉援助金掩盖自己的失败。

民联的政策不仅只派发援助金而已,我们重视全方位的革新。我们建议减少对外劳的依赖,鼓励自动化、提升工艺革新,让我国未来经济以知识为主,不是以劳力为主。我们应该提升生产力、工资及技能,以确保所有人可以在经济发展中获益。正如民联州属所证明的,只有不贪污及不搞朋党的廉洁政府,才能为全民带来社会经济平等。

除了原则及政策,民联政府的第三个特征是表现。我们自2008年以来的表现有所依据。在槟州,我们将债务从2008年的6亿3000万令吉,缩减95%至现在的3000万令吉。

我们与国阵不同,国阵在同一个时期内,债务倍增。2007年,联邦政府欠债2670亿令吉,如今,国债上升至5020亿令吉。这个数目还不包括或有债务,那就是联邦政府的贷款。如果全部债务计算在内,我国的债务已经超过6000亿令吉,或者是每个国民欠债2万2000令吉。每一个新生儿一出生便背上2万2000令吉的债务。

自2008年以来,我们也在财政预算案年年有余,我们的财政盈余最后也通过社会经济议程归还给人民,如100令吉乐龄人士回馈金、单亲妈妈、体障人士、快乐学生、宝贝计划等等。

最明显的差异是民联及国阵。民联所有的福利计划来自我们理财有方,连国家总稽查司也认可。而国阵在超高的赤字及日渐增加的债务下发出援助金。

槟州民联政府也成功在2009年扫除赤贫,我们将要扫除贫穷,确保槟州每户家庭每月收入至少770令吉。

贪污败国害民

我国的贪污腐败日益猖獗,以致马来西亚成为黑钱外流的代名词,这些金融丑闻包括30亿令吉的麦卡控股、520亿令吉的土著股票流失、涉及120亿令吉巴生自由港口贸易区丑闻、2亿5000万令吉的公寓养牛,还有更多的丑闻。

因为贪污和金钱丑闻,我国被迫承担财政赤字和越来越严重的经济负担,包括国家连续15年的财政赤字。我国最后一次的财政盈余是在拿督斯里安华任副首相时,所以说,如果我们要拯救国家和纠正财务,我们需要拿督斯里安华成为我国首相。

华盛顿全球金融诚信机构也揭露马来西亚的非法资金外流在2010年达到1970亿令吉,从2001年到2010年的10年外流了8710亿令吉。2010年我国的资金流失数额之大,是继中国之后,成为全球第2个黑钱外流最严重的国家。不过,若亿人口比率,我国还是稳坐冠军宝座,相比中国1000令吉的人均比率,我国的人均比率是7000令吉。

换言之,每个国民在2010年不见了7000令吉,从2001年到2010年的10年里不见了3万令吉。

2010年的非法资金外流
总共 人均
中国 1兆3千亿令吉 1千令吉
马来西亚 1970亿令吉 7千令吉
墨西哥 1510亿令吉 1千400令吉

2001-2010年的非法资金外流
总共 人均
中国 8兆3600亿令吉 6千400令吉
墨西哥 1兆4500亿令吉 1万3千300令吉
马来西亚 8710亿令吉 3万1千令吉

人民的权力,天赋的权力

我们相信民联有能力为马来西亚人民带来改变及革新。重政策辩论及以民为本政治方针的政治模式,将会确保马来西亚人民活得更有尊严。

更重要的是,民联政府将消除贪污这个已经让我国病如膏肓的恶疾。在国阵的统治之下,任何一切,不是跟朋党勾结,就是由朋党拥有。在民联治理之下,所有一切将归还人民。

如果民联在大选中成功胜出,我们将消除贪污,而且要国阵的各种丑闻,如土著基金丑闻、印度Maika丑闻、巴生自由港丑闻及国家养牛中心丑问等侵吞的巨款,物归原主,也就是大马人民。

根据国阵部长拿督斯里曹智雄亲自声称,我国因为贪污,每年流失了260亿令吉。试想想这笔天文数字的巨款可以如何善用。我们可以用此巨款来消除国内的贫穷,尤其是沙巴及沙拉越,这两个天然资源最丰富的州属,却有着马来西亚最高的贫穷率。

同时,我们也要确保国阵领袖家族的巨大财富,如沙巴及砂拉越首长的财富,归还给人民。在此,我宣布,如果我们在来届大选中击败国阵,我们将会禁止所有的私人专机飞离马来西亚,确保国阵领袖没有机会潜逃出国。在民联治理之下,我们相信"人民的权力乃天赋的权力,朋党的权力是被诅咒的滥权!"

民联是人民的希望

同时,国阵继续出尔反尔颠倒是非,民联则已经坚定的贯彻我们的政策。2009年12月,我们就已经推行我们的共同政策。2010年12月我们就推出了我们的橙皮书,2012年1月我们则已经推介了橙色献议。今天,我们集合在这里见证最新的政纲出炉,《人民宣言:民联是人民的希望》。

谨以此宣言,我们携手建立以能干、公信、透明施政方针的马来西亚,确保政府廉洁、诚信,经济政策能保障社会正义,同时继续证明民联政府以民为本的施政。马来西亚再也不会有二等公民或三等公民,不论是马来人、华人、印度人、卡达山人或伊班人都将是我国的一等公民。

马来西亚再也不会有二等公民或三等公民,不论是马来人、华人、印度人、卡达山人或伊班人都将是我国的一等公民。
每一名马来西亚人都将给予成功的机会、他们的政治权利、就业机会、经济机会不会再因为政治联系及肤色被拒绝。

我们会确保,要成功,必须靠实力,不是贪污。

最后,我要引用古希腊哲学家柏拉图的话:"孩子害怕黑暗,情有可原;人生真正的悲剧,是成人害怕光明"。

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Persendirian Dapat Sumbangan Lebih Di Bawah PR

Posted: 25 Feb 2013 01:50 AM PST

SHAH ALAM, 25 FEB : Sekolah janaan rakyat seperti Sekolah Jenis Kebangsaan dan Sekolah Agama Rakyat akan menerima bantuan tambahan sebanyak RM 300 setiap murid setiap tahun, apabila Pakatan Rakyat memerintah negara.

Bantuan tersebut adalah tambahan kepada dana bagi operasi sedia ada dan meliputi SAR, SJK Cina dan Tamil, sekolah persendirian Cina, Tamil, Iban, Kadazan dan sekolah mubaligh.

Inisiatif itu yang terkandung di dalam Manifesto PR, melibatkan peruntukan berjumlah RM 220 juta.

Sumbangan tambahan itu sebagai menghargai peranan sekolah-sekolah ini dalam sistem pendidikan nasional.

Bantuan tambahan ini adalah pelaburan PR untuk menambahbaik mutu pendidikan di sekolah-sekolah ini, termasuk bagi perbelanjaan membesarkan bangunan dan menambah kemudahan prasarana.

Sumber: Selangorku

Intipati Utama 'Pakatan Harapan Rakyat'

Posted: 25 Feb 2013 01:40 AM PST

Berikut adalah intipati utama dalam manifesto Pakatan Rakyat yang dilancarkan dalam konvensyen gabungan parti tersebut di Shah Alam hari ini.

Ia terbahagi kepada empat tonggak utama iaitu Rakyat Bersaudara, Ekonomi Rakyat, Kesejahteraan rakyat dan Kerajaan Rakyat.

Tonggak Rakyat Bersaudara
 • Menghapuskan diskriminasi kaum dan adu domba melaga-lagakan kumpulan masyarakat demi menjamin kehormonian dan perpaduan rakyat.
 • Bahasa Kebangsaan dimartabatkan, hak bahasa ibunda dijamin dan bahasa Inggeris dipertingkatkan di dalam sistem pendidian negara yang menjamin pendidikan percuma untuk semua anak Malaysia.
 • Mengiktiraf peranan sekolah janaan rakyat dan memperuntukkan sumber yang berpadanan dengan sumbangan sekolah ini. Pakatan Rakyat juga menghargai sumbangan sekolah agama rakyat, sekolha jenis kebangsaaan Cina (SJKC) dan Tamil (SJKT), sekolah persendirian Cina, Tamil, Iban, Kadazan, Mubaligh.
 • Mempertahankan hak Sabah dan Sarawak di dalam rangka Perlembagaan Persekutuan seperti yang terkandung dalam deklarasi Kuching.
 • Menitikberatkan hak tanah dan kebajikan Orang Asli. Kebebasan akan dipulangkan kepada mereka untuk mencorakkan kehidupan dengan memberi mereka kuasa ke atas tanah mereka.
 • Menghayati kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan, menjamin kebebasan beragama serta mengangkat budaya sebagai teras positif hidup bermasyarakat.

Tonggak Ekonomi Rakyat
 • Memperkenalkan program bersepadu untuk memastikan 1 juta peluang pekerjaan bari dibuka dalam sektor perladangan, pembinaan dan perkhidmatan dengan mengurangkan satu juta buruh asing secara berperingkat menjelang tahun kelima memegang tampuk kuasa.
 • Pakatan Rakyat memperjuangkan gaji minima - sekurang-kurangnya RM1,100 sebulan - atas prinsip setiap pekerja berhak dibayar gaji yang berpadanan dengn kos kehidupan yang minima, agar rakyat tidak hidup dalam kemiskinan.
 • Pakatan Rakyat akan menubuhkan sebuah Suruhanjaya Diraja untuk mengkaji secara keseluruhan penambahbaikan sistem pendidian negara agar selari dengan teras reformasi pendidikan.
 • Memecah menopoli dalam sektor perkhidmatan dan barangan dengan menubuhkan Suruhanjaya Anti-Monopoli dan merombak undang-undang sedia ada berkaitan persaingan untuk memberi lebih kuasa menghentikan amalan perniagaan tidak adil.
 • Merancakkan persaingan dengan membubarkan 1MDB agar Khazanah kekal satu-satunya badan pelaburan negara.
 • Melupuskan pegangan kerajaan dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang terbabit dalam perniagaan bukan berkepentingan nasinaln kepada pengurusan GLC melalui kaedah ambil alih oleh pengurusan bertujuan untuk melahirkan lebih ramai usahawan Bumiputra berdaya maju.

Tonggak Kesejahteraan Rakyat
 • Mengurangkan bebanan kos sara hidup rakyat dengan menghapuskan monopoli dan menurukan harga petrol dan diesel, caj elektrik, caj air yang berlebihan , hapuskan tol dan menghapuskan monopoli untuk meningkatkan persaingan dalam bidang ekonomi.
 • Merombak dasar automotif untuk mengurangkan bebanan rakyat dengan menghapuskan cukai eksais, harga kereta serendah RM25,000 serta menyediakan perumahan selesa dan mampu milik untuk semua.
 • Memberikan pendidikan percuma untuk semua dan hapus PTPTN dengan yuran bagi pengajian tinggi lepasan sekolah di semua institusi milik awam akan ditanggung kerajaan dan memberi elaun sara hidup.
 • Pakatan Rakyat akan menghentikan serta merta konsesi dan pelaksanaan AES yang mempertaruhkan keselamatan rakyat di jalan raya sebagai sumber kekayaan kroni.
 • Pakatan Rakyat akan mempertahankan wibawa, prestasi dan reputasi Felda demi menjamin kedudukan ekonomi dan pemilikan tanah warga peneroka termasuk merombak semula pegangan di dalam FGV dengan matlamat mengembalikan operasi dan pemilikan tanah FELDA ke tangan peneroka dan kakitangan.

Tonggak Kerajaan Rakyat
 • Mengembalikan prestij dan kemuliaan penjawat awam, membebaskan penjawat awam dari campur tangan politik dan pakej penggajian baru yang menggabungkan prinsip-prinsip daya kerja cemerlang, tempoh perkhidmatan dan potensi kepimpinan demi menjamin keadilan sementara mencungkil bakat kepimpinan.
 • Melaksanakan 8 tuntutan BERSIH sebagai reformasi pilihanraya, melaksanakan pendaftaran undi secara automatik apabila mencecah umur layak mengundi dan membersihkan daftar pengundi dalam masa 100 hari berkuasa.
 • Membebaskan institusi-institusi utama negara iaitu institusi kehakiman, Kamar Peguam Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis diRaja Malaysia (PDRM) dari cengkaman politik
 • Mengembalikan kebebasan institusi Parlimen sebagai suara rakyat yang mengimbangi kuasa eksekutif dan memperkenalkan sistem Jawatankuasa Terpilih Parlimen dalam bidang-bidang penting seperti kewangan, keselamatan, pendidikan, pertahanan, PETRONAS dan lain-lain untuk meningkatkan keberkesanan fungsi timbangtara yang dimainkan Parlimen.
 • Menghapuskan semua undang-undang yang menyekat kebebasan media dan mewujudkan suasana media yang berat sebelah, termasuk Akta Percetakan dan Penerbitan, prosuder perlesenan media dan lain-lain.
 • Memansuhkan AUKU dalam tempoh 100 hari pentadbiran Pakatan Rakyat
 • Semakan menyeluruh ke atas semua undang-undang yang bertentangan dengan prinsip keadilan dan kebebasan rakyat atau bersifat anti-rakyat dan memansuhkan semua undang-undang dan peraturan ini dalam tempoh tahun pertama pentadbiran Pakatan Rakyat
 • Menguatkuasakan Akta Pemulihan Demokrasi untuk mengukuhkan lagi hak rakyat dan Kerajaan Persekutuan membebaskan dan memohon maaf kepada kesemua tahanan ISA dari dulu hingga sekarang.
 • Merombak sepenuhnya kuasa dan kepimpinan SPRM untuk membina integritinya di mata rakyat, termasuk mempertimbangkan memberikan kuasa pendakwaan kepada SPRM
 • Merombak amalan dan proses SPRM agar tumpuan diberikan sepenuhnya kepada siasatan dan pendakwaan terhadap kes-kes rasuah besar yang melibatkan kepentingan awam untuk membuang persepsi bahawa SPRM hanya menumpukan kes-kes kecil sedangkan rasuah pembesar negara dipadamkan
 • Mengetatkan undang-undang rasuah dan undang-undang berkaitan (termasuk Akta Perlindungan Pemberi Maklumat) untuk melaksanakan sekeras-kerasnya undang-undang membanteras rasuah, terutamanya bersabit kes-kes rasuah besar yang melibatkan kepentingan awam

Manifesto PR: Sejuta Peluang Kerja, Gaji Minima RM1,100 Antara Ditawar

Posted: 25 Feb 2013 01:30 AM PST

SHAH ALAM: Pakatan Rakyat hari ini mengemukakan beberapa tawaran membantu ekonomi rakyat dalam manifesto mereka berdepan Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang.

Manifesto ini dibacakan Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli sempena Konvensyen Pakatan Rakyat kali ke-4 di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) pagi ni.

Berikut antara yang diumumkan:

1-Mewujudkan 1 juta peluang pekerjaan baru untuk rakyat dengan mengurangkan kebergantungan buruh asing secara berperingkat.

2-Memperkenal gaji minima RM1,100 sebulan.

3-Melatih 1 juta lepasan sekolah yang tidak melanjutkan pelajaran.

4- Membina 5 universiti dab 25 sekolah vokasional

5- Tabung inovasi IKS RM500 juta, menyelaras cukai rakyat- kadar cukai tertinggi 26% untuk cukai pendapatan hanya mula dibayar bagi pendapatan boleh cukai melebihi RM400,00 berbanding RM250,000 sekarang.

6- Henti operasi Lynas, kaji semula RAPID dan kaji undang-undang pembalakan.

7- Memperuntukkan RM500 juta untuk Tabung Usahawan Kecil Prajurit, kenaikan caruman LTAT dari 15% ke 20%, dividen RM2000 setahun kepada bekas prajurit tidak berpencen.

8- Memberi permit terus kepada pemandu teksi

9- Pengangkutan awam percuma kepada golongan berbeza upaya, tambah bilangan bas, merangka untuk membina sistem keretapi laju antara bandar.

10- Memecah monopoli dengan mewujudkan Suruhanjaya Anti Monopoli, Suruhanjaya Kontrak Awam untuk menilai perjanjian awam seperti IPP dan konsesi berat sebelah, tender terbuka, membubar 1MDB, melupuskan pegangan kerajaan dalam GLC.

14 Tawaran Pakatan Untuk Kesejahteraan Rakyat

Posted: 25 Feb 2013 01:20 AM PST

SHAH ALAM: Rakyat terbeban dengan kos sara hidup yang tinggi sedang gaji dan upah tidak meningkat, malah generasi kini adalah lebih miskin dari generasi sebelumnya, generasi mendatang lebih miskin dari generasi kini.

Atas keprihatinan ini Pakatan Rakyat mengutamakan Kesejahteraan Rakyat yang merupakan salah satu cabang daripada Manifesto Pakatan Rakyat yang dilancarkan hari ini.

Cabang Kesejahteraan Rakyat ini dibentangkan Pengarah Strategi PAS Pusat Dr Dzulkifli Ahmad di hadapan kira-kira 1,500 perwakilan ketiga-tiga parti PAS, PKR dan DAP di Pusat Konvensyen Shah Alam, di sini hari ini.

Menurut Dzulkifli, perbelanjaan asas setiap isi rumah dibebankan dek struktur harga yang berpihak kepada kroni dan syarikat besar, ekonomi negara dikuasai oleh beberapa monopoli yang dimilki kroni dan syarikat besar.

"kemungkaran ekonomi yang menindas rakyat seperti ini perlu ditentang sekeras-kerasnya," kata beliau.

14 tawaran yang digariskan dalam cabang Kesejahateraan Rakyat iaitu;

 1. Harga minyak turun
 2. Caj elektrik lebih rendah
 3. Caj air lebih rendah
 4. Hapus tol
 5. Hapus monopoli
 6. Turunkan harga kereta 
 7. 150,000 rumah selesa mampu milik
 8. Perbadanan Perumahan negara: pelaburan RM5 bilion tahun pertama dan RM2 bilion setahun selepas itu untuk bina rumah selesa mampu milik.
 9. Pendidikan percuma untuk semua, haput PTPTN
 10. Hapus AES. Batalkan saman AES
 11. Keadilan untuk warga Felda
 12. Tingkatkan guna tenaga polis untuk banteras jenayah
 13. Perkhidmatan wad percuma (kelas 1 dan 3) di semua hospital kerajaan
 14. Bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat dinaikkan kepada RM550 sebulan.

PR Laksanakan Caruman Jaringan Sosial Wanita, Bantuan Warga Emas

Posted: 25 Feb 2013 01:10 AM PST

SHAH ALAM 25 FEB : Pakatan Rakyat mengiktiraf secara jelas sumbangan wanita dengan menggariskan janji khusus dalam usaha memartabatkan kaum wanita dalam Manifesto Harapan Rakyat.

Antara lain, PR akan mensasarkan penglibatan seramai 30 peratus kaum wanita di peringkat pengurusan, kepimpinan dan pentadbiran sektor awam dan swasta menjelang 2017.

Apabila mentadbir negara kelak, PR juga akan melaksanakan Caruman Wanita Malaysia di mana setiap isteri akan layak menerima caruman tersebut sebagai jaringan keselamatan sosial bagi menjamin kebajikan mereka.

Dasar caruman tersebut mewajibkan suami mencarum mengikut kadar pendapatan (di antara RM 10 sebulan hingga RM 100 sebulan) ke dalam satu tabung caruman.

"Wang caruman boleh dikeluarkan oleh isteri dalam keadaan tertentu yang cukup syarat seperti penceraian, musibah, kemalangan dan genap umur 50 tahun," dipetik dari kandungan manifesto.

Selain caruman daripada suami, pihak kerajaan juga akan turut sama menyumbang RM 50 sebulan bagi setiap isteri dengan caruman tersebut akan diuruskan oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (SOCSO) sebagai sebahagian dari jaringan keselamatan sosial.

Bagi warga emas, Pakatan Rakyat akan meluaskan Skim Bonus Warga Emas di mana setiap warga emas berusia 60 tahun ke atas akan menerima bonus bernilai RM 1,000 setiap tahun untuk membantu mengurangkan bebanan hidup mereka.

Sumber: Selangorku

Minyak, Api, Air Rendah, Kereta Baru Serendah RM 25,000, Bila PR Memerintah

Posted: 25 Feb 2013 01:00 AM PST

SHAH ALAM 25 FEB :  Pakatan Rakyat (PR) akan mengurangkan kos sara hidup dengan menurunkan harga minyak, caj elektrik, caj air, tol dan kereta sekiranya gabungan parti itu berjaya membentuk kerajaan dalam pilihan raya umum akan datang.

Ini akan dicapai melalui penghapusan monopoli di dalam sektor-sektor seperti penjanaan tenaga, air, telekomunikasi dan barangan makan.

Inisiatif itu terkandung dalam manifesto rakyat bertemakan 'Pakatan Harapan Rakyat' yang dibentangkan di Konvensyen PR kali ke empat di Shah Alam Convention Center, di sini.

Antaranya PR akan menyalurkan laba dari pendapatan minyak untuk menurunkan harga petrol dan diesel.

PR juga akan menyalurkan subsidi gas berjumlah RM 25 bilion yang biasanya diberikan kepada penjana bebas, secara terus kepada rakyat dengan menurunkan caj elektrik yang ditanggung rakyat.

Selain itu, konsesi air kendalian syarikat swasta yang mengakibatkan caj air tinggi akan dihentikan.

"Pakatan Rakyat akan memastikan kerajaan negeri dan persekutuan bekerjasama ke arah menurunkan caj air dengan jaminan rakyat hanya perlu membayar kos pengendalian yang berpatutan."

PR juga akan mengambil alih lebuhraya secara beperingkat bagi tujuan menghapuskan tol.

Pembiayaan operasi lebuhraya itu mampu ditampung menggunakan dana RM5 bilion yang selama ini dibayar sebagai pampasan kepada pemegang konsesi lebuhraya.

Manakala harga barang akan turun apabila monopoli yang dipegang oleh beberapa orang kroni yang rapat dengan pemerintah Umno-BN dihapuskan.

"Sebagai contoh, monopoli wujud dalam kebanyakan sektor utama negara – dari telekomunikasi sehingga ASTRO, dari harga beras kepada harga gula," katanya.

Manakala bagi kereta, cukai eksais kereta akan diturunkan secara berperingkat dengan tujuan menghapuskannya dalam tempoh 5 tahun agar harga kereta lebih berdaya saing.

"Ketika ini, cukai eksais dikenakan secara melampau iaitu pada kadar 70 peratus seterusnya melonjakkan harga kereta.

"Justeru, PR percaya industri automotif negara yang benar-benar berdaya saing boleh mengeluarkan kereta pada harga serendah RM25,000 sebuah," katanya.

Sumber: Selangorku

135 Ibu Tunggal Menyertai Jom Shopping DUN Seri Andalas

Posted: 24 Feb 2013 06:23 PM PST

Pada 23 Februari 2013 yang lepas, program Jom Shopping untuk ibu tunggal yang pertama di DUN Seri Andalas telah diadakan di pasaraya Giant. Program ini adalah inisiatif terbaru Kerajaan Negeri Selangor Pakatan Rakyat di Bawah tanggungjawab YB Rodziah.

Seramai 135 orang wanita telah menyertai program ini. Hadir dalam program adalah YB Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas, Encik PS Rajoo, Ahli Majlis, Majlis Perbandaran Klang, Encik Abdul Manaf, Ahli Majlis, Majlis Bandaraya Shah Alam.

YB Dr Xavier mengucapkan terima kasih kepada semua sukarelawan yang telah membantu melancarkan program pada hari tersebut.

Sambutan Rumah Terbuka Tahun Baru Cina DUN Seri Andalas Meriah

Posted: 24 Feb 2013 06:16 PM PST

Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina DUN Seri Andalas yang diadakan pada 24 Februari 2013 di Taman Mewah, Klang mendapat sambutan yang sangat menggalakkan.

Majlis yang berlangsung dari jam 2 hingga 5 petang itu menyediakan pelbagai juadah tradisional maysrakat cina. Seperti kebiasaan, Tahun Baru Cina dimeriahkan lagi dengan pertunjukkan tarian singa. Selain tarian singa, berbagai-bagai pertunjukkan diadakan untuk orang ramai yang hadir.

YB Dr Xavier Jayakumar kemudiannya mengagihkan ang pow kepada para hadirin terutamanya warga emas kemudiannya diberi ang pow.

YB Dr Xavier Jayakumar mengucapkan terima kasih kepada orang ramai yang hadir ke majlis untuk meraikan perayaan tahun baru cina bersama-sama dan sekalung penghargaan kepada para sukarelawan yang menjayakan majlis ini.44 Wanita Menyertai Mammogram Kedua Tahun 2013 DUN Seri Andalas

Posted: 24 Feb 2013 05:11 PM PST

Pada 24 februari 2013, Program Pemeriksaan Kesihatan Mammogram kedua tahun 2013 DUN Seri Andalas telah diadakan.

Seramai 44 orang wanita telah menyertai program tersebut. Program telah diuruskan oleh Puan Vickneswary. Puan Kalairasi telah menemani kesemua peserta membuat pemeriksaan di Forest Medical Centre.

Sebelum bertolak, pada pukul 8 pagi, YB Dr Xavier Jayakumar telah memberi taklimat kepada para peserta.

Nuffnang