Ahad, 8 April 2012

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Do the right thing, Ambiga tells BN leaders | Free Malaysia Today

Posted: 08 Apr 2012 08:41 PM PDT

Pakatan Rakyat is committed to changes that will bring about a Better Malaysia for All

Posted: 08 Apr 2012 07:29 PM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Ke West Country Terima Aduan Petani-Penternak Di Atas Tanah Lesen Sementara

Posted: 08 Apr 2012 01:09 AM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


Melawat Surau An Nur, Tmn Kasturi

Posted: 08 Apr 2012 06:12 PM PDT

‎8hb April, 2012 - Melawat Surau An Nur yang terletak di Taman Kasturi, Balakong untuk menyampaikan cek sumbangan kepada AJK surau tersebut. 

(More......)

趙明福案書面回答有兩版本‧3反貪官員會否被控?

Posted: 08 Apr 2012 06:01 PM PDT

(吉隆坡5日訊)首相署部長拿督斯里納茲里在書面回答中指出,總檢查署已經研究警方呈上有關趙明福驗屍庭及皇委會報告的所有證據,發現3名反貪會官員沒有在刑事法典下抵觸任何刑事罪。

行動黨沙登區國會議員張念群促請納茲里解釋,為何針對趙明福調查報告,會出現兩個版本的書面回答。

張念群:到底哪個答案對

她今日在國會走廊召開新聞發佈會時指出,皇委會報告說明趙明福不堪被反貪會官員激烈盤問而自殺,如果答案是有關3名反貪會官員不會被提控,相信該結果將會讓關心趙明福事件的人民感到失望。

她說,納茲里在3月29日致給公正黨務邊國會議員李文才的書面回答中指出,3名涉嫌採用激烈方式拷問趙明福的反貪會官員被證實沒有抵觸任何刑事罪,因此不會被提控上法庭。

(More......)

每天清理.解決不了 議員購垃圾桶置店寓

Posted: 08 Apr 2012 05:54 PM PDT

(沙登7日訊)為杜絕沙登拉也第3區2路及3路店寓居民,面對日愈嚴重的垃圾問題,當地國州議員決定為居民購置垃圾桶。

第3區2路及3路店寓72戶居民在過去10年,一直面對外來羅厘亂丟垃圾問題,且情況愈來嚴重,甚至泊車位被非法垃圾淹沒,更引來野狗和烏鴉叼食及引發鼠患,令人煩惱。

雪州行政議員兼史里肯邦安州議員歐陽捍華,帶領沙登區國會議員張念群和梳邦再也市議員黃思漢巡視該區指出,除了上述地區,沙登嶺工業區及附近住宅區也面對相同問題。

他指出,梳邦再也市議會從阿南弗拉手中接過垃圾管理權后,市議會委任的承包商雖每日定時處理垃圾,仍無法解決當地非法垃圾的問題。

解決鼠患問題

"該區因沒保安,導致外來者隨意進出並隨意亂丟垃圾。"

他與張念群撥款購買10個大型垃圾桶,並放置在該區店寓樓梯口,讓居民作為處理垃圾用途。

他呼吁民眾若發現"垃圾蟲",將其行為拍下並向市議會投報,必要時,當局將充公"垃圾蟲"的交通工具,並罰款1000令吉。

黃思漢指出,為防止垃圾桶失竊,他們將垃圾桶上鎖,並將鑰匙交由垃圾承包商管理。

他指出,市議會的城市服務部及衛生部官員更在當地解決鼠患問題,共捕獲37只已被藥水毒死的老鼠。

(More......)

TienChun Temple Building Fund

Posted: 08 Apr 2012 05:38 PM PDT

实现承诺,移交十万元予蕉赖春山园天尊宮作为建庙基金。另拨—万元打造一个新的小公园。

RM50k for TienChun temple as building fund. temple land was given by state govt as well. another RM10 will be given from Yb Ronnie's office to do up a garden opp the new temple.

(More......)

Hand over cheques to Kelab Sukan Balakong and Persatuan Penganut Dewa Na Du Balakong

Posted: 08 Apr 2012 05:29 PM PDT

April 8, 2012 - Hand over cheques to Kelab Sukan Balakong and Persatuan Penganut Dewa Na Du Balakong

(More......)

Melawat Pasar Rakyat

Posted: 08 Apr 2012 05:21 PM PDT

April 8, 2012 - Visit Pasar Rakyat with Sdr Ean Yong. Received overwhelming response from the hawkers.

(More......)

Memberi Sumbangan Kepada Rumah Pangsa Bukit Mewah, Kajang

Posted: 08 Apr 2012 05:12 PM PDT

Pada hari 7hb April 2012, memberi sumbangan kepada Rumah Pangsa Bukit Mewah Kajang. 

(More......)

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


ADUN CHANGKAT JONG RASMI PENUTUP KARNIVAL SUKAN RAKYAT BATAK RABIT

Posted: 08 Apr 2012 08:25 AM PDT


TELUK INTAN, 8 April - ADUN Changkat Jong telah merasmikan penutupan Karnival Sukan Rakyat Kg. Batak Rabit yang telah berlangsung di Padang Awam Taman Karentina dekat sini. Karnival tersebut adalah anjuran bersama PAS Cawangan Batak Rabit, Jawatankuasa Pemuda PAS Cawangan Batak Rabit serta beberapa NGO lain.
Pengarah program menyampaikan ucapan aluan.
YB Anuar dan isteri sebagai tetamu khas.
YB Anuar menyampaikan ucapan perasmian penutup program.


Tulang belakang kepada program karnival sukan rakyat.

Menurut Pengarah program Sdr. Baharuddin Kassim, ini adalah tahun keenam karnival sukan rakyat tersebut telah diadakan. Untuk tahun ini, sebanyak lima acara sukan rakyat telah dipertandingkan seperti sepak raga ratus, karom, dam 30, dart dan acara untuk kaum wanita. Karnival yang berlangsung selama dua minggu itu telah menerima sambutan yang begitu baik oleh penduduk sekitar. Beliau juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak yang telah memberikan sumbangan sehingga karnival dapat dijalankan dengan lancar.
Seorang peserta menerima hadiah daripada YB Anuar.
Pn. Hjh. Faridah turut menyampaikan hadiah.

Sementara itu di dalam ucapan perasmian penutup, YB Anuar telah mengucapkan tahniah kepada pihak PAS Cawangan dan Jawatankuasa Pemuda Cawangan yang telah berjaya menganjurkan karnival sukan rakyat bagi kali keenam berturut-turut. Bagi beliau, karnival sebegini mampu memberikan tarbiyah kepada anak-anak seperti bagaimana menguruskan emosi, penjagaan aurat, menanamkan sifat kerjasama dan sebagai.
Tidak sabar nampaknya nak mengagihkan hadiah...

YB Anuar dan isteri bergambar kenangan bersama ahli jawatankuasa karnival sukan rakyat.

Turut hadir ialah Timbalan Yang DiPertua PAS Kawasan Teluk Intan Sdr. Rahmat Maliki, Timbalan Ketua Dewan Muslimat Kawasan Teluk Intan Puan Hjh. Faridah Rajiah dan Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan, Ustaz Abdul Fatah Awang selaku penasihat karnival tersebut.

YB Anuar serta isteri telah berpeluang menyampaikan hadiah-hadiah kepada para peserta yang memenangi dalam beberapa acara yang dipertandingkan.

intanhijau.blogspot.com

MAJLIS HI-TEA KERABAT TELUK INTAN BERSAMA PEMIMPIN PR

Posted: 08 Apr 2012 04:24 AM PDT


TELUK INTAN, 7 April - Kebajikan Rangkaian Bekas Angkatan Tentera (KERABAT) Parlimen Teluk Intan telah berjaya mengadakan majlis hi-tea dan ramah mesra bersama pemimpin Pakatan Rakyat. Majlis tersebut telah diadakan di Rumah Rehat Teluk Intan dekat sini.
Pengerusi KERABAT Teluk Intan, Tuan Zaba menyampaikan ucapan aluan.

Penasihat KERABAT Perak, Laksamana Pertama (B) Mohd. Imran berucap penuh bersemangat.

PR sentiasa bersama KERABAT, tegas YB Nizar.

Menurut Pengarah Program, Lt. Kdr. (B) Mohamad Zaba bin L. Sharip, majlis ini adalah julung kali diadakan selepas ia dilancarkan oleh Timbalan Presiden PAS Hj. Mohamad Sabu pada Disember lepas. Menurut beliau lagi, antara objektif program ini adalah untuk mengukuhkan hubungan silaturrahim sesama ahli serta mengeratkan hubungan dengan para pemimpin Pakatan Rakyat.

Antara pemimpin Pakatan Rakyat yang hadir ialah YB Dato' Seri Ir. Hj. Mohammad Nizar Jamaluddin selaku Penaung KERABAT Perak, ADUN Changkat Jong YB Hj. Mohd. Anuar Sudin, ADUN Pasir Bedamar (DAP) YB Seah Leong Peng serta pimpinan parti PR Teluk Intan PAS, DAP dan PKR.

Turut hadir ialah Penasihat KERABAT Negeri Perak Laksamana Pertama (B) Tn. Hj. Mohd. Imran Abd. Hamid serta pimpinan KERABAT Negeri Perak.

Di dalam ucapan, Laksaman Pertama (B) Mohd. Imran menyatakan objektif penubuhan KERABAT adalah untuk menjaga kebajikan bekas-bekas anggota tentera seperti memperjuangkan tuntutan pemberian pencen dan tanah kepada mereka yang telah tamat berkhidmat daripada angkatan tentera.
YB Seah bersama YB Anuar.

Pimpinan Keadilan Cabang Teluk Intan dan Pasir Salak turut hadir.Sementara itu, YB Nizar pula menegaskan bahawa pihak Pakatan Rakyat Perak sentiasa prihatin dengan setiap pertubuhan dan NGO yang menjaga kebajikan rakyat termasuklah KERABAT. Malah, beliau berharap usaha kebajikan tersebut dapat diperluaskan lagi melalui program bersama rakyat. Malah beliau sentiasa menyokong untuk setiap tuntutan yang diperjuangkan oleh KERABAT.
Bersemangat menyanyikan lagu "Barisan Kita"
Pimpinan DHPP turut hadir sama.

Bagi beliau, KERABAT juga boleh diberi peluang untuk menyumbang terhadap negeri melalui peranan mereka di dalam JKKK dan ahli majlis tempatan.

Selepas itu, YB Nizar telah menyampaikan watikah pelantikan kepada ahli-ahli jawatankuasa KERABAT Perak. Sesi dialog antara pimpinan PR dan ahli-ahli kerabat juga turut diadakan. Majlis telah diakhiri dengan semua yang hadir menyanyikan lagu bersemangat "Barisan Kita".
Mejer Yahya menerima watikah daripada YB Nizar.


Tuan Zaba mewakili KERABAT Teluk Intan menerima watikah.

Bersemangat....!


YB Nizar bersama penggerak KERABAT Teluk Intan.

intanhijau.blogspot.com

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


PEMBANGKANG TERPERANGKAP

Posted: 08 Apr 2012 08:36 AM PDT


Assalamualaikum.

Antara perkarayang paling ditakuti pembangkang sekarang adalah penyatuan dan perpaduan dikalangan pemimpin serta ahli UMNO. Sebabnya, selama ini mereka hanya tahubahawa kononnya UMNO berpecah dan sebagainya.

Suasana telahberubah, dan iklim politik juga kian berubah. Lihatlah di mana-mana, rakyatsudah mulai sedar dengan hakikat politik sekarang.

Sah UMNO pulasemakin mantap dan berada dalam keadaan yang sangat baik. Pembangkangsebenarnya telah membuat andaian yang salah jika berkata UMNO berpecah, danhakikat itu akan dapat diterjemahkan pada PRU yang ke-13 nanti.

Apa yangberlaku adalah sebaliknya, apabila mereka sendiri masih belum selesai dalampengagihan kerusi yang mahu dipertandingkan puak mereka pada PRU akan datangini.

Di Terengganumisalnya, PKR telah menuntut untuk bertanding 14 kerusi tetapi pada masa yangsama PAS tidak mungkin akan membiarkan perkara tersebut berlaku. PKR kian tamakkerana menyangka mereka kuat sangat sedangkan PKR hanya parti yang menumpangkekuatan Pas sahaja. Itu yang Pas tidak suka dan marah.

PKR memangtidak berpijak di bumi yang nyata. Tidak habis dengan membohongi rakyat melaluipelbagai isu-isu yang berlaku, mereka juga mahu membohongi Pas kononnya merekaadalah parti yang kuat sangat sehingga tergamak menuntut 14 kerusi.

Saya tidaknampak Pas akan berkompromi dalam perkara tersebut. Jika tidak diselesaikanmenjelang PRU nanti, mereka akan menerima padah dan tidak mustahil akan berlakupertandingan sesama sendiri sebagaimana ketika Pas bergabung dengan PartiSemangat 46 sebelum ini.

Inilah keadaansebenar yang mereka sengaja tutup dari pengetahuan rakyat dengan melemparkankononnya UMNO berpecah.

Sebenarnya,rakyat dah lama tahu bahawa pakatan pembangkang tidak sebulu. Masing-masingtamak dan perasan parti mereka kuat walaupun hakikatnya mereka tidaklahsebegitu.

Tapi bagisaya, tidak mustahil juga jika Pas menurut kehendak PKR sebab sebelum ini pun,mereka selalu ikut telunjuk PKR. Apakah sebabnya yang berlaku sedemikian itu,saya tidaklah pasti.

Apa pun sayaberharap, rakyat akan lebih celik dan faham mengenai keadaan politik semasahari ini. Ia penting bagi memastikan mereka tidak terjebak atau terpedayadengan propaganda murahan pembangkang menjelang PRU ini.

AGENDA BERSIH ...

Posted: 08 Apr 2012 08:10 AM PDT


Assalamualaikum.

Diam tak diam,mkita dah pun masuk bulan April, empat bulan di tahun 2012 – tahun yang saratdengan ramalan PRU ke-13 diadakan.

Seperti yanganda tahu, puak pembangkang akan menganjurkan perhimpunan Bersih 3.0 di ibunegara. Apa yang mereka tuntut juga sama sebagaimana perhimpunan haram Bersih2.0 yang lalu.

Malah, PasTerengganu juga dikatakan akan mengadakan demonstrasi besar-besaran sebelum itudi Kuala Terengganu, hadapan Wisma Darul Iman.

Sama ada kitasedar atau tidak, bahawa kerajaan telah pun menubuhkan jawatan khas bagimengkaji dan mencadangkan mengenai pilihan raya bagi menambah baik prosespilihan raya yang sedia ada.

Jawatankuasaitu bukan sahaja terdiri daripada wakil kerajaan, malah wakil-wakil partingpembangkang. Oleh itu, mereka boleh dan telah pun memberikan pandangan bagimencapai tujuan jawatankuasa tersebut ditubuhkan.

Malah, hasilkajian dan perancangan jawatankuasa berkenaan telah dibentangkan di Parlimenserta diluluskan walaupun pembangkang membuat kacau ketika pembentangan perkaratersebut di Parlimen baru-baru ini.

Namun, Bersih3.0 yang sekali lagi akan diketuai Ambiga sebagai membantah terhadap sistempilihan raya yang ada.

Jika oranglain tidak faham mengapa pembangkang tetap membantah, malah mahu mengadakanbeberapa perhimpunan menjelang PRU ke-13 ini, tetapi saya boleh fahammengenainya.

Pertama,pembangkang sejak dahulu tidak pernah melihat apa yang diusahakan ataudilakukan kerajaan BN adalah tidak betul walaupun setiap keputusan yang dibuatturut melibatkan puak mereka. Itu perkara pokok yang sangat penting untukdiberikan perhatian.

Dan kedua,nampak sangat pembangkang tidak bersedia untuk menghadapi PRU. Apa yang merekalakukan adalah untuk menarik perhatian banyak pihak dan mungkin juga satukaedah untuk "memaksa" kerajaan melengahkan PRU.

Hakikat yangmereka sendiri sedar ialah betapa sokongan rakyat terhadap BN kian melonjakkerana rakyat kita semakin hari semakin melihat dan menilai pembangkang yangbanyak menimbulkan masalah kepada rakyat.

KepimpinanPerdana Menteri, YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak telah melakukan yangterbaik untuk rakyat dan negara walaupun pada masa yang sama pembangkang asyikmelalak tanpa melakukan apa-apa pun.

Rakyat semakinsedar, semakin tahu mengenai tabiat buruk dan kelemahan pembangkang. Justeru,mereka kini beralih kepada BN yang telah terbukti mampu melakukan yang terbaikbuat rakyat. Percayalah!.

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Easter Message (en/cn)

Posted: 08 Apr 2012 06:23 AM PDT

Tan Sri Muhyidin Yassin Should Stop Boasting That Malaysian Kids Receive A Better Quality Of Education Than United States, Germany And United Kingdom But Admit That Malaysian Education Is In A State Of Crisis That Requires Immediate Rescue If Malaysia Does Not Want To Lose Out To Thailand And Vietnam.

DAP wishes all Christians Happy Easter. Celebrating the resurrection of Jesus Christ from the dead gives birth of a new life that gives mankind the hope cleansing our sins and enjoying eternal life. To do so, Christians are expected to adopt a life of simplicity, humility, service and sanctity(holiness).

Malaysia should also adopt some of these values to establish an excellent education system that is capable of building talented Malaysians for the future. There is no doubt that availability of human talent is the new oil of the 21st century. However Malaysian education system is not only in a state of crisis but our leaders are in denial that Malaysian educaton system is no longer excellent.

Education Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin boasted that the World Economic Report's Global Competitiveness Index 2011-2012(Report) showed our children received a better quality of education than the children in the United States, Germany and United Kingdom. How wrong, misleading and out-of-touch Muhydin is has been brought home by the failure of any Malaysian to gain admission into Harvard University, the world's most prestigious university, for the second year in a row.

The quality of Malaysian applicants to Harvard University had deteriorated so alarmingly that none was even good enough to make it to the interview rounds. A two-year absence from incoming Harvard freshman classes is enough to raise concerns over the quality trends of Malaysian education given that at least one Malaysian had been admitted to Harvard every year from 1985 to 2010.

Malaysia was only fourth among Southeast Asian countries in terms of enrolment in the Ivy League institution. Singapore has the highest number of Harvard undergraduates with 18, followed by Thailand with seven, Vietnam with six, Malaysia with five and Indonesia with two. In other words, instead of boasting that Malaysia's education system is better than US, UK or Germany, Muhydin should be worrying about being overtaken by Thailand and Vietnam.

Tan Sri Muhyidin should also answer why there is not a single Nobel Prize winner who is a Malaysian and neither is there a single Malaysian university amongst the Top 200 Universities in the world? Or when given the choice, why more Malaysian students want to study in Singapore, US, UK and Germany than in Malaysian universities? Perhaps with the quality of students from Thailand and Vietnam rising, our students may be heading for Thailand and Vietnam in the future.

That Muhyidin is in a state of denial about the crisis of mediocrity engulfing Malaysian education is clear when a closer reading of the Global Competitiveness Report clearly indicates that Maalysian education system has fallen behind in standards. The results is the same for other indexes such as in the 2009 Program for International Student Assessment (PISA) involving 75 countries, Malaysia was ranked 56th in reading ability, 55th in Mathematics ability and 53 in Science. Our performance in the Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS) has also seen a steady decrease from 1999 to 2007.

Tan Sri Muhyidin Yassin should stop boasting that Malaysian kids receive a better quality of education than United States, Germany and United Kingdom but admit that Malaysian education is in a state of crisis that requires immediate rescue if Malaysia does not want to lose out to Thailand and Vietnam.

Lim Guan Eng

—- Mandarin Version—
民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2012年4月8日在吉隆坡发表声明:

丹斯里慕尤丁应该停止吹牛,胡指马来西亚的孩子接受比美国、德国和英国更好的教育,他应该承认马来西亚的教育面临危机,需要及时纠正,要不然我们将会输给泰国和越南。

民主行动党祝全体基督徒复活节快乐。这个节日纪念耶稣基督死而复生,给人类带来希望、一洗我们的罪并赐与生命永恒。因此,基督徒向来提倡生活简朴、谦卑、服务及圣洁。

马来西亚人应该采纳这当中其中一些价值观,以建立卓越的教育系统,为我国的未来栽培人才。毫无疑问,人才是21世纪的新油田。我国的教育系统不只面临危机,而我们的领袖也还抱着鸵鸟心态,不承认我国的教育制度已经不再卓越。

教育部长丹斯里慕尤丁吹牛说,世界经济报告的全球竞争力指数(2011-2012)显示我们的孩子接受比美国、德国、英国更好的教育。慕尤丁大错特错,当事实上已经连续两年没有一名马来西亚人进入全世界最顶尖大学――哈佛大学。

马来西亚的哈佛大学申请者素质低落,甚至没有人符合资格被叫去面试,这种情况令人担忧。我们已经连续两年没有新生入学哈佛,这足以让人担心我国的教育水平,从1985至2010年期间,每年至少有一名马来西亚学生被哈佛录取。

马来西亚的长春藤就学率在东南亚国家排行第四,新加坡在哈佛拥有18名本科生,排名第一,其次是泰国(7)、越南(6)、马来西亚(5)及印尼(2)。换句话说,与其吹牛说马来西亚的教育制度比美国、英国或德国还好,慕尤丁应该担心我们会落后泰国及越南。

丹斯里慕尤丁应该回答,为何至今天我们还栽培不出一名诺贝尔奖得主,也没有一所本地大学跻身世界200所大学?如果有得选择,马来西亚学生宁可前往新加坡、美国、英国、德国,而不是在本地大学求学?或许,随着泰国或越南的学生素质提升,我们的学生以后可能前往泰国和越南求学。

慕尤丁还抱着鸵鸟心态,不愿承认马来西亚的教育已经被困在平庸危机之中,当全球竞争力指数已经清楚指出,我国的教育制度远远落后。在2009年涉及75个国家的国际学生的调查指数中,马来西亚的阅读能力排行第56名,数学能力第55名、科学第53名。1999年至2007年期间,我国在国际数学及科学学习趋势的表现也每况愈下。

丹斯里慕尤丁应该停止吹牛,胡指马来西亚的孩子接受比美国、德国和英国更好的教育,他应该承认马来西亚的教育面临危机,需要及时纠正,要不然我们将会输给泰国和越南。

林冠英

Nuffnang