Khamis, 2 Ogos 2012

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


‘Declassify George Kent tender documents’ | Free Malaysia Today

Posted: 02 Aug 2012 10:56 PM PDT

Utusan targets ‘unfriendly’ Tamil dailies | Free Malaysia Today

Posted: 02 Aug 2012 07:41 PM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Tarawih: Penghayatan

Posted: 02 Aug 2012 05:09 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


Congratulation to your newborn baby girl.

Posted: 01 Aug 2012 11:41 PM PDT

On behalf of YB Teo, we would like to inform of the successful delivery of her newborn baby girl on the 1st August 2012 at Serdang Hospital. Both mother and baby are in good health and now resting at home. Happy Parenting.


From,
Whole DAPSY Serdang Committees
Done by Duncan Lee (More......)

Penyampaian Sumbangan untuk Gereja Serdang Baru

Posted: 01 Aug 2012 11:09 PM PDT

Tarikh: 29hb Julai 2012
Waktu: 10 pagi
Tempat: Gereja Serdang BaruYB Teo bagi pihak Ahli Exco Kerajaan Selangor, YB Teresa Kok, menyampaikan sumbangan kerajaan sebanyak RM50,000 kepada Gereja Serdang Baru. (More......)

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


PKR Umum Ubah Dasar Penghantaran Barang Melalui Kapal Untuk Turunkan Harga Barang di Malaysia Timur

Posted: 02 Aug 2012 02:30 AM PDT

PETALING JAYA, 2 Ogos — Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini berjanji akan menghapuskan polisi kabotaj yang memerlukan barang hanya dihantar oleh kapal tempatan untuk menjadikan harga kereta dan barangan lain lebih murah di Sabah dan Sarawak.

Dasar kabotaj negara dianggap sebagai kontroversi dan sering dianggap sebagai punca kenaikan harga barang di Malaysia Timur.

Langkah baru PKR dilihat sebagai dasar Pakatan Rakyat untuk memenangi dua negeri yang telah dianggap sebagai 'kubu kuat' untuk Barisan Nasional (BN).

Ketua umum parti tersebut, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata dalam kenyataan medianya hari ini, dasar yang diperkenalkan pada tahun 1980an itu "tidak ekonomik" dan perlu diubah sepenuhnya.

"Jika kita perlu ambil barang dari Hong Kong, kenapa perlu ke Pelabuhan Kelang dahulu? Ini tidak masuk akal.

"Ini langsung tidak ekonomik kecuali kepada para kroni yang berniat hanya mahu memperkayakan golongan tertentu dengan menaikkan harga barang di Sabah dan Sarawak," katanya lagi.

Dia juga berkata Pakatan Rakyat mencadangkan harga kereta diturunkan dengan menghapuskan duti eksais dan melihat semula dasar Permit Yang Dibenarkan (AP) untuk memastikan Sabah dan Sarawak dapat menikmati harga yang lebih murah.

Ahli politik dan ketua masyarakat di Sabah dan Sarawak sudah lama menentang dasar kabotaj, dengan mengatakan ini tidak perlu dilakukan untuk mengelakkan jurang ekonomi antara Malaysia Timur dan Semenanjung.

Dalam tahun 1980an semua barangan yang dihantar perlu dihantar dengan kapal Malaysia yang menyebabkan kenaikan harga barang dan meningkatkan kos di Malaysia Timur.

"Kadang-kala orang di sini (di Semenanjung) tidak menyedari perasaan orang Sabah dan Sarawak tentang apa yang mereka kecewakan.

"Mungkin dasar kabotaj adalah relevan pada waktu itu, kerana masa itu tidak ada kemudahan pada waktu itu, tapi ia tidak boleh diteruskan lagi. Ia adalah dasar yang menyebabkan penambahan kos yang menjadikan harga barang semakin mahal," kata Anwar.

Bercakap kepada The Malaysian Insider kemudiannya, timbalan setiausaha agung PKR, Darell Leiking telah menerangkan bagaimana harga petrol boleh disamakan di antara Malaysia timur dan Semenanjung, dan harga-harga lain turut boleh disamakan.

"Petrol telah ditapis di Semenanjung tetapi harganya sama dengan Malaysia timur. Sementara harga seperti kereta Proton, yang dibina di Semenanjung, tetapi berbeza di Sabah dan Sarawak," katanya lagi.

"PKR dan PR mahu menghapuskan dasar kabotaj ini dan ini jelas ini perbuatan sabotaj terhadap orang Sabah," kata Leiking, yang juga merupakan ketua cabang PKR Penampang di Sabah.

Sumber: TheMalaysianInsider

Anwar Tawar Reformasi Menyeluruh Pengangkutan Awam

Posted: 02 Aug 2012 02:00 AM PDT

PETALING JAYA  2 OGOS :  Pakatan Rakyat (PR) akan mengutamakan pelaksanaan sistem pengangkutan awam yang cekap dengan kadar munasabah sebagai rancangan kerangka dasar automotif negara jika berjaya menawan Putrajaya.

Menurut Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, kerangka baru dasar automotif negara ini adalah permulaan kepada reformasi menyeluruh sistem pengangkutan negara yang bermula dengan keutamaan mengurangkan beban hutang rayat.

"Rakyat Malaysia telah menanggung hutang dan terbeban dengan kos pengangkutan yang berganda setelah sekian lama. Masanya sudah tiba untuk menghentikan ketidak adilan ini dengan merombak dasar automotif negara demi kebajikan rakyat,"katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PKR hari ini.

Jelas Anwar, perlaksanaan ini dibuat di kota-kota utama Malaysia seperti Kuala Lumpur yang masih belum memiliki sistem pengangkutan yang baik.

Perkara asas yang perlu diambil kira adalah dasar automotif baru perlu melindungi kebajikan pekerja sektor automotif. Selain itu, dengan menambah baik sistem pengangkutan awam dengan kos yang munasabah, maka sasaran penggunaan kenderaan persendirian akan berkurangan dan jumlah gunapakai beban api dijangka akan menurun.

Melalui kerangka dasar baru ini, PR mensasarkan sistem pengangkutan awam yang cekap di rantau Asia Tenggara dalam tempoh 10 tahun dengan penumpuan terhadap sistem pengangkutan awam yang tidak menelan belanja besar tetapi dibuktikan berkesan terutamanya rangkaian bas dalam bandar yang kini diabaikan oleh pentadbiran sedia ada.

"Rangkaian keretapi di antara bandar yang lebih cekap dan murah agar penggunaannya boleh ditingkatkan berbanding dengan keadaan sekarang. Penstrukturan semula Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan pemodenannya akan menjadi salah satu fokus utama pentadbiran baru di Putrajaya," ujar Anwar lagi.

Anwar menambah, insentif akan terus diberikan kepada syarikat-syarikat yang membangunkan dan mengilang kenderaan mesra alam di negara ini dengan sasaran untuk menjadikan Malaysia mempunyai nisbah kenderaan mesra alam per kapita tertinggi di rantau Asia Tenggara.

Sumber: Selangorku

PKR Mahu RCI Ditubuh Siasat Salahguna Kuasa PM

Posted: 02 Aug 2012 01:45 AM PDT

PETALING JAYA, 2 OGOS – Pengarah Srategi PKR, Rafizi Ramli mendesak penubuhan satu Suruhanjaya Diraja (RCI) bagi menyiasat campur tangan Datuk Seri Najib di dalam penganugerahan kontrak kepada George Kent.

Gesaan ini dilontarkan ekoran beberapa persoalan besar yang didedahkan sebelum ini terutama penglibatan Najib Razak dalam proses perolehan projek-projek negara hanya boleh dirungkai oleh suruhanjaya tersebut yang mempunyai kuasa penuh menyiasat seorang Perdana Menteri.

Jelas beliau, keadaan ini menunjukkan betapa kroniknya amalan rasuah di peringkat tertinggi negara.

"Kemungkinan wujudnya campur tangan Datuk Seri Najib di dalam institusi-institusi negara seperti Kamar Peguam Negara, Bank Negara Malaysia dan Polis Diraja Malaysia apabila individu yang terlibat mendedahkan skandal beliau terus dihadapkan ke mahkamah kurang 24 jam dari pengumumaman anugerah kontrak kepada George Kent.

"Selain itu, persoalan mengenai hubungan Najib Razak dengan Thales yang didakwa terlibat dalam penjualan dokumen sulit pertahanan negara membayangkan penglibtan pemimpin tertinggi negara dalam kegiatan yang mengkhianati negara," katanya dalam sidang media di Pejabat PKR.

Tegas beliau, sekiranya Najib tidak bersalah, beliau tidak perlu gentar menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat dakwaan ini.

Awal minggu ini, Syarikat Prasarana Negara Bhd mengumumkan kontrak projek sambungan LRT Ampang dianugerahkan kepada syarikat kerjasama George Kent-Lion Pasific Venture (JV).

Rafizi sebelum itu mendedahkan beberapa dokumen yang berkaitan penganugerahan kontrak bernilai RM1.1 billion bagi projek tambahan laluan LRT Ampang termasuk surat yang menunjukkan penglibatan Datuk Seri Najib Razak.

Ujar Rafizi lagi, fakta yang tidak dinafikan seperti yang dideahkan sebelum ini jelas menunjukkan ada unsur salah guna kuasa dan penyelewengan apabila syarikat milik rakan karib Najib Razak dianugerahkan kontrak besar walaupun tidak mempunyai kepakaran.

Sumber: Selangorku

PKR Tubuh NOW Untuk Lindungi Pemberi Maklumat

Posted: 02 Aug 2012 01:30 AM PDT

PETALING JAYA, 2 OGOS: Menyedari ancaman hebat dikenakan keatas pemberi maklumat yang tampil kehadapan membongkar salah guna kuasa kerajaan, PKR hari ini menubuhkan satu badan khas bagi melindungi mereka.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata badan khas yang dinamakan Pusat Perlindungan Pemberi Maklumat Nasional (NOW) itu ditubuhkan ekoran Akta Perlindungan Pemberi Maklumat sedia ada tidak berfungsi sepenuhnya melindungi pemberi maklumat sebaliknya diragui rakyat.

"Mereka sepatutnya dilindungi oleh kerajaan bukannya diburu, diugut dan didakwa oleh kerajaan.

"Saya percaya selepas ini, pentadiran Datuk Seri Najib Razak akan terus memburu pemberi maklumat dalam memastikan mulut mereka terus tertutup,"ujarnya.

Mengulas lanjut berhubung fungsi utama NOW, Rafizi menjelaskan selain berperanan sebagai badan pemantau ia juga berfungsi untuk mendedahkan skandal-skandal besar yang cuba dilindungi oleh mana-mana badan yang berkepentingan awam.

"Selain itu, NOW ini juga melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat melalui Dana Perlindungan Pemberi Maklumat yang menanggung kos guaman, kos hilang sara diri.

"NOW juga akan mengerakkan program kesedaran untuk mengalakan lebih ramai pemberi maklumat tampil ke hadapan dan melatih lebih ramai aktivis berkemahiran dalam menganalisis skandal dan melakukan pendedahan,"jelas Rafizi dalam satu sidang media di Ibu Pejabat PKR disini hari ini.

NOW bakal beroperasi dari pusatnya di Sungai Besi yang lengkap dengan kemudahan dewan latihan untuk menjalankan program latihan dan wacana yang berterusan.

NOW secara rasminya akan dilancarkan pada 30 Ogos depan sehari sebelum Sambutan Hari Kemerdekaan untuk melambangkan kebebasan baru rakyat Malaysia.

Dalam menjayakan hasrat NOW melindungi pemberi maklumat, sumbangan orang ramai diperlukan untuk menampung Dana Perlindungan Pemberi Maklumat.

Sumbangan boleh disalurkan menerusi akaun:

Oversight & Whistleblower Sdn Bhd

MAYBANK 562441603039

Sumber: Selangorku

Kes Rafizi Bukti Umno-BN Tak Mahu Telus Dan Bertanggungjawab

Posted: 01 Aug 2012 09:00 PM PDT

SHAH ALAM 2 OGOS : Kerajaan Selangor kesal terhadap pendakwaan yang dikenakan ke atas Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berhubung pendedahannya mengenai butiran perbankan National Feedlot Corporation (NFC).

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, tindakan ke atas Rafizi membuktikan  komitmen kerajaan Umno-BN terhadap ketelusan dan kebertanggungjawaban yang diuar-uarkan Perdana Menteri ternyata hanya janji kosong.

"Kerajaan Negeri berpendapat rakyat Malaysia haruslah diberi peluang untuk mengambil bahagian dalam memastikan wang rakyat ditadbir dan diurus secara adil dan beramanah.

"Bagi menepati janji Kerajaan Selangor untuk membanteras kegiatan rasuah di setiap peringkat, kita menyediakan satu dana khas (whistle blower fund) untuk membantu membiayai kos guaman Rafizi," katanya semasa sidang media di SUK di sini semalam.

Menurut Abdul Khalid, dana itu diperolehi menerusi peruntukan Geran Selangorku sejumlah RM5 juta untuk membanteras rasuah.

Beliau berkata, dana itu akan digunakan kepada pihak yang dianiayai dalam usaha membanteras rasuah di negeri ini.

"Kerajaan Negeri boleh menggunakan dana tersebut untuk mempertahankan individu yang teraniaya supaya usaha membanteras rasuah dapat dilakukan dengan lebih efektif," katanya lagi.

Mahkamah Seksyen Shah Alam menetapkan bayaran ikat jamin sebanyak RM15,000 terhadap Rafizi dan bekas kerani Public Bank, Johari Mohamad serta menetapkan tarikh perbicaraan kes ini pada 10 Septermber depan.

Rafizi ditahan polis atas pertuduhan mengikut Akta Bank dan Institusi Kewangan (Bafia) 1989.

Sumber: Selangorku

The Arrest of Rafizi Ramli

Posted: 01 Aug 2012 08:30 AM PDT

PRESS STATEMENT                                                                                 
AUGUST 1, 2012

THE ARREST OF RAFIZI RAMLI


I condemn the arrest of Parti Keadilan's Strategy Director, Rafizi Ramli, this morning. The arrest is politically motivated with the purpose to silence a man exposing scandal after scandal involving those controlling Putrajaya presently.

I am convinced that his arrest is related to the National Feedlot Corporation(NFC) and George Kent — which has just been awarded the Ampang LRT-extension contract. 

By exposing continuously these scandals for months, he has built powerful enemies and now they are using what is at their disposal.

This is Prime Minister Dato' Seri Najib Razak's personal vendetta being played out by the various government agencies.

The charge against Rafizi under the Banking and Financial Institutions Act (BAFIA) is only a smokescreen to put fear into the hearts of Malaysians trying to unearth the truth behind contracts and cronyism involving Barisan Nasional (BN) leaders.

I commend Rafizi and the courage he has shown, and to his family I ask them to bear through these hard times and remember that social justice will prevail in the end.

DATO' SERI ANWAR IBRAHIM
LEADER OF OPPOSITION

Selangor Sedia Biayai Kos Guaman Rafizi

Posted: 01 Aug 2012 03:00 AM PDT

SHAH ALAM 1 OGOS : Kerajaan Selangor bersedia membiayai kos guaman bagi membantu Rafizi Ramli menjalani proses mahkamah berikutan penahanannya berhubung pendedahan tiga akaun kewangan berkaitan skandal National Feedlot Corporation (NFC).

Menerusi Twitternya pagi tadi Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim menyelar tindakan penahanan tersebut berikutan pendedahan beberapa skandal utama yang melibatkan pemimpin Umno-BN termasuk Projek Tambahan LRT Ampang.

"Kerajaan negeri telah menyediakan dana khas untuk menolong membiayai kos guaman saudara Rafizi Ramli.

"Kerajaan Negeri mengecam penangkapan dan pendakwaan terhadap Rafizi Ramli kerana membongkar kes penyelewengan NFC & George Kent," katanya.

Mahkamah Seksyen Shah Alam hari ini menetapkan bayaran ikat jamin sebanyak RM15,000 kepada Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dan Johari Mohamad serta menetapkan tarikh perbicaraan kes ini pada 10 Septermber 2012.

Awal pagi tadi, Rafizi Ramli menerusi laman Twitternya menyatakan bahawa beliau ditahan polis atas pertuduhan mengikut Akta Bank dan Institusi Kewangan (Bafia) 1989.

Menerusi paparan twitter itu juga, Rafizi menjelaskan rumahnya diserbu kira-kira jam 7 pagi tadi sebelum dibawa ke balai polis Hulu Klang.

Sekitar jam 8 pagi, Rafizi menyatakan beliau sedang dibawa polis ke Mahkamah Sesyen Shah Alam dan proses pertuduhan ke atasnya dipercepat, kepada 9 pagi.

Johari Muhamad yang turut ditahan bersama Rafizi merupakan bekas kerani Public Bank yang dikatakan salah seorang pemberi maklumat mengenai pembelian hartanah mewah keluarga Shahrizat di KL Eco City, Bangsar.

Sumber: Selangorku

Kerajaan Selangor Selesaikan Kegagalan Syabas

Posted: 01 Aug 2012 02:30 AM PDT

SHAH ALAM,1 OGOS : Kegagalan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) untuk mengedar air terawat dengan baik akan diselesaikan oleh Kerajaan Selangor sendiri dengan membaik pulih tangki simpanan air yang tidak mampu berfungsi pada tahap terbaik.

Pembaikan itu akan dilakukan oleh pihak berkuasa tempatan di mana kos kerja-kerja tersebut akan ditanggung oleh Syabas.

Usaha ini merupakan antara langkah yang terpaksa diambil oleh Kerajaan Negeri bagi memperbaiki pengurusan air terawat di Selangor ekoran kegagalan Syabas menunaikan tanggungjawabnya.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata loji-loji itu tidak diselenggara dengan sempurna dan ada loji yang peralatannya seperti pam air langsung tidak berfungsi.

Menurut beliau,kerajaan negeri mempunyai perancangan bagi meningkatkan jumlah kapasiti air terawat dengan beberapa cadangan yang dikemukan untuk mengatasi isu itu.

"Kita mencadangkan pembinaan tapak rawatan air yang baru disebelah loji dengan menggunakan teknologi membrane.

"Justeru dengan adanya projek ini,kita boleh meningkatkan jumlah air terawat sehingga 50 peratus tambahan," Abdul Khalid berkata dalam sidang media selepas mesyuarat exco pada 1 Ogos lalu.

Tambah Abdul Khalid,pada masa kini,negeri Selangor bukan berhadapan dengan jumlah air terawat tetapi sistem pengagihan air yang perlu diperbaiki sehingga dapat mengurangkan jumlah air tanpa hasil.

Sementara itu, Exco Kerajaan Tempatan,Kajian Dan Penyelidikan, Ronnie Liu berkata hasil lawatan yang dilakukakan mendapati banyak tangki simpanan air yang tidak diselenggara dengan baik oleh Syabas membahayakan penduduk sekitar.

"Didapati banyak tangki simpanan air itu dengan pamnya tidak berfungsi dengan baik, sehingga mengakibatkan tangki-tangki air yang besar itu tidak mempunyai air.

"Selagi Syabas tidak memperbaiki tangki simpanan air itu maka usaha kita tidak berguna kerana ia tidak dapat mengagihkan air," katanya.

Ujar beliau lagi,Syabas digesa memberi penjelasan dan penyelesaian berkenaan penyelenggaraan tangki simpanan air pada masa segera.


Sumber: Selangorku

Syabas Gagal Selenggara Rumah Pam Punca Taman Tiada Air, Kata Ronnie

Posted: 01 Aug 2012 02:00 AM PDT

SHAH ALAM, 1 Ogos ― Kerajaan Selangor hari ini menegaskan, krisis ketiadaan air yang berlaku di Balakong adalah berpunca daripada kerosakan pam air dan kolam simpanan air yang tidak diselenggara dengan sempurna oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Selangor, Ronnie Liu (gambar) ketika sidang media hari ini menegaskan, keadaan tersebut menyebabkan Syabas tidak dapat membekalkan air terawat yang mencukupi kepada penduduk di kawasan berkenaan.

"Berdasarkan lawatan kita ke kolam simpanan air di Balakong, hampir semua kolam tersebut tidak dijaga dan ada yang rosak," katanya.

"Malah, banyak kolam air ini tidak diselenggara dengan baik. Kebanyakkannya tidak mempunyai pam air dan motor pam telah rosak ...  bukan itu sahaja pintu pagar pun hilang, ini sangat membahayakan keselamatan penduduk khususnya kanak-kanak," katanya yang juga ahli Dewan Undangan Negeri Pandamaran.

Antara kawasan yang terjejas dengan situasi berkenaan adalah di bawah pentadbiran Majlis Perbandaran Kajang, iaitu Taman Bukit Belimbing, Taman Seri Belimbing, Taman Juara Jaya, Taman Harmoni Indah, Taman Seri Timah, Taman Tanming Jaya, Taman Seri Jati, Taman Putera Budiman, Taman Balakong Jaya, Taman Puncak Utama, dan Taman Sri Pulai dan Kawasan Perindustrian Balakong Jaya.

Sementara dua kawasan lain di bawah Majlis Perbandaran Subang Jaya adalah Kampung Tengah dan Taman Sungai Besi Indah di Seri Kembangan.

"Kerajaan negeri telah mengarahkan PBT menggunakan lori tangki ke kawasan-kawasan yang terjejas ini untuk menyalurkan air, dan Syabas akan membayar kos ini kerana mereka gagal menjalankan tugas mereka.

Kesal dengan tindakan itu, Ronnie menegaskan, tindakan Syabas itu menyebabkan penduduk di sekitar kawasan terbabit tidak menerima bekalan air terawat yang mencukupi.

Sehubungan itu, Ronnie turut menggesa Syabas agar mengambil tindakan segera bagi membaik pulih kolam air yang terjejas.

Pihak berkuasa tempatan di kawasan berkenaan juga akan membuat laporan polis berhubung keadaan rumah pam berkenaan bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku.

"Syabas seharusnya mengganti motor dan pam yang rosak supaya bekalan air di kawasan yang terjejas mencukupi," katanya lagi.

Sumber: TheMalaysianInsider

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


Saham FGVH jatuh kepada RM5 seunit hari ini

Posted: 02 Aug 2012 03:18 AM PDT


KUALA LUMPUR: Harga Saham Felda Global Vanture Holding (FGVH) yang baru disenaraikan di Bursa Malaysia pada 28 Jun lalu, terus mencatat penurunan sehingga RM5 seunit jam 1 petang tadi.

Semalam saham FGVH berharga RM5.12 seunit. Saham FGVH mula disenaraikan pada harga RM4.55 seunit, dan pernah mencecah kepada RM5.39 pada hari-hari awal disenaraikan.

FGVH merupakan IPO terbesar di Asia dan kedua terbesar di dunia, selepas Facebook.

Syarikat gergasi minyak sawit Malaysia itu mendakwa telah menarik senarai pelabur terkemuka, termasuk pelaburan global Qatar Investment Authority dan syarikat insurans Hong Kong, AIA Group Ltd

Sebelum ini, Amanah Saham Johor mengambil masa lebih tiga bulan sebelum jatuh, namun untuk FGVH ianya dilihat satu sejarah apabila jatuh dalam masa yang begitu singkat.

Sementara itu, Presiden Anak Peneroka Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad dan Timbalan Menteri Datuk Ahmad Maslan membuat kenyataan berhubung kejatuhan itu.

Katanya, FGVH yang baru disenaraikan pada akhir Jun lalu dengan harga RM4.55 pernah mencecah pada harga RM5.80 sahaja selepas dua minggu disenaraikan.

Namun katanya, selepas itu saham FGVH semakin menurun sehinggalah ke RM 5.00 awal pagi ini.

Mazlan turut mengulangi pendiriannya bahawa penyenaraian FGVH dalam Bursa Malaysia tidak kena pada masanya dan ramai penganalisis ekonomi turut menjangkakan saham FGVH akan merundum.

"Sebenarnya, FGVH tidak wajar disenaraikan pada masa ini, apatah lagi FGVH tidak ada aset di tambah pula anak syarikatnya banyak yang berdepan dengan masalah," katanya ketika dihubungi Harakahdaily.

Bagaimanapun, beliau tidak berniat untuk 'memulangkan paku buah keras' kepada kerajaan ekoran kedegilan menyenaraikan FGVH di Bursa Malaysia.

Tegas Mazlan sekiranya pada kadar saham RM5 pada hari ini pecah dan mengalami kejatuhan ianya akan mengundang malapetaka kepada kerajaan dalam tempoh sebulan ini.

Ditambah pula katanya, dengan masalah kelapa sawit yang melawas menyebabkan harga jatuh sekali gus akan menggusarkan para peneroka.

"Saya bersimpati pada peneroka, mereka jadi mangsa," katanya.

Beliau turut melahirkan kebimbangan akan wujud sendiket pembelian saham apabila peneroka mula menjual saham mereka.

"Kalau peneroka yang beli melalui MITI, dan mereka diminta jual. Isunya siapa yang beli, kita bimbang cetus sendiket sekiranya pembeli itu adalah orang asing maka pegangan bumiputera akan berkurangan. Inilah yang kita sebut akirnya Felda akan menjadi milik asing,"katanya.

Ketika berita ini ditulis jam 4.33 petang saham FGVH direkod pada RM5.05 seunit.(harakahdaily)

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


DAP Calls On The Attorney-General And The Federal Government To Withdraw The Charges against Rafizi Ramli (en/cn)

Posted: 02 Aug 2012 01:52 AM PDT

Press Statement by DAP Secretary-General and MP for Bagan Lim Guan Eng in Kuala Lumpur on 2.8.2012

DAP Calls On The Attorney-General And The Federal Government To Withdraw The Charges against Rafizi Ramli In Order To Restore Public Confidence In BN's Commitment To Protect Whistleblowers And Expose Corruption As Well As To Promote Public Integrity And Leadership.

PKR strategic director Rafizi Ramli, well-known for his recent exposés in the RM250 million National Feedlot Corporation (NFC) “cows and condos” scandal, was arrested and charged yesterday over alleged violations of the Banking and Financial Institutions Act (BAFIA) in exposing banking details relating to the NFC scandal.

It is a fact that Rafizi’s exposés had led to the indictment of Dato’ Mohamad Salleh, NFC Chairman and husband of former Cabinet Minister and Wanita UMNO Chief Datuk Seri Shahrizat Jalil, on two counts of criminal breach of trust and two counts under the Companies Act 1965 involving the purchase of luxury condominiums.

Dato’ Mohamad Salleh’s indictment has proven that without Rafizi’s exposé, no action would have been taken on this scandal involving RM250 million of public funds. If Dato' Mohamad Salleh was not charged, then it is an entirely different story, but the fact that he now faces criminal charges proves that Rafizi had done the right thing by whistleblowing on this issue.

In other words, since there was a prosecution following Rafizi Ramli's exposés of the NFC scandal, does it not justify his role in performing a public service as a whistleblower, and if so, should he not then be rewarded rather than punished for his actions?

Rafizi's arrest brings back memories of my own case nearly twenty years ago when I was sent to prison for defending an underaged rape victim. Isn't it ridiculous that none of the alleged rapists spent a single day in prison while the victim was detained and I was imprisoned for highlighting this injustice?
Therefore, DAP calls on the Attorney-General and the federal government to withdraw the charges against Rafizi in order to restore public confidence in BN's commitment to protect whistleblowers and expose corruption as well as to promote public integrity and leadership.

—–Mandarin Version —

民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2012年8月2日在吉隆坡发表声明:

民主行动党促请总检察长及联邦政府撤销对拉菲兹的控状,以让公众相信国阵立志保护吹哨人及揭发贪腐,也恢复公众对政府推广廉正领导的决心。

公正党策略总监拉菲兹,因最近揭发2亿5000万令吉"养牛公寓"丑闻而著名,他在昨天被控泄漏国家养牛公司账户资料,抵触《银行与金融机构法令》而遭逮捕和提控。

事实上,由于拉菲兹揭发这起金融丑闻,而让国家养牛中心主席及前内阁部长及巫统妇女组主席拿督斯里莎里扎的丈夫拿督莫哈末沙列被起诉,他涉及两宗刑事失信案及两宗因购买豪华公寓而抵触1965年公司法令。

拿督莫哈末被提控证明,若不是拉菲兹揭发此案,根本不会有人针对这起涉及2亿5000万令吉公款的丑闻采取行动。如果拿督莫哈末沙列没有被提控,那事情就不一样,但事实上,他现在面对刑事罪,证明拉菲兹在揭发这起案件方面做对了。

换句话说,既然在拉菲兹揭发丑闻后,有人被提控,证明他执行了公共服务身为吹哨人的角色,他应该被奖赏,而不是被惩罚。

拉菲兹被逮捕一事让我回想起我在20年前,为了维护一名未成年的强奸案受害者而入狱。当时,涉及强奸案的人士,至今为止没有任何一人坐过一天牢,受害者反而被扣留,而我因突出这起不正义的案件而入狱。这不是很荒谬吗?

因此,民主行动党促请总检察长及联邦政府撤销拉菲兹的控状,以让公众相信国阵立志保护吹哨人及揭发贪腐,也恢复公众对政府推广廉正领导的决心。

林冠英

DAP’s Consistent Opposition To Hudud Is Clear But Malaysians Will Determine Which Is More Extremist – UMNO That Wants To Impose Hudud On All Including Non-Muslims or PAS That Wants To Implement Hudud Only On Muslims.(en/cn)

Posted: 02 Aug 2012 01:50 AM PDT

Press Statement By DAP Secretary-General And MP For Bagan Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 2.8.2012.

DAP's Consistent Opposition To Hudud Is Clear But Malaysians Will Determine Which Is More Extremist – UMNO That Wants To Impose Hudud On All Including Non-Muslims or PAS That Wants To Implement Hudud Only On Muslims.

DAP's consistent opposition to hudud is clear but Malaysians will determine which is more extremist – UMNO that wants to impose hudud on all including non-Muslims or PAS that wants to implement hudud only on Muslims. DAP's co-operation with PAS under PR is principled in not just agreeing to disagree on hudud but also that any future PR Federal government is not about implementing an Islamic state or hudud.

This is clearly spelt out in the common policy signed by all 3 parties in PR which makes no mention of an Islamic state nor of implementing hudud. For that reason MCA and Gerakan's attempts to put words of Islamic state and hudud into PR's common policy when it is simply not there, is not only dishonest but also irresponsible.

How irresponsible both MCA and Gerakan are in playing this double-faced sandiwara can be seen that their press statements attacking DAP for supporting PAS hudud are rarely published in the Malay press controlled by UMNO. For instance Chinese papers give extensive full page coverage these last few days to MCA and Gerakan's attacks on DAP on the question of hudud but not a single word is printed in the Malay papers.

Let me state that DAP supports Islam as the religion of Malaysia and that all races and non-Muslims enjoys the fundamental constitutional rights of freedom of religion. Unfortunately this constitutional right of freedom of religion by non-Muslims is not respected by UMNO, which has taken an extremist approach banning the use of the word "Allah" amongst non-Muslim and the Christian bible. In contrast PAS has taken the more englightened approach that there should be no such ban as the word "Allah" has been permitted to be used by non-Muslims for thousands of years, even in the Middle-East by non-Muslims, without any prohibition.

Further BN governments and institutions have destroyed Hindu temples from Selangor before 2008 to the present BN-controlled Penang Port Sdn Bhd chaired by an UMNO Assemblyman earlier this year. In contrast PR state governments have allocated funding and land to non-Muslim religious places of worship, the latest achievement being the completion of the largest Murugan temple outside India in Penang, which was stalled for 10 years under the previous BN government.

By trying to link DAP's support to hudud when there is none, both MCA and Gerakan is like a "culprit hurling the accusation first" by trying to cover-up UMNO leaders' support for hudud for all that is to be imposed even on non-Muslims. Johor Umno's Kemelah state assemblyman Ayub Rahmat called for Johor to become the first state to implement "true hudud law", which would differ from PAS's version because UMNO's "true hudud law" would be non-discriminatory as it would be imposed on non-Muslims. Not only did Penang State Opposition Leader Dato Azhar Ibrahim but the Kepala Batas Wanita UMNO Division also passed a resolution supporting hudud for all.

In other words, UMNO is more extreme in wanting to implement hudud for all on non-Muslims as compared to PAS who wants to see hudud implemented only on Muslims. I do not see top Gerakan leaders attacking UMNO leaders nor MCA President Datuk Seri Dr Chua Soi Lek using the same remarks of "political eunuchs" on UMNO. Why has MCA nor Gerakan not left BN because of UMNO leaders open support for hudud for all?

DAP and PAS can and should co-operate for the future of Malaysians on common principles that unites us as compared to continue to benefit BN by allowing these differences to divide us. Despite these differences, both DAP and PAS have a common stand in fighting corruption and abuse of power as well as establishing integrity in leadership focusing on competency, accountability and transparency.

We agree on a welfare state to protect the poor, destitute, sick and those who neeed help. Most important of all both parties must bring hope to Malaysians that there can be unity in diversity in that our commonalities are stronger than our differences to give equal opportunity that enables Malaysians to live with dignity.

—Mandarin Version —–

民主行动党秘书长及峇眼区国会议员林冠英于2012年8月2日在吉隆坡发表的文告。

民主行动党始终如一的反对伊斯兰刑事法,但全马来西亚人将决定谁最极端——到底是要将伊斯兰刑事法实施于全民包括非穆斯林的巫统极端,还是只要将伊斯兰教刑事法实施於伊斯兰教徒的伊斯兰党极端。

民主行动党始终如一的反对伊斯兰刑事法,但全马来西亚人将决定谁最极端——到底是要将伊斯兰刑事法实施于全民包括非穆斯林的巫统极端,还是只将伊斯兰教法刑事法实施於穆斯林的伊斯兰党极端。

在民联之下,行动党与伊斯兰党结盟,不只是基于不同意伊斯兰刑事法的原则,也是基于在未来民联执政的联邦政府,不实施伊斯兰教国及伊斯兰刑事法。

这在民联3党签署的共同政策已经清楚说明,不提伊斯兰国及实施伊斯兰刑事法。因此,马华及民政党硬将民联3党共同政策中不存在的伊斯兰国及实施伊斯兰刑事法,说成是民联的共同政策,这是非常不老实及不负责任的。

从马华及民政攻击行动党支持伊斯兰党伊斯兰刑事法的新闻言论,可看出马华、民政正在大玩两面人手法,因为这些文告鲜少刊登在巫统控制的马来报章。过去几天,当中文报一大版地刊登马华及民政攻击行动党关于伊斯兰刑事法的时候,却难以在马来报章看到片言只语。

让我重申,行动党支持伊斯兰教作为马来西亚国教,同时全民及非穆斯林享有宪法赋予的宗教自由基本权力。很不幸的,巫统并不尊重宪法赋予非穆斯林宗教自由的权力,禁止非穆斯林及基督教徒使用"阿拉"字眼。相反地伊斯兰党采取了开明的态度,认为不应该禁止非穆斯林使用"阿拉"字眼,因为"阿拉"这字眼已经被非穆斯林沿用了数千年,即使在中东,非穆斯林也不受禁止的沿用"阿拉"字眼。

更甚的是,国阵政府及机构还拆除兴都庙,从2008年前国阵执政的雪州,及今年初国阵控制、巫统州议员出任主席的槟城港口有限公司,都有拆除兴都庙的纪录。相反地,民联州政府拨款拨地给非穆斯林宗教场所,最近的建树就是在槟城完成印度境外最大的姆鲁甘战神庙,之前该庙在国阵的统治之下被搁置了10年。

马华及民政企图指控行动党支持伊斯兰刑事法,根本只是"恶人先告状",目的只是掩护巫统领袖支持对全民包括非穆斯林,实施伊斯兰刑事法。柔佛巫统哥美拉州议员阿育拉末公开呼吁柔佛成为首个实施"真的刑事法"的州属,有别于伊斯兰党,这"真的刑事法"将一视同仁实施于非穆斯林身上。同时,在槟州,不只槟州反对党领袖拿督阿查哈支持对全民实施伊斯兰刑事法,连甲抛峇底巫统区会妇女组也通过动议支持全民实施伊斯兰刑事法。

换句话说,巫统要在全民包括非穆斯林身上实施伊斯兰刑事法,比伊斯兰党只限于伊斯兰教徒来得更加极端。在此,我看不到民政党高层领袖攻击巫统领袖,也看不到马华总会长拿督斯里蔡细历针对巫统要实施刑事法,使用他惯用"政治太监"一词。为什么马华及民政没有因为巫统领袖公开支持全民实施刑事法而离开国阵?

行动党与伊斯兰党必要及必须在共同原则之下,为了马来西亚全民的未来而结盟及团结一致,而不是让国阵坐享其成,一直利用此分歧来分化我们。除了此分歧,行动党与伊斯兰党有着共同的立场,一起打击贪污、滥权,同时专注在以能干、公信、透明的方式,实施廉洁的领导。

我们一起有着福利国的共识,保护贫病及需要帮助的人士。最重要的是两党都必须为马来西亚人带来希望,让全民在多元化之下团结一致,让全民的共同优点远强于歧异,提供全民公平的机会,赋权予全马来西亚人有尊严的生活。

林冠英

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Complaints for DBKL by Yaacob

Posted: 01 Aug 2012 09:17 PM PDT

Cay

Aduan kerusi meja dan bunyi bising oleh aktiviti Restoran di Plaza Prima Setapak.

Merujuk kepada aduan sdr, pihak kami telah menghubungi Pusat Aduan DBKL Call Center melalui no repot yang diberikan.

Pihak kami dimaklumkan setakat ini aduan kerusi meja yang diletakkan di atas jalan raya telah pun di panjangkan kepada Jabatan Penguatkuasaan dan mengenai gangguan bunyi bising pula telah di panjangkan ke Jabatan Kesihatan untuk tindakan selanjutnya oleh Jabatan berkaitan.

Pihak kami akan terus memantau aduan sdr dan akan memaklumkan mengenai perkembangan terkini kepada sdr, selain daripada itu pihak kami juga telah menulis surat rasmi kepada DBKL bagi melapurkan mengenai aduan sdr dan diharap tindakan dapat diambil dalam masa terdekat ini. Untuk maklumat lanjut sdr boleh menghubungi kami di no 41433322 atau 0122186929.

Terima kasih.

Yaacob Abd Hamid
Pembantu kepada
YB Wee Choo keong

Comment on Complaints for DBKL by Cay

Posted: 01 Aug 2012 08:54 AM PDT

Thanks for your attention. I will call Mr.Yacob tomorrow and I hope with YB assistance, DBKL will really look into this issue seriously and take stern action against this irresponsible business owner. (since you said have taken up this matter with DBKL and actions were taken before – if any).

SUARA PERAK

SUARA PERAK


Wanga Emas Di Bemban Perlu Bantuan Kebajikan

Posted: 02 Aug 2012 09:29 AM PDT

Adakah 60% kaum India menyokong BN?

Posted: 01 Aug 2012 09:54 PM PDT

Rumah Hilang Di Kg Meru Tin

Posted: 01 Aug 2012 09:52 PM PDT

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


Skandal George Kent-LRT Ampang: Suruhanjaya Diraja Untuk Menyiasat Salahguna Kuasa Perdana Menteri

Posted: 02 Aug 2012 03:41 AM PDT

Anugerah kontrak bernilai RM1.1 bilion kepada Konsortium George Kent bagi pembinaan tambahan laluan LRT Ampang mengesahkan campur tangan dan salahguna kuasa Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak seperti yang didedahkan sebelum ini.

Sehingga kini, beliau tidak menafikan bahawa:

1. Jawatankuasa Perolehan Menteri Kewangan dalam mesyuarat bilangan 1/2012 telah memutuskan bahawa Konsortium Balfour-Beatty adalah pembida terbaik dari segi harga dan kepakaran teknikal;

2. Jawatankuasa yang sama dan dipengerusikan beliau dalam mesyuarat bilangan 5/2012 telah membatalkan keputusan tersebut dan melantik Konsortium George Kent, walaupun pembida itu diputuskan tidak layak oleh penilai pakar kerana markah penilaian teknikal antara yang tercorot;

3. Daripada 8 pembida, 3 pembida adalah syarikat yang ditunjangi oleh Thales, sebuah syarikat besar dari Perancis yang sebelum ini dikaitkan dengan dakwaan merasuah Dato' Seri Najib dan sekutu kanan beliau; dan

4. Pemilik George Kent dilaporkan sebagai seorang kenalan rapat Dato' Seri Najib.
Fakta-fakta yang tidak dinafikan ini secara jelas menunjukkan ada unsur-unsur salahguna kuasa dan penyelewengan apabila syarikat milik rakan karib Dato' Seri Najib dianugerahkan kontrak besar walaupun tidak mempunyai pengalaman atau kepakaran.

Walaupun saya telah membuat laporan polis dan saya sendiri telah disiasat polis, itu tidak mempunyai apa-apa kesan kepada keputusan yang akan melibatkan nyawa jutaan rakyat dan berbilion ringgit wang rakyat. Jelas sekali bahawa pihak polis dan SPRM tidak berkuasa untuk menyiasat Dato' Seri Najib sehinggakan anugerah kontrak tersebut terus dibuat tanpa mengira kemarahan rakyat.

Mengambil kira kegagalan pihak polis menyekat perlakuan salahguna kuasa di peringkat tertinggi kerajaan ini, saya mendesak supaya sebuah Suruhanjaya Diraja ditubuhkan untuk menyiasat peranan dan campur tangan Dato' Seri Najib di dalam penganugerahan kontrak tersebut kepada rakan karibnya.

Lebih-lebih lagi apabila ada beberapa persoalan besar mengenai kepentingan awam yang berkait dengan kes ini:

1. Campur tangan Dato' Seri Najib di dalam proses perolehan projek-projek negara menggambarkan kroniknya amalan rasuah dan salah gunakuasa di peringkat tertinggi negara;

2. Kemungkinan wujudnya campur tangan Dato' Seri Najib di dalam institusi-institusi negara seperti Kamar Peguam Negara, Bank Negara Malaysia dan Polis Diraja Malaysia apabila individu yang terlibat mendedahkan skandal beliau terus dihadapkan ke mahkamah kurang 24 jam dari pengumuman anugerah kontrak kepada George Kent;

3. Persoalan mengenai hubungan Dato' Seri Najib dengan Thales yang didakwa terlibat dengan penjualan dokumen sulit pertahanan negara membayangkan penglubatan pimpinan tertinggi negara dalam kegiatan yang mengkhianati negara.

Persoalan dan tuduhan-tuduhan ini hanya boleh dirungkai melalui sebuah Suruhanjaya Diraja yang mempunyai kuasa penuh menyiasat seorang Perdana Menteri.
Jika Dato' Seri Najib yakin beliau tidak bersalah, beliau tidak perlu gentar untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat semua dakwaan ini.

MOHD RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI KEADILAN

Rafizi Tubuh Pusat Pendedah Maklumat

Posted: 02 Aug 2012 02:23 AM PDT

Malaysiakini

Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli mengumumkan penubuhan pusat pendedah maklumat bagi mendedahkan lebih banyak “skandal besar” yang didakwa cuba dilindungi badan berkepentingan awam.
Badan itu yang dikenali sebagai Pusat Pemantauan dan Pendedah Maklumat Negara (Now) sudah didaftarkan dan akan beroperasi dari Sungai Besi dekat ibu negara.

“Menyedari bahawa tanggungjawab melindungi pemberi maklumat dan menjaga kebajikan mereka tidak akan dipikul oleh kerajaan, saya merasa terpanggil untuk bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan sedia ada dan seluruh masyarakat untuk menubuhkan sebuah badan khusus untuk melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat,” katanya.

Menurut Rafizi, pusat itu antara lain ditubuhkan dengan matlamat berikut:

(1) Berfungsi sebagai badan pemantau yang menilai secara berkala prestasi urus tadbir, tata kelola dan ketelusan kerajaan dan agensinya (termasuk syarikat berkaitan kerajaan);

(2) Melindungi dan menjaga kebajikan pendedah maklumat melalui Dana Perlindungan Pemberi Maklumat yang akan menanggung kos guaman, kos hilang sara diri dan lain-lain;

(3) Menjalankan program kesedaran untuk menggalakkan lebih ramai pendedah maklumat tampil ke hadapan; dan

(4) Melatih lebih ramai aktivis yang berkemahiran menganalisa skandal dan melakukan pendedahan.

‘Akta diragui masyarakat’

Ia juga, kata Rafizi akan berfungsi untuk membantu pendedah maklumat yang bukan sahaja tidak dibantu malah didakwa diburu kerajaan.

Katanya, ia bertujuan mematikan budaya baru menggalakkan pendedah maklumat tampil ke hadapan.

“Akta Perlindungan Pemberi Maklumatyang digubal langsung tidak berkesan malah diragui rakyat,” kata Rafizi.

Pelancarannya akan dilakukan pada 30 Ogos ini – sehari sebelum Hari Kebangsaan untuk melambangkan kebebasan baru rakyat Malaysia.

Rafizi turut mengalu-alukan sumbangan orang ramai kepada pusat itu.

Anwar Begins Legal Action Against Umno Deputy Minister Puad Zarkashi Over False Allegations on Lajim’s Resignation

Posted: 01 Aug 2012 11:19 PM PDT

I refer to the statement in Sinar Harian on 31 July 2012 by Umno Supreme Council member Dr Mohd Puad Zarkashi alleging that opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim had made payments to Datuk Seri Lajim Ukin to resign from his positions in Umno and BN. This statement is a scurrilous lie and unbefittting Puad Zarkashi’s position as a federal deputy minister. Consistent with Umno’s politics of slander and character assasination, no proof is given by Puad Zarkashi to substantiate his outrageous allegation. This libellous statement is proof of UMNO’s desperation and fear in the face of massive loss of support for the BN in Sabah. The brave resignation of Datuk Seri Lajim Ukin was made in the interest of the people of Sabah who have long suffered under the oppressive and corrupt rule of UMNO/BN. We call upon UMNO/BN leaders to abandon the politics of ‘fitnah’ and instead engage Pakatan Rakyat in constructive and reasoned debate in the national interest.

In view of the seriousness of this false and irresponsible allegation, Datuk Seri Anwar Ibrahim has through his solicitors issued a letter to Dr Mohd Puad Zarkashi, demanding that he withdraw the allegation within 48 hours from today. Datuk Seri Anwar Ibrahim has also demanded that Puad Zarkashi publish an unconditional apology in two national dailies including Sinar Harian and also claims damages and legal costs. Any failure by Dr Mohd Puad Zarkashi to comply with these demands will result in the immediate issuance of a Writ of Summons against him.

Issued by,
N SURENDRAN
VICE PRESIDENT
KEADILAN

2nd August 2012

PI Bala: Mereka Cuba Rasuah Saya

Posted: 01 Aug 2012 10:53 PM PDT

Malaysiakini

Penyiasat persendirian P Balasubramaniam muncul daripada persembunyian dan membuat satu lagi pendedahan yang menggemparkan – bahawa terdapat percubaan kedua untuk merasuahnya ketika dia berada di India, kali ini untuk memburuk-burukkan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bercakap kepada Malaysiakini dalam satu temubual di Kuala Lumpur bulan lepas, Balasubramaniam mendakwa dia didatangi kira-kira seminggu sebelum pilihan raya negeri Sarawak pada April tahun lepas.

“Anda tahu semua ini, mereka sudah mendapat ‘berita baik’ dari
Perth dan mereka memerlukan lagi ‘berita baik’ dari India,” kata Balasubramaniam, tetapi enggan mengulas lanjut.

Pada masa itu, jentera kempen kedua-dua belah parti politik mencapai kemuncaknya dan apa sahaja digunakan untuk menarik pengundi dalam pilihan raya negeri yang penting itu.

Ia juga sekitar masa temubual Raja Petra Kamaruddin dengan TV3, yang dibuat semasa lawatan kontroversi penulis blog itu ke Australia, disiarkan.

Dalam temubual itu yang turut disiarkan oleh stesen TV arus perdana, Raja Petra menafikan akuan bersumpah (SD) yang menghubungkan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dengan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Raja Petra, yang hidup dalam buangan di United Kingdom, menyebut bahawa SD itu adalah berdasarkan maklumat ‘disemai’ oleh pemimpin PKR yang terdesak untuk menghalang Najib, yang ketika itu timbalan perdana menteri, menggantikan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Dasar Automotif Negara: Pertahan Hak Rakyat,Angkat Ekonomi Negara

Posted: 01 Aug 2012 10:15 PM PDT

Seperti mana yang telah digariskan dalam Buku Jingga, dasar ekonomi yang diamalkan oleh Kerajaan UMNO-BN yang tidak telus dan mengamalkan amalan pengagihan projek kepada kroni tanpa proses tender telah meningkatkan kos dan membebankan rakyat. Kesan yang ketara dari dasar kini adalah kini adalah kesenjangan melebar di antara kelompok kecil yang maha kaya dan rakyat terbanyak. Pakatan akan mengutamakan pelaksanaan sistem pengangkutan awam yang cekap dan menyeluruh.

Kota-kota utama Malaysia terutamanya Kuala Lumpur belum menyaksikan kewujudan pengangkutan awam yang baik.

Maka kerangka dasar automatif negara yang diutarakan KEADILAN untuk pertimbangan Pakatan akan dilaksanakan seiringan dengan pengangkutan awam yang lebih cekap dengan kadar yang munasabah.

Rakyat Malaysia telah menanggung hutang dan terbeban dengan kos pengangkutan yang berganda setelah sekian lama. Masanya telah tiba untuk menghentikan ketidakadilan ini dengan merombak dasar automotif negara demi kebajikan rakyat.
KEADILAN mengakui bahawa ada perkara-perkara asas yang perlu diambil kira seperti berikut:

1. Dasar automotif negara yang baru haruslah melindungi kebajikan pekerja-pekerja sektor automotif; dan

2. Dengan menambahbaik sistem pengangkutan awam dengan kos yang munasabah; maka sasaran penggunaan kenderaan persendirian akan berkurangan dan jumlah gunapakai gunapakai beban api dijangka akan menurun.

Oleh yang demikian, dasar-dasar khusus yang bakal dicadangkan oleh KEADILAN adalah berpaksikan kepada pertimbangan-pertimbangan tersebut.

Justeru, KEADILAN akan mengemukakan untuk pertimbangan Pakatan Rakyat satu dasar automotif bersama (seperti berikut):

Matlamat 1: Meningkatkan pendapatan bolehguna rakyat

i. Komitmen untuk menurunkan harga kereta secara berperingkat dalam tempoh 5 tahun.

ii. Komitmen untuk menyemak kembali peraturan-peraturan dan kadar yang dikenakan oleh institusi kewangan bagi pinjaman kereta untuk memastikan keseimbangan di antara pembiayaan kereta yang munasabah dan mengelakkan kebanjiran kenderaan akibat penurunan harga kereta.

Matlamat 2: Menjamin nilai kereta sedia ada dan terpakai tidak jatuh merudum

i. Penghapusan cukai eksais dan penurunan harga kereta akan dibuat secara berperingkat supaya nilai kereta sedia ada dan terpakai turut turun secara berperingkat.

ii. Kadar penurunan cukai eksais akan diumumkan setiap tahun di dalam Belanjawan Kerajaan Persekutuan setelah mengambil kira pandangan institusi kewangan dan semua pihak yang terlibat di dalam perusahaan automotif dan kenderaan terpakai. Ini bertujuan supaya susutnilai kereta dan aset pinjaman yang dipegang oleh institusi kewangan adalah selari dengan penurunan harga kereta baru.

iii. Kerajaan akan mengumumkan insentif di dalam Belanjawan Kerajaan Persekutuan setiap tahun untuk menggalakkan industri pengeksportan kereta terpakai ke pasaran baru; termasuklah insentif kepada pengusaha-pengusaha kemudahan baikpulih kenderaan (reconditioning and upgrading facilities)

Matlamat 3: Mengimbangi keperluan hasil negara

i. Pengenalan sistem bidaan permit import (AP) mengikut kategori kenderaan dijangka akan membawa hasil di antara RM2 bilion hingga RM3 bilion setiap tahun sehingga 2015 apabila AP dihapuskan sepenuhnya.

ii. Penurunan cukai eksais secara berperingkat dalam tempoh 5 tahun akan memastikan hasil negara tidak jatuh merudum seperti yang didakwa oleh sesetengah pihak, sebaliknya diimbangi oleh hasil baru dari bidaan AP.

iii. Suntikan sebanyak RM8 bilion ke dalam ekonomi domestik dijangka akan merancakkan pertumbuhan ekonomi dan meningkatkan hasil cukai pendapatan dan cukai jualan kerajaan bermula dari tahun kedua selepas pengenalan dasar baru. Peningkatan hasil cukai pendapatan dan cukai jualan dianggarkan akan menambah sekitar RM1 bilion hingga RM1.5 bilion kepada pendapatan negara setiap tahun.

iv. Kerajaan akan memotong peruntukan Jabatan Perdana Menteri dan menghadkan perbelanjaan tidak terancang (ad hoc expenditure) yang diumumkan Perdana Menteri dan kabinetnya untuk mengawal perbelanjaan.

v. Industri baru iaitu pengeksportan kereta terpakai ke pasaran baru dijangka akan mewujudkan sumber pendapatan baru kepada kerajaan.

Matlamat 4: Menjamin kebajikan pekerja-pekerja industri automotif

i. Dasar automotif negara yang baru akan memastikan sasarannya adalah untuk merancakkan industri automotif secara keseluruhan, bukannya menjamin pemilikan industri automotif di tangan pihak-pihak tertentu. Ini penting supaya peluang pekerjaan dan nilai tambah sektor ini terus meningkat dengan penyertaan lebih banyak firma automotif antarabangsa.

ii. Syarikat-syarikat tempatan akan diberikan sepenuh kebebasan untuk melaksanakan strategi kerjasama dan pembangunan automotif yang menjamin peluang pekerjaan dan peningkatan penggunaan kapasiti sedia ada.

iii. Insentif khas akan ditumpukan kepada usaha meningkatkan kualiti kereta yang dikeluarkan di Malaysia agar boleh bersaing di peringkat antarabangsa. Matlamat kerajaan adalah untuk mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dan nilai tambah di dalam industri automotif agar kadar eksport kereta buatan Malaysia ditingkatkan.
Matlamat 5: Pengurangan jumlah kenderaan persendirian

i. Sistem pengangkutan awam yang paling cekap di rantau Asia Tenggara dalam tempoh 10 tahun. Tumpuan akan diberikan kepada sistem pengangkutan awam yang tidak menelan belanja yang besar tetapi dibuktikan berkesan, terutamanya rangkaian bas dalam bandar yang kini diabaikan oleh pentadbiran sedia ada.

ii. Rangkaian keretapi antara bandar yang lebih cekap dan murah agar penggunaannya boleh ditingkatkan berbanding keadaan sekarang. Penstrukturan semula KTMB dan pemodenannya akan menjadi salah satu fokus utama pentadbiran baru di Putrajaya.

iii. Insentif akan terus diberikan kepada syarikat-syarikat yang membangunkan dan mengilang kenderaan mesra alam di Malaysia dengan sasaran untuk menjadikan Malaysia mempunyai nisbah kenderaan mesra alam per kapita yang tertinggi di rantau Asia Tenggara dalam tempoh 10 tahun.

Kerangka dasar automotif negara yang baru ini adalah permulaan kepada reformasi menyeluruh sistem pengangkutan negara yang bermula dengan keutamaan mengurangkan beban hutang rakyat.

ANWAR IBRAHIM
KETUA UMUM
PARTI KEADILAN RAKYAT

2 OGOS 2012

Program Ramadhan Bersama Dato’ Seri Anwar Ibrahim di Permatang Pauh

Posted: 01 Aug 2012 10:00 PM PDT

3 Ogos 2012 (Jumaat)

1) 12.30 tghari – Tazkirah & Solat Jumaat
Lokasi : Masjid Daerah Perda, Bukit Mertajam

2) 6.00 ptg – Tazkirah /Iftar / & Solat Maghrib
Lokasi: Surau Insaniah, Kampong Petani, Permatang Pasir

3) 8.30 mlm – Solat Isya' / Tarawikh / & Tazkirah
Lokasi : Masjid Saidina Abu Bakar Al Siddiq, Taman Guar Perahu

Nuffnang