Isnin, 29 April 2013

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Shadows of the past stalk GE13 campaign

Posted: 29 Apr 2013 07:30 PM PDT

Ex-Umno man defends DAP against May 13 charge

Posted: 29 Apr 2013 07:28 PM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Benarkah Wujudnya Anggota Tentera Kita Dilahirkan di Pakistan atau Bangladesh?

Posted: 29 Apr 2013 08:33 PM PDT

 Munasabahkah terdapatnya warganegara kita yang dilahirkan di Pakistan atau Bangladesh bertugas sebagai anggota keselamatan sama ada sebagai anggota PDRM atau ATM? Sila tonton video di bawah
 untuk jawapannya.

Di bawah ialah Kod Kelahiran luar negara pada mycard yang berkuatkuasa sejak  2000 digunapakai oleh Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia.Jumlah Pengundi kelahiran Sabah yang bakal mengundi di Selangor pada 5hb Mei 2013 seperti jadual di bawah:

Mengumumkan Ketibaan Pesawat MH007 Dari KK Membawa Penumpang @Pengundi Hantu Selangor

Posted: 29 Apr 2013 08:19 AM PDT

 Tarikh 01 Mei 2013 kemungkinan ketibaan beramai-ramai  penerbangan cartar dari Sabah sebagai pengundi hantu di Selangor. Pasukan risikan PR akan terus memantau lapangan terbang di Kuala Lumpur International Airport (KLIA) dan Low Cost Carrier Terminal (LCCT) di Sepang, Lapangan Terbang Tentera Udara Diraja Malaysia di Sungai Besi serta Lapangan Terbang Subang di Subang. Mereka kini juga sedang dalam pemerhatian untuk mengenal pasti tempat kediaman penumpang-penumpang penerbangan ini.

Lebih 36,000 Pengundi Ragu Bakal Membanjiri Selangor 

Lizawati Madfa/Selangorku

SHAH ALAM 29 APR : Pakatan Rakyat (PR) mendakwa satu langkah agresif sedang diambil untuk membanjiri Selangor dengan lebih 36,000 pengundi ragu dalam beberapa hari lagi bagi merampas Selangor daripada gagasan itu.

Pengarah Pilihan Raya PAS Selangor, Jaafar Shamsuddin mendakwa mereka akan dibawa masuk secara berperingkat melalui 'charter flights' (penerbangan tempahan khas) daripada Kota Kinabalu bermula 2 Mei sehingga 4 Mei ini.

Langkah itu mampu menguatkan kemampuan Umno-BN untuk merampas kira-kira 11 kerusi DUN yang dimenangi PR Selangor. Ini kerana kerusi tersebut dimenangi dengan majoriti kurang daripada 3,000 undi.
Sekiranya di agihkan antara 11 kerusi DUN itu, ia mampu memberi pertambahan lebih 3,200 "pengundi percuma" kepada Umno-BN.

Jika Umno-BN mampu mempertahankan 20 kerusi DUN yang sekarang miliknya, kemenangan dalam 11 kerusi DUN milik PR Selangor akan membolehkannya memperoleh majoriti mudah untuk membentuk Kerajaan Negeri.

Umno-BN memenangi 20 daripada 56 kerusi DUN pada pilihanraya 2008. PR Selangor memenangi 36 kerusi, tetapi hilang dua kerusi selepas dua ADUN PR Selangor, Badrul Hisham Abdullah dan Datuk Dr Hassan Ali, keluar dari gagasan itu.

Pengundi ragu yang akan dibawa masuk itu termasuk mereka yang yang lahir dan bermastautin di luar Selangor tetapi berdaftar sebagai pengundi di Selangor dan pengundi bukan warganegara Malaysia.
"Kita percaya terdapat pihak tertentu yang mengawasi dan mengubah beberapa penerbangan khas itu daripada terus dikesan pihak kita," kata Jaafar pada satu sidang media.
"Sebagai contoh, pada 28 April, kita telah memantau di KLIA setelah menerima maklumat penerbangan tempahan khas MH 8601 akan mendarat pada pukul 6 pagi namun penantian sehingga jam 11.30 pagi tidak mendapati sebarang pendaratan.

"Pemberi maklumat dalaman kemudian memberitahu bahawa jadual penerbangan itu telah ditunda kepada tarikh lain iaitu pada 1 Mei nanti," jelas Jaafar.

Dalam pada itu, beliau berkata pasukan risikan PR akan terus memantau lapangan terbang di Kuala Lumpur International Airport (KLIA) dan Low Cost Carrier Terminal (LCCT) di Sepang, Lapangan Terbang Tentera Udara Diraja Malaysia di Sungai Besi serta Lapangan Terbang Subang di Subang.
Mereka kini juga sedang dalam pemerhatian untuk mengenal pasti tempat kediaman penumpang-penumpang penerbangan ini.

Terima kasih Pakatan Selangor & PKNS Kerna Prihatin

Posted: 29 Apr 2013 07:55 AM PDT

PELABUHAN KLANG 28 APRIL : Bagi meningkatkan taraf pendidikan anak-anak di Pangsapuri Seri Perantau, di sini, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) mengambil inisiatif membina sebuah Pusat Tuisyen di pangsapuri terbabit.

Pusat tuisyen yang dinamakan Anjung Seri Perantau berkeluasan 1,990 kaki persegi itu mampu memuatkan sehingga 250 orang dalam satu masa yang menelan kos sebanyak kira-kira RM75,000.

Pengerusi Persatuan Penduduk, Mohamad Md Zin berkata pembinaan kemudahan bagi komuniti penduduk itu memang dinantikan oleh kira-kira lebih 5,000 penghuni pangsapuri yang rata-ratanya terdiri daripada golongan berkemampuan.

" Banyak faedah yang bakal dinikmati penduduk dengan adanya kemudahan ini. Bukan sahaja anak-anak dapat mengikuti tuisyen malahan penduduk dapat menjalankan aktiviti setempat dan riadah.
" Saya amat berterima kasih kepada PKNS dan Kerajaan Negeri Selangor yang membina kemudahan ini dan akhirnya permohonan kami menjadi kenyataan," katanya ketika ditemui selepas Majlis Penyerahan Replika Kunci di pangsapuri itu, di sini.

Replika kunci itu diserahkan secara rasmi oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Hadir sama bekas Exco Pendidikan, pendidikan tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali dan Timbalan Pengurus Besar (Pentadbiran dan Pembangunan) PKNS, Noraida Mohd Yusof.

Md Zin yang sudah menetap di pangsapuri itu sejak lapan tahun yang lalu berharap pusat tuisyen berkenaan dapat memberi manfaat kepada anak-anak pangsapuri khasnya dalam mempelajari ilmu tambahan selepas waktu persekolahan.

" Kebanyakkan keluarga di pangsapuri ini tidak mampu untuk menghantar anak-anak mereka mengikuti tuisyen di luar kerana terdiri daripada keluarga miskin dan tidak berkemampuan," katanya.

PKNS sebelum ini sudah membina Pusat Sehenti GeMS dan perpustakaan komuniti di pangsapuri itu.
Sepanjang tahun lalu, sebanyak RM185 juta disumbangkan PKNS bagi tujuan program tanggungjawab sosial korporat (CSR) termasuk pembinaan Asrama Desa Pancang Bedena di Sungai Besar dan pembinaan Sekolah KAFA Integrasi Al-Mubarak di Kota Damansara.

Sementara itu, Abdul Khalid berkata pusat tuisyen itu merupakan salah satu usaha PKNS dalam menterjemahkan konsep 'bulding home' dalam memberikan kemudahan dan keselesaan kepada penduduk.

" Dalam pembangunan, seharusnya membina kemudahan lengkap dan selesa kepada penduduk. Macam pangsapuri ini, pentadbiran sebelum ini bina bangunan tetapi tiada kemudahan lengkap," katanya-Selangorku

Tahniah dan syabas kepada Pakatan Selangor, JKR, MPK serta Kontraktor

Posted: 29 Apr 2013 06:38 AM PDT

KLANG 29 APRIL : Penantian lebih 20 tahun penduduk sekitar Selat Klang khususnya Kampung Delek untuk mendapatkan sebuah jambatan berakhir apabila ia sudah siap sepenuhnya.

Jambatan yang diberi nama 'Mini Serambi Mekah' itu menelan kos sebanyak lebih RM3.4 juta yang dibiayai oleh Kerajaan Negeri Selangor dan dilaksanakan oleh Jabatan Kerja Raya dan Majlis Perbandaran Klang(MPK).

Calon DUN Selat Klang, Dr Halimah Ali berkata jambatan berkenaan akan dapat menyelesaikan banyak masalah perhubungan penduduk.

Katanya, sebelum ini penduduk hanya menggunakan jambatan kunci air milik Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) yang hanya mampu memberi laluan kepada satu kenderaan sahaja dalam satu masa.

"Jadi, bila waktu puncak pagi dan petang, ia sangat sesak malah ia tidak boleh dilalui kenderaan berat. Dengan adanya jambatan ini, ia dapat mengurangkan kesesakan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan jambatan baru itu, di sini.


Beliau berkata dengan adanya jambatan itu ia juga dapat memudahkan penduduk sekitar membawa jenazah daripada seberang sungai ke tanah perkuburan di mana sebelum ini penduduk terpaksa melalui jalan yang jauh kerana tiada jambatan.

Sementara itu, Ketua Kampung Delek, Samsul Bahri berkata keprihatinan Kerajaan Negeri itu sangat dihargai penduduk kampung.

"Saya sebagai wakil penduduk sangat bersyukur dan berterima kasih kepada YB dan Kerajaan Negeri.
"Selain itu, ia dapat sekurang-kurangnya mengurangkan kadar kemalangan selain tidak lagi terpaksa mengikut jalan jauh lebih 10 kilometer jika untuk ke Pelabuhan Klang," katanya.

Projek yang dimulakan pada awal Januari lalu itu meliputi pembinaan jambatan dan jalan sepanjang 1.2 kilometer yang mempunyai laluan dua hala.

Jambatan itu dibina di atas Sungai Telok Gadung dan Jalan Sri Perantau Kampung Delek berjaya disiapkan dalam tempoh dua bulan. Ia meliputi penyediaan jalan raya baru.-Selangorkini

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


umno/bn Gagal Tunai Janji Bina Masjid Di Sg Buloh Sejak 20 Tahun Dulu

Posted: 29 Apr 2013 04:06 AM PDT


Semasa kunjungan lawatan ke Kampong Melayu Sungai Buluh tempoh hari, kumpulan sukarelawan PRU kami telah menemui apa yang dipanggil sisa-sisa janji umno/bn yang masih lagi tertinggal disekitar Negeri Selangor.

Apa yang menyedihkan kami ialah terdapat kawasan yang sepatutnya dibina sebuah Masjid kini menjadi kawasan belukar dan terdapat kawasan tersebut digunakan sebagai  tapak semaian.

Menurut beberapa penduduk yang ditemui, mereka amat berharap agar Masjid itu dapat dibina bagi kemudahan mereka menunaikan ibadat. Namun amatlah menyedihkan mereka sejak lebih 20 tahun lalu ialah Janji hanya tinggal Janji!

Mereka juga amat berharap jika peralihan kuasa jika ditakdirkan berlaku, kerajaan baru yang bakal dilantik nanti akan meneruskan pembinaan Masjid ini dengan kadar segera..

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Pentahapan Pendekatan Bagi BTwRG

Posted: 29 Apr 2013 05:26 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


[30 April, Selasa - 8pm] Ceramah Pakatan Rakyat di Tmn Putri Jaya, Cheras Batu 9

Posted: 29 Apr 2013 08:53 AM PDT

Ceramah Pakatan Rakyat di Jalan Putri Jaya 8, Tmn Putri Jaya, Cheras Batu 9
Tarikh: 30/4/2013 (Selasa)
Masa: 8 malam
Tempat: Jalan Putri Jaya 8, Tmn Putri Jaya, Cheras Batu 9, Selangor.
Penceramah: YB Salehudin Ayub, YB Teressa Kok, YB Che Rosli, YB Lau Weng San, Hj Razali, Dr. Ong Kian Ming, Sdr Eddie Ng

Sila sebarkan kepada semua kawan, ahli keluarga dan pengundi di Serdang!

 


Untuk mengenali calon DAP untuk kawasan parlimen Serdang dengan lebih lanjut, sila melayari laman facebook beliau di www.facebook.com/ongkianming

今晚沙登夜市讲座。沙登国会议席火箭候选人王建民:“选对老师,智慧一生;选对伴侣,幸福一生;选对环境,快乐一生;选对朋友,甜蜜一生;选对行业,成就一生。 ”

所以,我们沙登人更要选对政府,安居乐业一生。
(More......)

[29 Apr] Sesi dialog bersama pekebun di Kelapa Sawit serta berjalan-jalan di pasar Batu 26

Posted: 29 Apr 2013 08:04 AM PDT

7:30am - Walkabout @ Pasar Pagi Batu 26

~ Photos courtesy of Saudara Cherng How

Sesi Dialog bersama Persatuan Pekebun Kelapa Sawit 菜农工会

~ Photos courtesy of Ken Chan

(More......)

[28 Apr 2013] Ceramah di Ungku Mohsin & Temenggong Flat

Posted: 29 Apr 2013 07:46 AM PDT

~ Photos courtesy of Saudara Cherng How


Anda boleh mengenali Saudari Teo Nie Ching dengan lebih lanjut menerusi laman facebook beliau di www.facebook.com/TeoNieChing

(More......)

澄清启示

Posted: 29 Apr 2013 07:27 AM PDT

「声明」

在网络上看到一些流言,为了避免不必要的误会。我想做出一些澄清。

网上传出我日前到古來某餐馆用餐時被逐出餐馆。其实,我当天从支持者那里得知捷兔会成員將在六時正开跑,于是五時五十分到該餐馆門口前向該会成員拜票。原本就没有计划到該餐馆進餐。因為不想打扰该会的行程,也不愿對該会造成不必要的麻烦,逗留十分钟便离开现场。

因此,网上广传我和我的团队到該餐馆進餐被逐,绝对是不正确的。

对于该餐馆造成的不便,我深感抱歉,希望古來的人民和网民不會受此影响。我希望這起事件能告一段落,也希望古來的人民能继续給予民联支持。

(More......)

Pls take photo if you see Majlis Perbandaran Kulai removing PR's flag, banner & etc

Posted: 29 Apr 2013 07:19 AM PDT

紧急: 古来市政局正拆除民联古来国州党旗,布条,布告板。我们人力有限,无法在多处拍照。请大家广传和拍下有关行动,然后PM我们!

Urgent: Majlis Perbandaran Kulai is removing Pakatan Rakyat's buntings, banner, billboard, flags. Due to short of manpower, we need Kulaians help to take photos for such action. Please PM us the photos and spread the words! (More......)

[Youtube] 张念群于4月27日在士乃的精彩演讲

Posted: 29 Apr 2013 07:15 AM PDT

张念群于4月27日在士乃的精彩演讲。请广传! Video Ceramah Teo Nie Ching pada 27.4.2013 (Mandarin) Sila sebarkan! Ini Kalilah!


Anda boleh mengenali Saudari Teo Nie Ching dengan lebih lanjut menerusi laman facebook beliau di www.facebook.com/TeoNieChing

(More......)

[Youtube] Teo Nie Ching sings ubah song with Senai residents!

Posted: 29 Apr 2013 07:00 AM PDTAnda boleh mengenali Saudari Teo Nie Ching dengan lebih lanjut menerusi laman facebook beliau di www.facebook.com/TeoNieChing

(More......)

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Farrakhan on “REGIME CHANGE” by Azam

Posted: 28 Apr 2013 09:06 PM PDT

The opposition parties especially PKR and DAP should state their stand on regime change via foreign fund. Of course, Suaram should also state its stand whether it supports the injection of foreign fund for regime change. Why are these lots keeping very quiet about this important issue?

Nuffnang