Jumaat, 6 Julai 2012

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


UNISEL dijangka akan menjadi 'punching bag' UMNO-BN hingga PRU13

Posted: 06 Jul 2012 08:12 AM PDT

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ee/Logo_of_Unisel_universiti_Selangor.png 
UMNO BN akan terus menghentam UNISEL sebagai satu satunya Universiti kepunyaan penuh kerajaan PAKATAN RAKYAT SELANGOR kerana ia telah tersenarai di antara target untuk dijadikan modal spin pakar perang saraf mereka bagi mengelirukan rakyat Selangor.
Justeru, tidak hairan kalau hampir setiap hari ada sahaja isu yang dikaitkan dengan UNISEL Bermula dengan isu canselor sejak DATIN SERI ROSMAH MANSOR tamat tempoh jadi Canselor Unisel. Sengaja dicetuskan isu mengenai Naib Canselor yang dulunya dijadikan proxi UMNO dalam Unisel. Mantan Naib-naib Canselor ini sebenarnya ok.Tetapi dikatakan mendapat tekanan hingga tidak boleh bertindak secara professional kerana masih dipantau oleh 'informer dalaman' yang di 'remote control' oleh politikus UMNO.
Terlalu banyak cerita kait mengait yang berpunca daripada hilang kompas akhirat dan menatijahkan gangguan kepada kemajuan sesbuah IPT yang berpotensi dilonjakkan ke mercu kejayaan. Akan insyaallah dikongsi bersama sesi akan datang.

RAJA LAWAK LEMAN fed up layan UMNO

Posted: 06 Jul 2012 07:25 AM PDT

PELAKON HAIRIE OTHMAN TERUS TERANG MENYOKONG PAS...atas kesedaran sendiri!!

Posted: 06 Jul 2012 06:53 AM PDT

Hairie Othman kata kerajaan BN dah terlalu lama memerintah. Beliau akan bersama PAS berjuang untuk menegakkan yanh hak dan memusnahkan yang batil. Anda bila lagi?!

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Ceramah di Subang Perdana

Posted: 06 Jul 2012 12:48 AM PDT

Ahli Majlis dan MPP Zon 17 Shah Alam telah menganjurkan Ceramah Rakyat di SUBANG PERDANA pada 29hb Jun 2012.

Lebih 2000 warga tempatan dan persekitaran telah hadir membanjiri tapak ceramah dalam suasana pesta untuk mendengar perkembangan terkini tanah air kita.

Antara penceramah-penceramah yang turut hadir ialah YB Hannah Yeoh (ADUN Subang Jaya) yang berkongsikan perkembangan terkini dan pencapaian Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor. Turut hadir berceramah bersama adalah Tuan Hj Mesni, YDP PAS Subang.

YB Abdullah Sani dan YB Dr Nasir Hashim turut berceramah bersama Sdr Aru, Setiausaha Agung PSM.

YB Sivarasa mengingatkan para hadirin untuk membawa perubahan pada PRU13 nanti. Tn Mat Sabu menjadi penceramah sensasi yang membakar semangat para hadirin untuk berani membawa perubahan dan mengangkat PR sampai ke Putrajaya!Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Menerima Penyerahan Bangunan - Dari Istana Hinggap Ke Bekas Pejabat Agama Islam Selangor

Posted: 06 Jul 2012 04:28 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


Majlis Penyampaian Borang 5A Bagi Penggiran Desa Seroja & Kg Sg Ramal Mukim Daerah Hulu Langa

Posted: 06 Jul 2012 08:35 PM PDT

7hb Julai 2012, Majlis Penyampaian Borang 5A Bagi Penggiran Desa Seroja & Kg Sg Ramal Mukim Daerah Hulu Langat di Padang Awam, Taman Seroja pada pukul 10 pagi. Majlis juga memjemput Y.B Tuan Iskandar Bin Abdul Samad selaku Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan

(More......)

张念群直斥马华全国组织秘书郑修强漠视神圣议会

Posted: 05 Jul 2012 11:18 PM PDT

民主行动党全国副宣传秘书兼沙登区国会议员张念群6-7-2012(星期五)於吉隆坡发表文告:

(吉隆坡6日讯)民主行动党全国副宣传秘书张念群直斥马华全国组织秘书郑修强,把议会当作是说人事非与说三道四的咖啡店,漠视了议会是人民圣殿与立法的场所。

她说,更可怕的是,郑修强的言论不是其个人看法,而是马华公会的集体立场;可见人民已没有必要把马华领袖送进国丶州议会。

她今天针对郑修强的声明,发表文告作出回应。

郑修强指出:"身为一名人民代议士,甲州行政颜天禄在负责任和被议会允许的情况下,询问和厘清事件的来龙去脉却反被羞辱;显然的,林冠英已经陷入本末倒置,慌乱无助的窘境……。"

(More......)

www.telokkemang.blogspot.com/

www.telokkemang.blogspot.com/


Soalan Parlimen Isu PTPTN-Apakah ini bukti Pendidikan diniagakan?

Posted: 06 Jul 2012 02:11 AM PDT

 Saya berkongsi dengan anak-anak muda mahasiswa akan data ini berdasarkan soalan Parlimen tempoh hari. Ini dapat kita lihat bahawa pembiayaan untuk pelajar IPTA adalah sebanyak RM 23.6 bilion berbanding untuk pelajar IPTS iaitu sebanyak RM 20.4 bilion. Sedangkan jika perbandingan dibuat RM 23.6 bilion tadi adalah untuk 1.36 juta pelajar/peminjam yang secara peratusannya mewakil seramai 69% daripada jumlah peminjam. Berbanding pelajar IPTS - 0.61 juta pelajar (31%) mendapat jumlah pinjaman RM 20.4 bilion.

Apakah munasabah untuk pinjaman kepada pelajar IPTS seramai 0.61 juta yang mewakili 31% daripada jumlah peminjam PTPTN itu mendapat jumlah pinjaman yang bernilai RM 20.4 bilion iaitu hampir menyamai jumlah pinjaman pelajar IPTA yang mewakili 69% peminjam PTPTN.

Ini membuktikan bahawa kos pendidikan di IPTS lebih tinggi berbanding IPTA. Namun persoalan rakyat ialah, siapakah empunya IPTS-IPTS yang tumbuh bakkan cendawan dalam negara pada hari ini? Apakah ini bukti bahawa pendidikan diniagakan secara kasar dan berat ke atas rakyat. Kita maklum bahawa penempatan di IPTA adalah kurang untuk menampung jumlah pelajar Malaysia yang ingin melanjutkan pengajian tinggi. Sudah pasti IPTS akan menjadi kampus alternatif untuk para pelajar. Namun mengapa yuran IPTS begitu tinggi yang mana dapat kita bandingkan dengan ratio jumlah pinjaman PTPTN oleh pelajar IPTS berbanding IPTA.

Apapun saya tegaskan disini bahawa tawaran Pakatan Rakyat ialah memberikan pendidikan percuma dan menghapuskan hutang mahasiswa seluruh negara secara berperingkat. Ini mampu dilaksanakan jika PR diberi mandat oleh rakyat untuk menguruskan negara.

Salam Perjuangan,

Kamarul Baharin Abbas
MP Telok Kemang
Pengerusi MPN Keadilan N. Sembilan

RUJUKAN SOALAN PARLIMEN

Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PENGAJIAN TINGGI
           menyatakan :-
a.      Jumlah hutang pendidikan yang ditanggung oleh mahasiswa di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) secara berasingan yang meminjam daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sehingga kini; dan
b.      Berapakah jumlah mahasiswa IPTA dan IPTS secara berasingan yang sedang membayar hutang tersebut.

 

JAWAPAN

Tuan Yang Di-Pertua,

Untuk maluman Ahli Yang Berhormat, sehingga 30 April 2012, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) telah meluluskan pinjaman/pembiayaan pendidikan kepada seramai 1.97 juta peminjam dengan amoun sebanyak RM 44.01 bilion sehingga pelajar tamat pengajian. Daripada bilangan tersebut, sebanyak 1.36 juta (69.0%) peminjam adalah terdiri daripada pelajar IPTA melibatkan jumlah pinjaman/pembiayaan sebanyak RM 23.6 bilion dan sebanyak dan sebanyak 0.61 juta pelajar (31.0%) terdiri daripada pelajar IPTS yang melibatkan jumlah pinjaman/pembiayaan RM 20.4 bilion.


Bagi tempoh yang sama, jumlah yang perlu dibayar balik oleh peminjam PTPTN ialah sebanyak RM 6.7 bilion melibatkan 1.02 juta peminjam. Daripada jumlah tersebut sebanyak RM 3.24 bilion telah berjaya dikutip melibatkan seramai 763,488 peminjam.

SERVANTHOOD

SERVANTHOOD


倪可汉促请县教育局官员为小拿破仑行为道歉‏‏

Posted: 06 Jul 2012 01:20 AM PDT

实兆远州议员拿督倪可汉今日促请曼绒县教育局官员为连教育部副部长拿督魏家祥也严厉谴责的小拿破仑行为向校长,学校与扶轮社(Rotary Club)道歉。
倪可汉今日发表文告说,在今年的2月25日他所出席由实兆远扶轮社主办的移交字典给学校的活动中,其实扶轮社邀请朝野议员一起出席这项活动。不过,红土坎区国会议员拿督江作汉无法出席而只是派出代表来参加这项活动。新闻出来后,倪氏因州议员身份,照片会放在比较显眼的位置。就因为这样,出席这项活动的各校校长在48小时内收到县教育局发出的警告信,质问他们为何出席由反对党主办的活动,同时也被要求解释不被教育局对付的原因。
也是木威区国会议员拿督倪可汉就把这事情带入国会,传达整件事的来龙去脉让教育部副部长魏家祥知道详情。魏家祥听了投诉后直指县教育局官员的行为不代表教育部的立场,同时所发出的警告也不符合教育部的指南,官员的过分行为显示出他们过度紧张和疯狂。(Overzealous and mad)

应道歉以免带来负面影响

倪氏希望县教育局官员可以马上向校长们和学校道歉,收回不被教育部批准兼无效的警告。这件事情对扶轮社也是种伤害,他也希望官员向扶轮社道歉,因为扶轮社是国际团体,如果这事情透过网络传达到全世界,会让马来西亚带来负面的影响。他也希望不会再有类似的小拿破仑案件再度发生,官员应该依照指南来行事。

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


UMNO LAKSANA HUDUD?

Posted: 05 Jul 2012 10:14 PM PDT

Alhamdulillah, akhirnya tergerak hati seorang ADUN UMNO (Kemelah, Johor) untuk mencadangkan perlaksanaan hudud di Johor. Beliau mahu Johor menjadi negeri pertama melaksanakan hudud. PAS akan menyokong sekiranya UMNO Johor serius. PAS gagal melaksanakan Hudud walaupun  Enakmen mengenai Hudud sudah diluluskan di Kelantan dan Terengganu beberapa tahun yang lepas, PAS tetap merasakan cadangan ini timbul hasil dari perjuangan PAS sejak bertahun lamanya memberi kesedaran kepada perlunya manusia kepada hukum Allah swt. Tidak kiralah siapa yang memulakan dahulu. Insyaallah, PAS tidak akan menimbulkan polimik yang ini Hudud UMNO seperti mana UMNO sering menuduh yang hukum hudud yang PAS visikan tidak menepati kehendak Quran dan Sunnah dan dipanggil pula Hudud PAS.

Perlaksanaan Hudud memerlukan prasarana dan sokongan Kerajaan Pusat kerana perlaksanaannya memerlukan kerjasama dan penglibatan dari pelbagai pihak. Seperti kesalahan jenayah lain, proses penyiasatan, pembelaan diri dan pengadilan menuntut pihak polis (PDRM), pihak penjara, pendakwa, peguam dan hakim mempunyai ilmu dan kuasa untuk melaksankannya. Ramai mempunyai tanggapan yang hudud kejam kerana mereka membayangkan yang bila pencuri atau pesalah (dalam kategeri hudud) ditangkap, beliau akan terus menjalani hukuman -tangan dipotong atau penzina dirotan tanpa perbicaraan. Mereka lupa yang orang kena tuduh (OKT) perlu melalui proses seperti mana yang dilalui oleh orang kena tuduh (OKT) di dalam kesalahan jenayah lain di bawah undang-undang sivil.Orang yang dituduh belum boleh dijatuhkan hukuman selagi belum didapati bersalah oleh mahkamah.Selepas beliau ada lagi peluang untuk merayu dan sebagainya. Ketara berbeza ialah jenis hukuman yang dijatuhkan. Sekiranya tidak cukup syarat maka hukuman takzir yang mungkin seperti hukuman di dalam kesalahan jenayah di dalam undang-undang yang sedia ada. Jika  kesalahan yang dilakukan dapat dibuktikan "beyond reasonable doubt"   baru hukuman hudud boleh dijatuhkan.

Sudah tentu Kerajaan Pusatlah yang perlu menerajui pindaan undang-undang yang diperlukan untuk membolehkan perlaksanaan.Kerajaan Pusat perlu juga membuat keputusan samaada ianya akan dilaksanakan oleh Mahkamah Jenayah Syari'ah atau sebaliknya. Banyak perkara yang perlu dibereskan sebelum perlaksanaan tetapi ia tidak mustahil sekiranya ada keseriusan dan kemahuan politik. Malaysia mempunyai ramai ilmuan dan pakar Syari'ah. Kumpulkan mereka dari pelbagai pihak -universiti, NGO dan badan politik -bukan sahaja dalam negara tapi boleh juga dari luar negara.Kesatuan umat Islam akan terserlah jika bersungguh-sungguh hendak melaksanakan perintah Allah swt. Julung kali saya melihat yang semua pihak beragama Islam melihatkan persetujuan dalam isu Hudud kali ini. Kalau dulu bila PAS mengemukakan, pemimpin UMNO tidak berani menyokong secara terbuka malah tohmah lagi kat Hudud PAS.  Tapi pemimpin PAS dari awal lagi menunjukkan sokongan walaupun ianya datang dari ADUN UMNO. Maka tidak benarlah tuduhan UMNO/BN selama ini yang PAS mengutarakan Hudud untuk kepentingan politik dan hanya timbul semasa pilihanraya. Bagi PAS yang penting perintah Allah swt di ta'ati.

Terlibatnya PAS dalam politik adalah kerana hasrat untuk melihat Islam terlaksana dalam masyarakat. Kalau UMNO mahu melaksankan Islam, kita bersyukur. Nak tahu UMNO serius atau tidak mengenai Hudud ni, kita tunggu  kenyataan PM, Dato' Seri Najib Razak. Sedikit masa dulu beliau telah mengistiharkan yang UMNO/BN tidak akan melaksankan hudud. Apa pula kata Tun Mahathir yang sangat jelas penentangannya terhadap hudud dulu, kini dan harapan kita tidak selamanyalah.Lebih hebat lagi kalau UMNO/BN menjadikan perlaksanaan hudud sebagai manifestonya! Baru boleh mengatakan membela Islam dan Melayu.Orang Melayu Islam dalam UMNO semakin berpengetahuan tentang agama dan sekarang ada kumpulan Ulamak Muda pula yang berusaha mentarbiyyah ahli UMNO. Lama kelamaan wajah UMNO akan berubah insyaallah.

Tetapi telahan saya yang sudah ada kesedaran agama akan meninggalkan UMNO juga kerana UMNO tidak memperjuangkan Islam yang syumul. UMNO memilih aspek mana yang akan di terima dan dilaksanakan. Bila amal Islami melibatkan duit ringgit atau ekonomi dan kuasa cepatlah UMNO hendak menguasai. Perbankan Islam dan pungutan zakat sebagai contoh sudah lama dapat dilaksanakan. Bab lesen arak dan judi masih lagi memberi alasan negara ini negara majmuk.Lagi pun cukai dari pendapatan judi dan arak ni berjuta-juta.Lumayan.  Hendak mengasingkan pendapatan haram dari yang halal pun Menteri Kewangan masih tidak mahu laksanakan.UMNO/BN masih tidak boleh mengarahkan MAS untuk merekakan  pakaian yang menutup aurat untuk pekerjanya. Sekurang-kurangnya bagi mereka yang ingin menutup aurat, mereka ada pilihan uniform yang memenuhi amal Islami.Perkara yang relatif mudah untuk dilaksanakan pun masih lagi terkial-kial. Ini kan pula Hudud.

Reaksi MCA sudah dijangka. Menentang Hudud "all the way" malah telah berikrar akan menceraikan BN jika Hudud hendak dilaksanakan.UMNO hendak  angan-angan hendak laksanakan Hudud pun tidak boleh! PAS tidak meyembunyikan hasrat melaksanakan Hudud di negeri-negeri majoriti Islam dan PAS kukuh jika memerintah. Dua negeri ini ialah Kelantan dan Terengganu (sebelum dimenangi semula oleh BN).Namun niat ini masih terhalang lagi. Enakmen sudah ada namum keupayaan perlaksanaan belum mengizinkan.Tentangan dari orang bukan Islam adalah kerana kejahilan mereka tentang Hudud. Tidak menghairankan kerana orang Islam sendiri mempunyai tanggapan yang salah tentang Hudud atau jahil murakab tentang Hudud.


Perubahan sikap DAP terhadap Hudud sudah boleh dilihat. Dari kenyataan "langkah mayat" kepada "PAS perlu menjelaskan" dan "PAS berhak kepada ideologi partinya" sudah menunjukkan kebersediaan untuk mendengar walaupun tidak menerima lagi. Lebih baik dari MCA yang mengugut untuk keluar BN jika UMNO bercakap mengenai Hudud malah sampai tahap menghina hukum Islam dan menghina ADUN Kemelah. PAS baru berkawan rapat dengan DAP kurang 5 tahun yang lalu. Kita boleh berbangga dengan perubahan sikap ini. Mereka tidak menghina hukum Islam tetapi meragui keadilan hukum Islam. Maklumlah pemikiran yang sekian lama tidak pernah mengenali Islam walaupun tinggal di "Negara Islam". Orang Islam pula tidak menunjukkan kecantikkan Islam malah akhlak kebanyakan orang Islam yang mereka kenali berkelakuan bertentangan dengan ajaran Islam. Insyaallah dengan adanya pentas demokrasi dan kebebasan media, penjelasan berterusan mengenai semua aspek Islam bakal memberi pencerahan kepada mereka yang menentang.Tugas muslimin ialah menyampaikan risalah Islam dan tiada siapa mampu memberi petunjuk dan hidayah kerana ia milik Sang Pencipta Rabbul Jalil, Allah swt.


Menjadi tanggung jawab muslimin diseluruh dunia umumnya dan di Malaysia khasnya untuk mendirikan Islam dalam dirinya dan berakhlak dengan akhlak Islam seperti yang dianjurkan oleh Nabi Muhammad s.a.w.Mengamalkan Islam secara tidak berpilih dan tindak tanduk yang tidak bercanggah dalam diri sendiri,


Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Astro can only prove its commitment to impartial reporting by broadcasting live the second debate between Chua Soi Lek and me on 8 July 2012(en/bm/cn)

Posted: 06 Jul 2012 03:12 AM PDT

DAP expressed surprise at the refusal of Astro Awani to broadcast live the debate between Chua Soi Lek and myself on the topic “DAP vs MCA: Whose policies benefit the country more?” in English/ Bahasa Malaysia on Sunday 8th of July at the Sunway Pyramid Convention Centre, Kuala Lumpur. After the first Mandarin debate between both of us, Astro has repeatedly followed up with my office on when is the second debate in English/Bahasa Malaysia.

Astro has indicated in no uncertain terms that they would want to broadcast the second English/Bahasa Malaysia debate live. I had checked out with ASLI's Chief Executive Officer Tan Sri Michael Yeo who had confirmed that ASLI is not imposing any financial charges for the live broadcast. With no financial obstacles and high public viewer interest, there is no commercial reason for Astro not to broadcast live the second debate which can only improve the viewer ratings for Astro.

Clearly there must be political pressure exerted on Astro not to broadcast live the debate. Explanation given by Astro that they need time to prepare the subtitles which is why they can not do it live but a delayed broadcast. Such explanation defies logic and reason when everyone understands the national language. If a Mandarin debate can be broadcast live without subtitles, why is that a necessity to do subtitles for Bahasa Malaysia/English debate.

DAP suspects that the refusal of Prime Minister Dato Seri Najib Tun Razak to have a debate with Opposition Leader Dato Seri Anwar Ibrahim for a public debate and Najib's weak explanation that such debates are not part of our political culture, is the reason for Astro not following on its previous interest to have a live broadcast.

DAP regrets that the delayed broadcast will not do justice to increase public awareness and improve public discourse on national issues of importance that affects the destiny of Malaysians. The reason for having a delayed broadcast because it is held in the afternoon when Malaysians are not at their homes between 2.30-4.30 pm is ridiculous. In that case, Astro should also stop broadcasting any programmes during this time period between 2.30-4.30pm. Astro can only prove its commitment to impartial reporting by broadcasting live the second debate between Chua Soi Lek and me on 8 July 2012.

LIM GUAN ENG

==================================================

Kenyataan Media oleh Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng pada 6 Julai 2012 di Kuala Lumpur.

Astro hanya boleh membuktikan komitmen mereka dengan laporan tidak berat sebelah dengan menyiarkan siaran langsung debat antara saya dan Chua Soi Lek pada 8 Julai 2012.

DAP melahirkan rasa terkejut ekoran keengganan Astro Awani untuk menyiarkan siaran secara langsung debat antara saya dan Chua Soi Lek berkenaan tajuk ‘DAP dan MCA : Dasar siapa yang memberi faedah lebih baik kepada negara?’ dalam Bahasa Inggeris/ Bahasa Malaysia pada 8 Julai (Ahad) di Pusat Konvesnyen Sunway Piramid, Kuala Lumpur. Selepas perdebatan pertama dalam bahasa Mandarin antara kami berdua, Astro telah berulang kali membuat tindakan susulan dengan pejabat saya berhubung perkara bila untuk mengadakan debat kali kedua dalam Bahasa Inggeris/Bahasa Malaysia.

Astro telah menyatakan tanpa sebarang keraguan bahawa mereka mahu menyiarkan debat secara langsung dalam Bahasa Inggeris/Bahasa Malaysia. Saya telah menyemak dengan Ketua Pegawai Eksekutif ASLI, Tan Sri Michael Yeo yang telah mengesahkan bahawa ASLI tidak mengenakan sebarang caj kewangan untuk siaran langsung debat tersebut. Dengan tiada halangan kewangan dan minat penonton awam yang tinggi, tidak ada alasan komersil oleh Astro untuk tidak menyiarkan debat ini secara langsung di mana ia akan menaikkan rating penonton untuk Astro.

Jelas sekali mesti terdapat tekanan politik telah dikenakan ke atas Astro untuk tidak menyiarkan siaran secara langsung debat kali ini. Penjelasan yang diberikan oleh Astro bahawa mereka memerlukan masa untuk menyediakan sarikata itulah menyebabkan siaran langsung tidak dapat dijalankan sebaliknya hanya akan menyiarkan siaran tertunda. Sesungguhnya penjelasan ini adalah tidak logik dan alasan semata kerana semua orang memahami bahasa kebangsaan. Jika debat Bahasa Mandarin boleh disiarkan secara langsung tanpa sarikata, atas keperluan apakah sarikata untuk debat dalam Bahasa Inggeris/Bahasa Malaysia ini.

DAP mengesyaki bahawa keengganan Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Razak untuk mengadakan debat dengan Ketua Pembangkang, Dato Seri Anwar Ibrahim sebagai debat umum dan penjelasan lemah daripada Najib bahawa debat bukan sebahagian daripada budaya politik kita, adalah sebab untuk Astro tidak mengikut minat sebelum ini untuk tidak mengadakan siaran secara langsung ini.

DAP kesal siaran tertunda ini tidak akan memberi keadilan bagi meningkatkan kesedaran awam dan perbincangan umum kerana ia sangat penting untuk masa depan rakyat Malaysia. Alasan untuk mengadakan siaran tertunda kerana ia diadakan pada sebelah petang iaitu apabila kebanyakan rakyat Malaysia tidak berada di rumah pada jam 2.30 – 4.30 pm adalah tidak berasas. Dalam kes ini, Astro juga perlu menghentikan siaran sebarang program dalam tempoh masa antara 2.30 – 4.30 pm. Astro hanya boleh membuktikan komitmen mereka dengan laporan tidak berat sebelah dengan menyiarkan siaran langsung debat antara saya dan Chua Soi Lek pada 8 Julai 2012.

— BM Version —–

民主行动党秘书长及峇眼国会议员林冠英于2012年7月6日在吉隆坡发表的文告。

寰宇电视唯有直播蔡细历与我的第2场辩论,才可以证明其能承诺不偏不倚的报导。

民主行动党对寰宇Astro Awani频道拒绝直播蔡细历与我进行"行动党对马华公会:谁的政策对国家更有利?"的第2场辩论表示惊讶。这场巫英语进行的辩论将在7月8日星期天于吉隆坡双威金字塔会议中心举行。自从我们双方的第1场的华语辩论之后,寰宇电视一直追问我的办公室何时进行以巫英文进行的第2场辩论。

环宇电视并没有明确表示他们要现场直播这场巫英辩论。我已经与亚洲智库(ASLI)总裁丹斯里杨元庆确认寰宇没有征收直播费用。既然并没有经费上的阻碍,而且还将引起公众高度兴趣,寰宇电视就不会有商业理由不直播这第2场辩论,因为这直播只会提高寰宇电视的收视率。

很明显的,这必然有一些政治压力加诸在寰宇电视的身上,以不直播这场辩论。寰宇电视的解释是"需要时间准备字幕,所以无法直播,只能延播替代"。这种解释是不合逻辑的,因为在马来西亚每个国民都懂国语。如果一场以华语为主的辩论,都可以在没有字幕的情况下获得直播,为何在一场以国英语为主的辩论,却需要加上字幕呢?

民主行动党怀疑,寰宇电视不依据过往般对直播感兴趣的原因,是因为我国首相拿督斯里纳吉拒绝与反对党领袖拿督斯里安华依不拉欣公开辩论,以及纳吉曾称"辩论不是我国的政治文化" 。

行动党对延播的决定感到遗憾,并认为这无法公正地就影响马来西亚命运的国家课题,提高公众的意识和醒觉。 而当局将"因辩论是在下午2时30分至4时30举行,大部分的马来西亚人民在这个时段是没有留在家里"为由而延播,更是可笑的借口。若此说法成立的话,那寰宇电视是否也应该停止广播所有介于下午2时30分至4时30分的节目? 寰宇电视唯有直播我与蔡细历在7月8日举行的第二场辩论会,才能证明他们是公正报道的。

林冠英

Chua Soi Lek Can Prove His Courage And Political Morals By Repeating MCA’s Lies That I Had A Secret Relationship With My Former Staff And That My Wife Had Assaulted Her During Our Debate On Sunday 8 July 2012 And I Will Not Respond But Will Sue In Court For Defamation To Prove Once And For All That Lim Guan Eng Is Not Chua Soi Lek.(en/bm/cn)

Posted: 05 Jul 2012 10:19 PM PDT

MCA President Chua Soi Lek's boast of his courage and political morals reminds me of the children's tale of the fox who lost him tail and wanted other foxes to cut off their tails like him. However his scheme not to be the only fox without tail failed when all the other foxes refused to follow his suggestion.

Similarly Chua Soi Lek and MCA's smear campaign of lies and character assassination against my wife and me is an attempt to bring PR leaders down to his level of sexual misbehaviour, even though Chua and MCA leaders can not provide proof. No one wants to cut off their tails and be like Chua Soi Lek, the fox without tail.

The people of Malaysia now know who is behind all these lies against me. However this is cold comfort for my family and children, and both my wife and I are furious that they have to suffer the trauma of such lies. As I want to protect my children from such lies, Chua or Melaka Chair Datuk Gan Tian Loo should not hide behind parliamentary privilege but state in public so that we can resolve this matter once and for all in court.

MCA's failure to do so only proves that MCA leaders are without morals and "kurang ajar" or uncouth, willingly spreading evil lies that can destroy families just for their political interest. MCA leaders whether Chua or Gan can sue me for calling them "kurang ajar" but I doubt they dare to as they dare not repeat the lies against my wife and me.

Chua Soi Lek can prove his courage and political morals by repeating MCA's lies that I had a secret relationship with my former staff and that my wife had assaulted her during our debate on sunday 8 July 2012. I will not respond at all during the debate but will then sue in court for defamation to prove once and for all that Lim Guan Eng is not Chua Soi Lek.

I have never abused my parliamentary privilege to attack Chua personally in Parliament for his private moral scandal. Neither have I used the first public debate with Chua in Mandarin to even refer to his sex video tapes. I do not intend to do so this Sunday and I will not respond if Chua repeats his lies against me in front of all Malaysians but will then file a legal suit in court. Chua should come clean and show proof that my wife assaulted my former staff and whether I am like him, a fox without tail.

Lim Guan Eng

—-BM Version—–

Kenyataan Akhbar oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng pada 6.7.2012 di Komtar, Geoge Town

Presiden MCA Chua Soi Lek boleh buktikan keberanian dan politik bermoralnya dengan mengulangi penipuan MCA bahawa saya mempunyai hubungan sulit dengan bekas kakitangan saya dan isteri saya telah menyerang wanita tersebut semasa debat pada 8 Julai 2012 iaitu pada hari Ahad ini. Namun saya tidak akan menjawabnya tetapi akan menyaman di mahkamah atas tuduhan fitnah bagi membuktikan semua itu bahawa Lim Guan Eng bukan seperti Chua Soi Lek.

Kesombongan Presiden MCA Chua Soi Lek terhadap keberanian dan politik bermoralnya mengingatkan saya tentang kisah kanak-kanak mengenai seekor musang yang kehilangan ekornya mahu musang-musang lain untuk memotong ekor sama seperti dia. Walau bagaimanapun, rancangan musang tersebut gagal apabila semua musang lain enggan mengikut cadangannya.

Sama seperti Chua Soi Lek dan kempen fitnah MCA dengan pembohongan dan cubaan membunuh karektor peribadi terhadap saya dan isteri saya yang mana ia merupakan satu cubaan untuk menjatuhkan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat berhubung salah laku seksual, walau pun Chua dan pemimpin-pemimpin MCA tidak dapat memberikan bukti. Tiada siapa yang mahu ekornya dipotong dan menjadi seperti Chua Soi Lek, musang tanpa ekor.

Rata-rata rakyat Malaysia kini tahu siapa dalang di sebalik pembohongan terhadap saya ini. Walau bagaimanapun ini bukanlah untuk sedapkan hati keluarga dan anak-anak saya, saya dan isteri sangat marah kerana mereka terpaksa berdepan dengan trauma ekoran pembohongan tersebut.

Seperti saya mahu melindungi anak-anak saya daripada pembohongan, Chua atau Pengerusi MCA Melaka, Datuk Gan Tian Loo tidak harus berselindung di sebalik keistimewaan Parlimen atau Dewan undangan Negeri tetapi nyatakannya di hadapan khalayak ramai supaya kita dapat menyelesaikan perkara ini di mahkamah.

Kegagalan MCA untuk berbuat demikian hanya membuktikan bahawa pemimpin-pemimpin MCA adalah tidak bermoral dan kurang ajar atau biadap kerana sanggup menyebarkan pembohongan jahat yang boleh memusnahkan keluarga hanya untuk kepentingan politik mereka. Pemimpin- pemimpin MCA sama ada Chua atau Gan boleh menyaman saya kerana memanggil mereka "kurang ajar" tetapi saya sangsi mereka berani kerana mereka tidak berani mengulangi pembohongan terhadap saya dan isteri.

Chua Soi Lek boleh buktikan keberanian dan politik bermoralnya dengan mengulangi pembohongan MCA bahawa saya mempunyai hubungan sulit dengan bekas kakitangan dan isteri saya telah menyerang wanita tersebut semasa debat pada 8 Julai 2012 (Ahad) ini. Saya tidak akan menjawabnya tetapi akan menyamannya di mahkamah atas tuduhan fitnah untuk membuktikan setelah dan semua itu bahawa Lim Guan Eng bukan seperti Chua Soi Lek.

Saya tidak pernah menyalahgunakan keistimewaan Parlimen untuk menyerang Chua secara peribadi di Parlimen atas salah laku skandal moralnya. Juga saya tidak pernah menggunakan perdebatan awam yang pertama dalam bahasa Mandarin dahulu untuk merujuk kepada pita video seks Chua. Saya tidak berhasrat untuk berbuat demikian pada hari Ahad ini dan saya tidak akan bertindak balas jika Chua mengulangi pembohongan beliau terhadap saya di hadapan semua rakyat Malaysia tetapi akan memfailkan tindakan undang-undang di mahkamah. Chua harus menjelaskan dan menunjukkan bukti yang isteri saya telah menyerang bekas kakitangan saya atau pun saya seperti dia, musang tanpa ekor.

—-Mandarin Version—-

槟州首席部长林冠英于2012年7月6日在乔治市光大发表声明:

蔡细历可以在2012年7月8日我们辩论期间,重复一次马华的谎言,指我与前女职员有秘密关系,以致我的太太致伤她,证明他有勇气和政治道德,但是,我不会回应,而会在法庭内起诉他诽谤,彻底证明林冠英不是蔡细历。

马华总会长蔡细历吹虚他的勇气和政治道德,不禁让我想起一个童话故事,一只断了尾巴的狐狸,要其它的狐狸像他一样剪掉尾巴。但是,他要其它像他一样没有尾巴的诡计失败了,因为,其它的狐狸不愿意接受他的建议。

同样的,蔡细历和马华的诬蔑性谎言,针对我太太和我进行人格谋杀,是企图将民联领袖的水平降低至像他那样性不正当,虽然蔡细历和马华领袖根本不能拿出证据。没有人要拿掉他们的尾巴像蔡细历那样成为没有尾巴的狐狸。

马来西亚人民已经知道是谎言的幕后黑手。但是,这让我的家庭和孩子不安,我的太太和我都觉得非常生气,因为孩子们需要承担这种谎言的创伤。由于我不要孩子们在谎言中受伤,蔡细历和马六甲马华州联委会主席拿督颜天禄不应躲在议会特权后,而是公开发表,让我们一次过在法庭解决这个问题。

如果马华做不到,只是证明马华领袖没有道德、没教养或粗野,他们为了本身的政治利益,可以散布恶毒的谎言来摧毁一个家庭。马华领袖不论是蔡细历和颜天禄可以告我指他们"没教养", 但是我怀疑他们敢不敢这么做,因为他们甚至不敢公开重复针对我太太和我的谎言。

蔡细历可以在2012年7月8日我们辩论期间,重复一次马华的谎言,指我与前女职员有秘密关系,以致我的太太致伤她,证明他有勇气和政治道德,但是,我不会回应,而会在法庭内起诉他诽谤,彻底证明林冠英不是蔡细历。

我从来没有滥用我的国会特权,在国会里针对他的私人道德丑闻攻击蔡细历。我也没有在第一次与他的华语辩论会上提及他的性爱录影。我也不会在来临的星期日这么做,如果蔡细历要在全体国人面前重复他的谎言,我也不会回应,但是我一定会入禀法庭起诉他。蔡细历应该要拿出证据,证明我的太太致伤我的前女职员,我是不是像他那样的无尾狐狸。

林冠英

Nuffnang