Rabu, 21 Ogos 2013

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Pandangan Wujud

Posted: 21 Aug 2013 04:11 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


DAP desak kerajaan jelaskan jumlah sebenar perbelanjaan iklan JPM

Posted: 21 Aug 2013 06:33 PM PDT

KULAI, 21 OGOS: Ahli Parlimen DAP Kulai, Teo Nie Ching menuntut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim menjelaskan perbelanjaan yang dibuat jabatan itu untuk iklan dan publisiti daripada 2008 hingga 2013.

"Dalam jawapan ringkas pada sidang Parlimen lalu, Shahidan menyatakan Jabatan Perdana Menteri (JPM) tidak memberi peruntukan untuk iklan dan publisiti mengikut tahun yang disebut itu tapi hanya pada 13 agensi di bawah jabatan itu yang berjumlah sebanyak RM8,342,057.75 manakala Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA) dan Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU) masing-masing sebanyak RM82,402,800 dan RM12,146,255.

"Pendek kata, perbelanjaan JPM untuk iklan dan bahan publisiti sejak 2008 hingga 2013 berjumlah RM102,892,112.75.

"Terdapat perbezaan besar terhadap perbelanjaan iklan JPM. Jika enam bulan tahun ini, JPM membelanjakan RM264 juta untuk iklan, ia adalah mustahil bahawa jumlah perbelanjaan iklan di JPM antara 2008 dan 2013 hanya RM102 juta. Adakah Shahidan memberi angka yang tidak tepat dengan niat mengelirukan Parlimen dan orang awam?," soalnya dalam kenyataan, hari ini.

Malay Mail Online, pada 16 Ogos lalu melaporkan menurut agensi pembelian media antarabangsa, Vizeum Media, JPM melakukan perbelanjaan besar daripada peruntukan kerajaan berjumlah RM264 juta bagi bagi tempoh enam bulan tahun ini, lima kali lebih daripada 2012.

Nie Ching yang juga Penolong Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan berkata, Vizeum Media bukan satu-satunya organisasi yang mendedahkan ketirisan kerajaan itu.IMG_2058 (2)

"Awal tahun ini, satu kajian iaitu daripada AC Nielsen mendedahkan bahawa JPM membelanjakan RM170 juta untuk iklan dalam suku pertama 2013, ini membuatkan laporan Vizeum Media lebih meyakinkan.

"Jadi saya minta Shahidan menjelaskan perbezaan itu serta-merta. Jika tidak, saya tidak akan teragak-agak menyatakan beliau mengelirukan Majlis dan merujuk perkara itu kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan, seperti yang diperuntukkan mengikut Aturan 36 (12) Perintah Tetap pada sidang Parlimen akan datang bermula 23 September ini.

Dalam pada itu, Nie Ching turut mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (PSRM) menyiasat mengenai kempen pengiklanan kerajaan menjelang Pilihan Raya Umum ke013 lalu kerana ia merupakan 'penyalahgunaan dana awam' yang jelas.

(More......)

扬言举报沙希淡误导国会,张念群揭广告开销差逾亿

Posted: 21 Aug 2013 12:06 AM PDT

政府在今年505大选前耗费逾亿令吉广告引争议。民主行动党古来国会议员张念群敦促首相署部长沙希淡卡欣解释,有关国会答复广告开支数据的差异,否则将举报其虚假资料误导国会。

张念群也是行动党全国副宣传秘书,他今天发表文告敦促首相署部长沙希淡卡欣解释有关广告开支数据上的差异,否则,将援引国会议会常规第36(12)条文,即提供虚假资料误导国会罪名,在9月23日议会复会后,将其交由特委会处理。

张念群也呼吁,反贪会也应调查政府在第13届大选前的广告造势费用,因为这笔庞大的费用很明显已经时在滥用公款。

国会答复是一亿余

张念群表示,在第13届大选后的第一个国会会议中,其提问的其中一个问题是要求首相署针对2008年到2013年,公开在广告和宣传造势活动上的一切花费。

她表示,首相署部长沙希淡卡欣在7月10日的简短回答中,并没有清楚列明在上述期间所花在广告和宣传的开支。

沙希淡只回答在2008年到2013年期间,首相署属下的13个部门的广告宣传总开支是大约834万2000令吉。而在柔南依斯干达发展局和土著议程贯彻局在广告和宣传的花费就分别占8240万令吉和1214万6000令吉。

张念群指出,换言之,首相署2008年到2013年期间的广告费总额大约是1亿289万令吉。

广告商数据逾二亿

张念群指出,《马来邮报》在8月16日的报道指出,广告公司Viseum Media的数据显示,首相署在2013年上半年,其广告和宣传费用就已经高达约2亿6400万令吉,也就是2012年的五倍。与其他的开支相比,首相署在广告方面开支时属于最大的开支 。

(More......)

重選是出於無奈

Posted: 20 Aug 2013 09:57 PM PDT

根據維基百科的定義,俄羅斯輪盤(Russian roulette)是一種自殺式玩命遊戲或酷刑方式,相傳源于俄羅斯。參與者在左輪手槍的彈巢放入一顆子彈,然后關上,之后將彈巢旋轉,參與者需輪流將槍口對著自己的腦袋按下扳機;直至有人中槍,或不敢按下扳機為止。

如果有人說,他願意給你5000萬,只要你將裝有一顆子彈的手槍對著自己女兒的腦袋按下扳機。你願意嗎?

從純數學概率的角度來說,將女兒射死的機會是六分之一, 得到5000萬的機會卻是百分之百。可是你告訴我,你會願意參加這樣的遊戲嗎?

我想你不會。因為有些風險,有些后果,是我們沒辦法承受和處理的。

行動黨決定重選,何嘗不是基于同樣的理由?

從事實層面而言,行動黨去年的黨選確實出現了技術問題。可是我們及時修正,問心無愧。

保守決定

就法律層面而言,《1966年社團法令》並沒有賦予社團註冊局勒令重選的權利,而且《1966年社團法令》第18B條文已經表明,縱使某社團的選舉有不符合程序的地方,只要不會對選舉結果造成影響,那么就不足以致使選舉無效。

可是今天,縱使我們佔據法理和情理,我們依然做出一個如此保守的決定,因為,你能信任這個國家的司法制度嗎?

民聯和許多人一樣,對這個國家司法的公正性存疑。

(More......)

Comments for Haniza Talha - Landscaping New Politics

Comments for Haniza Talha - Landscaping New Politics


Comment on Pusat Dialisis Rakyat Taman Medan by aduntamanmedan

Posted: 21 Aug 2013 04:08 AM PDT

Maaf, tiada kekosongan

Comment on Pusat Dialisis Rakyat Taman Medan by aduntamanmedan

Posted: 21 Aug 2013 04:07 AM PDT

Kos rawatan dialysis adalah RM 250 setiap kali. Shah Alam juga ada Pusat Dialysis, boleh search untuk dapatkan rawatan di tempat yg lebih dekat

Comment on Pusat Dialisis Rakyat Taman Medan by aduntamanmedan

Posted: 21 Aug 2013 04:03 AM PDT

Maaf, Pusat Dialysis Tmn Medan sudah cukup staff.

Comment on Pusat Dialisis Rakyat Taman Medan by george89

Posted: 21 Aug 2013 12:06 AM PDT

slmat petang..saya ingin bertanya adakah organisation tn/pn memerlukan jururawat lelaki..saya sangat berminat untuk memohon kerja sebagai jururawat dialisis di tempat tn/pn..mohon bagi information di contct number saya 0169152950..atau email Deofhill_89@yahoo.com..terima kasih..

Comment on Pusat Dialisis Rakyat Taman Medan by liza

Posted: 21 Jul 2013 09:36 PM PDT

Salam,nama saya liza..ibu saya baru sahaja disahkan menghidap penyakit buah pinggang dan perlu melakukan dialisis..bole say tau,brapa kos rawatan dan kalau tinggal di shah alam,ada sediakan pengangkutan ke..email saya bilis.sarliza@gmail.com

Comment on Pusat Dialisis Rakyat Taman Medan by Wan Siti Solha Bt Rahim

Posted: 29 Jun 2013 11:46 PM PDT

Assalamualaikum… saya bernama di atas ingin memohon mengisi jawatan yang sesuai dengan kelulusan saya, di sini saya ingin memohon jawatan sebagai dialysis asistant dan saya berpengalaman 3 tahun dalam bidang dialysis .
Butir-butir diri saya :
Umur : 26 tahun
Kelulusan : SPM
Alamat : No 14 Lorong 4,
RPA kangar 4,
01000 Kangar,
Perlis.
No. Tel : 0125253631

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Tony Phua: Harga Petrol, Barang Keperluan Akan Naik

Posted: 21 Aug 2013 02:58 AM PDT

SHAH ALAM, 21 OGOS: Masyarakat pengguna diingatkan agar tidak terkejut jika kerajaan Umno-BN mengambil langkah menaikkan harga barangan keperluan asas termasuk petrol dalam Belanjawan 2014 yang dibentangkan Perdana Menteri Oktober nanti.

Menurut Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara,Tony Pua kenaikan tersebut dijangka berlaku disebabkan kedudukan dana kerajaan semakin meruncing dari akibat kegagalan kerajaan Umno-BN mengambil langkah kukuh membendung isu rasuah, pembaziran dan ketirisan dalam pentadbirannya.

"Saya rasa harga barang keperluan seperti gula, minyak masak, petrol dan lain-lain akan meningkat dalam bajet yang akan dibentangkan tak lama lagi oleh Perdana Menteri.

"Saya rasa ini berlaku kerana pihak kerajaan tidak mengambil langkah yang kukuh mengatasi masalah rasuah, pembaziran, ketirisan dan langkah tidak mengadakan tender terbuka dalam projek kerajaan juga menyebabkan kerajaan tidak mempunyai dana yang mencukupi untuk keperluan kebajikkan orang ramai.

"Orang ramai tiada pilihan selain terpaksa mengamalkan hidup yang lebih menjimatkan seperti terpaksa 'downgrade' kenderaan dan lain-lain langkah yang difikirkan perlu," kata Pua kepada TV Selangor hari ini.

Bagaimanapun menurut Pua, perkara itu tidak berlaku kepada pemimpin Umno-BN dan kroni mereka yang mampu meneruskan gaya hidup yang mewah apabila terus dianugerahkan projek kerajaan.

"Apa yang berlaku sekarang adalah akibat perbelanjaan yang tidak terkawal, kita boleh lihat ini bukan sebab kita kekurangan pendapatan, malah hasil kerajaan juga semakin meningkat mendadak sejak 10 tahun kebelakangan ini, tetapi masih tertekan di segi defisit akibat yang saya sebutkan tadi," ujar beliau lagi.

Julai lalu, Pengerusi Tenaga Nasional Berhad (TNB), Tan Sri Leo Moggi membayangkan kemungkinan akan berlaku kenaikan kadar tarif elektrik disebabkan langkah kerajaan mengurangkan subsidi bagi tenaga elektrik.

Bagaimanapun Moggi mendakwa kenaikan tersebut akan diputuskan oleh kerajaan.

Baru-baru ini cadangan menaikan tarif elektrik itu dilihat hampir menjadi kenyataan apabila Presiden dan ketua eksekutif TNB, Azman Mohd dipetik dari Berita Harian mengesahkan cadangan menaikkan tarif elektrik.

Sumber: Selangorku

Exco: Selangor Perlu Lebih Banyak Taska

Posted: 21 Aug 2013 02:56 AM PDT

SHAH ALAM, 21 OGOS : Kerajaan Selangor sedang giat menaiktaraf pusat penjagaan kanak-kanak di rumah (home-based nurseries) menerusi program Si Kembar bersama pakar-pakar pendidikan anak-anak bagi memenuhi piawai kelayakan pendaftaran Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska).

Exco Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita, Rodziah Ismail berkata usaha itu diambil bagi menampung keperluan rakyat.

"Kerajaan Selangor sentiasa bersedia untuk sebarang perkongsian dan pelaksanaan mekanisme terbaik bersama Kerajaan Persekutuan bagi isu ini," ujarnya.

Serentak dengan usaha ini, Kerajaan Negeri turut meneliti dasar perancangan bandar untuk memperuntukkan tapak-tapak khusus bagi mendirikan Taska.

Buat masa ini, pusat penjagaan kanak-kanak hanya menggunakan rumah-rumah kediaman yang diubahsuai untuk tujuan Taska.

Sebelum ini, Sinar Harian melaporkan Pengarah Bahagian Perundangan dan Advokasi JKM, Dr Zaitol Salleh mendedahkan setakat Disember 2012 sahaja hampir 2,000 Taska di negara ini belum berdaftar dengan JKM.

Rodziah berkata Kerajaan Negeri memandang serius perkembangan ini kerana 846 kes yang dikesan adalah Taska di Selangor.

Data ini jelas menunjukkan bahawa Kerajaan Persekutuan dan Negeri perlu bekerjsama meningkatkan bilangan Taska secara drastik.

Untuk rekod, pertumbuhan penduduk di Selangor mencapai 2 peratus setahun dengan kadar tenaga kerja wanita melebihi 40 peratus daripada 2762.4 juta penduduk yang bekerja.

"Jika dikira 100 ribu penduduk, sebahagian daripadanya adalah bayi-bayi yang baru lahir. Ditambah pula dengan kadar tenaga kerja wanita tinggi dan mereka ini terdiri daripada golongan wanita muda yang berkerja dan mempunyai anak kecil," kata Rodziah.

Lantas, adalah wajar Kerajaan menguatkuasakan dasar dan pekeliling tentang kemestian membuka Taska di tempat-tempat kerja dan lokasi yang releven, selain menyediakan subsidi untuk pengusaha-pengusaha Taska.

"Kerajaan mestilah mengotakan keseriusan, kesungguhan dan komitmen politiknya untuk menyediakan kualiti penjagaan, memelihara keselamatan dan hak kanak-kanak di negara ini,"ujarnya.

Sumber: selangorku

Forum Perlaksanaan Manifesto, Kerajaan Negeri Kembali Pada Rakyat

Posted: 21 Aug 2013 02:54 AM PDT

SHAH ALAM, 20 OGOS : Kerajaan Selangor akan menganjurkan forum awam bagi mendapatkan pandangan rakyat untuk melaksanakan Manifesto Pakatan Rakyat yang dilancarkan pada Pilihan Raya Umum ke-13 yang lalu.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata forum tersebut akan diadakan diperingkat pihak berkuasa tempatan dan menjangkakan ia akan berlangsung pertengahan September depan.

"Forum ini melibatkan wakil rakyat yang mana akan mengambil bahagian dalam perbincangan bersama orang awam. Orang awam akan diberi peluang menyuarakan pandangan bagi pelaksanaan manifesto ini," beliau berkata demikian selepas mempengerusikan mensyuarat Exco di bangunan SUK di sini hari ini.

Urusetia forum ini akan diketuai oleh Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) dengan kerjasama Pejabat Menteri Besar.

Abdul Khalid menambah, segala maklum balas rakyat dalam forum itu akan dikumpulkan oleh setiap jawatankuasa tetap untuk digunakan dalam penyediaan Belanjawan 2014.

"Kerajaan Selangor yakin dan percaya bahawa pandangan rakyat amat penting dalam memastikan semua polisi dan perancangan yang digariskan dalam manifesto itu menepati golongan sasaran,"ujarnya.

Jelasnya, forum tersebut juga akan dijadikan platform bagi Kerajaan Negeri untuk mengenalpasti kehendak rakyat untuk menggunakan hasil negeri bagi merapatkan jurang pendapatan dan mengurangkan kadar kemiskinan menerusi agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).

"Pakatan Rakyat memandang serius tanggungjawab untuk menguruskan aset negeri dengan baik demi kepentingan rakyat," jelasnya.

Sumber: selangorku

Kabinet Tolak CCRIS Pada Peminjam PTPTN

Posted: 20 Aug 2013 09:27 PM PDT

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak akan akan meneruskan cadangan untuk menyenaraikan peminjam di bawah Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS).

Menurut Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin, perkara itu baru diputuskan kabinet dalam mesyuaratnya sebentar tadi.


Sumber: MalaysiaKini

AES: Pemimpin BN Tidak faham Penderitaan Rakyat

Posted: 20 Aug 2013 09:15 PM PDT

SHAH ALAM, 21 OGOS – Rayuan rakyat agar kerajaan memansuhkan penggunaaan kamera Sistem Penguatkuasaan Automatic (AES) di ketepikan apabila Mesyuarat Majlis Ekonomi dan kajian maklum balas mengenai AES yang di pengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini memutuskan ia di kekalkan.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Dato' Mahfuz Omar berkata, ternyata kini Kerajaan Barisan Nasional begitu angkuh tanpa memikirkan penderitaan rakyat serta memperlihatkan wajah sebenar mereka selepas Pilihanraya Umum 13.

Walhal, sebelum PRU-13, rakyat di lunakkan dengan pelbagai keprihatinan terhadap sara hidup yang di hadapi rakyat.

"Hakikatnya inilah belang mereka dengan menekan kehidupan masyarakat dan rakyat dengan pelbagai peningkatan kos sara hidup," ujar Mahfuz ketika di hubungi Tvselangor.

Beliau yang turut dukacita dengan pengumuman ini turut berkata, AES sekali lagi menjadi alat untuk memerah poket rakyat dalam menyelasaikan masalah ketidakcekapan pengurusan kewangan dan perolehan kewangan Negara.

"Saya amat sedih, rakyat tertipu dengan mainan politik kerajaan BN ini sebelum PRU13. Ketidakcekapan pengurusan dan perolehan kewangan Negara oleh mereka, yang menjadi mangsa adalah rakyat," katanya.

Sementara itu, Ahli  Parlimen Bayan Baru Sim Tze Tzin berkata, beliau terkejut apabila di maklumkan AES dikekalkan sedangkan bantahan penggunaan sistem AES banyak di usulkan pelbagai pihak.

"Kita tidak pertikaikan AES adalah untuk mengurangkan kemalangan dan untuk rakyat lebih berhati-hati di jalan raya. Tapi yang menjadi tanda tanya dan pertikaian, saman tersebut harus menjadi milik kerajaan dan bukan di swastakan," katanya kepada TVSelangor.

Tambah beliau, Pakatan Rakyat (PR) akan terus membantah penggunaan AES ini agar rakyat tidak akan terus di tekan oleh kerajaan BN.

"Terbukti selepas PRU13, semua yang rakyat tidak suka dan bantah, kembali dilaksanakan. PR akan teruskan bantahan ini," ujar Sim.

Sumber: Selangorku

Power Tariff Increase Will Hurt Consumers

Posted: 20 Aug 2013 09:00 PM PDT

PETALING JAYA: A tariff hike by Tenaga Nasional Berhad (TNB) will burden consumers who are already pressured due to price increase on other daily essential goods, said Consumers Association of Subang and Shah Alam's (CASSA) honorary secretary, Jacob George.

"It will definitely have a major impact on Malaysian families. Even now, many cannot cope with the high cost of living and are paying utility bills with credit cards.

"And utility bills are not something to be paid using credit cards," said an irate George.

Yesterday, TNB president Azman Mohd said the utility company is looking at increasing power tariff, but stressed that it would not burden consumers.

"Domestic users who consume less than 200 kWh would not see any increase in their electricity bill," Azman was reported saying by New Straits Times.

George said that Malaysians could not afford any more increase of price in goods or services as they are already burdened by debt.

"The question that we should ask, are Malaysian consumers in a position to pay higher bills? This is not an economic question but a moral one," he said.

George also accused the government of being selective in monitoring prices, and said that utility prices should also be classified controlled items.

"Why only monitor prices of goods when utility prices should also be monitored?

"It's vulgar to increase the prices of goods at this juncture as not only the hardcore poor will suffer but also the middle class," George said.

On Azman's statement, George said that TNB has no reason to increase electricity tariff while its top executives are earning fat salaries.

"If TNB is running at a loss, or when we see the signs of retrenchments, then we could justify tariff increase.
"But right now, TNB's top executives are taking home handsome salaries at the expense of suffering consumers," said George.

Supporting George's stand, Muslim Consumer Association chief Nadzim Johan said TNB should be efficient in its work and not burden consumers if it wants to remain the sole power supplier of the nation.

"If TNB is not good in managing its tariff, then we should bring in other power suppliers. Only when there is competition, TNB will improve its services," he said.

Nadzim added that TNB should look into alternative energy if fuel cost is too expensive, instead of continually increasing tariff.

"They should not squeeze the consumers anymore," he said.

Meanwhile, the Federation of Malaysian Consumers Association (FOMCA) chief executive officer Paul Selvaraj defended TNB, saying that those paying less than RM70 monthly will not be burdened by the hike proposed.

"The exact mechanics are not yet set by TNB but we believe it is only for the high end users and not for the lower end users," he said.

Selvaraj also agreed that TNB should look into alternative energy but added it was too expensive to explore at the moment.

"Petroleum and other prices of goods have increased all over the world; which has led TNB into looking at an increase," he said.


Source: FreeMalaysiaToday

Rundingan Air Menuju Peringkat Akhir, Selangor Sedia Bentang Cadangan Ambil-alih Industri

Posted: 20 Aug 2013 08:30 PM PDT

SHAH ALAM 21 OGOS : Kerajaan Negeri bersedia membentangkan draf cadangan pengambilalihan syarikat konsesi di negeri ini pada bila-bila masa sebagai langkah melaksanakan penstrukturan industri air di negeri itu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pihaknya mengalu-alukan perbincangan dengan Persekutuan mengenai perkara itu seperti yang dipersetujui sebelum ini.

"Kita sekarang sedang menanti peringkat akhir perbincangan ini untuk membentangkan draf cadangan masing-masing dan berharap ia dapat disegerakan demi untuk kepentingan rakyat yang tertekan dengan masalah air.

"Perlaksanaannya itu nanti juga perlulah holistik dan memberi kepentingan kepada semua pihak dan bukan keuntungan pihak tertentu sahaja," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai kenyataan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili yang memberitahu masalah pembekalan air bersih di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya dijangka dapat diselesaikan dalam tempoh tiga bulan.

Bagaimanapun Maximus berkata, isu itu dapat menemui jalan penyelesaian dalam masa terdekat sekiranya Kerajaan Persekutuan dan kerajaan Negeri Selangor mencapai persetujuan dalam pelbagai perkara dan saling bertolak ansur.

Sebelum ini, Kerajaan Negeri melalui anak syarikatnya Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) membuat tawaran bernilai RM9.65 bilion untuk mengambil alih empat syarikat konsesi air.

Empat syarikat konsesi itu antaranya Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), Puncak Niaga Sdn Bhd, Konsortium Abass Sdn Bhd dan Syarikat Pengeluar Air Selangor (Splash).

Sumber: Selangorku

Ops Cantas Bukti Malaysia Tidak Perlukan Akta Darurat

Posted: 20 Aug 2013 02:15 AM PDT

SHAH ALAM, 20 OGOS : Hasil operasi perintis Ops Cantas Khas yang dilancarkan PDRM baru-baru ini membuktikan polis mempunyai kepakaran dan kemampuan untuk memerangi jenayah secara agresif tanpa perlu Akta Darurat (EO).

Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (AMK) Selangor, Azmizam Zaman Huri berkata rakyat sebenarnya sedar potensi sebenar PDRM jika badan itu ada kemahuan.

"Undang-undang dan akta sedia ada sudah cukup untuk tangani masalah jenayah. Apa yang perlu hanya ketegasan dan sentiasa menjalankan kerja mencegah jenayah," tegas Azmizam.

Pihak berkuasa juga dinasihatkan agar tidak menjalankan operasi perang jenayah secara bermusim.

Pandangan AMK Selangor selaras dengan pendirian Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Azmi yang berkata tahanan tanpa bicara seperti EO adalah jalan pintas bagi polis yang mahu mengelakkan kerumitan pembuktian yang dituntut Akta Pencegahan Jenayah (PCA).

PCA menuntut polis mengemukakan tertuduh ke hadapan majistret untuk didakwa dalam masa 24 jam. Manakala Akta Darurat membolehkan polis menahan seseorang sehingga 60 hari tanpa perbicaraan.

Kesemua yang ditahan dibawah Ops Cantas Khas disiasat dibawah PCA.

"Bayangkan baru 4 hari Ops Cantas dilaksanakan, Polis Kontinjen Selangor berjaya berkas 211 penjenayah. Saya kira kalau ia dilakukan berpanjangan bukan sahaja mampu mengekang malah mampu mengatasi kegiatan jenayah ini dari terus menjadi-jadi," tambahnya.

Kementerian Dalam Negeri sebelum ini mengundang kritikan dari pelbagai pihak ekoran kejadian jenayah berat dan pembunuhan yang berleluasa. Kerajaan Persekutuan beralasan EO yang dimansuhkan perlu diganti bagi mengekang penjenayah bermaharajalela.

"Tidak perlu mengembalikan Akta Darurat. Dikhuatiri ia akan disalahguna dengan menahan aktivis politik yang tidak sebulu dengan kerajaan seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri," tegas Azmizam.

Sebelum EO dimansuhkan, Tan Sri Abdul Khalid Abu Bakar ketika menjadi Timbalan KPN berkata individu-individu yang terlibat dalam kegiatan subversif terhadap pemerintah boleh ditahan dibawah akta itu.

Kenyataan itu menyusuli penangkapan enam individu termasuk Ahli Parlimen Sungai Siput Dr S Jeyakumar Devaraj kerana menyokong himpunan aman Gabungan Pilihanraya Bersih & Adil (Bersih) 2.0 pada 3 Julai 2011.

Sumber: Selangorku

Naik Tarif Eletrik: Hadiah BN Selepas PRU13 – Zuraidah

Posted: 20 Aug 2013 01:45 AM PDT

SHAH ALAM, 20 OGOS – Kenaikan kadar tarif elektrik baharu yang sering dinafikan pada sidang dewan rakyat lalu ternyata bohong dan menipu rakyat, kata Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin.

Beliau berkata, sekiranya Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan kerajaan meneruskan cadangan pelarasan tarif  elektrik baharu ini, ia merupakan hadiah BN kepada rakyat setelah memenangai Pilihanraya Umum 13 (PRU13) lalu.

Menurutnya, pelbagai lagi kenaikan harga barang dan perkhidmatan akan berlaku selepas ini sejurus kenaikan tarif elektrik baharu dan keadaan ini membebankan rakyat.

"Perkara ini di bangkitkan dalam sidang parlimen yang lalu, tetapi dinafikan yang akhirnya kita dapat lihat sekarang cadangan kenaikan tarif elektrik ini bakal di laksanakan.

Tarif naik dan dikatakan tidak membebankan itu adalah menipu. Apa sahaja yang meningkat, akan membebankan rakyat. Gaji tak naik, kos sara hidup tinggi, semestinya harga barang juga akan naik selepas naiknya tarif elektrik," katanya ketika dihubungi TVSelangor.

Tambah beliau,rakyat perlu lebih bijak di masa akan datang untuk menilai sendiri perkara sebegini.

Jelas beliau walaupun dikatakan kenaikan tarif elektrik ini memberi kesan minimum kepada pengguna domestik,tetapi dengan kos sara hidup rakyat yang semakin meningkat, tiada jaminan kenaikan ini tidak membebankan pengguna.

"Inilah hadiah BN selepas pilihanraya dan mereka juga harus berhati-hati dalam memenangi hati rakyat tapi dalam masa sama di berikan satu bebanan untuk jangka masa panjang di mana rakyatlah yang terpaksa memikulnya tanpa dibantu mereka (Kerajaan)," ujar Zuraida.

Sumber: Selangorku

Majoriti Peminjam PTPTN Dari Keluarga Pendapatan Rendah

Posted: 20 Aug 2013 01:00 AM PDT

KUALA LUMPUR, 20 Ogos: Majoriti peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) dari keluarga berpendapatan rendah dan sederhana, kata Pengarah Komunikasi KEADILAN, Nik Nazmi Nik Ahmad.

Nik NazmiKatanya, dasar liberal dan korporat diamalkan PTPTN membebankan generasi muda yang berhadapan masalah kadar gaji rendah berbanding harga rumah dan kereta yang tinggi.

"Mereka berdepan dengan pelbagai hutang berpanjangan.

"Seperti dilaporkan Bank Negara, kadar muflis meningkat tahun demi tahun," kata Nik Nazmi dalam kenyataan.

Justeru, menyenarai peminjam PTPTN di bawah Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) menyebabkan peminjam terkesan akibat beban ppinjaman sedai ada yang lain.

"Golongan terbesar yang menjadi mangsa ialah generasi muda," ujar Nik Nazmi.

Katanya, pemberian diskaun bagi melangsaikan hutang PTPTN dalam belanjawan 2013 tidak adil kerana hanya memberi kelebihan kepada mereka yang mempunyai kedudukan kewangan yang baik.

ptptnAdun Seri Setia itu menjelaskan, pengenalan PTPTN punca kemunculan IPTS tanpa kawalan yang hanya menjadi kilang-kilang ijazah.

Manakala CCRIS hanya membuktikan dasar pendidikan sebagai komoditi oleh Umno BN.
"Kita harus menyedari bahawa pendidikan adalah hak asas seorang insan.
"Penyelesaian sebenar isu ini hanya satu, iaitu mansuh PTPTN.

"Berikan pendidikan percuma sebagai pelaburan untuk masa depan anak-anak kita," tegasnya.

Sumber: KeadilanDaily

Alasan Lapuk Untuk Naikkan Tarif Elektrik

Posted: 20 Aug 2013 12:30 AM PDT

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan mendesak kerajaan Malaysia agar tidak menaikkan sebarang kadar tarif elektrik buat masa ini.

Kenaikan kos bahan api menjadi alasan utama kepada semakan dan kenaikan tarif elektrik.

Walaupun Tenaga Nasional Berhad (TNB) memberikan keyakinan bahawa ia tidak akan membebankan pengguna, namun alasan tersebut sudah lapuk dan seolah-olah ingin melepas diri.

Alasan presiden TNB bahawa pengguna dengan penggunaan bulanan di bawah 200kWj tidak terjejas merupakan alasan yang tidak bertanggungjawab.

Rakyat di Malaysia bukan hanya pengguna elektrik secara domestik sahaja. Negara Malaysia yang merupakan sebuah negara yang membangun yang mempunyai kilang-kilang perindustrian yang banyak sudah tentu merupakan pengguna elektrik yang besar.

Apabila kadar tarif elektrik naik, secara sifirnya, sudah tentulah kos perindustrian menjadi meningkat. Dan kesannya tentulah kepada rakyat Malaysia kerana harga barang menjadi naik.

Inilah yang merunsingkan rakyat Malaysia. Bagilah alasan apa pun, yang pasti kesannya adalah kepada rakyat. Rakyat yang terpaksa menanggung bebannya.

Di balik 'menampung kos operasi'

Siapakah yang mendapat keuntungan dari kenaikan tarif elektrik ini? Sudah pastilah cukong-cukong pengeluar tenaga bebas (IPP) yang dapat mengaut keuntungan berlipat kali ganda.

Rakyat Malaysia masih lagi di dalam kegembiraan menyambut Aidilfitri. Amat malang sekali apabila kegembiraan ini tercalar dengan kenaikan kadar tarif elektrik yang pastinya akan menambahkan lagi batu bebanan yang digalas penduduk Malaysia kini.

Kerajaan Malaysia perlulah menyemak semula perjanjian dengan IPP ini. Perjanjian berat sebelah ini sesungguhnya tidak menguntungkan rakyat mahupun di pihak kerajaan.

Malah, ia memberikan hasil yang semakin lumayan kepada pemilik-pemilik IPP ini. Sampai bilakah kerajaan harus membela cukong-cukong ini yang diibaratkan sebagai lintah darat ini?

Mengapakah kerajaan seolah-olah takut untuk menamatkan perjanjian berat sebelah ini?

DPPWP melihat ini sebagai satu lagi hadiah buat kerajaan Umno/BN kepada semua rakyat Malaysia selepas kemenangan dalam pilihan raya umum ke-13.

Tidak hairanlah jika selepas ini, terdapat banyak lagi kenaikan demi kenaikan di sebalik nama 'menampung kos operasi'.

Slogan rakyat didahulukan semakin tidak mendapat tempat lagi di hati rakyat apabila rakyat terpaksa mendahulukan semua kepentingan pemimpin Umno/BN. Maka, apa lagi yang boleh diharapkan daripada Umno/BN!

Sumber: Malaysiakini

Kenyataan Media: Mansuhkan PTPTN, Bukan Senaraikan Peminjam Di Dalam CCRIS

Posted: 19 Aug 2013 01:30 PM PDT

KEADILAN menganggap pengumuman Menteri Pendidikan II Idris Jusoh untuk menyenaraikan peminjam PTPTN yang ingkar di bawah Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) sebagai satu lagi kegagalan kerajaan UMNO-BN untuk mempertahankan pendidikan sebagai hak asasi rakyat.

Dasar PTPTN yang disertakan dengan liberalisasi dan pengkorporatan pendidikan tinggi Malaysia menjadi sebahagian daripada beban yang dihadapi generasi muda di negara ini selain kadar upah dan gaji yang rendah serta harga rumah dan kereta yang tinggi. Kesannya, mereka berhadapan dengan pelbagai hutang yang berpanjangan. Menurut Bank Negara, kadar hutang isirumah telah meningkat 12 peratus setiap tahun pada lima tahun kebelakangan ini. Kadar muflis juga terus meningkat dari tahun ke tahun, dan antara golongan utama yang menjadi mangsa ialah golongan muda.demo-hapus-ptptn.

Harus diingat, kebanyakan mahasiswa yang menggunakan kemudahan PTPTN merupakan mereka yang berasal daripada keluarga berpendapatan rendah dan sederhana rendah. Sekiranya keluarga mereka mampu, sudah tentu mereka tidak meminjam dana PTPTN.

KEADILAN dan Pakatan tidak mempertikaikan keperluan peminjam yang mampu dan berpendapatan baik untuk membayar semula hutang PTPTN. Namun yang dipertikaikan ialah nasib majoriti peminjam yang terpaksa bergelut dengan kos sara hidup yang tinggi dan berasal daripada keluarga biasa.

Atas sebab itu dasar pemberian diskaun bagi mereka yang menyelesaikan keseluruhan hutang PTPTN secara sekaligus yang dibuat di dalam belanjawan 2013 tidak adil memandangkan yang untung adalah mereka yang mempunyai kedudukan kewangan yang baik!

Kesannya, pendidikan tidak lagi dapat menjadi pemangkin mobiliti sosial bagi membolehkan rakyat dari keluarga berpendapatan rendah mendapat peluang kehidupan yang lebih baik, sebaliknya melebarkan jurang antara golongan kaya dan miskin di negara kita.

Ironisnya ketika mahasiswa biasa khususnya yang berpendapatan rendah dikejar dan dihambat bagi mengutip hutang ini, kerajaan UMNO-Barisan Nasional tidak mengambil apa-apa tindakan tegas mengatasi kedudukan Malaysia sebagai negara yang mencatat aliran wang haram ketiga tertinggi di dunia antara 2001-2010 (lebih dari RM800 bilion). Rasuah, ketirisan dan hutang-hutang kroni makin berkembang.

Lebih malang lagi, pengenalan PTPTN telah menggalakkan pertumbuhan IPTS tanpa kawalan. Tidak dinafikan wujud IPTS bermutu tetapi lebih banyak lagi IPTS yang kurang berkualiti termasuk kilang-kilang ijazah! Lebih malang lagi, motif keuntungan telah melambungkan yuran pengajian. Pada tahun 1997 ketika PTPTN diperkenalkan, pinjaman sebanyak RM212 juta disalurkan kepada mahasiswa IPTA, dan RM7 juta untuk mahasiswa IPTS. Namun pada tahun 2012, mahasiswa IPTA menerima RM2.6 bilion manakala mahasiswa IPTS RM6.1 bilion!

Kita harus menyedari bahawa pendidikan adalah hak asas seorang insan. Dasar terbaru ini membuktikan bahawa UMNO-Barisan Nasional terus ingin menjadikan pendidikan ini satu komoditi dan keistimewaan untuk mereka yang berkemampuan. Penyelesaian sebenar isu ini hanyalah satu – memansuhkan PTPTN dan memberikan pendidikan percuma sebagai pelaburan untuk masa depan anak-anak kita.

NIK NAZMI NIK AHMAD
PENGARAH KOMUNIKASI
PARTI KEADILAN RAKYAT

PKR Persoal Ketelusan Meter Elektrik Baru, Lancar Petisyen Desak Kerajaan

Posted: 16 Aug 2013 02:00 AM PDT

PKR hari ini mendesak kerajaan mendedahkan ketelusan meter elektrik baru yang mendapat banyak rungutan daripada pengguna sebagai punca kenaikan bil tinggi, di samping melancarkan petisyen untuk mendapatkan sokongan orang ramai bagi memberikan tekanan kepada kerajaan.

Dalam sidang media hari ini, Jawatankuasa Khas PKR mengenai bil elektrik tinggi mendesak kerajaan mewujudkan sebuah badan bebas untuk menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya ke atas rungutan disuarakan pengguna.

"Kami akan memberi tekanan kepada TNB dan Suruhanjaya Tenaga untuk bersetuju mewujudkan sebuah badan bebas bagi memeriksa meter elektrik.

"Kami mahu kebenaran didedahkan, adakah meter digital yang baru rosak atau tepat?" soal Naib Presiden PKR, Datuk Chua Jui Meng yang juga salah seorang anggota dalam jawatankuasa khas PKR.

Chua juga meragui ketelusan pembelian meter baru berkenaan, kualiti dan proses pemberian kontrak bekalan meter diragui sama ada telus atau sebaliknya.

"Apakah piawaian yang dikenakan kepada syarikat ini yang membekalkan meter ini, apakah bentuk tendernya?

"Mengapa kebanyakan kontrak bekalan meter ini semua bumiputera? Saya harap kerajaan dan Suruhanjaya Tenaga tampil beri penjelasan," katanya.

Pengerusi Biro Pelaburan dan Perdagangan PKR, Wong Chen berkata kebanyakan aduan yang diterimanya adalah mengenai peningkatan kira-kira 15 peratus bil elektrik apabila menggunakan meter baru yang dipasang.

"Aduan yang kami terima kebanyakan mengenai peningkatan 15 peratus sebaik menggunakan meter baru.

"Adakah ini secara kebetulan? Ini menimbulkan banyak kecurigaan," kata Wong.

Dalam pada itu, PKR hari ini juga melancarkan satu laman petisyen (http://www.checkyourtnbmeter.com/) bagi mengumpulkan aduan orang ramai yang boleh dilawati diwww.checkyourtnbmeter.comndan mensasarkan kira-kira 10 ribu petisyen sebelum mengadakan pertemuan dengan pihak bertanggungjawab.

Jawatankuasa khas tersebut ditubuhkan pada Julai lalu bagi menyiasat isu peningkatan mendadak bil elektrik yang berpunca dari program pemasangan meter elektrik baru jenis digital oleh TNB.

Jawatankuasa itu dianggotai Chua, Wong, Ahli Parlimen Wangsa Maju Datuk Dr Tan Kee Kwong dan Adun Sri Andalas Dr Xavier Jayakumar.

Jawatankuasa berkenaan juga akan membawa lebih banyak isu dari semasa ke semasa, bagi memberi kefahaman kepada orang awam berkaitan penggunaan tenaga elektrik.- 16 Ogos, 2013. 

Sumber: The Malaysian Insider

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Expats & Seabury Consulting are the flavours of AJ by Sham MAS

Posted: 21 Aug 2013 04:31 AM PDT

What a beautiful picture painted by the desperate clueless fella. was the 2nd Quarter account audited or just a creative accounting. PNM gave discount rate for leasing and this may amount to a few hundred million RM and has this been included as the so-called profit by the clueless?

What is AJ going to do with his recruit of the expats like the Dr Hugh and gang? AJ should not waste time to buy over a few union leaders. He is not fit to head MAS. He should just resign and join his friend Tony in AA.

Comment on Expats & Seabury Consulting are the flavours of AJ by People in PNM

Posted: 20 Aug 2013 10:09 PM PDT

AJ did not tell how much reduction on the leasing rate he got from Perbanganan Nasional Malaysia.

Direct Free Kick

Direct Free Kick


KENYATAAN AKHBAR : JMB DAN MC PERLU BINCANG SEGERA TUNGGAKAN BIL-BIL UTILITI.

Posted: 21 Aug 2013 12:01 AM PDT

JMB dan MC yang mempunyai tunggakan bil-bil utiliti seperti SYABAS dan TNB diingatkan agar segera mengadakan perbincangan dengan syarikat yang terlibat supaya pelan pembayaran secara berjadual dapat dipersetujui.

Ini untuk mengelakkan pemotongan yang akan menimbulkan kesulitan kepada penduduk perumahan bertingkat yang terlibat.

Pejabat ini dan Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor (LPHS) kerap didatangi oleh JMB dan MC apabila bekalan air atau bekalan elektrik dipotong agar Kerajaan Negeri dapat membantu. Tetapi ketika itu jumlah tunggakan telah menjadi terlalu tinggi dan penduduk akan menghadapi masalah untuk membayar tunggakan tersebut.

Kerajaan Negeri melalui LPHS bersedia untuk menjadi fasilitator di dalam sebarang rundingan di antara JMC atau MC dan syarikat utiliti. Tetapi rundingan mungkin akan memakan masa yang lama sebelum sebarang persetujuan dapat dicapai dan bekalan dapat disambung semula. Oleh itu, lebih mudah sekiranya rundingan dilakukan sebelum pemotongan.

JMC dan MC jangan pula merasa selesa sekiranya potongan tidak dilakukan walaupun jumlah tunggakan semakin bertambah. Pemotongan boleh dilakukan bila-bila masa.

Iskandar Abdul Samad
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Peneroka Bandar
Negeri Selangor
21 Ogos 2013

SUARA PERAK

SUARA PERAK


Punca kekurangan Minyak Diesel.

Posted: 21 Aug 2013 01:43 AM PDT

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Bas jatuh gaung di Genting, 33 dikhuatiri terbunuh

Posted: 21 Aug 2013 05:42 AM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -Sebuah bas awam terhumban ke dalam gaung ketika menuruni Genting Highlands petang ini dan menurut Jabatan Bomba dan Penyelamat, 33 penumpang dikhuatiri terkorban dan 16 lagi cedera.


NONE
Penolong Pengarah Operasi Bomba Kuala Lumpur, Azizan Ismail berkata setakat ini 32 mangsa masih berada di bawah gaung sedalam 200 kaki dan pemerhatian awal bomba mengatakan mereka sudah meninggal dunia.

Bomba menjangka terdapat 49 mangsa di dalam bas tersebut.

NONE
Sehingga kini 16 mangsa sudah diselamatkan dan seorang yang terbunuh sudah dibawa ke hospital.


Menurut Azizan kemalangan berlaku di Kilometer 3.6 Jalan Genting Highlands-Kuala Lumpur membabitkan sebuat bas awam Genting Highlands.

Menurut facebook Jabatan Bomba dan Penyelamat pula, pihaknya menerima maklumat mengenai kejadian itu kira-kira jam 2.48 petang.

NONE
Katanya, anggota balai bomba tersebut bergegas ke tempat kejadian untuk menyelamat mangsa yang terlibat.

Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah turut berangkat ke lokasi nahas bagi meninjau kerja-kerja menyelamat mangsa.

Manakala ADUN Ketari, Lee Chin Chen ketika dihubungiMalaysiakini berkata beliau dimaklumkan terdapat 49 penumpang dalam bas ketika kejadian itu berlaku petang ini.

Akhbar The Star pula melaporkan bahawa kemalangan itu berlaku kira-kira 2km dari Kuil Chin Swee dan lalulintas di kawasan itu sesak dan tidak bergerak.


Gambar-gambar yang diedarkan secara meluas di Facebook menunjukkan bas kuning terletak di dalam gaung.


Sehingga jam 7.15 malam, 12 orang disahkan maut manakala 21 lagi dikhuatiri turut terkorban
NONE
Seramai 16 lagi mangsa berjaya dibawa keluar daripada bas itu dan kini menerima rawatan di beberapa hospital kerana mengalami pelbagai kecederaan.  

Sementara itu, Bernamamelaporkan  Ketua Jabatan Kecemasan dan Trauma Hospital Kuala Lumpur (HKL) Datuk Seri Dr Abu Hassan Ashaari berkata setakat pukul 6.28 petang, lima mayat mangsa nahas dihantar ke hospital berkenaan.    

Mangsa lain turut dihantar ke Hospital Sungai Buloh, Hospital
 Selayang dan Hospital Bentong, di Pahang untuk rawatan. 
    
"Setakat ini Hospital Selayang menerima tujuh pesakit, HKL (5), Hospital Sungai Buloh dan Hospital Bentong masing-masing dua mangsa," katanya. 


Mangsa yang terlibat dalam lingkungan umur 19 hingga 50 tahun, katanya yang ditemui di hospital berkenaan. 

NONE

NONE

NONE

NONE
malaysiakini.com

Arahan roboh surau tempat meditasi dalam 21 hari

Posted: 21 Aug 2013 05:38 AM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -Majlis Daerah Kota Tinggi (MDKT) mengarahkan pihak Tanjung Sutera Resort supaya merobohkan suraunya yang menjadi tempat meditasi sekumpulan penganut Buddha, dalam masa 21 hari, bermula hari ini.

kota tinggi demolition notice for tanjung sutera surauArahan itu disampaikan dalam notis bertarikh 20 Ogos 2013 yang ditampal di pintu masuk surau tengah hari ini, yang ditandatangani Pengerusi MDKT, Hasrin Kamal Hashim.

Alasan diberikan, pembinaan surau itu menyalahi Seksyen 70 Akta Parit, Jalan dan Bangunan 1974 kerana dibina tanpa kebenaran bertulis majlis daerah.

Notis itu juga menyatakan pihak resort akan dibawa ke mahkamah jika gagal berbuat demikian atau menanggung kos merobohkannya yang akan dilakukan oleh majlis daerah.

"Tuan adalah dengan ini diberitahu supaya meruntuhkan bangunan itu dari tempoh 21 hari dari tarikh notis ini diterima," notis itu dipetik.

Seorang pekerja resort yang ditemui menjelaskan beliau menerima notis itu dari pihak MDKT yang hadir ke surau itu tengah hari tadi.

surau and tanjung sutera resort in sedili besar kota tinggi 210813 warningMalaysiakinisedang menghubungi pemilik resort untuk mendapatkan maklum balas beliau.

Selain notis berkenaan, sebelum ini ditampal satu notis 'Amaran penyalahgunaan bangunan' bertarikh 13 Ogos 2013 di surau tersebut.

Ia mengarahkan pemilik resort itu "membuat pemulihan kegunaan bangunan" kerana mengubah "surau menjadi tempat kuil tanpa kebenaran bertulis YDPT MDKT".

Notis itu mendakwa melanggar Seksyen 70 (12) Bahagian V, Akta Parit, Jalan dan Bangunan 1974.

malaysiakini.com

Bas persiaran terhumban: 30 disahkan maut

Posted: 21 Aug 2013 05:34 AM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -

Bas persiaran terhumban: 30 disahkan maut

KARAK: Seramai 30 orang disahkan maut setakat 8.15 malam dalam kemalangan bas persiaran yang terhumban ke dalam gaung di KM3, Lebuh Raya Karak menghala Kuala Lumpur kira-kira jam 3 petang tadi.

Daripada angka tersebut, 18 dipercayai lelaki dan 12 lagi perempuan. Sehingga kini seramai 41 mangsa telah dikeluarkan.


Pada masa ini kerja-kerja oleh anggota bomba dan penyelamat sedang dijalankan untuk mengeluarkan kira-kira tujuh lagi penumpang.

Menurut sumber, bas itu terhumban ke dalam gaung sedalam 50 meter.


Difahamkan, seorang wanita menjadi mangsa pertama dikeluarkan dari lokasi kemalangan kira-kira pukul 3.30 petang.


Sebanyak 30 ambulan difahamkan bersiap sedia untuk membawa mangsa ke hospital berhampiran.


Difahamkan keluarga mangsa terlibat menunggu di Hospital Selayang dan Hospital Besar Kuala Lumpur.

Mangsa difahamkan sudah mula dihantar ke Jabatan Kecemasan Hospital Kuala Lumpur namun sumber enggan mengulas lanjut.

Pada 2012, dua pelancong india maut manakala 22 lagi cedera apabila bas persiaran yang mereka naiki terbabas dan terbalik di kilometer 4.5, jalan genting highlands-kuala lumpur

Sementara pada 2010, 7 maut manakala 21 lagi penumpang cedera dalam tragedi maut bas pelancongan yang terbabit dalam kemalangan setelah terbabas lalu terbalik di KM38 genting sempah.

Syria: 600 terbunuh diserang senjata kimia rejim Assad

Posted: 21 Aug 2013 02:37 AM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily,21 Ogs 2013
DAMSYIK: Suruhanjaya Umum Revolusi Syria (SRGC), iaitu salah satu kumpulan utama pembangkang Syria, mendakwa 635 terbunuh manakala lebih 3,600 cedera diserang dengan senjata kimia oleh tentera regim Assad semalam.

Mereka mendakwa tentera rejim membuat serangan di Ghota dan membunuh 300 di Hammuriyah, 78 di Irbin, 67 di Sepqa, 140 di Kafr Batna dan 50 di Mudamiyah, lapor Anadolu Agency.

Jawatankuasa Penyelarasan Tempatan Syria (LCC) pula menyifatkan serangan tersebut sebagai "pembunuhan beramai-ramai" dan bimbang dengan jumlah mangsa yang meningkat disebabkan kekurangan bekalan perubatan di hospital-hospital lapangan.

Seorang doktor Halid Mahmud mendakwa, serangan semalam oleh regim tentera Assad itu menggunakan senjata kimia berupa "gas sarin".

Serangan gas itu katanya telah menyebabkan mangsa muntah, sukar bernafas, muntah, tidak sedarkan diri termasuk golongan kanak-kanak sekolah.

Sementara itu, rakaman video di sebuah hospital menunjukkan para petugas perubatan sibuk merawat mereka yang terkena serangan gas tersebut yang majoritinya adalah golongan kanak-kanak.

Beberapa rakaman video lain yang menunjukkan kesan serangan tersebut juga mula disebar di internet.


Ustaz Azizan selesai angkat sumpah Adun

Posted: 21 Aug 2013 02:36 AM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -
harakahdaily.net

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Besar Kedah, Tan Sri Azizan Abdul Razak, hari ini mengangkat sumpah sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Limau, di Hospital Sultanah Bahiyah.


Majlis angkat sumpah itu dilakukan di hadapan Speaker Dewan Undangan Negeri Kedah,  Datuk Mohd Rozai Shafian, dengan disaksikan Timbalan Speaker, Datuk Azmi Che' Hussain dan Penasihat Undang-undang Kerajaan negeri, Datuk Anas Mohd Zakie.
Turut hadir menyaksikan majlis itu Ketua Pembangkang Kedah, Datuk Amiruddin Hamzah.Menurut bekas Setiausaha Akhbar Azizan, Helmi Khalid, rombongan tiba di HSB kira-kira jam 12.30 tengah hari dan memaklumkan kepada Azizan tujuan kehadiran mereka."Pada jam 12.45, Setiausaha Dewan Undangan Negeri Kedah, Syed Isa Syed Ibrahim membacakan ikrar taat setia dan diperdengarkan kepada beliau. Beliau kemudiannya menganggukkan kepala dan Speaker menerima anggukan tersebut sebagai sumpah, sebelum mengambil cap jari Azizan sebagai tanda selesai mengangkat sumpah," kata Helmi kepada Harakahdaily, hari ini.Berhubung perkembangan kesihatan Azizan, Helmi berkata doktor telah menukar tiub yang berada di kerongkong Azizan dengan tiub yang baru pagi tadi.Katanya, jika tiub sebelum ini membuatkan suara Azizan tidak kedengaran, tiub kali ini membolehkan suara beliau didengari.Ustaz Azizan, 69, yang juga bekas Pesuruhjaya Pas Kedah dimasukkan ke Hospital Pulau Pinang (HPP) selepas dikatakan mendapat jangkitan kuman di kaki dan menerima rawatan di Kedah Medical Centre (KMC) pada awal Mei lalu.Bagaimanapun kedua-dua belah kakinya terpaksa dipotong pada 9 Mei lalu di HPP akibat jangkitan kuman.

Wajah senyuman begitu indah syuhada di Mesir

Posted: 21 Aug 2013 02:35 AM PDT

[GAMBAR] Wajah-Wajah Senyuman Yang Begitu Indah Syuhada Di Mesir | INDAH DAN NIKMATNYA MATI SYAHID14 Syawal 1434 H. [MOD] -
http://www.queachmad.com,
MESIR TERKINI | [GAMBAR] Wajah-Wajah Senyuman Yang Begitu Indah Syuhada Di Mesir INDAH DAN NIKMATNYA MATI SYAHID. ORANG YANG MATI SYAHID BERCITA-CITA UNTUK HIDUP SEMULA DAN MATI LAGI KERANA TERLALU LAZAT NIKMATNYA

Maksud firman Allah Taala:
baca lagi & lagi GAMBAR, Klik TAJUK ENTRI ni"Dan jangan sekali-kali engkau menyangka orang-orang yang terbunuh (gugur syahid) di jalan Allah itu mati,bahkan mereka hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka dengan dikurniakan rezeki.


(dan juga) Mereka bersukacita dengan kurniaan Allah (balasan mati syahid) yang telah dilimpahkan kepada mereka, dan mereka bergembira dengan berita baik mengenai (saudara-saudaranya) orang-orang (yang sedang berjuang), yang masih tinggal di belakang, yang belum (mati dan belum) sampai kepada mereka, (iaitu) tiada kebimbangan (berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.Mereka bergembira dengan balasan nikmat dari Allah dan limpah kurniaNya; dan (ingatlah), bahawa Allah tidak mensia-siakan pahala orang-orang yang beriman". (Surah ALI IMRAN: Ayat 169-171)Rasulullah SAW bersabda;Seorang yang mati syahid diberi ENAM kelebihan pada saat titisan darah pertama tumpah dari tubuhnya membasahi bumi:1. Diampunkan semua dosa dan kesalahannya.
2. Diperlihatkan tempatnya di syurga.
3. Dikahwinkan dengan bidadari.
4. Diamankan daripada kesusahan kedahsyatan yang besar (pada hari qiamat).
5. Diselamatkan daripada seksa kubur.
6. Dihiasi dengan pakaian keimanan.
(Hadith Riwayat Bukhari)Riwayat yang lain disebutkan bahawa terdapat TUJUH kelebihan mati syahid:
1.Diampunkan dosanya ketika titisan darahnya yang pertama dan diperlihatkan tempatnya di syurga.
2.Dipakaikan dengan pakaian iman.
3.Dikahwinkannya dengan 72 orang bidadari.
4.Dibebaskan daripadanya siksa kubur.
5.Aman daripada kejutan besar (iaitu tiupan sangkala).
6.Dipakaikan mahkota kebesaran yang lebih bernilai daripada dunia dan isinya.
7.Orang yang mati syahid dibenarkan untuk memberi syafaat 70 orang daripada keluarganya. (Hadis Riwayat at-Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Ahmad)Sabda Rasulullah Saw:"Tidak sesorang pun yang masuk syurga ingin pulang ke dunia walaupun diberikan kepadanya kekayaan dunia kecuali mereka yang mati syahid.Orang yang mati syahid ingin pulang supaya dia terbunuh (syahid) SEPULUH kali lagi kerana melihat kemuliaan syahid itu." (Hadis Riwayat Imam Bukhari dan Muslim)YA ALLAH! KURNIAKAN KAMI SYAHID..


sumber: kakisembang.com

35 pelajar M'sia di Mesir dibawa pulang hari ini

Posted: 21 Aug 2013 02:32 AM PDT


14 Syawal 1434 H. [MOD] -

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata beliau dimaklumkan 35 pelajar akan dibawa keluar dari Mesir menggunakan sistem penerbangan komersil Etihad Airways pada pukul 5 petang ini waktu Kaherah.


Beliau berkata esok pula lebih 200 tiket penerbangan sudah ditempah untuk membawa pulang pelajar, menggunakan perkhidmatan penerbangan Emirates, Etihad Airways dan SIA.
    
"Saya telah minta supaya diteruskan tempahannya (tiket) sebanyak mana mungkin yang dapat kita perolehi setiap hari mulai hari ini supaya dalam jangka waktu tidak lama lagi, kesemua pelajar kita yang ingin pulang akan dapat berbuat demikian," katanya.Perdana menteri berkata demikian dalam sidang akhbar selepas sejurus menghadiri majlis sambutan Aidilfitri Jabatan Perdana Menteri di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di Putrajaya.
    
Najib berkata setakat ini beliau masih belum dapat menentukan tempoh masa yang akan diambil untuk membawa semua pelajar itu pulang, namun menurutnya kerajaan akan berusaha mendapatkan tiket-tiket penerbangan sebanyak mungkin setiap hari untuk membawa pelajar berkenaan pulang dengan segera.
    
Sementara itu menjawab satu soalan, Perdana Menteri berkata amat penting rakyat secara keseluruhan memahami sensitiviti setiap komuniti dalam negara.
    
"Ini bukan membabitkan persoalan sebagai bersifat ortodoks. Terdapat sensitiviti dalam kalangan rakyat Malaysia, yang bukan eksklusif kepada orang Islam sahaja tetapi juga bukan Islam, mereka juga mempunyai tahap sensitiviti mereka. Jadi adalah penting untuk kita memahami sensitiviti setiap komuniti," katanya.
    
Najib berkata demikian semasa ditanya adakah beliau fikir Malaysia semakin menjadi sebuah negara Islam ortodoks dengan memberikan contoh beberapa insiden sebelum ini seperti pelatih anjing dan pemilik resort di Johor yang dikatakan menghina Islam.
    
Pelatih anjing itu ditahan berhubung klip video kontroversi memaparkan seorang individu menyambut Hari Raya bersama tiga ekor anjing manakala taraf penduduk tetap (PR) pemilik resort di Kampung Sedili Besar di Kota Tinggi, Johor dibatalkan serta merta kerana tidak menghormati sensitiviti orang Islam di Malaysia.
    
- Bernama

Bas bawa 49 penumpang jatuh gaung Genting

Posted: 21 Aug 2013 02:29 AM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -
malaysiakini.com


Sebuah bas persiaran terhumban ke dalam gaung di KM3 ketika menuruni Genting Highlands petang ini. 

Setakat ini tiada laporan mengenai nasib penumpang bas persiaran terbabit.

Pegawai unit kawalan Balai Bomba dan Penyelamat Genting Highlands Mohd Shukri Mohd Noor memberitahu Malaysiakini, pihaknya menerima maklumat mengenai kejadian itu kira-kira jam 2.22 petang.

Katanya, anggota balai bomba tersebut berggegas ke tempat kejadian untuk menyelamat mangsa yang terlibat.

Bagaimanapun, beliau berkata pihaknya belum mempunyai maklumat lanjut berhubung kemalangan tersebut.

Manakala ADUN Ketari, Lee Chin Chen ketika dihubungi Malaysiakini berkata beliau dimaklumkan terdapat 49 penumpang dalam bas ketika kejadian itu berlaku petang ini.

AP pula memetik anggota Bomba dan Penyelamat sebagai berkata pekerja penyelamat cuba turun ke tempat bas tersebut yang menjunam 30 meter ke dalam gaung.

Gambar-gambar yang diedarkan secara meluas di Facebook menunjukkan bas kuning terletak di dalam gaung.

Selangor Adakan Forum Awam Manifesto PRU-13 September Depan

Posted: 21 Aug 2013 02:28 AM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -

SHAH ALAM: Kerajaan Selangor akan menganjurkan forum penerangan manifesto yang pernah ditawarkan Pakatan Rakyat sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) lalu pada September depan.
Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, forum itu akan diadakan secara terbuka bagi mendapatkan pandangan orang awam tentang kaedah terbaik untuk kerajaan Selangor melaksanakan manifesto yang dijanjikan sebelum ini.

Hasil maklum balas rakyat dalam forum ini akan dikumpulkan oleh setiap jawatankuasa tetap untuk digunakan dalam penyediaan Belanjawan 2014 yang akan dibentangkan dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) hujung tahun ini.
"Forum ini akan diadakan di peringkat pihak berkuasa tempatan (PBT) yang mana wakil rakyat mengambil bahagian dalam perbincangan dan orang awam diberi peluang menyuarakan pandangan bagi pelaksanan manifesto ini.
"Sekretariat forum ini akan diketuai oleh Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) dengan kerjasama Pejabat Menteri Besar. Kitamenjangkakan forum ini akan bermula pertengahan September ini," katanya dalam sidang media di Bangunan Salahuddin Abdul Aziz Shah pada Rabu.
Abdul Khalid berkata pihaknya yakin dan percaya bahawa pandangan rakyat amat penting dalam memastikan semua polisi dan perancangan yang digariskan dalam manifesto itu menepati kehendak sasaran.
"Pakatan Rakyat memandang serius tanggungjawab untuk menguruskan aset negeri dengan baik demi kepentingan rakyat dengan cara menggunakan hasil negeri untuk merapatkan jurang pendapatan dan mengurangkan kadar kemiskinan menerusi agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES)," katanya.
Pakatan Rakyat Selangor pada 19 April lalu melancarkan manifesto PRU-13 dengan janji baru, antaranya bantuan wang tunai RM500 kepada pasangan yang melangsungkan perkahwinan kali pertama.
Manifesto itu juga berjanji meneruskan program Skim Mesra Usia Emas serta memberi hadiah hari jadi berupa wang tunai RM100 kepada mereka yang berusia genap 60 tahun.
Turut dijanjikan membina rumah 'mampu milik' dengan keluasan minimum 800 kaki persegi, berharga di bawah RM150,000 seunit.
Bertemakan "Manifesto Pakatan Rakyat Selangor Meneruskan Kecemerlangan", ia mengandungi empat teras iaitu Ekonomi Rakyat,Kesejahteraan Rakyat, Rakyat Menerusi Aktiviti Keagamaan dan Kebudayaan, serta Kerajaan Rakyat.
Antara lain, mereka berjanji mempertingkat kecekapan memproses urusan pemilikan tanah serta meneruskan tawaran bagi pemilikan geran tanah persendirian kepada pemohon yang layak, termasuk mereka yang menghuni lebih 12 tahun.
Pakatan juga berjanji untuk memperluas "Polis Komuniti" yang dibiayai kerajaan negeri, memberi pemeriksaan percuma kanser testis dan prostat untuk kaum lelaki

Bas persiaran terhumban ke dalam gaung, 10 mayat sudah ditemui dan 15 orang disahkan cedera,.

Posted: 21 Aug 2013 02:13 AM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -

BENTONG: Sebuah bas persiaran terhumban ke dalam gaung di KM3, Lebuh Raya Karak menghala Kuala Lumpur pada kira-kira jam 2.45 petang tadi. 

Setakat ini  dikatkatan sebanyak 10 mayat sudah ditemui dan 15 orang disahkan cedera.


Menurut sumber anggota keselamatan di lokasi, mereka yang terbabit terdiri daripada warga asing dari timur tengah, Indonesia dan beberapa negara lain yang masih belum dipastikan.

.

Samsung perkenal rangkaian GALAXY Tab 3 terbaru

Posted: 20 Aug 2013 11:33 PM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -

Samsung perkenal  rangkaian GALAXY Tab 3 terbaru
Samsung GALAXY Tab 3 10.1 inci yang terbaru dikuasakan oleh prosesor Dwi Teras 1.6 Ghz dan memori 1 Gigabait.

Samsung Malaysia Electronics Sdn Bhd memperkenal barisan GALAXY Tab 3 terbarunya dalam tiga saiz iaitu 7.0 inci, 8.0 inci dan 10.1 inci untuk pasaran tempatan. Bagi model GALAXY Tab 3 7.0 inci dan 8.0 inci, kedua-duanya kini boleh didapati di rangkaian kedai runcit elektronik seluruh negara, manakala bagi model 10.1 inci pula akan mula dipasarkan bermula pertengahan September ini. 


GALAXY Tab 3 7.0 inci ditawarkan pada harga RM1,099, sementara bagi saiz 8.0 untuk model WiFi dan LTE masing-masing ditawarkan pada harga RM1,099 dan RM1,499 seunit. 


Syarikat elektronik Korea Selatan itu berkata, siri GALAXY tab 3 itu menawarkan kepada pelanggan pelbagai bentuk untuk melihat, mendengar, mencipta dan berkongsi acara yang bermakna dan kandungan istimewa dengan insan penting dalam hidup mereka. 

Katanya, sama ada melayari laman web di rumah atau membaca sewaktu mengembara, setiap peranti dilengkapi dengan kandungan bermutu tinggi. 

"Ia sangat sesuai digunakan bagi menonton atau berkongsi kandungan dengan kawan dan keluarga serta merakamkan detik spontan dalam kehidupan," katanya dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur semalam. 

Reka bentuk nipis 
GALAXY Tab 3 7.0 inci didatangkan dengan reka bentuk senipis 9.9 milimeter dan seberat 306 gram sekali gus menjadikannya mudah dan selesa untuk dipegang. 

Ia turut dijana dengan prosesor Dwi Teras 1.2 GHz yang menawarkan pengalaman penggunaan lancar kepada pengguna, berserta akses kepada kandungan premium di Samsung Hub dan WatchON, ia menjanjikan hab hiburan mudah alih yang berkuasa. 

Sementara itu, bagi GALAXY Tab 8.0 inci pula, ia direka supaya selesa dipegang menggunakan satu tangan dan sesuai untuk digunakan bagi menonton video, bermain permainan dan membaca e-buku di mana-mana dan pada bila-bila masa. 

Peranti itu juga sesuai untuk kegunaan pelancong menerusi aplikasi S Translator yang membolehkan terjemahan segera menerusi pengenalan suara dan juga teks sama ada di emel, mesej teks dan ChatON. BH/-

Taiwan bersiap sedia hadapi ribut

Posted: 20 Aug 2013 11:30 PM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -

TAIPEI 21 Ogos - Taiwan telah memindahkan 1,000 orang pelancong dan mengatur kedudukan tenteranya sebagai persedian menghadapi Ribut Tropika Trami.

Pusat Biro Cuaca berkata, ribut tersebut kini terletak pada jarak 590 kilometer di timur-tenggara Taipei, bertiup dengan kadar kelajuan 126 kilometer sejam, dan dijangkakan akan membawa hujan lebat mulai pada malam Selasa.


"Bermula malam ini, akan ada hujan lebat atau sangat lebat di kawasan-kawasan pergunungan di timur dan barat.

"Impaknya akan dirasai bermula pada malam Rabu sehingga ke pagi hari Khamis,'' kata Pusat Biro Cuaca dalam satu kenyataan hari ini. - AFP

21 terkorban banjir kilat di timur laut China

Posted: 20 Aug 2013 11:26 PM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -

BEIJING: Sekurang-kurangnya 21 pekerja terkorban apabila banjir kilat melanda kawasan pembinaan di wilayah Qinghai, timur laut China hari ini. 

Tiga lagi pekerja dilaporkan masih hilang. 

Agensi Xinhua News Agency berkata, anggota penyelamat masih mencari mereka yang hilang di daerah Wulan dan tujuh orang mengalami kecederaan serta sudah dihantar ke hospital untuk menerima rawatan. 

Wilayah terpencil itu dan berada di kawasan pergunungan tinggi terletak 2,500 kilometer di barat Beijing. - AP 

3 maut, 10 cedera gas ammonia bocor di selatan Mexico

Posted: 20 Aug 2013 11:24 PM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -

MEXICO CITY: Tiga orang maut dan 10 lagi mengalami kecederaan akibat kebocoran gas ammonia di selatan Mexico. 


Kerajaan wilayah Oaxaca berkata, kebocoran berlaku selepas jentera berat untuk kerja melebarkan jalan terlanggar paip berisi gas ammonia yang disalurkan ke kilang petrokimia. 


Seramai 10 orang cedera dan 40 lagi sesak nafas terhidu gas berkenaan. 


Kira-kira 1,200 orang dipindahkan dari kawasan kediaman berdekatan. - AP

Kabinet tolak CCRIS pada peminjam PTPTN

Posted: 20 Aug 2013 11:19 PM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -


Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak akan akan meneruskan cadangan untuk menyenaraikan peminjam di bawah Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS).


Menurut Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin, perkara itu baru diputuskan kabinet dalam mesyuaratnya sebentar tadi.


"Baru selesai mesyuarat Jemaah Menteri. Alhamdulillah, PTPTN tidak akan meneruskan cadangan untuk menyenaraikan peminjam di bawah CCRIS. 


"Terima kasih pada PM & menteri-menteri pendidikan kerana mendengar suara-suara orang muda," kata Khairy dalam twitnya pagi ini.


CCRIS merupakan sistem pangkalan data Bank Negara yang menyimpan maklumat kredit peminjam yang telah dilaporkan oleh institusi kewangan.


Kelmarin Menteri Pendidikan II Datuk Seri Idris Jusoh berkata PTPTN akan melaksanakan CCRIS dengan kerjasama Bank Negara bagi menyenaraikan peminjam ingkar bermula bulan ini.Katanya, menerusi pendekatan tersebut, peminjam PTPTN yang ingkar menerima kesan seperti peminjam institusi kewangan lain, terutama membabitkan kelulusan permohonan pinjaman, kad kredit, sewa beli dan sebagainya.Sebelum pembatalan cadangan itu diumumkan, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan cadangan kerajaan tersebut sebagai satu lagi bentuk penganiayaan kepada peminjam setelah mereka dibebani dengan pinjaman pengajian."Perlu diingat bahawa isu utama di sini bukanlah semata-mata bagaimana kerajaan boleh memudahkan pemulihan pinjaman," katanya dalam satu kenyataan. 


"Isunya ialah kegagalan kerajaan Umno-BN dalam melaksanakan tanggungjawab keadilan sosial mereka menyediakan pendidikan tinggi percuma terutamanya kepada yang kurang bernasib baik," katanya lagi.

malaysiakini.com

S'gor mahu muktamadkan isu konsesi air

Posted: 20 Aug 2013 11:13 PM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau berharap isu konsesi air di negeri itu dimuktamadkan berikutan sambutan menggalakkan daripada kerajaan berhubung perkara itu. Abdul Khalid mengulangi bahawa kerajaan negeri bercadang menyusun semula industri perkhidmatan air secara holistik bagi memastikan empat syarikat konsesi air di Selangor disatukan menjadi sebuah entiti.


"Saya bertemu Menteri Wilayah Persekutuan (Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor) hari ini dan beliau menyebut keperluan untuk mempercepatkan penyelesaian konsesi air di negeri ini dan kami sedang menunggu untuk memuktamadkannya, " katanya kepada pemberita selepas menghadiri sambutan Aidilfitri Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) di Shah Alam semalam.


Kerajaan negeri Selangor telah membuat tawaran RM9.65 bilion untuk mengambil alih kesemua empat syarikat konsesi air di negeri ini terdiri daripada Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS), Puncak Niaga Sdn Bhd, Konsortium Abass Sdn Bhd dan Syarikat Pengeluar Air Selangor Holding (SPLASH).Mengenai kenyataan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili hari ini bahawa kerajaan menyasarkan untuk mencapai penyelesaian dengan kerajaan Selangor berhubung projek loji rawatan air Langat 2 dalam tempoh tiga bulan, Abdul Khalid berkata beliau sentiasa bersedia untuk mengadakan perbincangan mengenai perkara itu.- Bernama

Perang Tabuk (3)

Posted: 20 Aug 2013 11:10 PM PDT


14 Syawal 1434 H. [MOD] -
Ustaz Abu Muhammad Harits,21 Ogs 2013
Peperangan tidak terjadi. Tidak diketahui alasan yang pasti mengapa peperangan itu tidak terjadi, walaupun ada yang menyebutkan salah satu alasan itu di antaranya; tentera Rom lebih suka tinggal di dalam wilayah Syam untuk berlindung di kubu-kubunya ketika sampai kepada mereka berita tentang kekuatan pasukan muslimin.

Apa pun alasannya, Rasulullah SAW tetap di Tabuk selama beberapa hari, dan mengirim beberapa pasukan kecil ke sekitar daerah Tabuk. Tindakan yang dilakukan oleh Rasulullah SAW ini menambah kekuatan wibawa Islam di wilayah utara jazirah 'Arab dan membuka jalan ke arah penaklukan daerah Syam sesudah itu.

Walaupun tidak terjadi pertempuran, ada sahabat yang meninggal dunia.


Abdullah bin Mas'ud RA menceritakan, pada suatu malam yang sunyi dia terjaga dari tidurnya kelihatan api di bahagian agak jauh dari pasukan. Beliau berusaha mendekati cahaya api tersebut. Ternyata, Rasulullah SAW, Abu Bakr dan Umar sedang mengurus jenazah Abdullah Dzul Bijadain (kain hitam yang tebal) Al-Muzani.


Rupa-rupanya, Rasulullah SAW bersama kedua sahabatnya itu sudah menggali kuburan untuk jenazahnya. Rasulullah SAW masuk ke dalam liang kubur itu, sementara Abu Bakr dan Umar mendekatkan jenazah itu kepada beliau yang berkata, "Kemarikan jenazah saudara kamu itu."


Setelah meletakkannya di dalam kubur tersebut, beliau berdoa, "Ya Allah sesungguhnya aku meredhainya, maka redhailah dia." Mendengar doa itu, Abdullah bin Mas'ud RA berkata dalam hati, "Duhai, kiranya akulah yang dikuburkan itu."


Onar Kaum Munafik

Perang Tabuk dinamakan juga ghazwatul 'usrah (Perang Kesulitan), kerana terakamnya pelbagai kesulitan terhadap kaum muslimin, sama ada dalam hal kenderaan, perbekalan, air, cuaca, jalan, mahupun gangguan orang-orang munafik. Akan tetapi, sahabat-sahabat Rasulullah SAW begitu tabah memikul semua kesulitan tersebut di jalan Allah. 

Bagaimanapun, kaum munafik tidak pernah membiarkan satu peluang pun untuk menjatuhkan Islam dan kaum muslimin. Lebih-lebih lagi, di dalam peperangan ini. Sejak awal persiapan, mereka sudah mula berusaha meruntuhkan semangat kaum muslimin agar tidak berangkat berjihad di panas yang terik ini.

Dalam masa-masa perang Tabuk inilah turun surat At-Taubah mendedahkan watak asli kaum munafikin. Allah SWT benar-benar membuka aib mereka dan menampakkan kejahatan hati mereka kepada kaum mukminin dengan lengkap dan jelas. Allah SWT menerangkan alasan yang mereka dibuat-buat agar tetap tinggal di Madinah, tidak ikut berperang.


Allah SWT berfirman, maksudnya:


"Kalau yang kamu serukan kepada mereka itu keuntungan yang mudah diperoleh dan perjalanan yang tidak berapa jauh, pastilah mereka mengikutimu, tetapi tempat yang dituju itu amat jauh terasa oleh mereka. Mereka akan bersumpah dengan (nama) Allah: "Jikalau kami sanggup tentulah kami berangkat bersama-samamu. Mereka membinasakan diri mereka sendiri dan Allah mengetahui bahawa sesungguhnya mereka benar-benar orang-orang yang berdusta. Semoga Allah memaafkanmu. Mengapa kamu memberi izin kepada mereka (untuk tidak pergi berperang), sebelum jelas bagimu orang-orang yang benar (dalam uzurnya) dan sebelum kamu ketahui orang-orang yang berdusta? Orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari kemudian, tidak akan meminta izin kepadamu untuk (tidak ikut) berjihad dengan harta dan diri mereka. Dan Allah mengetahui orang-orang yang bertakwa. (surah at-Taubah : ayat 42-44)


Ibnu Katsir t dalam tafsirnya menerangkan, "Allah SWT mencela orang-orang yang tertinggal dari Nabi SAW dalam perang Tabuk sesudah meminta izin dan menampakkan bahwa mereka adalah orang-orang yang mempunyai uzur, padahal tidak demikian."


Allah SWT berfirman - (Kalau yang kamu serukan kepada mereka itu keuntungan yang mudah diperoleh), kata Ibnu 'Abbas RA, "(Ertinya) ghanimah yang dekat (mudah diperoleh); (dan perjalanan yang tidak berapa jauh), yang dekat juga; pasti mereka mengikutimu untuk mendapatkannya, tetapi perjalanan ke Syam amat jauh terasa oleh mereka. Apabila kamu kembali kepada mereka, tentu mereka akan bersumpah, "Seandainya kami tidak mempunyai uzur, pasti kami berangkat bersamamu."

Itulah sebagian alasan mereka yang dibuat-buat.


Ada pula di antara mereka yang ikut serta sampai di Tabuk, ternyata berusaha menyebarkan keraguan dalam hati kaum muslimin.


Ketika Rasulullah SAW kehilangan untanya, seorang munafik mengatakan,"Kalau memang Muhammad mengaku nabi dan menyampaikan kepada kamu berita dari langit, mengapa dia tidak mengetahui di mana untanya berada?"


Rasulullah SAW pun berkata, sementara Umarah, salah seorang sahabat ada di dekat beliau, "Ada orang yang mengatakan, 'Kalau memang Muhammad mengaku nabi dan menyampaikan kepada kamu berita dari langit, mengapa dia tidak mengetahui di mana untanya berada?' Demi Allah, saya memang tidak mengetahui apa-apa kecuali yang diberitahukan oleh Allah. Dan Allah telah menerangkan kepada saya di mana unta tersebut. Unta itu di lembah itu, di jalan itu, dan talinya tersangkut sebatang pohon."


Tidak lama kemudian, beberapa sahabat berangkat hendak mencarinya.


Umarah pun kembali ke khemahnya dan berkata, "Demi Allah, sungguh ajaib yang diceritakan oleh Rasulullah SAW tadi, tentang perkataan seseorang yang diberitakan oleh Allah kepada beliau." Mendengar ucapan Umarah ini, salah seorang yang ada di situ, tapi tidak mendengar langsung perkataan Rasulullah SAW, berkata, "Demi Allah yang diucapkan oleh Rasulullah itu adalah perkataan yang diucapkan Zaid bin Lushaid, sebelum engkau datang."


Umarah menjadi marah, dia pun mencekik leher Zaid dan mengusirnya dari khemah itu dan melarangnya bersamanya lagi, "Di khemahku ada kejadian begini, dalam keadaan aku tidak tahu? Keluarlah kau dari khemahku, hai musuh Allah. Jangan bersamaku lagi."

Ucapan berbahaya ini masih tidak begitu berat. Kaum munafik tidak berhenti sampai di situ. Mereka pun merancang membunuh Rasulullah SAW.

Rasulullah SAW mulai bertolak menuju Madinah. Dalam perjalanan, beberapa segelintir munafik mengadakan perancangan untuk membunuh Rasulullah SAW dengan cara menolak Baginda jatuh dari puncak tebing di jalan tersebut. Kemudian, Rasulullah SAW mengatakan, "Siapa di antara kamu mau melalui dasar lembah, itu lebih luas bagi kamu."


Akhirnya, Rasulullah SAW melalui jalan yang mendaki, sedangkan pasukan muslimin melalui dasar lembah, kecuali beberapa orang yang ingin membunuh Rasulullah SAW tadi. Oleh itu, ketika mereka mendengar ucapan baginda, mereka segera bersiap-siap dan menutupi muka mereka.


Alangkah keji perancangan mereka terhadap Rasulullah SAW.


Rasulullah SAW memanggil Hudzaifah Ibnul Yaman dan 'Ammar bin Yasir agar berjalan bersama beliau. Lalu beliau memerintahkan 'Ammar memegang tali unta, sedangkan Hudzaifah mengekorinya.


Pada waktu mereka dalam keadaan demikian, tiba-tiba terdengar suara di belakang mereka. Rupa-rupanya, orang-orang munafik tadi sedang berusaha menyusul baginda.


Rasulullah SAW marah dan memerintahkan agar Hudzaifah menjauhkan mereka. Oleh sebab melihat kemarahan di wajah Rasulullah, Hudzaifah segera berpusing sambil membawa sebatang tongkat yang berkeluk kepalanya. Kemudian, dia menghadang kenderaan mereka dan memukulnya dengan tongkat.

Hudzaifah pun melihat orang-orang munafik itu dalam keadaan menutup wajah mereka. Hudzaifah mengira mereka menutupi wajah itu sekadar kebiasaan musafir, padahal tidak. Mereka ingin menyembunyikan identiti yang sesungguhnya.

Demikianlah keadaan kaum munafik, mereka menutupi diri, bersembunyi dari manusia, tetapi tidak dapat menyembunyikan diri dari Allah, kerana Allah beserta mereka. Allah sudah memperhitungkan semua tindak-tanduk mereka dan telah menyiapkan balasan yang setimpal buat mereka di dunia dan akhirat.

Rasa takut muncul dalam hati mereka ketika melihat Hudzaifah berdiri di jalan yang akan mereka lalui. Mereka menyangka rancangan mereka sudah diketahui oleh Hudzaifah. Akhirnya, mereka segera bergabung dengan pasukan, sementara Hudzaifah kembali menuju Rasulullah SAW.


Setelah hampir, Rasulullah SAW berkata, "Pukullah kendaraan ini, hai Hudzaifah! Dan berjalanlah, hai 'Ammar!"

Rombongan Nabi mempercepat jalan mereka hingga tiba di puncak bukit, lalu keluar dari jalan itu menunggu pasukan.

Nabi SAW bertanya kepada Hudzaifah, "Tahukah engkau siapa rombongan pengendara tadi?"


Kata Hudzaifah, "Saya mengenal kendaraan si fulan dan si fulan. Waktu itu malam sangat gelap dan mereka menutupi wajah mereka."


Rasulullah SAW bertanya lagi, "Tahukah engkau apa yang mereka inginkan?"

Keduanya berkata, "Tidak. Demi Allah, wahai Rasulullah."


Kata beliau, "Sesungguhnya mereka merancang hendak ikut berjalan bersamaku, dan kalau sudah tiba di jalan yang berbukit, mereka akan mendorongku sampai jatuh."

Serempak mereka berkata, "Kalau begitu, mengapa Rasulallah tidak memerintahkan mereka dipanggil, agar kami penggal leher mereka?"

Baginda pun berkata, "Saya tidak suka orang akan mengatakan bahwa Muhammad membunuh sahabatnya. Kemudian beliau menyebut nama-nama mereka dan berkata, Rahsiakanlah oleh kamu berdua!" (HR. Ahmad (5/453), pentahqiq Zadul Ma'ad mengatakan rawi-rawinya tsiqat (terpercaya) dan ada penguatnya dalam Shahih Muslim (2779) (11).)


Sejak saat itu pula Hudzaifah dikenal sebagai pemegang rahasia nama-nama kaum munafik lengkap dengan ciri-ciri mereka. Selepas kewafatan Rasulullah SAW, para sahabat mengetahui seseorang itu munafik, apabila Hudzaifah tidak mahu menyembahyangkan jenazahnya.


Pada suatu kesempatan, dalam perjalanan yang sukar itu, terdengar pula sebuah ucapan dari salah seorang perajurit, "Kita belum pernah melihat qurra` (tamu, ahli baca Quran) kita seperti mereka ini," yang dimaksudkannya adalah peribadi Rasul SAW dan para sahabat, "Paling gendut perutnya, tidak (pernah kita lihat) yang paling dusta ucapannya, dan tidak (pernah kita lihat) yang paling takut ketika bertemu (musuh)."


Ketika dilaporkan kepada Rasulullah SAW dan mereka ditanya, mereka mengatakan, "Kami hanya bergurau."


Namun, ternyata Rasulullah SAW hanya menjawab dengan membacakan firman Allah SWT:


"Apakah dengan Allah, ayat-ayat-Nya dan Rasul-Nya kamu selalu berolok-olok?" (Surah at-Taubah : ayat 65)


Dengan tegas pula Allah SWT menyatakan bahwa berolok-olok dengan Allah, ayat-ayat-Nya serta Rasul-Nya adalah kafir:


"Tidak usah kamu minta maaf, karena kamu telah kafir sesudah beriman."


Para ulama menjadikan ayat ini sebagai dalil bahwa menampakkan kata-kata kekafiran, baik dengan sungguh-sungguh mahupun bergurau (main-main) hukumnya kafir. Bahkan, tidak ada perselisihan di antara para imam, sebagaimana dinukil oleh Ibnul Jauzi.


Demikianlah keadaan kaum munafik. Pada zaman itu mereka menyembunyikan jati dirinya agar tidak turun ayat mendedahkan kejahatan mereka. Pada zaman ini, mereka dengan terang-terangan menampakkan kejahatan tersebut. Mereka terang-terangan menjadikan Allah, ayat-ayat-Nya dan Rasul-Nya sebagai bahan ejekan, cemuhan dan hinaan. Mereka berusaha menampilkan citra kekafiran, apa pun bentuknya, adalah baik, sedangkan seruan kembali kepada Islam adalah keburukan, radikal, ekstrem, jumud, statis, kemunduran, dan segudang ejekan lainnya. Mereka lebih bangga dengan semua yang serba-Barat. Kemajuan adalah apa yang datang dari Barat.


Hanya kepada Allah kita memohon, semoga Allah tidak memperbanyak jumlah mereka.


http://www.salafy.or.id

AES: Berapa kos pampasan kerajaan perlu bayar?

Posted: 20 Aug 2013 11:08 PM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -

KUALA LUMPUR: PAS meminta agar kerajaan mendedahkan jumlah pampasan yang perlu dibayar kepada dua syarikat swasta yang mengendalikan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES), Beta tegap Sdn Bhd dan ATES Sdn Bhd jika kerajaan berhasrat mengambilalih sistem tersebut.


Jelas Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar lagi, selain jumlah pampasan yang akan dibayar, kerajaan juga perlu mendedahkan perjanjiaan yang telah ditandatangani sebelum AES dilaksanakan."Untuk mengambil alih AES sudah pasti satu bayaran pampasan yang tinggi perlu diberikan kepada kedua-dua syarikat pengendali tersebut."Kita minta kerajaan mendedahkan jumlah pampasan yang perlu dibayar oleh kerajaan jika pengambilalihan tersebut dilaksanakan, selain itu juga kita turut mengesa agar kandungan perjanjian didedahkan untuk pengetahuan umum," jelasnya yang juga merupakan Pengerusi Kempen Anti Saman Ekor (Kase).Mahfuz dalam masa yang sama memberitahu keputusan itu juga turut membuktikan kerajaan tidak cekap serta menunjukkan mereka tidak membuat kajian sepenuhnya pelaksanaan AES."Saya lihat kerajaan sebelum ini tidak mengkaji terlebih dahulu apa impak sebenar jika ia diberikan kepada syarikat swasta terutama kesan dari sudut kewangan dan kerugian yang akan dialami."Kita dari Pakatan Rakyat dari awal lagi membantah pelaksanaanya terutama jika dilihat dari sudut tekanan yang diberikan kepada pemandu yang diperah poket mereka untuk kayakan syarikat swasta serta menjadi sumber kewangan negara," kata beliau kepada Harakahdaily.Ahli Parlimen Pokok Sena itu juga turut mempersoalkan kenyataan kerajaan sebelum ini mengatakan pelaksanaan AES akan mengurangkan jumlah kemalangan apabila melihat jumlah angka pada Ops Selamat yang dilancarkan pada 1 hingga 15 Ogos lalu telah mencatatkan 258 kes kemalangan maut iaitu meningkat sebanyak 14.2 peratus berbanding 226 kes tahun lalu.Sementara itu Penasihat Undang-Undang Kase, Zulhazmi Shariff mengesa agar kerajaan menghentikan serta merta pelaksanaan AES sehingga selesai kajian oleh Jawatankuasa Pemandu yang ditubuhkan oleh majlis tindakan Ekonomi Negara.Malah katanya lagi, kerajaan juga perlu memulangkan ke semua bayaran yang telah dibuat oleh mereka yang dikenakan saman serta membatalkan saman-saman yang telah dikeluarkan sejak 22 September sehingga sekarang.

Harakahdaily/-


Erdogan dakwa ada bukti Israel dalang jatuhkan Morsi

Posted: 20 Aug 2013 11:06 PM PDT


14 Syawal 1434 H. [MOD] -

Harakahdaily,21 Ogs 2013
ANKARA: Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdogan dalam nada tegas menyatakan beliau memiliki bukti bahawa Israel adalah dalang penggulingan Presiden Dr Mohamad Morsi yang dijayakan tentera pimpinan Abdul Fatah Al-Sisi pada 3 Julai lalu.

Dalam ucapannya yang disiar televisyen Russia Today, Edogan berkata, campurtangan Israel itu boleh dilihat melalui kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang Yahudi daripada Perancis semasa mesyuarat rasmi Israel.

Pada mesyuarat sebelum pilihanraya Mesir pada tahun 2011 itu, yahudi itu mendakwa bahawa Ikwanul Muslimin tidak akan berkuasa walaupun mereka menang pilihanraya.

Erdogan juga mengatakan bahawa Barat mula mendefinisikan kembali demokrasi untuk disesuaikan dengan kehendak mereka, dan bukan ditentukan oleh suara rakyat.

"Apa yang telah mereka perkatakan tentang Mesir? Demokrasi bukan pada kotak undi. Siapa dalang kepada semua ini? Pastinya Israel. Bukti ada dalam tangan kami," katanya.

Beliau juga mengutuk negara-negara Islam yang menyokong pimpinan baru tentera dengan mendakwa mereka ini adalah golongan pengkhianat.

Erdogan sehingga kini, antara pemimpin negara Islam yang telah mengambil pendirian tegas terhadap rampasan kuasa di Mesir.

Selain menamatkan perjanjian kerjasama dengan Mesir, Turkey juga telah memanggil pulang duta mereka minggu lepas.

CCRIS: Masa depan anak muda Malaysia terus kelam

Posted: 20 Aug 2013 08:28 PM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -

Harakahdaily,21 Ogs 2013

KUALA LUMPUR: Kerajaan mula gundah dengan sistem pendidikan yang dirasakan gagal dalam melahirkan modal insan yang sewajarnya memberikan pulangan kepada hasil produktiviti negara. 

Maka pendidikan akhirnya diniagakan, pekerjaan terus diswastakan kepada tenaga kerja asing, sementara peminjam bagi sebuah keperluan pendidikan terpaksa hidup dalam beban hutang dan diancam masa depan dengan CCRIS. 

"Kehidupan mereka daripada dulu tidak pernah terjamin. Masa depan anak muda Malaysia akan terus kelam," ujar Presiden Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis), Muhamad Azan Safar (gambar) dalam kenyataan kepada Harakahdaily. 

Berikut kenyataan penuh beliau.

Saya meneliti kenyataan yang telah dikeluarkan oleh Datuk Seri Idris Jusoh, Menteri Pendidikan II berkaitan peminjam PTPTN ingkar disenarai dalam CCRIS dan saya melihat bahawa ini adalah bukan satu usaha yang baik diperingkat kerajaan untuk menggalakkan pembayaran hutang oleh peminjam PTPTN.

Saya menyedari hakikat setiap hutang mestilah dilangsaikan oleh mereka yang berhutang namun dalam konteks hutang PTPTN ia perlu diklasifikasikan dalam kategorinya yang tersendiri. 

Ini adalah kerana hutang yang terpaksa mereka iaitu rakyat tanggung ialah hutang untuk menunaikan sebuah kewajipan dan keperluan yang kerajaan tidak mampu berikan kepada mereka. 

Pendidikan sewajarnya menjadi tanggungjawab kerajaan untuk memastikan ia dinikmati oleh seluruh lapisan masyarakat dalam sesebuah negara. 

Bahkan saya tegaskan pendidikan merupakan agenda kebajikan terbesar yang harus dilunaskan oleh pihak pemerintah kerana pendidikan pasti akan mendatangkan pulangan yang baik kepada kerajaan dan meningkatkan produktiviti negara. 

Menyenaraikan peminjam PTPTN ke dalam CCRIS di kala pekerjaan yang tidak pernah dijamin kepada lepasan IPTA/IPTS, apatah lagi keperluan sara hidup yang makin tinggi oleh pihak kerajaan hanya menjadikan kerajaan sebagai 'along berlesen' bahkan memberikan tekanan kepada anak muda lepasan universiti dari sudut mental dan perasaan. 

Mereka baru ingin memulakan kehidupan baru sebagai graduan universiti tetapi dikejar pula oleh pemiutang dengan ancaman CCRIS. 

Kerajaan harus memandang pendidikan ialah sebuah pelaburan jangka panjang yang bakal dinikmati negara. 

Hasil produktiviti negara akan semakin meningkat seiring dengan ramainya mahasiswa yang bergraduasi daripada universiti. 

Gamis sentiasa berpendirian bahawa pendidikan ialah kebajikan yang harus diberikan percuma kepada rakyat kerana setiap yang bergraduasi tidak akan pernah mendatangkan kerugian kepada negara.

Apa bezanya, kerajaan sanggup membelanjakan jutaan ringgit bagi setiap projek untuk meningkatkan mutu tenaga kerja profesional dan atlet sukan kerana yakin ia akan memberikan pulangan kepada produktiviti negara dengan mereka yang mengikuti sistem pendidikan yang disusun kerajaan Malaysia hari ini yang juga bertujuan meningkatkan hasil produktiviti negara melalui aset modal insan yang dilahirkan dari universiti tanah air?

Melainkan kerajaan sendiri sudah tidak lagi meyakini dengan sistem pendidikan yang dirangkanya sendiri. 

Kerajaan mula gundah dengan sistem pendidikan yang dirasakan gagal dalam melahirkan modal insan yang sewajarnya memberikan pulangan kepada hasil produktiviti negara. 

Maka pendidikan akhirnya diniagakan, pekerjaan terus diswastakan kepada tenaga kerja asing, sementara peminjam bagi sebuah keperluan pendidikan terpaksa hidup dalam beban hutang dan diancam masa depan dengan CCRIS. 

Kehidupan mereka daripada dulu tidak pernah terjamin. Masa depan anak muda Malaysia akan terus kelam.
CCRIS: Kerajaan lebih teruk daripada along

Posted: 20 Aug 2013 08:26 PM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily,21 Ogs 2013

KUALA LUMPUR: "Kerajaan lebih teruk daripada along," luah Setiausaha Persatuan Progresif India Malaysia (Mipas) Pulau Pinang, Kumaresan Aramugam (gambar)Menurut beliau, langkah kerajaan untuk melaksanakan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) ke atas peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang ingkar untuk membayar balik pinjaman adalah lebih teruk daripada along yang mengutip pinjaman.  Melalui CCRIS kerajaan akan berkerjasama dengan Bank Negara untuk mempengaruhi kelulusan permohonan peminjam PTPTN daripada institusi kewangan.Mereka yang ingkar untuk membayar balik pinjaman PTPTN akan menerima kesan seperti peminjam institusi kewangan yang lain terutamnya apabila membabitkan kelulusan permohonan pinjaman, kad kredit, dan sebagainya.  "Maknanya bank akan menilai setiap rekod pembayaran sebelum memberi mereka pinjaman," ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily. Menurut Kumaresan, hal ini akan merunsingkan lagi peminjam PTPTN ketika mereka membuat permohonan pinjaman di institusi kewangan atau bank. Katanya lagi, Kerajaan sepatutnya menggunakan kaedah yang lebih mesra untuk mengutip semula pinjaman PTPTN dan bukannya dengan cara kasar dan membebankan seperti itu. Buat masa ini, ujarnya ramai dalam kalangan graduan yang baru habis belajar memperolehi pendapatan bulanan kurang daripada RM2,000 dan mereka juga mempunyai perbelanjaan lain seperti tanggungan keluarga, pembayaran ansuran kereta, sewa rumah dan sebagainya. Beliau menambah, dengan kadar inflasi negara yang tidak menentu harga barangan harian juga semakin mahal dan sekiranya kerajaan menekan peminjam PTPTN untuk membayar balik pinjaman tanpa sebarang mekanisma yang mesra, maka ia  juga sama seperti along yang mengutip semula hutang mereka.

Berapa nilai kekayaan Hosni Mubarak?

Posted: 20 Aug 2013 08:24 PM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -Nama Hosni Mubarak tak syak lagi sudah boleh dimasukkan ke dalam daftar nama-nama diktator kaya di seluruh dunia. Hampir semua diktator di dunia ini selalu mempunyai pola yang sama iaitu pada dasarnya meninggalkan kekuasaannya setelah mencuri wang dari rakyatnya. 
Pemimpin Afghanistan, Hamid Karzai adalah contoh lain dari seorang lelaki yang disuap AS dan menimbun kekayaan sendiri sementara rakyat di negaranya kelaparan. 

Seberapa besar kekayaan Mubarak? Menurut sebuah laporan, Mubarak sekurang-kurangnya menyimpan kekayaan pribadi bernilai 40 billion dolar. 

Selama 30 tahun berkuasa, keluarga Mubarak menguasai real estet, perputaran wang tunai, kapal pesiar kerajaan, dan memiliki 40 billion dollar dalam bentuk tunai. 

Selain itu juga ia diduga masih memiliki aset tersembunyi di bank di seluruh dunia untuk memudahkan akses. Di antaranya di: Jerman, Amerika Syarikat, Britain, Swiss, Scotland, Dubai, Madrid dan negara lainnya. Keluarga Alaa Mubarak memiliki kekayaan di dalam negeri atau di kota-kota besar Amerika Syarikat Washington, LA, dan New York. 

Isteri Mubarak, Suzanne Mubarak dan kedua anaknya juga sangat kaya. Suzanne bahkan ditaksir mengumpulkan kekayaan sampai 3-5 billion dollar dan dipergunakan untuk peribadinya sendiri. 

Kekayaan Mubarak juga memiliki hubungan besar dengan kepentingan korporasi AS seperti: Marlboro, Hermes, McDonalds, Vodafone, Hyundai, Chili dan perusahaan besar lainnya. 

Kini Mubarak akan segera dibebaskan dari penjara. Pemerintah Mesir juga menyatakan bahwa Mubarak bebas dari rasuah. 

-islampos

Perintah berkurung jadikan Kaherah ‘bandaraya hantu’

Posted: 20 Aug 2013 08:21 PM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -
Harakahdaily/- 

KAHERAH: Beginilah keadaan Kota Kaherah menjelang jam 7 malam apabila junta tentera mengisytiharkan perintah berkurung di lapan wilayah di seluruh negara. 


Kota Kaherah yang terkenal dengan nama 'kota yang tidak pernah tidur' ini sentiasa sibuk dengan kenderaan. Adalah dianggarkan ebih dari 20 juta orang penduduk menghuni kota metropolitan ini.Namun selepas pengisytiharan peintah berkurung oleh rejim tentera, bandaraya ini seolah-olah menjadi 'bandaraya hantu'. Tidak ada lagi kenderaan dan hiruk piruk di kota ini dari jam 7 malam sehingga 6 pagi. Semua aktiviti perniagaan juga berhenti serta-merta dan kedai-kedai ssemuanya ditutup awal bagi mematuhi perintah ini. Kereta-kereta kebal serta trak-trak tentera dan polis dapat dilihat mengawal kawasan-kawasan yang dianggap berpotensi untuk penyokong Presiden Morsi menganjurkan demonstrasi aman. Sesiapa sahaja yang melanggar perintah berkurung ini boleh ditangkap dan ada yang cedera ditembak di beberapa wilayah kerana melanggar perintah ini.Namun sampai bilakah perintah berkurung ini akan dikenakan oleh rejim tentera terhadap seluruh rakyat Mesir? Walaupun perintah berkurung diistiharkan, hampir setiap malam masih lagi berjalan demonstrasi aman di banyak wilayah di seluruh Mesir bagi membantah rejim tentera serta kemarahan meraka terhadap pembunuhan beramai-ramai terutamanya di Rabaa Adawiah. Inilah realiti Mesir baru di bawah rejim tentera yang merampas kuasa dari Presiden Dr Mohamad Morsi yang dipilih melalui pilihan raya dan demokrasi.


PM sekali lagi elak ulas isu lantik Shahrizat

Posted: 20 Aug 2013 08:18 PM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -Untuk dua hari berturut-turut Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak enggan mengulas ketika ditanya berhubung laporan pelantikan Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahzirat Jalil sebagai pegawai khasnya.

Beliau sebaliknya mengajukan persoalan kembali kepada pemberita yang mahu penjelasan berhubung perkara itu.


"Kenapa kamu berminat hendak tahu pasal beliau?" soalnya kembali semasa sidang media di rumah Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Ali Hamsa.Najib semalam memilih berdiam diri berhubung laporan yang menjangkakan Shahrizat akan dilantik sebagai penasihat khasnya dalam isu berkaitan wanita.


Katanya, tiada apa-apa pengumuman berhubung perkara itu akan dibuat pada ketika itu.

Malaysiakini/-

Hishammuddin kata K'jaan akan ambil alih AES, Raklyat mahu dihapuskan !

Posted: 20 Aug 2013 08:08 PM PDT

14 Syawal 1434 H. [MOD] -Kerajaan akan mengambil alih operasi dan penguatkuasaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) setelah mendapat maklum balas daripada jawatankuasa Pemandu yang bertanggungjawab menentukan hala tuju dan perluasan pelaksanaan AES.

Jawatankuasa yang dianggotai agensi termasuk dari Kementerian Kewangan, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Pejabat Peguam Negara, Unit Perancang Ekonomi (EPU), Pemandu, dan Jabatan Kerja Raya (JKR) itu dipengerusikan oleh Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.


Hishammuddin berkata jawatankuasa tersebut memulakan perbincangan sejak dua hari lepas dengan setiap agensi melihat tanggungjawab dan isu-isu berkaitan dengan mereka.


"Sebagai contoh isu kewangan dilihat oleh Kementerian Kewangan, isu saman oleh Jabatan Peguam Negara dan isu penguatkuasaan oleh JPJ dan PDRM.


"Maklum balas daripada mereka akan dibawa ke jawatankuasa induk supaya butiran lebih terperinci akan diperolehi," katanya kepada pemberita pada majlis sambutan Aidilfitri anjuran Kementerian Pengangkutan di sini hari ini.


Turut hadir Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Aziz Kaprawi. 


Hishammuddin berkata, kini sudah banyak penambahbaikan AES berbanding sebelum.


"Apa yang penting adalah matlamat asal kita untuk memastikan kemalangan sifar dan tempat-tempat yang kita letak AES, jumlah kemalangan adalah sifar tetapi tetap ada belenggu isu AES untuk kepentingan pihak tertentu dan perkara ini akan kita tangani," katanya yang juga menteri pertahanan.


Dalam perkembangan lain, Hishammuddin meminta semua perwakilan yang ingin bertanding dalam pemilihan Umno akan datang supaya tidak buat sesuatu perkara yang boleh memecahbelahkan parti.


Menyentuh isu lain, Hishammuddin juga menyokong keputusan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk tidak menswastakan Malaysian Airline System Bhd (MAS) kerana jika ia digembleng secara betul semua pihak akan mendapat manfaat.


"Minggu depan saya akan berjumpa dengan Union Mas dan perwakilannya untuk mendengar keluhan mereka dan melihatnya secara menyeluruh," kata beliau.


-Bernama

Nuffnang