Rabu, 1 Mei 2013

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Untuk Tatapan Seluruh Rakyat Malaysia: Khas Buat Kaum India - SEBARKAN!

Posted: 01 May 2013 06:54 PM PDT

 .

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Mega Pakatan rallies shake Johor BN bastion

Posted: 01 May 2013 09:00 PM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Jabatan Pendaftaran Negara keluarkan mycard untuk ALIEN lantas SPR sambut

Posted: 01 May 2013 07:44 PM PDT

Jika SPR menipu, rakyat sedia bangkit

Analisa Dr Syed Iskandar Syed Jaafar Al Mahdzar, 02 Mei 2013

Ketika artikel ke 8  sempena PRU 13 ini di tulis blogger Milosuam baru saja ditahan dipercayai atas berita mengenai sumber berita dan bukti polis mengundi awal.

Kecelaruan isu ini ialah berpunca daripada sidang akhbar Pengerusi SPR (Suruhanjaya Pilihanraya)  yang menyebut hanya  tarikh mengundi awal polis dan tentera pada 30hb April 2013 manakala mengundi biasa pada 5hb Mei 2013 selain mengundi diluar negeri pada 28hb April 2013.

Pengerusi SPR juga menegaskan tiada lagi istilah undi Pos yang kemudiannya masih wujud lagi rupa-rupanya undi Pos ini.  Tiba-tiba negara di kejutkan dengan berita bergambar  oleh Milosuam yang ada anggota polis mengundi lebih awal daripada 30hb April 2013 yang dinafikan oleh PDRM dan SPR yang membawa kepada penahanan Milosuam selepas laporan polis di buat oleh Jabatan Siasatan Komersial PDRM dan SPR sendiri. 

Seterusnya lebih pelik majoriti media arus perdana menyiarkan pula berita tentera di Lahad Datu mengundi lebih awal daripada 30hb April 2013. Maka makin kelirulah rakyat dengan SPR.

Kekeliruan terhadap tindak tanduk Pengerusi SPR yang umumkan dakwat kekal 7 hari dan sebelum itu 5 hari tetapi pihak pasukan keselamatan dan isteri masing masing dapat membasuh dakwat yang dikatakan kekal dan ini membuka pada pra sangka rakyat yang undi lebih dari sekali masih boleh berlaku.

(Laporan polis telah di buat terhadap SPR  atas isu ini oleh yang berkenaan)


Selepas terbongkarnya dakwat yang bernilai jutaan ringgit itu sebenarnya boleh dibasuh, SPR menerusi setiausahanya menjelaskan botol perlu di goncang sebelum guna-agaknya segala kursus untuk petugas SPR yang dilakukan lebih dari sekali tidak memadai.


Hari rabu  1hb Mei 2013, di berita radio klasik pula berulang ulang audio Datuk Wan Ahmad Timbalan Pengerusi SPR berkata yang lebih penting dari dakwat kekal ialah daftar undi yang di katanya sebagai 100% tepat. Ini seterusnya membuka lagi rasa ketidak percayaan rakyat terhadap SPR dengan pendedahan demi pendedahan merujuk kepada daftar undi di Harakahdaily.net dan Keadilandaily sejak beberapa hari yang lepas.

Minggu lepas Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan di kinitv dan pelbagai media lain mengenai kenderaan yang membawa kertas undi yang belum di pangkah yang sepatutnya menuju ke ibupejabat SPR di Putrajaya di lencongkan ke Kawasan Industri di Kajang yang kemudiannya di ketawakan Pengerusi SPR sebagai kawasan berkenaan memang SPR ada gudang.

Namun beberapa hari lepas itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan di Kinitv (gambar) dan pelbagai media lain juga bukti-bukti bergambar rumah kedai yang dikatakan Pengerusi SPR sebagai gudang itu kelihatan seperti lokasi penagih dadah ataupun rumah kedai tempat jin bertendang yang mana ia kelihatan amat using, buruk dan lama di tinggalkan.

Ianya memang agak tak munasabah untuk dikatakan gudang SPR malah semakan milikan yang dilakukan ianya bukan milik SPR . Rakyat akan percaya jika ianya tempat penjenayah menyimpan dadah dengan lokasi yang begitu kotor tak terjaga atau ibupejabat Count Drakula.

Ini rupanya gudang SPR bak kata P Ramlee dalam filem Labu Labi, "macam setan" merujuk kepada keadaan kereta Haji Bakhil.

(Tontonlah video pendedahan terkini Dato Seri Anwar Ibrahim di laman youtube, kinitv, keadilandaily, malaysiachronicle, themalaysiannsider, harakahdaily.net dan nilaikan sendiri samada nak percayai SPR atau nak percayai pendedahan yang amat logik oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim)

Sejak beberapa hari yang lepas rakyat  Malaysia di media sosial telah mendapat beberapa keping gambar  ketibaan rakyat Bangladesh yang beratur panjang memakai dengan keadaan yang amat ramai dan bas-bas mengangkut mereka terus masuk ke kawasan khas berhampiran landasan penerbangan.

Malah jadual ketibaan mereka menerusi pengangkutan udara telah di perolehi oleh warga cyber dengan pelbagai medium media sosial. (Pada 2hb Mei 2013 , Datuk Seri Anwar Ibrahim  di laporkan Keadilandaily di jangka mendedahkan bukti ketibaan para pengundi rakyat Bangladesh ini)   

Jawapan yang diberi Pengerusi SPR di satu program tv sempena PRU 13 baru- baru ini ialah asalkan seseorang itu mempunyai kad pengenalan yang sah , SPR tidak akan pertikai status mereka.  Soalnya apakah jika haiwan seperti orang utan datang beratur di hari mengundi dengan membawa kad pengenalan yang sah, SPR akan mengizinkan haiwan berkenaan mengundi semata-mata kerana ia membawa my kad yang asli.

Jadi, amatlah patut SPR menggunakan budibicara untuk mempertikaikan status mykad berkenaan  walaupun asli dan seterusnya tidak membenarkan mereka mereka yang berwajah Bangladesh, Pakistan, Indonesia, Myammar dsbnya mengundi.

Jika JPN perlu berada di setiap lokasi mengundi, maka wujudkan meja JPN. Tidak semua pegawai JPN akan menyokong sebarang pemalsuan kerakyatan sekalipun zahirnya  mykad itu asli.


(Hantu hantu dah tiba di lapangan terbang)Lebih sejuta rakyat (atau 800 ribu atau  cuma 45 ribu mengikut kepercayaan propaganda masing masing) yang menghadiri Himpunan Kebangkitan Rakyat-Merdeka Rakyat di Stadium Merdeka awal tahun ini telah berjanji dan berikrar untuk turun humban SPR ke penjara jika SPR menipu pada PRU 13 yang dijadualkan berlangsung ahad ini.

Amaran rakyat ini harus di ambil serius oleh SPR dan pihak pasokan keselamatan patut membantu rakyat menghadapi para penipu dan penjenayah pilihanraya. Kini pihak pasokan keselamatan berkuasa sepenuhnya terhadap keselamatan negara tanpa campurtangan sebarang ahli politik pemerintah sebelumnya kerana tiada kerajaan yang wujud sebelum keputusan rasmi yang adil diumumkan.


(Wan Ahmad Timbalan Pengerusi SPR memegang akhbar Harakah yang dengan tepat melaporkan dimuka belakang,"Wan Ahmad Tak Boleh DiPercayai")

Berita Radio Klasik Rabu 1hb Mei 2013 juga menyiarkan audio Datuk Wan Ahmad, Timbalan Pengerusi SPR yang mengatakan para pengundi selepas mengundi perlu beredar daripada berlegar-legar di kawasan berdekatan kerana ianya satu kesalahan yang boleh di tafsirkan sebagai cuba meraih undi.


Namun amat penting rakyat membantu ejen calon memantau setiap saat pergerakan kertas dan peti undi dengan bergilir gilir berehat,berSolat dan sebagainya. Jadi peraturan baru yang diwujudkan itu memungkinkan salahlaku seperti penipuan berlaku bila ejen calon terleka umpamanya dan ejen calon yang sedikit amat mudah di lekakan contohnya dengan mengajak berbual lebih lebih lagi jika wanita yang agak manis yang mengajak.

Datuk Wan Ahmad seterusnya lagi disiar Radio Klasik sebagai mahukan calon cuma berkempen dan tidak perlu fokus pada sebarang salah laku SPR seperti pengundi hantu, dakwat kekal, daftar undi dsbnya.

Beliau menegaskan yang daftar undi adalah 100 peratus tepat yang rakyat boleh dengan mudah mendapati beliau berbohong.  Sila rujuk pelbagai berita mengenai isu daftar undi ini yang disiar hujung April 2013 dan awal Mei 2013 di Keadilandaily dan Harakahdaily.net

Manakala Setiausaha SPR, Datuk Kamaruddin Baria pula cuba ketengahkan isu membeli kertas undi adalah satu kesalahan. Ini lebih dilihat cuma untuk mengalihkan pandangan rakyat daripada isu pokok iaitu pengundi hantu, daftar undi, dakwat kekal, kewujudan gudang SPR di Kajang, kenderaan SPR dsbnya.


Rakyat juga perlu ambil perhatian dengan pelbagai jenis kenderaan SPR yang membawa peti undi untuk ke pusat pengiraan. Jika kenderaan darat, ejen calon dibenar mengikut kenderaan berkenaan daripada belakang. Namun jika ianya melibatkan 71 helikopter, 2 pesawat ringan, 1000 bot, tiada ejen calon dibenar berada bersama dalam kenderaan berkenaan apatah lagi amat sukar untuk berada dalam kenderaan berasingan.

Penjelasan tidak dibenarkan ada bersama didalam pesawat, helicopter dan bot bot ini saya perolehi setelah berbincang dengan 3 pegawai SPR Putrajaya pada hari penamaan calon pada 20hb April 2013 dan pegawai yang menjawap soalan saya adalah dipercayai ketua kepada dua lagi pegawai SPR di Putrajaya memandangkan hanya pegawai berkenaan diizin menjawap isu yang dikemukakan ini.


(Tiada ejen calon dibenarkan bersama dalam helicopter cuma  petugas SPR)Jika kita ingat ketika beberapa Pilihanraya Umum yang lalu pihak pihak berkepentingan telah membuat laporan polis mengenai terjumpanya kertas kertas undi yang telah di pangkah di buang di kawasan pembuangan sampah.

Isu ini tidak diselesaikan dengan baik oleh SPR sehingga kini dimana ketika itu pada PRU berkenaan Firdaus bekas Imam Masjid Negara mengamuk menyepak peti undi selepas tetap tewas pada Datin Seri Wan Azizah selepas kiraan semula. (Firdaus menafikan menyepak peti undi tetapi bukti video di kemukakan berjaya membuktikan bekas Imam Masjid Negara yang bertanding atas tiket BN juga tidak merasa bersalah berbohong)

Teori membuang kertas undi secara logiknya ialah bila peti undi yang mengandungi sejumlah tertentu kertas undi yang  telah siap di pangkah hendak di tukar dengan peti undi yang mengandungi undian asli maka peti undi yang mengandungi kertas undian asli perlu dibuang akan tidak kelihatan seolah olah terlebih jumlah pengundi dari yang sepatutnya di satu satu kawasan.


(Bahagian depan t shirt yang agak kreatif)


Pada 1 hb Mei 2013, di Munajat Perdana di Padang Kelab Sultan Sulaiman Kampung Baru yang di banjiri lautan manusia ramai pekedai menjual t shirt bertulis Amaran Tipu PRU Rakyat Bangkit Humban Kamu. Mungkin rakyat boleh membeli t shirt berkenaan di serata lokasi ceramah seluruh Malaysia dan memakainya sebaik sahaja selepas mengundi untuk menyedarkan SPR, jika berlaku penipuan, semua yang disyaki terlibat dengan penipuan PRU dalam

SPR akan di humban ke penjara oleh rakyat sendiri dengan menggunakan peruntukan Citizen Arrest yang di sediakan di bawah Kanun Acara Jenayah.  (Sila google search artikel: Citizen Arrest Aset Pusaka Terpenting Rakyat Malaysia)

Himpunan Kebangkitan 1 juta Rakyat Stadium Merdeka 2013-tidak termasuk permandangan di luar stadium untuk humban SPR ke penjara jika tipu PRU 13.

Pihak berkuasa seperti Imigresen patut menyekat pegawai pegawai tinggi SPR daripada meninggalkan negara bermula 5hb Mei 2013 atas budibicara pegawai di exit point berkenaan atas alasan disyaki mengkhianati negara dengan bersubahat melakukan penipuan dalam PRU.

Seterusnya kakitangan SPR yang mengetahui sebarang tindakan cubaan menipu mana mana pegawai SPR sepatutnya terus melaporkan pada Polis, Ejen Calon, Calon, Media PR, Media Sosial serta di muat naik serta merta ke media antarabangsa seperti CNN, BBC, Al Jazeera dll.

Juga agak memeranjatkan bila Zulkifli Nordin beberapa hari sebelum di calonkan BN memberitahu pada satu sidang akhbar yang dia jamin kekacauan akan berlaku malah menyebut satu persatu plan kekacauan berkenaan. Pihak PDRM wajar mendapatkan maklumat lanjut dengan memanggil Zulkifli Nordin.

Insya Allah pihak PDRM dan tentera yang mempunyai badan risikan masing masing tentunya lebih arif tentang realiti fakta sebenar perancangan cubaan huru hara dan patut menahan dan mendakwa semua mereka yang berkenaan segera.

Sekiranya terdapat sebarang perkara yang rakyat tidak puas hati, laporkan sahaja pada Pengurus Pilihanraya lokasi berkenaan, juga buat laporan polis dan hebahkan pada media media PR serta secara terus dalam  talian kepada pelbagai media terkemuka antarabangsa agar sebarang isu salahlaku tidak dapat ditutup lagi.


(Rakyat yang penuh sesak di Stadium Merdeka ini akan pastikan pilihan raya kali ini bersih dan jangan cuba menipu)

Seterusnya pernah juga berlaku di dalam salah satu PRU yang lepas dimana seluruh Malaysia termasuk Sabah Sarawak terputus bekalan elektrik  sebaik saja pengiraan undi bermula. Namun yang amat menghairankan sebaik sahaja bekalan elektrik pulik sekitar jam 8 malam, keputusan BN menang besar di Sabah Sarawak diumumkan.

Mengambil kira kawasan yang luas di Sabah Sarawak yang memerlukan pesawat, helicopter, bot dsbnya amatlah pelik bila semenanjung Malaysia cuma mula rancak umumkan keputusan lepas tengahmalam yakni selepas rakyat mula tertidor. Kepelikan SPR ketika itu amat terserlah sekali hingga ada yang mengatakan SPR mengira undi dalam gelap di Sabah Sarawak dan berjaya mencipta rekod umumkan jauh lebih awal daripada semenanjung. Pada tahun berkenaan ada beberapa keputusan di semenanjung di umumkan selepas jam 10 pagi keesokan harinya.

Kali ini rakyat pelbagai kaum bangsa agama telah bersatu di bawah Pakatan Rakyat. Bila kaum cina dan India membantu kempen parti PAS sebuah parti Islam amatlah pelik sekali bila Umno masih takut pada PAS. Bila di ajak berdebat, Umno memilih menggunakan samseng-samseng untuk menimbulkan kekacauan.

Rakyat sudah dapat mengesan pelbagai tipu helah Umno BN, diharap pihak berkuasa dapat membantu rakyat yang sentiasa di zalimi dan di fitnah semata mata kerana amalan sistem demokrasi yang sah yang mengHalalkan rakyat untuk memilih tidak menyokong  salah laku pemimpin Umno BN.

Sama sama InsyaAllah kita membentuk Malaysia Baru dengan melupakan segala penderitaan kepayahan dibawah Kerajaan BN InsyaAllah. Ingatlah, kini  tahun 2013 , Malaysia telah berjaya melahirkan jutaan Anwar Ibrahim bukanlah lagi cuma seorang seperti tanggal pemecatannya sebagai TPM dan semua jawatan berkaitan 2hb September 1998 dulu atau penahanannya pada tanggal 20hb September 1998.

Tidak percaya, sila tonton saja pelbagai video ucapan para pemimpin PR di Himpunan Kebangkitan  Sejuta Rakyat Stadium Merdeka awal tahun ini atau tonton saja video Ito menyanyikan lagu Ubah Sekarang di Himpunan yang sama. Wallahualam

*Penulis adalah pensyarah undang-undang dan pengamal Timbang Tara Malaysia yang pernah mendapat anugerah Arbitrator Terbaik kerana khidmatnya-C&P harakahdaily

Are You Ready For Debate?.....No...No....No

Posted: 01 May 2013 07:15 PM PDT

Debat Dengan Abdul Khalid 01Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor merangkap Pengerusi BN Selangor merangkap PM Kerajaan Sementara Malaysia tidak mahu dan mampu berdebat secara ilmiah dan
anak jantan dengan MB Kerajaan sementara Selangor, mantan Pengerusi Syarikat hartanah dan perladangan Gutheri.

Najib Gagal Hadir Debat Dengan Abdul Khalid

KLANG 1 MEI : Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini gagal
menghadirkan diri untuk berdebat dengan Menteri Besar, Tan Sri Abdul
Khalid Ibrahim berhubung pemcapaian Selangor di bawah Pakatan Rakyat (PR).


Abdul Khalid bersedia untuk berdebat setelah Najib membentangkan laporan prestasi Kerajaan Negeri Selangor.

Najib bagaimanapun gagal hadir mahupun wakil selepas Abdul Khalid menunggu dari jam 9 pagi hingga 12 tengahari.

"Kita minta beliau (Najib) hadir supaya dapat mendengar dan membincangkan manifesto kita, tetapi nampaknya memang tradisi BN tidak akan mengadakan atau berminat dengan perbahasan.

" Tapi tidak mengapalah. Kita percaya manifesto yang dibawa PR boleh dilaksanakan sebab kita banyak lakukan usaha-usaha dan sudah melaksanakan banyak perkara," katanya kepada pemberita, di sini.
Abdul Khalid juga percaya manifesto yang dibawa oleh Pakatan Rakyat(PR) lebih baik berbanding Umno-BN.

Hadir sama Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ; penyandang Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago ; Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua ; penyandang DUN Sri Muda, Suhaimi Shafei dan calon Kota Alam Shah, Ganabatirau.-Hayati Umor/Selangorku

Dari Manifesto Menjadi Ikrar, Kini Aku Janji Pula

Posted: 01 May 2013 07:16 AM PDT

SHAH ALAM, 1 MEI: Umno-BN didapati tidak menepati janji yang dibuat dalam manifesto 2008 meskipun menang dalam Pilihan Raya Umum Ke- 12  (PRU 12) itu.

Menurut pensyarah Jabatan Ilmu Wahyu dan Ilmu Kemanusiaan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Dr Maszlee Malik, keadaan ini berbeza dengan Pakatan Rakyat (PR) yang kali pertama membentuk manifesto bersama. Dr Maszlee turut menyenaraikan janji Manifesto PRU-12 yang gagal ditepati oleh BN.

Antara kegagalan BN menepati janji termasuklah kegagalan menangani kesan kenaikan harga barang bagi menjamin kualiti hidup rakyat yang bermutu dan menjana 2 juta peluang perkerjaan yang masih kekurangan 800,000 dari angka yang disasarkan.

Malahan, menurut Dr Maszlee, kualiti 1.8 juta peluang perkerjaan yang dijana BN itu juga boleh dipertikaikan samada benar-benar mempunyai kualiti yang dijanjikan.

"Mengurangkan defesit fiskal negara; kenyataanya 2009 defisit RM362 bilion, 2010 RM407 bilion, 2011 RM456 bilion. Janji ditepati tak? Adakah boleh nak percaya 2013 punya (manifesto), saya tak tahu.
"Tentang agama; membina persefahaman lebih baik tentang Islam kepada semua rakyat melalui Islam. Melalui Perkasa ke? Zul Noordin ke? Atau melalui Ibrahim Ali? atau melalui Chua Soi Lek?" kata Dr Maszlee lagi.

Janji lain dalam manifesto yang turut gagal ditepati seperti mengurangkan indeks jenayah negara yang gagal memberi persepsi perasaan selamat kepada masyarakat dan janji mentangani isu kedatangan pendatang tanpa izin yang semakin meruncing kebelakangan ini.

"Urus tadbir kerajaan; BN berjanji dalam 2008 akan memerangi rasuah tanpa gentar tanpa memilih kasih. Lingam mana pergi? Taib Mahmud… SPRM tak layak, apa cerita? Sharizat dan banyak isu rasuah lain.

"Menyediakan pengangkutan awam bermutu dan mengurangkan kesesakan lalu lintas, tetapi kesesakan lalu lintas masih teruk, pengangkutan awam juga teruk dimonopoli syarikat-syarikat tertentu.
"Pendekatan 'Kelantan Baru, Kelantan Maju' bagi penduduk negeri itu. Royalti apa cerita? Ujar Dr Maszlee ketika menjadi panelis dalam Wacana Sinar, 'Manifesto PRU-13: BN VS PR di Auditorium Karangkraf semalam.

Selain itu BN turut gagal merealisasikan janji untuk mengurangkan kadar kemiskinan ke 2.8 peratus menjelang 2010 dan menyediakan rumah mampu milik yang secukupnya kepada rakyat sehingga menyebabkan BN terpaksa berjanji semula dalam manifesto PRU-13.-Nazli Ibrahim/SelangorKu

Tak Dimanifestokan Namun Diwujudkan, Cakap Serupa Bikin

Posted: 01 May 2013 04:40 AM PDT

Sungguh beruntung warga Selat Klang kerana kini memiliki dua perpustakaan, satu di Flet Sri Perantau dan yang terbaru di Sungai Udang. Terima kasih kepada kerajaan Pakatan Rakyat Selangor dan Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Selangor (PPAS) yang begitu prihatin dengan kepentingan ilmu serta membina prasarana yang memudahkan budaya ilmu, mencegah budaya tidak sihat dan sekaligus membina tamaddun umat.

Perpustakaan Multi Fungsi RM1 Juta Di Klang

KLANG 1 MEI : Selaras dengan usaha Kerajaan Negeri yang mahu 'merakyatkan ilmu' untuk penduduk Selangor, sebuah lagi Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) di buka di Sungai Udang, di sini.


PPAS yang multi fungsi dua tingkat itu menelan belanja RM1 juta dan turut dilengkapi wifi percuma, komputer, bilik belajar dan bilik seminar yang mampu memuatkan 100 orang dalam satu masa selain taman permainan di sudut luarnya.


Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata inisiatif itu dilakukan agar penduduk Selat Klang dapat memartabatkan ilmu.

Katanya, Kerajaan Negeri sentiasa memberi ruang kepada pelbagai lapisan rakyat agar tidak ketinggalan dalam pembangunan sumber ilmu.

"Kita bina sebab tidak mahu anak-anak menghabiskan masa di cyber cafe seperti aduan yang saya terima dari ibu bapa.
MB lancar perpustakaan sg undang 02"Kita bina bangunan ini multifungsi sebab kita tidak mahu konsep perpustakaan uzur macam sebelum ini, kalau kita buat macam itu orang lalu pun tidak mahu masuk," katanya dalam ucapannya dalam majlis perasmian PPAS itu.

Majlis Perasmian itu disempurnakan oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Hadir sama Pengarah PPAS negeri, Mastura Mohamad. Sementara itu, Abdul Khalid berharap penduduk di kawasan sekitar dapat memanfaatkan kemudahan itu dengan sebaiknya.

"Kita sudah bina dengan konsep santai keluarga, kita harap penduduk dapat menimba ilmu secara berterusan selaras dengan konsep menjadikan negeri Selangor sebagai negeri ilmu," katanya.
PPAS Sungai Udang itu merupakan PPAS yang kesembilan dibina di negeri Selangor.- Norhayati Umor/Selangorku
_

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Mantan Adun Bangi Sakit ? Satu Gimik ? (Anekdot)

Posted: 01 May 2013 04:24 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


Mari Mengenali Calon P102 Serdang (Dr. Ong Kian Ming)

Posted: 01 May 2013 10:53 AM PDT

Risalah Bahasa Melayu (4 muka surat). Mengandungi surat terbuka Dr. Ong kepada penduduk Serdang, foto-foto Dr. Ong bersama orang ramai, butiran Manifesto Pakatan Rakyat dan Manifesto persendirian beliau. Padat dan ringkas untuk penelitian semua.

Mohon 'Like', 'Share', dan sebarkan kepada pengundi di Serdang! Terima kasih!

~~~

4-page Malay-language brochure. Contents include Dr. Ong's open letter to residents of Serdang, photos of Dr. Ong with members of the public, details of the Pakatan Rakyat Manifesto and Dr. Ong's own personal manifesto. Simple and compact for public viewing.

Please 'Like', 'Share' and spread to all voters in Serdang! Thank you!


Untuk mengenali calon DAP untuk kawasan parlimen Serdang dengan lebih lanjut, sila melayari laman facebook beliau di www.facebook.com/ongkianming

(More......)

[2 May, Selasa - 8pm] Ceramah bersama Dato' Husam di Bangi

Posted: 01 May 2013 10:24 AM PDTMUNAJAT & CERAMAH BERSAMA DATO' HUSAM

2 MEI 2013 , Khamis
Jam 8.00 malam
Padang Desa Suraya Sekysen 8 Bandar Bangi Baru

PENCERAMAH :
Dato' Husam Musa  (Naib Presiden PAS, Calon PAS untuk P125 PUTRAJAYA)
(More......)

[2 May, Thursday - 5pm] Kulai Rocket Style with Lim Guan Eng 林冠英邀你一起跳火箭舞!

Posted: 01 May 2013 07:20 AM PDT

古来的朋友! 林冠英明天到古来了!林冠英,张念群,黄书琪邀你一起跳火箭舞! 冠英在古来,全民一起来!

To all Kulaians, Lim Guan Eng is coming to KULAI tomorrow and dance with you! How can you not join us? Please share!

Kulai Rocket Style with Lim Guan Eng! Datanglah beramai-ramai untuk menari bersama-sama dengan Lim Guan Eng, Teo Nie Ching, Wong Shu Qi!

Tarikh 日期: 2/5,星期四 (Khamis)
Masa 时间:5:00pm
Tempat 地点:Hutan Bandar Putra, Kulai.

(More......)

[1 May 2013] Photos @ Nie Ching's campaign in Kulai on Labour Day!

Posted: 01 May 2013 06:42 AM PDT

Nie Ching with Dato' Tamrin Tun Ghafar Baba at ceramah Taman Manis, Batu 26 in Kulai.

More than 50,000 of JOHORIAN @ Datara Sutera Mall. 50,000 的柔佛人呼喊着变天!

Nie ching continue calling for freedom and democracy no matter how tired she is . 几乎失声,依然用生命在呐喊民主,呼唤自由,歌声变天

PAS supporters also want Lim Kit Siang T-Shirt , Ini Kalilah Ubah ! PAS 支持者也要林吉祥的衣服,Ini Kalilah Ubah !

Auntie Anne and Nie Ching calling everyone to go for voting on 5 May. Auntie Anne和念群提醒大家記得0505 投票!
(More......)

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Datuk Seri Najib Tun Razak Disrespectful To Existing 4,000 Families, Desperate In Making New Empty Election Promises And Dishonest In Repeating Unfulfilled Recycled Promises That The Federal Government Will Build 9,999 Units Of Low And Medium-Cost Apartments In Air Putih, Air Itam And Paya Terubong.(en/bm/cn)

Posted: 01 May 2013 08:47 AM PDT

Press Statement By Penang Pakatan Rakyat Chair And Caretaker Penang Chief Minister Lim Guan Eng In Penang On 1.5.2013.

Datuk Seri Najib Tun Razak Disrespectful To Existing 4,000 Families, Desperate In Making New Empty Election Promises And Dishonest In Repeating Unfulfilled Recycled Promises That The Federal Government Will Build 9,999 Units Of Low And Medium-Cost Apartments In Air Putih, Air Itam And Paya Terubong.

Caretaker Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak is Disrespectful to existing 4,000 families, Desperate in making new empty election promises and Dishonest in repeating unfulfilled recycled promises that the federal government will build 9,999 units of low and medium-cost apartments in the 3 state constituencies of Air Putih, Air Itam and Paya Terubong.

The Penang state government is shocked at Najib's announcement that through the 1Malaysia Development Berhad, he had signed land purchase agreements for Air Putih, Ayer Itam and Paya Terubong to each get 2,222 low-medium cost homes and 1,111 affordable homes. By not informing first the 4,000 families in the affected areas who have to be evicted, Najib is being disrespectful to them and is willing to sacrifice the homes shared by 4,000 families just to gain political mileage. Why is BN and Najib behaving in such a harsh manner by not consulting with the 4,000 families but just want to bulldoze their homes with an announcement made without their knowledge?

Clearly Najib is desperate to make new empty promises of 9,999 affordable homes, a promise without value as they are made just before the general elections. Indeed Najib's promise of 9,999 affordable housing in Air Putih, Air Itam and Paya Terubong is not even included in the BN National Manifesto launched by Najib. This new promise has been exposed as a lie because if this is to be built by the BN Federal government, then why is this promise not included in the BN National Manifesto?

Najib is also dishonest when he promised that those those living in the 962 one-bedroom houses in Kampung Melayu will be given three-bedroom homes in the Air Itam affordable homes scheme. This is another unfulfilled promise by BN that has been recycled at every general election, the last occasion done by Minister in the Prime Minister's Department Tan Sri Nor Mohamad Yakcop in 2008, that has never been delivered.

As for the Padang Tembak flats, Najib's promise of using the existing FRU land joined with the current flats to jointly deliver 4,800 new low and medium cost homes raises issues whether existing residents will be chased out, especially tenants. Further the issue of traffic congestion has not been dealt with. In an already heavily congested area with high density how is the Federal government going to build new highways to overcome traffic jams with the increased density from nearly 15,000 new homes.

BN has always criticized the state government for ignoring traffic congestion from housing projects, including the 22,172 units of affordable housing proposed by the PR state government. However BN has chosen to remain silent without stating what are the highways they propose to build when there is going to be a massive traffic jam of gargantuan proportions in the Air Putih, Paya Terubong and Air Itam from these new 15,000 houses.

PR challenges Najib to deliver on BN's promises especially the monorail project promised in 2006. Despite the failure of BN to fulfill the promise made in 2006,Najib has the cheek yesterday to repeat or recycle this unfulfilled promise of building the monorail again. Tun Abdullah Ahmad Badawi failed to deliver the promise when he was Prime Minister and Datuk Seri Najib failed again to deliver after he took over from Pak Lah. Clearly the monorail or tram will only be built in Penang when Dato Seri Anwar Ibrahim becomes the new Prime Minister for Malaysia on 5 May 2013.

Lim Guan Eng

—-BM Version —-

Kenyataan Media oleh Pengerusi Pakatan Rakyat Pulau Pinang dan Ketua Menteri Sementara Pulau Pinang di George Town pada 1 Mei 2013.

Datuk Seri Najib Tun Razak Menghina 4,000 Keluarga Sedia Ada, Dalam Keterdesakan Membuat Janji Kosong Pilihanraya Dan Secara Tidak Jujur Mengulang Janji Kitar Semula Kononnya Kerajaan Persekutuan Akan Membina 9,999 Unit Rumah Kos Rendah Dan Sederhana Di Air Putih, Air Itam Dan Paya Terubong.

Perdana Menteri Sementara Datuk Seri Najib Tun Razak telah menghina 4,000 keluarga sedia ada, dalam keterdesakan membuat janji kosong pilihanraya dan secara tidak jujur mengulang janji kitar semula kononnya Kerajaan Persekutuan akan membina 9,999 unit rumah kos rendah dan sederhana di Air Putih, Ayer Itam dan Paya Terubong.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang amat terkejut dengan pengumuman Najib kononnya melalui 1Malaysia Development Berhad, beliau telah menandatangani perjanjian beli tanah di Air Putih, Ayer Itam dan Paya Terubong bagi membina 2,222 rumah kos rendah dan sederhana serta 1,111 rumah mampu milik. Tanpa memaklumkan 4,000 keluarga yang terlibat dan bakal dihalau dari tempat tersebut, Najib telah mengina mereka kerana sanggup mengorbankan perumahan yang dikongsi 4,000 keluarga hanya kerana tujuan politik. Mengapakah BN dan Najib berperangai buruk sebegitu dengan tidak berunding dahulu dengan 4,000 keluarga tetapi hanya terus mahu meranapkan rumah mereka dengan satu pengumuman sahaja tanpa memaklumkan mereka?

Jelas sekali Najib sangat terdesak untuk membuat janji-janji kosong untuk membina 9,999 rumah mampu milik, satu janji yang tidak bernilai kerana ia dibuat betul-betul sebelum pilihanraya. Sesungguhnya janji Najib untuk membina 9,999 rumah mampu milik di Air Putih, Ayer Itam dan Paya Terubong tidak pun termasuk dalam manifesto BN yang dilancarkan oleh Najib sendiri. Janji baru ini nyata sebuah penipuan kerana jika rumah ini akan dibina oleh kerajaan persekutuan BN, kenapa janji ini tidak dimasukkan dalam manifesto nasional BN?

Najib juga tidak jujur apabila berjanji bahawa mereka yang tinggal di 962 rumah satu bilik di Kampung Melayu akan diberi rumah tiga bilik di dalam skim rumah mampu milik di Ayer Itam. Ini satu lagi janji kosong BN yang terus dikitar semula dalam setiap pilihanraya umum; yang kali terakhir dilakukan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamad Yakcop pada tahun 2008 dan tidak pernah ditunaikan.

Bagi rumah pangsa Padang Tembak, janji Najib untuk menggunakan tanah FRU digabungkan dengan kawasan rumah pangsa sedia ada untuk membina 4,800 rumah kos rendah dan sederhana membangkitkan persoalan sama ada penduduk sedia ada akan dihalau keluar, terutamanya yang menyewa. Malah, isu kesesakan lalulintas juga masih tidak diselesaikan. Dalam sebuah kawasan yang sesak dengan kepadatan tinggi, bagaimana Kerajaan Persekutuan akan membina lebuhraya baru bagi mengatasi kesesakan jalanraya dengan kepadatan yang bertambah disebabkan 15,000 rumah baru.

BN selalu mengkritik kerajaan negeri kononnya mengabaikan kesesakan lalulintas disebabkan projek perumahan, termasuk 22,172 unit rumah mampu milik yang dicadangkan oleh kerajaan negeri Pakatan Rakyat. Namun BN telah memilih untuk berdiam diri tanpa menyatakan lebuhraya apa yang ia akan bina apabila terjadinya kesesakan jalanraya yang amat teruk di Air Putih, Paya Terubong dan Ayer Itam hasil daripada 15,000 rumah baru ini?

Pakatan Rakyat mencabar Najib untuk melaksanakan janji BN, terutamanya projek monorail yang dijanjikan dalam tahun 2006. Walaupun BN gagal melaksanakan janjinya dalam tahun 2006, Najib masih tidak segan untuk mengulangi janji kitar semula untuk membina monorail tersebut sekali lagi. Tun Abdullah Ahmad Badawi telah gagal melaksanakan janji tersebut ketika beliau menjadi Perdana Menteri, dan Datuk Seri Najib juga gagal melakukannya selepas mengambil alih daripada Pak Lah. Jelaslah bahawa monorail atau tram hanya akan diwujudkan di Pulau Pinang apabila Dato Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri yang baru pada 5 Mei 2013.

—–mandarin version —-

槟州民联主席兼槟州看守政府首席部长林冠英于2013年5月1日在槟城发表的声明:

拿督斯里纳吉敦拉萨承诺联邦政府将在亚逸布爹、亚依淡及垄尾兴建9999单位的中廉价屋,是不诚实地重复和再循环联邦政府没有实践的承诺,丝豪不尊重现有的4000个家庭,更为了赢得大选,不惜垂死挣扎,作出空头承诺。

看守政府首相拿督斯里纳吉敦拉萨承诺联邦政府将在三个州选区,也即是亚逸布爹、亚依淡及垄尾兴建9999单位的中廉价屋,是不诚实地重复和再循环联邦政府没有实践的承诺,丝豪不尊重现有的4000个家庭,更为了赢得大选,不惜垂死挣扎,作出空头承诺。

槟州政府对纳吉宣布透过一个马来西亚发展公司,签署了在亚逸布爹、亚依淡及垄尾的土地买卖合约,以在各区兴建2222单位中廉价屋及1111单位可负担房屋一事,感到震惊。在没事先知会现有地段4000户家庭或遭逼迁的事实下,纳吉此举不只不尊重这4000户家庭,更不惜为了捞取选票的政治利益而牺牲这4000户人家的家园。为何国阵及纳吉在宣布计划之前,不只没有事先咨询现有的4000户家庭,更在没有知会他们家园将被铲平的情况下,就以如斯恶劣的方式率先作出宣布?

很明显的,纳吉不惜垂死挣扎,作出新的空头承诺,也即是兴建9999单位的可负担房屋。这是没有价值的承诺,因为这些承诺是在大选前夕才贸然许下。事实上,纳吉所承诺在亚逸布爹、亚依淡及垄尾承建的9999单位可负担房屋,根本就没有纳入他亲自推介的国阵全国竞选宣言内。这个新承诺经已被揭发实为一大谎言,因为若这些房屋将由联邦国阵政府所兴建的话,为何这项承诺却没有被纳入国阵的全国竞选宣言内?

纳吉承诺,那些住在柑榜马来由一房组屋的962户人家,将会在亚依淡可负担房屋计划下获得一间三房的单位。这更是纳吉的不诚实之处。这根本就是国阵另一项尚未实现的承诺,这是一项每逢大选就被拿出来再循环使用的承诺。上一次的相同承诺,是由首相署部长丹斯里诺莫哈末在2008年作出的。截至目前为止,此诺言还没有实践。

至于打枪埔组屋,纳吉承诺在该处的后备军营地,结合现有的组屋地段,兴建4800个新的中廉价屋单位一事, 引发了原有住户,特别是租户将被驱走的问题。而且交通阻塞的问题也没有获得正视。在这个已经严重交通拥挤的高密度区域,联邦政府在新增了逾1万5000个新单位的密度之后,要如何兴建高速公路来解决交通阻塞问题呢?

国阵常常抨击槟州民联政府在房屋发展计划,包括民联建议兴建2万2172单位可负担房屋的同时,忽略房屋发展计划引致的交通阻塞问题。然而,在亚逸布爹、亚依淡及垄尾兴建1万5千间房屋将引起庞大比例的交通阻塞课题上,国阵却选择保持沉默,没有列出任何兴建大道的建议。

民联挑战纳吉先落实国阵早前许下的承诺,包括2006年承诺要送槟城的单轨轻快铁计划。尽管国阵无法实践他们早在2006年就许下的承诺,纳吉昨天依然厚脸皮地重复或者是再循环国阵尚未实践的承诺—也即是兴建单轨轻快铁。敦阿都拉阿末巴达威在担任首相时都没有办法落实这项承诺,而拿督斯里纳吉在从阿都拉手中接过首相棒子之后,也一样无法落实这项承诺。很明显的,单轨轻快铁或电车只有在拿督斯里安华依不拉欣在2013年5月5日 当上马来西亚新首相后,才有望落实了。

林冠英

2013 May Day Message (en/bm/cn)

Posted: 01 May 2013 08:51 AM PDT

2013 May Day Message by DAP Secretary-General Lim Guan Eng in Kuala Lumpur on 1.5.2013.

Prioritising Malaysian Workers With A RM 1,100 Monthly Minimum Wage As A Step Towards Achieving Our Target Of A Minimum Household Income Of RM4,000 in 5 Years.

As workers throughout Malaysia celebrate Labour Day 2013, our country badly needs to change in order to address the mounting debt problem faced by every Malaysian family.

According to Bank Negara's Annual Report 2012, Malaysia's household debt stood at RM 755 billion or 81% of our GDP (Gross Domestic Product),making us one of the most indebted nations in Asia. In fact, the estimated rate of growth of household loans in Malaysia stands at 11%, which is higher than our country's estimated nominal GDP growth of 7.8%.

In addition, Malaysian household debt service ratio nears 50%, which means that on average, half of all household income goes to repaying debts. This means that after paying off its loans, Malaysian families have very little left over to spend on food, transport, education and other necessities.

Pakatan Rakyat's minimum wage of RM1,100 a month, including allowances and cost of living but excluding overtime is necessary to enable all Malaysians to escape from poverty. DAP can not understand why BN has set the minimum monthly wage of only RM 900 a month, which is lower than the Poverty Line Indicator of RM763 for Peninsular Malaysia, RM1,048 for Sabah and RM912 for Sarawak. A RM1,100 minimum monthly wage will enable Malaysians not only to escape poverty but live with dignity.

PR's minimum wage policy will not favour foreigners over locals, as our minimum wage of RM 1,100 a month will initially be applicable only to local workers only. This will ensure that Malaysians are prioritised, while at the same time not unduly burden local SMEs. This approach is different from the BN approach of extending their RM900 minimum monthly wage to all foreign workers as PR believes that we should put Malaysian workers first.

At the same time, minimum wage cannot be implemented in isolation. This is why PR proposes that the minimum wage policy be implemented together with other measures such as a RM2 billion minimum wage facilitation fund, financial grants for upskilling of workers as well as automation incentives for SMEs. In addition, there should also be structural reform in the economy in order to create higher productivity jobs and increase the participation of women in the workforce.

In other words, the drive towards a high income economy must be holistic and inclusive of efforts to build and cultivate our human talent. Only then can we achieve our targeted average minimum household income of RM4,000 after 5 years at the end of PR first term.

The choice facing Malaysians in this 13th General Election is now clear. We can either choose to continue in our downward spiral of debt and risk becoming a bankrupt nation, or we can vote for change for a Pakatan Rakyat government which will prioritise local workers above foreigners with a minimum wage policy of RM1,100 as a step towards achieving our targeted minimum household income of RM4,000 in the first 5 years of a PR Federal government.

LIM GUAN ENG

—-BM Version —-
Perutusan Hari Pekerja 2013 oleh Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada 1 Mei 2013.

Mengutamakan Golongan Pekerja Malaysia Dengan Gaji Minima RM1,100 Satu Langkah Menuju Sasaran Pendapatan Isi Rumah Minima RM4,000 Dalam Masa Lima Tahun.

Sambil pekerja seluruh Malaysia menyambut Hari Pekerja 2013, Negara sangat perlu berubah demi menyelesaikan masalah hutang menggunung yang dihadapi setiap satu keluarga di Negara ini.

Menurut laporan tahunan Bank Negara bagi tahun 2012, hutang isi rumah Malaysia berada pada jumlah RM 755 bilion atau 81% daripada KDNK menjadikan kita salah satu daripada negara paling banyak berhutang di rantau Asia. Malahan, unjuran kadar pertumbuhan hutang isi rumah di Malaysia berada pada kadar 11%, yang lebih tinggi daripada kadar terendah pertumbuhan KDNK pada 7.8%.

Tambahan kepada itu, nisbah pembayaran hutang isi rumah di Malaysia menghampiri 50%, bermakna secara purata, separuh dari pendapatan isi rumah adalah untuk membayar hutang. Ini bermakna, selepas habis membayar hutang, keluarga di Malaysia tidak mempunyai jumlah yang banyak untuk dibelanjakan bagi makanan, pengangkutan, pendidikan dan keperluan lain.

Gaji minima RM1,100 sebulan oleh Pakatan Rakyat, termasuk elaun dan sara hidup namun tidak termasuk gaji lebih masa adalah sangat diperlukan bagi membolehkan semua rakyat Malaysia bebas dari belenggu kemiskinan. DAP tidak faham bagaimana BN boleh sanggup meletakkan tahap gaji minima bulanan kepada RM900 sahaja, yang lebih rendah dari petunjuk garis kemiskinan iaitu sebanyak RM763 bagi Semenanjung Malaysia, RM1,048 di Sabah dan RM912 di Sarawak. Gaji minima RM1,100 akan membolehkan rakyat Malaysia untuk bukan sahaja bebas dari kemiskinan malah dapat hidup dengan lebih bermaruah.

Polisi gaji minima Pakatan Rakyat tidak akan melebihkan orang asing daripada rakyat tempatan, kerana gaji minima kita pada awalnya hanya akan melibatkan pekerja tempatan sahaja. Ini akan memastikan rakyat Malaysia diberi keutamaan, dan pada masa yang sama tidak membebankan perusahaan kecil dan sederhana. Pendekatan ini adalah berbeza dengan BN yang memberikan gaji minima RM900 mereka untuk semua pekerja asing; kerana Pakatan Rakyat percaya bahawa kita mesti mengutamakan pekerja rakyat Malaysia.

Pada masa yang sama, gaji minima tidak boleh dilaksanakan secara bersendirian. Inilah sebabnya kenapa Pakatan Rakyat mencadangkan supaya dasar gaji minima dilaksanakan bersama-sama dengan usaha lain seperti dana RM2 bilion untuk memudahkan pelaksanaan gaji minima, serta geran kewangan untuk menambah kemahiran pekerja serta insentif automasi untuk perusahaan kecil dan sederhana. Tambahan kepada itu, haruslah ada perubahan struktur terhadap ekonomi demi mencipta lebih banyak pekerjaan produktiviti tinggi dan meningkatkan penglibatan wanita dalam tenaga kerja.

Dengan kata lain, usaha terhadap ekonomi berpendapatan tinggi mestilah holitistik dan melibatkan usaha untuk membina dan memupuk bakat manusia. Hanya dengan itu kita akan dapat mencapai sasaran pendapatan purata minima setiap isi rumah sebanyak RM4,000 dalam masa lima tahun pertama di penghujung penggal pentadbiran Pakatan Rakyat.

Pilihan yang ada sudah jelas bagi rakyat Malaysia dalam Pilihan Raya Umum ke 13 ini. Kita boleh memilih untuk sama ada terus merudum dalam timbunan hutang dan mengambil risiko menjadi negara yang bankrap, atau kita boleh mengundi demi perubahan untuk sebuah kerajaan Pakatan Rakyat yang akan mengutamakan pekerja tempatan melebihi pekerja asing dengan dasar gaji minima RM1,100 sebagai satu langkah menuju sasaran pendapatan isi rumah minima sebanyak RM4,000 dalam lima tahun pertama kerajaan Pakatan Rakyat.

LIM GUAN ENG

—-Mandarin Version —–

民主行动党秘书长林冠英于2013年5月1日在吉隆坡发表的劳动节献词。

让马来西亚劳工优先享有1100令吉的最低薪金,以迈向5年内达致每户收入至少4千令吉的目标。

正当全马来西亚的劳工庆祝2013年度劳动节时,我们的国家迫切需要改变,以解决每个马来西亚家庭所面对日益严峻的债务问题。

根据国家银行2012年度常年报告指出,马来西亚的家庭债务为7550亿令吉,或相等于我国国内生产总值的81% 。这让我国成为全亚洲负债最多的国家之一。其实, 马来西亚家庭贷款增长率估计为11%,比我国国内生产总值的预算增长率7.8%还要高。

此外,马来西亚的家庭负债比率将近50%,也即是说,平均每个家庭,有一半的收入是用以偿还债务。这意味着,付还了贷款之后,每个马来西亚家庭只剩下些许的钱,作为支付食物、交通、教育及其他必需品之用。

民联定下包括津贴及生活费在内的1100令吉最低薪金制(不包括加班费)是必要的,以让马来西亚人脱离贫穷。行动党不明白,为什么国阵设下的最低薪金只有900令吉,比马来西亚半岛的763令吉、沙巴的1048令吉及砂拉越的912令吉贫穷线还要低。1100令吉的最低薪金制,不只能让马来西亚人脱离贫穷,也能让人民活得有尊严。

民联的最低薪金制政策,并不会让外劳受益,因为1100令吉的最低薪金制在初期只会用在本地劳工身上而已。这将确保马来西亚人民优先,与此同时,也不会对本土的中小企业造成不必要的负担。这方案与国阵不同的是,他们的900令吉最低薪金也包括所有的外劳在内。民联相信,我们必需以马来西亚劳工优先。

与此同时,最低薪金制不能够隔离式地单独执行。这就是为什么民联建议最低薪金制政策需联同其他政策共同落实,就如20亿令吉的最低薪金制基金、提供劳工技术训练的财务补助,以及为中小企业提供机械自动化的奖掖等。另外,经济结构也需要改革,以创造更高生产力的就业机会,以及增加妇女加入劳工领域。

换言之,迈向高收入经济体的驱动器,必须是全面及具包容性的,包括打造和培养人才的努力。只有这样,我们才能在民联执政首届5年结束之前,达致我们定下的每个家庭每月至少4000令吉收入的目标。

马来西亚人民在第13届大选面对非常清楚的选择。我们可以选择继续在这个螺旋式下降的债务和风险下,成为一个破产的国家;或者是选择改变,换民联当政府,一个以本地劳工为优先、实施1100令吉最低薪金制的政府,并定下在首届任期5年内,达致每个家庭至少4000令吉收入的联邦政府。

林冠英

The 95% That PAS And DAP Are In Agreement Are Embodied In The PR Manifesto(Buku Jingga) And Common Policy.(en/cn)

Posted: 30 Apr 2013 08:40 PM PDT

Press Statement By DAP Secretary-General Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 30.4.2013.

The 95% That PAS And DAP Are In Agreement Are Embodied In The PR Manifesto(Buku Jingga) And Common Policy.

DAP reminds its leaders and members to be extremely cautious when speaking to the MCA-controlled Star when in its report today, the Star can even distort and lie about a written joint statement by both PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang and myself. We had stated in our statement yesterday that both DAP and PAS are 95% in agreement on common principles and policies that benefit the people.

This 95% that both PAS and DAP are in agreement are embodied in the PR Manifesto(Buku Jingga) and Common Policy. However Star reported that both DAP and PAS are only 95% in agreement with the PR Manifesto. This is untrue as both DAP and PAS are 100% fully supportive of the PR manifesto.

It is mischievous of The Star to lie that PAS and DAP are "95% in agreement" on the Opposition manifesto that they had agreed to, together with the PKR. What we had agreed on in the PR manifesto is supported fully 100% by all three parties in PR.

The "5% difference" between both DAP and PAS are not included in the PR manifesto. Instead the 5% differences are set aside as individual position and principle of respective parties but not of PR. As stated in the joint statement PAS has the democratic right, on its own, to champion Islam and the concept of an Islamic state. On the other hand, the DAP champions the democratic concept of the Malaysia Constitution of justice for all, which is opposed to the hudud and Islamic state. Whilst hudud and Islamic state is the position of PAS, PAS leaders have publicly acknowledged that this is not PR's position.

Both DAP and PAS has agreed to disagree on the differences and chosen to focus on the 95% common understanding to fight for freedom, fairness, truth, integrity and democracy for all. This position on PR has been endorsed unanimously by DAP leaders and members to fight the common opponent in BN. For any DAP party leader and member to stray from this party position is deliberately playing along with the BN to paralyse and sabotage PR efforts to win the coming general elections.

LIM GUAN ENG

——-Mandarin Version —–

民主行动党秘书长林冠英于2013年4月30日在吉隆坡发表的声明:

伊斯兰党及行动党具有共同原则及政策的95%意见,经已体现在民联的竞选宣言(也即是橙皮书内)。

民主行动党在此提醒所有的领袖及党员,在对马华所控制的英文《星报》发言时,需格外慎言。今天的《星报》,甚至可以歪曲伊斯兰党主席哈迪阿旺和我的联合书面声明,并在报导撒谎。我们经在联合声明中说明:行动党与伊斯兰党在基本原则和惠民政策方面,达致95%的共同点。

伊斯兰党与行动党具有共同原则及政策的95%意见,经已体现在民联的竞选宣言(也即是橙皮书内)。然而,《星报》却报导,行动党及伊斯兰党只在民联竞选宣言中达致95%的协议。这是不正确的。因为行动党及伊斯兰党是100%支持民联的竞选宣言。

《星报》谎称伊斯兰党及行动党在联同公正党在内的反对阵线已同意的竞选宣言中"只有95%的协议",是一项极大的恶作剧。我们在民联竞选宣言中所同意的事项,都是获各民联三党100%同意的。

而行动党与伊斯兰党两党之间所存有的仅仅"5% 不同意见",并没有纳入民联的竞选宣言内。这5%的不同意见,被列为各政党的立场及原则,而不是民联的共同原则和立场。诚如在联合声明中所说,伊斯兰党有权自己争取伊期兰国概念,而另一边厢,行动党也有权力要求一个有正义、具宪法制度的民主国家,也就是反对实施伊斯兰法及成立伊斯兰国。虽然伊斯兰法及成立伊斯兰国是伊斯兰党的立场,但该党领袖也公开承认这并不是民联的立场。

行动党及伊斯兰党在异中求同,选择集中在达致协议的95%共同目标,为人民争取自由、公正、真理、廉正和民主。这项民联的立场,获得行动党领袖及党员的一致认可,以打倒我们的共同敌人国阵。任何行动党领袖或党员若偏离党的这个立场,是故意与国阵一起玩弄课题,以破坏民联、让民联赢取本届大选的努力瘫痪。

林冠英

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on “Politic of hatred” yang diidamkan oleh cybertroopers DAP by Zaki Razak

Posted: 01 May 2013 10:00 AM PDT

I am worried of what will become of us during and after PRu13. However with people like YB Wee and SYA, i am now a little more optimistic about our future.

Comment on “Politic of hatred” yang diidamkan oleh cybertroopers DAP by Anonymous

Posted: 01 May 2013 09:54 AM PDT

how about perkasa?

Comment on “Politic of hatred” yang diidamkan oleh cybertroopers DAP by Azman Bin samad

Posted: 01 May 2013 09:32 AM PDT

WELLDONE YB WEE U ARE MY HERO…TRUE MALAYSIAN…SEBAB KITA SEMUA HARUS ADA SIKAP CUBIT PEHA KIRI ,KANAN TERASA TIDAK KIRA BANGSA..PENAT LELAH DATO NENEK KITA DULU MEMBINA NEGARA KITA SEHINGGA BERJAYA BEGINI…SENANG2 JE ADA ORANG2 YG TAK BERTANGGUNGJAWAB NAK MENGHANCURKAN NEGARA KITA YG AMAN INI.UTK EN SHEE YEE AUN WELLDONE BRO..HARAP2 ADA CYBERTROOPERS MELAYU BUAT PENGAKUAN PULA…EAGER TO SEE..WELLDONE AGAIN SIR…dari saya bekas tentera..

Comment on “Politic of hatred” yang diidamkan oleh cybertroopers DAP by Yee

Posted: 01 May 2013 08:20 AM PDT

Shen was telling the obvious. Malaysia does not need people to sow politic of hatred among one race against another. We must all reject such politic of hatred propagated by any party. Reject DAP in order to teach LKS & son a bitter lesson.

Comment on Farrakhan on “REGIME CHANGE” by weechookeong

Posted: 30 Apr 2013 09:30 PM PDT

SiGua

Please check the following news reports admissions by certain so-called independent organizations that they have received fund from NED:

http://www.anwaraidc.com/?p=15682

http://mahaguru58.blogspot.com/2011/06/malaysiakini-suaram-iri-dan-ndi.html

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/9/22/nation/12067492&sec=nation

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/9/22/nation/12067491&sec=nation

http://thestar.com.my/columnists/story.asp?file=/2012/5/10/columnists/alongthewatchtower/11260347

I hope that you will find the above articles/news reports useful.

Happy Labour Day to you.

Thank you with kindest regards

wee choo keong

Nurul Izzah Anwar

Nurul Izzah Anwar


Program Nurul Izzah (1 Mei 2013)

Posted: 30 Apr 2013 06:10 PM PDT

8.00-11.00pm:
Ceramah di Bukit Tinggi, Port Klang
(http://goo.gl/maps/KL6CQ)
Nurul Izzah tiba 8.00pm

9.00-11.30pm:
Ceramah kelompok di Bilik Gerakan Simpang Tiga, Pantai Dalam
(http://goo.gl/maps/gvDYo)
Nurul Izzah tiba jam 9.30pm

9.30-11.30pm:
Ceramah kelompok di Bilik Gerakan Pantai Permai
(http://goo.gl/maps/sDrMV)
Nurul Izzah tiba jam 10.30pm

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


In effort to keep Selangor, Anwar campaigns in Malay heartland

Posted: 01 May 2013 05:28 AM PDT

The Malaysian Insider

 

Datuk Seri Anwar Ibrahim took the battle to keep Selangor in the Umno-held Malay heartland of Selayang today, telling youths to vote for change in Election 2013.

A 1,000-strong crowd turned up for his visit to Kuang, within the Selayang federal seat helmed by Umno, prompting the opposition leader to proclaim it was a sign of increased support just four days ahead of the May 5 polls.

"If it's like this, the SPR can lie and so can the media.. but the people have risen to back Pakatan Rakyat to form the new government in Putrajaya," he told the predominantly Malay crowd in a packed town hall here. (SPR is the Malay acronym for the Elections Commission)

These final few days of campaigning will be the most critical for Anwar and the PKR-DAP-PAS alliance as the battle for federal power intensifies, making every vote counts especially those from Barisan Nasional (BN) fortress seats such as Kuang, a rural seat located within the Selayang parliamentary district.

Anwar said today's huge turnout indicated a shift in the "political conscience" of the rural Malays who now no longer accept Umno's attempt to veil its corruption through communal politics.

"They always talk about the Malays but it is always the Malay youths who are left with no jobs. If they have a job, their salary will only be RM1,000.

"We must change this," he said to a loud shout of "ubah" or "change", a popular slogan now used as PR's campaign fodder.

In the 2008 elections, PR won 36 of the 56 state seats in Selangor with most coming from urban areas while its rivals Umno, BN's Malay lynchpin, remain indomitable in the rural districts.

The pact's caretaker Mentri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim had said he was confident of retaining all the seats it won in the March 8 polls.

PR, however, is aiming big this time around and penetrating the Malay heartland would be crucial to PR's ambition for national power. This, Abdul Khalid said, remains an uphill battle.

"It is a bit difficult but I believe we have made much progress," he told The Malaysian Insider in an exclusive interview recently.

To help PR make inroads into these red areas, PAS had roped in the popular Tan Sri Muhammad Muhammad Taib whose long tenure as the state's mentri besar and his charitable leadership had earn him the love and respect from Selangor's rural Malays.

Few of those attending today's ceramah told The Malaysian Insider PR's tactic to ride on the popularity of these leaders have begun to draw more Malays towards the opposition.

"I was never into politics but I wanted to see Anwar. He's got charisma and I think a lot of young people look up to him," said Faisal Mohd Bakri, a 26 year-old Kuang native who now works in the capital as an engineer, told The Malaysian Insider.

Despite his age, Faisal will join some 2.6 million others who will be voting for the first time come May 5. Analysts note that the demographic will be the determinant to the 13th general elections' outcome.

These voters is also crucial for PR to bridge the generational gap in the rural areas as most of their parents tend to be pro-BN while the young are more inclined towards the opposition.

Pakatan makes May Day pledge of extra pay for civil servants

Posted: 01 May 2013 05:25 AM PDT

The Malaysian Insider

The Pakatan Rakyat (PR) promised to change civil servants' pay scheme to weekly from monthly when it takes power, potentially giving civil servants an extra four weeks' pay annually, in a move to get votes from the 1.4 million-strong civil service.

De facto PR leader Datuk Seri Anwar Ibrahim delivered his Labour Day's address here, to greet thousands of supporters at the same ground in Precinct 3 where PAS' spiritual adviser Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat was given a historic welcome last week.

"Our approach is to give benefits and rewards to defend the fates of workers, equivalent to their sacrifices and work load. This is the principles that is not understood by our friends on the other side," Anwar said to the crowd here who welcomed him with standing ovations and "Reformasi" chants earlier.

PR's pledges for civil servants, called "Declaration of Putrajaya 2013", were delivered to Anwar by its author PAS' Datuk Husam Musa, who is making a bid for the federal administrative capital in the May 5 polls.

Civil servants are also slated to get interest-free home loans for first-time home buyers, and earlier pension age – 45 for women and 50 for men – should PR win Election 2013.

PR also pledged to reduce the promotion period from 15 to 10 years. Workers union will also be allowed, and any political interference in the civil service will be stopped.

Earlier on, Anwar praised the civil service for contributing towards his good record while in the Ministry of Education and the Treasury, but lamented that the workers have been demoted due to political interference and use of foreign consultants.

He also criticised the Public Service Remuneration Scheme (SBPA) which was introduced on January last year. It was scrapped just after two months, after being criticised for only benefiting top government servants while leaving the majority of the civil service with paltry salary hikes.

"This shows the attitude of Umno-BN leaders, they have always sided with the rich people above," said Anwar.

It was revealed last year that under the SBPA, the Chief Secretary would draw a salary of RM60,000 while those in the "Premier Service" category were to rake in RM36,000, a vast difference from those in the lower pay grades, some of whom were only given increments as low as RM1.70.

The then prime minister Datuk Seri Najib Razak had announced that the existing Malaysian Remuneration System (SSM) would be maintained with improvements, where salaries of the Chief Secretary to the Government and top-tier civil servants in the "Premier Service I" (Turus I) category would only be adjusted by seven per cent.

Civil servants in the management and professional groups and Grades 1 to 54, in turn, would see their salaries hiked by 13 per cent across the board.

"I assure you, a PR government will restore people's trust towards the civil service's professionalism and we will reform the service to increase their dignities as competent civil servants," Anwar said to cheers from the crowd.

Malaysia's bureaucracy is powered by some 1.4 million workers. Some 80,000 people live in Putrajaya, with 15,798 of them registered to vote.

Time running out for veteran reformer Anwar

Posted: 01 May 2013 05:20 AM PDT

Malaysiakini

On Sunday, Malaysia’s Anwar Ibrahim has his best – and seemingly last – chance to complete an extraordinary political comeback from beaten-down prisoner to leader of his country.

The 65-year-old former deputy prime minister and finance minister told Reuters in an interview he will step down if his three-party alliance fails to wrest power for the first time from the ruling National Front (BN) coalition in Sunday’s election.

“I’ll have given my best and if the people are not ready for change, it’s better that you have a post-Anwar situation,” he said after a gruelling day of campaigning in Malacca, a BN stronghold.

Anwar is closer to power than at any time since his meteoric career came crashing down in 1998 when he fell out with the then prime minister Mahathir Mohamad, his mentor and Malaysia’s longest-serving leader.

His alliance surged to its best-ever election result in 2008, gaining support from ethnic Chinese and Indians disillusioned with race-based policies favouring majority Malays and discontent over a lack of political and economic reform.

NONEThe charismatic former rising star of the ruling United Malays National Organisation (Umno) party said he was optimistic about going one better this time.

“What is encouraging compared with 2008 is that we have built the momentum rather early this time.

“Normally, you don’t see a crowd like tonight until the end of the campaign trail,” Anwar said as he sat down at a roadside restaurant close to midnight after a long day of campaigning.

Late diners mobbed Anwar for pictures and hand shakes, a reminder of how he remains a popular figure after his tumultuous political career.

‘Premature power play that failed’

Anwar, who had long been tipped to succeed Mahathir, was dismissed in 1998 and charged with sodomy and corruption after he clashed with Mahathir over his handling of the Asian financial crisis that battered Malaysia.

Many saw the events as a premature power play that failed badly for Anwar, who critics say is still motivated by intense personal ambition. However, his arrest sparked street protests calling for “reformasi”, or reform, that still resonate today, especially for a younger generation eager for change.

anwar ibrahim black eye small 080206Images at the time of the goateed, bespectacled Anwar appearing in court with a black eye and bruises sparked international outrage. Only a year earlier,Time magazine had put him on its cover, calling him “The Future of Asia”.

Anwar spent six years in solitary confinement and was forced to sit out Malaysia’s next two elections before returning to parliament in 2008 with a sweeping by-election victory.

Fresh allegations of sodomy then surfaced and many expected Anwar’s political career to end with a guilty verdict in court.

Instead, he was given a new lease on political life when he was acquitted in January 2012 following a trial that gripped the Muslim-majority, multi-ethnic nation of 28 million people.

Anwar has always maintained the charges against him were politically-motivated, a view shared by international human rights groups and a majority of Malaysians in opinion polls.

Fallen heir

Anwar has promoted a rival vision for Malaysia that would abolish or scale back its most authoritarian laws and scrap a system of ethnic preferences for majority Malays.

A magnetic speaker who has cultivated a range of international allies, Anwar rails against the network of patronage that has grown up between Umno and well-connected business people, fostering inefficiency and corruption.

His critics say he is far from clean himself, having long thrived within the very same establishment.

“Malaysia must mature as a democracy. And we must be able to ensure that the (country’s) enormous wealth be well and prudently managed,” Anwar said.

Anwar was born in northern Penang island in 1947, the son of a hospital porter who later became a member of parliament. He attended one of Malaysia’s top schools and made his name as a firebrand Islamic youth leader.

NONEHe was jailed for 20 months in 1974 under a sweeping Internal Security Act (ISA) for leading anti-government demonstrations against poverty.

Mahathir invited him to join Umno in 1982 to bridge a gap between the party’s ethnic Malay nationalist image and its rising Islamic aspirations.

He held a string of senior cabinet posts, including the ministries of agriculture and education, and had been finance minister since 1991 when he was sacked.

After his first sodomy conviction was overturned in 2004, Anwar quickly returned to politics as the head of a revitalised, multi-ethnic opposition, centred around Islamists and secular social reformers.

The 2008 election put Anwar’s coalition tantalisingly close to a parliamentary majority, challenging the coalition which has controlled Malaysia since independence from Britain in 1957.

- Reuters

[KENYATAAN MEDIA] JOHARI ABDUL: PENJELASAN BERKENAAN AZLAN MAT LAZIM

Posted: 01 May 2013 05:10 AM PDT

KENYATAAN MEDIA 

MEI 1, 2013

 

Saya ingin merujuk di sini kepada laporan media oleh En Azlan Mat Lazim, bapa kepada Saiful Bukhari. Laporan media menyebut bahawa beliau menarik balik mohon maaf yang dibuatnya kepada Dato Seri Anwar Ibrahim dan turut mengumumkan dirinya keluar dari Parti Keadilan Rakyat dengan serta merta.

 

Kami ingin menjelaskan di sini bahawa En Azlan Mat Lazim tidak pernah menjadi ahli Parti Keadilan Rakyat. Permohonannya untuk menyertai KEADILAN belum pun diluluskan. Saya juga ingin menjelaskan di sini, bahawa En Azlan Mat Lazim yang meminta untuk bertemu kami dan bukan sebaliknya. Beliau dengan sendiri telah menawarkan untuk membuat pengakuan bahawa segala dakwaan terhadap Dato Seri Anwar Ibrahim merupakan satu konspirasi politik.

 

Perkembangan sebegini bukanlah sesuatu yang luar biasa terutama di musim pilihanraya. Apa tah lagi modus operandi sebegini sudah sinomim dengan muslihat politik UMNO. Beberapa hari sebelum ini En Azlan Mat Lazim telah menghubungi saya dan menyatakan beliau menghadapi tekanan yang sangat kuat dari UMNO. Tekanan ini turut dikenakan ke atas keluarganya. Saya yakin "penarikan balik" pengakuannya ini adalah natijah dari tekanan ini.

 

Dato' Johari Abdul,

Ahli Majlis Pimpinan Pusat,

KEADILAN

Anwar Ibrahim: Challenging one party rule in Malaysia

Posted: 30 Apr 2013 06:18 AM PDT

Dhaka Tribune

Malaysians will go to the polls on May 5

Anwar_0

Malaysians will go to the polls on May 5 in what is predicted to be a closely fought election, with 55 years of one-party government being challenged by Anwar Ibrahim, leader of the People's Justice Party and head of the opposition coalition Pakatan Rakyat.

Campaigning for the ideals of empowerment, justice and equity, the coalition is calling for an end to corruption and the reform of civil and democratic institutions. Anwar Ibrahim emphasises social justice, poverty eradication, education and civil society and he has been a powerful symbol of integrity in the shadowy world of Malaysian politics for many years.

He was a former deputy prime minister in Malaysia, holding various cabinet positions in agriculture, commerce, education and finance before becoming right hand man to former prime minister Mahathir.

While finance minister he was recognised as an "Asian tiger" and Newsweek named him its 1998 "Asian of the Year" for his role in rescuing Malaysia from the Asian financial crisis.

When establishing a reform movement, he courageously accused the prime minister of corruption, which led to his temporary downfall and six years in jail on trumped-up charges.

Emerging from the politically motivated accusations in 2004, he gained a notable result in the 2008 elections, winning one-third of the seats and five states from the incumbent National Front party.

Attempts to smear his reputation again failed when accusations were finally dismissed last year for lack of evidence. He is regarded as Malaysia's best hope against an autocratic and corrupt government which many think have ruled Malaysia for far too long.

The incumbents are using the usual tactics such as tampering with the electoral rolls and using huge amounts of public money to campaign against the opposition.

At speeches and rallies Anwar Ibrahim is compelling, charismatic and persuasive as he remains steadfast in his trust in true democracy and his faith in the wisdom of the people.

His followers are joining him in their hundreds of thousands in the call for electoral reform and an end to corruption scandals, crime and police brutality. Anwar knows well that he is up against a well-oiled propaganda machine that calls itself "Moderate Malaysia" and controls the media's often empty vote-getting slogans which distort the meaning of freedom, democracy and human rights.

His own coalition is a triumph of bringing to consensus the disparate elements of his People's Justice Party, the Pan-Malaysian Islamic party and the ethnic Chinese Democratic Action party. He has managed to bring them together into a broader liberal community through "active and vibrant intellectual discourse," acknowledging extremists with respect and tolerance.

The objective is a multi-party democracy where leading parties will change every few years as a way of being accountable to the people, putting an end to the single party domination of Malaysian politics.

The twin issues of corruption and living costs are of major concern to voters. Anwar's People's Alliance has established a good track record in the states it currently governs, and he told reporters on April 4 that he was "cautiously optimistic" about winning a majority in parliament. The people of Malaysia have become more aware of national issues and their right to criticise, question and condemn their current rulers whose excesses and extravagances have no limits.

In the culture of patronage and political largesse, huge sums of public money have been squandered in failed economic ventures and speculative projects, which certainly have not benefitted Malaysians.

Education, housing and health services are all in need of upgrading and investment and the country suffers from stagnant wages and a huge and growing national debt, as the government borrows to maintain handouts to retain political power.

It is a tragic state for a Muslim country to be in, as it has moved far from the tenets of Islam which include moderation, piety, justice and fairness to all. The Pakatan Rakyat offers the best hope of reform and change and the fact that the coalition contains diverse interests and competing ideologies can be seen as one of its strengths. By bringing together different ethnic and religious groups the PR coalition is more representative of a truly democratic Malaysia, more concerned for the good of the country and all its people than the nationalist Malay group represented by the ruling Barisan Nasional.

If the nation is to eradicate poverty which is one of the often repeated campaign promises of the current government, then mismanagement, corruption and abuse of power will have to be replaced with a moral government with the interests of the people at heart.

Anwar Ibrahim has an opportunity on May 5 to save his country from the one-party rule that threatens to hold back the country with stagnating ideas and economics; hopefully the people of Malaysia will recognise the moment for its historical significance and give Anwar Ibrahim the chance to lead his country to a renaissance of integrity, prosperity and true democracy.

Dr Azeem Ibrahim is a Fellow at the Institute for Social Policy and Understanding.

Jelajah Pakatan Harapan Rakyat Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke KEDAH

Posted: 30 Apr 2013 02:36 AM PDT

3 Mei 2013 (Jumaat)

1)   1.00 ptg – Solat Jumaat – Masjid Ulu Melaka, Langkawi2)   2.00 ptg – Sepetang Bersama Anwar Ibrahim     Lokasi: Pdg Maktab Mahmud, Ulu Melaka, Langkawi

3)   4.00 ptg – Sepetang Bersama Anwar Ibrahim     Lokasi: Pekan Naka, Pedu

4)   5.00 ptg – Sepetang Bersama Anwar Ibrahim     Lokasi:  Kg Tanjong Musang, Pokok Sena

5)   5.45 ptg – Sepetang Bersama Anwar Ibrahim     Lokasi: Pej PKR Negri Kedah, Bakar Bata, Alor Setar

6)   7.15 mlm – Solat & Tazkirah Maghrib     Lokasi: Surau Taman Peruda, Sungai Petani

7)   8.30 mlm – Ceramah Perdana Pakatan Harapan Rakyat     Lokasi: Taman Ria Jaya, Sungai Petani

8)   9.45 mlm- Ceramah Perdana Pakatan Harapan Rakyat     Lokasi: Taman Semarak, Sungai Petani

9)   11.15 mlm – Ceramah Perdana Pakatan Harapan Rakyat    Lokasi: Stadium Mini Keladi, Kulim

Sambutan Hari Pekerja bersama Anwar Ibrahim di Putrajaya

Posted: 30 Apr 2013 01:15 AM PDT

IMG-20130430-WA041

Perutusan Dato’ Seri Anwar Ibrahim kepada penjawat awam sempena Hari Pekerja bersama Dato’ Husam Musa, calon bagi Parlimen P125 Putrajaya di Presint 3, Putrajaya pada hari Rabu (1 Mei 2013) jam 2 petang.

 

Pejabat Dato’ Seri Anwar Ibrahim

Who exactly will be in chaos if Pakatan wins?

Posted: 29 Apr 2013 08:31 PM PDT

The Malaysian Insider

by Abdul Ghani Mohamad

If Pakatan Rakyat (PR) wins the general election on May 5, it will be because a majority of Malaysians decided that it wants a new leadership at the helm of our country.

But Tan Sri Muhyiddin Yassin said today that PR's cry for change in Election 2013 is a call for chaos, division and national bankruptcy.

How's that again?

If a majority of us — and that remains an if — want PR to run the country for the next five years, why exactly would there be chaos?

I would think the only chaos would be among Barisan Nasional (BN) parties and their leaders.

Surely, Muhyiddin is not suggesting that BN leaders, their parties and the voters who support them would be sore losers and create chaos?

Or is there an implied threat there? I would like to have more confidence in my fellow Malaysians.

After all, a significant number of Malaysians — millions, in fact — have consistently voted for opposition parties since independence.

And the result has more often than not been peace. Except in 1969 when BN's predecessor the Alliance scraped through but lost the popular vote.

So, there has always been division in our country too, just like there is in any country, organisation or even family. We have different opinions but we are still Malaysians.

As for bankruptcy, I am assuming Muhyiddin is referring to Pakatan's many promises in its election manifesto.

I do not agree with some of the proposals in Pakatan's manifesto but it is rich of him to suggest the opposition, if given a chance to rule, would bankrupt the country.

BN's policies in facing this election are equally if not more populist, what with handouts being announced every week.

I can only come to one conclusion — Muhyiddin's remarks are nothing more than a self-serving bid to stay in power, and not an attempt to offer Malaysians a chance to make an informed choice between BN and Pakatan.

Maybe, it was too much to expect from the man.

Nuffnang