Ahad, 29 Januari 2012

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


CNY open house at Bercham, Ipoh

Posted: 28 Jan 2012 10:51 PM PST

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Pesta Ponggal

Posted: 29 Jan 2012 08:21 PM PST

Ponggal adalah perayaan budaya kaum India meraikan hujung musim menuai dan sambutan Tahun Baru kaum India. Perayaan ini adalah untuk memberi kesyukuran untuk tahun sebelumnya dan mendoakan segala yang terbaik untuk tahun yang akan datang.
Seperti pada tahun-tahun sebelumnya, YB Sivarasa terus menghadiri Pesta Ponggal yang dianjurkan dipelbagai sudut di seluruh kawasan Parlimen Subang.

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


AL-YAHUD?

Posted: 29 Jan 2012 05:38 AM PST

(Lambang "satu-mata" gerakan Zionis Yahudi antarabangsa Illuminati. Adakah ianya satu kebetulan sama dengan lambang "satu-mata" PKR?)

Salam 2 all.

"Saya menyokong usaha untuk melindungi keselamatan negara Israel", begitu petikan wawancara bersama Anwar Ibrahim menurut lapuran terbaru sebuah media yang dikuasai Yahudi, Wall Street Journal.

Dan itulah persoalan yang hangat diperbincangkan didunia cyber, kedai kopi, disurau masjid dan banyak tempat lain! Ramai yang bertanya, apa kejadahnya Anwar membuat kenyataan saperti yang dilapurkan di Wall Street Journal itu? Wartawan WSJ tersebut menyatakan "Anwar hanya tidak menyebut samada dia akan membuat sebarang hubungan diplomatik dengan Israel" jika dia menjadi Perdana Menteri.

Umum mengetahui Kerajaan Malaysia adalah antara satu-satunya Kerajaan didunia ini yang tidak mengiktiraf rejim zionis Israel, malah kita langsung tidak ada sebarang hubungan diplomatik dengan negara haram Israel. Didalam paspot antarabangsa Malaysia tercatat jelas rakyat Malaysia dilarang mengunjungi Israel! Pendirian kita terhadap rejim zionis Israel jelas dan konsisten sejak merdeka lagi!

KERAJAAN & RAKYAT MALAYSIA TIDAK MENGIKTIRAF REJIM ZIONIS ISRAEL!

SANDIWARA POLITIK DUALAM

Pada teman, kenyataan Anwar Ibrahim "menyokong usaha melindungi keselamatan Israel" kepada Wall Street Journal adalah bukti sandiwara politik dualam yang dimainkan oleh Anwar. Jelas sikap hipokrit dan talam dua muka Anwar dalam isu ini!

Buktinya? Jangan lupa inilah juga manusia yang menyerang Dato' Sri Najib dan Kerajaan Malaysia habis-habisan dengan fitnah APCO! Konon Najib dikelilingi oleh penasihat Yahudi melalui APCO Worldwide Konon Kerajaan Malaysia, termasuk pasukan keselamatan PDRM telah diresapi oleh Yahudi melalui APCO Worlwide. Habis diperdaya rakyat dan ditakut-takutkan umat Islam bahawa Kerajaan Malaysia kini dikuasai Yahudi melalui APCO Worldwide.

Sedangkan satu dunia tahu bahawa APCO Worldwide bukan milik Yahudi! APCO Worldwide adalah badan perunding yang ditubuh oleh sebuah syarikat guaman Amerika bernama Arnold-Procter Company (membawa kepada singkatan APCO) untuk membantu klien dan anakguam mereka dalam soal perundingan dan konsultansi.

Dan sebuah lagi badan bernama APCO, iaitu akronim kepada American Protocol Communication Outfit (APCO), badan yang menyediakan perkhidmatan rundingcara dan pembekalan bahan-bahan hubungan radio dua-hala (walkie talkie contohnya). Inilah antara badan yang memberi khidmat nasihat kepada pihak PDRM dalam hal hubungan radio dua-hala. saperti walkie-talkie Langsung tidak ada kena mengena dengan APCO Worldwide, badan perundingcara diatas.

Tetapi Anwar Ibrahim tidak pedulikan semua itu. Yang penting kepentingan politik sempit dia. Habis diputarbelit dan diputar cerita konon Dato' Sri Najib, PDRM dan Kerajaan Malaysia diresapi dan dikuasai Yahudi melalui APCO!

Tetapi kepada media yang dikuasai Yahudi saperti Wall Street Journal, Anwar main wayang lain. Disitu, dia tahu pembacanya adalah Yahudi atau pro-Yahudi! Maka keluarlah kenyataan menyokong Israel pulak. Sampai sanggup menyokong usaha melindungi keselamatan rejim Israel!

Teman berharap rakyat Malaysia dan umat Islam khususnya dapat melihat dengan jelas bukti manusia yang bermain saniwara politik dualam ini. Semuanya hanya untuk kepenting politik dia. Kerana kita tahu Anwar memerlukan sokongan Yahudi dalam memenuhi nafsu dia mahu bertakhta di Putrajaya!

HUBUNGAN ANWAR-YAHUDI

Hubungan Anwar dengan Yahudi ini sudah diketahui umum. Teman sendiri semasa masih bersama Anwar berasa sangat pelik apabila kami pergi Munich (konon untuk rawatan sakit belakang dia) pada tahun 2004. Tiba-tiba Setiausaha Pertahanan (Menteri Pertahanan) Amerika Paul Wolfowitz datang menziarahi dia. Begitu jauh dia terbang dari Amerika hanya untuk menziarahi Anwar!

Sedangkan Paul Wolfowitz adalah Zionis Yahudi yang menjadi akitek kepada pencerobohan dan serangan terhadap negara umat Islam Iraq dan Afghanistan! Ratusan ribu rakyat Iraq & Afghanistan mati dibunuh ditangan tentera Amerika la'natullah ini.

Tiba-tiba Wolfowitz terpacul di Arabella Hotel, Munich untuk bertemu menziarahi Anwar. Kebetulan teman ada pada masa itu. Teman dapat lihat kemesraan dua manusia ini, hubungan yang bukan sekadar diplomatik, tetapi lebih daripada itu. Apa yang berlaku dalam bilik pada masa itu, insyallah nanti bila tiba masanya, dan jika ada keperluan, akan teman dedahkan! Tetapi cukup sekadar peringkat ini rakyat ketahui Anwar memang punya hubungan yang sangat akrab dengan dalang zionis Yahudi Paul Wolfowtiz ini; yang ditangannya bergelumang dengan darah umat Islam!

Cuma mike jangan lupa Wolfowitz lah yang melantik Anwar sebagai Pengerusi badan International Foundation For the Future (IFFF), dan dia juga terlibat dalam perlantikan Anwar sebagai pensyarah di John Hopkins University.

Apabila timbul skandal Wolfowitz dengan teman wanitanya Shaha Ali Riza yang merupakan eksekutif kanan di Bank Dunia, Wolfowitz meletakkan jawatan sebagai Presiden Bank Dunia. Dan teman wanitanya Shaha Ali Riza dipindahkan ke badan IFFF dimana Anwar adalah Pengerusi yang dilantik Wolfowitz! Anwar yang menulis surat kepada Robin Cleveland, penasihat undang-undang Wolfowitz tahun 2006 untuk meminta Shaha dipindahkan ke IFFF. Mike tak nampak lagi jaringan-skandal Anwar dengan Wolfowitz zionis Yahudi la'natullah ni yop?

Jangan lupa hubungan Anwar dengan Martin Indyk, seorang Yahudi yang juga bekas Duta Amerika ke Israel. Juga hubungan Anwar dengan seorang lagi Yahudi bernama James Wolfensohn, bekas Presiden Bank Dunia. Dan rakyat Malaysia pasti tak lupa hubungan akrab Anwar & Al Gore, bekas Naib Presiden Amerika yang begitu biaDAP menghina Kerajaan Malaysia semasa datang sebagai tetamu Kerajaan dalam sidang APEC 1998 di Kuala Lumpur.

Begitu juga hubungan akrab Anwar dengan seorang lagi yahudi bernama William Cohen, bekas Setiausaha (Menteri) Pertahanan Amerika semasa zaman Presiden Bill Clinton. Dan jangan lupa juga Michael Danby, seorang keturunan Yahudi yang menjadi Ahli Parlimen di Australia, menjadi penyokong kuat kumpulan seks bebas Gay & Lesbian di Australia, dan mengetuai kumpulan beberapa Ahli Parlimen Australia yang mendesak Kerajaan menggugurkan tuduhan liwat Anwar terhadap stafnya Saiful.

Buat masa ini teman tidak bercadang nak dedahkan butiran hubungan ini. Termasuk juga hubungan Anwar dengan IIIT, dengan Open Society milik George Soros, dengan badan kebajikan Konrad Adenaeur. Ini semua akan didedahkan bila tiba masa dan keperluannya nanti.

Cuma yang penting diperingkat ini ianya membuktikan bahawa Anwar Ibrahim punya hubungan yang tersangat akrab dengan tokoh-tokoh zionis Yahudi dunia, yang antara mereka bergelumang ditubuh badan dan tangan mereka darah umat Islam yang dibunuh kejam tanpa belas kasihan!

Sebab itu teman tidak terkejut bila Anwar terpaksa "berlari" ke New York "melutut" minta maaf kepada Yahudi apabila timbul isu dia mengkritik Yahudi di Malaysia! Sebab saperti yang teman sebut, inilah sikap hipokrit manusia bernama Anwar Ibrahim, pakar sandiwara politik dualam; sana cakap lain, sini cakap lain.

Teman berharap rakyat Malaysia, khususnya bangsa Melayu umat Islam dapat melihat sandiwara Anwar ini. Di Kelantan kata "ambo sokong hudud, tapi itu pendapat peribadi ambo"; tapi bila balik ke KL, depan NGO Cina dan bukan Islam, dengan tegas Anwar kata "menjadi dasar Pakatan Rakyat tidak menerima Negara Islam dan menolak perlaksanaan hudud" jika memerintah (na'uzubillah).

Dan kesian kepada orang PAS yang masih terpekik terlolong konon nak hudud, dia tak tahu yang pemimpin dia dah sign perjanjian dengan pakatan BiaDAP-PKR-PAS tidak akan menegakkan Negara Islam dan tidak akan melaksanakan hudud! Memang kena kencing hidup-hidup dengan parasit Anwarinas orang-orang PAS ni! Kasihan yop!

PENDIRIAN PAS?

PAS sebenarnya agak konsisten didalam isu Israel ini. Teman teringat pertengahan tahun 1990an bagaimana PAS "mengamuk" sakan apabila Kerajaan Tun Mahathir menjemput pasukan kriket remaja Israel ke Malaysia. Walaupun Tun M berkali menegaskan ianya bertujuan memberi pendedahan kepada remaja Israel bagaimana Malaysia sebagai negara pelbagai agama boleh hidup secara aman dan harmoni supaya mereka boleh membawa idea itu balik ke Israel, namun "amukan" PAS tidak mengenal batas.

Satu demonstrasi diadakan di hadapan Masjid ArRahman, Universiti Malaya. Ramai yang kena tangkap pada masa itu. Teman antara peguam yang membela aktivitis PAS pada masa itu yang dibicarakan di Mahkamah Majistret KL. Antaranya termasuk Mahfuz Omar, Salahudin Ayob dan lain-lain.

Apabila disabitkan dengan kesalahan dan diberi peluang membayar denda sebagai hukuman, ada segelintir antara mereka enggan membayar denda dan sanggup ke penjara selama sebulan. Konon pada masa itu atas prinsip tidak mengiktiraf Israel! Kira teman pun turut sama menyumbang dengan tidak mengambil satu sen pun bayaran guaman untuk membela mereka ini walaupun teman dengar ada tabung dibuat untuk sumbangan kos guaman bagi kes itu!

Malahan nama "ISRAEL" ni cukup memberi fobia kepada PAS! Hinggakan bila ada penceramah tersalah sebut "malaikat Israel" (yang sepatutnya malaikat Izrael), habis kena maki hamun penceramah tersebut! Kata orang, kena lari tak cukup tanah lah yop, semata-mata tersalah sebut "malaikat Israel"! Begitulah fobianya PAS dengan perkataan "ISRAEL".

Jadi persoalan besarnya ialah apa respon dan pendirian PAS dalam isu kenyataan Anwar "menyokong usaha melindungi keselamatan Israel"? Ini soal penting. Ini bukan soal kriket. Ini soal nak mengiktiraf rejim zionis Israel! Ini soal nak mengadakan hubungan diplomatik dengan rejim zionis Israel! Ini persoalan kemungkinan Malaysia akan menghantar tentera Malaysia termasuk yang beragama Islam untuk melindungi rejim zionis Israel!

Ini soal maruah negara; maruah yang begitu konsisten dipertahan dan dipelihara oleh Kerajaan Malaysia sejak merdeka. Prinsip yang dihormati kawan dan digeruni lawan! Prinsip yang menyebabkan rakyat Falastin menangis terharu kerana Malaysia adalah satu-satunya negara didunia yang jelas mempertahan dan membela rakyat Falastin dan berani bertegas tidak mengiktiraf rejim zionis Israel! Teman melihat sendiri semasa bersama dengan rakyat Falastin bulan Ramadhan 1431/ 2009 di Ghozzah! Mereka bangga bersaudara dengan Malaysia!

Tetapi sehingga kini pimpinan dan ulama' PAS menjadi saperti syaitan bisu! Kalau ada pun, yang memberi respon ialah Ketua Pemuda PAS sendiri Ustadz Nasharudin Hassan Tantawi. Beliau menegaskan bahawa mereka yang mahu melindungi rejim zionis Israel ini melakukan pengkhianatan terhadap umat Islam. Tetapi beliau pun tak berani nak sebut nama "Anwar Ibrahim", sekadar menyebut "orang itu"!

Kasihan teman melihat parti PAS ni yop! Sejak diresapi dan dikuasai para parasit Anwarinas, PAS menjadi lebih sekular dari segala sekularis! PAS menjadi lebih liberal dariapada para liberalis! PAS menjadi lebih terbuka dari segala mereka yang membuka! Bak kata Datuk Dr. Hasan Ali, mantan Naib Presiden PAS dan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, akronim P.A.S. hari ini sudah bertukar maksud menjadi "Parasit Aqidah SeMalaysia"!

Kebetulan pulak slogan dan simbol "PAS 4 ALL" sama dengan "ISRAEL 4 ALL"! Harap ianya hanya satu kebetulan sahaja yop!

PENDIRIAN PAS

Pada teman, Datuk Hadi Awang, Datuk Nik Aziz, dan lain-lain ulama' kepimpinan PAS perlu membuat pendirian yang jelas.. Adakah PAS berkongsi rasa dan pandangan dengan Anwar Ibrahim yang mereka nak tabalkan sebagai kalipah mereka?

Ini penting kerana rakyat tidak diberitahu apa pendirian mereka jika menjadi kerajaan (na'uzubillah)! Didalam manifesto tidak ada, dalam kitab jinggay tidak ada, didalam kitab oren tidak ada! Jangan nanti rakyat diperdaya, merasa tertipu dan ditipu saperti yang penduduk Kg. Buah Pala sudah rasakan sekarang!

Persoalan yang rakyat Malaysia dan umat Islam nak tahu ialah, adakah pakatan BiaDAP-PKR-PAS akan mengiktiraf rejim zionis Israel? Adakah pakatan BiaDAP-PKR-PAS akan mengadakan hubungan diplomatik dengan rejim zionis Israel? Adakah pakatan BiaDAP-PKR-PAS akan menghantar tentera Malaysia untuk melindungi keselamatan rejim zionis Israel?

Rakyat sebagai Hakim Negara berhak tahu semua ini sebelum PRU 13! Rakyat yang akan menentukan hukuman di Mahkamah Rakyat pada PRU 13 berhak tahu apa pendirian dan dasar pakatan BiaDAP-PKR-PAS mengenai rejim zionis Israel.

Pendirian Kerajaan Malaysia jelas, kita tidak mengiktiraf rejim zionis Israel, kita tidak mengadakan hubungan diplomatik dengan rejim zionis Israel, kita melarang rakyat Malaysia daripada pergi negara rejim zionis Israel!

Rakyat Malaysia dan umat Islam tidak perlu gusar dengan pendirian Kerajaan Persekutuan! Kita konsisten dengan pendirian ini sejak merdeka! Dan kita bukan sahaja berkata sedemikian di Malaysia, dikalangan negara umat Islam, dihadapan rakyat Falastin; malah kita tegaskan sedemikian dihadapan dunia, di Perhimpunan Bangsa-Bangsa Bersatu, dihadapan rejim boneka Yahudi Amerika Syarikat, termasuk dihadapan zionis Israel sendiri. Kita tidak malu berkata sedemikian, kita tidak segan berpendirian sedemikian. Malah pendirian kita diketahui seluruh dunia. Pendirian yang dihormati kawan, tetapi digeruni lawan!

Dan rakyat Falastin juga berhak tahu apa pendirian pakatan BiaDAP-PKR-PAS terhadap rejim zionis Israel! Selama ini rakyat Falastin, yang begitu lama tertindas, dizalimi dan dianiaya oleh rejim zionis Israel dan bonekanya Amerika boleh bergantung harap kepada Kerajaan dan rakyat Malaysia untuk membela mereka!

Apakah nasib mereka terbela jika pakatan BiaDAP-PKR-PAS menjadi Kerajaan (na'uzubillah)? Atau apakah nasib masadepan rakyat Falastin turut akan dijual gadai, sebagaimana kalimah ALLAH digadai, Negara Islam digadai, anak bini digadai, umat Islam dimusuhi, kafir harbi dikasihi! Na'uzubillah min zalik!

Jika itu pendirian mereka, bersekongkol dengan Anwar mahu menyokong usaha mempertahankan keselamatan rejim Israel, maka sudah pasti SLOGAN BERIKUT BOLEH DIGUNAKAN:

"UNDI DAP UNDI ISRAEL,

UNDI PKR UNDI ISRAEL,

UNDI PAS UNDI ISRAEL"!

RUMUSAN

Pada teman, kenyataan Anwar Ibrahim yang dipetik dan dilapurkan oleh media pro-Yahudi Wall Street Journal sebagai berkata "dia menyokong sebarang usaha untuk melindungi keselamatan Israel" tetapi di Malaysia "menentang pengaruh Yahudi dalam kerajaan melalui APCO" hanya sekadar membuktikan sandiwara politik dualam yang sudah menjadi darah daging yang sudah meresap sebati dalam tubuh badan Anwar Ibrahim!

Anwar Ibrahim, apabila tersepit dan nak menyelamatkan diri, mendakwa konon kenyataan dia disalah lapur! Kalau salah lapur, persilakan saman Wall Street Journal! Takkan takat berani menyaman Utusan Malaysia sahaja! Kalau berani, kalau ada pendirian, silakan saman Wall Street Journal. Tengok apa jadi nanti. Dan teman nasihatkan media Malaysia, eloklah hubungi editorial Wall Street Journal. Bagitahu mereka Anwar kata dia telah disalah lapur.

Teman yakin kenyataan Anwar dia disalah lapur itu hanyalah untuk telinga rakyat Malaysia sahaja. Sedangkan lapuran WSJ sudah dibaca oleh para pembacanya dikalangan pro-Yahudi, yang sudah tentu seronok membaca ada orang Malaysia bersedia "menyokong usaha menjaga keselamatan negara rejim zionis Israel".

Padanlah akhbar Jerusalem Post milik rejim zionis Lsrael ghairah membuat lapuran "Anwar bakal PM Malaysia" apabila dia dilepaskan Mahkamah daripada pertuduhan meliwat stafnya Saiful!!! Tentu mereka berasa beruntung kalau ada spesis macam Anwar Ibrahim yang menyokong usaha melindungi keselamatan rejim zionis Israel!

Masih lagi Pekak Bisu & Buta yop? Bacalah Bismillah hirrohma nirrohim, dan telitilah surah Al Baqarah: 6-18, moga ALLAH memberi petunjuk dan hidayah kepada mike semua yop!

Adios amigos, grasias senor.

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin

Ahad

06 Rabi'ul Awal 1433

29 Jan 2012

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Mewar-Warkan Sambutan Tahun Baru Cina Di Dun Bangi & Kawasan Serdang

Posted: 29 Jan 2012 03:50 PM PST

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


Update on Teoh Beng Hock's Trust Fund

Posted: 29 Jan 2012 04:34 PM PST

As at December 23, 2011, donations for Teoh Beng Hock Trust Fund totaled RM513,405.30 while disbursements for living expenses of Beng Hock's son Er Jia amounted to RM40,245.50.
 
 
RM30,004.40 was disbursed for purchasing education insurance for Er Jia (with payments in 2011 and 2012 amounted to RM15,002.25 and 15,002.15 respectively) and also RM3,602.15 was paid for a medical insurance.
 
The purpose of purchasing the education insurance is to ensure that when Er Jia attains the age of 18, he will be able to afford his education expenses, which by then would be very expensive; we are paying RM15,010 annually over 15 years whereby the total payments would amount to RM225,001.50.
 
However, upon the maturity of the insurance scheme, the expected return is estimated to be at RM330,177 to RM407,470 and it is a long term investment.
 
The Trust Fund continues to receive donations from kind hearted people, most of them donated anonymously. I wish to express my gratitude for their kind deeds and promise to administer the funds properly.
(More......)

Philosophy Politics Economics

Philosophy Politics Economics


Sweet Subsidies for Who?

Posted: 29 Jan 2012 06:24 PM PST

The Star published on its front page news yesterday with the headline "Sweet Subsidies".  It reported that the Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister, Dato' Seri lsmail Sabri Yaakob said that the government has increased subsidies from 20 sen to 54 sen per kilogramme of sugar in order to maintain the price of sugar at RM2.30 because the "global price of sugar is skyrocketing".

One would almost feel deeply moved by the Minister's kindness when he said "world prices have increased but we have decided not to raise the price here… We are doing what we can to reduce the people's burden."

The price of sugar was last increased by 20 sen in May 2011 to RM2.30 per kilogramme.  However it has increased from RM1.45 since January 2010 when translated to a 58.6% increase in the price of sugar within just 18 months as part of the government's subsidy reduction exercise.

What is extremely intriguing however, was that global sugar prices over the past 6 months since the last price hike in May 2011 had in fact declined significantly, and not the purported "skyrocket".

In fact, after hitting a peak of US$29.47 per hundred pounds in July 2011, the price of sugar has fallen consistently every month – US$28.88 (August), US$26.64 (September), US$26.30 (October), US$24.52 (November) to US$23.42 (December) per hundred pounds.  This meant that global sugar prices traded on the Sugar, Free Market, Coffee Sugar and Cocoa Exchange (CSCE) has fallen by 20.5% since July last year.

Even after taking into account the fact that the Malaysian Ringgit has depreciated against the US Dollar by 7% between July 2011 and December 2011, the global price of sugar would still have declined by 13.5% in Ringgit terms.

Therefore by maintaining sugar prices at RM2.30, the Government should in actual fact have to subsidise less, and not more, as proudly boasted by Datuk Seri Ismail Sabri.  What is more perplexing is the fact that our subsidy had to increase by 170% to cope with the non-existent "skyrocketing" global price of sugar.

Today, 99% of Malaysia's raw sugar requirements are imported.  However the sugar market is monopolised by only 2 refineries – Malayan Sugar Manufacturing Holdings (MSM Holdings) and Tradewinds Corporation Bhd.  These companies import Malaysia's raw sugar requirements.  MSM Holdings is a 71% subsidiary of FELDA-related entities while Tradewinds is 43% controlled by Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary with another 20% owned by FELDA Global Ventures Holdings Sdn Bhd.

The question then is - whether the 170% increase in sugar subsidy or approximately RM198 million a year payable to MSM Holdings and Tradewinds, is in fact a thinly disguised attempt to fatten the profits of these two politically-connected companies?

The Minister must hence clarify why there was a need to increase subsidies when the global sugar price is falling while at the same time explain who are the real beneficiaries from the extra RM198 million of supposed "subsidy".

RM7 billion New Highway Concession for Who?

Posted: 29 Jan 2012 06:33 AM PST

DAP rakes Putrajaya over RM7b highway deal
By Debra Chong January 28, 2012

KUALA LUMPUR, Jan 28 — The DAP has blasted the Najib administration for awarding a lucrative RM7 billion highway deal, to be tolled for a record 60 years, to a company known principally for making and selling granular and powder-activated carbon.

Public-listed Kumpulan Europlus Bhd (KEuro) told Bursa Malaysia late on Thursday it had also won a RM2.24 billion government soft loan and a three per cent interest subsidy on commercial loans for a period of 22 years, on top of Putrajaya paying RM980 million in land acquisition cost to join Banting in south Selangor a total 316km to Taiping in north Perak.

Industry observers have described the new highway project as the closest alternative to the congested North-South Expressway.

"This deal reeks of cronyism and this does not bode well for Najib's transformation programme," the opposition party lawmaker Tony Pua (picture) told The Malaysian Insider, speaking of Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's New Economic Model (NEM) to make the country a high-income nation by 2020.

The PM has been seeking to burnish his credentials as a reformer and so spur Malaysia's growth as a global an investment hub.

In the filing to Bursa Malaysia, KEuro disclosed that its subsidiary, West Coast Expressway Sdn Bhd (WCE), has received an approval letter dated the same day from the federal government to build and operate the Banting-Taiping highway for the next 60 years estimated to cost RM7.07 billion.
It said the 224km of the highway will be tolled compared to 92km that will be toll-free.

The public-listed company also disclosed receiving a RM2.24 billion government soft loan starting from next year and an interest subsidy of only three per cent on commercial loans for a period of 22 years to build the highway apart from the government bearing the estimated RM980 million in land acquisition cost for the highway project.

"This is shocking! Why [did they get] such good terms?" Pua asked.

"Taxpayers are being doubly abused. First, they will have to pay for the construction of the road and then will be asked to pay for the use of the road," he said.

The DAP publicity chief pointed out that KEuro's president and chief executive Tan Sri Chan Ah Chye was also onboard the controversial housing developer Talam Corporation Bhd, and that both companies had fallen into debt in the past.

"Despite that, it has continued to win support from the Najib administration and got a sweetheart deal in order to see through the project," Pua said.

"Why is the government giving it to him [Chan]?" he asked, noting that Chan owns a controlling 27.58 per cent in KEuro, with the second major shareholder at 22.7 per cent going to multi-industry giant IJM Corporation Bhd.

Pua said that KEuro had made only RM15 million in revenue and RM5 million in profit in the first nine months of last year after racking up RM24.1 million in losses on revenue of RM20.5 million in 2010.

"Now they are awarded a highway that is expected to cost RM7.07 billion to build. It's a property developer with records of abandoned housing projects. It has no experience in building highways that I can recall," Pua said, clarifying that IJM has, but not KEuro.

"Here we are in Pakatan Rakyat putting in our common policy framework to restructure and remove tolls while the BN government is putting on their agenda privatisation policies that impose additional tolls on ordinary Malaysians and prioritise their cronies."

Pua urged the government to call off its deal with KEuro, which he said had yet to be signed; and to open the project to competitive tender so that the public will not be burdened by tolls for 60 years.

"It's the longest [toll concession] ever, longer than with PLUS," the Petaling Jaya Utara MP said.
Pua, who is among the opposition Pakatan Rakyat (PR) bloc's economic experts, related that the West Coast highway project had been mooted and first approved during the administration of Tun Dr Mahathir Mohamad — Najib's mentor — but had stalled in the late 1990s.

"Because of the Asian economic crisis, Europlus could not raise the money to build the highway," he said.

He added: "It's an old deal that should have been terminated when Europlus first failed to build the highway."

KEuro is described as an investment holding company in stock exchange records and its businesses are organised into three divisions, namely manufacturing and trading of industrial products, construction, and leasing, management services and investment holding.

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Prime Minister Must Explain The Public Benefit Of The RM7.07 Billion 60-Year Concession To Europlus For Constructing A 316 Km Highway From Banting To Taiping And Whether The RM2.24 Billion Soft Loans, 3% Interest Subsidies For 22 Years And RM980 Million Grant For Land Acquisition Cost Is In The Public Interest.(en/bm/cn)

Posted: 28 Jan 2012 08:32 PM PST

Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak must explain the public benefit of the RM7.07 billion 60-year concession to Kumpulan Europlus Bhd(Europlus) for constructing a 316 km highway from Banting to Taiping and whether the RM 2.24 billion soft loans, 3% interest subsidies for commercial loans for 22 years and RM 980 million grant for land acquisition cost is in the public interest. Europlus had announced that it had received an approval letter to construct the 316 km highway from the Public Private Partnership unit of the Prime Minister's Department.

DAP is curious why the Federal government had still not make any announcement on such an important highway concession which violates the basic principles of public accountability and transparency. Before the government signs this agreement with Europlus, the Prime Minister must ensure that the following 7 questions why Europlus was given such a good deal are fully answered.

1. Was there an open tender, and if no why not. If yes, who were the other parties and why were their bids rejected?
2. Why was Europlus chosen when they have no proven track record in build-operate-transfer(BOT) of highway concession and its principal owners have a troubled history of problematic housing development projects?
3. How can the government grant such a long concession period of 60 years, which is the longest in Malaysian history, second only to Malaysia's 100 year agreement to supply water to Singapore in the 1960s?
4. What was the rationale of granting a soft loan of RM2.24 billion from 2013 at 4% interest and also offer an interest subsidy of 3% from commercial loans for 22 years? Both interest subsidies which may cost the Federal government RM4 billion assuming a principal loan of RM6 billion.
5. Why should the government pay RM980 million for land acquisition cost if this is a privatised project?
6. Why is the cost for the 316 km highway at RM7.07 billion or RM22.3 million per km more than double the cost of building a similar highway in India at RM10 million per km?
7. If this newest toll concession is the alternative to the already congested North South Highway, why stop at Taiping? Why is the Europlus concession not extended to Penang which is even more heavily congested? This is unfair not just to Penangites but also Kedahans.

For the Prime Minister's Department to grant a 60 year concession period means, that generations of Malaysian will be compelled to pay toll, from me to my great grand-children. This is unacceptable and giving such a long concession only benefits the few, allowing the toll operators to earn mega profits of Pharaonic proportions at the expense of 28 million ordinary Malaysians.

Malaysians can no longer tolerate another North-South Expressway(NSE) scandal, where the toll operator is given a 50 year concession period until 2038 even though they have reaped profits many times over their investment outlay. The NSE costs RM6 billion to build and as at 31.12.2010, the toll operator has already received RM24.3 billion, landing a cool RM18.3 billion in profits.

Why should the NSE operator be allowed to continue to collect till 2038 and hike up toll rates when they have earned such massive and Pharonic-like profits of RM18.3 billion, 3 times the construction cost? Enough is enough! That is why PR is pressing for the abolition of tolls on the NSE in view of the pharonic like profits earned by the toll operator.

Is the RM7.07 billion Europlus highway concession deal another scandal in the making? Malaysians do not want another NSE scandal. The Prime Minister must fully answer the 7 questions to ensure that public benefit is assured and public interest is protected in this Europlus RM7.07 billion 60-year concession deal.

Lim Guan Eng

—-BM Translation —-

Kenyataan Akhbar oleh Setiausaha Agung DAP dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada 29.1.2012

Perdana Menteri Harus Menjelaskan Sama Ada Konsesi 60 Tahun Berjumlah RM7.07 Bilion Yang Dianugerahkan Kepada Europlus Untuk Pembinaan Lebuhraya Banting-Taiping Sepanjang 316km Yang Melibatkan Pinjaman Mudah RM2.24 Bilion, Subsidi Faedah 3% Untuk 22 Tahun Dan Geran Sebanyak RM980 Juta Untuk Pengambilan Tanah Adalah Selaras Dengan Kepentingan Awam.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak harus menjelaskan sama ada konsesi 60 tahun berjumlah RM7.07 bilion yang dianugerahkan kepada Kumpulan Europlus Bhd (Europlus) untuk pembinaan lebuhraya Banting-Taiping sepanjang 316km yang melibatkan pinjaman mudah RM2.24 bilion, subsidi faedah 3% untuk 22 tahun dan geran sebanyak RM980 juta untuk pengambilan tanah adalah selaras dengan kepentingan awam.

Europlus mengumumkan telah menerima surat kelulusan untuk membina lebuhraya 316km daripada Unit Kerjasama Awam Swasta Jabatan Perdana Menteri.

DAP berasa curiga kenapa Kerajaan Persekutuan belum lagi membuat pengumuman mengenai konsesi lebuhraya yang jelas melanggar prinsip asas ketelusan dan kebertanggungjawab awam. Sebelum Kerajaan menandatangani perjanjian dengan Europlus, Perdana Menteri hendaklah memastikan bahawa 7 soalan berikut dijawab:

1. Adakah tender terbuka dijalankan untuk perjanjian ini, dan jika tidak, kenapa? Jika ya, siapa lagi yang menyertai dan kenapa mereka tidak dipilih?
2. Kenapa Europlus dipilih, sedangkan mereka tidak mempunyai rekod prestasi yang terbukti dalam bina-kendali-pindah (BOT) sektor lebuhraya, dan pemilik utamanya mempunyai sejarah permasalahan dalam projek perumahan?
3. Bagaimanakah Kerajaan boleh memberi tempoh konsesi selama 60 tahun, iaitu yang terpanjang dalam sejarah Malaysia dan kedua hanya kepada perjanjian pembekalan air selama 100 tahun kepada Singapura yang telah dimeterai pada tahun 1960an?
4. Apakah rasional untuk penganugerahan pinjaman mudah sebanyak RM2.24 bilion dari tahun 2013 pada kadar faedah 4% serta subsidi faedah 3% untuk pinjaman komersial selama 22 tahun? Kedua-dua subsidi ini berjumlah RM4 bilion jika prinsipal pinjaman adalah RM6 bilion.
5. Kenapa perlu Kerajaan membayar RM980 untuk pengambilan tanah sedangkan ini projek swasta?
6. Kenapa kos lebuhraya 316km ini yang berjumlah RM7.07 bilion atau RM22.3 juta setiap km adalah dua kali ganda kos pembinaan lebuhraya yang sama di India dengan kos RM10 juta setiap km?
7. Jika konsesi tol terbaru ini adalah alternatif kepada Lebuhraya Utara-Selatan yang sesak, kenapa berhenti di Taiping? Kenapa konsesi Europlus tidak dilanjutkan kepada Pulau Pinang yang mengalami kesesakan yang lebih teruk? Ini tidak adil untuk rakyat Pulau Pinang dan juga Kedah.

Konsesi 60 tahun yang dianugerahkan oleh Jabatan Perdana Menteri ini bermakna bahawa beberapa generasi rakyat Malaysia akan terpaksa membayar tol dari generasi saya hingga ke cucu-cicit saya. Ini langsung tidak boleh diterima kerana tempoh konsesi yang begitu lama ini hanya menguntungkan segelintir kroni syarikat pengendali tol yang akan mengaut keuntungan maha-Firaun manakala yang ruginya 28 juta rakyat Malaysia.

Rakyat Malaysia tidak boleh menerima lagi satu skandal umpama Lebuhraya Utara-Selatan (NSE), di mana pengendali tol diberi tempoh konsesi 50 tahun sehingga 2038 walaupun mereka sudah mengaut keuntungan berkali-kali ganda lebih daripada pelaburan asal. Kos pembinaan NSE adalah RM6 bilion dan setakat 31.12.2010, pengendali tol sudah pun menerima RM24.3 bilion, iaitu keuntungan sebanyak RM18.3 bilion.

Kenapa pengendali NSE dibenarkan mengutip tol sehingga 2038 serta menaikkan kadar tol apabila mereka sudah mengaut keuntungan yang maha-Firaun, iaitu RM18.3 bilion ataupun 3 kali ganda kos pembinaan? Cukup-cukuplah! Kerana itulah PR menekankan pemansuhan tol NSE.

Adakah konsesi lebuhraya RM7.07 kepada Europlus ini permulaan lagi satu skandal? Rakyat Malaysia tidak mahu pengulangan skandal NSE. Perdana Menteri haruslah menjawab 7 soalan di atas untuk memastikan kepentingan awam dijaga dan dipelihara dalam perjanjian RM7.07 bilion dan konsesi 60 tahun Europlus ini.

— Mandarin Translation —

民主行动党秘书长兼槟州首席部长林冠英于2012年1月29日在吉隆坡发表声明:

首相必须解释颁给优乐家集团(Europlus)价值70亿7000万令吉长达60年合约,兴建从万津到太平316公里的高速公路,对公众有什么好处?以及22亿4000万令吉的软贷款、22年的3%利息补贴及9亿8000万令吉的征地拨款,是否符合公众利益?

首相拿督斯里纳吉必须解释,颁予优乐家价值70亿7000万令吉长达60年合约,兴建从万津到太平316公里的高速公路,对公众有什么好处?以及22亿4000万令吉的软贷款、22年的3%利息补贴及9亿8000万令吉的征地拨款,是否符合公众利益?优乐家集团宣布它接获首相署公私合作单位的批准信,得以兴建一条316公里的高速公路。

民主行动党感到好奇,为什么联邦政府还没有宣布如此重要的高速公路特许经营合约?这违反了公众透明度及公信力的原则。在政府与优乐家集团签署这项合约之前,首相必须回答下列七道问题,解释为何优乐家集团获得这么好的待遇?

1. 是否进行公开招标,如果没有,为什么?如果有,其它参与招标者是谁?为什么他们被拒绝?
2. 优乐家集团在兴建-运作-转移(BOT)高速公路特许经营权方面完全没有经验,而且其主要所有人在之前的房屋发展计划留下许多问题,为什么它还会被选中?
3. 政府如何可以颁布长达60年的特许经营权?这是马来西亚史上最长的经营权合约,仅次于1960年签署的100年供水新加坡合约。
4. 有什么理由他们可以自2013年起获得22亿4000万令吉、利息4%的软贷款,而且还获得商业贷款3%利息补贴长达22年?如果贷款本金为60亿令吉,这联邦政府需花费的两项利息补贴为40亿令吉。
5. 既然这是私营化工程,为何政府要支付9亿8000万令吉的征地费用?
6. 为何316公里长的高速公路承建费为70亿7000万令吉,或每公里2230万令吉?比印度同等高速公路的承建费还高出一倍,在印度,高速公路兴建成本每公里约1000万令吉。
7. 如果这项特许经营权是拥挤的南北大道的替代道路,为什么只建到太平?为什么优乐家集团特许经营没有延长到交通更拥挤的槟城?这不只对槟城人不公平,也对吉打人不公平。

首相署颁布这项长达60年的特许经营合约,意味着马来西亚几代人都将被迫缴付过路费,从我一直到我的曾孙。这实在令人难以接受,如此的特许经营权只让少数人受惠,让收费站经营者赚取庞大的利益,却牺牲2800万马来西亚人的利益。

马来西亚人再也无法忍受另一个南北大道丑闻,这条大道的经营者获得50年的合约(到2038年),虽然他们已经赚取了比投资额高出许多倍的利润,他们还是可以继续收取过路费。南北大道花费60亿令吉兴建,截至2010年12月31日,他们已经收取243亿令吉的过路费,利润为183亿令吉。

为什么南北大道特许经营公司可以继续收费、调高过路费直到2038年?他们已经赚取了183亿令吉、这是承建费的3倍!够了!收费站已经赚到了庞大的利润,这就是为何民联要废除南北大道收费站的原因。

这项价值70亿7000万令吉的优乐家集团大道特许经营权是不是另一宗丑闻?马来西亚人不要另一宗南北大道丑闻。首相必须回答上述七道问题,确保在这项60年合约、70亿7000万令吉的特许经营合约中,公众利益受到保障。

林冠英

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Hanya CSL yang takut, orang Cina semua suka kepada PAS, DAP & PKR

Posted: 28 Jan 2012 10:58 PM PST

Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat mengecam Presiden MCA, Chua Soi Lek kerana "bercakap bohong tanpa mengelip mata" untuk menegaskan bahawa PAS adalah parti yang mendominasi gabungan Pakatan, dan orang-orang Cina harus mengundi untuk gabungan BN yang diketuai Umno kerana PAS parti Islam.
"Ini adalah mengapa MCA telah jatuh merudum. Mereka mempunyai pemimpin yang tidak berprinsip yang menipu besar, ditambah lagi dia merupakan seorang yang fanatik perkauman dan agama. Komen Soi Lek juga adalah satu penghinaan kepada Islam. Bagi kebanyakan rakyat Malaysia, kami telah dididik dari muda untuk menghormati semua agama, dan setakat ini, hanya orang-orang seperti Mahathir Mohamad, Ibrahim Ali dan Chua Soi Lek yang mengatakan agama ini lebih tinggi, bahawa agama itu tidak baik dan agama lain keterlaluan. Bagaimana orang seperti ini boleh layak untuk menerajui negara kita," Naib Presiden PKR, Chua Jui Meng memberitahu Malaysia Chronicle.
"Ia juga adalah sangat jelas bahawa Soi Lek takut akan DAP dan PKR. Sepertimana (Perdana Menteri) Najib takutkan Anwar. Itulah mengapa terdapat tekanan untuk mewujudkan Liwat II dan semua jenis tuduhan untuk menjatuhkan Anwar. Soi Lek takut orang Cina akanmengundi DAP dan PKR. Tetapi saya boleh memberitahunya sekarang, orang Cina lebih suka untuk mengundi PAS berbanding MCA, itu sudah pasti. "
Belajar menghormati semua agama, Soi Lek yang tidak sopan diberitahu
Jui Meng merujuk kepada satu temu bual yang Soi Lek berikan kepada Malaysian Insider. Presiden MCA itu menaikkan hantu pemerintahan Islam, dengan berkata bahawa masyarakat Cina telah mula jatuh kembali ke pangkuan Barisan Nasional (BN) kerana mereka kini sedar bahawa "memperkasakan DAP bererti membuka jalan untuk PAS".
"Ia adalah PAS yang akan menjadi parti dominan. Ia adalah PAS yang akan membuat keputusan, PAS yang akan memerintah rakyat jika mereka (pembangkang) mendapat kuasa. Jika mereka mendapat kuasa, PAS yang akan memerintah, "kata Soi Lek.
Tetapi walaupun Soi Lek dengan yakin menyatakan ini sebagai fakta, menafikan bahawa ini adalah semata-mata rancangan parti itu untuk menarik undi Cina pada pilihan raya umum yang akan datang, beliau tidak dapat memberitahu kenapa ini begitu menakutkan apabila menegaskan BN adalah Umno yang dicemari rasuah.
"Media Umno BN yang digunakan untuk membakar kami dengan berkata PAS adalah rakan seperjuangan rendah dalam Pakatan kerana kita memenangi kerusi terkurang. Mereka berkata kami cemburu dan cuba untuk mewujudkan perasaan buruk-sangka antara kami bertiga. Malah, walaupun tiada mereka mendesak bahawa ia ada. Tetapi Soi Lek adalah presiden MCA dan bukannya pemberita. Beliau perlu menghormati parti sendiri dan bercakap dengan tanggungjawab yang lebih besar. Cara dia bercakap sekarang, tiada siapa akan menghormati MCA, "MP Kuala Krai PAS Hatta Ramli memberitahu Malaysia Chronicle.
Cuma melihat apa yang beliau mahu dan tidak menghiraukan selebihnya
Tetapi benar-benar tidak sedar, Soi Lek memberi amaran bahawa "hari kemegahan" PAS bakal cepat tiba dan menolak apa-apa kemungkinan bahawa PKR akan menjadi parti yang lebih dominan dalam Pakatan Rakyat (PR).
"Saya tidak akan mengatakan ini adalah sebuah rancangan. Mengatakan ini adalah rancangan kami bererti kita sedang bermain. Inilah apa yang disedari oleh orang-orang Cina bahawa undi untuk DAP memperkasakan DAP, mengukuhkan DAP, (dan) membuka jalan untuk PAS, yang akhirnya mungkin mencapai peringkat pusat, "katanya.
PKR, katanya, tidak sepadan dengan rakan Islamnya dari segi organisasi, disiplin parti dan yang paling penting, kesetiaan ahli, menyebabkan parti tersebut yang paling lemah daripada tiga parti di dalam PR. Bekas Menteri Kesihatan berkata walaupun keyakinan PKR dalam mengetuai perarakan pakatan pembangkang ke Putrajaya, parti itu telah menghadapi bilangan berpaling tadah terbesar daripada pemimpin-pemimpin utama.
"PKR mungkin adalah satu-satunya parti di dunia yang begitu yakin akan berarak ke Putrajaya, satu-satunya parti yang akan menuntut kemenangan hangat, tetapi mempunyai masalah terbanyak. Ia adalah satu-satunya parti yang sepatutnya muncul tertinggi tetapi bilangan ahli yang meninggalkan PKR amat menakutkan - 50 pemimpin kanan telah pergi, termasuk 12 atau 13 wakil rakyat yang telah secara terbuka berkata mereka mempunyai hubungan yang terputus dengan PKR," kata Soi Lek.
MCA kehilangan lebih banyak kerusi dari PKR, tetapi Soi Lek lupa
Walaubagaimanapun, Soi Lek terlupa untuk menyatakan walaupun PKR kehilangan sejumlah bilangan wakil-wakil yang dipilih, ia masih memegang lebih banyak kerusi di Parlimen daripada MCA yang hanya memegang 15. Untuk mengelakkan ini daripada berulang, ketua de facto PKR Anwar Ibrahim, yang juga Ketua Pembangkang, telah berkata bahawa parti itu akan membariskan 40 peratus calon baru pada pemilihan akan datang, berjanji untuk membariskan calon profesional yang lebih berpendidikan, bukan aktivis.
"Saya tidak mahu terus mengulanginya tetapi ia adalah kerana kekurangan pendirian berprinsip ini bahawa MCA telah gagal untuk bangun kembali daripada abu 2008. Soi Lek menuding jari pada PKR, tetapi gagal berkata mengenai kehilangan kerusi MCA sendiri. Dia memberi amaran terhadap parti PAS tetapi tidak menyebut pembuli BN sendiri iaitu Umno. Apakah ini? Apakah jenis manusia seperti ini?" tanya Jui Meng, bekas naib presiden MCA, yang mengetahui bahawa Soi Lek dicemari skandal.
Bekerjasama dangan Umno bagi menghasilkan rasuah perkauman
Jui Meng, seperti pemimpin MCA yang lain, telah memberi amaran kepada komponen BN bahawa ia bakal kehilangan sekurang-kurangnya 30% daripada ahli-ahlinya kepada PKR dan DAP. Penghijrahan besar-besaran itu adalah kerana ahli yang kecewa putus asa terhadap Soi Lek dan pasukannya, kata Jui Meng.
"Hanya kaji apa yang dikatakan Soi Lek, satu demi satu fakta. Yang mana satu dia tidak berputar belit atau memberi alasan? Beliau bercakap mengenai NFC dan menyalahkan Shahrizat untuk tidak bertindak balas dengan pantas tetapi sepantas kilat, dia bergegas untuk mempertahankan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kerana mengendalikan keadaan dengan baik, apabila ia adalah bertentangan sebenarnya. Najib sepatutnya serta-merta menasihatkan Shahrizat untuk mengambil cuti dan memerintahkan siasatan tetapi tidak, beliau menyertai Shahrizat dalam mendesak bahawa NFC merupakan helah pembangkang," kata Jui Meng, bekas Ahli Parlimen Bakri.
"Dan pada hujung minggu, Ibrahim Ali telah mula mengkaumkan rasuah di NFC. Ibrahim Ali berkata jika orang-orang yang digelapkan dari NFC Melayu dan dari Umno, dan pembuat bising orang bukan Melayu, maka ia tidak salah. Ia bukannya mencuri tetapi suatu perbuatan patriotik, dan orang-orang yang dihukum sepatutnya pembuat bising disebabkan warna kulit mereka. Tetapi dari Soi Lek, tiada sebarang bunyi. Bagi beliau, ini boleh diterima. Padanlah ahli-ahli MCA menukar parti."
Malaysia Chronicle

Nuffnang