Isnin, 14 Mac 2011

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


AL-KITAB 2

Posted: 14 Mar 2011 05:27 AM PDT("Allah, Anak Allah dan Ruh Allah yang diceritakan didalam bible versi bahasa Indonesia yang dipanggil "Al-Kitab")

Salam 2 all.

Teman melihat kekeliruan dan kecelaruan berkenaan isu bible versi bahasa Indonesia makin kalut dikalangan orang Melayu sendiri. Diwaktu Kerajaan Persekutuan sedang mencari jalan penyelesaian terbaik, kepimpinan Pakatan pembangkang membuat kenyataan mendesak supaya Kerajaan membenarkan masuk 35,000 naskah bible versi bahasa Indonesia yang ditahan di Pelabuhan Klang & Pelabuhan Kucing. Teman fikir inilah masa terbaik untuk kepimpinan Melayu-Islam saperti PAS-UMNO bersatu suara menghadapi isu ini. Biarkan kafir MCA, Gerakan, DAP dan lain-lain dengan pendirian kufur mereka itu. Tetapi malang, kerana politik agama menjadi bahan sepak terajang. Na'uzubillah!

Teman tidak hairan kalau MCA, Gerakan atau DAP membuat tuntutan tersebut, tetapi bila mengenangkan pemimpin Melayu didalam Pakatan pembangkang turut beriya menuntut bible itu dibenarkan masuk, sebagai seorang Muslim teman agak kecewa. Ini ditambah dengan hakikat bahawa pendirian mereka diambil semata-mata kerana kepentingan politik tanpa mengambil kira kesan yang akan berlaku kepada Islam dan umat Islam pada masa kini dan akan datang. Apakah benar sabda Rasulullah saw bahawa diakhir zaman nanti akan muncul agamawan yang tersangatlah jahat dan punca fitnah kepada ummah. Apakah kita sedang melaluinya? Dan apakah kita akan menjadi saperti Yahudi & Kristian, yang telah diberitahu oleh ALLAH & Rasul-Rasul akan perkara yang akan berlaku termasuk kedatangan Rasulullah saw, tetapi bila ianya datang mereka menjadi penentang paling kuat!

Sebenarnya isu bible versi bahasa Indonesia ini telah diputarbelitkan sehingga meresahkan umat Islam dan juga golongan Kristian. Sedangkan isunya mudah sahaja. Bagi orang segelintir penganut Kristian di Sabah/ Sarawak, mereka tidak berbahasa Inggeris. Samada mereka bercakap Melayu, Kadazan, Murut, Melanau, Dusun, Iban, Dayak dan lain-lain. Dan bila dikira yang benar-benar menggunakan bahasa Melayu, jumlahnya terlalu sedikit. Mungkin pihak berkuasa perlu membuat bancian jumlah sebenar penganut Kristian di Sabah/ Sarawak yang benar-benar menjadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa perantara.

Kita tidak menentang pribumi penganut Kristian di Sabah/ Sarawak menggunakan apa juga bahasa yang selesa bagi mereka; samada untuk perbualan harian ataupun tujuan agama. Apatah lagi Bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan.

Isu yang menjadi bantahan umat Islam ialah penggunaan istilah-istilah tertentu didalam bible versi bahasa Indonesia itu. Contohnya mengapa perlu diberi nama bible itu "Al-Kitab"? Jangankan orang awam, ustad pun boleh terkeliru. Kenapa tidak dipanggil "Bibel Kristian"? Kedua, perkataan dan istilah saperti ALLAH, Malaikat, wahyu, Rasul, penggunaan nama Nabi-Nabi saperti didalam Islam sedangkan mereka ada nama tersendiri didalam Bible saperti Nabi Yusuf (Josef), Musa (Moses), Daud (David), Yunus (Johannes), Nuh (Noah) Yaakob (Jacob) dan banyak lagi.

Penggunaan istilah-istilah saperti ini adalah bercanggah dengan:

1. Artikel 11 (4) Perlembagaan Persekutuan;
2. Keputusan Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan;
3. Enakmen-Enakmen Negeri-Negeri yang digubal berdasarkan peruntukkan Artikel 11 (4) Perlembagaan Persekutuan.

Bermakna sesiapa juga yang didapati mencetak, menerbit, menyebarkan, memiliki dan lain-lain buku atau kitab yang bukan dimaksudkan untuk orang Islam dan menggunakan istilah-istilah ini dan lain-lain istilah yang dinyatakan didalam Enakmen-Enakmen tersebut adalah melakukan kesalahan jenayah yang boleh dikenakan tindakan pendakwaan jenayah di Mahkamah Sivil dan jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara. Oleh itu, membawa masuk buku yang dipanggil "Al Kitab" versi bahasa Indonesia yang mengandungi perkataan dan istilah tersebut adalah suatu kesalahan jenayah!

Ada juga segelintir Melayu pro-murtad dan liberalis yang berhujah takkan orang kafir langsung tidak boleh menggunakan perkataan-perkataan saperti ALLAH, Ka'bah, Haji, Qiblat dan lain-lain. Ada yang sampai begitu dangkal membuat kenyataan "adakah orang kafir yang memanggil seorang Muslim saperti Tuan Haji Yeop baru balik dari Mekah ke?", maka ia melakukan kesalahan jenayah. Tu lah, nak kata bodoh dia sekolah, nak kata sekolah cakap macam orang takde akal.

Yang dilarang ialah mereka menggunakan perkataan dan istilah tersebut untuk tujuan selain Islam. Contohnya kalau mereka kata "Tuan Haji Karpal Singh baru sahaja balik dari mengerjakan haji di India". Ataupun mereka sebut "penganut Kristian bersolat dengan menjadikan patung salib sebagai qiblat mereka". Penggunaan istilah dan perkataan saperti ini adalah dilarang dan bercanggah dengan Artikel 11 (4) Perlembagaan dan Enakmen-Enakmen Negeri yang telah digubal.

Yang teman hairan, mengapa isu pelarangan kemasukan bible bahasa Indonesia ini diperbesarkan. Pertama, ianya adalah buku terbitan dan keluaran daripada Indonesia menggunakan bahasa Indonesia.

Kedua, bukan sahaja buku saperti bible versi bahasa Indonesia ini yang dilarang masuk. Sedangkan disana terdapat banyak buku, termasuk Al Quran yang dilarang dibawa masuk kedalam negara ini. Banyak naskah Al Quran yang pernah dirampas oleh pihak berkuasa. Ini adalah naskah-naskah Al Quran yang didapati bercanggah dengan fahaman Ahlus Sunnah Wal Jama'ah atraupun melanggar peruntukkan undang-undang negara. Kalau buku, berlambak dah buku mengenai Islam juga diharamkan masuk. Malah ada buku mengenai Islam yang diharamkan walaupun dicetak didalam negara saperti Kitab Aurad Muhamaddiyah dan banyak lagi.

Oleh itu, isu kononnya penganut Kristian dianiaya dan dianaktirikan adalah satu dakwaan yang meleset dan pembohongan semata-mata. Sebenarnya isunya ialah bible versi bahasa Indonesia ini melanggar undang-undang negara dan tindakan menghalang pengimpotannya adalah menurut undang-undang.

Satu perkara yang ingin diperkatakan disini ialah teman tidak membantah segelintir penganut Kristian untuk menggunakan bahasa Melayu untuk tujuan keagamaan mereka. Jumlah mereka bukan ramai pun. Kalau tak percaya cuba tengok kehadiran digereja pada hari Ahad, lebih ramai orang luar (saperti Filipino) yang hadir pun. Itu adalah hak mereka. Malahan bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan. Yang kita pertikaikan ialah penggunaan beberapa perkataan dan istilah yang sememangnya dilarang oleh Artikel 11 (4) Perlembagaan dan Enakmen-Enakmen Negeri. Selagi mereka mematuhi undang-undang tersebut, pakailah bahasa Melayu untuk apa tujuan sekalipun.

Adios amigos, grasias senor.

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Isnin
09 Rabi'ul Akhir 1432
14 Mac 2011

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Condolences to the People of Japan

Posted: 14 Mar 2011 10:29 PM PDT

Pakatan all set for Sarawak polls

Posted: 14 Mar 2011 04:01 AM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Nisa` Serdang Anjur Pertandingan Bowling Di Mine

Posted: 14 Mar 2011 04:38 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


【念念有辞】我被首相Spammed了!

Posted: 14 Mar 2011 07:52 AM PDT

My column in China Press tonight.. How I wish Maxis, Digi and Celcom could send out free sms on behalf of Federal Government to explain if we are facing any danger after the nuclear power plant explosion in Japan.. Corporate social responsibility is to make Malaysia a better place, not to make Najib looks better.

Article published on the Website of Chinese newspaper Chinapress.com.my

行动党两代小辣椒心有灵犀,在新一季国会的第二天不约而同的追问首相新春贺语的费用和途径!

新春前夕,突然收到来自首相一家的贺岁简讯。在面子书和推特上晃晃,才知道原来我不是被首相特别眷顾,许多人都收到了相同的简讯,有些还收到了来自首相的电邮。

心里不由泛起了嘀咕,究竟首相大人是怎么知道大家的手机号码和电邮地址呢?

国会复会后,才知道师姐冯宝君也同样心存纳闷。想必还有许许多多的大马人也和我们一样好奇。

就在上星期二,答案正式揭晓。原来这个新年期间,首相通过本地的3家通讯公司,即Digi.Com、明讯(Maxis Berhad)和天地通(Celcom Berhad)发送短讯给400万名大马人。与此同时,首相也通过首要媒体有限公司(Media Prima Berhad)、高等教育部以及首相个人网址www.1malaysia.com.my三个管道收集邮址,以每封5分的费用发送了125万5528封首相个人贺词电邮。

(More......)

【星洲日报】皇委会查明福死因 ‧ 疑隱瞒曾纂改调查日记‧官员阿曼或被控

Posted: 14 Mar 2011 07:34 AM PDT

For blog post written in English, please click here.

对於阿曼拥有两个不同版本的调查日记,冯正仁諭令前者把手提电脑和手机交由施国伟查办。

(吉隆坡14日讯)疑篡改本身调查日记,反贪委会官员阿曼或將面对被控的危机!

因不满阿曼可以隱瞒曾纂改调查日记,大马律师公会今日向皇委会建议把阿曼交由独立调查员施国伟查办,以採取进一步的法律行动。云大舜建议,皇委会可针对阿曼是否蓄意纂改调查日记一事,要求施国伟作深入调查,因为纂改法庭文件或官方文件可构成刑事罪。

皇委会委员西尔温迪拉纳登则表示,阿曼已改口称撰写第二份日记是作为自己的后备记录,而非提呈皇委会为证物;不过,云大舜则指出,这么做是为了避免未来有同样的事情发生。

另一方面,皇委会主席丹斯里冯正仁在休庭与其他委员商议后说,皇委会已一致通过要阿曼把手提电脑和手机交由施国伟作进一步调查。他说,除了手提电脑和手机外,阿曼必须把手机电讯公司资料提呈予施国伟,以擷取出案发当时的一切相关资料。

不过,除了阿曼外,冯正仁表示,只有在有必要的情况下,皇委会才会充公其他反贪委会官员的手提电脑和手机。

转载自《星洲日报》

【当今大马】首份调查日记染电脑病毒遗失 官员被疑窜改伪造第二份日记

~ 高嘉琪

布城反贪会官员阿曼除了提供三份不同版本的供词之外,他针对赵明福所做出的两份调查日记(Investigation Diary)的内容也被踢爆有出入,他在7个月前重写的第二份调查日记更特地注明“没向赵明福暴力迫供”,疑惑重重。律师公会代表律师云大舜今日向皇委会 申请,让私家侦探盘问阿曼是否涉嫌窜改及伪造其调查日记。

(More......)

[TBH@Royal Commision] Did MACC officer 'tamper' with investigation diaries?

Posted: 14 Mar 2011 07:29 AM PDT

~S Pathmawathy

There are inconsistencies in the investigation diaries of a Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) investigator, the royal commission of inquiry investigating the death of Teoh Beng Hock was told.

scah ipcmc talk 181207 edmund bonBar Council lawyer Edmund Bon (left), who questioned MACC assistant enforcement officer Arman Alies, suggested that the discrepancies revealed pertaining to the diaries today “could be tantamount to tampering with official documents”.

Arman said he had prepared two investigation diaries on his interview with Teoh, held on July 15, 2009, the day before the latter was found dead.

Teoh, political aide to DAP's Seri Kembangan assemblyperson Ean Yong Hian Wah, was interrogated as a witness by the Selangor MACC about alleged misuse of state funds by his employer.

Arman, the enforcement officer who took down Teoh's testimony, said he had only filed his investigation notes on that interview about three days after it took place.

"The police had taken my statement (on Teoh's death) and only after that did I write my diary about the conversations with him. (I recorded it) either during the night of July 18 or on the morning of the 19th,” said Arman.

The second investigation diary, meanwhile, was typed more than a year after the interview with Teoh, and was a far “more detailed diary with specifications”, the inquiry was informed.

azlanIt is required of MACC enforcement officers to file investigation diaries in order to keep track of their progress in a case.

This prompted Bon to ask Arman whether he still kept the soft copy of the first investigation diary he had compiled.

(More......)

【南洋商报@3月11日】推特精选摘要

Posted: 13 Mar 2011 08:15 AM PDT

Follow Nie Ching on TWITTER at: http://twitter.com/teonieching
(More......)

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan


父在外母逝6兄妹失依‧共擠簡陋木屋買不起鬧鐘

Posted: 14 Mar 2011 12:10 AM PDT

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


TIADA PERUNTUKAN KHAS UNTUK flom

Posted: 13 Mar 2011 10:39 PM PDT


KUALA LUMPUR, 14 Mac: Dewan Rakyat hari ini dimaklumkan bahawa tiada peruntukan khusus oleh kerajaan kepada aktiviti First Lady iaitu isteri perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Perkara itu dimaklumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz ketika menjawab soalan Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul.

"Tiada peruntukan khusus untuk membiayai kegiatan isteri perdana menteri," katanya.

Johari sebelum itu bertanya berhubung difinisi First Lady, sama ada merujuk kepada isteri Perdana Menteri atau Raja Permaisuri Agong.

Menteri dalam jawapannya menjelaskan First Lady adalah merujuk kepada isteri perdana menteri iaitu mengikut amalan biasa konvensyen dan tidak bercanggah dengan perlembagaan yang menyatakan Raja Permaisuri Agong adalah yang utama.

Pertikaian yang berlaku mengenainya jelas Nazri hanya melibatkan perkara protokol sahaja.

"Panggilan wanita pertama adalah panggilan tidak rasmi tidak berasaskan kepada mana-mana peruntukan undang-undang tetapi berdasarkan amalan dan kelaziman dalam konvensyen,"jelasnya.

Isu First Lady menjadi pertikaian banyak pihak sebelum ini termasuk kos yang ditanggung kerajaan terhadap lawatan rasmi Rosmah ke luar negara dan aktiviti lain atas nama First Lady.

Sebelum ini juga, Dewan Rakyat turut dimaklumkan kos keseluruhan lawatan rasmi isteri Rosmah ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

Turut dipertikaikan jabatan First Lady of Malaysia (Flom) yang terdapat dalam portal rasmi pejabat perdana menteri.

Menjawab persoalan itu sebelum ini, Nazri memberitahu ianya telah dibuang kerana mengundang kekeliruan.(harakahdaily)

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Kontroversi Injil: Hishamuddin Lepas Tangan

Posted: 14 Mar 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 14 MAC : Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussin dibidas kerana dilihat cuba lari daripada tanggungjawabnya menyelesaikan kontroversi penahanan 35,000 kitab Injil berbahasa Melayu di Perlabuhan Klang dan Perlabuhan Kuching dan meletakkan beban itu dibahu Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail.

Selepas dikritik hebat pelbagai pihak, Hishamuddin akhirnya berkata pihaknya menunggu nasihat daripada Gani dalam mengambil sebarang tindakan.

EXCO Selangor, Dr Xavier Jayakumar berkata, sebagai menteri yang bertanggungjawab, Hishamuddin harus berani membuat keputusan dan tidak bersikap lepas tangan.

"Saya tidak tahu pula hal ini kena dibawa kepada Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail dan sebagainya. Hishamuddin harus bertanggungjawab pada kuasa yang dia ada. Dia tidak boleh suruh orang lain tentukan bidang kuasa dia dalam isu ini."

"Jadi sekarang ini kita nampak Hishamuddin lari dari tanggungjawab dia. Tak tahu dia takut ke ape. Sekarang orang sarawak tunggu saja," kata Dr Xavier.


Kontroversi penahanan kitab itu sudah berlarutan sejak tahun 2009 lagi apabila 5,000 naskah kitab tersebut ditahan di Perlabuhan Klang, walhal Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang meluluskan untuk kitab tersebut dibawa masuk ke negara ini.

Terbaru, sebanyak 30,000 naskah kitab yang sama sekali lagi ditahan di Perlabuhan Kuching atas alasan ia boleh memudaratkan keselamatan negara.   

Hishamuddin dalam reaksinya turut mendakwa penahanan itu dibuat kerana ia berkait dengan isu penggunaan kalimah Allah yang masih berada di Mahkamah Rayuan.  

"Tidak timbul isu penggunaan perkataan Allah dan sebagainya. Buku-buku ini sekarang kemana? Buku ini akan diedarkan kepada siapa? Jika buku ini akan dibawa kepada orang Melayu, ambillah tindakan. Kita ada perlembagaan ada akta yang tetap yang boleh diambil tindakan," tambahnya lagi.

Sikap Najib yang berdiam diri berhubung isu ini mendapat kritikan pelbagai pihak. Sekaligus slogan 1Malaysia yang sebelum ini gagah dipertahannya mula dipersoalkan.

"1Malaysia tu slogan kosong, tidak bermakna. Isu-isu sebegini tidak diselesai menggunakan slogan ini, macam mana hendak selesai masalah ini? Ini isu 1Malaysia. Semua orang ada hak sama rata."

"Najib takut nak komen. Dia mainkan isu perkauman sekarang. Bukan isu pentadbiran," ujarnya lagi.

"Semua orang ada hak untuk beragama. Kitab injil masuk melalui Sarawak sebab ramai rakyat negeri itu menganut agama Kristian,

Dr Xavier ketika ditanya apakah penyelesaian tuntas untuk isu ini berkata, kitab terjemahan itu harus dikeluarkan dari negara ini dan hanya dibekalkan kepada penganut agama Kristian sahaja.

"Keluarkan kitab Injil ini. Hanya bagi pada orang yang mahu gunakan kitab ini sahaja," katanya.

Lebih 10 peratus daripada rakyat Malaysia beragama Kristian dengan sebilangan besar daripada mereka menetap di Sabah dan Sarawak yang menggunakan Bahasa Melayu untuk majlis-majlis sembahyang.


Sumber: TVSNEWS

MP Sivarasa Dilarang Masuk Sarawak

Posted: 11 Mar 2011 09:00 PM PST

Ahli parlimen Subang, YB R Sivarasa telah dilarang daripada memasuki Sarawak setibanya beliau di Lapangan Terbang Antarabangsa Kucing, pagi ini.

Sivarasa memberitahu Malaysiakini beliau mendarat pada jam 10.10 pagi dengan penerbangan AirAsia bersama ahli exco kerajaan negeri Selangor, YB Dr Xavier Jayakumar.

Kedua-dua mereka ke Sarawak bagi menghadiri konvensyen PKR yang dijadualkan hari ini.

"Saya ditahan di kaunter imigresen dan dimaklumkan bahawa terdapat masalah," katanya.


Buat masa ini, Sivarasa ditahan di bilik pemeriksaan imigresen di Lapangan Terbang Kucing dan dijangka akan dikenakan perintah halangan masuk.

"Mereka akan hantar saya balik ke Kuala Lumpur pada penerbangan seterusnya yang mempunyai tempat," katanya.

Dr Xavier, diiringi oleh isterinya, Puan Sheila Devaraj dan seorang pembantu, Abdul Razak Ismail. Kedua-dua mereka dan Dr Xavier bagaimanapun dibenarkan masuk.

"Saya dilarang masuk ke Sarawak, dan sekarang sedang dieskot balik ke pesawat untuk pulang ke Kuala Lumpur," katanya.

Menurut beliau, tiada alasan kukuh yang diberikan berhubung larangan itu.

Arahan pejabat ketua menteri

"Tiada alasan apa-apa, hanya mereka katakan arahan telah dikeluarkan oleh pejabat Ketua Menteri untuk melarang saya dari masuk," katanya.

Sivarasa tidak menolak larangan itu berkemungkinan kerana kegusaran kerajaan dengan kehadiran beliau di Sarawak, serta menyifatkan tindakan itu sebagai tidak wajar dan melanggar hak asasi.

"Saya pun tak tahu apa yang mereka takutkan terhadap saya dan saya anggap ini sebagai satu salah guna kuasa dan melanggar hak asasi saya sebagai seorang wakil rakyat dan ahli parlimen dan tindakan ini adalah tidak patut," katanya.

Ini adalah kali kedua Sivarasa dilarang memasuki Sarawak.

Pada 2009, pihak imigresen Sarawak menghantarnya pulang ke Kuala Lumpur.

Sivarasa kemudiannya dihantar pulang ke Kuala Lumpur pada penerbangan jam 11.55 pagi.

Sementara itu, penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang tiba di Lapangan Terbang Kuching pada jam 11.25 pagi, dibenarkan masuk.

Ketua PKR Sarawak, Baru Bian, memberitahu pemberita bahawa parti itu akan membawa perkara berkenaan ke mahkamah.

"Ketika dihalang memasuki Sarawak kali pertama pada 2009, pihak Imigresen berkata Sivarasa tidak mempunyai surat jemputan. Tapi kali ini, kami memastikan dia menerima surat jemputan untuk konvensyen parti namun dia tetap dilarang sekali lagi," katanya.


Sumber: Malaysiakini

Lebih 5,000 Hadiri Sambutan 3 Tahun Pentadbiran PR di Negeri Selangor Anjuran ADUN Sri Andalas

Posted: 10 Mar 2011 11:00 PM PST

Klang, 10 Mac 2011 – Lebih 5,000 hadiri Majlis Sambutan 3 Tahun Pentadbiran Pakatan Rakyat Negeri Selangor yang dianjurkan oleh ADUN Sri Andalas, YB Dr Xavier Jayakumar yang juga merangkap EXCO Kerajaan Negeri Selangor.

Bertempat di Dewan Sukan MPK Taman Sri Andalas, majlis bermula pada pukul 8 malam, namun seawal pukul 7 malam, orang ramai telah mula hadir ke dewan tersebut. 

Majlis sambutan asalnya dirancang untuk diadakan di Taman Rakyat, Taman Seri Andalas, namun disebabkan pihak polis tidak memberikan kelulusan, majlis sambutan diadakan di Dewan Sukan MPK Taman Sri Andalas. Kehadiran lebih 5,000 mengakibatkan trafik sesak di kawasan dewan disebabkan kurangnya petak parkir serta kawasan yang lebih kecil berbanding tempat asal.

Antara tetamu-tetamu kehormat yang hadir adalah Ketua Pembangkang, Dato Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Presiden PKR, YB Azmin Ali, Ahli Parlimen Kota Raja, YB Dr Siti Mariah Mahmud dan YDP Pas Kota Raja, EXCO Kerajaan Negeri Selangor, YB Ronnie Liu, Adun Port Dickson, YB Ravi, ADUN Sri Muda, YB Shuhaimi Shafiei, Adun Sekinchan, YB Ng Suee Lim, Ketua AMK Kota Raja, Azmizam Zaman Huri dan Ahli-ahli Majlis dalam kawasan DUN Sri Andalas.


Orang ramai yang hadir ke dewan sebelum ucapan dimulakan dipertontonkan video-video mengenai program-program Kerajaan Negeri serta pencapaian Kerajaan Pakatan Rakyat selama 3 tahun di Negeri Selangor.

Antara yang menarik perhatian orang ramai pada malam itu adalah maklumat pendedahan tentang isu-isu semasa  seperti pendedahan cek RM1.4 juta yang dikeluarkan salah seorang bekas ahli parlimen PKR dan ketidakadilan dalam mendapatkan bahan bukti dalam kes fitnah liwat Dato Seri Anwar Ibrahim.

Bermula pada pukul 8 malam dewan sudah mula dipenuhi orang ramai dan disebabkan kapasiti dewan hanya mampu memuatkan seramai 3,000 orang, layar telah disediakan oleh urusetia ditempat-tempat strategik untuk orang ramai yang berada diluar.

Masa kemuncak merupakan ketika Dato Seri Anwar Ibrahim tiba untuk memberikan ucapan dan amanatnya. Kehadiran beliau bukan sahaja telah dinanti-nantikan malah orang ramai mengambil peluang untuk bersalaman dan bergambar dengan beliau.

Selain siri ucapan oleh pemimpin-pemimpin yang hadir, khemah dan kaunter-kaunter program Kerajaan Negeri seperti Skim TAWAS, MUES dan sebagainya dibuka untuk maklumat dan pendaftaran orang ramai. 

Turut diedar adalah maklumat Buku Jingga, Akhbar Selangor Kini, risalah-risalah program peringkat DUN dan Kerajaan Negeri.

Majlis sambutan berakhir pada pukul 12.30 malam yang diakhiri dengan ucapan oleh Dato Seri Anwar Ibrahim.

YB Dr Xavier Jayakumar mengucapkan terima kasih kepada orang ramai yang hadir serta penghargaan kepada para petugas yang bertungkus lumus membuat persiapan sepanjang majlis diadakan. 
Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Congratulation Datuk Lee Chong Wei! by RD

Posted: 13 Mar 2011 09:39 PM PDT

Yes YB
Malaysia Boleh. Tahniah Datuk CW Lee.

Comment on Congratulation Datuk Lee Chong Wei! by anuarhashim

Posted: 13 Mar 2011 04:27 PM PDT

Tahniah. Kejayaan yang membanggakan semua rakyat Malaysia .Tahniah Datuk Lee chong Wei.Terus mara memburu jaya .

Comment on Congratulation Datuk Lee Chong Wei! by Umminajah Salleh

Posted: 13 Mar 2011 03:37 PM PDT

Congratulations, Chong Wei! Am proud of him! Malaysia Boleh, indeed!!!

Direct Free Kick

Direct Free Kick


Xfkpu

Posted: 13 Mar 2011 09:21 PM PDT

Phmrw各类香火因供应,Ffkpu中|华,苏火因等!请看附件!Mlqvaf

SUARA PERAK

SUARA PERAK


TUNGGU SEUMUR HIDUP UNTUK KAD PENGENALAN BIRU

Posted: 13 Mar 2011 09:12 PM PDT

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Tiada Peruntukan Khusus FLOM, Siapa Tanggung Kos Lawatan Rosmah ?

Posted: 14 Mar 2011 01:38 AM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 14 MAC : Menteri di Jabatan perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz menjelaskan tiada sebarang peruntukan khusus diberikan kepada isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan juga Jabatan Wanita Pertama Malaysia atau FLOM.

Nazri juga mengesahkan jabatan itu tidak pernah wujud. Kenyataan Nazri itu menimbulkan pelbagai kekeliruan dikalangan rakyat apabila FLOM sebelum ini dilihat menghiasi laman web rasmi perdana menteri.

Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR), Zuraida Kamaruddin bingkas mempersoalkan sumber dana yang digunakan kerajaan bagi menampung kos keseluruhan lawatan rasmi Rosmah ke luar negara yang berjumlah lebih RM134'000 ?

"Jadi, kalau tidak menggunakan peruntukan dari Bahagian Wanita Pertama (FLOM), dari mana datangnya wang itu?" soal Zuraida.

Zuraida kemudian bingkas mempersoalkan adakah Nazri takut atau sekadar mahu menjaga air muka Rosmah justeru memberikan sedemikian.

"Ini adalah jawapan yang berdolak dalik. Menteri tidak memberikan jawapan yang tepat. Apakah kerana dia takut kepada Rosmah ?," ujar Zuraida.

Zuraida menegaskan kenyataan berbelit- belit oleh pihak menteri tidak menjernihkan keadaan malah ia turut mendatangkan kekeliruan kepada rakyat.

"Saya rasa sebenarnya kerajaan Malaysia masih tidak jelas untuk menyelesaikan masalah kedudukan yang mengaku dirinya first lady. Menteri sebenarnya ingin menyatakan kebenaran tapi sebenarnya takut," katanya.

Nazri ketika menjawab soalan lisan Ahli Parlimen Sungai Petani turut menjelaskan tindakan Rosmah yang menggelarkan dirinya sebagai Wanita Pertama.

Nazri berkata, gelaran wanita pertama merupakan gelaran tidak rasmi dan ini merupakan amalan lama.

"Gelaran wanita pertama merupakan gelaran tidak rasmi yang tidak berasakan kepada sebarang peruntukan perundangan tapi berasaskan kepada amalan atau kelaziman," kata Nazri.

"Dalam kontes malaysia ialah yang amat berhotmat isteri perdana menteri," tambahnya lagi.

Tindakan Rosmah menggelarkan dirinya sebagai Wanita Pertama dipertikai banyak pihak lantaran gelaran itu dilihat lebih layak diberikan kepada Raja Permaisuri Agung.

Turut dipertikaikan jabatan yang diilhamkan Rosmah itu memenuhi ruang laman sesawang yang dikhususkan kepada pejabat rasmi perdana menteri.

Tv Selangor/-

Bekas Adun Salor kembali ke rahmatullah

Posted: 14 Mar 2011 01:32 AM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KOTA BHARU, 14 Mac: PAS Kelantan kehilangan seorang lagi tokoh apabila bekas Adun Salor, Buni Amin Hamzah, 55, meninggal dunia petang Jumaat lalu.

Allahyarham menjadi wakil rakyat Dun berkenaan selama dua penggal iaitu pada 1999 dan 2004, difahamkan meninggal dunia secara mengejut ketika berada di Jertih, Besut.

Beliau juga merupakan bekas Timbalan Yang Dipertua PAS Kubang Kerian dan pernah mengetuai Dewan Pemuda PAS di Nilam Puri.

Dilahirkan di Kampung Bagan Bawah, Pulai Chondong. Mendapat pendidikan tinggi di Universiti Malaya dan pernah berkhidmat sebagai pegawai Fama pada 1980 hingga 1999.

Ketika berkhidmat sebagai wakil rakyat beliau begitu petah membahas semasa persidangan Dewan Undangan Negeri. Beliau mampu mengetengahkan beberapa istilah dalam bahasa asing berkaitan isu tertentu.

Malah ketika kerajaan PAS Kelantan agak genting kerana hanya kelebihan satu kerusi berbanding Barisan Nasional (BN) pada 2004-2008, Allahyarham berjaya menyelamatkan kerajaan.

Arwah pernah disebut pihak lawan akan meninggalkan PAS berikutan ada masalah tertentu, namun beliau tetap istiqomah dalam perjuangan sehingga meranapkan impian Umno.

Solat ke atas jenazahnya diadakan pada pagi Sabtu lalu diimamkan Ustaz Hussin Ibrahim dari Pondok Lubuk Tapah, Pasir Mas. Kini jasadnya disemandikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Larak. Arwah meninggal dua balu.

Turut menziarahi jenazahnya termasuk Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan pemimpin-pemimpin PAS serta pegawai kerajaan.

Naib Yang Dipertua PAS Kubang Kerian, Ustaz Ahmad Baihaki Atiqullah berkata, kepulangan Buni Amin ke rahmatullah merupakan kehilangan besar kepada PAS Kelantan.

Katanya, arwah mempunyai jasa yang besar sehingga berjaya menyelamatkan kerajaan PAS ketika suasana genting pada penggal lalu.

Semoga rohnya dicucuri rahmat dan berada bersama golongan yang beriman.

Harakahdaily/-

Terus masuk hospital

Posted: 14 Mar 2011 01:15 AM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

IPOH – Remaja sakit misteri, Muhammad Nur Hakim Hasram, 15, telah dimasukkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) sejurus selepas menerima kunjungan dari Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah di Taman Klebang Jaya, Chemor, di sini, kelmarin.

Bapanya, Hasram Mohd Jamal, 51, berkata, anaknya dimasukkan ke HRPB dengan sebuah ambulan bagi mendapatkan rawatan segera.

"Ambulan datang 30 minit selepas menerima kedatangan Ahli Parlimen Tambun, semalam. Kini, Muhammad Nur Hakim di tempatkan di wad 2A untuk mendapatkan rawatan rapi.

"Dia telah menjalani X-ray dan saya bersyukur apabila semua pihak mengambil berat terhadap anak saya. Bagaimanapun, saya tidak mengetahui sampai bila dia ditahan," katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini, semalam.

Kontroversi Injil: Hishamuddin Lepas Tangan

Posted: 14 Mar 2011 01:06 AM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

SHAH ALAM 14 MAC : Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussin dibidas kerana dilihat cuba lari daripada tanggungjawabnya menyelesaikan kontroversi penahanan 35'000 kitab Injil berbahasa Melayu di Perlabuhan Klang dan Perlabuhan Kuching dan meletakkan beban itu dibahu Peguam Negara, tan Sri Gani Patail.

Selepas dikritik hebat pelbagai pihak, Hishamuddin akhirnya berkata pihaknya menunggu nasihat daripada Gani dalam mengambil sebarang tindakan.

EXCO Selangor, Dr Xavier Jayakumar berkata, sebagai menteri yang bertanggungjawab, Hishamuddin harus berani membuat keputusan dan tidak bersikap lepas tangan.

"Saya tidak tahu pula hal ini kena dibawa kepada Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail dan sebagainya. Hishamuddin harus bertanggungjawab pada kuasa yang dia ada. Dia tidak boleh suruh orang lain tentukan bidang kuasa dia dalam isu ini,

"Jadi sekarang ini kita nampak Hishamuddin lari dari tanggungjawab dia. Tak tahu dia takut ke ape. Sekarang orang sarawak tunggu saja," kata Xavier.

Kontroversi penahanan kitab itu sudah berlarutan sejak tahun 2009 lagi apabila 5,000 naskah kitab tersebut ditahan di Perlabuhan Klang, walhal Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang meluluskan untuk kitab tersebut dibawa masuk ke negara ini.

Terbaru, sebanyak 30,000 naskah kitab yang sama sekali lagi ditahan di Perlabuhan Kuching atas alasan ia boleh memudaratkan keselamtan negara.

Hishamuddin dalam reaksinya turut mendakwa penahanan itu dibuat kerana ia berkait dengan isu penggunaan kalimah Allah yang masih berada di Mahkamah Rayuan.

"Tidak timbul isu penggunaan perkataan Allah dan sebagainya. Buku- buku ini sekarang kemana ? Buku ini akan diedarkan kepada siapa ? Jika buku ini akan dibawa kepada orang Melayu, ambillah tindakan. Kita ada perlembagaan ada akta yang tetap yang boleh diambil tindakan," tambahnya lagi.

Sikap Najib yang berdiam diri berhubung isu ini mendapat kritikan pelbagai pihak. Sekaligus slogan 1Malaysia yang sebelum ini gagah dipertahannya mula dipersoalkan.

"1Malaysia tu slogan kosong. tidak bermakna. Isu- isu sebegini tidak diselesai menggunakan slogan ini, macamana hendak selesai masalah ini ? Ini isu 1Malaysia. Semua orang ada hak sama rata,

"Najib takut nak komen. Dia mainkan isu perkauman sekarang. Bukan isu pentadbiran," ujarnya lagi.

Xavier ketika ditanya apakah penyelesaian tuntas untuk isu ini berkata, kitab terjemahan itu harus dikeluarkan dari negara ini dan hanya dibekalkan kepada penganut agama Kristian sahaja.

"Semua orang ada hak untuk beragama. Kitab injil masuk melalui Sarawak sebab ramai rakyat negeri itu menganut agama Kristian,

"Keluarkan kitab Injil ini. Hanya bagi pada orang yang mahu gunakan kitab ini sahaja," katanya.

Lebih 10 peratus daripada rakyat Malaysia beragama Kristian dengan sebilangan besar daripada mereka menetap di Sabah dan Sarawak yang menggunakan Bahasa Melayu untuk majlis- majlis sembahyang.

Tv Selangor/-

160 disyaki terkena radiasi

Posted: 14 Mar 2011 12:54 AM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TOKYO - Pihak berkuasa Jepun melaporkan, kadar radiasi didapati telah melepasi had yang dibenarkan di loji Fukushima Daiichi 1, 240 kilometer dari utara Tokyo kesan daripada gempa bumi yang berlaku pada Jumaat lalu.

Menurut beberapa pegawai, penemuan tersebut sekali gus meningkatkan kebimbangan akan berlaku kebocoran radiasi dan kemungkinan berlaku kecairan teras loji nuklear.

Loji itu sebelum ini meletup menyebabkan asap menjulang tinggi ke udara sehingga mengakibatkan 45,000 penduduk dipindahkan kerana takut terkena ancaman radiasi.

Agensi Nuklear Jepun melaporkan bahawa bilangan orang yang terdedah akibat radiasi itu mungkin meningkat kepada 160 orang.

Sejumlah kakitangan perubatan melakukan ujian imbasan terhadap penduduk yang tinggal berhampiran dengan loji berkenaan bagi mengesan jika mereka terkena radiasi.

Para pekerja itu melakukan pakaian kalis radiasi semasa melakukan pemeriksaan ke atas penduduk.

Loji tersebut terletak berdekatan dengan pusat gempa yang berlaku kira-kira 130 kilometer dari Sendai pada kedalaman 24 kilometer dalam laut.

Arah tiupan angin kini menjadi tumpuan ahli-ahli meteorologi dan pihak berkuasa nuklear Jepun.

Menurut para pegawai meteorologi Jepun, arah angin itu kini bergerak ke laut selepas ia didapati bergerak ke arah kawasan penduduk pada Sabtu lalu.

Penentuan arah angin itu penting bagi mengetahui kemungkinan berlakunya kerosakan terhadap alam sekitar akibat radiasi yang bocor dari loji berkenaan.

Sementara itu, kekuatan gempa bumi itu dinaikkan menjadi 9.0 pada skala Richter berbanding 8.9 pada skala Richter yang diumumkan oleh Kajian Geologi Amerika Syarikat pada Jumaat lalu.

Agensi Meteorologi Jepun mengumumkan peningkatan kekuatan itu selepas ia menyatakan bahawa kekuatan gempa tersebut ialah 8.9 pada skala Richter. Gempa bumi itu mencetuskan tsunami setinggi 10 meter.

Gempa bumi itu telah menyebabkan lebih 10,000 dikhuatiri orang terbunuh yang merupakan krisis kemanusiaan yang paling besar pernah berlaku di Jepun sejak Perang Dunia Kedua yang berlaku pada 1945.

kerabu bersuara

Sejarah membuktikan PAS tidak khianat

Posted: 14 Mar 2011 12:36 AM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Baru-baru ini sebuah akhbar harian tempatan memetik kenyataan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat Ustaz Dato' Harun Taib bahawa PAS bersedia bekerjasama dengan DAP, kerana parti berkenaan dapat menerima dasar dan konsep perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS. Beliau berkata demikian berikutan kenyataan Presiden Umno Najib Tun Razak yang berpandangan bahwa PAS sewajarnya bekerjasama dengan Umno, sebuah parti Melayu Islam berbanding dengan DAP yang bukan Islam.

Kata Ustaz Harun walaupun Umno mahu bekerjasama dengan PAS namun Umno terang-terang menolak konsep dan dasar perjuangan PAS. Berbeza dengan DAP yang walaupun sebuah parti sekular namun tidak menolak konsep dan dasar perjuangan PAS.

Sesungguhnya sejarah poitik tanahair telah membuktikan bahawa PAS konsisten dengan konsep dan dasar perjuangannya. Sejak ia ditubuhkan lebih 50 tahun dahulu dan sejak menyertai Pilihanraya Persekutuan yang pertama pada tahun 1955 begitulah PAS, jatuh dan bangun bersama Islam sehingga pernah tinggal cuma sebuah kerusi Parlimen iaitu Pengkalan Chepa dan dua kerusi DUN di Kelantan ia kekal demikian. Dan kini menang bersama Pakatan Rakyat di empat buah negeri dan bersama menafikan dua pertiga majoriti BN di Dewan Rakyat ia tetap juga begitu.

Kecakalan berpegang pada Islam inilah yang telah mengundang segan dan penghormatan kawan dan lawan terhadap PAS.

Parti-parti yang berkawan dengan PAS memahami perkara ini dan menghormati pendirian PAS. Malah rakyat rata-rata memberikan penghormatan kepada PAS lantaran iltizamnya pada Islam dan ini akan terus kekal selagi mana PAS tidak cuai atau lalai.

Benar Umno adalah sebuah parti Melayu Islam. Namun tidak seperti PAS, Umno mengambil Islam lebih secara selektif atau berpilih-pilih dan bukan sebagai konsep dan dasar perjuangan parti berkenaan. Tidak keterlaluan jika dinyatakan apa sahaja yang berbaur Islam yang tidak merugikan ia dari segi politik maka Umno akan bersedia mempertahankannya, sebaliknya jika ia merugikan khasnya dari kacamata politik maka Umno tidak teragak-agak akan menyisih atau menjauhkan diri darinya.

Contih terbaik adalah pengharaman judi di negeri Kelantan yang dikuasai PAS sejak tahun 1990. Baru-baru ini kerajaan negeri Kelantan bertindak ke atas premis yang menjual loteri "bigsweep", dan tindakan berkenaan telah disensaikan khasnya oleh komponan BN iaitu MCA. Ketua Pemuda PAS Pusat Ustaz Nasaruddin Tantawi mengeluarkan kenyataan menyeru kerajaan negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat agar mengambil langkah yang sama seperti Kelantan malah menyeru agar kerajaan negeri yang diterajui Umno turut berbuat demikian.

Saya yakin kerajaan negeri-negeri BN tidak akan memberikan respon kerana ternyata ia bakal merugikan mereka dari sudut politik walaupun jelas ia haram di sisi Islam.

PAS tidak pernah mengendurkan cita-cita perjuangannya samada dalam keadaan ia kalah apalagi ketika ia menang. Parti-parti yang berkawan denga PAS sejak dari tahun 50an dahulu seumpama Parti Negara yang bersama membentuk kerajaan negeri Terengganu tahun 1959, dan kemudiannya Parti Melayu Semangat 46 ketika PAS membentuk kerajaan negeri Kelantan tahun 1990 masing-masing sedar akan tuntutan perjuangan PAS.

Dan kini PKR dan malah DAP juga sedar akan keadaan demikian. Kerana itu kita lihat pentafsiran Islam dalam pentadbiran lebih jelas dan ketara di negeri-negeri yang PAS turut berperanan walaupun hakikatnya kawan-kawan PAS di negeri-negeri itu termasuklah DAP merupakan parti yang Umno sering cap sebagai anti Melayu dan Islam.

Sebagai kawan DAP sedar akan kemampuan PAS. Dalam Pakatan Rakyat, PAS lah parti yang paling "senior" dari sudut usia. Dan dari sudut organisasi dan kekuatan akar-umbi tidak dapat dinafikan jentera PAS lah yang antara penyumbang besar kearah kemenangan luar biasa Pakatan Rakyat dalam PRU tahun 2008 lalu. Hakikat ini disedari oleh semua pihak.

Sejarah membuktikan PAS tidak pernah mengkhianati rakan-rakannya. Parti Negara pada tahun 1960an berpaling tadah sehingga mengakibatkan kerajaan PAS tumbang di Terengganu ketika itu. BN pula pernah tendang keluar PAS sebagai rakannya di zaman Allahyarham Tun Hussien Onn sebagai PM. Rekod menunjukkan PAS lah rakan yang paling jujur sehingga dalam kerajaan PR hari ini pun tidak ada seorang pun wakil rakyat PAS berpaling tadah tidak seperti wakil-wakil dari DAP dan PKR.

Umno mungkin menyedari hakikat ini tetapi ia tewas apabila enggan jujur dalam memberikan pengiktirafan sebenar pada Islam. PAS bukannya menuntut pangkat dan kedudukan, tetapi sejak awal penubuhannya, memartabatkan Islam itulah agenda utama perjuangannya. Dengan sikap Umno yang selektif terhadap Islam ternyata rakyat lebih mengharapkan pada PAS kiranya Islam terancam atau mahu diketengahkan dalam satu-satu isu atau keadaan.

DAP kini faham keutamaan PAS setelah berkesempatan berkerjsama dengannya. Walaupun ia tidak mengiktiraf konsep Negara Islam namun sebagai sebuah parti demokratik, kiranya majoriti rakyat disesebuah negeri itu member mandat terbesar pada PAS, saya yakin DAP akan akur.

Dalam isu kontroversi loteri "Bigsweep" di Kelantan contohnya, ahli parlimen DAP dari Segambut, Lim Lip Eng menyatakan bahawa jika majoriti rakyat Kelantan mahukan pengharaman itu maka rakyat yang minoriti harus menghormatinya kerana itulah prinsip demokrasi.

Kerana itu tepatlah apabila Ketua Dewan Ulama PAS Pusat itu menyatakan lebih mudah bekerjsama dengan DAP yang tidak menganggu Islam berbanding dengan Umno yang lebih mengutamakan keuntungan politik lebih dari yang lain-lain. Sekurang-kurangnya apabila berkawan dengan PAS pemahaman DAP terhadap Islam dapat disemai, dipupuk dan dibentuk oleh pimpinan dan ahli-ahli PAS. Tidak mustahil apabila dasar dan prinsip perjuangan Islam dapat difahamkan bukan hanya DAP malah sesiapa sahaja akan dapat memahami dan menerimanya secara terbuka demi kebaikan umat sejagat.

AKHBAR MINGGUAN SIASAH BIL.0255

40 tayar kereta dipancit, kerja puak mana lagi kalau bukan puak tu

Posted: 14 Mar 2011 12:17 AM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Lebih 40 buah kereta dipancitkan malam ceramah Kedah Sejahtera

ALOR SETAR, 13 Mac - Beribu risalah perkauman ditabur di sekitar Stadium Darul Aman dan berpuluh buah kenderaan orang ramai yang hadir mendengar ceramah dipancitkan tayarnya. Begitulah senario malam keempat Sambutan 3 Tahun Kedah Sejahtera yang diadakan di sini.

Ceramah Perdana pada malam ini menampilkan Menteri Besar Selangor YAB Tan Sri Abd Khalid Ibrahim dan bekas Menteri Besar Terengganu Dato' Seri Abdul Hadi Awang yang diadakan di dalam Stadium Darul Aman.

Orang ramai yang mahu pulang sebaik sahaja program ceramah berakhir terkejut apabila mendapati banyak kenderaan yang dipancitkan tayarnya. Sehingga berita ini ditulis sekurang-kurangnya 40 buah kenderaan didapati tayarnya dipancitkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.Kesemua kenderaan tersebut diletakkan di tempat letak kenderaan yang dibenarkan serta tidak menghalang laluan.

Sementara itu Briged Amal dapat mengumpul kesemua risalah politik yang berbaur perkauman sebelum ia sempat teredar secara meluas kepada orang ramai. Antara isi kandungan risalah itu ialah fitnah jahat terhadap parti-parti dalam Pakatan Rakyat.

Menurut Encik Shaharudin Omar dari Pokok Sena, beliau terkejut mendapati dua buah tayar kenderaannya kempis sewaktu menghampiri kereta. "Rupanya sederet empat buah kereta berhampiran saya mengalami nasib yang sama," ujarnya.

Orang ramai percaya peristiwa mempancitkan tayar kenderaan dan penyebaran risalah perkauman adalah angkara pihak yang sama.

"Mungkin sambutan hebat rakyat terhadap program Sambutan 3 Tahun Kedah Sejahtera telah menggusarkan mereka, sehingga tenggelam punca lalu mengarahkan budak-budak jahat untuk melakukan perbuatan tidak bermoral itu," ujar seorang pengunjung dari Jitra.

Himpunan berita politik Pakatan Rakyat

Terapung atas atap dua hari

Posted: 14 Mar 2011 12:05 AM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

HIROMITSU (berselimut) diselamatkan Pasukan Pertahanan Maritim Jepun di perairan Fukushima, semalam.

Ombak tsunami hanyutkan lelaki bersama rumah ke laut

TOKYO: Seorang lelaki Jepun yang dihanyutkan 15 kilometer ke laut berikutan kejadian tsunami yang melanda Jumaat lalu dilaporkan selamat selepas ditemui berpaut pada sampah yang hanyut.

Pasukan Pertahanan Maritim menyelamatkan Hiromitsu Shinkawa, 60, selepas menemui lelaki terbabit terapung pada sekeping atap di perairan wilayah Fukushima, dua hari selepas bencana melanda.

Mangsa dari Minamisoma dihanyutkan bersama rumahnya selepas tsunami kuat yang melanda timur laut Jepun itu berikutan gempa bumi berukuran 8.9 Ritcher yang melanda ibu negara Jepun Jumaat lalu.

Beliau dalam keadaan sedar dan 'baik' selepas diselamatkan jam 12.40 waktu tempatan semalam, kata pihak berkuasa kementerian sambil menambah mangsa dihantar ke hospital dengan helikopter.

"Saya lari selepas menyedari tsunami datang," kata Shinkawa kepada penyelamat, berdasarkan Jiji Press.

"Tetapi berpatah semula untuk mengambil sesuatu dari rumah apabila saya kemudian turut dihanyutkan bersama ombak besar. Saya diselamatkan ketika berpaut pada sekeping atap daripada rumah saya sendiri."

Kerajaan berkata, sekurang-kurangnya 1,000 penduduk dipercayai maut dalam bencana alam terbabit dan polis menganggarkan lebih 215,000 berada di pusat pemindahan sementara.

Berita Harian/-

Satu lagi laporan Polis terhadap Taib

Posted: 13 Mar 2011 11:50 PM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

SARAWAK 14 MAC : Pergerakan untuk Perubahan Sarawak (MoCS), pimpinan Francis Siah telah membuat laporan polis terhadap Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud atas dakwaan rasuah, pengubahan wang haram dan penyalahgunaan kuasa.

Bagaimanapun, pelawaannya pada 4 Mac kepada Taib supaya hadir

di balai polis pusat (CPS), tempat Francis membuat laporan polis, tidak disambut - di mana Taib ataupun wakilnya tidak datang.

Siah (kiri - tengah) mahu Taib datang ke CPS jam 1 tengahari supaya mereka sama-sama membuat laporan polis.

Siah secara rasmi membuat laporan itu pada jam 1.15 tengahnya kepada Koperal Norsiti Raffidah. Beliau juga mengemukakan kompilasi siri laporan yang dipetik dari Sarawak Report, Bruno Manser Fund dan portal berita.

Siah berkata, kenyataannya akan diambil oleh pegawai penyiasat Inspektor Mohd Enzry, minggu depan.

"Saya membuat laporan polis jenayah pengubahan wang haram, rasuah dan penyalahgunaan kuasa," katanya.

Tv Selangor/-

Wanita Pertama: Nazri putar belit fakta Perlembagaan

Posted: 13 Mar 2011 10:35 PM PDT

08 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 14 Mac: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz sebenarnya dangkal dan cuba menghina Perlembagaan negara berhubung Wanita Pertama Malaysia.

Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin berkata, ini kerana jelas diperuntukkan dalam Perkara 32 (2) Perlembagaan Persekutuan dalam Bab 1 berkaitan jelas menyatakan hak gelaran Wanita Pertama Malaysia adalah kepunyaan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah.

Beliau yang juga Ketua Wanita PKR menyatakan demikian sebagai respons kepada jawapan Mohamed Nazri Abdul Aziz di Dewan Rakyat hari ini berkenaan soalan ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul berkaitan takrifan wanita pertama dan penyediaan peruntukan berkaitan boleh disifatkan sebagai sekadar play-safe statement, penuh niat putar belit dan berunsur manipulasi terhadap Perlembagaan Persekutuan.

Katanya, jawapan Nazri yang mendakwa bahawa penggunaan gelaran Wanita Pertama hanyalah sebagai kod amalan menunjukkan bahawa beliau sebenarnya dangkal dan cuba menghina Perlembagaan negara.

Menurutnya, Perkara 32 (2) berbunyi, "Ketua Utama Negara bagi Persekutuan, dan Isteri Yang di-Pertuan Agong (digelar Raja Permaisuri Agong) hendaklah diberi keutamaan daripada segala orang lain di dalam Persekutuan selepas Yang di-Pertuan Agong".

"Jika benar penggunaan gelaran Wanita Pertama hanyalah sebuah kod amalan seperti yang didakwa, maka saya pasti bahawa isteri Perdana Menteri juga tertakluk dibawah Kod Protokol yang ditetapkan Jabatan Perdana Menteri, dengan mengambil kira beliau hanya sebagai seorang pegawai kakitangan buat Perdana Menteri," katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Namun, jika demikian, soalnya bagaimanakah sejumlah peruntukan sebanyak RM4.5 juta boleh diluluskan buat seorang ''kakitangan' untuk menganjurkan Sidang Kemuncak Wanita Pertama.

Beliau juga mempersoalkan bagaimanakah seorang ''kakitangan' biasa boleh diberikan peruntukan untuk melancong ke seluruh dunia.

"Apakah seorang 'kakitangan' juga dibenarkan berkempen dan membuat pelbagai janji secara melampau dengan menggunakan wang kerajaan sewaktu pilihan raya, yang sehingga kini satu pun tidak tertunai?

"Adakah wujud pula Kod Protokol istimewa dan khas, yang hanya terpakai untuk Isteri Perdana Menteri?" soalnya.

Maka, beliau menggesa agar Mohamed Nazri agar berani untuk segera menjawab dengan jujur, berpaksikan fakta dan realiti yang tepat bagi membuktikan bahawa beliau benar-benar bebas daripada tekanan mana-mana pihak dalam menjalankan tugasnya.Harakahdaily/-

Ulasan MOD.

Semuga apa yang dilakukan oleh Nazri memungkin dia dapat bertahan lagi sebagai menteri dimasa akan datang, itupun kalau Najib masih PM dan Rosmah akan terus menjagi pengacau kepada Kerajaan Malaysia.

Rumah, pejabat 2 ADUN PKR dipecah masuk

Posted: 13 Mar 2011 10:28 PM PDT

ADUN Teja, YB. Chan Lih Kang sedang memberi keterangan kepada Polis.

08 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Dua wakil rakyat PKR menjadi mangsa kecurian apabila presmis mereka masing-masing dipecah masuk sehingga melibatkan kerugian sebanyak RM10,000.

Kejadian di rumah ADUN Teja Chang Lih Kang di Ipoh malam tadi, disyaki dilakukan "pencuri profesional" kerana sudah dua kali berlaku sebelum ini.

Manakala ADUN Batu Uban V Raveentharan pula yang pusat khidmat masyarakatnya yang disedari dipecah masuk pagi tadi kehilangan sebuah monitor dan Unit Pemprosesan Pusat (CPU) komputer.

Menurut Chang, kejadian di rumahnya malam tadi berlaku antara jam 8 hingga 11 malam semalam sewaktu beliau dan keluarganya tidak berada di tempat kejadian.

Tambahnya, selepas memeriksa, beliau mendapati sebuah telefon, sebatang pen berjenama, dua beg tangan ibunya dan wang tunai RM800 - kesemuanya dianggarkan RM10,000 - sudah lesap ketika mereka pulang.

"Ini adalah kejadian (kecurian) kedua berlaku dalam tempoh tiga bulan. Kali pertama berlaku pada 27 November tahun lalu," katanya dengan nada kecewa.

Chang juga tidak mengesyaki perbuatan itu bermotifkan politik dan telah membuat laporan polis sejurus selepas kejadian.

Gambar, fail penting hilang

Sementara itu, Raveentharan pula berkata kejadian di pejabatnya di Bayan Baru itu disedarinya oleh seorang pembantunya yang tiba ke pejabat pada jam 10 pagi tadi.

"Banyak gambar dan fail-fail penting dalam komputer itu. Ada (juga) fail surat menyurat dalam komputer itu," kata Raveentharan kepada Malaysiakini.

Wakil rakyat PKR itu bagaimanapun mengesyaki kejadian itu berlaku semalam atau kelmarin ketika tiada sesiapa di pejabat kerana bercuti hujung minggu.

Pemeriksaan di tempat kejadian mendapati, pintu pusat khidmat itu - yang baru lima bulan digunakan - terdapat kesan kopakan, dipercayai dilakukan oleh pencuri.

Bagaimanapun, tambahnya, keadaan pejabat kekal tersusun dan seperti tidak disentuh.

Pihaknya kini sedang membuat laporan polis berdekatan.Malaysiakini/-

Ulasan Mod.:-

Nampaknya semua ADUN dan Ahli parlimen PR serta pimpinannnya mestilah meningkatkan langkah keselamatan dari sekarang dari mengelakkan dari kejadian seumpamanya berlaku.

Tsunami@Jepun : 3,200 korban termasuk mangsa hilang di Jepun

Posted: 13 Mar 2011 10:22 PM PDT

08 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TOKYO 14 Mac - Jumlah korban akibat tsunami yang melanda Jepun Jumaat lalu meningkat kepada lebih 3,200 orang, menurut agensi polis kebangsaan.

Jumlah itu termasuk mangsa yang masih hilang, pihak berkuasa tempatan menganggarkan jumlah tersebut akan meningkat dari masa ke semasa.

Pihak berkuasa ketika ini telah mengenalpasti sebanyak 1,597 mangsa, 1,481 secara rasminya masih hilang, angka tersebut tidak termasuk 200 hingga 300 mangsa yang telah ditemui di pantai Miyag .

Tsunami@Jepun : Gunung berapi kembali aktif di Jepun

Posted: 13 Mar 2011 10:21 PM PDT

08 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TOKYO 14 Mac - Sebuah gunung berapi di sebelah selatan Jepun hari ini kembali menghamburkan debu dan asap tebal ketika negara ini sedang bergelut dengan kejadian tsunami dan gempa bumi besar.

Menurut Agensi meteorologi kebangsaan, aktiviti gunung berapi Shinmoedake kembali aktif setelah beberapa minggu tenang.

Gunung berapi tersebut terletak di Pulau Kyushu kira-kira 1,500 kilometer dari pusat gempa sekuat 8.9 Jumaat lalu yang menyebabkan tsunami dan memusnahkan sebahagian besar pantai timur laut negara ini. - Agensi

Tsunami@Jepun : Loji nuklear ketiga Fukushima meletup

Posted: 13 Mar 2011 10:03 PM PDT

08 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TOKYO: Satu letupan kuat merosakkan loji nuklear ketiga Fukushima, dengan asap tebal dan api menjulang di reaktor berkenaan, sebentar tadi.

Jurucakap Ketua Kabinet Jepun, Yukio Edano, berkata maklumat yang diperoleh dari pegendali reaktor, TEPCO menyebut ia bagaimanapun tidak membawa kesan kebocoran radiasi yang besar. Agensi Keselamatan Nuklear Jepun berkata, letupan itu di reaktor ketiga di Loji Nuklear 1 Fukushima dipercayai disebabkan tekanan hidrogen. Letupan hidrogen juga berlaku di reaktor nombor satu di loji sama Sabtu lalu, sehari selepas berlaku gempa kuat dan tsunami di perairan timur laut negara itu.

Pihak berkuasa sehingga kini sudah mengisytiharkan zon pemindahan di kawasan lingkungan 20 kilometer dari loji berkenaan dengan 210,000 orang sudah dikeluarkan. - AFP

Tsunami@Jepun : Lagi gempa 5.8 magnitud landa Jepun

Posted: 13 Mar 2011 10:01 PM PDT

08 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TOKYO: Gempa berkekuatan 5.8 magnitud melanda perairan timur laut Jepun, di Ibaraki, awal pagi ini menyebabkan bangunan tinggi bergegar di ibu negara Tokyo.

Bagaimanapun, menurut Agensi Penyelidikan Geologikal Amerika Syarikat (USGS), gempa yang berlaku di 140 kilometer di perairan timur laut Tokyo itu tidak menyebabkan ancaman tsunami. Setakat ini belum ada laporan mengenai kerosakan dan mereka yang cedera. - AFP

Tsunami@Jepun : Paras radiasi di loji nuklear Jepun melebihi had

Posted: 13 Mar 2011 10:00 PM PDT

08 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TOKYO: Paras radiasi di loji nuklear Jepun yang bocor akibat gempa bumi Jumaat lalu dilaporkan melebihi paras dibenarkan, kata seorang pegawai kerajaan hari ini.

Naoki Kumagai, seorang pegawai di Agensi Keselamatan Nuklear dan Keselamatan Industri bagaimanapun berkata, peningkatan radiasi di loji nuklear Fukushima Dai-ichi masih terkawal walaupun parasnya melebihi daripada had yang dibenarkan undang-undang. Beliau berkata, paras itu akan meningkat lebih tinggi jika reaktor nuklear itu mencapai tahap mencair.

Gempa terburuk pada kadar 8.9 magnitud Jumaat lalu menyebabkan sekurang-kurangnya enam reaktor nuklear di Jepun mengalami masalah, terutama berlaku kebocoran di dua loji di Dai-ichi. - AP

Awas !!! 'Anjing Garang' Umno sudah dilepaskan

Posted: 13 Mar 2011 09:00 PM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

Khabarnya, Chua Soi Lek mahu bertemu dengan TGNA bagi mendapatkan penjelasan berhubung tindakan Kelantan mengharamkan penjualan tiket loteri di negeri itu.

"Kita tidak berminat untuk berdebat dengan sesiapapun... Kita cuma mahu faham, kenapa selepas 20 tahun barulah (langkah pengharaman) dikuatkuasakan," kata Chua dalam satu sidang media di ibu pejabat parti itu petang ini.

Tambahnya, parti itu juga mahu menegaskan kepada Nik Abdul Aziz bahawa MCA tidak menggalakkan masyarakat untuk berjudi.

"Judi bukan satu budaya orang Cina... Tapi ini adalah soal kebebasan untuk memilih seperti yang terkandung dalam perlembagaan.

"Kita tidak akan terima nilai yang dikenakan ke atas kita oleh agama lain," katanya lagi di sini

Bukan main garang lagi salakan anjing itu!Umno, tuan si tuan anjing yang sedang menyalak kuat ini tentu gembira dengan perkhabaran tersebut. Semua orang tahu Umno adalah bapa judi di Malaysia ini. Umnolah yang menggalakan pertumbuhan judi hingga ramai rakyat Malaysia kini menjadi kaki taik judi, walaupun judi bukan satu budaya orang-orang Malaysia.

Chua Soi Lek walaupun mengakui judi bukan satu budaya orang Cina , namun tindakan beliau dengan alasan demi kebebasan untuk memilih seperti yang terkandung dalam perlembagaan, menggambarkan kepada kita bahawa beliau mahu menggalakan judi menjadi kebudayaan masyarakat Cina.

Soi Lek mendakwa kononnya MCA tidak menggalakan masyarakat untuk berjudi, tetapi apa buktinya?Apakah langkah-langkah yang telah dilakukan oleh MCA bagi mengekang pertumbuhan judi di Malaysia selama ini? Sebaliknya MCA sangat gembira dengan pertumbuhan judi yang semakin pesat pertumbuhannya kerana mendapat restu dari UMNO, bapa judi di Malaysia.

Mana dia Perkasa dan NGO-NGO Melayu lain? Apa ceritanya Ibrahim Ali? Pasal apa mereka ini membisu dalam isu judi di Kelantan?

Umno tidak mahu menggunakan anjing-anjing Melayu ini dalam isu judi sebab itu anjing-anjing ini tidak berani menyalak.Umno sedang gunakan anjing-anjing Cinanya yang begitu taat kepadanya.Umno lebih suka menggunakan anjing-anjing Melayu ini bagi berdepan dengan isu-isu di Pulau Pinang dan Selangor sahaja.Al-Husseyn

Himpunan berita politik Pakatan Rakyat

Jumpa mayat terdampar

Posted: 13 Mar 2011 08:49 PM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUANTAN – Seorang peniaga, Mohd Faizul Ismail, 23, menyangka sekujur tubuh di tepi Pantai Sepat adalah kayu balak yang dihanyutkan ombak namun apabila didekati ia adalah mayat lelaki tanpa baju.

Mohd Faizul berkata, dia terlihat satu objek yang dipukul ombak ketika sedang minum di sebuah kedai makan di seberang jalan pantai itu bersama tujuh lagi rakannya kira-kira jam 5.30 petang.

Katanya, ketika itu dia menyangka kayu balak yang hanyut dibawa ombak. Bagaimanapun, tidak puas hati dengan objek yang dilihat, dia berlari ke tepi pantai dan mendapati sekujur mayat lelaki yang sudah membengkak dan mula berbau.

"Pada mulanya, saya sangka objek itu kayu balak tetapi selepas didekati, objek itu adalah mayat lelaki yang sudah berbau," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Faizul berkata, dia tidak panik sebaliknya terus menghubungi Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD).

Mayat lelaki tidak berbaju dan berseluar jean biru itu dihantar pasukan polis ke Hospital Tengku Ampuan Afzan untuk tindakan lanjut.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Mohd Jasmani Yusoff mengesahkan penemuan mayat lelaki di Pantai Sepat dan siasatan mengenainya masih dijalankan.

Sinar Harian/-

Tsunami kecil landa Teluk Lipat

Posted: 13 Mar 2011 08:30 PM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TELUK LIPAT - Tragedi ombak besar yang disifatkan tsunami kecil oleh komuniti tempatan mengakibatkan pantai peranginan sepanjang kira-kira 500 meter yang menjadi tumpuan pelancong dan kebanggaan nelayan pantai itu kini berhadapan ancaman hakisan.

Sehubungan itu, pembinaan benteng penahan ombak dilihat satu cara bagi menangani krisis alam yang boleh melenyapkan keindahan pantai.

Ternyata, harapan penduduk mendapatkan reaksi positif daripada Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said ketika lawatan kerjanya ke sini kelmarin memberi petanda baik selepas pemimpin nombor satu negeri itu mengumumkan untuk mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah hakisan pantai yang kian meruncing itu.

Menyentuh persoalan terbabit, Ahmad berkata, sebanyak RM1.5 juta akan diperuntukkan untuk membina benteng pena-han ombak yang bersambung dengan benteng sedia ada.

"Kerajaan Negeri bersetuju membina tiga lagi benteng yang disambung pada benteng sedia ada sementara menunggu permohonan dibuat kepada Kerajaan Pusat untuk membina benteng pemecah ombak yang menelan belanja sebanyak RM150 juta.

"Jabatan Parit dan Saliran (JPS) bertindak menyelia kerja pembinaan benteng itu dan kerja pembinaan akan dilaksanakan dalam masa terdekat," katanya.

Pantai itu menyimpan kisah Sura Jetty yang pernah memartabatkan kegemila-ngan Dungun sehingga melakar peta dunia melalui perlombongan bijih besi.

Sinar Harian/-

Terjun laut bot terbakar

Posted: 13 Mar 2011 08:20 PM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

NORIZAN dikejarkan anggota keselamatan ke Hospital Besut untuk menerima rawatan, semalam.

40 penumpang panik lihat api marak di bahagian enjin

KUALA BESUT: Seramai 40 pelancong termasuk tiga warga Britain menempuh detik cemas apabila bot yang mereka naiki dari jeti Kuala Besut terbakar ketika dalam perjalanan menuju pusat peranginan terkenal, Pulau Perhentian, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 10.30 pagi itu, bot berkenaan mengalami kebakaran kecil pada bahagian enjin, sebelum pemandu bot dimaklumkan penumpang dan membaiki kerosakan sebelum meneruskan perjalanan.

Bagaimanapun, 30 minit kemudian api mula marak menyebabkan pemandu bot meminta semua penumpang tidak panik dan turun ke laut menggunakan tali sebelum mereka diselamatkan tiga bot lain yang datang lima minit kemudian.

Ketua Polis Daerah Besut, Kamaruddin Mohd Zakaria, ketika dihubungi berkata seorang penumpang, Norizan Atan, 38, melecur di kedua-dua belah pergelangan tangan, manakala seorang lagi penumpang, Jaafar Aman, 38, cedera di tangan dan dikejarkan ke Hospital Besut untuk rawatan.

Pegawai Daerah Besut, Tuan Mamat Tuan Ngah, berkata pihaknya membantu menempatkan mangsa di beberapa lokasi penempatan sementara di daerah ini bagi memudahkan pihak berkuasa menyalurkan bantuan termasuk pakaian dan selimut.

Seorang penumpang yang mengetuai rombongan dari Melaka, Mat Ramlan Mat Adi, 43, berkata mereka bernasib baik kerana ombak tidak kuat dan cuaca baik ketika mereka berlepas dari jeti Kuala Besut.

Seorang lagi mangsa, Arman Arshad, 34, berkata kejadian itu pengalaman menggerunkan apabila melihat api menyala di bahagian enjin ketika berada di tengah Laut Cina Selatan.

"Tindakan pantas pemandu bot mengawal penumpang supaya tidak panik menyebabkan proses menyelamatkan diri lancar, saya sendiri membantu menyelamatkan isteri dan anak dengan tali dan bergayut pada jaket keselamatan yang dipakai sebaik menaiki bot," katanya ketika ditemui di Hospital Besut.

Oleh Mohammad Ishak
Berita Harian/-

Rumah Adun Teja dipecah masuk

Posted: 13 Mar 2011 08:11 PM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

GOPENG, 14 Mac: Rumah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Teja, Chang Lih Kang dipecah masuk dipercayai antara tengah malam hingga awal pagi ini, dengan beberapa laci digeledah.

Mengikut paparan twitter pemimpin PKR itu, bilik stor dan dapur rumahnya turut diselongkar, lapor Keadilan Daily.

(Gambar: Lih Kang memberi keterangan kepada polis.)

"Bilik stor pun kena selongkar, apa sebenarnya mereka (pencuri) mahu?" tulisnya dalam bahasa Inggeris.

"Dapur juga. Cari makankah?" sindir beliau.

Beliau melalui twitter itu, dengan mengambil kira kejadian itu mengkritik statistik jenayah menurun.

Laporan polis sudah dibuat dan polis sudah mengambil keterangan beliau berdasarkan gambar yang dipaut pada twitternya.

Maklumat terperinci berkaitan kejadian belum diketahui, setakat ini.

Lih Kang menjadi Adun Teja selepas mengalahkan calon Barisan Nasional, Yeu Sau Kham dengan majoriti sebanyak 175 undi, pada pilihan raya umum (PRU) ke-12.

Beliau memperolehi 6,533 undi berbanding lawannya 6,358 undi.

Harakahdaily/-

Kes Anwar: Dokumen Pendakwaraya Dibocorkan Kepada Media

Posted: 13 Mar 2011 08:00 PM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR 14 MAC : Ketua Pendakwaraya Datuk Yusuf Zainal Abidin mengaku pihak Peguam Negara bertanggungjawab atas kebocoran dokumen yang bakal di kemukakan oleh beliau di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini bersabit kes fitnah liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim .

Akhbar New Straits Times hari ini menyiarkan dokumen hujah Datuk Yusuf bersabit permohonan supaya Hakim Zaibidin Mohamad diah mengarahkan Anwar untuk mengemukakan sampel DNA.

Yusuf begaimanapun meremehkan kebocoran dokumen itu dengan memberitahu mahkamah bahawa ia tidak memberi impak terhadap perbicaraan berkenaan.

Peguambela Sankara Nair memberitahu pemberita bahawa tindakan membocorkan dokumen kepada media arus perdana mirip kepada apa yang berlaku pada tahun 1998.

Dalam perbicaraan fitnah liwat pertma itu fakta-fakta mengenai pertuduhan terhadap Anwar dibekalkan kepada media sebelum ia di kemukakan kepada mahkamah,.

Tindakan itu adalah sebahagian daripada perancangan untuk memastikan Anwar diaibkan sepenuhnya sebelum dan semasa perbicaraan.

Yusuf hari ini mengaku beliau perlu bertanggungjawab terhadap kebocoroan dokumen terbaru namun tetap berpendirian isu itu tidak harus diperbesarkan.

Peguambela Karpal Singh turut menarik perhatian mahkamah kepada beberapa tunjuk perasaan anjuran penyokong Umno semalam.

Seperti dokumen yang dibocorkan, tunjuk perasaan itu juga dilihat sebagai bertujuan member I tekanan kepada hakim untuk mengarahkan Anwar supaya memberi sampel DNA itu.

Hakim Zaibidin sebelum ini megisthiarkan bahawa polis memperolehi sampel DNA daripada Anwar secara haram apabila menahan beliau dalam lokap pada 16 Julai 2008.

Selepas menahannya semalaman, polis merampas sehelai tuala. Berus gigi dan botol air mineral yang diguna oleh Anwar untuk menjalankan ujian DNA ke atas Ketua Pembangkang itu tanpa kebenaran beliau.

Tv Selangor/-

Rakyat kita di Jepun selamat

Posted: 13 Mar 2011 07:30 PM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KOTA KINABALU: Semua rakyat Malaysia termasuk pelajar di Jepun, selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan berikutan kejadian gempa bumi dan tsunami yang berlaku di negara itu, Jumaat lalu.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman, berkata laporan terkini yang diterima Wisma Putra juga menunjukkan semua rakyat Malaysia sudah dipindahkan ke kawasan selamat seperti ditetapkan pihak berkuasa Jepun.

Katanya, sehingga jam 1.30 tengah hari waktu Malaysia semalam, seramai 544 rakyat Malaysia di Jepun yang berada di beberapa kawasan paling teruk dilanda gempa bumi dan tsunami juga berjaya dihubungi Kedutaan Malaysia di Tokyo.

"Bilangan itu membabitkan mereka yang berada di kawasan paling teruk dilanda gempa bumi dan tsunami termasuk di Miyagi, Fukushima, Iwate, Tochigi, Ibaraki, Chiba dan Saitima yang terletak di timur laut Jepun.

"Kedutaan Besar Malaysia di Tokyo sedang memantau situasi dan mengambil tindakan susulan sewajarnya dengan menghubungi semua rakyat Malaysia di negara itu dan ia dilakukan sebaik berlaku gempa bumi Jumaat lalu.

"Kerajaan juga belum bercadang membawa pulang rakyat Malaysia di Jepun," katanya pada sidang media, di sini semalam.

Berdasarkan rekod Kedutaan Malaysia di Tokyo, seramai 5,009 rakyat Malaysia berdaftar di Jepun termasuk pelajar.

Beliau berkata, Kerajaan Jepun juga berterima kasih dengan komitmen Malaysia untuk menghantar Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) bagi membantu mencari serta menyelamat mangsa bencana.

Bagaimanapun, katanya, Kerajaan Jepun mengesahkan setakat ini mereka tidak memerlukan pertolongan tambahan untuk mencari dan menyelamat mangsa bencana.

Mengulas keadaan di Yaman, Anifah berkata, kerajaan mungkin membawa balik 443 rakyat Malaysia di negara itu berikutan situasi semakin kritikal khususnya di Sana'a.

"Kementerian sudah bermesyuarat dengan Majlis Keselamatan Negara bersama Wisma Putra petang semalam, dan kita mendapati usaha membawa pulang perlu.

"Kita sudah menghantar nota kepada Perdana Menteri selepas mesyuarat dan keputusan akan dibuat selepas berhubung dengan Perdana Menteri," katanya.

Berita Harian/-

Tragedi bagaikan mimpi

Posted: 13 Mar 2011 07:00 PM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

SENDAI - Rata-rata rakyat Jepun masih tidak percaya dengan tahap kemusnahan yang dibawa oleh bencana terburuk di negara itu dalam tempoh 140 tahun.

Dengan kapal terbang kelihatan terperangkap di celah runtuhan rumah dan pegawai kerajaan memakai topeng muka untuk memeriksa penduduk yang dikhuatiri terdedah kepada sinaran radiasi, kesan gempa dan tsunami yang berlaku Jumaat lalu dilihat amat luar biasa.

"Adakah ini mimpi? Saya rasa seperti saya berada dalam sebuah filem," kata seorang penduduk, Ichiro Sakamoto, 50.

"Setiap kali saya duduk sendirian, saya perlu mencubit pipi sendiri untuk memeriksa sama ada ini benar-benar berlaku," katanya.

Di Sendai, sebuah bandar pelabuhan dengan populasi seramai sejuta orang, penduduk dan penyelamat bertungkus lumus mencari barang peribadi dan orang tersayang di sebalik runtuhan bangunan.

"Memang tsunami kecil pernah berlaku sebelum ini tetapi tiada siapa sangka ia akan menjadi seburuk ini," kata Michiko Yamada, 75, dari wilayah Iwate.

Sinar Harian/-

Rakyat Malaysia paling tinggi bazir air

Posted: 13 Mar 2011 06:30 PM PDT

09 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR - Rakyat Malaysia antara pengguna yang paling banyak membazir air berbanding negara lain di Asia Tenggara.

M enteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui berkata, menurut Kajian Penggunaan Air Domestik, penduduk Malaysia menggunakan purata 226 liter air setiap hari berbanding rakyat Singapura (155 liter) dan Thailand sebanyak 90 liter setiap hari.

Katanya, kadar penggunaan air yang disyorkan untuk setiap penduduk di negara ini ialah 165 liter setiap hari dan penggunaan air semasa oleh setiap individu mencerminkan tabiat pembaziran oleh masyarakat.

"Sekiranya penduduk Malaysia mematuhi kadar penggunaan air yang disyorkan itu, maka pengguna boleh menjimat sehingga 28.2 meter padu setiap isi rumah yang membawa kepada penjimatan RM18.33 sebulan," katanya ketika merasmikan Karnival Komuniti Hijau 2011 di Taman Tasik Titiwangsa, di sini, hari ini.

Chin berkata, mengikut kajian itu, 70 peratus daripada responden menyatakan mereka tidak mungkin mengurangkan jumlah penggunaan air di rumah masing-masing pada tiga tahun akan datang.

Sinar Harian/-

Nuffnang