Isnin, 27 Jun 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Persatuan Penduduk Bandar Baru Bangi Jadikan Masalah Kebersihan Sebagai Resolusi Mesyuarat Agung Ke 22: Cabaran Kepada MPKj !

Posted: 27 Jun 2011 04:33 PM PDT

Lawatan Menyampaikan Peruntukan Kerajaan Pakatan Negeri Selangor Kepada Sekolah-Sekolah Tamil Dan Cina Di DUN Bangi

Posted: 27 Jun 2011 01:34 AM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Apabila warna dicop mengancam keselamatan......Innalillahi wa inna ilaihi raji'un

Posted: 27 Jun 2011 07:37 AM PDT

Apabila celik warna menjadi payah
Bagi pasukan seragam ditonjol gah
Ditanggung bayar peluh rakyat terperah
Agar tegak pertiwi megah

Namun bila memanda tak ambil endah
jelata mahu bermadah
hati resah gelisah gundah
berhimpun aman dikata salah

Secuit rasa raja mahu disembah
memanda gusar tak tentu arah
warna kuning diheret sudah
ke lokap yang melakar sejarah

Mana pertiwi di mana maruah
Perkara mudah begitu payah
Hati minda masih dijajah
Oleh tetuan penjajah sedarah

YB Dr Hjh Halimah Ali


Tonik spiritual

Posted: 27 Jun 2011 07:06 AM PDT

Bagaimana minda rakyat Malaysia boleh berkembang sekira disogok dengan berita celaru berat sebelah?

Posted: 27 Jun 2011 04:25 AM PDT

KOMENTAR : Kini seluruh jentera media arus perdana dikerah untuk menakutkan rakyat supaya tidak menyertai Perhimpunan Bersih 9 Julai untuk menuntut sebuah pilihanraya yang adil dan telus.

Media cetak, televisyen dan radio digerakkan untuk merakamkan "keresahan" peniaga mengenai kehilangan rezeki yang menurut media akan mencecah jutaan ringgit. Bagaimana taksiran ini dibuat – Wallahu a'lam.

Pengerusi Bersih Ambiga Sreenevasan, seorang peguam yang amat dihormati, kini dilabel oleh media sebagai tali barut pembangkang yang mahu menjatuhkan BN menerusi demostrasi jalanan.

Rasanya tidak perlu dihuraikan di sini apa yang dilaporkan oleh akhbar dan TV mengenai pemimpin-pemimpin seperti Mohamad Sabu, Lim Kit Siang dan "buah hati" mereka, Anwar Ibrahim.

Akhbar The Star yang selama ini dilihat sebagai "cuba" memberi perimbangan dalam laporan-laporannya, akhirnya tunduk kepada tekanan BN, khususnya Umno, dan kini menfitnah Ambiga, Anwar dan Bersih 2.0 secara keseluruhannya.

Maka secara rasmi, The Star kini menyertai kelab media dayus perdana yang dipelopori oleh Utusan Malaysia, Berita Harian, Tv3 dan New Straits Times.

Hujah The Star dan media arus perdana lain bahawa kononnya Bersih 2.0 akan menyebabkan peniaga rugi berjuta-juta ringgit adalah dangkal dan tidak masuk akal JIKA lunas-lunas demokrasi dihormati.

Antara prinsip demokrasi yang dimaksudkan itu adalah hak rakyat berkumpul secara aman untuk menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap sesuatu yang dirasakan penting untuk negara.

Malaysia tidak akan "tutup kedai" (shutdown) mahupun mengalami kemusnahan ekonomi (meltdown) jika peserta Bersih dibenarkan berkumpul dan berarak di dua tiga batang jalan raya untuk menyampaikan sebuah memorandum kepada Istana Negara.

Namun jika polis bertindak secara provokasi iaitu menutup jalan , menahan sesiapa yang memakai baju T kuning, menembak gas pemedih mata dan air berkimia terhadap pemimpin dan peserta Bersih serta membelasah mereka dengan belantan – ya, perhimpunan Bersih akan dicemari dengan keganasan.

Segala tindakan polis yang dinyatakan di atas, berlaku pada perhimpunan Bersih pertama tahun 2007.

Sebaliknya, jika polis menjalankan tanggungjawab untuk menyuburkan demokrasi dengan memberi kerjasama kepada penganjur supaya perhimpunan Bersih dilaksanakan secara teratur, adakah ini akan mendatangkan kerugian kepada Negara?

Malah sebaliknya, ia akan menjadi mercutanda betapa suburnya amalan demokrasi di Negara ini dan akan menanam keyakinan pelancong dan pelabur asing betapa sopan, tertib dan teraturnya penghayatan demokrasi di Negara ini.

Pilihan itu hak pihak polis dan pegawai atasan serta menteri serta cabinet Malaysia. Itu baru namanya anak jantan yang sihat akal fikirannya dan murni serta ikhlas akal budinya untuk menabur bakti kepada Negara.

Kerjasama sedemikian oleh polis akan memperagakan kepada pelawat asing, sebuah Malaysia moden yang mengamalkan demokrasi tanpa menjejaskan kehidupan harian.

Tapi sayang, kerjasama polis yang diharapkan adalah ibarat pungguk rindukan bulan.

Polis sudahpun memulakan tangkapan ke atas sesiapa sahaja yang memakai T-shirt Bersih selain penganjur menjadi sasaran.

Apakah yang begitu menakutkan BN mengenai Bersih 2.0 sehingga pemimpin-pemimpin kerajaan, Pemuda Umno, Perkasa, Polis dan media dayus perdana digerakkan secara begitu agresif untuk membanterasnya?

BN sebenarnya khuatir perhimpunan Bersih akan mencetuskan gelombang kemarahan rakyat terhadap Umno-BN kerana mencabuli kewibawaan institusi-institusi seperti Suruhanjaya Pilihanraya.

Dalam beberapa minggu lepas, kebejatan SPR semakin terserlah dengan pendedahan-pendedahan yang menzahirkan masalah pengundi hantu, penukaran pengundi biasa kepada pengundi pos secara haram dan pemindahan pengundi dari satu kawasan ke kawasan lain.

Ini diburukkan dengan dakwaan Projek IC Sabah - yang menyaksikan ratusan ribu warga asing diberi kerakyatan Malaysia untuk membolehkan mereka mengundi BN - kini menular ke Semenanjung Malaysia. Pertubuhan Bukan Kerajaan dan parti pembangkang khuatir Umno-BN akan mengotakan janji untuk memenangi PRU-13 dengan apa sekali cara pun.

Wartawan-wartawan kanan di akhbar The Star, New Straits Times, Tv3, malah Utusan Malaysia sendiri cukup arif mengenai isu pengundi hantu dan pengundi pos dan impaknya ke atas keputusan di kerusi-kerusi tertentu semasa PRU yang lalu.

Namun akhbar-akhbar berkenaan tidak menegur SPR di atas kepincangan-kepincangannya, tetapi memilih untuk melancarkan tohmahan dan fitnah terhadap penganjur Bersih 2.0.

Wartawan-wartawan yang pernah mewawancara Ambiga, pengerusi Bersih 2.0, akan memberi pengakuan bahawa beliau seorang berprinsip dan bukan tunduk di bawah telunjuk pembangkang mahupun kerajaan.

Malangnya, pengakuan ini tidak boleh diberikan secara terbuka kerana ia tentunya akan mengundang tindakan daripada media itu sendiri atau Kementerian Dalam Negeri . Itulah realiti politik di negara ini. Kes bekas presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Hatta Wahari yang dipecat oleh Utusan kerana mengkritik arah tuju laporan-laporan Utusan adalah contoh hidup dan nyata!

London, New York, New Dehli, Bangkok, Jakarta – semua bandaraya-bandaraya ini sering menyaksikan perhimpunan dan bantahan. Tiada pula laporan system ekonominya ranap kerana demonstrasi.

Hakikatnya adalah, perhimpunan yang bersih dan teratur dengan kawalan polis tidak pernah menyebabkan sebarang masalah kepada peniaga, menyusahkan rakyat atau menggugat kestabilan Negara yang mahukan kelangsungan pemerintah yang menghormati asas demokrasi.
tvselangor news

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


【念念有辞】国阵应向乾隆学习

Posted: 27 Jun 2011 06:18 AM PDT

Article published on the Website of Chinese newspaper Chinapress.com.my

史可法,明朝人,崇祯元年进士,崇祯十六年七月已是一名南京兵部尚​​书。 

然而他兵​​部尚书的位子还没坐满一年,李自成率领农民起义军攻破北京城,崇祯皇帝被逼得自杀身亡。

可是李自成也是名短命皇帝。清军在吴三桂的协助下入关,击败李自成率领的大顺军,占领北京。

史可法就这样来到了扬州,继续抗清。

顺治二年五月,清豫亲王多铎兵围扬州,史可法已是山穷水尽,孤掌难鸣。多尔衮和多铎两兄弟劝降,史可法不为所动,一心以死殉国。

多铎以7日攻克扬州,可是自己的兵员损失惨重,愤而屠杀扬州百姓,史称“扬州十日”。

掉了这么久书包,只是想说明一点,史可法是清朝建国的绊脚石,清朝的天子诸臣有的是理由憎恨他,诋毁他。

然而,乾隆皇帝对史可法的评价可不只是憎恶。公元1772年,也就是在史可法逝世后的127年,乾隆追谥史可法为“忠正”,世称“忠烈公”。

缺乏人性化理由

(More......)

Philosophy Politics Economics

Philosophy Politics Economics


GST to Fund the Poor?

Posted: 27 Jun 2011 06:50 PM PDT

Recent months have seen various Ministers, including the Prime Minister Datuk Seri Najib Razak himself putting forward the proposal that as the Goods & Services Tax (GST) gets implemented, the Government will concurrently reduce our income tax levels.

The latest Minister who has joined the fray is Datuk Idris Jala, the CEO for PEMANDU and Minister in the Prime Minister's department, who went further to argue that only with the GST, accompanied by reductions in income taxes will the Government be able to fund its policies for the poor.

Datuk Idris Jala said that "with the GST in place, all 28 million Malaysians will pay a little bit which then allows to reduce corporate and income tax and that's how we can find enough money for the poor people." The statement is a little shocking coming from Datuk Idris Jala, who's normally fairly sensible, and completely perverse in its logic.

Today, only approximately 15% of the working population earn enough to afford paying taxes, and that means that the overwhelming majority of the work force is earning less than RM3,000 a month. They are not paying taxes not because they do not want to, but because they are not earning enough to.

What the BN government is proposing to do is to reduce the taxes paid by the wealthier 15% of the working population, and redistributing the tax burden to the 85% who currently do not earn enough to qualify to pay taxes.

The irony is that now the Government is arguing that by taxing the rich less, taxing the poor more, they will be able to source increased funds to support the poor! In effect, the Government is arguing that the wealthier segments, particularly the corporates should stop funding policies in support of the poor, and the poor should fund policies for themselves!

There is no question that the Government cannot rely heavily on taxes derived from the oil and gas sector which today constitutes close to 40% of all government revenue collection. However, the way to do it is not by crudely taxing the rakyat more, particularly those from the lower income groups. Otherwise, should Petronas "strike oil" again and is able to increase its revenue contribution to say, 60% of total government revenue, does it mean that the Government will then increase GST to say 10% for the purposes of "broadening the tax base"?

The appropriate method to increase and broaden our income tax base is to implement policies funded by our oil and gas windfall profits which will raise the income and productivity of ordinary Malaysians. Such policies will include drastically improving the quality of education as well as setting a reasonable minimum wage. Once the income levels of Malaysians increase, automatically, based on existing tax structures, more Malaysians will be paying taxes and the Government will be able to "broaden" its tax base without burdening the poor.

In the short term, the best measures for the Government to implement to increase revenues and reduce expenditure is to introduce competition into all its policies – such as competitive auctions for state land to maximise revenue, and competitive tenders for all privatisation and procurement projects to minimise cost and reduce leakages through wastage, rent-seeking and corruption. Such measures, if imposed with political will, will be more than sufficient to fund policies for the poor in the short to medium term.

www.telokkemang.blogspot.com/

www.telokkemang.blogspot.com/


Soalan Jawab Lisan 16 Jun 2011

Posted: 27 Jun 2011 04:29 AM PDT

Minta Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan menyatakan :-

a) Apakah cadangan melarang pembelian gula bersubsidi kepada semua pihak termasuk kecil dan sederhana telah dilaksanakan ; dan
b) Berapakah jumlah gula yang diimport oleh pengilang makanan dan minuman pada tahun 2010 melalui permit (AP).

Jawapan:

Kementerian menjelaskan penstrukturan semula pemberian subsidi gula kepada industri makanan dan minuman berskala besar secara berperingkat-peringkat telah dilaksanakan kepada 13 syarikat pada 1 januari 2011 bagi mengurangkan tanggungan bebanan Kerajaan. Langkah ini adalah wajar bagi memastikan peruntukan yang disediakan mencukupi untuk menampung subsidi gula kepada pengguna domestik selain melaksanakan liberalisasi subsidi gula secara berperingkat.

Selaras dengan hasrat kerajaan untuk liberalisasi subsidi, kerajaan telah memutuskan untuk mengecualikan 13 syarikat makanan dan minuman berskala besar yang purata penggunaan gula melebihi 500 metrik tan sebulan daripada membeli gula bersubsidi. Perlaksanaan pengecualian pembelian gula oleh industri akan memberikan penjimatan kepada kerajaan sebanyak RM128 juta setahun.

Cadangan pengecualian pembelian gula bersubsidi kepada semua pihak industri termasuk kecil dan sederhana akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat supaya tidak membebankan pihak industri dan pengguna akibat peningkatan harga produk akhir.

Pada tahun 2009, KPDNKK telah melaksanakan larangan pembelian gula bersubsidi oleh syarikat yang menghasilkan produk untuk dieksport. Bagi tujuan tersbut, kerajaan melalui Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) bersetuju membenarkan pembukaan permit import (AP) gula kepada pengilang makanan dan minuman mulai tahun 2010.

Walaubagaimanapun, tidaka permohonan mendapatkan permit import diterima pada tahun 2010. bagi tahun 2011, dua syarikat telah diluluskan permit import (AP) gula iaitu

1. Malaysia Milk Sdn Bhd (300 metrik tan setahun)
2. Able Dairies Sdn Bhd (10,000 metrik tan setahun)

Soalan Jawab Lisan 14 Jun 2011

Posted: 27 Jun 2011 03:55 AM PDT

Minta Menteri Kerja Raya menyatakan :-

a) Tindakan mengatasi keretakan di bahagian pier head yang menyokong jambatan sepanjang 1.7km. Projek Jalan Lingkaran tengah 2, Pakej II (MRR2) yang telah diperbaiki pada tahun 2006 dan sekali lagi pada 2008; dan
b) Adakah kegagalan 3 tendon CFRP berpunca dari kelemahan dalam kerja kejuruteraan reka bentuk dan kerja binaan.

Jawapan :

Kementerian Kerja Raya melalui jawapan bertulisnya mengesahkan pada bulan Ogos 2008 telah mengesahkan kerosakan yang berlaku di rasuk silang jejambat di pier 28, Jalan Lingkaran tengah 2 (MRR2) di Kepong. Dalam pada itu kementerian juga berpendapat ia berpunca dari tindak balas kimia disebabkan oleh pemilihan tendon pra tegasan yang tidak bersesuaian dengan iklim persekitaran iaitu dari jenis Carbon Fibre Reinforced Polymer (CFRP).

Sehubungan dengan itu, JKR telah memutusakan untuk mengantikan tendon dari jenis CFRP tersebut kepada tendon pra tegasan dari jenis keluli. Kerja-kerja pembaikan di pier 28 itu telah dimulakan pada 5 November 2009 dan siap pada 12 Disember 2010. Kos kerja-kerja pembaikan tersebut termasuk pemasangan rangka pengikat dan jaring keselamatan di tiang-tiang jejambat lain ialah sebanyak RM3 juta dan ia dilaksanakan oleh syarikat Bridgex Sdn Bhd. Manakala tender untuk mengantikan tendon bagi baki 25 tiang jejambat yang lain telah ditawarkan kepada syarikat yang berkelayakan dan kini sedang dalam peringkat penilaian harga oleh JKR.

Anggaran kos pembaikan ini ialah sebanyak RM45 juta dan dijangka siap dalam tempoh 30 bulan, perlaksanaan projek pembaikan ini akan dimulakan selewat-lewatnya pada bulan September 2011.

Dalam pada itu Kementerian Kerja Raya juga telah memfailkan kes tuntutan ganti rugi membaiki keseluruhan kerosakan jejambat MRR2 ini terhadap kontraktor utama di Mahkamah tinggi. Sehubungan itu, punca keretakan sebenar jejambat MRR2 di kepong ini tidak dapat diberikan kerana ia dianggap sebagai subjudice, walaubagaimanapun kementerian ini telah mengambil langkah proaktif untuk melaksanakan kerja-kerja pembaikan jejambat berkenaan terlebih dahului tanpa perlu menunggu keputusan kes dari mahkamah. Ini bagi memastikan tehap keselamatan pengguna sentiasa diberikan keutamaan berbanding tuntutan kerugian kos yang masih lagi dalam status pengurusan kes oleh pihak mahkamah.

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


BELANJA MELAWAT AJE DEKAT RM18 JUTA....mak oiii...!

Posted: 27 Jun 2011 04:03 AM PDT

KUALA LUMPUR -  Perbelanjaan lawatan rasmi yang dilakukan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor berjumlah RM17,118,650.58 dalam tempoh 2008 hingga 2011.Perkara itu dinyatakan dalam jawapan bertulis terhadap soalan Ahli Parlimen Batu, Tian Chua yang bertanya tentang jumlah perbelanjaan lawatan rasmi Perdana Menteri dan isteri serta Timbalan Perdana Menteri dan isteri mengikut tarikh, lokasi dan tujuan dari tahun 2008 hingga 2011. Dalam jawapan tersebut, Najib dan Rosmah membelanjakan RM 1,739,332.85 (2008), RM 4,811,837.48 (2009) RM 5,140,307.99 (2010) dan RM 5,427,172.26 sehingga Jun 2011.


Manakala, kos keseluruhan lawatan rasmi Timbalan Perdana Menteri dan isteri bagi tempoh sama berjumlah RM 8,020,328.07. Bagi peruntukan khas kepada Rosmah pula, Jabatan Perdana Menteri tidak menyediakan peruntukan khas bagi perbelanjaan mengurus. Perbelanjaan hanya diberi terhadap perkara yang melibatkan Pejabat Perdana Menteri sahaja.

"Berbanding ketika Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri, nampaknya Rosmah lebih banyak melancong. Kita lihat lawatan rasmi Perdana Menteri telah menjadi jadual pelancongan isterinya," kata Tian ketika ditemui Keadilandaily. 


Namun, kata Tian Chua, sehingga kini rakyat tidak melihat hasil lawatan tersebut membawa pulangan kepada negara. "Apakah lawatan ini mendatangkan pulangan perdagangan dan perhubungan diplomatik yang lebih baik?

"Jumlah perbelanjaan ini menunjukkan peningkatan setiap tahun. Ketika rakyat terpaksa mengikat perut dan mengubah gaya hidup, Perdana Menteri dan isteri sewenang-wenangnya membelanjakan wang orang ramai untuk perkara yang belum tentu membawa faedah.

"Ketika mereka ke luar negara, permasalahan domestik masih tidak diselesaikan. Apakah ini maknanya rakyat didahulukan," soal Tian Chua.

Dewan Rakyat sebelum ini pernah dimaklumkan kos keseluruhan lawatan rasmi Rosmah ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh yang ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

Malah, Rosmah didakwa turut berbelanja hampir RM140,000 bagi penginapan hotel mewah di Atlantis, Dubai hanya untuk satu malam./KD

Baca ini pula RM49 juta biaya rumah PM, TPM

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Complaints for DBKL by Yaacob

Posted: 27 Jun 2011 12:59 AM PDT

Sdr John, Stephan, Wong dan penduduk-penduduk Desa Setapak

Saya merujuk kepada masalah pasar pagi di Desa Setapak.

Hari ini saya menghubungi Pengurus DBKL kawasan untuk mendapatkan maklum balas berkenaan masalah kacau ganggu disebabkan oleh aktiviti pasar pagi di Desa Setapak.

Saya dimaklumkan, Jabatan Penjaja DBKL sedang mengkaji aduan-aduan penduduk dimana kajian melibatkan statik dan jumlah peniaga-peniaga berlesen yang berniaga di kawasan tersebut. Selain daripada itu kawasan baru juga sedang diambil kira bagi memindahkan pasar pagi ini ke kawasan yang jauh dari kawasan kediaman.

Saya juga dimaklumkan bahawa tindakan penguatkuasaan berterusan juga dilakukan bagi mengawal kegiatan peniaga-peniaga tanpa lesen di kawasan berkenaan.

Pihak kami juga telah menulis surat rasmi kepada DBKL memohon supaya masalah pasar pagi ini diberikan perhatian serius oleh DBKL memandangkan masalah tersebut masih berterusan dan tindakan segera perlu diambil dengan memindahkan aktiviti-aktiviti pasar pagi ini ke kawasan yang lebih sesuai.

Terima kasih.

Yaacob Abd Hamid
Pembantu kepada
YB Wee Choo Keong

Comment on Complaints for DBKL by Tee Ban Hoe

Posted: 26 Jun 2011 07:56 PM PDT

Dear YB Wee and En Yaacob,

On behalf of Diamond Residences Condo, I would like to thank you for the effort in successfully halting and suspending KP Property construction work until further notice and until a thorough investigation has been conducted on why KP Property were allowed to continue their construction work beyond 6pm and occasionally continued their construction work in the dark.

In this investigation, I think it is also worthwhile to submit all prior reports made to the DBKL helpdesk and the complaint letter issued on behalf of Diamond Residences Condo from your office to DBKL on how KP Property had gotten the approval to build their 288 and 222 Condo so near to the Diamond Residences Condo without a proper consultation with all the surrounding residence and without a proper DBKL K5 protest process conducted.

I previously stayed in a 2-storey terrace house in Taman Seri Melati and there was a common 8 feet back lane shared with my neighbors. With this KP Property 222 and 288 Condo which I was told are going to be at least 25 storey high, common sense tells me that the back lane separating both buildings (Diamond Residences, 222 and/or 288) should be at least 100 feet wide due to obviously various safety reasons during and after constructions.

I personally thank you again for successfully halted KP Property construction of the 222 and 288 project and we are eager to see the outcome of the investigation.

Thanks and Best Regards.

Yours faithfully,

Tee Ban Hoe
Diamond Residences Condo
012 – 287 8223

Comment on Teks Ucap Perbahasan Anggaran Perbelanjaan Mengurus Tambahan 2011 by Azman

Posted: 26 Jun 2011 10:43 AM PDT

Thank you for speaking up for us. The government should seriously look into DBKL before it is too late, The public is fed up with their attitude. I now how frustrating it is to deal with DBKl officers.

Direct Free Kick

Direct Free Kick


3 Exco Kerajaan Negeri Selangor di Ceramah Pelancaran Bersih 2.0 pada 27 Jun 2011 di PTP, Pandan Indah.

Posted: 26 Jun 2011 08:24 AM PDT

Nurul Izzah Anwar

Nurul Izzah Anwar


Ucapan Penangguhan YB Nurul Izzah Anwar- Ahli Parlimen Lembah Pantai

Posted: 27 Jun 2011 04:54 AM PDT

27 Jun 2011

Saya, Puan Nurul Izzah binti Anwar [LembahPantai] mohon mencadangkan agar Dewan ini ditangguhkan dengan merujuk kepada Peraturan Mesyuarat 17(1) untuk ucapan penangguhan mengenai kes Yong Vui Kong, yang telah ditangkap kerana mengedar 47.27 gram heroin di Singapura pada 13 Jun 2007.

Tan Sri Yang di-Pertua,

Peluang kedua untuk bertindak betul dan menjalani kehidupan bermakna:

Saya membawa perhatian dewan kepada kes melibatkan remaja Sabah berumur 22 tahun, Yong Vui Kong, yang ditangkap pada usia 19 tahun kerana memiliki 47.27 gram heroin di Singapura pada 13 Jun 2007.

Vui Kong dijatuhkan hukuman gantung pada 7 Januari 2009, dibawah Seksyen 5 (1)(a) Akta Penyalahgunaan Dadah Singapura dan kini sedang menanti pelaksanaan hukuman gantung tersebut.

Disebalik cercaan terhadap beliau, dilempar tuduhan selaku seorang pengedar dadah,Vui Kong sebenarnya merupakan mangsa keadaan, kemiskinan dan keruntuhan institusi keluarga.

Ketika berumur tiga tahun, ibu bapaVui Kong bercerai, dan ibunya mengalami tekanan mental serta pada masa itu masih seorang kanak-kanak dan terpaksa melalui pelbagai peristiwa menyedihkan.

Beliau terpaksa bekerja di lading kelapa sawit datuknya selepas sekolah, dibelasah seandainya terlewat pulang. Untuk memperbaiki kehidupan ibu dan dirinya, Vui Kong meninggalkan rumah pada usia 12 tahun dan 3 tahun kemudian tiba di kota Kuala Lumpur sebatangkara.  Kerana tidak tahan didera dan dihina, beliau berhenti kerja sebagai tukang masak dan menjadi ahli persatuan kongsi gelap, yang mengheret beliau untuk melakukan sesuatu yang melanggar undang-undang.

Malangnya, penderitaan Vui Kong tidak terhenti di situ. Beliau sekali lagi gagal diberikan keadilan apabila melalui perbicaraan yang tempang.

Empat hari sebelum penghakiman Mahkamah Rayuan pada 9 Mei 2010, Menteri Perundangan Singapura, K Shanmugam secara terbuka berkata, “Yong Vui Kong (yang dijatuhkan hukuman mati kerana mengedar 47 gram heroin) sangat muda. Tetapi, seandainya kami melepaskan dia (Yong), apakah mesej yang kami sampaikan?  Kami menyampaikan satu mesej kepada pengedar dadah asing, pastikan anda memilih seorang pemuda, atau seorang ibu kepada anak sebagai mangsa anda, dan peralatkan mereka untuk membawa masuk dadah ke Singapura.”

K Shanmugam menambah, ini kerana orang sedemikian akan mencungkil simpati orang ramai jikalau ditangkap. “Seandainya kami tidak melaksanakan undang-undang, kita gagal menghalang kemasukan orang-orang ini.”

Saya tidak mempertikaikan pelaksanaan undang-undang Singapura; yang dibantah adalah ketidakadilan didalam proses perbicaraan Vui Kong.

Kenyataan Menteri Perundangan Singapura ini  dibuat sedang permohonan  pengampunan belum difailkan lagi. Jelas sekali, kes Vui Kong telah tercemar dengan prasangka ini.

Kenyataan Menteri Singapura ini telah menafikan hak Vui Kong untuk memohon pengampunan Presiden. Ini kerana persetujuan jemaah menteri diperlukan sebelum permohonan pengampunan dikemukakan. Malangnya, kenyataan terbuka Menteri Perundangan telah mengikat keputusan terhadap Vui Kong.

Kegagalan melaksanakan keadilan juga berlaku kerana Ketua Hakim Singapura kini, semasa beliau menjadi Peguam Negara, telah member pendapat bahawa Presiden Singapura tidak mempunyai hak sendiri untuk member pengampunan, tetapi bertindak di atas nasihat cabinet Singapura.

Sehubungan itu, saya yang mewakili Dewan Rakyat yang mulia ini merayu kerajaan Malaysia melalui Kementerian Luar Negeri untuk mengambil tindakan sewajarnya bagi member peluang kedua kepada Vui Kong untuk kesnya dipertimbangkan atas meritnya sendiri dan melalui proses perundangan and pengampunan yang adil

Kerajaan Malaysia perlu campurtangan dalam kes ini, untuk memastikan kezaliman tidak berlaku kepada rakyat Malaysia di Negara asing.

Ini bukan satu pilihan tetapi satu kewajipan, malah hak Vui Kong yang terakhir dan menyeru agar kerajaan Malaysia menghentikan hukumanini yang telah dijatuhkan tanpa keadilan sepenuhnya dengan membawa kes ini ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) untuk mendapat keputusan ICJ mengenai kuasa Presiden Singapura untuk mengampunkan seorang banduan.

Kerajaan Malaysia mampu melunaskan tanggungjawab ini. Pada tahun 2008, kerajaan Malaysia dan PAS bertungkus lumus, melakukan segala yang mampu untuk menyelamatkan Umi Azlim Mohamad Lazim yang dijatuhkan hukuman mati kerana mengedar heroin yang seberat 2.9 kilogram.  Akhirnya, Mahkamah Tinggi di Guangzhou meringankan hukuman mati kepada penjara seumur hidup.

Sehubungan dengan itu saya dan ahli-ahli Dewan Rakyat yang mulia ini merayu kerajaan Malaysia melalui Kementerian Luar Negeri dapat melaksanakan tindakan yang betul dengan mengikut saluran undang-undang antarabangsa bagi menuntut keadilan untuk Vui Kong serta rakyat Malaysia yang percaya kepada peluang kedua untuk setiap insan.

Nurul Izzah Anwar

Ahli Parlimen Lembah Pantai

Sidang Media Parti Sosialis Malaysia (PSM)

Posted: 27 Jun 2011 12:50 AM PDT

KENYATAAN AKHBAR : 26 JUN 2011

TOHMAHAN TERHADAP PSM OLEH MENTERI DALAM NEGERI DAN POLIS ADALAH TINDAKAN TERDESAK, SATU PEMBOHONGAN DAN MELUCUKAN

Parti Sosialis Malaysia (PSM) mengutuk kenyataan yang dikeluarkan oleh Timbalan Ketua Polis Negeri Pulau Pinang-Datuk Abdul Rahman Jaafar dan Menteri Dalam Negeri Datuk Hishamuddin Tun Hussain yang cuba melabel PSM sebagai mempunyai agenda untuk melancarkan perang terhadap Yang Dipertuan Agung dan cuba menghidupkan Parti Komunis Malaya (PKM).

Pembohongan besar ini turut digunakan keatas 30 orang peserta yang terlibat dalam Kempen Udahlah-Bersaralah-sebuah kempen kesedaran Nasional PSM yang berjalan dari 24 sehingga 26hb Jun 2011. Mereka yang sepatutnya dibebaskan kini direman selama 7 hari ekoran cubaan polis mengukir satu cerita fantasi dimana seksyen yang digunakan keatas mereka adalah seksyen 122 Kanun Keseksaan iaitu melancarkan perang keatas Yang Dipertuan Agung.

Kenyataan pihak Berkuasa dan dakwaan keatas Aktivis PSM adalah tidak berasas, tidak masuk akal, pembohongan, bermotifkan politik dan sandiwara dan oleh yang demikian, PSM meminta kesemua mereka yang direman dibebaskan serta merta dan pihak Kerajaan meminta maaf atas tohmahan yang tidak berasas ini.

PSM merasa lucu bahawa Pemerintah cuba mengaitkan PSM dengan Komunis dengan terjumpanya beberapa T-Shirt dan bahan-bahan yang mempunyai imej pemimpin komunis. Untuk makluman Polis, ini adalah skrip zaman perang dingin di mana hari ini, semua bahan ini boleh didapati di pasaran dan dijual secara umum tanpa sebarang sekatan. Selain itu, Kerajaan Malaysia juga mempunyai hubungan politik dengan Parti Komunis Cina, Vietnam, Cuba dan lain-lain.

Selain daripada itu, Kerajaan Malaysia juga telah menandatangani perjanjian damai dengan PKM pada tahun 1989 dan pemimpin-pemimpin Komunis kanan seperti Rashid Maidin, Suriani dan Abdullah CD juga telah diperkenan dengan DYMM Sultan Azlan Shah. Oleh yang demikian, cubaan terdesak polis membawa balik bogey “Komunis” dalam zaman paska perang dingin adalah satu cubaan terdesak rejim UMNO-BN untuk terus berkuasa dengan cara menakutkan rakyat dan sekali gus mencari peluang untuk menggunakan ISA.

PSM adalah sebuah parti berdaftar yang menjalankan aktiviti secara sah dan ini memang diketahui umum. PSM juga mengiktiraf sumbangan parti-parti kiri sebelumnya yang telah menyumbang kepada kemerdekaan Negara seperti PKMM, API, AWAS dan PKM. Cubaan polis yang sering melabel parti-parti lain sebagai agen PKM adalah satu taktik lama dan sudah basi.

Pihak Media kawalan UMNO-BN telah menghebohkan tohmahan dan pembohongan ini untuk menakutkan orang ramai menjelang perhimpunan BERSIH 2.0. PSM menyokong penuh perhimpunan BERSIH 2.0 walaupun Kempen Udahlah Bersaralah PSM tidak ada kena mengena dengan BERSIH 2.0, tetapi pihak polis cuba mengaitkan dua aktiviti tersebut untuk menyekat perhimpunan BERSIH 2.0.

PSM sesungguhnya percaya dan sedar bahawa tuduhan keatas PSM hanyalah tindakan terancang pihak polis untuk menwujudkan musuh bayangan dengan niat untuk mengwujudkan satu suasana “darurat” untuk membolehkan pemerintah melakukan penahanan besar-besaran “crackdown” untuk mengagalkan perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai yang telah mendapat sokongan yang begitu memberangsangkan dari rakyat.

Tindakan polis terkini keatas PSM tidak akan menghalang PSM untuk terus berjuang dan memperjuangkan hak rakyat Malaysia.

Hidup Rakyat!’

Hidup Sosialis!

S. Arulchelvan (Setiausaha Agung PSM)

——————————————————————————————-

KEADILAN is outraged with the use of Section 122 of the Penal Code against 30 individuals, including two 16-year-olds in Penang yesterday, and a serving MP, Dr Michael Jeyakumar, whilst on their way to attend a gathering in support of the Bersih 2.0 rally planned for July 9.

The allegation of waging war against the King is a malicious attempt to link these dedicated actiivists with the Al-Maunah militant terrorist group  It is unfathomable how the police came to this conclusion when PSM had clearly made known their support for Bersih 2.0’s efforts – as clearly spelt out during the launch last week. This unjustified, malicious and disproportionate clampdown on Parti Sosialis Malaysia activists smacks of a government that is bent on silencing political dissent without regard to the truth and the rights of Malaysians as enshrined under the Federal Constitution.

What we fear is that this irrational and extreme move by the police – clearly under instructions of the powers that be – will only be the
beginning to further clampdowns, even possibly under the Internal Security Act. The Home Minister has already threatened to use the ISA against the organisers of Bersih 2.0. It is worth reminding all Malaysians that Section 122 under the Penal Code carries with it the punishment of imprisonment for life or imprisonment for a term not exceeding 20 years. The usage of Section 122 is a clear attempt to intimidate and silence activists, opposition parties and the Rakyat.

We urge all Malaysians to fully and completely reject such a cruel clampdown against known and dedicated activists, especially in light of the failure of the Najib administration to take action against groups closely connected to the ruling party for publicly inciting
violence. We call for the immediate and unconditional release of all those now being detained.

YB Nurul Izzah Anwar
MP for Lembah Pantai & Vice President of KEADILAN

YB Chua Tian Chang
MP for Batu & Vice President of KEADILAN

N Surendren
Vice President of KEADILAN

Blog@Wengsan...博客@永山

Blog@Wengsan...博客@永山


RM17juta Dibelanjakan Untuk Lawatan Rasmi PM Dan Isteri Dalam Tiga Tahun Membuktikan Cogan Kata 1Malaysia Hanya Untuk Mengaburi Mata Rakyat

Posted: 27 Jun 2011 10:41 AM PDT

Khalid Samad

Khalid Samad


BERSIH: Pembuka Jalan Politik Baru

Posted: 26 Jun 2011 09:43 PM PDT

Perhimpunan BERSIH 2.0 telah mengundang berbagai tindak balas dari penyokong Barisan Nasional. Dari respon yang kurang bijak persatuan-persatuan peniaga pro-BN yang menyatakan bangkangan mereka di atas alasan terjejasnya perniagaan; kepada yang paling ekstrim dalam bentuk ancaman membunuh Pengerusi BERSIH, Dato' Ambiga. Walau apa sekali pun respon dan alasan di sebaliknya, kesemuanya bertujuan untuk menghalang berlakunya himpunan ini. Respon dan tindak balas sebegini merupakan bukti betapa BN amat gentar dengan himpunan yang akan diadakan pada 9 Julai ini. Mereka khuatir kerana perhimpunan ini merupakan pembuka jalan kepada era politik baru dan penamat kepada politik kotor yang berpaksikan fitnah pimpinan BN.

Hakikatnya, rakyat semua mengetahui betapa Pilihan Raya yang dianjurkan selama ini adalah tidak adil, berat sebelah dan diurus dengan tujuan untuk memenangkan BN. Pilihan Raya dan kebebasan bersuara yang dibenarkan sekadar untuk memberikan persepsi adanya demokrasi, tetapi tahapnya dikawal supaya tidak menjejas kedudukan BN. Dalam keadaan begitu sekalipun BN telah dapat dikalahkan di beberapa Negeri pada tahun 2008. Sekiranya Pilihan Raya pada ketika itu diadakan secara bebas dan bersih, dengan diberi semua pihak akses kepada media perdana, tiadanya undi pos dan lain-lain seperti terkandung dalam tuntutan BERSIH (1), insyaAllah sudah pasti BN akan dapat dikalahkan diperingkat Kebangsaan juga.

Oleh yang demikian, BERSIH (2) perlu diteruskan supaya BN memahami bahawa rakyat tahu bagaimana mereka telah ditipu selama ini dan bagaimana penipuan ini mengekalkan sebuah kerajaan yang telah hilang kredibiliti serta legitimasinya dalam kedudukan berkuasa.

Sebenarnya, semua yang siuman dan tidak berkepentingan pasti akan menyokong perhimpunan BERSIH diadakan. Ianya menuntut supaya Pilihan Raya dilakukan secara adil dan bersih. Hanya yang inginkan Pilihan Raya yang kotor, tidak telus dan tidak adil sahaja yang akan membantahnya. Hanya yang ingin kekal berkuasa dengan menafikan hak rakyat serta ingin melihat rakyat terus ditundukkan akan mempertahankan proses Pilihan Raya yang jelas tercemar!

Kerajaan BN wajib menghormati rakyat dan itulah sebenarnya intipati tuntutan BERSIH. Iaitu supaya suara dan kehendak rakyat dalam memilih kerajaan yang ingin diamanahkan dengan kuasa pemerintahan dihormati dan diterima. Tanpa adanya sebarang usaha penyalahgunaan kedudukan dan kekuasaan untuk menentukan pilihan rakyat melalui proses pemilihan yang berat sebelah lagi songsang. Sekiranya melalui proses pemilihan yang BERSIH ini rakyat menolak BN di peringkat Negeri dan Negara, maka BN wajib menerima pilihan rakyat dan berundur secara terhormat. Itulah intipati demokrasi. Bukan hanya sebagai cogankata dan retorik semata-mata, sambil pandangan dan pendapat rakyat dikuasai dan kehendak rakyat dinafi melalui proses yang tercemar.

Semua yang ingin menghalang BERSIH, samada PERKASA, Pemuda UMNO atau pihak Polis sekalipun, hanya menzahirkan keinginan untuk mempertahankan sesuatu yang ditolak rakyat, iaitu proses Pilihan Raya yang dicorakkan mengikut kepentingan BN. Sepatutnya mereka, lebih-lebih lagi pihak Polis, berdiri bersama rakyat dalam usaha membersihkan proses pilihan raya. Supaya penipuan terhadap rakyat dan kekuasaan ke atas rakyat melalui penipuan ini dapat dihentikan. Himpunan BERSIH merupakan usaha mulia, tuntutan adil lagi berasas dan menepati kehendak Syariat Islam dan Perlembagaan Negara; sepertimana yang telah dinyatakan oleh Dr. Mohd Asri Zainul Abidin dan Prof. Aziz Bari.

Oleh itu, sepatutnya pihak Polis menjaga dan melindungi peserta himpunan tersebut, menjaga lalu lintas supaya kesan kesesakan dikurangkan, menjaga keselamatan peserta supaya tiada sebarang provokasi dan dengan itu ianya akan berjalan dengan selamat dan aman. Sepertimana himpunan yang menuntut rasuah dihentikan, penjenayah ditahan dan jenayah diperangi tidak wajar dihalang dan ditentang, begitu juga himpunan yang menuntut Pilihan Raya yang bersih dan adil. Sepatutnya PERKASA menyokong dan Pemuda UMNO turut bersama dan bukan bertindak-balas seperti sekarang. Namun, hakikatnya, mereka bukan mementingkan rakyat dan hak rakyat. Mereka hanya mementingkan status quo dan usaha mempertahankannya walaupun rakyat inginkan ianya ditukar.

9 Julai 2011, tarikh keramat, tarikh perubahan, tarikh kebebasan. Saya berharap agar warga Shah Alam khususnya dan Malaysia amnya akan bersama saya, turun pada hari itu untuk bersama-sama mencatat sejarah di bumi Malaysia yang kita cintai.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Respon Kepada Pengunjung: Isu Rahsia Parti

Posted: 26 Jun 2011 06:17 PM PDT

Ada yang tidak akan bersetuju dengan apa yang saya tulis dan lakukan walau apa sekalipun penjelasan yang saya cuba beri. Oleh itu, saya tidak akan cuba berusaha untuk meyakinkan mereka ini. Apabila hati telah dikuasai perasaan, samada kebencian atau kecintaan, ia mampu menumpulkan akal, sehingga kebenaran sesuatu hujjah atau kepalsuannya, yang dapat difaham dan diiktiraf semua, tetap tidak dapat diakui diri sendiri. Saya doakan supaya perasaan tidak menguasai hati ahli jamaah dan sebaliknya semua hujjah yang dikemukakan dinilai atas kebenarannya dan bukan berdasarkan siapa yang menyatakannya.

Saya juga mendoakan semoga PAS tidak akan mendapat pemimpin yang menganggap 'karipap' sebagai rahsia jemaah; atau pemimpin yang menganggap cara bagaimana pengajaran yang terkandung dalam Islam dihayati pada zaman sekarang tidak perlu ditonjolkan, memadai dengan sekadar menceritakan Seerah; atau pemimpin yang angkuh, yang menganggap orang lain tidak ditamrin, sambil tidak menyatakan apa yang dianggapnya tidak kena.

Sesuatu yang dianggap rahsia adalah rahsia walaupun ianya tidak dikaitkan kepada perbincangan dalam mesyuarat. Oleh itu yang tidak rahsia tetap tidak rahsia, walaupun dikaitkan dengan perbincangan dalam mesyuarat. Sebagai contoh, ayat yang berbunyi, "kami makan karipap" dan "kami makan karipap dalam mesyuarat". Dua-dua ayat tersebut tidak mengandungi 'rahsia' walaupun ayat kedua dikaitkan dengan mesyuarat. Begitu juga ayat "Dr. Hatta lebih cergas" dan "dalam mesyuarat saya nyatakan Dr. Hatta lebih cergas". Kedua-dua ayat tidak mengandungi rahsia, lebih-lebih lagi apabila pengumuman keputusan melantik Dr. Hatta dan sebab-sebabnya telah dilakukan pimpinan. Sebaliknya, ayat yang sedemikian hanya menjelaskan pandangan saya, bukan rahsia parti.

Dalam pada itu, sesuatu yang rahsia tidak perlu dikaitkan dengan perbincangan mesyuarat untuk menjadikannya rahsia parti. Sebagai CONTOH "kita utamakan kemenangan Shah Alam berbanding Kota Raja" dan "dalam mesyuarat diputuskan kita utamakan kemenangan Shah Alam berbanding Kota Raja". Kedua-dua ayat mendedahkan rahsia strategi parti walaupun ayat pertama tidak disebut "dalam mesyuarat".

Amat penting untuk ahli jemaah memahami apa yang rahsia dan apa yang tidak. Salah faham dalam soal ini telah menghasilkan kezaliman di dalam sejarah ummat Islam. Sebagai contoh, yang melibatkan jurubina Taj Mahal apabila dianggap rekabentuk dan cara pembinaan Taj Mahal sebagai satu rahsia besar! Maka demi menjaga 'rahsia' itu, jurubina tersebut perlu dibunuh. Dan yang akan dibunuh dan yang akan membunuh terpaksa wala' kepada keputusan Sultan. Inilah di antara salah faham yang menyebabkan ummat Islam akhirnya tumpas di tangan musuh.

Kedua, persoalan menceritakan corak kepimpinan yang sediada. Ianya penting supaya rakyat memahami PAS mengikut cara kepimpinan Rasulullah (SAW). Jikakalau sekadar ingin bercerita cara Baginda memimpin, itu boleh diminta ustadz dari UMNO untuk menceritakannya. Tetapi yang lebih penting ialah untuk digambarkan bagaimana cara itu dilaksanakan oleh pimpinan PAS, supaya rakyat dan ahli faham, ianya bukan demi ilmu semata-mata, tetapi ianya untuk dihayati. Pada masa yang sama, ianya bertujuan menyanggah salah faham yang wujud di kalangan sebahagian ahli bahawa cara kepimpinan dalam PAS adalah lebih mirip cara diktator.

Yang terakhir, yang ingin saya tegur ialah golongan yang angkuh. Keangkuhan menghancurkan amalan dan yang angkuh akan dicampakkan ke dalam neraka. Perasaan riya' adalah syirik kecil dan perlu dijauhi. Kalau ada yang tidak kena dan tidak dipersetujui, sebut sahaja secara jelas perkara tersebut tanpa perasaan berlagak sebagai ilmuan besar dengan menyebut perlu mengikuti tamrin dan sebagainya. Silap-silap yang disuruh ke tamrin telah bertamrin sejak yang menyuruh masih belum dilahirkan! Nyatakan sahaja hujjah dan alasan mengapa tidak bersetuju dan sekiranya ianya benar maka akan diterima dan sekiranya ianya tidak benar, maka akan dijelaskan mengapa.

Itu sebenarnya cara untuk mengembang ilmu, bukan dengan cara menyuruh baca ini dan baca itu, atau menyuruh ke tamrin dan sebagainya. Sikap 'holier than thou' atau 'aku lebih alim dari kamu' yang seperti ini tiada tempat dalam jemaah Islam yang ahlinya menghormati pandangan semua dan berhujjah dengan cara saling hormat menghormati di antara satu sama lain. Inilah di antara pengajaran yang ingin saya sampaikan melalui apa yang saya kisahkan di dalam mesyuarat AJK PAS Pusat. Alim ulama' besar, duduk berbincang dengan orang seperti saya, mendengar hujjah dan menimbangnya atas kekuatan hujjah tanpa sama sekali menunjukkan sikap angkuh. Menjelaskan pandangan mereka yang sebaliknya atau menerima pandangan yang berbeza dan mengenepikan pandangan diri mereka sendiri. Tidak walaupun sekali mengeluarkan kata-kata, "kamu perlu ditamrinkan" kepada sesiapa. Mungkin yang mendesak seseorang itu ditamrinkan perlu ditamrinkan terlebih dahulu.

Akhir sekali, dalam isu cantas mencantas. Itu tidak ada kena mengena dengan PAS. Ianya respon saya kepada kenyataan Satim Diman. Mungkin yang membuat komen ini perlu membaca kembali artikel keseluruhannya dan bukan sekadar tajuknya.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

DUN PENGKALAN KUNDOR

DUN PENGKALAN KUNDOR


Asal BERSIH ja...Apa Pun Tak Boleh (bak kata Jambu)...

Posted: 26 Jun 2011 09:23 AM PDT

8 lelaki ditahan pakai baju kuning bertulis Bersih
Polis menahan lapan lelaki di Taman Kosas, Ampang pagi tadi kerana memakai baju berwarna kuning yang bertulis "Bersih 2.0" dalam tulisan jawi.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, ACP Amiruddin Jamaluddin berkata kesemua mereka ditahan atas kesalahan memakai baju berkenaan dan seolah-olah menyokong perhimpunan haram 9 Julai ini. 

"Mereka juga didapati mengganggu-gugat ketenteraman orang ramai ketika menunggang motosikal di kawasan terbabit dan ekoran itu kita menahan mereka untuk langkah pencegahan awal," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Amiruddin berkata kesemua mereka ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah Ampang Jaya dan polis akan membebaskan mereka selepas keterangan diambil daripada mereka.

Difahamkan kesemua mereka yang dipercayai penyokong parti pembangkang berumur lingkungan 20 hingga 40 tahun ditahan di hadapan Majid Taman Kosas kira-kira jam 11 pagi.- MK
Nuffnang