Selasa, 22 Mei 2012

Hannah Yeoh

Hannah Yeoh


Posted: 22 May 2012 10:08 PM PDT


WARTAWAN SINAR HARIAN
12 April 2012
Konvensyen Pakatan janji 4 tawaran 'Bersihkan Malaysia'


SHAH ALAM - Apabila sebahagian besar perwakilan PR dalam Dun Selangor terdiri daripada pemimpin muda, secara tidak langsung pandangan, keinginan, keperluan generasi muda di Selangor dapat diketengahkan. 

Peluang mengetengahkan isu berkaitan golongan muda jugalah menjadikan pemimpin muda dalam PR sentiasa berpeluang ke hadapan, kata Adun Batu Caves dari PKR, Amirudin Shari kepada Sinar Harian menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang disebut-sebut akan diadakan dalam waktu terdekat.

"Sebagai pemimpin, keyakinan perlu ada dalam diri tetapi keadaan politik semasa perlu dilihat secara menyeluruh sebab orang muda juga ada kelemahan, selepas satu penggal ini, kita melihat bahawa pemimpin muda itu sebagai satu kelebihan. 

"Saya percaya kepimpinan PKR sendiri cuba ingin meletakkan lebih ramai calon muda yang bersemangat, jadi saya yakin jumlah kerusi akan bertambah. Paling kurang yang sedia ada akan bertahan dan percaya ada kerusi yang diwakili pemimpin muda muka baru," katanya.

Bagaimanapun beliau menyerahkan kepada kebijaksanaan kepimpinan tertinggi parti untuk menentukannya.

"Persaingan sihat dan positif adalah penting bagi pemimpin muda dengan pemimpin senior. Mungkin ada pemimpin senior berpengalaman tetapi kadang-kadang mereka terperangkap dalam pengalaman itu. 

"Pemimpin muda pula, ada keupayaan mencuba, tetapi kemungkinan percubaan itu boleh jadi gagal kerana kurangnya pengalaman.Tetapi apabila digabungkan pengalaman dan keinginan mencuba, ia akan lebih kreatif," katanya.

Katanya, pengalaman jatuh bangun dan susah senang bersama dalam menerajui Selangor sejak 2008 menjadikan pemimpin PR sama ada senior atau muda, lebih mudah bekerjasama. 

"Dari situ, kita dapat lihat tanpa ada kesepakatan bertulis pun kita boleh menyesuaikan diri dalam semua program, mesyuarat, aktiviti dan sebagainya. Begitu juga usaha memberi perkhidmatan kepada rakyat," katanya.

Malah dalam barisan tertinggi setiap komponen PR, pemimpin muda diberikan kepercayaan dan harapan untuk memegang jawatan penting.

"Pemimpin muda berpeluang menyertai pemimpin senior dalam proses membuat keputusan hinggalah membuat keputusan untuk Kerajaan melalui Dun. Ada lebih 30 peratus perwakilan PR di Selangor terdiri dari golongan muda, ada di bahagian pembuat dasar, undang-undang, bajet dan ini jarang didengari sebelum ini," katanya.


Pemimpin muda PR diyakini mampu bertahan

Pemimpin muda dalam PKR, Pas dan DAP dilihat lebih bertuah berbanding BN kerana pimpinan tertinggi ketiga-tiga komponen PR ini memberi peranan kepada pemimpin muda untuk terlibat dalam peringkat membuat dasar.

Ketua Pemuda Pas Selangor, Hasbullah Mohd Ridzwan berkata, jika peluang terus diberikan, barisan pelapis ini (pemimpin muda) boleh ke hadapan sebagaimana pemimpin senior yang sedia ada dan sudah menunjukkan kebolehan mereka. 

"Kalau diberikan ruang insya-ALLAH pemimpin muda PR boleh mengambil alih tanggungjawab tersebut kelak dan meneruskan legasi kehebatan senior terdahulu," katanya.

Dalam pada itu, beliau amat yakin kerusi pemimpin muda PR di Selangor akan bertahan dan tidak menolak kemungkinan untuk mengulangi kemenangan pada PRU12.

"Bila mana anak muda ini berada di peringkat pembuat dasar, bermakna mereka tidak mahu pemimpin muda sekadar berdiri di pinggiran dalam parti. Dalam kata lain, mereka mahu suara dan kehendak anak muda dapat pergi lebih jauh.

"Inilah ruang dan peluang yang diberikan PR kepada kepimpinan muda seperti kami. Kemudian, idea dan input yang segar perlu dibawa anak-anak muda ini untuk memenuhi selera generasi akan datang," katanya.

Menurutnya, pemimpin muda yang agresif dan bertenaga akan lebih mudah didekati kerana mereka lebih bersifat santai dan 'sempoi'.

"Dalam bahasa yang lebih mudah difahami, mereka mahu pemimpin muda yang 'sesiapa sahaja boleh masuk'. Itu kelebihan pemimpin muda PR. Mudah didekati, saya yakin pemimpin muda dalam PR ini mampu mempertahankan aura dan kedudukan mereka," katanya. 

Sebagai golongan muda yang masih jauh perjalanannya, beliau amat berharap jumlah kerusi yang dimenangi pada PRU lalu dapat dikekalkan walaupun dari sudut permintaan anak muda adalah tinggi. 

Katanya, walaupun pengundi yang akan membuat keputusan, cadangan, pandangan serta permintaan golongan muda dapat dipertimbangkan pimpinan PR disemua peringkat terutamanya Pas.

"Harapan saya juga, sebagai pemimpin muda dan ahli muda dalam parti, kita kena tonjolkan bahawa kita boleh diberikan kepercayaan, tanggungjawab dan mampu melaksanakannya amanah yang diberikan. 

"Kita mestikan lakukan yang terbaik agar pimpinan melihat bakat dan potensi yang ada pada kita, anak-anak muda Pas. Kami mengharapkan pimpinan memberikan ruang dan memimpin untuk diketengahkan sebagai pelapis pimpinan masyarakat," katanya.


Tampil calon muda dalam kalangan wanita

Dalam usaha mengekalkan kerusi yang sedia ada di Selangor, mungkin pimpinan tertinggi PR boleh mempertimbangkan agar lebih ramai pemimpin muda dalam kalangan wanita untuk menjadi pemimpin rakyat.

Adun Subang Jaya, Hannah Yeoh berkata, usaha menambah wanita dalam barisan kepimpinan mungkin salah satu usaha positif yang boleh memberikan kemenangan kepada PR dalam PRU13 akan datang.

"Selepas PRU 2008, ramai pemimpin muda PR dilantik rakyat di Selangor. Adun muda seperti Jenice Lee, Gan Pei Nei, Amirudin Shari, Nik Nazmi Nik Ahmad, Ean Yong Hian Wah, Lau Weng San dan saya diberi peluang dalam beberapa Jawatankuasa Terpilih Dewan dan juga menjadi Pembantu Exco. 

"Jadi, saya berharap lebih wanita muda akan diberi peluang untuk memimpin di semua peringkat dalam PRU akan datang," katanya.

Beliau berkata, kerusi DAP tertakluk kepada jawatankuasa tertinggi pusat dan berdasarkan banyak keputusan mereka selama ini, mereka sentiasa memberi ruang kepada pemimpin muda untuk berkembang dan bertukar idea.

Bagaimanapun katanya, segalanya diserahkan kepada rakyat kerana mereka adalah penentu sama ada mereka masih mahu memberi peluang kepada generasi muda untuk memimpin.

Katanya, pemimpin muda DAP tidak perlu menandingi pemimpin senior sebaliknya mereka perlu menghormati jasa dan pengalaman mereka.

"Pengalaman pemimpin senior merupakan pendorong yang banyak memberi semangat dan sokongan kepada kami pemimpin muda untuk terus meningkat naik bagi memastikan kemenangan dalam PRU13 kelak," katanya.

Dalam pada itu katanya, hubungan rapat dengan PKR dan Pas menjadi kekuatan kepada DAP untuk terus berdiri kukuh.

Abide by campaign rules

Posted: 22 May 2012 10:05 PM PDT


WARTAWAN SINAR HARIAN
5 Mei 2012
100 bendera diturunkan

Anggota penguat kuasa MPSJ menurunkan bendera parti politik yang digantung di kawasan Putra Height.
SUBANG JAYA – Belum diumum tarikh pilihan raya umum, ratusan bendera parti politik sudah megah berkibar di tiang lampu sepanjang jalan raya.
Sikap 'tidak sabar' sesetengah parti politik itu akhirnya membawa padah apabila Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) bertindak menurunkan lebih 100 bendera parti politik yang digantung secara haram sejak sebulan lalu.
Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Subang Jaya, Hannah Yeoh Tseow Suan berkata, beliau menerima aduan daripada penduduk yang mendakwa terlalu banyak bendera dipasang di beberapa laluan di Putra Heights di sini sehingga ada di antaranya yang didakwa menutup simpang jalan.
Menurutnya, beliau kemudian memaklumkan perkara itu kepada pihak majlis untuk tindakan selanjutnya.
"Sekarang ini bukannya waktu berkempen, justeru bendera mana-mana parti politik tidak sepatutnya digantungkan di mana-mana tempat.
"Tindakan menggantungkan bendera parti ini sama seperti menampal iklan ah long," katanya.
Beliau berkata, pimpinan parti politik harus menghormati bahawa sekarang bukanlah masanya untuk berkempen dengan menaikkan bendera mereka di tiang lampu sepanjang jalan raya.
"Kalau bukan untuk tujuan tunjuk arah sekiranya ada majlis dianjurkan parti politik tidak kira parti apa pun ia satu kesalahan," katanya menjadi kesalahan jika tindakan menggantung bendera tidak mendapat kebenaran majlis.
Menurutnya, beliau memaklumkan kepada majlis selepas menerima aduan daripada penduduk.
"Kita adil dan mengambil tindakan kepada semua bendera dipasang tanpa mengira ia parti politik apa," katanya.
Sementara itu, Timbalan Yang Dipertua MPSJ, Abdullah Marjunid berkata, dalam beberapa operasi dijalankan sebelum ini sebanyak 63 bendera Barisan Nasional (BN) diturunkan manakala selebihnya adalah daripada parti Pakatan Rakyat (PR).
"Sebanyak 16 bendera yang diturunkan adalah daripada parti DAP, 28 daripada PKR manakala enam adalah bendera Pas. "Pihak majlis memberi pengecualian menggantung bendera sekiranya parti politik menganjur majlis tetapi selepas itu ia perlu dibuka kerana menjadi kesalahan menggantung bendera sebelum kempen pilihan raya," katanya.

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Hand over profits to ex-Maika holders, DAP tells Gnanalingam

Posted: 22 May 2012 03:46 AM PDT

G Team must reveal all proceeds from sale of MAIKA 's 74.2% stake in Oriental Capital Assurance (OCA)

Posted: 22 May 2012 12:05 AM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


AMALNITA tonjolkan wanita cekal berjasa dan beramal kebajikan sebagai ikon masyarakat

Posted: 22 May 2012 06:38 AM PDT

Isteri bekas tahanan ISA terima anugerah

Khaulah Azwar, 22 Mei 2012
SHAH ALAM: Kesetiaan dan kesabaran Norlaila Othman menuntut pembebasan suaminya Mat Sah Mohd Satray yang pernah ditahan selama lapan tahun lalu di bawah akta zalim Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) mendapat perhartian Amalnita.


Beliau yang diberikan Anugerah Isteri Setia merupakan seorang guru di sebuah sekolah swasta dan juga aktivis Gerakan Mansuh ISA (GMI) yang berjuang mencari jalan bagi membebaskan suaminya sejak 2002 hingga 2009.

(Gambar: Dr Halimah dan Husin bersama penerima anugerah daripada Amalnita.)

Norlaila berkata, walaupun suaminya dibebaskan namun dia akan terus bersama GMI untuk menerangkan kepada seluruh rakyat tentang akta kejam tersebut.

"Saya tidak akan berhenti daripada terus menyebarkan maklumat mengenai kekejaman ISA ini," katanya ketika ditemubual.

Anugerah itu merupakan penghargaan daripada Amalnita yang bernaung di bawah Yayasan Amal Malaysia (Amal) yang  disampaikan oleh Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali bersama Presiden Amal, Husin Ismail pada Majlis Pelancaran Amalnita di Kompleks PKNS, di sini kelmarin.

Selain pelancaran Amalnita, majlis itu turut mengumpulkan sukarelawan untuk kerja-kerja kemasyarakatan serta misi bantuan kemanusiaan pada masa akan datang.

Selain Norlaila, warga emas Raden Siti Bahja Munir,73, turut menerima Anugerah Siti Khadijah di atas sumbangan selama 37 tahun meneruskan kerja dakwah dan kemasyarakatan.

Beliau melibatkan diri dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) seperti Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) dan banyak menginfakkan harta untuk kerja-kerja amal sejak tahun 1975 sehingga kini.

Bagi Anugerah Ibu Berjasa, penerimanya adalah Siti Habsah Zakaria, 52, yang mengidap kanser payudara tahap ketiga.

Wanita gigih itu membesarkan empat orang anak termasuk seorang anak orang kurang upaya (OKU) selepas suaminya meninggal dunia semasa anak-anaknya masih kecil.

2 sets of rule: one for UMNO BN, another totally different one for the RAKYAT

Posted: 22 May 2012 06:07 AM PDT

Roads closed for One Million Youth Gathering

May 22, 2012
PUTRAJAYA, May 22 – Several major roads in Putrajaya will be closed off, especially along Persiaran Perdana, to make way for various activities in conjunction with the One Million Youth Gathering starting tomorrow until Sunday.
Those affected are junctions along Persiaran Perdana including Persiaran Perdana/Jalan Pembangunan (next to the Immigration building/National Registration Department), Persiaran Perdana junction/Jalan Kemerdekaan and Persiaran Perdana junction/Lebuh Setia (next to Wisma Tani, Youth and Sports Ministry).
The Putrajaya Corporation, in a statement today, said closure of these roads starting tomorrow until Friday may affect those working in Putrajaya.
Jalan Perpaduan will be fully closed off to allow the Human Capital segment to be conducted along the whole stretch, the statement said.
Motorists using Jalan Tun Abdul Razak will need to turn left at Persiaran Perdana and other destinations upon arriving at the junction. However, Persiaran Perdana will be open to all vehicles.
On Saturday and Sunday, the whole of Persiaran Perdana and its surrounding areas will be closed to traffic.
Therefore, the public is urged to use public transportation to avoid congestion and heed

"Continuous bus services to the gathering will be available from Putrajaya Sentral as well as several precincts and parking areas.
"Trams will also be available along Persiaran Perdana to make it easier for visitors to move, and they can take these trams to any of the locations offered," the statement added. – Bernama


 
 
 
 
 Does it really serve any purpose, or just to counter 3.0

mike chong · 5 minutes ago
Why are the traders in putrajaya not complaining of loss of multi million ringgit business? Why are the taxi union not complaining of loss of business? Why are the police not barricading putrajaya? Will the FRU be ready with their chemical water cannons and teargas? So many questions but not a single answer.

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Sambutan Hari Muzium Peringkat Antarabangsa Di Selangor: Negara Kita Belum Mencapai Sambutan Peringkat Matang - YAB Dato` Menteri Besar Selangor

Posted: 22 May 2012 03:57 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


副揆兼教长慕尤丁指无权决定增设独中及对关丹独中“拍板”的言论完全站不住脚!

Posted: 22 May 2012 08:16 PM PDT

民主行动党全国副宣传秘书兼沙登区国会议员张念群23-5-2012(星期三)发表文告回应慕尤丁声明:

(吉隆坡23日讯)民主行动党全国副宣传秘书张念群指出,副揆兼教长慕尤丁表示碍於教育法令丶政策和历史协议已阐明独中的数量,因此他无权决定增设独中,包括无法对关丹独中“拍板”的言论,已彻底和事实相违且完全站不住脚!

她说,就以宽柔中学而言,它是于1999年获准建立分校,2005年分校正式启用,称为宽柔中学古来分校。

她表示,如今,不论是关丹还是昔加末,当地的华社都是以设立分校的方式申请开办独中;既然也是现任首相的纳吉,在当年担任教育部长时可以批准宽柔分校的申请,为什么慕尤丁却做不到?”

“慕尤丁也声称除非更改政策及修改教育法令,否则他只能根据现有的政策和法令来执行工作,不能决定增设独中的说法更让人郁闷,因为如果贵为副首相的他连一纸批文都给不了华社,那他绝对是有史以来最无能的副揆!”

也是沙登区国会议员的张念群今天发表文告说,慕尤丁必须明白,最根本的问题,乃是国阵政府不批准或不拨出土地让独中兴建分校,如果有心帮助独中,更改政策及修改教育法令又有何难?

“我敢担保,民联的议员一定会在国会上给予100%的支持!”

她更要提醒慕尤丁,口头上尊重华社要求申办独中的意愿是不足够的;政策和法令是死的,人却是活的;何况关丹和昔加末两所独中,如今有地丶有学生,只缺联邦政府的一声“同意”。

她也要慕尤丁说明,所谓“前人早已达成协议维持现有独中数量”内所指的“前人”,究竟所指为谁?人民有权利知道,到底是哪位马华丶民政丶人联党领袖,违背人民的意愿,出卖华教的利益!

(More......)

BN Must Stop Its Despicable Acts of Violence and Intimidation Immediately

Posted: 22 May 2012 06:12 PM PDT

~ Media Statement by Teo Nie Ching 
 
Two days ago, a group of 200 people disrupted Bersih co-chairperson Datuk Ambiga Sreenevasan's scheduled visit to the Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti) As-Solihin at Jalan Batu Gajah in Merlimau for tea between 5pm and 6.30pm.

Last night, a group of 30 to 40 thugs too tried to disrupt the Pakatan Rakyat ceramah at Pekan Bangi. According to the Village Head of Pekan Bangi, the group of men were not local villagers but outsiders.

The PR ceramah at Pekan Bangi started around 9pm. Speakers and guests included PAS Deputy President Haji Mohamad Sabu, MP for Shah Alam YB Khalid Samad, MP for Kapar YB S. Manikavasagam, Hindraf leader-cum-DAP Selangor committee member V. Ganabatirau, Bangi state assemblyman YB Dr Shafie Abu Bakar and myself.

The ceramah started with YB Khalid Samad's speech and everything went smoothly until around 11pm, when Haji Mohd Sabu started to deliver his speech.

(More......)

Pro-BN thugs tried to disrupt PR Ceramah Umum

Posted: 22 May 2012 05:42 PM PDT

May 21, 2012 - a group of 30 to 40 thugs too tried to disrupt the Pakatan Rakyat ceramah at Pekan Bangi.


The PR ceramah at Pekan Bangi started around 9pm. Speakers and guests included PAS Deputy President Haji Mohamad Sabu, MP for Shah Alam YB Khalid Samad, MP for Kapar YB S. Manikavasagam, Hindraf leader-cum-DAP Selangor committee member V. Ganabatirau, Bangi state assemblyman YB Dr Shafie Abu Bakar and myself. The ceramah started with YB Khalid Samad's speech and everything went smoothly until around 11pm, when Haji Mohd Sabu started to deliver his speech. 


(More......)

Hand over cheques to Persatuan Penari-Penari Jenny Studio and Persatuan Perayaan Yeelan Serda

Posted: 22 May 2012 01:34 AM PDT

May 17, 2012 - Hand over cheques to Persatuan Penari-Penari Jenny Studio and Persatuan Perayaan Yeelan Serdang at my Seri Kembangan Service Centre :-)(More......)

Sesi Mesra Rakyat

Posted: 22 May 2012 12:06 AM PDT

19hb Mei, 2012 - Pagi ini saya melawat Zon Suasana, Bandar Tun Hussein Onn dengan Ahli Majlis MPKj Sdr Mohd Ali.


Menyampaikan cek sumbangan kepada Persatuan Penduduk Jalan Suasana, Bandar Tun Hussien OnnMenjelaskan program Merakyatkan Ekonomi Selangor kepada penghuni-penghuni BTHO.
(More......)

张念群驳斥蔡细历捐钱做法, 指马华应争取政府给华小拨款

Posted: 21 May 2012 11:59 PM PDT

民主行动党全国副宣传秘书兼沙登区国会议员张念群发表文告:
 
(吉隆坡21日讯)民主行动党全国副宣传秘书张念群引述国内华小的处境,驳斥马华总会长蔡细历批评行动党筹款只为政治,从来未捐钱在华小的说法,她表示华小是国家教育的一环,办教育和负责教育经费,原本就是政府的责任。

她严正指出,政府没有拨出足够的经费给华小,致使华小为筹募发展基金而到处奔跑,身为国阵执政联盟成员的马华,没有做好争取公平拨出教育经费的任务,反而为自己在外面劝捐的事而沾沾自喜,这是本末倒置的做法。

她说,马华要做的事,是督促国阵政府根据人口增长而增建华小,从预算案200多亿的教育拨款中,拨出足够的资金给华小,而不是再探取华社的口袋。

她指山,作为执政联盟成员,马华应该是为华小据理力争,给华小丶淡小和独中固定拨款,全盘解决华教长期面对的困境,而不是自己捐钱或劝捐,然后争功大事炫耀,企图转移华社视听。

也是沙登区国议员的张念群今天发表文告说,作为执政联盟的主要政党,马华当家不当权,内部"劝捐"往往不受理睬;在华社和华教界为华小发展经费奔波而情绪高涨时,才对外"劝捐"打商家的主意——华社和小企业除了缴纳政府的税,还要为原本应该是政府负担的华文教育缴交第二种税。

她认为,马华的任务是争取华族和各民族公平受教育的机会,而不是自建大学,因为建校办学是政府的责任;即使是目前的私立学院,也应该交由集团或私人企业去办。

她说,马华办学院和大学的资金,追根究底,还是来自工商企业和私人界,这是缴第二种税的"教育版本";我们要的是公平的大专入学机会,而不是政党办学,那是一种变相和扭曲。

针对蔡细历疾呼瓜冷区选民做"美美"大力支持直落拿督州选区马华候选人,他也一定会做"美美"给当地选民的说法,张念群指出,这正是国阵"你帮我,我就会帮你"的交换条件,有辱选民和民主政治。

(More......)

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


JOM KE KEDAH PAKAI BAJU HIJAU 1 JUN NI

Posted: 22 May 2012 03:41 AM PDT


KUALA LUMPUR: Semua ahli, pemimpin serta penyokong PAS diseru mengenakan pakaian hijau pada program Ijtimak Pilihanraya parti itu di Stadium Darul Aman, Alor Setar, Kedah 1 Jun ini.

Menurut Pengarah Program Datuk Mahfuz Omar, pakaian hijau itu sempena tema himpunan tersebut iaitu 'Himpunan Hijau ke Putrajaya'.

"Hijau itu lambang korporat PAS bukan bermakna kita bersendirian mahu ke Putrajaya, tetapi kita mahu PAS menjadi pendukung utama menggerakkan usaha Pakatan Rakyat menuju Putrajaya," katanya dalam satu sidang media di Pejabat Agung PAS hari ini.

Beliau yang juga Naib Presiden PAS berkata, himpunan tersebut adalah sebagai menggantikan Muktamar PAS yang ditangguhkan untuk persiapan menghadapi pilihan raya.

"Oleh kerana laporan kaji cuaca yang menujukkan pilihan raya tidak menentu tarikhnya, jadi kita bimbang berlaku pembubaran, kita tangguh muktamar dan gantikan dengan Himpunan Hijau," katanya lagi.

Menurutnya lagi, himpunan tersebut adalah bagi menggerakkan ahli, pimpinan, pendukung serta jentera PAS di semua peringkat bagi membuat persiapan terakhir untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Mereka mensasarkan 100,000 menyertai himpunan itu nanti yang dibahagikan kepada tiga peringkat bermula pagi hingga ke malam.

Sesi pagi akan dimulakan dengan satu taklimat tertutup kepimpinan tertinggi parti seluruh negara dan ahli yang berhormat bersama Presiden di Kompleks PAS negeri di Kota Sarang Semut.

Sesi kedua akan bemula selepas solat Jumaat di di Stadium Darul Aman menghimpunkan anak seluruh anak muda dalam program yang dipanggil 'Xpresi Hijau Anak Muda ke Putrajaya'.

Program tersebut akan dimulakan dengan kuliah oleh pendakwah popular Ustaz Azhar Idrus.

Selain kuliah, program akan turut di isi dengan persembahan sketsa oleh anak muda dan persembahan lain sehingga jam 6.45 petang.

Sesi malam pula akan bermula dengan solat Maghrib secara berjamaah juga di stadium dan munajat perdana yang akan dipimpin oleh Tuan Guru Salleh Musa dari Pondok Sik sehingga Isyak.

Mengambil tempat selepas itu adalah program kemuncak iaitu ucapan dan amanat pimpinan utama PAS termasuk Menteri Besar Kedah Datuk Seri Ustaz Azizan selaku tuan rumah, Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Turut akan berucap malam itu adalah wakil bekas penjawat awam, wakil bekas tentera, wakil artis serta wakil selebriti tv yang kesemuanya telah menyertai PAS.

Program malam tersebut juga turut menampilkan Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said yang akan mendeklamasikan puisi khas beliau.

Sebelum ucapan pemimpin utama juga, semua pemimpin PAS akan berada di pentas bagi melafazkan ikrar komitmen bersama memenangkan Pakatan Rakyat menuju Putrajaya yang akan diketuai bacaannya oleh Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali.(harakahdaily)

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


UMNO Can Not Hide Nor Run Away But Must Fully Answer For The Ugly Violence In Merlimau Against 2 DAP Melaka Assemblyman That Was Intended To Threaten The Safety Of Datuk Ambiga Sreenevasan.(en/cn)

Posted: 22 May 2012 03:17 AM PDT

Press Statement by DAP Secretary General and MP for Bagan Lim Guan Eng in Kuala Lumpur on 22.5.2012

DAP strongly condemns the violent behaviour of the unruly group of 200 people who disrupted Bersih co-chairperson Datuk Ambiga Sreenevasan’s scheduled visit to the Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti) As-Solihin, at Jalan Batu Gajah in Merlimau, for tea between 5pm and 6.30pm two days ago.

A group of non-governmental organisations and political parties including Perkasa and the Jasin UMNO Wanita and Youth wings had earlier lodged a police report at the Merlimau police station to object Bersih co-chairman Datuk S. Ambiga’s visit to Merlimau. Following such threats against Ambiga, she cancelled her appearance at the last minute after police advised the organisers against holding it. What’s worse, the mob began pelting two DAP state assemblyman and their supporters as they began to leave the event.

According to Ayer Keroh state assemblyman Khoo Poay Tiong, he and Badar Hilir assemblyman Tey Kok Kiew were attacked on their way out. Their cars were pelted with stones and eggs, resulting in smashed windscreens, broken mirrors and punctured tyres.

The fact that the violent attack by the red-shirted mob were from the group where Perkasa and UMNO members were gathered requires UMNO to fully answer for this ugly violence in Merlimau against 2 DAP Melaka Assemblyman that was intended to threaten the safety of Datuk Ambiga Sreenevasan . UMNO appears to try to explain such violence by claiming that one of the protesters was hit in an earlier accident but this was strongly denied by the DAP Assemblymen.

This incident follows the despicable acts of other pro-BN groups that harassed Datuk Ambiga by performing a “butt dance” and an illegal beef burger stall protest outside her home. Such acts constitute not only an invasion of privacy and sexual harassment, but also sheer disrespect when the protest involved the cooking of beef outside her home when she is known to be a vegetarian and a Hindu.

Now there is even an illegal pasar malam(night market) proposed by a Datuk on Thursday and Friday in front of her house. It is ridiculous that Dewan Bandaraya Kuala Lumpur can refuse permits to hold a pasar malam but yet fail to act against such organisers.

Datuk Ambiga has not committed any criminal offence. She has not injured anyone nor harmed anyone with C4 plastic explosives. Neither has she stolen any public funds to buy condos instead of rearing cows. As a former President of the Bar Council, she upholds the rule of law to ensure justice is done. And yet she is vilified in a manner as if she is a greater threat to the nation than drug dealers or child kidnappers.

Her only crime is to defy BN by being part of Bersih 3.0 that mobilized 300,000 Malaysians in the largest peaceful gathering in Malaysian history pressing for clean, free and fair elections. Because of that, she has now become a victim of vile and disgusting attacks that have now turned violent.

LIM GUAN ENG

民主行动秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2012年5月22日在吉隆坡发表的声明:

巫统不能再隐瞒或逃避了,巫统必需全面解释发生在万里茂、为了威胁安美嘉人身安全而冲向行动党两名州议员而来的丑陋暴力事件。

民主行动党强烈谴责两天前,于下午5时至6时半,在万里茂"与净选盟联合主席安美嘉一起喝茶"聚会的活动上,约200名不羁者以暴力方式,干扰安美嘉的原定到访。

一群非政府组织及政党,包括土著权威组织及野新巫统妇女组在较早前为反对净选盟联合主席安美嘉的莅访,而到万里茂警局报案。随着这些具威胁性的言论以及警方的劝告下,安美嘉在最后一分钟决定取消其行程。更糟糕的是,正当两名行动党议员及他们的支持者打算离开已被腰斩的聚会时,遭到暴民掷石闹场。

根据爱极乐区州议员邱培栋指出,他与怡力州议员郑国球是在欲离开时遭到攻击。他们的车子被掷石头及鸡蛋,导致挡风镜被砸碎、镜子破碎及车轮也爆胎。

事实是,有关红衣人引起的暴力攻击,是由土著权威组织及巫统所招集的人做的。因此巫统必需全面解释发生在万里茂、为了威胁安美嘉人身安全而冲向行动党两名州议员而来的丑陋暴力事件。巫统在试图摆脱有关暴力行动时称,其中一名示威者早前涉及意外,但这都被行动党强力否认了。

这事件是发生在亲国阵组织在拿督安美嘉家门前"跳臀舞"及摆档卖汉堡的卑劣行为之后。这些行为不只构成了侵犯隐私及性骚扰,而且该抗议行动还涉及在安美嘉门前煮牛肉,根本不尊重她作为兴都教素食主义者。

如今甚至还有某拿督建议于周四周五在安美嘉的家门前摆设非法夜市。这简直太荒谬了,吉隆坡市政局应该有权不批这个夜市,但却没有采取行动对付策划者。

拿督安美嘉并没有任何犯罪行为,她并没有以C4炸药致伤或攻击任何人。她也没有盗窃任何人的钱来买高级公寓养牛。作为律师公会前会长,她一切依据法律以确保正义获得伸张。但她却好像被诋毁成比毒贩或绑匪还要可怕的国家威胁。

她唯一所犯的错就是违抗国阵,成为大马史上最大的和平集会,30万人参与其中的竞选盟3.0运动其中一员,以施压政府,要求一个干净、自由与公平的选举。因为这样,她如今成为了被恶劣、丑陋的暴力攻击受害者。

林冠英

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Skuad Turun Padang Parlimen Kota Raja

Posted: 22 May 2012 07:44 AM PDTComments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Little Napoleons in Khazanah & MAS withheld BinaFikir’s fees from Parliament by Kps

Posted: 22 May 2012 09:11 AM PDT

YB,u r a true blue wakil rakyat,every wakil rakyat should look up to you and if they can’t follow ur style pls ask the PM not to nominate u for the next GE13,YB Wee Choo Keong,u hv my vote any day.Keep on fighting the bloody nation robbers until they go back to the TF Pariah where they belong and bring ur chief TS Nooor who is a bloody Tamil.and also.a.pariah from the era of sleepy head with u.U muka x malu robbers,berambuslah dari MAS kesayangan negara.U shud spend the rest of ur life in jail for commiting an act of treason against Malaysia.SPRM should imvestigate them and their families where they stashed their ill gotten gain.Buru mereka sehingga ke lubang cacing sekali pun.

Comment on Little Napoleons in Khazanah & MAS withheld BinaFikir’s fees from Parliament by SP

Posted: 22 May 2012 07:22 AM PDT

dunno what nda they signed YB but the standard ones usually say information can be disclosed as required by the authorities… so if the Parliament is not the authority i dont know what is to them

Comment on Little Napoleons in Khazanah & MAS withheld BinaFikir’s fees from Parliament by weechookeong

Posted: 22 May 2012 05:13 AM PDT

Hanana bt Abdullah

Sdri, thank you very much for your advice. It is very helpful to me. I will definitely raise in parliament about the bina tak fikir lots.

Thank you

with kindest regards

wee choo keong

Comment on Little Napoleons in Khazanah & MAS withheld BinaFikir’s fees from Parliament by HANANA BT ABDULLA

Posted: 22 May 2012 05:00 AM PDT

:

.

.
.

;

;

Y/b
,

I probabbly can contribute some input

thru my experience in futures trading

to help u understand ‘hedging’ so that

u could rasie interesting questions in

parliament.

Say the fuel prices are fluctuating because

of some changes in the political situation

in the oil producing countries or threat of a war appears,

Other than these situations actually arising, oil

prices are boringly predictable. Look at the

charts in
,

http://www.bloomberg.com/quote/JET1NECC:IND

,

The prices of jetfuel go up and down from

a period of half a month to a period of 3 months

From this graph [only as illustration- I have

no motivation to study the actual graphs] made

a simple inference- prices can continue to come

down in 1/2 month , 2 months or even possibly 3 months,

,

,
Because oil is traded every working [us] day, trade

will be done on a working day basis. You could ask

how MAS how they buy their jet fuel- do they buy directly

from brokers or get some agents to deal with the

brokers?
,

,

How many days stocks do MAS buy?

,

,
Supoose MAS requires 500 million litres of fuel, what

is their stock level -1 month, 2 months or 3 months.

Surely it would be fishy if their stock level is 12 months.
,

,

If price cycles are are within 1/2 month to 3 months , why would u want

to buy fuel for 12 months.
,

,

Simple Purchase policy
————————
,,

If Co buys oil according to standard industry practice

it is unlikely that Mas would have outstanding losses.

,

,

In practice if Mas buys a 3 month future based on the middle

line the Co would have savings and losses in alternate cycles

and there would be minimal losses or even some gain by the end of

the accounting period.

,

,

It is strange that Mas can loose big because trading is done

[in theory] daily. Supoose Co buys a future at t=0 futures for

t+90 fuel at 100 , and at t+30 thinks price is going to drop, then

Co can cut loss and make a sale for the t+90 at a rate that can

unload the contract at that time. In practice the gains and

the losses would even out unless agents speculate on the price.
,

,

This would be gambling.
,

,

Example
——-

If at t=0 MAS bought a future oil delivery t+90 , 500 million

litres instead of a 3 month supply [approx 125 million liters]

then it is an unnecessary and unwise gambling. If this happen

I would reccomend that you pursue a serious financial misdemeanour

charge on the agent/(s).

As a parting shot, more news from the grapevine so that

we can analyse. Try provide these data that I have raised

,

,

,

Comment on Little Napoleons in Khazanah & MAS withheld BinaFikir’s fees from Parliament by Yazid of Khzanah

Posted: 22 May 2012 04:30 AM PDT

When Amok became the MD of Khazanah BinaFikir seemed to get a lot of work from GLCs. Very coincidental. YB should ask how much Tenaga paid Bina tak Fikir Nanny Danny for the rubbish in 2005. I thought that Yenaga had their own experts and yet they need to hire Bina Tak Fikir.

We should not forget that mamat Tan Sri Nor Yakop. He is the one that is instrumental in getting Amok into Khazanah and a lot of other things.

Comment on Little Napoleons in Khazanah & MAS withheld BinaFikir’s fees from Parliament by Rhyu T

Posted: 22 May 2012 03:53 AM PDT

The fee was RM1m plus, chicken feed compared to McKinsey, and BCG. Done I’ve spilled the bean

Comment on TO SAVE MAS AJ, Rashdan, Shane Nollan, Rozman, Azhari, Datuk Azman Yahya, Datuk Rohana & others must be OUT by triobangang

Posted: 22 May 2012 03:11 AM PDT

Last year the same month, they blamed Sari Bernard for under performing that caused Mas not performing. He was asked to leave. Then Tengku Azmil become the next victim. Same story they were under perform and they need to leave. Same goes to Bod.

But why not the same treatment to the current management. Are they performing?

Comment on Little Napoleons in Khazanah & MAS withheld BinaFikir’s fees from Parliament by Min

Posted: 22 May 2012 03:00 AM PDT

Y.B Malaysia will be a better place if more MP are like you.

Comment on Little Napoleons in Khazanah & MAS withheld BinaFikir’s fees from Parliament by hamid

Posted: 22 May 2012 02:45 AM PDT

Fuel hedging boo2x was solely the work of Idris Jala and
poor Tg Azmil had to bear the brunt of this poor judgement.
Idris Jala hedged fuel prices at US$100 and the market collapsed
sending oil prices spiralling to US$80. Now you know why Idris Jala
jumped ship the moment he was offered a post in the govt.
IJ should be answerable for making that bad call.

Comment on TM UniFi “D-Link router only can do” – another TM monopolistic policy that raises suspicion! by weechookeong

Posted: 22 May 2012 02:23 AM PDT

Lay Hong

Thank you for your comments.

Can post your telephone number in the comment and I will call you. It is easier to resolve the problems via the telephone. Please don’t worry. Your phone number will not be published.

Thank you

Regards

wee choo keong

Nuffnang