Jumaat, 29 Julai 2011

Ahli Parlimen Kota Belud

Ahli Parlimen Kota Belud


Tindakan Polis lepaskan tahanan darurat adalah strategik.

Posted: 29 Jul 2011 06:20 AM PDT

Pembebasan 6 orang tahanan di bawah Ordinan Darurat oleh pihak Polis amat saya alu-alukan.


Saya juga alu-alukan kenyataan pihak Polis bahawa pembebasan ini tidak bermakna penyiasatan terhadap mereka akan dihentikan. Apabila penyiasatan selesai, Polis akan menyerahkan kepada Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya.


Sebenarnya,tindakan polis ini adalah tindakan yang bersifat "strategik". Walaupun dibebas, pihak Polis berjanji akan meneruskan siasatan mereka dan Polis akan terus memantau pergerakan dan kegiatan tahanan-tahanan tersebut.


Mungkin kepada pihak Polis tahanan-tahanan tersebut tidak lagi perlu diklasifikasikan sebagai pengancam keselamatan kepada negara yang memerlukan penahanan. Polis merasakan mereka boleh mengambil risiko itu setelah melihat dan menilai beberapa faktor sampingan.


Dari pengamatan saya semasa membaca kenyataan yang dibuat oleh Polis, mereka masih berpendapat bahawa ancaman itu masih ada, cuma apabila melihat keadaan politik negara yang tidak menentu dan jika 6 orang tahanan itu masih ditahan untuk siasatan lanjut, ini akan hanya memberi peluang untuk sesetangah pihak yang tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan mengapi-apikan perasaan keresahan di kalangan rakyat. In hanya akan membuatkan senario keadaan politik negara lebih bercelaru dan tidak menguntungkan negara.


Pembebasan ini adalah tindakan tepat oleh pihak Polis yang mengambil keputusan yang strategik supaya penahanan 6 orang di dalam lokap tidak dijadikan modal polemik politik yang tidak berkesudahan oleh pihak-pihak tertentu sambil merka menghasut segelintir rakyat di negara ini.


Apa pun, saya juga berpendapat jika setelah siasatan dibuat dan bukti masih tidak mencukupi, pihak Polis perlu melepaskan mereka daripada tuduhan yang dibuat. Dengan cara ini, negara kita akan dapat sembuh dari episod hitam yang bermula dengan perarakan haram BERSIH ini.

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


TAZKIRAH AL-MUBARAK

Posted: 29 Jul 2011 06:58 AM PDT

(Kalimah ALLAH dilacurkan disebuah gereja dengan konsep triniti dan diredhai oleh segelintir umat yang mengaku Al Quran kitabnya!)

Salam 2 all.

Insyallah beberapa hari lagi kita akan mula memasuki bulan Ramadhan, bulan dimana umat Islam diwajibkan berpuasa. Teman masih ingat lagi kata-kata guru agama semasa kecil dahulu, "puasa itu menurut syara' ialah menahan diri dari makan dan minum serta segala perkara yang membatalkan puasa daripada terbit matahari hinggalah terbenamnya matahari".

Persoalannya, adakah itu yang sebenarnya dikatakan puasa? Bagi mendapat jawapannya, kita rujuk semula kepada Al Quran, dimana ALLAH swt berfirman, "diwajibkan keatas kamu (umat Islam) berpuasa sebagaimana umat terdahulu, semoga kamu beroleh ketaqwaan" (Al Baqarah: 183).

Bermakna, matlamat daripada mengerjakan puasa ialah "memperolehi ketaqwaan". Tidak cukup sekadar tak makan, atau tak minum. Tak cukup kalau sekadar dihujung puasa pinggang kita makin ramping, size seluar sudah jatuh 3 inci, atau kadar kolestrol sudah turun! Itu bukan puasa, itu diet namanya! Puasa Ramadhan mestilah melahirkan kita umat Islam sebagai umat bertaqwa, individu bertaqwa.

Persoalan selanjutnya ialah, dimana kita mahu mencari ketaqwaan itu? Jawapannya berbalik kepada Al-Quran:2, "sesungguhnya Al Quran itu tiada sebarang keraguan padanya, menjadi petunjuk menuju ketaqwaan". Nah, itu dia, taqwa itu letaknya didalam Al Quran.

Al Quran bukan sekadar mushafnya disusun rapi dalam almari. Al Quran bukan sekadar ditilawahkan, ataupun dimusabaqahkan. Al Quran bukan sekadar menjadi poster penghias dinding!!!

Sebaliknya Al Quran itu ada peranannya. Sebab itu tiap individu umat Islam mempunyai lima tanggungjawab terhadap Al Quran. Pertama, ianya wajib ditilawahkan (atau dibaca). Kedua, ianya wajib pelajari hukum-hakam pembacaannya (ataupun ilmu tajwid). Ketiga, Al Quran wajib fahami maknaya. Keempat, ianya wajib diamalkan (atau dilaksanakan). Dan yang akhirnya, atau yang kelima, Al Quran wajib ditablighkan (atau disebar sampaikan).

Jika kesemua lima tanggungjawab itu benar-benar dilaksanakan dan dihayati, maka itulah sebenarnya maksud firma ALLAH swt dalam surah Al Baqarah: 185, "diturunkan Al Quran itu dibulan Ramadhan sebagai petunjuk kepada manusia, penuh dengan keterangan dan bukti, menjadi furqan (pembeza) bagi kamu".

Ini bermakna, apabila kita sudah membaca, mempelajari, memahami, mengamal dan menyampaikan Al Quran, maka ia akan menjadi pedoman dan petunjuk kepada kita meniti kehidupan ini dan tahu membazakan yang mana halal yang mana haram, yang mana haq yang mana batil, yang mana dosa yang mana pahala, yang mana benar yang mana palsu, yang Islam yang mana kufur!

Namun kalau kita melihat umat Islam hari ini, kehidupan mereka seolah-olah langsung tidak menggambarkan umat yang berpandukan Al Quran. Contohnya Al Quran dengan tegas menyebut bahawa "ALLAH hu Ahad - ALLAH itu Satu". Dan itulah yang diperjuangkan Nabi saw. Namun hari ini sudah ada umat Islam yang meredhai kafir la'natullah menggunakan kalimah ALLAH sebagai mewakili Tuhan 3-Dalam-1, tuhan triniti!

Al Quran menegaskan bahawa "sesungguhnya mereka yang berpegang kepada Al Quran (iaitu umat Islam) adalah saudara kamu". "Jangan kamu ambil kafir la'natullah sebagai wali pemimpin kamu". Namun hari ini ada segelintir umat Islam yang menjadikan kafir harbi yang menentang Islam sebagai saudara mereka, dan mengangkat kafir la'natullah yang memerangi Islam sebagai ketua mereka menentang pemerintah mereka. dan yang mahu "menyapu bersih" kerajaan umat Islam. Saudara yang satu Tuhan, satu Nabi, satu Kitab, satu Qiblat dan satu Saf dengan mereka menjadi musuh nombor satu mereka!

Al Quran mengajar kita bahawa kaum wanita itu adalah kaum yang dimuliakan. Syurga kita letaknya ditapak kaki seorang wanita, ibu kita. Malah ada sebuah surah khas dinamakan sempena wanita, surah An-Nisa'. Namun ada segelintir dikalangan umat Islam yang menggadaikanprinsip ini, sehingga menjadikan institusi perkahwinan dan anak bininya sebagai pertaruhan politik, sehingga sanggup menceraikan isteri dengan sumpah talaq tiga hanya untuk mempertahankan kerusi habuan duniawi!

Sebab itu Saidina 'Umar menyebut, bahawa taqwa itu saperti seorang buta yang berjalan dijalan penuh duri dimalam gelap tanpa cahaya. Sudah pasti jika tiada orang yang membimbing dan memberi petunjuk kepada sibuta itu, pasti dia akan cedera. Kemungkinan besar dia mungkin tidak sampai kematlamat yang dituju. Maka itulah Al Quran, ia menjadi pembimbing dan petunjuk untuk kita melalui khidupan diniawi yang penuh dengan ranjau duri ini. Jika kita menjadikan Al Quran sebagai petunjuk kehidupan, insyallah kita akan selamat sampai ke destinasi kita, iaitu keredhaan dan rahmat ALLAH swt dan dimasukkan kedalam syurga.

Jika kita ingkar enggan menjadikan Al Quran sebagai petunjuk kehidupan kita, sudah pasti kita pasti tergelincir daripada jalan yang kita tuju, dan kemungkinan besarya kita akan menerima kutukan dan dilaknat ALLAH swt; dan dihumban kedalam neraka ALLAH na'uzubillah minzalik.

Sebab itu Rasulullah saw berpesan didalam khutbatul wida', berpeganglah kamu kepada Al Quran dan Sunnah ku (seboleh-bolehnya saperti menggigit dengan geraham kamu), nescaya kamu tidak akan sesat.

Semoga ALLAH memberikan kita ni'mat dan rahmat dapat melalui Ramadhan dengan sempurna, dan memelihara kita dengan penuh sifat Rahman dan Rahim, dan memberikan kita ketaqwaan sebagai anugerah Ramadhan 1432 ini. Dan barulah diakhir Ramadhan nanti, kita boleh meraikan kembalinya kita kepada fitrah, iaitu hamba yang tunduk ta'at kepada ALLAH swt, dan layaklah kita menyambut 'Eidulfitri dengan penuh ketaqwaan.

Yang bauk datangnya daripada ALLAH, yang tidak itu kelemahan teman sendiri.

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
27 Sya'ban 1432
29 Julai 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Karnival AMAL Pemuda Pas Pilih Bangi Bagi Sambutan Dua Dekad Usia

Posted: 29 Jul 2011 04:36 PM PDT

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Posted: 29 Jul 2011 07:14 PM PDT

Welcome Penang Governments's decision to name a road after P.Patto

Posted: 28 Jul 2011 11:25 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


[July 29] Candlelight vigil for EO6 detainees & Teoh Beng Hock

Posted: 29 Jul 2011 10:12 AM PDT

Teo Nie Ching was speaking at Teoh Beng Hock vigil at KLSCAH on Friday night, participants formed "Justice TBH" with candles.

Justice For Beng Hock

Teoh Beng Hock family..

Saudari Jenice Lee, ADUN for Teratai

(More......)

[July 29] Menghadiri Pentas Wanita anjuran Dewan Muslimat PAS Shah Alam..

Posted: 29 Jul 2011 09:55 AM PDT

Bergambar bersama Naib Ketua Muslimat Pas Pusat YB Senator Mumtaz dan ahli-ahli Dewan Muslimat Pas Shah Alam :-)

(More......)

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan


Speech by Lim Guan Eng on "The Future of Penang and its Directions" in the Penang Club on Wednesday, 27th July 2011:

Posted: 29 Jul 2011 12:20 AM PDT

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


NASIB SEORANG PENCINTA KEADILAN

Posted: 28 Jul 2011 04:25 PM PDT

  Pasca BERSIH: Ust Zamri Di BERSIHkan dari TV9

Mungkin ramai yang terkejut apabila program keagamaan, Adik & al-Quran yang disiarkan di TV9, telah dihentikan siarannya sejak seminggu lalu.

Perkara itu dikatakan berpunca daripada penyebaran gambar hosnya, Ustaz Haji Mohd Zamri Haji Mohd Zainuldin atau lebih dikenali dengan panggilan Ustaz Zamri, ketika terlibat dalam perhimpunan Bersih pada 9 Julai lalu.

Penerbit eksekutif TV9, Ezzah Aziz Fawzy, yang dihubungi berkata, arahan menghentikan program itu dikeluarkan oleh pihak atasan Prime Works atas sebab tertentu. Namun beliau tidak pula menafikan atau mengesahkan ia berpunca dari penyebaran gambar hosnya dalam perhimpunan Bersih itu.

"Pihak produksi telah dimaklumkan mengenai perkara ini. Makluman dalam bentuk arahan ini sudah pasti ada sebab yang kukuh mengapa ia tidak dapat diteruskan, cuma ia tidak boleh diuar-uarkan kepada umum.

"Program Adik & al Quran sebelum ini mendapat sambutan menggalakkan antara program yang mendapat rating tertinggi di kalangan penonton, tetapi stesen TV lebih mementingkan isu sensitiviti dan perlu memberi penekanan kepadanya," katanya kepada Sinar Harian semalam.

Katanya lagi, memandangkan program tersebut telah mencapai satu rating yang baik, namun ia sedikit terjejas berikutan timbulnya perkara sebegini.

"Pada pandangan peribadi saya, seseorang yang bergelar ikon harus lebih berwaspada agar tidak terjadinya kejadian yang tidak diingini.

"Adalah wajar menjaga personaliti diri dan imej agar ia tidak memberikan sebarang perspektif tidak baik," katanya kepada Sinar Harian.
Tambahnya, program itu akan disiarkan semula cuma masih tidak mendapat tarikh yang baru.

"Berehat itu ada kalanya tidak mengambil masa. Namun, ia bergantung pada keputusan pihak atasan. Kadang-kadang cuma seminggu, ada juga yang tiga minggu. Semua itu bergantung pada keputusan mereka.

"Sebagai menggantikan program itu, ia digantikan dengan program Mari Bertarranum," katanya.

Terima apa saja keputusan Ustaz Zamri

Sementara, Ustaz Zamri, berkata, dia sudah pun berbincang dengan pihak TV9 dan mengharapkan agar perkara itu tidak berlarutan.

"Saya telah dipanggil untuk berbincang dengan pihak TV9 beberapa hari selepas gambar itu tersebar. Alhamdulillah, kami berbincang secara mahabbah (aman). Apa sebenarnya yang berlaku pada 9 Julai itu sudah saya terangkan kepada mereka dan tidak perlu saya ceritakan kepada umum.

"Saya faham situasi ini. Mungkin ia nampak lebih berat apabila ia mendapat komen yang agak mendalam menerusi Facebook, saya sendiri tidak pasti mengenai hal ini dan terima apa sahaja keputusan," katanya yang kini sedang menuntut pengajian dalam bidang tafsir Ulumul Quran di Universiti Antarabangsa Madinah, Malaysia.
-sinarharian-

Direct Free Kick

Direct Free Kick


29 Julai 2011 -Ibrahim dipanggil ke IPD Ampang Jaya

Posted: 28 Jul 2011 03:39 AM PDT

Sdra. Ibrahim Yahya, Penolong Setiausaha PAS Kawasan Pandan di IPD Ampang Jaya setelah mendapat notis 111. Turut kelihatan Tuan Hj Meor Rithuan Md. Said, TYDP dan Sdra. Mamat, AJK Pemuda.

Beliau dipanggil kerana kes ceramah tanpa permit.

Pening kepala memikirkan Polis ada masa buat kerja politik. Di Ampang Jaya ada hanya 168 anggota Polis tapi penduduk lebih 400,000. Ini bermakna nisbah polis kepada penduduk adalah 1: 3,000. Walhal menurut Polis Antarabangsa atau Interpol nisbah ini sepatutnya 1:250.

Jadi hentikanlah kerja-kerja politik seperti menangkap OKU memakai baju Bersih. Tumpukan perhatian untuk menangkap penjenayah. Ragut, pecah rumah dan rompak ada di mana-mana. Lebih baik membanteras jenayah-jenayah ini.

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Questions Time 15-06-2011: The Deputy Minister sounded like the public relations officer of ASTRO! by weechookeong

Posted: 29 Jul 2011 08:36 AM PDT

Tuan Hj Azman Aaziz

Thank you for your comments.

As far as I know the Minister of Information, Multi Media and Culture has announced that the government did not approve the increment proposed by Astro.
From this statement I would have thought that there is no increment until further notice. I will will my best to check about this.

Thank you.

Wee Choo Keong

Comment on Issues for your MP by bengang giler

Posted: 28 Jul 2011 06:12 PM PDT

semalam malam saya baru balik menonton perlawanan bolasepak malaysia vs singapura distadium bukit jalil.semasa menuju pulang kerumah diwangsa maju,saya bersama rakan telah ditahan oleh anggota polis dari balai wangsa maju,setapak dan kepong berhampiran rampai bussines centre.

kami ditahan dan disoal siasat seperti penjenayah.saya berasa amat tidak puas hati disebabkan perkara tersebut.anggota polis tersebut tidak ada disiplin serta terlalu kurang ajar semasa menahan kami.kami dilepaskan kerana tiada masalah dan saya bertanya akan apa kesalahan kami dan jawapannya adalah suka-suka sahaja.

apa yang cuba saya sampaikan disini adalah,bukan semua orang ramai itu pesalah atau penjenayah.cuba-cubalah beramah mesra sedikit apabila menahan orang ramai dan cuba tunjukkan sikap yang profesional sebagai anggota polis.jangan nak keras kepala serta berlagak pandai.

kepada semua ketua balai,tolonglah ajar anak buah anda cara hormati orang ramai.bukan semua orang tu boleh terima cara begini.silap haribulan,lain pula yang jadi nanti.kalau tak tahan kerja banyak,berhenti je jadi anggota polis.

Comment on Questions Time 15-06-2011: The Deputy Minister sounded like the public relations officer of ASTRO! by Hj Azman AAziz

Posted: 28 Jul 2011 05:15 PM PDT

Dear YB,

Reference to your post on Astro intention to raise their rates, I understand the Government has rejected the increase until further notice. However, I received yesterday statement from ASTRO proceeding with the increase to RM132.95 (an increase of RM7.00)

Can you please re-confirm YB whether I should this statement is acceptable or should be rejected too?

Thank you

Blog@Wengsan...博客@永山

Blog@Wengsan...博客@永山


Rang daftar pemilih tambahan suku kedua 2011

Posted: 29 Jul 2011 02:12 AM PDT

Lim Kit Siang

Lim Kit Siang


Najib: Release of PSM 6 according to rule of law

Posted: 29 Jul 2011 04:57 AM PDT

By Shannon Teoh The Malaysian Insider Jul 29, 2011 KUALA LUMPUR, July 29 — Datuk Seri Najib Razak has insisted that the release of six Parti Sosialis Malaysia (PSM) members from their Emergency Ordinance (EO) detention was done according to the due process of the law. The prime minister told reporters today that the decision [...]

MMA: Don’t force-feed Jeyakumar

Posted: 29 Jul 2011 02:33 AM PDT

K Pragalath | July 29, 2011 Free Malaysia Today The authorities must respect Jeyakumar’s right to go on hunger strike as a non-violent form of protest, says Malaysian Medical Association. PETALING JAYA: The Malaysian Medical Association (MMA) today urged the police not to force-feed Sungai Siput MP Dr Michael D Jeyakumar who is being detained [...]

Seat negotiations will test Pakatan unity

Posted: 29 Jul 2011 01:43 AM PDT

Joseph Sipalan and Lee Way Loon | Jul 29, 11 Malaysiakini INTERVIEW It appears that Malaysia’s opposition is looking at covering all its bases in anticipation of a snap general election that Prime Minister Najib Abdul Razak may call at any time. With speculation that snap polls could be called as early as November, Pakatan [...]

Rakyat the ‘Third Force’ or ‘The Main Force’

Posted: 29 Jul 2011 01:39 AM PDT

By Richard Loh Today I am taking a challenge to write against the tide. In physics, a force is any influence that causes a free body to undergo a change in speed, a change in direction, or a change in shape. Force can also be described by intuitive concepts such as a push or pull [...]

RCI is utterly wrong to label TBH death as suicide

Posted: 29 Jul 2011 01:30 AM PDT

By Dr Chen Man Hin, DAP life advisor The decision of the Royal Commission of Inquiry into the death of Teoh Beng Hock to declare it a suicide is unconscionable and unacceptable to the people who want justice for Teoh Beng Hock and his family. An incredulous roar of disapproval erupted throughout the country, when [...]

Najib – release PSM6 immediately and unconditionally or face the wrath of the people in next general elections

Posted: 28 Jul 2011 09:38 PM PDT

The Prime Minister, Datuk Seri Najib Razak should release the PSM6 led by Sungei Siput MP Dr. Michael Jeyakumar who have been detained under the Emergency Ordinance (EO) on the most spurious and ridiculous grounds or face the wrath of the people in the next general elections. Jeyakumar started a hunger strike yesterday in sheer [...]

Axe AG, Mat Zain tells Najib

Posted: 28 Jul 2011 09:31 PM PDT

By Shannon Teoh The Malaysian Insider Jul 29, 2011 KUALA LUMPUR, July 29 — Datuk Mat Zain Ibrahim has called on Datuk Seri Najib Razak to sack Tan Sri Abdul Gani Patail for repeatedly failing to initiate charges in high-profile cases such as the death of Teoh Beng Hock. The former city criminal investigation chief [...]

Welcome to Malaysia

Posted: 28 Jul 2011 09:18 PM PDT

— David D. Mathew The Malaysian Insider Jul 28, 2011 JULY 28 — Malaysia receives thousands of visitors every day. Some come looking for jobs while others are travellers yearning to enjoy our sunny beaches and delicious food. But this article is not about jobseekers or tourists. It is about two men. About a month [...]

Engaging with Bersih, an ‘illegal’ association

Posted: 28 Jul 2011 09:07 PM PDT

— Tommy Thomas The Malaysian Insider Jul 29, 2011 JULY 29 — An often-heard message from the government in the run-up to the July 9 rally was that Bersih is an illegal organisation, and therefore the government cannot deal with it or its leaders. Bersih is not an illegal organisation merely because it is not [...]

Reason for Zunar’s head on chopping block

Posted: 28 Jul 2011 08:14 PM PDT

By Steve Oh CPI While the history of political cartooning makes for a good read on a lazy afternoon over the weekend, it is easy to understand why books like 'Cartoon-o-phobia' and other books of political caricature by Malaysia's contemporary Malaysiakini cartoonist, Zunar – full name, Zulkiflee Anwar Hague – are banned. One man's humour [...]

Unjustified detention prompts Kumar to launch hunger strike

Posted: 28 Jul 2011 07:01 PM PDT

By Aliran executive committee 28 July 2011 Aliran is gravely concerned to hear that MP Dr Jeyakumar Devaraj, one of the Parti Sosialis Malaysia 6 who have been unjustly and unjustifiably held in detention under the Emergency Ordinance, has decided to go on hunger strike. PSM Central Committee member and Kumar’s wife Rani Rasiah, together [...]

Dr Mohamad Khir Toyo

Dr Mohamad Khir Toyo


Bersih: Serigala Yang Berupa Kambing?

Posted: 28 Jul 2011 08:06 AM PDT

.

.


SUARA HATI SUAMI YANG SYAHDU BUAT ISTERI

Posted: 29 Jul 2011 02:20 AM PDT

Assalamuálaikum warahmatuLLAH. Sambil-sambil baring rehat isteriku membaca mutiara kata yang sedang ditatapinya di screen net booknya. Aku terus copy dan paste kat email untuk diuploadkan ke dalam blog aku nanti.

Inilah k
ata-kata syahdu sang suami:

* Wahai isteriku, janganlah engkau terlampau mencintaiku. Aku hanyalah sekadar makhluk yang tiada daya dan upaya. Aku tidak pernah bisa membelamu, kecuali kalau Allah m
engurniakan kekuatan kepadaku.

* Aku tidak akan pernah mampu memberi nafkah kepadamu satu rupiah pun kecuali kalau Allah menitipkan rezeki kepadaku.

* Cintailah Allah Pemilik alam semesta ini.
Sekiranya Allah mencintaimu, maka niscaya Dia akan memelihara dirimu walaupun aku jauh darimu.
Sekiranya Allah menyayangimu, maka Dia pasti membela dan mencukupimu walaupun aku tidak berdaya untuk membela dan mencukupimu.

* Cintailah aku sekadar apa yang diperintahkan Allah kepadaku.

:: cina islam | 2011 ::

:: cina islam | 2011 ::


Pengunaan dakwat dan biometrik kenyataan merapu Najib

Posted: 28 Jul 2011 08:15 PM PDT

26 Syaaban 1432H. [MOD] -

KENYATAAN MEDIA
PEJABAT ADUN TITI SERONG/
SEKRETARIAT PAKATAN RAKYAT PERAK

Saya ingin menyatakan bahawa kurang bijak bagi seorang Perdana Menteri berkata bahawa Pakatan tidak akan menerima sebarang usul untuk bakal dilaksana bertujuan baik untuk rakyat, kenyataan sebegini amat dangkal dan merapu.

Kenyataan beliau (Najib) berhubung isu biomatrik yang bakal diguna pakai dalam PRU 13 sebagai alternatif terhadap penggunaan dakwat kekal dan yang pasti pengunaan dakwat lebih murah dan praktikal untuk mengesan pengundi yang telah membuat undian.

Najib bersikap seperti orang kurang siuman, belum pun permintaan (dakwat kekal) tersebut  ditunai, Pakatan telah dilabel dengan pertimbangan yang seakan-akan datangnya dari kanak-kanak di tadika dengan mengatakan PR tetap akan mengatakan tidak jika kerajaan Umno-Bn setuju guna dakwat kekal dalam PRU 13 walhal belum pun berlaku seperti yang dikatakannya.

Minda beliau tidak ubah seperti manusia yang baru keluar dari gua setelah tinggal di gua dalam tempoh yang lama.
Sudah pastilah sistem dengan kelengkapan elektronik lebih mahal berbanding dakwat, tambahan pula sistem tersebut (biomatrik) jelas mudah dimanipulasi, belum teruji dan membazir.

Beliau mengatakan bahawa PR sering menolak sebarang usul kerajaan pusat, adalah menjadi lumrah, pembangkang akan menegur apa jua ketidakadilan yang berlaku dalam pemerintahan Negara, sekarang jelas kerajaan Umno-Bn telah melakukan kesilapan dalam membuat keputusan, jadi Pakatan menjalankan peranan kemudian ditohmah sebagai pihak yang enggan terima sebarang perubahan, ini tidak adil dan layak digelar zalim.

Saya cabar supaya beliau (Najib) orang yang pertama menguji dakwat kekal untuk buktikan samada dakwat kekal boleh dimanipulasi atau tidak berbanding sistem biomatrik yang mana menurutnya tidak boleh dimanipulasi.

Isunya sebenarnya BN amat takut jika mereka kalah dalam PRU 13 nanti, itulah sebabnya mengapa mereka cuba sedaya mungkin pertahankan langkah yang hanya menguntungkan BN termasuk biomatrik dengan harapan ia boleh dijadikan sebagai talian hayat BN.

Hakikatnya Umno tidak perlu takut kerana apapun sisiterm yang digunakan, rakyatlah sebagai penentu untuk memilih PR atau BN dalam PRU 13 nanti.

Drs Khalil Idham Lim
Parit Buntar, 29 julai 2011

Perangi kos kehidupan rakyat, gula-gula politik Najib hadapi PRU 13

Posted: 28 Jul 2011 07:54 PM PDT

26 Syaaban 1432H. [MOD] -
KENYATAAN MEDIA
PEJABAT ADUN TITI SERONG/
SEKRETARIAT PAKATAN RAKYAT PERAK

Saya ingin menjelaskan bahawa pengumuman DS Najib Razak mahu perangi kos kehidupan rakyat sebagai gula-gula politik dan untuk menagih simpati rakyat terhadapnya. Beliau sebenarnya telah gagal menjadikan rakyatnya hidup dengan selesa sejak beliau mengambil alih jawatan PM Malaysia.
.
Sebenarnya Inilah yang kita boleh katakan sebagai impak bersih 2.0 dan telah mencetuskan NKRA ke tujuh, dengan kononnya mahu membela rakyat yang telah terhimpit disebabkan salahlaku amalan pentadbiran BN sekian lama. Sesuatu yang baru cuba dijanjikan kepada rakyat demi untuk terus berkuasa.

Perdana Menteri sekali lagi mahu perbodohkan rakyat serta mahu mengambil semula hati rakyat yang telah membenci kerajaan Umno-Bn setelah terdedahnya kezaliman kerajaan terhadap rakyat yang berhimpun secara aman baru-baru ini.

Jika benar kerajaan pimpinan najib razak berhasrat mahu ubah nasib rakyat, mengapa tidak lakukannya sejak beliau dilantik sebagai perdana menteri, langkah ini diambil setelah bertahun lamanya dan ia menggambarkan dengan sendirinya betapa tidak bertanggungjawabnya pemimpin ini.

Najib mengambil langkah ini kerana angin pilihan raya umum 13 telah makin terasa dan makin hampir, maka janji politik yang bersifat gula-gula PRU ini muncul secara tiba-tiba walhal pada hakikatnya beliau (Najib) sebenarnya gagal unruk membela dan menyelesaikan masalah rakyat bawahan.

Slogan rakyat didahulukan jelas tinggal slogan dan dilihat sebagai reatorik untuk menipu rakyat . BN ternyata gagal dalam banyak tindakan dan langkah yang dilakukan termasduk semasa pentadbiran Najib.

Saya nampak beliau (Najib) tidak ubah seperti khunsa kerana meneruskan tradisi berahsia dan takut untuk lakukan pengumuman tarikh pilihan raya.

Sekiranya Kementerian Pelajaran Malaysia tidak umum tarikh peperiksaan SPM, seminggu lagi peperiksan menjelang baru diumumkan, kemungkinan calon (pelajar) SPM tersebut gagal amat tinggi, begitulah yang Umno-Bn lakukan terhadap Pakatan Rakyat, sebab itulah saya katakan Umno-Bn umpama khunsa.

Justeru itu kita sebagai rakyat yang punyai pemikiran yang dinamik, peka dengan isu dan maklumat terkini yang berlaku,mari sama-sama lakukan perubahan demi untuk menyelamatkan Negara Malaysia dari terus dikuasai Umno-Bn yang mempedulikan hak rakyat secara jujur dan total.

Berilah undi anda kepada Pakatan pada PRU 13 yang akan menjelang.

Drs Khalil Idham Lim
Parit Buntar, 28 julai 2011.

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


Majlis Penyerahan Sumbangan Moreh oleh YB Nurul Izzah kepada Masjid dan Surau

Posted: 29 Jul 2011 03:10 AM PDT

Satu program penyerahan sumbangan Moreh kepada Masjid dan Surau sekitar kawasan Lembah Pantai oleh Ahli Parlimen Lembah Pantai,YB Nurul Izzah Anwar akan diadakan seperti berikut ;

Tarikh : 30 Julai 2011 ( Sabtu ) (ESOK)
Masa : 3.00 petang
Tempat : Perkarangan Blok P21, Taman Bukit Angkasa, Lembah Pantai

Press Release by TIan Chua on the Brutal Teargas Attack at the KL Sentral Tunnel

Posted: 28 Jul 2011 07:58 PM PDT

Press Statement
28 July 2011

On July 21, the PDRM held a press conference to justify the violent conduct of police personnel. An edited video footage was released to the press in order to show that BERSIH demonstrators were aggressive and provocative. The PDRM claimed that they had only used minimal force against the peaceful assembly.

One particular clip showed the scene where the crowd marching out of the KL Sentral were met by a row of policemen. The video is said to show me leading the demonstrators running to the front. The PDRM asserted that it was an evidence of provocation.

Subsequently the video has been broadcast on prime time TV almost daily, with the objective of depicting BERSIH rally as violent. This edited video does not give the true picture of what happened at the tunnel that day.

The PDRM has launched an all-out media propaganda war to demonize BERSIH. Although the police did not specifically accused me for “charging” the police, reports in mainstream media insinuate that I and other demonstrators intended to “attack” or cause physical harm to the police officers.

This is far from the truth. From the video, it was clear that the policemen had their guns loaded with tear gas canisters. At the time, the crowd was trapped in an tunnel-like enclosed area. The group included BERSIH chairperson Ambiga Sreenevasan, Anwar Ibrahim, Wan Azizah, Hadi Awang, Lim Kit Siang and other leaders and participants.

For anybody in that circumstances could notice the danger of staying in the enclosure once the police fire the tear gas. The video footage only showed a few people rushed out toward the open air, and tear gas was fired directly into the crowd.

The video also showed that the police fired the tear gas canisters horizontally into the enclosed zone non-stopped. The police action was evidently malicious and intended to cause maximum harm to the peaceful group without warning. It was unprovoked and unwarranted action. It was police brutality

Hundreds of people were eye-witnesses to the incident. The edited video cannot distort the truth. The government should accept the responsibility of excessive force against peaceful BERSIH rally. The witch-hunt whether on me or other participants cannot absolve the guilt of brutality on 9 July.

The video also showed that the police fired the tear gas canisters horizontally into the enclosed zone non-stop. At least 12 shells were fired in a matter of a couple of minutes. 3 persons suffered injury to the head. The injuries suffered by Anwar Ibrahim’s bodyguard Fayyadh Afiq Al Baqry who had his left cheekbone crushed were particularly serious.

The police action was evidently malicious and intended to cause serious injury to the defenseless demonstrators. Use of tear gas in such a manner has been known to cause death.

The incident was eye-witnessed by hundreds of people and even the edited video cannot distort the truth. The government should accept the responsibility of excessive force against peaceful BERSIH rally. The witch-hunt whether on me or other participants cannot absolve the guilt of brutality on 9 July.

I call upon the police to cooperate fully with the impending SUHAKAM inquiry where I believe the facts will be presented by all interested parties in a public inquiry. Let the public then judge based on those facts.

Tian Chua
Vice President Parti Keadilan Rakyat
Member of Parliament

Najib PM Terakhir Umno

Posted: 28 Jul 2011 04:24 PM PDT

Dari JalanTelawi.com
Oleh Hasmi Hashim

"Negara ini sebenarnya selama 50 tahun diperintah oleh golongan bangsawan".

~ A. Samad Said, Sasterawan Negara.

Ketika orang berdedai-dedai turun ke jalan raya dengan si tua kelaparan, anak muda tak berpekerjaan, bayi kesejukan kala malam dan satu-satunya harapan politik terakhir ialah berdemontrasi, Saif al-Islam Gaddafi bergilir ditemuramah wartawan dari ruang Istana Presiden.

Saif, 39, adalah anak kedua Presiden Libya, Muammar Gaddafi. Babak-babak ini berlaku hanya beberapa bulan sebelum di Kuala Lumpur, demonstrasi bersejarah 9 Julai lalu terjadi—Bersih 2.0.

Saif yang boleh bertutur Inggeris dengan telo Arab ditugas berhadapan dengan wartawan dan media antarabangsa; menjawab dan menjelaskan kepada dunia apa yang 'sebenarnya' terjadi. Seperti yang terduga, omongan penguasa totalitarian di mana-mana pun sama.

Saif menuduh pendemonstran yang menentang bapanya adalah dari rangkaian pengganas al-Qaeda. Mereka juga kata Saif, "pengkhianat" yang bermunculan daripada pendalaman—sedangkan di Tripoli, ibu negeri, sentiasa aman.

Tuduhan "pengkhianat" mahupun "al-Qaeda" tak ubah seperti tuduhan pentadbiran Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak kepada mereka yang turun ke jalan raya kelmarin dalam demontrasi Bersih 2.0. Di sini, pemimpin dan aktivis yang ditangkap di bawah Ordinan Darurat (EO) tak boleh bertemu meski dengan anak-isteri.

Revolusi di beberapa negara Arab awal tahun ini antara lain menyelongkar perasaan yang terbuku di hati rakyatnya. Bukan sahaja soal korupsi, pembolotan kekayaan negara oleh segolongan elit, tetapi gaya politik legasi-nipotisme juga mulai ditolak. Mesejnya ialah, sama ada di Tunisia, di Mesir dan Libya, dalam lubuk sanubari manusia mereka menolak pemimpin politik yang mahu mewariskan pemerintahan kepada darah keturunan sendiri.

Sedar tak sedar, antara latar kebencian dan penentangan menjurus kepada Husni Mubarak adalah persoalan ini. Dia ditumbangkan kalamana Mubarak khabarnya dalam proses peralihan kuasa kepada pewaris yang dia sudah siapkan dari rahim isterinya, Suzanne. Menjadi rahsia umum di Mesir bahawa anak sulung Mubarak, Gamal, akan menggantikan si bapa sebagai Presiden.

Faham ala-maharaja dan rendah tamadun sebegini nampak berlaku di mana-mana. Mungkin sahaja, keresahan Sasterawan Negara, Pak Samad ada asasnya. Orang Malaysia, terutama sebelum krisis politik-ekonomi 1997-98, juga berfikiran feudal dan lapuk sebegitu. Rakyat kebanyakan (yang sekaligus memegang kuasa undi terbesar), dengan mudah-mudah melepaskan kuasa politik-pemerintahan kepada kelompok kelas atas, atau apa yang disebut Pak Samad sebagai "golongan bangsawan".

Cacatnya golongan ini mudah, iaitu mereka (yang dibesar dalam lingkungan elit) takkan dapat merasakan denyut-nadi rakyat sampai ke bawah-bawah. Jauh lagi untuk fahami. Bukan juga rahsia apabila golongan bangsawan itu tak mahu anak-anak mereka bersekolah di sekolah mahupun universiti kebangsaan. Sementara sistem pendidikan yang mereka cipta dan mahu rakyat mendukung, mereka sendiri tak memakainya.

Pak Samad menamakan dari PM pertama, Tunku Abdul Rahman Putra yang lahir di anjung istana, sehingga kepada PM hari ini, Najib yang orang tuanya juga perdana menteri. Menurut Pak Samad, yang terlepas daripada lingkungan keluarga bangsawan [barangkali] cuma Dr Mahathir Mohamad. Abdullah Badawi yang sempat berkuasa sekelip mata, yang lahir daripada tatanan agamawan juga ditanda sebagai cebis-cebisan golongan bangsawan.

Rakyat selalu diwar-warkan, dipaku di dalam fikiran dan hati bahawa anak kepada seorang perdana menteri, misalnya, sediakala arif soal politik dan pentadbiran. Dia boleh meneruskan apa yang baik, yang pernah dilakukan oleh bapanya. Semua keyakinan ini tertanam sejak awal-awal lagi, dan, tak pernah dipersoal entah iya entahkan tidak. Padang permainan tak pernah sama rata…

Memandang kepada susur-galur Dato' Onn Jaafar, kalau diangkat sebagai contoh, baik anak Dato' Onn iaitu Hussein Onn mahupun si cucu, Hishamuddin Hussein; keduanya tak nampak tanda menginsafi idealisme leluhur mereka. Masing-masing buat endah tak endah terhadap antara idea utama Dato' Onn iaitu gagasan mahu menjadikan Umno sebagai parti pelbagai kaum. Masing-masing hanya menggunakan bayangan ayah sebagai batu loncatan.

Gamal si anak Mubarak itu misalnya, dia memulakan kerjaya sebagai pegawai pelaburan perbankan di Bank Amerika. Di dalam parti yang dikuasai bapanya, Parti Demokratik Nasional, sedari awal Gamal dilantik sebagai timbalan setiausaha agung—di samping kuncu-kuncunya mulai diposisikan di jawatan-jawatan berpengaruh.

Dalam kes Najib, jejak politik beliau pertama kali menjadi ahli parlimen ialah pada umur 23 tahun; menggantikan sang bapa yang meninggal dunia mengejut. Malah sejak pulang belajar dari England, Najib sudah bertugas di Bank Negara dan Petronas.

Pencapaian-pencapaian Najib pernah dijadikan dokumentari propaganda; ditayang di TV1 seawal beliau memegang jawatan. Antara tujuan dokumentari itu antara lain untuk menimbulkan rasa 'gerun' di hati rakyat terbanyak—sedangkan boleh dipersoal, separuh pencapaian Najib tak lain kerana dia anak seorang PM.

Apakah tanpa nama Razak di belakang nama Najib, beliau boleh jadi Menteri Besar Pahang pada umur 29, mahupun sebagai timbalan menteri pada umur 25?

Dengan semua kemudahan dan peluang luar biasa yang terbentang itu, Najib tentulah tak pernah berfikir dan bersusah-payah sepertimana ramai anak muda seangkatannya. Jauh lagi mengharap Najib benar-benar merasai perih-payah sebagai orang bawah. Kalau di kampung saya, anak ketua kampung yang berangan untuk juga menjadi ketua kampung akan dicemoh kawan-kawan…

Betapa presiden-presiden Filipina yang masuk-keluar Istana Malacanang juga berlegar-legar selingkar sembilan keluarga tuan-tuan tanah di Filipina. Bangsawan ini mampu miliki kekayaan, tanah serta ladang maha luas diwarisi sejak zaman penjajah Sepanyol. Presiden Filipina sekarang, Benigno C. Aquino III pun bukanlah seorang yang terkenal cemerlang gagasan pembangunan dan politik ke atas bangsanya, meski keperibadian-politiknya beliau tetap sahaja seorang yang dikatakan demokratik.

Kini sedikit-sebanyak kita boleh bertanggapan bahawa 'lusuhnya' Rumah Putih tak lain apabila George W Bush si anak memasuki dan mendiaminya selama dua penggal. Tak biasa dalam sejarah kepresidenan Amerika Syarikat, anak-beranak atau suami-isteri bergiliran memegang jawatan presiden. Berbanding Bush si ayah yang tak sempat melancarkan perang ke atas Iraq, Bush Jr jualah yang lengkapkan misi itu. Saya kira itulah sumbangan terbesar Bush kepada tamadun manusia.

Dengan layanan buruk, kecaman melulu dan tindakan anti demokrasi menjelang demonstrasi Bersih 9 Julai lalu, dilatari kemunafikan elit penguasa, Pak Samad melontar sebuah harapan. Katanya dalam temubual yang sama dengan portal Malaysiakini, "Bapak harapkan dalam pilihanraya yang akan datang ini mereka (kerajaan Umno-BN pimpinan Najib) mundurlah ataupun jatuh."

Rakyat tak pernah memilih Najib sebagai PM. Abdullah Badawi yang memberikan kunci Seri Perdana kepadanya—sementara era politik anak-cucu dan menantu sudah mulai dipertikai.

Maka PRU ke-13 bakal jadi tanda aras sama ada rakyat bersedia meleraikan sistem pemikiran politik feudal atau tidak. Dari kata-kata Pak Samad, fahamlah kita bahawa biarlah Najib jadi PM terakhir dari Umno yang mewakili sistem sebegini. Selepas lebih 50 tahun, sekarang peluang bagi bangsa kita bebas dari cengkaman golongan bangsawan dengan sebuah zaman baru yang waras dan adil perlu segera ditempa.

Nuffnang