Ahad, 23 Oktober 2011

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Kerajaan Selangor 'BEBAS'kan mahasiswa membina jati diri dalam program KAMU2011

Posted: 23 Oct 2011 10:08 AM PDT

SHAH ALAM
22.10-23.10.11

          Majlis Permuafakatan Mahasiswa Selangor bergabung dengan pertubuhan-pertubuhan pelajar di seluruh negara menganjurkan program KARNIVAL ILMU ANAK MUDA 2011 yang dimuatkan program bersifat pembangunan spiritual(solat jemaah, kuliyyah maghrib, dan kerangka seluruh karnival adalah tauhid oriented; physical(STREET SOCCER); personaliti anggun; intelek( dialog facebokers, debat siswa, forum pimpinan gerakan);emosi(syurga cinta bersama Prof Muahya, Ustaz Zahirrudin) dan sosial(kemahiran mengurus program, konsert, majlis perasmian,mengawal khalayak, penjagaan masa). Ini menepati model pembangunan modal insan 9S.P.I.E.S) yang diketengahkan oleh kerajaan Selangor.
   64 buah universiti dan kolej di seluruh Malaysia telah berjaya menghantar wakil pimpinan pelajar daripada MPP dan persatuan di kampus.
  Program ini mengasah bakat kepimpinan mereka.Ini  peluang mereka merasa dihargai dan digalakkan untuk sentiasa membangun dan membina karakter dan syakhsiyyah yang amat diperlukan untuk menjadi pemimpin masa depan.Kreativiti mereka dibelenggu oleh undang-undang lapuk AUKU.Mereka tidak bebas bersuara, merancang dan bertindak.Mereka tidak dibenarkan belajar daripada kesalahan untuk menjadi insan rabbani yang produktif dan efektif sebagai khalifah yang diharapkan berfungsi untuk kelangsungan ummat

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Analisa Warga Emas Mengambil Bahagian `Jom Shopping` Di Bangi: Tiga Beranak Sama-Sama Warga Emas

Posted: 23 Oct 2011 05:02 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


[Oct 23@Bangi] Program ziarah bagi mendekati akar umbi..

Posted: 23 Oct 2011 10:41 AM PDT

[Oct 23@Bangi] Jamuan Makan dan Sumbangan Kebajikan Deepavali 2011

Posted: 23 Oct 2011 10:12 AM PDT

Lokasi: Dewan Orang Ramai Pekan Bangi

(More......)

【星洲日报】沙登风雨劫 ‧ 卷走屋顶 ‧ 树倒压车

Posted: 23 Oct 2011 01:11 AM PDT

Lokasi: Kawasan sekitar Pangsapuri Taman Muhibbah, Seri Kembangan

Pada 22 Oktober 2011 yang lalu, ribut kencang telah melanda Taman Muhibbah dan kawasan-kawasan perumahan yang berdekatan dan mengaikibatkan kejadian pokok tumbang, bumbung sesetengah bangunan tertanggal oleh tiupan ribut dan lalu lintas di kawasan yang terlibat disekat oleh pohon-pohon yang tertumbang. Ahli Parlimen Serdang Saudari Teo Nie Ching, Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Kembangan Saudara Ean Yong Hian Wah, Ahli MPSJ Saudara Ng Sze Han, Pengerusi JKKK Seri Kembangan Saudara Liew Yen Fatt serta ahli-ahli JKKK yang lain telah bergergas ke tempat kejadian untuk memberi bantuan dan mengikut perkembangan kerja-kerja pemulihan.


维修工人正忙着维修屋顶,预料维修工程可在周六完成。(图:星洲日报)


欧阳捍华(右)指向墙壁漏水的痕迹;左起为禤雪娟及张念群。(图:星洲日报)


张汉明巡视沙登新村华小一校旁大树倒下。(图:星洲日报)


村长刘仁发(右)率领众村委展开倒树残局收拾工作。(图:星洲日报)
(More......)

【中国报】引擎刺耳 ‧ 污染空气 ‧ 巴士泊大路扰民生

Posted: 23 Oct 2011 12:57 AM PDT

Location 地点: The main road at Bandar Damai Perdana, Balakong 达迈柏兰岭镇

Some bus operators make part of Bandar Damai Perdana main road their Perhentian, some residents object this practice while some other residents support.

Nevertheless, bus operators like RapidKL and SJ Bus should apply for approval from local authorities (Pihak Berkuasa Tempatan) before making any public place as their Perhentian Bas.


陈倡翰(左2起)和张念群近期内会和各造开会,讨论解决方案。

(吉隆坡22日讯)达迈柏兰岭镇组屋外面大路成为巴士停泊站,司机每早开工启动引擎时发出巨响扰人清梦,更带来严重的空气污染问题,居民大喊受不了。 
(More......)

[Oct 20] Hi-Tea Perdana bersama MB Kelantan Tok Guru Nik Aziz di Perkarangan Surau Al-Amin..

Posted: 22 Oct 2011 11:31 PM PDT

Hi-Tea Perdana bersama Menteri Besar Kelantan Tok Guru Nik Aziz di Perkarangan Surau Al-Amin, Bandar Tun Hussein Onn pada 20 Oktober, 2011 :-)

(More......)

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


MP PAS Kota Raja Bahas Belanjawan 2012

Posted: 23 Oct 2011 03:12 AM PDT

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


KEHIDUPAN SAYA LEBIH TENANG, BERUBAH DEMI KEBAIKAN - SHAM KAMIKAZE

Posted: 22 Oct 2011 06:04 PM PDT


RAMAI orang bercakap mengenai perubahan diri komposer dan pemuzik, Shamril Mohamed Salleh atau lebih popular sebagai, Sham Kamikaze sejak beberapa bulan lalu. Jika orang ramai terkejut, rupa-rupanya Sham juga terperanjat dengan reaksi orang ramai terutama kelompok peminatnya. Ini kerana secara tiba-tiba namanya menjadi sebutan ramai - baik di kalangan penggiat industri hiburan dan kelompok masyarakat lain yang mengikuti perkembangan empunya diri ini. 

Segala-galanya bertitik tolak daripada pertemuannya dengan Imam Masjidil Haram, Sheikh Abdul Rahman as-Sudais yang ternyata memberi kesan mendalam kepada dirinya hingga membawa kepada perubahan hakiki seperti yang dilihat hari ini. 

Perubahan yang berlaku ke atas diri saya ibarat bom jangka. Bukan saja memberi kebaikan kepada diri sendiri, malah saya kini mampu memberi dorongan dan semangat kepada masyarakat luar. - Sham Kamikaze 

Lebih selesa dengan berkopiah dan mengenakan pakaian santai, Sham tenang memulakan cerita perubahan dirinya yang menurutnya, bukan saja memberi kebahagiaan dalam kehidupannya suami isteri, malah mencetus inspirasi dan dorongan kepada masyarakat.

"Perubahan yang berlaku ke atas diri saya ibarat bom jangka. Bukan saja memberi kebaikan kepada diri sendiri, malah saya kini mampu memberi dorongan dan semangat kepada masyarakat luar.


"Inilah yang selalu dikatakan, hijrah dalam kehidupan bukan hanya untuk diri sendiri tapi ia memberi juga sinar kepada semua orang sekeliling kita," katanya dalam sesi temuramah dan fotografi bersama Inspirasi di studio Balai Berita, minggu lalu. Pada sesi itu, Sham ditemani isteri tersayang, Farazila Abdul Jabar yang sporting memberi pelbagai aksi bersama suami di hadapan lensa jurugambar Khairunisah Lokman.


Sham berkata, jika difikirkan secara logik akal, perubahan dirinya ini berkat doa keluarga dan isteri yang tidak pernah henti mendoakan agar dirinya berubah ke arah kebaikan. 

Ini kerana, tidak berapa lama selepas isteri dan ibu bapanya pulang dari mengerjakan umrah, Sham mula merasakan perubahan dalam dirinya.


"Ketika itu, saya mula merasakan sudah tiba masanya untuk saya berubah dan dalam pencarian ini, banyak yang saya temui. Jika dulu liat bangun menunaikan solat subuh, tapi kini tidak perlu disuruh saya akan bangun secara tiba-tiba.


"Malah saya merasakan perjalanan hidup seharian lebih teratur berbanding dulu. Jika dulu bangun tengahari dan segala perkara dijalankan agak lewat, tapi kini tidak lagi," katanya.

Sham yang kini sibuk mendalami dan memperbaiki ilmu agama menyatakan, jika diberi hidayah Allah kepada hamba-Nya, setiap perkara yang dilakukan akan menjadi senang.


Akui Sham, ketika zaman muda, segala-galanya ingin dicubanya. Malah, jika orang melihat caranya berpakaian, mungkin ada yang mengucap panjang. Aksesori mengalahkan wanita, malah di rumah, beliau menyediakan tempat simpanan khas untuk aksesori.


Malah solat yang dilakukan hanyalah sebagai syarat dan jika terlepas, ia dibiarkan berlalu tanpa rasa sesal. Namun, kini Sham mengakui, jika terlewat sedikit pun dalam menunaikan solat, beliau akan berasa bersalah dan menyesal.


Kata Sham, bukanlah bermaksud ingin menunjukkan diri alim, tapi inilah perasaan yang sering muncul tatkala tidak menunaikan perintah Allah.


"Saya memanjat rasa syukur kerana Tuhan memberikan hidayah ketika saya masih muda. Masih sihat dan senang, bukan ketika saya dihimpit kesusahan. Saya sedar jika Allah SAW mahu memberikan petunjuk, Dia tidak kira siapa dan di mana. 


"Aktiviti saya juga berbeza sekarang. Dulu, sentiasa sibuk membuat rakaman, menggubah lagu dan bermain gitar, kini aktiviti saya banyak dihabiskan di masjid dan surau di seluruh negara," katanya.

Ini kerana Sham banyak menerima undangan menyampaikan ceramah dan motivasi mengenai perubahan drastik yang berlaku ke atas dirinya.


"Ada yang bertanya kepada saya, sudah cukupkah ilmu di dada untuk memberi ceramah. Tapi saya tegaskan, saya bukan memberi ceramah agama tapi lebih kepada berkongsi pengalaman dan motivasi diri.


"Malah ramai yang menjemput saya kerana mereka merasakan kehadiran saya mampu menarik minat golongan remaja berkunjung ke surau dan masjid sekali gus mengimarahkan lagi majlis," katanya.


Kehadiran Ramadan lepas sangat dinantikan Sham kerana jika selama ini pengertian Ramadan pada dirinya hanya menahan lapar dan dahaga semata-mata, kali ini beliau ingin menghayati pengertian bulan Ramadan dan kelebihannya. Sehubungan itu, banyak masa dihabiskan di surau dan masjid kerana menerima undangan memberikan ceramah dan jemputan berbuka puasa.


"Boleh dikatakan kami jarang berbuka puasa di rumah. Jika ada pun hanya bersahur itu pun bergantung kepada keadaan. Mujur isteri saya memahami dan jika undangan sekitar Lembah Klang dan Selangor, saya akan membawa isteri saya bersama.


"Jika jauh dan memerlukan masa beberapa hari, saya tidak membawa isteri kerana rumah tangga juga perlu dijaga dan jika kami berdua keluar, khuatir rumah tidak terjaga pula," katanya.

(BAGAIMANA PULA PENDAPAT ISTERI SHAM..?) 
Ikuti kisah seterusnya esok ...

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Penang Green Council Logo Design Competition(en/cn)

Posted: 22 Oct 2011 11:19 PM PDT

Press release by the Chief Minister of Penang and Chairman of Penang Green Council Lim Guan Eng on 23 October 2011, in Georgetown:

Penang Green Council Logo Design Competition

Penang aspires to transform Penang into an international city that is a location of choice for investors, a destination of choice for tourists and a habitat of choice for those who desire sustainable living. We need to enable, empower and enrich all stakeholders to practice sustainable development that allows resources to be utilized in a manner that will be still be available tomorrow.

In order to make Penang a green state that is clean and safe, we have established PGC Strategies Sdn. Bhd (Penang Green Council) 3 operational objectives:
(1) To carry out activities, programs to realize the State Government objective of making Penang a "green" State by preserving and conserving the environment; to improve the quality of life with the assistance and co-operation of all stakeholders, related governmental or non-governmental organizations and the private sector corporations.
(2) To be a platform or forum to identify, discuss and undertake projects, surveys, investigations on sustainable development in Penang as well as to carry out and enforce the policies and aspirations of the State Government.
(3) To promote green industries and sustainable development that utilizes resources today in a manner that can still be utilized tomorrow.

PGC (Penang Green Council) is organizing a logo design competition. This competition is open to all Malaysia residents.

A total of RM5, 000 has been set aside for this competition. The winning entry will win a prize money of RM 3000 and 2 special prizes of RM 1000 each will be given to other selected winners. The winning design must not only encapsulate the above 3 operational objectives but also project the vision of the PGC as follows:

Vision
Penang as a green state that is clean, safe and harness green technology.
Mission:
To enable, empower and enrich all stakeholders to practice sustainable development that protects the environment and quality of life.

Interested parties can submit their entries to logo@pgc.com.my as well as hand drawn submissions to: PGC Strategies Sdn Bhd c/o Pejabat Ketua Menteri TKT 28, KOMTAR, 10503, Pulau Pinang. The deadline for submission is 21 November 2011(Monday, 15:00). More details such as rules and regulations can be obtained from www.pgc.com.my .

The winner of this competition is to be decided by the Board of Directors. The winning entry will be chosen based on creativity and relevancy to the objectives of the Penang Green Council.

——— Mandarin Translation———-

槟州首席部长兼槟州环保促进会主席林冠英于2011年10月23日在乔治市发表声明:

槟城环保促进会标志设计比赛

槟城立志转型成为一个国际都市,成为投资者会首选地、游客的旅游胜地、渴望永续生活者的理想家园。我们需要启迪民智、赋权予民及富国强民,让所有的利益相关者,共同实践可续性发展,让我们所用的资源仍然能够为明天所用。

为了让槟城成为一个清洁及安全的绿州,我们成立了PGC Strategies Sdn. Bhd (槟州环保促进会),其三项运作目标如下:
(1)开展各类活动,以实现州政府冀通过环保打造槟城为绿州的目标,在各界利益相关者、政府组织或非政府组织及私人机构的协助及合作下,改善生活素质。

(2) 针对槟城的可持续发展,做为一个确认、讨论并开展考察及调查的平台或论坛,以及开展及执行州政府的政策及志向。

(3) 促进那些能让今日所用的资源仍为明日所用的绿色工业及可持续发展。

槟州环保促进会正主办标志设计比赛。这项比赛公开给全体马来西亚居民。

这项比赛的奖金总共5000令吉。包括一份大奖(3000令吉)及两份特别奖(1000令吉)。得奖作品不只必须涵盖上述三项运作目标,还必须表现槟州环保促进会的愿景和任务:

愿景:
让槟州成为一个干净、安全、善用绿色科技工艺的绿州。

任务:
通过启迪民智、赋权予民及富国强民,让所有的利益相关者,共同实践可续性发展,保护环境及生活素质。

有兴趣参与这项比赛的人士可以将作品电邮致logo@pgc.com.my 或交至PGC Strategies Sdn Bhd c/o Pejabat Ketua Menteri TKT 28, KOMTAR, 10503, Pulau Pinang. 截止日期为2011年11月21日(星期一,下午3时),欲知详情,可查阅网站www.pgc.com.my .

促进会董事们针对比赛作品作出定夺。我们将依据作品的创意性及切题性选出作品。

林冠英

How Can Tan Sri Muhyiddin Yassin Be So Cruel As To Continue To Repeat The Lies By UMNO Blogs Against My 16 Year Old Son (en/cn)

Posted: 22 Oct 2011 09:39 PM PDT

How Can Tan Sri Muhyiddin Yassin Be So Cruel As To Continue To Repeat The Lies By UMNO Blogs Against My 16 Year Old Son And Question Whether My Son Is Innocent Of Lies Of Sexual Misconduct When The Lady "Victim" Had Asserted That She Had Not Even Met Me Or My Son And The Penang Education Director Had Declared The Allegations Were Not True.

I am appalled and disgusted by Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin's remarks that my mere denial of sexual harassment claims against my 16-year old son was inadequate. Instead, Muhyiddin says that "if the Penang chief minister thinks it is important to correct the information, then he has to come up with a strong statement."

What more strong statement is required from me when I had condemned these barbaric lies as totally unacceptable, inhumane; and the UMNO and BN leaders involved as ferociaous beasts preying on the innocence of young children. Umno bloggers had printed pictures of my son and the alleged victim whom they claimed my son had outraged her modesty. They had claimed that my son tried to escape punishment by using my name and I had paid the girl's family off with RM200,000 to hush up the matter.

The photograph of the purported "victim" used by Umno bloggers was that of 21-year-old chess grandmaster Anya Sun Corke who is studying at Wellesley College in the United States Anya had already issued a statement denying the charge and expressed sympathy for my son for being a victim of such vicious and barbaric lies.

As a result of PR Penang government's solid performance in clean and effective governance for the people, UMNO bloggers has been trying to finish me off politically with lies and politics of hate. When they failed, they now train their guns on my innocent school-going son.

Amongst some UMNO leaders who highligted this shameful episode in the blogs is Bukit Gelugor(Penang) UMNO Division vice-chairman Dr Novandri Hasan Basri. He was then followed by many UMNO leaders rehashing the lies. Sadly even UMNO Youth chief Khairy Jamaludin joined in these shameful lies by poking fun at my son with this tweet:-

@Khairykj Khairy Jamaluddin
@PapaGomo Mungkin dia roboh Kampung Buah Pala sebab nak ganti dengan Kampung Buah Dada.

http://twitter.com/#!/Khairykj/status/125841671102529536

Even though the alleged victim had come out with a statement denying the lies, there is no remorse or apology as yet from Khairy or UMNO leaders to my son. Instead of condemning Khairy or Dr Novandri for practicing "the lowest of gutter politics", Muhyiddin has seen fit to question my denials and that I should not blame others for the allegations.

How can Tan Sri Muhyiddin Yassin be so cruel as to continue to repeat the lies by UMNO blogs against my 16 year old son and question whether my son is innocent of lies of sexual misconduct when the lady "victim" had asserted that she had not even met me or my son and the Penang Education Director had declared the allegations were not true?

Penang Education Director Ahmad Tarmizi Kamaruddin had told the Star on 22.10.2011 that his department found no evidence to back the claims of sexual misconduct against my son in several blogs. Ahmad said that it was wrong to drag a student into any controversy to gain poltical mileage. "Children should be left out of politics," Ahmad added.

If Muhyiddin wants to be seen as fit for the post of Prime Minister, he must be moral and ethical. He fails this moral and ethical test by picking on a 16-year old son who is still schooling and has no chance of defending himself. If Muhyiddin hates me so much, he can do his worst to finish me off politically. But Muhyiddin should not join the craven pack of cowards to pick on my 16-year old son and put my son again through this traumatic experience.

Muhyiddin loses the respect of decent Malaysians if he behaves in the same arrogant manner as those ferocious UMNO beasts who know only how to bully my 16-year old son and feast on a child's innocence.
LIM GUAN ENG

——— Mandarin Translation ———–

槟州首席部长林冠英于2011年10月23日在吉隆坡发表声明:

丹斯里慕尤丁怎么可以这么残忍,继续重复巫统部落格所制造的关于我儿子的谎言,并质疑我儿子在非礼案中是否清白,女"受害人"已经声明,她从未见过我或我的儿子,而槟州教育局总监也已经声明有关指控并不正确。

副首相丹斯里慕尤丁指我仅仅在口头上否认那些针对我16岁儿子涉及非礼的指控并不足够,他说,"如果槟州首长认为纠正此事非常重要,他应该发表更强烈的声明。",我对他这种言论感到吃惊及恶心。

当我谴责这种野蛮的谎言是不能被接受、不人道时 ,他还要什么强烈的声明?巫统和国阵领袖涉及向无辜的年幼孩子伸出恶毒的爪牙。巫统部落格也刊登了我儿子以及被我儿子非礼"受害人"的照人。他们捏造故事,指我儿子企图利用我的名誉脱罪,还说我缴付了20万令吉给上述女孩的家人做为遮口费。

巫统部落格所使用的"受害人"的照片,其实是现年21岁的英国西洋棋好手安雅(Anya Sun Corke),目前正在美国威斯利学院就读。她日前发表声明,郑重否认上述指控,并对我儿子遭受如此恶毒野蛮的谎言感到同情。

由于槟州民联政府平稳、廉洁及有效率的施政表现,巫统部落格就想方设法,企图通过谎言及仇恨情绪在政治上除掉我。他们发现行不通时,就把枪口对准我无辜的、还在上学的儿子。

在部落格中突显这宗荒唐事件的巫统领袖包括:槟城牛汝莪区部副主席诺万迪里哈山,许多巫统领袖也闻鸡起舞,一起散布谎言。令人遗憾的是,就连巫青团团长凯里加玛鲁丁也加入他们无耻的行列,在他的推特上拿我的儿子开玩笑:
@Khairykj Khairy Jamaluddin
@PapaGomo Mungkin dia roboh Kampung Buah Pala sebab nak ganti dengan Kampung Buah Dada(译:可能他拆豆蔻村是为了要用胸部村取代之).

http://twitter.com/#!/Khairykj/status/125841671102529536

虽然受害的女生已经站出来郑重否认上述谎言,但是凯里或其它巫统领袖却毫无悔意,也没有道歉。慕尤丁不只没有谴责凯里或诺万迪里哈山这种龌龊的政治手段,他还质疑我的否认方式,并指说我不应该把责任归昝别人。

丹斯里慕尤丁怎么可以这么残忍,继续重复巫统部落格所制造的关于我儿子的谎言,并质疑我儿子在非礼案中是否清白,女"受害人"已经声明,她从未见过我或我的儿子,而槟州教育局总监也已经声明有关指控并不正确。

槟州教育局总监阿末塔尔米兹在2011年10月22日告诉《星报》 ,他的部门没有证据显示我的儿子涉及部落格所指非礼案。阿末也说,为了政治私利,将学生卷入其中是错误的。阿末说:"儿童应该被排除在政治之外。"

如果慕尤丁要让人觉得他适合担任首相,他必须要有品德。他竟然向一名正在上学、无法为自己自辩的16岁男孩下手,这已经证明他无法通过品德的考验。如果慕尤丁那么恨我,他尽管使出所有最恶毒的诡计除掉我。但是,他不应该加入那一群懦夫,齐齐向我16岁儿子下手,让他经历这种心灵创伤。

如果慕尤丁继续像那些恶毒的巫统爪牙那么狂妄,只会欺负我无辜的儿子,他将失去了一般马来西亚人的尊重。

林冠英

Direct Free Kick

Direct Free Kick


Dialog MB Selangor dan Exco Perumahan di PPR Lembah Subang 23/10/2011.

Posted: 22 Oct 2011 11:48 PM PDT

Lawatan MB Selangor dan Exco Perumahan ke PPR Kota Damansara 23/10/2011 untuk mencari penyelesaian kepada masalah penduduk.

Posted: 22 Oct 2011 10:32 PM PDT

Nilai wakil rakyat berdasarkan tindakan mereka.

Posted: 22 Oct 2011 09:37 PM PDT

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan Negeri Selangor, Iskandar A. Samad telah menyampaikan bantuan kepada 135 keluarga di Pandan Indah pada 22 Oktober lepas.

Majlis telah berlangsung di Dewan Orang Ramai berhampiran Pangsapuri 610.

Hampir kesemua penerima adalah dari masyarakat India yang akan menyambut Deepavali tidak lama lagi.

Selain dari wang tunai, mereka telah juga menerima barangan harian seperti beras, susu pekat, sardin tin, mee hoon dan gula.

90 orang kanak-kanak telah juga menerima sumbangan wang tunai. Terdapat di antara mereka adalah anak-anak yatim.

Di dalam ucapan beliau, Iskandar menggesa rakyat tidak menilai pemimpin berdasarkan apa yang mereka ucapkan. Tetapi katanya nilailah pemimpin berdasarkan tindakan mereka. Lebih tepat lagi beliau mahu rakyat menilai berdasarkan cara dan gaya hidup mereka.

Katanya, contohilah pemimpin Pakatan Rakyat yang tidak menjadi kaya secara tiba-tiba selepas menjadi wakil rakyat.

Menurutnya dia tinggal di rumah teres yang sama seperti sebelum menjadi Exco.

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Who is the CEO of MAS? by MAS Idiot

Posted: 23 Oct 2011 06:50 AM PDT

It was because of the dead woods in MAS that have made AA directors to be so bold as to make such statements. Not a single dead wood dare to speak up. The bulk of MAS problems were done by the dead woods. Look at Wafi, what was he doing. Instead of advising the management, he spent his times writing e-mails to staff advising how to circumvent the Competition Law. Salleh Tak Berani – the name itself tells you all about him.

Just too many dead woods in MAS. No MD can resolve MAS problems without getting rid of the dead woods.

Comment on Who is the CEO of MAS? by Malaysians

Posted: 23 Oct 2011 04:51 AM PDT

Guys, let’s this be our forum discussion for MAS and Air Asia chronology channel. If MAS IDIOT said Salleh Tak Berani is also the dead woods, then 5 years down the road, he would probably be the next MD/CEO FYI… Anyhow, he was the one who increased the meal allowance for cabin crew which were stagnant for more than a decade.

Comment on Who is the CEO of MAS? by Razak of MAS

Posted: 23 Oct 2011 04:28 AM PDT

From Kamarudin’s statements, even an idiot can see what the AA’s directors were up to. If the Government, Azman Mokhtar and AJ cannot see that MAS will be koyak soon. So AJ i hope that you are the the fifth MD that failed to put MAS in the right place. Get rid of those Gaji Buta fella like Dr Wafi and company like those with the name of Raja.

Comment on AirAsia Bhd & AirAsia X Sdn Bhd kept RM6.895 millions of unclaimed Airport Tax by Malaysians

Posted: 22 Oct 2011 08:51 PM PDT

Latest development – Danny Rashdan is now Group Deputy CEO running the commercial department etc so probably would easily make ways for fixing prices for AA to sell better.

Ahmad Jauhari is a joke setting his new chart putting stupid EVP (Evecutive Vice President) such as Raja Azura and Hayati Dato Ali running the airlines too. Hayati Dato Ali is a stupid woman who cannot make rational decisions but increasing in purchasing and contracts for vendors to bring in more questionable expenses into MAS. For eg, she had her cronies Rozlind Ram…getting trolley bag for MAS cabin crew with lower quality at higher pricing. When time is bad, Hayati spent more money buying T-shirt for staff and badges to taint MAS uniforms but all were approved by the management blindly.

Despite 8 unions and associations protest against Raja Azura to be Human Cannibal EVP, AJ still puts her there because Raja Azura is anti-unions and MAPA. Raja Azura changed MAS HR – Human Remains to HC – getting worse supposedly Human Capital but never appreciate human capital value instead cutting more cost on labour but increasing in wastages – more bleeding via expensive contracts (LSG sky chef etc). Now HC has turned from Human Remains to Human Cannibalizing…..

Note: Sorry MAS Staff: minor editions to avoid unnecessary problems.

Comment on Rashdan: Do you know about the RM50 ancillary charges imposed by the so called “No Frills” AirAsia by Malaysians

Posted: 22 Oct 2011 08:42 PM PDT

Everyone, let’s boycott Air Asia once and for all!! Don’t travel Air Asia anymore.

Comment on AirAsia Bhd & AirAsia X Sdn Bhd kept RM6.895 millions of unclaimed Airport Tax by MAS Staff

Posted: 22 Oct 2011 09:23 AM PDT

Latest news, the government borrowed loan from China to pay KLCCT2. YB, could you find out if this is true? Heard was RM38 billion. Thanks.

Comment on Bursa KL: Take drastic actions against the directors of MAS & Tune Air by MAS Staff

Posted: 22 Oct 2011 09:07 AM PDT

YB, when telling a truth, most people would take it so personally. That’s very sad so to speak.

Comment on Tan Sri Azman Mokhtar: Have you read the AirAsia’s financial statements? by MAS Staff

Posted: 22 Oct 2011 09:02 AM PDT

Yeah…YB, you also have my vote!! What AA owes is our rakyat’s money!!! The chines classic saying “Ka Na Sai” that Tony..F…

Comment on Who is the CEO of MAS? by King

Posted: 22 Oct 2011 04:18 AM PDT

Collaborative Frameworks do not need to come with share swap based on share price. You got to be damn stupid to do that.

Comment on AirAsia Bhd & AirAsia X Sdn Bhd kept RM6.895 millions of unclaimed Airport Tax by Heong

Posted: 22 Oct 2011 04:09 AM PDT

He is so proud to hold the MAS tag. At the same time he can’t want to put MAS down. This is part of the collaborative Frameworks by Tan Sri Azman Mokhtar.

Lim Kit Siang

Lim Kit Siang


Four Nations, Four Lessons

Posted: 23 Oct 2011 04:27 AM PDT

By N. GREGORY MANKIW The New York Times October 22, 2011 AS the economy languishes, politicians and pundits are debating what to do next. When we look around the world, it's hard to find positive role models. But as we search for answers, it is useful to keep in mind those fates that we would [...]

Is Muhyiddin fit to continue as Education Minister when he could violate a student’s child rights just to serve a blatant and dishonest political agenda?

Posted: 23 Oct 2011 03:30 AM PDT

I am indeed shocked and outraged by Deputy Prime Minister and Education Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin’s statement yesterday that Lim Guan Eng’s denying sexual harassment claims against his son (my grandson) was inadequate. Let the Prime Minister Datuk Seri Najib Razak and every Cabinet Minister declare whether they agree with Muhyiddin or not – [...]

The stupidest comment of ‘em all

Posted: 22 Oct 2011 06:02 PM PDT

Comment by Thomas Lee Seng Hock I am simply amazed and stunned that a person of Tan Sri Muhyiddin Yassin's status can come out with such a stupid comment on the case of Lim Guan Eng's son. The Deputy Prime Minister cum Education Minister has remarked that Guan Eng's denial of the sexual harassment claims [...]

.

.


Deklarasi Himpunan Sejuta Umat Selamatkan Aqidah

Posted: 22 Oct 2011 07:28 PM PDT

Deklarasi Himpunan Sejuta Umat Selamatkan Aqidah

Bahawasanya, Islam adalah risallah Illahi yang dengan rahmatNya telah mengangkat martabat bangsa Melayu dan semua bangsa yang lain dengan mesej "Rahmatan lil' alamin". Lantaran itu hanya dengan menghayati dan mengamalkan Islam sepenuhnya sahaja merupakan satu-satunya jalan untuk menjamin kemuliaan, keselamatan, kejayaan dan kehormatan bangsa Melayu mahupun mana-mana bangsa yang lain di negara ini.

Menginsafi bahawa asas pegangan umat Islam adalah Aqidah Tauhid yang menjadi tunjang kepada seluruh pegangan hidup umat Islam dan prinsip ini tidak boleh diganggu gugat oleh mana-mana pihak. Bahawa kedudukan istimewa dan status yang khas agama Islam sebagai agama Persekutuan telah ditetapkan sejak dari kemerdekaan Negara ini dan ia wajib dipertahankan oleh setiap warga Muslim dan dihormati oleh semua warga Malaysia.

Bahawa penyebaran agama lain dari Islam kepada orang Islam dengan tujuan memurtadkan orang Islam adalah dilarang sama sekali berdasarkan peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan dan Islam berpendirian tegas terhadap gekala murtad dan pemurtadan yang dianggap jenayah berat yang perlu diperangi habis-habisan. Pelanggaran terhadap peruntukan ini boleh mengundang kepada tergugatnya keselamatan nasional dan mengundang ketegangan agama di Negara ini.

Bahawa kami, pada hari ini, 24hb Zulkaedah 1432H bersamaan 22hb Oktober 2011 di Stadium Shah Alam Selangor Darul Ehsan, di dalam Himpunan Sejuta Umat Selamatkan Aqidah (HIMPUN), bersepakat dan mengambil ketetapan untuk:

Pertama: Menyeru agar semua pihak menghormati dan mendokong peranan raja-raja Melayu untuk melaksanakan amanah sebagai ketua dan payung kepada pentadbiran Islam di Negara ini seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan Undang-undang tubuh negeri.

Kedua: Kerajaan yang memerintah baik di peringkat pusat mahupun negeri mestilah memastikan bahawa sensitiviti yg tertinggi di dalam Islam dan perlembagaan sebagai pedoman yang tertinggi di dalam Negara ini dihormati. Sebarang bentuk pelanggaran termasuk menghina dan mencabar kedudukan Islam hendaklah dihukum berdasarkan peruntukan undang-undang yang ada.

Ketiga: Menuntut supaya kerajaan dalam usaha memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri, hendaklah memastikan supaya Undang-Undang pencegahan yang tegas dan kukuh untuk memelihara kemuliaan Islam di dalam perlembagaan dapat dimasukkan sebagai kandungan utama.

Keempat: Menuntut supaya kerajaan mengambil langkah segera menggubal undang-undang khusus untuk mencegah dan membendung gejala murtad dan kegiatan memurtadkan umat Islam selaras dengan kedudukan Islam di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Kelima: Menuntut agar sistem pendididkan negara disemak semula untuk memastikan tidak ada unsur yang boleh mendedahkan pelajar kepada penghakisan aqidah. Kami menggesa pihak Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pendidikan Tinggi supaya menggubal sistem pendidikan yang berpaksi kepada Aqidah Tauhid dan penerapan aqidah yang berkesan kepada pelajar-pelajar.

Keenam: Meminta kerajaan mengadakan program-program penerangan yang menyeluruh dan berkesan di setiap saluran supaya masyarakat yang berbilang kaum dan agama di negara kita dapat memahami Islam dan kedudukannya di dalam negara untuk menghilangkan prasangka buruk dan kekeliruan terhadap Islam.

Ketujuh: Menyeru kepada seluruh pertubuhan politik dan bukan politik supaya meletakkan Islam sebagai agenda tertinggi dan utama melebihi kepentingan yang lain serta mengambil sikap yang serius terhadap sebarang usaha untuk mengganggu-gugat kesucian islam.

Kelapan: Menyeru semua institusi dalam masyarakat terutama ibubapa mengambil tanggungjawab yang tegas di dalam mendidik anak-anak dengan kefahaman islam yang syumul agar membentengi anak dan waris terdekat dengan daripada terjebak di dalam aktiviti pemesongan aqidah.

Kesembilan:
Menggesa kerajaan supaya membantu dan mengawal aktiviti pihak media samaada media samaada media cetak, media elektronik dan media baru. Sebarang bentuk penyiaran yang menyimpang dan menyentuh sensitiviti umat Islam dan keharmonian bernegara perlulah diambil tindakan yang tegas mengikut undang-undang yang ada.

Kesepuluh:
Menyeru seluruh umat islam yang hadir di perhimpunan ini mahupun yang tidak dapat hadir, melupakan segala perbezaan fahaman politik dan lain-lain hambatan untuk bersama-sama BERSATU menyongsong tugas berat mempertahankan dan menyelamatkan aqidah umat daripada sebarang bentuk pencerobohan.

*Deklarasi ini dilafazkan oleh Pengerusi bersama Perhimpunan Sejuta Umat, Mohd Azmi Abdul Hamid (gambar kanan) kepada kira-kira 5,000 orang peserta dalam Himpunan Sejuta Umat Selamatkan Aqidah, di Stadium Shah Alam, Selangor Darul Ehsan pada 22 Oktober 2011.


Source: http://merdekareview.com/bm/news.php?n=12382

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


Rakyat Bayar GST.Pemimpin Terus Diulit Kemewahan

Posted: 23 Oct 2011 01:41 AM PDT

Harakah

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail mendakwa kerajaan di bawah kepimpinan Datuk Seri Najib Razak tidak ada kawalan ke atas perbelanjaan yang boros dan gaya hidup mewah.

Pada masa yang sama, rakyat pula katanya bakal dikenakan cukai barangan GST (Goods and Services Tax) yang sekaligus menyaksikan rakyat bawahan akan terus terbeban.

"Rang Undang-Undang berkaitan sudah diedarkan, tunggu masa hendak diluluskan dan akan dilaksanakan kutipan cukai baru itu ke atas segenap lapisan rakyat tanpa mengira miskin atau kaya.

"Sedangkan dia tidak ada kawalan ke atas perbelanjaan yang boros dan gaya hidup mewah, bahkan memperkenalkan cukai baru,” katanya.

Beliau berucap pada program Penjelasan Sidang Dewan Undangan Negeri dan Bajet 2012 Muslimat anjuran Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri dengan kerjasama Lajnah Penerangan Muslimat PAS Negeri di JKR 10, Kediaman Rasmi Menteri Besar di sini semalam.

Mengulas lanjut, Saifuddin mendakwa perbelanjaan negara terus bertambah akibat pemborosan, pembaziaran, kebocoran dan ketirisan.

"Sebagai contoh, perbelanjaan perjalanan Perdana Menteri Datuk Seri Najib mencecah RM17 juta, pembayaran bill utility rumah Perdana Menteri dan Timbalannya serta bill air menelan belasan jutaan ringgit.

"Perbelanjaan itu boleh dikawal jika sekiranya cara hidup mewah dihentikan," katanya.

Menututnya, ini berbeza dengan cara hidup menteri besar di negeri Pakatan Rakyat yang tidak menduduki rumah rasmi, bahkan mendapat pujian daripada Jabatan Audit Negara berkenaan pembaziran dan pemborosan.

Pemberian one-off hasil hutang

Selain itu, beliau mendakwa pengumuman insentif dalam Bajet 2012 oleh Datuk Seri Najib yang bersifat 'One Off' adalah hasil daripada hutang.

Menurutnya, negara terpaksa menambah hutang bagi menampakkan BN membiayai rakyat pada masa yang sama mereka menambah defisit negara.

"Hutang yang terpaksa dibuat bagi menampung defisit dan hutang jugalah bagi membiayai rakyat," dakwanya.

Megnulas Laporan Ketua Audit Negara yang tidak dibentang biarpun perbahasan Bajet 2012 di peringkat dasar telah pun tamat, beliau yakin ada sesuatu yang tidak kena.

"Biasanya bukti-bukti salah urus ini akan dicatatkan dalam Laporan Ketua Audit Negara yang terbaru, setiap tahun.

"Peristiwa (kelewatan) ini saya lebih melihat bahawa ada sesuatu yang tidak kena walaupun penjelasan diberikan pihak Jabatan Audit," katanya.

Nuffnang