Isnin, 17 September 2012

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Foreign groups back Suaram, demand end to harassment

Posted: 17 Sep 2012 10:13 PM PDT

Suaram preparing for 'worst case scenario' in probe

Posted: 17 Sep 2012 10:09 PM PDT

Bersih 21 acquitted | Free Malaysia Today

Posted: 17 Sep 2012 10:04 PM PDT

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


SARAWAK, SABAH: jangan biarkan BN terus jadikan anda paling miskin di MALAYSIA

Posted: 17 Sep 2012 03:00 AM PDT

Pakatan jamin bela hak rakyat Sabah, Sarawak


KOTA KINABALU:
PAS mempersoalkan walaupun sudah 49 tahun Malaysia ditubuhkan dan 59 tahun merdeka namun kenapa Malaysia Timur masih lagi ketinggalan jika dibandingkan dengan negeri-negeri di semenanjung.

Presiden PAS, Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika berucap pada ambang sambutan Hari Malaysia di Tuaran semalam berkata, pasti terdapat kesilapan mahu pun kepincangan di dalam pemerintahan sekarang yang mana Sabah dan Sarawak merupakan negeri yang amat kaya dengan hasil bumi tetapi rakyat dan negeri ini tetap berada dalam kemiskinan.

"Saya melihat secara jelas ada kesilapan berlaku dalam pemerintahan sekarang, di mana negeri ini cukup kaya dengan hasil bumi namun keadaan negeri dan rakyat terus berada dalam keadaan kemiskinan jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain.

"Ini yang perlu kita semua fikirkan dan kita tidak mahu kekayaan negeri ini dibawa keluar untuk kegunaan lain sedangkan pembangunan serta rakyat terus dipinggirkan," ucapnya di hadapan ribuan rakyat yang hadir.

Presiden PAS itu turut memberitahu, mengikut ajaran Islam kita tidak boleh memindahkan hasil sesuatu wilayah kepada kerajaan pusat selagi hasil itu tidak boleh menyelesaikan kemiskinan di negeri tersebut.

"Sabah dan Sarawak belum lagi selesai masalah kemiskinannya terutama berkenaan hidup rakyat, tetapi hasil kedua-dua negeri ini terus diangkut keluar.

"Janji Buku Jingga akan kita laksana sepenuhnya sehinggalah taraf hidup kedua-dua negeri Malaysia timur serta pembanguan setanding dengan apa yang dialami di semenanjung," sambung beliau.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Marang itu turut memohon maaf kepada rakyat Malaysia Timur diatas sikap pemimpin-pemimpin negara yang terus meminggirkan pembangunan negeri dan rakyat dari menikmati kekayaan hasil negeri sendiri.

"Kemerdekaan yang sebenarnya adalah kita mesti bebas dari pemimpin-pemimpin yang menyalahguna kuasa serta yang tidak menunaikan amanah," jelas beliau.

Ustaz Hadi dalam ucapannya turut menjelaskan kenapa PAS mengadakan persefahaman dengan parti-parti dari kaum bukan Islam.

"Suka saya menegaskan Islam yang kami anuti adalah agama yg mengajar bukan sahaja terhadap ibadat tetapi termasuk juga mengajar politik dan cara hidup.

"Dalam politik dan cara hidup, kita disuruh berlaku adil kepada manusia dan kita disuruh bekerjasama menentang yang zalim siapa sahaja yang zalim.

"Dan kita disuruh bersama menegakkan sebuah kerajaan yang adil untuk semua, Islam mengajar kita berbagai kaum dan etnik, berbagai agama dan budaya sepatutnya tidak boleh memecah belah di antara satu sama lain," katanya.

Sambungnya, walaupun terdapat titik-titik perbezaan dan percanggahan serta bertentangan namun terdapat titik-titik persamaaan dalam isu menegakkan keadilan dan menentang kezaliman.

Sehubungan itu beliau menyeru agar rakyat Sabah dan Sarawak membuat perubahan pada pilihanraya nanti demi mengembalikan hak yang telah dijanjikan pada pembentukan Malaysia serta memastikan pembangunan negeri ini terus selari dengan pembangunan di semenanjung.

"Demokrasi adalah hak rakyat menjadi hakim, sepatutnya rakyat menggunakan demokrasi untuk menghukum parti yang memerintah kalau parti itu tidak betul dan khianat," sambung beliau lagi.

Turut hadir pada majlis itu Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali, Pengarah Jabatan Pilihanraya PAS Pusat, Dr Mohd Hatta Ramli, Naib Presiden PAS, Datuk Paduka Husam Musa dan Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Siti Zailah Mohd Yusof.

Manakala dari PKR pula adalah Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Presiden, Mohamad Azmin Ali, Menteri Besar Selangor tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin dan beberapa barisan Majlis Pimpinan Pusat.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng juga turut hadir dan memberi ucapan.

Majlis Sambutan Hari Malaysia itu dipengerusikan oleh Bekas Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Lajim Ukin juga dihadiri  beberapa pemimpin dari Sabah, termasuk bekas bendahari Umno Sabah Tan Sri Ibrahim Menudin yang baru memgumumkan menyertai PKR.

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Tan Sri Khalid Sempurnakan Lawatan Kerja Ke SRA Taman Tun Perak

Posted: 17 Sep 2012 04:02 PM PDT

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


UMAT ISLAM DICABAR LAGI

Posted: 17 Sep 2012 07:57 AM PDT

gambar dipetik dari Utusan
Assalamualaikum.

Umat Islam dihina dan dicabar lagi.

Kali ini dengan penayangan filem Islam Innocence of Muslims yang menghina Rasulullah SAW yang mendapat bantahan di seluruh dunia. Malah, banyak pihak yang anti Islam kini telah dengan sengaja mencetuskan provokasi sehingga akhirnya mengundang kemarahan yang memuncak di kalangan umat Islam sendiri.

Barat yang diketuai Amerika Syarikat sedikit pun tidak mengambil tindakan, malah menyifatkan perkara tersebut kononnya dalam konteks kebebasan bersuara.

Hakikatnya, sebarang penghinaan terhadap Islam walau dengan apa cara sekali pun, ia adalah sesuatu yang tidak boleh dimaafkan sama sekali. Apa yang dilakukan pihak terbabit tentu sekali mempunyai niat jahat terhadap Islam dan umat Islam.

Sebenarnya, ini bukan sekali Islam dan umat Islam dihina oleh musuh Islam. Malah sebelum ini pun, sudah beberapa kali insiden seperti itu berlaku. Ia juga membangkitkan kemarahan umat Islam di seluruh dunia. Namun, apakah hanya memadai dengan kemarahan sedemikian walaupun ia perlu.

Saya berpandangan, umat Islam mudah diperlakukan sedemikian kerana musuh Islam melihat kelemahan umat Islam. Mereka menjadi umat yang mudah berpecah tetapi susah bersatu.

Akibatnya, musuh-musuh Islam dengan rakus mengambil kesempatan untuk menghina Islam dan umat Islam.

Persoalannya, sampai bilakah perkara sedemikian harus berlarutan. Umat Islam perlu bangkit dengan kekuatan – bukan sahaja kekuatan suara dan pengaruh tetapi juga kuat dari segi perpaduan sesama mereka. Kita semua harus belajar daripada sejarah dan tidak lagi memandangkan sebagai sesuatu yang mudah.

Jika umat Islam bersatu dan kuat, pastinya musuh Islam tidak akan lebih berani dengan tindakan mereka.

Apa pun, kita menentang sekeras-kerasnya penayangan filem tersebut dan berharap agar tindakan segera diambil bagi menghentikannya. Sikap biadab musuh Islam yang dinaungi zionis barat adalah sesuatu yang sangat melampau.

Ia adalah sesuatu yang di luar tamadun dan wajib ditentang oleh umat Islam dan mereka yang cintakan keamanan sejagat.

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Deklarasi Kuching: Komitmen PR Bela Rakyat Sabah, Sarawak

Posted: 16 Sep 2012 09:09 PM PDT

KUCHING: Deklarasi Kuching yang ditandatangani pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat semalam mengariskan tujuh perkara pokok bagi membela rakyat Sabah dan Sarawak.

Antara lain ianya bertujuan untuk meningkatkan taraf hidup rakyat Sabah dan Sarawak serta pembangunan kedua-dua negeri.

Malah ianya juga sebagai komitmen Pakatan Rakyat untuk menghormati Perjanjian Malaysia 1963.

Deklarasi tersebut telah ditandatangani Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden PAS, Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang di Chong Ling Park, Kuching petang semalam.

Deklarasi tersebut turut diumumkan pada Sambutan Hari Malaysia di sini semalam.

Tujuh perkara yang terkandung dalam deklarasi tersebut adalah:

PERKARA 1:  KERJASAMA BERSEKUTU

Kami akan memulihara intipati Perjanjian Malaysia dan memperkasakan kedudukan Sarawak dan Sabah setanding dengan Semenanjung Malaysia dengan mengembalikan autonomi Sarawak dan Sabah mengikut lunas Perlembagaan Persekutuan.

PERKARA 2: PERWAKILAN YANG ADIL

Kami akan mempertingkatkan integrasi nasional di antara Sarawak, Sabah dan Semenanjung Malaysia melalui penggemblengan tenaga dan perkongsian kuasa secara adil yang menjunjung semangat Perjanjian Malaysia.

PERKARA 3: KEWARGANEGARAAN

Kami akan menubuhkan Suruhanjaya DiRaja bagi menyelesaikan masalah nasional berkaitan pendatang tanpa izin dan isu-isu kerakyatan, khususnya di Sarawak dan Sabah.

PERKARA 4: PENGIKTIRAFAN HAK KE ATAS TANAH ADAT

Kami akan menghormati dan mengiktiraf hak anak watan ke atas tanah adat sepertimana yang tertakluk dan termaktub dalam Undang-undang Negeri Sarawak dan Sabah dengan menubuhkan Suruhanjaya Tanah untuk menyiasat, menyelesaikan pertikaian, memperbaharui, menyelidik dan memulihkan Hak Adat Peribumi ke atas pemilikan Tanah Adat.

PERKARA 5:  KECEKAPAN DAN KEMANDIRIAN SARAWAK DAN SABAH

Kami akan mengiktiraf perlantikan rakyat Sarawak dan Sabah untuk memimpin dan memegang jawatan di Jabatan Kerajaan di negeri masing-masing, dikuatkuasakan oleh Setiausaha-setiausaha kerajaan kedua-dua negeri dan memberikan keutamaan kepada rakyat Sarawak dan Sabah di peringkat Kerajaan Persekutuan untuk menjalankan tugas di negeri masing-masing.

PERKARA 6: KEADILAN DALAM ISU MINYAK

Kami akan menaikkan bayaran royalti ke atas petroleum dan sumber sumber hidrokarbon kepada Sarawak dan Sabah dari 5% ke  20%.

PERKARA 7: PEMBANGUNAN SEKATA

Kami akan membawa tahap kemajuan infrastruktur di Sarawak dan Sabah setanding dengan perkembangan di Semenanjung Malaysia.

Pakatan Rakyat menjelaskan deklarasi ini merupakan satu perjanjian yang tidak boleh disangkal serta dipersoalkan, ia termaktub di antara Pakatan Rakyat dan segenap lapisan masyarakat Malaysia.

Perjanjian yang ditandatangani pada 16 September itu juga bermatlamat agar kebebasan dapat dicapai dan masyarakat boleh hidup bersatu pada dalam suasana aman dan damai.

Sementera itu, selain ditandatangani oleh pemimpin utama Pakatan Rakyat, deklarasi tersebut turut ditandatangani oleh Pesuruhjaya PAS Negeri Sarawak, Adam Ahid, Pengerusi PKR Sarawak, Baru Bian dan juga Pengerusi DAP Sarawak, Wong Ho Leng.

Perjanjian enam salinan itu telah disimpan oleh mereka yang telah menurunkan tandatangan sebagai saksi bahawa deklarasi Kuching adalah janji Pakatan Rakyat kepada seluruh rakyat Malaysia.

Sumber: HarakahDaily

Agenda Wanita Pakatan Bakal Samaratakan Peluang Wanita Dengan Lelaki

Posted: 16 Sep 2012 01:30 AM PDT

SELANGOR 15 SEPT : Skim Caruman Wanita Malaysia yang akan dilaksanakan sekiranya Pakatan Rakyat memerintah negara mendapat sambutan yang meluas di kalangan wanita yang ditemui semalam.

Rata-rata mereka menyifatkannya rancangan itu, termasuk galakkan kepada suami untuk membuat caruman khas kepada isteri setiap bulan sebagai satu jaringan keselamatan atau "safety net" bagi surirumah.

Rosniza Hamad, 31, seorang surirumah, berkata langkah itu mampu menjamin sumber kewangan wanita sekiranya sesuatu terjadi kepada suami.

"Andaikata terjadi perkara tidak diingini seperti kematian, penceraian atau kemalangan, sekurang-kurangnya caruman tersebut dapat membantu wanita terutama golongan tidak berkemampuan," ujarnya.

Siti Julia Mohamad Rasid, 26, menambah seharusnya langkah bijak tersebut dilaksanakan segera demi menjamin masa depan wanita dan keluarga.

"Saya sangat setuju dengan cadangan tersebut dan berharap agar ia dapat dilaksanakan dengan telus demi masa depan wanita dan anak-anak agar lebih terjamin," jelas beliau yang merupakan seorang pengusaha kedai runcit.

Caruman Wanita Malaysia itu melibatkan pelaburan RM 50 setiap bulan dari kerajaan pusat ke dalam akaun surirumah yang berpendapatan RM1,500 ke bawah.

Manakala golongan suami akan digalakkan untuk melabur minima RM 10 setiap bulan ke dalam akaun isteri mereka.

Skim-skim tersebut merupakan antara cadangan-cadangan di dalam Agenda Wanita Malaysia Pakatan Rakyat yang dilancarkan pada Sept 13 di Shah Alam.

Kedua-dua program tersebut akan dilaksana sekiranya Pakatan Rakyat berjaya memerintah Malaysia selepas pilihanraya ke-13.

Inisiatif lain Agenda tersebut termasuk Agensi Hak Sama Rata bagi memastikan kesamarataan antara wanita dan lelaki di dalam mendapat peluang pekerjaan dan struktur gaji di dalam sesebuah bidang pekerjaan.

Seorang bekas pekerja swasta, Hasina Yop, 28 yang kini aktif dengan bisnes atas talian berkata inisiatif-inisiatif tersebut mampu memartabatkan kedudukan wanita seiring dengan kaum lelaki di negara ini.

"Menyamaratakan tangga gaji dan prestasi antara wanita dan lelaki itu sangat saya alu-alukan.

"Dengan itu, saya pasti wanita akan lebih yakin untuk memajukan diri dan bersaing dengan lelaki tanpa rasa seolah dianak-tirikan lagi," ujarnya yang bakal menimang cahaya mata kedua.

Inisiatif lain bagi membantu wanita ialah menggubal Akta Gangguan Seksual yang khusus serta menubuhkan Suruhanjaya Keganasan Rumahtangga.

Agenda tersebut juga memperkenalkan skim Pemilikan Rumah Pertama Wanita yang bertujuan mengalakkan wanita memilik rumah sendiri.

Sumber: Selangorku

Pakatan Tawar Pekerjaan Untuk Warga Sarawak, Sabah

Posted: 16 Sep 2012 01:30 AM PDT

Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang dan Selangor menyatakan kesediaan mereka untuk menerima puluhan ribu pencari kerja dari Sabah dan Sarawak yang terjejas dengan syarat baru dikenakan untuk bekerja di Singapura.

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan Menteri Besar Selangor menyatakan demikian dalam satu sidang media di Kota Kinabalu hari ini.

Lim berkata Pulau Pinang sedia mempertuntukkan sebanyak 30,000 pekerjaan kepada penduduk negeri itu sebagai tanda persahabatan sempena sambutan Hari Malaysia.

"Saya bagi pihak DAP dan kerajaan negeri Pulau Pinang ingin membuat tawaran persahabatan kepada rakyat Sabah dan Sarawak. Ini adalah kerana baru-baru ini, negara Singapura telah menghalang rakyat Sabah dan Sarawak untuk bekerja di sana."

"Dengan Singapura, kita tidak boleh berbuat apa-apa. Tapi sebagai sebuah kerajaaan negeri, kerajaan Pulau Pinang boleh membuat tawaran kerja kepada mereka untuk datang ke Pulau Pinang," tambah Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP.

Katanya, beliau menerima banyak laporan bahawa rakyat negeri itu bimbang akan kehilangan pekerjaan ekoran syarat baru Singapura yang menaikkan had umur untuk bekerja di Singapura dari 18 tahun kepada 35 tahun.

Katanya, pemimpin DAP Sabah, termasuk pengerusinya Jimmy Wong ditugaskan untuk menguruskan pencari kerja di negeri ini yang berminat dengan tawaran tersebut.

"Kita tidak mahu mereka terus menganggur dan kami merasa amat simpati. Kami akan menjadikan ini sebagai realiti dan kami menyambut mereka dengan tangan terbuka," katanya lagi.

Sementara itu, Khalid pula berkata, syarat baru kepada bumiputra Sabah dan Sarawak yang dikenakan Singapura itu bagaimanapun akan memberi kebaikan kepada negeri Selangor.

"Pada minggu depan, kami akan adakan program 'Jom Kerja'  di setiap daerah di negeri Selangor dimana terdapat kira-kira 25,000 kekosongan jawatan.

"Kerajaan Selangor akan mengadakan rumah terbuka untuk semua belia Sabah dan Sarawak untuk bersama-sama dianggap sebagai rakyat negeri Selangor dalam mencari pekerjaan," katanya.

Tambahnya, program latihan juga akan dijalankan bagi meningkatkan prestasi pekerjaan warga berkenaan.

Sumber: Malaysiakini

Conflict of Interest in Langat 2 Dam Deal

Posted: 14 Sep 2012 02:00 AM PDT

PETALING JAYA: Klang MP Charles Santiago has raised concerns over a case of conflicting interest in the Langat 2 dam construction.

"In 2000, the government commissioned a study on water shortage to three companies – SMHB Sdn Bhd, Ranhill Consulting Sdn Bhd and Zaba Sdn Bhd," said the DAP leader.

Pengurusan Aset Air Bhd's (PAAB) CEO and director Ahmad Faizal Rahman announced that three companies had been appointed to undertake the engineering design of the Langat 2 plant.

The three were SMHB Sdn Bhd, Ranhill Consulting Sdn Bhd and KTA Tenaga Sdn Bhd.

"This is a clear case of conflict of interest because the contracts have been given to the people who conducted the study," said Santiago, who is also the coordinator of the Coalition Against Water Privatisation (CAWP).

He also accused the companies of creating an environment to secure more contracts and urged the government to re-evaluate the study done in 2000.

"Did they write the report to secure contracts?" he asked.

Santiago also pointed out the change in the year when the crisis would take place as stated by PAAB.
Ahmad Faizal had said that the state would need an additional 1,000 million litres per day (mld) by 2016 from the current capacity of 4,400 mld based on an annual 3% increase in water demand.

"All the while we have been hearing from Syabas that the water crisis would happen in 2014. Now PAAB is saying that the crisis would happen in 2016," said Santiago.

Source: FreeMalaysiaToday

Direct Free Kick

Direct Free Kick


Tabung derma sekarang melebihi RM12,000 tapi sasaran RM80,000 masih jauh. Untuk menderma maklumat akaun adalah : Akaun Maybank Pusat Tarbiyah Pandan 562245400293. SMS kpd 019 298 9835 selepas menderma.

Posted: 16 Sep 2012 06:40 PM PDT

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Azhari cares to provide answers for the “technical problem”? by vinnie

Posted: 17 Sep 2012 09:42 AM PDT

Hi All,

DCA have to take action when hundreds of people live at stake. Missing few screw on main engine is the worst think can happen on airplane. Caught fire on air because few screw should not be taken lightly. MAS pls fired Azhari and pls sacked the stupid engineer who responsible for repair. DCA wake up and do something before your family is listed on board crash aircraft. Pls do watch AICRAFT INVESTIGATION on NatGeo. Tq.

Comment on Malindo Airways is good for consumers by Tony should learn....

Posted: 17 Sep 2012 08:55 AM PDT

Oh really??? Now I know…… At least this is a lesson to Mr P.ria the stubborn Fernandes….

Comment on Azhari cares to provide answers for the “technical problem”? by BSSM

Posted: 17 Sep 2012 05:44 AM PDT

Well done,Olek for once you are talking sense n responsibility. Keep it up .

Comment on Azhari cares to provide answers for the “technical problem”? by CHAMPION Spark Plug

Posted: 17 Sep 2012 04:56 AM PDT

Hoi anak Dhalan! Lu buat apa kat ofis? Sondol kepala botak lu kat j*b*r Tony ke? Wei pundek, lu blah la dari MAS ni. Xde sapa nak lu kat sini. Tiap2 hari kat hangar ni kitorang sumpah lu sekeluarga kaw2 punya. Lu ajak boyfren lu angkat kaki blah la woi! Klu mak bpk lu tau mesti menyesal bwk ko dlm dunia ni. Wa dah maki hamun lu ni, ada muka lagi nk stay dlm MAS? Berambus la woi! Berambus dgn penuh hina woi! Ptuiii wa ludah muka lu!

Comment on Azhari cares to provide answers for the “technical problem”? by Olek Skilgannon

Posted: 17 Sep 2012 02:06 AM PDT

Why doesn’t anyone question whether MAS’s MRO standards have been subjected to external audit?

Surely, the DCA has enough powers to call for such an independent audit if there are any doubts about MAS’s aircraft maintenance standards, has it not?

I would believe that the civil aviation regulators are keeping tabs on MAS’s performance with regard to it’s aircraft availabiltiy and downtime.

So, why is the DCA keeping quiet, if as the posts herein seem to indicate that there are problems in MAS’s MRO function?

We are talking passenger safety here.

Or are we waiting for an overseas civil aviation regulator to blow the whistle?

Comment on Azhari cares to provide answers for the “technical problem”? by Hashim

Posted: 17 Sep 2012 01:30 AM PDT

If what the GE Man has stated are the true then the Botak must be sacked before lost of life. 6 “technical problems” in the last few months. How can these be condoned by the management. Just get rid of the pariah’s people in MAS.

The Botak is just being planted by the pariah – just like Rozman, Shane Nollan and PlaneConsult.

AJ must now know what to do with this incompetent and good for nothing botak. Get rid of this Botak and I am sure that there are more than enough qualified person to take over Engineering Department.

Comment on Azhari cares to provide answers for the “technical problem”? by Rakyat Pun Gelak Golek-Golek

Posted: 16 Sep 2012 08:31 PM PDT

TF is laughing to MAS and government. Congratulation DS Najib and the Khazanah bodoh sombong.

Comment on Malindo Airways is good for consumers by Rakyat Prihatin

Posted: 16 Sep 2012 08:27 PM PDT

bring back Firefly jet. Confirm menarik persaingan…rakyat untung…AA lingkup…come on kerajaan…

Comment on Azhari cares to provide answers for the “technical problem”? by BSSM

Posted: 16 Sep 2012 08:07 PM PDT

These are getting out of hand, they are playing with people here. Swift action must be taken.

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


寶嶼仙岩大伯公寶誕 阿依淡居民迎接金身下山

Posted: 16 Sep 2012 07:45 PM PDT


 

 Photo courtesy of Kwong Wah Yit Poh

恭送大伯公下山 2议员兴起接力抬神像

二零一二年九月十七日 凌晨十二时四十一分

(槟城16日讯)150年历史的亚依淡宝屿仙岩大伯公金身下山9天,供信徒前往膜拜,欢庆一年一度的福德正神神诞。

该庙从1975 年以来,每年农历八月初一都会恭送大伯公金身下山,今年也不例外,周日一早,该庙理事和许多信徒即前往山上准备恭送大伯公下山,惟一场突如其来的大雨,稍 微耽误让这场仪式,恭送大伯公金身下山的信徒也剧减,往年都有约2000名信徒参与,惟周日早的信徒不到500人。

该庙主席庄宝德的带领下,众理事一同恭送大伯公金身下山,亚依淡州议员黄汉伟、双溪槟榔州议员郭庭源及亚依淡国阵协调员张瀚中也受邀出席观礼,并上山恭送金身,众理事一时兴起,更在亚依淡市镇游行,两位议员更在半途接力抬神像游街。
理事原定从宝屿仙岩下山后,即将金身送往亚依淡警察局后方的空地,安置神像供信徒膜拜

至农历八月初九,但临时进行简短游行,下山后带领大伯公金身游街至公民总校旁的交通圈,再回到原定地点
The above 3 photos courtesy of Sdr Ooi Chuan Keat

寶嶼仙岩大伯公寶誕 阿依淡居民迎接金身下山

  • 黃漢偉和郭庭源也參與迎接大伯公下山的盛事,一左一右把大伯公的鑾駕扛在肩上在鎮上遊行。
 檳城16日訊)916馬來西亞日是全民共慶馬來西亞成立的日子,但對阿依淡居民而言,今年的916也是寶嶼仙岩大伯公慶讚千秋寶誕的大日子,該區的居民幾乎全數出動,為迎接大伯公金身下山隆重其事。
即使因大雨無法上山迎接大伯公的善信們,也沿途聚集在遊行的路段,或守候在鎮上所設的神壇,只為膜拜大伯公,祈求風調雨順。

迎接大伯公金身下山、在鎮上遊行並設壇膜拜9天的傳統習俗已延續了150年之久,是阿依淡居民每逢農曆八月初一的年度盛事,雖然當天早上下著滂沱大雨,卻也無法阻撓善信虔誠的心,共赴盛事。
理事會主席莊寶德透露,若不是早上下了一場大雨,相信上山迎接大伯公的善信人數將一如既往,達1000至2000人。

此外,阿依淡區州議員黃漢偉、雙溪檳榔區州議員郭庭源及國陣阿依淡區協調員張瀚中也受邀出席迎接大伯公下山的儀式。

黃漢偉指出,寶嶼仙岩和極樂寺大有淵源,迎接大伯公金身下山的習俗也算是一種非物質文化遺產,值得關注保留。

迎接大伯公金身的大隊先到山上的寶嶼仙岩把大伯公恭請出來,然後到山下的分廟進行簡單的祭拜儀式,再沿著阿依淡鎮遊行,之後將大伯公安奉在鎮上的神壇,供善信膜拜,9天之後,善信們將恭送大伯公回到寶嶼仙岩。

Grand homage to Tua Peh Kong

By KIATISAK CHUA
kiatisak@thestar.com.my
Photos by GARY CHEN

THE serene atmosphere on the Bao Yu Hill in Air Itam, which houses the Bao Yu Xian Yan Tua Peh Kong Temple was replaced with the clanging sounds of cymbals to mark the deity's birthday celebration.

Temple chairman Ch'ng Poh Teik said for the past 150 years, the Tua Peh Kong deity has been carried by devotees on a sedan chair to make his annual journey down from the hilltop cave temple to the open space behind the Air Itam market.

He said this is done on the first day of the Chinese eighth lunar calendar of every year.

"After the Tua Peh Kong deity is brought down from the temple, we will 'invite' the deity to celebrate the deity's birthday for nine days," he said.

Ch'ng added that among the highlights of the nine-day celebrations are the religious birthday prayers, cultural stage shows and the 'ko tai' stage performances, which are held to entertain the deity.

Yesterday, hundreds of devotees braved the early morning showers to make their journey up the hill.

Among those who was seen slowly making her way up the slippery slope was grandmother Chin Lai Chu, 55.

"I have been coming up every single year for the past 15 years to celebrate the deity's birthday.

"It is not that tiring because I love hiking but we have to move slowly because it is very slippery," she said.

At the end of the nine-day celebration, the devotees would then usher the deity
back to the temple.

On the 12th day of the Chinese eighth lunar calendar, there would be a 150th Bao Yu Xian Yan Tua Peh Kong birthday dinner celebration at the SJK (C) Shang Wu.

The temple was built in 1862 by a Taoist monk 'Miao Lean', who first set foot in Air Itam with the aim of spreading the teachings of Taoism.

Homeless family can now rejoice after being offered flat in Rifle Range

Posted: 15 Sep 2012 08:48 PM PDT

As reported in The Star

Homeless family can now rejoice after being offered flat in Rifle Range

AFTER losing a roof over his head due to an interim court order in Penang more than two weeks ago, Tan Kim Swee thought his parents would never get to enjoy the comforts of a home.
The 34-year-old construction worker, who earns only RM900 per month and has to support both his ailing parents, was ordered by the court to move out from his rented home in Perak Lane after being unable to settle his rental for about two years.

After spending three nights by the roadside near his former residence, Tan and his parents can now rejoice as he was offered one of the seven Rifle Range flat units under a refurbishing project, undertaken by the Penang Master Builders & Building Materials Dealers Association.

"When my landlord asked for a court order to ask my parents and me to move out, I was at my wit's end as we did not have anywhere else to stay.

"I could not afford to pay rent, which was RM350 per month, as I had to pay for my parents' medical fees and other expenses such as food," he said.

"Even after I sold off my motorcycle, it was not enough. A friend of mine recommended me to seek assistance from Sungai Pinang assemblyman Koid Teng Guan, who helped me move in into one of the units at Block J of Rifle Range flats," said Kim Swee.

He said his adopted father, Thor Yu Aun, 64, is suffering from a stroke while his mother Tan Saw Lean, 75, has symptoms of old age illnesses.

Association president Lim Kai Seng said the refurbishing project, costing over RM10,000 per unit, was part of the association's corporate social responsibility (CSR) project.

"We hope those who are without homes or are in need of a shelter will be able to benefit from our CSR project," he said before presenting a mock key to Kim Swee in Komtar recently.

State Town and Country Planning, Housing and Arts Committee chairman Wong Hon Wai said priority was given to the poor and needy as it was the state government's effort to provide homes to them at a minimal rental cost.

"The state government is repairing all of the units in blocks E and J in Rifle Range so that we can rent them out to the needy.

"This is also our initiative to take care of the poor," said Wong.

The two 16-storey blocks with 170 units were once used as quarters for the military in the 1980s and 1990s. The state is currently subsidising the rental of such units, which normally cost between RM250 and RM300 in the market, by charging only RM90.

Nuffnang