Ahad, 4 Disember 2011

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


PAS ikut telunjuk DAP atau DAP ikut telunjuk PAS? Siapa bohong?

Posted: 04 Dec 2011 02:45 AM PST

Kit Siang: Siapa bohong, Umno atau MCA?
Harakahdaily   
KUALA LUMPUR, 4 Dis: Penasihat DAP, Lim Kit Siang memberi jaminan bahawa kuasa orang Melayu tidak akan tergugat jika Pakatan Rakyat menang pada PRU-13 akan datang.

Malah beliau berkata, hak orang Melayu itu akan lebih terbela di bawah Pakatan Rakyat berbanding apa yang dilakukan Umno sejak parti itu merintah negara ini beberapa dekad lalu.

"Orang Melayu tidak akan kehilangan kuasa apabila PR memenangi lebih banyak kerusi dalam pilihan raya umum akan datang, yang benar-benar akan hilang kuasa adalah Umno dan Umno-Putra.

"Malah, orang Melayu akan mendapat lebih banyak hak-hak dan kuasa apabila PR memenangi lebih banyak kerusi dalam pilihan raya umum yang akan datang," katanya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Dalam pada itu beliau turut membidas tohmahan pemimpin Umno khususnya timbalan presidennya Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mendakwa DAP sebagai parti cauvinis Cina yang berhasrat menghapuskan raja berpelembagaan dan menjadikan Malaysia sebuah negara Republik.

Katanya, kenyataan Muhyiddin itu bukan sahaja satu pembohongan malah keji, tidak bertanggungjawab, dan cubaan menakutkan dan menghasut rakyat berbilang kaum di negara ini.

"Dari awal lagi, dalam ucapan pertama saya 40 tahun yang lalu di Parlimen pada 23 Februari 1971, saya telah isytiharkan bahawa DAP menyokong penuh sistem raja berperlembagaan dan bahawa kita "tidak pernah dan tidak mempersoalkan kedaulatan Raja-Raja", tegasnya lagi.

Siapa bohong

Selain itu mengulas kenyataan Muhyiddin bahawa 'PAS mengikut telunjuk DAP' yang turut disokong Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak, Kit Siang berkata ianya sangat berbeza dengan pandangan MCA terhadap mereka.

"Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan sekutu beliau pula menuduh DAP dengan menyatakan 'DAP mengikut telunjuk PAS'.

"Siapa yang telah berbohong? Najib dan Muhyiddin atau Chua Soi Lek?," soalnya.

Mengulas lanjut beliau berkata, tiada mana-mana parti dalam Pakatan Rakyat bertindak sebagai 'Big Brother' malah kesemua parti memainkan peranan bersama.

"Tidak seperti BN di mana Umno adalah hegemoni dan parti-parti politik yang lain tunduk kepada agenda dan kepentingan Umno," katanya.

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Karpal raps Najib over ‘secret’ remarks | Free Malaysia Today

Posted: 04 Dec 2011 12:37 AM PST

Guan Eng questions Umno’s logic behind dominant DAP claim

Posted: 04 Dec 2011 12:23 AM PST

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Bom Jangka ! Tembok Perumahan ARA ASA Bukit Kajang Retak !

Posted: 04 Dec 2011 09:16 PM PST

Bahagia Dengan Pelajar-Pelajar Berjaya Di UPSI

Posted: 04 Dec 2011 03:40 PM PST

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


PAU : Umno tuduh sana sini

Posted: 04 Dec 2011 03:41 AM PST

MB di Jalan Kebun

Posted: 03 Dec 2011 11:25 PM PST

Jalan Kebun 3 DIS : Kerajaan Selangor akan mula memantau setiap pemilik lesen perniagaan bagi memastikan mereka betul-betul mengendalikan perniagaan mereka sebagai usah menghapuskan amalan "rentier" atau "ali baba" yang menjadi kebiasaan di bawah pentadbiran Barisan Nasional yang lama.

Sehubungan itu, Kerajaan negeri akan menarik balik lesen daripada pemilik yang didapati "menyewakan" lesen atau tapak perniagaan mereka kepada orang lain, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Usaha ini adalah untuk memupuk budaya "owner-operator" atau pemilik-pengusaha di kalangan usahawan Selangor yang mana hanya mereka yang layak, berkemampuan dan benar-benar mahu mengendalikan perniagaan mereka akan diberi lesen.

Dasar tersebut adalah berbeza dengan budaya dulu, dimana lesen diberikan berdasarkan hubungan politik penerima lesen dan pemimpin pentadbiran.

"Kita tak galakan rentier society. Ini kumpulan reformasi bukan kumpulan Umno. Kita galakan owner-operator. Kalau dia nak jadi tawkey-penyewa. Kita tak galakan dia kerja sini lagi lah."

Abdul Khalid berkata, bagi melaksanakan dasar ini, pihak berkuasa tempatan akan memantau setiap pemilik lesen bagi memastikan pengarah syarikat serta tuan-punya lesen, bekerja di premis mereka sekurang-kurangnya 35 jam seminggu.

Bagi memastikan pemberian dan pemantauan lesen berlaku dengan telus, nama setiap pemilik lesen, syarikat yang didaftarkan pada lesen dan pemegang saham syarikat akan dipamerkan pada orang awam.

Dasar ini akan melibatkan sekurang-kurangnya 30 ribu pemilik lesen perniagaan di seluruh Selangor daripada pengusaha kecil makanan dan minuman sehingga pemilik industri sederhana seperti kilang pembuatan.

"Kita tidak boleh memberi lesen-lesen kepada kawan-kawan ataupun saudara mara ia mesti diberikan berasakan keupayaan dan kebolehan," Abdul Khalid berkata selepas merasmikan program "Selangorku Medicare" di Taman Rakyat, Jalan Kebun di sini hari ini.

"Ada kalanya kita dapati pemilik lesen adalah masyarakat Selangor tetapi pengendali lesen adalah orang asing. Kita nak kurangkan. Kita nak hapuskan semua tak boleh tapi kita nak kurangkan."

Kerajaan Negeri telah memperuntukan masa enam bulan hingga ke setahun bagi memberi peluang pemilik lesen dan pihak berkuasa menyesuaikan diri dengan dasar tersebut sebelum ia mula dilaksanakan

TGNA, TGHH, DSAI & LKS akan jawab tuduhan PAU malam ni.

Posted: 03 Dec 2011 11:14 PM PST

Pemimpin Pakatan Rakyat akan menjawab segala tuduhan yang dilemparkan oleh pemimpin Umno sepanjang perhimpunan agung parti itu, pada majlis Rapat Umum di Shah Alam malam ini.

Akan hadir membuat penjelasan malam ini adalah Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP Lim Kit Siang.

Program yang akan bermula seawal jam 7 malam itu akan berlangsung di perkarangan Stadium Melawati sehingga jam 12 malam.

Dalam Perhimpunan Agung Umno yang berakhir semalam, Anwar antara individu yang dihentam kuat oleh pemimpin dan perwakilan Umno termasuk oleh Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak.

Perhimpunan Umno itu juga seolah-olah menjadikan Anwar sasaran utama 'balas dendam' parti itu sepanjang persidangan.

Najib sendiri dalam ucapan penggulungannya semalam menuduh Anwar sebagai hanya pandai 'berkokok' dan 'bohong sana sini' khususnya rancangan 16 September. 

Selain menghentam peribadi Anwar, turut dikecam adalah ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat iaitu PAS, PKR dan DAP.

Selain Najib, timbalannya Tan Sri Muhyiddin juga serupa menuduh PAS sebagai diperkuda DAP dan tidak lagi memperjuangkan Islam.

Malah salah seorang perwakilan mereka juga turut mendesak Tuan Guru Nik Aziz berundur ekoran usianya yang sudah lanjut.

DAP pula dilabel sebagai parti cauvinis Cina yang sedang menggugat kuasa orang Melayu di negara ini, manakala PKR dilabel sebagai parti anak-beranak yang lemah yang hanya berjuang untuk kepentingan ketua mereka.

Segala tuduhan itu dijangka akan dijawab oleh kesemua pimpinan Pakatan Rakyat malam ini.

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Bersihkan Malaysia Demi Menghalang BN Menang Balik Pulau Pinang Dan Majoriti 2/3 Pada PRU-13

Posted: 04 Dec 2011 01:46 AM PST

Ucapan Pembukaan Ketua Menteri Pulau Pinang Dan Setiausaha-Agung DAP Lim Guan Eng Dlam Kongres DAP Wanita Pulau Pinang Pertama Di Red Rock Hotel, Pulau Pinang Pada 5.12.2011.

Bersihkan Malaysia Demi Menghalang BN Menang Balik Pulau Pinang Dan Majoriti 2/3 Pada PRU-13, Di mana Rakyat Akan Dipimpin Oleh Puak Rasis Yang Anggap Bukan Melayu Warganegara Kelas Ketiga Dan Melayu Mudah Ditipu Supaya Rasuah Bermaharajalela.

Pertama sekali, tahniah diucapkan kepada Wanita DAP Pulau Pinang kerana berjaya menganjurkan Kongres yang bersejarah ini. Kongres ini bukan saja merupakan kongres Wanita DAP yang pertama di Pulau Pinang, malah merupakan kongres Wanita DAP yang julung kali dalam sejarah Parti kita. Sekali lagi Pulau Pinang telah menonjolkan semangat “Penang Memimpin” dalam mengorak langkah memperkukuhkan jentera Parti melalui pengupayaan sayap Wanita. Syabas kepada Ketua Wanita DAP Kebangsaan Sdri Chong Eng dan ahli EXCO Pulau Pinang Sdri Lydia Ong.

Saudari yang saya hormati sekalian,

Pada hari ini, negara dan negeri kita berada di ambang perubahan. Di satu pihak kita sedang menghadapi krisis moral di peringkat Kerajaan Persekutuan yang bukan sahaja diselubungi gejala rasuah berleluasa, malah dicemari dengan agenda serta retorik ketuanan dan perkauman. Pada hari ini, negara terus meruncing kerana pentadbiran yang tidak telus oleh UMNO-Barisan Nasional. Kepimpinan yang lemah oleh Perdana Menteri Najib Tun Razak menyebabkan agenda transformasi yang dilaung-laungkan oleh Kerajaan Persekutuan gagal sama sekali. Laporan Indeks Persepsi Rasuah terbaru menunjukkan Malaysia merundum lagi, kali ini di tangga ke-60 daripada tangga ke-56 tahun lepas. Ini merupakan prestasi paling teruk dalam tempoh sepuluh tahun.

Di satu pihak lagi, DAP dan Pakatan Rakyat menawarkan satu harapan baru kepada rakyat Malaysia, bahawanya negara kita tidak perlu menuju ke arah kemerosotan seperti masa kini. Kita di Pulau Pinang telah membuktikan bahawa, Kerajaan yang cekap, amanah dan telus mampu membela kebajikan rakyat dan bukan setakat itu, malah mampu memacu ekonomi ke paras yang lebih tinggi. Dalam aspek ini, kita bukan bercakap kosong semata-mata; buktinya ialah 10 pencapaian no.1 oleh kerajaan negeri Pakatan Rakyat di Pulau Pinang pada 2010:

1. Pulau Pinang merupakan negeri yang meraih perlaburan yang terbesar pada 2010, RM12.2 billion, iaitu yang paling tinggi dalam sejarah negeri Ini,
2. Pulau Pinang dipuji sebagai negeri yang terbaik dalam pengurusan kewangan oleh Laporan Ketua Audit Negara dengan lebihan bajRM1.13 bilion.
3. Pengurangan hutang yang paling besar di antara semua negeri sebanyak 95% atau RM600 juta daripada RM630 juta pada 8 Mac 2008 kepada RM30 juta pada akhir Oktober 2011.
4. Pulau Pinang telah berjaya mengurangkan kadar jenayah sebanyak 27% iaitu penurunan yang paling tinggi di Malaysia
5. Pulau Pinang merupakan negeri pertama dalam usaha pemuliharaan alam sekitar dan kempen hijau, termasuk menjadi negeri pertama melarang penggunaan beg plastik yang mencemar alam
6. Negeri tunggal yang dipuji oleh Transparency International atas usaha lawan rasuah dengan memperkenalkan tender terbuka.
7. Pulau Pinang merupakan negeri pertama di Malaysia yang membasmi miskin tegar dan membolehkan setiap keluarga memperolehi sekurang-kurangnya RM600 sebulan dan ingin menjadi negeri pertama membasmi kemiskinan di Malaysia menjelang 2015.
8. Pulau Pinang merupakan negeri pertama melaksanakan dasar pro kebajikan rakyat dengan memberi sumbangan RM 100 setiap tahun kepada warga mas, ibu tunggal, OKU, pelajar Darjah 1 dan 4 serta Tingkatan 1 dan 4, serta bayaran one-off sebanyak RM200 kepada bayi kelahiran baru, RM1,000 kepada pelajar IPTA dan RM1000 kepada waris-waris.
9. Pulau Pinang mencatat peningkatan bilangan penumpang udara yang tertinggi pada tahun 2010
10. Pulau Pinang mennyumbang lebih 60% daripada penerimaan pelancongan perubatan di Malaysia.

Saudari yang saya hormati sekalian,

Sebaliknya, bila BN bagi wang mereka tidak bagi setiap tahun macam PR. Lagipun PR bayar daripada lebihan bajet bukan macam bajet BN yang berdefisit sudah 15 tahun. Itulah sebabnya Kerajaan Persekutuan BN kena pinjam dan hutang telahpun naik sejak akhir 2007 sebanyak 71% daripada RM266 bilion kepada RM 456 bilion akhir tahun 2011.

Bandingkan pentadbiran bersih PR dengan BN yang dikritik oleh Laporan Ketua Audit Negara 2010 kerana lebih belanja RM3.7 bilion dan juga skendal RM250 juta "lembu dan kondo" yang melibatkan keluarga seorang Menteri Wanita. Demi menutupkan kelemahan penyelewenban kewangan dalam BN, UMNO menggunakan senjata terakhir iaitu memainkan isu perkauman dan agama terhadap DAP, penganut Kristian, masyarakat Cina dan pengundi DAP.

Itulah sebabnya kita mesti Bersihkan Malaysia demi menghalang BN menang balik Pulau Pinang dan majoriti 2/3 pada PRU-13, di mana rakyat akan dipimpin oleh puak rasis yang anggap bukan Melayu warganegara kelas ketiga dan Melayu mudah ditipu supaya rasuah boleh bermaharajalela.

Saudari-saudari yang saya hormati

Macam Mana DAP Boleh Memimpin PR Bila Hanya Bertanding 47 Kerusi Parlimen Berbanding Dengan PAS 66 Dan PKR 97 Dalam Pilihanraya Besar 2008?

Kegagalan mencari kelemahan kepmimpinan PR yang bertereskan integriti ini yang menyebabkan UMNO menggunakan senjata perkauman dan fitnah termasuk ke atas anak pelajar pemimpin PR. UMNO sebenarnya pengecut kerana rela menfitnah anak 15 tahun saya mencabul kehormatan seorang gadis dan saya telah bayar RM200,000 untuk menutup kes ini.

Sungguhpun "simangsa" yang berumur 22 tahun adalah seorang jaguh chess Hong Kong, tak pernah jumpa anak atau saya, UMNO tidak lepas cuba menghancurkan anak saya dengan fitnah jahat ini. UMNO tak tahu malu sehingga Ketua Pemuda UMNO Datuk Khairy Jamaludin boleh mainkan isu ini dalam tweetnya, "Mungkin dia roboh Kampung Buah Pala sebab nak ganti dengan Kampung Buah Dada."

Dalam perhimpunan agung UMNO pula, UMNO mainkan perkauman dengan mensasarkan DAP dan cuba menakutkan rakyat bahawa DAP nak tuntut jadi Perdana Menteri sungguhpun DAP bertanding bilangan kerusi Parlimen yang paling kecil dalam PR. Dalam pilihanraya besar 2008, DAP bertanding 47 kerusi Parlimen, PAS 66 dan PKR 97.

Macam mana sebuah parti yang hanya bertanding 47 kerusi boleh memimpin PR? Jelas ini adalah permainan perkauman bahaya untuk menimbulkan kebencian dan ketakutan ke atas DAP dan bukan Melayu.

Ahli Parlimen UMNO Yang Hina Wanita Boleh Jadi Hero Kerana Berani Minta Menteri Wanita Turun?

Walaupun pada awalnya DAP dan Pakatan Rakyat dilihat sebagai tidak berpengalaman untuk mentadbir kerajaan, namun kejayaan kita di Pulau Pinang, serta di negeri Kedah, Selangor dan Kelantan telah menunjukkan bahawa, kita tidak berpengalaman tentang rasuah dan kronisme yang dibudayakan dalam parti pemerintah di peringkat kerajaan pusat.

Dalam aspek ini, wanita memainkan peranan penting untuk menggerakkan perubahan untuk Bersihkan Malaysia. Bagai seorang ibu kepada anaknya, wanita mampu memberikan harapan kepada generasi muda negara bahawa masa depan akan lebih baik kerana kita semua sanggup berusaha untuk menjamin kesejahteraan mereka.

Lihatlah, sungguhpun kaum wanita lebih bermoral dan beretika serta jauhi diri daripada rasuah dan penyelewengan bila masuk UMNO dan BN jadi lain pula. Sampai seorang ahli Parlimen UMNO Bung Mokhtar yang suka menghina kaum wanita tidak boleh memandu dan yang lagi kesat dan lucah sehingga tidak senonoh untuk disebut di sini boleh menjadi hero kerana berani minta Menteri Wanita itu letak jawatan.

Kerajaan Negeri PR Pulau Pinang Martabatkan Wanita
Di Pulau Pinang, pemimpin wanita diberi peluang untuk berdiri sama tegak dengan pemimpin lelaki dalam menerajui tampuk pentadbiran negeri. Kita amat bangga kerana daripada daripada 148 Yang Dipertua dan Datuk Bandar di Malaysia, hanya terdapat 4 orang wanita dan daripada 4 ini, dua adalah di Pulau Pinang iaitu Yang Dipertua MPPP dan MPSP.

Kita juga mempunyai Pegawai Daerah wanita yang pertama di Semenanjung Malaysia, dan wanita-wanita berkaliber sedang menjawat jawatan paling tinggi dalam badan-badan kerajaan negeri termasuk George Town World Heritage Incorporation, Penang Global Tourism dan InvestPenang.

Kita sedar bahawa wanita mampu melahirkan kecemerlangan justeru, kerajaan Pakatan Rakyat berani untuk meletakkan wanita di kedudukan kepimpinan yang paling tinggi. Di samping itu, skim mikrokredit dan juga penubuhan sebuah syarikat dengan peruntukan RM1.5 juta setahun untuk mengusahakan hak saksama jantina, membuktikan rekod pentadbiran PR yang berani martabatkan wanita di Pulau Pinang.

Perjuangan Parti adalah milik kita semua. Justeru, saya berasa amat bangga kerana saudari-saudari saya pada hari ini telah bangkit mencipta sejarah, melaksanakan kongres buat pertama kalinya. Ini menunjukkan sayap Wanita dalam DAP sudah berdikari dan mampu menentukan halatuju sendiri.

Ini juga bermakna Parti kita akan menjadi lebih kuat kerana sayap Wanita sudah menjadi lebih kuat. Kejayaan saudari pada hari ini, sudah tentu akan menjadi inspirasi kepada Wanita DAP negeri-negeri lain, dan seterusnya menyemarakkan api perjuangan ini ke seluruh Malaysia.

Kita berharap pada masa ini tahun hadapan, Wanita DAP di negeri-negeri lain di Malaysia juga akan berkongres. Pada masa itu, kita akan melihat satu kebangkitan kaum wanita yang kuasanya berupaya mengubah masa depan negara kita ke arah yang lebih baik.

Sekian, terima kasih dan selamat bermesyuarat!

Lim Guan Eng

The BN Federal Government Practicing Double-standards By Dismissing The Unfavourable TI Corruption Perception Index (e/m/c) As Subjective

Posted: 04 Dec 2011 01:44 AM PST

The BN Federal Government Practicing Double-standards By Dismissing The Unfavourable Transparency International(TI) Corruption Perception Index(CPI) As Subjective But The Favourable Global Competitiveness Index Is Objective.

The BN federal government is clearly practicing double-standards by dismissing the Transparency International(TI) Corruption Perception Index(CPI) as subjective because it is unfavourable but the favourable Global Competitiveness Index(GCI) by the World Economic Forum is objective. Second Finance Minister Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah said that Malaysia's Corruption Perception Index (CPI) rankings slide was "subjective" and "questionable", saying that measures based on perception should not be used as an ultimate gauging method.

TI said that Malaysia's 2011 CPI dropped for the third year running, slipping to 4.3 this year, leaving it in 60th place out of 183 countries compared with 37th place when Tun Abdullah Ahmad Badawi took over as prime minister in 2003. Worse, TI's survey of 1,000 respondents also found that the police and political parties were seen as the most corrupt institutions in the country, with most Malaysians believing that corruption levels would remain the same in the next three years. TI Malaysia Deputy President Mohammad Ali even noted that Malaysia's CPI has continued to decline as “elements of state" that facilitated ‘grand corruption’ were still prevalent.

This is a classic case of denial by the BN Federal government that corruption has worsened in Malaysia despite the Economic Transformation Program and Government Transformation Program by the Prime Minister. This state of denial that the truth hurts is most evident when the BN government praised itself for Malaysia's improvement by five spots to 21st place in the World Economic Forum's Global Competitiveness Index(GCI) 2011 ranking from No. 26 last year.

Why is the GCI not a subjective evaluation that is also questionable? Is the GCI neither subjective nor questionable just because it is favourable to the Federal Government? The BN should not take an ostrich in the sand approach but admit that Malaysia faces serious corruption levels.

If the evaluation by TI was done after the RM250 million "cows and condos" scandal was exposed by the 2010 Auditor-General's Report, Malaysia decline in the CPI would be even worse. However the refusal of even a learned economist like Husni to face hard truths and reality shows that there is no hope of successfully combating corruption under a BN and UMNO that is willing to sacrifice principles for political expediency.

—- BM Translation—

Kenyataan Akhbar Setiausaha Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada 4.12.2011

Kerajaan Persekutuan BN Mengamalkan "Double-Standards" Dengan Menolak Laporan Negatif Indeks Persepsi Rasuah (CPI) Transparency International (TI) Sebagai Subjektif Tetapi Menerima Laporan Positif Indeks Daya Saing Global (GCI) Sebagai Objektif.

Kerajaan Persekutuan BN jelas mengamalkan "double-standards" dengan menolak laporan Indeks Persepsi Rasuah (CPI) yang dihasilkan oleh Transparency International (TI) sebagai subjektif kerana ia memberi pandangan yang negatif tetapi menerima Indeks Daya Saing Global (GCI) oleh World Economic Forum sebagai objektif kerana gambaran lebih positif yang diberikan. Menteri Kewangan II Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata bahawa kedudukan CPI Malaysia yang menurun adalah "subjektif" dan "boleh dipersoal", dan bertambah bahawa kaji selidik yang berdasarkan persepsi tidak seharusnya digunakan sebagai kaedah penilaian.

Menurut TI, CPI Malaysia bagi tahun 2011 telah menurun untuk tahun ketiga berturut-turut kepada 4.3 dan kedudukan Malaysia telah jatuh ke tangga ke-60 daripada 183 negara, berbanding dengan tangga ke-37 pada tahun 2003 apabila Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri. Lebih teruknya, laporan TI yang telah mengkaji selidik seramai 1,000 responden telah mengenal pasti bahawa pihak polis dan parti-parti politik merupakan institusi-institusi yang dilihat sebagai paling korup di negara kita. Kebanyakan daripada responden juga percaya bahawa tahap rasuah atau korupsi di negara kita akan berkekalan untuk tiga tahun akan datang. Timbalan Presiden TI Malaysia Mohammad Ali juga menyatakan bahawa CPI Malaysian akan terus menurun kerana "elemen-elemen kerajaan" yang memudahkan "rasuah besar" masih lagi berleluasa.

Ini adalah satu contoh penafian oleh Kerajaan Persekutuan BN yang tidak ingin mengaku bahawa keadaan rasuah semakin teruk walaupun Perdana Menteri telah menjalankan pelbagai program seperti Program Transformasi Ekonomi dan Program Transformasi Kerajaan. Sikap tidak sedar diri ini amat jelas apabila Kerajaan BN memuji diri kerana kedudukan Malaysia telah meningkat 5 tangga dari 26 kepada 21 dalam Indeks Daya Saing Global (GCI) World Economic Forum pada tahun ini.

Kenapa GCI tidak dikatakan sebagai satu kaedah penilaian yang subjektif? Kenapa kaedah penilaiannya tidak dipersoal? Adakah begitu kerana laporannya memberi gambaran yang lebih positif? Kerajaan BN tidak seharusnya bersikap seperti burung unta yang membenamkan kepala dalam tanah tetapi mengaku bahawa negara kita sedang mengalami masalah rasuah yang serius.

Jika penilaian TI telah dilakukan selepas skandal "lembu dan kondo" sebanyak RM250 juta telah didedahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara 2010, tahap penurunan CPI Malaysia barangkali akan lebih teruk. Akan tetapi, keengganan seorang pakar ekonomi yang terpelajar seperti Husni untuk menghadapi kebenaran menunjukkan bahawa tidak ada harapan untuk membasmi rasuah selagi negara berada di bawah pemerintahan UMNO dan BN yang sanggup menggadaikan prinsip untuk kepentingan politik.

—- Mandarin Translation—

民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2011年12月4日发表的声明:

国阵联邦政府对待贪污印象指数及国际竞争指数持有双重标准。国际透明组织对我国贪污印象指数的不利评语,被国阵点名为"主观评语",可是对我国有利的国际竞争指数评价,在国阵眼中则是客观的。

国阵联邦政府很明显地在对待国际透明组织提呈的贪污印象指数及国际竞争指数两个国际评价,持有双重标准。当一项指数是对国阵联邦政府不利时,像国际透明组织的贪污印象指数般,它就是主观的评价;反之,对国阵政府有利的世界经济论坛报告,称我国国际竞争指数提升的指数则是客观的评价。第二财长拿督斯里阿末原斯尼说,我国的贪污印象指数排名下滑,是"主观"及"值得商权"的,因为以印象作为测量的方式,不应该作为最终的测量方式。

国际透明组织指出,马来西亚在2011年度的贪污印象指数(CPI)排名,已经连续三年下滑,跌至今年的4.3分,在183个国家中,排名第60。这与敦阿都拉在2003年接任首相时的第 37排名相比,相去甚远。更糟糕的是,国际透明组织针对1千人展开的调查显示,警察及政党被视为国内最贪污的机构,大部分的马来西亚人相信,贪污程度在接下来的三年会保持不变。马来西亚国际透明组织署理主席莫哈末阿里说甚至点评,马来西亚的贪污印象指数会持续下滑,因为方便"大贪污腐败"的"政府元素"依然盛行。

虽然首相推出了经济转型计划及政府转型计划,但是国内的贪污情况却更加恶化,这也是国阵联邦政府患上否认状态的经典案例。这种否认状态,在国阵自己称赞自己时更为显著。他们说马来西亚在世界经济论坛中的国际竞争指数,已从去年的排名第26,升至2011年度的排名第21,跳了5级。

为什么国际竞争指数却不是主观或值得商权呢?难道只因它是对国阵联邦政府有利的评价就不是主观也不属于"值得商权"了吗?国阵不应该像驼鸟般把头藏在沙堆中,反之应该承认马来西亚正面对严重的贪污问题。

若是国际透明组织的评估是在2010年度总稽查司揭发2 亿5000万令吉"养牛与豪华公寓"丑闻之后进行的话,马来西亚在贪污印象指数的排名将会更糟糕。然而,连一名诸如胡斯尼曾学过经济的人,都不愿面对真相和现实的话,这证明了在国阵及巫统的领导下,是没有肃贪的希望了,因为他们愿意为了政治上的权宜之计而牺牲他们的原则。

林冠英

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


KITA CABAR UMNO TEGUR ORANG INI JIKA BENAR PERJUANG ISLAM

Posted: 04 Dec 2011 02:29 AM PST

Soi Lek: Hudud akan musnah ekonomi Malaysia, bawa binasa diri

December 04, 2011
KUALA LUMPUR, 4 Dis — Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata pelabur-pelabur akan meninggalkan Malaysia manakala negara berhadapan dengan 'kemusnahan diri' jika hukum hudud dilaksanakan di Malaysia.

Beliau melahirkan pandangan terbaru ini ketika polemik mengenai sistem perundangan Islam itu masih berterusan. Dua bulan lalu ketika kepimpinan PAS merayu kepada umum agar diberi peluang untuk melaksanakan hudud di Kelantan sebagai percubaan, Umno pula berkata kini bukan masa yang sesuai untuk berbuat demikian.
Dr Chua (gambar) berkata sistem perundangan itu tidak adil kepada semua pihak khususnya ke atas kaum wanita selain mengenakan hukuman-hukuman kejam yang jelas bercanggah dengan konvensyen antarabangsa.

"Apabila rekod hak asasi kita tidak baik dan hukuman pula dianggap sebagai kejam, kedudukan global Malaysia akan merosot.

"Maka kita akan ada kesukaran untuk menarik pelaburan, malah pelabur-pelabur sedia ada juga kemungkinan keluar," kata beliau kepada pemberita selepas merasmikan forum mengenai hudud di Wisma MCA di sini.

Bekas menteri kesihatan ini meramalkan bahawa pasaran saham akan jatuh antara 10 hingga 20 peratus jika hukum hudud digubal dan ia juga akan memberi kesan ke atas kewangan pelabur-pelabur tempatan.

"Apabila kesemua sektor ekonomi berhadapan dengan kesan, semua rakyat Malaysia tidak kira agama akan mengalami kesannya," kata beliau lagi.

Pemimpin MCA itu menambah, sementara pentadbiran Barisan Nasional (BN) tidak sempurna, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sekurang-kurangnya ada visi yang jelas bagaimana untuk memperbaiki negara.

Ini bercanggah dengan agenda hudud pembangkang, yang boleh membawa Malaysia ke arah "binasa diri", tegas Dr Chua.(malaysianinsider)

Direct Free Kick

Direct Free Kick


Lawatan pasukan bolasepak dan futsal dari Chempaka ke Pulau Pinang 3 dan 4 Dis 2011.

Posted: 04 Dec 2011 02:26 AM PST

Lawatan pasukan bolasepak dan futsal dari Chempaka ke Pulau Pinang 3 dan 4 Dis 2011.

Posted: 04 Dec 2011 02:24 AM PST

Lawatan pasukan bolasepak dan futsal dari Chempaka ke Pulau Pinang 3 dan 4 Dis 2011.

Posted: 04 Dec 2011 02:20 AM PST

Lawatan pasukan bolasepak dan futsal dari Chempaka ke Pulau Pinang 3 dan 4 Dis 2011.

Posted: 04 Dec 2011 02:17 AM PST

Lawatan pasukan bolasepak dan futsal dari Chempaka ke Pulau Pinang 3 dan 4 Dis 2011.

Posted: 04 Dec 2011 02:11 AM PST

Lawatan pasukan bolasepak dan futsal dari Chempaka ke Pulau Pinang 3 dan 4 Dis 2011.

Posted: 04 Dec 2011 02:06 AM PST

Lawatan pasukan bolasepak dan futsal dari Chempaka ke Pulau Pinang 3 dan 4 Dis 2011.

Posted: 04 Dec 2011 01:56 AM PST

Lawatan pasukan bolasepak dan futsal dari Chempaka ke Pulau Pinang 3 dan 4 Dis 2011.

Posted: 03 Dec 2011 07:56 PM PST

Di Selangor Agro Fest 2011 di Shah Alam 3 Dis 2011.

Posted: 03 Dec 2011 07:48 PM PST

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on MAS Unions to picket against secret share “suap” & CCF? by Pekerja Khzanah

Posted: 04 Dec 2011 09:21 AM PST

untuk si Rashdan dia tiada maruah. Rashdan akan koyakkan MAS. Najib mesti tendang dia keluar dari MAS jika kerajaan nak menyelamatkan MAS. Rashdan adalah kroni kepada Tan Sri Azman yang mencuba nak bantu kawan si pariahnya. janganlah kita percaya kepada Azman mokthar, Rashdna dan si pariah. Mereka tiada semangat Malaysia tetapi semangat menjaga kepentingan mereka sahaja.

Comment on MAS Unions to picket against secret share “suap” & CCF? by MAS Troubleshooters

Posted: 04 Dec 2011 08:45 AM PST

Well done, MAS staff. Yes, MAS has been sinking since the 20th century. MTS has been trying to wake up the staff and top management for the last 8 years but alas 99.9999% were either ignorant or on sleeping pills. We have the solutions but 5% of the staff need to kick 95% of the management asses. The decision makers must do the right thing failing which, more problems, more conflicts and more wrong decision will be made to a vicious negative cycle of self destruction. The younger staff (do not rely on the older staff since they have been sleeping on the job and are near retirement) must demand the decision makers to. a. terminate the share ‘suap’. b. engage the right and well experienced local aviation professionals. c. allow MAS staff to MBO the airline More clues below: http://mastroubleshooters.blogspot.com/2011/11/6-major-things-that-mas-should-have.html. http://mastroubleshooters.blogspot.com/2011/11/7-reasons-why-khazanah-should-not.html We are ready to contribute with the right team!

Comment on MAS Unions to picket against secret share “suap” & CCF? by Running Amok

Posted: 04 Dec 2011 08:05 AM PST

All these wouldn’t have happened had Azam Mokthar was not running amok in the GLCs. It was his incompetence and the rampant practice of cronyism in GLCs and his consultant mentality that have caused the debacles in MAS. MAS problems are all due to Azman’s incompetency. His appointment was based on cronyism by the 4th Floor administration.

Comment on MAS Unions to picket against secret share “suap” & CCF? by Razak of MAS

Posted: 04 Dec 2011 07:24 AM PST

Aiya YB, don’t expect too much from the MASEUS leaders, they are on overdosed of sleeping pills. They are asleep deeply. They needed Dr MACC to treat them then they will wake up. By which time MAS would have been koyak. Useless buggers need to be whacked. Thank you for speaking up for MAS staff. Syabas YB.

Comment on Thank God that meeting to sack Bashir was just a rumour! by mohamed

Posted: 04 Dec 2011 05:57 AM PST

I just want to say thank you Yang Berhormat, thank you loyal commenters

Comment on Thank God that meeting to sack Bashir was just a rumour! by Jimmy

Posted: 04 Dec 2011 05:38 AM PST

The pariah should look at how AirAsia has been charging Malaysians. Convenience fees RM8, checking in counter RM10, wheel chair RM15, online booking fees and etc. We should be protesting against AirAsia and the pariah for all the hidden charges.

Why protest about airport tax? When AirAsia has the history of owing RM120 million for years. Instead of paying interest on the airport tax, the Sleepy Head or 4th floor government gave a 30% discount. that was when Ong Tee Keat was the Minister of Transport.

Hey Pariah! you should throw stone from glass houses. Even your friend Amok, cannot help you much. Amok’s reputation after the share swap is almost zero if not minus. Putting his crony and ex-BinaFikir partner Rashdan as deputy CEO in MAS was too glaring. Enough is enough.

Hoping that Najib will kick him out from Khazanah soon. Then we must call for an in-depth investigations on all the consultant fees that were paid. Total figure will be few hundred million RM a year. YB please ask the Minister of Finance about it.

Comment on Thank God that meeting to sack Bashir was just a rumour! by Charles F Moreira

Posted: 04 Dec 2011 05:21 AM PST

Let’s hope Tony does not get these kinds of ideas.

From last year

“Ryanair confirms it WILL bring in charges for on-board toiletsRyanair confirms it WILL bring in charges for on-board toilets”

http://www.dailymail.co.uk/travel/article-1263905/Ryanair-toilet-charges-phased-in.html

More recently

“Ryanair’s new controversial cost cutting plan: one toilet per aircraft”

http://www.telegraph.co.uk/travel/travelnews/8823614/Ryanairs-new-controversial-cost-cutting-plan-one-toilet-per-aircraft.html

“Cross your legs and prepare for take-off: Ryanair reveals plan to have just ONE toilet on each plane to make room for more seats”

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2048198/Ryanair-toilet-aircraft-plan-make-room-seats.html

Comment on Thank God that meeting to sack Bashir was just a rumour! by Time Traveller

Posted: 04 Dec 2011 03:39 AM PST

TF and Airasia should be reprimanded for campaigning against MAHB increasing the airport tax. If he is so concerned about the Malaysian public now having to pay more to travel, then he should cut the surcharges, and not impose fees for counter check in. He should also reduce the baggage checked in fees. RM35 for a 15kg bag is a lot but people still travel. Look at the charges you impose first, jangan sibuk dengan hal orang lain lah.

Comment on Thank God that meeting to sack Bashir was just a rumour! by Guna

Posted: 04 Dec 2011 02:26 AM PST

Amok is balless. He should go ahead and sacked Bashir. Then we will see how the people will go after him. I agreed that he is no self respect. He has no respect for his own race. He and Rashdan are the shameless. Najib should sack Amok immediately and get MACC to investigate into the share swap.

SC is a waste of time because Zarina was appointed buying Nor Yacop and Badawi time. So was Amok. MACC will be the best agency to check throughout the share suap.

YB please carry on to whack these two fellows.

Comment on Thank God that meeting to sack Bashir was just a rumour! by Amok Tiada Maruah

Posted: 04 Dec 2011 02:14 AM PST

I also agree that Azman Mokhtar and his business partner Rashdan are very hounouirable men and should be given Tunship for the MAS – AirAsia share swap and CCF. Rashdan should be given higher title for helping to cannibalise MAS further.

These two must be crucified properly. These two persons should be treated as national wastage that to be thrown into the drain.

Amok knew that he has been watch closely that’s why he called off the meeting. Bast..ds.

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


Distributing calendars to people at Pekan Air Itam

Posted: 04 Dec 2011 06:05 AM PSTYB Wong Hon Wai (ADUN Air Itam) and his service team were on the ground distributing 2012 calendars to the public at Pekan Air Itam on 20/11/2011. They received overwhelming response from the general public and has distributed 1000 calendars to the public.

Attending Graduation Ceremony of SRJK (T) Rajaji

Posted: 04 Dec 2011 05:43 AM PST


YB Wong Hon Wai (ADUN Air Itam) bersama Timbalan Ketua Menteri II YB Prof Ramasamy menghadiri majlis penyampaian hadiah SRJK (Tamil) Rajaji di Air Itam. YB Wong mengulangi sokongan beliau terhadap pendidikan bahasa ibunda dan turut memberikan bantuan uniform sekolah dan kasut sekolah kepada pelajar-pelajar sekolah tersebut.

Bantuan Perumahan kepada Penduduk di Batu Lanchang

Posted: 04 Dec 2011 05:24 AM PST


Penduduk-penduduk di KADUN Batu Lanchang mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat kerana membantu penempatan semula mereka ke rumah kos sederhana rendah di Central Garden, Batu Lanchang. Turut hadir dalam majlis ialah YB Law Heng Kiang dan wakil YB Wong Hon Wai
As reported in Sinchew Daily.

有房住啦,謝謝檳政府!"‧"猴棗芭"居民拉橫幅分享喜悅

北馬

2011-11-28 18:38

猴棗芭的居民在檳政府的協助下,終於得以"回家",並住在優質的"中央花園"內,讓大家興奮地跳起來!(圖:星洲日報)


(檳城)"我們有房子住啦,謝謝檳州政府的幫忙!"

來自前"猴棗芭"(位於峇都蘭樟奧林匹亞學院原址後)的數十名居民,昨日(27日)中午相約中央花園(Central Garden)前拉橫幅,以行動感謝檳州政府在過去幾年來為他們爭取權益,讓他們在離開猴棗芭三年後,仍可以回到原址,住回原來的地方!

這群居民有的帶著父母、有的帶著兒女,大家扶老攜幼出現在現場,人人臉上無不掛著燦爛的笑容,場面一片喜氣洋洋。

居民頂著大太陽頻頻向峇都蘭樟區州議員羅興強道謝,爾後更興奮地走入甫落成不久的"中央花園"中廉價屋,參觀他們未來的家。

獲中央公園40單位
羅興強:讓人羨慕

羅興強向記者說,這群居民都是當年猴棗芭的原住戶,大部份的人都已在當地落地生根數十年,有者甚至已經住了三代人。

"2008年,猴棗芭被地主徵收,作為興建豪華公寓及中廉價屋之用,結果,裡頭的10間房子就被迫要搬遷,離開他們生長許多年的土地。"

他說,受影響的10間房子獲在原址興建的中廉價屋作為賠償,但,問題是,這10間房子內,其實又有多戶人家"寄住"在周遭,獲賠的10個中央花園單位,實在不夠住。

檳民聯爭取更多賠償"檳民聯在2008年執政後,立刻為他們爭取更多的賠償,所幸的是,在經過和發展商的多次討論後,終於作出定案,即挪出額外的30餘單位保留予受影響的猴棗芭居民購買,讓他們有個落腳處。"

他也說,中央公園共有195個單位,是個優質的中廉價屋,現在單單猴棗芭的居民就可以獲得約40單位,可算是非常的令人羨慕。

羅興強稍後也和居民一同參觀新房子,分享大家的喜悅。出席者包括了檳州房屋事務委員會主席黃漢偉的代表莫策燕。(星洲日報/大北馬)

As reported in The Star.

Home sweet home

ALONG-AWAITED dream has come true for sisters Yap Siew Bee, 41, and Siew Thoo, 26, who have received a new low medium-cost home.

"I am so happy today and I can't wait to move into our unit when it is completed," said Siew Bee.

Siew Thoo said that previously, their large family of 10 all stayed under one roof.

"Now, we will have two units for all of us to live in," she said when they visited the soon-to-be completed Central Park project in Penang.

They were among 10 families living along Lebuhraya Batu Lanchang who were forced to move out in 2008 to make way for the project's development.
Jumping for joy: The residents expressing their happiness after checking out their low medium-cost units in Central Park on Lebuhraya Batu Lanchang. With them is Law (centre)

The families were compensated with units at the project after the state government intervened.

Another resident who declined to be named said he was looking forward to moving in.

"The unit looks very nice and trendy," he said.

Batu Lanchang assemblyman Danny Law met the affected families at Central Park and took them on a tour of their units.

Law said there were a total of 175 low medium-cost units at Central Park, with each unit measuring 16.25sq m.

"The families should be able to move into their units next month," he added.

State Housing EXCO Wong Hon Wai was represented by his assistant Bok Chek Ean.

Launching of Eco Bicycle Trail at Balik Pulau

Posted: 04 Dec 2011 05:19 AM PST魏祥敬(左起)、黄汉伟、阿都哈林和郭庭源准备出发。阿都哈林(左2)在黄汉伟、郭庭源和魏祥敬等陪同下,为生态脚车道主持推展。

YB Halim bersama YB Wong Hon Wai, YB Koid Teng Guan dan Ahli Majlis MPPP Sdr Gooi Seong Kin melancarkan Eco Bicycle Trail di Balik Pulau. Bicycle Trail ini sejauh 20km dan merentasi sawah padi, ladang kelapa, tepi sungai, kampung nelayan dan menjanjikan permandangan cantik dan pengalaman menarik.

YB Wong Hon Wai bersama cyclists lain menyempurnakan 6km kayuhan tersebut. Beliau juga sambung tambahan kayuhan 6km bersama YB Koid dan Sdr Gooi. Jumlah jarak kayuhan ialah 12km.

As reported in Kwong Wah Yit Poh.

骑铁马享大自然田园风光 浮罗环保脚车道推展礼
二零一一年十二月三日 晚上六时四十一分

(槟岛西南区3日讯)全长20.5公里的"浮罗生态脚车道"正式推展,脚车道路线是环绕远离尘嚣的大自然生态环境,热爱脚车运动者可体验乔治市古迹脚车道以外的另一种风光。

浮罗脚车道的推手槟州议长拿督阿都哈林也给脚车发烧友带来好消息,他说,浮罗脚车道推展后还有很多提升空间,未来有可能衔接槟岛原有的脚车道,形成名副其实的环岛脚车道。

他周六在浮罗文丁体育馆为生态脚车道主持推展礼时,如是说道。

他同时许下两个愿景,放眼在2015年之前,乔治市将成为最友善的脚车城市,而生态脚车道则成为国内最佳脚车道,让槟州的脚车运动越来越风行。

阿都哈林:20.5公里长

阿都哈林致词时说,推行生态脚车道的念头其实是于一年前萌起。自5年前起,脚车运动逐渐成为老少咸宜的运动,而且逐渐在槟州蔚然成风,特别是绿意盎然的浮罗山背,更是脚车友热爱的地点。

"特别是周末,浮罗山城至少可见500名本地和外地脚车友的踪迹,他们喜欢这个充满绿意远离市区喧嚣的生态环境。"

他说,脚车道全长20.5公里,脚车友只要跟着沿路设置的指示牌和脚车道标志,肯定不会迷路。

脚车道的大部分路线属于离开主要道路以外的越野道,从浮罗文丁体育馆开始,途经双溪武隆、知知特拉、双溪古洛、新路头港口、双溪武隆港口、浮罗勿洞、甘榜特朗、甘榜文丁,再折返文丁体育馆。

"沿途映入眼帘的景色优美,有稻田、椰林、森林保护区、鱼虾养殖场、渔港和海滩等。浮罗山背是槟岛唯一的最大绿肺,脚车道所经的路线都是一片绿油油,所以我们命名为生态脚车道。"

将是槟岛最佳脚车道

生态脚车道推展后,次阶段将提升脚车道路线和设施,包括在未来加长路线,以涵盖更多浮罗绿色地区。

阿都哈林指出,当局已在脚车道沿路装置数盏太阳能路灯,希望能够推行夜间骑脚车,让骑士体验夜间骑铁马的乐趣,同时计划以再回收物料在脚车道区建设休息站和凉亭,让脚车骑士欣赏浮罗山背的夕阳美景。

"次阶段的计划尚有设立脚车停放处、脚车租借处,并在脚车道路线內的渔港引进更多食肆,丰富化脚车运动,届时相信脚车运动和景点将成为浮罗的新图标。"

他说,浮罗这条脚车道肯定无法媲美闻名世界的加拿大魁北克(Route Verte)脚车道,不过假以时日,一定是槟岛最佳的脚车道,因为此脚车道未来可衔接槟岛內原有的脚车道,形成真正的环岛脚车道。

占德兰:确保骑士不迷路

槟岛市政局工程部代副总监拉占德兰指出,市政局耗资3万令吉在沿路设立了41个指示牌,确保骑士不会迷路。他希望交通使用者能够互相尊重和礼让,如果发现行驶中的道路是脚车道的一部分,一定要格外小心,以及注意脚车骑士的安全。

莫哈末:确保狗不咬伤人

另外,市政局休闲、旅游和国际事务部总监莫哈末阿克巴说,市局未来将号召槟州旅游和酒店业者,共同推广浮罗脚车道。

他也说,为了保障脚车骑士的安全,市区将严密监督浮罗的野狗问题,同时教育当地村民,更妥善的看顾狗只,确保它们不会咬伤脚车骑士。

展開擴建工程 天德園1車道關3天

Posted: 04 Dec 2011 05:16 AM PST

Kerja-kerja naiktaraf di Lebuhraya Thean Teik akan dijalankan pada awal December dan pelebaran dijangka disiap dalam masa 3 bulan

As reported in Guang Min

寶石花園哪啅公誕晚宴 週六展開擴建工程 天德園1車道關3天

北馬

2011-11-30 17:04

(檳城30日訊)阿依淡區州議員黃漢偉指出,在提升天德園大道計劃上,首階段擴建工程將從本週六晚間11時至下週一的早上7時展開,屆時,當局將會把來回方向的其中1條車道關閉,公眾受促小心駕駛。

他週二出席壟尾寶石花園哪啅公聖誕千秋聯歡宴時表示,由於往來的車輛很多,雙方向只有一個車道的情況下肯定會很塞車,在考慮到這點下,發展商選擇在無工作日進行道路施工工程。

無工作日施工

他指出,雖然是在無工作日施工,但為駕駛者的安全起見,走在該路時必須要小心及加以忍讓,以免造成不必要的意外事件。

黃漢偉說,目前已是學校假期,因此他相信,此工程不會為交通帶來很大影響,涉及路段是從該大道BL Garden至殯儀館前的100米路。

他說,此提升工程完成後,發展商將另尋合適時間,為另外兩條車道施工。此路段的提升工作預計在3個月內完成,提升工作包括將急轉彎的路段鋪直,以及加高道路以減少斜度,讓駕駛者行駛更順暢。

他表示,由於12月與1月是旅遊旺季,具有幾個著名旅遊景點的阿依淡區必將湧入更多車輛;他將召集幾個相關單位商討紓解交通的方案,避免交通過於擁擠,為居民帶來困擾。

Nuffnang