Sabtu, 17 September 2011

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Haji Tahir Ketua Kampong Simpang Balak Meninggal Dunia: Sambutan Raya Ketua-Ketua Kampong Bertukar Majlis Tahlil

Posted: 17 Sep 2011 04:37 PM PDT

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


"Najib memberi tapi dalam masa yang sama mengambil"

Posted: 17 Sep 2011 07:41 PM PDT

Kenyataan Media – YB Sivarasa, Ahli Parlimen Subang -  16hb September 2011

 "Najib memberi tapi dalam masa yang sama mengambil"

 Dalam ucapan sambutan Hari Malaysia tadi malam, Perdana Menteri Datuk Sri Najib mengisytiharkan ayat berikut " Suka saya mengumumkan pada malam yang bersejarah ini, Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) akan dimansuhkan terus".

Namun beliau secepatnya menambah bahawa "…dua undang-undang baru yang sesuai akan digubal di bawah semangat serta payung Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan … untuk memelihara keamanan kesejahteraan dan kesentosaan serta kerukunan hidup rakyat dan negara".

Ramai dikalangan kita mungkin tidak terus segera memahami makna yang tidak menyenangkan disebalik penggunaan perkataan "Perkara 149".  Perkara 149 merupakan bahagian jelek Perlembagaan yang membolehkan kewujudan Akta ISA sebagai undang-undang yang sah.  Jika Perkara 149 tidak berada di sana, ISA dan kesemua undang-undang yang memperuntukkan penahanan tanpa bicara seperti Akta Dadah Berbahaya ( Langkah-langkah Pencegahan Khas) 1985 akan gugur kerana bercanggah dengan perlembagaan dan tidak sah.

Perkara 149 membenarkan undang-undang itu melanggar bahagian hak-hak asasi Perlembagaan seperti Perkara 5, 9 dan 10 yang menjamin perlindungan perbicaraan awam, antara perlindungannya, jadi dapat dikatakan ia sah diamalkan  "di sisi undang-undang".

Justeru, apa yang dibuat Najib tadi malam? Dalam cara yang tidak jujur, beliau membuatkan sebahagian rakyat Malaysia berfikir bahawa beliau melakukan 'tindakan bersejarah' dan menghapuskan kejahatan ISA dan penahanan tanpa bicara selama-lamanya. Tiada satupun yang menepati kebenaran. Beliau melakukan silap mata. Sekarang anda nampak, sekarang anda tidak nampak!

Beliau tidak menjelaskan dengan tuntas  bahawa penggubalan kedua-dua undang-undang baru  di bawah Perkara 149 itu, sebenarnya mengembalikan semula penahanan tanpa bicara, walaupun kononnya dengan cara yang lebih lunak yang masih belum dapat dilihat lagi.

Dalam erti kata lain, beliau hanya menyatakan hasratnya untuk menghapuskan ISA dan mengembalikan ia semula dalam pakaian baru yang  masih belum kita nampak. Ada udang disebalik batu, wajah yang sama bertopeng baru?

Frasa-frasa Najib saperti 'transformasi politik', 'mengamalkan demokrasi yang berfungsi dan inklusif'  serta  'menjadi negara maju yang sepenuhnya' semuanya tidak bermakna apa-apa, jika rakyat Malaysia masih terus menderitai penahanan tanpa bicara dengan kuasa diberi kepada Menteri untuk mengeluarkan perintah tahanan selama-lamanya.

Walaupun Najib menyatakan kuasa Menteri untuk menahan akan hanya untuk 'keganasan', janganlah kita lupa pada penahanan Saari Sungib (sekarang ADUN Hulu Kelang), Tian Chua (sekarang Ahli Parlimen Batu), aktivis Hishamuddin Rais (sekarang bloger TukarTiub) dan 7 orang yang lain pada bulan April 2001 kononnya kerana mereka 'menyimpan pelancar roket dan bom Molotov koktail'. Suatu dakwaan bodoh (atas kebodohannya sendiri) tanpa bukti yang pernah dihasilkan dalam satu kenyataan akhbar bertulis yang dikeluarkan oleh tidak lain dan tidak bukan daripada Ketua Polis Negara Norian Mai. Begitu juga seperti hal yang berlaku baru-baru ini, Dr Kumar Devaraj (Ahli Parlimen Sg Siput) dan lima rakan-rakan beliau ditahan di bawah Ordinan Darurat (yang berfungsi sama seperti ISA) kerana didakwa menjadi sebahagian daripada anasir subversif komunis militan.Satu-satunya bukti keterangan hanya berpandukan beberapa helai  t-shirt dengan wajah Che Guevara dan Abdullah CD, seseorang itu dapat  membelinya dengan mudah di pasar Chow Kit.

Dalam erti kata lain, jaminan lisan Najib semata-mata bahawa tiada siapa yang akan ditahan kerana ideologi politik sebenarnya merupakan kenyataan kosong kerana anda dapat melihat dalam contoh yang diberikan tadi, pihak polis (dan memang Menteri pun) dengan mudah menuduh  seseorang itu, khususnya ahli politik sebagai pengganas.

Jangan kita lupa, atas sebab inilah penahanan sewenang-wenangnya menjadi mercu tanda rejim-rejim zalim berpemerintahan kuku besi.

Najib membayangkan bahawa 'rangka perundangan khas yang digubal oleh negara-negara demokrasi yang maju seperti Amerika Syarikat dan United Kingdom untuk menangani keganasan adalah serupa dengan langkah-langkah kita  yang sedia ada seperti ISA dan tahanan pencegahan.  Ini memang merupakan kenyataaan yang mengelirukan.

Amerika Syarikat memperuntukkan kem tahanan Guantanamo Bay yang terkenal dan menjijikkan itu hanya kepada warga asing. Namun begitu, ia telah dikritik dengan meluas (dan benar) di selurung dunia kerana melanggar hak-hak asasi.  Malaysia sebaliknya kerap mengurung dan menganiaya warga setianya sendiri tanpa bicara awam. Melihat kata-kata Najib, Barisan Nasional bercadang untuk terus berbuat demikian.

Undang-undang khas di United Kingdom hanya membenarkan mereka untuk menahan rakyat asing yang bermasalah yang jika dihantar pulang kembali ke negara asal mereka akan tertakluk kepada penyeksaan dan penahanan oleh pihak berkuasa di sana.  Rakyat di UK tidak akan bertolak ansur untuk satu minit pun berkenaan apa yang kerajaan kita lakukan untuk rakyat kita sendiri  atas nama ISA dan undang-undang yang serupa.

Pakatan Rakyat menyatakan pendirian secara bertulis dalam Buku Jingga kami. Kami berkata bahawa sebuah kerajaan persekutuan Pakatan Rakyat akan memansuhkan terus Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan undang-undang lain yang membenarkan penahanan tanpa perbicaraan pada masa yang sama, membatalkan semua pengisytiharan darurat yang sedia ada.

Kami berpuas hati melihat Najib memutuskan untuk menerima pakai pandangan kami bahawa kita mesti membebaskan diri daripada pengisytiharan darurat masa lalu.  Kewujudan berterusan pengisytiharan darurat tersebut  telah menjadi sasaran ejekan di sini dan di luar negara khususnya kerana ketiadaan keadaan mirip darurat sekalipun di dalam negara selama beberapa dekad ini. Pakatan Rakyat pasti akan menyokong satu usul di Parlimen untuk membatalkan pengisytiharan darurat ini dan juga menggesa kesemua ordinan yang diluluskan dibawah pengisytiharan tersebut  perlu dimansuhkan dengan serta-merta tanpa perlu menunggu tempoh 6 bulan seperti yang diperuntukkan dalam Perkara 150 (7).

Bagaimanapun kami amat jauh berbeza dengan Najib yang berhasrat untuk terus mengekalkan amalan jijik penahanan tanpa bicara yang tidak akan berlaku dalam era pentadbiran Pakatan Rakyat.

Malah, kami akan melaksanakan reformasi menyeluruh pasukan polis dan agensi-agensi keselamatan lainnya. Kami akan memastikan pasukan polis diberi kuasa yang mencukupi, latihan dan sumber bagi menjalankan tanggungjawab utama mereka mencegah jenayah dan mengekalkan ketenteraman awam secara profesional, cekap dan bebas, di samping menghormati hak-hak asasi rakyat.

Sivarasa Rasiah, Ahli Parlimen Subang, Ahli Majlis Pimpinan Pusat dan Biro Politik untuk Parti Keadilan Rakyat


N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Pandangan EXCO -EXCO Selangor mengenai pengumuman PM tentangISA

Posted: 17 Sep 2011 05:20 AM PDT

ADUN SELAT KLANG SANTUNI PENGANTIN DAN KELUARGA

Posted: 17 Sep 2011 03:45 AM PDT

 17.9.11
DUN SELAT KLANG

    Sudah menjadi lumrah wakil rakyat,  hari Sabtu dan Ahad adalah waktu yang sangat sibuk menghadiri kenduri-kendara dan jemputan lain.Lebih-lebih lagi bila bertembung di bulan Syawal.
   
Maka ditambahkan pula dengan jemputan hari raya samada daripada pemimpin PAS,  Pakatan Rakyat dan rakan YB EXCO dan ADUN/AHLI PARLIMEN.
 ADUN Selat Klang, YB Dr Hjh Halimah Ali juga perlu melaksanakan tanggungjawab sosial tersebut. Apabila terlalu banyak jemputan beliau memulakan ' kenduri round'nya awal.    
   Adakala pukul 8-9.00 pagi.Walaupun tuan rumah tidak bersedia hidangan tetapi niatnya adalah untuk menunaikan jemputan.
Pada hari ini, YB sempat berjumpa dengan saudara mara pengantin. Seorang saudara yang berada di kerusi roda terasa haru disapa dan diambil peduli oleh YB.Beliau merupakan salah seorang penerima bantuan sumbangan Muslimat PAS DUN SELAT KLANG dalam program Ihya' Ramadhan baru-baru ini.

PM perlu buktikan kerajaan pusat ikhlas mansuh ISA

Posted: 17 Sep 2011 02:56 AM PDT

Tunjuk keikhlasan, bebas tahanan ISA sekarang
Sep 17, 11 12:46pm
Kongsi 38
PAS menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak supaya membebaskan semua tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Kem Kamunting sebagai langkah keikhlasan pertama ekoran pengumuman beliau untuk menghapusan akta tersebut.

"Jika tidak dapat dibebaskan serta-merta pun, PAS menggesa agar tahanan tanpa bicara ini dapat dihadapkan ke mahkamah serta-merta supaya mereka dapat membela diri sekiranya kerajaan mendakwa mempunyai bukti kukuh bahawa mereka adalah golongan pengganas," tegas ketua penerangan PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata,

pas muktamar 130610 tuan ibrahim tuan manKatanya, amatlah dikesali kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein "yang sekali lagi mengikut langkah melawan arus seperti dalam hal menangani perhimpunan BERSIH 2.0, dengan mengumumkan tahanan ISA akan kekal ditahan sehingga dua akta baru menggantikan ISA disiapkan.

"Dua akta itu pula, mengikut kenyataan Datuk Seri Nazri Aziz - hanya akan dibentangkan tahun depan dan semua ini menambahkan perit kepada ahli keluarga tahanan ISA yang menaruh harapan tinggi sejak pengumuman Najib semalam," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Seharusnya, tegas beliau, menteri dalam negeri bertindak lebih bijak dalam hal ini dengan membebaskan semua tahanan ISA secepat mungkin.

"...sebagai langkah keikhlasan dan demi membantu Najib mendapatkan kembali keyakinan dan kepercayaan rakyat bahawa pengumuman melakukan reformasi untuk kebaikan negara bukanlah hangat-hangat tahi ayam seperti apa yang melanda siri reformasi ekonomi yang diwar-warkan beliau.

"Kita yakin terdapat puluhan lagi yang ditahan dalam kem Kamunting sekarang dengan pelbagai tuduhan yang mungkin hanya berpunca daripada sangka buruk, dendam dan politik.

"... seperti yang berlaku pada enam ahli PSM yang ditahan di bawah Ordinan Darurat baru-baru ini. Najib mesti memilih antara dua pilihan ini - sama ada mereka mesti dibebaskan atau dibicarakan," tegasnya.

Di samping itu, katanya, PAS juga menuntut kerajaan memohon maaf kepada tahanan ISA yang ditahan tanpa bicara, ekoran perdana menteri mengakui terdapat kepincangan dalam akta drakonian tersebut sekiranya beliau betul-betul ikhlas dalam reformasi ini.

"Janganlah pula cepat menolak tanggungjawab untuk memohon maaf, kepada bapa-bapa negara yang lalu, kerana mereka yang menggubal akta yang zalim ini.
"Sebaliknya Najib patut mewakili bapa-bapa negara yang lalu untuk memohon maaf kepada semua tahanan ISA kerana mereka adalah daripada rumpun yang sama iaitu Barisan Nasional.

"Sebagai tanda keikhlasan juga, kerajaan tidak boleh berlepas tangan begitu sahaja kerana mangsa kekejaman ISA terus tertekan sama ada dari sudut mental, fizikal mahupun spiritual. Nama mereka mesti dibersihkan akibat akta zalim ini," tambahnya.

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


KebiaDAPan MELAMPAU!

Posted: 17 Sep 2011 03:41 AM PDT

(Ah Cheng, itu China-DOLL mana mali ma?)

Salam 2 all.

Mike baca sendiri lah yop kenyataan dan tindakan ADUN biaDAP yang teman siarkan dibawah, dipetik daripada lamanweb www.mole.my yang disiarkan hari ini. Memang kurang ajar, biaDAP, biaDAP, biaDAP!!!

Kurang ajar dan biaDAP kerana:

  1. menggantikan bendera parti biaDAP dengan bendera negara Jalur Gemilang semasa sambutan Hari Malaysia & Kemerdekaan;
  2. enggan meniktiraf bendera negara Jalur Gemilang;
  3. mendakwa bahawa bendera negara Jalur Gemilang terlalu "Barisan Nasional";
  4. mendakwa bendera negara Jalur Gemilang perlu diganti kerana ianya terlalu berkaitan dengan parti Barisan Nasional;
  5. mendakwa bendera Jalur Gemilang ada kaitan dengan kematian wira negara Noramfaizul di Mogadishu;
  6. secara umumnya, menghasut rakyat supaya membenci dan tidak menghormati bendera Jalur Gemilang melalui perbuatan dan perkataan.

Bila baca kenyataan dan tindakan kurang ajar macam ni, terasa silap pulak nak mansuhkan ISA. Atau adakah mereka semakin biaDAP sebab ISA sudah nak dimansuhkan?

Persoalan besarnya ialah: adakah bila biaDAP dan kaum Pakatan Luar Tabi'e @ PaLut memerintah nanti bendera Malaysia akan diganti dengan bendera biaDAP, dan lambang Persekutuan diganti dengan lambang roket?

Teman tidak ada masalah kalau dibawa cadangan dengan cara baik untuk menambaik-baik bendera negara. Kita terbuka untuk menerima sebarang cadangan. Tetapi merancang supaya bendera Malaysia perlu diganti kerana berkaitan dengan parti Barisan Nasional, menggantikan bendera parti biaDAP dengan Jalur Gemilang disaat kita meraikan Hari Malaysia & Kemerdekaan, dan memfitnah pula kematian wira negara Noramfaizul dengan bendera Malaysia; teman percaya ini adalah satu tindakan provokasi melampau yang tidak boleh dikompromi!

Selagi Jalur Gemilang adalah bendera rasmi negara, selagi itulah ia wajib dihormati. Sebarang tindakan provokasi saperti ini perlu dibenteras dengan tindakan tegas!!!

Apapun, ini sekali lagi membuktikan niat jahat dan busuk hati kaum biaDAP ini. Bukan sahaja beliau menggantikan bendera Malaysia Jalur Gemilang dengan bendera biaDAP di kala rakyat dan negara menyambut Hari Malaysia & Kemerdekaan, beliau menyatakan ada kemungkinan Allahyarham Noramfaizul mungkin mati ditembak di Mogadishu kerana bendera Malaysia! Tidak ada bahasa nak gambarkan kebiaDAPan kaum biaDAP ini!

Teman mengutuk kebiaDAPan ini dengan sekeras-keras kutukan. Teman desak pihak berkuasa supaya mengambil tindakan tegas terhadap kebiaDAPan mereka ini. Pada teman , dengan sengaja mengenepikan bendera negara dan diganti dengan bendera parti biaDAP adalah satu perbuatan "menderhaka", dan wajib dikenakan tindakan yang paling tegas dan jelas. Pada teman, ini adalah "act of war", satu "treason" terhadap rakyat dan negara ini. Ianya juga tindakan provokasi dan menghasut, yang menghampiri kepada pengkhianatan!

Berapa lama rakyat dipaksa bertolak ansur dengan kebiaDAPan dan penderhakaan saperti ini. Tak cukup lagu Negara Ku dipermainkan dengan dihina sebagai "Negarakuku", tapi tiada tindakan diambil. Adakah pihak berkuasa terlalu takut untuk bertindak terhadap pihak biaDAP ini. Jika benar pihak berkuasa terlalu takut nak bertindak, benarkan kami rakyat mengambil tindakan sewajarnya. Tahulah kami nak ajar penderhaka saperti ini!

JANGAN TUNGGU SAMPAI RAKYAT MENGAMBIL TINDAKAN SENDIRI!

BERTINDAK SEGERA SEBELUM PARAH!


Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin

Jumaat

18 Syawal 1432

16 September 2011

*Nota: teman dimaklumkan Manoharan telah menarik balik kenyataan tersebut. Namun pada teman ini tidak mencukupi kerana tiap kali dilakukan tindakan biaDAP dan kurang ajar, setelah dibongkar barulah kelam-kabut tarik balik atau minta maaf. Teman berpendapat sudah tiba masanya kita mengambil tindakan tegas, tanpa kompromi!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
(Petikan daripada www.mole.my)

Manoharan wants Jalur Gemilang replaced

By Ahmad Cendana Friday, September 16, 2011

Kuala Lumpur: DAP assemblyman for Kota Alam Shah M. Manoharan wants Jalur Gemilang to be replaced with a new flag should Pakatan Rakyat come to power.

Manoharan, who refused to fly the Malaysian flag on Malaysia Day today, said his call to replace the national flag is due to its "deficiencies and shortcomings".

Sept 16 - Manoharan's Facebook

Yesterday he also distributed DAP flags instead of the Jalur Gemilang in his constituency in conjunction with Hari Malaysia.

This stance by Manoharan was first highlighted on blogosphere in a post at Youth's Intellectual Mind. In it blogger Dhanyaraam lambasted the former for his status update and replies at Facebook.

Image from "Youth's Intellectual Mind"

Image from "Youth's Intellectual Mind"

Dhanyaraam said it was regrettable that despite the objections and protests of many, including those perceived to be Pakatan supporters, Manoharan "stubbornly stuck to criticising our beloved Malaysian flag".

Another Malaysian Dinesh Nair thought it was very silly to associate Malaysia Day with a party symbol, regardless the party. "It's the national flag that should be in our hand."

The Mole verified with Manoharan who confirmed he made the postings on his Facebook. However he insisted there was no malice or disrespect intended and that Malaysians should look at his proposal with an open mind.

"This flag has long been associated with the Barisan Nasional, which has ruled since Independence. If the government is replaced then so too should the national flag," Manoharan argued.

"Our national flag has been around for more than 50 years. Time and circumstances have changed and it's only proper that we should take this into consideration," he said.

He also said that the main elements that should be changed the red and blue stripes "which make Malaysia look like a minion of the United States."

Manoharan said it was possible the Jalur Gemilang had played an unwitting role in the fatal shooting of BernamaTV cameraman Noramfaizul Mohd Nor on Sept 3 in Somalia, it being mistaken for the American flag.

AKHIRNYA ISA PERGI JUA...

Posted: 16 Sep 2011 12:09 AM PDT

Salam 2 all.

Tahniah kepada YAB PM atas keberanian mengambil langkah untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri, atau lebih popular dengan nama glamernya I.S.A, dengan sinonim Ikut Suka Aku. Ini adalah hadiah sambutan Kemerdekaan & Hari Malaysia yang cukup bermakna bagi rakyat dan negara ini.

Pada teman, ini satu langkah yang bukan sahaja berani, malah tidak ada kaitan dengan mana-mana motif politik. Ini bukan langkah populis, kerana buat masa ini langsung tidak ada isu umum berkenaan ISA. Tidak ada sebarang tekanan politik. Tidak ada pekikan kaum PaLut. Malah ramai rakyat dan ahli politik terkejut dengan pengumuan YAB PM malam semalam, yang disiarkan secara langsung oleh media utama. Kecoh dimajlis-majlis rumah terbuka 'Eidulfitri malam semalam dengan topik pemansuhan ISA ini.

Teman mengalu-alukan pengumuman ini. Teman sendiri pernah ditahan dibawah ISA ini. Teman beberapa kali sudah nyatakan supaya ISA ini dimansuhkan, samada sebelum atau semasa menjadi Ahli Parlimen. Malah teman antara Ahli Parlimen yang konsisten dalam isu ini. Tercatat dalam hansard Parlimen, dan ucapan-ucapan teman, dalam bahas, soal dan usul, teman mendesak supaya ISA dimansuhkan. Dalam satu rekod teman menyebut:

"ISA mesti dimansuhkan. Penahanan tanpa bicara sangat bertentangan dengan prinsip asas keadilan Islam, dan setiap nilai hak dan kemuliaan kemanusiaan. Walaupun saya mengakui perlunya sistem perundangan yang tegas untuk menentang kegiatan saperti subversif dan terorisma, namun ISA bukan jawapannya. Kita boleh menggubal undang-undang baru yang bersesuaian untuk berdepan dengan elemen saperti subversif dan terorisma. tanpa mengorbankan keadilan Islam, hak asasi dan kemuliaan kemanusiaan".

Akta Keselamatan Dalam Negeri bukanlah langsung tidak berguna. Malah teman berani katakan penggunaan ISA dalam menentang penentangan komunis dahulu adalah sangat berkesan. Malah penggunaan ISA dalam beberapa insiden yang menggugat keselamatan negara dan keharmonian agama dan kaum dalam negara ini ternyata berjaya mencegah kepada meletusnya keadaan yang lebih serius yang boleh mengancam keselamatan dan keamanan negara.

Disini yang perlu kita faham. Penentangan terhadap ISA bukan kerana intipati pencegahan itu. Teman menegaskan bahawa kita memang memerlukan undang-undang pencegahan. Undang-undang sedia ada tidak cukup atau tidak bersesuaian untuk mencegah kepada perlakuan saperti subversif, terorisma, sabotaj dan lain-lain. Saperti kata pepatah warisan, mencegah lebih baik daripada mengubati!

Kita dapat melihat contoh saperti di Amerika Syarikat. Apabila seorang paderi merancang untuk membakar Al Quran secara terbuka disebuah gereja di Florida, ancaman yang boleh menggugat keamanan dan keselamatan Amerika Syarikat, yang boleh menimbulkan kekacauan dan rusuhan; namun Kerajaan Amerika tidak dapat berbuat apa-apa. Mereka terpaksa menunggu sehingga dia benar-benar membakar Al Quran itu, barulah mereka boleh bertindak. Mike boleh bayang yop kalu dia benar-benar laksanakan pembakaran Al Quran itu. Sudah pasti akan berlaku kekacauan, mungkin rusuhan. Pada masa itu, menyesal pun tak berguna.

Dan itulah yang ALLAH tunjukkan kepada kita dalam peristiwa rusuhan terburuk dalam sejarah Britain. Satu himpunan yang didakwa aman, daripada satu bantahan kecil dihadapan sebuah balai polis yang kecil, tiba-tiba merebak menjadi rusuhan yang merebak kebandar-bandar utama, sehingga menyebabkan kerosakan dan kecelakaan yang serius dan parah. Malah seorang anak Melayu yang tidak berdosa pun menjadi mangsa. Sehingga kini Asyraf menghadapi trauma bila melihat himpunan.

Begitu juga di Indonesia, bilamana sebuah kumpulan kecil yang menamakan diri mereka Bandera cuba mencetuskan provokasi terhadap Malaysia dengan cuba mengancam Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta. Mereka bersedia dengan buluh runcing, panah api dan lain-lain untuk menakutkan anggota Kedubes kita. Tetapi Kerajaan Indonesia tidak mampu berbuat apa-apa kerana selagi puak Bandera itu tidak melaksanakan ancaman mereka, Polri hanya mampu melihat dan memantau.

Namun di Malaysia, kita bernasib baik adanya ISA. Kerana kalau bukan kerana ISA, perancangan untuk menjatuhkan kerajaan melalui politik jalanraya pada tahun 1998 boleh mengubah lanskap negara. Namun perancangan itu semua gagal. Kerana ISA. Pihak keselamatan yang mungkin telah menghidu perancangan tersebut telah melakukan operasi tangkapan ISA serta merta. Operasi yang dinamakan "Ops-Dalil" dilaksanakan malam itu juga dan beberapa hari selepas itu, bermula dengan penahanan Anwar dan hampir 17 orang "kepala reformasi" waktu itu, termasuk Datuk Seri Zahid Hamidi (masa itu Ketua Pemuda UMNO), Datuk Kamarudin Jaafar (Ketua Bahagian UMNO Tumpat), Ketua UMNO Bahagian Bandar Tun Razak, 4 orang pimpinan ABIM, Roslan Kasim termasuk juga teman (sebagai peguam Anwar masa itu).

Tiada pimpinan PAS atau DAP yang ditahan pada masa itu. Semuanya pimpinan UMNO kecuali teman dan pimpinan ABIM. Jadi kalau ada badut yang dakwa UMNO tak kena ISA tu maknenya tak sekolah lah tu. Jangan lupa pulak masa Anwar kena ISA tu pun dia adalah Timbalan Presiden UMNO merangkap Timbalan Perdana Menteri yop. Kaum Anwarinas belum ujud lagi masa tu, malah bulu hidung pun tak nampak. Mereka tak ada masa zaman susah itu. Mereka muncul macam cendawan beracun selepas hujan, hanya setelah keadaan tenang dan tiada masalah.

Jadi pada teman, penahanan untuk tujuan pencegahan itu penting. Dan teman percaya rakyat juga memahami akan keperluan adanya undang-undang pencegahan. Saperti yang pernah teman sebut, dalam soal keselamatan dan keamanan rakyat dan negara, hak umum mengatasi hak individu. Jangan kita sampai jadi saperti di negara-negara barat yang terlalu mempertuhankan hak individu, sehingga hak umum tercabar dan terancam.

Apa yang menjadi isu ialah prosedur dan mekanisma perlaksanaan undang-undang pencegahan itu. Terutamanya hak membela diri dan hak serta kemuliaan individu yang ditahan.

Perlu ada satu mekanisma untuk memastikan sesiapa yang ditahan tahu mengapa dia ditahan. Dia juga perlu diberi hak memaklumkan kepada mana-mana orang saperti ahli keluarga, rakan atau peguam mengenai penahanannya dan lokasi penahanan. Kita memahami pihak keselamatan perlu mendapatkan inteligen dan maklumat daripada orang yang ditahan (dalam bahasa ISA disebut "Tajuk"). Jadi tempoh masa yang menasabah perlu diberi kepada pihak keselamatan untuk mengumpul inteligen. Ini penting kerana dengan inteligen itu pihak keselamatan boleh mengambil tindakan susulan saperti merampas bahan bukti atau menahan orang lain daripada melaksanakan ancaman yang dirancang.

Itu tidak menjadi masalah. Alangkan sekarang pun pihak polis dibenarkan menahan saspek selama 14 hari tanpa bicara. Mungkin kita berikan masa saperti 21 hari atau 30 hari untuk pihak keselamatan menahan sebarang Tajuk. Cuma teman berpendapat selepas hari ke 14, Tajuk wajib dibawa kehadapan seorang majistret untuk dipastikan keadaan Tajuk dan untuk membolehkan Tajuk membuat sebarang aduan (jika ada). Pada hari ke 21 atau 30, Tajuk wajib dilepaskan atau dikenakan pertuduhan di Mahkamah. Sekiranya pihak berkuasa merasakan Tajuk perlu ditahan lanjut (mungkin untuk tempoh masa tidak kurang 3 bulan dan tidak lebih 24 bulan), maka pihak keselamatan wajib membentangkan kepada seorang Hakim Mahkamah Sesyen alasan perlanjutan penahanan. Jika mahkamah berpuashati ujud elemen yang mewajarkan perlanjutan, bolehlah Mahkamah memerintahkan perlanjutan penahanan.

Yang menjadi masalah sekarang dibawah ISA, keputusan perlanjutan atau sebarang tindakan lanjut dibuat oleh Menteri Dalam Negeri, yang beliau adalah seorang ahli politik. Sudah pasti akan ujud persepsi (salah atau betul) yang beliau akan menyalahgunakan kedudukan dan kuasa itu untuk menahan seteru politiknya. Dan ini memang pernah berlaku sebelum daripada ini.

Jadi teman berpendapat, tindakan memansuhkan ISA ini sangatlah wajar dan tepat pada masanya. Namun satu undang-undang baru untuk langkah-langkah pencegahan membabitkan keselamatan dan keamanan rakyat dan negara ini, terutamanya daripada anasir subversif, terorisma, sabotaj dan atau pelampau agama/ perkauman perlu digubal, dengan syarat prosedur dan mekanisma perlaksanaannya mengambilkira hak asasi dan kemuliaan kemanusiaan, dengan meletakkan kepentingan umum mengatasi kepentingan individu; dan hendaklah mematuhi sistem keadilan Islam dan sejagat.

Apa pun, tahniah kepada YAB PM. Teman angkat tabik kepada Dato' Sri Najib. Ternyata beliau PM yang jenis janji ditunai, kata dikota.

Adios amigos, grasias senor.

Wallahua'lam & wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
18 Syawal 1432
16 Sept 2011

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


PULAK DAH...

Posted: 17 Sep 2011 03:55 AM PDT

 
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menepis dakwaan bahawa langkah kerajaan memansuhkan akta ISA adalah "hasil perjuangan" Pakatan Rakyat

Sebaliknya langkah berkenaan merupakan keputusan yang dibuat oleh BN "kerana kita dengar isi hati rakyat yang mahu perubahan."

"Jadi jangan ada orang hendak 'claim credit' kononnya pengumuman itu adalah hasil perjuangan mereka."

Beliau berkata demikian sebagai mengulas reaksi segera yang ditimbulkan pemimpin Pakatan sebaik beliau membuat pengumuman tersebut pada malam Khamis lalu.

Pemimpin Pakatan antara lainnya mendakwa, langkah memansuhkan ISA merupakan salah satu usaha yang digariskan dalam manifesto Buku Jingganya.

Malah, kata Najib, pemansuhan akta itu juga dijalankan untuk memenuhi janji beliau semasa mengambil alih sebagai perdana menteri.

Tambahnya, tindakan itu akan meletakkan Malaysia atas landasan lebih progresif dan terbuka dalam memelihara ketenteraman awam.

"Perubahan yang saya umum itu kerana kita dengar suara dan isi hati rakyat," katanya dalam program Sirih Pulang ke Gagang di kampus Universiti Teknologi Mara, Shah Alam hari ini.(malaysiakini)

SEPATUTNYA DAH LAMA MANSUH - MURSYIDUL AM

Posted: 16 Sep 2011 04:57 PM PDT


MACHANG, 16 Sept: Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan cadangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri sebagai langkah di saat-saat terdesak.

"ISA sepatutnya dihapus sejak lama dulu dan bukan di saat-saat terdesak seperti sekarang. Zaman komunis sudah lama berlalu, lagi pun tidak ada lagi fahaman komunis kecuali sekular di Malaysia.

"Sejak dahulu ISA telah membuat jenayah kepada alim ulama di Kelantan. Sebab itulah saya menyertai PAS kerana melihat pengkhianatan Umno terhadap alim ulama.

"Ulama PAS dikenakan ISA sedangkan kita ada mahkamah, hakim dan peguam," katanya ketika ditemui pada sambutan Hari Kemerdekaan ke-54 dan Hari Malaysia di padang Majlis Daerah Machang di sini, hari ini.

Sambutan Hari Kemerdekaan Peringkat Negeri Kelantan dan Hari Malaysia diserikan pelbagai persembahan antaranya kebudayaan melibatkan Melayu, India dan Cina.

Selain itu pertunjukan mempertahankan diri dan tempur tanpa senjata oleh Rejimen Askar Melayu Diraja yang memukau hadirin.

Perdana Menteri malam tadi mengumumkan keputusan kerajaan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri dan Akta Buang Negeri 1959 dalam ucapan perutusan khasnya sempena Hari Malaysia.

"Sepertimana yang saya janjikan dalam ucapan sulung saya semasa mula-mula mengambil alih jawatan perdana menteri pada 3 April 2009, ISA akan dikaji secara komprehensif.

"Suka saya mengumumkan pada malam yang bersejarah ini, bahawa Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (yakni ISA) akan dimansuhkan terus," kata Najib.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, apa tujuan diwujudkan sistem kehakiman kalau rakyat disekat membela diri daripada tuduhan tertentu.

"Alim ulamak adalah golongan yang mengajar supaya manusia taat kepada Allah dan meninggalkan perbuatan-perbuatan keji dilarang Islam," tambah beliau.

Menurutnya juga Nabi Muhammad saw memerdekakan manusia daripada syaitan kepada mentaati Allah SWT seperti sering disebut dalam permulaan solat setiap hari.

Katanya, Nabi Muhammad saw ialah penganjur kemerdekaan yang sebenar di dunia, berjuang memerdekakan umat Islam daripada gangguan nafsu syaitan.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob ketika berucap sebelum itu berkata, kedatangan Islam ke alam dunia membawa mesej dan sifat kemerdekaan bagi menyeru manusia membebaskan diri daripada belenggu jahiliah serta syirik.

"Konsep kemerdekaan komprehensif dilaksanakan di Kelantan melalui dasar 'Membangun Bersama Islam' iaitu mengemudi manusia ke arah pengabdian diri kepada Allah SWT," katanya.

Beliau juga Pengerusi Majlis Sambutan Hari Kemerdekaan Peringkat Negeri Kekantan dan Sambutan Hari Malaysia.

Sambutan kali ini disertai 75 kontinjen jabatan-jabatan negeri dan persekutuan, badan-badan beruniform dan sekolah.

Sementara itu kontinjen terbaik dimenangi Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar raya Islam (MPKB-BRI), naib johan UITM Machang, manakala tempat ketiga Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM).

Turut hadir Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Nasuruddin Daud, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Dr Zainuddin Ibrahim anggota-anggota Exco, wakil-wakil rakyat, pegawai-pegawai kanan kerajaan dan ketua-ketua jabatan.(harakahdaily)

Pusat Khidmat Wakil Rakyat DUN Ayer Hitam

Pusat Khidmat Wakil Rakyat DUN Ayer Hitam


Rumah Terbuka ADUN Ayer Hitam & PAS Kawasan Jerlun 2011

Posted: 17 Sep 2011 09:39 AM PDT


Majlis Rumah Terbuka Aidil Fitri YB ADUN Ayer Hitam & PAS Kawasan Jerlun diadakan pada 17 September 2011 mulai 2.30 - 5.30 petang di tapak gerai MDKP, Ayer Hitam. Orangramai mula memenuhi gerai makanan yang disediakan oleh petugas sejak 2 petang lagi. Mereka begitu gembira menikmati pelbagai jenis juadah hariraya yang disediakan oleh setiap UPU dan MKK masing-masing.

YB Ust Hj Abd Ghani tidak melepaskan peluang membantu Pengerusi MKK Kg Gandai, Ust Halim B Morad membakar sate kepada pengunjung. Sate menjadi menu kegemaran di setiap rumah terbuka Aidil Fitri dan pihak PKWR Ayer Hitam telah memperuntukkan 10,000 cucuk sate. Nampaknya sate yang disediakan telah habis awal dengan setiap pengunjung terpaksa berbaris panjang untuk mendapatkannya.

YB Ust Hj Abd Ghani melayani tetamu dari kalangan kaum Tionghua yang turut serta dalam majlis tersebut. Kehadiran mereka menambahkan lagi seri majlis yang diadakan bahkan turut hadir Mr Puspa mewakili kaum India dan Mr Enam dan Mr Charun mewakili kaum Siam di Kg Kubang Chenok, Padang Sera. 

YB Ust Hj Abd Ghani selaku YDP PAS Kawasan Jerlun diapit oleh Abd Rahim B Md Jusoh (NYDP), Hj Azhar B Ibrahim (Setiausaha) dan Hj Ahmad Faudzi B Hj Omar (Bendahari) yang lengkap berpakaian rasmi suit melayu oren tua bersampin sedang menikmati ketupat dan gulai yang menjadi resipi utama rumah terbuka. 

YB Ust Hj Abd Ghani sedang menyampaikan duit raya kepada kanak-kanak yang datang berkunjung. Mereka cukup gembira dan sanggup berbaris panjang untuk mendapat duit raya. Duit raya merupakan aktiviti utama kanak-kanak yang akan bertandang dari rumah ke rumah sejak awal pagi lagi hingga ke petang. Duit raya akan dikumpul samada untuk disimpan dalam bank atau dijadikan wang saku ke sekolah.   

YB Ust Hj Abd Ghani sedang melayani YAB Dato Seri Ust Hj Azizan B Abdul Razak yang turut serta meraikan majlis tersebut. Kehadiran beliau cukup bermakna sekali kepada penduduk dalam DUN Ayer Hitam yang sanggup menunggu ketibaannya pada jam 5.30 petang. Sebelum itu, beliau menghadiri perjumpaan Alumni Maktab Mahmud di Alor Setar.

YAB Menteri Besar sedang menyampaikan ucapan kepada pengunjung yang begitu teruja dengan gaya kepimpinannya mentadbir Negeri Kedah. Beliau sangat yakin dengan sokongan rakyat terhadap Pakatan Rakyat yang berjaya memerintah Kedah yang sudah menjangkau 3 tahun 6 bulan tanpa sebarang masalah kewangan dan menafikan khabar angin yang menyatakan ekonomi Kedah tidak stabil.    

Kelihatan YABerbahagia Toh Puan Hjh Faekah Bt Syeikh Hamzah sedang berbual mesra dengan isteri YB ADUN Ayer Hitam, Hjh Faridah Akma Bt Hj Wahid dan Ustazah Fatimah Bt Wan Teh, Ketua Muslimat PAS Jerlun sambil menikmati cendol dan ketupat.

Seorang waris muda, Mohamad B Hj Ahmad mengambil peluang menyerahkan kepala anak sulungnya untuk didoakan oleh YAB Menteri Besar dengan harapan anak tersebut akan menjadi anak yang berguna untuk berbakti kepada ibu bapa, agama dan negara. Inilah contoh kepimpinan YAB Menteri Besar yang sedia melayani pelbagai kehendak rakyat tanpa mengira latarbelakang mereka.

YAB Menteri Besar sedang bertanyakan tentang kesihatan veteran PAS, Hj Ibrahim B Md Hassan yang mengalami strok. Kini beliau hanya berkerusi roda tetapi masih bersemangat untuk hadir ke majlis tersebut untuk bertemu dengan YAB Menteri Besar. Beliau merupakan tukang masak kepada petugas pilihanraya PAS di setiap Pilihanraya Kecil antaranya di UPU Telok Era dalam PRK DUN Sanggang tahun 2000 yang menyediakan masakan kepada YAB Menteri Besar sendiri. 

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on Tan Sri Nor Yakop, Tan Sri Azman, Rashdan & Tan Sri Md Nor: Spare YAB PM, Please! by nazri

Posted: 17 Sep 2011 04:18 AM PDT

THis was one of the way that these f..kers have been helping MAS. How about the restrictions they have been putting on MAS regarding its fares so that it can’t compete with AA.

No wonder MAS has made losses and then came the WAU and now share swap. Wo have they been helping? Now YB said it was Datuk Ibrahim bin Hj Ahmad. How come without Badawi at the back. May be he was shy of the name. Who wouldn’t?

Comment on Rashdan: Do you know about the RM50 ancillary charges imposed by the so called “No Frills” AirAsia by Randy

Posted: 17 Sep 2011 03:38 AM PDT

Fairy is correct abt what the convenience fee is about….and just to add to that – the rm50 ancillary charge is per pax per way…ie if you’re getting a return ticket, its rm 100……!

Comment on Tan Sri Nor Yakop, Tan Sri Azman, Rashdan & Tan Sri Md Nor: Spare YAB PM, Please! by Pejuang MAS

Posted: 16 Sep 2011 08:12 PM PDT

Well done again, YB. Whack the sceptics too. Hoi tidor kah, kalau ilmu sejengkal jangan main di laut dalam. Ptuiii, these idiots never learn, ha.

Comment on Tan Sri Nor Yakop, Tan Sri Azman, Rashdan & Tan Sri Md Nor: Spare YAB PM, Please! by weechookeong

Posted: 16 Sep 2011 07:59 PM PDT

Hashim

Thank you for your comments.

If it was not profitable Datuk Ibrahim Hj Ahmad Badawi’s company (Gubahan Saujana Sdn Bhd) would not have bought 70% of MAS Catering Sdn Bhd. Since you know so much perhaps you should explain:

1. Since MAS catering was not doing: Gubahan Saujana Sdn Bhd was able to sell 51% of its 70% to Tamadam Bonded Warehouse Sdn Bhd for RM130 millions and 49% to LSG (a subsidiary of Lufthansa). Perhaps you can tell us all how much was the selling price of the 49%?

2. Why Tan Sri Md Nor did not annouce the back to back agreement that MAS must buy all its food supplies and cabin related services from MAS Catering (now LSG Sky Chefs Brahim) after the sale of its 70% share?

3. If this was not a one sided contract, please tell us why it was not one sided i.e. whether the prices of supplies are negotiable and what are hte safeguards in place in hte agreement that protect MAS.

4. No one in the right mind would have sold 70% MAS Catering. why sold to Gubahan Saujana Sdn Bhd?

4. What was the selling price of the 70 % share?

5. Why there was no open tender for the sale of the 70%?

6. If MAS Catering was doing so badly, do you think LSG (a subsidiary of Lufthansa) will be so stupid to buy 49% of the 70% of Gubahan”s share in MAS catering?

Perhaps these questions are beyond you because you are just doing your job to put your comments. These are the questions Khazanah, YB Tan Sri Nor Yakob and Tan Sri Md Nor Md Yusof had to explain in Parliament this October.

Anyway thank you very much for your attempt to do what you were trying to do. Let move on from you. October is not far away.

Thank you.

Have a good weekend for all.

With kindest regards
wee choo keong

5. Tell us what was the selling

Comment on Tan Sri Nor Yakop, Tan Sri Azman, Rashdan & Tan Sri Md Nor: Spare YAB PM, Please! by The Con Man

Posted: 16 Sep 2011 07:21 PM PDT

It is a scam in the first place. Tony needed MAS badly. Look at the announcement of the share swap on 8.8.2011. The beside the shares change they went straight to screw Firefly, which is making money. Firefly had to change name. Why Why WHy? Tony is scared of Firefly because Firefly is doing well and rakyat are plesed.

AirAsia is doing well. My foot. From the day of its inception until now no dividen has been given to shareholders. AA ding well is a myth and everyday we are bombarded by press reports and press statement by this Tony. Put rofessional into MAS and no interference to stifle MAS tehn we will really see MAS flying high again.

Look at MAS Catering. How the then managment under Md Nor, who is now the chairman, sold it to Datuk Ibrahim bin Hj Ahmad (Badawi) then entered into a back to back exclusive agreement that MAS must buy all its supplies from MAS Catering for 25 years. Why the exclusive agreement? Md Nor must explain why did he sell and why was it necessary to enter into the exclusive agreement for 25 years. This was how they screw MAS and then claimed that MAS had to be saved.

MAS had to be saved form people like Md Nor, Azman Mokhtar and Tony.

Comment on Tan Sri Nor Yakop, Tan Sri Azman, Rashdan & Tan Sri Md Nor: Spare YAB PM, Please! by Hashim

Posted: 16 Sep 2011 10:02 AM PDT

YB, I wish to point out that your claim that MCSB was profitable and contributing to the profits of MAS was wrong.Please check the audited accounts of MCSB prior to the sale. The sale of 70% realised cash for MAS to assist in its turnaround. The Concession was given to ensure that the purchasers has an opportunity to obtain a fair return of its investment from the support of the concession revenue. Subsequently, the new managed entity made profits and dividends were paid to MAS. I fear you were misinformed and I believe your conclusions are unfair since its based on disinformation. I do not wish to support any party but the facts must be revealed not on mere heresay.

Direct Free Kick

Nuffnang