Selasa, 10 Mei 2011

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Posted: 10 May 2011 08:28 PM PDT

Utusan being used to divert attention

Posted: 10 May 2011 08:06 PM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


65 Tahun Usia Umno: Makin Matang Atau Makin Tidak Keruan ?

Posted: 10 May 2011 04:34 PM PDT

Mengiringi Kematian Guru: Jenazahnya Diurus Anak Menantu Penuh Kasih Sayang

Posted: 10 May 2011 01:12 AM PDT

Dato Hj Rosol B Wahid

Dato Hj Rosol B Wahid


Malang Pak Kaduk...

Posted: 10 May 2011 01:44 AM PDT

Salam bloggers...DUN Negeri sedang bersidang bermula 9 hingga 12hb Mei. Satu perkembangan yang menarik apabila fizikal dewan telah berubah wajah. Setiap YB dibekalkan dengan satu skrin komputer. Tahniah dan syabas kepada pihak pengurusan dewan yang menjadikan dewan lebih selesa dan kondusif. InsyaAllah ia akan menjadi pemangkin kepada perbahasan yang lebih hebat. Sepanjang hari ini, banyak perkara hal-hal rakyat dibawa dan dibincangkan terutama hal-hal pembangunan negeri.

Perkara yang agak hangat dibangkitkan ialah isu PAS Ganti UMNO... Kita tidak dapat melihat peluang kata-kata tersebut dapat direalisasikan kerana PAS bertanding tidak melebihi separuh daripada kerusi Parlimen yang dipertandingkan. Macam mana negara yang mengamalkan demokrasi berperlembagaan yang mana majoriti menjadi kunci kemenangan. Kita beranggapan dalam hal ini kita bimbang kalau-kalau PAS menjadi Pak Kaduk, Ayam menang kampung tergadai. Kalau di Pulau Pinang Jagdeep Sigh Deo pernah mencadangkan agar BI dijadikan bahasa rasmi Pulau Pinang. Juga difahamkan kerajaan negeri tersebut mengedarkan senarai nama kontraktor bumi untuk di'black list'...Sejauhmana ini benar tanyalah Melayu Pulau Pinang.

Fikir-fikirkanlah...

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


CERAMAH JELAJAH SELANGOR - TAWAN MALAYSIA (JELAS-TAWAN MALAYSIA)

Posted: 10 May 2011 03:35 AM PDT

JOM BERAMAI-RAMAI KE PROGRAM CERAMAH
JELAJAH SELANGOR - 
TAWAN MALAYSIA
(JELAS - TAWAN MALAYSIA)

Anjuran Cabang Subang  pada:

CERAMAH 1:

Tarikh:        13hb Mei 2011 (Jumaat)
Masa:          9.00 malam
Tempat;       Dewan Orang Ramai 
                     Kg Melayu Subang       
                     Tambahan(KMST),
                     Jalan Besar Sg Buloh 
                  
Penceramah:
                        1.  YB R. Sivarasa
                        2.  YB Hee Loy Sian 
                        3. YB Zuraida Kamarudin 
                        4.  YB Dr. Nasir Hashim 
                        5.  YB Haniza Talha 
                        6.  Sdr. Syamsul Iskandar
                          
  CERAMAH 2:


Tarikh:        25hb Mei 2011 (Rabu)
Masa:          8.30 malam
Tempat:       Dewan MBSA 
                     Kampung Paya Jaras,
                     Bersebelahan Tapak
                     pasar malam Paya Jaras.


Penceramah:
                            1. YB Fuziah Salleh
                      2. YB Amir

                      3. YB Hannah

                      4. YB Haniza

                      5. Sdr Rafizi Ramli

                      6. Sdr Saifullah 
                      7. YB Elizabeth

                      8. YB R. Sivarasa
JELAS - TAWAN MALAYSIA

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


[Malaysiakini] Psychiatrist: Teoh Beng Hock in 'lowest risk' of suicide group

Posted: 10 May 2011 07:46 AM PDT

My friend did not commit suicide.

 ~ S Pathmawathy

If Teoh Beng Hock had killed himself... things would have likely happened to him to undermine his psychological stability and to frighten him literally to death, a forensic psychiatrist opined today

According to the report from Dr Paul E Mullen, which was submitted to the Royal Commission of Inquiry (RCI) investigating the political aide's death, Teoh was classified to be in the “lowest risk group”

NONEMullen (right), a professor of forensic psychiatry at Monash University in Melbourne, Australia, was engaged by the Bar Council to determine Teoh's personality and state of mind in order to assist the RCI resolving the circumstances surrounding and contributing to his death

“Inquires made from those interviewed suggest that Teoh was a well-organised, tidy man with a tendency to be a perfectionistic

“No evidence was found, however, of dysfunctional obsessional traits or unusual rigidity

“In my opinion, what we learned of Teoh's personality and behaviour do not suggest any increased risk of suicide

“In brief, it is my opinion that Teoh Beng Hock was firmly in the lowest risk group for suicide when he was taken into MACC custody,” Mullen said.

He described suicide as common in cases of depressive illness and among people with impulsive or disorganised personalities, especially those taken into custody for the first time. 

NONE"Though in certain circumstances, rigid obsessional personalities may also be vulnerable,” said Mullen, adding that the states of mind usually associated with suicide are primarily despair, fear, anger and shame. He also said that suicide was uncommon among those with “robust social networks in the form of close family ties, a range of friends and positive work relationship”. This is first time findings of psychiatrists were presented in the investigation into Teoh's death.

The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) engaged consultant forensic psychiatrist Dr Badi'ah Yahya and community psychiatrist Dr Nor Hayati Ali for a similar assessment

(More......)

www.telokkemang.blogspot.com/

www.telokkemang.blogspot.com/


Kenaikan Harga Gula Hadiah Kepada Kemenangan BN di Sarawak

Posted: 09 May 2011 10:38 PM PDT

Program Ceramah di Kuala Pilah pada 8 Mei 2011, Anwar sekali lagi menekankan bahawa sehari selepas menawan Putrajaya, harga minyak akan diturunkan. Hari ini 10 Mei 2011, Umno-BN telah menaikkan harga gula sebanyak 0.20 sen kepada RM2.30. Nyata rakyat di dahulukan, menanggung kekurangan dana negara kerana ketirisan, subsidi kepada Syarikat IPP kekal dan subsidi makanan dikurang/dihapuskan.

Kerajaan sekali lagi tidak melihat apa masalah yang telah dialami oleh seluruh rakyat dibawah yang mana mereka hidup dalam kedaifan yang teruk dan kalau sebelum ini dibebani oleh kenaikkan harga minyak dan sekarang gula pula menjadi mangsa, Pasti beban kos akan terus ditanggung oleh rakyat apabila kenaikan tersebut mempengaruhi barang-barang makanan yang lain.

Rakyat perlu lihat inilah hadiah yang diberikan oleh kerajaan setiap kali mereka memenangi pilihanraya dan kenaikkan harga gula adalah hadiah kepada kemenangan BN di Sarawak. Kerajaan BN tidak memperdulikan rakyat apa yang penting bagi mereka adalah kuasa agar mereka dapat meneruskan usaha merampas hak rakyat terutamanya subsidi.

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


ADUN CHANGKAT JONG HULUR BANTUAN MANGSA BANJIR

Posted: 10 May 2011 07:54 AM PDT


TELUK INTAN, 10 Mei - Walaupun banjir telah reda di Kg. Changkat Jong namun itu tidak menghentikan kerja amal ADUN Changkat Jong untuk meninjau keadaan kampung tersebut. 

Petang tadi, YB Anuar Sudin bersama-sama dengan Ketua PAS Cawangan Changkat Jong, Sdr. Salleh Ibrahim, telah melawat ke Lorong Mesra, Batu 7 1/2 Changkat Jong bagi meninjau keadaan rumah mangsa banjir setelah berlaku banjir pada minggu lalu. Mereka diiringi oleh Sdr. Khuzai bin Ahmad, wakil penduduk kampung tersebut.

Keadaan rumah-rumah selepas banjir.

Hasil tinjauan mendapati kebanyakan penduduk sedang mengemas semula rumah mereka setelah dinaiki air separas pinggang. YB Anuar Sudin sempat berjumpa serta bertanya khabar kepada para penduduk. 

Antara penduduk yang ditemui ialah Sdr. Darus bin Mat Rendah yang mengadu akibat banjir yang sering berlaku menyebabkan jalan di kampung tersebut telah rosak.  Apa yang beliau kesalkan, walaupun telah dijanjikan oleh pihak JKKK namun jalan tersebut masih belum dibaiki.
Sdr. Darus mengadu kepada YB Anuar.

Jalan yang telah rosak akibat kekerapan banjir.

"Jalan ini dibuat pada tahun 2000. Sejak itu, ia belum dibaiki. Bayangkan, sudah 10 tahun usia jalan ini tetapi ia belum sekalipun dibaiki. Saya berharap jalan ini dapat diperbaiki segera bagi mengelakkan sebarang kemalangan dan meberikan keselesaan kepada penduduk kampung yang menggunakan jalan tersebut," ujar beliau.

Seorang lagi penduduk, Mokhar bin  Mat Sah, amat kesal akan ketidakprihatinan kerajaan terhadap masalah rakyat.
Sdr. Mokhtar menetap di Lorong Mesra sejak tahun 1987.

Sdr. Mokhtar menunjukkan YB Anuar atap dapur rumahnya yang bocor.

"Kami cuma mahukan jalan yang dibaiki demi keselesaan penduduk kampung. Kami dijanjikan bermacam-macam namun satupun tidak ditunaikan," ujar beliau yang mengaku sebagai ahli UMNO Cawangan Kg. Glouster setelah menunjukkan kad ahlinya.

YB Anuar juga telah dibawa ke rumah Sdr. Mokhtar bagi meninjau keadaan atap dapur rumahnya yang banyak bocor. Masalah tersebut telah diambil perhatian oleh pihak ADUN Changkat Jong dengan tindakan mantan Ketua Kampung PR, Sdr. Salleh.
Sdr. Khuzai membantu YB Anuar mengagihkan beras kepada penduduk kampung.


Di penghujung lawatan, YB Anuar telah menyampaikan sumbangan beras kepada 10 keluarga.

intanhijau.blogspot.com

魏宗贤文打烟之声 Gwee Tong Hiang for Bentayan

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Kementerian Dalam Negeri Bersubahat Untuk Merampas Selangor

Posted: 10 May 2011 12:30 AM PDT

Kenyataan Media YB Hajah Zuraida Kamaruddin
Timbalan Pengerusi Keadilan Selangor
Merangkap Ketua Keadilan Malaysia

Hari ini saya mewakili seluruh pimpinan Keadilan Selangor mendedahkan bahawa kami telah berjaya mengesan bahawa seramai 2000 orang warga asing didakwa telah disenaraikan oleh Umno Bahagian Hulu Selangor untuk tujuan proses pertukaran status kerakyatan, dengan mendapat bantuan penuh dari pihak Kementerian Dalam Negeri.

Jelas, taktik kotor ini bertujuan untuk memanipulasi undi agar dapat membantu Umno merampas semula Selangor pada PRU13 kelak. Saya yakin, ini hanya salah satu bukti dari beratus-ratus taktik kotor Dato Seri Najib Razak dan Umno Selangor yang telah dirancang.

Malah, saya juga yakin bahawa kerjasama dari pihak rakyat dalam menyalurkan maklumat penyelewangan seperti ini membuktikan suatu penolakan besar-besaran dari pihak rakyat sendiri terhadap dasar kepimpinan beliau.


Dato Seri Najib selaku Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor kini seharusnya lebih gentar dan berhati-hati kerana senario politik dan ritma kehendak rakyat kini sudah lebih matang dan tidak lagi mampu diperbodohkan dakyah media yang berat sebelah lagi. Taktik Umno menggunakan media untuk menjatuhkan imej pimpinan dan Pakatan Rakyat nampaknya sudah gagal.

Saya menyarankan agar mulai hari ini supaya Dato Seri Najib bersedia kerana kami barisan pimpinan Keadilan Selangor akan mendedahkan lebih banyak bukti penyelewengan dan salah guna kuasa oleh Umno selepas ini.

Sekian. Terima kasih.

YB Hajah Zuraida Kamaruddin
Timbalan Pengerusi Keadilan Selangor
Merangkap Ketua Keadilan Malaysia

10 Mei 2011

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


Utusan Malaysia’s Dangerous Lies Of Conspiracy Is A Desperate Attempt By UMNO To Distract Attention From Economic Mismanagement And Policy Failures That Has Caused The Prices Of Petrol And Sugar To Rise.(en/bm/cn)

Posted: 09 May 2011 11:59 PM PDT

Utusan Malaysia's Dangerous Lies Of A Conspiracy By DAP And Christian Pastors To Set Up A Christian State And Christian Prime Minister Is A Desperate Attempt By UMNO To Distract Attention From Economic Mismanagement And Policy Failures That Has Caused The Prices Of Petrol And Sugar To Rise.

The BN government's announcement today that the price of sugar will be increased by 20 sen to RM2.30 a kg has exposed the real malicious motive for UMNO-owned Utusan Malaysia's dangerous lies of a so-called conspiracy by DAP and Christian pastors to set up a Christian state and a Christian Malaysian Prime Minister. Such lies could be printed on the front-page of Utusan Malaysia even though no Malaysian Christian had ever sought to be Malaysian Prime Minister.

Utusan's lies were designed as a desperate attempt by UMNO to distract attention from economic mismanagement and policy failures that has caused the prices of petrol and sugar to rise. Ordinary Malaysians are heavily burdened by the rise in cost of living which has made the poor's livelihood more difficult. Oddly the price rises would invariably come after a big victory by BN whether in by-elections or state elections.

Utusan's malicious reports would have been ridiculous if not for the fact that Utusan and UMNO leaders were so intent on fanning fear and hatred against Christianity. So many police reports were lodged by UMNO leaders and UMNO support groups asking for stern action against both DAP and Christian pastors. Unsurprisingly no UMNO leader called for stern action against Utusan for spreading such lies.

The increase in sugar prices by 20 cents represents a 10% rise from the old price of RM2.10 per kg. This follows a previous increase in December last year, which saw the price being raised by a similar amount.

The increase is part of the government's concerted subsidy cuts first announced on July 16 last year, when prices went up by five sen per litre for petrol and diesel, 10 sen per kg for LPG and 20 sen per kg for sugar. It also comes after the price of RON97 petrol was increased by 20 sen last week.

BN claims that despite the latest price increase in sugar, the government would save only RM116.6 million for development projects and still have to fork out RM283.4 million in subsidising sugar yearly. DAP rejects such arguments as not proven to be beneficial to the people.

First the RM116.6 million saved will unlikely be used for development projects beneficial to the people so long as there are no open tenders. Corruption is rampant with no open tenders for the proposed new RM 53 billion MRT project and refusal to investigate into the RM52 billion missing bumi/Malay shares scandal.

Last week, the United Nations released a survey projecting a moderate slide in economic growth for Malaysia this year due to lack of political will in carrying out real reforms, rising food and fuel prices. Further why be concerned about a mere savings of RM116.6 million when the BN government can save RM19 billion by ending gas subsidies to independent power producers(IPPs).

Instead of trying to save a miserable RM116.6 million, the BN government can save 163 times more by as much as RM19 billion through ending gas subsidies for IPPs. In the 2009 financial year, Petronas' gas subsidy bill reached RM19 billion, while in the first half the 2010 financial year, the amount stood at RM10.2 billion. Cumulative subsidies borne by Petronas up till November 2010 since the gas price was fixed to the power sector in 1997 and the non-power sector in 2002 amounted to RM126.6 billion.

Utusan has therefore taken the easy way out from explaining the price rises with this dangerous lie against an easy target to bully. By failing to punish and stop the UMNO-owned Utusan Malaysia from continuing this campaign of lies that Islam is under threat, the BN government is making Christians an object of hate and inciting Muslims against the minority Christian community.

Such double-standards by BN leaders lend suspicion that Utusan enjoys full immunity as an UMNO-owned paper to spread dangerous lies and is allowed to conduct its campaign of hate against minority peaceful Christians, who are helpless to defend themselves.

LIM GUAN ENG

———– Malay Translation ———————
Kenyataan Akhbar oleh Setiausaha Agung DAP merangkap Ahli Parlimen Bagan. YAB Lim Guan Eng pada 10 Mei 2011 di Kuala Lumpur.

Penipuan berbahaya Utusan Malaysia dengan konspirasi rekaannya bahawa DAP dan para paderi Kristian ingin menubuhkan sebuah negara Kristian dan melantik Perdana Menteri yang beragama Kristian adalah cubaan terdesak UMNO untuk mengalih perhatian berikutan kegagalan dasar ekonomi dan kegagalan polisi yang membawa kepada kenaikan harga petrol dan gula.

Pengumuman kerajaan BN hari ini untuk menaikkan harga gula sebanyak 20 sen kepada RM2.30 nyata mendedahkan motif jahat akhbar milik UMNO, Utusan Malaysia yang sengaja mewujudkan konspirasi kononnya DAP dan para paderi Kristian ingin menubuhkan sebuah Negara Kristian dan melantik Perdana Menteri yang beragama Kristian. Penipuan seperti itu dicetak di muka hadapan Utusan Malaysia sedangkan tiada rakyat Malaysia beragama Kristian yang berusaha untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Penipuan Utusan ternyata adalah cubaan terdesak UMNO untuk mengalihkan perhatian daripada kegagalan pengurusan ekonomi serta kegagalan dasar- dasar lain sehingga menyebabkan kenaikan harga petrol dan gula. Rakyat Malaysia biasa yang akan dibebani dengan kos sara hidup yang juga telah menyebabkan kehidupan masyarakat miskin lebih sukar. Anehnya, harga barangan selalunya akan naik berikutan kemenangan besar BN dalam pilihanraya.

Laporan Utusan ini walaupun tidak munasabah, amat membimbangkan kerana motif UMNO dan pemimpin-pemimpinnya sini jelas mengipasi ketakutan dan kebencian terhadap penganut Kristian. Begitu banyak laporan dibuat oleh pemimpin UMNO dan kumpulan sokongan UMNO meminta tindakan tegas diambil terhadap DAP dan para paderi Kristian. Seperti yang disangka, langsung tiada satu pun pemimpin UMNO yang menyeru agar tindakan tegas diambil terhadap Utusan atas fitnah dan pembohongan tersebut.

Kenaikan harga gula sebanyak 20 sen merupakan kenaikan 10% daripada harga lama iaitu RM2.10 sekilogram. Kenaikan ini adalah susulan kenaikan sebelum ini pada Disember tahun lalu di mana kenaikan adalah pada kadar yang sama.

Kenaikan ini merupakan sebahagian daripada pemotongan subsidi pertama daripada kerajaan yang diumumkan pada 16 Julai tahun lalu, di mana ketika itu harga naik sebanyak 5 sen per liter untuk petrol dan diesel, 10 sen per kg untuk LPG dan 20 sen per kg untuk gula. Kenaikan ini juga muncul setelah kenaikan harga petrol RON97 meningkat sebanyak 20sen minggu lalu.

BN mendakwa bahawa walaupun berlaku kenaikan harga gula, kerajaan akan terus menyimpan RM111.6 juta bagi tujuan projek- projek pembangunan dan masih perlu membayar RM238.4 juta subsidi gula tahunan. DAP menolak hujah seperti itu yang tidak terbukti memberi manfaat kepada rakyat.

Pertama, RM116.6 juta yang disimpan tidak akan membawa manfaat kepada masyarakat selagi tiada sistem tender terbuka. Akibatnya, gejala rasuah bermaharajalela dengan tiadanya tender terbuka untuk cadangan pembinaan MRT yang berjumlah RM53 bilion dan keengganan untuk menyiasat kehilangan RM52 bilion saham bumi.

Minggu lepas, PBB telah memaparkan kaji selidik yang menunjukkan penurunan dalam kadar pertumbuhan ekonomi Malaysia tahun ini berikutan inflasi dalam harga makanan, petrol dan kekurangan iltizam politik untuk melakukan reformasi dalaman. Tambahan lagi, kenapa perlu bimbang dengan simpanan RM116.6 juta apabila kerajaan BN sepatutnya boleh menjimatkan RM19 bilion dengan menamatkan subsidi gas kepada pengeluar tenaga elektrik bebas (IPP).

Daripada cubaan untuk menyimpan RM116.6 juta, Kerajaan BN boleh menyelamatkan 163 kali lebih banyak iaitu sebanyak RM19 bilion melalui penghentian subsidi gas untuk IPP. Pada tahun kewangan 2009, subsidi gas Petronas mencecah RM19 bilion, manakala pada setengah tahun pertama 2010, subsidi gas sudah mencecah sebanyak RM10.2 bilion. Subsidi terkumpul yang ditanggung oleh Petronas hingga November 2010 sejak harga gas ditetapkan di bawah Sektor Tenaga 1997 dan Sektor Bukan Tenaga 2002 adalah sebanyak RM126.6 bilion.

Utusan telah mengambil langkah mudah untuk mengelak daripada memberi penjelasan mengenai kenaikan harga dengan mewujudkan pembohongan dan fitnah yang berbahaya terhadap golongan minoriti. Dengan kegagalan untuk menghentikan akhbar milik UMNO, Utusan daripada meneruskan kempen pembohongan bahawa agama Islam berada dalam keadaan terancam, kerajaan BN telah menjadi penghasut kebencian orang Islam terhadap komuniti Kristian.

'Double-standard' sebegini daripada pemimpin BN menimbulkan kecurigaan bahawa Utusan menikmati kekebalan sebagai akhbar milik UMNO dalam usahanya untuk menyebarkan pembohongan berbahaya dan melancarkan kempen kebencian terhadap kaum minoriti Kristian yang tidak berdaya untuk mempertahankan diri mereka.

LIM GUAN ENG

—– Chinese Translation ———

民主行动党秘书长兼峇眼区国会议员林冠英于2011年5月10日在吉隆坡发表声明:

《马来西亚前锋报》危险地谎称行动党和基督教牧师要建立基督国和让基督徒成为首相,是巫统为了转移视线、走投无路之举,以掩饰他们失败的经济管理及政策,导致油价和白糖起价。

国阵政府今天宣布糖价又再上调20仙至每公斤2令吉30仙,揭发了巫统《前锋报》假造危险谎言的真正动机,它们说行动党和基督教牧师要建立基督国和让基督徒成为首相。虽然从来没有基督徒要成为马来西亚首相,但是这种谎言竟然可以刊登在《前锋报》的封面。

《前锋报》的谎言是巫统设计来转移视线,以掩饰他们失败的经济管理及政策,导致油价和白糖起价。普通马来西亚人因物价上涨生活负担加重,贫民也生活得更辛苦。奇怪地的是,每当国阵在补选或州选中大胜时,物价总是会上涨。

要不是《前锋报》和巫统领袖那么热衷地煽动对基督徒的恐惧和仇恨,《前锋报》的恶意报道可能只是一派胡言。但是,那么多巫统领袖和巫统组织报警,要求当局采取严厉行动对付行动党和基督徒。所以,就算没有任何巫统呼吁当局对付散播谣言的《前锋报》,我们也不会感到奇怪。

白糖价格上涨20仙,意味着白糖比原本的2令吉10仙起价 10%。这是继去年12月的糖上调之后,再一次相同价格上调率。

白糖起价是政府自去年7月16日宣布削减津贴的其是一项措施,当时,汽油和柴油起价5仙,天然气起价10仙、白糖起价20仙。上个星期,RON97汽油也起价20仙。

国阵宣称尽管白糖起价,政府只能省下1亿1660万令吉,用于发展开销,每年还需拿出2亿8340万令吉来津贴白糖。行动党反对这种论调,因为它无法惠及人民。

首先,只要没有公开招标,所省下的1亿1660万令吉,就算用于发展开销也不会惠及人民。国内贪污严重,以致不需公开招标便可以进行价值530亿令吉的地下铁计划,当局也不愿意调查520亿土著/马来股权损失的丑闻。

上个星期,联合国发表了一份报告,指我国粮食、石油价格高涨及政府缺乏改革意愿,将进一步打击马来西亚的经济成长。再说,当国阵可以终止发给独立发电厂的津贴、省下190亿令吉时,为什么国阵只是关心可以省下的1亿1660万令吉?

与其那么辛苦地来省下1亿1660万令吉,国阵政府可以通过终止发给独立发电厂的津贴,省下190亿令吉,比起取消白糖津贴省多高达163倍。2009年,国油发出的天然气津贴高达190亿令吉,而在2010年上半年,这比津贴高达102亿令吉。自1997年为发电领域及2002年为非发电领域定下天然气价格后,截至2010年11月,国油发出的天然气累积津贴已经高达1266亿令吉。

《前锋报》用这种欺负弱势的危险谎言,为物价上涨做了最容易的解释。国阵没有惩罚及阻止巫统《前锋报》的谎言运动,让他们继续假造"回教受威胁"的谣言,这形同让基督徒成为被仇视的对象,同时也在教唆回教徒对抗属于少数群体的基督教社群。

国阵领袖的双重标准不禁让人怀疑,《前锋报》 是不是因为它是巫统拥有的,而享有免控权?以致它可以挑起对少数和平、无力自辩的基督社群仇恨情绪。

林冠英

YB Ahmad Razif Blog's

YB Ahmad Razif Blog's


Majlis Perasmian Taska Permata Keluarga Teluk Ketapang

Posted: 09 May 2011 04:53 PM PDT
Pada 8 Mei 2011 yang lalu, Y.A.B Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad bin Said telah menyempurnakan Majlis Perasmian Bangunan Taska Permata Keluarga Teluk Ketapang, Seberang Takir.
Add Image

Perasmian Rentak Remaja bersama Media RTM

Posted: 09 May 2011 04:46 PM PDTPada 7 Mei 2011 yang lalu telah merasmikan Program Rentak Remaja bersama Media RTM di Bukit Pak Apil

Khalid Samad

Khalid Samad


Video: Memang Mustahil DAP Boleh Tukar Agama Rasmi Negara

Posted: 09 May 2011 06:09 PM PDT

SHAH ALAM 9 MEI : Suara tidak sampai 20 peratus ahli DAP yang beragama Kristian dan sekitar 60 kerusi parlimen yang ditandingi parti itu pada Pilihan Raya Umum di negara ini, ia jauh sekali untuk membentuk majoriti dua pertiga apatah lagi meminda Perlembagaan negara.

Menjelaskan hal itu, ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata, hujah bahawa DAP berhajat menukar agama Islam yang menjadi agama rasmi Persekutuan kepada agama Kristian adalah suatu hujah yang begitu dangkal dan fitnah terdesak pihak berkepentingan kerana ia suatu yang mustahil berlaku di negara ini.

Malah ia juga jelas Khalid adalah usaha bagi mengelirukan rakyat oleh Umno-Barisan Nasional demi mengekalkan kuasa dan cengkaman mereka ke atas masyarakat Melayu di negara ini.

"Saya haraplah umat Islam dan masyarakat Melayu tidak mudah tertipu, orang (ahli) DAP seperti mana saya sebut tak sampai 20 peratus daripada mereka adalah orang Kristian tak mungkin mereka boleh tukarkan perlembagaan negara.

"Kalau DAP menang semua kerusi yang mereka tandingi pun paling maksimum hanya boleh dapat 60 kerusi daripada 222.

"Kalau nak tukar perlembagaan dan sebagainya, nak jadikan negara Kristian dan sebagainya, DAP kena menang paling kurang 140 kerusi untuk menjadikan dua pertiga dan ianya satu perkara yang mustahil dan ini tak diberitahu pada orang Melayu. Orang Melayu di kampung-kampung ditakut-takutkan," katanya ketika ditemui Tv Selangor pada sambutan Hari Pekerja dan Wacana Kebangsaan, semalam.

Jelas Khalid, sikap terdesak Umno-BN ini hakikatnya "memaksa" masyarakat Melayu untuk terus hidup dalam keadaan bimbang, takut dan kecurigaan yang berpanjangan terhadap kaum lain di negara ini.

Ia sekaligus digunakan untuk melemah dan memburukkan Pakatan Rakyat yang terdiri daripada parti pelbagai kaum yang memperjuangkan hak sama rata rakyat di negara ini.

"Ini cara bagaimana orang Melayu kita ini diperbodohkan dan ditakut-takutkan demi kepentingan Umno- Barisan Nasional," katanya.

"Mereka (Umno-BN) dalam keadaan kelam kabut dan mereka main apa saja isu yang mereka rasa boleh menyebabkan orang Melayu takut pada Pakatan Rakyat yang menyebabkan orang Melayu ini lari kepada mereka,"tambahnya lagi.Berita dan video ihsan TVS
-Pejabat YB Khalid Samad-

Lim Kit Siang

Lim Kit Siang


FDIs into Malaysia from Singapore to drop?

Posted: 10 May 2011 06:11 AM PDT

Klick4Malaysia Tuesday, 10 May 2011 The outcome of the recent general election in Singapore could spell the end of many Malaysians landing good-paying jobs there and worse, put a dent on foreign direct investments (FDIs) in top notch projects here such as Iskandar Malaysia, an industry observer said. Provectus managing principal Sreedhara Naidu said the [...]

Psychiatrist: Teoh is in low risk of suicide group

Posted: 10 May 2011 05:04 AM PDT

S Pathmawathy Malaysiakini May 10, 11 Teoh Beng Hock had killed himself… things are likely to have occurred both to undermine his psychological stability and to frighten him literally to death, opined a forensic psychiatrist today. According to a report by Dr Paul E Mullen, which was submitted to the royal commission of inquiry (RCI) [...]

Western Australia said no to Lynas, Pahang Bar reveals

Posted: 10 May 2011 04:53 AM PDT

By Debra Chong The Malaysian Insider May 10, 2011 KUANTAN, May 10 — The Pahang Bar revealed today a Western Australian local council had "vigorously" opposed Lynas Corp building a rare earth refinery in its home state as the main reason for the Australian miner to ship its ore some 3,000km to Malaysia to be [...]

Two Penang Umno reps don’t buy Utusan report

Posted: 10 May 2011 04:34 AM PDT

Susan Loone | May 10, 11 Malaysiakini Two Penang Umno assemblypersons said today they do not believe last Saturday’s front page report in Utusan Malaysia that DAP and a group of Christian pastors were plotting to establish the country as a Christian state. During the tabling of a motion to bar the Umno-owned news daily [...]

Beng Hock not suicidal, psychiatrist tells RCI

Posted: 10 May 2011 04:06 AM PDT

By Boo Su-Lyn The Malaysian Insider KUALA LUMPUR, May 10 — Teoh Beng Hock was in the lowest risk group for suicide when he entered the custody of the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), a forensic psychiatrist said in his report to a royal panel investigating the DAP political aide's death today. Dr Paul Mullen also [...]

Blogger behind Christian Malaysia report deletes posts?

Posted: 10 May 2011 03:56 AM PDT

Syed Jaymal Zahiid | May 10, 2011 Free Malaysia Today A check by FMT showed all posts on the issue have been removed or deleted from the pro-Umno blog. KUALA LUMPUR: The blogger responsible for Utusan Malaysia's Malaysian Christian conspiracy report, marahku.blogspot.com, appeared to have deleted all posts related to the allegation amid escalating racial [...]

Umno’s Christian plot to bag Muslim votes’

Posted: 10 May 2011 03:39 AM PDT

RK Anand Free Malaysia Today May 10, 2011 In an interview with the Vatican Radio, the Herald’s editor Father Lawrence Andrew says the government is stirring up a controversy to revive Muslim support. KUALA LUMPUR: The allegation of a Christian coup being planned is an attempt by the Umno-led government to stir up controversy to [...]

Anwar’s driver claims murder attempt on boss

Posted: 10 May 2011 03:30 AM PDT

By Clara Chooi | May 10, 2011 The Malaysian Insider PETALING JAYA, May 10 — PKR de facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim's driver today alleged a sinister murder attempt on his boss after discovering that the brakes of the Mercedes Benz he was driving had been tampered with last month. Abdullah Sani Said, the [...]

Anwar’s driver claims sabotage plot with car

Posted: 10 May 2011 02:43 AM PDT

By Regina Lee | May 10, 11 Malaysiakini Opposition leader and PKR de facto leader Anwar Ibrahim’s driver has claimed a plot to sabotage the former’s car. Alleging that the car frequently used by Anwar has been tampered with, driver Abdullah Sani Said, 51, said that there could be a more sinister motive against Anwar. [...]

Defeated PAP leader: Party must transform

Posted: 10 May 2011 01:39 AM PDT

Malaysiakini Former Singapore Foreign Minister George Yeo reiterated that the People’s Action Party (PAP) must transform to respond to the significant developments in Singapore’s political landscape, stressing it would determine the island-nation’s fate in the 21st century. In a statement today following his remarkable defeat on home turf Aljunied Group Representation Constituency (GRC), which he [...]

Existing systems better, cheaper than myemail service

Posted: 10 May 2011 12:46 AM PDT

By Koh Teng Gee | May 10, 2011 The Malaysian Insider I refer to Idris Jala's advertisement "Truth and Lies About myemail." I believe people at Pemandu are not aware that a practical and secured system is already in place which is also cost-effective. All that the government agencies need to do is to implement [...]

Penang increases funds for Islamic projects

Posted: 10 May 2011 12:43 AM PDT

By Yow Hong Chieh | May 10, 2011 The Malaysian Insider KUALA LUMPUR, May 10 — The Penang government has increased allocations for Islamic projects in the state by 22 per cent to RM33.3 million this year from RM27.4 million last year, Chief Minister Lim Guan Eng said today. He said the state government would [...]

1Malaysia. 1Melayu

Posted: 10 May 2011 12:41 AM PDT

Download as PDF

Will the Chinese Vote Swing Epidemic Spread Across the Nation?

Posted: 10 May 2011 12:02 AM PDT

By Dajmarizal Zolkipli Malaysian Digest After Malaysians were struck by the Bieber 'fever' in recent weeks, Malaysian politics are now rocked with an epidemic of a different sort: the Chinese vote swing fever. This latest vote trend was evident in the recent Sarawak state election result. However, the Chinese vote swing may well have started [...]

Ignorance – the enemy of change

Posted: 09 May 2011 11:58 PM PDT

By Philip Ho klik4malaysia We are in the 21st century, and would be celebrating our 54th Merdeka in less than three months time but what is becoming of Malaysia? Has Malaysia progressed politically, socially, economically and technologically after almost 54 years of independence? Especially when extremist NGOs like Perkasa whom the UMNO-led Barisan Nasional government [...]

Bishop decries fixation over Christian PM issue

Posted: 09 May 2011 11:44 PM PDT

By Terence Netto May 10, 11 Malaysiakini Catholic Bishop Dr Paul Tan Chee Ing said an obsession with the racial and religious leanings of a prime minister, or for that matter, of any other holder of high office in Malaysia is "fundamentally disorienting". In comments to Malaysiakini on the latest twist to the debate on [...]

Prove your mettle, MCLM tells Najib

Posted: 09 May 2011 11:32 PM PDT

By Tashny Sukumaran | May 10, 2011 Free Malaysia Today KUALA LUMPUR: Prime Minister Najib Tun Razak must prove his mettle as the "leader of 1Malaysia" by speaking out against Utusan Malaysia over its Christian plot report. In making the call, Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM) president Haris Ibrahim also wondered why the authorities were [...]

The one who refuses to fade

Posted: 09 May 2011 11:23 PM PDT

By RK Anand | May 10, 2011 Free Malaysia Today "Scary isn't it? One minute, you' re revelling in all that pomp and pageantry and then suddenly, zilch." Although it was a remark made in jest, the prospect of facing such a situation had obviously sent a chill down his spine as the politician squirmed [...]

‘Malays don’t need Umno’

Posted: 09 May 2011 11:21 PM PDT

By Mohd Ariff Sabri Aziz | sakmongkolak47 May 10, 2011 Free Malaysia Today A former Umno state assemblyman cites two areas which received ‘least attention’ to explain why Chinese will not vote for Barisan Nasional Why would the Chinese give up their freedom to pursue their self-interest for 'interferences'? The great advances achieved by the [...]

Christian state: PAS demands apology from Hisham

Posted: 09 May 2011 11:07 PM PDT

By Regina Lee May 10, 11 Malaysiakini PAS has taken Hishammuddin Hussein to task for his remarks on a media report that Christian groups are plotting to turn Malaysia into a Christian state. Party vice-president Mahfuz Omar demanded that Hishammuddin apologises for his statement, which Mahfuz claimed had made the Christian-Muslim relations in the country [...]

Nuffnang