Khamis, 24 Mac 2011

ZULKIFLI BIN NOORDIN

ZULKIFLI BIN NOORDIN


VIDEOKLIP PANEH!!

Posted: 24 Mar 2011 10:03 AM PDT


(Video paneh: "looks like me, sound like me..but not my tummy")

Salam 2 all.

Kepada semua pelajar yang mendapat kelulusan cemerlang dalam peperiksaan SPM, termasuk Alif yang mendapat 9A, tahniah di ucapkan. Jadikan kejayaan itu sebagai permulaan kepada kejayaan mendatang. Dan jangan lupa memanjatkan syukur kepada ALLAH. Bagi Alif, usahakan supaya cita-cita menjadi Aircraft Design Engineer tercapai insyallah.

Bagi yang tidak mencapai kejayaan cemerlang atau gagal, jangan putus asa. Insyallah jadikan kegagalan itu sebagai asas memperkuatkan tekad untuk berjaya dimasa akan datang.
Hiburkan hati dengan videoklip diatas. Jangan risau itu bukan videoklip Jantan-X..hehehe ;))
Adios amigos, grasias senor.
Zulkifli Bin Noordin
Khamis
18 Rabi'ul Akhir 1432
24 Mac 2011
Nota: tabik spring kepada pencipta/ pengolah semula videoklip diatas. Hebat mike yop!!!

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Muhyiddin dropping the word “pariah” from “interlok” novel is good enough for nation building process?

Posted: 24 Mar 2011 05:52 PM PDT

Posted: 24 Mar 2011 05:35 PM PDT

Kula, Muhyiddin trade barbs over Interlok

Posted: 24 Mar 2011 12:44 AM PDT

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


Smart Solat, Kem Anak Saleh & Fun With English - Manfaatkan Cuti Sekolah

Posted: 24 Mar 2011 05:54 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


【星洲日报】陈明再也早市小贩 ‧ 今迁利丰工业区营业

Posted: 24 Mar 2011 08:46 AM PDT

DAP's State Assemblyman for Balakong Saudara Yap Lum Chin,  DAP's MPKJ councilor Saudara Cheong Siow Foon and Selesa Jaya Industrial Park  Association chairman Mr H Y Lew assist the morning market hawkers in Taman Taming Jaya who forced to move out from their current business location to relocate their businesses a temporary site at Selesa Jaya Industrial Park .

由于有啰里进出,因此小贩希望市议会可以尽快在他们摆档的地方铺上沥青,让他们可以往后“退”,保障安全。 (图:星洲日报)

张念群(前排右起)、叶南进、张晓峰和赖松巡视陈明再也早市巴刹小贩的新营业地点。 (图:星洲日报)

小贩摆档处一片泥泞,对他们构成不便。 (图:星洲日报)

刘海雁(利丰工商业公会主席)(图:星洲日报)

宁莲娣(菜贩,30岁)(图:星洲日报)

赖金(猪肉贩,62岁)(图:星洲日报)

(雪兰莪‧无拉港23日讯)陈明再也早市巴刹小贩几经波折后,终被加影市议会安顿在利丰工业区营业!据了解,陈明再也早市巴刹11个档口的小贩自6年前就在陈明再也商业区的空地上营业,由于该地属私人地,因此多年来小贩都必须缴付租金给对方,而且租金也越来越贵,对小贩造成负担。

(More......)

【国会报道】魏家祥暗示政府不批准增建独中

Posted: 24 Mar 2011 08:15 AM PDT

From Datuk Ir Dr. Wee Ka Siong's answer given to me today in Dewan Rakyat, I think we can forget about building more Chinese Independant Schools in Segamat and Kuantan.

Serdang  MP Saudari Teo Nie Ching expresses her disappointment over Deputy Minister of Education Datuk Wee Ka Siong's parliamentary answer which implicates that the federal government does not intend to approve any proposal for building or reviving Independent Chinese Secondary School.

Delivering the winding up speech of the parliamentary debate on behalf of Ministry of  Education today, Datuk Wee Ka Siong said that the federal government will maintain the current number of Independent Chinese Secondary Schools while all proposal to set up new school including Independent Chinese Secondary School must comply with the country's current Education Act. Wee further pointed out that the current public school system is able to fulfill the education needs of different ethnicity.

民主行动党沙登区国会议员张念群再次对政府没有意愿批准开办新独中,感到不满,并在下议院议会厅内,以华语念出首相拿督斯里纳吉认同独中是国家重要资产的中文报报导,以说明国家领袖对独中教育的重视。

她是在魏家祥为教育部总结辩论时提到,国内60独中保持原状,任何设立新学校的申请,包括独中,必须符合现有法令条件,并被视为私立学校时,打岔表达她的看法。

魏家祥说,国阵政府目前所提供的教育设施,可以满足国内各族的需求。

张念群则认为,如果独中是国家的重要资产,为何政府不批准建新独中,特别是彭亨州,非常需要一所独中。

转载自《中国报》

(More......)

Philosophy Politics Economics

Philosophy Politics Economics


Contribute to DAP Sarawak Election Campaign!

Posted: 24 Mar 2011 08:01 AM PDT


Dear fellow Malaysians,

The Sarawak general elections will be held soon on 16 April 2011.  NOW is the time for the brave people of Sarawak to make their voices heard. NOW is the time for the people of Sarawak to send a loud and clear message to the incompetent and corrupt BN state government. NOW is the time for the people of Sarawak to send a clear signal to the entire nation in preparation of the upcoming 13th Malaysia general election.

The DAP will be playing a major role to fight the Barisan Nasional hegemony in Sarawak, specially the end the autocratic rule of Malaysia's longest serving Chief Minister, Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

The DAP offers the promise of change to Sarawak by fighting the rampant abuse of power, cronysim and corruption by the BN leaders, who have enriched themselves at the expense of the rakyat, especially the poor and the marginalized, during their 50 years in power.

However, we need your help to make change happen. We need your financial contribution to print
leaflets, hold campaign rallies, run operating centres and access remote regions of Sarawak. We call upon you to donate generously to help our cause.

You can donate using credit card, internet-banking, MEPS @ Sarawak4Change.com

Or you can also bank funds directly with TT, cash or cheque, details here.

All the monies donated now till the end of elections will be used for the Sarawak campaign.

For those who are keen to volunteer time for the campaign, please email us at sarawak4change@rocketmail.com.

On behalf of the people of Sarawak, thank you so much for your support to make change possible.

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


REMAN TRIO DATUK 'T' BANTU SIASATAN

Posted: 24 Mar 2011 04:25 AM PDT


KUALA LUMPUR, 23 Mac: PAS mahu polis segera bertindak ekoran pengakuan terbuka Tan Sri Rahim Thamby Chik dan dua lagi rakannya bahawa mereka terlibat dalam pendedahan video seks kelmarin.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, pengakuan itu sudah cukup untuk pihak polis mereman mereka untuk melakukan siasatan.

"Pengakuan itu sudah cukup untuk polis menahan mereka," katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Rahim yang juga bekas Ketua Menteri Melaka hari ini mendedahkan beliau, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan seorang lagi Datuk Shuib Lazim yang juga bendahari Perkasa adalah trio yang sebelum ini digelar 'Datuk T'.

Pendedahan itu dibuat dalam satu sidang media, sebelum tempoh 24 jam sidang akhbar Pakatan Rakyat yang mendakwa beliau dan Eskey terlibat dalam pendedahan video itu.

ngkinan video itu dirancang oleh mereka untuk memfitnah ketua pembangkang.

"Ada kemungkinan mereka sendiri merancang membuat video fitnah itu.

"Polis kena segera tangkap mereka. Hanya tindakan itu boleh membersihkan imej polis yang sekarang ini didakwa terlibat dalam video ini," tambahnya.

Isnin lalu, satu video seks mengenai seorang lelaki yang mirip ketua umum PKR, Datuk Anwar Ibrahim, didakwa dipertontonkan kepada wartawan dan editor akhbar media perdana dan media alternatif di sebuah hotel mewah di Kuala Lumpur.

Isu itu kemudiannya menjadi lebih besar apabila turut dicampur tangan pemimpin tertinggi Umno BN.

Anwar juga semalam membuat laporan polis dan menafikan penglibatan beliau dalam video itu.(harakahdaily)

Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


Pendedahan Dalang Disebalik Video Lucah Oleh YB Datuk Johari Abdul

Posted: 23 Mar 2011 06:12 PM PDT

23 Mac 2011 - Berikut disiarkan kenyataan akhbar oleh Ahli MPT KEADILAN, Datuk Johari Abdul.

Saya dihubungi oleh seorang kenalan yang sangat rapat bermula sejak 15 Mac 2011 untuk berjumpa dengannya mengenai sesuatu yang penting. Pada hari Isnin 21 Mac 2011 lebih kurang jam 12.20 tengahari, saya mengesahkan bahawa saya ada ruang untuk bertemu beliau.

Saya berjumpa dengannya di Hotel De Palma Ampang jam 4 petang hari itu, sebelum dibawa di dalam sebuah kereta yang lain. Kereta itu dipandu oleh dua orang yang saya tidak kenali.

Saya dibawa ke Hotel Flamingo Ampang, seterusnya dibawa ke sebuah bilik junior suite. Saya bertemu Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Dato' Eskay Shazril Abdullah yang telah menunggu di dalam bilik tersebut. Saya turut disertai oleh kenalan saya tadi.

Saya duduk di depan Tan Sri Rahim Thamby Chik sementara Dato' Eskay Shazril Abdullah duduk di sebelah saya. Kenalan saya tadi duduk di atas katil di belakang di dalam bilik tersebut.


Dato' Eskay Shazril Abdullah mula bercakap dan mengatakan bahawa saya ("Johari Abdul") adalah ahli Parlimen yang pertama akan menyaksikan tayangan video yang sedang mula dimainkan itu. Dia juga meminta pandangan saya mengenai Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Sepanjang tayangan video tersebut, Dato' Eskay Shazril Abdullah menjadi suara latar menerangkan beberapa perkara.

Contohnya, dia menyentuh bagaimana cara individu terbabit menanggalkan kondom selepas perlakuan berakhir mempunyai risiko air mani akan terpercik ke kawasan yang besar. Menurutnya, tabiat itulah yang menyebabkan Dato' Seri Anwar Ibrahim sering meninggalkan bahan bukti seperti yang berlaku dalam kes liwat pertama tahun 1998 dulu.

Dia juga mendakwa bahawa dia selalu membawa Dato' Seri Anwar Ibrahim ke club house di mana berlakunya kejadian itu dan tempat-tempat lain di Thailand seolah-olah ini perkara yang kerapkali dibuat oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Menurutnya, setiap kali dia membawa Dato' Seri Anwar Ibrahim ke tempat itu, bilik itulah (yang dirakamkan) yang digunakan Dato' Seri Anwar Ibrahim sementara dia (Dato' Eskay) menggunakan bilik bersebelahan. Dalam percakapan seterusnya, dia menyatakan kebimbangan kononnya rakaman-rakaman video seperti itu telah dipunyai oleh pihak perisikan Thai.

Sepanjang penayangan video tersebut, Tan Sri Rahim Thamby Chik kerap mencelah dan membuat komen pendek yang memburukkan Dato' Seri Anwar Ibrahim. Saya percaya beliau cuba meyakinkan saya bahawa Dato' Seri Anwar Ibrahim adalah seorang yang tidak bermoral dan tidak layak menjadi seorang pemimpin.

Selepas penayangan video tersebut, Tan Sri Rahim Thamby Chik mula bercakap. Dia memujuk supaya saya meninggalkan KEADILAN dan Dato' Seri Anwar Ibrahim. Dia berjanji untuk bbawa saya berjumpa dengan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak. Tan Sri Rahim Thamby Chik juga menyebut bahawa dia akan uruskan segala keperluan kewangan dan keselamatan saya.

Tan Sri Rahim Thamby Chik juga cuba meyakinkan saya untuk membawa dan memujuk lebih ramai Ahli Parlimen KEADILAN berjumpanya, supaya dapat dipujuk keluar parti. Dia meminta saya mengepalai kumpulan Ahli-ahli Parlimen KEADILAN ini. Saya tidak memberikan komitmen, selain mendengar komen-komen yang dibuat.

Selepas itu, saya keluar dan diiringi oleh kenalan rapat saya itu. Di dalam lif, saya memeluknya dan memberitahu beliau, bahawa setelah menonton keseluruhan video tersebut, saya yakin bahawa orang di dalam video itu bukanlah Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Saya berkeyakinan bahawa pelakon itu bukan Dato' Seri Anwar Ibrahim berlandaskan faktor berikut:

1. Pada awal rakaman, terdapat seorang lelaki lain yang sedang menguruskan rakaman video pada ketika orang yang mirip Dato' Seri Anwar Ibrahim masuk ke dalam bilik. Sewajarnya orang itu (yang mirip Dato' Seri Anwar Ibrahim) sedar bahawa perlakuannya akan dirakam. Mustahil sesiapa yang waras akan melakukan adegan sedemikian kecuali dia diupah.

2. Tempoh masa rakaman yang menunjukkan muka si pelaku adalah terlalu pendek. Ditambah dengan rakaman yang dibuat di dalam hitam putih; menyukarkan untuk betul-betul mengesahkan identiti si pelaku.

3. Bahu si pelaku terlalu lebar dan tegap berbanding bahu Dato' Seri Anwar Ibrahim.

4. Bahagian belakang si pelaku (punggong) juga berisi dan jelas berbeza dengan tubuh badan Dato' Seri Anwar Ibrahim.

5. Di akhir adegan, si pelaku bangun dan tubuh badannya dirakam dengan jelas. Perutnya adalah buncit dan terlalu besar jika dibandingkan dengan perut Dato' Seri Anwar Ibrahim.

6. Warna kulitnya adalah terlalu cerah dan hampir tidak dapat dibezakan dengan warna kulit wanita terlibat.

Selepas itu, saya menyatakan kesediaan untuk membawa beberapa orang ahli Parlimen KEADILAN agar mereka juga dapat menonton video dan berjumpa dengan Tan Sri Rahim Thamby Chik. Saya dimaklumkan sessi tayangan seterusnya akan dibuat kepada ahli-ahli Parlimen KEADILAN pada jam 330 petang 22 Mac 2011. Kami hadir semalam di Hotel Flamingo Ampang dan menunggu hingga jam 530 petang, oleh kerana mereka telah sahkan bahawa perjumpaa akan berlaku. Walau bagaimana pun, perjumpaan itu dibatalkan oleh pihak mereka.

Saya mengambil risiko membuat kenyataan ini diluar Dewan Rakyat kerana saya yakin bahawa episod terbaru ini adalah satu lagi rencana jahat untuk memfitnah Dato' Seri Anwar Ibrahim.

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri

YB Dato' Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri


HENTIKAN POLITIK MERUGIKAN

Posted: 23 Mar 2011 11:54 PM PDT

Assalamualaikum ...

Iklim politik kita semakin panas. Makin banyak yang terdedah dan didedahkan. Akibatnya, rakyatlah yang terheret dengan keadaan tersebut. Dalam isu-isu yang besar, yang tidak dituduh boleh menafikan penglibatannya, manakala yang merasakan dirinya dituduh lagilah tidak mahu mengaku perbuatannya. Selebihnya, bagi orang yang diberitahu atau yang tahu, ada juga yang beriya-iya benar menafikannya sedangkan mereka sendiri tidak pasti apa yang sebenarnya.

Ada juga orang yang bersekongkol dengan orang yang didakwa itu awal-awal membuat penafian, malah lebih jengkel lagi apabila mereka pula yang menuduh orang lain punya angkara sehingga timbulnya sesuatu isu tersebut.

Apa yang pasti, geografi akal politik orang kita (sebahagiannya) sudah tidak begitu menarik. Ramai yang berfikiran berat sebelah. Maksud saya, apabila sesuatu pendedahan mengenai puak mereka dibuat, mereka segera menafikan dan berkata boleh bahawa ini adalah satu konspirasi walaupun dalam keadaan mereka tidak tahu apa sebenarnya.

Dalam keadaan yang lain, mereka dengan bulat-bulat menerima keburukan musuh politik mereka walaupun tahu bahawa apa yang sampai ke telinga mereka itu adalah satu pembohongan. Lebih menjijikkan lagi apabila ada yang menggunakan Islam untuk menghalalkan setiap dakwaan dan tuduhan. Itulah yang sedikit menyedihkan.

Saya berpandangan, cara berfikir sedemikian tidak menyumbang kepada kelebihan diri dan masa depan kita. Kita harus berani menjadi rakyat yang boleh menerima kenyataan walaupun ianya pahit untuk ditelan. Kita harus berdiri sebagai rakyat yang sayangkan negara mengatasi sayangnya kita kepada pemimpin tertentu.

Kita harus belajar menerima yang salah adalah salah, dan berani pula mengatakannya. Dan, bijak mengatakan yang benar adalah benar. Kita tidak boleh terlalu cepat menjatuhkan andaian tanpa usul periksa hanya dengan kepentingan politik semata-mata.

Dalam konteks yang hampir sama bagi saya, negara telah kerugian banyak masa kerana melayan karenah politik sedemikian. Banyak yang sudah terganggu dan diganggu denga isu politik yang sedang melingkari kita. Asyik-asyik isu yang sama dan melibatkan orang yang sama. Rakyat harus lihat di mana kerugian mereka jika membiarkan politik sedemikian berlarutan. Itulah yang penting.

Marilah kita bertekad untuk menjadi rakyat yang hebat, dengan mempunyai pemikiran yang hebat dan bukannya tersumbat.

YB Ahmad Razif Blog's

YB Ahmad Razif Blog's


Majlis Pecah Tanah Bangunan UMNO DUN Seberang Takir

Posted: 23 Mar 2011 05:10 PM PDT

Pada 3 Mac 2011 yang lalu, satu Majlis Solat Hajat bersempena Majlis Pecah Tanah Bangunan UMNO DUN Seberang Takir telah diadakan di Surau Kampung Telaga Daing. Majlis Pecah Tanah Tapak bangunan Penyelaras UMNO DUN Seberang Takir ini telah disempurnakan oleh Y. Bhg. Dato' Haji Abdul Rashid bin Ngah bekas Ahli Dewan Negara yang juga Mantan ADUN Seberang Takir dengan menurunkan tandatangan pada pelan Bangunan Penyelaras UMNO DUN Seberang Takir yang disaksikan oleh Y.B Haji Ahmad Razif bin Abd. Rahman, ADUN Seberang Takir di tapak bangunan tersebut di Kg. Telaga Daing.

Turut hadir sama dalam majlis tersebut ialah Ustaz Kamaruddin bin Omar yang merupakan Penasihat Agama kepada Menteri Besar Terengganu sebagai salah seorang penceramah yang mengutarakan hal isu-isu semasa yang berlaku ketika ini.

Comments for Wee Choo Keong

Comments for Wee Choo Keong


Comment on YB Datuk Nazri Aziz: Siasatan kes En Hasbie Satar, SetPol Bekas Menteri Kewangan II, masih berterusan di bawah Akta SPRM by mdm.bugs

Posted: 24 Mar 2011 04:07 AM PDT

Tuan berilah kami sedikit masa kerana utk membuktikan niaat dan kesahihkan bukan lah senang.Tuan pasti tahu bahawa peguam seperti tuan ramai yg mempermainkan undang-undang dan prosedur dibawah kesalahan teknikal.

Maka walaupun siasatan yg dilakukan oleh SPRM masih berterusan tetapi Siasatan di AMLA boleh dilakukan,malah banyak agensi lain boleh turut serta dalam membenteras PENDAPATAn HARAM itu seperti LHDN dan BNM..

Oleh itu berikan lah sedikit kepercayaan kepada mereka (kami) kerana bukan senang untuk menuduh orang bersalah kerana jika rtersalah langkah akhirnya kami pula dituduh berkompromi sedangkan kami siang malamtanpa mengenal penat dan lelah berkhidmat utk negara.

Direct Free Kick

Direct Free Kick

Direct Free Kick


KENYATAAN AKHBAR YB ISKANDAR A. SAMAD :
PENJELASAN ISU RUMAH PANJANG PJS1, PETALING JAYA.

Posted: 24 Mar 2011 05:04 AM PDT

Nasib penduduk rumah panjang PJS1, Petaling Jaya telah mendapat perhatian media akhir-akhir ini.

Rumah panjang tersebut merupakan penempatan transit bagi 29 keluarga peneroka bandar sehingga rumah kos rendah mereka disiapkan.

Rumah kos rendah mereka telah mula dibina dalam tahun 2004 pada satu tapak berdekatan tetapi telah mendapat bantahan dari penduduk tempatan yang telah mengambil tindakan mahkamah untuk memberhentikan projek tersebut.

Walau bagaimanapun pada tahun 2009, Kerajaaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor telah berjaya mendapatkan persetujuan pemaju untuk membina rumah kos rendah ini di tapak alternatif yang bertentangan dengan rumah panjang tersebut.

Sebagai sebahagian dari penyelesaian bagi penduduk rumah panjang itu, setiap keluarga telah pada 4 Mac 2010 ditawarkan RM 10,000 untuk bantuan sewa dan perpindahan ke rumah transit yang lain sehingga rumah kekal mereka siap.

Bantuan sewa dan perpindahan ini akan ditanggung bersama oleh Kerajaan Negeri, Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan pemaju di mana ia akan dibayar secara sekaligus.

Kerajaan Negeri mahu penduduk rumah panjang itu berpindah keluar agar mereka dapat tinggal di dalam keadaan yang lebih sempurna.

Tambahan pula, tapak tersebut diperlukan untuk membina sebuah sekolah kebangsaan.

Walau bagaimanapun tawaran Kerajaan Negeri ini telah ditolak oleh penduduk pada 2 Mei 2010.

Memandangkan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor merupakan kerajaan yang prihatin, bantuan sewa dan perpindahan ini telah ditambah. Maka pada 12 Mei 2010 setiap keluarga telah ditawarkan RM14, 285.

Walau bagaimanapun tawaran ini hanya diterima oleh 9 buah keluarga.

Akibat dari keengganan penduduk untuk berpindah maka Kerajaan Persekutuan pada 11 Ogos 2010 telah menangguhkan pembinaan sekolah kebangsaan itu.

Kerajaan Negeri telah berusaha bersungguh-sungguh membantu penduduk rumah panjang PJS1.

Adalah tidak benar tuduhan yang mengatakan Kerajaan Negeri tidak memperdulikan nasib mereka.

Kerajaan Negeri telah berjaya mendapatkan persetujuan pemaju supaya membina rumah kos rendah mereka di tapak yang baru. Kerajaan Negeri Barisan Nasional telah gagal melakukannya.

Kerajaan Negeri juga telah menawarkan bantuan sewa dan perpindahan kepada penduduk sehingga rumah kos rendah itu siap. Kerajaan Negeri Barisan Nasional telah gagal menawarkannya.

Terdapat maklumat bahawa ada parti Barisan Nasional yang cuba menjadi juara di dalam isu ini. Walau bagaimanapun rakyat tahu Barisan Nasional telah gagal membantu penduduk ketika mereka mentadbir Selangor. Mereka hanya pandai berkokok setelah kehilangan kuasa.

Penyelesaian terbaik bagi penduduk rumah panjang PJS1 adalah dengan menerima bantuan kewangan yang ditawarkan dan berpindah keluar sehingga rumah kekal mereka siap dibina.
Rumah panjang mereka adalah terlalu dhaif untuk dibaikpulih.

Dengan penyelesaian ini, penduduk akan dapat menikmati kediaman yang lebih sempurna dan sebuah sekolah akan dapat dibina untuk ribuan pelajar-pelajar di PJS1.

Hasutan pihak-pihak tidak bertanggung jawab yang hanya memikirkan kepentingan politik dan bukan kepentingan penduduk rumah panjang atau kepentingan seluruh penduduk PJS1 hendaklah diabaikan sama sekali.

Iskandar Abdul Samad
Pengerusi Jawatankuasa Tetap / Exco
Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan
Negeri Selangor
24 Mac 2011

SUARA PERAK

SUARA PERAK


SIDANG DEWAN NEGERI PERAK KE-12

Posted: 24 Mar 2011 02:04 AM PDT

SIDANG DEWAN NEGERI PERAK KE-12

Posted: 24 Mar 2011 01:40 AM PDT

SIDANG DEWAN NEGERI PERAK KE-12

Posted: 24 Mar 2011 01:23 AM PDT

SIDANG DEWAN NEGERI PERAK KE-12

Posted: 24 Mar 2011 01:05 AM PDT

SIDANG DEWAN NEGERI PERAK KE-12

Posted: 24 Mar 2011 12:29 AM PDT

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉

My journey - Wong Hon Wai 黃漢偉


Freedom Film Fest

Posted: 24 Mar 2011 10:10 AM PDTJoint Press Conference with Suaram and KOMAS announcing the Freedom Film Fest 2011

"敢于记录"接受参赛短片 6千元制作费找主人


■北马新闻 2011-03-23 00:16:22 点击数:49

■自由电影节主办单位同人与黄汉伟合照。左起为王泽钦、李蕙卉、丽卡、黄汉伟、夏美玉和法比安。

(槟城22日讯)鼓励大马人民关注人权及社会课题,3份6000令吉自由电影制作费等候你来赢取。

马来西亚人权组织社会传播中心(KOMAS)主办的2011年自由电影节"敢于记录"短片计划书征集已经开始接受比赛作品。

传播中心董事夏美玉今日联同槟州城市及乡村规划、房屋和艺术委员会主席黄汉伟在光大行政议员办公楼召开的记者会上指出,主办当局欢迎任何关系到人权及大马社会课题的短片制作计划书。3份优胜者将可以赢得6000令吉的制作费赞助,以让他们将这些概念拍成短片。

第8年办自由电影节

她说,今年已经是该中心第8年主办自由电影节,而这项活动在槟城举行也有6年历史了。短片计划书征集截止日期为4月15日,详情可以浏览:http://freedomfilmfest.komas.org/。她透露,去年这项比赛共收到近50份参赛作品,预料于5月初公布成绩。

她说,主办当局过去在遴选优胜作品时,主要都是以题材作为考量,因此优胜者并不一定是专业电影制作人,相反很多优胜者多是学生及媒体工作者。

鼓励本地自由电影 题材为首要考量

自由电影节协调员丽卡补充说,参赛者年龄必须18岁以上,小过18岁的必须由监护人提交。

尽管过去主办当局也收到不少外国留学生的参赛作品,不过基于主办当局的宗旨是要鼓励本地自由电影及国内人权课题的关注,因此比赛还是会以本地参赛者及题材为首要考量。

423影片制作工作营 欢迎公众学习

电影节槟城协办单位马来西亚人民之声槟城分会活动负责人李蕙卉说,配合这项活动,人民之声也将在4月23日主办影片制作工作营,欢迎年轻朋友及公众一起来学习影片制作技巧,通过不同的管道来传达他们的声音。

黄汉伟认为,自由电影节能够给国人开拓更大的空间,在让人民有机会表达意见的同时,也通过电影形式让民众更了解我国的人权情况。

支持人民表达意见

他说,州政府也非常支持人民表达意见的权力,去年5月开设的言论广场就是一个例子。

他说,他也很关注人民之声每年的报告,并认为报告当中很多该组织提出的课题也可以拍成电影短片,让民众更容易吸收。

"敢于记录"短片计划书征集其它细则:

短片格式:纪念片、文献电视片、动画及视觉艺术作品。

短片长度:15至30分钟。

语言:任何语言,惟必须有英文和马来文字幕。

New initiative to reduce accident risk at Air Itam

Posted: 24 Mar 2011 09:57 AM PDT

路口畫黃格 交通燈調整 阿依淡車禍黑區意外降

2011-03-22 18:08


■阿依淡區"車禍黑區"鄒新慶路路口已畫上黃格,當地居民反映意外降低。

(檳城22日訊)阿依淡區多處"車禍黑區"已獲改善,包括鄒新慶路路口已畫上黃格,以及新江小學前交通燈已調整,當地居民反映意外降低。
阿依淡區州議員黃漢偉週一巡視發林新市鎮巴剎前的車禍黑區之外,也巡視其選區的車禍黑區。他說,他在新年前,沿戶拜訪鄒新慶路居民及新江小學後的住宅區時,鄒新慶路居民向他投訴路口右轉時困難,經常發生車禍。
在黃漢偉向市政局及公共工程局反映後,當局已於2月杪,在鄒新慶路銜接阿依淡路口劃下黃格,讓居民出入方便,尤其在交通高峰時間,居民能順利右轉。在劃上黃格後,居民也表示意外已降低。
他說,公共工程局也於2月時調整了新江小學前的交通燈,讓從Jalan Shaikh Madar右轉至天德園路的車輛,不會與天德園直路同行而發生意外,減低了車禍風險。出席者包括動物園路鄉委會秘書菲查,及居民蕭永南。
光明日報

Lebuhraya Thean Teik: Junction to be made safer

Posted: 24 Mar 2011 09:47 AM PDT


Risky move: A car (grey Satria) turning right illegally from Lengkok Angsana into Lebuhraya Thean Teik, posing danger to other road usersTHE accident-prone Lengkok Angsana and Lebuhraya Thean Teik in Bandar Baru Air Itam, Penang, will soon undergo changes to reduce accidents in the area.

Paya Terubong assemblyman Yeoh Soon Hin, who visited the site with Air Itam assemblyman Wong Hon Wai and several Public Works Department (JKR) officers, said residents nearby and road users had complained about motorists turning illegally at the junction causing accidents there.

The junction is located in front of the new Bandar Baru Air Itam market complex.

"The place is accident-prone as cars from Lengkok Angsana are turning right illegally while road users plying Lebuhraya Thean Teik are speeding," Yeoh said.


He added that these factors combined with the attitude of road users and lack of clear signages turned the junction into a high-risk area.

It was reported recently that a motorcyclist had passed away after being involved in an accident at the junction on March 18.

JKR engineer Lim Chee Chang, who was present, said he would propose for a road divider or a traffic light to be installed at the junction.

"However, we will need time to study the situation and find the best solution which may take about two months," he said.

建議設分界堤建交通燈‧奪命車禍亡羊補牢

黃漢偉(右3)和楊順興(左2)等冒雨巡視致命車禍現場。(圖:星洲日報)(檳城)一宗奪命車禍引起各界高度關注馬路隱患和駕駛態度,車禍現場即天德園大道亞依淡新市鎮巴剎前道路問題料在2個月後解決。

黃漢偉:考慮改善街道隱患
駕駛者態度也很重要

檳城市及鄉村規划、房屋及藝術事務委員會主席兼亞依淡區州議員黃漢偉說,公共工程局和市政局官員到場視察並討論後,初步提出2項建議,即在現場設立分界堤隔開來往路向或增設一組紅綠燈。

"我們會從安全、使用和經濟等方面,考慮如何解決現場街道隱患的問題。當然,駕駛者的態度也是很重要的。"

他說,該2個部門同時會更深入探討各种解決方案,並儘量在2個月內完成公開招標和落實。在這期間,現場暫時保持原狀,所以他呼吁駕駛人士要小心,珍惜生命。

楊順興:執法員不可能全天駐守

壟尾區州議員楊順興說,駕駛者的態度才是最大的問題,因為執法員如警方不可能24小時在現場駐守。

"現場是交通繁忙區,其實已有一些交通指示牌和一些欄杆阻止公眾從巴剎出口往右轉,但許多欄杆已被撞倒,加上公眾不遵從交通規則,都是車禍發生的因素之一。"

他說,要阻止車禍的發生,有關當局和公眾本身都有各自的責任。

黃漢偉和楊順興週一下午與公共工程局和市政局官員等巡視車禍現場後,先後對記者發表了談話。

較早前,黃漢偉等人也巡視了鄒新慶路出口和新江小學前道路,因為前者不久前漆上黃格子,後者則調整了紅綠燈的功能。這兩項措施是在居民要求下實行的,可以讓居民更方便和安全出入。

向伍偉倫上香並道歉
肇禍司機出現靈堂?

上週五下午5時許,21歲男技工伍偉倫騎摩哆車經過亞依淡新市鎮巴剎前時,與一輛白色轎車相撞。伍偉倫重傷入院,隔日凌晨3時許去世。

死者伍偉倫週一下午2時在邱公司出殯,遺體送到白雲山廣汀公塚火葬場火化。

在出殯儀式前,有一名中年男子在場言之鑿鑿地向記者說,19歲涉禍司機週一凌晨12時許在數名親友陪同下出現在靈堂處,並為死者上香和向家屬道歉求原諒。

死者家屬受訪時沒有證實該中年男子的說法,令記者無法确定情況。

伍國益:案交給律師處理

死者父親伍國益表示,家人已決定把此案交給律師處理,對方(司機)是否出現已不是問題。

死者母親梁秀蘭則說,上述時段她沒有身在靈堂,司機出現的說法也是她從別人口中聽來的。

據瞭解,一名女目擊者日前閱讀報章後獲知涉禍司機的言詞與她所目擊的情況有出入,所以挺身而出到警局報案並向警方敘述事發經過。她為了自己的安全,不願透露身份,也不接受記者採訪。

星洲日報/大北馬‧2011.03.21

Khalid Samad

Khalid Samad


Video: Perbahasan Titah Ucapan DiRaja

Posted: 23 Mar 2011 05:37 PM PDTVideo ihsan MPPAS
-Pejabat YB Khalid Samad-

Islam untuk semua

Islam untuk semua


Video seks: ‘Datuk T’ mengaku terlibat, salah seorang ada dalam video

Posted: 23 Mar 2011 07:40 AM PDT


WarkahDaily, 23 Mac – Baru aje Datuk Johari pecah tembelang barua-barua Umno-BN tu, sekarang ni pulak duk mengaku ada dalam rakaman video seks tu.
MENGAKU: "Saya dalam video itu, " jelas Datuk Shazryl Eskay kepada media. foto Malaysiakini

Dah makin bercelaru nampaknya modus operandi Umno-BN untuk jatuhkan Anwar Ibrahim. Rupa-rupanya 'Datuk T' tu ada tiga orang. 'Datuk T' itu kononnya bermaksud 'Datuk Trio' – tiga orang datuk (rakan baik). Antara trio itu ialah bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan bendahari Perkasa Datuk Shuib Lazim. Laa...budak Perkasa ada jugak ke..sah Perkasa adalah barua Umno-BN.

Hari ini, Datuk Shazryl Eskay Abdullah telah membuat pengakuan bahawa beliau ada dalam rakaman video seks yang didedahkan kelmarin.

"Saya dalam video itu, " jelas Datuk Shazryl Eskay kepada media.

Beliau membuat pengakuan itu dalam satu sidang media bersama Tan Sri Rahim Thamby Chik hari ini selepas ditanya sama ada beliau yakin Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan orang dalam video seks yang ditayangkan kelmarin.

Menurut laporan Malaysiakini, Shazryl yang mengakui bekas sahabat Anwar bagaimanapun enggan menjelaskan apakah peranannya ketika adegan itu berlaku.

Beliau juga enggan mendedahkan di bahagian mana gambar beliau dilihat dalam rakaman itu kerana ia sudah menjadi kes polis.

Dalam sidang media berkenaan, Rahim Thamby Chik turut mendedahkan seorang lagi yang bergelar 'Datuk T' iaitu bendahari Perkasa, Datuk Shuib Lazim.

Nuffnang