Rabu, 4 Mei 2011

N45 Dr Halimah Ali

N45 Dr Halimah Ali


Minta daripada tuan punya yang sebenar

Posted: 04 May 2011 07:53 AM PDT

Manusia selalu tersasar apabila dirundung resah gelisah kerana tidak tercapai sesuatu hajat, atau hilang nikmat yang di tangan. Manusia sering lupa daripada mana sebenarnya datang nikmat itu. Dan siapa yang menghilangkan daripadanya apa yang berupa pinjaman kepadanya.
Manusia lupa dirinya Allah yang punya.Manusia lupa yang sebenarnya segala yang ia capai atau 'punyai' sebenarnya adalah kepunyaan Allah. Sesungguhnya tiada daya dan kekuatan melainkan daripada Allah. Tiada ilmu, tiada bahagia melainkan yang diizin oleh Allah.
Sewajarnya manusia meminta pagi dan petang kepada ALLAH YANG MAHA BERKUASA
, MILIK SELURUH ALAM...
http://www.youtube.com/watch?v=lVngt8g2kXU&feature=related

Mahasiswa Malaysia mula berjiwa rakyat

Posted: 04 May 2011 05:48 AM PDT

Tahniah kepada mahasiswa yang mempunyai jati diri dan kesedaran untuk bangkit menebus maruah bangsa yang kian hari merudum dek nafsu jahat pemerintah elitis untuk kepentingan peribadi dan kroni.
Daya kekuatan sesebuah masyarakat tercermin daripada daya kekuatan golongan intelek muda untuk bersinergi dengan penggerak ummah untuk merubah keadaan sistem sosial yang membimbangkan dan akan memberi natijah parah jika tidak dihenti dan dirawat segera.
Betapa pentingnya kebangkitan anak muda menara gading bergabung tenaga bersatu hati berkongsi visi bagi mencetus gelombang kesedaran berskala besar di kalangan rakyat biasa yang majoriti masih diulit mimpi indah kerana didodoikan oleh kaca tv yang sarat memuatkan berita dan cerita khayalan.


Jelajah Mahasiswa Selamatkan Rakyat diteruskan
Hazayani Zakaria  (harakahdaily) 
KUALA LUMPUR, 4 Mei: Sekumpulan mahasiswa yang menggelarkan diri mereka sebagai Gerakan Mahasiswa Selamatkan Rakyat (GMSR) akan mengadakan Jelajah Mahasiswa Selamatkan Rakyat ke seluruh negeri di Malaysia untuk turun kepada masyarakat.
Ia sebagai rentetan daripada Jelajah Mahasiswa Selamatkan Rakyat dari KL Sentral ke Seremban pada 10 April lalu.
Dengan membawa mesej mahasiswa akan terus bersama dan merungkai segala permasalahan rakyat serta akan turut bersama menyelesaikan permasalahan yang melanda rakyat, mereka mensasarkan tiga negeri sebagai permulaan iaitu Pahang, Perak dan Sabah.
GMSR akan turun ke Pahang 10 Jun depan bagi meneliti dan turut membantu penduduk Gebeng, Kuantan yang sedang diancam bahaya akibat rancangan projek loji nadir bumi yang dikelolakan oleh Lynas Corporation.
Dari Pahang, GMSR yang terdiri daripada 20 ajk pelaksana akan ke Perak yang diketahui umum sedang berhadapan pencabulan demokrasi.
GMSR akan turun dengan membawa manifestasi pendedahan demi pendedahan terhadap pencabulan demokrasi di negeri yang dimenangi Paktan Rakyat pada pilihan raya umum yang lalu, kemudiannya dirampas oleh BN.
Seterusnya GMSR akan terbang ke Sabah bagi menemui masyarakat yang kini berhadapan dengan measalah pemilikan tanah akinat penyalahgunaan kuasa oleh kerajaan negeri.
Bagaimanapun, bagi siri jelajah ke Sabah, tidak akan disertai oleh semua ahli jawatankuasa GMSR dari Semenanjung kerana akan dibantu oleh Gamis Borneo, sebuah gerakan mahasiswa di sana.
Bercakap pada sidang media di Kompleks Perdana Siswa Universiti Malaya hari ini, Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Ahmad Shukri Abdul Razak berkata, GMSR sedang giat melakukan persiapan bagi tujuan siri jelajah itu seperti mengumpul dana dan memaklumkan kepada pihak bertanggungjawab di kawasan yang akan dikunjungi mereka.
"Kami sedang dalam proses melakukan persiapan ke arah siri jelajah ini dan sedang berusaha memaklumkan kepada pihak terbabit mengenai kehadiran kami," katanya.
Menyentuh mengenai dana GMSR, Presiden Majlis Perwakilan Mahasiswa Nasional(MPMN), Mohd Syahid Mohd Zaini pula berkata, mereka menggunakan dana hasil sumbangan mahasiswa sendiri, tanpa meminta bantuan daripada mana-mana pihak.
"Setakat ini kami gunakan dana daripada mahasiswa sendiri, dan tak bercadang untuk meminta bantuan daripada mana-mana pihak termasuk parti-parti politik. Kami mahu tunjukkan ketulenan perjuangan mahasiswa," tegasnya.
Ditanya mengenai kemungkinan halangan yang timbul akibat berlaku tangkapan pada siri jelajah pertama, jurucakap Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Ahmad Shukri Kamaruddin berkata, mereka telah bersedia dengan sebarang kemungkinan dan menegaskan apa yang dilakukan itu tidak salah malah untuk menunjukkan peranan mahasiswa di kalangan masyarakat.
"Tangkapan itu perkara biasa, dan kami akan teruskan perjuangan kami untuk bersama masyarakat dan kami yakin kami tidak melakukan perkara yang salah di sisi undang-undang, sama juga seperti NGO-NGO lain yang ingin membantu rakyat," katanya yang merupakan salah seorang yang ditangkap di KL Sentral.
GMSR merangkumi beberapa kumpulan mahasiswa antaranya Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS), Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Putra Malaysia (PMIUPM), Majlis Perwakilan Mahasiswa Nasional (MPMN), Pro Mahasiswa Nasional (Pro MN) dan Sister In Movement (SIM).

PAS Miri mahu bertanding Parlimen

Posted: 04 May 2011 04:17 AM PDT

Syabas dan tahniah kepada PAS Kawasan Miri yang terus menghirup suaana perubahan kebangkitan penduduk Sarawak yang semakin sedar track record BN memerintah negeri yang kaya dengan sumber dan boleh menjadi negeri terkaya di Malaysia tetapi hakikatnya jauh ketinggalan daripada aspek segala-galanya! 

PAS Miri lulus usul bertanding parlimen
Harakahdaily   
MIRI, 4 Mei: Mesyuarat Agung PAS Kawasan Miri sebulat suara meluluskan usul mendesak Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat memberi laluan kepada PAS mewakili Pakatan Rakyat bertanding kerusi parlimen Miri dalam pilihan raya umum ke-13 nanti.
Ini bagi menterjemahkan konsep setiakawan Pakatan dan PAS for All di Bumi Kenyalang.
Sementara itu, AJK PAS Pusat, Datuk Husam Musa ketika berucap merasmikan mesyuarat agung kali kedua itu, kelmarin berkata PAS Miri perlu menggunakan sepenuh kekuatan yang ada bagi merealisasikan PAS for All dan betapa indahnya Islam sebagai panduan hidup bagi masyarakat pelbagai kaum di Sarawak.
Dengan prestasi dan penerimaan baik penduduk setempat, beliau yang juga Exco Kerajaan Kelantan mengharapkan usaha itu diteruskan khas di peringkat pedalaman bagi menyebar luaskan Islam dan PAS.
Dalam pada itu, dengan kemunculan aktif Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Miri di bandaraya ini, potensi PAS bagi meraih kemenangan adalah cerah.
Mesyuarat agung yang diadakan di Dewan Serbaguna Kelab Gymkhana Miri itu telah dihadiri lebih 120 perwakilan dari seluruh anggota Dewan Pemuda, Muslimat dan 6 cawangan penaja sekitar Miri.
Lebih manis buat julung kali perwakilan DHPP Miri turut hadir diketuai sendiri ketuanya, John Barah Aning dan setiausaha, Yeo.
Yeo turut terpilih penerima Anugerah Khas Laksamana Cheng Ho di atas keaktifan beliau menambah keahlian DHPP seramai 70 orang di Miri.
Yang Dipertua PAS kawasan, Haji Jofri semasa menyampaikan ucapan alu-aluan mengingatkan jentera PAS Miri untuk kembali fokus kepada perjuangan yang lebih besar iaitu dakwah dan siasah menjelang Pilihan raya Umum ke-13 nanti.
Katanya, biarpun PAS Miri pada pilihan raya negeri ke-10 yang berlangsung 16 April lalu tidak bertanding sebarang kerusi tetapi telah menunjukkan komitmen dan gerak kerja tersusun bagi membantu rakan-rakan Pakatan Rakyat sehingga membolehkan 2 kerusi Dun di Miri dimenangi calon DAP. Tambahnya, hanya dengan setiakawan dan kerjasama yang kukuh saja hasrat Pakatan untuk mengambil alih Putrajaya akan tercapai.
Beliau mengingatkan semua ahli meneruskan kerja untuk mendapatkan seramai ahli peringkat cawangan bagi memastikan momentum perkembangan yang berlaku itu berterusan.
Mesyuarat kali ini juga menyaksikan beliau dan Khairulnizam sekali lagi diberi amanah memimpin PAS Kawasan Miri bagi sesi 2011-2013.

MY VOICE FOR NATION

MY VOICE FOR NATION


Posted: 04 May 2011 06:20 AM PDT

Ahli Parlimen Kota Belud

Ahli Parlimen Kota Belud


Isu Tanah Kota Belud

Posted: 04 May 2011 09:23 PM PDT

Salam,

Saya mengikuti perbincangan rakan-rakan Facebook mengenai isu tanah di Kota Belud. Isu ini penting untuk dibincang dan perlu ada perbincangan yang sihat.

Saya sekarang berada di Singapura untuk menghadiri persidangan perdagangan antarabangsa dan akan kembali ke tanah air hujung minggu ini.
Selepas itu, insyaallah saya akan mengadakan perjumpaan mengenai isu ini agar kita semua dapat mendengar dan memahami pendirian dan pendapat semua pihak mengenai isu berkenaan.

Salam, DARD.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Dr Shafie Abu Bakar

Dr Shafie Abu Bakar


SRA Sungai Pelek Mengadakan `Hari Kantin` Cari Sumber Kewangan

Posted: 04 May 2011 04:06 PM PDT

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang

念群与沙登人民同在 | Nie Ching for Serdang


【南洋商报】 居民盼开通蕉赖再也 - 加影外环大道废置路段

Posted: 04 May 2011 10:08 AM PDT

Tempat: Jalan susur keluar dari Taman Cheras Jaya, Balakong ke Lebuhraya SILK.

Pada 4 May 2011, Ahli Parlimen Serdang Saudari Teo Nie Ching, Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Balakong Saudara Yap Lum Chin, Ahli MPKJ Saudara Lee Ah Seng, Tan Boon Wah bersama pegawai-pegawai dari Jabatan Kejuruteraan MPKj serta wakil-wakil dari Sistem Lingkaran-Lebuhraya Kajang Sdn Bhd telah melawat jalan susur keluar dari Taman Cheras Jaya Balakong ke Lebuhraya Lingkaran Kajang (SILK) yang terbengkalai. Jalan ini sudah siap dibina sejak 10 tahun yang lalu tetapi masih belum mendapat kelulusan dari Lembaga Lebuhraya Malaysia. Oleh yang demikian, jalan ini adalah tidak sah dari sisi undang-undang dan tidak dipantau serta tidak diselenggara oleh mana-mana pihak berkuasa.

Kini, jalan susur keluar dari Taman Cheras Jaya Balakong ke Lebuhraya SILK ini telah menjadi tapak longgokan sampah serta tempat penjenayah menjalankan urusniaga bahan Dadah. Ramai pengguna jalan juga menggunakan jalan ini sebagai jalan pintas untuk keluar masuk Lebuhraya SILK. Ini adalah sangat membahayakan penghuni-penghuni kawasan tersebut serta pemandu-pemandu kereta yang mengambil jalan pintas.

Menurut Saudari Teo Nie Ching, pihak MPKj akan menulis surat permohonan kepada Lembaga Lebuhraya untuk meminta kelulusan penggunaan jalan susur keluar Taman Cheras Jaya Balakong ke Lebuhraya SILK ini.  Selain itu, Teo berkata pihak beliau akan meminta MPKj menjalankan kerja pembersihan di kawasan tersebut yang kini dipenuhi dengan sampah-sarap. Teo berharap agar Lembaga Lebuhraya akan meluluskan penggunaan jalan ini untuk memudahkan lalu-lintas penghuni-penghuni serta pekilang-pekilang yang menetap di kawasan tersebut.

(加影4日讯)蕉赖再也衔接加影外环大道无拉港路段的整公里路段开放无期,目前其中半公里路已沦为非法垃圾场,变成三不管地带。

该段烂路废置至今超过10年,不过一些公众发现该路可行驶后,一样抄捷径往返蕉赖再也和无拉港两地。据了解,居民抄烂路进出可省3公里路程,否则若从无拉港到蕉赖再也方向,必须从星安庙附近的U转路口兜圈转回。

获悉公众擅自使用有关路段后,民主行动党沙登区国会议员张念群、无拉港区州议员叶南进、加影市议员李亚成和陈文华等人今日中午也和加影市议会工程组和大道公司人员等到场视察。基于衔接该路口必须获得马来西亚大道局的批准,加影市议会会向当局反映。

张念群促大道局 批准路口接大道

张念群说,市议会官员指他们将把开通该路段的建议呈给马来西亚大道局,路口要与大道衔接,必须获得大道局的批准。

(More......)

i n t a n h i j a u

i n t a n h i j a u


PERLU PERUBAHAN DI PUTRAJAYA - DR. ABDUL AZIZ BARI

Posted: 04 May 2011 04:33 AM PDT


TELUK INTAN, 4 Mei - Seminar PAS Ganti UMNO telah berjaya dianjurkan oleh PAS Kawasan Teluk Intan. Seminar tersebut telah diadakan di Hotel Grand Court dekat sini bermula jam 8.00 pagi hingga 1.00 petang.

Seminar tersebut telah mengundang dua orang tokoh yang tidak asing lagi iaitu Ustaz Idris Ahmad , Ketua Penerangan PAS Pusat dan Profesor Dr. Abdul Aziz dari UIA Gombak. Mereka telah membentangkan dua kertas kerja iaitu PAS Ganti UMNO :  Rasional dan Tindakan dan Perlembagaan Malaysia Dalam Konteks Politik Baru. Seminar tersebut telah menarik hampir 300 orang peserta yang hadir bukan sahaja dari sekitar Teluk Intan malah ada yang datang dari kawasan Pasir salak dan Bagan Datoh.
Ustaz Ismail menyampaikan ucapan aluan.

Yang Dipertua PAS Kawasan, Ustaz Ismail Che Nik telah membuka agenda dengan menyampaikan kata alu-aluan. Kemudian Dr. Abdul Aziz Bari telah memulakan slot pembentangan kertas kerjanya.


Istilah politik baru bukanlah satu perkara baru dan ia bukanlah satu ciptaan baru. Menurut beliau, politik baru bermaksud demokrasi yang sebenar dan tulen. Namun, malangnya ia tidak dominan dalam budaya politik di negara ini.

"Demi masa depan politik baru, ia menuntut perubahan yang mendasar dan parti-parti politik yang sedia ada. Sebahagian daripada parti politik memerlukan lebih daripada hanya perubahan kosmetik semata-mata," ujar beliau.

"Sudah tiba masanya parti politik yang ada sekarang menghentikan pertimbangan berdasarkan kaum. Sebaliknya isu keadilan, keterbukaan seumpamanya diutamakan," ujar beliau lagi.
Sesi soal jawab.

Wakil DHPP Teluk Intan.

Beliau juga menekankan perlunya ada sistem dua parti seperti berlaku di negara lain sebab tanpa sistem dua parti, sukar untuk mengharapkan ideal dan perlindungan yang dijamin oleh perlembagaan dapat dilaksanakan. 

Akhirnya, beliau membuat kesimpulan bahawa mesti ada perubahan dalam pentadbiran di Putrajaya kerana pemegang kuasa yang ada sekarang tidak menunjukkan minat untuk berubah.
Pembentangan kertas kerja yang begitu menarik.

Ada perkara yang mencuit hati.


Sementara itu, Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad telah menggariskan beberapa sebab mengapa UMNO perlu diganti oleh PAS. Antaranya ialah :

1. Islam tidak menjadi dasar UMNO
2. Dasar UMNO yang pragmatis (ikut suasana)
3. Islam hanya kuda tunggangan UMNO
4. Program Islam sebagai alat politik
5. UMNO peralatkan Melayu untuk kepentingan peribadi
6. Sikap individualistik dalam kalangan pemimpinan  UMNO
7. UMNO melahirkan pemimpin yang tidak berakhlak dan penuh dengan skandal
8. UMNO tidak membela agama
9. Ulama UMNO hanya subang tembaga
10. Amalkan dasar UMNOputera bukan bumiputera
11.Gagal meningkatkan ekonomi bumiputera
12.Khianat bangsa sendiri
13.Rasuah dalam pemilihan pimpinan UMNO
14.UMNO kena sakit 'ketuaan" - Tun Musa Hitam
15.Gagal mengatasi masalah akhlak
16.Keselamatan sosial semakin merosot
17.Peranan masjid dimatikan
18.Menyuburkan industri maksiat
19.gagal atasi masalah rasuah
20.Mengkhianati hak orang miskin
21.Membayar wang rakyat kepada Syarikat APCO Israel
22.Harta negara tergadai di tangan asing

Kedua-dua slot pembentangan kertas kerja telah dipengerusi oleh Sdr. Hj. Mohd. Azhar Rafiei dan Dr. Muhaimin Sulam.


Dr. Muhaimin mengendalikan sesi dialog.
Seorang peserta mengemukakan soalan.


YDP PAS menyampaikan cenderamata kepada pembentang kertas kerja.

intanhijau.blogspot.com

Lim Guan Eng

Lim Guan Eng


MCA’s “Empty Fortress” An Empty Threat As MCA Has Never Resisted The Temptations Of Privilege And Perks Associated With Posts And Positions To Fight For Principles Of Right And Wrong.(en/cn)

Posted: 04 May 2011 01:33 AM PDT

The swearing-in of Datuk Lee Kim Shin as Sarawak assistant infrastructure development and communications minister yesterday has exposed the BN's "empty fortress" strategy to frighten the Chinese voters to vote for BN or else there will be no Chinese representation in government as an empty threat. This empty nest strategy is hoped to force the Chinese community to turn and run away from DAP.

Clearly such threats are made before elections but when posts and positons are offered after elections, as happened to SUPP Datuk Wong Soon Koh and Datuk Lee Kim Shin, BN leaders will never be able to resist the temptation of the perks and privileges available to fight for principles of right and wrong. What is sad is that MCA President Datuk Seri Chua Soi Lek had allowed both Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak and Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin to racialise the Sarawak elections results instead of a democratic call for change..

No one believes MCA would carry out its threat to reject positions or posts should the voters reject MCA again at the next general elections. After all if voters have rejected BN, why is it that MCA dare not withdraw from BN? Whether MCA wins big or loses big in general elections, MCA would continue to be given 4 minor Ministerial posts.

Just like Gerakan President Tan Sri Dr Koh Tsu Koon who promised during the 2008 general elections that he would reject any back-door appointment as Senator to become a Minister or SUPP's Datuk Wong Soon Koh and DAtuk Lee who secretly accepted their appointments in defiance of their party, no MCA leader would reject the opportunity for such high posts that they have been fighting for all their political career.

Chua Soi Lek has been exposed as an unprincipled leader by ex-MCA President Datuk Ong Tee Keat for Chua not practicing what he preaches by directing its sole Assemblyman and EXCO in Perak or Negeri Sembilan to resign. Neither has Chua the courage to direct its 4 Ministers in Cabinet to resign as MCA lost badly in the 2008 general elections. This agains confirms MCA's struggle is not about principles but for positions, not fighting for the people but for posts.

After all, it has proven time and time again that whether or not MCA is represented in Cabinet makes no difference as MCA as merely puppets of UMNO. Issues affecting Malaysians are ignored and corruption allowed to run rampant until RM888 billion of illicit or "black" money was secretly and illegally taken out from 2000-2008.

When UMNO made a unilateral decision to invite PAS to join BN, MCA dare not protest UMNO's dictatorial decision as undemocratic. And yet MCA dares to threaten Malaysians for exercising their democratic rights not to vote for MCA.

马华的"空城计"只是在吓唬人,因为马华从来不会为了捍卫什么大是大非的原则,抗拒过官职、官位带来的特权和好处的诱惑。

拿督李景胜昨天宣誓就任砂州助理基建和通讯部长,这证明国阵的"空城计"策略是用来恐吓华裔选民,要他们投国阵否则政府内就没有华裔代表。这个策略是为了逼使华裔社会远离行动党。

很明显地这是大选前的威胁,但是,大选后他们还是会得到一官半职,正如人联党的拿督黄顺舸和拿督李景胜那样,国阵领袖从来不会为了捍卫什么大是大非的原则,抗拒官职、官位带来的特权和好处的诱惑。令人伤心的是,马华总会长拿督斯里蔡细历竟允许首相拿督斯里纳吉和副首相丹斯里慕尤丁将砂州选举成绩种族化,而不是把它当成人民求变的民主呼唤。

没有人会相信马华会如他们所威胁的那样,当选民在来届大选拒绝马华时,他们会真的拒绝任何官职或官位。再说,如果选民拒绝国阵,为什么马华不敢退出国阵?不论马华在大选里赢多赢少,他们还是可以保有四个次要的部长职。

正如民政党主席丹斯里许子根博士在2008年大选承诺,他绝不会"走后门"成为上议员及部长,或像人联党拿督黄顺舸,违背党的意愿,秘密地接受被委任为砂州内阁成员,没有任何马华领袖会拒绝及放弃他们一直在政治事业所争取的高官机会。

前马华总会长拿督翁诗杰已经揭穿蔡细历是一个没有原则的领袖,他不能"讲到做到",指示他的霹雳州和森美兰州行政议员辞职。蔡细历也没有勇气叫马华四名内阁部长辞职,因为马华在2008年大选中惨败。这再次证明,马华的斗争不是为了原则,而是为了官职,不是为了人民,而是为了官位。

说到底,各种事情一次又一次地证明,马华有没有在内阁里并不重要,因为马华只是巫统的傀儡。很多影响马来西亚人的课题都没有受到关注,贪污还是那么猖獗,以致在2000-2008年期间,我国共流失了8880亿令吉的非法资金或"黑钱"。

当巫统单方面地决定邀请回教党加入国阵时,马华也不敢反对巫统这种不民主的独裁决定。反过来,还敢威胁马来西亚人行使不投给马华的民主权利。

Dr Siti Mariah Mahmud

Dr Siti Mariah Mahmud


Rumah sewa 12 Unit Di Jalan Kebun Musnah

Posted: 03 May 2011 03:54 PM PDT

KOTA RAJA 3 Mei: 12 buah rumah sewa di Kampung Jalan Kebun di sini, musnah dalam satu kebakaran pada kira-kira 9.40 malam tadi.

Jabatan Bomba dan Penyelamat dengan empat jentera bersama anggotanya dikejarkan ke tempat kejadian sebaik menerima maklumat daripada orang awam.

"Ketika bomba sampai, api sedang marak dan struktur rumah diperbuat daripada kayu, menyebabkan api mudah merebak," kata Ketua Kampung Tuan Hj Solehan Tahir kepada wakil kami ketika ditemui di tempat kejadian.

Bomba mengambil masa kira-kira 20 minit untuk memadamkan api, dan sejam untuk mengawal api daripada merebak ke kawasan berhampiran.

"Tiada kemalangan jiwa dilaporkan kerana semasa kejadian, semua penghuninya dapat menyelamatkan diri," katanya.

Punca kejadian dan jumlah kerugian masih disiasat.

Pemilik rumah sewa Hj Huhammad Norhisham Mahfut berkata kebakaran tersebut berlaku dengan sangat pantas menyebabkan beliau dan penduduk setempat tidak sempat menyelamatkan apa-apa, termasuk barangan milik penyewa yang tinggal di situ.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kota Raja YB Dr Siti Mariah Mahmud bergegas ke tempat kejadian melawat mangsa-mangsa kebakaran. Beliau merupakan pemimpin yang paling awal mengunjungi keluarga mangsa kebakaran dan sempat melihat pasukan bomba berusaha bertungkus lumus memadam api.

Dalam pertemuannya dengan keluarga terbabit, Dr Siti Mariah menyatakan rasa simpatinya dan berharap mereka dapat bersabar dalam menempuhi ujian Allah. Beliau yang turut menyampaikan sumbangan, akan berusaha agar bantuan lain dapat disalurkan oleh kerajaan negeri bagi meringankan bebanan mereka sekarang ini.

Ahli Majlis MBSA Zon 11, Tn Hj Norhalim Sirome dan Ahli Majlis MPK, Tn Azmi Jusoh turut hadir menghulur bantuan kepada mangsa kebakaran bersama Jawatankuasa PAS kawasan dan Parti Keadilan Rakyat cabang Kota Raja.

-Laporan : Azman Mohd Mah Husin, AJK PAS Kawasan KR


Kebakaran tidak dapat terkawal kerana berlaku pantas.


YB Dr Siti Mariah bersama mangsa kebakara


Tn Hj norhalim Sirome memberi sedikit taklimat dan motivasi kepada mangsa-mangsa kebakaran.Sebahagian rumah yang musnah.


Tn Hj Muhammad Norhisham (berbaju hitam) pemilik rumah sewa ketika ditemui keesokan harinya.

Blog@Wengsan...博客@永山

Blog@Wengsan...博客@永山


PKPS CATAT KEUNTUNGAN DAN BERJAYA KURANGKAN KOS PENGURUSAN

Posted: 04 May 2011 02:06 AM PDT

SELANGOR TUBUH KUMPULAN WANG TABUNG WARISAN BENCANA ALAM

Posted: 04 May 2011 02:05 AM PDT

Let's move Penang Forward

Let's move Penang Forward


Ucapan DUN (5)

Posted: 03 May 2011 10:16 PM PDT

Ucapan DUN (4)

Posted: 03 May 2011 10:15 PM PDT

Ucapan DUN (3)

Posted: 03 May 2011 10:13 PM PDT

Ucapan DUN (2)

Posted: 03 May 2011 10:12 PM PDT

Ucapan DUN (1)

Posted: 03 May 2011 10:10 PM PDT

Khalid Samad

Khalid Samad


Respon Pengunjung Mei

Posted: 04 May 2011 08:17 AM PDT

Kali ini saya ingin mengambil kesempatan untuk memberikan respon kepada komen di blog saya ini. Terlebih dahulu, saya ingin memohon maaf, kerana terlalu sibuk dengan pelbagai program lain termasuk Pilihan Raya Sarawak, maka saya tidak sempat memberi respon ini lebih awal. Begitu juga, saya dapati banyak komen-komen yang sememangnya memerlukan saya memberikan respon, tetapi oleh kerana kesuntukan masa, hanya 3 komen sahaja yang akan sempat saya ulas.

Berkata BJ berhubung Respon Pengunjung Februari (II):
"Adakah ini lesen utk PAS berperang dgn UMNO sehingga sanggup bersekongkol dgn DAP yang jelas menolak Islam? Dimana YB nk sembunyikan ayat Al-Quran -> Innamalmukminu na ikhwatun...iaitu orang-orang yang beriman (mukmin) itu adalah bersaudara. Ayat itu diteruskan dan maksudnya ialah...maka damaikanlah antara dua saudara kamu (yang bertelagah) itu, dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat (Ayat 10 Surah Al-Hujarat).

Allah s.w.t. berfirman lagi dalam Al-Quran (Ayat 103, Surah Ali-Imran); Dan berpeganglah kamu pada tali Allah (Al-Quran) dan janganlah kamu bercerai berai...

Kenapa PAS tidak mengambil ayat ini utk menyambut salam perpaduan UMNO? Mereka Islam, mengakui kewujudan Allah, rukun iman rukun Islam, mengucap kalimah syahadah sama juga seperti org2 PAS. PAS melaungkan keadilan yaitu meletakkan sesuatu pada haknya. Apakah ayat ini tidak cukup utk PAS melaksanakan keadilan pada UMNO? Di sinilah sebenarnya keadilan yang PAS tak pernah nampak. Jika PAS berdendam dgn UMNO ketika krisis thn 70an dulu...ingin saya katakan sekali lg...dlm Islam dosa tidak diwarisi malah Islam mengajar umatnya supaya sentiasa bermaaf-maafan sesama muslim. Nik Aziz mungkin sudah lupa ajaran Islam yg ini."
Terima kasih saya ucapkan pada BJ. Jawapan saya pula adalah seperti berikut:

  1. PAS sememangnya tidak pernah menolak persaudaraan sesama Islam. Itulah sebabnya PAS mengajak ahli-ahli UMNO meninggalkan UMNO yang berjuang atas dasar politik selain dari Islam dan menyertai PAS. Supaya dengan itu lebih kukuh pegangan mereka terhadap agama Islam di mana politik adalah berasaskan Al-Quran, Sunnah, Ijma' dan Qiyas.
  2. PAS telah berkali-kali menasihati UMNO dan pimpinannya supaya berdamai di atas dasar Islam dengan sama-sama patuh kepada perintah Allah tetapi seruan tersebut, apatah lagi semasa BN kukuh, dijawab dengan penuh kezaliman. Royalti minyak Terengganu dirompak semasa PAS memerintah Terengganu dan Royalti minyak Kelantan yang 98% orang Melayu beragam Islam terus dinafikan higga ke hari ini.
  3. Ayat Al-Imran 103 menuntut kita berpegang teguh kepada tali Allah dan jangan bercerai berai. Ini membawa maksud, sesiapa yang melepaskan tali Allah itu, iaitu Al-Quran dan Sunnah, maka merekalah yang merupakan punca kepada pepecahan di kalangan ummat Islam.
  4. Tidak, TGNA tidak lupa. Hanya TGNA, seperti kami, tidak nampak adanya perubahan dalam UMNO sejak tahun 70an. UMNO hanya ingin berbaik apabila mereka tersepit dan masih enggan melepaskan pegangan mereka terhadap politik sekular dan perkauman. Video seks yang memfitnah DSAI, tuduhan Liwat 1 & 2 merupakan bukti bahawa politik UMNO politik yang korup dan menjijikkan. Oleh yang demikian, mereka perlu meninggalkan politik ini dan kembali kepada politik Islam.

Berkata Anonymous berhubung Bible Bahasa Melayu: Di Antara Kepimpinan dan Ketuanan:
" Tuan... kenapakah Tuan suka menakwil ayat Al-Quran separuh jalan?... tidak ditakwil menurut konteks?...

"Dan orang-orang Yahudi berkata: "Uzair ialah anak Allah" dan orang-orang Nasrani berkata: "Al-Masih ialah anak Allah". Demikianlah perkataan mereka dengan mulut mereka sendiri, (iaitu) mereka menyamai perkataan orang-orang kafir dahulu; semoga Allah binasakan mereka. Bagaimanakah mereka boleh berpaling dari kebenaran?"

Dan Surah Al-Maidah ayat 72-73 :

[72] Demi sesungguhnya! Telah kafirlah orang-orang yang berkata: "Bahawasanya Allah ialah Al-Masih Ibni Maryam". Padahal Al-Masih sendiri berkata:" Wahai Bani Israil! Sembahlah Allah, Tuhanku dan Tuhan kamu, Bahawasanya sesiapa yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain, maka sesungguhnya Allah haramkan kepadanya Syurga, dan tempat kembalinya ialah neraka; dan tiadalah seorang penolong pun bagi orang-orang yang berlaku zalim".
[73] Demi sesungguhnya telah kafirlah orang-orang yang berkata: "Bahawasanya Allah ialah salah satu dari tiga tuhan". Padahal tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Tuhan yang Maha Esa. Dan jika mereka tidak berhenti dari apa yang mereka katakan itu, sudah tentu orang-orang yang kafir dari antara mereka akan dikenakan azab seksa yang tidak terperi sakitnya.

...Apakah Tuan masih mahu meneruskan seruan tuan?... minta tolong diperjelaskan...

Saya ucapkan terima kasih pada Anonymous di atas teguran beliau. Sebenarnya banyak lagi ayat-ayat Al-Quran yang dirujuk olehnya dalam komennya terhadap tulisan saya berhubung isu tersebut. Hanya saya rasa memadai dengan yang di atas kerana respon saya masih tetap sama.

Saya sebenarnya tidak 'menakwil' atau mentafsir ayat-ayat tersebut separuh jalan atau di luar konteks. Perkara yang saya ingin sampaikan adalah berdasarkan ayat-ayat tersebut, bahawa masyarakat Yahudi dan Nasrani menggunakan kalimah 'Allah'. Sememangnya apa yang mereka nyatakan ditolak Islam; tetapi hakikatnya mereka menggunakan kalimah 'Allah'. Itu sahaja ingin saya sampaikan dan dengan tuan menampilkan ayat-ayat yang sama ianya mengukuhkan hujjah saya.

Al-Quran tidak melarang mereka menggunakan kalimah itu tetapi menjelaskan bahawa kepercayaan mereka terhadap Allah adalah tidak benar. Mereka dakwa Isa adalah anak Allah, Islam mengatakan tidak, Nabi Isa (AS) adalah hanya seorang Rasul Allah. Namun mereka gunakan kalimah Allah.

Oleh itu, kalau tuan boleh membuktikan bahawa mereka tidak menggunakan kalimah 'Allah' berdasarkan ayat-ayat tadi, saya sanggup melihat 'takwil' tuan.

Pejuang PAS berkata berhubung Persoalan Penyelusupan dan Jamaah Dalam Jamaah:
"Masalahnya YB usaha-usaha ini jelas. Mesyuarat sebelum mesyuarat, mesyuarat dalam mesyuarat, mesyuarat lepas mesyuarat dsb.

Selain itu usrah di tempat2 tertentu dalam membentuk perancangan tersendiri yg bercanggah dgn keputusan syura jamaah.

malah kerja membocorkan rahsia jamaah, mengeluarkan kenyataan yg memecahbelahkan jamaah dan beberapa perkara lagi menjadi bukti yg jelas usaha tersebut masih lagi konsisten.

Saya sayang YB sebagai orang lama dalam pas, tapi saya lihat YB sendiri agak cenderung utk menyokong golongan tersebut.

Maaf jika saya tersalah".
Terima kasih saya ucapkan kepada Pejuang PAS. Sebagai anggota jemaah Islam, maka kita perlu bertindak berdasarkan keputusan jemaah. Apabila saya maksudkan jemaah di sini, saya tidak bermaksud cawangan atau kawasan semata-mata. Saya maksudkan PAS Pusat, lebih-lebih lagi apabila ianya berhubung dengan persoalan disiplin.

Seperti yang saya nyatakan dalam tulisan saya itu, jikakalau benar ianya begitu dan ianya sejelas yang digambarkan, maka buatlah aduan rasmi kepada kawasan supaya dibawa ke Negeri dan Pusat dan biarlah mereka yang tertuduh 'dibicarakan' secara adil. Sekurang-kurangnya kita akan mendapat pengesahan rasmi akan kebenaran tuduhan tersebut di mana mereka juga diberi peluang membela diri. Seterusnya, tindakan yang diambil, sekiranya didapati bersalah, akan merupakan tindakan jemaah dan bukan sekadar tindakan individu.

Saya khuatir, seperti yang saya nyatakan dalam tulisan saya, ada individu yang dizalimi melalui kempen bisik-bisik ini di mana dia dituduh ini dan itu, tanpa diberi peluang membela diri. Sedangkan pada hakikatnya, kesalahannya ialah dia tidak disukai orang-orang tertentu atau dia dilihat sebagai 'ancaman' kepada orang-orang tertentu.

Untuk mengelakkan ini, buat secara 'profesional' dan buat aduan bertulis dengan bukti-bukti yang kukuh. Sekiranya benar, saya percaya bahawa mereka ini akan dinasihati dan kalau ingin terus ingkar, akan dipecat keahliannya.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim


BN Silap Catur Isu Anwar

Posted: 03 May 2011 09:38 PM PDT

Oleh Mohd Rashidi Hassan

Barisan Nasional nampaknya sedang memperjudikan nasib mereka dengan percubaan untuk membunuh karektor peribadi Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim dengan menyebarkan video yang didakwa membabitkan beliau.

Kali pertama taktik kotor dibuat pada zaman Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri iaitu pada tahun 1988. Kali kedua, takik yang sama diulang oleh Dato’ Seri Mohd Najib Abdul Razak.

Motif kedua-dua PM ini mudah, supaya rakyat tahu siapa Anwar dan selepas Anwar di’telanjangkan’ rakyat akan menolak Anwar.

Usaha untuk membunuh keperibadian Anwar dan menghapuskannya di persada politik negara, sudah tentunya merupakan suatu agenda yang difahami, iaitu untuk mempertahankan kuasa PM dan Umno-BN.

Mahathir ketika menerajui Umno-BN tidak menyangka rakyat akan bangkit sedemikian rupa selepas mendedahkan sepuluh salahlaku Anwar secara berleluasa dan menghukumnya bersalah, sebelum beliau dibicarakan di mahkamah.

Perkiraan Mahathir ketika itu silap. Tindakan jahat beliau dibalas dengan meletusnya gerombolan reformasi yang ditunjangi rakyat bawahan menentang keangkuhan kuasa pemimpin Umno-BN.

Kesan daripada kesilapan Mahathir besar. BN nyaris-nyaris hilang dua pertiga majoriti pada tahun 1999 dengan undi popular yang jatuh menjunam, khususnya di kalangan orang-orang Melayu. Pada ketika itu BN masih kekal berkuasa kerana mendapat dokongan ampuh dari kalangan bukan Melayu.

Amarah rakyat dalam isu yang berkait dengan kezaliman terhadap Anwar, korupsi, kronisme dan nepotisme pada ketika itu tidak menjalar di kalangan bukan Melayu.

Kekuatan BN selepas pertukaran PM kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi tidak banyak mengubah nasib Umno-BN. Amarah rakyat kepada Umno-BN macam ‘api dalam sekam’. Ia dibuktikan pada Pilihan Raya Umum 2008 di mana gabungan parti pembangkang berjaya merampas lima negeri dan sekaligus menafikan dua pertiga majoriti BN di Parlimen.

Namun suasana sekarang sudah berubah. Orang Melayu yang tidak menyokong Umno-BN pada 1998 majoritinya kekal sehingga hari ini. Ditambah pula dengan kebangkitan kaum bukan Melayu yang turut sama menolak BN pada 2008 hingga ke Pilihan Raya Negeri Sarawak tahun ini.

Dengan membawa kes kedua Anwar yang dimulakan dengan kes liwat pada 2008 dan kes video seks, Umno-BN menyangka dengan isu ini mereka boleh membunuh Anwar kali kedua.

Umno-BN berfikir bahawa dengan membunuh karektor peribadi Anwar, perjuangan Anwar akan lenyap dan Pakatan Rakyat akan menjadi lemah.

Mereka ternyata lupa bahawa agenda utama Pakatan Rakyat, yang didokong majoriti rakyat jelata akan tetap menolak Umno-BN dalam apa jua keadaan.

Asas yang terpenting dalam Pakatan Rakyat adalah konsensus untuk bekerjasama membentuk Kerajaan Pusat dengan menjatuhkan BN pada PRU akan datang.

Waima ada Anwar atau tidak. Perjuangan yang dibawa Anwar sudah merepasi jauh di lubuk hati rakyat, iaitu sudah sampai masanya keangkuhan Umno-BN dihentikan. Kezaliman Umno-BN dihapuskan, ketuanan juak-juak politik Umno-BN diranapkan.

Semuanya digantikan dengan ketuanan rakyat. Ketuanan yang mendukung aspirasi rakyat untuk hidup dengan lebih demokratik, adil dan saksama di bawah naungan Pakatan Rakyat.

Silap catur Umno-BN akan terus membawa mereka ke jurang kemunahan dan penolakan rakyat.

Eskay Pegang Quran Namun Tak Ikut Hukum

Posted: 03 May 2011 09:28 PM PDT

Dari Malaysiakini

Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang menegaskan tindakan ahli perniagaan Datuk Sahzryl Eskay Abdullah mengambil sumpah laknat mengenai video lucah yang ditayangkannya baru-baru ini tidak berlandaskan hukum Islam dan al-Quran, lapor TV Selangor

"Mereka telah melakukan sumpah yang salah. Sumpah pakai al-Quran, tetapi hukum di dalam al-Quran tidak dipakai.

"Mengapa bersumpah al-Quran digunakan tetapi hukum tidak dipakai? Biar dia jawab," kata Hadi selepas mesyuarat pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat.

"Kalau sumpah, mesti pakai hukum yang ada dalam itu (al-Quran). Mengikut Islam tidak cukup menggunakan kitab tetapi mesti memakai hukumnya. Ini sumpah pakai Kitab tetapi tidak digunakan hukum dalamnya," tambah beliau.

Jelas Hadi, Shazryl hanya menggunakan al-Quran sebagai syarat supaya membolehkan beliau melafaz sumpah berkenaan namun ahli perniagaan itu tidak menmatuhi syiar Islam yang ditetapkan.

Eskay melafazkan sumpah laknat itu setelah beliau memegang al-Quaran terbalik sebelum diperbetulkan oleh seorang penceramah bebas.

Beliau mengambil sumpah laknat bahawa Anwar adalah pelaku dalam video seks yang disebarkan sejak 21 Mac.

Beberapa tokoh agama termasuk mufti Perak dan Selangor sebelum ini bersetuju isu berkenaan harus ditangani mengikut hukum qazaf yang dipersetujui oleh Anwar.

Anwar menafikan bahawa beliau ada pelaku dalam video itu dan menegaskan Eskay dan gandingan Datuk T bersekongkol dengan Umno dan polis untuk menjatuhkannya menjelang pilihan raya umum akan datang.

Pada sidang akhbar berkenaan, Anwar ditanya mengenai dakwaan bahawa sayap pemuda PKR membuat kecoh di dalam Masjid Amru al-Asr Bandar Baru Sentul untuk menghalang Eskay mengambil sumpah laknat.

Anggota Angkatan Muda Keadilan telah mendesak supaya sumpah laknat yang dibawa oleh Eskay itu diputuskan menerusi hukum qazaf.

Anwar berkata Eskay dan dua rakannya – bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik dan bekas bendahari PERKASA Datuk Shuib Lazim telah mencemar Islam dan masjid dengan perbuatan yang membelakangkan syarak agama.

“Hanya angkat kitab tapi tidak menuruti hukum. Siapa yang mencemarkan masjid… (mereka) menggunakan Quran tapi tidak mengamalkan,” kata beliau

Nuffnang